Projektredovisning: Polyvalens Innovativ Kultur

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektredovisning: Polyvalens Innovativ Kultur"

Transkript

1 Projektredovisning: Polyvalens Innovativ Kultur Projektidé Att undersöka det arkitektoniska begreppet polyvalens genom en mindre byggnation i ett samarbete mellan arkitekterna Ylva K Rosvall och Joanna Zawieja samt koreografen Björn Säfsten Bakgrund, Drivkrafter och motiv Polyvalent är träspången längst med Gamla Stans vatten som får agera gräsmatta på soliga dagar, polyvalent är tidningsbehållaren intill spärrarna vars höjd och vinkel är perfekt anpassad att sitta på medan man väntar, polyvalent är ladan där både fest och hö ryms. Polyvalens är ett begrepp som syftar till att skapa flexibilitet genom specificitet. Föremål som är polyvalenta må vara främmande till sin form, men igenkännbara genom sin skala, sina material eller detaljeringen. Det specifika och det igenkännbara i polyvalenta föremål öppnar upp föremål och platser för nya tolkningar och appropriering. Sen hösten 2009 har vi i samarbete med Fylkingen i Stockholm undersökt vad polyvalens kan vara. Som utgångspunkt har vi haft en möjlig framtida ombyggnad av Fylkingens lokaler i Münchenbryggeriet. I detta arbete har processbaserad dialog varit vägledande. Förslagen har bland annat ritats upp i full skala i lokalen och diskuterats under öppna möten. Detta arbete stöds av Framtidens Kultur. Inför sommaren har vi för avsikt att bygga upp ett antal av de diskuterade polyvalenta föremålen utanför Fylkingens entré på den potentiellt fantastiska uteplatsen mot Riddarfjärden. Valet av plats är av stor relevans för projektet då polyvalens även undersöker det semi-offentliga. Platser som kan öppnas upp för alternativa användningar då Fylkingen håller stängt. Dessa byggnationer kommer ta form i workshops med koreografen Björn Säfsten som i sin praktik undersöker kroppens vardagliga rörelser. Projektet Polyvalens vidareutvecklar Zawiejas och Rosvalls snart tvååriga dialog med Fylkingen kring vad det innebär arkitektoniskt att driva en "öppen förening". Polyvalens bygger dessutom vidare på det arbete Zawieja gjorde i Berlin våren 2010 i samarbete med den tyska arkitektgruppen ifau (finansierat av Iaspis) samt är en fysiskt gestaltad utveckling av Björn Säfstens arbeten. 2.1 Särskilda krav från avtalet Projektets helhet har som övergripande syfte att: - undersöka det arkitektoniska begreppet polyvalens genom att bygga ett antal objekt - undersöka hur en koreografisk praktik kan informera vår byggda miljö Under projektet skall följande genomföras: - workshop för att utveckla förslaget tillsammans med Björn Säfsten - workshop för att bygga några objekt - utplacering i publik miljö samt studie och dokumentation hur föremålen tas i bruk

2 1. 3. Förnyelse och samarbeten Beskriv på vilket sätt projektet blev kulturellt/konstnärligt förnyande.. Beskriv ev kopplingar/relationer/samarbete med andra aktörer från t ex näringsliv och/eller forskning. Samarbetet mellan arkitekter och koreografer är vanligtvis det omvända, koreografen tar in arkitekter för en scenografi. Här tog vi in en koreograf för att informera den byggda miljön och försköt på det sättet våra roller och professioner. Arkitekternas kroppar blev verktyg för koreografen. De föremål som ritades, ritades först 1:1 i det sociala rummet, innan de blev en ritning och byggdes. För att testa de byggda föremålen, iscensatte vi ett antal olika event. Alla samarbeten, alla givande på olika sätt, beskriver vi nedan Genomförande Beskriv hur projektet har genomförts, uppdelat på aktiviteter så att det tydligt framgår hur projektet nått sina mål och förväntade resultat. Under hela processen har vi utvecklat och kommunicerat projektet med de olika aktörerna genom en sluten blogg. Denna blogg ligger nu till grund för vårt dokumentationsarbete. Workshop 1 - Koreografi I början av juni 2011 höll vi den första workshopen med Björn Säfsten. Det fanns till en början en svårighet i samarbetet; frågan hur vi skulle få in koreografi i en ritbaserad process var inte given. Inledningsvis kretsade våra samtal kring hur arkitekter allt som oftast utgår från antagna måttstudier, t.ex. de måttstudier som arkitektens bibel Neufert består av. Björn å sin sida berättade om sin praktik som ofta utgår från vardagliga situationer och kroppens rörelsemönster. Med utgång i dessa samtal beslutade vi att vårt samarbete skulle inledas med att Björn koreograferade våra arkitektkroppar, för att på så sätt ta fram de positioner/situationer vi skulle ta vidare i föremålen. I denna studie undersökte vi vad små förskjutningarna i positionen betyder för att förändra en social situation, men också hur starkt olika miljöer påverkar dessa situationer. Detta dokumenterades med foto, som vi bearbetat till stop-motion-filmer. Workshop 2 - Fullskaleskiss De koreograferade studierna låg till grund för den andra workshopen med Björn. Under denna workshop, som ägde rum i augusti 2011, byggde vi prototyper i full skala av positioner/ situationer vi fann relevanta att använda som grund för de kommande föremålen. I flera av positionerna hade vissa mått återkommit. Måtten som återkom, måtten som öppnade upp för vitt skilda positioner/situationer, var ofta lite fel: För låga för att i Neufert accepteras som en stol, eller för höga. För breda för att funka som arbetsbänk enligt standarden, eller för avskärmade. Dessa lite förskjutna måttkedjor utgjorde grunden för våra föremål. En annan central fråga som uppkom var skillnaden på våra två arkitektkroppar, en högre och en lägre. Hur påverkas vårt förhållande till föremål beroende på längd och omfång? Vilken plats tar vi? Vilka är de normstyrda mått vi omger oss med? Hemma, i parken, på jobbet? För vem är de ritade?

3 Bygget Efter fullskaleskisserna byggde vi upp modeller av föremålen och beskrivande ritningar. Med snickarna diskuterade vi tillsammans fram lösningar för byggdetaljer och sammanfogningar. Förebilden var det enkla bygget: Bygget som byggare bygger när de bygger åt sig själva. Vi ville åt en enkelhet och grovhet som gjorde föremålen rejäla och inbjudande att ta i anspråk. Därav också valet att framförallt använda 70x70 reglar. Events Eventen har gått ut på att testa föremålen i vitt skilda situationer vid olika tillfällen. Vissa mer styrda av oss, andra mindre. Efter överenskommelse med AFA, fastighetsägarna på Münchenbryggeriet, fick vi tillåtelse att placera våra föremål på ett par utvalda platser utomhus på området. De olika placeringarna har påverkat användandet på olika sätt: Precis när föremålen var klara stod de placerade i en hög så som snickarna lämnat dem, halvt i varandra, utan tanke, i ett hörn av en parkering. Då tog folk dem till sig och tvekade inte att använda dem. Andra placeringen av föremålen var under ett valv för att undvika regn, innan de blev ytbehandlade. Denna placering var verkligen on display, föremål på utställning. Få människor använde dem i detta läge, men många såg dem. Under en performancekväll på Fylkingen gav vi bandet Answers fria händer att använda föremålen. De placerade dem mittemot varandra, mitt på scengolvet, för att på så sätt skapa en mindre intimare scen i scenen. Här fick våra föremål rollen av läktare. En annan roll fick de då vi arrangerade Provkök", ett samarbete med Maja Wismer, konstvetare från Zürich. Här ville vi skapa ett tillfälle då föremålen användes utan att de blev fokuset för hela tillställningen. Dialogen med Maja resulterade i ett provkök med soppkok och bjudning på Münchenbrygerriets parkering. Ett planerat event, som vi inte hann med innan snön, är ett lunchsamtal med prof. Ana Betancour kring hennes samarbete med John Hejduk. Betancour byggde 1998 en av Hejduks paviljonger på Skeppsbron i Stockholm. Detta arbete har varit mycket inspirerande för oss under projektet Polyvalens, och vi planerar därför till våren ett mindre samtal med Ana och föremålen just på Skeppsbron. Vi för också samtal kring alternativa framtida placeringar med bland annat Konsthall C och Stockholm Konst. Ifall dessa inte blir av, kommer vi placera föremålen på en offentlig plats till våren/ sommaren. Dokumentation Under arbetet har vi använt oss av en stängd blogg som arbetsverktyg. Denna blogg, samt all dokumentation från processen, bearbetar vi nu. Vårt mål är att offentliggöra detta i samband med att föremålen kommer ut från förrådet till en mer allmän plats.

4 4.1 Resurser Beskriv vilka personer i den egna organisationen samt hos ev samarbetspartners som medverkat i projektet samt vad medverkan bestått i. Ange vilka andra resurser (exempelvis utrustning, lokaler, kapital) som tillförts. Joanna Zawieja, arkitekt: projektledare, har medverkat under hela projektet Ylva K Rosvall, arkitekt: projektledare, har medverkat under hela projektet Björn Säfsten, koreograf: medverkade i de två inledande workshopen Marcus Abrahamsson, inredningsarkitekt: deltog i projektet som bygghjälp Jon E Karlsson, inredningsarkitekt: deltog i projektet som bygghjälp Tomasz Holuj, konstnär: hjälpte till att ytbehandla objekten Maja Wismer, konstvetare: medarrangerade eventen 4.2 Projektplan Beskriv start och sluttid samt viktiga huvudhändelser under projekttiden. Workshop 1: juni 2011 Workshop 2: augusti 2011 Byggnation: september 2011 Events: oktober Dokumentation: pågående För mer detaljerad beskrivning, se: "1.4.Genomförande "

5 4.3 Ekonomi Beskriv ekonomiutfallet i förhållande till den budget som angavs i projektansökan. Ange också andra kompletterande resurser från andra aktörer. Här behövs också en underskrift av en revisor för att styrka att medlen från Innovativ Kultur använts enligt redovisningen. Projektets ekonomi skiljer sig till viss del från budgeten. I siffror blev utfallet så här: Budgeterat material: Faktisk materialkostnad: Budgeterat arbete: Arvoderat arbete: Resterande har fördelats på förvaring (december mars 2012, Shurgard, 7 000) och på transport av föremålen till och från förvar (Stadsbudet, 6 000). Arbetskostnaderna fördelades lite annorlunda då det visade sig att projektet, pga. av sin storlek, behövde två snickare (dessa blev Marcus Abrahamsson och Jon E Karlsson), och inte som vi beräknat en. Vi tog också in en målare till att lacka föremålen. Projekt tar längre tid än man tror. Vi hade hoppats hinna placera våra föremål på en mer offentlig plats än Münchenbryggeriet, men vintern hann före. Vi har därför valt att tillfällig förvara föremålen på Shurgard, för att till våren flytta dem till en mer allmän plats. Detta ger oss också ett utmärkt tillfälle att fräscha upp föremålen lite. Av budgeten har vi därför sparat av dessa är ämnade för att under januari/februari 2012 måla om/lacka om föremålen. De resterande är för att transportera föremålen till nästa hållplats. Vi för samtal med flera olika institutioner för tillfället kring föremålens utplacering. Antingen kommer de till våren hamna på t.ex. Konsthall C, eller så kommer vi utplacera dem på en publik plats så som Slussen eller Humlegården. En stor kompletterande resurs är vårt arbete. Vi arvoderade våra två workshops med Björn Säfsten, men resten av arbetet: byggnationen, eventet och den pågående dokumentationen gör vi utanför budgeten. Vår revisor, jurist Maria Pernold, styrker härmed att medlen från Innovativ Kultur använts enligt redovisningen:.. Maria Pernold. Datum och plats

6 5. Resultat & effekter Beskriv det uppnådda resultaten och effekterna av projektet. Beskriv vilken skillnad projektet gjort för deltagarna i projektet, för ert verksamhetsområde, för näringsliv, forskning och Stockholmsregionen. Beskriv betydelsen av stödet (finansiering och annan form av stöd) från Innovativ Kultur för projektet. Ett direkt resultat är att vårt undersökande arbete med föreningen Fylkingen har fått en fysisk form. Fylkingen är en ideell förening för experimentell ljud- och scenkonst. Föreningen fungerar som en arena där de ca femhundra medlemmarna är fria att använda rummen för egna produktioner. Frågan om vad som är ett öppet rum, ett polyvalent rum, och hur man genomför en ombyggnadsprocess är därför högst relevant. Genom projektet Polyvalens, genom de byggda föremålen och de arrangerade eventen, har vi hittat en metod och ett arkitektoniskt förhållningssätt som är högst relevant för ett uppdrag som Fylkingens ombyggnad. Förhoppningsvis, om finansieringen av ombyggnaden går i lås, kommer vi under 2012 vidareutveckla Polyvalens i en större skala inom ramen för Fylkingens ombyggnad. Projektet ledde till vissa omvärderingar av tidigare antagna arbetssätt. I samarbetet med Björn Säfsten uppkom frågor och iakttagelser som färgat vår verksamhet sen dess: Vad händer när måtten diffar något från våra standarder? Vilka möjligheter öppnar det upp? Vilken tillgänglighet möjliggörs av de enklaste konstruktionerna och det rejäla virket? Den igenkännbara skalan, de ombyggnadsbara materialen och den banala detaljeringen. Ett annat resultat av projektet är att vi knutit kontakt med bland annat Konsthall C, Iaspis och Stockholm Konst för möjliga vidare samarbeten. Vi har också inlett ett samtal med AFA Fastigheter om de fantastiska potential Münchenbryggeriets parkeringar har som en möjlig publik plats. Stödet från Innovativ Kultur är en förutsättning för ett sådant här till synes småskaligt projekt. Det har gjort det möjligt för oss att undersöka ett begrepp som hela tiden finns och påverkar oss i vår vardag, men som inte ges utrymme, eftertanke eller handling. I och med stödet har en snöboll hamnat i rullning och förutsättningar har byggts upp för framtida samarbeten, byggen, dialoger som ytterligare kan fördjupa projektet i framtiden. Småskaliga undersökande projekt fyller en viktig roll i att pröva arkitektoniska idéer. De är ofta det första steget, innan man införlivar idéerna i stor skala. Ofta lyckas man enbart testa idéerna i modell eller ritning, vilket i grund och botten är otillräckligt. Att på allvar undersöka rumsliga frågor, kräver rumsliga experiment. Dessvärre kan det vara svårt att finna utrymme och finansiering i vår vardag till att utföra dessa fullskale-test. Utan stödet från Innovativ Kultur skulle projektet inte kunnat genomföras. 6. Övrigt Till beskrivningen kan även bifogas kompletterande material i form av bilder, videoklipp etc. som kan läggas upp på Innovativ Kulturs hemsida.

Att söka projektmedel av Innovativ Kultur

Att söka projektmedel av Innovativ Kultur Att söka projektmedel av Innovativ Kultur I detta dokument finner du information om vilka som kan söka medel från Innovativ Kultur, vad man kan söka för, hur ansökan går till, vad den ska innehålla mm.

Läs mer

Projektredovisning av Att väcka platsen

Projektredovisning av Att väcka platsen Projektredovisning av Att väcka platsen Redovisat av projektledare Agnes Fischer. 1. Projektidé Att väcka platsen Syftet med projektet har varit att undersöka hur ett trädgårdsföretag i samarbete med kommun,

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

2. Bakgrund, drivkrafter och motiv Samma som i projektansökan med ev. behov av korrigeringar som gjorts under projektets gång.

2. Bakgrund, drivkrafter och motiv Samma som i projektansökan med ev. behov av korrigeringar som gjorts under projektets gång. Slutrapport 100Hus Hornstull 1. Projektidé Samma som i projektansökan med ev. behov av korrigeringar som gjorts under projektets gång. Huvudidén i ansökan inlämnad i mars 2009 var att skapa förutsättningar

Läs mer

Redovisning internationellt kulturutbyte KN 2014/7420 Clara Gesang Gottowt

Redovisning internationellt kulturutbyte KN 2014/7420 Clara Gesang Gottowt Farsta 4e juli 2015 Redovisning internationellt kulturutbyte KN 2014/7420 Clara Gesang Gottowt Clara Gesang Gottowt. Internationellt kulturutbyte för soloutställning (konst) på konsthallen Brandenburgischer

Läs mer

Konstpedagogiska projekt och workshops

Konstpedagogiska projekt och workshops Konstpedagogiska projekt och workshops Monique Wernhamn Slottsskogsgatan 40, 414 53 Göteborg, 0736-386859 wernhamn.monique@gmail.com, www.moniquewernhamn.com Om mig Jag heter Monique Wernhamn, är 39år

Läs mer

Stöd till interkulturella projekt

Stöd till interkulturella projekt Handbok för Stöd till interkulturella projekt En praktisk guide för dig som vill söka eller redan har fått stödet Innehållsförteckning sida Vad är stödet till interkulturella projekt? 3 Vem kan söka stödet

Läs mer

Bild och rumsgestaltning BRUM Utbildningsnummer vid Myh KK087 Utbildningsledare Eva Lindblad

Bild och rumsgestaltning BRUM Utbildningsnummer vid Myh KK087 Utbildningsledare Eva Lindblad Bild och rumsgestaltning BRUM Utbildningsnummer vid Myh KK087 Utbildningsledare Eva Lindblad Utbildningens innehåll: Utbildningen ger en fördjupning inom ett stort antal konstnärliga, design och rumsliga

Läs mer

Matsesgården. Linda Forsman m.fl. har trädgårdsföreställningar på Matsesgården. Foto: Sanna Wikström, GD. 372 505 kr

Matsesgården. Linda Forsman m.fl. har trädgårdsföreställningar på Matsesgården. Foto: Sanna Wikström, GD. 372 505 kr Matsesgården Linda Forsman m.fl. har trädgårdsföreställningar på Matsesgården. Foto: Sanna Wikström, GD Projektägare: Korda Art Productions, ideell förening Projektledare: Linda Forsman Kommun: Hedemora

Läs mer

Projektredovisning En Särskild Upphöjdhet Innovativ Kultur

Projektredovisning En Särskild Upphöjdhet Innovativ Kultur Projektredovisning En Särskild Upphöjdhet Innovativ Kultur 1. 1. Projektidé Samma som i projektansökan med ev. behov av korrigeringar som gjorts under projektets gång. Den klassiska konsertens rum är en

Läs mer

KONFERENS, FÖRESTÄLLNINGAR & WORKSHOPS 24 25 SEPTEMBER PÅ SKÅNES DANSTEATER

KONFERENS, FÖRESTÄLLNINGAR & WORKSHOPS 24 25 SEPTEMBER PÅ SKÅNES DANSTEATER DANSFUNK 2.0 dansfunk [dansfunk ] s. -en -er förk. av dans & funktionsnedsättningar KONFERENS, FÖRESTÄLLNINGAR & WORKSHOPS 24 25 SEPTEMBER PÅ SKÅNES DANSTEATER DANSFUNK 2.0 Skånes Dansteater har sedan

Läs mer

Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning

Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning Kreativitet Personlighet Mässor Konferens Event Uthyrning Lust Nyskapande När människor och idéer möts. Det är då det händer. Tankar utbyts, erfarenheter

Läs mer

Slutrapport för Leader-checken

Slutrapport för Leader-checken 1 (5) Slutrapport för Leader-checken Projektnamn: Vedeldad stengodsugn Datum: 2015-10-25.. Diarienummer: 2014-149 AN.. Projekttid: 20150414-20151030. Kontaktpersoner i projektet: (uppgifter på personer

Läs mer

Projektrapport Kritisk design

Projektrapport Kritisk design Projektrapport Kritisk design 1. Projektidé Projektet Kritisk design - en förstudie och en kartläggning över designers, företag och forskningsinstanser för vidare samarbeten och utveckling i Stockholm.

Läs mer

MENTORSKAPS- PROGRAMMET 1/14

MENTORSKAPS- PROGRAMMET 1/14 FÖRETAGSINFORMATION OCH ANSÖKAN MENTORSKAPS- PROGRAMMET CANCER ÄR MER ÄN BARA EN SJUKDOM. CANCER KAN VARA OSÄKERHET PÅ SIG SJÄLV OCH SIN FRAMTID, PÅ SINA VÄRDERINGAR OCH SINA DRÖMMAR. CANCER VÄNDER UPP

Läs mer

Redovisning av projektbidrag Bild och form. Vidareutveckling av screentryck på kakel och nya vägar till monumentala verk KN 2014/8508

Redovisning av projektbidrag Bild och form. Vidareutveckling av screentryck på kakel och nya vägar till monumentala verk KN 2014/8508 Redovisning av projektbidrag Bild och form Vidareutveckling av screentryck på kakel och nya vägar till monumentala verk KN 2014/8508 Ylva Wilhelmina Franzén och Jenny Bergman Hur tycker du att dina intentioner

Läs mer

Slutrapport för projektet

Slutrapport för projektet 1 (7) Slutrapport för projektet Grafisk profil/glasets Hus Datum: 20150531... Journalnummer: Projekttid: 20150301-20150531. Kontaktpersoner i projektet: (Uppgifter på personer som kan svara på frågor om

Läs mer

Slutrapport minfritid.nu 2013

Slutrapport minfritid.nu 2013 Slutrapport minfritid.nu 2013 KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNIGNEN Kulturavdelningen 2013 Uppdrag och bakgrund Bakgrund 2011 genomförde sex kommuner och Habilitering & Hälsa inom Stockholms läns landsting

Läs mer

PROJEKTSKOLA 1 STARTA ETT PROJEKT

PROJEKTSKOLA 1 STARTA ETT PROJEKT PROJEKTSKOLA I ett projekt har du möjlighet att pröva på det okända och spännande. Du får både lyckas och misslyckas. Det viktiga är att du av utvärdering och uppföljning lär dig av misstagen. Du kan då

Läs mer

Pinamackorna rapporterar: I N S P I R A T I O N S I N J E K T I O N E N

Pinamackorna rapporterar: I N S P I R A T I O N S I N J E K T I O N E N Pinamackorna rapporterar: I N S P I R A T I O N S I N J E K T I O N E N "Inspirationsinjektionen var vad det låter som en injektion av inspiration i form av tre workshop veckor tillsammans med tre olika

Läs mer

ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst

ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst Vad är ung scen/öst? Ung scen/öst är en satellitverksamhet till Östgötateatern med eget teaterhus i Linköping och har sedan starten 2001 varit en

Läs mer

Emma Löfström Iaspis- Internationellt kulturutbyte Redovisning av arbetsvistelse- Residencia en la Tierra, Montenegro- Quindio, Colombia

Emma Löfström Iaspis- Internationellt kulturutbyte Redovisning av arbetsvistelse- Residencia en la Tierra, Montenegro- Quindio, Colombia Stockholm 2014-03-12 Emma Löfström Iaspis- Internationellt kulturutbyte Redovisning av arbetsvistelse- Residencia en la Tierra, Montenegro- Quindio, Colombia Jag deltog under januari månad i Residencia

Läs mer

Projektredovisningsmall Innovativ Kultur

Projektredovisningsmall Innovativ Kultur Projektredovisningsmall Innovativ Kultur Mallen har samma struktur som Projektbeskrivningsmallen och vi rekommenderar att du följer nedanstående mall för projektredovisningen. Om du väljer ett annat upplägg

Läs mer

En skolmiljö som inspirerar och motiverar

En skolmiljö som inspirerar och motiverar En skolmiljö som inspirerar och motiverar 3 I grunden handlar det om trivsel Första dagen efter sommarlovet. Hela kroppen pirrar av förväntan och nervositet. Att träffa samma lärare och samma kamrater,

Läs mer

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden)

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) Utbildningsplan Kandidatprogrammet i Inredningsarkitektur och möbeldesign Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2015-12-09 Gäller studenter antagna

Läs mer

SLUTRAPPORT Delprojekt Ungdomsprojekt 2.0 Leader Ystad-Österlenregionen SJV 2011-4409

SLUTRAPPORT Delprojekt Ungdomsprojekt 2.0 Leader Ystad-Österlenregionen SJV 2011-4409 SLUTRAPPORT Delprojekt Ungdomsprojekt 2.0 Leader Ystad-Österlenregionen SJV 2011-4409 Leaderkontorets anteckningar Inkom: 2012-11-19 Diarienr: 314/12 Objektnr: 0044 Namn på projektet: Skånes Ponnyagility

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Fiber Ranrike Journalnummer: 2011-2500 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader Ranrike Norra

Läs mer

SLUTRAPPORT FÖR PROJEKT

SLUTRAPPORT FÖR PROJEKT SLUTRAPPORT FÖR PROJEKT 1 INLEDNING 1.1 Allmänna uppgifter Datum: 9/7-2012 Projekttid: 18 juni 29 juni Stödmottagare (organisation): Josephine Svärd Journalnummer: Projektnamn: Konstutställning 1.2 Sammanfattning

Läs mer

Projekt vid Spindlarnas avd. Stöde/Nedansjö förskolor 2012-2013

Projekt vid Spindlarnas avd. Stöde/Nedansjö förskolor 2012-2013 Projekt vid Spindlarnas avd. Stöde/Nedansjö förskolor 2012-2013 Pedagoger: Kicki Jonsson, Linus Backlund och Jennie Kerfstedt Pedagogista: Anna Lena Rehnberg Samarbete pedagoger pedagogista Projektet Lärdomar

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck

Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum: Diarienummer: Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck Ung kultur från Sjuhärad Ungdomscheckens namn Västra Vi Unga distriktet Sökande (Namn/Förening)

Läs mer

TOGETHER WE CAN MAKE A DIFFERENCE!

TOGETHER WE CAN MAKE A DIFFERENCE! VÄRLDENS STÖRSTA KONST PROJEKT FÖR VÄLGÖRENHET LANSERADES I KAPSTADEN Press release 14-April-2012 Peace Love & Photography TOGETHER WE CAN MAKE A DIFFERENCE! ABCharity projektet lanserades framgångsrikt

Läs mer

Strategi för offentliga rum - en del av framkomlighetsstrategin. Fariba Daryani Stockholms stad

Strategi för offentliga rum - en del av framkomlighetsstrategin. Fariba Daryani Stockholms stad Strategi för offentliga rum - en del av framkomlighetsstrategin Fariba Daryani Stockholms stad BILDSPEL STRATEGI FÖR OFFENTLIGA RUM Utveckling av Stockholms trafikstrategi Framkomlighetsstrategin Antogs

Läs mer

Slutrapport projektet YouTube, Twitter och Google för seniorer

Slutrapport projektet YouTube, Twitter och Google för seniorer Föreningen Kulturstorm Rådhusesplanaden 10-12 903 28 Umeå Slutrapport projektet YouTube, Twitter och Google för seniorer 1. Projektbeskrivning Idén med projektet är att introducera internet på ett lekfullt

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Utåtriktad verksamhet vid Gyllins Trädgård Thomas Persson

Utåtriktad verksamhet vid Gyllins Trädgård Thomas Persson Utåtriktad verksamhet vid Gyllins Trädgård Thomas Persson I samband med den arkeologiska undersökningen vid Gyllins Trädgård bedrevs utåtriktade verksamheter i form av två Arkeologiaftnar, ett antal pedagogiska

Läs mer

CHRISTEL LUNDBERG OCH PETER DACKE Galleri Rostrum, 10 nov 2 dec 2012

CHRISTEL LUNDBERG OCH PETER DACKE Galleri Rostrum, 10 nov 2 dec 2012 CHRISTEL LUNDBERG OCH PETER DACKE Galleri Rostrum, 10 nov 2 dec 2012 Det utsträckta köket Kylskåpet är som ett hemmets grossistlager. Det länkar det privata och det offentliga. Varor från världens alla

Läs mer

THE CAVE. ACEx15 Kandidatarbete i Arkitektur och teknik VT19 av Felicia Andersson och Cecilia Lewensetdt, AT3

THE CAVE. ACEx15 Kandidatarbete i Arkitektur och teknik VT19 av Felicia Andersson och Cecilia Lewensetdt, AT3 THE CAVE ACEx15 Kandidatarbete i Arkitektur och teknik VT19 av Felicia Andersson och Cecilia Lewensetdt, AT3 THE CAVE EN UPPSKATTAD PLATS BEVARAS Skanstorget i Göteborg är ett väl omtalat område som står

Läs mer

Projektredovisning - Biodlarsamhället. 1. Projektidé, bakgrund, drivkrafter och motiv

Projektredovisning - Biodlarsamhället. 1. Projektidé, bakgrund, drivkrafter och motiv Projektredovisning - Biodlarsamhället 1. Projektidé, bakgrund, drivkrafter och motiv En tredjedel av maten vi äter är idag beroende av pollinering av insekter. På många platser på jorden finns det inte

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE Andreas Eriksson Runt omkring 29 januari - 23 mars 2014 Sharon Lockhart Milena, Milena 16 april - 29 juni 2014 Information Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en

Läs mer

GLÖMSTA-, VISTA-, VISTABERG- OCH TALLDALENS FÖRSKOLOR

GLÖMSTA-, VISTA-, VISTABERG- OCH TALLDALENS FÖRSKOLOR GLÖMSTA-, VISTA-, VISTABERG- OCH TALLDALENS FÖRSKOLOR Totalt 25 avdelningar Ca 100 medarbetare med olika utbildningar 445 barn Beläget i villaområdet Glömsta, vista, vistaberg Nya förskolor EN GEMENSAM

Läs mer

En vanlig vecka i MalMö

En vanlig vecka i MalMö En vanlig vecka i Malmö Foto: Eva Klamméus I början av april 2006 sändes brev och enkät till ideella och kommersiella arrangörer inom kultur- nöjes- och idrottslivet i Malmö. Syftet med undersökningen

Läs mer

TEATER. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teater ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

TEATER. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teater ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: TEATER Ämnet teater behandlar skapande och gestaltande arbete samt hur olika sceniska uttrycksmedel kan kombineras för att kommunicera med en publik. Ämnet handlar om teater som konstform samt om att gestalta

Läs mer

Integrationsträffar för unga

Integrationsträffar för unga Integrationsträffar för unga en kortguide för föreningar Sverok Västerbotten Här kommer en föreningsguide för att arrangera träffar för asylsökande ungdomar, och vad som kan vara bra att tänka på som

Läs mer

Slutrapport för projektet

Slutrapport för projektet 1 (7) Slutrapport för projektet Om/nystart för Sjuhäradsmat Ekonomisk Förening Datum: 2014-03-31 Journalnummer: 2011-3407 Projekttid: 2011-03-28 till 2014-03-31 Kontaktpersoner i projektet: Jan Møller,

Läs mer

Preliminär slutrapport: Förstudie om att få med avfallshanteringen i samhällsplaneringen. Boverkets dnr: 14-71-1057 1057

Preliminär slutrapport: Förstudie om att få med avfallshanteringen i samhällsplaneringen. Boverkets dnr: 14-71-1057 1057 Preliminär slutrapport: Förstudie om att få med avfallshanteringen i samhällsplaneringen Boverkets dnr: 14-71-1057 1057 Projektansvarig 1 : Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad. Adress 1 : Box 123, 424

Läs mer

Radikalt miljöombyte 200 politiker, 30 dagar och en 3:a i Huddinge

Radikalt miljöombyte 200 politiker, 30 dagar och en 3:a i Huddinge Radikalt miljöombyte Sedan oktober 2007 har konstnärerna Janna Holmstedt, Anna Högberg, Johan Tirén och Johan Waerndt samarbetat med planerare på Regionplane- och trafikkontoret kring RUFS 2010 Regional

Läs mer

till modern funkis Nathalie Carlsson Ejgil Lihn Vå r t N ya H u s Vå r t N ya H u s

till modern funkis Nathalie Carlsson Ejgil Lihn Vå r t N ya H u s Vå r t N ya H u s Från kontor till modern funkis Luise Ljungby och Rasmus Kjær hade bott mitt emot det gamla kontoret som tillhörde Århus universitet i ett år när det blev till salu. Trots att de bara hade bott i sitt dåvarande

Läs mer

Projektredovisning Parken2punkt0.

Projektredovisning Parken2punkt0. ProjektredovisningParken2punkt0. ProjektredovisningParken2Punkt0 Projektidé... 3 Bakgrund,Drivkrafterochmotiv...4 Särskildakravfrånavtalet... 5 Förnyelseochsamarbeten...5 Genomförande...6 Huvudhändelser...7

Läs mer

LILLA MAGELLANSKA MOLNET

LILLA MAGELLANSKA MOLNET Tre passionerade tolkningar om allas lika värde www.norrdans.se LILLA MAGELLANSKA MOLNET Hej lärare! Välkommen till Lilla Magellanska Molnet, en verklighetsflykt och fantasiresa där Norrdans bjuder in

Läs mer

E n k r e a t i v m ö t e s p l a t s för ett livslångt lärande i en föränderlig värld

E n k r e a t i v m ö t e s p l a t s för ett livslångt lärande i en föränderlig värld E n k r e a t i v m ö t e s p l a t s för ett livslångt lärande i en föränderlig värld VISION Våra elever ska förändra världen. I samverkan med samhälle, omvärld, kultur och näringsliv skapas meningsfulla

Läs mer

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare.

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare. Lärarhandledning Hej! Denna lärarhandledning är till för dig, pedagog eller lärare, som har sett eller ska se Teater Eksems föreställning Mangoträdet. I handledningen ger vi förslag på hur du genom samtal

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap. Friskvårdsklubben Social resursnämnd

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap. Friskvårdsklubben Social resursnämnd Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap Friskvårdsklubben Social resursnämnd Innehåll Bakgrund och förutsättningar för avtalet... 3 Värdegrund... 3 Friskvårdsklubbens värdegrund:... 4 Insatser...

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten.

Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten. Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten. Östersunds Kommun 16 Maj 2013 Marianne Harr certifierad kommunal revisor Veronica Blank revisor Innehåll Sammanfattning... 1 Inledning... 2 Rutinbeskrivning...

Läs mer

Projektbeskrivning Hearing Västra Götaland

Projektbeskrivning Hearing Västra Götaland Projektbeskrivning Hearing Västra Götaland Hearing Västra Götaland är ett projekt av ljudkonstnären Richard Widerberg och en del av kulturföreningen Tants verksamhet. Projektet vill genom workshops och

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEPTEMBER 2003 - DECEMBER 2004

VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEPTEMBER 2003 - DECEMBER 2004 VERKSAMHETSBERÄTTELSE SEPTEMBER 2003 - DECEMBER 2004 Ovansjöbygden med Ömtbergen i bakgrunden. Kortet taget från Linna. Foto: Ove Johnsson VERKSAMHETEN UNDER PERIODEN Vi är glada att kunna presentera vår

Läs mer

Samverkansavtal avseende Innovativ kultur 2013

Samverkansavtal avseende Innovativ kultur 2013 Enheten för kultur- och föreningsstöd KUN 2013-09-26 p, 8 TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: Handläggare: Agneta Olofsson Samverkansavtal avseende Innovativ kultur 2013 1 Förslag till beslut Kulturförvaltningen

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

Ansökan om projektbidrag

Ansökan om projektbidrag KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2015-04-23 KFN-2015/122.387 1 (3) HANDLÄGGARE Wesslén, Mats 08-535 317 37 Mats.Wesslen@huddinge.se Kultur- och fritidsnämnden Ansökan om

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Projekt Eriksgata Journalnummer: 2010-637 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader Norra

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Halmstad Arena utvärdering av projektet

Halmstad Arena utvärdering av projektet Halmstad Arena utvärdering av projektet Januari 2011 Bo Thörn Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning INLEDNING 1 PARTNERINGSDEKLARATIONEN 1 RESULTAT 2 PRODUKT 2 PROCESS 2 EKONOMI 3 UPPFÖLJNING

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM Denna handledning är framtagen med förhoppning att ge pedagogiska ingångar till våra tillfälliga utställningar. Handledningen finns tillgänglig på eskilstuna.se/konstmuseet

Läs mer

Fjäderns Bokslut 2015

Fjäderns Bokslut 2015 Fjäderns Bokslut 2015 Utforska vär(l)den genom böcker. Fokus under året På Fjädern har vi i år lyft det språkliga, det etiska och det demokratiska lärandet i förskolan. Förskolan ska sträva efter att varje

Läs mer

Träning i Medvetet Ledarskap i naturen

Träning i Medvetet Ledarskap i naturen Träning i Medvetet Ledarskap i naturen för stärkt fokus och innovationsförmåga I en allt mer komplex och föränderlig värld är förmågan till ökad medvetenhet, stabilt fokus och innovation framgångsfaktorer.

Läs mer

Den enkla guiden till ert nya kontor

Den enkla guiden till ert nya kontor Den enkla guiden till ert nya kontor Följande punkter har tagits fram för att hjälpa dig när du byter kontor eller gör förändringar på ditt kontor. När det gäller att möblera en arbetsmiljö har de flesta

Läs mer

Projektredovisningsmall Innovativ Kultur

Projektredovisningsmall Innovativ Kultur Projektredovisningsmall Innovativ Kultur Projekt Dans i Lägenhet 1. Projektidé Samma som i projektansökan med ev. behov av korrigeringar som gjorts under projektets gång. Dans i lägenhet vill etablera

Läs mer

Wave pendulum juggling - en ny typ av jonglering

Wave pendulum juggling - en ny typ av jonglering Projektidén: Vi sökte medel för att använda ett fantastiskt fysikaliskt fenomen i konsten; en pendelvågskonstruktion (eng. wave pendulum ). Vi ville konstruera den i mycket stor skala, manipulera/jonglera

Läs mer

Mässprojektet 2011. Programbok och samlingsdvd. Vilka platser kommer ni/du att medverka på? Hejsan!

Mässprojektet 2011. Programbok och samlingsdvd. Vilka platser kommer ni/du att medverka på? Hejsan! Mässprojektet 2011 Hejsan! Vi är mycket glada över att ni har valt att ansluta er till Mässprojektet 2011! Nästa steg för er är att nu läsa igenom följande information kring projektet. Vi har försökt att

Läs mer

Forskningsprojektet ska bidra till högskolans/universitetets profilering av den verksamhet projektet ingår i.

Forskningsprojektet ska bidra till högskolans/universitetets profilering av den verksamhet projektet ingår i. Daniel Holmberg, 08-56648128 daniel.holmberg@kks.se Datum Diarienr 2006-05-04 2006/0099 Till rektor Inbjudan KK-stiftelsen inbjuder forskare vid Sveriges nya universitet och högskolor att tillsammans med

Läs mer

Reggio Emilia, en stad med ca invånare i norra Italien. Den är känd för sin pedagogiska filosofi som växte fram efter andra världskriget.

Reggio Emilia, en stad med ca invånare i norra Italien. Den är känd för sin pedagogiska filosofi som växte fram efter andra världskriget. Reggio Emilia Reggio Emilia, en stad med ca 150 000 invånare i norra Italien. Den är känd för sin pedagogiska filosofi som växte fram efter andra världskriget. Kärnan i verksamheten är ca 35 förskolor

Läs mer

28 ALLT OM VILLOR & HUS

28 ALLT OM VILLOR & HUS Drömhuset på HEMMA hos Svantes och Ewas vackra hus är ritat och uppfört av Sävsjö Trähus, med Tony Sundberg som arkitekt och med Andreas Sjöholm som projektledare. Framsidan är inbjudande, med en rejäl

Läs mer

Rapport från en studieresa till Berlin i september 2013.

Rapport från en studieresa till Berlin i september 2013. Rapport från en studieresa till Berlin i september 2013. Lena Thunberg och Gonzalo Vargas från bibliotek TioTretton och Klara Svae barnkulturproducent för bibliotek TioTretton och Rum för barn på Kulturhuset

Läs mer

ATEA ANPASSNINGSBART I KISTA FRONT. Case #16:1. Så kan lokaler som utvecklas med organisationen stärka snabbt växande företag

ATEA ANPASSNINGSBART I KISTA FRONT. Case #16:1. Så kan lokaler som utvecklas med organisationen stärka snabbt växande företag ANPASSNINGSBART I KISTA FRONT ATEA Case #16:1 Så kan lokaler som utvecklas med organisationen stärka snabbt växande företag ANPASSNINGSBART I KISTA FRONT ATEA ATRIUM LJUNGBERG Under de fem år Atea haft

Läs mer

MIN PRAKTIK PÅ METROPOLITAN MUSEUM OF ART I NEW YORK

MIN PRAKTIK PÅ METROPOLITAN MUSEUM OF ART I NEW YORK MIN PRAKTIK PÅ METROPOLITAN MUSEUM OF ART I NEW YORK Tack vare bidrag från Er fick jag under hösten 2012 möjlighet att genomföra en åtta veckors praktik hos Nancy Britton, tapetserarkonservator, på Metropolitan

Läs mer

EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN

EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN Anteckningar från gruppdiskussioner FrukostForum, 2014-01-23 Den 23/1 samlades ett 70-tal personer för att delta i FrukostForum för Vänersborgs näringsliv.

Läs mer

Besök oss - Visningar

Besök oss - Visningar Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en fantastisk resurs i undervisningssammanhang. Begreppet samtidskonst används ofta för att beskriva konst som skapas idag och som tar upp teman och belyser

Läs mer

Projekttid: 2013-01-27-2013-09-30.

Projekttid: 2013-01-27-2013-09-30. 1 (5) Slutrapport för Leader-checken Textrakt Mollaryd (Ursprungligen: Mollaryd Textstation) Datum: 2013-08-21.. Diarienummer: 2008.008 CA.. Projekttid: 2013-01-27-2013-09-30. Kontaktpersoner i projektet:

Läs mer

Avrapportering av Energi- och klimatrådgivningens arbete i Stockholm stad och regionalt 2017

Avrapportering av Energi- och klimatrådgivningens arbete i Stockholm stad och regionalt 2017 Miljöförvaltningen Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-20 Handläggare Felix Ek Telefon: 08-508 28 972 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2018-03-13 p.15 Avrapportering av Energi- och klimatrådgivningens

Läs mer

Detaljbudget 2016 Göteborgs botaniska trädgård

Detaljbudget 2016 Göteborgs botaniska trädgård Sida 1(7) Detaljbudget 2016 Göteborgs botaniska trädgård 1. Sammanfattning Göteborgs botaniska trädgård bidrar till det goda livet. Trädgården utgör ett av de största besöksmålen i Västsverige och dess

Läs mer

Introduktion. Drömjobb är en fortsättning av gruppens tidigare arbete Construction Worker Dansperformance 2016 Foto: Maria Karin Walzuck

Introduktion. Drömjobb är en fortsättning av gruppens tidigare arbete Construction Worker Dansperformance 2016 Foto: Maria Karin Walzuck Introduktion Drömjobb är en dansföreställnig och konstinstallation som handlar om arbete och drömmar. Föreställningen presenteras hösten 2018 på Barnens Scen i Malmö. Drömjobb fungerar som en multisinnlig

Läs mer

Blomlådor som farthinder

Blomlådor som farthinder Blomlådor som farthinder 2 Blomlådor Blomlådor på en gata hjälper till att sänka hastigheten och bidrar till en tryggare trafikmiljö. Mölndals stad ger tillstånd för att ställa ut blomlådor. Blomlådorna

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2011 Sundhultmon i Ovansjöbygden. Längst till vänster syns Kung- Bengtstugan, Mellby och sedan de centrala delarna av Sundhultmon. I bakgrunden skymtar hoppbackarna och Cuba Arena.

Läs mer

SKYDDSRUMMET. En modern och flexibel industrilokal med naturliga bergväggar Perfekt för fest, konferens och konceptpresentationer

SKYDDSRUMMET. En modern och flexibel industrilokal med naturliga bergväggar Perfekt för fest, konferens och konceptpresentationer En modern och flexibel industrilokal med naturliga bergväggar Perfekt för fest, konferens och konceptpresentationer WESTERS BÄST PÅ FEST, KONFERENS OCH EVENT I STOCKHOLM CITY Vår grundtanke är att göra

Läs mer

Projektbeskrivning. Burkpojken. Teater Arcadia

Projektbeskrivning. Burkpojken. Teater Arcadia Projektbeskrivning Burkpojken Teater Arcadia Projektidén Med uppförandet av Christine Nöstlingers Burkpojken vill vi närma oss de barn i Västra Götalandsregionen som snart kommer att tas upp i tonårens

Läs mer

Informationskampanj till Konsumenter

Informationskampanj till Konsumenter Jordbruksverket Landsbygdsavdelningen 551 82 Jönköping Informationskampanj till Konsumenter - Klimatsmart mat och ursprungsmärkt verktyg för den medvetna konsumenten Sammanfattning... 2 Positiva effekter:...

Läs mer

ATT ILLUSTRERA FRAMTIDEN NÄR SOLEN ALLTID SKINER Av: Ekologigruppen

ATT ILLUSTRERA FRAMTIDEN NÄR SOLEN ALLTID SKINER Av: Ekologigruppen ATT ILLUSTRERA FRAMTIDEN NÄR SOLEN ALLTID SKINER 2014-09-08 Av: Ekologigruppen En bild säger mer än tusen ord, säger ett gammalt ordspråk och det kunde inte vara mer aktuellt än i dagens debatt om framtidens

Läs mer

Ekonomiguide. Del 1 - Budget

Ekonomiguide. Del 1 - Budget Ekonomiguide Del 1 - Budget Innehållsförteckning Årsbudget 3 Vad, vem, varför? 3 Förklaring av årsbudgetmallen 4 Budgetens segment 5 Dokumentets kodning 7 Utskottsbudget 8 Vad, vem, varför? 8 Förklaring

Läs mer

REDOVISNING Bidrag för Internationellt Kulturutbyte MARCUS LINDEEN, 2017"

REDOVISNING Bidrag för Internationellt Kulturutbyte MARCUS LINDEEN, 2017 REDOVISNING Bidrag för Internationellt Kulturutbyte MARCUS LINDEEN, 2017" Förra året sökte och beviljades jag bidrag från Konstnärsnämnden för att genomföra en utställning på Centre Pompidou i Paris. Jag

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KULTUR- OCH FRITIDSUTSKOTTET. Sammanträdesdatum 2014-01-23

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KULTUR- OCH FRITIDSUTSKOTTET. Sammanträdesdatum 2014-01-23 iiisala ~KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KULTUR- OCH FRITIDSUTSKOTTET Sammanträdesdatum 2014-01-23 11(16) KFU9 Konstpedagogisk verksamhet Dnr2013/70 INLI!DNING Som en del i Aguelimuseets arbete med att utveckla

Läs mer

AVRAPPORTERING NU! BLEKINGE DANSFESTIVAL 2013

AVRAPPORTERING NU! BLEKINGE DANSFESTIVAL 2013 AVRAPPORTERING NU! BLEKINGE DANSFESTIVAL 2013 Blekinges första (oss veterligen) dansfestival gick av stapeln den 16 22 september 2013. Det var ett omtumlande, spännande och överraskande event för både

Läs mer

Considered Living - Utställning på Swimming Pool, Sofia, Bulgarien

Considered Living - Utställning på Swimming Pool, Sofia, Bulgarien Considered Living - Utställning på Swimming Pool, Sofia, Bulgarien Jag spenderade sammanlagt 17 dagar i Sofia, Bulgarien från den 24e Mars till den 11 April tillsammans med de engelska konstnärerna Charlie

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag Årets Leader. Namn på förslaget: Entreprenörsutbyte Åre-Siria Journalnummer: 2011-3526 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader

Läs mer

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013 Monica Rönnlund 1. Inledning Bakgrunden till projektet är att gränserna mellan den kommunala ideella och privata sektorn luckras upp, vilket ställer krav på

Läs mer

Tillitsfull KLARTÄNKT

Tillitsfull KLARTÄNKT Tillitsfull KLARTÄNKT SNABBFOTAD Träna dina entreprenöriella förmågor! Världen vi lever i är komplex och vi står inför många utmaningar. Det kräver utveckling av både privata och offentliga organisationer,

Läs mer

<Innan_punkt> Författarprocessen som en digital, interaktiv verksamhet

<Innan_punkt> Författarprocessen som en digital, interaktiv verksamhet DIGITAL 2015-16 Förstudieansökan Författarprocessen som en digital, interaktiv verksamhet 1. Bakgrund Den här ansökan har sin bakgrund i Länsbiblioteket i Västerbottens ständiga strävan att

Läs mer

Polhem 350. Lärarhandledning för årskurs 1-3

Polhem 350. Lärarhandledning för årskurs 1-3 Polhem 350 Lärarhandledning för årskurs 1-3 JÖNKÖPINGS KOMMUN Tfn 036-10 50 00 (vxl) Postadress (om inget annat anges) 551 89 Jönköping www.jonkoping.se UPPTECH Västra Holmgatan 34 A, 553 23 Jönköping

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

PROJEKTMALL BAKGRUNDSFAKTA

PROJEKTMALL BAKGRUNDSFAKTA PROJEKTMALL Inledning Detta är ett stöddokument för er som ska skriva en projektansökan. I en projektansökan så ska ni oftast fylla i en ansökan och därefter skicka med en projektplan detta är lite tips

Läs mer