Granskning av kommunens arbete med intern kontroll

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Granskning av kommunens arbete med intern kontroll"

Transkript

1 Granskning av kommunens arbete med intern kontroll KPMG Antal sidor: 7 Antal bilagor: 1

2 Innehåll 1. UPPDRAG BAKGRUND SYFTE OCH MÅL GENOMFÖRANDE RESULTAT AV GRANSKNINGEN INTERNKONTROLLSYSTEM SYSTEM FÖR DOKUMENTSTYRNING (REGELHANTERING)... 6

3 Sammanfattning Bedömning Sammanfattningsvis bedömer vi att kommunstyrelsen och flera av nämnderna inte har fullföljt sitt ansvar och skyldigheter som anges i övergripande reglemente för intern kontroll. Samtidigt kan noteras att nämnderna utför ett flertal kontroller och rapporteringar som utgör en del av arbetet med den interna kontrollen utan att de ser dem som en del i denna kontroll. Då kontrollerna inte är systematiserade är det svårt att bedöma om de är tillräckliga. Brister i handläggningen av styrdokument förekommer som riskmässigt kan leda till att den formella styrningen i kommunen inte får förväntad effekt. Internkontrollsystem (5.1) För att uppfylla kommunallagens krav på intern kontroll har kommunfullmäktige antagit ett övergripande reglemente för intern kontroll juni Kommunstyrelsen har för sin del, för att uppfylla övergripande reglementes krav på organisation kring intern kontroll, antagit en modell för intern kontroll under 2004 som stöd till alla verksamhetsområden i kommunen. Kommunstyrelsen har dock inte varit aktiv i ansvaret i att uppfylla övriga intagna krav i ovanstående reglemente. Motsvarande gäller också för flertalet av nämnderna. Arbetet med intern kontroll har först under 2004 börjat ta form. Bedömningen grundar vi på att: Ställningstagande till centralt stöd till nämnderna och förvaltningsenheterna saknas avseende hur modellen ovan ska införas, upprättande av regler och anvisningar, organisation av internkontrollarbetet, upprättande av plan för utbildning och hur denna ska genomföras. Kommunstyrelsen inte har varit aktiv i den meningen att efterfråga nämndernas och förvaltningsenheternas, utöver personalenheten, internkontrollplaner och årliga rapporter om resultat över planernas genomförande. Flera av nämnderna inte har antagit regler och anvisningar för hur den interna kontrollen ska utformas och organiseras samt att inga internkontrollplaner har upprättats och antagits. Nämnderna inte har rapporterat/informerat kommunens revisorer om genomfört internkontrollarbete som underlag för revisionens uttalande om den interna kontrollen inom respektive nämnd är tillräcklig. Nämndernas motivering av att centralt stöd saknas med framtagande av kommungemensamt internkontrollsystem (regler och anvisningar samt modell) kan ses som en förklaring till att de inte har kommit igång med internkontrollarbetet. Dock kvarstår deras ansvar för den interna kontrollen som kraven är formulerade i kommunallagen och av kommunfullmäktige antaget övergripande reglementet för intern kontroll. System för dokumentstyrning (5.2) Brister förekommer i varierande omfattning i handläggningen av styrdokument. Därmed finns risk för att den formella styrningen inte får förväntad effekt, att oavsiktliga fel kan uppstå och/ 1 (8)

4 eller att respekten för dem som styrningsverktyg går förlorad. Lättåtkomligheten begränsas av att styrningsdokumenten endast finns tillgängliga i pappersform. Rekommendation Under rubriken rekommendationer i respektive avsnitt anges exempel på förslag till åtgärder. Av övergripande karaktär är det angeläget att: Skapa ett centralt stöd till nämnder och förvaltningsenheter för ett operativt genomförande av internkontrollarbetet. Samordnare för internkontrollarbetet på kommun- och nämndnivå utses. Utnyttjande av systembaserade kontroller i olika systemstöd kartläggs och diskuteras. Ett kommungemensamt system för dokumentstyrning med användning av kommunens intranät som sökverktyg införs. Regler/vägledning upprättas och antas för administrering av systemet för dokumentstyrning. 2 (8)

5 1. Uppdrag Söderhamns kommuns revisorer har uppdragit till KPMG att genomföra en granskning av kommunstyrelsens och nämndernas arbete med intern kontroll. Uppdragets syfte och mål samt genomförande redovisas nedan under avsnitten 3 och 4. Granskningen omfattar inte intern kontroll (numer ersatt av krav på systematiskt arbetsmiljöarbete) avseende arbetsmiljöfrågor. 2. Bakgrund Styrelse och nämnders ansvar för den interna kontrollen är tydliggjord i KL 6 kap, 7. Nämnderna ska var och en inom sitt område se till att verksamheterna bedrivs i enlighet med de mål och riktlinjer som fullmäktige har bestämt samt de föreskrifter som gäller för verksamheten. De skall också se till att den interna kontrollen är tillräcklig samt att verksamheten bedrivs på ett i övrigt tillfredställande sätt". Revisorerna granskar årligen i den omfattning som följer av god revisionssed all verksamhet som bedrivs inom nämndernas verksamhetsområden. De prövar om verksamheten sköts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt, om räkenskaperna är rättvisande och om den interna kontrollen som görs inom nämnderna är tillräcklig (KL 9 kap, 9 ). 3. Syfte och mål Projektets syfte har varit att bedöma om kommunen har en process för systematiskt internkontrollsarbete som uppfyller lagstiftarens krav. Projektets olika delmål har varit att översiktligt dokumentera och bedöma: Undersöka om styrelsen och nämnderna har anpassat sin organisation för den interna kontrollen inom respektive verksamhetsområde efter kommunfullmäktiges beslut om övergripande reglemente för intern kontroll. Konstatera om nämnderna, efter förslag från förvaltningschefen eller motsvarade, har antagit regler och anvisningar för den interna kontrollens genomförande. Konstatera om kommunen och de enskilda förvaltningarna har genomfört utbildning för intern kontroll. Konstatera om nämnderna antagit en intern kontrollplan för år 2004 och att uppföljning av internkontrollplaner har genomförts. Undersöka om nämnderna har rapporterat resultatet från uppföljningen av 2003 års internkontrollplaner inom nämnderna till kommunstyrelsen. 3 (8)

6 Undersöka om kommunstyrelsen med utgångspunkt från nämndernas uppföljningsrapporter har utvärderat kommunens samlade system för intern kontroll och rapporterat resultatet enligt krav i övergripande reglemente för intern kontroll. Bedöma om kommunens interna kontroll är i behov av utvecklingsinsatser mm. 4. Genomförande Granskningen har genomförts genom: Insamling och genomläsning av kommunens beslut om styrdokument som har betydelse för uppdragets genomförande. Upprättande av frågor inför kommande intervjuer och enkäter. Planering och genomförande av intervjuer har skett med: - ekonomichef, - personalchef, - förvaltningschef och kvalitetsansvarig inom socialförvaltningen. Planering och genomförande av enkäter har skett med: - kommunstyrelse, - nämnden för lärande och arbete, - teknisk servicenämnden, - bygg-, miljö- och räddningsnämnden, - kultur- och fritidsnämnden, - barn- och utbildningsnämnden, - omvårdnadsnämnden. Analys och bedömning av resultat av insamlade styrdokument, intervjuer och enkäter. Granskningen har haft som utgångspunkt att verifiera styrelse och nämnders efterlevnad av kommunfullmäktiges krav i antaget reglemente för intern kontroll. Granskningen från KPMG har utförts av Bengt Carlström. Magnus Larsson har deltagit i granskningen genom sin roll som kundansvarig i kommunen. en har saklighetskontrollerats av kommunens ekonomichef. 5. Resultat av granskningen 5.1 Internkontrollsystem Inom kommunen påbörjades under 1999 ett arbete, initierat av kommunchef och dåvarande ekonomichef, med att skapa ett effektivare internkontrollsystem. Som underlag för internkontrollsy- 4 (8)

7 stemets utformning utarbetades ett förslag 1 till övergripande reglemente för intern kontroll som har antagits av kommunstyrelsen maj 1999 och kommunfullmäktige juni Reglementet ovan reglerar kommunstyrelsens, nämndernas, förvaltningschefernas och verksamhetsansvarigas ansvar och skyldigheter med avseende på organisation, upprättande av regler, anvisningar och internkontrollplaner, uppföljning av planernas genomförande samt utvärdering och rapportering av resultat. Av förslag ovan framgår att varje nämnd 2 ska upprätta ett eget reglemente. Med utgångspunkt i reglementena var då ambitionen att ta fram vilka kontroller som ska utföras, när de ska utföras och av vem. Ett arbete som planerades påbörjas efter sommaren Arbetet blev aldrig fullföljt. I samband med arbetet med en förstudie under första halvåret 1999, inför införandet av nytt personaladministrativt system, genomfördes ett omfattande arbete med kartläggning av processer m m inom det personaladministrativa området. En av utgångspunkterna var att skapa en modell för intern kontroll inom PA-området. Tanken var med denna modell att den även skulle kunna fungera som modell för andra verksamhetsområden inom kommunen. Detta arbete avstannade sedan av flera orsaker och ledningsstaben och personalenheten har sedermera fått i uppdrag av kommunchefen att gå vidare arbetet. Arbetet med att ta fram modell för intern kontroll inom löneadministrationen har därefter tagits fram och presenterats i ett tjänsteutlåtande 3, daterad Kommunstyrelsen har i sitt beslut godkänt modell för intern kontroll inom löneadministration och att modellen ska utgöra modell för en fortsättning inom andra verksamhetsområden i kommunen. Införandet av internkontrollsystem hos nämnder och inom kommunstyrelsens egna förvaltningsenheter har kommit olika långt, statusredovisning se bilaga 1. Skillnaden förklaras dels av att det finns nämnder och förvaltningsenheter inom kommunstyrelsen som avvaktar ett centralt stöd och dels de som inte anser sig kunna vänta på det centrala stödet utan har startat sitt internkontrollarbete på egna initiativ och arbetsformer. Vidare framgår av enkätsvar från nämnderna att kommunstyrelsen inte har efterfrågat internkontrollplaner och årlig rapport över dess resultat efter genomförande av kontrollmoment i internkontrollplanerna. Kommentar För att uppfylla kommunallagens krav på intern kontroll har kommunfullmäktige antagit ett övergripande reglemente för intern kontroll juni Kommunstyrelsen har för sin del, för att uppfylla övergripande reglementes krav på organisation kring intern kontroll, antagit en modell för intern kontroll under 2004 som stöd till alla verksamhetsområden i kommunen. Kommunstyrelsen 1 / Tjänsteutlåtande av märkt Dnr KS/1999/ / Inklusive kommunstyrelsen. 3 / Märkt Dnr KS/2003/ (8)

8 har dock inte varit aktiv i ansvaret i att uppfylla övriga intagna krav i ovanstående reglemente. Motsvarande gäller också för flertalet av nämnderna. Kommunstyrelsen har inte tagit ställning till hur det centrala stödet till nämnder och förvaltningsenheter operativt ska utformas avseende införandet av modellen, upprättande av regler och anvisningar, organisation av internkontrollsarbetet, upprättande av plan för utbildning och hur denna ska genomföras. Motsvarande för lokalt stöd gäller också för flertalet av nämnderna och inom kommunstyrelsens förvaltningsenheter. Internkontrollarbetet har först under 2004 börjat ta form. Inom omsorgsnämnden och socialnämnden pågår arbete med att ta fram internkontrollplaner. För personalenheten är detta arbete klart. Vidare har inte kommunstyrelsen varit aktiv i den meningen att efterfråga nämndernas och förvaltningsenheternas, utöver personalenheten, internkontrollplaner och årliga rapporter om resultat över planernas genomförande. Nämndernas motivering till avsaknad av centralt stöd kan ses som en förklaring men deras ansvar kvarstår ändå gentemot krav i kommunallagen och övergripande reglemente för intern kontroll. Rekommendation Kommunstyrelsen bör på kommunnivå ta ställning till införandet av ett centralt stöd i internkontrollarbetet samt utse en samordnare för detta arbete. Samordnaren bör ha som uppgift att fungera som motor i internkontrollarbetet hos nämnder och förvaltningsenheter inom kommunstyrelsen. Vidare bör samordnaren bistå kommunstyrelsen med insamling och presentation av nämndernas och förvaltningsenheternas antagna internkontrollplaner och årliga rapporter över resultat av planernas genomförande. Nämnderna och förvaltningsenheter inom kommunstyrelsen bör på motsvarande sätt ta ställning till lokalt stöd och utse samordnare för internkontrollarbetet. På detta sätt tydliggörs kontakt- och informationsvägar samt att erfarenhetsutbyten i internkontrollarbetet mellan nämnderna och förvaltningsenheterna inom kommunstyrelsen underlättas. Effektiviteten i internkontrollarbetet påverkas i hög grad av utnyttjande av systembaserade kontroller av elektronisk informations riktighet i olika systemstöd (exempelvis ekonomisystem, personalsystem och olika verksamhetssystem). Det finns därför skäl att kartlägga och diskutera hur väl denna möjlighet är tillvaratagen i de olika systemstöden. 5.2 System för dokumentstyrning (regelhantering) I vår enkät har nämnder och enheter svarat på frågan Väsentliga styrmedel som reglementen, policies, riktlinjer och instruktioner finns samlade i en styrpärm eller på annat lättåtkomligt sätt (intranät). Av nämndernas svar framgår, se bilaga 1 kolumn 2, att detta sker delvis eller pågår eller är obesvarad. Genomgående är att styrdokumenten inte finns inregistrerade i kommunens intranät utan finns endast tillgängliga i pappersform. 6 (8)

9 Även på enkätfrågan Styrmedlen utvärderas kontinuerligt och resultatet följs upp är nämndernas svar varierande, se bilaga 1 kolumn 3. En viktig del i ett väl fungerande internkontrollsarbete är att alla berörda personer har god kännedom om vilka styrdokument som finns och innehållet i dessa, att de är ändamålsenliga och tilllämpbara samt sökbara på ett lättåtkomligt sätt. För detta krävs system för registrering och rutiner för framtagande av förslag, uppgift om beslutsnivåer, information/utbildning, arkivering och omprövning av styrdokumentens fortsatta ändamålsenlighet. Kommentar Som framgår ovan förekommer brister i handläggningen av styrdokument. Därmed finns risk för att den formella styrningen inte får förväntad effekt. Saknar någon tjänsteman kännedom om styrdokumentens befintlighet eller inte förstår dess innehåll finns risk för att oavsiktliga fel kan uppstå. Är styrdokumenten inte ändamålsenliga och tillämpbara finns också risk för att respekten för dem som styrningsverktyg går förlorad. Rekommendation Med dokumentstyrning avser vi att system och former finns för utveckling, registrering, distribution, information/utbildning och underhåll av kommungemensamma som nämnd-, förvaltningsoch enhetsspecifika styrdokument 4. Vi vill rekommendera kommunen att inför ett system för dokumentstyrning där kommunens intranät används som sökverktyg med en gemensam sökstruktur 5 för kommungemensamma som nämnd-, förvaltnings- och enhetsspecifika styrdokument Som stöd i detta arbete bör regler upprättas och antas för administreringen av styrdokumenten. Vidare bör samordningsansvariga utses på kommun- och nämndnivå. Samordningsansvaret bör omfatta registrering och underhåll av styrdokument men också introduktion så att alla berörda personer har kännedom om styrdokumentens innehåll, hur de ska tillämpas och var de finns. Uppföljningen av styrdokumentens efterlevnad bör ingå som en del i internkontrollplanerna. Falun som ovan KPMG Bohlins AB Magnus Larsson Kundansvarig Bengt Carlström Projektansvarig 4 / Reglementen/direktiv, policies, riktlinjer, instruktioner/anvisningar, mm. 5 / Kan jämföras med innehållsförteckning i en verksamhetshandbok. 7 (8)

10 Klient Räkenskapsår Bilaga kpmg Söderhamns kommun Revision avseende: Intern kontroll Datum Sign Statusöversikt Bengt Carlström Resultatet nedan baseras dels på intervjuer och dels på nämndernas svar på enkätfrågor. Ref. till kommentar 1/ 2/ 3/ 4/ 5/ Funktion Ref Övergrip ande IKreglem. Styrdokument allmänt Styrdokument för IK Omprövn av styrdokument IKorganisation IKutbildning IKprojekt IKmodell IKplaner IKplanens genomf. Utvärd /rapp av res. Kommunfullmäktige Ja Kommunstyrelse Ja Delvis Nej Ja Delvis Nej Kommunförvaltn. - personal Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja - ekonomi Ja Pågår Nej Delvis Nej Nej Nej Nej Nej Nej Nämnder Nämnden för lärande och arbete Teknisk servicenämnd Bygg-, miljö- och räddningsnämndnämnd 6 Delvis Delvis Ja Se 6/ Ja Nej Ja Ja/nej Ja Delvis Nej Ja Nej Nej Nej Nej Nej Nej 10 Ja Ja Delvis Ja Delvis Nej Nej Nej Nej Nej Räddningstjänst Nej Ja Nej Delvis Nej Nej Nej Nej Delvis Nej Kultur- och fritidsnämnden Barn- och utbildningsnämnden Vet ej Nej Nej Nej Delvis Delvis Nej Nej Nej Nej 9 Ja Ja/ja Nej Delvis Nej Ja Nej Nej Nej Nej Omvårdnadsnämnden 7 Ja Ja Nej Delvis Pågår Delvis Ja Nej Nej Socialnämnden 8 Ja Ja Nej Obesv Ja Ja Ja Nej Ja 1 (2)

11 Klient Räkenskapsår Bilaga kpmg Söderhamns kommun Revision avseende: Intern kontroll Datum Sign Statusöversikt Bengt Carlström Kommentarer 1/ Antagen av kommunfullmäktige juni / Avser befintlighet av väsentliga styrdokument och om dessa finns samlade i en styrpärm eller motsvarande. 3/ Avser befintlighet av regler och anvisningar för intern kontroll. 4/ Avser upprättande och antagande av IK-plan. Svar fördelas på: plan upprättad/plan antagen av nämnd. 5/ Avser utvärdering och rapportering av IK-planens genomförande och dess resultat till nämnd och kommunstyrelse. Svar fördelas på: Rapport till nämnden/årlig rapport till kommunstyrelsen. 6/ Nämnden är ny. Väsentliga styrdokument anges klara. Nämnden anger också att de har för avsikt att ompröva styrdokumenten kontinuerligt i framtiden. 7/ Upprättande av IK-plan för ett urval av processer pågår. 8/ Upprättande av IK-plan för et urval av processer pågår. Nämnden får löpande rapport om arbetets utveckling. 9/ Omprövning av regler sker inte systematiskt utan endast enskilda styrdokument på begäran. IK-organisation är inte direkt uttalad varje chef organiserar arbetet var för sig. IK-plan upprättas inte. Kontrollen anges att de utförs efter instruktioner från kommunled ningskontoret. 10/ I verksamhetsplan för 2005 har frågan tagits upp om upprättande av internkontrollplan. 2 (2)

Hofors kommun. Intern kontroll. Revisionsrapport. KPMG AB Mars 2011 Antal sidor: 10

Hofors kommun. Intern kontroll. Revisionsrapport. KPMG AB Mars 2011 Antal sidor: 10 Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 10 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 3 3. Syfte 3 4. Avgränsning 3 5. Revisionskriterier 4 6. Ansvarig styrelse/nämnd 4 7. Metod 4 8. Projektorganisation 4

Läs mer

Ovanåkers kommun. Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll. Revisionsrapport

Ovanåkers kommun. Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll. Revisionsrapport Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 9 Innehåll 1. Sammanfattning och kommentarer/rekommendationer 1 2. Uppdrag 2

Läs mer

Granskning intern kontroll

Granskning intern kontroll Revisionsrapport Granskning intern kontroll Kinda kommun Karin Jäderbrink Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Bakgrund 2 2.1 Uppdrag och revisionsfråga 2 2.2 Avgränsning

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll Reglemente för intern kontroll Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-06-17 För revidering av reglementet ansvarar: Kommunfullmäktige För

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige , 28 att gälla fr o m

Antaget av kommunfullmäktige , 28 att gälla fr o m REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Antaget av kommunfullmäktige 2010-12-15, 28 att gälla fr o m 2011-01-01 Kommunens organisation I kommunen finns kommunstyrelse och fyra nämnder, nämligen bygg- och räddningsnämnd,

Läs mer

REGLEMENTE INTERN KONTROLL

REGLEMENTE INTERN KONTROLL REGLEMENTE INTERN KONTROLL Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

Reglemente för intern kontroll för Älmhults kommun Antaget av kommunfullmäktige , 119.

Reglemente för intern kontroll för Älmhults kommun Antaget av kommunfullmäktige , 119. Reglemente för intern kontroll för Älmhults kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-06-22, 119. Detta reglemente fastställer ansvaret för den interna kontrollen, med utgångspunkt i kommunallagen och den

Läs mer

REGLEMENTE INTERN KONTROLL

REGLEMENTE INTERN KONTROLL REGLEMENTE INTERN KONTROLL Reglemente för intern kontroll Fastställd Fullmäktige 2012-02-13 13 Reviderad - Produktion Kommunledningskontoret Dnr 2011/301 003 Dokument Winess, KS Reglemente för intern kontroll

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL POLICY 1 (5) Datum Bertil Wiman 2006-05-29 0589-87020, 073-7657020 bertil.wiman@arboga.se REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Antaget av Kommunfullmäktige 2006-08-31, 81 Syfte med reglementet 1 Syfte Detta

Läs mer

Kommunstyrelsen Bygg- och miljönämnden Humanistiska nämnden Socialnämnden Tekniska nämnden. För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium

Kommunstyrelsen Bygg- och miljönämnden Humanistiska nämnden Socialnämnden Tekniska nämnden. För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisorerna 1 (1) Kommunstyrelsen Bygg- och miljönämnden Humanistiska nämnden Socialnämnden Tekniska nämnden För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport: Revisorerna har uppdragit till

Läs mer

Reglemente för intern kontroll av ekonomi och verksamhet

Reglemente för intern kontroll av ekonomi och verksamhet Reglemente för intern kontroll av ekonomi och verksamhet Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2004-11-25 (Formalia reviderad 2014-06-02) Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteman:

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I YSTADS KOMMUN Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att kommunstyrelsen, nämnder och bolagsstyrelser upprätthåller en tillfredsställande

Läs mer

Författningssamling. Arbetsordning för fullmäktige samt reglementen och arbetsformer för styrelser, nämnder, kommittéer med flera

Författningssamling. Arbetsordning för fullmäktige samt reglementen och arbetsformer för styrelser, nämnder, kommittéer med flera Ändrad 2005-08-18 Sida 1 (6) Senast reviderad: 2007-10-02 Senast reviderad av: Fredrik Bordahl Arbetsordning för fullmäktige samt reglementen och arbetsformer för styrelser, nämnder, kommittéer med flera

Läs mer

REGLEMENTE INTERN KONTROLL HAGFORS KOMMUN

REGLEMENTE INTERN KONTROLL HAGFORS KOMMUN REGLEMENTE INTERN KONTROLL HAGFORS KOMMUN Reglemente för intern kontroll 1 Syfte Reglementet syftar till att säkerställa att styrelsen, nämnden och de kommunala bolagen upprätthåller en tillfredsställande

Läs mer

Reglemente för intern kontroll med tillämpningsanvisningar

Reglemente för intern kontroll med tillämpningsanvisningar Reglemente för intern kontroll med tillämpningsanvisningar Antagen av kommunfullmäktige 2005-04-25 53 VIMMERBY KOMMUN REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Antaget av kommunfullmäktige 2005-04-25, 53. Syfte

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling 6.24

Laholms kommuns författningssamling 6.24 Laholms kommuns författningssamling 6.24 Reglemente för intern kontroll; antaget av kommunfullmäktige den 18 december 2003, 134 1 med ändring den 26 maj 2015, 86 2. Syfte med reglementet 1 Mål och syfte

Läs mer

Uppföljning av granskning 2014 Intern kontroll. Smedjebackens kommun

Uppföljning av granskning 2014 Intern kontroll. Smedjebackens kommun www.pwc.se Revisionsrapport Uppföljning av granskning 2014 Intern kontroll Hans Gåsste Linnéa Grönvold November 2015 Innehåll Sammanfattning... 2 Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Uppdraget... 3 1.3.

Läs mer

Granskning av intern kontroll. Söderhamns kommun. Revisionsrapport. Februari 2011. Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor

Granskning av intern kontroll. Söderhamns kommun. Revisionsrapport. Februari 2011. Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Granskning av intern kontroll Söderhamns kommun Revisionsrapport Februari 2011 Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Robert Heed Revisionskonsult Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1. Inledning...

Läs mer

Granskning av intern kontroll

Granskning av intern kontroll Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Finspångs kommun 2010-01-25 Karin Jäderbrink, Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning Bakgrund och revisionsfrågor...1 1.1 Bakgrund...1 1.2 Revisionsfrågor

Läs mer

I policyn fastställs ansvaret för den interna kontrollen samt på vilket sätt uppföljningen av den interna kontrollen ska ske.

I policyn fastställs ansvaret för den interna kontrollen samt på vilket sätt uppföljningen av den interna kontrollen ska ske. KOMMUNKONTORET 2004-01-20 1 Sundbybergs stads policy för intern kontroll Inledning Denna policy avser inte att reglera vad som är god intern kontroll. Varje nämnd ska utforma och utföra den egna kontrollen

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll 2019-01-18 1 (5) Reglemente för intern kontroll 2019-2022 Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att styrelser och nämnder upprätthåller en tillfredsställande intern

Läs mer

Svedala Kommuns 4:18 Författningssamling 1(6)

Svedala Kommuns 4:18 Författningssamling 1(6) Författningssamling 1(6) Reglemente för intern kontroll antaget av kommunfullmäktige 2014-12-08, 160 Gäller från 2015-01-01 1 Syftet med intern kontroll Detta reglemente syftar till att säkerställa att

Läs mer

Reglemente för internkontroll

Reglemente för internkontroll 1 Handläggare Carina Brofeldt Datum 2015-11-02 Diarienummer Reglemente för internkontroll Syftet med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att såväl den politiska som den professionella

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll

Riktlinjer för intern kontroll Riktlinjer för intern kontroll KS 2018-12-05 161 Dokumenttyp Riktlinjer Gäller för Samtliga förvaltningar i Bjuvs kommun Version 2 Giltighetsperiod Tillsvidare Dokumentägare Kommunchef Beslutat/antaget

Läs mer

Intern kontroll, reglemente och tillämpningsanvisningar,

Intern kontroll, reglemente och tillämpningsanvisningar, FÖRFATTNINGSSAMLING KS 2017/92 KS 2016/616 Intern kontroll Reglemente och tillämpningsanvisningar Dokumentnamn Intern kontroll, reglemente och tillämpningsanvisningar, Kommunstyrelsen Diarienummer KS 2017/92,

Läs mer

Kungsörs kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. KPMG AB Antal sidor: 8

Kungsörs kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. KPMG AB Antal sidor: 8 Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 8 KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative Innehåll 1. Sammanfattning 1 1.1 Svar på revisionsfrågorna 1 1.2 Bedömning

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Anneth Nyqvist Mars 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte och Revisionsfråga... 3 1.3. Kontrollmål

Läs mer

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 20 / 2017 REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I LIDINGÖ STAD

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 20 / 2017 REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I LIDINGÖ STAD LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 20 / 2017 REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL I LIDINGÖ STAD antaget av kommunfullmäktige den 19 juni 2017 och gällande fr.o.m. den 1 juli 2017 REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL

Läs mer

Granskning av Intern kontroll

Granskning av Intern kontroll www.pwc.se Revisionsrapport Lars Wigström Cert. kommunal revisor Granskning av Intern kontroll Vingåkers kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning och rekommendationer... 1 2. Inledning...3

Läs mer

Ekonomgruppen i Kungälvs kommun oktober 1999 Antagen av kommunfullmäktige 2001-01-31, x.

Ekonomgruppen i Kungälvs kommun oktober 1999 Antagen av kommunfullmäktige 2001-01-31, x. KUNGÄLVS KOMMUN eller hur vi klarlägger att uttalade och outtalade regler efterlevs, dvs att den interna kontrollen fungerar som det var tänkt. Ekonomgruppen i Kungälvs kommun oktober 1999 Antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

Intern styrning och kontroll

Intern styrning och kontroll Intern styrning och kontroll Reglemente och tillämpningsanvisningar Fastställs av regionfullmäktige 2015-06-17 Reglemente intern styrning och kontroll med Sida 1 av 6 Innehåll 1 Inledning...3 1.1 Region

Läs mer

Reglemente Fastställd i Kommunfullmäktige 13-06-17

Reglemente Fastställd i Kommunfullmäktige 13-06-17 1 Reglemente Fastställd i Kommunfullmäktige 13-06-17 Innehållsförteckning - Syfte med reglemente. 1 Syfte... Sid 3 - Organisation av intern kontroll 2 Kommunstyrelsen... Sid 3 3 Nämnderna... Sid 3 4 Förvaltningschef...

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll REGLEMENTE 1(5) Susanna Göransdotter, 0586-481 85 susanna.goransdotter@degerfors.se Reglemente för Dokumenttyp Reglemente Dokumentet gäller Kommunkoncernen Revideringar för beslut Beslutsinstans Kommunfullmäktige

Läs mer

Revisionsrapport - Granskning av kommunstyrelsens arbete med intern kontroll

Revisionsrapport - Granskning av kommunstyrelsens arbete med intern kontroll Varbergs kommun Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2017-08-29 1 Ks 208 Dnr KS 2017/0414 Revisionsrapport - Granskning av kommunstyrelsens arbete med intern kontroll Beslut Kommunstyrelsen beslutar 1.

Läs mer

Övergripande granskning av Regionstyrelsens intern kontroll arbete. Region Halland. Revisionsrapport

Övergripande granskning av Regionstyrelsens intern kontroll arbete. Region Halland. Revisionsrapport Revisionsrapport Övergripande granskning av Regionstyrelsens intern kontroll arbete Region Halland Rebecca Andersson, revisionskonsult Kerstin Sikander, Cert. kommunal revisor Carl-Magnus Stensson, Cert.

Läs mer

Reglemente för internkontroll

Reglemente för internkontroll Kommunstyrelseförvaltningen REGLEMENTE Reglemente för internkontroll "Dubbelklicka - Infoga bild 6x6 cm" Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Reglemente för internkontroll

Läs mer

Granskning av intern kontroll

Granskning av intern kontroll Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Hallsbergs kommun Lars Wigström Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning Inledning... 1 Uppdrag och bakgrund... 1 Revisionsfråga... 1 Metod... 1 Intern

Läs mer

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26--27, 182 Innehållsförteckning Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun...1 Inledning...1 Internkontroll...1 Organisation

Läs mer

Övergripande granskning av internkontrollarbetet inom kommunstyrelsen och tre nämnder i Eskilstuna

Övergripande granskning av internkontrollarbetet inom kommunstyrelsen och tre nämnder i Eskilstuna Revisionsrapport* Övergripande granskning av internkontrollarbetet inom kommunstyrelsen och tre nämnder i Eskilstuna kommun Mars 2007 Karin Jäderbrink Håkan Lindahl *connectedthinking Innehållsförteckning

Läs mer

Reglemente för intern kontroll. Krokoms kommun

Reglemente för intern kontroll. Krokoms kommun Reglemente för intern kontroll Krokoms kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige, dnr Ks 14/344. Datum: 9 dec -14 Författare: Sara Anselmby Innehåll 1 Syfte... 7 2 Organisation av intern kontroll... 8

Läs mer

Reglemente för intern kontroll. Krokoms kommun

Reglemente för intern kontroll. Krokoms kommun Reglemente för intern kontroll Krokoms kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige, dnr KS 17/261. Datum: 6 december 2017 Författare: Åke Wilhelmsson Innehåll 1 Syfte... 7 2 Organisation av intern kontroll...

Läs mer

Riktlinje för Riskanalys och Intern kontroll

Riktlinje för Riskanalys och Intern kontroll Diarienummer: 2015/560-KS-004 Riktlinje för Riskanalys och Intern kontroll Beslutad av kommunstyrelsen 2015 XX - XX program policy handlingsplan riktlinje 1 Riktlinje för Riskanalys och Intern kontroll

Läs mer

Policy för intern kontroll

Policy för intern kontroll Grästorps kommun Kommunförvaltningen Allmän verksamhet Styrdokument Dnr 160/2016 Policy för intern kontroll Fastställd av Kommunfullmäktige 2016-06-13 50. Uppdateras före 2020-12-31. 1/6 Inledning I kommunallagen

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2015:6-042 Reglemente för intern kontroll Antagen av kommunfullmäktige 2015-08-27 102 1 Reglemente för intern kontroll Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar

Läs mer

Granskning av intern kontroll

Granskning av intern kontroll Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Gemensamma Taxe- och Avgiftsnämnden för Hallsberg, Laxå, Lekeberg och Askersund Hallsbergs kommun Lars Wigström Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning

Läs mer

RIKTLINJE. Riktlinjer för internkontroll

RIKTLINJE. Riktlinjer för internkontroll RIKTLINJE Riktlinjer för internkontroll Typ av styrdokument Riktlinje Beslutsinstans Kommunstyrelsen Fastställd 2016-11-30 227 Diarienummer KS 2016/467 Giltighetstid Fr.o.m. 2017-01-01 och tills vidare

Läs mer

Granskning av Intern kontroll. Katrineholms kommun. Datum 2010-11-11. Författare. Karin Jäderbrink Certifierad kommunal revisor Annika Hansson

Granskning av Intern kontroll. Katrineholms kommun. Datum 2010-11-11. Författare. Karin Jäderbrink Certifierad kommunal revisor Annika Hansson Granskning av Intern kontroll Katrineholms kommun Datum 2010-11-11 Författare Karin Jäderbrink Certifierad kommunal revisor Annika Hansson Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning... 1 2 Bakgrund

Läs mer

Intern kontroll - Stadsbacken. Bilaga 1, Maud Viklander Controller, koncernstaben

Intern kontroll - Stadsbacken. Bilaga 1, Maud Viklander Controller, koncernstaben Intern kontroll - Stadsbacken Bilaga 1, 189 2010-04-20 Maud Viklander Controller, koncernstaben Disposition Vad är intern kontroll och varför behövs det? Regelverk och vem ansvarar? Utformning av intern

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll i Karlskrona kommun

Riktlinjer för intern kontroll i Karlskrona kommun Riktlinjer för intern kontroll i Karlskrona kommun Bilden på omslaget är en vy över Trossö och Borgmästarkajen. Foto: Matz Arnström Innehållsförteckning 1. Riktlinjer för intern kontroll i Karlskrona kommun

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL med anvisningar

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL med anvisningar Antaget av/ansvarig Syfte God styrning och kontroll av Trollhättans Stads ekonomi och verksamhet. Gäller för Samtliga nämnder och förvaltningar. Referensdokument Kommunallagen. Kommunal redovisningslag

Läs mer

Reglemente Innehåll Fastställt av: Fastställt datum: Dokumentet gäller till och med: Dokumentet gäller för: Dokumentansvarig: Diarienummer:

Reglemente Innehåll Fastställt av: Fastställt datum: Dokumentet gäller till och med: Dokumentet gäller för: Dokumentansvarig: Diarienummer: Reglemente Innehåll 1 Syfte...3 2-6 Ansvarsfördelning...4 2 Kommunstyrelsen...4 3 Nämnderna...4 4 Förvaltningschef/VD...5 5 Verksamhetsansvariga...5 6 Medarbetare...6 Bilaga 1...7 1 Styrning och internkontroll...7

Läs mer

Granskning av nämndernas arbete med internkontroll

Granskning av nämndernas arbete med internkontroll Revisionsrapport Granskning av nämndernas arbete med internkontroll Motala kommun 2010-05-25 Karin Jäderbrink Håkan Lindahl Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning...2 2 Bakgrund

Läs mer

Policy. Policy för intern kontroll. Dokumentet gäller för samtliga förvaltningar inom Herrljunga kommun DIARIENUMMER: KS 2013/

Policy. Policy för intern kontroll. Dokumentet gäller för samtliga förvaltningar inom Herrljunga kommun DIARIENUMMER: KS 2013/ DIARIENUMMER: KS 2013/2016 106 FASTSTÄLLD: 2014-12-09 VERSION: 3 SENAS T REVIDERAD: 2016-09-06 GILTIG TILL: 2018-12-31 DOKUMENTANSVAR: Kommunchef Policy Policy för intern kontroll Dokumentet gäller för

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll med tillämpningsanvisningar

Riktlinjer för intern kontroll med tillämpningsanvisningar Ulrika Jansson Ärendenr. RS 2013/224 Handlingstyp Riktlinje 1 (7) Datum 2013-06-26 Riktlinjer för intern kontroll med tillämpningsanvisningar Antagen av regionstyrelsen 2013-08-29, 240 Riktlinjer för intern

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll Datum 2014-03-04 6 Antal sidor Reglemente för intern kontroll Syfte med reglementet Angela Birnstein ekonomichef Ekonomiavdelningen 0560-160 28 direkt 070-697 94 54 mobil angela.birnsein@torsby.se Innehållsförteckning

Läs mer

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-01-15

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-01-15 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-01-15 13 (18) 11 REGLEMENTE SAMT ANVISNINGAR FÖR INTERN KONTROLL Dnr: LKS 2014-04-042 Ekonomienheten har utarbetat förslag för ett gemensamt arbetsförfarande

Läs mer

Sida 1(8) Regler för internkontroll. Styrdokument

Sida 1(8) Regler för internkontroll. Styrdokument Sida 1(8) Regler för internkontroll Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Regler Beslutad av Kommunfullmäktige 201-10-0 154 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av (8) Innehållsförteckning Regler

Läs mer

Hallstahammars kommun

Hallstahammars kommun Revisorerna REVISIONSRAPPORT Granskning av Intern kontroll Hallstahammars kommun Utarbetad av Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers på uppdrag av kommunens revisorer och antagen vid revisorernas

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 22 1 (9) REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Fastställt av kommunfullmäktige 2007-06-04, 56 Syfte reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att styrelser och

Läs mer

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL

REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 22 1 (8) REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Fastställt av kommunfullmäktige 2007-06-04, 56 Syfte reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att styrelser och

Läs mer

Kommunstyrelsen har en särställning bland de kommunala nämnderna och skall ha en uppsikt över övriga nämnders verksamhet ( kommunallagen 6:1 ).

Kommunstyrelsen har en särställning bland de kommunala nämnderna och skall ha en uppsikt över övriga nämnders verksamhet ( kommunallagen 6:1 ). INTERN KONTROLL Inledning I kommunallagen fördelas ansvaret för uppföljning och kontroll av kommunens verksamhet på revisorerna, kommunstyrelsen och nämnderna. Revisorerna granskar i den omfattning som

Läs mer

Granskning av Intern kontroll

Granskning av Intern kontroll Granskning av Intern kontroll Revisionsrapport 7/2008 Februari 2009 Åstorps kommun Bengt Sebring, ordf Tord Sturesson, 1:e v ordf. Bengt Joehns, 2:e v ordf Nils Persson Stig Andersson Hanna Ershytt Innehållsförteckning

Läs mer

Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. 1 (5) Reglemente för intern kontroll Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att kommunstyrelsen

Läs mer

Reglemente för internkontroll i Malung-Sälens kommun

Reglemente för internkontroll i Malung-Sälens kommun Reglemente för internkontroll i Malung-Sälens kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-03-25, 16 Gäller från och med 2013-04-19 Innehåll Syfte... 3 Omfattning... 3 Kommunstyrelsen... 3 Nämnderna... 4 Förvaltningschef

Läs mer

Uppföljning av intern kontroll

Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport Uppföljning av intern kontroll Lekebergs kommun Fredrik Alm Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Bakgrund 1 2 Uppdrag och revisionsfråga 2 2.1 Revisionsfråga 2 2.2 Revisionsmetod

Läs mer

Säters kommun. Granskning av Intern kontroll Revisionsrapport. Advisory/Offentlig sektor KPMG AB 2 december 2015 Antal sidor: 14 Bilaga: 1

Säters kommun. Granskning av Intern kontroll Revisionsrapport. Advisory/Offentlig sektor KPMG AB 2 december 2015 Antal sidor: 14 Bilaga: 1 Revisionsrapport Advisory/Offentlig sektor KPMG AB 2 december 2015 Antal sidor: 14 Bilaga: 1 Innehåll 1. Sammanfattning 1 1. Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte 3 1.3 Avgränsning 4 1.4 Revisionskriterier

Läs mer

Regler. Fö r intern köntröll. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan. Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd

Regler. Fö r intern köntröll. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan. Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Regler Fö r intern köntröll Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehåll 1. Syfte... 3 2. Ansvarsfördelning... 3 2.1 Kommunstyrelsen... 3 2.2 Nämnderna...

Läs mer

Intern kontroll i kommunen och dess företag. Sollefteå kommun

Intern kontroll i kommunen och dess företag. Sollefteå kommun Revisionsrapport Intern kontroll i kommunen och dess företag Anita Agefjäll December/2015 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och Revisionsfrågor... 3 2.3. Revisionskriterier...

Läs mer

Granskning av den interna kontrollen 2013

Granskning av den interna kontrollen 2013 Falköpings kömmuns-revisorer- 2014-02-27 UN M -02-2 8 Kommunstyrelsen Samtliga nämnder Kommunfullmäktige Granskning av den interna kontrollen 2013 Vi granskat den interna kontrollen inom styrelsen och

Läs mer

Översiktlig granskning av kommunens arbete med att säkerställa en tillräcklig intern kontroll Smedjebackens kommun

Översiktlig granskning av kommunens arbete med att säkerställa en tillräcklig intern kontroll Smedjebackens kommun www.pwc.se Revisionsrapport Louise Cedemar, Hanna Franck Larsson Översiktlig granskning av kommunens arbete med att säkerställa en tillräcklig intern kontroll Smedjebackens kommun Översiktlig granskning

Läs mer

REGLEMENTE FÖR. Intern kontroll. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år från antagande

REGLEMENTE FÖR. Intern kontroll. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år från antagande REGLEMENTE FÖR Intern kontroll Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2018-12-10 176 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst fyra år från antagande Kansli- och kvalitetschef Håbo kommuns

Läs mer

Söderhamns kommun. Lekmannarevision 2006 Revisionsrapport. KPMG 19 december 2006 Antal sidor: 8

Söderhamns kommun. Lekmannarevision 2006 Revisionsrapport. KPMG 19 december 2006 Antal sidor: 8 KPMG 19 december 2006 Antal sidor: 8 Innehåll 1. Sammanfattning 1 1.1 Bedömning 1 1.2 Rekommendation 1 2. Vårt uppdrag 2 3. Bakgrund 2 4. Genomförande 2 5. Resultat av den uppföljande granskningen 3 5.1

Läs mer

Intern kontroll. Riktlinjer av Kommunstyrelsen 70. Kommunövergripande. Tills vidare. Kommunchefen

Intern kontroll. Riktlinjer av Kommunstyrelsen 70. Kommunövergripande. Tills vidare. Kommunchefen Intern kontroll Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2015-04-15 av Kommunstyrelsen 70 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Kommunövergripande Giltighetstid Tills vidare Dokumentansvarig

Läs mer

Grundläggande granskning av samarbetsnämnd för löneservice

Grundläggande granskning av samarbetsnämnd för löneservice Grundläggande granskning av samarbetsnämnd för löneservice Rapport Burlövs kommun Antal sidor 7 Innehållsförteckning 1. Inledning/bakgrund 2 1.1 Syfte 2 1.2 Revisionskriterier 2 1.3 Ansvariga 3 1.4 Metod

Läs mer

HÖRBY KOMMUN Författningssamling Beslut: Dnr: 2002/119

HÖRBY KOMMUN Författningssamling Beslut: Dnr: 2002/119 REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att kommunstyrelse och nämnder upprätthåller en tillfredsställande intern kontroll, dvs de skall

Läs mer

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING Utgåva februari 2006 6:1 REGLEMENTE FÖR INTERN KONTROLL Inledning 1 Syftet Detta reglemente syftar till att säkerställa att såväl den politiska som den professionella

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Sollefteå kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Sollefteå kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Erik Jansen November 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >>Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för intern kontroll

Strategi Program Plan Policy >>Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för intern kontroll Strategi Program Plan Policy >>Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för intern kontroll Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-10-19, 128 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och

Läs mer

Reglemente. Administrativa kontoret Ekonomiavdelning. 2005-12-15 Dnr KS 2005/156 Hid 2006.16

Reglemente. Administrativa kontoret Ekonomiavdelning. 2005-12-15 Dnr KS 2005/156 Hid 2006.16 Administrativa kontoret Ekonomiavdelning 2005-12-15 Dnr KS 2005/156 Hid 2006.16 Reglemente Intern kontroll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2006-01-23 Kommunstyrelsen 2006-02-06 Kommunfullmäktige 2006-02-27

Läs mer

Hällefors kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-05-16 Antal sidor: 13

Hällefors kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-05-16 Antal sidor: 13 Revisionsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 13 Innehåll 1. Sammanfattning 2. Bakgrund 2.1 Definition av intern kontroll 2.2 Exempel på uppföljning av den interna kontrollen 3. Syfte 4. Avgränsning

Läs mer

Stadsledningskontorets system för intern kontroll

Stadsledningskontorets system för intern kontroll Bilaga Stadsledningskontorets system för intern kontroll Inledning I dokumentet redovisas de grundläggande lagarna och reglerna som styr den interna kontrollen samt en definition av begreppet intern kontroll

Läs mer

Emil Forsling Auktoriserad revisor. Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll inom Landstinget Dalarna 2014

Emil Forsling Auktoriserad revisor. Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll inom Landstinget Dalarna 2014 Emil Forsling Auktoriserad revisor Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll inom Landstinget Dalarna 2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Uppdrag och revisionsfråga... 3 1.2

Läs mer

REGLER FÖR INTERN KONTROLL

REGLER FÖR INTERN KONTROLL Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument REGLER FÖR INTERN KONTROLL ANTAGET AV: KOMMUNFULLMÄKTIGE DATUM: 2015-05-28 ANSVAR UPPFÖLJNING: KOMMUNCHEF GÄLLER TILL OCH MED: 2018 Våra styrdokument

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för intern kontroll, teknik- och servicenämnden

Tillämpningsanvisningar för intern kontroll, teknik- och servicenämnden 1/8 Beslutad: Teknik- och servicenämnden 2015-03-24 36 Gäller fr o m: 2015-04-01 Myndighet: Teknik- och servicenämnd Diarienummer: TSN/2015:136-012 Ersätter: - Ansvarig: Teknik- och servicekontoret Tillämpningsanvisningar

Läs mer

Nora kommun. Uppföljning av kommunens arbete med intern kontroll Revisionsrapport. KPMG AB Antal sidor: 13

Nora kommun. Uppföljning av kommunens arbete med intern kontroll Revisionsrapport. KPMG AB Antal sidor: 13 Uppföljning av kommunens arbete med intern kontroll Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 13 Innehåll 1. Sammanfattning 2. Bakgrund 2.1 Definition av intern kontroll 2.2 Exempel på uppföljning av den interna

Läs mer

Internt kontrollreglemente

Internt kontrollreglemente Förslag från ekonomikontoret Antaget av kommunfullmäktige den 2007-12-17, 162 Dnr KS2007/561 Ekonomikontoret Reglemente intern kontroll_07 Kommunfullmäktige har den 17 december 2007, 162 beslutat att godkänna

Läs mer

Intern kontroll 2011 Kommunstyrelsen och nämnderna

Intern kontroll 2011 Kommunstyrelsen och nämnderna Intern kontroll 2011 Kommunstyrelsen och nämnderna Vänersborgs kommun Revisionsrapport Mars 2012 Henrik Bergh Uppdrag och genomförande... 3 Sammanfattning... 3 GRANSKNINGSIAKTTAGELSER... 4 Synpunkter i

Läs mer

Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 19/2016 April 2017 Richard Norberg, revisionskontoret Diarienummer: REV 29:2-2016 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE

Läs mer

Revisionsplan 2019 Trollhättans Stad

Revisionsplan 2019 Trollhättans Stad Revisionsplan 2019 Trollhättans Stad Antagen 2019-04-24 Revisionsplan 2019 1. Uppdrag Revisionens uppdrag är att granska all verksamhet i kommunen. Det innebär att revisorerna prövar om verksamheten sköts

Läs mer

För ytterligare information angående granskningen hänvisas till rapporten.

För ytterligare information angående granskningen hänvisas till rapporten. MARIESTAD KOMMUN 2011-12-13 Revisorerna Till Kommunstyrelsen Barn- och utbildningsnämnden Socialnämnden Miljö- och byggnadsnämnden Teknisk nämnd Kulturnämnd För kännedom Kommunfullmäktige Kommunrevisorerna

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:1 Kf 6/2017 Dnr Ks 2016/319 Reglemente för intern kontroll Antagen av kommunfullmäktige 6 februari 2017, Kf 6. Gäller från datum: 1 mars 2017. Dokumentansvarig

Läs mer

Uppföljning av det interna kontrollarbetet 2014

Uppföljning av det interna kontrollarbetet 2014 Uppföljning av det interna kontrollarbetet 2014 Osby kommun 25 februari 2015 Anna Hammarsten Bakgrund, syfte och metod Bakgrund Kommunstyrelsen och nämnderna ska i enlighet med gällande kommunallag tillse

Läs mer

Olofströms kommun. Granskning av bisysslor. KPMG AB 16 oktober 2012 Lars Jönsson

Olofströms kommun. Granskning av bisysslor. KPMG AB 16 oktober 2012 Lars Jönsson KPMG AB 16 oktober 2012 Lars Jönsson Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte 1 3. Avgränsning 1 4. Revisionskriterier 1 5. Ansvarig nämnd 2 6. Metod 2 7. Noteringar från granskningen 2 7.1 Finns kännedom om bisysslor?

Läs mer

Kommunledning. Ärendenr: 2016/61 Fastställd: KS Reviderad: KS RIKTLINJE. Intern kontroll

Kommunledning. Ärendenr: 2016/61 Fastställd: KS Reviderad: KS RIKTLINJE. Intern kontroll Kommunledning Ärendenr: 2016/61 Fastställd: KS 2016-03-09 Reviderad: KS 2017-06-28 RIKTLINJE Intern kontroll 2/8 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 God

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av uppföljning av intern kontroll

Revisionsrapport Granskning av uppföljning av intern kontroll Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Kommunstyrelsen och samtliga nämnder För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Granskning av uppföljning av intern kontroll KPMG har av s revisorer fått

Läs mer

Intern styrning och kontroll Policy

Intern styrning och kontroll Policy Intern styrning och kontroll Policy Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2018-09-03 85 Framtagen av: Susanne Rönnefeldt Berg, utv.strateg Dokumentansvarig: Utvecklingsstrateg Uppdaterad:

Läs mer

Granskning av stadens arbete med åtgärder och uppföljning avseende intern styrning och kontroll

Granskning av stadens arbete med åtgärder och uppföljning avseende intern styrning och kontroll www.pwc.se Revisionsrapport Tilda Lindell Margareta Irenaeus Granskning av stadens arbete med åtgärder och uppföljning avseende intern styrning och kontroll Solna stad Åtgärder och uppföljning avseende

Läs mer

Kommunstyrelsen KS/2016: KS/2013:488, TSN/2015:136, BUN/2014:562 Reglemente för internkontroll Alla nämnder och förvaltningen

Kommunstyrelsen KS/2016: KS/2013:488, TSN/2015:136, BUN/2014:562 Reglemente för internkontroll Alla nämnder och förvaltningen 1/9 Beslutad när: 2017-05-31 130 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Gäller fr o m: 2017-05-31 Gäller t o m: Dokumentansvarig: Uppföljning: Kommunstyrelsen KS/2016:648-003 KS/2013:488, TSN/2015:136,

Läs mer

Avesta kommun. Intern kontroll Uppföljning av revisionsgranskning

Avesta kommun. Intern kontroll Uppföljning av revisionsgranskning Uppföljning av revisionsgranskning Offentlig sektor KPMG AB 2012-10-02 Antal sidor: 6 Antal bilagor: X Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Syfte 2 4. Avgränsning 2 5. Ansvarig styrelse 2 6. Metod

Läs mer

Granskning av kommunens hantering av styrdokument

Granskning av kommunens hantering av styrdokument Granskning av kommunens hantering av styrdokument Smedjebackens kommun Revisionsrapport Februari 2011 Hans Gåsste Innehållsförteckning Sammanfattning och revisionell bedömning...... 3 1 Bakgrund och syfte......

Läs mer