AFFÄRSPLAN. En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "AFFÄRSPLAN. En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är 18 35 år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen."

Transkript

1 AFFÄRSPLAN En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen.

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Jag/vi och idén 2 Företagsägare och affärsidé 3 Marknadsföring 4 Organisation & avtal 5 Budget & finansiering

3 JAG/VI OCH idén Beskriv dig själv som nyföretagare! Saker att tänka på när du skriver: erfarenhet från arbetslivet, kunskaper, egenskaper, utbildning, hobbies, ekonomi, kontakter osv. Vad har du för kunskaper? Vad har du för personliga egenskaper? Är du effektiv och organiserad? Är du bra på att få kontakt med människor? Har du nytta av det här om du startar ett företag? Vad har du gjort innan, vilka är dina erfarenheter? Har du jobbat extra? Har du någon hobby du kan dra nytta av? Vad har du för kontakter? Vilka känner du som kan underlätta för dig att starta? Släkt, vänner och/eller bekanta? Har du tiden och drivkraften som behövs för att satsa och starta eget företag? Är ni flera i företaget? Har du drivkraften som behövs?

4 Företagsägare och affärsidé Beskriv din affärsidé så tydligt som möjligt: Saker att tänka på när du skriver: vad ska du sälja, vem är kunden, varför ska de köpa av dig, vad har du att erbjuda som de behöver och var finns kunden? n Vad, hur och varför ska du starta? n Formulera din affärsidé så att alla förstår den! Var säker på att affärs idén är rätt för dig! FÖRETAGSÄGARE & AFFÄRSIDÉ: Affärsidén talar om för andra VAD du ska sälja (varor eller tjänster) och till VEM du ska sälja och VAR (område) Vad vill kunden ha och koncentrera dig på vad som kallas för företagets KÄRNVERKSAMHET. Vem/vilka som är företagets kunder. Det är viktigt eftersom det blir så mycket lättare att marknadsföra och sälja då. Vad skiljer dig från alla andra! Tänk på målgruppen. Hur hittar du kunderna? Vem/vilka är dem? Var finns dem? Håller din affärsidé?

5 Marknadsföring Beskriv hur du tänker marknadsföra ditt företag! Saker att tänka på när du skriver: bransch, kunderna, vilka är de och var finns de, hur når du dem, hur mycket och hur ofta handlar de, vilka är dina konkurrenter och varför ska kunden handla av dig istället. Det finns en fjärde fråga man ska svara på i sin affärsidé. Frågan HUR du ska berätta för kunderna att företaget finns och att företaget har fina varor och tjänster. Alltså hur ska du MARKNADSFÖRA ditt företag. Hur du ska marknadsföra ditt företag beror på vad du säljer och till vem du säljer, var finns dem och varför ska de köpa av just dig? Var tydlig med ditt budskap så de förstår vad du säljer. Hur tilltalas din målgrupp av marknadsföring? På webben? I tidningen, ute på stan, genom bekantas rekommendationer? Hur ofta handlar de och hur mycket? På vilket sätt betalar de för varorna/tjänsterna? DET ÄR VIKTIGT ATT SYNAS. Tänk på att använda webben i din marknadsföring och se till att du syns med hemsida och i sociala medier. Uppdatera ofta. Syns man inte, finns man inte. Behöver du hjälp för att synas? Tänk på att räkna med att marknadsföringen kostar. Syns man inte, finns man inte.

6 Organisation & AVTAL När du startar ditt företag är det viktigt att du inte gör allt själv. Ta hjälp av de som kan. Annars tar energin slut och kanske har du inte all kunskap som behövs för att sköta allt själv. Innan man startar kan det vara bra och fundera på vilka styrkor man har som underlättar en start likväl som vilka svagheter, vad som kan sätta hinder i vägen. Hur ska du dra nytta av dina styrkor och hur skall du förebygga dina svagheter? Saker du behöver tänka på: Har du avtalen som behövs? Tillstånd? Finns försäkringar? Är företaget registrerat? Sköter du ekonomin själv eller tar du hjälp utifrån? Fungerar logistiken? Har du varor på lager? När skall du göra inköpen? Hur sätter du priset? Välj en smart och säker betalningslösning. En trygg tillvaro Något som är viktigt för dig som privatperson men som ofta glöms bort, är att se till att man har en trygg tillvaro. Har du ansvars-, avbrottsoch egendomsförsäkring? Liv-, olycksfall- och pensionsförsäkring? Finns en företagsförsäkring? Är du med i a-kassan för företagare? Vad händer med ditt företag om du blir sjuk? Vilken ersättning får du då från Försäkringskassan? Olika slags avtal KOMPANJONAVTAL behövs för att bestämma vad som ska göras och vem som ansvarar för vad i företaget. HYRESAVTAL tar upp vad som ingår i avtalet, vad du betalar och för vad du betalar. Det ska även stå för hur lång tid avtalet gäller. KUNDAVTAL (om du säljer tjänster) talar om vad som ingår i den sålda tjänsten och vad som ingår i ditt ansvar som säljare? LEVERANTÖRSAVTAL reglerar vilka leverantörer du har och vad kräver du av dem. Vilka typer av företagsformer finns det och vilken skall jag ha? De flesta startar som enskild firma eller aktiebolag. En enskild firma fungerar ofta bra vid start speciellt när man smyger igång, men nackdelen är att din och ditt företags ekonomi blir ihopkopplat. Vill man undvika det är aktiebolag att föredra. För detta krävs en insats på kr i aktiekapital. Andra företagsformer som finns men som är mindre vanliga är handelsbolag, kommanditbolag och ekonomisk förening. Har du avtalen som behövs?

7 Gör en LIKVIDITETSBUDGET för att ha ordning på hur mycket pengar som skall gå in respektive ut varje månad. (exempelvis hyra, maskiner, drivmedel, försäkringar, varor, skatter) BUDGET & FINANSIERING Kommer du att tjäna tillräckligt på ditt företag? Kommer du att kunna finansiera starten av företaget? Hur sätter du rätt pris? Hur mycket kommer du sälja för? Hur stor blir vinsten? För att kunna sätta rätt pris måste man tänka på en mängd olika saker: hur mycket har de kostat i inköp, vilka kostnader har du haft som ska täckas, hur mycket vill du tjäna, vilken nytta har det för kunden och vad finns det för konkurrens? Hur mycket kan du jobba på en dag? På en vecka? På ett år? Hur många timmar måste du jobba om du sätter ett visst pris? Tänk på! Vad har du för mål? Genom att göra en bra plan för ditt företags ekonomi har du ett starkt verktyg som ger dig koll! Fokusera på STARTBUDGET (startkapitalbudget) för de första tre månaderna och en likviditetsbudget för det kommande året. Startbudgeten handlar om hur mycket pengar behöver du ha för att kunna starta? Vad behöver du för att kunna starta och för att driva ditt företag i början? Vilka kostnader har du? Vad behöver du köpa för att komma igång? Vilka egna personliga levnadsomkostnader har du under startfasen? Behöver du en checkkredit eller lån från bank/almi eller annan för att komma igång? Var realistisk. Kommer dina planer att hålla? Fungerar affärsplanen? Vad finns det för risker? Finns det något du inte tänkt på? Förbered dig så mycket du kan för att ge dig och ditt företag en bra start. Lycka till! Hur sätter man rätt pris?

8 Vad är NyföretagarCentrum Ung & Eget? Är du mellan år och funderar på att starta eget eller har startat eget nyligen. I projektet kan du få hjälp med information, utbildning och inspiration. För de som startar företag kommer det att kunna bli aktuellt med en mentor, något vi vet ger en stabilare grund för företaget. Besök en av våra rådgivare och få mer information. Du hittar dem här: Du vet väl att du kan fylla i affärsplanen direkt på nätet. Om inte, gå in på: NyföretagarCentrum är den ledande kraften för att skapa nya företag i Sverige. Vi finns i 200 av Sveriges 290 kommuner. Varje år möter våra rådgivare fler än kunder och det skapas årligen cirka företag genom NyföretagarCentrum. Vi vet att efter tre år existerar 81% av dessa företag fortfarande och mindre än 1% har gått i konkurs. Med hjälp av en av våra mentorer går det ännu bättre. 94 % av våra kunder rekommenderar NyföretagarCentrum till andra som vill starta företag. Från företagare till blivande företagare vi vet vad som krävs för att starta och driva ett företag. Skaffa dig en mentor!

9 NyföretagarCentrum Sverige Skeppsbron 22, Stockholm Tel: