FATTA BESLUT (håll fast vid det, lita på det) = DETTA SKAPAR VARAKTIG FÖRÄNDRING. Det här gäller all förändring! Mat, rökning, golf etc.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FATTA BESLUT (håll fast vid det, lita på det) = DETTA SKAPAR VARAKTIG FÖRÄNDRING. Det här gäller all förändring! Mat, rökning, golf etc."

Transkript

1 Tänk i golf. Cai Nilsson Som människor styrs vi av inlärda vanor och mönster, att bryta dessa gör oss osäkra och otrygga. (matvanor, rökning, motion osv..) Dessa måste brytas och ersättas med nya för att vi skall nå fortsatt positiv utveckling. Våra vanor och mönster leder oss antingen mot framgång eller från framgång. Är du nöjd med var du står idag? Om ja, fortsätt på samma sett! Vad är då inlärda vanor och mönster? Knäpp händerna framför er, kontrollera era händer. Hur känns det om vi byter? Om vi nu lägger armarna i kors och sedan försöker göra tvärt om hur känns det? På samma sätt fungerar det när vi lär oss något nytt. Det känns till en början otryggt och osäkert men ger vi det tid kommer det nya att kännas lika tryggt som det gamla men med ett bättre resultat. Du måste: FATTA BESLUT (håll fast vid det, lita på det) = DETTA SKAPAR VARAKTIG FÖRÄNDRING. Det här gäller all förändring! Mat, rökning, golf etc. Effekten av förändring ökar med tiden. Förändring idag Tid När det gäller framgångsrika människor så tänker dessa i stort på samma sätt, några gör det omedvetet men de flesta får träna sig till det. Som människor letar vi efter fel och faror vilket hjälpt oss genom vår evolution men golf är varken farligt eller livsavgörande så här har vi ingen nytta av det sättet att fungera. Det här går att träna men mer om detta lite senare. Vi mår som vi spelar och vi spelar som vi mår! Måste det verkligen vara så? Vad är det som påverkar oss och hur vi känner oss, går det att påverka? Bilder, tankar och kroppsspråk, dessa skapar känslor. Bakom varje känsla eller tillstånd finns det en film som rullar. Du kan välja film! Vill vi bli så bra som möjligt måste vi sluta vara offer vår våra inre bilder och tankar. Vi kan välja att sätta på, stänga av eller byta film, om vi är medvetna om vad som sker. Det är ditt val, Kulturellt är vi inställda på att se det negativa, framgångsrika spelare tenderar till att se motsatsen.

2 Kom ihåg: Det är inte ditt resultat som skall avgöra hur roligt du har på golf banan. Se till att lära, trivas, njuta och ha roligt, det kommer att synas på dina resultat! Resultat Trivs och njut SKAPA BALANS. Lär Har du någon gång spelat fantastisk golf i 9 hål för att sedan plötsligt tappa allt? Hur är detta möjligt, måste det nödvändigtvis vår sving det är fel på? Hur enkelt är det att göra förändringar i vår golfsving och hur lång tid tar inte detta? Är det då troligt att vi tappat svingen. Vad som istället sker är att vårt sätt att tänka förändras, vi börjar fundera på resultatet, vi blir rädda det skapar spänning som i sin tur påverkar vårt sätt att svinga. Vad kan vi göra för att fungera bättre på banan? Njut av spelet, se till att ha trevligt med dina medspelare och bestäm dig för att trivas oavsett dagens spel. Skapa rutiner. (besluts ruta spel ruta) Uttala tydliga kommandon, tydliga signaler gärna högt och tydligt. Var snäll mot dig själv på banan. Lägg massor av positiva känslor vid bra slag! Ge efter för full tillit. Handla instinktivt på målet. Lugna sköna tankar mellan slagen. Rak i ryggen, håll blicken ovan flaggen och le.. Stanna i nuet genom att andas med magen och koncentrera dej på din andning. Vill du få bättre resultat på din träning, träna som du spelar. Vid extra känsliga tillfällen (stress) tänk på någon du tycker om. Kontrollera din andning och du kontrollerar din hjärna. Var bestämd i allt du företar dig.(jag skall slå slaget med självförtroende) När, vad och hur skall vi göra det? 1. Före rundan, 2. Före slaget. 3. Under slaget. 4. Efter slaget. 5. Mellan slagen. 6. Efter rundan.

3 1. Före rundan: Tre typer av GOLF: Uppvärmning, teknik träning och simulerat golfspel. Skapa ett MINDSET inför varje runda. VAD SOM ÄN HÄNDER SÅ KAN JAG HANTERA DET. (var mentalt förberedd) Ha ett mål inför varje runda, tex. idag skall jag lägga mycket känslor vid bra slag och vara nollställd för mina sämre slag. Målet får inte vara resultat orienterat måste vara något du kan kontrollera. Kom ihåg: Det är inte vad som händer, utan hur vi hanterar och tolkar det som händer oss som är avgörande. Uppvärmning, du bestämmer, bry dig inte om vad andra gör utan gör det som passar dig bäst. Kom ihåg det är din kropp och hjärna som behöver uppvärmning inte dina slag. Alternativ uppvärmning. Spela ettan, tvåan och nian på rangen innan start. Träna puttning mot en peg. Träna längdkänsla för dagen genom att slå bollen mot greenkant. (uttala högt lång, kort, bra innan du ser efter.) Kom ihåg: ju mindre mål när du tränar desto större kommer målet att se ut när du är på Banan. Vad blir då motsatsen? Teknik tränar vi bäst hemma och utan boll. Gör de nya rörelserna långsamt gärna framför en spegel alternativt gör rörelsen och blunda, känslan för vad man gör blir mycket intensivare minuter om dagen gör underverk (varje muskel hinner aktiveras) När du lägger dig tänk på din uppställning, viktfördelning och rörelse för varje slag i bagen. Simulering. Ex. spela 9 hål kring green, chippa, gå fram och avsluta med en putt. Summera och spara resultatet. Resultatet visar vad du kan förvänta dig på banan. När du ser att resultatet blir bättre skapar detta bättre självförtroende grundat på fakta. Spela ex. antal hål på rangen. Slå ut med drivern, slå andraslaget mot greenen och så vidare. Spela tex. Vinbergs etta, tvåa och 9a. Träningen får inte skilja sej från spelet. Slå slag på rangen där du tränar din rutin inför varje slag. Slå aldrig mer en ett slag med samma klubba och aldrig till samma mål två gånger i rad. Gå igenom alla dina normala procedurer innan slagen. Fuska inte! 2. Före slaget. Hjärnan går igång på triggers så vi måste skapa egna tydliga triggers. Slå på koncentrationen när du ställer ifrån dig din vagn. Du är nu i din besluts zon: Här väger du in alla saker som har betydelse för ditt slag.

4 När du bestämt färdigt uttala tydligt kommando till dig själv om vad du skall göra. Nu går du till bollen var bestämd.( jag skall slå den med självförtroende) 3. Under slaget. Här gäller det att tänka så lite som möjligt, ju mer vi litar till vår förmåga desto tydligare signaler från hjärnan till våra muskler. Bäst finmotorik. Om vi måste ha något i tankarna försök nynna eller uttala en ramsa. Typ tung - gung. Håll hjärnan upptagen. 4. Efter slaget. Slå av koncentrationen när du sätter tillbaka klubban och tar vagnen. Det inre samtalet om negativt leder lätt till en stressreaktion i hjärnan. Vi måste försöka kontrollera våra känslor och våra tankar annars blir vi ett lätt offer på banan. Golf är ett spel, att njuta av, att koppla av och för att ha roligt till. Med en trigger som avslutar slaget kan den negativa tankekedjan förhindras. Ett tydligt exempel på detta är när man haft ett bråk med hög ordväxling och telefonen ringer. Efter samtalet är det svårt att ta vid där man slutade. Vi måste alltså kontrollera kedjan! Konsten är att inte lägga några känslor vid dåliga slag. Var nollställd! Ju mer känslor vi lägger i ett slag desto bättre kommer hjärnan att spela in det". Om man efter att ha slagit sin boll rätt ner i vattnet på 9an blir förbannad, ledsen och skamsen kommer hjärnan inte bara lagra slaget bättre utan registrera slaget inte mindre än 600 gånger innan hjärnan är klar med slaget. Vad händer i hjärnan nästa gång ni hamnar i ett liknande läge? Hjärnan letar efter tidigare erfarenheter och hittar då de slag som regristrerast flest gånger. Här är anledningen till att vi skaffar oss favorit hål och hat hål! Ju mer obehag vi känner infört ett missat slag desto bättre inlärning utav det! Kommer känslorna, vilket de kommer att göra ibland, släpp dessa och avdramatisera missarna. Är du inte rädd för missarna ökar chanserna att lyckas dramatiskt. Även Tiger Woods reagerar ibland. Han använder sig av the ten yard line. När han lämnat slagzonen 10 yards bakom sig tillåter Tiger sig bara ha tankar på dagens viktigaste slag, det kommande. Detta är intränat inte medfött. Det bästa är dock att inte lägga några känslor alls spar dessa till dom bra slagen, skrik YES! När ni sätter tillbaka klubban och tar i vagnen säg: KLART - nästa slag är dagens viktigaste och skall bli mitt bästa Nu gäller det att snabbt gå över till mellan läget

5 5. Mellan slagen. 85 % av tiden på golfbanan är mellantiden. Vila, njut, tänk trevliga tankar! Andningsövning: Ta nu fyra djupa andetag, vilken del eller delar av kroppen rör sig? Nu gör vi om samma sak igen men lägger ena handen på magen. Innandning sker genom näsan och utandning genom mun. Så här andas vi som små. Stanna i nuet, sysselsätt hjärnan med någon aktivitet.(andningsövningar) Kontrollerar vi vår andning, kontrollerar vi samtidigt vår hjärna. Vår hållning, hur påverkas den av hur vi spelar. Varför inte göra tvärt om, låt spelet påverkas av din hållning. Hur vi använder vår kropp mellan slagen har en enorm betydelse för vilka signaler som skickas genom kropp och hjärna. Vem bestämmer över våra tankar? Vem bestämmer över våra kroppar? Alltså, från och med idag bestämmer ni över era tankar och framtida kroppsspråk. Sträck på ryggen, håll ögonen ovanför flaggen och le. När vi ler utsöndrar hjärnan serotonin vilket kyler ner hjärnan och gör oss lugna och glada. Gör detta OAVSETT hur ni spelar, lura hjärnan! Testa: Le med hela ansiktet och tänk en negativ tanke samtidigt! 6. Efter rundan: Vårat minne är en av de saker som påverkar oss mest när det gäller om vi skall lyckas. Att kunna plocka fram tidigare framgångar och att glömma gamla misslyckanden är nödvändigt. Det låter ju enkelt men vi vet alla hur svårt detta kan vara. Spar känslorna till de bra slagen. Det är dessa slag vi skall lagra och kunna plocka fram senare. Vi skapar självförtroende. Självförtroende är inte något som kommer av sig självt utan skapas genom medvetet tänkande. Att skaffa en minnesbank över era bästa slag är den bästa investering ni kan göra. Nästa gång du slår ett perfekt slag med en klubba notera detta och för ner det på papper, anteckna hur det kändes och vad du tänkte under slaget, var så tydlig som möjligt. Ett slag med varje klubba räcker. Dessa slag tänker du sedan på när du använder samma klubba igen.

6 Avslutning: Golf är ett spel att koppla av till. Golf är inte livsviktigt, i vart fall inte resultatet! Skapa ett framtida mål, här är jag nu och dit vill jag i framtiden. Skriv ned vad som krävs för att du skall nå dit. Förändra, håll fast vid det och se effekten öka med tiden. Våga göra saker annorlunda, titta inte på andra. Njut och lär, låt ditt resultat bli en följd av hur roligt du har på golfbanan. Lev i nuet. Om du gör som du alltid gjort, kommer du att med 100 % säkerhet att få samma resultat som du alltid fått!

7

Positiv Ridning Systemet Hästens form Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hästens form Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hästens form Av Henrik Johansen Hästen ska alltid arbeta i en form, där det är fysiskt möjligt för den att utföra det vi ber om. Hästen ska alltså inte på något sätt känna sig

Läs mer

TÄNK RÄTT! - bli framgångsrik -

TÄNK RÄTT! - bli framgångsrik - TÄNK RÄTT! - bli framgångsrik - Hur Du tar kontroll över Dina tankar, ökar Din självinsikt och får ett roligare liv! Dax Personalutveckling AB Bagaregatan 37, 611 30 Nyköping. Telefon 0155 210 210. Mobil

Läs mer

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan.

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. Om du kikar ut genom fönstret så kommer du att lägga märke till en sak. Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. 10 stärkande dagar Tiodagarsutmaningen Universe Imagine Publishing www.universeimagine.com

Läs mer

...sedan vi gjorde det pilotförsök som nu ska upprepas i större skala och på ett mer vetenskapligt sätt.

...sedan vi gjorde det pilotförsök som nu ska upprepas i större skala och på ett mer vetenskapligt sätt. ...sedan vi gjorde det pilotförsök som nu ska upprepas i större skala och på ett mer vetenskapligt sätt. Det har varit ett stort nöje att tillsammans med Olof Röhlander, Lars-Gunnar Solin och Michael Södermalm

Läs mer

EN GUIDE FRÅN LIVSHANDBOKEN.SE

EN GUIDE FRÅN LIVSHANDBOKEN.SE EN GUIDE FRÅN LIVSHANDBOKEN.SE Stärk din motivation 34 coachande sidor: Väck drivkraften som tar dig i mål 2 Innehållsförteckning Om författaren...3 Inledning... 4 1. Välj en kristallklar målbild...5 2.

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem En rapport från SlutaSnusa.net Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Nikotinnoja... 4 Misstag #2: Skenmotiv... 7 Misstag

Läs mer

Om ungdomars självkänsla. Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen.

Om ungdomars självkänsla. Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen. Om ungdomars självkänsla Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen. Inledning Om ungdomars självkänsla är en film om att vara ung i dag. Det är en kort film drygt tio minuter lång som berör stora

Läs mer

ADHD I VARDAGEN ETT UTBILDNINGSMATERIAL FRÅN STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE

ADHD I VARDAGEN ETT UTBILDNINGSMATERIAL FRÅN STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE ADHD I VARDAGEN ETT UTBILDNINGSMATERIAL FRÅN STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE 2 Utbildning för ungdomar och unga vuxna med ADHD Inledning Denna bok har skapats för att ge fördjupad information till ungdomar

Läs mer

100 sätt att börja Älska sig själv

100 sätt att börja Älska sig själv 100 sätt att börja Älska sig själv Ta inte dig själv på för stort allvar! Det leder aldrig till något bra, haha. Om du kan skratta åt sig själv, är du på god väg. Bli kär i dig själv. Tänk på vad som gör

Läs mer

1, 2 OCH 3. Mål & syfte med övningen. Övningen passar för ålder. Gör så här. Förslag på frågor. Att tänka på. Följ upp. Kommentar.

1, 2 OCH 3. Mål & syfte med övningen. Övningen passar för ålder. Gör så här. Förslag på frågor. Att tänka på. Följ upp. Kommentar. 1, 2 OCH 3 Här tränas samarbete och koordination. En kompis De flesta tycker att detta är en kul övning. Parövning. Paret räknar till tre. Person A säger 1, person B säger 2, person A säger 3, person B

Läs mer

Studieverkstaden om. Muntlig presentation. Tips om att förbereda och framföra Råd om nervositet och rampfeber. Studieverkstaden

Studieverkstaden om. Muntlig presentation. Tips om att förbereda och framföra Råd om nervositet och rampfeber. Studieverkstaden om Muntlig presentation Tips om att förbereda och framföra Råd om nervositet och rampfeber Studieverkstaden Inledning I din utbildning ingår troligen muntliga redovisningar och presentationer. Här har

Läs mer

Svenska Ishockeyförbundet. Elitkurs. Matchcoaching. Andreas Karlsson. Handledare: Göran Pegenius 2014-05-05

Svenska Ishockeyförbundet. Elitkurs. Matchcoaching. Andreas Karlsson. Handledare: Göran Pegenius 2014-05-05 Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs Matchcoaching Andreas Karlsson Handledare: Göran Pegenius 2014-05-05 1 Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Inledning... 4 Bakgrund... 5 Syfte och Frågeställning..

Läs mer

Behandlingsmanual. Generaliserat ångestsyndrom (GAD) och överdriven oro. Illustratör: Sara Bengtsson

Behandlingsmanual. Generaliserat ångestsyndrom (GAD) och överdriven oro. Illustratör: Sara Bengtsson Behandlingsmanual Generaliserat ångestsyndrom (GAD) och överdriven oro Illustratör: Sara Bengtsson Psykologiska Institutionen Johan Lundin Kleberg Jan-Eric Jönsson 2010 Förord Användandet av behandlingsmanualer

Läs mer

Träff 5 Att vara schysst mot sig själv.

Träff 5 Att vara schysst mot sig själv. Träff 5 Att vara schysst mot sig själv. Översikt De fem djuren...5 min Repetition av träff 4, 3, 2 och 1...10 min Genomgång av att öva mellan träffarna...10 min Dansa jobbig tanke...15 min Festinbjudan...15

Läs mer

Klickerövningar för förare utan hund! Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Agilitybladet 2003, här något omstrukturerad.

Klickerövningar för förare utan hund! Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Agilitybladet 2003, här något omstrukturerad. Klickerövningar för förare utan hund! Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Agilitybladet 2003, här något omstrukturerad. När du tränar din hund är det som bekant viktigt att du delar

Läs mer

Tänk på papper! en actionbok som får saker att hända

Tänk på papper! en actionbok som får saker att hända Tänk på papper! en actionbok som får saker att hända PERSONLIGT ENTREPRENÖRSKAP ATT FÅ SAKER ATT HÄNDA Stefan Olsson Marcus Frödin www.universeimagine.com Denna e-bok är fri att sprida och använda. Vid

Läs mer

Metoder för att skapa delaktighet

Metoder för att skapa delaktighet Metoder för att skapa delaktighet Metoder för att skapa delaktighet Presentation- och Lära känna-metoder Ballongen Dela upp gruppen två och två, ge varje par två ballonger och en penna som fäster på ballongen.

Läs mer

Dags för en förändring?

Dags för en förändring? Dags för en förändring? Dags för en skribent Karin Bengtsson foto www.matton.se Hans Runesson grafisk form Katarina Lundquist repro & tryck Löwex Trycksaker AB, Växjö upplaga 3 000 ex kontakt detgodalivet@ltkronoberg.se

Läs mer

Bokmanus av Mikael Glännström. Hämtades hem gratis från http://sokrates.webblogg.se. Ej publicerad

Bokmanus av Mikael Glännström. Hämtades hem gratis från http://sokrates.webblogg.se. Ej publicerad Bokmanus av Mikael Glännström 2002 Hämtades hem gratis från http://sokrates.webblogg.se Ej publicerad 40 INSIKTER OM LIVET - Inledning - 1. Sökandet efter insikt och utveckling - 2. Andlig utveckling i

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN R A G N I N V Ö H C TIPS O Boken m o g i d för D H D A Den här boken tillhör: Lena Westholm Innehåll 1. TESTA DIG SJÄLV tips för att må bättre Hur är min ADHD? 2 Vanliga känslor när man har ADHD 3 Saker

Läs mer

Hålla igång ett samtal

Hålla igång ett samtal Hålla igång ett samtal Introduktion Detta avsnitt handlar om fyra olika samtalstekniker. Lär du dig att hantera dessa på ett ledigt sätt så kommer du att ha användning för dem i många olika sammanhang.

Läs mer

Sensitiv - Du är unik! Sensittiv Du är unik!

Sensitiv - Du är unik! Sensittiv Du är unik! Sen nsitiv - Du är unik! Den här eboken är skriven med en intention att få fler människor att erkänna och kunna leva gott med sin sensitivitet. Den är en guldgruva för den som söker guld och en liten påminnelse

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Välkommen tillbaka. vecka 5-12

Välkommen tillbaka. vecka 5-12 Välkommen tillbaka Sluta röka vecka 5-12 Under de närmsta månaderna är det viktigt att du fortsätter med din CHAMPIX-ordination och från LifeREWARDSprogrammet kommer du att få fortsatt stöd och råd.. 22

Läs mer

Mod, är det att hoppa

Mod, är det att hoppa Utmana rädslan Mod är årets tema på Allt för hälsan-mässan. Utan mod fastnar du lätt i livet och kan bli överkörd av andra. Ta din rädsla i hand, våga mer och du kommer att må bättre. text Maria Gerolfson

Läs mer

Den tar slut i tomma intet, den rör sig och den låter GUNGBRÄDAN. Av Emelie Johnson Vegh & Eva Bertilsson Publicerad i Canis 2004

Den tar slut i tomma intet, den rör sig och den låter GUNGBRÄDAN. Av Emelie Johnson Vegh & Eva Bertilsson Publicerad i Canis 2004 Den tar slut i tomma intet, den rör sig och den låter GUNGBRÄDAN Av Emelie Johnson Vegh & Eva Bertilsson Publicerad i Canis 2004 För en utförlig steg-för-steg-beskrivning, med bilder, läs vår bok Agility

Läs mer

tema lycka på lång sikt Positiv psykologi studerar det som fungerar.

tema lycka på lång sikt Positiv psykologi studerar det som fungerar. tema lycka på lång sikt Ta lyckan Positiv psykologi studerar det som fungerar. på allvar Gör mer av det som gör dig glad på sikt och mindre av det som ger snabba kickar. Lycka handlar om en ton i livet

Läs mer

Verktyg som gör dig bäst när det gäller

Verktyg som gör dig bäst när det gäller Verktyg som gör dig bäst när det gäller LEDAR- TRÄNAR- OCH FUNKTIONÄRSSKAP 4 BARNS OCH UNGDOMARS FYSISKA, MOTORISKA OCH SOCIALA UTVECKLING 6 ATT SKAPA FÖRTROENDE 8 INLÄRNING 9 LEKENS BETYDELSE VID INLÄRNING

Läs mer