Lär dig förstå hur språket styr dina känslor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lär dig förstå hur språket styr dina känslor"

Transkript

1 Lär dig förstå hur språket styr dina känslor Du kanske förstår bättre vad som menas om du tänker på de här fraserna: - Jag får inte bli nervös. - Jag får inte missa detta slag. - Jag får inte missa mål. - Jag får inte misslyckas. Dessutom brukar man hjälpas åt i grupp: "Kom igen, vi får inte tappa det här nu!" Det här kallas negativ fokusering. När du säger en mening med "inte" är det som om din hjärna hoppar över "inte" och fokuserar på resten. Ordet inte innehar inte någon magisk kraft som gör det särskilt svårt att begripa. Vad det egentligen handlar om är att vi, under stress och hög mental belastning, tycks ha svårt att tränga undan negativa tankar som kommer till oss automatiskt. Ett träningstips som rekommenderas för att ta kontroll över sina tankar är att använda sig av en tankestoppsteknik som har som syfte att få ett hastigt stopp på den negativa tankebanan och sedan byta ut denna mot en mer positiv tanke. Prova själv: - Tänk inte på färgen blå. - Tänkt inte på en giraff. Nu när du inte tänker på giraffen så vet du nu hur den inte ser ut. Eller? För att din hjärnan ska behandla meningen "jag får inte misslyckas", måste du skapa en mental föreställning om hur det är att misslyckas för att du ska veta vad du "inte" ska göra. Det är faktiskt bättre om du säger till dig själv "jag får inte lyckas", men det finns så klart bättre alternativ Hur gör man då? Så hur ska du nu sluta tänka på en giraff som står där och dricker vatten med sin långa böjda hals? Enkelt. Tänk på en tiger som kastar sig över en zebra i stället. Om du väljer att tänka på det du vill så är det omöjligt att samtidigt tänka på det du vill undvika att tänka på. Tänk på vad du vill prestera och tala om det för din hjärna. Meningen: "Jag får inte misslyckas" måste förvandlas till "jag ska lyckas". - Jag ska lyckas... Men tänk om jag misslyckas? Visst, det händer att man misslyckas, men chansen är ju större om du fokuserar på att "inte misslyckas". Om du inte tycker om att formulera dig så där rakt kan du prova det här magiska ordföljden istället: Jag ska göra det fysikt bästa jag kan och förbereda mig mentalt på allra bästa sätt, så att jag gör allt i min makt för att lyckas. John Wooden*, en av Amerikas bäste coacher i basket, övertygade sina spelare att undvika att fokusera på att vinna. Han sa att det var utanför spelarnas kontroll om de vann eller ej. Däremot skulle de göra allt i deras makt för att förbereda sig själva mentalt och fysiskt inför varje match. *John Woodens resultat: 8 vinnande säsonger, 38 matcher i följd utan förlust (det tidigare rekordet var 13).

2 Använd rätt måttstock för dina egna prestationer Den måttstock du har, oftast omedveten, är beroende på om du är bra eller dålig i jämförelse med andra. Din upplevelse av hur bra du är beror alltså på vem du jämför dig med. Hur du blir bättre Tiger Woods (golfare) är bäst, men hur bra är du på golf? Om du jämför dig med Tiger Woods får du nog bittert konstatera att du är dålig eller usel. Om du jämför dig med de bästa hela tiden är det svårt att "bli bättre". Den du jämför dig med utvecklas ju också hela tiden och det gör att du lättare tappar fokus på din egen utveckling. Men om du istället hela tiden jämför dig med dig själv, kan du lättare se dina framsteg. Du slipper att vara bra eller dålig, bara se att du blir bättre. Självklart kan du behålla Tiger Woods som förebild och lära dig av det, men jämför dig bara med dig själv. Gör så här: 1. Skriv ner svaren 1-5 på ett papper. Formulera dig positivt och undvik orden "inte" och "ingenting". 2. Vad var du bra på och vad tyckte du var kul med din idrott för två år sedan? 3. Vad var du bra på och vad tyckte du var kul med din idrott för ett år sedan? Vad hade du blivit bättre på jämfört med året innan? 4. När du idag tittar tillbaka, vad har du lärt dig och vad har du blivit bättre på jämfört med för två år sedan? 5. När du idag tittar tillbaka, vad har du lärt dig och vad har du blivit bättre på jämfört med för ett år sedan? Gör övningen minst en gång om året. Du kan mycket väl ha som mål att bli bäst i jämförelse med andra, men det betyder inte att det är bäst att använda dem som måttstock för din egen utveckling. Har du fokus på din egen förbättring slipper du bli störd i onödan och kan i lugn och ro utveckla dig själv så långt det går. Lär dig att radera ut ett misstag och gå vidare Ibland händer det dessvärre att man begår ett riktigt jobbigt misstag. Du kanske missade öppet mål när det gällde som mest eller bommade en "enkel" putt. Händelsen varar oftast i några sekunder av en match eller tävling, men det är ändå allt du kan tänka på efteråt. Fiaskot spelas upp mentalt, om och om igen. Samtidigt vet du nog innerst inne att om tio år kommer du att kunna skratta åt alltihop. Men varför vänta? Gör så här: 1. Ta en händelse som irriterar dig eller något misstag som du har gått och ältat i huvudet. Ge händelsen ett nummer mellan 1-5 för att beskriva hur illa du tycker att det var. 2. Se nu allt ur dina egna ögon. Kliv ur dig själv och titta på händelsen som om du vore på bio. Fokusera på slutet, när allt precis är över.

3 3. Skapa en stillbild av dig själv där du står i slutet av händelsen, precis när den är över och du redan har gjort det du ångrar. 4. Kör nu filmen baklänges och se dig själv göra om allt, från slutet till början. Om du hör ljud kör du också dem baklänges. Allt och alla rör sig baklänges, precis som om du spolade bakåt på en video. 5. Bakåtspolningen ska gå riktigt snabbt. En händelse som varade i 5 minuter kan du klara att spola tillbaka så snabbt som på 2 sekunder. 6. Kör de snabba bakåtspolningarna 5 gånger och lägg till till lite cirkusmusik för att lätta upp stämningen. Det gör inget om du spolar snabbare och snabbare. 7. Tänk nu igen på händelsen som irriterade dig. Vad har hänt? Hur illa är det nu om du skulle sätta ett nummer mellan 1-5? 8. Finns det fortfarande något kvar att älta kör du fem snabba till, men med högre cirkusmusik. 9. Prova och sätt ett nummer igen mellan 1-5. Vad har hänt? Skaffa mentalt övertag på din motståndare Har du en "mardrömsmotståndare"? Någon du alltid spelar dåligt eller förlorar mot när du möter? I så fall kan det bero på att du har för stor respekt för din motståndare. Du kanske känner dig underlägsen från början och därför inte kan agera som du skulle vilja. Så behöver det inte vara. Med en enkel övning kan du förändra både vad du känner och slutresultatet inför nästa möte. Gör en mental rockad och bli en vinnare: 1. Blunda och se i ditt mentala inre den person du har svårt för att vinna eller känna dig tillräcklig mot. Det är antagligen en person du ha för mycket respekt för, någon du medvetet eller omedvetet tycker är överlägsen dig. Notera vart du ser personen. Står han/hon till höger eller vänster om dig? Rakt framför, uppe till höger eller uppe till vänster? Lägg märke till vart. 2. Blunda nu och tänk istället på en person som du tycker är jämbördig och lika bra som du. Vart ser du honom/henne? Lägg märke till vart. 3. Blunda och tänk nu på en person som du vet att du är överlägsen. Vart ser du honom/henne? Lägg märke till vart. 4. Nu när dina 3 olika motståndare står på tre olika platser pekar du kraftfullt du på den du har respekt för. Peka med andra handen på din jämbördiga motståndare. 5. För nu pekande ihop den som du har stor respekt för med din jämbördige motståndare och lämna dem på den jämbördiges plats. För ihop fingrarna som du pekar med så att de båda befinner sig på samma plats. 6. Ta de två till samma plats där du ser den du är överlägsen. Lämna dem där. Sätt en STOR CLOWNNÄSA på dem och STORA LÅNGA CLOWN SKOR och en FÅNIG HATT. 7. Krymp bilden till ett frimärkes storlek och hör hur de pratar eller skriker som smurfarna eller Kalle Anka: Kva, kva, kva Tänk nu på honom/henne du vill besegra och märk skillnaden. Hur känns det?

4 Hur tänker du innan tävlingsstart? Vilka tankar och känslor kommer över dig 10 minuter innan start i en viktig tävling/match? Ditt svar på den frågan kan vara direkt avgörande för din prestation i tävlingen. Varje tanke du tänker, varje ord du säger till dig själv, varje känsla du känner de viktiga minuterna innan start har stor betydelse för din prestation. Du har säkert upplevt hur negativa tankar, fel attityd, rädsla, nervositet, dåligt självförtroende och allmän oro kan påverka prestationen negativt. Men frågan du förmodligen ställer dig så här långt i texten, HUR kan jag ändra mina tankar? Ett av de bästa sätten att byta ut negativa tankar mot positiva är att använda sig av affirmationer. Det är en uråldrig och väl beprövad teknik där du upprepar några positiva och kraftfulla ord eller meningar gång på gång minuterna innan start. Hur fantastisk din hjärna än är så kan den inte tänka mer än en tanke i taget. Genom affirmationer stänger du helt enkelt ute negativa tankar, de blockeras effektivt. Dessutom programmerar du dig att fokusera på positiva saker. Se till att affirmationerna är korta, positiva och i presens jag spelar som en mästare, jag springer med blixtens hastighet, jag är stark och vältränad, jag är fylld av självförtroende Jämför också med Muhammad Alis I am the greatest, den mest klassiska av alla affirmationer. Varför inte ladda din affirmation genom att sjunga den eller rappa den? Prova! Det är viktigt att också koppla in dina känslor i dina affirmationer så att du känner i hela din kropp effekten av det du säger. Om du nu inte är fylld av självförtroende utan tvärtom har ett mycket dåligt självförtroende, ska jag verkligen lura mig själv genom att intala mig att jag har ett gott självförtroende? Det är här viktigt att förstå att allt måste först skapas i dina tankar innan du kan förverkliga dem i ditt liv. Den följer principen att allt måste skapas två gånger, först mentalt, sedan fysiskt. Du kan med fördel också kombinera dina affirmationer med den absolut vanligaste mentala tekniken, visualisering. Vinnarattityd - så skaffar du den! Det är inte vad som händer dig som räknas utan hur du reagerar på det som händer. Speciellt viktigt är detta när du stöter på oväntade problem, något som du inte har förväntat dig och något som du inte har förberett dig mentalt för. Följ de här 4 stegen för en vinnande attityd: Koncentrera dig på vad som händer i framtiden Vilka utmaningar du än ställs inför, fokusera på framtiden i stället för det som hänt. I stället för att oroa dig för vem som gjorde vad och vem du ska skylla på, ha fullt fokus på dina framtida mål och det du måste göra för att nå dem. Skapa en tydlig målbild över din framtid och bestäm dig för att ta alla de nödvändiga steg som behövs för att nå det målet. Koncentrera dig på lösningen. Närhelst du ställs inför svårigheter eller bakslag, hitta svaren i lösningen i stället för att fastna i problemen. Tänk och tala om hur du ska lösa problemen eller hur du ska övervinna dina svårigheter snarare än att älta problemen om och om igen. Lösningar är positiva, problem är negativa. I det ögonblick du bestämmer dig för att börja tänka i termer av lösning blir du en annan person, mer positiv och konstruktivt tänkande. Leta efter de positiva sakerna i det som hänt Utgå från att det finns något gott i allt som händer i varje problem ligger också en möjlighet. Ibland kanske det inte är helt lätt att förstå det som händer, men har du en optimistisk grundsyn blir det mycket lättare att hitta det positiva som trots allt finns där. Men du måste kanske söka aktivt. Vad har du lärt dig av det som hänt? Leta efter den lektion du har lärt dig. Tänk dig att det som hänt inte hänt av en tillfällighet utan av en speciell anledning, nämligen att testa dig. Det finns en lektion att lära i allting som händer dig i livet.

5 Gräv inte ned dig i ett misslyckande, ta det som ett tillfälligt stopp på vägen mot dina mål. Lär i stället av det inträffade och gå vidare. Idrottsvärlden hade varit en megastjärna fattigare om Michael Jordan hade nöjt sig med att sluta med basket när han inte blev uttagen till sitt high school lag. Men han ville annat och det är en mästares signum att hela tiden jobba med att förbättra sina svagheter. Men den stora talangen fanns där hela tiden. Som 21-åring blev han proffs och från den dagen gick hans karriär spikrakt uppåt. På en fråga om framgång och misslyckande svarade Michael Jordan: Under min karriär har jag missat 9340 skott och 368 gånger har jag varit på den förlorande sidan. 38 gånger har jag missat det avgörande skottet i slutsekunderna. Jag har misslyckats gång på gång i mitt liv, men det är just därför som jag har haft sådana framgångar. Vad kan du lära dig av hans vinnande attityd? Du kan inte vinna något i livet utan att samtidigt förlora. Ser du ut som en vinnare? Du har säkert många gånger hört talas om kroppsspråkets betydelse och vikten av att ha ett positivt kroppsspråk. Ditt kroppsspråk är ett av de snabbaste sätten att påverka hur dina motståndare uppfattar dig. Det är också ett mycket effektivt sätt att påverka dig själv och hur du mår. Din egen kroppsställning har en direktförbindelse till din hjärna och ett positivt kroppsspråk signalerar till din hjärna att du är fylld av självförtroende. Be din tränare eller dina tävlingskamrater studera dig nästa gång du står inför viktiga avgöranden. Vilket kroppsspråk har du innan tävling, under tävling och efter tävling? Vilka signaler skickar du till dina motståndare? Och vilka signaler skickar du till dig själv? Hur du sätter och uppnår dina mål Var kommer du att befinna dig i din idrottskarriär nästa år vid den här tiden? Om 5 år? Om 10 år? Och vet du vad du vill ha uppnått vid slutet av den här dagen? Om du vill lyckas måste du sätta mål. Utan mål, inget fokus på vad du måste göra eller riktning som din idrottskarriär kommer att ta. För att uppnå dina mål behöver du naturligtvis veta hur du faktiskt ska sätta dem. Du kan inte bara säga att nu är mitt mål att uppnå det eller det och förvänta dig att det med automatik kommer att bli så. Att sätta mål är en process som startar med ett omsorgsfullt planeringsarbete av vad du verkligen vill nå för mål och slutar med flera års hårt och hängivet arbete för att nå dit. Däremellan kommer flera väl definierade steg anpassade till just ditt mål. Dessa steg måste du känna till och de hjälper dig med din målsättningsplan. Målen skapar en långsiktig vision och en kortsiktig motivation, som hela tiden måste underhållas. På köpet skapar du en större medvetenhet om din verkliga potential och får ett bättre självförtroende när du undan för undan når dina delmål och närmar dig ditt stora mål. Här är fem regler att tänka på när du sätter dina mål: Regel 1: Sätt mål som verkligen motiverar dig När du sätter dina mål är det viktigt att de ger dig motivation hela tiden. Du måste alltså vara på det klara med att de är viktiga för dig och att det ligger en belöning i att nå dem. Om målen inte känns viktiga för dig och att de inte betyder så mycket för dig är chansen liten att du kommer att lägga ned det arbete som krävs. Motivationen är nyckeln till dina mål och skapar energi och ger inspiration. Sätt inte för många mål, prioritera vad som är viktigt för dig och rikta fokus mot detta. Det kommer att

6 krävas en stor portion hängivenhet från din sida för att bli framgångsrik samt en måste göra detta - attityd. Har du inte det är risken stor att du skjuter allting framför dig och detta minskar möjligheten att nå dina mål med följd att du blir besviken och frustrerad och med minskad motivation som följd. För att försäkra dig om att ditt mål verkligen motiverar dig kan du skriva ned alla anledningar till VARFÖR du vill uppnå målet och sätt upp detta papper så att du ser det varje dag. Regel 2: Sätt SMART:a mål Det finns olika definitioner av vad SMART står för, här är en. Alla mål du sätter ska vara: Specifika Mätbara Accepterade Realistiska Tidsbestämda Specifika: ditt mål måste vara tydligt och väl definierat. Undvik luddiga formuleringar som att bli så bra som möjligt, lyckas i min idrott du måste kunna se en tydlig målbild av vad du vill uppnå. Mätbart: här lägger du in olika variabler så att det är lätt att se om du nått ditt mål. Beroende på idrott kan det röra sig om poäng, mål, cm, tider, vunna matcher så att du lätt kan avgöra om du nått ända fram. Även om idrotten är väldigt resultatfixerad, undvik om möjligt mål som placeringar. Koncentrera dig på mål du först och främst själv kan påverka. Accepterade: det är förstås väldigt viktigt för din framgång om du är övertygad att du kan uppnå dem. Men det räcker inte, din omgivning (familj, närmaste vänner, tränare och lagkamrater) måste också tro på dem för du kommer att behöva deras hjälp under resans gång. Av detta kan du då lätt inse att de måste bli involverade på olika sätt. Realistiska: här väljer du mål som kräver en stor ansträngning från din sida de får inte vara för lätta, ej heller för svåra. Här är det lämpligt att ta hjälp av din tränares erfarenhet. Ha helst ett reservmål i beredskap om du tidigare än beräknat når ditt mål. Tidsbestämt: ett mål måste ALLTID ha en deadline. Detta skapar fokus och en helt annan mental beredskap hos dig. Ange exakt datum då ditt mål senast ska vara uppnått. Regel 3: Skriv ned dina mål Detta är en medveten handling och det faktum att du sätter dig vid din dator för att skriva ut dina mål alternativt tar fram papper och penna gör att det blir mer verkligt. Du upprättar helt enkelt ett skriftligt kontrakt med dig själv, ett kontrakt som du inte lägger i en byrålåda utan sätter upp så att du kan se det varje dag. När du skriver, använd formuleringar som jag kommer att i stället för jag skulle vilja. Regel 4: Skapa en handlingsplan Just på den här punkten kan det brista. Det är lätt att sätta tjusiga mål men de är inte värda ett dugg om du inte med konkret handling visar att du menar allvar. Även här behöver du ha hjälp av en erfaren tränare. Det blir som att upprätta en detaljerad färdplan för hur du ska nå dina mål. Se SMART-målen ovan. Ska du träna mer/mindre/på ett annat sätt/nya moment och vilka tävlingar ska du delta i? M. m. Regel 5: Ge inte upp förrän du nått ända fram! Det här är den mest kritiska punkten. Här ger många upp alldeles för lätt. Var flexibel i planeringen och beredd på att du av olika anledningar måste finjustera ditt sikte hela tiden. Ett målsättningsarbete tar aldrig slut, det pågår hela tiden. När du nått ett mål, tar du sikte på nästa. Välj lämpliga delmål utmed vägen, gärna lättare i början, så ter sig inte dina stora mål så fjärran. Skapa kontrollstationer och ta hjälp av andra. Att komma ihåg: Att sätta mål är som du märker inte bara att säga att du önskar att något ska hända. Om du inte noga klargör vad dina mål är och hur du ska ta dig dit kommer dina möjligheter att nå dina mål att kraftigt minskas. Glöm inte att fira när du når de olika etappmålen. Det är du värd!

7 Visualisering i 8 steg Hur kan visualisering förbättra din idrottsprestation? se dig själv lyckas behåll din motivation på en hög nivå ändra din energinivå med lugna bilder då du behöver lugn och ro eller peppa dig med energihöjande bilder lär eller förbättra din rörelseteknik håll fokus på det som är viktigt för dig som förberedelser inför träning och tävling utvärdering efter träning och tävling hjälp till återhämtning efter skada Här följer de steg du kan använda för att träna visualisering: 1) Vilket är ditt mål med visualiseringen? Att förbättra tekniken i din idrott, att peppa upp dig inför en viktig tävling, gå igenom de sista förberedelserna inför tävlingen... 2) Se till att du är lugn och avslappnad när du arbetar med visualisering och att du inte störs i detta. 3) Använd alla dina sinnen i visualiseringen; förutom syn, även hörsel, smak, lukt och känsel. Ju fler sinnen du använder, desto mer verklighetstroget blir det. 4) Se dig själv inifrån... och utifrån! Använd ett associerat tillstånd då du ser dig själv inifrån din egen kropp eller ett dissocierat tillstånd då du ser dig själv prestera som om du ser dig på en TV-skärm. Lär dig att arbeta med båda dessa tillstånd. När du ska lära dig nya färdigheter fungerar ofta ett dissocierat tillstånd bäst. 5) Lär dig kontrollera dina mentala bilder. Var säker på att bilderna verkligen blir precis som du vill ha dem och att du ser de rätta bilderna och får den rätta känslan. När du börjar jobba med visualisering, välj enkla övningar utan komplicerade rörelsemönster. 6) Använd rätt tempo. Visualisera dina övningar i rätt hastighet. Då du försöker förändra ett rörelsemönster eller då du lär in ett nytt moment bör du visualisera övningen i slow motion så att du känner att den verkligen sitter. 7) Integrera så småningom visualiseringen i den dagliga träningen och i samband med tävling så att du lär dig att jobba med detta under viss störning. 8) Träna, träna, träna! Precis som med träning av fysiska färdigheter kan mentala färdigheter endast förbättras med hjälp av träning.

8 Lycka till!

Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015

Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015 Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015 Konsten att ta en chans och få saker att hända! Vad krävs för att vi ska nå våra mål och förverkliga våra drömmar? Hur blir man bra på något? Standardtipset

Läs mer

Verktygslåda för mental träning

Verktygslåda för mental träning Lek med tanken! Instruktioner för Verktygslåda för mental träning Här hittar du några verktyg som hjälper dig som är aktiv idrottare att bli att bli ännu bättre i din idrott. Är du tränare eller förälder

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Man ska vara positiv för att skapa något gott. Ryttare är mycket känslosamma med hänsyn till resultatet. Går ridningen inte bra, faller

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Nå dina mål. Fredrik Alm

Nå dina mål. Fredrik Alm Nå dina mål Fredrik Alm Fredrik Alm är skribent, coach, föreläsare och utbildare. Fredrik driver moveforward, ett företag med spetskompetens inom personlig och professionell utveckling för unga karriärkvinnor.

Läs mer

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4.

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. Färdighet 1: Att lyssna 1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. SÄGER Jag säger det jag vill säga. Färdighet 2: Att

Läs mer

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv.

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv. 6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv Låt oss säga att du vill tänka en positiv tanke, till exempel Jag klarar det här galant. och du vill förbli positiv och fortsätta tänka den här

Läs mer

100 % fokusering när det gäller

100 % fokusering när det gäller 100 % fokusering när det gäller Här får du lära dig att gå in och ur fokusering. Att ta fram den när den bäst behövs. Vissa uppgifter, tävlingar och prestationer kräver timslång koncentration och det kan

Läs mer

Sammanfattning föreläsning Föräldrar emellan. Det bästa med självkänslan är att den kan tränas upp

Sammanfattning föreläsning Föräldrar emellan. Det bästa med självkänslan är att den kan tränas upp Jana Söderberg www.janasoderberg.se jana@janasoderberg.se Sammanfattning föreläsning Föräldrar emellan Det bästa med självkänslan är att den kan tränas upp Kungsbacka, 2018-11-08 Inom den moderna motivationspsykologin

Läs mer

Åk 9 Fotboll Hannah & Yvonne Arena Älvhögsborg

Åk 9 Fotboll Hannah & Yvonne Arena Älvhögsborg Mental träning Åk 9 Fotboll 2016-10-05 Hannah & Yvonne Arena Älvhögsborg Mental träning Att tänka på ett sätt som hjälper dig att prestera bättre. Att träna sitt tänkande kallas mental träning Träna på

Läs mer

Din skattade profil inför 2012

Din skattade profil inför 2012 Jag som orienterare Din skattade profil inför 2012 Motivationsmål Målsättning inför 2012 Tekniska mål Mentala mål Din skattade profil efter 2012 Motivationsmål Uppnådda mål 2012 Tekniska mål Mentala mål

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

Falkenbergsortens Ryttarförening Mental träning för tävlingsryttare. Om du gör som du alltid gjort

Falkenbergsortens Ryttarförening Mental träning för tävlingsryttare. Om du gör som du alltid gjort Falkenbergsortens Ryttarförening Mental träning för tävlingsryttare 15 september 2015 Presentera dig för din granne, om ni inte redan känner varandra. Berätta varför du kommit hit idag. Om du gör som du

Läs mer

Målplanering för relationer Exempel 3:1

Målplanering för relationer Exempel 3:1 Målplanering för relationer Exempel 3:1 Våra relationer mår bra av en fungerande arbetsfördelning hemma. Ställer upp för maka/make och barn. Sköter allt hemarbete trots mera smärta. Täta konflikter. Känner

Läs mer

Skapa minnen av framtiden. Henrik Svensson

Skapa minnen av framtiden. Henrik Svensson Skapa minnen av framtiden Henrik Svensson Skapa minnen av framtiden Mental träning är en enkel teknik där du kan ändra dina tankar om dig själv och dina förmågor. Det är ett systematiskt och disciplinerat

Läs mer

Idrottspsykologi. OBS, du frågar din tränare angående termer som du inte förstår och övningar till att träna dina mentala färdigheter.

Idrottspsykologi. OBS, du frågar din tränare angående termer som du inte förstår och övningar till att träna dina mentala färdigheter. Idrottspsykologi OBS, du frågar din tränare angående termer som du inte förstår och övningar till att träna dina mentala färdigheter. Jag har missat mer än 9000 skott i min karriär, Jag har förlorat nästan

Läs mer

Foto: Peter Zachrisson/Zmedia. Henrik Ankarcrona. Mental träning & prestation

Foto: Peter Zachrisson/Zmedia. Henrik Ankarcrona. Mental träning & prestation Foto: Peter Zachrisson/Zmedia Henrik Ankarcrona Mental träning & prestation I n n e h å l l s f ö r t e c k n i n g INTRODUKTION sid 3 Problembeskrivning sid 3 Syftet med arbetet sid 3 Frågeställning sid

Läs mer

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop.

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop. Självkänsla Självkänsla är lika med att bottna i sitt innerst. Självkänslan finns i varje människa och söker plats att få fäste i och växa ur. Vissa ger den utrymme medan vissa inte låter den gro. Det

Läs mer

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR Så får du bättre 1234 självkänsla Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips 8 SIDOR Självkänsla Våga ta steget mot ett bättre självförtroende och ett rikare liv! En dålig

Läs mer

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Lyssna, jag känner mig enormt glad och hedrad att jag får spendera den här tiden med dig just nu och att du tar dig tid

Läs mer

Tränarskap och ledarskap

Tränarskap och ledarskap Tränarskap och ledarskap Idrotten är en viktig del i fostran Bättre hälsa genom basketträning med tanke på samhällsutvecklingen Du har en spännande och betydelsefull roll Spelare är inte schackpjäser Varför

Läs mer

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Välkomna till det 24:e inspirationsbrevet. Repetera: All förändring börjar med mina tankar. Det är på tankens nivå jag kan göra val. Målet med den här kursen är

Läs mer

Ta vara på tiden, du är snabbt "för gammal" för att inte behöva ta ansvar.

Ta vara på tiden, du är snabbt för gammal för att inte behöva ta ansvar. Några ord till min Tips och råd från IHL1A, 16 januari 2015 Lev livet medan du kan Tänk ej för mycket på framtiden, ej heller på det förflutna Var snäll mot dem som är snälla mot dig; det lönar sig. Gör

Läs mer

o jag gillar mig själv, och har en god o jag känner mig lugn inför andra. o jag respekterar mig själv och jag är tydlig

o jag gillar mig själv, och har en god o jag känner mig lugn inför andra. o jag respekterar mig själv och jag är tydlig Guide-formulär. Kryssa för de påståenden du tycker stämmer in på dig själv. De nivåer där du mest har kryssat i till vänster behöver du fokusera mer på, de nivåer där du har kryssat i mest till höger,

Läs mer

Att sätta mål och nå dem!

Att sätta mål och nå dem! Att sätta mål och nå dem! Den vanligaste orsaken till att människor inte når sina mål är att de inte varit tillräckligt tydliga med vad målet är eller hur det ska uppnås. Här får du hjälp att bli bättre

Läs mer

Den Kreativa Nervositeten

Den Kreativa Nervositeten Den Kreativa Nervositeten Jan Alpsjö www.lentos.se tel: 0705-120206 1 DEN KREATIVA NERVOSITETEN Den Kreativa Nervositeten riktar sig till personer som skall förbereda en presentation. Syftet är att kunna

Läs mer

Tre misstag som äter upp din tid och hur kan göra någonting åt dem

Tre misstag som äter upp din tid och hur kan göra någonting åt dem Tre misstag som äter upp din tid och hur kan göra någonting åt dem En rapport från PersonligEffektivitet.com Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Önskelistan... 4 Misstag #2: Parkinsons lag... 7 Misstag

Läs mer

Spelarutveckling Tips från coachen. Föräldramöte 13 maj 2015 Magnus Ennerberg, KLTK

Spelarutveckling Tips från coachen. Föräldramöte 13 maj 2015 Magnus Ennerberg, KLTK Spelarutveckling Tips från coachen Föräldramöte 13 maj 2015 Magnus Ennerberg, KLTK Bakgrund Informationen i presentationen utgår från tre delar: - Tränarerfarenhet(över 14.000 timmar på banan) - Utbildningar(3

Läs mer

Dagens föreläsning. Grundläggande syn. Motivation och idrott: Att skapa en utvecklande idrottsmiljö

Dagens föreläsning. Grundläggande syn. Motivation och idrott: Att skapa en utvecklande idrottsmiljö Motivation och idrott: Att skapa en utvecklande idrottsmiljö Henrik Gustafsson 2013 Dagens föreläsning Myter om Vad är? Miljöns betydelse sklimatet Psykologiska behov och Vad göra för att stimulera? Grundläggande

Läs mer

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN Av Marie Hansson - Känns hunden för snabb? - Har du svårt att hinna dit du vill på banan? Själva kärnan i lösningen på problemet borde väl vara att förkorta din väg? Ju svårare

Läs mer

Träningsprogram på 80 dagar

Träningsprogram på 80 dagar Träningsprogram på 80 dagar Dag 1-10: HRV Träning- Träna upp min fokusering Jag lär mig påverka mitt eget nervsystem till samstämmighet och balans. Genom 2 steg (Hjärtfokus och hjärtandning) får jag mitt

Läs mer

Du ska sträva efter att din dag ser ut så här.

Du ska sträva efter att din dag ser ut så här. I det här häftet finns många olika tips och idéer om hur du kan förbättra dina möjligheter att klara dina studier på ett bra sätt. Se det här som en samling där du kan plocka delar av allt passar inte

Läs mer

Dagens tema Motivation Målsättning Fokus och koncentration Visualisering Mental förberedelse Hantera känslor Hantera smärta

Dagens tema Motivation Målsättning Fokus och koncentration Visualisering Mental förberedelse Hantera känslor Hantera smärta Dagens tema - 20170117 Motivation Målsättning Fokus och koncentration Visualisering Mental förberedelse Hantera känslor Hantera smärta Motivation Var inte rädd för att ställa frågan varför? Fundera över

Läs mer

Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma. Vanliga reaktioner vid trauma. Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften:

Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma. Vanliga reaktioner vid trauma. Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften: Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften: Att hjälpa dig att dela med dig av dina egna erfarenheter av symtom på PTSD och relaterade problem,

Läs mer

Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det?

Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det? Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det? Finns det grader av lycka? ICF s 11 färdigheter Etik och

Läs mer

Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press.

Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press. Att vara förälder i Världens bästa? Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press. Det finns inga givna svar på hur

Läs mer

Modul 6 Självutveckling För handledare

Modul 6 Självutveckling För handledare Modul 6 Självutveckling För handledare Kindly reproduced from Foundations for Work project with permission from DiversityWorks (Project no 2012-1-GB2-LEO05-08201) Introduktion Varför är det viktigt att

Läs mer

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16 Välkommen till ditt nya liv uppföljning vecka 13-16 Även om du inte längre tar CHAMPIX, fortsätter LifeREWARDSprogrammet att ge dig råd och stöd i ytterligare 4 veckor och hjälper dig vara en före detta

Läs mer

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap Mentorprogram Real diversity mentorskap Real diversity är ett projekt som fokuserar på ungdomar i föreningsliv och arbetsliv ur ett mångfaldsperspektiv. Syftet med Real diversity är att utveckla nya metoder

Läs mer

Riksidrottsförbundet elitstöd Catarina Bergström, Idrottspsykologisk rådgivare, lärare

Riksidrottsförbundet elitstöd Catarina Bergström, Idrottspsykologisk rådgivare, lärare Riksidrottsförbundet elitstöd Catarina Bergström, Idrottspsykologisk rådgivare, lärare Kommunikation Mål: Medvetandegöra hur vår kommunikation påverkar oss själva och andra Ramar Bygger på tvärvetenskaplig

Läs mer

Varför gör de inte som jag säger?

Varför gör de inte som jag säger? Varför gör de inte som jag säger? Motiv till att vara med i träningsgruppen/seglarskolan? 1.Varför kommer dina seglare till träningen? 2.Kommer alla dit av samma anledning? Skilj på vad de gör och vad

Läs mer

Vägen till en NY RelationsBlueprint...

Vägen till en NY RelationsBlueprint... Vägen till en NY RelationsBlueprint... Kommer du ihåg... sist gick vi igenom den viktigaste delen som kontrollerar din lycka, framgång och tillfredsställelse i kärleksfulla och passionerade relationer

Läs mer

FIRA VIKTIGT DINA. DRÖMMaR. Nå dina mål DRIVKRAFT FOKUSERA LEDARE SKRIV VERKLIGHET RESURSER TRÄNING FRAMGÅNG BRA TYDLIGT MALIN BOSTRÖM

FIRA VIKTIGT DINA. DRÖMMaR. Nå dina mål DRIVKRAFT FOKUSERA LEDARE SKRIV VERKLIGHET RESURSER TRÄNING FRAMGÅNG BRA TYDLIGT MALIN BOSTRÖM RESURSER TRÄNING NÅ LYCKAS DRÖMMaR Ta VERKLIGHET DRIVKRAFT många VILjA Nå dina mål 10 enkla steg till framgång Malin Boström MÅLTAVLA TYDLIGT LEDARE FRAMGÅNG SKRIV INDER HANDLINGSPLAN DINA 10 ENkLA steg

Läs mer

28-dagars Medveten andningsträning

28-dagars Medveten andningsträning 28-dagars Medveten andningsträning Andas bättre - må bättre Medveten andningsträning steg 1 AndningsINDEX 18 FRÅGOR Nedanstående frågor handlar om dina andningsvanor och hur fria eller blockerade dina

Läs mer

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga:

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga: Studieteknik Sätt upp mål och ha något roligt som morot Sätt upp några få, större mål för terminen. Det kan till exempel vara att höja betyget i något eller några ämnen. För att målen inte ska verka avlägsna

Läs mer

Vad tror du att du håller på med egentligen? eller Vad händer med inlärda beteenden när du tävlar?

Vad tror du att du håller på med egentligen? eller Vad händer med inlärda beteenden när du tävlar? Vad tror du att du håller på med egentligen? eller Vad händer med inlärda beteenden när du tävlar? Av: Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Canis vintern 2004/2005 Så här i juletider när

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning KÄNSLOFOKUSERAD PSYKOTERAPI SAPU Claesson McCullough 2010 Information för dig som söker psykoterapi Det finns många olika former av psykoterapi. Den form jag arbetar med kallas känslofokuserad terapi och

Läs mer

Om man googlar på coachande

Om man googlar på coachande Coachande ledarskap Låt medarbetaren Att coacha sina medarbetare är inte alltid lätt. Men det allra viktigaste är att låta medarbetaren finna lösningen själv, att inte ta över och utföra den åt denne.

Läs mer

V.A.T lärstilstest och studieteknik

V.A.T lärstilstest och studieteknik Namn Mål och syfte V.A.T lärstilstest och studieteknik o Ökad motivation till skolarbete. o Ökad självinsikt o Ökad kunskap om studieteknik o Ökad insikt om egna behov för bäst lärande. Förslag till ämne

Läs mer

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut I den första övningsdelen började du stärka din självbild bland annat med hjälp av en lista med positiva affirmationer anpassade just för dig. Förhoppningsvis

Läs mer

Guide: Sätta mål i karriären och nå dem

Guide: Sätta mål i karriären och nå dem Guide: Sätta mål i karriären och nå dem Det börjar med visionen Forskning visar att framgångsrika personer är mer framtidsorienterade än andra. De har en vision för sig själv, sin karriär och sitt liv

Läs mer

Häremellan ligger ett universum av handlingsalternativ Mahatma Gandhi

Häremellan ligger ett universum av handlingsalternativ Mahatma Gandhi Jana Söderberg Föreläsning 13/5-13 Drömmar som drivkraft (Anteckningar av Johanna Pansera och Ingela Frän) Brist på drömmar leder till stor kollektiv påverkan. Vi måste medvetandegöra våra egna val och

Läs mer

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden.

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden. Inspirationsboken Du är källan till glädje. Låt dig inspireras av dig själv. Gör ditt välmående till ett medvetet val och bli skapare av ditt eget liv. För att du kan och för att du är värd det! Kompromissa

Läs mer

Mia Börjesson. Mia Börjesson +46703058952 miaborje@gmail.com. Börjesson Utbildning och Underhållning AB

Mia Börjesson. Mia Börjesson +46703058952 miaborje@gmail.com. Börjesson Utbildning och Underhållning AB Mia Börjesson Auk socionom Fil mag. i socialt arbete Grundläggande Psykoterapeututbildning Diplomerad lösningsfokus korttids terapeut Handledare/veiledare Certifierad Coach ICF Mia Börjesson +46703058952

Läs mer

Krylbos fotbollsbok för alla våra lirare. Att ha kul tillsammans är roligt

Krylbos fotbollsbok för alla våra lirare. Att ha kul tillsammans är roligt Krylbos fotbollsbok för alla våra lirare Att ha kul tillsammans är roligt Krylbos fotbollsbok innehåller några tips & råd för att locka till aktivitet, glädje och utveckling i samband med idrott. Läs den

Läs mer

FATTA BESLUT (håll fast vid det, lita på det) = DETTA SKAPAR VARAKTIG FÖRÄNDRING. Det här gäller all förändring! Mat, rökning, golf etc.

FATTA BESLUT (håll fast vid det, lita på det) = DETTA SKAPAR VARAKTIG FÖRÄNDRING. Det här gäller all förändring! Mat, rökning, golf etc. Tänk i golf. Cai Nilsson Som människor styrs vi av inlärda vanor och mönster, att bryta dessa gör oss osäkra och otrygga. (matvanor, rökning, motion osv..) Dessa måste brytas och ersättas med nya för att

Läs mer

1. Jag har bra självkänsla och tycker om mig själv som jag är oavsett vad jag presterar.

1. Jag har bra självkänsla och tycker om mig själv som jag är oavsett vad jag presterar. Balanshäftet, arbetsblad Nedanstående påståenden hjälper dig att hitta balans eller obalans i dig själv och din tillvaro just nu. Läs varje påstående lugnt och noggrant och försök att svara med det du

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

Om stress och hämtningsstrategier

Om stress och hämtningsstrategier Om stress och åter erhämtningsstrat hämtningsstrategier Av Christina Halfor ord Specialistläkare vid CEOS Att tala inför en grupp personer man inte känner är något som kan kännas obehagligt för de allra

Läs mer

Skrivglädje i vardagen!

Skrivglädje i vardagen! glädje i vardagen! - distanskursen för dig som vill hitta skrivglädje i vardagen! Inspirationsbrev om drömmar Hej! Nu har du nått halvvägs in i kursen och viktigast är att du har startat upp ditt skrivande

Läs mer

VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR?

VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR? Karl-Magnus Spiik Ky Självtroendet / sidan 1 VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR? Självförtroendet är människans inre bild av sig själv. Man är sådan som man tror sig vara. Självförtroendet är alltså ingen fysisk storhet

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv.

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Hej, jag mitt namn John. Jag har inte velat posta det här, men nu har jag äntligen tagit mig modet att göra det. Jag måste

Läs mer

Mathias. Leda, planera, utvärdera och utveckla idrottspsykologisk träning

Mathias. Leda, planera, utvärdera och utveckla idrottspsykologisk träning Mathias 35 år, Nättraby Idrott: Handboll - bl.a. Champions League med IFK Grankulla (Finland), Allsvenskan med IFK Karlskrona Idrottspsykologi: Idrottspsykologisk mentor Leda, planera, utvärdera och utveckla

Läs mer

R M I Rätt Mental Inställning

R M I Rätt Mental Inställning R M I Rätt Mental Inställning För att coacha, hjälpa personer inom näringslivet, finns det en uppsjö av konsulter, som mer eller mindre effektivt sätter sin prägel på utvecklingen. En av de mer framgångsrika

Läs mer

Träningsläge. copyright 2007, Maria Hagström, Skogsborgs Gård HB

Träningsläge. copyright 2007, Maria Hagström, Skogsborgs Gård HB Träningsläge Har du kul när du tränar lydnad? Har du din hunds fulla uppmärksamhet? Många, jag träffat, speciellt bruksförare tycker att lydnaden är tråkig. Eftersom nästan halva poängen på bruksprov består

Läs mer

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com Berättare blir man genom att göra två saker så ofta som möjligt: 1. Lyssna. 2. Berätta. I den ordningen. Och omvänt. Om och om igen. Retorik - våra reflektioner kring Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens

Läs mer

I kaos ser man sig naturligt om efter ledning.

I kaos ser man sig naturligt om efter ledning. Finn din kärna Allt fler styr med självledarskap. Självkännedom och förmågan att kunna leda dig själv gör det lättare att kunna se klart och att leda andra som chef. Självledarskap handlar om att behärska

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

Ha rätt sorts belöning. Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund. Grunden till all träning:

Ha rätt sorts belöning. Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund. Grunden till all träning: Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund Grunden till all träning: Gör det lätt för hunden! Börja alltid på en nivå som är enkel för hunden och bygg på svårigheterna. På det sättet tycker hunden

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer

Förbättra kommunikationen mellan målvakt och backar. Torbjörn Johansson

Förbättra kommunikationen mellan målvakt och backar. Torbjörn Johansson Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs Förbättra kommunikationen mellan målvakt och backar Torbjörn Johansson Handledare Ulf Engman 2011-05-17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning Sid.3 2. Bakgrund Sid. 4 3.

Läs mer

7 MISSTAG DU BÖR UNDVIKA VID DINA MEDARBETARSAMTAL

7 MISSTAG DU BÖR UNDVIKA VID DINA MEDARBETARSAMTAL 7 MISSTAG DU BÖR UNDVIKA VID DINA MEDARBETARSAMTAL YESbox Talent www.yesboxtalent.se info@yesboxtalent.se 1. Att inte vara ordentligt förberedd Medarbetarsamtal har du haft 100 gånger, tänker du. Dina

Läs mer

Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat

Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat Säljare av olika skäl Hur ser du på din egen säljarroll? Jag möter människor som arbetar med försäljning av olika skäl och som ser helt olika på sina uppdrag

Läs mer

Dra åt samma håll INSIGHTLAB: KOMPETENSKORT 2013 EXECUTIVE SUMMARY. Föreläsningsanteckningar Susanne Pettersson 20 mars 2013 Oscarsteatern, Stockholm

Dra åt samma håll INSIGHTLAB: KOMPETENSKORT 2013 EXECUTIVE SUMMARY. Föreläsningsanteckningar Susanne Pettersson 20 mars 2013 Oscarsteatern, Stockholm INSIGHTLAB: KOMPETENSKORT 2013 EXECUTIVE SUMMARY Dra åt samma håll Föreläsningsanteckningar Susanne Pettersson 20 mars 2013 Oscarsteatern, Stockholm Text: Gabriella Morath Layout: Pelle Stavlind Dra åt

Läs mer

Lär känna dig själv samtidigt som du börjar älska dig själv och ditt liv.

Lär känna dig själv samtidigt som du börjar älska dig själv och ditt liv. Lär känna dig själv samtidigt som du börjar älska dig själv och ditt liv. Lär dig älska dig själv. Börja stormtrivas i ditt eget skin. Spräng bort dina osäkerheter Gå emot dina rädslor Stå för din sak

Läs mer

Vad gör du för att må bra? Har du ont om tid? Vad gör du med din tid? Reptilhjärnan. När du mår bra, är det mer troligt att du är trevlig mot

Vad gör du för att må bra? Har du ont om tid? Vad gör du med din tid? Reptilhjärnan. När du mår bra, är det mer troligt att du är trevlig mot Firma Margareta ivarsson Nedärvda stressreaktioner Work Shop i Örserum 5 oktober 2006 Tema stress Vid hot förbereder sig kroppen på antingen kamp, flykt eller genom att spela död beroende på vilken typ

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Diabetes, jaha men det är väl bara...eller? Diabetes, jaha men det är väl bara...eller? Att leva med diabetes några röster. Aspekter på behandling

Diabetes, jaha men det är väl bara...eller? Diabetes, jaha men det är väl bara...eller? Att leva med diabetes några röster. Aspekter på behandling Diabetes, jaha men det är väl bara.......eller? Diabetes, jaha men det är väl bara.......eller? - om tankar, känslor och beteenden. 2012-11-15 Eva Rogemark Kahlström Kurator och leg psykoterapeut Medicinmottagning

Läs mer

Add an Attitude. Arbetsbok

Add an Attitude. Arbetsbok Add an Attitude Arbetsbok 1 Varför är det så svårt att uppmuntra sig själv?! Det är en bra fråga. För vi det verkar vara så mycket lättare att vara negativ mot oss själva en vara positiv. I det här kapitlet

Läs mer

Minska din oro. öka ditt lugn. Nina Jansdotter. Brain Books

Minska din oro. öka ditt lugn. Nina Jansdotter. Brain Books Minska din oro öka ditt lugn Nina Jansdotter Brain Books Brain Books AB Box 344 551 15 Jönköping www.brainbooks.se 2008 Nina Jansdotter Utgåva enligt avtal med Loud Literary Agency, Malmö Kopieringsförbud.

Läs mer

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen GOLFINSPIRATION 2015 Inledning Släpp kontrollen En golfsving är en komplex rörelse. Med många tankar, muskler och flera kroppsdelar involverade ska vi träffa en liten boll med ett verktyg som bara är 1

Läs mer

Vad är kommunikation? HTF i Borås 23 mars 2007. Kommunikationsnivåer. Information. Kommunikation. Kommunikation. Kommunikation

Vad är kommunikation? HTF i Borås 23 mars 2007. Kommunikationsnivåer. Information. Kommunikation. Kommunikation. Kommunikation Firma Margareta ivarsson Vad är kommunikation? HTF i Borås 23 mars 2007 Kommunikation Kommunikation handlar inte i första hand om teknik, utan om modet att vara sig själv! Kommunikationsnivåer Information

Läs mer

Förslag på intervjufrågor:

Förslag på intervjufrågor: Förslag på intervjufrågor: FRÅGOR OM PERSONENS BAKGRUND 1. Var är du uppväxt? 2. Om du jämför din uppväxt med andras, hur skulle du ranka din egen uppväxt? 3. Har du några syskon? 4. Vad gör de? 5. Vilka

Läs mer

Kombinationer och banor i agilityträningen

Kombinationer och banor i agilityträningen Kombinationer och banor i agilityträningen av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2012 En av de saker som gör agility så fantastiskt roligt är den ständiga variationen. Ingen tävlingsbana

Läs mer

Av Stefan Olsson, Marcus Frödin och Charles Franz

Av Stefan Olsson, Marcus Frödin och Charles Franz Påverka vem du vill Av Stefan Olsson, Marcus Frödin och Charles Franz Har du någonsin velat övertyga någon om en idé, men kommit på hur du borde ha sagt först efteråt? Eller frågat dig varför inte du fick

Läs mer

Fair play. Jag är en Fair play spelare genom att:

Fair play. Jag är en Fair play spelare genom att: Fair play Fotboll handlar om glädje! Det ska vara delad glädje alla ska få vara med på lika villkor. Fair Play handlar om att främja goda värderingar, sprida kunskap och motarbeta kränkningar inom fotbollen.

Läs mer

Från fattigdom till rikedom - ditt ekonomiska genombrott i 10 steg

Från fattigdom till rikedom - ditt ekonomiska genombrott i 10 steg Från fattigdom till rikedom - ditt ekonomiska genombrott i 10 steg STEG 1 Ändra ditt sätt att tänka De första stegen till det ekonomiska genombrottet och ekonomisk frihet handlar om förändringar inom dig.

Läs mer

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp.

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Förföljaren Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Var på din vakt och håll ögonen öppna, med sylvassa naglar

Läs mer

Mental träning. - Att lära sig. tänka och önska

Mental träning. - Att lära sig. tänka och önska Mental träning - Att lära sig tänka och önska Tänkandet är den ratt med vilken individen styr sitt eget ödes kurs Martinus i Logik Människorna kan inte handla riktigt i den fysiska världen förrän de lärt

Läs mer

INSIGHTLAB: KOMPETENSKORT 2014. EXECUTIVE SUMMARY Njut av resan och prestera på topp

INSIGHTLAB: KOMPETENSKORT 2014. EXECUTIVE SUMMARY Njut av resan och prestera på topp INSIGHTLAB: KOMPETENSKORT 2014 EXECUTIVE SUMMARY Njut av resan och prestera på topp Föreläsningsanteckningar Aron Anderson Stockholm, Ingenjörshuset 15 oktober 2014 EXECUTIVE SUMMARY: Njut av resan och

Läs mer

En halv tusendels sekund!

En halv tusendels sekund! En halv tusendels sekund! Hur använder vi det vi lärt oss? Blockerade signaler från hjärnan till musklerna Stress Motivation Självförtroende Självbild Ledarskap Målsättningar Fysiologisk anspänning Uppmärksamhet

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

Sammanfattning Michael Södermalm

Sammanfattning Michael Södermalm Sammanfattning Michael Södermalm Seminariegruppen AB 2016 kontakt@ 1 Skapa motiverade team och attityder Michael Södermalm är en av landets mest uppskattade föreläsare och är specialist inom prestationspsykologi

Läs mer

Kroppskännedom. Pedagogiska verktyg Var finns de dolda resurserna vid kroppslig affekthantering.

Kroppskännedom. Pedagogiska verktyg Var finns de dolda resurserna vid kroppslig affekthantering. Kroppskännedom Pedagogiska verktyg Var finns de dolda resurserna vid kroppslig affekthantering. Pedagogiska verktyg Ekipaget Självregleringskurvan ( TTS) Balansfiguren Kedjereaktionen Egenvärdespiralen

Läs mer

Hermanstorps Kör och Ridklubb Mental träning för tävlingsryttare. Hjärnan tänker som den lärt sig

Hermanstorps Kör och Ridklubb Mental träning för tävlingsryttare. Hjärnan tänker som den lärt sig Hermanstorps Kör och Ridklubb Mental träning för tävlingsryttare 24 januari 2016 Presentera dig för din granne, om ni inte redan känner varandra. Berätta varför du kommit hit idag. Hjärnan tänker som den

Läs mer

Mental Träning Tennis. Tävlingsspelaren

Mental Träning Tennis. Tävlingsspelaren Mental Träning Tennis Tävlingsspelaren Den mental biten är mycket viktig för att bli duktig tennisspelare. Detta häfte är en grund i mental träning som yngre tävlingsspelare men även äldre kan använda

Läs mer