VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR?"

Transkript

1 Karl-Magnus Spiik Ky Självtroendet / sidan 1 VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR? Självförtroendet är människans inre bild av sig själv. Man är sådan som man tror sig vara. Självförtroendet är alltså ingen fysisk storhet eller noggrant definierbar helhet. Det är människans omedvetna känslomässiga uppfattning om sig själv. Varför är du som du är? När du vill klargöra för dig själv vem du är och varför du är som du är, behöver du inte analysera hela ditt liv (en 35 år gammal människa har t ex levt i dagar); det räcker med några avgörande stunder och händelser. VILKA HAR VARIT -> de 4-5 viktigaste personerna i ditt liv; de som har format dig? -> 6-10 ödesdigra händelser i ditt liv? -> 6-10 medvetna eller omedvetna avgörande val som du har gjort? Behandla ovanstående punkter på ett papper eller i din dator. Tänk igenom frågorna och smaka på dem. När du börjar analysera händelserna, börjar de i allmänhet steg för steg stiga upp till ytan. Slappna av, lyssna på ditt inre och smaka på dina känslor. Sov en natt och gör ett nytt försök. Så småningom kommer verkningarna av personerna, händelserna och valen att klarna och du kommer att förstå varför du är som du är. AVGÖRANDE ÖGONBLICK KAN FÖRÄNDRA EN MÄNNISKA FÖR GOTT Olika avgörande ögonblick har delvis kommit att inverka på vem du är. Ett sådant ögonblick kanske varade någon enstaka sekund, men den smärta du då kände kan pågå i många år och ärret kan kvarstå för evigt. Undersökningar visar att man kan upprepa dylika smärtsamma inre bilder upp till hundra gånger per dag. I skolan: en flicka närmade sig en pojke som hon var förtjust i. Pojken knuffade bort henne: du är ful och tjock! Denna feedback brände in ett sår i hennes självbild, ett sår som hon har upprepat för sig själv i mer än 20 år. Följden är att hon äter för mycket och i spegeln uppfattar sig själv som ful. Föräldrarna ansåg att sonen var oföretagsam och påpekade allt som oftast detta för honom. Kommentarerna formades till en inre dialog i pojken. Som vuxen hade han bland annat stora svårigheter att få en arbetsplats. Under anställningsintervjuerna upprepade han omedvetet för sig själv: Jag kommer ändå inte att få detta jobb. Jag är ju så oföretagsam.

2 Karl-Magnus Spiik Ky Självtroendet / sidan 2 Dessa händelser upprätthåller en inre dialog (omedveten dialog med sig själv i realtid). När någon ger ovanstående kvinna eller man positiv feedback, tror hon/han att det handlar om hyckleri. De tackar för artigheten, eftersom man har lärt sig att göra så, men tänker i sitt stilla sinne att folk inte vet vad de talar om: Jag är ful och tjock! Jag är oföretagsam. JAGET Det inbillade jaget formas av det som människor omkring dig har sagt om dig och dina erfarenheter av det. Det sanna jaget är den del av dig, som formas av alla dina talanger, din klokhet och allt vad du kan... eller allt det som definierar dig som människa. SVARA PÅ FRÅGORNA MED ja eller nej 1 Grundar sig din självbild på det som andra säger och tänker om dig? 2 Gör du saker och ting för att göra andra lyckliga, även om du själv inte skulle gilla det? 3 Har du svårt för att känna äkta glädje över andras framgångar? 4 Klandrar du dig själv för att vara dålig eller dum, om du gör ett misstag eller kanske ibland oberoende av om du gjort något misstag eller inte? 5 Är det svårt för dig att våga ta risker i livet? Om du svarar ja på en enda av dessa frågor, kan din självbild vara förvrängd. Om du svarar ja på tre frågor, lever du inte ditt sanna liv. Du gör alltför många val som baserar sig på händelser i det förflutna (du upprepar ditt förflutna och/eller de mallar som då skapades). FÖRHÅLLANDET TILL SIG SJÄLV Det viktigaste förhållandet i livet är förhållandet till dig själv. Så gott som alla människor upplever i sin barndom traumatiska händelser, som man inte kan förändra. Vi är inte ansvariga för dem, eftersom vi då inte kunde påverka dem. Men vi är ansvariga för vilka tankar vi som vuxna har om oss själva och vilka val vi gör idag. Har du övergett dig själv efter det att någon har övergett dig? Pojken fick varken godkännande, uppmuntran eller kärlek av sin far. Vad pojken än gjorde, kunde pappan alltid finna fel som han kommenterade. Pappan är för länge sedan död, men pojken fortsätter med samma inre dialog (jag kan inte, lär mig inte, gör alltid fel...) När han möter utmaningar och nya situationer, programmerar han sig själv till att misslyckas. Anklagar du dig själv för någonting som hände dig för tiotals år sedan? Flickan hade en livlig storebror som lyckades bra i skolan. Till sitt temperament var flickan mycket lugnare. När hon började skolan hade föräldrarna samma förväntningar på henne som på brodern. Den kontinuerliga jämförelsen med brodern gjorde henne deprimerad och skolarbetet blev lidande. När hon som vuxen skulle lära sig något nytt, upprepade hon för sig själv: Jag är så dålig! På grund av den inre dialogen satsade hon inte på lärande och resultaten blev dåliga.

3 Karl-Magnus Spiik Ky Självtroendet / sidan 3 Den inre dialogen är ett automatiskt tankearbete som kan ändra det förflutna till framtid. Hurdan livskvalitet och hurdant slutresultat kan man förvänta sig om den negativa dialogen får fortsätta? Den inre dialogen upprätthåller en inbillad (illusorisk) självbild, som bestämmer hurdan man är. Ibland måste man själv ge sig det som man tidigare gick miste om (kärlek, uppskattning, förlåtelse...). Vem är du innerst inne i ditt hjärta? När träffade du senast ditt eget genuina jag (utan inre dialog)? Vad får dina medmänniskor när du ger av ditt jag helt och fullt (sådan som du i ditt innersta inre egentligen är)? Hur ser den personen ut som du ger dina närmaste: din make/maka, dina barn och vänner...? Är det gott att leva med dig? ÅTGÄRDER 1. Identifiera de yttre omständigheter som haft inverkan på dig (avgörande händelser och personer). 2. Vilket betydelsefullt val förde dig in på en felaktig väg (t ex att fastna för en inbillad självbild)? 3. Gör en kritisk bedömning av din inre dialog. Är det som sägs sant eller en förfalskad uppfattning? Gynnar den nuvarande dialogen dig? Hjälper den dig att få det du vill och förtjänar i ditt liv? Främjar den din fysiska och psykiska hälsa? 4. När det handlar om någon som har sårat dig, skapa en bästa möjliga minireaktion. Vad är det minsta du kan göra, för att få sinnesro? En maxireaktion handlar om att skada ifrågavarande person, bränna upp hans / hennes hus... Minireaktionen kan vara att skriva ett brev om händelsen men inte posta det. Nästa skede kunde vara att skicka brevet. Tredje skedet kunde vara att berätta för personen vad du då kände. Det viktigaste är att förlåta. Så länge du vältrar dig i hat och hämndbegär är du i den personens våld och på det sättet påverkar han / hon fortfarande din livskvalitet. Ditt eget val är att förlåta och gå vidare. Att förlåta innebär inte att du godkänner det som hände. Genom att förlåta lämnar du händelsen bakom dig.

4 Karl-Magnus Spiik Ky Självtroendet / sidan 4 VIKTIGA PERSONER Kopiera detta papper och använd det för att analysera alla de viktiga personer, som har påverkat dig. Fortsätt vid behov att skriva på baksidan eller på ett nytt papper. Personens namn: Hur gammal var personen då och nu Hur gammal var du då och nu Vilken relation hade ni till varandra, dvs varför hade ni med varandra att göra? Vad hände då? Beskriv händelsen (händelserna) fysiskt som om allt hade filmats på video. Vad kände du? Vilka föreställningar gav det dig? Vad trodde du då? Varför tror du att han / hon gjorde det han / hon gjorde? Ser du något positivt i händelsen? Vilken skulle din minireaktion vara?

5 Karl-Magnus Spiik Ky Självtroendet / sidan 5 ÖDESDIGRA HÄNDELSER Kopiera detta papper för alla händelser som du vill analysera. Fortsätt vid behov att skriva på baksidan eller på ett nytt papper. Vad hände då? Beskriv händelsen fysiskt som om den hade filmats på video. Vad kände du? Vilka föreställningar, tankar eller inre dialoger gav den dig? Ser du något positivt i händelsen? På vilket sätt kan du förändra den ödesdigra händelsens inverkan på dig? Vilka val bör du göra? Hur låter din nya och positiva dialog?

6 Karl-Magnus Spiik Ky Självtroendet / sidan 6 AVGÖRANDE VAL Kopiera detta papper för alla de val, vilkas inverkan på dig du vill analysera. Fortsätt vid behov att skriva på baksidan eller på ett nytt papper. Hur såg ditt val ut? Beskriv händelsen fysiskt som om den hade filmats på video. Varför betedde du dig som du gjorde? Varför trodde du att det var just så man skulle bete sig i den situationen? Vilka föreställningar eller tankar har detta val fått för dig? Ser du något positivt i detta val? På vilket sätt kan du förändra det avgörande valets inverkan på dig? Hurdana val borde du göra i fortsättningen?

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

Ta kontrollen över dina tankar

Ta kontrollen över dina tankar Ta kontrollen över dina tankar Vi vill alla må bra, känna lycka och nå våra mål. Men vi lägger ofta krokben för oss själva genom skuldkänslor, självförakt, oro eller svartsjuka. Genom att ändra ditt sätt

Läs mer

100 sätt att börja Älska sig själv

100 sätt att börja Älska sig själv 100 sätt att börja Älska sig själv Ta inte dig själv på för stort allvar! Det leder aldrig till något bra, haha. Om du kan skratta åt sig själv, är du på god väg. Bli kär i dig själv. Tänk på vad som gör

Läs mer

tytti solantaus bilder: antonia ringbom

tytti solantaus bilder: antonia ringbom tytti solantaus bilder: antonia ringbom innehållsförteckning förord 3 vad är psykisk ohälsa? 4 förändringar i känslolivet 5 förändringar i beteendet 6 tankestörningar 6 vad beror den psykiska ohälsan på?

Läs mer

Gå ut. i hela din värld

Gå ut. i hela din värld Gå ut i hela din värld 2 Introduktion Välkommen till undervisningen Gå ut i hela din värld. Det är väl investerad tid. Vi vet att Gud kommer att välsigna dig som tar denna tid att låta dig utrustas. Satsa

Läs mer

Jag vill lära känna Kristus

Jag vill lära känna Kristus Jag vill lära känna Kristus Fil.3:1 11 Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja dagens predikan som är en del av vår vandring i filipperbrevet den här hösten, med ett klipp ifrån en film som heter oh, brother

Läs mer

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Trafficking är det moderna slaveriet Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Den grekiska filosofen Aristoteles sade Slaven är ett stycke egendom med själ. Detta citat tycker

Läs mer

5 hemligheter om chefen och att få honom att göra som du vill.

5 hemligheter om chefen och att få honom att göra som du vill. e-bok från Henrik Persson 5 hemligheter om chefen och att få honom att göra som du vill. web: henrikpersson.nu email: henrikpersson@mac.com msn: hen-per@hotmail.com tel: 0739 32 30 49 Är det här verkligen

Läs mer

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips Så här gör du för att vuxna ska lyssna på dig Läs våra tips Vuxna kan lära sig mycket av oss. Vi tänker på ett annat sätt och vet grejer som de inte tänkt på. Det här är en tipsbok Du träffar många vuxna

Läs mer

Så stärker du barnets självkänsla

Så stärker du barnets självkänsla Så stärker du barnets självkänsla Ett barn med god självkänsla har större chans att lyckas i livet. Vi berättar hur du stärker ditt barns självkänsla. Missa inte den här artikeln! Självkänsla är det värde

Läs mer

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24 jag vill lära mig magi, sa flickan. Mästaren såg på henne. Urblekta jeans, T-shirt och det utmanande uttrycket som blyga människor gärna tar till helt i onödan. Jag måste vara dubbelt så gammal som hon,

Läs mer

Älska Gud, men hur? Lukas 10:25-42 - Predikan Söderhöjdskyrkan 20.07.08

Älska Gud, men hur? Lukas 10:25-42 - Predikan Söderhöjdskyrkan 20.07.08 Älska Gud, men hur? Lukas 10:25-42 - Predikan Söderhöjdskyrkan 20.07.08 Inledning Nåd, nåd, nåd, det är bara nåd. Det är vad vi i dagens frikyrkliga förkunnelse kan få höra att Luthers budskap är om man

Läs mer

Här får du en hel meditationshandbok av mig. Den är skriven av Ken Keyes, som har utvecklat en livsfilosofi som han kallar "living love way.

Här får du en hel meditationshandbok av mig. Den är skriven av Ken Keyes, som har utvecklat en livsfilosofi som han kallar living love way. De tre lyckorecepten Här får du en hel meditationshandbok av mig. Den är skriven av Ken Keyes, som har utvecklat en livsfilosofi som han kallar "living love way." Boken ger oss praktiska metoder att hela

Läs mer

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING Ett studiematerial om att hantera svåra psykiska besvär Tommy Engman Studiematerialet är framtaget av Återhämtningsprojektet, som är ett samarbete mellan Riksförbundet för Social

Läs mer

1. En scout söker sin tro och respekterar andras

1. En scout söker sin tro och respekterar andras 1. En scout söker sin tro och respekterar andras Ett frågetecken - Vad är skillnaden på att tro och att veta? Ta en sekund till att fundera på skillnaden mellan tro och vetande. Rita upp en linje på marken.

Läs mer

Barnmöteslektioner som fungerar

Barnmöteslektioner som fungerar Barnmöteslektioner som fungerar 1 Presentation Lektioner som fungerar 2 Förord 2 Innan ni börjar 3 Bibelns syn på barn 6 2 De fyra viktigaste 4 lektioner 7 Till dig som ledare 7 1. Gud älskar mig 8 2.

Läs mer

Våga vara { } Uppmuntrande ord till dig som har drabbats av en ätstörning

Våga vara { } Uppmuntrande ord till dig som har drabbats av en ätstörning Våga vara { } Uppmuntrande ord till dig som har drabbats av en ätstörning nejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnej.

Läs mer

s k a j a g g ö r a?

s k a j a g g ö r a? V a d s k a j a g g ö r a? 31 brev till kvinnojourerna och tjejjourerna 1 Manifest Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem.

Läs mer

I huvudet på en tonåring med ett ben i vuxenvärlden

I huvudet på en tonåring med ett ben i vuxenvärlden I huvudet på en tonåring med ett ben i vuxenvärlden Av Mia Börjesson Hela livet kan ses som en resa där varje del av livet är en etapp framåt. Barndomen eller tonåren är således inga destinationer eller

Läs mer

Mer tid för själen. En bok om hur vi alla kan bli lyckligare i grunden - känna mer frid, balans och samhörighet i vardagslivet. av Per-Anders Hedlund

Mer tid för själen. En bok om hur vi alla kan bli lyckligare i grunden - känna mer frid, balans och samhörighet i vardagslivet. av Per-Anders Hedlund Mer tid för själen En bok om hur vi alla kan bli lyckligare i grunden - känna mer frid, balans och samhörighet i vardagslivet av Per-Anders Hedlund Det finns en fridfull, lugn plats. Det finns en förnöjsamhet

Läs mer

Vad är mentalisering och vad ska det vara bra för?

Vad är mentalisering och vad ska det vara bra för? Jon G. Allen Vad är mentalisering och vad ska det vara bra för? Översättning och bearbetning: Peter Friberg Du mentaliserar när du är medveten om tankar och känslor hos dig själv eller någon annan. Du

Läs mer

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter 2013 Lyssna på mig Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter Snacka aldrig skit om varandra. Aldrig. Det gör så jävla ont. Barn borde få bestämma 50% vid en skilsmässa så de vuxna inte

Läs mer

Otrygghet är att ha ett bultande hjärta

Otrygghet är att ha ett bultande hjärta Otrygghet är att ha ett bultande hjärta En undersökning om ungdomar som går i gymnasiesärskolan och deras upplevelser av mobbning, hot och våld. Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion

Läs mer

Jesus - vad lärde och gjorde han?

Jesus - vad lärde och gjorde han? Jesus - vad lärde och gjorde han? Sammanfattning konfirmationsundervisning Lena Bergman, Peter Kempi S:t Matteus församling Som inledning till konfirmationsundervisningen ställde vi frågorna: Vad var det

Läs mer

EMPATI. - Hur utvecklar barn empati? EVELINA ALA-TAINIO CAMILLA LINDSKOG

EMPATI. - Hur utvecklar barn empati? EVELINA ALA-TAINIO CAMILLA LINDSKOG EMPATI - Hur utvecklar barn empati? EVELINA ALA-TAINIO CAMILLA LINDSKOG Akademin för utbildning, kultur och kommunikation Pedagogik Examensarbete i lärarutbildningen Grundnivå 15 hp Handledare Kamran Namdar

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Vårt arbete. Barn och unga om samhällets stöd vid kränkningar och trakasserier i skolan. 89 barn och unga, mellan 7-20 år.

Vårt arbete. Barn och unga om samhällets stöd vid kränkningar och trakasserier i skolan. 89 barn och unga, mellan 7-20 år. Vårt arbete Barn och unga om samhällets stöd vid kränkningar och trakasserier i skolan 89 barn och unga, mellan 7-20 år Barnet som expert Metoden Unga Direkt - läs mer på: www.barnombudsmannen.se/unga-direkt/

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

En dag av nåd! Av: Johannes Djerf

En dag av nåd! Av: Johannes Djerf En dag av nåd! Av: Johannes Djerf Jag tror att de flesta utav oss någon gång suttit framför tv:n och varit engagerad i någon dokusåpa av något slag, även om vi kanske inte vill erkänna det. Ett program

Läs mer

Det goda mötet. Samtalscirklar runt bemötande. Studiematerial

Det goda mötet. Samtalscirklar runt bemötande. Studiematerial Det goda mötet Samtalscirklar runt bemötande Studiematerial Samtalscirklar runt bemötande En studieplan Detta är en studieplan för dig som ska deltaga i samtalscirklar runt bemötandefrågor. Vi kommer att

Läs mer