Riktlinje mot kränkande särbehandling i arbetslivet. Definition av kränkande särbehandling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riktlinje mot kränkande särbehandling i arbetslivet. Definition av kränkande särbehandling"

Transkript

1 RIKTLINJE MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLINGI ARBETSLIVET Riktlinje mot kränkande särbehandling i arbetslivet Eslövs kommun tar avstånd från alla former av kränkande särbehandling och tolererar inte att sådana förekommer i vår verksamhet. Inom Eslövs kommun verkar vi för en arbetsmiljö med respekt för olikheter och alla människors lika värde. Rutinen för kränkande särbehandling omfattar den som hos arbetsgivare: är medarbetare gör en förfrågan om eller sökt arbete söker eller fullgör praktik står till förfogande för att utföra eller utför arbete som inhyrd eller inlånad arbetskraft Definition av kränkande särbehandling Kränkande särbehandling avser handlingar som riktas mot en eller flera medarbetare på ett kränkande sätt och som kan leda till ohälsa eller att dessa ställs utanför arbetsplatsens gemenskap (4 AFS 2015:4). Kränkande särbehandlingar kan vara fysiskt, talat eller outtalat uppträdande. Det är medarbetaren som blir utsatt som avgör om uppträdandet accepteras eller om det är kränkande. Både chefer och medarbetare i en arbetsgrupp kan särbehandla en individ eller själva utsättas för kränkande särbehandling. Exempel på kränkande särbehandling: Förtal Undanhållande av information Förolämpningar eller negativt bemötande Omotiverat fråntagande av arbetsuppgifter Saboterande av arbetets utförande Utfrysning Mobbning, trakasserier och diskriminering är olika former av kränkande särbehandling. Mobbning innebär att en medarbetare utsätts för grov respektlöshet och blir illa behandlad av människor på sin arbetsplats, det kan röra sig om skvaller, förtal eller utfrysning. Det är när en medarbetare upprepat blir illa behandlad som det räknas som mobbning. Dokumentet Riktlinje mot kränkande särbehandling i arbetslivet är antaget av Arbetsgivarutskottet Det riktar sig till chefer och medarbetare i Eslövs kommun. Ses över för revidering senast 03, Kontaktperson: HR-chef, HRavdelningen 1 (5)

2 Trakasserier innebär en kränkning av individens värdighet. Sexuella trakasserier innebär ovälkommet sexuellt uppträdande i ord eller handling, som leder till att medarbetaren känner sig förnedrad, stressad eller illa till mods. Det är viktigt att vara medveten om samt ta hänsyn till människors olika sexuella läggning på en arbetsplats. Diskriminering i arbetslivet innebär att medarbetare, arbetssökande eller kunder/brukare inte får missgynnas på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Diskrimineringslagen omfattar alla medarbetare och gäller oavsett om arbetsgivaren haft för avsikt att diskriminera eller om diskrimineringen skett av oaktsamhet. Även bristande tillgänglighet, trakasserier, sexuella trakasserier och instruktioner att diskriminera är former av diskriminering. Diskrimineringslagen förbjuder även repressalier på arbetsplatsen mot medarbetare som anmält arbetsgivaren för diskriminering. Arbetsgivarens ansvar Kränkande särbehandling är en arbetsmiljöfråga och arbetsgivaren ska därmed planera och organisera arbetet på ett sätt som motverkar kränkande särbehandling. En kränkande särbehandling som inte stoppas i ett tidigt skede kan leda till sjukdom och utslagning från arbetsplatsen och slutligen arbetslivet. Förebyggande och tidiga åtgärder har därför en avgörande betydelse. Det är allas ansvar att medverka till en god arbetsmiljö och atmosfär på arbetsplatsen. Tidiga och snabba insatser: ökar förutsättningarna för positiva lösningar förhindrar utslagning räddar arbetsgruppen från ineffektivitet och samarbetskollaps Arbetsgivaren bär ansvaret för att individer inte diskrimineras eller missgynnas på arbetsplatsen. Diskrimineringslagen beskriver även hur arbetsgivaren ska verka för lika rättigheter och möjligheter på arbetsplatsen (Kap 3, 1 ). Chefens ansvar Chefen ansvarar för att förebygga, uppmärksamma och utreda kränkande särbehandling och diskriminering samt lösa de problem som uppstår på ett effektivt sätt. Därtill bör chefen se till så att arbetsmiljön på respektive arbetsplats är sådan att den motverkar uppkomst av kränkande särbehandling. För att förhindra kränkande särbehandling i ett tidigt stadium bör chefen vara uppmärksam på konflikter, arbetsbelastning, arbetsfördelning, förutsättningar för samarbete och konsekvenser av förändringar. 2 (5)

3 Det bör regelbundet hållas gemensamma diskussioner på arbetsplatsen om allas skyldighet att verka för god arbetsmiljö samt vad som uppfattas som välkommande, trevligt och respektfullt bemötande jämfört med otrevligt, obehagligt och kränkande. Medarbetarna är ett viktigt verktyg för chefer och personal i syfte att med en öppen dialog analysera, utveckla och följa upp arbetsplatsens psykosociala arbetsmiljö för att motverka bland annat kränkningar. Chefens ansvar är att alla medarbetare känner till gällande lagstiftning och rutiner vid kränkande särbehandling. Medarbetarens ansvar Alla anställda har ett ansvar att uppmärksamma och förhindra att kränkande särbehandling förekommer på arbetsplatsen. Det görs bland annat genom att skapa och upprätthålla ett öppet och vänligt klimat samt en vardaglig hövlighet på arbetsplatsen. Signaler på kränkande särbehandling För den enskilde medarbetaren: ökade samarbetssvårigheter låg tolerans mot stress oförmåga att se framåt eller ställer orimliga krav på upprättelse minskad kreativitet För arbetsgruppen: minskad effektivitet och produktivitet låg tolerans mot påfrestningar och allmänna symptom på vantrivsel ökad kritik mot arbetsgivaren, bristande förtroende samarbetsproblem personalomsättning hög sjukfrånvaro och ökade antal ledighetsansökningar låg tolerans mot avvikelser eller belastning Insatser för att förebygga kränkande särbehandling Skapa normer på arbetsplatsen som uppmuntrar ett vänligt, respekterande och stödjande klimat där arbetsgivarna är de främsta föregångarna Uppmuntra tydlig och öppen kommunikation Vara en god förebild Skapa goda arbetsförhållanden genom bland annat en bra introduktion och handledning på arbetsplatsen 3 (5)

4 Genomföra regelbundna medarbetarsamtal och arbetsplatsträffar Gör arbetstagarna delaktiga i åtgärder som görs för att förbättra arbetsmiljön Anmälan Medarbetarens ansvar Den som misstänker eller upptäcker tendenser till eller känner sig utsatt för kränkande särbehandling eller diskriminering ska omedelbart ta upp detta med närmaste chef. Om chefen är part i konflikten kontaktas dennes chef. Om det behövs kan även kontakt tas med skyddsombud eller fackligt ombud. Alla fall av kränkande särbehandling ska rapporteras till arbetsgivaren även om det kan uppstå risker för eventuella lojalitetskonflikter. I första hand bör du tala om för den eller de som utsatt dig för kränkande särbehandling att du inte tolererar beteendet. Om det inte är möjligt kontakta din chef. Försök dokumentera vad som hänt, uppge datum, tid, plats, vilka personer som var närvarande, vilken sorts kränkande särbehandling du utsatts för, hur du reagerade och svarade etc. Du som blivit utsatt för kränkande behandling har alltid rätt att ha en facklig representant närvarande vid samtalet med närmaste chef. Om utredning och åtgärder inte vidtagits mot diskriminering, trakasserier eller sexuella trakasserier, kan anmälan lämnas till Diskriminneringsombudsmannen. Chefens ansvar Chefen ansvarar för att den som utsätts för kränkande särbehandling behandlas med respekt och får omedelbart stöd samt en objektiv, diskret och konfidentiell handläggning. HR-avdelningen kan alltid kontaktas för stöttning i arbetet mot kränkande särbehandling. 1. Utred orsakerna skyndsamt. Bestäm snarast tid för samtal med den som har utsatts för kränkande särbehandling. Samtalet handlar om de upplevelser medarbetaren har av det som inträffat. Det är bra att sammanfatta det som sagts under samtalet för att försäkra sig om att ni båda uppfattat samtalet på samma sätt. Kom överrens om vad som kan föras vidare till samtalet med den eller de som agerat kränkande. Därefter genomförs samtal med den eller 4 (5)

5 de som agerat kränkande där chefen tydligt klargör att kränkande särbehandling aldrig är accepterat. 2. Vidta åtgärder. Samtalen dokumenteras och handlingsplan upprättas med en tydlig plan för åtgärder och uppföljningar. 3. Följ upp kontinuerligt. Se till så att den som är utsatt får det stöd och den hjälp som behövs och att denne får goda möjligheter till enskilda samtal om det som hänt, med både arbetskamrater och arbetsgivare. Chefen gör tillsammans med medarbetaren en bedömning utifrån vad som framkommit i utredaningen om det finns behov av fortsatta insatser. Om åtgärderna inte anses tillräckliga eller inte efterföljs bör en ny åtgärdsplan upprättas. Om chefen inte på egen hand kan hantera situationen och nå en lösning som av berörda parter är helt accepterad, kan personalavdelningen eller företagshälsovården kontaktas skyndsamt. Vidtagna åtgärder dokumenteras och återkopplas till berörda parter. 4. Arbetsrättsliga åtgärder. Konsekvensen för den medarbetare som utsatt någon för kränkande särbehandling i arbetet kan bli disciplinåtgärder. I allvarligare fall kan det bli fråga av uppsägning av personliga skäl. Disciplinåtgärder förutsätter alltid kontakt med medarbetarens fackliga organisation. Det är viktigt att tänka på att andra i arbetsgruppen också kan vara berörda, indirekt eller direkt, av det som inträffat. Chefen kan alltid kontakta HR-avdelningen eller företagshälsovården för vägledning. 5 (5)

Handlingsplan för att förebygga och hantera kränkningar och repressalier

Handlingsplan för att förebygga och hantera kränkningar och repressalier 1 (7) Handlingsplan för att förebygga och hantera kränkningar och repressalier Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Kommunfullmäktige Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2019-05-22

Läs mer

Handlingsplan mot kränkande särbehandling

Handlingsplan mot kränkande särbehandling Handlingsplan mot kränkande särbehandling DOKUMENTNAMN Handlingsplan mot kränkande särbehandling GILTIGHETSPERIOD 20180305--tillsvidare DOKUMENTTYP Handlingsplan BESLUTAT/ANTAGET DOKUMENTÄGARE Pajala kommun

Läs mer

Rutin och handlingsplan mot diskriminering och kränkande särbehandling

Rutin och handlingsplan mot diskriminering och kränkande särbehandling Sida 1 av 5 2017-05-29 KOMMUNSTYRELSEN Rutin och handlingsplan mot diskriminering och kränkande särbehandling Mål Att arbeta i Munkedals kommun ska upplevas som positivt, utvecklande och trivsamt och det

Läs mer

Policy kränkande särbehandling och diskriminering

Policy kränkande särbehandling och diskriminering Policy kränkande särbehandling och diskriminering Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Internhyra Riktlinjer Kf 2018-10-15, 145 Kommunfullmäktige Kalix kommun tar som arbetsgivare

Läs mer

Plan för att förebygga och hantera trakasserier sexuella trakasserier kränkande särbehandling

Plan för att förebygga och hantera trakasserier sexuella trakasserier kränkande särbehandling Plan för att förebygga och hantera trakasserier sexuella trakasserier kränkande särbehandling Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Inledning 2 Lagar 2 Vad innebär trakasserier, sexuella trakasserier,

Läs mer

Rutin avseende diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier i arbetslivet.

Rutin avseende diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier i arbetslivet. Rutin avseende diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier i arbetslivet. Österåkers kommun ska vara en inkluderande arbetsplats med gott arbetsklimat, fritt från diskriminering,

Läs mer

Riktlinje vid kränkande särbehandling

Riktlinje vid kränkande särbehandling 1(5) STYRDOKUMENT DATUM 2017-03-08 Riktlinje vid kränkande särbehandling Inledning Älvsbyns kommun är en arbetsgivare där ingen medarbetare ska utsättas för kränkande särbehandling i någon form. Detta

Läs mer

Kränkande särbehandling

Kränkande särbehandling Riktlinjer och rutiner Kränkande särbehandling Gäller från: 2016-06-08 Innehåll Kränkande särbehandling... 3 Vad är kränkande särbehandling?... 3 Exempel på kränkande särbehandling:... 3 Signaler på att

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ÅTGÄRDER MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH TRAKASSERIER

RIKTLINJER FÖR ÅTGÄRDER MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH TRAKASSERIER Blad 1 RIKTLINJER FÖR ÅTGÄRDER MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH TRAKASSERIER Antagna av kommunfullmäktige 8 mars 2017, 75, ersätter policy och handlingsplan mot trakasserier på arbetsplatsen. Förhållningssätt

Läs mer

Rutin för arbete mot kränkande särbehandling i arbetslivet (inklusive diskriminering och trakasserier)

Rutin för arbete mot kränkande särbehandling i arbetslivet (inklusive diskriminering och trakasserier) Rutin för arbete mot kränkande särbehandling i arbetslivet (inklusive diskriminering och trakasserier) Kränkande särbehandling är ett allvarligt arbetsmiljöproblem. Österåkers kommun tar avstånd från alla

Läs mer

Rutin avseende kränkande särbehandling i arbetslivet

Rutin avseende kränkande särbehandling i arbetslivet Rutin avseende kränkande i arbetslivet Kränkande är ett allvarligt arbetsmiljöproblem. Österåkers kommun tar avstånd från alla former av kränkande och accepterar inte att det förekommer i våra verksamheter.

Läs mer

POLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR ATT FÖREBYGGA, UPPTÄCKA OCH ÅTGÄRDA KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING

POLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR ATT FÖREBYGGA, UPPTÄCKA OCH ÅTGÄRDA KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING POLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR ATT FÖREBYGGA, UPPTÄCKA OCH ÅTGÄRDA KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-27, 178 Dnr: KS 2017/662 Revideras xxxx Kommunledningskontoret

Läs mer

Policy samt handlingsplan mot diskriminering och kränkande särbehandling

Policy samt handlingsplan mot diskriminering och kränkande särbehandling 1 av 8 Uppdaterat 2011-10-03 Policy samt handlingsplan mot diskriminering och kränkande särbehandling Dokumenttyp Policy samt handlingsplan Dokumentägare Personalfunktionen Dokumentinformation Dokumentnamn

Läs mer

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER VID DISKRIMINERING, TRAKASSERIER, SEXUELLA TRAKASSERIER, REPRISALIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER VID DISKRIMINERING, TRAKASSERIER, SEXUELLA TRAKASSERIER, REPRISALIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 5 a 1 (5) VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER VID DISKRIMINERING, TRAKASSERIER, SEXUELLA TRAKASSERIER, REPRISALIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING Fastställd av kommunstyrelsen 2018-05-08

Läs mer

Koncernkontoret Personalstrategiska avdelningen

Koncernkontoret Personalstrategiska avdelningen Personalstrategiska avdelningen Charlotta Lundberg likabehandlingsstrateg 044-309 33 13 charlotta.lundberg@skane.se BESLUT 2011-03-22 1 (2) Handlingsplan mot trakasserier och kränkande särbehandling Beskrivning

Läs mer

Policy Kränkande särbehandling och. diskriminering

Policy Kränkande särbehandling och. diskriminering Policy Kränkande särbehandling och diskriminering Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Policy Kränkande särbehandling och diskriminering Policy 2016-04-11, 58 Kommunfullmäktige

Läs mer

Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling

Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling Definition Återkommande klandervärda eller negativt präglade handlingar som riktas mot enskilda medarbetare eller chefer på ett kränkande sätt

Läs mer

Riktlinje för hantering av kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier inom Mullsjö kommun

Riktlinje för hantering av kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier inom Mullsjö kommun Namn på dokumentet: Riktlinjer för hantering av kränkande särbehandling inom Mullsjö kommun Version: 3.0 Dokumenttyp: Riktlinje Gäller: Tillsvidare Dokumentansvarig: Personalchef Revideras: Senast 2022

Läs mer

Riktlinjer för hantering av kränkande särbehandling

Riktlinjer för hantering av kränkande särbehandling r för hantering av kränkande särbehandling r för hantering av 1 av 8 INNEHÅLL INLEDNING... 3 DEFINITIONER... 3 1. Kränkande särbehandling... 3 2. Mobbning... 3 3. Allvarlig mobbning... 4 Diskriminering,

Läs mer

Riktlinjer. Riktlinjer mot kränkande särbehandling KS Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente. Strategi Taxa

Riktlinjer. Riktlinjer mot kränkande särbehandling KS Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente. Strategi Taxa KS18-119 003 Riktlinjer mot kränkande särbehandling Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Upprättad 2018-05-08 Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-11 37 Innehåll Inledning...

Läs mer

Policy. mot kränkande särbehandling, diskriminering och sexuella trakasserier

Policy. mot kränkande särbehandling, diskriminering och sexuella trakasserier DIARIENUMMER: KS 30/2018 901 FASTSTÄLLD: 2018-03-13 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: - GILTIG TILL: 2022-12-31 DOKUMENTANSVAR: Pch Policy mot kränkande särbehandling, diskriminering och sexuella trakasserier

Läs mer

KRANKANDE SÄRBEHANDLING - MOBBING

KRANKANDE SÄRBEHANDLING - MOBBING Antaget i kommunstyrelsen. den 18 december 1996 260 POLICY MOT.. KRANKANDE SÄRBEHANDLING - MOBBING.. Policy mot kränkande särbehandling - mobbning i Lekebergs kommun Ingen anställd i Lekebergs kommun skall

Läs mer

Riktlinje kränkande särbehandling RIKTLINJE

Riktlinje kränkande särbehandling RIKTLINJE Riktlinje kränkande särbehandling RIKTLINJE Typ av styrdokument Riktlinje Beslutsinstans Kommunstyrelsen Fastställd 2019-01-09, 3 Diarienummer KS 2018/426 Giltighetstid Fr.o.m. 2019-02-01 och tills vidare

Läs mer

Riktlinjer mot trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling

Riktlinjer mot trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling Riktlinjer mot trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling 1 Inledning I Gävle kommunkoncern utgår vi från alla människors lika värde, i ett öppet arbetsklimat med respekt och välvilja

Läs mer

Riktlinjer mot kränkande särbehandling

Riktlinjer mot kränkande särbehandling Riktlinjer mot kränkande särbehandling Fastställd av kommunstyrelsen 2011-09-06 182, reviderad 2017-08-08 164 och 2018-10-09 166 Innehållsförteckning 1. Grundvärdering... 2 2. Mål... 2 3. Definitioner...

Läs mer

1. Inledning Vad är kränkande särbehandling?... 2

1. Inledning Vad är kränkande särbehandling?... 2 RIKTLINJER Riktlinjer mot kränkande särbehandling Fastställd av regionstyrelsen Framtagen av ledningskontoret Datum 2016-09-22 Riktlinjer mot kränkande särbehandling Innehåll 1. Inledning... 2 2. Vad är

Läs mer

Riktlinjer mot KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING, TRAKASSERIER OCH SEXUELLA TRAKASSERIER

Riktlinjer mot KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING, TRAKASSERIER OCH SEXUELLA TRAKASSERIER Riktlinjer mot KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING, TRAKASSERIER OCH SEXUELLA TRAKASSERIER Fastställd av kommunstyrelsens arbetsgivarutskott 2017-12-07, 49 Södergatan 20, 195 85 Märsta Tel (vxl) 08-591 260 00 Fax

Läs mer

Kränkande särbehandling och trakasserier

Kränkande särbehandling och trakasserier Kränkande särbehandling och trakasserier Inledning 4 Lagstiftning 4 Definitioner 5 Konflikt 5 Kränkande särbehandling 5 Mobbning 5 Trakasserier och sexuella trakasserier 5 Repressalier från arbetsgivaren

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Med tillhö rande riktlinjer fö r arbetsmiljö arbetet. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan

Arbetsmiljöpolicy. Med tillhö rande riktlinjer fö r arbetsmiljö arbetet. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan Arbetsmiljöpolicy Med tillhö rande riktlinjer fö r arbetsmiljö arbetet Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning 1. Arbetsmiljöpolicy

Läs mer

Sexuella trakasserier

Sexuella trakasserier Riktlinjer och rutiner Sexuella trakasserier Gäller från: 2016-06-08 Innehåll Sexuella trakasserier... 3 Vad är sexuella trakasserier?... 3 Exempel på sexuella trakasserier:... 3 Förebyggande arbete mot

Läs mer

Policy mot kränkande särbehandling, sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön

Policy mot kränkande särbehandling, sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön 1 Författningssamling Antagen av kommunstyrelsen: 5 december 2006 Reviderad: Policy mot kränkande särbehandling, sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön Inledning Denna policy med handlingsplan

Läs mer

Riktlinjer och ärendehantering vid misstanke om kränkande särbehandling vid Röda Korsets Högskola. Fastställd av HR-chef

Riktlinjer och ärendehantering vid misstanke om kränkande särbehandling vid Röda Korsets Högskola. Fastställd av HR-chef Riktlinjer och ärendehantering vid misstanke om kränkande särbehandling vid Röda Korsets Högskola. Fastställd av HR-chef 2018-12-21 Röda Korsets Högskola tar avstånd från alla former av kränkande särbehandling

Läs mer

HR-enheten inom sektor styrning och verksamhetsstöd ansvarar för den övergripande uppföljningen av planen.

HR-enheten inom sektor styrning och verksamhetsstöd ansvarar för den övergripande uppföljningen av planen. I Skövde kommun har vi en positiv grundsyn med stark tilltro till verksamheten, till oss själva, våra arbetskamrater, vår arbetsgrupp och vår chef. Delaktighet, ansvar och inflytande ska vara naturliga

Läs mer

Policy och handlingsplan mot kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier

Policy och handlingsplan mot kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier Dnr 2018/000143 Id Policy och handlingsplan mot kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier Behandla dina arbetskamrater väl. Antagen av Kommunfullmäktige 2018-03-26 49 1 Mål Vimmerby

Läs mer

Styrdokument. Trakasserier och kränkande särbehandling. Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle

Styrdokument. Trakasserier och kränkande särbehandling. Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle Styrdokument Trakasserier och kränkande särbehandling Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle Beslutat av rektor 2012-08-21 Dnr HIG 2012/1028 1 Trakasserier och kränkande

Läs mer

Rutin vid kränkande särbehandling, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier

Rutin vid kränkande särbehandling, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier mmunstyrelsen Datum 1 (5) nsult och uppdrag 2016-10-14 Utveckling/HR Anne-Li Gustafsson, 016-7102138 Rutin vid kränkande särbehandling, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier Att arbeta i

Läs mer

Författningssamling. Riktlinje mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier på arbetsplatsen

Författningssamling. Riktlinje mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier på arbetsplatsen Författningssamling Dokumenttyp Riktlinje Beslutsinstans Utskott 1 Beslutsdatum 2018-10-16 140 Dokumentansvarig HR-chef Gäller för Nässjö kommun Senast reviderad Riktlinje mot trakasserier, sexuella trakasserier,

Läs mer

Uppdaterad Riktlinjer mot trakasserier och kränkande särbehandling

Uppdaterad Riktlinjer mot trakasserier och kränkande särbehandling Uppdaterad 2017-12-20 Riktlinjer mot trakasserier och kränkande särbehandling Innehåll Riktlinjer mot trakasserier och kränkande särbehandling... 3 Vad är trakasserier?... 3 Vad är sexuella trakasserier?...

Läs mer

Policy och rutiner för hur Upplands Väsby förebygger och hanterar kränkande särbehandling och sexuella trakasserier

Policy och rutiner för hur Upplands Väsby förebygger och hanterar kränkande särbehandling och sexuella trakasserier Styrdokument, policy 2018-09-12 Dnr KS/2018:298 Policy och rutiner för hur Upplands Väsby förebygger och hanterar kränkande särbehandling och sexuella trakasserier Nivå: Kommungemensamt styrdokument Antagen:

Läs mer

Handlingsplan mot kränkande särbehandling, diskriminering och sexuella trakasserier

Handlingsplan mot kränkande särbehandling, diskriminering och sexuella trakasserier DIARIENUMMER: KS 30/2018 FASTSTÄLLD: 2018-04-23 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: - GILTIG TILL: 2022-12-31 DOKUMENTANSVAR: Kanslichef Plan Handlingsplan mot kränkande särbehandling, diskriminering och sexuella

Läs mer

STOCKHOLM STADS RUTINER FÖR ATT MOTVERKA KRÄNKANDE BEHANDLING INKLUDERANDE TRAKASSERIER I OLIKA FORMER

STOCKHOLM STADS RUTINER FÖR ATT MOTVERKA KRÄNKANDE BEHANDLING INKLUDERANDE TRAKASSERIER I OLIKA FORMER STOCKHOLMS STAD SID 1 (6) 2010-12-10 BILAGA 8B STOCKHOLM STADS RUTINER FÖR ATT MOTVERKA KRÄNKANDE BEHANDLING INKLUDERANDE TRAKASSERIER I OLIKA FORMER Stadens verksamheter ska kännetecknas av respekt och

Läs mer

POLICY OCH HANDLINGSPLAN. i TORSBY KOMMUN MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING

POLICY OCH HANDLINGSPLAN. i TORSBY KOMMUN MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING POLICY OCH HANDLINGSPLAN i TORSBY KOMMUN MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING Policy i Torsby kommun mot kränkande särbehandling Att få känna arbetsglädje och arbetsgemenskap är en rättighet för alla anställda,

Läs mer

Riktlinjer mot kränkande

Riktlinjer mot kränkande Kommunstyrelseförvaltningen Marianne Vestin Leffler, 0611-34 80 00 marianne.vestin.leffler@harnosand.se Riktlinjer mot kränkande särbehandling och diskriminering Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Riktlinje för hantering av kränkande särbehandling.

Riktlinje för hantering av kränkande särbehandling. Skapad av: Personalavdelningen STYRDOKUMENT Datum 2018-10-18 Sida 1(7) Diarienummer: KS490-18 026 Giltighet fr o m: 2019-03-05 Senast reviderad: Godkänt/antaget av: KS 2019-03-05, 37 Se regler för styrdokument

Läs mer

Riktlinje vid kränkande särbehandling

Riktlinje vid kränkande särbehandling 1(5) STYRDOKUMENT DATUM 2018-10-03 Riktlinje vid kränkande särbehandling Inledning Älvsbyns kommun är en arbetsgivare där ingen medarbetare ska utsättas för kränkande särbehandling i någon form. Kränkande

Läs mer

Kränkning eller trakasserier AFS eller dl VILKET ANSVAR HAR LU:S CHEFER OCH MEDARBETARE?

Kränkning eller trakasserier AFS eller dl VILKET ANSVAR HAR LU:S CHEFER OCH MEDARBETARE? Kränkning eller trakasserier AFS eller dl VILKET ANSVAR HAR LU:S CHEFER OCH MEDARBETARE? Introduktion Om oss: Arbetsrättsligt stöd till personalfunktioner vid fakultetskanslierna/motsvarande Fokus på arbetsmiljö

Läs mer

Riktlinjer. Kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier. Dokumenttyp Riktlinje

Riktlinjer. Kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier. Dokumenttyp Riktlinje r Kränkande särbehandling, trakasserier r Kränkande 1 av 9 INNEHÅLL 1 INLEDNING... 3 2 LAGSTIFTNING... 3 3 DEFINITIONER... 3 3.1 Konflikt... 3 3.2 Kränkande särbehandling... 3 3.3 Mobbning... 4 3.4 Allvarlig

Läs mer

Ärendehantering vid kränkning och diskriminering

Ärendehantering vid kränkning och diskriminering HSPA 49-2014/82 1 (av 6) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Handledning för process 2014-05-01

Läs mer

Riktlinje kränkande särbehandling, Götene kommun

Riktlinje kränkande särbehandling, Götene kommun Riktlinje kränkande särbehandling, Götene kommun Antagen av Kommunstyrelsens arbetsutskott, KSAU 2017-05-10, 137 Personalenheten Inledning Denna riktlinje är framtagen utifrån ny diskrimineringslagstiftning

Läs mer

Handlingsplan mot trakasserier. Beslutad av kommunstyrelsen 5 mars 2018, 54. Dnr KS

Handlingsplan mot trakasserier. Beslutad av kommunstyrelsen 5 mars 2018, 54. Dnr KS Handlingsplan mot trakasserier Beslutad av kommunstyrelsen 5 mars 2018, 54. Dnr KS2017.0143 Innehåll 1 Handlingsplan för Skövde kommun mot trakasserier och diskriminering, pga kön, könsöverskridande identitet

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE Datum: Kommunstyrelsen D.nr: Jennie Strandberg Olsson

TJÄNSTESKRIVELSE Datum: Kommunstyrelsen D.nr: Jennie Strandberg Olsson TJÄNSTESKRIVELSE Datum: 2016-11-21 Kommunstyrelsen D.nr: 2016-000343 Jennie Strandberg Olsson Förslag till Rutin vid kränkande särbehandling Bakgrund och sammanfattning Utifrån bestämmelser i Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Kränkningar, diskriminering och repressalier

Kränkningar, diskriminering och repressalier 1(5) 2(5) Kränkningar, diskriminering och repressalier Inledning Svedala kommuns arbetsmiljö ska präglas av våra värdeord; hållbarhet, öppenhet, engagemang och mod. Det innebär bland annat att vi inte

Läs mer

Likabehandlingspolicy Tillämpning Arbetet

Likabehandlingspolicy Tillämpning Arbetet Likabehandlingsplan Ingen är vaccinerad mot diskriminering. Att reagera på det faktum att någon är annorlunda är naturligt. Det är när man börjar agera utifrån en rädsla för det som är annorlunda, som

Läs mer

Med kränkande särbehandling

Med kränkande särbehandling Med kränkande särbehandling avses återkommande klandervärda eller negativt präglade handlingar som riktas mot enskilda arbetstagare på ett kränkande sätt och kan leda till att dessa ställs utanför arbetsplatsens

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG 15 KS/2017:162

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG 15 KS/2017:162 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Personalutskott 2017-06-02 1 (1) Sida 15 KS/2017:162 Riktlinjer mot kränkande särbehandling, trakasserier, sexuella trakasserier, diskriminering och repressalier

Läs mer

Bilaga till policy Kränkande särbehandling

Bilaga till policy Kränkande särbehandling Bilaga till policy Kränkande särbehandling Bilaga till policy Kränkande särbehandling 1(7) Innehållsförteckning Bilaga till Landstinget Blekinges policy Kränkande särbehandling... 3 Inledning... 3 1. Vad

Läs mer

KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING

KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING MOBBNING OCH SEXUELLA TRAKASSERIER på arbetsplatsen Policy och vägledning Kränkande särbehandling, sexuella trakasserier och mobbning Kränkande särbehandling förekommer överallt.

Läs mer

Information om diskriminering, trakasserier och kränkningar

Information om diskriminering, trakasserier och kränkningar Information om diskriminering, trakasserier och kränkningar Diskriminering, trakasserier och kränkningar 1. Bakgrund Vid UFL tolereras inte någon form av diskriminering, trakasserier eller kränkningar.

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer för arbete mot diskriminering. 63 Dnr 2018/00214

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer för arbete mot diskriminering. 63 Dnr 2018/00214 Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Ks 63 Den 2018-05-08 63 Dnr 2018/00214 Riktlinjer för arbete mot diskriminering Kommunstyrelsens beslut Riktlinjer för arbete mot diskriminering

Läs mer

Riktlinjer mot diskriminering, kränkande särbehandling och trakasserier

Riktlinjer mot diskriminering, kränkande särbehandling och trakasserier Riktlinjer mot diskriminering, kränkande särbehandling och trakasserier Antagen i Kommunstyrelsen 2014-02-26 KS/2013:702 Personalavdelningen Kommunstyrelsens förvaltning Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Malmö Operas etikpolicy beskriver vårt förhållningssätt, hur vi uppför oss gentemot varandra, publiken och omvärlden. Den är avsedd att ge vägledning

Malmö Operas etikpolicy beskriver vårt förhållningssätt, hur vi uppför oss gentemot varandra, publiken och omvärlden. Den är avsedd att ge vägledning ETIKPOLICY Policyn berör samtliga som deltar i teaterns verksamhet, d v s alla tillsvidare- och visstidsanställda, pjäsengagerade samt personer med uppdrag inom Malmö Opera. Malmö Operas etikpolicy beskriver

Läs mer

Processbeskrivning vid misstänkt diskriminering, trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier

Processbeskrivning vid misstänkt diskriminering, trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier Processbeskrivning vid misstänkt diskriminering, trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier Beslutat av Universitetsdirektören Gäller från 2019-04-12 Beslutsdatum: 2019-09-12 Inledning Processbeskrivning

Läs mer

Malmö Operas etikpolicy beskriver vårt förhållningssätt, hur vi uppför oss gentemot varandra, publiken och omvärlden. Den är avsedd att ge vägledning

Malmö Operas etikpolicy beskriver vårt förhållningssätt, hur vi uppför oss gentemot varandra, publiken och omvärlden. Den är avsedd att ge vägledning ETIKPOLICY Policyn berör samtliga som deltar i teaterns verksamhet, d v s alla tillsvidare- och visstidsanställda, pjäsengagerade samt personer med uppdrag inom Malmö Opera. Malmö Operas etikpolicy beskriver

Läs mer

Policy samt handlingsplan mot särbehandling

Policy samt handlingsplan mot särbehandling 1 av 10 Uppdaterad 2013-06-24 Policy samt handlingsplan mot diskriminering och kränkande särbehandling Dokumenttyp Policy samt handlingsplan Dokumentägare Personalfunktionen Dokumentinformation Dokumentnamn

Läs mer

Diskrimineringspolicy

Diskrimineringspolicy Diskrimineringspolicy Inledning Vi anser att människor med olika erfarenheter och perspektiv är en avgörande faktor för att skapa en framgångsrik organisation. Vår grundprincip är att alla ska ha lika

Läs mer

Rutin. Rutin för kränkande särbehandling, trakasserier och diskriminering. Vad säger lagen? HaV:s ståndpunkt

Rutin. Rutin för kränkande särbehandling, trakasserier och diskriminering. Vad säger lagen? HaV:s ståndpunkt 1/7 Rutin Gäller från Diarienummer 2016-10-06 2885-16 Ansvarig för rutinen Beslutad av Personalenheten Jakob Granit Rutin för kränkande särbehandling, trakasserier och diskriminering Vad säger lagen? Havs-

Läs mer

Kränkande särbehandling, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier. Diskussionsunderlag till APT

Kränkande särbehandling, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier. Diskussionsunderlag till APT Kränkande särbehandling, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier Diskussionsunderlag till APT Region Östergötlands ställningstagande Nolltolerans och systematiskt arbete Region Östergötland

Läs mer

Policy mot Sexuella trakasserier och Kränkande särbehandling

Policy mot Sexuella trakasserier och Kränkande särbehandling Policy mot Sexuella trakasserier och Kränkande särbehandling Antagen av kommunfullmäktige 2008-02-13 5 INLEDNING Enligt Jämställdhetslagen och Arbetsmiljöverkets författningssamling AFS 1993:17 ska arbetsgivaren

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 Postadress Besöksadress Telefon/fax E-post/www Org.nr Lindesbergs Kommun Dalkarlshyttan 0581-810 00 vxl masugnen@lindesberg.se 212000-2015 711 31 Lindesberg

Läs mer

Riktlinjer. Diskriminering och likabehandling

Riktlinjer. Diskriminering och likabehandling Arvidsjaurs kommun / Ärviesjavrien kommuvdna 1 (6) Riktlinjer Diskriminering och likabehandling Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Styrande dokument Riktlinjer Ks 2018-05-08 Kommunstyrelsen

Läs mer

Stadsledningskontoret

Stadsledningskontoret Stadsledningskontoret 1(7) LANDSKRONA STADS POLICY RIKTLINJER RÖRANDE KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING, TRAKASSERIER OCH SEXUELLA TRAKASSERIER Alla anställda vid Landskrona stad har rätt till en trygg och säker

Läs mer

Arbetsmaterial för APT gällande Organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) AFS 2015:4

Arbetsmaterial för APT gällande Organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) AFS 2015:4 Arbetsmaterial för APT gällande Organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) AFS 2015:4 Diskussionsfrågor som stöd för att kunna formulera egna mål för den organisatoriska och sociala arbetsmiljön på arbetsplatsen.

Läs mer

RUTINER OCH METODER FÖR ÅTGÄRDER MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH SEXUELLA TRAKASSERIER

RUTINER OCH METODER FÖR ÅTGÄRDER MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH SEXUELLA TRAKASSERIER Personalpolitiska rutiner Sid 1 av 5 RUTINER OCH METODER FÖR ÅTGÄRDER MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH SEXUELLA TRAKASSERIER Dessa rutiner och metoder är ett komplement till personalpolitiska riktlinjer

Läs mer

Rutiner vid förekomst av diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling

Rutiner vid förekomst av diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling Rutiner vid förekomst av diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling Typ av dokument Handlingsplan Beslutad av Områdeskanslichefen Beslutsdatum 2018-12-18 Dnr SU FV-1.1.2-4448-18

Läs mer

Handlingsplan sexuella trakasserier och kränkande särbehandling

Handlingsplan sexuella trakasserier och kränkande särbehandling Handlingsplan sexuella trakasserier och kränkande särbehandling Antagen xxx Framtagen av Vendela Muhrén, Linda Häggström och Ann-Louise Nyberg. Kommunledningsförvaltningen Handlingsplanen ska ses som ett

Läs mer

Kränkande särbehandling

Kränkande särbehandling SKYDDSROND: Kränkande särbehandling datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: Bestämmelserna kring organisatorisk och social arbetsmiljö handlar bland annat om kränkande särbehandling. För att

Läs mer

Riktlinjer avseende åtgärder vid kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier

Riktlinjer avseende åtgärder vid kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier Riktlinje Fastställd av rektor 2017-12-20 Dnr 17/321 Personalenheten Karin Åhman Riktlinjer avseende åtgärder vid kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier Inledning KMH ska vara

Läs mer

Handlingsplan mot trakasserier och kränkande särbehandling

Handlingsplan mot trakasserier och kränkande särbehandling RIKTLINJER Datum Antagen av Kommunstyrelsen Reviderad datum Paragraf 36 1(7) Handlingsplan mot trakasserier och kränkande särbehandling 2(7) Innehåll Handlingsplan mot trakasserier och kränkande särbehandling...

Läs mer

Riktlinjer mot diskriminering, kränkande särbehandling, trakasserier och repressalier

Riktlinjer mot diskriminering, kränkande särbehandling, trakasserier och repressalier Riktlinjer mot diskriminering, kränkande särbehandling, trakasserier och repressalier Dokumentets namn Riktlinjer mot diskriminering Diarienr Dokumenttyp Riktlinje KS 2018/631 Fastställd av HR chef Datum

Läs mer

Riktlinjer mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier

Riktlinjer mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier Riktlinjer mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier Beslutad av Kommunstyrelsen 10 december 2018, 292. Dnr KS2018.0441-2 Innehåll 1 Riktlinje för Skövde kommun...

Läs mer

Mångfaldsenkät 2014 för Gruppstyrelse XX

Mångfaldsenkät 2014 för Gruppstyrelse XX Mångfaldsenkät 2014 för Gruppstyrelse XX Det är varje förtroendevalds personliga ansvar att medverka till att det inte förekommer diskriminering, trakasserier eller kränkningar inom organisationen. Detta

Läs mer

Policy mot diskriminering och trakasserier

Policy mot diskriminering och trakasserier 1/5 Beslutad 2014-04-10 Dnr 393/2.2.7/2014 Innehåll Policy mot diskriminering och trakasserier... 1 Ansvar... 1 Förebyggande åtgärder... 2 Anvisningar vid förekomst av diskriminering och trakasserier vid

Läs mer

Kommunstyrelseförvaltningen Personalenheten

Kommunstyrelseförvaltningen Personalenheten Kommunstyrelseförvaltningen Personalenheten Personalenheten Åstorps kommun 2005 POLICY Inom Åstorps kommun skall ingen arbetstagare utsättas för kränkande särbehandling. Alla anställda har ett ansvar för

Läs mer

Vägledning för hantering av. Kränkande särbehandling vid Kungl. Musikhögskolan

Vägledning för hantering av. Kränkande särbehandling vid Kungl. Musikhögskolan Vägledning för hantering av Kränkande särbehandling vid Kungl. Musikhögskolan Respekt och jämlikhet KMH ska vara en kreativ och stimulerande miljö där alla har samma rättigheter. Alla ska ha möjligheter

Läs mer

FÖRORD. Luleå 2015-11-01. Anne Karlenius Kommundirektör. Giltighetstid 3 år. Fastställd 2010-01-12

FÖRORD. Luleå 2015-11-01. Anne Karlenius Kommundirektör. Giltighetstid 3 år. Fastställd 2010-01-12 FÖRORD Medarbetare i Luleå kommun ska agera utifrån vår värdegrund, med engagemang, ansvarstagande och kompetens. Ingen medarbetare ska bli utsatt eller utsätta någon för kränkande särbehandling eller

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Vuxenutbildningen i Östhammars kommun INLEDNING Rätten till likabehandling hör till de grundläggande mänskliga rättigheterna. Alla elever i skolan

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 för den gymnasiala vuxenutbildningen i Falu kommun Arbetsmarknads- integrations- och kompetensförvaltningen, AIK Vuxenutbildningen Bakgrund Vuxenutbildningen

Läs mer

Policy för likabehandling

Policy för likabehandling Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Omfattning och ansvar... 3 0.1. Omfattning... 3 0.2. Ansvar... 3 0.2.1. Samverkan... 3 0.2.2. Centralt och lokalt ansvar... 3 0.2.3. Chefen/arbetsledaren...

Läs mer

kränkande särbehandling

kränkande särbehandling En lathund om hur man hanterar kränkande särbehandling vem som helst kan bli utsatt för kränkande särbehandling Med kränkande särbehandling avses återkommande klandervärda eller negativt präglade handlingar

Läs mer

Plan mot kränkande behandling. Sandbyhovs förskolor

Plan mot kränkande behandling. Sandbyhovs förskolor Plan mot kränkande behandling Sandbyhovs förskolor Läsåret 2010/2011 Likabehandlingsplan Innehåll: 1. Inledning Bakgrund och syfte Hur är planen framtagen Definitioner av diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Plan kränkande särbehandling och sexuella trakasserier

Plan kränkande särbehandling och sexuella trakasserier Styrdokument, plan Kommunledningskontoret 2016-10-18 Torgny Hagelin 08-59097023 Dnr Fax 08-59073340 KS/2016:380 Torgny.hagelin@upplandsvasby.se Plan kränkande särbehandling och sexuella trakasserier Nivå:

Läs mer

Kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier

Kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier Beslutad av: Personaldirektören, 2017-12-21 Diarienummer: RS 2017-05698 Giltighet: från 2017-12- till 2022-12 Rutin Kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier Rutinen gäller för: Västra

Läs mer

LIKA RÄTTIGHETER LIKA MÖJLIGHETER

LIKA RÄTTIGHETER LIKA MÖJLIGHETER 1(8) 2(8) Emma Nilsson 040-6268183 emma.nilsson@svedala.se LIKA RÄTTIGHETER LIKA MÖJLIGHETER RIKTLINJE OCH RUTIN FÖR DET SYSTEMATISKA ARBETET MOT DISKRIMINERING OCH REPRESSALIER Inledning och syfte Svedala

Läs mer

Policy för arbetet med jämställdhet och mångfald för anställda vid Högskolan i Borås

Policy för arbetet med jämställdhet och mångfald för anställda vid Högskolan i Borås Policy för arbetet med jämställdhet och mångfald för anställda vid Högskolan i Borås Dnr: 354-09-92 Fastställd av Styrelsen 2009-06-11 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 2 1.1 Ett gemensamt ansvar...

Läs mer

Reviderad 2013-04-18. Reviderad 2013-04-01

Reviderad 2013-04-18. Reviderad 2013-04-01 Reviderad 2013-04-18 Reviderad 2013-04-01 1 Mål På vår arbetsplats Idrottens Hus, Östersund möts alla med respekt och behandlas utifrån allas lika värde. 1.2 På vår arbetsplats strävar vi efter att: -

Läs mer

Om det händer Stöd vid trakasserier och kränkande särbehandling

Om det händer Stöd vid trakasserier och kränkande särbehandling Om det händer Stöd vid trakasserier och kränkande särbehandling Den här broschyren vänder sig till dig som är ansvarig för att utreda ett ärende och till alla som är medarbetare, prövande till utbildning

Läs mer

Beslutad den 20 februari 2017 (Ersätter det tidigare dokumentet Hanteringsordning trakasserier)

Beslutad den 20 februari 2017 (Ersätter det tidigare dokumentet Hanteringsordning trakasserier) 1 (9) Rutiner för ärendehantering vid trakasserier,, sexuella trakasserier och kränkande nde särbehandling av personal och studenter vid Ersta Sköndal Bräcke högskola Beslutad den 20 februari 2017 (Ersätter

Läs mer

MÅNGFALDSPROGRAM FÖR SIGTUNA KOMMUN. Antagen av kommunstyrelsen den 19 april 2010. Dnr KS 2010:231

MÅNGFALDSPROGRAM FÖR SIGTUNA KOMMUN. Antagen av kommunstyrelsen den 19 april 2010. Dnr KS 2010:231 MÅNGFALDSPROGRAM FÖR SIGTUNA KOMMUN Antagen av kommunstyrelsen den 19 april 2010 Dnr KS 2010:231 Fotografier på framsidan Kompisar: Foto Shayfoto Kille pluggar: Foto Anna Wahlström Fotbollsmatch: Foto

Läs mer

Om det händer Stöd vid trakasserier och kränkande särbehandling

Om det händer Stöd vid trakasserier och kränkande särbehandling Om det händer Stöd vid trakasserier och kränkande särbehandling Framtagna av Samverkansrådet 2012 Formgivning och tryck: FMLOG APSA Grafisk produktion, Stockholm Foto: FBB Försvarets mediaportal Försvarsmaktens

Läs mer

Systematiskt Arbetsmiljöarbete &

Systematiskt Arbetsmiljöarbete & Systematiskt Arbetsmiljöarbete & Organisatorisk och Social Arbetsmiljö Patrik Jakobsson Arbetsmiljörådgivare Sveriges Byggindustrier AB Varför SAM? För att främja god hälsa och förebygga många orsaker

Läs mer