E-BOK OFFBOARDING. Tips och råd för lyckade avslut

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "E-BOK OFFBOARDING. Tips och råd för lyckade avslut"

Transkript

1 E-BOK OFFBOARDING Tips och råd för lyckade avslut

2 2 INNEHÅLL Inledning 3 Många olika avslut 4 Gör du mer skada än du tror? 6 Så, hur gör jag? 8 Planera avslutet 8 Tekniken och tillgången 9 Ta tillvara på värdefulla insikter 10 Avslutning och tips 11 8 tips för lyckade avslut 12

3 3 INLEDNING Vi har alla hört om vikten av att ge anställda en god introduktion till sin nya arbetsplats, men hur ser det egentligen ut på andra sidan av anställningsförloppet nämligen avslutningen? Behöver man verkligen bry sig om den när den anställda ändå inte ska vara kvar på arbetsplatsen längre? Ja! Att ge medarbetare en god avslutning är viktigare än någonsin, och är a och o om man vill bygga ett positivt arbetsgivarvarumärke employer brand och få goda ambassadörer som talar väl om ert företag. I den här e-boken kommer vi gå igenom hur du kan genomföra en avslutning av en anställning s k offboarding på ett bra och positivt sätt. Innehållet i e-boken är till som en vägledning för dig som hanterar uppsägningar och avslut, för att ge dig några värdefulla tips och råd på vägen. Med det sagt vill vi göra dig uppmärksam på att innehållet i e-boken inte är uttömmande i frågan om uppsägningar. Om du känner dig osäker på hur du ska hantera en uppsägning korrekt så rekommenderar vi att du kontaktar din arbetsgivarorganisation eller en arbetsrättsexpert. Lycka till! Simployer Tholin & Larsson

4 4 MÅNGA OLIKA AVSLUT En uppsägning kan se ut på många olika sätt. Hanteringen av en uppsägning ser därför helt olika ut baserat på vilken situation du och din verksamhet befinner er i. Man kan t ex behöva genomföra uppsägningar vid arbetsbrist och nedskärningar i verksamheten, avslutningar vid provanställningar, eller så har det uppstått en situation där man behöver avskeda en anställd. Innan vi går vidare går vi igenom några olika typer av avslut av anställningar som du kan stöta på i ditt arbete. UPPSÄGNING VID ARBETSBRIST En arbetsbristsituation kan uppstå t ex vid minskad orderingång, ekonomiska svårigheter eller rationaliseringar. Vid en arbetsbristsituation ska reglerna i LAS följas och det är viktigt att allt går rätt till, annars kan en uppsägning ogiltigförklaras och arbetsgivaren kan behöva betala skadestånd. PERMITTERING EGENTLIGEN INGET AVSLUT Arbetsgivare kan välja att permittera delar av arbetsstyrkan vid en arbetsbristsituation, om man förväntar sig att arbetsbristen är kortvarig och man vill undvika att säga upp personal. Permitterad personal arbetar inte men behåller sin lön och måste stå till arbetsgivarens förfogande under hela permitteringstiden. AVSLUTA EN PROVANSTÄLLNING Om man inte vill att en provanställning ska övergå till en tillsvidareanställning måste den avslutas innan provanställningens slut. Missar man att varsla den provanställda innan sista arbetsdagen kan man bli skadeståndsskyldig. Arbetsgivare behöver inte ange något skäl till varför man avslutar en provanställning, men orsaken får inte vara diskriminerande eller missgynnande. Tänk på att du även måste varsla den fackliga organisationen om den anställde är fackligt ansluten.

5 5 UPPSÄGNING AV PERSONLIGA SKÄL Om man ska säga upp en anställd p g a personliga skäl krävs i princip att den anställde har misskött sig och att det har inneburit en skada för arbetsgivaren. Exempel på skäl för uppsägning av personliga skäl är ordervägran, olovlig frånvaro, stöld eller felaktig tidsrapportering. Tänk på att händelser längre bak än två månader i tiden inte enbart kan åberopas som skäl för uppsägning av personliga skäl. AVSKED Att avskeda anställda kan endast ske när det gäller grov misskötsamhet från den anställdes sida. Exempel på grov misskötsamhet kan vara stöld, förskingring, hot och våld, röjande av företagshemligheter eller sexuella trakasserier. När man ska avskeda en anställd är det viktigt att man följer den arbetsrättsliga processen och genomför alla moment i rätt tid. EGEN UPPSÄGNING Anställda som väljer att avsluta sin anställning behöver inte uppge några särskilda skäl. Enligt LAS måste anställda ha minst en månads uppsägningstid, men det är vanligt att man har avtalat en längre uppsägningstid i sitt anställningskontrakt. Arbetsgivaren betalar lön fram till sista anställningsdagen. En uppsägning från en anställd kan göras både muntligen och skriftligen och kan inte dras tillbaka om inte arbetsgivaren godkänner det. En egen uppsägning som provoceras fram av arbetsgivaren kan räknas som ett avsked. Det är mycket att tänka på när man ska genomföra uppsägningar och det är viktigt att allt sker riktigt och korrekt. Om man som arbetsgivare hanterar uppsägningar fel kan man bli skadeståndsskyldig. Kontakta din arbetsgivarorganisation eller ta hjälp av en arbetsrättsexpert om du känner dig osäker!

6 6 GÖR DU MER SKADA ÄN DU TROR? Det är vanligt att företag lägger mycket tid och kraft på att introducera nyanställda till sitt företag s k onboarding men glömmer bort vikten av att även ta hand om anställda som ska sluta. Detta är en miss som kan få större konsekvenser än vad man först kan tro... Du kanske har hört talas om att en god onboarding är bra för arbetsgivarvarumärket företagets employer brand? Detsamma gäller faktiskt för offboarding. Anställda som lämnar med en positiv bild och pratar gott om sitt förra jobb blir ambassadörer för arbetsgivaren, det säger Victoria Ödlund, HR-expert på Tholin & Larsson. Avslutet präglar alltså till stor del den uppfattning och känsla som den anställda bär med sig från arbetsplatsen, och kommer påverka hur f d medarbetare pratar om ert företag. Anställda som lämnar med en positiv bild och pratar gott om sitt förra jobb blir ambassadörer för arbetsgivaren. Victoria Ödlund, HR-expert Tholin & Larsson Den ökade användningen av sociala medier, både privat och professionellt, innebär att företag snabbare och i större omfattning än förut riskerar att påverkas av negativa åsikter. S k word-of-mouth, information och rekommendationer som muntligen delas via kunder och anställda, har blivit word-of-mouse när användare brukar digitala kanaler för att uttrycka sig. Företag riskerar i o m dessa nya och snabba kommunikationssätt att förlora kontrollen över sina egna varumärken, det skriver Lievens och Slaughter i sin artikel från 2016 om just employer branding. Varumärkesinsatser (som marknadsföring eller reklam) blir i de flesta fall meningslösa, menar författarna, om företagets anställda ändå pratar illa om arbetsgivaren, produkterna eller tjänsterna s k negativ employee branding.

7 7 Tänk på att dålig employee branding inte bara påverkar kunderna till ert företag, det kan också ha negativa effekter på er framtida rekryteringspotential. Nya talanger som letar efter intressanta företag gör ofta egen research online och undviker i större grad företag som har fått negativa recensioner i synnerhet om de kommer från företagets egna anställda!...employees have an important role as active meaning makers and reputation-builders in various social media networks that include customers, colleagues and friends... Rokka & Tienari, 2014 Balancing acts: Managing employees and reputation in social media Att värna om sina medarbetare genom hela anställningsförloppet hela vägen fram till sista anställningsdagen är alltså väldigt viktigt om ni vill bygga ett starkt arbetsgivarvarumärke i dagens digitala värld. Ostrukturerade avslut kan också innebära negativa ekonomiska konsekvenser för företag som lätt kan missa att avsluta exempelvis mobilabonnemang, sjukförsäkringar eller andra förmåner.

8 8 SÅ, HUR GÖR JAG? Det är naturligt att ha en viss personalomsättning på ett företag, och att anställda väljer att säga upp sig innebär i de flesta fall inte att företaget är en dålig arbetsplats att vara på så länge inte väldigt stora grupper väljer att sluta samtidigt såklart. Ta det alltså inte personligt när en anställd meddelar att hen vill säga upp sig, utan hantera situationen på ett strukturerat och professionellt sätt. Detsamma gäller när anställda slutar mot sin vilja, kanske p g a arbetsbrist eller att en tidsbegränsad anställning upphör; om avslutet sköts på ett tydligt och professionellt sätt ökar chansen att medarbetaren lämnar företaget med en positiv bild av verksamheten. Att ha en färdig plan redo att ta till vid uppsägningar underlättar hanteringen av alla praktiska och arbetsrättsliga moment och hjälper dig att få kontroll över hela processen. PLANERA AVSLUTET Ta dig tid att sätta dig ner med medarbetaren som ska sluta för att planera avslutet och gå igenom viktiga punkter som uppsägningstid, hur hen får arbetsgivarintyg, hur överlämningen av arbetsuppgifter till kollegorna ska hanteras och inte minst hur och när ni ska kommunicera till resten av arbetsplatsen att hen ska sluta. Detta för att undvika onödig ryktesspridning bland medarbetarna som är kvar. Passa även på att i ett tidigt skede boka in ett avslutningssamtal där ni följer upp anställningstiden. Kom ihåg att fråga medarbetaren hur hen vill genomföra sin avtackning. Vissa tycker om uppmärksamheten av en stor avtackning med blommor och tal, medan andra föredrar att bara säga hej då vid nästa veckomöte eller att inte ha någon avtackning alls!

9 9 TEKNIKEN OCH TILLGÅNGEN BORTGLÖMDA OMRÅDEN Utöver att sköta moment som uppsägningstid och utbetalning av lön och semesterersättning, är det oftast en hel uppsjö av tekniska frågor att ta itu med när en medarbetare ska lämna arbetsplatsen. Mailkonton, kundregister, personalplattformar och mobilabonnemang är bara några av de digitala tillgångar som måste avslutas när medarbetare slutar. På samma sätt som medarbetare behöver lämna ifrån sig nyckelkortet till arbetsplatsen, måste de också lämna ifrån sig sina digitala nycklar när sista arbetsdagen infinner sig. Att missa detta steg i avslutningsprocessen innebär inte bara negativa ekonomiska konsekvenser för företaget, utan även att datasäkerheten äventyras om f d anställda har tillgång till känsliga uppgifter om kunder som de inte längre ska ha. Som chef eller HR-medarbetare är det sällan du som har ansvaret för att avsluta alla digitala konton och tillgångar, men du behöver ha kontroll över processen. Se till att IT-avdelningen har blivit varse om vilka konton som ska avslutas och att arbetet följs upp i god tid så att inloggningar inte finns kvar onödigt länge.

10 10 TA TILLVARA PÅ VÄRDEFULLA INSIKTER Innan den sista arbetsdagen infinner sig är det bra om du och din medarbetare avsätter en stund för att tillsammans gå igenom anställningstiden på företaget. Det är ett bra sätt att skapa avslut, och för medarbetaren att framföra synpunkter och insikter som kan hjälpa till att bygga upp och förbättra verksamheten framöver. Det är också ett bra tillfälle att lyfta allt positivt som medarbetaren har bidragit med under sin tid i företaget! Avslutningssamtalet (avgångsintervjun) är bra för både chefen och medarbetaren, och kan hjälpa till att skapa förståelse för varför den anställde ska sluta på företaget. Det gäller både när det rör sig om en frivillig och ofrivillig uppsägning. Eftersom vissa synpunkter kan vara känsliga eller besvärliga för medarbetare att föra fram under ett personligt samtal med chefen, är det en bra idé att också ge medarbetare möjlighet att framföra sina åsikter anonymt. Detta kan göras genom en enkätundersökning som HR-avdelningen skickar ut, eller genom en avgångsintervju som genomförs av någon annan än chefen.

11 11 AVSLUTNING OCH TIPS Vi har alla mycket att göra och det kan vara lätt att underskatta vikten av att ge medarbetare ett gott avslut. För att underlätta processen är det klokt att ha en färdig plan redo när du ska hantera en uppsägning. Det gör att du får kontroll över vilka moment som ska genomföras och vilka avdelningar, eller personer, som ansvarar för vad så att du slipper uppfinna hjulet på nytt varje gång en medarbetare ska sluta. Att systematisera offboardingen med ett digitalt system gör också att du säkerställer att hela hanteringen sköts korrekt och enligt gällande lagar. Eftersom ett företags arbetsgivarvarumärke riskerar att påverkas negativt när anställda delar sina dåliga erfarenheter online, är det än mer viktigt än förut att man lyckas med sin offboarding. Då ökar chansen att era medarbetare lämnar företaget med en positiv bild av verksamheten och att de blir goda ambassadörer för företaget. För att hjälpa dig på vägen vill vi ge dig åtta tips för en lyckad offboardingprocess. Tipsen hittar du på nästa sida.

12 12 8 tips för lyckade avslut Gå igenom de olika delarna av uppsägningen ex uppsägningstid, sista anställningsdag och semesterersättning Se till att alla tekniska tillgångar lämnas över och avslutas i tid viktigt att följa upp! Boka tid för ett avslutningssamtal Planera överlämningen av arbetsuppgifter och ansvarsområden till övriga medarbetare Informera berörda avdelningar om vilka uppgifter som behöver genomföras i samband med uppsägningen Samla värdefulla insikter från avslutningssamtalet och kom ihåg att visa uppskattning över medarbetarens tid i företaget! Ge medarbetaren möjlighet att bidra med åsikter och synpunkter anonymt Ge medarbetaren en god avtackning utifrån medarbetarens egna önskemål Lycka till med din nästa offboarding! För fler e-böcker, artiklar, webinar och annat matnyttigt prenumerera på våra nyhetsbrev eller följ oss i våra sociala medier.

EFFEKTIV ONBOARDING FÅ NYANSTÄLLDA ATT KOMMA IGÅNG SNABBARE

EFFEKTIV ONBOARDING FÅ NYANSTÄLLDA ATT KOMMA IGÅNG SNABBARE EFFEKTIV ONBOARDING FÅ NYANSTÄLLDA ATT KOMMA IGÅNG SNABBARE 2 Innehåll Introduktion 3 Konsekvenser av att inte ta onboarding på allvar 4 Vad kan man uppnå med effektiv onboarding? 5 Vad sker i en onboardingprocess?

Läs mer

Anställnings upphörande Anställnings upphörande

Anställnings upphörande Anställnings upphörande Tillsvidareanställning Uppsägning Avskedande Pension 33 LAS Överenskommelse Tidsbegränsad anställning Visstidsanställning Provanställning Anställnings upphörande Anställnings upphörande - på arbetstagarens

Läs mer

OUTPLACEMENT En del av Employer Branding. 9 bästa outplacement tipsen

OUTPLACEMENT En del av Employer Branding. 9 bästa outplacement tipsen OUTPLACEMENT En del av Employer Branding 9 bästa outplacement tipsen 9 BÄSTA OUTPLACEMENT TIPSEN Jag hjälper uppsagda medarbetare vidare samtidigt som jag stöttar företaget i förändringen, allt i ett långsiktigt

Läs mer

E-BOK NY SOM HR-CHEF. Detta bör du ha koll på. Detta bör du ha koll på

E-BOK NY SOM HR-CHEF. Detta bör du ha koll på. Detta bör du ha koll på E-BOK NY SOM HR-CHEF Detta bör du ha koll på Detta bör du ha koll på 2 INNEHÅLL Introduktion 3 Förväntningar på HR-rollen 4 Så, var ska man börja? 5 En HR-modell i fyra nivåer 6 Förstå organisationen 8

Läs mer

GUIDE INFÖR OMSTÄLLNING OCH UPPSÄGNING FÖR ARBETSGIVARE OCH FACKLIGA REPRESENTANTER

GUIDE INFÖR OMSTÄLLNING OCH UPPSÄGNING FÖR ARBETSGIVARE OCH FACKLIGA REPRESENTANTER GUIDE INFÖR OMSTÄLLNING OCH UPPSÄGNING FÖR ARBETSGIVARE OCH FACKLIGA REPRESENTANTER 2 INNEHÅLL Guide inför omställning och uppsägning inledning... 5 Behov av omställning... 7 Förutsättningar...7 Budskap

Läs mer

Hur lång är min uppsägningstid om jag blir uppsagd?

Hur lång är min uppsägningstid om jag blir uppsagd? Frågor publicerade 25 november Hur lång är min uppsägningstid om jag blir uppsagd? Följande uppsägningstider gäller för Branschavtal Energi: A) För anställning som påbörjats före den 1 januari 1998 gäller

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling om ändring i lagen (98:80) om anställningsskydd; SFS 007:389 den 3 juni 007 utfärdad den 3 maj 007. Enligt riksdagens beslut föreskrivs att 3, 6 f, och 39 lagen (98:80) om anställningsskydd skall ha följande

Läs mer

En onboarding i världsklass så lyckas du!

En onboarding i världsklass så lyckas du! EN GUIDE AV En onboarding i världsklass så lyckas du! EN GUIDE AV Inledning Det är ingen hemlighet att det är kandidatens marknad och många chefer kämpar med samma sak att attrahera, utveckla och behålla

Läs mer

Rutin avseende diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier i arbetslivet.

Rutin avseende diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier i arbetslivet. Rutin avseende diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier i arbetslivet. Österåkers kommun ska vara en inkluderande arbetsplats med gott arbetsklimat, fritt från diskriminering,

Läs mer

Välkommen! HR-frågor inom vården Stockholm

Välkommen! HR-frågor inom vården Stockholm Välkommen! HR-frågor inom vården Stockholm 2016-10-11 Program Att anställa Anställningsformerna, anställningsavtal Under anställning Lön, semester, ledigheter enligt lag Avsluta anställning uppsägning

Läs mer

Hej! Erik Fors-Andrée. Entreprenör som driver cruited.com. Mejl: efa@efa.nu. Blogg: www.vd-blogg.se. LinkedIn: linkedin.

Hej! Erik Fors-Andrée. Entreprenör som driver cruited.com. Mejl: efa@efa.nu. Blogg: www.vd-blogg.se. LinkedIn: linkedin. Hej! Entreprenör som driver cruited.com Mejl: efa@efa.nu Blogg: www.vd-blogg.se LinkedIn: linkedin.com/in/forsandree Sociala medier som plattform för chefskap och ledarskap Belysa, utmana tankarna och

Läs mer

Riktlinjer för avgång och avveckling

Riktlinjer för avgång och avveckling Riktlinjer för avgång och avveckling Haparanda Stad Antagen av kommunstyrelse 2000-06-13 RIKTLINJER FÖR AVGÅNG OCH AVVECKLING I HAPARANDA STAD Inledning Avveckling av personal är en uppgift som kräver

Läs mer

Ändringar i anställningsskyddslagen (LAS) och föräldraledighetslagen

Ändringar i anställningsskyddslagen (LAS) och föräldraledighetslagen Arbetsgivarfrågor Nr 10 Juni 2006 Ändringar i anställningsskyddslagen (LAS) och föräldraledighetslagen Riksdagen beslutade den 18 maj 2006 om ändringar i anställningsskyddslagen och föräldraledighetslagen.

Läs mer

Mer kvalitetstid på jobbet

Mer kvalitetstid på jobbet Mer kvalitetstid på jobbet Sätt människan i fokus med ett HR-system som skapar smarta processer mellan anställda, chefer och HR och effektiviserar era interna rutiner. Med Simployer sätter du ledaren i

Läs mer

Checklista för handledning vid praktik

Checklista för handledning vid praktik Checklista för handledning vid praktik Innan praktikanten börjar Innan praktikanten börjar behöver verksamheten vara förberedd. Det är viktigt att utse roller, vem eller vilka som är handledare och vilken

Läs mer

Kort om anställningsskyddet

Kort om anställningsskyddet Kort om anställningsskyddet Kort om anställningsskyddet Landsorganisationen i Sverige 2006 Grafisk form: LO Original: LOs informationsenhet Tryck: LO-Tryckeriet, Stockholm 2006 art.nr 999-1359 lo 06.01

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret 203-05-0 (0) I lagen om anställningsskydd finns regler om anställning och uppsägning. Lagen syftar till att ge arbetstagarna ökad trygghet i anställningen. Lagen har kompletterats med bestämmelser i kollektivavtal.

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige den 2013-12-19 Ändringar införda till och med KF, KS/2013:349

Antagen av kommunfullmäktige den 2013-12-19 Ändringar införda till och med KF, KS/2013:349 Arbetsbrist- och övertalighetspolicy Antagen av kommunfullmäktige den 2013-12-19 Ändringar införda till och med KF, KS/2013:349 Arbetsbrist- och övertalighetspolicy Bakgrund och syfte Vid all förändring

Läs mer

Så pratar du pension vid lönesamtalet din guide för ett lyckat samtal

Så pratar du pension vid lönesamtalet din guide för ett lyckat samtal Så pratar du pension vid lönesamtalet din guide för ett lyckat samtal Jenny, SPP Har du som chef eller HR-partner svårt att kommunicera med dina medarbetare om pension? Då är du inte ensam. Visste du att

Läs mer

Årshjulet. stöd i HR-arbetet

Årshjulet. stöd i HR-arbetet Årshjulet stöd i HR-arbetet Q4 Q1 Q3 Q2 2 INNEHÅLL KVARTAL 1 4 KVARTAL 2 6 KVARTAL 3 9 KVARTAL 4 10 3 VÄGLEDNING KRING DE ÅTER- KOMMANDE CHEFSUPPGIFTERNA Årshjulet är framtaget för att ge dig som chef

Läs mer

Medarbetarresans fem faser

Medarbetarresans fem faser CHECKLISTA 2.0 Medarbetarresans fem faser 2018 Innofactor Innofactor Plc is listed in the NASDAQ Nordic Stock Exchange. Inledning Ni har arbetat hårt inför en rekrytering. Ni har satt en tydlig kravprofil

Läs mer

EN GUIDE AV. Så matchar du kandidat med företagskultur!

EN GUIDE AV. Så matchar du kandidat med företagskultur! EN GUIDE AV Så matchar du kandidat med företagskultur! EN GUIDE AV Inledning En av de vanligaste anledningarna till att medarbetare säger upp sig är att de inte känner sig hemma i företagskulturen. Det

Läs mer

Anställnings upphörande Anställnings upphörande

Anställnings upphörande Anställnings upphörande Anställnings upphörande Tillsvidareanställning Uppsägning Avskedande Pension 33 LAS Överenskommelse Tidsbegränsad anställning Visstidsanställning Provanställning - på arbetstagarens initiativ Uppsägning

Läs mer

OM UPPFÖRANDE KODEN VISION AFFÄRSIDÉ KÄRNVÄRDEN. JM skapar hus att trivas i

OM UPPFÖRANDE KODEN VISION AFFÄRSIDÉ KÄRNVÄRDEN. JM skapar hus att trivas i VISION JM skapar hus att trivas i OM UPPFÖRANDE KODEN Syftet med uppförandekoden är att säkerställa ett korrekt agerande i vårt dagliga arbete och att ge vägledning i viktiga frågeställningar. Uppförandekoden

Läs mer

På väg ut i arbetslivet

På väg ut i arbetslivet På väg ut i arbetslivet Arbetsgivaren är skyldig att betala lön och se till att din arbetsmiljö är säker. Ditt ansvar är att göra jobbet och följa de regler som finns på arbetsplatsen. Men det finns många

Läs mer

HR-plan. HR och personal HR-PLAN FÖR: VISION: 1/9

HR-plan. HR och personal HR-PLAN FÖR: VISION: 1/9 HR-plan 1/9 HR-PLAN FÖR: VISION: Innehåll 2/9 Affärskrav på HR Sid 3 4 HR-avdelningens processer och aktiviteter Sid 5 HR-plan för det närmsta året Sid 6 Våra HR-kedja Sid 7 8 HR-kalender Sid 9 Affärskrav

Läs mer

RIKTLINJER FÖR INTRODUKTION AV NYANSTÄLLDA

RIKTLINJER FÖR INTRODUKTION AV NYANSTÄLLDA RIKTLINJER FÖR INTRODUKTION AV NYANSTÄLLDA I KARLSHAMNS KOMMUN Kommunstyrelsen, 179/2007 Karlshamns Kommun Kommunledningsförvaltningen Personalkontoret Rådhuset 374 81 Karlshamn Tfn 0454-811 30 Fax 0454-810

Läs mer

förord (sjunde upplagan 2014, Jure Förlag). Stockholm i december 2014 Sören Öman

förord (sjunde upplagan 2014, Jure Förlag). Stockholm i december 2014 Sören Öman förord Arbetsdomstolen har en central roll när det gäller anställningsskyddet och har i sin praxis utvecklat flera viktiga principer. Domstolens domar innehåller ofta pedagogiska sammanfattningar av vad

Läs mer

Här hittar du tips på sånt som är bra att veta när man är ny i arbetslivet. På väg ut i arbetslivet. Maja, medlem i Handels

Här hittar du tips på sånt som är bra att veta när man är ny i arbetslivet. På väg ut i arbetslivet. Maja, medlem i Handels Här hittar du tips på sånt som är bra att veta när man är ny i arbetslivet. På väg ut i arbetslivet Maja, medlem i Handels På väg ut i arbetslivet Arbetsgivaren är skyldig att betala lön och se till att

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret 204-07-24 (0) I lagen om anställningsskydd finns regler om anställning och uppsägning. Lagen syftar till att ge arbetstagarna ökad trygghet i anställningen. Lagen kompletteras med bestämmelser i kollektivavtal.

Läs mer

Arbetsgivarvarumärke vad tycker kandidaterna?

Arbetsgivarvarumärke vad tycker kandidaterna? Arbetsgivarvarumärke vad tycker kandidaterna? En undersökning bland dagens talanger om arbetsgivare, karriärval och värderingar i yrkeslivet. En undersökning bland dagens talanger om arbetsgivare, karriärval

Läs mer

En liten broschyr om ditt jobb och dina rättigheter

En liten broschyr om ditt jobb och dina rättigheter JOBBA! En liten broschyr om ditt jobb och dina rättigheter 23 sidor som ger dig bättre koll på ditt jobb och på oss 05 välkommen till ditt arbetsliv! Om att jobba och varför vi ger dig den här broschyren.

Läs mer

Riktlinje mot kränkande särbehandling i arbetslivet. Definition av kränkande särbehandling

Riktlinje mot kränkande särbehandling i arbetslivet. Definition av kränkande särbehandling RIKTLINJE MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLINGI ARBETSLIVET Riktlinje mot kränkande särbehandling i arbetslivet Eslövs kommun tar avstånd från alla former av kränkande särbehandling och tolererar inte att sådana

Läs mer

Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling

Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling Definition Återkommande klandervärda eller negativt präglade handlingar som riktas mot enskilda medarbetare eller chefer på ett kränkande sätt

Läs mer

ROLLSPEL E 011 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning. Ordlista

ROLLSPEL E 011 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning. Ordlista ROLLSPEL E 011 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning Ordlista rapport arbetsledning missköta sig rasist Diskrimineringsombudsmannen arbetskamrater arbetstider morgon- eller eftermiddagsskift stämpelkort

Läs mer

Arbetsrätt för anställda

Arbetsrätt för anställda Georg Frick Arbetsrätt för anställda Konsultförlaget 1 Uppsala Publishing House Av Georg Frick har tidigare på Konsultförlaget, Uppsala Publishing House utgivits: Lönesamtal handbok för chefer om individuell

Läs mer

Fackliga förtroendemän

Fackliga förtroendemän Fackliga förtroendemän En facklig förtroendeman är en person som har utsetts av en lokal eller central kollektivavtalsbunden arbetstagarorganisation att företräda de anställda på en viss arbetsplats. De

Läs mer

AG måste även kontrollera om det finns någon anställd AT som har anmält intresse att gå upp i tjänst enligt 23 MBL.

AG måste även kontrollera om det finns någon anställd AT som har anmält intresse att gå upp i tjänst enligt 23 MBL. Svar Tenta Arbetsrätt SMGA04 18-12-2011 Fråga 1: Då företaget inte är nystartat utan har tagits över måste ArbetsGivaren, AG, kontrollera vilka ArbetsTagare, AT, som har företrädesrätt till återanställning

Läs mer

Förtroendemannalagen. O:\TEKO\Arbetsgivarguide\6 Facklig verksamhet\teko ändrade\1.6.2 ok Förtroendemannalagen.docx

Förtroendemannalagen. O:\TEKO\Arbetsgivarguide\6 Facklig verksamhet\teko ändrade\1.6.2 ok Förtroendemannalagen.docx Förtroendemannalagen En fråga som ofta aktualiseras i ett företag är frågor rörande fackliga förtroendemäns rätt till ledighet för att bedriva facklig verksamhet. Rätten till ledighet för fackliga förtroendemän

Läs mer

Bli medlem! byggnads.se/bli-medlem. Håll koll på. dina rättigheter på jobbet

Bli medlem! byggnads.se/bli-medlem. Håll koll på. dina rättigheter på jobbet Bli medlem! byggnads.se/bli-medlem Håll koll på dina rättigheter på jobbet 2018-2020 1 Låt dig inte utnyttjas! Du vet väl att du har rättigheter enligt lag och avtal? De har kommit genom mer än 100 års

Läs mer

Aktuellt inom arbetsrätt

Aktuellt inom arbetsrätt Aktuellt inom arbetsrätt 2016-2017 Lagstiftning och domar på Tomas Nordensson Flygare Vi är Almega Almega Vår verksamhet Bemanningsföretagen IT&Telekomföretagen Medieföretagen Tjänsteföretagen Vårdföretagarna

Läs mer

Övertalig eller uppsagd? Med hjälp av TRR kan du snart ha ett nytt jobb!

Övertalig eller uppsagd? Med hjälp av TRR kan du snart ha ett nytt jobb! Övertalig eller uppsagd? Med hjälp av TRR kan du snart ha ett nytt jobb! Att förlora sitt arbete och sin fasta inkomst är för de flesta ett mardrömsscenario. Men det behöver inte bli så. Är du aktiv,

Läs mer

Välkommen! Klicka här för att ändra format Arbetsrätt för nybörjare. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden

Välkommen! Klicka här för att ändra format Arbetsrätt för nybörjare. Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden Välkommen! Arbetsrätt för nybörjare på Tomas Nordensson Flygare 11 oktober 2016 PROGRAM Inledning Medbestämmandelagen Anställningsformer Klicka Uppsägning här för att ändra format på Ledighetslagarna Facklig

Läs mer

AVSLUT AV ANSTÄLLNING RIKTLINJER LYCKSELE KOMMUN

AVSLUT AV ANSTÄLLNING RIKTLINJER LYCKSELE KOMMUN AVSLUT AV ANSTÄLLNING RIKTLINJER LYCKSELE KOMMUN Fastställt av Personalnämnden 2013-05-16 31 Personalenheten, Riktlinjer för avslut av anställning, Riktlinjer Lycksele Kommun Sida 1/5 Innehåll Egen uppsägning...

Läs mer

Enkät medarbetare som slutat sin anställning under perioden

Enkät medarbetare som slutat sin anställning under perioden Förvaltning, handläggare, telefon Kommunstyrelseförvaltningen Agneta Sundqvist Högberg Personalutskottet Enkät medarbetare som slutat sin anställning under perioden 2008 2012 Sammanfattning Rapporten är

Läs mer

Allmänheten om den nya arbetsrätten 8 Copyright (c) 1996 Demoskop AB --Kön--- ------ Ålder ------ --- Utbildning --- --- Inkomst --- Kvin- 15-25-

Allmänheten om den nya arbetsrätten 8 Copyright (c) 1996 Demoskop AB --Kön--- ------ Ålder ------ --- Utbildning --- --- Inkomst --- Kvin- 15-25- Allmänheten om den nya arbetsrätten 7 --Kön--- ------ Ålder ------ --- Utbildning --- --- Inkomst --- Kvin- 15-25- 45-65- Grund Gymna- Hög- ALLA Män nor 24år 44år 64år 89år skola sium skola Hög Medel Låg

Läs mer

ETT VERKTYG FÖR ATT GÖRA PRAKTIKEN SÅ BRA SOM MÖJLIGT FÖR PRAKTIKANT, HANDLEDARE OCH VERKSAMHET. Guide för handledare

ETT VERKTYG FÖR ATT GÖRA PRAKTIKEN SÅ BRA SOM MÖJLIGT FÖR PRAKTIKANT, HANDLEDARE OCH VERKSAMHET. Guide för handledare ETT VERKTYG FÖR ATT GÖRA PRAKTIKEN SÅ BRA SOM MÖJLIGT FÖR PRAKTIKANT, HANDLEDARE OCH VERKSAMHET. Guide för handledare Enheten för studie- och karriärvägledning Enheten för Studie-och karriärvägledning

Läs mer

Cirkulärnr: 2006:42 Diarienr: 2006/1701 P-cirknr: :13 FörL, Föräldraledighetslagen. Avdelningen för arbetsgivarpolitik

Cirkulärnr: 2006:42 Diarienr: 2006/1701 P-cirknr: :13 FörL, Föräldraledighetslagen. Avdelningen för arbetsgivarpolitik Cirkulärnr: 2006:42 Diarienr: 2006/1701 P-cirknr: 2006-2:13 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: FörL, Föräldraledighetslagen Malin Looberger Avdelningen för arbetsgivarpolitik Förhandlingssektionen

Läs mer

Yrkesintroduktionsanställning

Yrkesintroduktionsanställning Yrkesintroduktionsanställning Energi och nyfikenhet är viktigt och påverkar hela arbetsplatsen. YA-ANSTÄLLNING Arbete kombinerat med lärande En yrkesintroduktionsanställning, YA-anställning, är en egen

Läs mer

7 trender inom rekrytering - Hur du hittar talanger och knyter dem till dig

7 trender inom rekrytering - Hur du hittar talanger och knyter dem till dig 7 trender inom rekrytering - Hur du hittar talanger och knyter dem till dig www.visma.se/enterprise Sverige befinner sig sedan ett par år i en högkonjunktur och har relativt låg arbetslöshet. Många företag

Läs mer

januari 2015 Vision om en god introduktion

januari 2015 Vision om en god introduktion januari 2015 Vision om en god introduktion Vision om en god introduktion januari 2015 Vision om en god introduktion Inledning Under hösten 2014 genomförde Vision en enkät till drygt 10 000 av våra medlemar

Läs mer

Välkommen! Klicka här för att ändra format Arbetsrätt för nybörjare Per Gradén

Välkommen! Klicka här för att ändra format Arbetsrätt för nybörjare Per Gradén Välkommen! Arbetsrätt för nybörjare på Per Gradén 2018-01-31 PROGRAM Inledning Medbestämmandelagen Anställningsformer Klicka Uppsägning här för att ändra format på Ledighetslagarna Facklig förtroendeman

Läs mer

Bemanningsavtalet Medieföretagen Svenska Journalistförbundet

Bemanningsavtalet Medieföretagen Svenska Journalistförbundet Bemanningsavtalet Medieföretagen Svenska Journalistförbundet Gemensam kommentar Anställning av journalister i bemanningsföretag Anställningsavtal Varken lag eller kollektivavtal innehåller regler för hur

Läs mer

Introduktion av nyanställda

Introduktion av nyanställda Personalavdelningen Ärendenr: KS 2016/111 Fastställd: KS 2016-09-07 Reviderad: RIKTLINJE Introduktion av nyanställda 2/5 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Inledning...3 Syfte...3 Mål...3 Introduktion...3

Läs mer

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba Min arbetsplats Här fyller du i information om din arbetsplats. Arbetsplats:... Adress:... Handledare:... Telefonnummer:... Annan kontaktperson:...

Läs mer

Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE. jonkoping.se

Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE. jonkoping.se Personlig assistans TILLSAMMANS FÖR ATT FRÄMJA HÄLSA OCH INFLYTANDE I VARJE MÖTE jonkoping.se I område personlig assistans i Jönköpings kommun arbetar vi tillsammans med dig för att främja hälsa och inflytande

Läs mer

Datum: Kommunstyrelsen Personalfrågor Ändringar i lagen (1982:80) om anställningsskydd och lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet

Datum: Kommunstyrelsen Personalfrågor Ändringar i lagen (1982:80) om anställningsskydd och lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet Cirkulärnr: 1994:3 Diarienr: 1994:0008 Handläggare: Avdsek: KEP Förh Datum: 1994-01-04 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Personalfrågor Ändringar i lagen (1982:80) om anställningsskydd och lagen (1976:580)

Läs mer

Anställnings upphörande Anställnings upphörande

Anställnings upphörande Anställnings upphörande Anställnings upphörande Tillsvidareanställning Uppsägning Avskedande Pension 33 LAS Överenskommelse Tidsbegränsad anställning Visstidsanställning Provanställning - på arbetstagarens initiativ Uppsägning

Läs mer

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER VID DISKRIMINERING, TRAKASSERIER, SEXUELLA TRAKASSERIER, REPRISALIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER VID DISKRIMINERING, TRAKASSERIER, SEXUELLA TRAKASSERIER, REPRISALIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 5 a 1 (5) VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER VID DISKRIMINERING, TRAKASSERIER, SEXUELLA TRAKASSERIER, REPRISALIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING Fastställd av kommunstyrelsen 2018-05-08

Läs mer

Rekryteringsordning inom Övertorneå kommun

Rekryteringsordning inom Övertorneå kommun 1 ÖVERTORNEÅ KOMMUN Kommunledningsförvaltningen Rekryteringsordning inom Övertorneå kommun Rekryteringsordning Rekryteringsordningen anger i vilken ordning olika kategorier och behov skall beaktas, innan

Läs mer

1(9) Rekryteringspolicy. Styrdokument

1(9) Rekryteringspolicy. Styrdokument 1(9) Styrdokument 2(9) Styrdokument Dokumenttyp Policy Beslutad av Kommunstyrelsen 2018-06-05 139 Dokumentansvarig Personalchefen Reviderad av 3(9) Innehållsförteckning Inledning...4 Mål...4 Syfte...4

Läs mer

Särskilt anställningsstöd

Särskilt anställningsstöd Särskilt anställningsstöd Du som är arbetsgivare kan få ett ekonomiskt stöd om du anställer en person som är med i jobb- och utvecklingsgarantin. Stödet ska hjälpa personer som har svårt att få ett arbete.

Läs mer

Riktlinje vid kränkande särbehandling

Riktlinje vid kränkande särbehandling 1(5) STYRDOKUMENT DATUM 2017-03-08 Riktlinje vid kränkande särbehandling Inledning Älvsbyns kommun är en arbetsgivare där ingen medarbetare ska utsättas för kränkande särbehandling i någon form. Detta

Läs mer

EN GUIDE AV. Så utvecklar du din personal (och får dem att stanna!)

EN GUIDE AV. Så utvecklar du din personal (och får dem att stanna!) EN GUIDE AV Så utvecklar du din personal (och får dem att stanna!) EN GUIDE AV Inledning Ett återkommande problem för arbetsgivare är att få personalen att stanna kvar på företaget under en längre tid.

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD Hako Ground & Garden AB

UPPFÖRANDEKOD Hako Ground & Garden AB UPPFÖRANDEKOD Hako Ground & Garden AB INLEDNING Denna uppförandekod är i första hand ett verktyg och en vägledning för att beskriva och påverka Hako Ground & Gardens beteende och kultur. Det är våra gemensamma

Läs mer

Checklista för introduktion

Checklista för introduktion Checklista för introduktion Den här checklistan kan användas för introduktion av alla som är nya i organisationen anställda, praktikanter, konsulter eller inhyrda (vi kallar dem alla för enkelhetens skull

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Uppsägning vid arbetsbrist PDF ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Uppsägning vid arbetsbrist PDF ladda ner Uppsägning vid arbetsbrist PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Tommy Iseskog. Arbetsbrist står som arbetsrättsligt begrepp för de konsekvenser som följer av att en verksamhet förändras

Läs mer

RÅD & TIPS VID UPPSÄGNINGAR. För dig som är anställd vid advokatbyrå

RÅD & TIPS VID UPPSÄGNINGAR. För dig som är anställd vid advokatbyrå RÅD & TIPS VID UPPSÄGNINGAR För dig som är anställd vid advokatbyrå Inledning Advokatbyråer drabbas ibland liksom andra företag av vikande lönsamhet. Därmed kan behov att minska antalet anställda jurister

Läs mer

Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser

Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser Talarmanus att använda vid introduktion av nyanställda eller information på arbetsplatser Till varje bild har vi tagit fram punkter på vad du kan prata om. Se dessa som inspiration och stöd till dina egna

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

5-stegsguide. Till ett effektivt digitalt samarbete

5-stegsguide. Till ett effektivt digitalt samarbete 5-stegsguide Till ett effektivt digitalt samarbete Fem steg till ett effektivt samarbete med digitala tjänster Idag finns en mängd digitala verktyg, tjänster och plattformar som hjälper oss att samarbeta

Läs mer

Dina rättigheter på jobbet

Dina rättigheter på jobbet Dina rättigheter på jobbet Du har rättigheter! Du har rättigheter på ditt jobb. I denna folder får du reda på de viktigaste rättigheterna som finns med i arbetsrättslagstiftningen. Kräv dina rättigheter!

Läs mer

YA-delegationens handledarutbildning Upplägg för studiecirkel

YA-delegationens handledarutbildning Upplägg för studiecirkel Upplägg för studiecirkel YA-delegationens handledarutbildning består av tre fristående delar: Grundutbildning innehållande avsnitten Att vara handledare, Förbereda arbetsplatsen samt Avsluta handledningen

Läs mer

Välkommen som ny medlem! Tillsammans gör vi arbetslivet ännu bättre.

Välkommen som ny medlem! Tillsammans gör vi arbetslivet ännu bättre. Välkommen som ny medlem! Tillsammans gör vi arbetslivet ännu bättre. ST 2014. Produktion: Fackförbundet STs Kommunikationsenhet. Tryck: Vitt Grafiska januari 2016. Tack för ditt förtroende! Vi är glada

Läs mer

Rutin avseende kränkande särbehandling i arbetslivet

Rutin avseende kränkande särbehandling i arbetslivet Rutin avseende kränkande i arbetslivet Kränkande är ett allvarligt arbetsmiljöproblem. Österåkers kommun tar avstånd från alla former av kränkande och accepterar inte att det förekommer i våra verksamheter.

Läs mer

AD om uppsägning av personliga skäl och avskedande PDF LÄSA ladda ner

AD om uppsägning av personliga skäl och avskedande PDF LÄSA ladda ner AD om uppsägning av personliga skäl och avskedande PDF LÄSA ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Sören Öman. Vad har Arbetsdomstolen (AD) sagt om när man kan säga upp en arbetstagare med alkoholism?

Läs mer

SÅ FÅR DU TILL EN BRA START

SÅ FÅR DU TILL EN BRA START SÅ FÅR DU TILL EN BRA START INFÖR START 1. FÖRBEREDELSER Du tjänar igen tiden sen VID INTRODUKTIONEN 2. PRAKTIKALITETER Var tydlig, övertydlig! Fem tips från arbetsgivare till arbetsgivare inför nyanställning

Läs mer

Reviderad 2013-04-18. Reviderad 2013-04-01

Reviderad 2013-04-18. Reviderad 2013-04-01 Reviderad 2013-04-18 Reviderad 2013-04-01 1 Mål På vår arbetsplats Idrottens Hus, Östersund möts alla med respekt och behandlas utifrån allas lika värde. 1.2 På vår arbetsplats strävar vi efter att: -

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Anställning, Uppsägning, Avsked PDF ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Anställning, Uppsägning, Avsked PDF ladda ner Anställning, Uppsägning, Avsked PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Louise Ideström D'Oliwa. Vilka typer av anställningsformer finns det och hur ingår man ett anställningsavtal? Hur går

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Uppsägning av personliga skäl PDF ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Uppsägning av personliga skäl PDF ladda ner Uppsägning av personliga skäl PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Tommy Iseskog. Den som är anställd riskerar att bli uppsagd om han eller hon bryter mot någon av de skyldigheter som följer

Läs mer

STOCKHOLM STADS RUTINER FÖR ATT MOTVERKA KRÄNKANDE BEHANDLING INKLUDERANDE TRAKASSERIER I OLIKA FORMER

STOCKHOLM STADS RUTINER FÖR ATT MOTVERKA KRÄNKANDE BEHANDLING INKLUDERANDE TRAKASSERIER I OLIKA FORMER STOCKHOLMS STAD SID 1 (6) 2010-12-10 BILAGA 8B STOCKHOLM STADS RUTINER FÖR ATT MOTVERKA KRÄNKANDE BEHANDLING INKLUDERANDE TRAKASSERIER I OLIKA FORMER Stadens verksamheter ska kännetecknas av respekt och

Läs mer

Cirkulärnr: 14:22 Diarienr: 14/3100 P-cirknr: 14-2:9 Nyckelord:

Cirkulärnr: 14:22 Diarienr: 14/3100 P-cirknr: 14-2:9 Nyckelord: Cirkulärnr: 14:22 Diarienr: 14/3100 P-cirknr: 14-2:9 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: AD, Arbetsdomstolen, avsked, samarbetsproblem, arbetsvägran, misskötsamhet Avd för arbetsgivarfrågor

Läs mer

En säkrare arbetsdag för dig som är bemanningsanställd

En säkrare arbetsdag för dig som är bemanningsanställd En säkrare arbetsdag för dig som är bemanningsanställd 1 Du har rätt till en säker arbetsdag Bemanningsanställd, inhyrd eller konsult. Titlarna kan skilja sig åt men uppdraget är detsamma att utföra sitt

Läs mer

Beslutsunderlag för analys av nuläge

Beslutsunderlag för analys av nuläge Beslutsunderlag för analys av nuläge 1. Särskilda händelser Snabbt växande organisation och många nyanställda Antalet anställda har under senaste året ökat och motsvarar en ökning med ca 11 %. Anledningen

Läs mer

Medarbetarundersökning 2017 Totalrapport

Medarbetarundersökning 2017 Totalrapport Medarbetarundersökning 2017 Totalrapport 2 1. Anställningsform 2017 2015 Tillsvidareanställning 92% 91% Tidsbegränsad anställning med månadslön 8% 8% Ack. svar 1358 1447 2 1. Anställningsform 10 9 8 7

Läs mer

Cirkulärnr: 2006:73 Diarienr: 2006/2528 Arbetsgivarpolitik: :25 AD, LAS, avsked, ordervägran, hot, omplacering

Cirkulärnr: 2006:73 Diarienr: 2006/2528 Arbetsgivarpolitik: :25 AD, LAS, avsked, ordervägran, hot, omplacering Cirkulärnr: 2006:73 Diarienr: 2006/2528 Arbetsgivarpolitik: 2006-2:25 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: AD, LAS, avsked, ordervägran, hot, omplacering Arbetsrättssektionen Datum: 2006-11-01

Läs mer

Medarbetarenkät 2014. / Piteå. Svarsfrekvens: 80,7

Medarbetarenkät 2014. / Piteå. Svarsfrekvens: 80,7 Medarbetarenkät 2014 / Piteå Svarsfrekvens: 80,7 1 2 Piteå Mål och uppdrag 66,5% 24,2% 6,8% 2,5% 4,8 Kompetens och utveckling 71% 22,3% 5,4% 1,3% 4,9 Information 80,7% 16,7% 2,3% 0,3% 5,1 Medarbetarskap

Läs mer

Originalet på begäran skickas till personalstödsenheten för diarieföring och distribuering till berörda parter.

Originalet på begäran skickas till personalstödsenheten för diarieföring och distribuering till berörda parter. Polismyndigheten i Västra Götaland Datum 2009-04-20 Diarienr AL 749-8871/08 CHECKLISTA FÖR CHEFEN VID AVSLUT AV ANSTÄLLNING Avslut för:.. När den anställde ska avsluta sin anställning ska denne skriftligt

Läs mer

Promemoria Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 2018:28)

Promemoria Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 2018:28) 2018-09-07 YTTRANDE Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Er ref: A2018/01388/ARM Promemoria Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 2018:28) Bakgrund Promemorian föreslår ändringar i lagen (1982:80)

Läs mer

Policy och handlingsplan mot kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier

Policy och handlingsplan mot kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier Dnr 2018/000143 Id Policy och handlingsplan mot kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier Behandla dina arbetskamrater väl. Antagen av Kommunfullmäktige 2018-03-26 49 1 Mål Vimmerby

Läs mer

Diskrimineringspolicy

Diskrimineringspolicy Diskrimineringspolicy Inledning Vi anser att människor med olika erfarenheter och perspektiv är en avgörande faktor för att skapa en framgångsrik organisation. Vår grundprincip är att alla ska ha lika

Läs mer

Utveckling för dig som är handledare.

Utveckling för dig som är handledare. Utbildningsdag. Utveckling för dig som är handledare. Runt om i landet erbjuder vi utbildningsdagar för dig som vill utvecklas i rollen som handledare. Här träffar du andra hand ledare, tränar dina kunskaper,

Läs mer

Kränkande särbehandling, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier. Diskussionsunderlag till APT

Kränkande särbehandling, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier. Diskussionsunderlag till APT Kränkande särbehandling, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier Diskussionsunderlag till APT Region Östergötlands ställningstagande Nolltolerans och systematiskt arbete Region Östergötland

Läs mer

Tankar & Tips om vardagsutveckling

Tankar & Tips om vardagsutveckling Tankar & Tips om vardagsutveckling Sammanställning från gruppdiskussioner på kompetensombudsträff den 16 september 2010. Till Kompetensombudspärmen, under fliken Verktygslåda Temat under denna förmiddag

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR MEDARBETARE.

TILL DIG SOM ÄR MEDARBETARE. TILL DIG SOM ÄR MEDARBETARE. H elhetssyn. Engagemang. Nytänkande. Tydlighet. Till dig som arbetar eller söker arbete i Söderköpings kommun. MEDARBETARSKAP Medarbetarskapet i Söderköpings kommun bygger

Läs mer

Lönesättning riktlinjer

Lönesättning riktlinjer Datum Reviderad 2018-01-17 Godkänd av Moa Hjertson Lönesättning riktlinjer Lönebildningen och lönesättningen på Tillväxtverket ska medverka till att målen för verksamheten uppnås och att verksamheten bedrivs

Läs mer

Malmö Operas etikpolicy beskriver vårt förhållningssätt, hur vi uppför oss gentemot varandra, publiken och omvärlden. Den är avsedd att ge vägledning

Malmö Operas etikpolicy beskriver vårt förhållningssätt, hur vi uppför oss gentemot varandra, publiken och omvärlden. Den är avsedd att ge vägledning ETIKPOLICY Policyn berör samtliga som deltar i teaterns verksamhet, d v s alla tillsvidare- och visstidsanställda, pjäsengagerade samt personer med uppdrag inom Malmö Opera. Malmö Operas etikpolicy beskriver

Läs mer

Löneadministration för nybörjare.

Löneadministration för nybörjare. Löneadministration för nybörjare. BEHÖVER DU ANSTÄLLA? DÅ KAN DET VARA BRA ATT KÄNNA TILL VILKA LAGAR SOM GÄLLER. HÄR ÄR GUIDEN FÖR DIG! Vi tar ditt företagande personligt Regelverket för löneadministratören

Läs mer

ANSTÄLLA SOMMARJOBBARE

ANSTÄLLA SOMMARJOBBARE Det här är Företagarna Vi är Sveriges största intresseorganisation för dig som är företagare. Vi företräder 70 000 företagare i Sverige. Det ger oss kraft att påverka makthavare på alla plan och i många

Läs mer

50IDÉER OCH TIPS OM MEDARBETAR- ENGAGEMANG LEDARGUIDE MEDARBETARENGAGEMANG

50IDÉER OCH TIPS OM MEDARBETAR- ENGAGEMANG LEDARGUIDE MEDARBETARENGAGEMANG 50IDÉER OCH TIPS OM MEDARBETAR- ENGAGEMANG LEDARGUIDE MEDARBETARENGAGEMANG ! 50IDÉER OCH TIPS OM MEDARBETAR- ENGAGEMANG 50 IDÉER OCH TIPS OM MEDARBETARENGAGEMANG 1 2 3 4 5 SKAPA EN GOD RELATION Relationen

Läs mer