Koncernkontoret Personalstrategiska avdelningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Koncernkontoret Personalstrategiska avdelningen"

Transkript

1 Personalstrategiska avdelningen Charlotta Lundberg likabehandlingsstrateg BESLUT (2) Handlingsplan mot trakasserier och kränkande särbehandling Beskrivning av ärendet Som arbetsgivare har ett ansvar att motverka och förhindra förekomsten av kränkande särbehandling och trakasserier. Denna handlingsplan klargör s ställningstaganden, ansvarsförhållanden och åtgärder för att motverka och åtgärda upplevelser av trakasseri och kränkande särbehandling hos medarbetare. Implementering av handlingsplan Varje förvaltningschef har det yttersta ansvaret för implementeringen av handlingsplanen i förvaltningen och ansvarar för att både handlingsplan och s likabehandlingspolicy är väl kända för alla medarbetare och chefer. Uppföljning Implementeringen av Handlingsplan vid trakasserier och kränkande särbehandling kommer att följas upp i årsredovisning Postadress: Kristianstad Besöksadress: Skånehuset, J A Hedlunds väg Telefon (växel): Fax: Organisationsnummer: Internet:

2 Datum (2) Samverkan Behandlad i Regional samverkan Fastställd Handlingsplanen fastställs med giltighet från Ann-Sofi Bennheden Personaldirektör

3 Personalstrategiska avdelningen Charlotta Lundberg likabehandlingsstrateg Datum (4) Handlingsplanen omfattar hela s verksamhet. Handlingsplan mot trakasseri och kränkande särbehandling I tolereras varken trakasserier eller kränkande särbehandling och det gäller att på ett tidigt stadium sätta stopp för sådana oönskade beteenden Chefer bär ansvaret att förebygga och förhindra trakasserier och kränkande särbehandling, dock har alla medarbetare en skyldighet att reagera och säga ifrån s Likabehandlingspolicy och denna handlingsplan ska vara väl känd i alla verksamheter och på alla nivåer i organisationen Diskussion om vad likabehandling, trakasserier och kränkande särbehandling innebär ska hållas levande på arbetsplatserna för att förebygga och motverka olika typer av diskriminering Postadress: J A Hedlunds väg, Kristianstad Organisationsnummer: Besöksadress: Skånehuset, Kristianstad Telefon (växel): Fax: Fax: Internet:

4 Datum (4) Vad är trakasseri och kränkande särbehandling? I Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 1993:17) återfinns begreppet kränkande särbehandling i arbetslivet, som ofta blandas ihop med begreppet trakasserier som regleras i Diskrimineringslagen (2008:567) Ett systematiskt arbetsmiljöarbete kräver att man arbetar med trakasserier och kränkande särbehandling på ett enhetligt sätt. Kränkande särbehandling är återkommande klandervärda eller negativt präglade handlingar som riktas mot enskilda medarbetare på ett personligt kränkande sätt och som kan leda till att medarbetare ställs utanför arbetsplatsens gemenskap. Exempel är förtal, utfrysning, medvetna förolämpningar och mobbning. Mobbningen skiljer sig från andra konflikter genom att mobbaren sätter sig över den utsatte och därigenom utövar sin makt över den andre. För att definieras som mobbning ska de negativa handlingarna upprepas över tid och inte förväxlas med tillfälliga meningsmotsättningar och samarbetsproblem i allmänhet. Det gemensamma för trakasserier och kränkande särbehandling är att det innebär att en person förolämpas, hotas, kränks eller blir illa behandlad. Trakasserier, till skillnad från den kränkande särbehandlingen, kan begränsa sig till en enstaka händelse. Trakasserier är ett uppträdande som kränker en medarbetares värdighet och som har samband med någon av de i lag skyddade diskrimineringsgrunderna; - Kön - Könsidentitet eller könsuttryck - Etnisk tillhörighet - Religion eller annan trosuppfattning - Funktionsnedsättning - Sexuell läggning - Ålder Trakasserierna kan bland annat bestå i att man använder sig av förlöjligande eller nedvärderande generaliseringar av till exempel kvinnliga, homosexuella eller etniska egenskaper. Det kan också handla om att någon blir kallad blatte, mongo, fjolla, hora, eller liknande. Det kan även vara fråga om osynliggörande eller undanhållande av information som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna. Sexuella trakasserier kan handla om beröringar, tafsningar, förslag, skämt, jargong eller bilder som är sexuellt anspelande och upplevs nedvärderande. Trakasserier är ett beteende som är ovälkommet. Vad som är ovälkommet kan variera från person till person. Samma beteende kan utgöra trakasserier av en person medan en annan person inte alls behöver bli illa berörd.

5 Datum (4) Ansvar Kränkande särbehandling och trakasserier är ett allvarligt hot mot medarbetarnas arbetsglädje, hälsa och möjligheter till utveckling i arbetet. Det leder också till ett sämre arbetsresultat och påverkar därigenom verksamheten. Som chef ansvarar du för att skapa normer som uppmuntrar ett vänligt, öppet och respekterande klimat på arbetsplatsen. Det är alla medarbetares ansvar att slå larm till sin närmaste chef när man tycker att tendenser till kränkande särbehandling eller trakasserier förekommer på arbetsplatsen. Var och en bör reflektera över sitt eget agerande och ta ansvar för att andra inte kränks eller utsätts för förtryck. I begreppet medarbetare inkluderas även arbetssökande, praktikanter och inhyrd arbetskraft. Säg ifrån Ingen ska behöva bli utsatt för kränkningar eller trakasserier. Det gäller oavsett om den som trakasserar är en chef eller en annan arbetstagare. Din upplevelse är alltid din egen och dina gränser har betydelse när man avgör om det är fråga om en kränkning. Om du upplever dig kränkt eller trakasserad är det viktigt att du klargör för den som trakasserar dig att du inte accepterar det du utsätts för. Det kan ske muntligt, skriftligt eller med hjälp av någon du har förtroende för. Har det ingen effekt så ska du anmäla till din chef. Anmälan gör du, muntligt eller skriftligt. Är det din chef som kränker eller trakasserar dig så vänd dig till en högre chef eller den kontaktperson som förvaltningen utsett. Skildra händelseförloppet som varit, anteckna när, var och hur. Detta är viktigt för den fortsatta processen. Ta gärna kontakt med ditt fackförbund eller den kontaktperson som förvaltningen utsett, om du vill prata förutsättningslöst kring trakasserier och kränkande särbehandling som du har sett eller upplevt. Utred och sätt stopp Du som är chef ska förebygga och förhindra att kränkande särbehandling och trakasserier uppstår på arbetsplatsen. Om du får reda på att sådant förekommer, ska du utreda vad som har hänt och sätta stopp för fortsatta negativa beteenden. Det innebär att så fort du som chef får en anmälan eller vetskap om att någon känner sig trakasserad startar utredningsskyldigheten.

6 Datum (4) Du ska så snabbt och diskret som möjligt ta reda på vad som har hänt genom att intervjua de inblandade och eventuella vittnen. Du ska informera de inblandade om pågående utredning och vilka åtgärder som ska vidtas. Dokumentera allt du gör. Du måste genom utredningen försöka skapa dig en egen bild av vad som har inträffat. Den som utreder får inte själv vara inblandad part i sakfrågan. Om du kommer fram till att trakasserier har förekommit är du skyldig att vidta åtgärder för att sätta stopp för dem. Du som chef ska också göra en tillbuds/arbetsskadeanmälan om trakasserier eller kränkande särbehandling förekommer. Åtgärder Arbetsgivaren kan vidta olika åtgärder. I första hand kan det vara fråga om tillsägelser och uppmaningar att ändra beteende och kommunikation. Därefter kan det handla om kraftigare åtgärder, såsom varning, omplacering eller vid allvarliga fall uppsägning. Detta är dock bedömningar som får göras utifrån de regler som gäller enligt arbetsrätten. Kontakta HRfunktionen inom din verksamhet/förvaltning för stöd! Förebyggande åtgärder är interna utbildningar samt tydliggöra och kommunicera handlingsplanen på arbetsplatsträffar. Följ upp Som chef är det viktigt att du följer upp att arbetsplatsen är välfungerande för alla, vilket kan ske genom medarbetarsamtal, arbetsplatsträffar och samverkansgrupper. Om utredningsskyldigheten inte fullgörs Du som anser att arbetsgivaren inte har utrett trakasserier eller förhindrat fortsatta trakasserier kan anmäla brister i utredningsskyldigheten till ditt fackförbund eller om du inte är fackligt ansluten direkt till Diskrimineringsombudsmannen (DO) Om du blivit utsatt för kränkande särbehandling, exempelvis mobbning, kan du vända dig till ditt fackförbund som kan påtala brister för arbetsgivaren alternativt anmäla till Arbetsmiljöverket (AV)

Likabehandlingspolicy Tillämpning Arbetet

Likabehandlingspolicy Tillämpning Arbetet Likabehandlingsplan Ingen är vaccinerad mot diskriminering. Att reagera på det faktum att någon är annorlunda är naturligt. Det är när man börjar agera utifrån en rädsla för det som är annorlunda, som

Läs mer

Information om diskriminering, trakasserier och kränkningar

Information om diskriminering, trakasserier och kränkningar Information om diskriminering, trakasserier och kränkningar Diskriminering, trakasserier och kränkningar 1. Bakgrund Vid UFL tolereras inte någon form av diskriminering, trakasserier eller kränkningar.

Läs mer

Rutiner vid förekomst av diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling

Rutiner vid förekomst av diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling Rutiner vid förekomst av diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling Typ av dokument Handlingsplan Beslutad av Områdeskanslichefen Beslutsdatum 2018-12-18 Dnr SU FV-1.1.2-4448-18

Läs mer

Handlingsplan för att förebygga och hantera kränkningar och repressalier

Handlingsplan för att förebygga och hantera kränkningar och repressalier 1 (7) Handlingsplan för att förebygga och hantera kränkningar och repressalier Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Kommunfullmäktige Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2019-05-22

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ÅTGÄRDER MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH TRAKASSERIER

RIKTLINJER FÖR ÅTGÄRDER MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH TRAKASSERIER Blad 1 RIKTLINJER FÖR ÅTGÄRDER MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH TRAKASSERIER Antagna av kommunfullmäktige 8 mars 2017, 75, ersätter policy och handlingsplan mot trakasserier på arbetsplatsen. Förhållningssätt

Läs mer

Plan för att förebygga och hantera trakasserier sexuella trakasserier kränkande särbehandling

Plan för att förebygga och hantera trakasserier sexuella trakasserier kränkande särbehandling Plan för att förebygga och hantera trakasserier sexuella trakasserier kränkande särbehandling Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Inledning 2 Lagar 2 Vad innebär trakasserier, sexuella trakasserier,

Läs mer

Policy mot kränkande särbehandling, sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön

Policy mot kränkande särbehandling, sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön 1 Författningssamling Antagen av kommunstyrelsen: 5 december 2006 Reviderad: Policy mot kränkande särbehandling, sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön Inledning Denna policy med handlingsplan

Läs mer

Styrdokument. Trakasserier och kränkande särbehandling. Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle

Styrdokument. Trakasserier och kränkande särbehandling. Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle Styrdokument Trakasserier och kränkande särbehandling Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle Beslutat av rektor 2012-08-21 Dnr HIG 2012/1028 1 Trakasserier och kränkande

Läs mer

Mångfaldsenkät 2014 för Gruppstyrelse XX

Mångfaldsenkät 2014 för Gruppstyrelse XX Mångfaldsenkät 2014 för Gruppstyrelse XX Det är varje förtroendevalds personliga ansvar att medverka till att det inte förekommer diskriminering, trakasserier eller kränkningar inom organisationen. Detta

Läs mer

Riktlinje mot kränkande särbehandling i arbetslivet. Definition av kränkande särbehandling

Riktlinje mot kränkande särbehandling i arbetslivet. Definition av kränkande särbehandling RIKTLINJE MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLINGI ARBETSLIVET Riktlinje mot kränkande särbehandling i arbetslivet Eslövs kommun tar avstånd från alla former av kränkande särbehandling och tolererar inte att sådana

Läs mer

Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling

Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling Definition Återkommande klandervärda eller negativt präglade handlingar som riktas mot enskilda medarbetare eller chefer på ett kränkande sätt

Läs mer

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER VID DISKRIMINERING, TRAKASSERIER, SEXUELLA TRAKASSERIER, REPRISALIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER VID DISKRIMINERING, TRAKASSERIER, SEXUELLA TRAKASSERIER, REPRISALIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 5 a 1 (5) VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER VID DISKRIMINERING, TRAKASSERIER, SEXUELLA TRAKASSERIER, REPRISALIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING Fastställd av kommunstyrelsen 2018-05-08

Läs mer

Riktlinjer. Riktlinjer mot kränkande särbehandling KS Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente. Strategi Taxa

Riktlinjer. Riktlinjer mot kränkande särbehandling KS Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente. Strategi Taxa KS18-119 003 Riktlinjer mot kränkande särbehandling Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Upprättad 2018-05-08 Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-11 37 Innehåll Inledning...

Läs mer

Rutin avseende diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier i arbetslivet.

Rutin avseende diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier i arbetslivet. Rutin avseende diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier i arbetslivet. Österåkers kommun ska vara en inkluderande arbetsplats med gott arbetsklimat, fritt från diskriminering,

Läs mer

Diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling Policy

Diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling Policy Diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling Policy Gäller från och med 23 april 2014 och tills vidare 2 (10) Innehållsförteckning Inledning... 3 Definitioner... 3 Diskriminering...

Läs mer

Förslag på kommunikation som medlemmarna kan använda internt

Förslag på kommunikation som medlemmarna kan använda internt Förslag på kommunikation som medlemmarna kan använda internt Riktlinjer/handlingsplan Musikbolagens branschorganisation, Ifpi Sverige (Ifpi), har tagit fram riktlinjer för hantering av diskriminering,

Läs mer

Riktlinjer mot KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING, TRAKASSERIER OCH SEXUELLA TRAKASSERIER

Riktlinjer mot KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING, TRAKASSERIER OCH SEXUELLA TRAKASSERIER Riktlinjer mot KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING, TRAKASSERIER OCH SEXUELLA TRAKASSERIER Fastställd av kommunstyrelsens arbetsgivarutskott 2017-12-07, 49 Södergatan 20, 195 85 Märsta Tel (vxl) 08-591 260 00 Fax

Läs mer

Riktlinje kränkande särbehandling RIKTLINJE

Riktlinje kränkande särbehandling RIKTLINJE Riktlinje kränkande särbehandling RIKTLINJE Typ av styrdokument Riktlinje Beslutsinstans Kommunstyrelsen Fastställd 2019-01-09, 3 Diarienummer KS 2018/426 Giltighetstid Fr.o.m. 2019-02-01 och tills vidare

Läs mer

Riktlinje för hantering av kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier inom Mullsjö kommun

Riktlinje för hantering av kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier inom Mullsjö kommun Namn på dokumentet: Riktlinjer för hantering av kränkande särbehandling inom Mullsjö kommun Version: 3.0 Dokumenttyp: Riktlinje Gäller: Tillsvidare Dokumentansvarig: Personalchef Revideras: Senast 2022

Läs mer

Riktlinjer och ärendehantering vid misstanke om kränkande särbehandling vid Röda Korsets Högskola. Fastställd av HR-chef

Riktlinjer och ärendehantering vid misstanke om kränkande särbehandling vid Röda Korsets Högskola. Fastställd av HR-chef Riktlinjer och ärendehantering vid misstanke om kränkande särbehandling vid Röda Korsets Högskola. Fastställd av HR-chef 2018-12-21 Röda Korsets Högskola tar avstånd från alla former av kränkande särbehandling

Läs mer

Författningssamling. Riktlinje mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier på arbetsplatsen

Författningssamling. Riktlinje mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier på arbetsplatsen Författningssamling Dokumenttyp Riktlinje Beslutsinstans Utskott 1 Beslutsdatum 2018-10-16 140 Dokumentansvarig HR-chef Gäller för Nässjö kommun Senast reviderad Riktlinje mot trakasserier, sexuella trakasserier,

Läs mer

1. Inledning Vad är kränkande särbehandling?... 2

1. Inledning Vad är kränkande särbehandling?... 2 RIKTLINJER Riktlinjer mot kränkande särbehandling Fastställd av regionstyrelsen Framtagen av ledningskontoret Datum 2016-09-22 Riktlinjer mot kränkande särbehandling Innehåll 1. Inledning... 2 2. Vad är

Läs mer

POLICY OCH HANDLINGSPLAN MOT TRAKASSERIER. HSB Skåne

POLICY OCH HANDLINGSPLAN MOT TRAKASSERIER. HSB Skåne POLICY OCH HANDLINGSPLAN MOT TRAKASSERIER HSB Skåne 2 (7) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Mål 3 2 Policy 3 3 Definition och exempel 3 4 Om du utsätts 5 5 Om du får kännedom 6 6 Handlingsplan för arbetsgivaren 6 7

Läs mer

Policy och handlingsplan mot kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier

Policy och handlingsplan mot kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier Dnr 2018/000143 Id Policy och handlingsplan mot kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier Behandla dina arbetskamrater väl. Antagen av Kommunfullmäktige 2018-03-26 49 1 Mål Vimmerby

Läs mer

Policy kränkande särbehandling och diskriminering

Policy kränkande särbehandling och diskriminering Policy kränkande särbehandling och diskriminering Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Internhyra Riktlinjer Kf 2018-10-15, 145 Kommunfullmäktige Kalix kommun tar som arbetsgivare

Läs mer

Diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling

Diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling Dnr LS2017-0192 Riktlinje för hantering av Diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling Gäller från och med 25 maj 2017 och tills vidare Innehållsförteckning Innehållsförteckning...

Läs mer

Stadsledningskontoret

Stadsledningskontoret Stadsledningskontoret 1(7) LANDSKRONA STADS POLICY RIKTLINJER RÖRANDE KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING, TRAKASSERIER OCH SEXUELLA TRAKASSERIER Alla anställda vid Landskrona stad har rätt till en trygg och säker

Läs mer

Riktlinje kränkande särbehandling, Götene kommun

Riktlinje kränkande särbehandling, Götene kommun Riktlinje kränkande särbehandling, Götene kommun Antagen av Kommunstyrelsens arbetsutskott, KSAU 2017-05-10, 137 Personalenheten Inledning Denna riktlinje är framtagen utifrån ny diskrimineringslagstiftning

Läs mer

Policy mot Sexuella trakasserier och Kränkande särbehandling

Policy mot Sexuella trakasserier och Kränkande särbehandling Policy mot Sexuella trakasserier och Kränkande särbehandling Antagen av kommunfullmäktige 2008-02-13 5 INLEDNING Enligt Jämställdhetslagen och Arbetsmiljöverkets författningssamling AFS 1993:17 ska arbetsgivaren

Läs mer

Riktlinjer mot trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling

Riktlinjer mot trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling Riktlinjer mot trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling 1 Inledning I Gävle kommunkoncern utgår vi från alla människors lika värde, i ett öppet arbetsklimat med respekt och välvilja

Läs mer

Riktlinjer mot diskriminering, kränkande särbehandling, trakasserier och repressalier

Riktlinjer mot diskriminering, kränkande särbehandling, trakasserier och repressalier Riktlinjer mot diskriminering, kränkande särbehandling, trakasserier och repressalier Dokumentets namn Riktlinjer mot diskriminering Diarienr Dokumenttyp Riktlinje KS 2018/631 Fastställd av HR chef Datum

Läs mer

Riktlinje för hantering av kränkande särbehandling.

Riktlinje för hantering av kränkande särbehandling. Skapad av: Personalavdelningen STYRDOKUMENT Datum 2018-10-18 Sida 1(7) Diarienummer: KS490-18 026 Giltighet fr o m: 2019-03-05 Senast reviderad: Godkänt/antaget av: KS 2019-03-05, 37 Se regler för styrdokument

Läs mer

Riktlinjer avseende åtgärder vid kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier

Riktlinjer avseende åtgärder vid kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier Riktlinje Fastställd av rektor 2017-12-20 Dnr 17/321 Personalenheten Karin Åhman Riktlinjer avseende åtgärder vid kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier Inledning KMH ska vara

Läs mer

Policy. mot kränkande särbehandling, diskriminering och sexuella trakasserier

Policy. mot kränkande särbehandling, diskriminering och sexuella trakasserier DIARIENUMMER: KS 30/2018 901 FASTSTÄLLD: 2018-03-13 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: - GILTIG TILL: 2022-12-31 DOKUMENTANSVAR: Pch Policy mot kränkande särbehandling, diskriminering och sexuella trakasserier

Läs mer

Rutin och handlingsplan mot diskriminering och kränkande särbehandling

Rutin och handlingsplan mot diskriminering och kränkande särbehandling Sida 1 av 5 2017-05-29 KOMMUNSTYRELSEN Rutin och handlingsplan mot diskriminering och kränkande särbehandling Mål Att arbeta i Munkedals kommun ska upplevas som positivt, utvecklande och trivsamt och det

Läs mer

Datum Ärendenr

Datum Ärendenr Datum 2018-09-18 Ärendenr 2018-000318 Riktlinje för hantering av Diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier, repressalier och kränkande särbehandling Antagen av Kommunstyrelsens personalutskott

Läs mer

Rutin vid kränkande särbehandling, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier

Rutin vid kränkande särbehandling, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier mmunstyrelsen Datum 1 (5) nsult och uppdrag 2016-10-14 Utveckling/HR Anne-Li Gustafsson, 016-7102138 Rutin vid kränkande särbehandling, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier Att arbeta i

Läs mer

Handlingsplan mot kränkande särbehandling

Handlingsplan mot kränkande särbehandling Handlingsplan mot kränkande särbehandling DOKUMENTNAMN Handlingsplan mot kränkande särbehandling GILTIGHETSPERIOD 20180305--tillsvidare DOKUMENTTYP Handlingsplan BESLUTAT/ANTAGET DOKUMENTÄGARE Pajala kommun

Läs mer

Riktlinjer mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier

Riktlinjer mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier Riktlinjer mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier Beslutad av Kommunstyrelsen 10 december 2018, 292. Dnr KS2018.0441-2 Innehåll 1 Riktlinje för Skövde kommun...

Läs mer

RIKTLINJER KRING FÖREBYGGANDE OCH HANTERING AV DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH SEXUELLA TRAKASSERIER HANDELSHÖGSKOLAN I STOCKHOLM

RIKTLINJER KRING FÖREBYGGANDE OCH HANTERING AV DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH SEXUELLA TRAKASSERIER HANDELSHÖGSKOLAN I STOCKHOLM RIKTLINJER KRING FÖREBYGGANDE OCH HANTERING AV DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH SEXUELLA TRAKASSERIER HANDELSHÖGSKOLAN I STOCKHOLM 1 Handelshögskolan i Stockholm (HHS) strävar efter att vara en kreativ

Läs mer

kränkande särbehandling

kränkande särbehandling En lathund om hur man hanterar kränkande särbehandling vem som helst kan bli utsatt för kränkande särbehandling Med kränkande särbehandling avses återkommande klandervärda eller negativt präglade handlingar

Läs mer

Riktlinjer. Diskriminering och likabehandling

Riktlinjer. Diskriminering och likabehandling Arvidsjaurs kommun / Ärviesjavrien kommuvdna 1 (6) Riktlinjer Diskriminering och likabehandling Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Styrande dokument Riktlinjer Ks 2018-05-08 Kommunstyrelsen

Läs mer

Malmö Operas etikpolicy beskriver vårt förhållningssätt, hur vi uppför oss gentemot varandra, publiken och omvärlden. Den är avsedd att ge vägledning

Malmö Operas etikpolicy beskriver vårt förhållningssätt, hur vi uppför oss gentemot varandra, publiken och omvärlden. Den är avsedd att ge vägledning ETIKPOLICY Policyn berör samtliga som deltar i teaterns verksamhet, d v s alla tillsvidare- och visstidsanställda, pjäsengagerade samt personer med uppdrag inom Malmö Opera. Malmö Operas etikpolicy beskriver

Läs mer

En lathund om hur man hanterar. kränkande behandling M O B BA D, U T F RYS T, T R A K A S S E R A D VA D G Ö R M A N?

En lathund om hur man hanterar. kränkande behandling M O B BA D, U T F RYS T, T R A K A S S E R A D VA D G Ö R M A N? En lathund om hur man hanterar kränkande behandling M O B BA D, U T F RYS T, T R A K A S S E R A D VA D G Ö R M A N? Med kränkande särbehandling avses återkommande klandervärda eller negativt präglade

Läs mer

Rutin. Rutin för kränkande särbehandling, trakasserier och diskriminering. Vad säger lagen? HaV:s ståndpunkt

Rutin. Rutin för kränkande särbehandling, trakasserier och diskriminering. Vad säger lagen? HaV:s ståndpunkt 1/7 Rutin Gäller från Diarienummer 2016-10-06 2885-16 Ansvarig för rutinen Beslutad av Personalenheten Jakob Granit Rutin för kränkande särbehandling, trakasserier och diskriminering Vad säger lagen? Havs-

Läs mer

Handlingsplan för Skövde kommun mot trakasserier p.g.a. etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning

Handlingsplan för Skövde kommun mot trakasserier p.g.a. etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning Handlingsplan för Skövde kommun mot trakasserier p.g.a. etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning Handlingsplanen utgår ifrån Lag (1999:130) om åtgärder mot diskriminering i arbetslivet

Läs mer

Kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier

Kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier Beslutad av: Personaldirektören, 2017-12-21 Diarienummer: RS 2017-05698 Giltighet: från 2017-12- till 2022-12 Rutin Kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier Rutinen gäller för: Västra

Läs mer

Vägledning för hantering av. Kränkande särbehandling vid Kungl. Musikhögskolan

Vägledning för hantering av. Kränkande särbehandling vid Kungl. Musikhögskolan Vägledning för hantering av Kränkande särbehandling vid Kungl. Musikhögskolan Respekt och jämlikhet KMH ska vara en kreativ och stimulerande miljö där alla har samma rättigheter. Alla ska ha möjligheter

Läs mer

Plan kränkande särbehandling och sexuella trakasserier

Plan kränkande särbehandling och sexuella trakasserier Styrdokument, plan Kommunledningskontoret 2016-10-18 Torgny Hagelin 08-59097023 Dnr Fax 08-59073340 KS/2016:380 Torgny.hagelin@upplandsvasby.se Plan kränkande särbehandling och sexuella trakasserier Nivå:

Läs mer

Handelsakademins och NBI:s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Handelsakademins och NBI:s plan mot diskriminering och kränkande behandling Handelsakademins och NBI:s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Yrkeshögskola Läsår: 2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Yrkeshögskola

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för vuxenutbildningen i Helsingborgs stad 2015

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för vuxenutbildningen i Helsingborgs stad 2015 ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN DNR: XXXX SID 1(5) Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för vuxenutbildningen i Helsingborgs stad 2015 Denna plan syftar till att främja elevers lika

Läs mer

Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och sexuella trakasserier Konstvetenskapliga institutionen Stockholms universitet

Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och sexuella trakasserier Konstvetenskapliga institutionen Stockholms universitet Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och sexuella trakasserier Konstvetenskapliga institutionen Stockholms universitet Policy vid Konstvetenskapliga institutionen Institutionen arbetar

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH SEXUELLA TRAKASSERIER

HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH SEXUELLA TRAKASSERIER Antagen av kommunfullmäktige 2006-05-22 27 HANDLINGSPLAN MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH SEXUELLA TRAKASSERIER INLEDNING Ånge kommun har som arbetsgivare ansvar för arbetsmiljön. Kränkande särbehandling

Läs mer

Uppdaterad Riktlinjer mot trakasserier och kränkande särbehandling

Uppdaterad Riktlinjer mot trakasserier och kränkande särbehandling Uppdaterad 2017-12-20 Riktlinjer mot trakasserier och kränkande särbehandling Innehåll Riktlinjer mot trakasserier och kränkande särbehandling... 3 Vad är trakasserier?... 3 Vad är sexuella trakasserier?...

Läs mer

Kränkning eller trakasserier AFS eller dl VILKET ANSVAR HAR LU:S CHEFER OCH MEDARBETARE?

Kränkning eller trakasserier AFS eller dl VILKET ANSVAR HAR LU:S CHEFER OCH MEDARBETARE? Kränkning eller trakasserier AFS eller dl VILKET ANSVAR HAR LU:S CHEFER OCH MEDARBETARE? Introduktion Om oss: Arbetsrättsligt stöd till personalfunktioner vid fakultetskanslierna/motsvarande Fokus på arbetsmiljö

Läs mer

Sätt stopp för kränkningar!

Sätt stopp för kränkningar! Sätt stopp för kränkningar! Alla arbetstagare har rätt till en arbetsmiljö där de inte blir mobbade eller utsatta för kränkande särbehandling. Sexuella trakasserier, till exempel tafsande, uppklistrade

Läs mer

Handlingsplan mot trakasserier och kränkande särbehandling

Handlingsplan mot trakasserier och kränkande särbehandling RIKTLINJER Datum Antagen av Kommunstyrelsen Reviderad datum Paragraf 36 1(7) Handlingsplan mot trakasserier och kränkande särbehandling 2(7) Innehåll Handlingsplan mot trakasserier och kränkande särbehandling...

Läs mer

Kränkande särbehandling

Kränkande särbehandling Riktlinjer och rutiner Kränkande särbehandling Gäller från: 2016-06-08 Innehåll Kränkande särbehandling... 3 Vad är kränkande särbehandling?... 3 Exempel på kränkande särbehandling:... 3 Signaler på att

Läs mer

Riktlinjer mot diskriminering, kränkande särbehandling och trakasserier

Riktlinjer mot diskriminering, kränkande särbehandling och trakasserier Riktlinjer mot diskriminering, kränkande särbehandling och trakasserier Antagen i Kommunstyrelsen 2014-02-26 KS/2013:702 Personalavdelningen Kommunstyrelsens förvaltning Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Riktlinjer för hantering av kränkande särbehandling

Riktlinjer för hantering av kränkande särbehandling r för hantering av kränkande särbehandling r för hantering av 1 av 8 INNEHÅLL INLEDNING... 3 DEFINITIONER... 3 1. Kränkande särbehandling... 3 2. Mobbning... 3 3. Allvarlig mobbning... 4 Diskriminering,

Läs mer

Kränkande särbehandling, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier. Diskussionsunderlag till APT

Kränkande särbehandling, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier. Diskussionsunderlag till APT Kränkande särbehandling, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier Diskussionsunderlag till APT Region Östergötlands ställningstagande Nolltolerans och systematiskt arbete Region Östergötland

Läs mer

HR-enheten inom sektor styrning och verksamhetsstöd ansvarar för den övergripande uppföljningen av planen.

HR-enheten inom sektor styrning och verksamhetsstöd ansvarar för den övergripande uppföljningen av planen. I Skövde kommun har vi en positiv grundsyn med stark tilltro till verksamheten, till oss själva, våra arbetskamrater, vår arbetsgrupp och vår chef. Delaktighet, ansvar och inflytande ska vara naturliga

Läs mer

Riktlinjer. Kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier. Dokumenttyp Riktlinje

Riktlinjer. Kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier. Dokumenttyp Riktlinje r Kränkande särbehandling, trakasserier r Kränkande 1 av 9 INNEHÅLL 1 INLEDNING... 3 2 LAGSTIFTNING... 3 3 DEFINITIONER... 3 3.1 Konflikt... 3 3.2 Kränkande särbehandling... 3 3.3 Mobbning... 4 3.4 Allvarlig

Läs mer

Om det händer Stöd vid trakasserier och kränkande särbehandling

Om det händer Stöd vid trakasserier och kränkande särbehandling Om det händer Stöd vid trakasserier och kränkande särbehandling Den här broschyren vänder sig till dig som är ansvarig för att utreda ett ärende och till alla som är medarbetare, prövande till utbildning

Läs mer

Om det händer Stöd vid trakasserier och kränkande särbehandling

Om det händer Stöd vid trakasserier och kränkande särbehandling Om det händer Stöd vid trakasserier och kränkande särbehandling Framtagna av Samverkansrådet 2012 Formgivning och tryck: FMLOG APSA Grafisk produktion, Stockholm Foto: FBB Försvarets mediaportal Försvarsmaktens

Läs mer

Riktlinjer mot kränkande

Riktlinjer mot kränkande Kommunstyrelseförvaltningen Marianne Vestin Leffler, 0611-34 80 00 marianne.vestin.leffler@harnosand.se Riktlinjer mot kränkande särbehandling och diskriminering Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Riktlinjer vid misstanke om trakasserier av student

Riktlinjer vid misstanke om trakasserier av student STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.2018.2.2-3782 Sakområde: Lika villkor / lika behandling Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Ledningskansliet Handläggare: Lennart Jonsson Beslutsdatum:

Läs mer

Malmö Operas etikpolicy beskriver vårt förhållningssätt, hur vi uppför oss gentemot varandra, publiken och omvärlden. Den är avsedd att ge vägledning

Malmö Operas etikpolicy beskriver vårt förhållningssätt, hur vi uppför oss gentemot varandra, publiken och omvärlden. Den är avsedd att ge vägledning ETIKPOLICY Policyn berör samtliga som deltar i teaterns verksamhet, d v s alla tillsvidare- och visstidsanställda, pjäsengagerade samt personer med uppdrag inom Malmö Opera. Malmö Operas etikpolicy beskriver

Läs mer

Diskriminering och kränkningar mot studenter

Diskriminering och kränkningar mot studenter Diskriminering och kränkningar mot studenter DISKRIMINERING OCH KRÄNKNINGAR MOT STUDENTER Diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier eller kränkande särbehandling får inte förekomma på Stockholms

Läs mer

Sexuella trakasserier

Sexuella trakasserier Riktlinjer och rutiner Sexuella trakasserier Gäller från: 2016-06-08 Innehåll Sexuella trakasserier... 3 Vad är sexuella trakasserier?... 3 Exempel på sexuella trakasserier:... 3 Förebyggande arbete mot

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA VILLKOR HÖGSKOLAN I HALMSTAD 2016

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA VILLKOR HÖGSKOLAN I HALMSTAD 2016 Dnr: L 2016/5 HANDLINGSPLAN FÖR LIKA VILLKOR HÖGSKOLAN I HALMSTAD 2016 Beslutad av rektor för Högskolan i Halmstad 2016-01-18 Handlingsplan för lika villkor gäller Högskoleövergripande och för personal.

Läs mer

Riktlinje vid kränkande särbehandling

Riktlinje vid kränkande särbehandling 1(5) STYRDOKUMENT DATUM 2017-03-08 Riktlinje vid kränkande särbehandling Inledning Älvsbyns kommun är en arbetsgivare där ingen medarbetare ska utsättas för kränkande särbehandling i någon form. Detta

Läs mer

Riktlinjer avseende diskriminering och trakasserier

Riktlinjer avseende diskriminering och trakasserier Riktlinjer avseende diskriminering och trakasserier Beslut av rektor, 2011-03-09 dnr 45-2004-2147. Ersätter tidigare dokument, dnr 45-2004-2147 (daterat 2004-06- 23), ändrad 2006-07-03, 2008-04-01, 2014-05-06.

Läs mer

Jämställdhetsarbetet för allas lika rättigheter och möjligheter sker i nära samverkan med de anställda.

Jämställdhetsarbetet för allas lika rättigheter och möjligheter sker i nära samverkan med de anställda. 1. Plan för lika rättigheter och möjligheter Mediagårdens personalpolitik är en viktig byggsten i företagets kvalitetsarbete och utveckling. Mediagården har därför en mix av personal, en del har mycket

Läs mer

Bilaga till policy Kränkande särbehandling

Bilaga till policy Kränkande särbehandling Bilaga till policy Kränkande särbehandling Bilaga till policy Kränkande särbehandling 1(7) Innehållsförteckning Bilaga till Landstinget Blekinges policy Kränkande särbehandling... 3 Inledning... 3 1. Vad

Läs mer

Hultsfreds kommun Antagna av Kommunfullmäktige 2005-11-28. Riktlinjer mot kränkande särbehandling

Hultsfreds kommun Antagna av Kommunfullmäktige 2005-11-28. Riktlinjer mot kränkande särbehandling Hultsfreds kommun Antagna av Kommunfullmäktige 2005-11-28 Riktlinjer mot kränkande särbehandling Innehåll RIKTLINJER MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING... 3 Vad menas med kränkande särbehandling?... 3 Exempel

Läs mer

POLICY MOT SEXUELLA TRAKASSERIER OCH KRÄNKNINGAR PÅ GRUND AV KÖN SAMT ANMÄLNINGSRUTIN

POLICY MOT SEXUELLA TRAKASSERIER OCH KRÄNKNINGAR PÅ GRUND AV KÖN SAMT ANMÄLNINGSRUTIN POLICY MOT SEXUELLA TRAKASSERIER OCH KRÄNKNINGAR PÅ GRUND AV KÖN SAMT ANMÄLNINGSRUTIN Denna policy har tagits fram i enlighet med Svedala kommuns jämställdhetsplan. Antagen av kommunfullmäktige: 2005-10-12

Läs mer

Handlingsplan sexuella trakasserier och kränkande särbehandling

Handlingsplan sexuella trakasserier och kränkande särbehandling Handlingsplan sexuella trakasserier och kränkande särbehandling Antagen xxx Framtagen av Vendela Muhrén, Linda Häggström och Ann-Louise Nyberg. Kommunledningsförvaltningen Handlingsplanen ska ses som ett

Läs mer

Policy mot diskriminering och trakasserier

Policy mot diskriminering och trakasserier 1/5 Beslutad 2014-04-10 Dnr 393/2.2.7/2014 Innehåll Policy mot diskriminering och trakasserier... 1 Ansvar... 1 Förebyggande åtgärder... 2 Anvisningar vid förekomst av diskriminering och trakasserier vid

Läs mer

POLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR ATT FÖREBYGGA, UPPTÄCKA OCH ÅTGÄRDA KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING

POLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR ATT FÖREBYGGA, UPPTÄCKA OCH ÅTGÄRDA KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING POLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR ATT FÖREBYGGA, UPPTÄCKA OCH ÅTGÄRDA KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-27, 178 Dnr: KS 2017/662 Revideras xxxx Kommunledningskontoret

Läs mer

Handlingsplan mot kränkande särbehandling och diskriminering

Handlingsplan mot kränkande särbehandling och diskriminering Handlingsplan mot kränkande särbehandling och diskriminering Alla lika olika har som arbetsgivare ett samlat ansvar för medarbetarnas fysiska, sociala och psykiska arbetsmiljöförhållanden. Kommunens medarbetare

Läs mer

Sahlgrenska Universitets sjukhuset policyoch handlingsplan mot sexuella trakasserier

Sahlgrenska Universitets sjukhuset policyoch handlingsplan mot sexuella trakasserier Sahlgrenska Universitets sjukhuset policyoch handlingsplan mot sexuella trakasserier Denna policy och handlingsplan för att förebygga och motverka sexuella trakasserier på arbetsplatsen är ett av flera

Läs mer

Policy samt handlingsplan mot diskriminering och kränkande särbehandling

Policy samt handlingsplan mot diskriminering och kränkande särbehandling 1 av 8 Uppdaterat 2011-10-03 Policy samt handlingsplan mot diskriminering och kränkande särbehandling Dokumenttyp Policy samt handlingsplan Dokumentägare Personalfunktionen Dokumentinformation Dokumentnamn

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 för den gymnasiala vuxenutbildningen i Falu kommun Arbetsmarknads- integrations- och kompetensförvaltningen, AIK Vuxenutbildningen Bakgrund Vuxenutbildningen

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för vuxenutbildningen i Helsingborgs stad 2016

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för vuxenutbildningen i Helsingborgs stad 2016 ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN 2016-04-15 SID 1(5) Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för vuxenutbildningen i Helsingborgs stad 2016 Denna plan syftar till att främja elevers lika rättigheter

Läs mer

DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH KRÄNKNINGAR

DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH KRÄNKNINGAR DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH KRÄNKNINGAR INFORMATION TILL DIG SOM ÄR MEDARBETARE OCH KÄNNER DIG UTSATT NOLLTOLERANS MOT DISKRIMINERING, TRAKASSERIER & KRÄNKNINGAR Den här broschyren riktar sig till

Läs mer

9: Revidering av riktlinje mot trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling Delges:

9: Revidering av riktlinje mot trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling Delges: Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2018-10-29 9: Revidering av riktlinje mot trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling Delges: HR i kommunkoncernens förvaltningar och bolag. Dnr

Läs mer

Mellan den som utsätts och den som utsätter står du.

Mellan den som utsätts och den som utsätter står du. information till arbetsgivare om sexuella trakasserier 2018 Mellan den som utsätts och den som utsätter står du. Som arbetsgivare är det din skyldighet att förebygga och motverka sexuella trakasserier

Läs mer

FRCK Diskrimineringspolicy

FRCK Diskrimineringspolicy FRCK Diskrimineringspolicy Innehåll Inledning... 2 Styrning för diskrimineringspolicyn... 2 Jämställdhetsarbete... 2 :... 2... 2... 2 Mångfaldsarbete... 2... 2 Kompetensutveckling... 3 Arbetsförhållanden...

Läs mer

ARBETE FÖR LIKA VILLKOR INFORMATION OM KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING, TRAKASSERIER OCH DISKRIMINERING ARBETE FÖR LIKA VILLKOR 1

ARBETE FÖR LIKA VILLKOR INFORMATION OM KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING, TRAKASSERIER OCH DISKRIMINERING ARBETE FÖR LIKA VILLKOR 1 ARBETE FÖR LIKA VILLKOR INFORMATION OM KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING, TRAKASSERIER OCH DISKRIMINERING ARBETE FÖR LIKA VILLKOR 1 Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. FN:s allmänna förklaring

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för Mälarakademin 2010/2011

LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för Mälarakademin 2010/2011 LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för Mälarakademin 2010/2011 Mälarakademin ska vara en arbetsplats där ingen diskrimineras, trakasseras, utsätts för mobbning, rasism, främlingsfientlighet,

Läs mer

Riktlinjer mot kränkande särbehandling

Riktlinjer mot kränkande särbehandling Riktlinjer mot kränkande särbehandling Fastställd av kommunstyrelsen 2011-09-06 182, reviderad 2017-08-08 164 och 2018-10-09 166 Innehållsförteckning 1. Grundvärdering... 2 2. Mål... 2 3. Definitioner...

Läs mer

Diskriminerings- och likabehandlingsplan

Diskriminerings- och likabehandlingsplan 2018-10-25 Diskriminerings- och likabehandlingsplan Antagen av kommunfullmäktige 99/2018 Fastställt av: Kommunfullmäktige Diarienr: 2018/279 02 För revidering ansvarar: Staben För ev. uppföljning ansvarar:

Läs mer

Processbeskrivning vid misstänkt diskriminering, trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier

Processbeskrivning vid misstänkt diskriminering, trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier Processbeskrivning vid misstänkt diskriminering, trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier Beslutat av Universitetsdirektören Gäller från 2019-04-12 Beslutsdatum: 2019-09-12 Inledning Processbeskrivning

Läs mer

Policy och rutiner för hur Upplands Väsby förebygger och hanterar kränkande särbehandling och sexuella trakasserier

Policy och rutiner för hur Upplands Väsby förebygger och hanterar kränkande särbehandling och sexuella trakasserier Styrdokument, policy 2018-09-12 Dnr KS/2018:298 Policy och rutiner för hur Upplands Väsby förebygger och hanterar kränkande särbehandling och sexuella trakasserier Nivå: Kommungemensamt styrdokument Antagen:

Läs mer

RUTINER OCH METODER FÖR ÅTGÄRDER MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH SEXUELLA TRAKASSERIER

RUTINER OCH METODER FÖR ÅTGÄRDER MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH SEXUELLA TRAKASSERIER Personalpolitiska rutiner Sid 1 av 5 RUTINER OCH METODER FÖR ÅTGÄRDER MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH SEXUELLA TRAKASSERIER Dessa rutiner och metoder är ett komplement till personalpolitiska riktlinjer

Läs mer

Folkuniversitetet Göteborgs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Folkuniversitetet Göteborgs plan mot diskriminering och kränkande behandling Folkuniversitetet Göteborgs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Vuxenutbildning Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Rutiner och åtgärder vid diskriminering, trakasserier och repressalier för medarbetare

Rutiner och åtgärder vid diskriminering, trakasserier och repressalier för medarbetare Rutiner och åtgärder vid diskriminering, trakasserier och repressalier för medarbetare Inledning Den rättsliga utgångspunkten mot diskriminering finns i regeringsformen, en av Sveriges grundlagar. Diskriminering

Läs mer

Ärendehantering vid kränkning och diskriminering

Ärendehantering vid kränkning och diskriminering HSPA 49-2014/82 1 (av 6) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Handledning för process 2014-05-01

Läs mer

Diskriminering. Nationell policy och riktlinjer. trakasserier, kränkande särbehandling

Diskriminering. Nationell policy och riktlinjer. trakasserier, kränkande särbehandling Diskriminering trakasserier, kränkande särbehandling Information om hur du som medarbetare, chef, facklig representant eller skyddsombud bör agera i dessa situationer Nationell policy och riktlinjer Ansvarig

Läs mer