Utlysning av forskningsmedel: Samha llelig resiliens, steg 2

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utlysning av forskningsmedel: Samha llelig resiliens, steg 2"

Transkript

1 MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (8) Utlysning av forskningsmedel: Samha llelig resiliens, steg 2

2 samhällsskydd och beredskap PM 2 (8) Innehållsförteckning Utlysning av forskningsmedel:... 2 Bakgrund... 2 Utlysningens inriktning:... 4 Faktorer som kännetecknar ett resilient samhälle... 4 Resiliens och styrideal... 4 Frivillighet och sociala nätverk... 4 Mätning av samhällelig resiliens... 5 Ramar och förutsättningar... 5 Fortsatt urval och beredning... 5 Fullständig forskningsansökan... 6 Avgränsning... 7 Kriterier för granskning... 7 Kontaktpersoner för utlysningen:...8 Utlysning av forskningsmedel: Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) avser att under fem års tid med start juli 2017 finansiera forskning med syfte att studera samhällelig resiliens. Satsningen kommer att finansieras med 20 miljoner kronor. Utlysningen har skett i två steg. I första steget inkom 27 intresseanmälningar av vilka 12 bjudits in att delta i utlysningens andra steg. MSB arbetar för att utveckla och stödja samhällets förmåga att hantera olyckor och kriser. MSB bidrar till att samhället förebygger händelser och att det är redo när de inträffar. När en allvarlig olycka eller kris inträffar ger MSB stöd. MSB ska också se till att samhället lär sig av det inträffade. I det arbetet behöver vi kunskap där forskning och utveckling är viktiga medel i vår kunskapsförsörjning. För att säkerställa att det bedrivs relevant forskning och utveckling inom myndighetens ansvarsområden har MSB i uppdrag att inrikta, beställa och kvalitetssäkra forskning. Bakgrund Samhällets komplexitet och sårbarhet ökar. Att skapa ett resilient samhälle och utveckla förmågan att motstå störningar och upprätthålla samhälleliga funktioner är därför viktigt.

3 samhällsskydd och beredskap PM 3 (8) Begreppet resiliens används inom många olika områden. Det finns ingen entydig definition på begreppet utan det har olika betydelse beroende på det sammanhang där det används. Begreppet används bland annat inom områden som rör individ-, system-, samhälls- och organisationsnivå 1. Resiliensbegreppet har fått starkt genomslag i forskning om risk och krishantering 2 3. Inom detta område har begreppet framförallt används för att beskriva sociala systems förmåga till (åter-) anpassning eller förmåga att absorbera chocken från en oväntad händelse 4. FNs organ för internationell katastrofriskreducering, UNISDR 5, föreslår följande definition: The ability of a system, community or society exposed to hazard to resist, absorb, accommodate to and recover from the effects of hazard in a timely and efficient manner, including through the preservation and restoration of its essential basic structures and functions. Mycket av det arbete som MSB genomför bidrar till att skapa ett resilient samhälle. Eftersom begreppet resiliens idag används såväl inom MSB som inom flera områden som berör MSB så behövs det mer kunskap om faktorer som skapar och kännetecknar ett resilient samhälle. Det är också av intresse att veta mer om hur samhällets styrning och organisering påverkar samhällets resiliens. I samband med händelser kan sociala nätverk eller frivilligorganisationer hjälpa till att stödja samhället. Vilken roll ska dessa organisationer ha och få för att stärka resiliensen och hur kan samhället på bästa sätt tillvarata dessa resurser? En annan intressant frågeställning är hur man säkerställer att ett samhälle är resilient. Finns det metoder som är möjliga att använda för att analysera olika aspekter av resiliens? Beroenden inom och mellan organisationer och infrastrukturer kan vara svåra att hantera. En fråga som behöver studeras mer är hur resiliens kan skapas och hanteras över organisatoriska gränser. 1 MSB, 2013: Resiliens Begreppets olika betydelser och användningsområden, MSB Kristin Ljungkvist, 2016: Samhällsresiliens En forskningsinventering, (framtagen på uppdrag av MSB). 3 Jörgen Sparv, 2016: Resiliens, Tema: sociala nätverk, frivillighet etc., (framtagen på uppdrag av MSB). 4 Kristin Ljungkvist, 2016: Samhällsresiliens En forskningsinventering, (framtagen på uppdrag av MSB). 5 United Nations International Strategy for Disaster Reduction (UNISDR), UNISDR Terminology on disaster Risk Reduction. Geneva: United Nations. Tillgänglig online: Hämtad den 18 april 2016.

4 samhällsskydd och beredskap PM 4 (8) Utlysningens inriktning: MSB ser inom området samhällelig resiliens ett särskilt intresse av forskningsbaserad kunskapsuppbyggnad, med fokus på svenska förhållanden, inom följande områden: Faktorer som kännetecknar ett resilient samhälle Vad är det som skapar och kännetecknar ett resilient samhälle? Vilka är de kritiska faktorerna som krävs för att åstadkomma det? Är samhället resilient om dess beståndsdelar t.ex. individer, organisationer och infrastruktur är det? Beroenden inom och mellan organisationer och infrastrukturer kan vara svåra att hantera. En fråga som behöver studeras mer är hur resiliens kan skapas och hanteras över organisatoriska gränser. För att säkerställa resiliens i ett system krävs både robusthet och flexibilitet. Robustheten gör att systemet är motståndskraftigt och flexibiliteten att det kan anpassa sig till situationen och återgå till ursprungsnivån eller till en ny bättre nivå efter störning. Enligt Almklov och Albrechtsen fokuserar de flesta studier på antingen robusthet eller på anpassning. Mer studier behövs för att studera balansen mellan robusthet och adaptiv förmåga. Resiliens och styrideal Hur politiker kan och bör styra förvaltningen är en central fråga inom statsvetenskaplig forskning. En fråga som behöver studeras mer är hur samhällets risk- och krishantering organiseras och vilka effekter denna organisering får för samhällets resiliens och förmåga till lärande av inträffade händelser? Vilka värderingar och intressen (politik) styr samhällets organisering och vilka effekter får detta på samhällets prioriteringar och möjlighet att skapa resiliens? Kan resiliens på en samhällsnivå vara negativ på en annan nivå? Medför väl förankrad institutionell organisering att kommunikation, samordning och samarbete mellan sektorer och aktörer försvåras i samband med händelser och kriser? Vad för typ av styrning, regelverk och institutionella arrangemang krävs för att förbättra samhällets resiliens? Hur påverkas samhällets resiliens, för såväl institutioner som medborgare, när till exempel lagändringar och institutionella reformer tas fram under tidspress i samband med eller till följd av krissituationer? Frivillighet och sociala nätverk I samband med händelser och kriser uppstår ofta sociala nätverk eller grupper som vill hjälpa till och hantera händelsen eller krisen. Frivilliga organisationer kan också bidra med hjälp och stöd. Vad förväntas de sociala nätverken eller de frivilliga organisationerna att bidra med och vilken roll eller vilket ansvar ska de ta/få/ ha för att bygga upp resiliensen i samhället? Finns det inneboende 6 Petter G. Almklov och Erik Albrechtsen, 2016: Report: Infrastructures, societal safety and resiliens, (rapport framtagen för MSB).

5 samhällsskydd och beredskap PM 5 (8) element i frivilligorganisationer eller sociala nätverk som kan gynna eller motverka resiliens? Vilken uthållighet har dessa nätverk, grupper och organisationer och vad innebär det för den resiliens som skapas? Hur kan krishanterande aktörer och frivilligorganisationer samverka för att stärka resiliensen? Mätning av samhällelig resiliens Att mäta resiliens beskrivs av Hassel, som något som möjliggör eller underlättar inriktning av insatser och resurser för att stärka resiliensen i samhället. Mätning eller analys av resiliens är en komplex fråga eftersom det är många delförmågor som utgör resiliens, många samhällsnivåer som bör belysas och många dimensioner och aspekter som bör täckas in av analyserna. Går det ens att mäta samhällets resiliens? Vad finns för metoder som är möjliga att använda för att analysera olika aspekter av resiliens som är tillämpbara för det svenska krishanteringssystemet. Finns det andra metoder än de som bygger på indikatoransatser? Det är också viktigt att validera att mätmetoderna fångar de faktorer som faktiskt bidrar till hög resiliens. Finns det metoder som går att använda i ett internationellt kontext för att kunna mäta och bedöma ett samhälles resiliensnivå? Ramar och förutsättningar Utlysningen omfattar preliminärt 20 miljoner kronor. År 2017 omfattar satsningen preliminärt ett anslag på 2 miljoner kronor. Åren 2018 till 2021 omfattar satsningen preliminärt ett anslag på 4 miljoner kronor per år och avslutningsvis år 2022 omfattar satsningen preliminärt ett anslag på 2 miljon kronor. Fortsatt urval och beredning Utlysningen har skett i två steg. Det första steget bestod av en intresseanmälan. I det andra steget bjuds nu ett urval av de sökande från steg ett att inkomma till MSB med en fullständig forskningsansökan. De fullständiga ansökningarna genomgår en fördjupad granskning av behov och relevans internt på MSB. Därtill inhämtas vetenskapliga experters bedömningar av ansökningarnas vetenskapliga kvalitet. Bedömningen baseras på de kriterier som anges nedan, inriktningen som anges i MSB:s forskningsstrategi samt vetenskapliga meriter och relevansen för området samhällsskydd och beredskap. Ansökningar som belyser en 7 Henrik Hassel, 2016: Mätning av samhällelig resiliens, underlag till framtagandet av MSB:s tematiska utlysning om samhällelig resiliens.

6 samhällsskydd och beredskap PM 6 (8) kombination av några av de nämnda forskningsfrågorna kommer att prioriteras. Beslut om tilldelning meddelas i början av maj. Därefter vidtar avtalsdialog. MSB:s mål är att forskningsprogrammen ska starta den 1 juli Observera att en ansökan som har sänts in till MSB är en offentlig handling och att en kopia på ansökan kan komma att lämnas ut om någon begär det. Fullständig forskningsansökan Ansökan i utlysningens steg två kommer, i likhet med steg ett, att ske via MSB:s webbaserade ansökningssystem. Använd samma inloggningsuppgifter som i steg 1. De sökande som gått vidare i steg ett bjuds att inkomma till MSB med en fullständig forskningsansökan i steg två. Utlysningens steg två öppnar onsdagen den 14 december Fullständiga ansökningar ska vara MSB tillhanda måndagen den 16 januari Den fullständiga forskningsansökan till MSB ska bestå av följande: En projektbeskrivning som ska innefatta en beskrivning av den forskning som ska bedrivas inom tänkt projekt. I beskrivningen ska forskningsfront, problemställning, relevans, behov av projektet, projektmål, metod för genomförande, förväntad effekt, målgrupper och kommunikation beskrivas (max 8 sidor inklusive referenslista). Beskrivning av befintlig forskningsmiljö (max 2 sidor). CV med publikationslista för huvudsökande. Huvudsökande måste vara disputerad och tillhöra ett svenskt lärosäte eller forskningsinstitut. CV för samtliga medsökande. Budget- Projektbudget bifogas i excelfil, som en övrig bilaga. Den ska innehålla följande poster: Lönekostnader - Ange uppgift för lönekostnader per person. Övriga kostnader - specificerar de övriga kostnader som kommer att uppstå i projektet. Specificera på olika kostnadsslag som till exempel resekostnader, traktamenten eller kostnader för kommunikation/spridning. Sammanlagda summor inklusive påslag för OH och sociala avgifter utgör det totala sökta beloppet.

7 samhällsskydd och beredskap PM 7 (8) Att tänka på: MSB ger full kostnadstäckning för direkta kostnader kopplat till projektet. Ange den procentsats för OH-påslag som ditt lärosäte/institut tillämpar MSB finansieriar inte datorer. Utrustning finansieras endast i särskilda fall. Lokalkostnader för arbetsrum ska vara inkluderade i OH-påslag. Ofullständig ansökan beaktas ej. Avgränsning Inom ramen för utlysningen är vi inte intresserade av projekt som utreder resiliensbegreppet. Kriterier för granskning Beredningen av inkomna ansökningar hålls samman av en MSB- intern beredningsgrupp. I bedömningen deltar sakkunniga handläggare på MSB och extern vetenskaplig expertis. Följande kriterier kommer att tillämpas: 1. Behovsbaserad forskning Forskningen ska utgå från identifierade problem, utmaningar eller frågeställningar inom området. Forskningen ska bidra till ökad förståelse och lösningar på problem. Forskningen ska innehålla element av såväl grundforskning som tillämpad forskning. 2. Relevans Hur väl speglar ansökan MSB:s önskemål om inriktning av forskningssatsningen? 3. Ömsesidighet Det är MSB:s strävan att etablera långsiktiga, förtroendefulla relationer med forskningsutövare. Dialog mellan forskare, beställare och användare ska vara ett naturligt inslag i satsningen. Det finns förväntningar på att ansvariga forskare under satsningen gång ska kunna bidra till MSB:s verksamhet med preliminära resultat eller som experter. 4. Nyttiggörande av resultat Resultaten av MSB:s forskningsfinansiering ska kunna användas på policynivå och av praktiker som arbetar med myndighetsutövning i vardagen. Resultaten

8 samhällsskydd och beredskap PM 8 (8) ska också kunna omsättas i utbildnings-, insats-, utvärderings-, övnings- och utvecklingsverksamhet. Forskningssatsningen bör betona kommunikation och kontakt med verksamhetsutövare och myndigheter som kan nyttja forskningsresultaten. Det ska också finnas en plan för både vetenskaplig och bredare spridning. 5. Internationellt perspektiv - Samhällsskydd och beredskap i allmänhet och forskningen inom området i synnerhet har en gränsöverskridande dimension vilken måste beaktas i MSB:s forskningssatsningar. När det gäller internationella perspektiv är Norden och EU av särskilt intresse. MSB ansvarar också för Sveriges bilaterala samarbetsavtal om forskning och utveckling med USA och Kanada och ser positivit på samarbeten/utbyten som kan ske inom ramarna för dessa. Vidare bedriver MSB omfattande biståndsverksamhet inom området, varför möjligheter att applicera forskningsresultat i en biståndskontext är av intresse. 6. Vetenskaplig kvalitet- I granskningen av ansökans vetenskapliga kvalitet bedöms bland annat nytänkande och originalitet, problemställning, genomförande, kommunikation och sökandes kompetens. Att väga samman vetenskaplig kvalitet och nytta är en del i MSB:s strävan att identifiera forskning med störst potential. I situationer där två forskningsansökningar bedöms lika sett till behov och relevans ska vetenskaplig kvalitet prioriteras. Mer information Information om MSB:s forskningsverksamhet finns på: För ytterligare vägledning kring utlysningen, se följande publikationer: MSB:s forskningsstrategi: Forskning för ett säkrare samhälle. Ny kunskap för framtidens utmaningar. (MSB610) Kontaktpersoner för utlysningen: Ulrika Postgård, Forskningssamordnare, Enheten för kunskapsutveckling, Tfn , E-post: ulrika.postgard@msb.se

Utlysning av forskningsmedel: Samha llelig resiliens, steg 1

Utlysning av forskningsmedel: Samha llelig resiliens, steg 1 MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (8) Utlysning av forskningsmedel: Samha llelig resiliens, steg 1 samhällsskydd och beredskap PM 2 (8) Innehållsförteckning Utlysning av forskningsmedel:...

Läs mer

Utlysning av forskningsmedel: Multipla naturha ndelser, steg 1

Utlysning av forskningsmedel: Multipla naturha ndelser, steg 1 samhällsskydd och beredskap PM 1 (8) Utlysning av forskningsmedel: Multipla naturha ndelser, steg 1 MSB-51.1 samhällsskydd och beredskap PM 2 (8) Innehållsförteckning Utlysning av forskningsmedel... 2

Läs mer

Utlysning av forskningsmedel: Kritiska flo den och fo rso rjningsfra gor, steg 1

Utlysning av forskningsmedel: Kritiska flo den och fo rso rjningsfra gor, steg 1 samhällsskydd och beredskap PM 1 (8) Utlysning av forskningsmedel: Kritiska flo den och fo rso rjningsfra gor, steg 1 MSB-51.1 samhällsskydd och beredskap PM 2 (8) Innehållsförteckning Utlysning av forskningsmedel:...

Läs mer

Utlysning av forskningsmedel: Kriskommunikation och fo rtroende

Utlysning av forskningsmedel: Kriskommunikation och fo rtroende MSB-51.1 samhällsskydd och beredskap PM 1 (8) Utlysning av forskningsmedel: Kriskommunikation och fo rtroende samhällsskydd och beredskap PM 2 (8) Innehållsförteckning Utlysning av forskningsmedel: Kriskommunikation

Läs mer

Utlysning av forskningsmedel: Ett resilient betalningssystem

Utlysning av forskningsmedel: Ett resilient betalningssystem MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (9) Utlysning av forskningsmedel: Ett resilient betalningssystem samhällsskydd och beredskap PM 2 (9) Innehållsförteckning Utlysning av forskningsmedel:

Läs mer

Utlysning av forskningsmedel: Transport av farligt gods

Utlysning av forskningsmedel: Transport av farligt gods MSB-51.1 141210Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (9) Utlysning av forskningsmedel: Transport av farligt gods samhällsskydd och beredskap PM 2 (9) Innehållsförteckning Utlysning av forskningsmedel:...

Läs mer

Utlysning av forskningsmedel: Brand och olyckor a tga rder och effekter, Steg 1-fo rstudieanso kan

Utlysning av forskningsmedel: Brand och olyckor a tga rder och effekter, Steg 1-fo rstudieanso kan samhällsskydd och beredskap PM 1 (8) Utlysning av forskningsmedel: Brand och olyckor a tga rder och effekter, Steg 1-fo rstudieanso kan MSB-51.1 samhällsskydd och beredskap PM 2 (8) Innehållsförteckning

Läs mer

Utlysning av forskningsmedel: CBRNE i framtiden, Steg 1

Utlysning av forskningsmedel: CBRNE i framtiden, Steg 1 MSB-51.1 141210Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (6) Utlysning av forskningsmedel: CBRNE i framtiden, Steg 1 samhällsskydd och beredskap PM 2 (6) Innehållsförteckning Utlysning av forskningsmedel:

Läs mer

Ansö kan fö r utlysningen Kriskömmunikatiön öch fö rtröende Sa ga r det till

Ansö kan fö r utlysningen Kriskömmunikatiön öch fö rtröende Sa ga r det till samhällsskydd och beredskap 1 (6) Ansö kan fö r utlysningen Kriskömmunikatiön öch fö rtröende Sa ga r det till Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Utlysningens startsida... 2

Läs mer

Utlysning av forskningsmedel: Smygande och utdragna samha llssto rningar

Utlysning av forskningsmedel: Smygande och utdragna samha llssto rningar samhällsskydd och beredskap PM 1 (10) Utlysning av forskningsmedel: Smygande och utdragna samha llssto rningar Steg 1 MSB-51.1 samhällsskydd och beredskap PM 2 (10) Innehåll Utlysning av forskningsmedel:

Läs mer

Utlysning av forskningsmedel: Informationspa verkan

Utlysning av forskningsmedel: Informationspa verkan samhällsskydd och beredskap PM 1 (10) Utlysning av forskningsmedel: Informationspa verkan Steg 1 MSB-51.1 samhällsskydd och beredskap PM 2 (10) Innehållsförteckning Utlysning av forskningsmedel: Informationspåverkan...

Läs mer

Utlysning av forskningsmedel: Sakernas internet

Utlysning av forskningsmedel: Sakernas internet samhällsskydd och beredskap PM 1 (9) Utlysning av forskningsmedel: Sakernas internet MSB-51.1 samhällsskydd och beredskap PM 2 (9) Innehållsförteckning Utlysning av forskningsmedel: Sakernas internet...

Läs mer

Transport av farligt gods. Att anso ka om forskningsmedel via MSB:s anso kningswebb

Transport av farligt gods. Att anso ka om forskningsmedel via MSB:s anso kningswebb samhällsskydd och beredskap 1 (7) Transport av farligt gods. Att anso ka om forskningsmedel via MSB:s anso kningswebb Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Utlysningens startsida...

Läs mer

Antagonism och social oro. Att anso ka om forskningsmedel via MSB:s anso kningswebb

Antagonism och social oro. Att anso ka om forskningsmedel via MSB:s anso kningswebb samhällsskydd och beredskap 1 (8) Antagonism och social oro. Att anso ka om forskningsmedel via MSB:s anso kningswebb Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Utlysningens startsida...

Läs mer

1 MSB utlyser medel för ramforskningsprogram inom området samhällets informationssäkerhet. 2 Organisationers informationssäkerhet säkerhetskultur

1 MSB utlyser medel för ramforskningsprogram inom området samhällets informationssäkerhet. 2 Organisationers informationssäkerhet säkerhetskultur H Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (6) Enheten för inriktning av forskning Svante Ödman 010-240 43 25 svante.odman@msb.se Utlysning av forskningsmedel 2011- organisationers informationssäkerhet

Läs mer

Postdoktoralt sto d. Att anso ka om forskningsmedel via MSB:s anso kningswebb

Postdoktoralt sto d. Att anso ka om forskningsmedel via MSB:s anso kningswebb samhällsskydd och beredskap 1 (6) Postdoktoralt sto d. Att anso ka om forskningsmedel via MSB:s anso kningswebb Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Utlysningens startsida... 2

Läs mer

olyckor- ä tgä rder och effekter Sä gä r det till.

olyckor- ä tgä rder och effekter Sä gä r det till. samhällsskydd och beredskap 1 (6) Anmä län om fo rstudieutlysning inom Bränd och olyckor- ä tgä rder och effekter Sä gä r det till. Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Förstudieansökans

Läs mer

Tvä rsektoriellä o vningär. Att änso kä om forskningsmedel viä MSB:s änso kningswebb

Tvä rsektoriellä o vningär. Att änso kä om forskningsmedel viä MSB:s änso kningswebb samhällsskydd och beredskap 1 (8) Tvä rsektoriellä o vningär. Att änso kä om forskningsmedel viä MSB:s änso kningswebb Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Utlysningens startsida...

Läs mer

Att ansö ka öm förskningsmedel via MSB:s ansö kningswebb

Att ansö ka öm förskningsmedel via MSB:s ansö kningswebb samhällsskydd och beredskap 1 (6) Att ansö ka öm förskningsmedel via MSB:s ansö kningswebb Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Utlysningens startsida... 2 4. Fyll i ansökningsformuläret...

Läs mer

Utlysning av forskningsmedel inom prognoser och fo rvarning fo r extrema solstormar- Steg 2.

Utlysning av forskningsmedel inom prognoser och fo rvarning fo r extrema solstormar- Steg 2. samhällsskydd och beredskap PM 1 (7) 2015-09 Svante Ödman Bodil Lundberg Utlysning av forskningsmedel inom prognoser och fo rvarning fo r extrema solstormar- Steg 2. MSB-51.1 samhällsskydd och beredskap

Läs mer

Så hå r ånsö ker du i utlysningen: Prögnöser öch fö rvårning fö r extremå sölstörmår - steg 2

Så hå r ånsö ker du i utlysningen: Prögnöser öch fö rvårning fö r extremå sölstörmår - steg 2 samhällsskydd och beredskap 1 (5) 015-09-14 015-488 Så hå r ånsö ker du i utlysningen: Prögnöser öch fö rvårning fö r extremå sölstörmår - steg Tyvärr fungerar inte MSB:s ansökningswebb så den här gången

Läs mer

Forskning för ett säkrare samhälle

Forskning för ett säkrare samhälle FORSKNING Forskning för ett säkrare samhälle Sammandrag av Forskningsprogram för MSB 2011 2013 MSB och forskningen Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) arbetar för ett tryggare och säkrare

Läs mer

Intresseanma lan till utlysningen Sa kra flö den öch fö rsö rjningsfra gör-sa ga r det till

Intresseanma lan till utlysningen Sa kra flö den öch fö rsö rjningsfra gör-sa ga r det till samhällsskydd och beredskap 1 (5) Intresseanma lan till utlysningen Sa kra flö den öch fö rsö rjningsfra gör-sa ga r det till Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Utlysningens

Läs mer

Utlysning av forskningsmedel: Civilt försvar med nya förutsättningar

Utlysning av forskningsmedel: Civilt försvar med nya förutsättningar H Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (6) Enheten för kunskapsutveckling Johan Berglund 072-246 03 89 johan.berglund@msb.se Utlysning av forskningsmedel: Civilt försvar med nya förutsättningar

Läs mer

Intresseanma lan fo r utlysningen Smygande och utdragna samha llssto rningar Sa ga r det till.

Intresseanma lan fo r utlysningen Smygande och utdragna samha llssto rningar Sa ga r det till. samhällsskydd och beredskap 1 (5) Intresseanma lan fo r utlysningen Smygande och utdragna samha llssto rningar Sa ga r det till. Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Intresseanmälans

Läs mer

Intresseanma lan fö r utlysningen Ett resilient betalningssystem Sa ga r det till.

Intresseanma lan fö r utlysningen Ett resilient betalningssystem Sa ga r det till. samhällsskydd och beredskap 1 (5) Intresseanma lan fö r utlysningen Ett resilient betalningssystem Sa ga r det till. Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Intresseanmälans startsida...

Läs mer

Forskning för ett säkrare samhälle

Forskning för ett säkrare samhälle Forskning för ett säkrare samhälle MSB:s forskningsverksamhet Sara Brunnberg, forskningssamordnare, sara.brunnberg@msb.se Björn Kerlin, kunskapsmäklare, bjorn.kerlin@msb.se 127 miljoner till forskning

Läs mer

Frågeställningar inför workshop Nationell strategi för skydd av samhällsviktig verksamhet den 28 oktober 2010

Frågeställningar inför workshop Nationell strategi för skydd av samhällsviktig verksamhet den 28 oktober 2010 samhällsskydd och beredskap 1 (8) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Michael Lindstedt 010-2405242 michael.lindstedt@msb.se

Läs mer

Intresseanma lan fö r miljö stö d inöm ra ddningsinsatser med fökus pa skadeplatsen Sa ga r det till.

Intresseanma lan fö r miljö stö d inöm ra ddningsinsatser med fökus pa skadeplatsen Sa ga r det till. samhällsskydd och beredskap 1 (6) Intresseanma lan fö r miljö stö d inöm ra ddningsinsatser med fökus pa skadeplatsen Sa ga r det till. Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Intresseanmälans

Läs mer

Intresseanma lan fo r forskningsprogram klimatanpassning och naturolyckor Sa ga r det till.

Intresseanma lan fo r forskningsprogram klimatanpassning och naturolyckor Sa ga r det till. samhällsskydd och beredskap 1 (6) Intresseanma lan fo r forskningsprogram klimatanpassning och naturolyckor Sa ga r det till. Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Intresseanmälans

Läs mer

Forskning planeras. för ett säkrare samhälle. MSB:s forskningsplan 2018

Forskning planeras. för ett säkrare samhälle. MSB:s forskningsplan 2018 Forskning planeras för ett säkrare samhälle MSB:s forskningsplan 2018 2 MSB:s kontaktpersoner: Ulrika Postgård, 010-240 50 33 Sara Brunnberg, 010-240 40 87 Publikationsnummer MSB1116- juni 2017 3 Innehållsförteckning

Läs mer

Forskning planeras för ett säkrare samhälle

Forskning planeras för ett säkrare samhälle Forskning planeras för ett säkrare samhälle MSB:s forskningsplan 2016 MSB916 september 2015 Dnr 2015-4915 Innehållsförteckning Inledning... 3 Vägen till en forskningsplan... 3 MSB:s forskningsfält och

Läs mer

Forskning planeras för ett säkrare samhälle

Forskning planeras för ett säkrare samhälle Forskning planeras för ett säkrare samhälle MSB:s forskningsplan 2018 MSB1116- juni 2017 Dnr 2017-2201 Innehållsförteckning Inledning... 3 Forskningsplan 2018... 3 MSB:s forskningsfält och portfölj...

Läs mer

Syfte. Fakta om utlysningen. Utlysningens inriktning

Syfte. Fakta om utlysningen. Utlysningens inriktning utlysning 2008 Bakgrund I internationella jämförelser intar den svenska vården ofta en ledande position; den har tillgång till unika register och system, är förhållandevis väl utbyggd, jämlik och skapar

Läs mer

Rutiner och tidsplan för nominering till Knut och Alice Wallenberg Stiftelse: Forskningsprojekt av hög vetenskaplig potential.

Rutiner och tidsplan för nominering till Knut och Alice Wallenberg Stiftelse: Forskningsprojekt av hög vetenskaplig potential. 1 Josefin Fernius 2018-12-04 Forskningskoordinator Grants Office, LiU Rutiner och tidsplan för nominering till Knut och Alice Wallenberg Stiftelse: Forskningsprojekt av hög vetenskaplig potential. KAWs

Läs mer

Linnaeus University Centres (Lnuc) Utlysning 2011

Linnaeus University Centres (Lnuc) Utlysning 2011 2011-11-11 Dnr 2011/540 Handläggare: Ylva Dandanell Daveby Planeringsavdelningen Linnaeus University Centres (Lnuc) Utlysning 2011 Målen för framstående forskning i Linnéuniversitetets strategiplan En

Läs mer

Stärkt Hållbarhet och resiliens Reglabs Årsmöte februari Tillväxt, miljö och regionplanering

Stärkt Hållbarhet och resiliens Reglabs Årsmöte februari Tillväxt, miljö och regionplanering Stärkt Hållbarhet och resiliens Reglabs Årsmöte 10-11 februari 2016 Tillväxt, miljö och regionplanering RUFS väldigt kort, något om processen och varför RUFS behövs att ta det generella greppet varför

Läs mer

Strategi för forskningssamarbete och forskning inom utvecklingssamarbetet

Strategi för forskningssamarbete och forskning inom utvecklingssamarbetet Bilaga till regeringsbeslut 2014-12-18 (UF2014/80398/UD/USTYR) Strategi för forskningssamarbete och forskning inom utvecklingssamarbetet 2015 2021 1. Förväntade resultat Denna strategi styr användningen

Läs mer

Regler för ansökningar om extern forskningsfinansiering vid Högskolan Dalarna

Regler för ansökningar om extern forskningsfinansiering vid Högskolan Dalarna Regler för ansökningar om extern forskningsfinansiering vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2018-01-29 Dnr: HDa 1.2-2018/168 Reviderad: 2019-06-18 Gäller tills vidare fr o m: 2018-03-01 Ersätter: Handläggningsordning

Läs mer

Skolforskningsinstitutets forskningsmedel

Skolforskningsinstitutets forskningsmedel Skolforskningsinstitutets forskningsmedel 2016 2016-03-07 PROMEMORIA 2016-03-07 Lena Adamson Titel Telefon Email Skolforskningsinstitutets forskningsmedel 2016 Skolans och förskolans verksamma ställs dagligen

Läs mer

Regler och anvisningar för ansökan om bidrag till forskningssamarbeten inom idrottsforskning 2016

Regler och anvisningar för ansökan om bidrag till forskningssamarbeten inom idrottsforskning 2016 1 (5) Diarienummer CIF 2016/2 Regler och anvisningar för ansökan om bidrag till forskningssamarbeten inom idrottsforskning 2016 Vänligen läs igenom detta dokument innan du påbörjar en ansökan. Var ute

Läs mer

Handläggningsordning gällande universitetsgemensam finansiering av forskningsinfrastruktur vid Lunds universitet

Handläggningsordning gällande universitetsgemensam finansiering av forskningsinfrastruktur vid Lunds universitet HANDLÄGGNINGSORDNING 1 2016-04-14 STYR 2016/339 Rektor Handläggningsordning gällande universitetsgemensam finansiering av forskningsinfrastruktur vid Lunds universitet Fastställd av rektor 2016-04-14 Lunds

Läs mer

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Strategisk plan 1 (6) Datum 20141125 Diarienr 2012-1845 version 1.1 Projekt Ledning och samverkan Enheten för samverkan och ledning Bengt Källberg Patrik Hjulström

Läs mer

Utlysning Steg 1 - Etablering av innovationsmekanism för utveckling av samhällsskydd och beredskap

Utlysning Steg 1 - Etablering av innovationsmekanism för utveckling av samhällsskydd och beredskap MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (7) Enheten för inriktning av forskning Utlysning Steg 1 - Etablering av innovationsmekanism för utveckling av samhällsskydd och beredskap Inledning

Läs mer

Beslut Justitiedepartementet

Beslut Justitiedepartementet Beslut 2017-03-28 Justitiedepartementet Beslut av Övervakningskommittén för fonden för inre säkerhet om allmän inriktning rörande tilldelning av medel ur fonden Bakgrund och förutsättningar Fonden för

Läs mer

Mina ansökningar (/applications) / Familjen Kamprads stiftelse Forskning/Utbildning 2016 Utlysning av anslag för eff

Mina ansökningar (/applications) / Familjen Kamprads stiftelse Forskning/Utbildning 2016 Utlysning av anslag för eff OBS Detta är endast ett exempel. Denna blankett ska inte användas och skickas in till stiftelsen. ; Populärvetenskaplig beskrivning (måste skrivas på svenska). Genom att besvara ett antal frågor lämnar

Läs mer

Kunskapsutveckling för ett säkrare samhälle. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Kunskapsutveckling för ett säkrare samhälle. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Kunskapsutveckling för ett säkrare samhälle Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB organisation Avdelningen för utveckling av samhällsskydd Enheten för kunskapsutveckling Avdelningen för utveckling

Läs mer

Forskning planeras för ett säkrare samhälle

Forskning planeras för ett säkrare samhälle Forskning planeras för ett säkrare samhälle MSB:s forskningsplan 2015 2014-10-14, Dnr 2014-4640 Innehållsförteckning Inledning... 3 Vägen till en forskningsplan... 3 MSB:s forskningsfält och portfölj...

Läs mer

Riktlinjer för hantering av externa forskningsbidrag vid FHS

Riktlinjer för hantering av externa forskningsbidrag vid FHS Riktlinjer 1 (5) Riktlinjer för hantering av externa forskningsbidrag vid FHS Dessa riktlinjer ersätter Ö 887/2012 Riktlinjer för hantering av externa forskningsbidrag vid FHS fastställda den 9 juni 2014.

Läs mer

Uppsala-noden inom ULF prövar en modell för fördelning av forskningsmedel

Uppsala-noden inom ULF prövar en modell för fördelning av forskningsmedel 1 Uppsala-noden inom ULF prövar en modell för fördelning av forskningsmedel 1. Inledning Uppsala universitet har tillsammans med Göteborgs-, Umeå- och Karlstads universitet fått i uppdrag av regeringen

Läs mer

Miljöforskningsanslaget vår modell för samverkan mellan forskning och miljöförvaltning

Miljöforskningsanslaget vår modell för samverkan mellan forskning och miljöförvaltning Miljöforskningsanslaget vår modell för samverkan mellan forskning och miljöförvaltning Ny kunskap driver miljöarbetet framåt För att hantera samhällets utmaningar är det viktigt att statsförvaltningen

Läs mer

Föreskrifter om risk- och sårbarhetsanalyser för kommun och landsting Remiss från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Föreskrifter om risk- och sårbarhetsanalyser för kommun och landsting Remiss från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 2010:77 RI (Dnr 001-962/2010) Föreskrifter om risk- och sårbarhetsanalyser för kommun och landsting Remiss från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Forskning planeras för ett säkrare samhälle. MSB:s forskningsplan 2017

Forskning planeras för ett säkrare samhälle. MSB:s forskningsplan 2017 Forskning planeras för ett säkrare samhälle MSB:s forskningsplan 2017 Forskning planeras för ett säkrare samhälle MSB:s forskningsplan 2017 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Kontakt: Per

Läs mer

Strategi för förstärkningsresurser

Strategi för förstärkningsresurser samhällsskydd och beredskap 1 (8) Enheten för samverkan och ledning Jassin Nasr 010-240 53 21 jassin.nasr@msb.se Strategi för förstärkningsresurser Strategidokument samhällsskydd och beredskap 2 (8) Innehållsförteckning

Läs mer

Nationell strategi för skydd av samhällsviktig verksamhet

Nationell strategi för skydd av samhällsviktig verksamhet Nationell strategi för skydd av samhällsviktig verksamhet Marlene Gustavsson Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet och naturolyckor Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete marlene.gustavsson@msb.se

Läs mer

Resiliens i en förändrad omvärld

Resiliens i en förändrad omvärld WWW.FORSVARSMAKTE N.SE Resiliens i en förändrad omvärld 2015-03- 27 1 AGENDA Kort presentation inklusive Försvarsmaktens uppgifter Förändrad omvärld och förändrat samhälle hur ser hotbilden ut? Förändrat

Läs mer

HÖG 17 - Forskningsprojekt

HÖG 17 - Forskningsprojekt Sida 1 (8) UTLYSNING HÖG 17 - Forskningsprojekt KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av forskningsprojekt. Forskningsprojekten ska bedrivas i samproduktion

Läs mer

Hanteringsordning för projektansökningar till Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse 2015

Hanteringsordning för projektansökningar till Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse 2015 Ulf Nilsson Forskningsrådgivare HANTERINGSORDNING FÖR PROJEKTANSÖKNINGAR TILL KNUT OCH ALICE WALLENBERGS STIFTELSE 1 / 5-04-11 Dnr F /40 Hanteringsordning för projektansökningar till Knut och Alice Wallenbergs

Läs mer

Instruktion för sökande till E2B2

Instruktion för sökande till E2B2 2015-01-27, Utlysning 3 Instruktion för sökande till E2B2 Den här instruktionen är ett stöd till dig som ska lämna in en projektansökan till E2B2 programmet för forskning och innovation för energieffektivt

Läs mer

Forskning för ett säkrare samhälle. Ny kunskap för framtidens utmaningar MSB:s forskningsstrategi 2014 2018

Forskning för ett säkrare samhälle. Ny kunskap för framtidens utmaningar MSB:s forskningsstrategi 2014 2018 Forskning för ett säkrare samhälle Ny kunskap för framtidens utmaningar MSB:s forskningsstrategi 2014 2018 Forskning för ett säkrare samhälle Ny kunskap för framtidens utmaningar MSB:s forskningsstrategi

Läs mer

Synergi 14 UTLYSNING. Dnr 20140123 Sida 1 (12) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av:

Synergi 14 UTLYSNING. Dnr 20140123 Sida 1 (12) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av: Sida 1 (12) UTLYSNING Synergi 14 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya lärosäten att ansöka om finansiering av Synergi. Programmet syftar till att vara ett viktigt verktyg i lärosätets ambition att profilera

Läs mer

Förtydligande inför komplettering av ansökan om 2:4-medel för deltagande i totalförsvarsövning

Förtydligande inför komplettering av ansökan om 2:4-medel för deltagande i totalförsvarsövning samhällsskydd och beredskap PM 1 (5) Enheten för övning Förtydligande inför komplettering av ansökan om 2:4-medel för deltagande i totalförsvarsövning TFÖ 2020 Detta förtydligande är tänkt att vara en

Läs mer

Utlysning av medel för medeldyr utrustning från den Teknisknaturvetenskapliga

Utlysning av medel för medeldyr utrustning från den Teknisknaturvetenskapliga Sid 1 (3) Utlysning av medel för medeldyr utrustning från den Teknisknaturvetenskapliga fakulteten vid Umeå universitet höstterminen 2018 Ändamål Den vid Umeå universitet utlyser härmed medel för finansiering

Läs mer

Direktiv för hantering av basenheternas ALF-medel för klinisk forskning

Direktiv för hantering av basenheternas ALF-medel för klinisk forskning Beslut ALF-kommittén 2015-10-06 Direktiv för hantering av basenheternas ALF-medel för klinisk forskning 1. Bakgrund Den 1 maj 2015 trädde ett nytt regionalt avtal mellan Umeå universitet och Västerbottens

Läs mer

HÖG 15 - Forskningsprojekt

HÖG 15 - Forskningsprojekt Sida 1 (8) UTLYSNING HÖG 15 - Forskningsprojekt KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att ansöka om finansiering av forskningsprojekt. Forskningsprojekten ska bedrivas i samproduktion

Läs mer

maximalt 54 miljoner kronor. Minst 10 % av programmets sammanlagda budget. Högst 40 sidor + bilagor (CV och intyg från programvärd).

maximalt 54 miljoner kronor. Minst 10 % av programmets sammanlagda budget. Högst 40 sidor + bilagor (CV och intyg från programvärd). Stockholm 22 oktober 2018 Miljökommunikation Utlysning av medel till ett forskningsprogram Programmets förväntade budget Mistras finansiella bidrag Sammanlagt 60 miljoner kronor under fyra år. Högst 90

Läs mer

Därför behövs en specialsatsning för att öka kunskapen och på sikt förbygga och förhindra att hjärtpatienter utvecklar cancer och vice versa.

Därför behövs en specialsatsning för att öka kunskapen och på sikt förbygga och förhindra att hjärtpatienter utvecklar cancer och vice versa. Projektanslag barncancer och sjuka hjärtan 2017 Studier tyder på att barn med cancer löper ökad risk att få hjärtproblem och barn med hjärtproblem löper ökad risk att få cancer. Samband har påvisats för

Läs mer

Utlysningen Kompetenscentrum 2020 En utlysning inom Kompetenscentrumprogrammet.

Utlysningen Kompetenscentrum 2020 En utlysning inom Kompetenscentrumprogrammet. Utlysningen Kompetenscentrum 2020 En utlysning inom Kompetenscentrumprogrammet www.vinnova.se/kompetenscentrum Om Vinnova Myndighet under Näringsdepartementet Stockholm, Bryssel och Silicon Valley 200

Läs mer

Forskning planeras för ett säkrare samhälle

Forskning planeras för ett säkrare samhälle Forskning planeras för ett säkrare samhälle MSB:s forskningsplan 2019-2020 MSB1294 oktober 2018 Diarienummer: MSB 2018-05379 Innehållsförteckning Inledning... 3 Forskningsplan 2019-2020... 3 Planerad forskning

Läs mer

Intresseanma lan/kunskapsunderlag fö r utlysning inöm CBRNE i framtiden Sa ga r det till.

Intresseanma lan/kunskapsunderlag fö r utlysning inöm CBRNE i framtiden Sa ga r det till. samhällsskydd och beredskap 1 (5) Intresseanma lan/kunskapsunderlag fö r utlysning inöm CBRNE i framtiden Sa ga r det till. Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter... 2 3. Intresseanmälans

Läs mer

Informatören som coach och strategisk partner eller Från informationsproducent till kommunikationsstrateg. 18 juni Nina Åkermark

Informatören som coach och strategisk partner eller Från informationsproducent till kommunikationsstrateg. 18 juni Nina Åkermark Informatören som coach och strategisk partner eller Från informationsproducent till kommunikationsstrateg 18 juni Nina Åkermark Nya högre krav! Uppdraget i verksamhetsplanen Strategisk kommunikationsplanering

Läs mer

FSPOS Strategisk plan

FSPOS Strategisk plan FSPOS Finansiella Sektorns Privat- Offentliga Samverkan FSPOS Strategisk plan 2018-2020 Version 0.95, 2017-03-31 Innehållsförteckning INLEDNING 3 BAKGRUND FSPOS 3 UTVÄRDERING AV FSPOS ARBETE 3 STRATEGIWORKSHOP

Läs mer

Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat.

Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat. 1 17 februari 2012 Utlysning Tilläggsfinansiering till Vetenskapsrådets projektbidrag Kunskapsluckor inom hälso- och sjukvården i syfte att implementera resultat. 2 1. Allmänt om tilläggsfinansieringen

Läs mer

STRATEGISK AGENDA

STRATEGISK AGENDA STRATEGISK AGENDA 2019 2022 Fortes strategiska agenda utgör strategin för att uppnå Fortes vision om ett samhälle med god hälsa, hållbart arbetsliv och hög välfärd. Det är ett högt mål att arbeta mot.

Läs mer

Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan

Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan 1 (5) 150525] Kompetenscentrum nytt program för långsiktig forskningssamverkan VINNOVA startar under hösten ett nytt program för Kompetenscentrum. Syftet med programmet är att skapa nya, internationellt

Läs mer

Forskning om åldrande och hälsa 2019

Forskning om åldrande och hälsa 2019 Forskning om åldrande och hälsa 2019 För att stärka forskningen inom områden med betydande behov och samhälleliga utmaningar utlyses projekt- och postdok-medel inom Åldrande och hälsa. Utlysningen ska

Läs mer

Att anma la intresse fö r förskningsprögram inöm prögnöser öch fö rvarning fö r extrema sölstörmar Sa ga r det till.

Att anma la intresse fö r förskningsprögram inöm prögnöser öch fö rvarning fö r extrema sölstörmar Sa ga r det till. samhällsskydd och beredskap 1 (6) Att anma la intresse fö r förskningsprögram inöm prögnöser öch fö rvarning fö r extrema sölstörmar Sa ga r det till. Innehåll 1. Innan du börjar... 2 2. Användaruppgifter...

Läs mer

HÖG 14 - Forskningsprojekt vid nya lärosäten

HÖG 14 - Forskningsprojekt vid nya lärosäten Sida 1 (8) UTLYSNING HÖG 14 - Forskningsprojekt vid nya lärosäten KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya lärosäten att ansöka om finansiering av forskningsprojekt. Forskningsprojekten ska bedrivas i samproduktion

Läs mer

Vägledning för ansökan i E-kanalen

Vägledning för ansökan i E-kanalen Vägledning för ansökan i E-kanalen Bakgrund och syfte med mallen Syftet med denna mall är att underlätta för er som söker stöd från utlysningen Energi- och klimatomställning i offentlig sektor-från kunskap

Läs mer

Instruktioner för sökande av forskningsmedel ur Miljöforskningsanslaget

Instruktioner för sökande av forskningsmedel ur Miljöforskningsanslaget Instruktioner för sökande av forskningsmedel ur Miljöforskningsanslaget 1 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Generella anvisningar... 3 2.1. Behörighet att söka forskningsmedel... 3 2.2. Personuppgiftsbehandling...

Läs mer

Utlysning av bidrag ur Adlerbertska forskningsstiftelsen 2019

Utlysning av bidrag ur Adlerbertska forskningsstiftelsen 2019 Forsknings- och innovationskontoret Rangnar Nilsson rangnar.nilsson@gu.se 2019-04-15 Dnr GU 2019/86 1 / 5 Utlysning av bidrag ur Adlerbertska forskningsstiftelsen 2019 Forskningsbidrag ur Adlerbertska

Läs mer

Individrörlighet för innovation och samhällsnytta

Individrörlighet för innovation och samhällsnytta UTLYSNING 1 (9) Datum Diarienummer 2016-12-15 2015-05904 Reviderad Individrörlighet för innovation och samhällsnytta En utlysning inom programmet Kunskapstriangeln VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH

Läs mer

Utlysning - pre proposals Mistra Environmental Nanotechnology

Utlysning - pre proposals Mistra Environmental Nanotechnology Stockholm 2013 01 24 Utlysning - pre proposals Mistra Environmental Nanotechnology Program Utlyst belopp Mistra Environmental Nanotechnology 40 MSEK (maxbelopp) under 4 år Programförslag Mistra tillhanda

Läs mer

Arbetslivets utmaningar 2019 Mer information om utlysningen

Arbetslivets utmaningar 2019 Mer information om utlysningen Arbetslivets utmaningar 2019 Mer information om utlysningen Forte har i uppdrag av regeringen att bedriva ett nationellt forskningsprogram för arbetslivsforskning. Forskningen ska bidra till att möta de

Läs mer

2014-03-17. 1. Riktade samverkansprojekt 2014-01-10. 2. Öppna samverkansprojekt 2014-02-21

2014-03-17. 1. Riktade samverkansprojekt 2014-01-10. 2. Öppna samverkansprojekt 2014-02-21 2014-03-17 Forskningsanslag 2014 Barn och ungdomsvetenskapliga forskningsmiljön kommer under 2014 att utlysa fyra former av forskningsanslag i syfte att främja forskning inom området vid Högskolan Väst,

Läs mer

HÖG 16 - Forskningsprojekt

HÖG 16 - Forskningsprojekt Sida 1 (8) UTLYSNING HÖG 16 - Forskningsprojekt KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av forskningsprojekt. Forskningsprojekten ska bedrivas i samproduktion

Läs mer

Plast i ett hållbart samhälle

Plast i ett hållbart samhälle Stockholm den 29 april 2015 Plast i ett hållbart samhälle Utlysning av medel till ett forskningsprogram Programmets förväntade budget Mistras finansiella bidrag Förväntad motfinansiering från deltagande

Läs mer

Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet

Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-06-09 2017-03018 Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet Fullständiga ansökningar En utlysning inom Vinnovas program Kunskapstriangeln VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM

Läs mer

Att mäta samhällelig resiliens Henrik Hassel

Att mäta samhällelig resiliens Henrik Hassel CenCIP Professional Papers Nummer 2, april 2016 Henrik Hassel 1. Introduktion Resiliens är ett begrepp som används i allt större utsträckning inom krishanterings- området. Det används för att betona vikten

Läs mer

Avrapportering av regeringsuppdraget om att bidra med underlag för Sveriges genomförande av Agenda 2030

Avrapportering av regeringsuppdraget om att bidra med underlag för Sveriges genomförande av Agenda 2030 Datum 2016-08-29 Diarienummer 3.3-2016-6545 1-lancliaggare Patrik Baard Finansdepartementet 103 33 Stockholm Avrapportering av regeringsuppdraget om att bidra med underlag för Sveriges genomförande av

Läs mer

Informationsmöte Vetenskapsrådets utlysningar 2014. Maria Thuveson, avdelningen för forskningsfinansiering

Informationsmöte Vetenskapsrådets utlysningar 2014. Maria Thuveson, avdelningen för forskningsfinansiering Informationsmöte Vetenskapsrådets utlysningar 2014 Maria Thuveson, avdelningen för forskningsfinansiering Intäkter för forskning och forskarutbildning 2012 Fördelat på lärosäten och finansiärer Källa:

Läs mer

Synergi 15 UTLYSNING. Dnr 20150266 Sida 1 (11) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av:

Synergi 15 UTLYSNING. Dnr 20150266 Sida 1 (11) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av: Sida 1 (11) UTLYSNING Synergi 15 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av Synergi. Programmet syftar till att vara ett viktigt verktyg i lärosätets ambition

Läs mer

Ivar Rönnbäck Avdelningschef. Avdelningen för utbildning, övning och beredskap

Ivar Rönnbäck Avdelningschef. Avdelningen för utbildning, övning och beredskap Ivar Rönnbäck Avdelningschef Avdelningen för utbildning, övning och beredskap Ett år med MSB Varför MSB? Att bilda en ny myndighet Vad blev nytt? Var står vi nu? MSB vision och verksamhetsidé Vision Ett

Läs mer

UTLYSNING HÖG 19 - Forskningsprojekt

UTLYSNING HÖG 19 - Forskningsprojekt Sida 1 (9) UTLYSNING HÖG 19 - Forskningsprojekt KK-stiftelsen inbjuder Sveriges högskolor och nya universitet att ansöka om finansiering av forskningsprojekt. Forskningsprojekten ska bedrivas i samproduktion

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap. Ragunda kommun 2015-2018

Styrdokument för krisberedskap. Ragunda kommun 2015-2018 Styrdokument för krisberedskap Ragunda kommun 2015-2018 Innehåll Termer... 3 1. Inledning... 4 1.1 Mål med styrdokumentet enligt överenskommelsen... 4 2. Krav enligt lagen om Extraordinära händelser...

Läs mer

VÄLKOMNA! NÄTVERKSKUNSKAP OCH SAMVERKANSPROJEKT WORKSHOP

VÄLKOMNA! NÄTVERKSKUNSKAP OCH SAMVERKANSPROJEKT WORKSHOP VÄLKOMNA! NÄTVERKSKUNSKAP OCH SAMVERKANSPROJEKT WORKSHOP Om Länka Consulting Tider och innehåll 9.00 Start Check in Föreläsning inspiration Workshop Reflektion Check ut 10.45 Avslut Check in Vad hände

Läs mer

FSPOS & SOES - Beskrivning för att tydliggöra gränsdragning

FSPOS & SOES - Beskrivning för att tydliggöra gränsdragning & - Beskrivning för att tydliggöra gränsdragning Deltagande organisationer Representanter från kommuner = Adjungerande deltagare i 2 Former för samverkan Frivilligt samverkansforum med deltagare från det

Läs mer

Vetenskap & Allmänhets yttrande över Kvalitetssäkring av

Vetenskap & Allmänhets yttrande över Kvalitetssäkring av 2012-06-30 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Vetenskap & Allmänhets yttrande över Kvalitetssäkring av forskning och utveckling vid statliga myndigheter Vetenskap & Allmänhet, VA, har getts möjlighet

Läs mer

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Malmö högskola / Fakulteten för lärande och samhälle Antagen av fakultetsstyrelsen 2017-03-24 2017-03-29 Dnr:LED 1.12016/570 Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Målbild

Läs mer