EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN"

Transkript

1 EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN Anteckningar från gruppdiskussioner FrukostForum,

2 Den 23/1 samlades ett 70-tal personer för att delta i FrukostForum för Vänersborgs näringsliv. Ämnet för dagen var hur vi tillsammans kan utveckla och dra nytta av evenemangen i Vänersborg. På följande sidor finns dokumentation från dagen. Materialet kommer att användas i Vänersborgs besöksnäringsstrategi men också i evenemangsgruppen som bildats inom Forum Vänersborg.

3 VÅRRUSET VårRuset i Vänersborg lockade drygt deltagare som fick en fantastisk kväll med värme och sol. Det var rena folkfesten på stan. Vänersborgarna fyllde gågatan med hejarop och musik och fyllde uteserveringarna längs banan. Diskussionsfråga 1 Vårruset är ett exempel på ett redan etablerat evenemang som lockar tusentals besökare till Vänersborg en onsdagkväll i maj (13 maj kl 19, 2014).Vad kan vi tillsammans göra före Vårruset för att ytterligare dra nytta av den uppmärksamhet Vårruset för med sig? Marknadsföra genom att erbjuda företagspaket med inriktning på exempelvis friskvårdssatsning. Samtidigt marknadsföra andra evenemang. Passa på att visa upp andra områden som musik med diverse framträdanden runt om i staden som får publiken att rikta blickarna dit. Diskussionsfråga 2 Hur kan vi tillsammans använda Vårrus-dagen/kvällen som ett sätt att ytterligare stärka attraktionskraften för Vänersborg och skapa tillväxt för hela vårt näringsliv? Dra större nytta av tidningen så att den fungerar mer som en serie. Bussa in ifrån centralerna t.ex. Brålanda, Vargön, Frändefors dvs. sponsrad buss.

4 STORA EVENEMANG Ibland får vi möjlighet att arrangera ett riktigt stort evenemang. Bandy-VM blev till exempel en stor succé med idel lovord i massmedia. Idrottens Affärer skrev bl. a. Tidernas PR-succé för arrangörsorten och bandyn! Lägg då till 350 fantastiska volontärer, nära nöjda åskådare, många engagerade samarbetspartners och ca 1,5 miljon tv-tittare bara i Sverige! Diskussionsfråga 1 Vad kan vi tillsammans göra för att våga/orka räcka upp handen och erbjuda vår kommun som den bästa platsen för nästa evenemang? Bygga upp redan befintliga arrangemangen Klassbollen och kvinnlig kvalitet. Stöda arrangemang och göra arrangörer och arrangemang mer synliga. Diskussionsfråga 2 Hur kan vi tillsammans använda ett sådant evenemang som ett sätt att ytterligare stärka attraktionskraften för Vänersborg och skapa tillväxt i hela vårt näringsliv? Genom engagemang och vidareutveckla de arrangemang som redan finns.

5 CUP- OCH LÄGERSTADEN 24 handbollslag i Kickoffcupen och 42 rugbylag i USM. Helgen den september 2013 levde verkligen Vänersborg upp till namnet cupoch lägerstad. Diskussionsfråga 1 Hur kan näringslivet och kommunen stötta våra föreningar att våga/orka genomföra cuper och läger? Framförhållning info till näringslivet. Sponsring genom lokaler, transport, att vara tillgängliga. Bjuda in till studiebesök- öppet hus för föräldrar. Exponera kommunen för relaterade besökare när de är här. Diskussionsfråga 2 Hur kan vi tillsammans använda cup och läger för att ytterligare stärka attraktionskraften för Vänersborg och skapa tillväxt i hela vårt näringsliv? Skapa planeringsgrupp. Samverkan genom framförhållning synka årets agenda. Kommun - föreningar - forum - Visit (intern info). Kvalité på vårt värdskap där nyckeln är planering, framförhållning och god information.

6 HUR STÄRKER VI SMALA EVENEMANG? Aurora kammarmusikfestival i Vänersborg i Trollhättan har utvecklats till landets största i sin genre med tolv konserter och 100 artister från hela världen. Diskussionsfråga 1 Vad kan vi tillsammans stärka ett smalt evenemang som Aurora festivalen för att ytterligare dra nytta av den uppmärksamhet festivalen för med sig? En transport från t.ex. Gbg där info ges under färden. Marknadsföra till en större målgrupp. Det är vid två tillfällen vår/sommar. Utöka arrangemang kring festivalen. Marknadsför på t.ex. Gbg operan. Skapa ett upplevelsepaket där flera saker ingår. Diskussionsfråga 2 Hur kan vi tillsammans säkerställa att vi kan behålla Aurora som nu attraherar ett nationellt och internationellt intresse som ett Vänersborgs arrangemang? Genom att stärka och registrera varumärket så att det växer. Öppna upp investeringsmöjligheter för privatpersoner och företag att kunna bli delägare och sponsring. Kartlägga målgruppen och ta fram en plattform. Skapa en fysisk mötesplats. Erbjuda olika typer av musik på olika platser (dansband på Ursand och rock i arenan). Skapa ett kombikort mellan kommuner (årskort) och att ha kontinuitet med arrangemang under året. Marknadsföra vid flera sammanhang och göra företagsevent.

7 VAD HÄNDER NÄR PUBLIKEN GÅTT HEM? Vi har med åren blivit duktiga på att arrangera evenemang inom olika kategorier sport/kultur/festivaler och så vidare. Diskussionsfråga Hur kan vi bli bättre på att dra nytta av våra evenemang före och efter? Önskvärt med en samordningstjänst, gärna via Forum (+ Visit?) som kan paketera erbjudanden i förväg som kan nyttjas under eventet. Erbjudanden som gäller efter det aktuella eventet, förslagsvis genom att skicka med ett Vänersborgs häfte till besökaren. Utökad användning av de TV-skärmar som finns runt om i staden. Göra fokuserade satsningar på olika event då det kan bli övermäktigt att satsa fullt på alla evenemang varje år. Olika uppläggsförslag: Olika kriterier för event (ABC grupperingar) och marknadsför respektive grupp? Årssatsningar: 2014 satsas det på event (A), 2015 satsas det på andra event (B) exempelvis. Skapa en rullande plattform med lösningar på samverkande marknadsföring.

8 VEM BETALAR? Att arrangera ett evenemang kräver ofta ett visst kapital för att utveckla och för att kunna boka lokaler, artister och utrustning etc. Dagens arrangörer är ofta ideella föreningar. Diskussionsfråga Hur kan näringslivet, kommunen och föreningarna arbeta tillsammans för att skapa risk-kapital för evenemang och evenemangsutveckling? Skapa en evenemangsfond där kapital kan samlas in och fonderas genom gåvor från privatpersoner osv. Fonden kan därefter ge bidrag till att starta upp event där exempelvis både kommun och företag satsar en gemensam summa. Egen Visit/turist forum (inte tillsammans med Trollhättan) Juridiska dokument där fondens verksamhet styrs upp, där det är lämpligt att forum Vänersborg samordnar fonden samt att se över ifall det finns exempel från andra orter som har använt sig av en evenemangsfond? Finns det erfarenheter från Way Out West i Göteborg en festival i staden kan vi göra något liknande inom exempelvis klassisk musik?

9 SAMVERKAN FÖR HELA KOMMUNEN Idag är våra evenemang oftast koncentrerad till en av våra centralorter. Aqua Blå i Vänersborg, Tomteparaden i Brålanda etc. Diskussionsfråga Hur kan vi samverka inom centralorterna i kommunen för att kanske i framtiden skapa förutsättningar för en internationell cup eller läger, typ Gothia Cup, Falsterbo Horse show, SM-veckan? Föreningslivet är starka aktörer, ta ett initiativ att samla dessa föreningar. Enskilda föreningar behöver samverka och ha en öppen dialog där man ser varandra som en tillgång och inte konkurrenter. Evenemangsrådet viktigt. Utnyttja organisationsmodellen kring Bandy VM. Utnyttja hela året, alla föreningar har vissa tider på året med bättre tidskapacitet. Satsa på 2-dagarsevenemang. Kontaktskapande person, någon som har ett brett nät. Utnyttja organisationsmodellen kring Bandy VM. Samverkan mellan föreningsliv och företag är av stor betydelse.

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Vill du: vara med där det händer? träffa kompisar från hela stan? skaffa dig erfarenhet inom evenemangsbranschen? göra stan mer tillgänglig?

Vill du: vara med där det händer? träffa kompisar från hela stan? skaffa dig erfarenhet inom evenemangsbranschen? göra stan mer tillgänglig? TILLGÄNGLIGT SEDAN 2013- GENOM ARVSFONDSPROJEKTET - ETT VÄRDSKAP FÖR ALLA - Vill du: vara med där det händer? träffa kompisar från hela stan? skaffa dig erfarenhet inom evenemangsbranschen? göra stan mer

Läs mer

Event- och destinationsbolag ska göra kommunerna mer attraktiva

Event- och destinationsbolag ska göra kommunerna mer attraktiva Event- och destinationsbolag ska göra kommunerna mer attraktiva Konkurrensen om att ta hem ett idrottsevent eller locka turister till den egna kommunen blir allt hårdare. Flera kommuner har därför startat

Läs mer

1 5 3 3 4 Lugn Närhet

1 5 3 3 4 Lugn Närhet Grupp Kunskap Drivkraft Lugn Mångfald Byt ut Lägg till 1 5 3 3 4 Lugn Närhet Övriga kommentarer: Utvecka ordet mångfald. Drivkraft Inspiritation 2 6 6 3 2 Lugn Öppenhet Mångfald Internationellt Trivsel

Läs mer

Förslagen från workshopen vad gäller företagsamhet kan i huvudsak delas in i 4 kategorier, men behöver ytterligare förtydligas utifrån ansvar:

Förslagen från workshopen vad gäller företagsamhet kan i huvudsak delas in i 4 kategorier, men behöver ytterligare förtydligas utifrån ansvar: företagsamhett Förslagen från workshopen vad gäller företagsamhet kan i huvudsak delas in i 4 kategorier, men behöver ytterligare förtydligas utifrån ansvar: 1. Attityder till företagande Det upplevs som

Läs mer

Sammanfattning av rapporter från Open Space-forum i Fröding Arena den 10 september

Sammanfattning av rapporter från Open Space-forum i Fröding Arena den 10 september Sammanfattning av rapporter från Open Space-forum i Fröding Arena den 10 september Den 10 september 2013 hölls ett Open Space-forum om hur vi kan göra Karlstad till en idrottskommun för alla på Fröding

Läs mer

SP.Launch 2013. Launch /lɔːntʃ/ to set in motion IR Boost Högskolan i Jönköping. A Blue Paper Report

SP.Launch 2013. Launch /lɔːntʃ/ to set in motion IR Boost Högskolan i Jönköping. A Blue Paper Report SP.Launch 2013 Launch /lɔːntʃ/ to set in motion IR Boost Högskolan i Jönköping A Blue Paper Report IR Boost H. Jönköping Version: 1.0 2014 Författare: Isabelle Ydreborg Sammanfattning SP.Launch är ett

Läs mer

Job shadow day i dublin 8-10 april 2014 Transnationell aktivitet i GRAF-projektet

Job shadow day i dublin 8-10 april 2014 Transnationell aktivitet i GRAF-projektet Job shadow day i dublin 8-10 april 2014 Transnationell aktivitet i GRAF-projektet Den 8-10 april var GRAF-projektet i Dublin för att ta del av Job Shadow Day. En dag som arrangeras för sjunde gången på

Läs mer

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Genom föreningar erbjuds nyanlända flyktingar och invandrare möjlighet till delaktighet i samhällslivet. Vi vinner

Läs mer

Johanna Björkman, 22 år, bor i Umeå. Medlem i Salt i Vasakyrkan

Johanna Björkman, 22 år, bor i Umeå. Medlem i Salt i Vasakyrkan Johanna Björkman, 22 år, bor i Umeå. Medlem i Salt i Vasakyrkan Jag var med när det började, så sedan 2005 har jag varit medlem i Salt. Jag har varit med på lite olika sätt. Först var jag med via tonårsgruppen

Läs mer

LANDSBYGDENS LILLA GRÖNA. - Tips och idéer för en levande landsbygd i Kalmar län

LANDSBYGDENS LILLA GRÖNA. - Tips och idéer för en levande landsbygd i Kalmar län LANDSBYGDENS LILLA GRÖNA - Tips och idéer för en levande landsbygd i Kalmar län Inledning: SMÅ ORTER MED STORA MÖJLIGHETER Med hjälp av enkla idéer, olika samarbeten och lokalt engagemang kan du få din

Läs mer

Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013.

Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013. Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013. IOGT-NTO-rörelsens grundsatser utgör en ideologisk kompass och riktning för hela

Läs mer

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen Insamlingsguide Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen TÄNK OM DIABETES KUNDE BOTAS Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi en framtid

Läs mer

Nedanstående förslag på hur man kan rekrytera nya medlemmar kommer från en utbildning som hölls i Jönköping år 2000.

Nedanstående förslag på hur man kan rekrytera nya medlemmar kommer från en utbildning som hölls i Jönköping år 2000. Nedanstående förslag på hur man kan rekrytera nya medlemmar kommer från en utbildning som hölls i Jönköping år 2000. Rekrytering av nya medlemmar till lokalföreningen Inledning Att marknadsföra CISV är

Läs mer

Granskning av evenemang

Granskning av evenemang Revisionsrapport Granskning av evenemang Halmstads kommun Bo Thörn Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning SAMMANFATTNING 1 BAKGRUND 2 UPPDRAG 2 GENOMFÖRANDE 2 IAKTTAGELSER 4 DESTINATION HALMSTAD AB

Läs mer

idrottskommuner 2011

idrottskommuner 2011 Nr 3 2011 www.sportaffarer.se Så tillverkas SM-guld Guldsmeden Håkan Loob bjuder på framgångsrecepten. Sid 18 Vasaloppet Varumärket som växer worldwide. Sid 24 Sveriges främsta idrottskommuner 2011 Sport

Läs mer

S k å n e N o r d v ä s t D i n T r ä d g å r d 2 0 1 2-2 0 1 4

S k å n e N o r d v ä s t D i n T r ä d g å r d 2 0 1 2-2 0 1 4 S k å n e N o r d v ä s t D i n T r ä d g å r d 2 0 1 2-2 0 1 4 Vårt mål, att bli en av Sveriges största trädgårdsdestinationer 2002 startades Trädgårdsrundan av turistchefer och trädgårdsaktörer i nordvästra

Läs mer

Lyckas som eventplanerare

Lyckas som eventplanerare Lyckas som eventplanerare Modul 4: E-bok - Så blir du anställd inom eventbranschen Holger Wästlund 1 Denna e-bok är utgiven av: Tipsförlaget e-post: holger@wastlund.com telefon: 08 755 81 31 mobil: 070

Läs mer

Schack och sponsring. Motprestationer

Schack och sponsring. Motprestationer Schack och sponsring Genom sponsring finns det möjlighet att förvärva extern finansiering av kapitalbehovet till sin verksamhet. Med andra ord möjligheten att finansiera sin verksamhet genom andras insatser

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinje för internationellt arbete

RIKTLINJER. Riktlinje för internationellt arbete RIKTLINJER Riktlinje för internationellt arbete POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige då

Läs mer

STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN

STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN STRATEGI FÖR BESÖKSNÄRINGEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING 2 Bakgrund och syfte varför en strategi för Uppsalas besöksnäring? 3 NULÄGE OCH MÅLSÄTTNINGAR 5 Var startar vi någonstans? 5 Övergripande mål

Läs mer

mytomspunnen sägen till upplevelser i v~r tid" Org. Nr. 802439-7435 Datum: 25 seotember 2010 SLUTRAPPORT

mytomspunnen sägen till upplevelser i v~r tid Org. Nr. 802439-7435 Datum: 25 seotember 2010 SLUTRAPPORT l.ii o'16! - 50 ::~.~.::"..!.:" Alliansen Hälsingehambon Slutrapport 2009-2843 Sid 1 (15) :;;,~~:~'".; Knöttasvägen 9 "H~rgadansen - fr~n mytomspunnen sägen till upplevelser i v~r tid" SLUTRAPPORT "Hårgadansen

Läs mer

Näringslivsnytt 07. Utvecklad handel i Katrineholm. Översiktsplan LARS HÅGBRANDT CHEF SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRV.

Näringslivsnytt 07. Utvecklad handel i Katrineholm. Översiktsplan LARS HÅGBRANDT CHEF SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRV. Näringslivsnytt 07 Nyheter från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Näringsliv och samhällsutveckling. Nr 7 Sep 2013 Utvecklad handel i Katrineholm Det går bra för Katrineholms handel. Detaljhandeln ökade sin

Läs mer

Evenemangsstaden Karlstad

Evenemangsstaden Karlstad Fakulteten för Samhälls- och Livsvetenskaper Avdelningen för Kulturgeografi och Turism Camilla Bjärnered Evenemangsstaden Karlstad - en kvalitativ studie om att gemensamt skapa en positiv image genom evenemang

Läs mer

Förslag till framtagande av Aktivitetshus

Förslag till framtagande av Aktivitetshus UTREDNING 2013-04-04 Dnr: 2013-128 Förslag till framtagande av Aktivitetshus Sammanfattning Ungdomar har under ett antal år påtalat behovet av mötesplatser för unga i kommunen, ett aktivitetshus ska hjälpa

Läs mer

affärsplan Antagen av styrlesen 2010-10-26

affärsplan Antagen av styrlesen 2010-10-26 affärsplan Antagen av styrlesen 2010-10-26 Bakgrund 2006 formades partnerskapet BoråsBorås, ett treårsprojekt mellan Borås Stad och Näringslivet i Borås. Före det hade diskussioner pågått i flera omgångar,

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2016

Verksamhetsplan 2015-2016 Hallands godmans- och förvaltarförening Verksamhetsplan 2015-2016 Verksamhetsområde Föreningen ska vara verksam inom kommunerna Falkenberg, Halmstad, Hylte, Laholm och Varberg. Föreningen vänder sig till

Läs mer

NÄRINGSLIVSTRÄFF DEN 28 MAJ PÅ CAMPUS VÄST MED FINN JOHNSSON

NÄRINGSLIVSTRÄFF DEN 28 MAJ PÅ CAMPUS VÄST MED FINN JOHNSSON NÄRINGSLIVSTRÄFF DEN 28 MAJ PÅ CAMPUS VÄST MED FINN JOHNSSON Det var glädjande att se en stor uppslutning vid näringslivsträffen, ca 35 personer kom för att diskutera hur näringslivsutveckling skall åstadkommas

Läs mer

Stöd till interkulturella projekt

Stöd till interkulturella projekt Handbok för Stöd till interkulturella projekt En praktisk guide för dig som vill söka eller redan har fått stödet Innehållsförteckning sida Vad är stödet till interkulturella projekt? 3 Vem kan söka stödet

Läs mer