Delårsrapport augusti 2017 Kost

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Delårsrapport augusti 2017 Kost"

Transkript

1 RAPPORT 1 (15) SAMMANFATTANDE ANALYS OCH FRAMTIDSBEDÖMNING RESULTATOMRÅDE PATIENTMAT Antal sålda portioner 2017 jämfört med 2016 Totalt har Kost sålt portioner färre under de första åtta månaderna 2017 jämfört med I Uppsala har tappet varit portioner medan det i Västmanland ökat med portioner. Antalet portioner i Västmanland väntas fortsätta öka med då de öppnar tre nya avdelningar. Det är Palliativa som flyttar in på sjukhusområdet i oktober, Psyk som utökar med en avdelning under november och Fagersta med en avdelning från februari Antal sålda patientmatsportioner - Totalt År Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti Ackumelerat antal sålda patientmatsportioner - Totalt År Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti Nytt flexibelt patientmatssystem infört i Köping I mitten av februari har vi som första landsting/region i Sverige breddinfört ett nytt flexibelt patientmatssystem, kallat Fleximat, på Köping sjukhus alla avdelningar. Systemet innebär i korthet att vi behåller allt i det befintliga prisbelönta à la cartesystemet men erbjuder möjligheterna till flexibla mattider. Systemet minskar även behovet av transporter, minskar sjukvårdens tid att hantera maten samt minskar matsvinnet på avdelningarna. Det nya flexibla patientmatssystemet har stor potential och anses av många vara framtiden för alla sjukhus. Kost söker nya kunder eller samarbetspartners Sveaköket i Västerås har kapacitet att tillaga och distribuera matportioner till fler kunder. Vi har länge arbetat för att synas och höras samt föreläsa om Kost, våra metoder, våra leveransmodeller och vårt arbete. Under hösten kommer vi deltaga på Livsmedelsverkets branchdagar och Kvalitetsmässan i Göteborg

2 RAPPORT 2 (15) med egen utställningsmonter. Ambitionen med detta är att söka nya kunder eller samarbetspartners i landsting, kommuner och/eller andra offentliga enheter. Kostnämnden har ombildats och kommer från september även omfatta Sörmland. Utökningen syftar till att leverera patient- och restaurangmat till Nyköpings lasarett i samband med att de bygger om sitt kök. Ombyggnationen förväntas pågå från årsskiftet 2018 till efter sommaren Starten var först planerad till september 2017 men har av byggnadstekniska skäl i Sörmland försenats till efter årsskiftet. I samband med ombildningen har Kostnämndens verksamhetsområde framöver förfinats till enbart patientmat (inkl. livsmedel och bageri). Vår kund Hjärtpunkten som idag tar mat till förskolan kommer från och med oktober även ta matlådor till sitt äldreboende. Det handlar om en årsvolym på ca 7000 portioner. Diskussioner förs med Dalarna om att leverera patientmat till sjukhusen i Avesta och Ludvika. Byte av patientmatsvagnar i Uppsala I ett försök att minska reparationskostnaderna gjorde Kost en stor service på alla patientmatsvagnar i Uppsala under Efter införandet av Fleximat i Köping fanns 16 vagnar av typen Temp-rite över därifrån som nu flyttats över till Uppsala. Denna typ av vagn är mycket bättre hållbarhetsmässigt än de som finns i Uppsala. Bytet av vagnar innebär också att det finns 16 st Uppsalavagnar extra att tillgå och därmed byta med om någon går sönder. Det betyder alltså att vi inte behöver reparera trasiga vagnar. Utmaningar Sedan samarbetet med Region Uppsala började 2009 har antalet patientmatsportioner minskat från drygt portioner till 2016 års nivå på portioner. Under årets första månader har tappet fortsatt ( st) och det förväntas även fortsätta fram till starten av leveranser till Nyköping. Detta innebär mycket stora svårigheter för Kost att ha ett balanserat resultat under I samband med ombildandet av Kostnämnden och leverans av patient- och restaurangmat till Nyköping förändras läget positivt. Ett trendbrott är att Västmanland för första gången ökar portioner igen ( st) sett till hela året, så minskningen är enbart i Uppsala ( st). Det nya flexibla patientmatssystemet Fleximat minskar avdelningarnas matsvinn av så kallade orörda brickor. Detta är ur ett regionsperspektiv en mycket bra utveckling men påverkar Kost i form av ytterligare färre antal sålda patientmatsportioner.

3 RAPPORT 3 (15) Patientmatsprocessen har trimmats enormt mycket gällande tillagning och distribution under de senaste åren i och med införandet av framtidens patientmat i september Dock består hela processen av så mycket mer än bara tillagning och distribution. Tiden som läggs på vårdavdelningarna för övriga måltider som frukost, mellanmål och kvällsmål är stor. Dessutom läggs mycket tid och kraft på beställningar, servering, undanplockning mm. Benchmarkingsamarbetet mellan Sveriges landsting/regioner visar att Region Västmanland har en av de högsta kostnaderna för vårdpersonalens arbete med patientkost i hela landet. Det är därför viktigt att Kost och vården samarbetar i projektform för att flytta fram positionerna och bli ledande även här. Kost har idag ingen bra "speaking partner" mot vården för att samarbeta, informera och ha dialoger med. RESULTATOMRÅDE FÖRSÄLJNING Ny á la cartemeny på restaurang Nyckeln i Köping I samband med införandet av den nya flexibla patientmatsmenyn i Köping har restaurang Nyckeln helt slutat med dagens rätt och istället infört 30 olika maträtter att välja på. Det går även att köpa dessa rätter alla öppettimmarna istället för bara under lunchtid. Resultatet har varit lyckat då kunden får större urval, kan äta mat när som helst under dagen och matsvinnet minskat. Vid samma tidpunkt infördes också självplock av sallad vilket ytterligare förstärker utbudet. Med tanke på det minskade matsvinnet på restaurang Nyckeln har Bigarrå bytt ut sin á la cartemeny och ersatt den med alla maträtter i Fleximatsmenyn (patientmatsmenyn). Bigarrå har stora renoveringsbehov Då det beslutats att Bigarrå inte byggs om i samband med ombyggnad av huvudentrén, måste åtgärder göras för att förbättra lokalerna som är mycket slitna och i kraftigt behov av renovering. Detta påverkar kunderna men även personalen där vissa saker har blivit ett arbetsmiljöproblem. Bigarrå är dessutom i stort behov av utökade lokaler då alla besökare inte får plats speciellt under lunchtid. Försäljningen på Bigarrå ökar inte i takt med budget och till viss del beror det på lokalerna och till viss del på ändrat försäljningsmönster efter nytt matlådesystem. Även det faktum att vårdens verksamhet ändras till mer och mer dagvård ger effekter på antalet besökande på Bigarrå.

4 RAPPORT 4 (15) Mat betalas efter vikt i matlådor Vid årsskiftet införde Kost en ny betalningsmodell för matlådor. Vi tar nu betalt efter vikten istället för per matlåda. Syftet med förändringen är att försöka ändra folks matvanor och äta mer hälsosamt då mindre storlek på portionen ger lägre pris. Det är också ett sätt att minska på matsvinnet. Test med sommaröppet i restaurang Höjdpunkten För att öka tillgängligheten och utbudet under sommaren (v26 v32) testade Kost med att ha öppet i restaurang Höjdpunkten med specialutbud. Under perioden serverades à la cartelådor för egen värmning av kunden i microugn. Enligt den utvärdering som Kost gjort av testet framgår att det kom 663 besökare under perioden till en kostnad i form av underskott i resultatet på ca kr. Under 2018 kommer Kost se över möjligheten till att ha öppet med en förbättrad lösning som kan få en ekonomi i balans för motsvarande period. Utmaningar Det är svårt att få mindre restauranger att bära sin egen kostnad då kundunderlaget är mycket litet. Detta skapar underskott i resultatet men är ändå en service som måste finnas. Från 1 februari 2018 kommer ytterligare en sådan restaurang tillkomma på Fagersta lasarett. RESULTATOMRÅDE VKS VÅRDNÄRA KOSTSERVICE Utvecklingen av antalet avdelningskök Kost ansvarar idag för driften av 10 kök på sjukhuset i Västerås och 4 kök på sjukhuset i Köping. Planen var att ytterligare ett kök skulle öppnat i januari månad och två nya kök senare under året. Dessa tre nya kök var med i beräkningen när Kost inför 2017 sänkte priset mot vården för tjänsten avdelningskök med ca 2,5 Mkr. Vårdnära kostservice med flexibla mattider minskar undernäringen och påskyndar tillfrisknandet Kost medarbetare som arbetar i köket på vårdavdelningarna i Köping serverar nu patientmat enligt Fleximatssystemet. För att kunna ha flexibla mattider samt ge patienterna möjlighet till full service utökades tiderna vid införandet till att köken i Köping bemannades mellan kl samtliga dagar i veckan. Verksamheten och Kost har dock gemensamt funnit att en optimal bemanning av Kost i avdelningsköken är alla dagar.

5 RAPPORT 5 (15) På samtliga vårdavdelningar finns nu kylskåp med glasdörrar där patientmatsrätterna förvaras. Detta gör att maten alltid finns nära till hands och patienten kan bestämma sig här och nu för vad hen vill äta till lunch/middag. Måltidsvärden på plats värmer och serverar maten inom några minuter från beställningen. Även desserter och mellanmål finns att välja på. Sveriges kommuner och Landsting samt Livsmedelsakademin menar båda två att fördelarna med ett flexibelt måltidssystem är många. Förutsättningarna för att läka och återhämta sig vid sjukdom ökar och risken för undernäring och relaterade vårdskador minskar. Dessutom betyder det mer mat i magarna, och mindre i soporna, vilket är att använda vårdens resurser på rätt sätt. Pilot av Fleximat på Västerås sjukhus Med start i oktober genomförs ett pilottest med Fleximat i Ny vårdbyggnad på plan 3. Erfarenheter och lärdomar från införandet i Köping har använts för att ta fram en generisk modell för ett möjligt slutligt breddinförande av Fleximat på Västmanlands sjukhus Västerås. Piloten kommer utvärderas i december för beslut om tidsplan för vidare implementering. Utmaningar Kost sänkte priset till vården för vårdnära kostservice med motsvarande knappt 2,5 Mkr inför Detta var under förutsättningar att det skulle startas ett antal nya kök under året. Vårdens negativa resultat har gjort att alla införande stoppats och därmed går det inte att få ihop resultatet under året. Åtgärder vidtogs av Kost efter delår 1 där en sektionsledare togs bort, vilket gett ett bra resultat. MEDARBETARBERSPEKTIVET Införa internt nyhetsbrev som skickas ut varje månad till alla medarbetare inom Kost Genoföra kickoff i början av året för att summera 2016 och gå igenom 2017 års mål och uppdrag All marknadsföring ska genomsyras av bilder på stolta medarbetare Kost ska ge alla medarbetare chansen att växa och utvecklas på arbetsplatsen Ta fram en kommunikationsplan till medarbetare vid nyanställning, sjukdom, föräldraledighet och avslut av anställning Kost ska ha ett väl fungerande Hälsoteam som fokuserar på att inspirera medarbetarna till träning, ta hand om sin hälsa och skapa gemenskap genom gemensamma aktiviteter. Samarbete med regionhälsan för att ta fram verksamhetsspecifika handlingsplaner i syfte att minska sjukfrånvaron och öka frisknärvaron.

6 RAPPORT 6 (15) Under januari månad genomförde Kost en kickoff för alla medarbetare som var mycket uppskattad. Vi har nu en gemensam bild av verksamheten och vad som ska utföras på alla nivåer. Ett nytt system för bemanning, Planday, har införts på Kost samtliga enheter. I samband med detta infördes även en central bemanningsfunktion. Det innebär att alla timanställda visar sin tillgänglighet, bokar sina tider, får sina scheman, får information mm från Planday. Semesterledigheter, tjänsledigheter, sjukdom mm hos fast personal bemannas av timvikarier från nya bemanningsfunktionen. Det nya sättet att arbeta har gett mer fokus på verksamheterna istället för bemanning, en bättre återkoppling till timanställda på deras arbete, bättre utbildning och bättre medarbetarnöjdhet. Samarbete med regionhälsan har börjat i Claraköket och på försäljningen. Samarbetet innebär en kartläggning av alla medarbetare, rehabärenden och sjukskrivningar på enheterna samt framtagande av handlingsplaner. För att säkerställa driften i Köping har en ny schemamodell införts med rotation mellan restaurang Nyckeln och avdelningsöken. Detta leder till minskad sårbarhet vid sjukdom eller annan frånvaro. I samband med förändringen ändrades även bemanningstiderna i avdelningsköken från till Det har även medför att medarbetarna får vara lediga varannan helg istället för var tredje. Alla förändringarna i nya schemat förväntas öka medarbetarnöjdheten och minska sjukfrånvaron. Dietkockar eller kockar med specialkostutbildning är mycket svåra att rekrytera och Kost har under två års tid sökt efter nyanställningar på området utan att lyckas. Av den anledningen behöver behovet säkerställas med internutbildningar av befintliga kockar istället. Första halvåret har tillagningen därför satsat på en sådan utbildning för att öka kunskaperna i specialkost, allergikost och kontaminering. Syftet med utbildningen är att stärka kunskaperna och öka matsäkerheten mot patienten likväl som det säkerställer att vi alltid har tillräckligt med anställda dietkockar. För att klara det ökade tillagningsbehovet då leveranserna till Nyköping startar i januari 2018 kommer rekryteringen av två nya kockar påbörjas snarast. Sedan temperaturen i Sveakökets och Clarakökets dukningsrum sänktes från 12 till 6 grader har vissa medarbetare upplevt att de frusit i befintliga arbetskläder. Detta har under en tid påverkat stämningen på arbetsplatsen. Nya termokläder är nu inköpta och används med stor uppskattning av medarbetarna.

7 RAPPORT 7 (15) Åtgärder Kost följer tidsplanen i verksamhetsplanen gällande uppsatta mål inom medarbetarperspektivet. VERKSAMHETSPERSPEKTIVET Arbeta med IT och Foodit för att ta fram en webbshop med möjlighet till beställning i Matilda med surfplatta eller mobil Införa ny leveransmetod av patientmaten som möjliggör flexiblare mattider för patienterna. Införa ny rutin för matlådor till patienterna där maten äts på tallrik Säkerställa och uppdatera samtliga recept som tillagas i Sveaköket gällande bl a kvalité, mängder och konsistens Ta fram och genomföra en handlingsplan med aktiviteter under namnet Green up som leder till minskad klimatpåverkan. Kost hade under 2016 en ekologisk andel på 47,03%. Under årets första åtta månader är andelen ekologiskt exat samma, 47,03%. Det betyder att målet 45% vid utgången av 2017 redan är nått. Se sammanställning i bilaga. Kost har fått förnyad certifiering gällande 2017 för KRAV-nivå i Sveaköket. I mitten av februari har vi som första landsting/region i Sverige breddinfört ett nytt flexibelt patientmatssystem kallat Fleximat på Köping sjukhus alla avdelningar. Systemet innebär i korthet att vi behåller allt i det befintliga prisbelönta à la cartesystemet men erbjuder möjligheterna till flexibla mattider. Systemet minskar även behovet av transporter, minskar sjukvårdens tid att hantera maten samt minskar matsvinnet på avdelningarna. Det nya flexibla patientmatssystemet har stor potential och anses av många vara framtiden för alla sjukhus. I och med menybytet i juni införde vi en ny beställnings- och packningsrutin för patientmaten i köket. Vi lagar nu efter beställning och inte efter lagernivå som vi gjort tidigare. I och med detta kan vi börja packa leveransburar direkt vid förpackningsmaskinen och slipper då momentet att ställa upp vita lådor på hyllan för att sedan ta ned dem igen för packning i leveransburarna. Systemet spar tid och ger längre hållbarhetstid på levererad mat med minskat matsvinn som följd. Ett nytt automatiskt mätsystem för egenkontrollen har installerats på alla enheter. Systemet ökar matsäkerheten ytterligare genom mindre driftstörningar och enklare mätningar. Åtgärder En förbättrad process för tillagning och packning av Fleximat har tagits fram för planerat införande i oktober. Förbättringen kommer dubbla hållbarhetstiden på Fleximatslådor och minska matsvinnet kraftigt i Köpings komponentkyl och samtidigt höja service på avdelningarna (inga rätter tar slut).

8 RAPPORT 8 (15) Kost följer tidsplanen i verksamhetsplanen gällande uppsatta mål inom verksamhetsperspektivet. KUNDPERSPEKTIVET Ha kontinuerliga kunddialoger inom områdena patientmat, avdelningskök, restauranger och catering Ta fram och implementera en servicepolicy som ska genomsyra Kost verksamheter Uppdatera samtliga special- och allergikoster med inriktning att öka valfriheten för patienten och minska dietkosterna i dieten. Införa möjligheten att ha flexibla mattider till patienterna Införa externt nyhetsbrev som skickas ut varannan månad till Kost intressenter. Enkät gällande kundnöjdhet i restaurangerna och på patientmaten har genomförts under januari månad. Resultatet kommer presenteras så snart ett nytt enkätverktyg finns på plats inom Region Västmanland. Åtgärder Kost följer tidsplanen i verksamhetsplanen gällande uppsatta mål inom kundperspektivet. För att öka förståelsen för patientmatsprocessen samt förbättra samarbetet mellan Kost och vården kommer vårdpersonalen inbjudas till studiebesök i Sveaköket vid tre tillfällen i september månad. EKONOMI Resultatsammanställning Kost (Mkr) Summa åren Budget 2017 Resultat aug 2017 Avvikelse Prognos 2017 Gemensamt -0,2 0,0 +0,4 +0,4 0 Patientmat -12,4 0,0-1,2-1,2-1,2 Försäljning +0,2 0,0-2,4-2,4-1,3 VNS +0,7 0,0-0,5-0,5-0,6 TOTALT -11,7 0-3,7-3,7-3,1

9 RAPPORT 9 (15) Periodens resultat totalt Resultatrapporter Kost (Tkr) Ansvar Ansvar (T) Prognos Kost Chefer Kost Kundservice Kost Vikariepool Kost Utbildning Resultat Gemensamt Nyckeln Café Bigarrå Höjdpunkten Livsmedel Västerås Livsmedel Uppsala Catering Kaffemaskiner Resultat Försäljning Avdelningskök Västerås Avdelningskök Länet Matsäkerhet Resultat VNS Tillagning Distribution Svea Distribution Clara Resultat Patientmat Resultat Totalt

10 RAPPORT 10 (15) KOST TOTALT Intäkts- och bruttokostnadsutveckling och avvikelse helårsprognos Ack Text Ack utfall budget Ack avvikelse Årsbudget Prognos Försäljning av tjänster Försäljning av material och varor Övriga intäkter Intäkter Löner Sociala avgifter Övriga arbetskraftskostnader Personalkostnader Utbildning, kultur mm Livsmedel och övriga råvaror Övriga kostnader i kkl Kostnader för material, varor och tjänster Lokalkostnader Energi Telekommunikation Datorutrustning IT-konsulttjänster Serviceavtal/Datakommunikation Avskrivningar Övriga kostnader i kkl Övriga verksamhetskostnader Finansiella kostnader Finansiella intäkter och kostnader Kostnader Resultat

11 RAPPORT 11 (15) Periodens resultat och helårsprognos Verksamhetens ackumulerade ekonomiska resultat t.o.m är - 3,7 mkr. Helårsresultatet prognostiseras till -3 mkr. Intäkts- och bruttokostnadsutveckling Total intäktsförändring jämfört med motsvarande period föregående år är - 9,7 mkr och -6,4 %. Intäkterna minskade med - 11 mkr mer än vad som är budgeterat. Den obudgeterade förändringen beror framför allt på följande händelser: Patientmatsportionerna har minskat mer än budgeterat ( st). Försäljningen i Bigarrå har inte ökat i enlighet med budget. De i budgeten utlovade avdelningsköken har inte kommit igång som tänkt under året. Total bruttokostnadsförändring jämfört med föregående år - 8,5 mkr och -6 %. Kostnaderna minskade 7,4 mkr mer än vad som är budgeterat. Den obudgeterade bruttokostnadsförändringen beror framför allt på följande händelser: Lägre kostnader för inköp av varor beroende som hänger ihop med lägre försäljning. Det prognostiserade underskottet beror framförallt på följande händelser: Utfallet för antalet portioner för patientmaten är negativt jämfört med fg år och prognosen för resterande del av året är att trenden kommer att fortsätta. VNS kommer inte att generera de intäkter som tänkt vilket främst beror på senarelagda uppstarter av avdelningsköken samt att antal timmar kommer att minska i Köping. Lägre försäljning på våra försäljningsenheter än vad som var planerat i budget. Prognosen är att försäljningstappet kommer att minska under den resterande delen av året.

12 RAPPORT 12 (15) PATIENTMAT Intäkts- och bruttokostnadsutveckling och avvikelse helårsprognos Text Ack utfall Ack budget Ack avvikelse Årsbudget Prognos Försäljning av tjänster Försäljning av material och varor Intäkter Löner Sociala avgifter Övriga arbetskraftskostnader Personalkostnader Utbildning, kultur mm Livsmedel och övriga råvaror Övriga kostnader i kkl Kostnader för material, varor och tjänster Lokalkostnader Energi Telekommunikation Datorutrustning IT-konsulttjänster Serviceavtal/Datakommunikation Avskrivningar Övriga kostnader i kkl Övriga verksamhetskostnader Finansiella kostnader Finansiella intäkter och kostnader Kostnader Resultat

13 RAPPORT 13 (15) Analys av intäkts- och bruttokostnadsutveckling Intäkter Intäkterna för patientmaten når inte upp till föregående års utfall utan ack. utfall 2017 ligger 12,8 Mkr under fg år eller -13,4 %. Intäkterna ligger -5,2 Mkr under budget för samma period. Kostnader Total bruttokostnadsförändring jämfört med föregående år är -13,6 Mkr eller -14 %. Den lägre kostnadsmassan beror framförallt på lägre kostnader för livsmedel vilket är en effekt av den lägre försäljningen. Genomförda och planerade åtgärder för att hantera avvikelsen mot budget Då ekonomin visar på ett negativt resultat på ca 3,7 Mkr krävs ett antal stora åtgärder för att få bukt på detta. Vissa åtgärder beslutades redan efter delår 1 och har genomförts medan vissa är planerade. Genomförda åtgärder Området VNS minskade en heltidsanställd sektionsledare med start 1 maj. Den åtgärden har gett stor effekt som därmed ska hålla en ekonomi i balans resterande del av året Distribution Clara minskade med en heltidsanställd sektionsledare under med start i juli månad. Ny modell på matlåda har införts inom försäljningen. Detta för att motverka försäljningstappet av matlådor där kunderna inte upplever att de inte kan se maten ordentligt i tidigare modell. I samband med detta används den nya matlådan även till salladslådor vilket ökar hållbarheten och minskar svinnet. Bigarrå ändrade à la cartesortimentet och serverar numer de rätter som finns på patientmatsmenyn (som Köping). Ändringen förväntas öka försäljningen och minska svinnet. Smörgåsberedningen för Bigarrå har flyttats från Knutpunkten ner till Bigarrå. Förändringen förväntas ge lägre matsvinn och minskade kostnader för Bigarrå. Den är även en förutsättning för att kunna minska en årsarbetare under hösten. Planerade åtgärder Området försäljning minskar totalt motsvarande en årsarbetare inom områdena catering och livsmedel i Västerås. Planerad start för nytt schema är i november månad. I Sveaköket finns ett antal matkvarnar i vilka matavfall kastas ner, mals och därefter skickas ut till biogastanken. Dessa kvarnar är trasiga väldigt ofta och orsakar förutom driftsstopp stora kostnader för reparationer. Kostnaderna är så stora att en utredning satts igång för att undersöka om en investering av nya skulle kunna minska totalkostnaden.

14 RAPPORT 14 (15) Området patientmat minskar en heltidsanställd gruppledare på tillagningen. Förändringen är planerad snarast efter schemaförändring och förhandling med facket. Plan var en start 1 september då Nyköping skulle starta leveranserna. Då det projektet förskjutits har även denna förändring flyttats till årsskiftet. Möjligheten att sälja anhörigmat på vårdavdelningarna införs från 1 oktober i Köping. Det innebär att medarbetare i vården och anhöriga som besöker patienter kan köpa patientmat direkt på avdelningen och betala med swish. Att starten sker just i Köping beror på att de använder det nya Fleximatssystemet som är en förutsättning för anhörigmat. Nytt projekt har startats med målet att införa betalning av dagens rätt efter vikt liknande systemet för matlådor. Sedan införandet av viktbetalning för matlådor infördes i januari har responsen från kunder varit mycket positiv. Vi ser även att det går åt mindre mat för att servera kunderna samt minskat svinn. Med bakgrund av det hoppas vi på motsvarande fördelar vid samma införande på dagens rätt. Planerat startdatum för detta system är vid årsskiftet. Minskning av en administrativ tjänst från 1 oktober då en medarbetare som tar mammaledigt inte ersätts. Med start i oktober införs Fleximat i Ny vårdbyggnad på plan 3. Erfarenheter och lärdomar från införandet i Köping har använts för att ta fram en generisk modell för ett möjligt slutligt breddinförande av Fleximat på Västmanlands sjukhus Västerås. Detta kommer öka intäkterna för VKS under resterande del av året. Livsmedel Västerås och Livsmedel Uppsala visar på ett gemensamt underskott på ca 600 tkr. Av den anledningen kommer Livsmedelspackningen slås ihop igen till en gemensam i Västerås. Förändringen införs under november månad och förväntas ge en ekonomi i balans resterande del av året. Då försäljningen minskat kraftigt i Uppsala på patientmat finns en möjlighet att spara in en del tid. Därför har ett schemaförändringsarbete startats och nytt schema beräknas starta i november som använder färre timmar än idag. Bigarrå har fått i uppdrag att se över sitt schema och samtidigt minska en årsarbetare. Start för nytt schema planeras till november månad. Matsvinnet i Köpings komponentkyl är för högt. Patientmatsprocessen har setts över för att ge möjlighet att dubbla hållbarheten på Fleximatslådorna som förvaras där. Det nya systemet tas i drigt den 1 oktober och förväntas minska matsvinnet kraftigt. Hjärtpunkten utökar sin beställning med mat till äldreboende. Det ökar våra intäkter från 7000 portioner årligen. Investeringsredovisning Investeringar har gjorts i Köping för införandet av det nya patientmatssystemet. Flera avdelningar har beställt kaffemaskiner varvid det har investerats i flera sådana. Inköp av dukningsutrustning till köket i Västerås Inköp av nya betalterminaler

15 RAPPORT 15 (15) Marcus Jonasson Tf verksamhetschef Kost BILAGOR DUVA verksamhetsrapport Duva Driftredovisning, Lönekostnader och kostnader, inhyrd personal Investeringsbilaga Andel ekologiska livsmedel

16 Redovisning Ekologiskt och Fairtrade Kost - Delår Patientmat Leverantör EU-Eko Godkända KRAV Fairtrade Totala inköp EU-eko % Krav % Fairtrade % Arla 7 052, , ,20 0, ,48 2,18% 2,18% 0,00% Bröderna Hansson , ,50 0,00 0, ,04 29,50% 29,50% 0,00% CPH , , ,90 0, ,20 35,81% 35,81% 0,00% Dafgård Kött från Faringe , , ,73 0, ,06 91,57% 91,57% 0,00% Servera , , , , ,12 28,89% 28,89% 0,11% Skånemejerier , , ,54 0, ,23 80,08% 80,08% 0,00% Upplands trädgårdsprodukter , ,76 0,00 0, ,65 22,67% 22,67% 0,00% Carlsberg GB Kahls Mälardalens frukt och grönt TOTALT ,31% 36,31% 0,07% Livsmedel Leverantör EU-Eko Godkända KRAV Fairtrade Totala inköp EU-eko % Krav % Fairtrade % Arla , , ,44 0, ,06 72,28% 72,28% 0,00% Bröderna Hansson CPH , , ,60 0, ,32 81,57% 81,57% 0,00% Dafgård Kött från Faringe Servera , , , , ,65 30,09% 30,09% 3,58% Skånemejerier , , ,51 0, ,12 85,66% 85,66% 0,00% Upplands trädgårdsprodukter Carlsberg GB Kahls , , , , ,83 89,57% 89,57% 88,90% Mälardalens frukt och grönt TOTALT ,76% 54,76% 13,79% Totalt Leverantör EU-Eko Godkända KRAV Fairtrade Totala inköp EU-eko % Krav % Fairtrade % Arla ,51% 58,51% 0,00% Bröderna Hansson CPH ,96% 76,96% 0,00% Dafgård Kött från Faringe Servera ,56% 29,56% 2,04% Skånemejerier ,95% 83,95% 0,00% Upplands trädgårdsprodukter Carlsberg GB Kahls ,57% 89,57% 88,90% Mälardalens frukt och grönt TOTALT ,03% 47,03% 8,04% EU-Ekologiska livsmedel - utveckling Andel totalt i procent 13,00% 15,43% 29,76% 32,54% 39,03% 41,76% 47,03% Fairtrade livsmedel - utveckling 2016 Andel totalt i procent 7,14%

17 Förvaltning/verksamhet: Kost Investeringar Bokslut Belopp i tkr Helår Inköp Inköp Bokslut Budget Prognos Prognos Prognos perioden utifrån budget 2016 perioden utifrån budget perioden inköp 2016 utifrån budget 2015 perioden inköp 2017 utifrån budget 2017 inköp 2018 utifrån budget 2017 Avvikelse budget - utfall 2017 Investeringsutgifter Immateriella anläggningstillg 0 Datorutrustning 69 0 Medicinsk apparatur 0 Utrustning Bygg (bygginventarier) 0 Bilar och transportmedel 0 Leasingavtal 0 Övriga maskiner och inventarier Tekniska hjälpmedel 0 Summa Konst 0 Byggnader (endast Fastighet) 0 Totalsumma Urspr. anskaffn.datum (flera objekt)

18 Radetiketter Summa av Anskaffningsvärde 211 Datorutrustning , Övr maskiner och inventarier ,14 Totalsumma ,89

Kost Delårsrapport Dnr: Kommentarer till månadens utfall. Sammanfattande analys och framtidsbedömning RESULTATOMRÅDE PATIENTMAT

Kost Delårsrapport Dnr: Kommentarer till månadens utfall. Sammanfattande analys och framtidsbedömning RESULTATOMRÅDE PATIENTMAT Kommentarer till månadens utfall Sammanfattande analys och framtidsbedömning RESULTATOMRÅDE PATIENTMAT Nytt flexibelt patientmatssystem infört i Köping 2017 I mitten av februari har vi som första landsting/region

Läs mer

Årsrapport 2017 Kost RAPPORT 1 (18) SAMMANFATTANDE ANALYS OCH FRAMTIDSBEDÖMNING RESULTATOMRÅDE PATIENTMAT. Antal sålda patientmatsportioner - Totalt

Årsrapport 2017 Kost RAPPORT 1 (18) SAMMANFATTANDE ANALYS OCH FRAMTIDSBEDÖMNING RESULTATOMRÅDE PATIENTMAT. Antal sålda patientmatsportioner - Totalt RAPPORT 1 (18) SAMMANFATTANDE ANALYS OCH FRAMTIDSBEDÖMNING RESULTATOMRÅDE PATIENTMAT Antal sålda patientmatsportioner - Totalt År Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec Totalt 2016 69 712 68 220

Läs mer

Kallelse/föredragningslista /18 Regiondirektörens rapport LS Regional och hållbar utveckling 102/18 Årsredovisning 2017 Gemensa

Kallelse/föredragningslista /18 Regiondirektörens rapport LS Regional och hållbar utveckling 102/18 Årsredovisning 2017 Gemensa Kallelse/föredragningslista 2018-04-12 Regionstyrelsen kallas till sammanträde Tid: Tisdag den 24 april 2018, kl. 13:00 16:00 10.00 12.00 Gruppmöten 13.00 Sammanträde Plats: Regionkontoret, Kungsängen

Läs mer

Verksamhets- och ledningsstöd Månadsrapport

Verksamhets- och ledningsstöd Månadsrapport Kommentarer till månadens utfall Förvaltningen har startat årets arbete enligt fövaltningsplanerna för VLS och Kost. De ingår nu båda i den nybildade förvaltningen för Verksamhets- och Ledningsstöd. En

Läs mer

Verksamhets- och ledningsstöd Månadsrapport

Verksamhets- och ledningsstöd Månadsrapport Kommentarer till månadens utfall Förvaltningen har de första två månaderna inlett arbetet enligt förvaltningsplanen. Utvecklingen av förvaltningens servicetjänster för att tillsammans med vården gynna

Läs mer

Härlagad måltidsglädje med patienten i fokus

Härlagad måltidsglädje med patienten i fokus Härlagad måltidsglädje med patienten i fokus Ett annat sätt att tänka Vi vill skapa något nytt. Men det är ändå lätt att man hamnar i gamla hjulspår. Sveriges friskaste län 2025 Framtidens utmaningar Åldrande

Läs mer

Fleximat - härlagad måltidsglädje

Fleximat - härlagad måltidsglädje Fleximat - härlagad måltidsglädje Måltidsupplevelse med patienten i fokus Måltiden är mer än bara mat, speciellt på sjukhus. Hos oss ska måltiden vara dagens höjdpunkt. Därför utgår vårt nya måltidssystem

Läs mer

Regionfastigheter och Regionservice/Drift arbetar båda med att höja kundnöjdheten bland annat genom att göra gemensamma kundbesök.

Regionfastigheter och Regionservice/Drift arbetar båda med att höja kundnöjdheten bland annat genom att göra gemensamma kundbesök. Kommentarer till månadens utfall Sammanfattande analys och framtidsbedömning Förvaltningen arbetar enligt förvaltningsplanerna för VLS och Kost. Ett arbete pågår för att tillvarata de möjligheter till

Läs mer

Framtidens utmaningar

Framtidens utmaningar Framtidens utmaningar Åldrande befolkning Undernäring hos multisjuka - vi måste prioritera att patienten äter något Inte en homogen grupp med matgäster - A- och E-kost var inte lösningen Nöjda matgäster-ökade

Läs mer

Fleximat - härlagad måltidsglädje

Fleximat - härlagad måltidsglädje Fleximat - härlagad måltidsglädje Måltidsupplevelse med patienten i fokus Måltiden är mer än bara mat, speciellt på sjukhus. Hos oss ska måltiden vara dagens höjdpunkt. Därför utgår vårt nya måltidssystem

Läs mer

Gemensam kostnämnd för Landstinget Västmanland och Landstinget i Uppsala län. Sammanträdesrum Silvergruvan, Landstingshuset, Västerås

Gemensam kostnämnd för Landstinget Västmanland och Landstinget i Uppsala län. Sammanträdesrum Silvergruvan, Landstingshuset, Västerås PROTOKOLL 7 Organ Plats Gemensam kostnämnd för Landstinget Västmanland och Landstinget i Uppsala län Sammanträdesrum Silvergruvan, Landstingshuset, Västerås Tidpunkt Torsdagen den 1 oktober 2015 kl. 09.00-11.15

Läs mer

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Ekonomisk prognos 2019 Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Ekonomisk utveckling under året...4 Budgetavvikelse...4 Verksamhetsmått...4 Analys av avvikelse i förhållande

Läs mer

Delårsrapport Sjukvårdens Larmcentral Region Uppsala, Region Västmanland och Landstinget Sörmland

Delårsrapport Sjukvårdens Larmcentral Region Uppsala, Region Västmanland och Landstinget Sörmland Sjukvårdens Larmcentral Delårsrapport 1 Delårsrapport 1 Sjukvårdens Larmcentral Region Uppsala, Region Västmanland och Landstinget Sörmland SAMMANFATTANDE ANALYS OCH FRAMTIDSBEDÖMNING Sörmland anslöt till

Läs mer

Delårsrapport jan-okt 2009 Upphandlingscentrum

Delårsrapport jan-okt 2009 Upphandlingscentrum Delårsrapport jan-okt 2009 Upphandlingscentrum Vision MEDBORGAR FÖRNYELSE PROCESS MEDARBETAR EKONOMI PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET Strategier Framgångsfaktorer Nyckelindikatorer

Läs mer

Bil 14 a Bil 14 b Bil 14 b Kost enheter Budget 2016 Chefer Administration TOTALT Bigarrå Höjdpunkten Livsmedel Catering TOTALT Avdelningskök Kaffemaskiner TOTALT Tillagning Distribution

Läs mer

Månadsrapport oktober Barn- och ungdomsnämnden

Månadsrapport oktober Barn- och ungdomsnämnden Månadsrapport oktober 2018 Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnd Barn- och ungdomsnämnden ansvarar för kommunens verksamhet inom förskola och fritidshem samt det offentliga skolväsendet för barn

Läs mer

Sveriges bästa sjukhusmat Information till Medborgarutskottet

Sveriges bästa sjukhusmat Information till Medborgarutskottet Sveriges bästa sjukhusmat 20181017 Information till Medborgarutskottet Succéförbättring på bara två år Nationella patientenkäten 2012 Nationella patientenkäten 2014 Det var så här. Vi var totalt nedskrivna

Läs mer

Vård- och omsorgsstyrelsen BUP Kvartal

Vård- och omsorgsstyrelsen BUP Kvartal Vård- och omsorgsstyrelsen BUP 3 2014 Kvartal 3 2014 Utskriftsdatum: 4 november 2014 Innehållsförteckning 1 Vård- och omsorgsstyrelsen... 3 1.1 Sammanfattning... 3 1.2 Ekonomiskt resultat för nämnden...

Läs mer

Månadsrapport juni 2018 Barn- och ungdomsnämnden

Månadsrapport juni 2018 Barn- och ungdomsnämnden Månadsrapport juni 2018 Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnd Prognosen efter juni ger ett totalt överskott på 3,9 mnkr, vilket är 1 mnkr lägre än föregående prognos. Grundskoleverksamhet inklusive

Läs mer

Delårsrapport Förvaltningstotal Verksamhets- och ledningsstöd

Delårsrapport Förvaltningstotal Verksamhets- och ledningsstöd RAPPORT 1 (14) SAMMANFATTANDE ANALYS OCH FRAMTIDSBEDÖMNING Slutsatser Förvaltningen har startat årets arbete enligt förvaltningsplanerna för VLS och Kost. De ingår nu båda i den nybildade förvaltningen

Läs mer

Sjukvårdens Larmcentral Region Uppsala och Region Västmanland

Sjukvårdens Larmcentral Region Uppsala och Region Västmanland RAPPORT 1 (5) SAMMANFATTANDE ANALYS OCH FRAMTIDSBEDÖMNING Beslut om att Landstinget Sörmland ska ansluta till Sjukvårdens Larmcentral (SvLc) förväntas fattas i juni. Arbetet med förberedelser inför Sörmlands

Läs mer

Delårsrapport Sjukvårdens Larmcentral Region Uppsala, Region Västmanland och Landstinget Sörmland

Delårsrapport Sjukvårdens Larmcentral Region Uppsala, Region Västmanland och Landstinget Sörmland Delårsrapport 2 Sjukvårdens Larmcentral Region Uppsala, Region Västmanland och Landstinget Sörmland SAMMANFATTANDE ANALYS OCH FRAMTIDSBEDÖMNING I båda regionerna pågår ett arbete med arbetstidsförkortning.

Läs mer

Delårsrapport jan-mars 2011 Informationscentrum

Delårsrapport jan-mars 2011 Informationscentrum Delårsrapport jan-mars 2011 Informationscentrum INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Produktionsenhetschefens reflektion 3 Uppföljning av verksamhet och resultat 4 MEDBORGAR-/ KUNDPERSPEKTIVET...4

Läs mer

Landstingsdirektörens ekonomirapport oktober 2012

Landstingsdirektörens ekonomirapport oktober 2012 1 (6) Ekonomiavdelningen, LLK 2012-11-15 Landstingsdirektörens ekonomirapport oktober 2012 Ekonomi Tack vare en engångsåterbetalning för AFA-försäkringar för åren 2007-2008 prognostiseras ett utfall för

Läs mer

Månadsbokslut Landstinget Blekinge september 2015 1

Månadsbokslut Landstinget Blekinge september 2015 1 Månadsbokslut Landstinget Blekinge september 2015 1 Landstinget Blekinge Christer Rosenquist 2015-10-19 Dnr 2015/00756 Landstingsstyrelsen Månadsbokslut september 2015 Sammanfattning Ackumulerat resultat

Läs mer

Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ. Barn- och skolnämnden

Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ. Barn- och skolnämnden Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ Barn- och skolnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Förvaltningsberättelse... 4 Ekonomi... 4 Resultat... 4 Investeringar... 5 Personal... 6 Antal anställda... 6 Hälsa

Läs mer

Kök för patientmat Akademiska sjukhuset

Kök för patientmat Akademiska sjukhuset LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2013-05-21 48 Dnr PS 2011-0032 Kök för patientmat Akademiska sjukhuset Förslag till beslut - Landstingsservice

Läs mer

Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre

Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre Måltiden har betydelse Våra måltider har stor betydelse. Det är säkert alla överens om. Näringsriktig mat ger energi och hälsa. God och

Läs mer

05. Månadsuppföljning maj Kultur- och fritidsnämnden

05. Månadsuppföljning maj Kultur- och fritidsnämnden 05. Månadsuppföljning maj 2019 Kultur- och fritidsnämnden 1 Månadsuppföljning maj 2019 1.1 Utfall/Prognos Driftredovisning UTFALL PROGNOS UTFALL Nettokostn i tkr Budget Utfall Avvikelse Budget Prognos

Läs mer

Handlingsplan för att nå målen i Malmös stads policy för hållbar utveckling och mat GRF

Handlingsplan för att nå målen i Malmös stads policy för hållbar utveckling och mat GRF Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (5) Datum 2019-05-06 Vår referens Kimmo Räihä Controller kimmo.raiha@malmo.se Tjänsteskrivelse Handlingsplan för att nå målen i Malmös stads policy för hållbar utveckling

Läs mer

Kostpolitiskt program

Kostpolitiskt program Kostpolitiskt program i Kumla kommun Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning Syfte 3 Vision 3 Uppföljning och revidering 3 Inledning

Läs mer

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Nybro kommun Okt 2014

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Nybro kommun Okt 2014 Månadsrapport Ekonomi och Personal Nybro kommun Okt 2014 Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Driftsredovisning... 3 Driftsredovisning per område/förvaltning... 4 Investeringsredovisning... 6 Avtalstrohet...

Läs mer

Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet. Nybro kommun Okt 2016

Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet. Nybro kommun Okt 2016 Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet Nybro kommun Okt 2016 Driftsredovisning... 3 Driftsredovisning per område/förvaltning... 4 Investeringsredovisning... 6 Avtalstrohet... 7 Hälsotal - total

Läs mer

Landstinget Sörmland kan bidra till en god kosthållning, som vårdgivare och arbetsgivare, genom att underlätta för patienter och personal att göra de

Landstinget Sörmland kan bidra till en god kosthållning, som vårdgivare och arbetsgivare, genom att underlätta för patienter och personal att göra de Kostpolicy Landstinget Sörmland kan bidra till en god kosthållning, som vårdgivare och arbetsgivare, genom att underlätta för patienter och personal att göra de hälsosamma valen. För patienter är kostpolicyn

Läs mer

Från utskälld till utmärkt En resa till Sveriges bästa sjukhusmat

Från utskälld till utmärkt En resa till Sveriges bästa sjukhusmat Från utskälld till utmärkt En resa till Sveriges bästa sjukhusmat Bakgrund Kostkommission - Projekt Landstingets politiker gav Landstingsservice uppdraget att ta utreda vad som behövdes göras för att få

Läs mer

Patientnämnden. Månadsrapport. Februari 2019

Patientnämnden. Månadsrapport. Februari 2019 Februari 2019 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Väsentliga händelser... 3 2 Ekonomi... 3 2.1 Resultat... 3 2.2 Åtgärdsprogram för en ekonomi i balans... 4 3 Personal och kompetensförsörjning...

Läs mer

Måltider Landstinget Kronoberg

Måltider Landstinget Kronoberg Måltider Landstinget Kronoberg Doris Johansson Susann Ask Centrallasarettet i Växjö tilldelas en delad andra placering i tävlingen Sveriges bästa sjukhusmat till sista steget Hedersomnämnande för en välfungerande

Läs mer

Månadsrapport för Mittskåne Vatten, november (januari-november 2017)

Månadsrapport för Mittskåne Vatten, november (januari-november 2017) 2017-12-11 1 (5) Månadsrapport för Mittskåne Vatten, november (januari-november 2017) Väsentliga händelser och aktiviteter under perioden (Övergripande) Rekrytering av VA-ingenjör är avslutad. Ny person

Läs mer

Månadsrapport för landstingsstyrelsens förvaltning oktober 2012

Månadsrapport för landstingsstyrelsens förvaltning oktober 2012 Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsstyrelsens förvaltning LSF Administration TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-11-21 Ankom Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2012-11- 2 6 Månadsrapport

Läs mer

Förvaltning för utbyggd tunnelbana

Förvaltning för utbyggd tunnelbana Trafiknämnden Förvaltning för utbyggd tunnelbana MÅNADSRAPPORT februari 2018 2 (9) Innehållsförteckning 1. Ekonomi...3 1.1 Avvikelse utfall i jämförelse med periodiserad budget... 4 1.2 Avvikelse utfall

Läs mer

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Omsorgsnämnd Feb 2016

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Omsorgsnämnd Feb 2016 Månadsrapport Ekonomi och Personal Omsorgsnämnd Feb 2016 Avvikelser enligt Socialtjänstlagen Statistiken är inte komlett. Avser: Orrefors hemtjänst, Stallgården, Madesjögläntan. Strandvägen och serviceenheten.

Läs mer

Periodens resultat -51,9 mkr och en budgetavvikelse på -51,5 mkr, se tabell i bilaga.

Periodens resultat -51,9 mkr och en budgetavvikelse på -51,5 mkr, se tabell i bilaga. 1 Datum Diarienummer Månadsrapport november Verksamhetsområde: Psykiatrin i Halland Period: Januari november 2016 Kort sammanfattning Under oktober månad har ytterligare två vårdplatser öppnat på beroendeavdelningen

Läs mer

Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL. Barn- och skolnämnden

Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL. Barn- och skolnämnden Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL Barn- och skolnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Förvaltningsberättelse...4 Ekonomi...4 Resultat...4 Investeringar...5 Personal...6 Antal anställda...6 Hälsa och

Läs mer

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 Sammanfattning För perioden januari till och med augusti visar för- och grundskola sammantaget en positiv budgetavvikelse om 2,0 mnkr

Läs mer

Förslag på reviderad kostpolicy för Gävle kommunkoncern

Förslag på reviderad kostpolicy för Gävle kommunkoncern Förslag på reviderad kostpolicy för Gävle kommunkoncern 1 Innehåll Bakgrund Matens betydelse...3 Omfattning...3 Syfte...3 Gemensamma synsätt...3 Servera säker mat...4 Servera näringsrik mat...4 Köpa livsmedel...4

Läs mer

Trafiknämndens verksamhetsplan 2013

Trafiknämndens verksamhetsplan 2013 2012-11-08 Dnr TN 2012-49 Trafiknämndens verksamhetsplan 2013 - årsbudget - 2012-11-12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING _Toc340145143 Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Årsbudget... 4 Bilaga 1: Resultaträkning,

Läs mer

Fleximat - härlagad måltidsglädje

Fleximat - härlagad måltidsglädje Fleximat - härlagad måltidsglädje Måltidsupplevelse med patienten i fokus Måltiden är mer än bara mat, speciellt på sjukhus. Hos oss ska måltiden vara dagens höjdpunkt. Därför utgår vårt nya måltidssystem

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR MÅLTIDER ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2017-11-30, 277 GÄLLER FRÅN OCH MED:2017-11-30 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING: Servicechef

Läs mer

Månadsrapport för Göteborg Stads Leasing AB

Månadsrapport för Göteborg Stads Leasing AB Månadsrapport för Göteborg Stads Leasing AB Augusti 2019 Sida 1 Månadsrapport augusti 2019, Göteborgs Stads Leasing AB VD:s kommentar. Nu har över halva bokslutsåret gått, trenden med att vi minskar antalet

Läs mer

HSS. Period: -12,5 mkr. ±0 mkr. Köp LRV-vård. bemanning. Effekterna

HSS. Period: -12,5 mkr. ±0 mkr. Köp LRV-vård. bemanning. Effekterna Diarienummer: DN PS1411 KOMMENTARER MÅNADSRAPPORT Styrelse/Nämnd: Uppdragsgrupp: Period: Prognos: SEPTEMBER 214 Driftnämnden Psykiatri HSS Månad 1-9, 214-12,5 mkr Helårsprognos orsaker till betydande avvikelser

Läs mer

JL Stockholms läns landsting

JL Stockholms läns landsting JL Stockholms läns landsting Ki) Landstingsstyrelsens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE SLL Ekonomi och Finans 2015-01-23 LS 1412-1432 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Ankom Stockholms läns landsting 2015-01-

Läs mer

Resultat per april 2017

Resultat per april 2017 SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Bergmark, Magnus Datum -05-19 Diarienummer Socialnämnden Resultat per april Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta att lägga informationen till handlingarna

Läs mer

Resultaträkning inklusive interna intäkter och kostnader (tkr)

Resultaträkning inklusive interna intäkter och kostnader (tkr) SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Bergmark, Magnus Datum -05-19 Diarienummer Socialnämnden Resultat maj Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta att lägga informationen till handlingarna Analys

Läs mer

Delårsrapport Jan-okt 2009 Närsjukvården i centrala Östergötland

Delårsrapport Jan-okt 2009 Närsjukvården i centrala Östergötland Delårsrapport Jan-okt 2009 Närsjukvården i centrala Östergötland Till Landstingsstyrelsen ENHETSCHEFENS KOMMENTAR Måste tyvärr justera helårsbedömningen från minus 5 mkr till minus 10 mkr. Orsakerna är

Läs mer

Revisionsrapport. Hultsfreds kommun. Granskning av kostverksamheten. Eva Gustafsson och Caroline Liljebjörn

Revisionsrapport. Hultsfreds kommun. Granskning av kostverksamheten. Eva Gustafsson och Caroline Liljebjörn Revisionsrapport Granskning av kostverksamheten Hultsfreds kommun Eva Gustafsson och Caroline Liljebjörn Granskning av kostverksamheten 2011-08-08 Eva Gustafsson Caroline Liljebjörn Hultsfreds kommun Granskning

Läs mer

Resultat september 2017

Resultat september 2017 SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Bergmark, Magnus Datum -10-18 Diarienummer SCN--0157 Socialnämnden Resultat september Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta att lägga informationen till handlingarna

Läs mer

Delårsrapport Förvaltningstotal Verksamhets- och ledningsstöd

Delårsrapport Förvaltningstotal Verksamhets- och ledningsstöd RAPPORT 1 (17) SAMMANFATTANDE ANALYS OCH FRAMTIDSBEDÖMNING Slutsatser Förvaltningen arbetar enligt förvaltningsplanerna för VLS och Kost. Ett arbete pågår för att tillvarata de möjligheter till effektivisering

Läs mer

Produktionssystem Beskrivning Fördelar Nackdelar Traditionell. nylagad mat (smak, doft osv.).

Produktionssystem Beskrivning Fördelar Nackdelar Traditionell. nylagad mat (smak, doft osv.). 1 (10) Landstingsstyrelsens förvaltning Beskrivning av olika mathanteringssystem (produktion, distribution och servering) a) Produktionssystem Produktionssystem Beskrivning Fördelar Nackdelar Traditionell

Läs mer

KOMMENTARER MÅNADSRAPPORT FEBRUARI Uppdragsgrupp: Period: jan-feb Månad

KOMMENTARER MÅNADSRAPPORT FEBRUARI Uppdragsgrupp: Period: jan-feb Månad KOMMENTARER MÅNADSRAPPORT FEBRUARI 2014 Styrelse/Nämnd: Psykiatrin Halland Driftnämnden Psykiatri Uppdragsgrupp: HSS Period: jan-feb Månad 1-2 2014 : -8,5 mkr Helårsprognos orsaker till betydande avvikelser

Läs mer

JJll I. locum. ~~~~~~-~ Månadsrapport för januari-mars 2015 för Locum AB. Ärendet ANMÄLAN 1 (1) Styrelsen for Locum AB

JJll I. locum. ~~~~~~-~ Månadsrapport för januari-mars 2015 för Locum AB. Ärendet ANMÄLAN 1 (1) Styrelsen for Locum AB locum. 2015-05-28 - ÄRENDE 13 ANMÄLAN 1 (1) VÄRDEN FÖR VARDEN 2015-05-07 LOC 1501-0234 Styrelsen for Locum AB Månadsrapport för januari-mars 2015 för Locum AB Ärendet Anmälan av månadsrapport for Locum

Läs mer

Handlingsfrihet för miljösmarta mål?

Handlingsfrihet för miljösmarta mål? Handlingsfrihet för miljösmarta mål? Mia Kling Försörjningschef 2012-03-29 Styrdokument för ekologisk Regeringen antog inriktningsmålet: matproduktion År 2010 bör minst 20 % av jordbruksmarken vara ekologiskt

Läs mer

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Individ- och familjenämnd Mar 2016

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Individ- och familjenämnd Mar 2016 Månadsrapport Ekonomi och Personal Individ- och familjenämnd Mar 2016 Driftsredovisning Beloppen anges i tkr. Driftsredovisning Intäkter 84 826 21 017 97 436-17 676 Personalkostnader -189 033-48 535-196

Läs mer

BUP Vård- och omsorgsnämnden

BUP Vård- och omsorgsnämnden BUP 3 2016 Vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning 1 Vård- och omsorgsnämnden... 4 1.1 Sammanfattning... 4 1.2 Ekonomiskt resultat för nämnden... 4 1.3 Ekonomisk analys och 2016... 5 1.4 Åtgärder

Läs mer

19 JANUARI 2014. Kostprocessen. Bakgrund- Kost en viktig del av vården

19 JANUARI 2014. Kostprocessen. Bakgrund- Kost en viktig del av vården Kostprocessen Bakgrund- Kost en viktig del av vården Det är vanligt med undernäring och ofrivillig viktnedgång hos inneliggande patienter och då är kosten en jätteviktig del i behandlingen. Nutritionsstatus

Läs mer

Periodens händelser. Väsentliga händelser och aktiviteter:

Periodens händelser. Väsentliga händelser och aktiviteter: Februari 2019 Periodens händelser Väsentliga händelser och aktiviteter: Mittskåne Vattens har från 1 februari 2019 förändrat organisationen för att effektivare och enklare kunna bedriva utredningar och

Läs mer

Dnr2014-00048. Delårsrapport Januari-oktober 2014 Katastrofmedicinskt Centrum 2014-11-25. Bild

Dnr2014-00048. Delårsrapport Januari-oktober 2014 Katastrofmedicinskt Centrum 2014-11-25. Bild Delårsrapport Januari-oktober 2014 Katastrofmedicinskt Centrum Dnr2014-00048 2014-11-25 Bild Innehållsförteckning Produktionsenhetschefens reflektion 1 Fördjupad ekonomisk analys 2 Bilaga 1: Helårsbedömning

Läs mer

</J/_. locum. Månadsrapport för januari-september 2015 för LocumAB. Ärendet 1 (1) ÄRENDE 10 ANMÄLAN LOC

</J/_. locum. Månadsrapport för januari-september 2015 för LocumAB. Ärendet 1 (1) ÄRENDE 10 ANMÄLAN LOC locum. VÄRDEN FÖR VÅRDE" 2015-10-29 2015-11-26 - ÄRENDE 10 ANMÄLAN 1 (1) Styrelsen för Locum AB Månadsrapport för januari-september 2015 för LocumAB Ärendet Anmälan av månadsrapport för Locum AB för januari-september

Läs mer

Delårsrapport januari-oktober 2007 Bildmedicinskt centrum i Östergötland

Delårsrapport januari-oktober 2007 Bildmedicinskt centrum i Östergötland Delårsrapport januari-oktober 2007 Bildmedicinskt centrum i Östergötland Vision MEDBORGAR FÖRNYELSE PROCESS MEDARBETAR EKONOMI PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET Strategier

Läs mer

Fastighets- och servicenämnden

Fastighets- och servicenämnden Fastighets- och servicenämnden Anders Forsell FM-chef 040-675 35 80 Anders.Forsell@skane.se MOTIONSSVAR Datum 2014-02-12 Dnr 1301809 1 (5) Fastighets- och servicenämnden Motion. Höj kvalitén på sjukhusmåltiden

Läs mer

Uppföljningsrapport per april 2018

Uppföljningsrapport per april 2018 Uppföljningsrapport april 2018 1 (7) 2018-05-03 Bildning- och omsorgsförvaltningen Uppföljningsrapport per april 2018 Bildning- och omsorgsförvaltningen Ekonomi Bildnings- och omsorgsnämnden tkr 2018 Budget

Läs mer

Förslag på reviderad kostpolicy för Gävle kommunkoncern Skillnad mellan &

Förslag på reviderad kostpolicy för Gävle kommunkoncern Skillnad mellan & Förslag på reviderad kostpolicy för Gävle kommunkoncern Skillnad mellan 170602 & 180216 Läshjälp: Röd genomstruken text = Borttaget Grönmarkerad text = Tillagt 1 Innehåll Bakgrund Matens betydelse...3

Läs mer

Leverans av varm lunch. Matdistribution via hemtjänsten

Leverans av varm lunch. Matdistribution via hemtjänsten Leverans av varm lunch Matdistribution via hemtjänsten Matdistribution Du som bor hemma och har svårt att laga din egen mat, kan få en varm lunch levererad direkt hem till dig. Det kallas för matdistribution

Läs mer

Textkommentarer för månadsbokslut april månad år 2005

Textkommentarer för månadsbokslut april månad år 2005 Textkommentarer för månadsbokslut april månad år 2005 (exkl vård) Verksamhet Konsolideringen av den nya organisation av (LSF) pågår. Utbildningsverksamheten inkl SLIF har från och med 2005 överförts till

Läs mer

Månadsrapport februari 2015 för socialnämnden

Månadsrapport februari 2015 för socialnämnden RAPPORT/REDOVISNING Socialkontoret Handläggare Karolina Blomqvist Tel. 0152-29331 Socialnämnden Dnr SN/2015:110-042 2015-03-11 1/7 Månadsrapport februari 2015 för socialnämnden Ekonomi och verksamhet Drift

Läs mer

LANDSTINGSSTYRELSENS FÖRVALTNING

LANDSTINGSSTYRELSENS FÖRVALTNING Landstingsstyrelsens förvaltning Textkommentar Mars månad LANDSTINGSSTYRELSENS FÖRVALTNING (EXKL VÅRDKÖP) MÅNADSBOKSLUT 2006 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SAMMANFATTNING AV MÅNADSBOKSLUT...3 2. UTFALL FÖR PERIODEN

Läs mer

Förslag till beslut vid styrelsemöte i Göteborgs Stads Leasing AB den 20 juni 2018.

Förslag till beslut vid styrelsemöte i Göteborgs Stads Leasing AB den 20 juni 2018. Förslag till beslut vid styrelsemöte i Göteborgs Stads Leasing AB den 20 juni 2018. Delårsbokslut för maj 2018. Styrelsen beslutade att fastställa delårsbokslut för maj 2018 i enlighet med föreslaget.

Läs mer

Månadsbokslut Landstinget Blekinge September

Månadsbokslut Landstinget Blekinge September Månadsbokslut Landstinget Blekinge September 1 Landstinget Blekinge David Larsson -10-24 Dnr 2013/0100 Till landstingsstyrelsen Månadsbokslut september Sammanfattning Ackumulerat resultat per september

Läs mer

LANDSTINGSSTYRELSENS FÖRVALTNING

LANDSTINGSSTYRELSENS FÖRVALTNING Textkommentar Landstingsstyrelsens förvaltning Juli 2006 LANDSTINGSSTYRELSENS FÖRVALTNING (EXKL VÅRDKÖP) MÅNADSBOKSLUT 2006 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SAMMANFATTNING AV MÅNADSBOKSLUT...3 2. UTFALL FÖR PERIODEN

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN

RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN 1(5) RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN Bakgrund I likhet med övrig restaurangverksamhet ska den kommunala måltidsverksamheten följa livsmedelslagstiftningen. Lagstiftningen fokuserar på aktörernas ansvar

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden Nämndsbudget 2015-2017

Vård- och omsorgsnämnden Nämndsbudget 2015-2017 Vård- och omsorgsnämnden Nämndsbudget 2015-2017 Innehållsförteckning LÅNGSIKTIG HÅLLBAR UTVECKLING... 3 VÄRDEGRUND... 3 BRUKARE... 4 VISION... 4 VERKSAMHETSIDÉ... 4 ÖVERGRIPANDE BRUKARMÅL... 4 PERSONAL...

Läs mer

Landstingsservice AB Kost Sörmlands Landsting. En stolt beskrivning av vår verksamhet

Landstingsservice AB Kost Sörmlands Landsting. En stolt beskrivning av vår verksamhet Landstingsservice AB Kost Sörmlands Landsting En stolt beskrivning av vår verksamhet Utifrån 5 perspektiv Verksamhet/Förnyelse Kund Medarbetare Miljö Ekonomi Kost Landstingsservice AB Verksamhet/Förnyelse

Läs mer

Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet. Individ- och familjenämnd Maj 2016

Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet. Individ- och familjenämnd Maj 2016 Månadsrapport - Ekonomi, personal och kvalitet Individ- och familjenämnd Maj 2016 Driftsredovisning... 4 Driftsredovisning per område/förvaltning... 5 Investeringsredovisning... 7 Avtalstrohet... 7 Hälsotal

Läs mer

Delårsrapport. Jan augusti 2012 Informationscentrum

Delårsrapport. Jan augusti 2012 Informationscentrum Delårsrapport Jan augusti 2012 Informationscentrum Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse Produktionsenhetschefens reflektion 1 Medborgar / kundperspektivet 2 Processperspektivet 3 Medarbetarperspektivet

Läs mer

Tillgängligheten till BUP påbörjad fördjupad utredning/behandling var bättre men inte helt bra.

Tillgängligheten till BUP påbörjad fördjupad utredning/behandling var bättre men inte helt bra. 1 Datum Diarienummer UR 1 Verksamhetsområde: Psykiatrin i Halland Period: januari mars 2017 1. Sammanfattning Den samlade utvecklingen under perioden har, i allt väsentligt, gått åt rätt håll. På totalen

Läs mer

30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN

30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN 30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN VILHELMINA KOMMUN Kommunstyrelsen, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 0940-14 000 e-post: vilhelmina.kommun@vilhelmina.se KOMMUNINFORMATION

Läs mer

Ledningsrapport december 2018

Ledningsrapport december 2018 Resultat före finansnetto är +220 mnkr vilket är 94 mnkr bättre än budget och 59 mnkr sämre än föregående år. Finansnettot är negativt med 70 mnkr vilket helt beror på orealiserad värdereglering av pensionsportföljen

Läs mer

Sammanfattning av delårsrapport för januari-september

Sammanfattning av delårsrapport för januari-september Catering Please i Skandinavien AB (publ) 556552-3221 Delårsrapport för perioden 1 januari-30 september 2007 Sammanfattning av delårsrapport för januari-september Period januari - september 1 jan - 30 september

Läs mer

Uppföljning. av "Bättre måltider för äldre" Social- och omsorgskontoret. Rapport

Uppföljning. av Bättre måltider för äldre Social- och omsorgskontoret. Rapport Social- och omsorgskontoret Rapport 2017-01-12 Uppföljning av "Bättre måltider för äldre" Tove Bergek Kvalitetsutvecklare Staben Telefon (direkt): 08-523 03 592 E-post: tove.bergek@sodertalje.se 2 (6)

Läs mer

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Omsorgsnämnd Nov 2014

Månadsrapport Ekonomi och Personal. Omsorgsnämnd Nov 2014 Månadsrapport Ekonomi och Personal Omsorgsnämnd Nov 2014 Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Driftsredovisning... 3 Driftsredovisning per område/förvaltning... 4 Investeringsredovisning... 6 Avtalstrohet...

Läs mer

Landstingsstyrelsens förvaltning

Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Ekonomi och finans LSF Ekonomi FORENKLAD MÅNADSRAPPORT FEBRUARI 2013 Landstingsstyrelsens förvaltning 2013 2 (7) Innehållsförteckning 1. Resultatuppföljning januari-februari

Läs mer

Månadsbokslut Psykiatri och habilitering Maj

Månadsbokslut Psykiatri och habilitering Maj Månadsbokslut Psykiatri och habilitering Maj 2015 1 Psykiatri och habilitering 2015-06-11 Dnr 2015/ Landstingsdirektörens stab Sammanfattning Det kommer bli tufft men förvaltningen räknar med att hålla

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-08-31 Smedjebackens kommun Malin Liljeblad Godkänd revisor Fredrik Winter Revisor Oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Delårsuppföljning augusti 2016

Delårsuppföljning augusti 2016 Handläggare Datum Maria Engblom -09-08 0480-45 29 02 Delårsuppföljning augusti ÅRET SOM GÅTT Södermöre kommundelsnämnd beslutade den 17 februari att ge omsorgsförvaltningen i Kalmar fullt mandat och ansvar

Läs mer

~?- locum. Jlt: I. Månadsrapport för januari-oktober samt januarinovember. Ärendet ÄRENDE 15 ] ANMÄLAN 1 (1) LOC

~?- locum. Jlt: I. Månadsrapport för januari-oktober samt januarinovember. Ärendet ÄRENDE 15 ] ANMÄLAN 1 (1) LOC locum. VÄRDEN FOR VÄRDEN 2016-02-25 - ÄRENDE 15 ] ANMÄLAN 1 (1) 2016-01-22 LOC 1501-0234 Styrelsen för Locum AB Månadsrapport för januari-oktober samt januarinovember 2015 för Locum AB Ärendet Anmälan

Läs mer

47/16 Kvartalsrapport september 2016 Dammsdal

47/16 Kvartalsrapport september 2016 Dammsdal Nämnden för kultur utbildning och friluftsverksamhet PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(1) D A T U M D I A R I E N R 2016-12-08 KN-DAM16-0082-2 47/16 Kvartalsrapport september 2016 Dammsdal Diarienummer: KN-DAM16-0082

Läs mer

Kostpolicy för Falköpings kommun. Mat och måltider

Kostpolicy för Falköpings kommun. Mat och måltider Kostpolicy för Falköpings kommun Mat och måltider Falköpings kommun och maten Här i Falköpings kommun är maten ett medel för att nå god och jämlik hälsa för kommunens invånare. Detta är i enlighet med

Läs mer

23 SEPTEMBER 2014. Frukosthantering

23 SEPTEMBER 2014. Frukosthantering Frukosthantering Det är mycket viktigt att servera patienterna den kost som vården rapporterat att patienten får äta. Är det några oklarheter vad och om patienten får äta måste vårdnäraservice personalen

Läs mer

Syfte Syftet med dokumentet är att få ett styrande dokument i det dagliga arbetet och ett stöd för kvalitetssäkring

Syfte Syftet med dokumentet är att få ett styrande dokument i det dagliga arbetet och ett stöd för kvalitetssäkring Kvalitetsmåltider Alla matgäster ska uppleva en trygghet i att maten som serveras i Marks kommun är god, näringsrik, väl sammansatt och säker avseende specialkoster och livsmedelshygien. Syfte Syftet med

Läs mer

Vimmerby Kommuns Kostenhet. Information kring nya produktionslösningar Uppdaterad med Alt 3. Kostenheten 2013 02 25

Vimmerby Kommuns Kostenhet. Information kring nya produktionslösningar Uppdaterad med Alt 3. Kostenheten 2013 02 25 Vimmerby Kommuns Kostenhet Information kring nya produktionslösningar Uppdaterad med Alt 3 Kostenheten 2013 02 25 1 VARFÖR FÖRÄNDRA? Anledningen är att avlasta Vimarköket den överbelastning som är idag.

Läs mer

5 Delår 1 (AVUX/2019:1) Beslut. Sammanfattning. Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden godkänner delårsrapport

5 Delår 1 (AVUX/2019:1) Beslut. Sammanfattning. Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden godkänner delårsrapport ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1[1] Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2019-05-13 Dnr AVUX/2019:1 5 Delår 1 (AVUX/2019:1) Beslut Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden godkänner delårsrapport 1 2019.

Läs mer