Den enkla guiden till ert nya kontor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Den enkla guiden till ert nya kontor"

Transkript

1 Den enkla guiden till ert nya kontor Följande punkter har tagits fram för att hjälpa dig när du byter kontor eller gör förändringar på ditt kontor. När det gäller att möblera en arbetsmiljö har de flesta människor som ställs inför en sådan utmaning aldrig tidigare behövt planera ett sådant projekt, så det är inte konstigt att de har många frågor. Dessa 10 punkter hjälper dig att komma igång. En tidsplan Börja från slutet och räkna bakåt till idag. När vill du vara klar? Om det handlar om ett stort projekt bör du ta hänsyn till när och hur personalen packar och flyttar alla sina kontorssaker till den nya miljön. Skapa en tidslinje med slutdatumet längst till höger, och arbeta dig sedan bakåt genom att lägga till de milstolpar som du måste rätta dig efter. Du behöver känna till leveranstiderna för alla leverantörer, och det är antagligen bäst att lägga till lite extra tid, för alla eventualiteter. Tips: Be din möbelleverantör om exempel på tidsplaner från tidigare projekt som påminner om ditt, och fråga dem hur de tänker hjälpa dig med projektledning.

2 Låt personalen vara med Dina anställda kan vara både entusiastiska och nervösa över förändringar. Tanken på en skinande ny arbetsplats motverkas ofta av oro inför hur kontorslandskapet och det nya utrymmet för arbetsgruppen ser ut. Du kan involvera personalen i möbelvalsprocessen och se till att leverantören tar med sig olika stolar och bord för utvärdering, eller så kan ni tillsammans besöka deras lokala visningsrum. Det är vetenskapligt bevisat att det ger högre produktivitet om personalen får vara med och bestämma kontorsinredningen. Låt dina utvalda leverantörer informera personalen och demonstrera de utvalda produkterna, inklusive hur de ställer in stolarna för optimal ergonomi. Använda utrymmet på bästa sätt Det tillgängliga utrymmet är din mest värdefulla (och dyraste) tillgång så du måste använda det på bästa möjliga sätt. Det är en utmaning att skapa en miljö som ger en spännande och inspirerande arbetsplats och gör kontoret affärsmässigt och produktivt, men du bör skaffa dig stöd från kunnigt håll. Genom att optimera användningen av utrymme kan du kanske få plats med flera personer, hyra mindre utrymme, skapa en mer öppen och inbjudande arbetsplats fördelarna med god planering av utrymmet ger många fördelar. Be din möbelleverantör att visa dig idéer andra företag har använt sig av och be att få fullständiga 2D och 3D ritningar av det nya utrymmet så som ni tillsammans planerar det. Du ska inte behöva betala extra för detta. Förvaringsgenomgång När det gäller förvaring är det vår erfarenhet att de flesta människor har mer än de behöver men ändå lyckas packa alla skåp helt fulla. Att byta kontor eller möblera om är ett perfekt tillfälle att inventera och bestämma vad du verkligen behöver och vilken den bästa placeringen är. Organisera den i personlig förvaring, gruppförvaring, lokal förvaring och arkivförvaring och räkna ut hur många hyllmeter du behöver. Kom ihåg att du kan också behöva hyra packlådor för tillfällig förvaring under bytet från gamla möbler till nya. Be förvaringsleverantören att analysera hur dina förvaringsbehov, så att de kan föreslå rätt förvaringslösning. Belysning Om du flyttar till eller redan har ett typiskt kontor med fast lysrörsbelysning kanske du ska tänka igenom hur uppåtspottar och punktbelysning kan ge ett mer ergonomiskt, mer hälsosamt och mindre dyrt och också mer miljövänligt resultat. Fast lysrörsbelysning är vanligtvis inte den mest effektiva och användarvänliga typen av belysning. Be ett belysningsföretag eller din inrednings /möbelleverantör om råd om hur du ska komplettera eller ersätta lysrören.

3 Lagkrav på kontor Kommer du att kunna uppfylla alla relevanta lagkrav, från placering av nödutgångar till antal toaletter? Finns det tillräckligt rymliga åtkomstvägar till alla utrymmen, och kommer planen att uppfylla tillgänglighetsreglerna? Det här är bara några av alla de frågor du måste ställa dig. Genom att använda dig av professionell rådgivning kan du säkerställa att lagstiftningen följs och att personalens välbefinnande sätts i första rummet när du planerar det nya kontoret. Sök efter mer information på nätet, eller be en expert om hjälp att titta på vilken lagstiftning som är relevant för ditt projekt. Få ett färdigt kontor Du bör vara medveten om att en del möbelleverantörer bara lämnar av dina varor, och låter dig montera och placera ut produkterna själv. (Eller så kanske du faktiskt överväger att plocka ihop och montera allt själv.) Det kan vara klokt att titta på hela processen, och leta efter en leverantör som kan leverera när det passar dig, montera och installera möblerna samt ta med sig allt förpackningsmaterial, så att ditt slutresultat blir ett färdigt kontor, klart att börja användas (utan oväntade överblivna muttrar och skruvar). Kontrollera vad som ingår i leverans och installationstjänsterna, samt hur detta påverkar dina kostnader innan du väljer leverantör. Hållbarhet Det kan vara ett fokus för företagets policy eller bara något du gör för att det känns rätt. Företagets CSR-riktlinjer kan kräva att du inriktar dig på gröna produkter, för att garantera att du inte köper in något från tvivelaktiga källor. Du kommer förmodligen att finna att de anställda också reagerar positivt på att du har ansträngt dig extra för att införskaffa miljövänliga möbler. Var dock medveten om överdrivna marknadsanspråk för enskilda produkter. Det kan passa bättre för dina behov att handla från ett företag med en "miljöpolicy" som täcker hela verksamheten, inte bara en enstaka "världens grönaste stol". Se till hela bilden, och be dina potentiella leverantörer att förklara hela processen, från inköp av råvaror till arbetskraften som tillverkar varorna och ända fram till leveransen.

4 Kvalitet Det kan vara lockande att titta på det billigaste erbjudandet, och det kan också vara nödvändigt av budgetskäl. Men ett långsiktigt synsätt kan visa sig bli billigare i längden. Hållbara produkter med en genomtänkt design kommer både att hålla längre och vara framtidssäkrade på så sätt att de kan återanvändas och omformas på nya sätt allteftersom din verksamhet får nya behov. Undersök hur länge produkterna kommer att hålla, särskilt om du flyttar runt dem, och hur flexibla de är. Leta efter en partner, inte bara en kortsiktig försäljare Förhoppningsvis kommer din verksamhet att blomstra, och det kommer att innebära förändring och anpassning. Livet blir enklare om du kan hitta en säker och pålitlig leverantör som fungerar som en partner som ger råd när du behöver dem och som kan komplettera dina nya möbler så att du inte får en salig röra av olika stilar som inte fungerar ihop. Ta hänsyn till leverantörernas storlek, pålitlighet och referenser, för det är ovärderligt att förenkla sin tillvaro så mycket som möjligt, både nu och i framtiden. Längre ned i detta dokument hittar du fem tips på hur du väljer en sådan typ av leverantör som beskrivs ovan. Kom igång nu och betala senare Att ha råd med det nya kontoret (oavsett om det handlar om några enstaka nya arbetsplatser eller ett helt kontor) är ofta det stora hindret i dagens ekonomiska situation. Ett sista tips är att be din föreslagna möbelleverantör att erbjuda t ex ett hyresavtal. På så sätt sprider du ut möbelkostnaderna över flera år (normalt tre till fem), så att en arbetsplats (bord, arbetsstol och förvaring) bara kostar så lite som några hundralappar per månad. Du kan få fördelarna av en bra arbetsmiljö som inspirerar till framgång nu, utan att behöva betala för det med kapital du behöver för att driva verksamheten.

5 Hitta rätt möbelleverantör Oavsett om du ska flytta kontoret, möblera om eller inreda ett helt nytt kontor, är valet av möbelleverantör ett av de viktigaste valen du kan göra. Genom att välja rätt partner för din kontorsförbättring kan du känna dig lugn och säker på att ett yrkesmässigt arbete kommer att levereras så som det ska, enligt budget och i tid. Här får du fem snabba tips som gör att du kan prata med rätt människor från början: Kontrollera företagets rykte Oavsett vem du väljer att anlita för projektet bör du ta dig tid att kontakta deras tidigare kunder och titta på de projekt de levererat hittills. Den tid det tar att kontrollera om företaget har rätt erfarenhet är väl investerad. Tips: Be om en lista över referenskunder med liknande projekt, och ta kontakt med dem för att höra om deras erfarenheter. Kontrollera deras ekonomiska stabilitet Leverantörens ekonomiska hälsa står i direkt förhållande till den ekonomiska risk du tar och projektets, och även nästa projekts, långsiktiga genomförbarhet. Tips: Kontrollera företaget på nätet, och ta reda på om deras lista över kunder är tillräckligt omfattande och att de har varit verksamma tillräckligt länge. Kontrollera vilka tjänster som ingår. Be om en lista på allt det som ingår i företagets service och allt som inte ingår. Tips: Genom att jämföra företag kanske med hjälp av ett diagram där du kan se vad de olika företagen erbjuder kan du avgöra om du verkligen får valuta för pengarna. Kontrollera företagets kvalitet och certifiering. Är din leverantör seriös när det gäller miljö, kvalitet och hälsa & säkerhet? I så fall bör de ha skaffat sig några certifieringar längs vägen. Tips: De flesta företag är stolta över den typen av intyg. Titta på deras webbplats för att ta reda på vilka eventuella certifieringar de har och vilka standarder de följer. Kontrollera deras garantier. Garanterar leverantören sina produkter under en skälig tidsperiod jämfört med andra (vanligtvis minst 5 år) och täcker garantin alla komponenter ordentligt? Tips: Vissa företag har begränsade garantier eller erbjuder bara 2 eller 3 år. Kontrollera det finstilta. Och slutligen tycker du när du träffar dem att de verkar vara trevliga människor som bryr sig om dig och dina behov? Får du den där känslan av att det kommer att ordna sig? Lycka till!

Företagare ska leva precis som de lever hemma som privatpersoner. Hemma är inte allt nytt, utan man är rädd om det man har och försöker återvinna det

Företagare ska leva precis som de lever hemma som privatpersoner. Hemma är inte allt nytt, utan man är rädd om det man har och försöker återvinna det Företagare ska leva precis som de lever hemma som privatpersoner. Hemma är inte allt nytt, utan man är rädd om det man har och försöker återvinna det man kan. CARIN LINDAHL Projektkalkylen beräkna utgifter

Läs mer

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan.

Köpguide för mobila växlar. Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Köpguide för mobila växlar Modern telefoni till företaget är långt ifrån vad det var för bara några år sedan. Tänk om din nya telefonilösning kunde förenkla din vardag och hjälpa dina medarbetare att arbeta

Läs mer

Modul 7 Att söka arbete Arbetsbok

Modul 7 Att söka arbete Arbetsbok Modul 7 Att söka arbete Arbetsbok Kindly reproduced from Foundations for Work project with permission from DiversityWorks (Project no 2012-1-GB2-LEO05-08201) Detta projekt medfinansieras av Europeiska

Läs mer

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar!

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! 5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! En del av projektet Sveriges Smartaste Marknadsförare av Jesper Lindén - Bli inte en SEO terrorist, bygg ett långsiktigt och hållbart system

Läs mer

En totalanalys av. Maria Björcke & Therese Eierborg SP3a

En totalanalys av. Maria Björcke & Therese Eierborg SP3a En totalanalys av Maria Björcke & Therese Eierborg SP3a VARBERGS GYMNASIESKOLA PROJEKT 4 1(34) Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 2 INLEDNING... 3 BAKGRUND... 3 SYFTE... 3 METOD... 3 FÖRETAGETS MARKNAD...

Läs mer

Gräsrotsfinansiering. i korta drag. En handbok för små och medelstora företag

Gräsrotsfinansiering. i korta drag. En handbok för små och medelstora företag Gräsrotsfinansiering i korta drag En handbok för små och medelstora företag Innehåll Vad är gräsrotsfinansiering? 4 - Gräsrotsfinansiering i korta drag 6 - Mer än bara pengar 9 - Vilka risker finns det?

Läs mer

Vi levererar helhetslösningar

Vi levererar helhetslösningar R TM Vi levererar helhetslösningar Ett badrum är en helhet. Vi levererar den. Ett nytt badrum ska du leva med under lång som vi alla tycker oss ha för lite av. Men tar du dig att läsa vår broschyr, får

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Valfrihetssystem. Nya möjligheter för dig som är eller vill bli företagare inom service, vård eller omsorg

Valfrihetssystem. Nya möjligheter för dig som är eller vill bli företagare inom service, vård eller omsorg Valfrihetssystem Nya möjligheter för dig som är eller vill bli företagare inom service, vård eller omsorg 1. Vad är valfrihetssystem Lag om valfrihetssystem (LOV) ger kommuner och landsting möjlighet att

Läs mer

Marknadsföring på internet suger...

Marknadsföring på internet suger... Marknadsföring på internet suger... så varför inte ta den mest uppenbara vägen till fler kunder? Skriven av: Jesper Lindén affärscoach, författare, talare och marknadsförare på internet Om ungefär 10 min

Läs mer

Projektarbete en arbetsmodell

Projektarbete en arbetsmodell K A P I T E L Projektarbete en arbetsmodell Om detta ska fungera måste vi planera och organisera oss noga. Om vi inte har förberett oss i detalj kommer vi att få problem. Det är bättre att ta problemen

Läs mer

TIPS TILL DIG SOM SKA ANLITA HANTVERKARE

TIPS TILL DIG SOM SKA ANLITA HANTVERKARE TILL KONSUMENT TIPS TILL DIG SOM SKA ANLITA HANTVERKARE Checklista Jag har undersökt om jag behöver bygganmälan eller bygglov Jag har tagit in och jämfört offerter Jag har kontrollerat vad som tillkommer

Läs mer

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida?

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vi går igenom allt du bör tänka på innan köp. Råd som du tjänar på längre fram. sförteckning et i denna bok ser du till höger. Vill du gå direkt till något

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Rätt man på rätt plats Hur framgångsrik är du om 2 månader?

Rätt man på rätt plats Hur framgångsrik är du om 2 månader? Den här lilla rapporten kan innebära att DU om 1-2 månad har tagit ett större kliv mot dina drömmar än du gjort under det senaste året. Det som vi tar upp här är EXREMT viktigt för alla som driver en verksamhet

Läs mer

Marknadsföring för nyföretagare

Marknadsföring för nyföretagare Marknadsföring för nyföretagare www.verksamt.se Innehåll Marknadsföring för nyföretagare 3 Lär dig branschen 4 Gör en marknadsundersökning 5 Ta reda på vad kunderna vill ha Vad gör konkurrenterna? Att

Läs mer

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP innehåll 4 Stöd till klubbar och kommuner DEL 1 5 Organisera ert stöd 7 Nyckelpersoner DEL 2

Läs mer

De tre första månaderna på ett nytt jobb

De tre första månaderna på ett nytt jobb De tre första månaderna på ett nytt jobb När du börjar på ett nytt jobb är den första tiden viktig. Vad du gör och vem du är under dina första tre månader lägger grunden till om fortsättningen ska bli

Läs mer

Tankar, idéer och tips inför det nya året

Tankar, idéer och tips inför det nya året Tankar, idéer och tips inför det nya året 2012 av Jesper Lindén Jesper Lindén Så här i början av ett nytt år är ofta det bästa läget att sätta sig ner och fundera på vilka förändringar man kan gör för

Läs mer

ST, 2006. Produktion: STs informationsenhet. Tryck: EO Grafiska, augusti 2006. Upplaga: 5 000 ex. Beställ fler exemplar genom ST Förlag.

ST, 2006. Produktion: STs informationsenhet. Tryck: EO Grafiska, augusti 2006. Upplaga: 5 000 ex. Beställ fler exemplar genom ST Förlag. Möten som engagerar ST, 2006. Produktion: STs informationsenhet. Tryck: EO Grafiska, augusti 2006. Upplaga: 5 000 ex. Beställ fler exemplar genom ST Förlag. Tfn: 08-790 52 37. E-post: bestall@st.org. Fax:

Läs mer

Marknadsföring för nyföretagare

Marknadsföring för nyföretagare Marknadsföring för nyföretagare Innehåll Marknadsföring för nyföretagare 3 Lär dig branschen 4 Gör en marknadsundersökning 5 Ta reda på vad kunderna vill ha Vad gör konkurrenterna? Att göra en marknadsplan

Läs mer

Välkommen att starta socialt företag i Västerviks kommun Denna handbok kommer att vägleda er igenom hela processen att starta företaget Hur börjar

Välkommen att starta socialt företag i Västerviks kommun Denna handbok kommer att vägleda er igenom hela processen att starta företaget Hur börjar Välkommen att starta socialt företag i Västerviks kommun Denna handbok kommer att vägleda er igenom hela processen att starta företaget Hur börjar man och vad skall man tänka på, läs detta och känn efter?

Läs mer

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako LYSTRING FÖRETAGARE som vill ha fler referenser, högre intäkter och fler kunder, klienter eller patienter som jagar dig istället för tvärtom Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Läs mer

ADVISER PARTNER Får företag att öka sin försäljning AFFLUENCE 7. Hur mycket kommer du att sälja i år? Fem skäl till varför du inte vinner alla affärer

ADVISER PARTNER Får företag att öka sin försäljning AFFLUENCE 7. Hur mycket kommer du att sälja i år? Fem skäl till varför du inte vinner alla affärer ADVISER PARTNER Får företag att öka sin försäljning AFFLUENCE 7 Hur mycket kommer du att sälja i år? Fem skäl till varför du inte vinner alla affärer TEMA: Tjäna mer AFFLUENCE 7 Affluence [ıæflʊəns]: Sudden

Läs mer

Ditt sparande är din framtid

Ditt sparande är din framtid Ditt sparande är din framtid 1 Välkommen till Skandias investeringsguide Det kanske viktigaste beslut du har att fatta gäller ditt långsiktiga sparande. Både på kort och lång sikt. Därför är det värt att

Läs mer

Lyckas som eventplanerare

Lyckas som eventplanerare Lyckas som eventplanerare Modul 3: E-bok Så fungerar eventbranschen Holger Wästlund 1 Denna e-bok är utgiven av: Tipsförlaget e-post: holger@wastlund.com telefon: 08 755 81 31 mobil: 070 594 36 20 Hemsidor:

Läs mer

Finansiera ditt företag

Finansiera ditt företag 24-SIDIG HANDBOK Finansiera ditt företag Så hittar du kapital för att starta och växa Värde 79 kr I samarbete med: Idag hjälper vi ytterligare företag att växa! Varje dag får 100 svenska företag rådgivning,

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer

SÄTT SOM FÅR MODERNA KUNDER

SÄTT SOM FÅR MODERNA KUNDER Skriven av SCOTTDANIELS SÄTT SOM FÅR MODERNA KUNDER att välja ditt företag när de gör sin hemläxa på webben SAMMANFATTNING SCOTTDANIELS Varför vi publicerar den här informationen: Vi bedriver självklart

Läs mer

Vill du också synas bättre?

Vill du också synas bättre? Vill du också synas bättre? Det rör på sig... Det händer saker i blomsterbranschen. Den ökande konkurrensen från fler aktörer och ett starkare allmänt reklambrus har gjort det svårare att göra sig hörd.

Läs mer