Dokumenttyp: Projekt: Projeknr: Projektplan: Närsjukvård Sjuhärad -närsjukvårdsteam och mobila vårdcentralsläkare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dokumenttyp: Projekt: Projeknr: Projektplan: Närsjukvård Sjuhärad -närsjukvårdsteam och mobila vårdcentralsläkare"

Transkript

1 09 Godkänd (1)19 Dokumenttyp: Projekt: Projeknr: Projektdokument Närsjukvård Sjuhärad. Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: Mattias Öman Styrgrupp Närsjukvård Sjuhärad Projektplan Närsjukvård Sjuhärad.

2 09 Godkänd (2)19 Innehållsförteckning 0.1 Syftet med projektplanen Versionshistorik INLEDNING Projektinformation Bakgrund Mål och syfte MÅLBESKRIVNING Effektmål Redovisning av nyttan Arbetsmål Mobila vårdcentralsläkare Närsjukvårdsteam Etappmål och aktivitetsplan Närsjukvårdsteam Mobila vårdcentralsläkare Krav på arbetsresultat Prioritering Förutsättningar och risker BESKRIVNING Omfattning Avgränsningar Start Avslut Förvaltning Uppföljning och utvärdering ORGANISATION Projektorganisation, kontaktlista Kopplingar Roller RUTINER Dokumentstyrning Rapportering Avvikelsehantering i projektet Säkerhet och sekretess RESURSPLAN Personella resurser... 17

3 09 Godkänd (3) Budget GENOMFÖRANDE Metod Inleveranser BILAGA 1 DE MEST MULTISJUKA ÄLDRE (SOCIALSTYRELSEN 2011)...19

4 09 Godkänd (4) Syftet med projektplanen Projektplanen beskriver bakgrund, mål, syfte, struktur och förutsättningar för förbättringsarbetet och utvecklingen av närsjukvårdsteam och mobila vårdcentralsläkare i Sjuhärad. Projektplanen skall svara upp mot den ansökan om utvecklingsmedel för närsjukvård som är ställd till och beviljad av Hälso- och sjukvårdsavdelningen. Projektplanen är ett styrande dokument, revideras och uppdateras allteftersom arbetet fortlöper. Den ska finnas tillgänglig för alla som berörs av projektet. 0.2 Versionshistorik Datum Version Utfärdare Förändringsorsak Mattias Öman 1:a utkast Mattias Öman Förslag på projektplan till styrgrupp Mattias Öman Reviderat förslag på projektplan till styrgrupp Mattias Öman Mattias Öman Mattias Öman Reviderad efter remiss ut till förvaltningarna Mattias Öman Godkänd av styrgrupp Mattias Öman Uppdaterd Mattias Öman Uppdaterad

5 09 Godkänd (5)19 1 Inledning En välfungerande närvårdssamverkan innebär att befolkningen har tillgång till hälso- och sjukvård, och omsorg på lika villkor. Närvårdssamverkan ska för den enskilde patienten/individen innebära tillgänglighet, trygghet och kontinuitet. Med en sammanhållen vårdkedja med vidhängande vårdprocesser ska den enskilde inte påverkas när ansvaret för vården delas mellan vårdgivarna eller övergår från en vårdgivare och/eller vårdnivå till en annan. Vårdtagaren ska ges bästa möjliga vård och omsorg oavsett huvudman inom ramen för de gemensamma resurserna. Medborgarna ska uppleva hälsa, välbefinnande och tillgång till vård på lika villkor, Politiskt antaget juni 2010(Inriktning av Närvårdssamverkan södra Älvsborg). 1.1 Projektinformation Projektägare: Styrgrupp för Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Projektbeställare: Styrgrupp för Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Projektledare: Mattias Öman Projektperiod: Bakgrund Den förväntade levnadsåldern i vårt samhälle ökar. Det ger oss en växande grupp äldre och ett ökat behov av god vård och omsorg. Samhällets invånare ställer allt högre krav på bibehållen livskvalité oavsett ålder, diagnos och vårdbehov. Konsekvensen av detta blir mer specialiserad vård i hemmet, där patienten oftast vill vara kvar så länge det är möjligt. Vården ställs inför utmaningen att förändra dagens struktur till att forma en organisation som passar framtida behov. Prestigelöshet och samverkan mellan vårdgivare kommer att vara framgångsfaktorer. Multisjuka äldre med diagnoser som t.ex. hjärtsvikt, KOL, njursvikt och diabetes är grupper som upptar en stor del av vårdens resurser. Multisjuklighet är också en av de största riskfaktorerna för onödig slutenvård (FoUiVÄST, T. Larsen). Kärnan i målgruppen mest sjuka äldre utgörs av de personer som uppfyller kriterierna för den snävaste avgränsningen omfattande sjukvård och omfattande omsorg (Bilaga 1). I denna grupp ser vi personer som behöver hjälp från sin omvärld för att klara vardagliga aktiviteter. Personerna i gruppen har omfattande kontakt med den landstingsdrivna sjukvården och omfattande hjälpinsatser från kommunen eller enskilda omsorgsgivare. En förutsättning för att deras situation skall fungera är därigenom också att det finns fungerande samordningssystem som gör att den enskilde får den hjälp han eller hon, samt dennes anhöriga behöver (Socialstyrelsen 2011).

6 09 Godkänd (6)19 Patienten vårdas ofta i hemmet av en väl fungerande hemsjukvårds- organisation och primärvårdskontakt. Men blir patienten sviktande krävs slutenvård under kortare eller längre tid, ofta vid flera vårdtillfällen. Detta generar vården stora kostnader för en relativt liten grupp patienter. Denna grupp behöver kontinuerligt flexibla och situationsanpassade insatser. Här måste vården omorganisera och samverka över organisationsgränserna. Det finns ett tydligt samband mellan brister i vårdens övergångar och onödig slutenvård (FoUiVÄST, T. Larsen). I västra Skaraborg samverkar kommun, primärvård och sjukhus sedan flera år över organisationsgränserna för att klara av och hantera ett ökat behov av god vård och omsorg för multisjuka och sköra äldre. Närsjukvårdsteam och mobila hemsjukvårdsläkare är något som där har visats sig vara mycket framgångsrikt. Närsjukvårdsteamet är ett mobilt specialiserat öppenvårdsteam knutet till sjukhuset, bestående av två sjuksköterskor och en läkare. Teamet jobbar utifrån ett remissunderlag med ca 25 patienter inskrivna åt gången. Målgruppen är äldre med multisjuklighet som befinner sig i ett instabilt skede. Stabila multisjuka patienter omhändertas av mobila hemsjukvårdsläkare, distriktsläkare som är knutna till primärvården. De mobila läkarna hanterar en betydligt större volym individer, en 100 % tjänst klarar av ca 500 listade patienter. Funktionen underlättar i det dagliga arbetet för sjuksköterskan i kommunen vad gäller snabba beslutsvägar, kontinuitet och tillgänglighet (HCM Health Care Management27 augusti 2014). Primärvården avlastas av hemsjukvårdsläkarens arbete med de multisjuka Detta är ett patientorienterat arbetssätt som sparat resurser som kontrast till sparbeting som skär ner personal (HCM Health Care Management27 augusti 2014) När en patient skrivs in i närsjukvårdsteamet jobbar läkare och sjuksköterska intensivt för att skapa sig en helhetsbild av patientens livssituation. Arbetet är symtomorienterat och utgår från patientens behov. Inskrivningssamtalet sker med patienten i det egna boendet tillsammans med närstående och ansvarig sjuksköterska från hemsjukvården, för att skapa delaktighet och trygghet. Den kommunala hemsjukvården är basen. Sjuksköterskan där är fortsatt patientansvarig och skall se teamet som en resurs för att underlätta det dagliga arbetet med hjälp av tillgänglighet, snabba beslutsvägar, läkarkontakt och ordinationer. Teamet fogar över vårdplatser inne på sjukhuset och korttidsplatser i kommunen, där möjlighet till direktinläggning finns för de patienter som under en begränsad period är för sjuka eller på annat sätt sviktande för att vårdas i hemmet. Under vårdtiden bibehåller närsjukvårdsteamets läkare det medicinska ansvaret och rondar sina patienter.

7 09 Godkänd (7)19 Resultaten från Skaraborg visar att patienter inskrivna i närsjukvårdsteamet reducerar sina akutbesök upp till 80 % och antalet slutenvårdsdsdagar reduceras upp till 90 %. Det som är minst lika viktigt är patient och närståendes positiva upplevelse av att vara inskriven i teamet. Ökad kvalité och patientnytta ger en effektivare resursanvändning. Bra deluxe-vård, man ringer så kommer de hem både läkare och sjuksköterska De håller reda på vanliga vardagen och underlättar för oss anhöriga och gör oss trygga (HCM Health Care Management27 augusti 2014) 1.3 Mål och syfte Närvårdssamverkan Södra Älvsborg vill utveckla sjukvården för sjuhäradsområdet med inriktning mot Skaraborgsmodellen. Starta upp närsjukvårdsteam och mobila vårdcentralsläkare. Syftet är att åstadkomma en samordnad, tillgänglig och trygg vård för de multisjuka och sköra äldre och dess närstående. Patientens behov skall inte påverkas eller styras av sjukvårdens organisationsgränser. Sjukvården tillsammans (kommun, sjukhus och primärvård) skall erbjuda en mobilt specialiserad och sömlös vård utifrån ett symtomorienterat helhetsperspektiv. För en grupp individer vars komplexa vårdbehov och livssituation generar ett livslidande och stora kostnader för sjukvården.

8 09 Godkänd (8)19 2 Målbeskrivning 2.1 Effektmål Ökad livskvalité, trygghet och minskat lidande för den enskilde individen och dess närstående. Den förväntade effekten är minskat antal akuta besök, slutenvårdstillfällen och en effektivare resursanvändning av kommunal hemsjukvård med ökad tillgänglighet för andra inskrivna patienter. Kortsiktigt är det svårt att värdera hur synliga de ekonomiska vinsterna blir, då ett välfungerande närsjukvårdsteam endast klarar av att hantera ca 25 inskrivna patienter. På längre sikt med fler etablerade team och mobila vårdcentralsläkare bedöms den ekonomiska vinsthemtagningen bli mer tydlig Redovisning av nyttan Effekterna frigör resurser för andra patientgrupper och enskilda individer. Detta är ett projekt i samverkan. Södra Älvsborgs sjukhus, primärvården och kommunerna skall alla vara delaktiga och känna att det är en utveckling i positiv riktning. Det ökar även möjligheten för samverkan i andra frågor. 2.2 Arbetsmål Projektets arbetsmål är att anpassa Skaraborgsmodellen till Sjuhäradsområdet, starta upp ett närsjukvårdsteam och mobila vårdcentralsläkare. Detta kommer att göras i två spår, oberoende av varandras tempo. Då förutsättningarna för uppstart varierar mellan de enskilda verksamheterna i närvårdssamverkan Mobila vårdcentralsläkare För att uppnå en effekt som skapar förutsättningar för en bra och tillförlitlig utvärdering av mobila vårdcentralsläkare skall tilldelade medel satsas på ett pilotprojekt, fördelat på offentlig och privat vårdgivare. Fyra vårdcentraler (två privata och två offentliga) jobbar med enheternas listade patienter som är inskrivna i hemsjukvården och uppfyller fastslagna kriterier. Utvalda vårdcentraler till att delta i pilotprojektet är Tranemo, Heimdal i Borås, Allekliniken i Borås och Hälsobrunnen i Ulricehamn. En arbetsgrupp är sammansatt med representanter från respektive vårdcentral, representanter från Tranemo och Ulricehamns kommun och Borås stad. Arbetsgruppen skall utforma en delprojektplan tillika Plan för förbättringsarbete som skall skickas in till och godkännas av regionens Hälso- och sjukvårdsavdelning, för hemtagning av projektpengar för mobila vårdcentralsläkare.

9 09 Godkänd (9) Närsjukvårdsteam Ett närsjukvårdsteam startas upp med placering på Södra Älvsborgs sjukhus Borås och kommer från start att arbeta mot hela Sjuhärad. Palliativa resursteamet i Sjuhärad (PRIS) kommer stötta uppstarten. En delprojektplan tillika Plan för förbättringsarbete skall skickas in till och godkännas av regionens Hälso- och sjukvårdsavdelning, för hemtagning av projektpengar Etappmål och aktivitetsplan - Uppstartsmöte med samtliga berörda förvaltningar inbjudna har genomförts Styrgrupp och godkänd projektplan finns klart sedan juni månad Närsjukvårdsteamet - Dokument för hemtagning av projektpengar (Plan för förbättringsarbete) är inskickat till och godkänd av Hälso- och sjukvårdsavdelningen sommaren En handlingsplan för närsjukvårdsteamet är upprättad. - Verksamhetschef och enhetschef för närsjukvårdsteamet är utsedda, klinik tillhörighet är Neuro- och Rehabiliteringskliniken. - Läkare och sjuksköterskor till närsjukvårdsteamet är rekryterade och finns på plats sedan Lokal, datorer, telefoner, bil och annan nödvändig utrustning finns på plats sedan Inskrivningskriterier, medicinsk riktlinje och remiss rutiner skall vara fastslagna och kommunicerade ut till berörda organisationer i god tid till uppstart. - Första patienterna skrivs in i teamet höst/vinter Rutiner för direktinläggning på vårdavdelning skall vara klart till uppstart. - I samverkan med kommunerna diskutera förutsättningar för och tillgång till korttidsplatser. - Närsjukvårdsteamet är självständigt och välfungerande i linjen under våren 2016.

10 09 Godkänd (10) Mobila vårdcentralsläkare - Dialog med primärvården privat, offentlig och berörda kommuner hur arbetet med mobila vårdcentralsläkare skall utvecklas pågår under Arbetsgrupp för mobila vårdcentralsläkare är sammansatt, första möte under november Dokument för hemtagning av projektpengar (Plan för förbättringsarbete) skall vara inskickat till Hälso- och sjukvårdsavdelningen senast december Planera för pilotprojekt med två privata och två offentliga vårdcentraler i samverkan med berörda kommuner. - Upprätta en handlingsplan för mobila vårdcentralsläkare - Starta upp pilotprojekt med mobila vårdcentralsläkare, vinter Krav på arbetsresultat Ett förväntat krav på projektet är att leverera förbättrad vård och omsorg i samverkan, för multisjuka och sköra äldre. Ökad kontinuitet och tillgänglighet skapar trygghet genom att patient, närstående och personal involverad i vården vet var dom skall vända sig. Minska antalet slutenvårdstillfällen och akuta besök för berörd patientgrupp. 2.4 Prioritering För hållbart utvecklingsarbete av närsjukvården är det viktigt att se att närsjukvårdsteamet och mobila vårdcentralsläkare kan verka oberoende av varandra på två separata spår och att farten mellan spåren kan variera. Viktigt är också att nå ut till alla berörda förgreningar i närvårdssamverkan Sjuhärad. Detta för att skapa en gemensam bild av vad vi vill uppnå. En tydlig kommunikationsplan för informationsspridning och dialogmöten ska upprättas. Öka förståelsen för samverkan, bygga broar mellan involverade organisationer samt arbeta fram en gemensam värdegrund. Utgångspunkten är patienten och vad hälso- och sjukvården tillsammans kan göra för att förbättra den enskilda individens livssituation. 2.5 Förutsättningar och risker En stor brist och risk i projektet är dokumentations och journalsystem. Respektive vårdorganisationer har sina egna system och dessa pratar inte med varandra. Detta står utanför projektets kontroll och är inget som går att påverka.

11 09 Godkänd (11)19 Förutsättningar för kommunikations och dokumenthantering får skapas likt de rutiner som idag finns mellan Palliativa resursteamet i Södra Älvsborg (PRIS), kommunal hemsjukvård och primärvård. IT-stödet för informationsöverföring vid samordnad vård- och omsorgsplanering är ett lämpligt verktyg för exempelvis remisshantering. Projektet bygger på prestigelöshet, samverkan och tillit, om inte alla involverade parter har en gemensam målbild och värdegrund finns risk för missförstånd. Bristande kommunikation i samband med vårdens övergångar leder ofta till sämre vård, inte minst när det kommer till läkemedelshantering. Viktigt är att skapa rutiner/samarbete för dessa övergångar för att minska riskerna (SKL). Staten och SKL träffade 2010 en överenskommelse om att stärka, uppmuntra och intensifiera samverkan mellan kommun och landsting. Utmaningen för regionen tillsammans med kommunerna är att bidra till en väl sammanhållen vård och omsorg till gruppen med ett helhetsperspektiv på individen (Närvårdssamverkan Södra Älvsborg, Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland). Vad gäller mobila vårdcentralsläkare, finns primärvårdens regelverk att följa. Fritt vårdval, listning av patienter, offentlig/privat vård och läkartillgång. Detta är exempel på förutsättningar som inte projektet kan påverka. Vid uppstart av patientnära verksamhet är det viktigt skapa fungerande rutiner för patientsäkert arbete. Risker och avvikelser skall dokumenteras enligt närvårdssamverkans rutiner. Rekrytering av personal med rätt kompetens och profil kan komma bli ett problem. Alla involverade organisationer måste se patientnyttan och vad de kan bidra med i utvecklingsarbetet.

12 09 Godkänd (12)19 3 Beskrivning 3.1 Omfattning Uppstart av ett närsjukvårsdsteam, bestående av en läkare och två sjuksköterskor. Teamet skall vara placerat på Södra Älvsborgs sjukhus Borås och jobba i samverkan med kommunal sjukvård och primärvård i Sjuhärad. Starta pilotprojekt med mobila vårdcentralsläkare knutna till primärvården. Arbeta i samverkan med berörda kommuner, för patienter inskrivna i kommunal hemsjukvård. 3.2 Avgränsningar 3.3 Start 3.4 Avslut Projektet gäller ett närsjukvårdsteam och mobila vårdcentralsläkare i Södra Älvsborg Sjuhärad. I Mittenälvsborg pågår ett projekt med identisk målbild. Projekten har två separata projektledare knutna till två separata styrgrupper och budgetar. Uppstartsmöte , inbjudna var representanter från berörda förvaltningar. Då presenterades Skaraborgsmodellen. Den ligger till grund för den inriktning Närvårdssamverkan Södra Älvsborg har beslutat om och i projektform fått ekonomiskt stöd för. Projektet avslutas då beslutande organ inom berörda förvaltningar finansierar och permanentar verksamheterna i linjen, alternativt väljer att avsluta arbetet med utvecklingen av närsjukvårdsteam och/eller mobila vårdcentralsläkare Förvaltning Förvaltningen av närsjukvårdsteamet är planerat för Södra Älvsborgs sjukhus. Kliniktillhörighet blir Neuro- och Rehabiliteringskliniken. Arbetet med detta är inlett. Vårdcentraler för ett pilotprojekt med mobila vårdcentralsläkare blir två privata och två tillhörande Närhälsan.

13 09 Godkänd (13) Uppföljning och utvärdering Tänkbara effekter, parametrar, mål och mätetal att följa under projektet. - Nöjdhet och trygghet hos den enskilde patienten och ev. närstående. - Antal inskrivningar i slutenvården, måltal minska. - Antal genomförda hembesök, måltal öka. - Antal läkemedelsgenomgångar, måltal öka. - Antal akuta besök, måltal minska. - Antal genomförda brytpunktssamtal, måltal öka. - Antal telefonrådgivningar, måltal öka. - Antal individuella vårdplaner, måltal öka. - Antal kommunala sjukvårdsinsatser för patienter inskrivna i närsjukvårdsteam eller med mobil vårdcentralsläkare, måltal minska. Patienter inskrivna i närsjukvårdsteamet kommer att följas vad gäller frekvens av slutenvårdstillfällen, akuta besök och sjukvårdsinsatser av kommunal sjukvård. Detta kommer att jämföras med föregående 12- månadsperiod. Den kommunala hemsjukvårdspersonalens upplevelse av hur samverkan fungerar med närsjukvårdsteamet och de mobila vårdcentralsläkarna är viktigt att följa och utvärdera, för ett hållbart samarbete över tid. En slutlig utvärdering av projektet som helhet skall genomföras från regional nivå.

14 09 Godkänd (14)19 4 Organisation 4.1 Projektorganisation Styrgrupp med representanter från styrgruppen för Närvårdssamverkan Södra Älvsborg tillhörande Sjuhärad och projektledare. Arbetsgrupper för respektive spår bestående av närsjukvårdsteamets deltagare, enhetschef i linjen, vårdutvecklare, kommunala representanter, vårdcentralchefer och projektledare. Namn Roll Förvaltning Telefon Mailadress Arbetsgrupp närsjukvårdseam Mattias Öman projektledare Säs mattias.oman@vgregion.se Maria Glemfelt arbetsgrupp Säs maria.glemfelt@vgregion Carina Erlandsson arbetsgrupp Säs carina.erlandsson@vgregion.se Luna Guadagni arbetsgrupp Säs luna.guadagni@vgregion.se Cecilia Hallenbert arbetsgrupp Säs cecilia.hallenbert@vgregion.se Martin Tirler arbetsgrupp Säs martin.tirler@vgregion.se Carina Stavåsen arbetsgrupp Kommunen carina.stavasen@svenljunga.se Styrgrupp "Närsjukvård Sjuhärad Carita Brovall styrgrupp.ordf Ulricehamn carita.brovall@ulricehamn.se Bahman Alami styrgrupp Mark bahman.alamialamdari@mark.se Bengt Petersson styrgrupp Praktikertjänst bengt.petersson@ptj.se Ingela Sunneskär styrgrupp Bollebygd ingela.sunneskar@bollebygd.se Ing-Marie Larsson styrgrupp Svenljunga ing-marie.larsson@svenljunga.se Maritha Bäck styrgrupp Närhälsan maritha.back@vgregion.se Ulrika Gustafsson Styrgrupp Borås stad ulrika.gustafsson@boras.se Solveig styrgrupp Tranemo solveig.eldenholm@tranemo.se Eldenholm Suzanne Guregård styrgrupp Säs suzanne.guregard@vgregion.se Arbetsgrupp mobila vårdcentralsläkare Marie Elm arbetsgrupp Borås stad marie.elm@boras.se Mia Possner arbetsgrupp Ulricehamn annamaria.possner@ulricehamn.se Catarihna arbetsgrupp Tranemo catarihna.petersson@tranemo.se Petersson Sonja Nilsson arbetsgrupp VC Tranemo sonja.nilsson@vgregion.se Annika Wester arbetsgrupp VC Heimdal annika.wester@vgregion.se Bengt Petersson arbetsgrupp Allekliniken bengt.petersson@ptj.se Björn Bonnevier arbetsgrupp Hälsobrunnen bjorn.bonnevier@ptj.se Mattias Öman projektledare Säs mattias.oman@vgregion.se

15 09 Godkänd (15) Kopplingar 4.3 Roller PRIS- teamet vid Södra Älvsborgs sjukhus kommer att vara en viktig del i utvecklingsarbetet. De kommer att bidra med struktur och erfarenhet i uppstart och utveckling av närsjukvårdsteamet. För närsjukvårdsteamet och mobila vårdcentralsläkarnas specifika roller kommer funktionsbeskrivningar växa fram under projekttiden och redovisas i respektive delprojektplan/ handlingsplan.

16 09 Godkänd (16)19 5 Rutiner 5.1 Dokumentstyrning Övergripande Projektplan för Närsjukvård Sjuhärad och delprojektplaner för respektive spår skall godkännas av styrgrupp och vara vägledande i processen. De skall vara levande dokument, revideras och uppdateras allt eftersom arbetet fortlöper och ut efter de beslut som fattas i styrgruppen. Respektive arbetsgrupp upprättar en handlingsplan där aktiviteter dokumenteras, påbörjas, avslutas och signeras av för aktiviteten ansvarig person. 5.2 Rapportering Styrgruppsmöten kommer att hållas i samband med ordinarie styrgruppsmöten för Närvårdssamverkan Södra Älvsborg. Kontakter kommer också ske via mail och telefon 5.3 Avvikelsehantering i projektet Avvikelserapportering sker genom befintligt system i Närvårdssamverkan Södra Älvsborg. Tankar, frågor och funderingar kommuniceras lämpligast direkt till projektledare via telefon eller mail. 5.4 Säkerhet och sekretess Projektet har att följa gällande lagar och regler för vård och omsorg, dokumentation och sekretess med Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) som grund. För personal är rådande arbetslagstiftning och kollektivavtal styrande.

17 09 Godkänd (17)19 6 Resurser 6.1 Personella resurser 6.2 Budget Närsjukvårdsteamets läkare bör ha en geriatrisk inriktning, intresse för att jobba utanför sjukhusets väggar och vara intresserad av förbättringsarbeten. Rekryteringsprocessen är avslutad, läkare i teamet påbörjar sin anställning Mobila vårdcentralsläkare med distriktsläkarbakgrund, intresse för verksamhetsutveckling och samverkan. Rekryteringsprocess är inte påbörjad. Sjuksköterskorna i närsjukvårdsteamet skall vara erfarna, ha en god kompetens och vara trygga i sin yrkesroll. Gärna komplettera varandra erfarenhetsmässigt. Både kommun och sjukhusperspektivet är bra att få in i teamet. Att utföra kvalificerade hälso- och sjukvårdsuppgifter i patientens hem skall vara en självklarhet. Stort intresse för förändringsarbete och att arbeta utanför traditionella arbetsgrupper är en viktig egenskap. Rekryteringsprocessen är avslutad, två sjuksköterskor har påbörjat sin anställning. Andra viktiga funktioner som krävs för en fungerande verksamhet finns i linjen. Behövliga specialistfunktioner konsulteras vid behov under projektet. Ansökan från Närvårdssamverkan Södra Älvsborg för utveckling av närsjukvårdsteam och mobila vårdcentralsläkare i Sjuhärad är beviljad medel med omfattning 5,2 mnkr för 2015 och 5,2 mnkr för mnkr avser mobila läkare 2,5 mnkr avser närsjukvårdsteam och är avsatt för projektledare. Beviljade medel från Hälso- och sjukvårdsavdelningen avser endast personalkostnader. Materiella kostnader såsom datorer, telefoner, lokaler och bilar får respektive förvaltning stå för under projekttiden. För att få tillgång till beviljade medel skall fastställd mall Plan för förbättringsarbete fyllas i för respektive spår och skickas in till Hälso- och sjukvårdsavdelningen. För närsjukvårdsteamet är denna plan inskickad och godkänd och pengar kan hämtas hem kvartalsvis.

18 09 Godkänd (18)19 7 Genomförande 7.1 Metod Viktigt är att få igång patientarbetet, learning by doing. Med öppenhet, prestigelöshet och följsamhet jobba fram en bra gemensam struktur likt Skaraborgsmodellen och utvärdera kontinuerligt. 7.2 Inleveranser - Lyckad personalrekrytering. - Fastslagen klinik och lokal. - Beslut om vårdcentraler för pilot - Utrustning, telefoner, datorer, bil etc. - Engagemang från personer på beslutsfattande poster. - En tillgänglig styrgrupp.

19 09 Godkänd (19)19 Bilaga 1. De mest multisjuka äldre (Socialstyrelsen 2011) Vilka är de mest sjuka äldre? Tre operationella avgränsningar: 1. Omfattande sjukvård och omfattande omsorg. Personer som har omfattande sjukvård och har omfattande omsorg. Denna grupp utgör kärnan av målgruppen mest sjuka äldre utgjorde denna grupp 2 procent av befolkningen 65 år och äldre ( personer). 2. Omfattande omsorg: Personer som bor permanent i särskilt boende, har beslut om 25 eller fler timmar hemtjänst per månad, har beslut om stöd enligt LSS eller har beslut om korttidsboende. I denna grupp ingår målgrupp 1 enligt ovan, samt övriga personer med omfattande omsorg utgjorde denna grupp 10 procent av befolkningen 65 år och äldre ( personer). 3. Omfattande sjukvård eller omfattande omsorg: Personer som har omfattande sjukvård eller har omfattande omsorg. I denna grupp ingår målgrupp 1 och 2 enligt ovan, samt ytterligare personer med omfattande sjukvård. Med omfattande sjukvård avses: multisjuklighet, fler än 19 vårddagar i slutenvården, fler än tre inskrivningar i slutenvård eller fler än sju inskrivningar i öppen specialistvård utgjorde denna grupp 18 procent av befolkningen 65 år och äldre ( personer).

Plan för förbättringsarbete

Plan för förbättringsarbete Plan för förbättringsarbete Närsjukvårdsteam Sjuhärad Ansvarig Mattias Öman, projektledare Närsjukvård Sjuhärad Ansvarig för ansökan Carita Brovall, ordf. styrgrupp Närsjukvård Sjuhärad Kontaktuppgifter

Läs mer

Plan för förbättringsarbete

Plan för förbättringsarbete Plan för förbättringsarbete Mobila vårdcentralsläkare Ansvarig Mattias Öman, projektledare Närsjukvård Sjuhärad Ansvarig för ansökan Carita Brovall, ordf. styrgrupp Närsjukvård Sjuhärad Kontaktuppgifter

Läs mer

Projekt Närsjukvård Sjuhärad. Information SÄS styrelse

Projekt Närsjukvård Sjuhärad. Information SÄS styrelse Projekt Närsjukvård Sjuhärad Information SÄS styrelse 2016-03-04 Information 2016-03-04 SÄS styrelse Närsjukvård i Västra Götalandsregionen Skaraborgsmodellen Nuläge Västra Götaland Projekt Närsjukvård

Läs mer

Närsjukvård Sjuhärad. Arbetsdag 25 augusti 2016

Närsjukvård Sjuhärad. Arbetsdag 25 augusti 2016 Närsjukvård Sjuhärad Arbetsdag 25 augusti 2016 Agenda 25 augusti 2016 13.00-13.30 Deltagare och förväntningar En blick tillbaka Händelse under våren och aktuell status 13.30-14.10 Regional status och uppföljningsprocess

Läs mer

Närsjukvårdsteam vid SÄS

Närsjukvårdsteam vid SÄS 2018-01-15 24071 1 (6) Sammanfattning Riktlinjen ger information om närsjukvårdsteamets arbetssätt och vägledning i remissförfarandet samt tydliggör vilka multisjuka äldre som är aktuella för inskrivning

Läs mer

Uppstartsmöte den 16 april 2015

Uppstartsmöte den 16 april 2015 Uppstartsmöte den 16 april 2015 Inledning Lena Lindahl, Tf. kanslichef på Närvårdskansliet hälsade alla välkomna. Presentation av närsjukvårdsteam Lidköping Marianne Alärd, koordinator och projektledare

Läs mer

Närsjukvård Sjuhärad. Styrgruppsmöte 27 januari 2017

Närsjukvård Sjuhärad. Styrgruppsmöte 27 januari 2017 Närsjukvård Sjuhärad Styrgruppsmöte 27 januari 2017 Agenda 2016-10-14 1. Avrapportering workshop 10/11 2. Avslut 2016 3. Plan 2017 Dagens frågeställningar 4. Övrigt Process Multisjuka äldre Mobilt team

Läs mer

Närsjukvård Sjuhärad. Styrgruppsmöte 3 mars 2017

Närsjukvård Sjuhärad. Styrgruppsmöte 3 mars 2017 Närsjukvård Sjuhärad Styrgruppsmöte 3 mars 2017 Agenda 2017-03-03 Kom ihåg Målsättning Projektorganisation Ekonomi Avgränsningar & beroenden Intressenter & Risker Uppföljning Övrigt Kom ihåg Vad vill vi

Läs mer

Styrgruppsmöte projekt Närsjukvård Sjuhärad Anteckningar

Styrgruppsmöte projekt Närsjukvård Sjuhärad Anteckningar 1 (6) Styrgruppsmöte projekt Närsjukvård Sjuhärad Anteckningar Tid: 11.00 12.00 Plats: Deltagare: Ersättare: Projektledare: Agenda: På distans, Lync/Skype Bahman Alami, Bengt Petersson, Carita Brovall,

Läs mer

Mobil Närvård Skaraborg

Mobil Närvård Skaraborg Välkomna Mobil Närvård Skaraborg Bakgrund 96.000 invånare 6 kommuner 10 vårdcentraler varav 4 privata Skaraborgs sjukhus Lidköping Startskottet för Närvård västra Skaraborg år 2001 Ledningsgruppen träffas

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Närsjukvård Sjuhärad. Statusrapport 18 februari 2016

Närsjukvård Sjuhärad. Statusrapport 18 februari 2016 Närsjukvård Sjuhärad Statusrapport 18 februari 2016 Övrigt övergripande information Ekonomi, budget och ekonomirutin uppdaterat Diarieföring, Anna Jogeland utreder Regional workshop 6/4, inbjudan har gått

Läs mer

Tid: Tisdag den 8 december kl Kommunhusets sessionssal

Tid: Tisdag den 8 december kl Kommunhusets sessionssal KOMMUNFULLMÄKTIGE 2015-11-30 Sida 1 av 3 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA Instans: KOMMUNFULLMÄKTIGE Tid: Tisdag den 8 december kl 16.00 Plats: Kommunhusets sessionssal Protokollsjustering: Administrations-

Läs mer

Mobil närvård nulägesrapport maj Karin Fröjd Regional projektledare

Mobil närvård nulägesrapport maj Karin Fröjd Regional projektledare Mobil närvård nulägesrapport maj 2019 Karin Fröjd Regional projektledare Varför Mobil närvård? Hemsjukvård har alltid ingått i vårdcentralernas kärnuppdrag, dvs hembesök av läkare ingår i vårdcentralernas

Läs mer

Skaraborgs Sjukhus. Mobil närvård. Gemensamt ansvar i praktiken utifrån individens fokus

Skaraborgs Sjukhus. Mobil närvård. Gemensamt ansvar i praktiken utifrån individens fokus Mobil närvård Gemensamt ansvar i praktiken utifrån individens fokus Röster från vård- och omsorgstagarna Jag har inte varit inlagd sen jag fick kontakt med närsjukvårdsteamet och jag har inte behövt larma

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Mobil närvård - nulägesrapport. Karin Fröjd Regional projektledare

Mobil närvård - nulägesrapport. Karin Fröjd Regional projektledare Mobil närvård - nulägesrapport Karin Fröjd Regional projektledare Modellen Mobil närvård Mobil närvård bygger på att kommunen står för basverksamheten, samt dygnet runt-funktionen, och arbetar tätt tillsammans

Läs mer

VGRs satsningar på sammanhållen vård för vuxna med komplexa vård- och omsorgsbehov Karin Fröjd

VGRs satsningar på sammanhållen vård för vuxna med komplexa vård- och omsorgsbehov Karin Fröjd Bilaga 2. VGRs satsningar på sammanhållen vård för vuxna med komplexa vård- och omsorgsbehov Karin Fröjd Medicinsk rådgivare koncernstab hälso- och sjukvård Presentation VIP-patienter Mobil närvård Omsorgskoordinatorer

Läs mer

Mobila närvård nuläge och framtid Karin Fröjd Regional projektledare

Mobila närvård nuläge och framtid Karin Fröjd Regional projektledare Mobila närvård nuläge och framtid Karin Fröjd Regional projektledare Modellen Mobil närvård Mobil närvård bygger på att kommunen står för basverksamheten, samt dygnet runt-funktionen, och arbetar tätt

Läs mer

Mobil närvård Göteborg med kranskommuner

Mobil närvård Göteborg med kranskommuner Mobil närvård Göteborg med kranskommuner Karin Fröjd Regional projektledare https://www.bing.com/videos/search?q=mobil+n%c3%a4rv%c3%a5rd+skaraborg&&view=det ail&mid=d753aec475bac7685a37d753aec475bac7685a37&form=vrdgar

Läs mer

Snabb uppföljning efter utskrivning från sjukhus. Uppföljande samtal inom 48 72 timmar efter utskrivning från medicinavdelning 4 SkaS Lidköping, 2014

Snabb uppföljning efter utskrivning från sjukhus. Uppföljande samtal inom 48 72 timmar efter utskrivning från medicinavdelning 4 SkaS Lidköping, 2014 Snabb uppföljning efter utskrivning från sjukhus Uppföljande samtal inom 48 72 timmar efter utskrivning från medicinavdelning 4 SkaS Lidköping, 2014 Innehåll: Bakgrund Arbetsgrupp Beskrivning av arbetsmetod

Läs mer

Mobila hemsjukvårdsteam överallt

Mobila hemsjukvårdsteam överallt Mobila hemsjukvårdsteam överallt Karin Fröjd Regional projektledare https://www.bing.com/videos/search?q=mobil+n%c3%a4rv%c3%a5rd+skaraborg&&view=det ail&mid=d753aec475bac7685a37d753aec475bac7685a37&form=vrdgar

Läs mer

ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN. Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Maj Rom Sonja Modin

ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN. Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Maj Rom Sonja Modin ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Maj Rom Sonja Modin Ledning: NSK-region (Nationell samverkansgrupp för kunskapsstyrning)

Läs mer

Projektplan. Förstärkt läkartillgång i ordinärt boende Verksamhetsår: 2008-2009. Upprättad

Projektplan. Förstärkt läkartillgång i ordinärt boende Verksamhetsår: 2008-2009. Upprättad Projektplan Förstärkt läkartillgång i ordinärt boende 071128 förstärkt läkartillgång i ordinärt boende.doc Upprättad Ansvarig: Projektledare Bertil Siöström Förvaltning: Malmö stad, Kirsebergs stadsdelsförvaltning

Läs mer

Samverkansrutin för mobil närvård i Fyrbodal

Samverkansrutin för mobil närvård i Fyrbodal Författare: Amira Donlagic Godkänd av: Ledningsgrupp Vårdsamverkan Fyrbodal Dokumentet gäller för: Personal som arbetar med mobil närvård 1 Syfte Syftet med rutinen är att beskriva ett gemensamt arbetssätt

Läs mer

Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015

Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015 Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015 Vårdsamverkansgruppering Skaraborg Kontaktperson Per-Ola Hedberg, Carina Karlsson, Susanne Liden och Jeanette Andersson Avgränsning:

Läs mer

ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN. Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Sonja Modin Maj Rom

ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN. Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Sonja Modin Maj Rom ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Sonja Modin Maj Rom Ledning: NSK-region (Nationell samverkansgrupp för kunskapsstyrning)

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Närvårdssamverkan Södra Älvsborg* Övergripande mål

Verksamhetsplan 2016 Närvårdssamverkan Södra Älvsborg* Övergripande mål Verksamhetsplan 2016 Närvårdssamverkan Södra Älvsborg* Bakgrund Närvårdssamverkan Södra Älvsborgs målgrupp är de patienter och grupper i befolkningen som samtidigt och samordnat har behov av vård- och

Läs mer

Lagen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Lagen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Lagen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Bakgrund Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård, trädde i kraft den 1 januari 2018 Syftet med den nya lagen

Läs mer

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk God och nära vård GR:s socialchefsnätverk 180831 Hälso- och sjukvården en gemensam resurs Staten har ett övergripande systemansvar lagstiftning, tillsyn, m.m (1,5%) 21 landsting och regioner ansvarar för

Läs mer

Rapport om Förkortad process

Rapport om Förkortad process 0.8 Utgåva (1)11 Rapport om Förkortad process Uppdrag till SAMSA från Styrgrupp SVPL 2 0.8 Utgåva (2)11 Arbetsutskottet inom SAMSA som arbetat fram förslaget till Förkortad process Maria Fredriksson GITS

Läs mer

Mobila Geriatriska Teamet

Mobila Geriatriska Teamet Mobila Geriatriska Teamet 151120 Arbetsgrupp Äldre, Norra distriktet. Daniel Gustafsson MGT 2015 Projekt mot Rosenlunds VC / Norrahammars VC nov 2013- nov2014. Utvidgas 2015. Förebilden från Västra Götaland

Läs mer

Styrgrupp Projekt Mobil närvård Sjuhärad

Styrgrupp Projekt Mobil närvård Sjuhärad Minnesanteckningar Styrgrupp Projekt Mobil närvård Sjuhärad Mötesdatum: 2018-01-25 Tid: Kl. 11.00 12.30 Plats: Skype-möte Deltagare Roland Mattsson, Ingela Sunneskär (i ca 15 min), Marie Elm, Suzanne Guregård,

Läs mer

Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län

Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län Projektdirektiv 1(8) Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län Versionshistorik Version Datum Författare Godkänd av Ändringshistorik 0.1 2015-05-12 Boel Arbetsmtrl

Läs mer

OLG Skaraborg. Mobil närvård Västra Götaland OLG Skaraborg 19 oktober 2018

OLG Skaraborg. Mobil närvård Västra Götaland OLG Skaraborg 19 oktober 2018 Mobil närvård Västra Götaland OLG Skaraborg 19 oktober 2018 Vårdplatser i Västra Götaland 2017 (SoS) Mer än 85% är kommunala SÄBO Hemsjukvård Korttidsenhet Slutvård sjukhus 2018-10-19 Mobila hemsjukvårdsläkare

Läs mer

Vårdsamverkan Skaraborg Nära vård Norra Skaraborg. Presentation för Nätverket Hälsa och Demokrati Stockholm 14 mars 2019

Vårdsamverkan Skaraborg Nära vård Norra Skaraborg. Presentation för Nätverket Hälsa och Demokrati Stockholm 14 mars 2019 Vårdsamverkan Skaraborg Nära vård Norra Skaraborg Presentation för Nätverket Hälsa och Demokrati Stockholm 14 mars 2019 Delregion Skaraborg Invånare: 264 000 Kommuner: 15 Sjukhus: 4 Vårdcentraler: 33 (20

Läs mer

HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM:

HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM: HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM: 2014-04-11 NÄRVÅRDSSAMVERKAN SÖDRA ÄLVSBORG VERKSAMHETSPLAN 2014 Verksamhetsplan 2014 Närvårdssamverkan Södra

Läs mer

Styrgrupp Projekt Mobil närvård Sjuhärad

Styrgrupp Projekt Mobil närvård Sjuhärad Mötesanteckning Styrgrupp Projekt Mobil närvård Sjuhärad Mötesdatum: 2017 04 20 Tid: Kl. 16.30 17.20 Plats: Distansmöte via Skype Deltagare Maritha Bäck, Roland Mattsson, Suzanne Guregård Övriga deltagare

Läs mer

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk Bakgrund 2010 2011 2012 2014 2016 Mellan åren 2010 till 2014 träffade staten och SKL (Sveriges kommuner och landsting) överenskommelser om att genom ekonomiska incitament och med de mest sjuka äldres behov

Läs mer

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå.

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Vi ska ha respekt för varandras uppdrag! Vilket innebär vi har förtroende

Läs mer

Syftet med ett balanserat styrkort för Närvården är att. Skapa en gemensam vision och gemensamma mål för Närvården

Syftet med ett balanserat styrkort för Närvården är att. Skapa en gemensam vision och gemensamma mål för Närvården Balanserat styrkort Vår verksamhetsidé ska stärka samverkan mellan primärvård, privat vård, kommunal vård och sjukhusvård för att försäkra vårdtagaren till en god och säker vård. Syftet med ett balanserat

Läs mer

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Årsrapport Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland. Tre planer som hänger ihop 5 gemensamma fokusområden 1.1. SIP- samordnad

Läs mer

Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland

Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015 Vårdsamverkansgruppering Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Kontaktperson Charlotte Bliesener Falkenström Avgränsning: Genomförandeplanen

Läs mer

Projektplan Samordnad vårdplanering

Projektplan Samordnad vårdplanering 1 Projektplan Samordnad vårdplanering Enligt lagstiftningen har regionen och kommunen en skyldighet att erbjuda patienterna en trygg och säker vård efter utskrivning från regionens slutna hälso- och sjukvård

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre NORRBOTTEN

Bättre liv för sjuka äldre NORRBOTTEN Bättre liv för sjuka äldre NORRBOTTEN Bättre liv för sjuka äldre Smaka på den rubriken. Vem av oss vill inte att sjuka äldre ska få ett så gott liv som möjligt? Ändå är det så svårt att uppnå när våra

Läs mer

Projekt Multi7 -bättre liv för sjuka äldre

Projekt Multi7 -bättre liv för sjuka äldre Projekt Multi7 -bättre liv för sjuka äldre Samarbete mellan Umeå kommun och Västerbottens läns landsting. Bättre liv för sjuka äldre Kan vi höja kvaliteten i vård och omsorg och samtidigt göra den mer

Läs mer

Utveckling av närsjukvården genom införande av mobil hemsjukvårdsläkare och närsjukvårdsläkare.

Utveckling av närsjukvården genom införande av mobil hemsjukvårdsläkare och närsjukvårdsläkare. Namn: Carina Westerelve Datum 2015-06-09 Funktion: Processledare Telefon: 0737-731409 Epost: carina.vesterlve@spray.se Utveckling av närsjukvården genom införande av mobil hemsjukvårdsläkare och närsjukvårdsläkare.

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-05-30 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Marie Gustafsson Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

In- och utskrivning i hemsjukvård och inskrivning i Närsjukvårdsteam Rutin för informationsöverföring via IT-tjänst för SVPL 1, i Södra Älvsborg

In- och utskrivning i hemsjukvård och inskrivning i Närsjukvårdsteam Rutin för informationsöverföring via IT-tjänst för SVPL 1, i Södra Älvsborg Handläggare: Delregional arbetsgrupp SVPL Dokumenttyp: Rutin Sakkod: 1 Antal bilagor: 0 Reviderad av/datum: Delregional arbetsgrupp SVPL 2017-12-14 Framtaget av/datum: Delregional arbetsgrupp SVPL 2015-05-11

Läs mer

Uppdragsdirektiv. Delprojekt Vårdplanering/Informationsöverföring. Värdig ÄldreVård 2012

Uppdragsdirektiv. Delprojekt Vårdplanering/Informationsöverföring. Värdig ÄldreVård 2012 Delprojekt Värdig ÄldreVård 2012 2(8) 1. GRUNDLÄGGANDE INFORMATION... 3 1.1. BAKGRUND... 3 1.2. IDÉ... 4 1.3. SYFTE... 4 2. MÅL... 4 2.1. UPPDRAGSMÅL... 4 2.2. EFFEKTMÅL... 4 3. KRAV PÅ UPPDRAGET... 4

Läs mer

Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 6 Gul process... 9 Röd process... 12

Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 6 Gul process... 9 Röd process... 12 2 Innehåll Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 6 Gul process... 9 Röd process... 12 3 Inledning Utgångspunkt för riktlinjerna är den länsgemensamma överenskommelsen mellan landstinget

Läs mer

Handlings- och projektplan Bättre liv för sjuka äldre i Västernorrland

Handlings- och projektplan Bättre liv för sjuka äldre i Västernorrland Antagen av Beredningsgruppen för SocialKOLA 2013-02-27 Handlings- och projektplan Bättre liv för sjuka äldre i Västernorrland Bakgrund Beredningsgruppen för Social-KOLA i Västernorrland (Socialchefer eller

Läs mer

Mobil närvård Västra Götaland Projektplan Mobil närvård Projektnamn

Mobil närvård Västra Götaland Projektplan Mobil närvård Projektnamn Mobil närvård Västra Götaland 2017-06-29 Projektplan Mobil närvård Projektnamn 2 Innehåll Syfte med dokumentet... 3 Bakgrund... 3 Syfte och mål... 3 Syfte... 3 Projektmål... 3 Framgångsfaktorer... 3 Risker...

Läs mer

Fast vårdkontakt...och verktygen i Äldresatsningen! Skånes universitetssjukvård

Fast vårdkontakt...och verktygen i Äldresatsningen! Skånes universitetssjukvård Fast vårdkontakt.. verktygen i Äldresatsningen! Staben för verksamhetsutveckling 4 enheter! Enhet för läkemedel Enhet för säkerhet, användarnära IT MT Enhet för patientsäkerhet Enhet för ehälsa kvalitet

Läs mer

Definition av samordnad individuell plan (SIP) Syfte. Exempel på tillfällen då SIP ska användas. Mål för insatserna

Definition av samordnad individuell plan (SIP) Syfte. Exempel på tillfällen då SIP ska användas. Mål för insatserna 2(10) Innehåll Innehåll... 2 Definition av samordnad individuell plan (SIP)... 3 Syfte... 3 Exempel på tillfällen då SIP ska användas... 3 Mål för insatserna... 3 Målgrupper... 4 Relation till andra förekommande

Läs mer

BILAGA 1: FÖRSLAG PÅ ARBETSSÄTT VID PLANERING INFÖR UTSKRIVNING, UT- SKRIVNING OCH MOTTAGANDE I HEM- MET UNDER STORHELG

BILAGA 1: FÖRSLAG PÅ ARBETSSÄTT VID PLANERING INFÖR UTSKRIVNING, UT- SKRIVNING OCH MOTTAGANDE I HEM- MET UNDER STORHELG DEN 18 SEPTEMBER 2018 BILAGA 1: FÖRSLAG PÅ ARBETSSÄTT VID PLANERING INFÖR UTSKRIVNING, UT- SKRIVNING OCH MOTTAGANDE I HEM- MET UNDER STORHELG CHECKLISTA MED VILKA ÅTGÄRDER SOM KRÄVS, SWOT-ANALYS OCH REKOMMENDATION

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. VÅRDPLANERING

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. VÅRDPLANERING Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) 2014-05-16 Sjuksköterskor REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. VÅRDPLANERING Sida 2 (5) INNEHÅLLSFÖRTECKNING REGEL FÖR

Läs mer

RIKTLINJE. Självskadebeteende, självmordstankar, självmordsförsök och misstänkt självmord

RIKTLINJE. Självskadebeteende, självmordstankar, självmordsförsök och misstänkt självmord RIKTLINJE Version Datum Utfärdat av Godkänt 1 2018-04-17 Anna Gröneberg, Therese Lindén Anna Gröneberg Mas, Lotta Kjellner (tf utredning socialtjänst), Lillemor Berglund VC HSL och förvaltningschef VO

Läs mer

Delprojekt Ambulans i samverkan - Vård på rätt nivå dygnet runt

Delprojekt Ambulans i samverkan - Vård på rätt nivå dygnet runt Projektplan Delprojekt Ambulans i samverkan - Vård på rätt nivå dygnet runt Projektledare Nils-Gunnar Främberg Mia Gustafsson Delprojektledare Hans Thörnqvist enhetschef ambulansen Beställare Nära vård

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2018

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2018 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2018 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Uppföljning Mobila närvårdsteamet (MiNT) Beslutad , av:

Uppföljning Mobila närvårdsteamet (MiNT) Beslutad , av: Uppföljning Mobila närvårdsteamet (MiNT) Beslutad 2018-01-01, av: Uppföljning Mobila närvårdsteamet (MiNT) 2(11) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 BAKGRUND...3 2 SYFTE MED MINT...3 3 RESULTAT...3 3.1 Bemanning...3

Läs mer

Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Med start

Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Med start Datum: 2016-02-03 Handläggare: Ann-Katrin Schutz Koncernkontoret Elisabeth Jonsson Boråsregionen Närvårdssamverkan Södra Älvsborg 2016-2018 Med start 2016-04-01 Mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna

Läs mer

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen Framtidens hemsjukvård i Halland Slutrapport till Kommunberedningen 130313 Syfte Skapa en enhetlig och för patienten optimal och sammanhållen hemsjukvård. Modellen ska skapa förutsättningar för en resurseffektiv

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning 1 Övergripande mål och strategier 2 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerheten 3 Struktur för uppföljning och utvärdering 3 Mål för patientsäkerheten 3 Genomförda

Läs mer

Minnesanteckningar från Operativ LedningsGruppen(OLG) västra Skaraborg Plats: Bokhållarrummet, Lidbeckska huset, Lidköping

Minnesanteckningar från Operativ LedningsGruppen(OLG) västra Skaraborg Plats: Bokhållarrummet, Lidbeckska huset, Lidköping 1 Minnesanteckningar från Operativ LedningsGruppen(OLG) västra Skaraborg 180202 Plats: Bokhållarrummet, Lidbeckska huset, Lidköping Närvarande: Sven-Ove Andersson, Eva Thimfors, Karin Utbo, Pernilla Magnusson,

Läs mer

Ett ledningsperspektiv på aktiv hälsostyrning och personcentrerad vård i Västra Götalandsregionen

Ett ledningsperspektiv på aktiv hälsostyrning och personcentrerad vård i Västra Götalandsregionen Ett ledningsperspektiv på aktiv hälsostyrning och personcentrerad vård i Västra Götalandsregionen Presentation för Hälsoekonomiskt nätverk i VGR 1 mars 2012 Vårdsystem med fokus på patientnytta Väl kända

Läs mer

Styrgrupp Projekt Mobil närvård Sjuhärad

Styrgrupp Projekt Mobil närvård Sjuhärad Minnesanteckningar Styrgrupp Projekt Mobil närvård Sjuhärad Mötesdatum: 2017 11 30 Tid: Kl. 15.00 16.30 Plats: Skype möte Deltagare Marie Elm (ersättare Ulrika Gustafsson), Maritha Bäck, Roland Mattsson,

Läs mer

Projektplan. Differentierad vård- och omsorgsplanering. Sakkod nr: Version: Reviderat datum: Sida: (1)12

Projektplan. Differentierad vård- och omsorgsplanering. Sakkod nr: Version: Reviderat datum: Sida: (1)12 Sakkod nr: Version: Reviderat datum: Sida: 10 2014-03-19 (1)12 Dokumenttyp: Projekt: Dnr: Projektdokument Differentierad vård- och omsorgsplanering 33-2014 Utfärdat av: Utf. datum: Godkänt av: Godk datum:

Läs mer

Årsrapport/Verksamhetsberättelse

Årsrapport/Verksamhetsberättelse Tillsammans gör vi skillnad Årsrapport/Verksamhetsberättelse Närvårdssamverkan Södra Älvsborg 2017 Årsrapport/Verksamhetsberättelse DNR: 2017/SKF007 Beslutat datum: 2018-02-15 Sakkod: 2 Innehåll 1. Inledning...

Läs mer

Mobila Geriatriska Teamet

Mobila Geriatriska Teamet Mobila Geriatriska Teamet Chefsdagen med inriktning på äldresamverkan Rosensalen, Jönköping. Daniel Gustafsson, läkare Patricia Herkel, sjuksköterska Utvidgning MGT 2015 Projekt mot Rosenlunds VC / Norrahammars

Läs mer

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad HSNS 2018-00072 Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad 2018-06-20 1 (6) Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämndens mål och inriktning är utgångspunkten för nämndens beställningsarbete

Läs mer

Delregional överenskommelse inom Södra Älvsborg samt för Alingsås kommun och Lerums kommun. 1

Delregional överenskommelse inom Södra Älvsborg samt för Alingsås kommun och Lerums kommun. 1 Överenskommelse Patienter med funktionsnedsättning och som av särskilda skäl har behov av medföljande personal vid sjukhusvistelse och på akutmottagning Delregional överenskommelse inom Södra Älvsborg

Läs mer

Kommunal hälso- och sjukvård

Kommunal hälso- och sjukvård Kommunal hälso- och sjukvård Skara kommun. 2019-05-13 Kommunal hälso- och sjukvård Kommunen och Västra Götalandsregionen samarbetar genom avtal om vad som är kommunal hälso- och sjukvård och vad som är

Läs mer

Projektplan. Ersätta fax av epikriser med NPÖ. Projektplanen godkänns: Namnförtydligande Koncernkontoret. Namnförtydligande Fyrbodals Kommunalförbund

Projektplan. Ersätta fax av epikriser med NPÖ. Projektplanen godkänns: Namnförtydligande Koncernkontoret. Namnförtydligande Fyrbodals Kommunalförbund Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen 0.4 Utkast 1 (11) Projektplan Utfärdat av: Utf. datum: Godkänt av: Godk. datum: S Torstensson/G Augustsson 2016-12-16

Läs mer

Demensprocessen i Hallands län

Demensprocessen i Hallands län 20 1(5) Projektplan: Demensprocessen i Hallands län ett samverksansprojekt mellan landstinget och kommunerna i Halland Projektidé Att skapa en jämlik vård i hela länet för personer med demenssjukdom och

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

MÄVA medicinsk vård för äldre. Vård i samverkan med primärvård och kommuner

MÄVA medicinsk vård för äldre. Vård i samverkan med primärvård och kommuner MÄVA medicinsk vård för äldre Vård i samverkan med primärvård och kommuner 1 300 000 Vi blir äldre 250 000 200 000 150 000 100 000 85 år och äldre 65-84 år 0-64 år 50 000 0 2008 2020 Jämförelse av fördelningen

Läs mer

Rapport från den Operativa tjänstemannaberedningen Nordost. Fokusområde 2019

Rapport från den Operativa tjänstemannaberedningen Nordost. Fokusområde 2019 Rapport från den Operativa tjänstemannaberedningen Nordost Fokusområde 2019 Fokusområde 2019 SIP Läkarstöd, det mobila stödet i samverkan. Kompetens- och personalförsörjning E-Hälsa 1. Utmaningar 2. Fokusgrupper

Läs mer

Hemsjukvård i Hjo kommun

Hemsjukvård i Hjo kommun Hemsjukvård i Hjo kommun Kommunal hälso- och sjukvård Kommunal hälso- och sjukvård/hemsjukvård är till för dig som bor i en särskild boendeform eller i bostad med särskild service vistas på en biståndsbedömd

Läs mer

Geriatriskt forum 141010. Bättre liv för sjuka äldre Erfarenheter från ett närsjukvårdsteam i Västra Skaraborg. Hur började det?

Geriatriskt forum 141010. Bättre liv för sjuka äldre Erfarenheter från ett närsjukvårdsteam i Västra Skaraborg. Hur började det? Geriatriskt forum 141010 Bättre liv för sjuka äldre Erfarenheter från ett närsjukvårdsteam i Västra Skaraborg Hur började det? Organisation Närvård västra Skaraborg Närsjukvårdsteamet 2008 Nätverk Politisk

Läs mer

Länsövergripande överenskommelse om palliativ vård mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Länsövergripande överenskommelse om palliativ vård mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Rubrik specificerande dokument Överenskommelse kring palliativ vård mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Omfattar område/verksamhet/enhet Palliativ vård Sidan 1 av 4 Upprättad av (arbetsgrupp

Läs mer

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge Blekingesjukhuset 2016-08-18 Ärendenummer: 2016/00240 Förvaltningsstaben Dokumentnummer: 2016/00240-4 Lars Almroth Till Nämnden för Blekingesjukhuset Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut

Läs mer

Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna

Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna Nätverkskonferens Göteborg 8 februari 2012 Tinna Cars-Björling, Närvårdsstrateg Landstinget i Uppsala län Uppsala län i Sverige Åtta kommuner i tre länsdelar

Läs mer

Metod Samma distriktssköterskor som 2007. Kontakterna har skett via hembesök och telefon.

Metod Samma distriktssköterskor som 2007. Kontakterna har skett via hembesök och telefon. Redovisning av 2008 års projekt Hembesök av distriktssköterska till sjuka äldre över 65 år som inte är inskrivna i hemsjukvården, för Primärvårdsområdena, och Bakgrund För beviljade medel från stimulansbidrag

Läs mer

Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 7 Gul process Röd process... 14

Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 7 Gul process Röd process... 14 2 Innehåll Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 7 Gul process... 11 Röd process... 14 3 Inledning Utgångspunkt för riktlinjerna är den länsgemensamma överenskommelsen mellan landstinget

Läs mer

Ledningsgrupp Närvårdsområde Borås

Ledningsgrupp Närvårdsområde Borås Närvårdsområde Borås Ledningsgrupp Närvårdsområde Borås Datum/Tid Torsdagen den 26 mars kl 13.30 16.30 Plats Sammanträdesrummet Liden, Sdf Väster Omfattning 14-23 Närvarande Monica Svensson Joakim Cannerfors

Läs mer

Projekt DiREKT. Hur vi kan uppnå vår utmaning i samverkan Information Närvårdssamverkan Södra Älvsborg

Projekt DiREKT. Hur vi kan uppnå vår utmaning i samverkan Information Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Projekt DiREKT Hur vi kan uppnå vår utmaning i samverkan Information 2018 09 26 Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling

Läs mer

Gemensam riktlinje om utskrivningar från sluten hälsooch sjukvård

Gemensam riktlinje om utskrivningar från sluten hälsooch sjukvård Gemensam riktlinje om utskrivningar från sluten hälsooch sjukvård Innehållsförteckning 1. Om riktlinjen... 2 2. Avvikelser... 2 3. Utskrivningsprocessen... 3 3.1 Vårdbegäran... 3 3.2 Inskrivningsmeddelande...

Läs mer

Nuläge lokalt. Aktivitet Indikator Måltal. Måltal lokalt. Resultat. Skaraborg 5 % hälso och sjukvård Andel listade patienter 65 år och äldre som

Nuläge lokalt. Aktivitet Indikator Måltal. Måltal lokalt. Resultat. Skaraborg 5 % hälso och sjukvård Andel listade patienter 65 år och äldre som 1 Lokal handlingsplan mellan Kommun och Primärvård Område: Datum: Den lokala handlingsplanen är framtagen utifrån den länsgemensamma Det goda livet för de mest sjuka äldre i Västra Götaland. Handlingsplan

Läs mer

Projekt samsjuklighet

Projekt samsjuklighet Projekt samsjuklighet Projektets mål Kommunerna, psykiatrin och primärvården ska i samverkan arbeta för målgruppen personer med psykisk störning/sjukdom och ett samtidigt missbruk tas om hand inom ramen

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre Ett nationellt perspektiv Jan Olov Strandell Mål för hälso- och sjukvården 2 Hälso- och sjukvårdslagen Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa

Läs mer

Mobil närvård Sjuhärad. Gemensam workshop

Mobil närvård Sjuhärad. Gemensam workshop Mobil närvård Sjuhärad Gemensam workshop 2017-12-11 Deltagare Agneta Andersson, Närhälsan Herrljunga Anna Jogeland, Tranemo kommun Anna Pettersson, Bollebygds kommun Anna-lena Hardtmann, Vårgårda kommun

Läs mer

Gällande från och med till och med Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland

Gällande från och med till och med Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland Gällande från och med 2018-09-25 till och med 2020-11-30 Gemensam riktlinje om in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård i Västra Götaland Innehållsförteckning Om riktlinjen... 2 Målgrupp...

Läs mer

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 Innehåll Förebyggande och hälsofrämjande arbete 4 Personcentrerad vård 6 En utbyggd primärvård och en förstärkt närvård 8 Patienter med komplexa behov - kroniker och multisjuka

Läs mer

Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län April 2013 Inledning Vilgotgruppen beslutade i mars 2012 att anta Aktivitetsplan

Läs mer

Minnesanteckningar lokal arbetsgrupp äldre Borås

Minnesanteckningar lokal arbetsgrupp äldre Borås Minnesanteckningar lokal arbetsgrupp äldre Borås Tid: Tisdagen den 23 maj 2017 kl 14.00-16.00 Plats: Träffpunkt Simonsland, lokal Lugnet, plan 5 Närvarande Ritva Lidskog, ordförande Linda Weiland, sekr

Läs mer

Uppsala kommun, Mobilt närvårdsteam

Uppsala kommun, Mobilt närvårdsteam ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2017-03-01 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Uppsala Landstingsförvaltning(ar): Hälsa och Habilitering Fastställt av: Närvårdssamverkan Uppsala

Läs mer

Mobilt Öppenvårdsteam Östra MÖT. Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Mobilt Öppenvårdsteam Östra MÖT. Sahlgrenska Universitetssjukhuset Mobilt Öppenvårdsteam Östra Mobila Team från sjukhus Startade som projekt inom Västra Götalandsregionen Del av omställningen till nära vård Syfte: Trygg utskrivning från sjukhuset, ökat samarbete med kommun

Läs mer

Värdeskapande samverkan i Mittenälvsborg

Värdeskapande samverkan i Mittenälvsborg 9. Nio punkter Den 23 oktober 2013 satte vi samverkansparter oss ner vid samma bord för att prata om de mest sjuka äldre. Vi upptäckte att vi hade väldigt olika bilder av vår gemensamma verklighet. Men

Läs mer