Sammanställning från dialogmöte Haninge blickar framåt. Workshop mellan föreningsliv och politiker -18 september

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanställning från dialogmöte Haninge blickar framåt. Workshop mellan föreningsliv och politiker -18 september"

Transkript

1 Sammanställning från dialogmöte Haninge blickar framåt. Workshop mellan föreningsliv och politiker -18 september Närvarande: Politisk styrgrupp för framtagande av nytt idrottspolitiskprogram. Representanter från Kultur- och fritidsförvaltningen, Stockholmsidrotten, Haninges föreningsråd, Idrottsutskottet. Förenings representanter från: Haga Basket, Dalarö Sportklubb, Haninge handbollsklubb, Haninge Power Cheer Allstar, IFK Haninge, Vega FC, Vendelsö GF, Vendelsö IK, Jordbro United. Diskussionerna genomfördes i tre grupper med representanter från politik, föreningsliv och förvaltning i vardera grupp. Nedanstående är sammanställning från gruppdiskussionerna. Frågeställning 1. Vad är viktigt för att er förening ska utvecklas mot en mer jämlikt/jämställd/inkluderande förening? Vilket stöd önskar ni från Haninge kommun och Stockholmsidrotten? Samarbete/ samverkan - Kan föreningar samarbeta vad det gäller t ex flicklag. Tänk att Haninge som helhet kan ha ett representationslag för t ex juniorlag. - Föreningar borde tillsammans arbeta för att belysa vilken viktig roll idrotten har i t ex integrationsfrågor mm. Ideellt arbete/ Ekonomiska förutsättningar - Föreningar kan inte längre bygga endast på ideellt arbete. Det är svårt med ideella resurser eftersom samma personer får dra ett tungt lass. Föreningar behöver avlöna de som arbetar. - Kan någon i kommunen utföra det administrativa arbetet för mindre föreningar. - Alla har inte ekonomiska förutsättningar. Främst är det extra kostnaderna som spelar in, dvs matcher, cuper mm. Speciellt när ungdomarna blir äldre och föräldrarna inte vill betala längre har dessa inte möjlighet att vara med. De kan fortsätta träna men inte delta i annat.

2 2 (6) - Vissa föreningar har en fond som föräldrar med lite sämre ekonomi kan söka pengar i för t ex medlemsavgifter och utrustning. - Fotbollen har utvecklat en kommersiell verksamhet som t ex PT, nicktränare mm. Synen på barn- och ungdomsidrott - Synsättet behöver breddas. Det handlar inte bara om killar/tjejer utan om när man slutar i idrotten. Ungdomar slutar när träningstillfällena ökar mer och mer. Vad ska föreningarna göra för att behålla barn/unga? Det är svårt att komma in i idrotten vid högre ålder. Vilka möjligheter finns att inkludera mer? - Exempel: Genom att erbjuder olika nivåer för ungdomarna att träna och tävla på ska de kunna kliva ner i tränings/matchtid. - Hur kan man arbeta för att motverka tidig specialisering? Arbetssättet och formerna måste förändras så att målet är någonting annat än vad det varit tidigare, dvs tävling och prestation. - Varför slutar barn och unga i föreningslivet? 9/10 barn kliver in i idrotten men många slutar därför att det är stort fokus ligger på att träna och tävla. - Idag rör barn på sig på andra sätt än föreningslivet. - Barn och ungdomsidrotten måste värnas och utvecklas. Förslag är att det ska ske genom att idrotten ser till skolans läroplan och utvecklas utifrån den. - Det finns hinder för alla att delta pga otrygg miljö. Vissa områden är inte trygga på kvällen vilket gör att ungdomarna inte går till träningen på dessa platser. - Brist på ledare är ett stort problem. Vad kan kommunen göra? - Efterfrågar ledarutbildning i frågor om jämställdhet, jämlikhet, integrering mm. Ledarna måste få kunskap i frågorna för att kunna arbete och bemöta de. Kan kommunen stötta upp och utbilda kommunens olika ledare i frågor om jämställdhet, jämlikhet, hinder och möjligheter. - Föreningsrådet/idrottsutskottet kan vara en ingång för att bidra att skapa möjligheter. - Kommunen bör hjälpa föreningar att skapa förutsättningar för det livslånga idrottandet. Att alla, både barn och vuxna kan idrotta. Föreningar kan få stöd av Sisu i vissa frågor, vilka frågor ska kommunen stödja i?

3 3 (6) Frågeställning 2. Hur kan vi tillsammans arbeta för en kommunal samsyn när det gäller riktlinjer för barn och ungdomsidrott? - Formera en grupp med ordföranden som utformar hur arbetar vi med barn och ungdomar i Haninge. - T ex kan en förening ha elitlagen. Finns också en konkurrens mellan de olika sporterna. Kan barnen spela basket på vintern och fotboll på sommaren. - Att träffas mellan föreningarna och diskutera dessa frågor är en lösning. - Nätverkande mellan föreningar där samsyn och kunskap utbyts. - Idrottsutskottet är en part som kan vara med och skapa en samsyn. - Förslag: Temakvällar för att nätverkande. - De riktlinjer som idrotten har ska vi (föreningar) följa och det ska synas i föreningsbidragen. I den här kommunen ska vi stå för riktlinjerna. - Idrottsutskottet - ett drömscenario är att utskottet driver frågor för föreningarna gentemot kommunen. - Man är i sin bubbla och därför träffar man inte andra föreningar. Det är fullt upp för tränarna med sina träningar och det engagemanget. Samma kan gälla styrelsen. Man tänker inte på att träffar mellan föreningar/idrotter skapar ett utbyte av tankar, idéer och erfarenheter. - En synpunkt är att idrottsförbunden inte är hjälpsamma i frågan. De lägger matcher så att de krockar. - Vad har kommunen för vision? Frågeställning 3. Hur kan föreningar och Haninge kommun gemensamt arbeta mot att idrottsmiljöer utnyttjas på ett mer effektivt sätt? - Det är bra när föreningarna bjuds in av kommunen för att diskutera halltider. Då kan både föreningar och kommun redovisa sin syn och överenskommelser kan nås. Ses som ett bra sätt att arbeta med frågan.

4 4 (6) Samverkan - Dialog mellan föreningarna, t ex friidrotten och fotbollen. Kan fotbollen genomföra typen av övningar så att barnen inom t ex friidrotten kan träna utan att vara rädda. - Hur många träningar per vecka är rimligt att varje ungdom utövar. Är det kanske bättre att varje barn håller på med fler idrotter och tränar färre gånger per idrott. - Tidigare tydliga sommar- och vinteridrott utvidgas till året runt idrotter genom att säsongerna utvidgas. Det skapar konkurrens mellan idrotter om utövarna.. Hur ska föreningarna i Haninge hitta en samsyn? - Fotbollen lyfter det som ett problem. Eftersom ex. motorik och kondition är viktigt så är det fokus under vintern. - Kan man prioritera olika idrotter olika säsonger? Kan föreningar öppna upp sina verksamheter och samverka med varandra under säsongerna. På så sätt konkurrerar inte idrotterna och barn/unga kan utöva olika idrotter under olika säsonger. Lokaler - Alla är ense om att föreningar vill vara med i planeringen av byggen. - Lokaler är en resursfråga. - Samarbeta mellan föreningar för att skapa mer effektivitet av träningstider. När föreningar bokar av sina tider, kan andra använda de? --> Svårt att få till nya tider med kort framförhållning. Svårt att öka och lägga till tider, barnen går i skolan och hela livet är redan anpassat efter befintliga tider som är inplanerade. Extra tider är svårt att få till för verksamheten. Svårt med långsiktighet, skola, föräldrar. - Bygga effektivt t ex träningshallen på Torvalla hade med 4 meter till på bredden gjort att man kunnat spela basket på bredden på två planer. - Teknikutveckling?? --> Kan utveckling av bokning av tider, info etc ökar förutsättningarna. SKL arbetar med nya system för detta - En kontaktyta/person i frågor gällande stora arrangemang är väldigt viktigt. En prioriteringsfråga för kommunen. Se t ex. Västerås och Göteborg. Hela Västerås upplåter skolor och kräver att vaktmästeri och skolmatsal är igång. Föreningarna betalar inte. - Vid möte om hallar, fördelning etc behövs lång framförhållning för att föreningar ska komma. - I Vega inflyttade. Ett aktivitetshus, två sjumannaplaner vi saknar simhall, friidrott racket mm. Hur tänker man som kommun här?

5 5 (6) Frågeställning 4. Vilka frågor är viktigast för att er förening ska fortsätta utvecklas de kommande sex åren? Samarbete - Ett större utbrett samarbete mellan olika delar inom kommunen och en samsyn mellan olika förvaltningar och politiken. - Samarbete med skolan och möjlighet att använda skolarna för övernattning vid evenemang är viktigt. Både för att föreningar ska kunna växa och få intäkter samt för att dra evenemang till Haninge. - Kontakt med idrottslärare runt om i kommunen, det har gjorts men är svårt att få besöka. - Fritidsgårdarna är en annan viktig del. Går det att fånga upp nya ledare och nya aktiva här. Hur kan man arbete mot dem? - Öka samverkan mellan föreningar och reda ut stuprörstänkandet. (Stuprör handlar om hur politiker fungerar mellan förvaltningarna, stadsbyggnadsförvaltningen pratar inte med kultur- och fritids förvaltning osv) - Kommunen ska hjälpa till att skapa möjligheter till samverkan, para ihop rätt föreningar med varandra. Nyttja varandras olika kunskaper. - Idrottsutskottet vill vara med i arbetet och samla in och föra diskussioner. Ledare - Ledarutbildning och utveckling är viktigt. Stöttande av ledare är viktigt. - För att fånga nya ledare som inte är fokuserade på tävling och prestation kan ungdomar hittas på ställen utanför föreningslivet. Exempelvis från fritidsgårdarna, skolan. Idrottsmiljöer - Infrastruktur och förutsättningarna för idrott behöver förbättras. Idag är Torvalla överbelagt oavsett vilken sport det handlar om. - Föreningarna vill ha inflytande gällande utformning av lokaler. - Satsa på lokala idrottsföreningar kring lokala hallar mm. Närhet är viktigt. - Svårt att ut till Haninges barn och ungdomar i framför allt VH. När träning bedrivs i flera hallar försvårar det att bygga klubbkänslan. Blir bättre med nya hallen i Västerhaninge. Övrigt - Elitbidrag, vill bedriva fritidsgård på Torvalla i en barack för t ex läxläsning.

6 - Många föreningar önskar någon form av sociala ytor där t ex läxläsning - Öppna verksamheter. Möjligheter att idrotta utan att det är organiserat och krav på medlemskap. - Föreningar måste erbjuda möjligheten att vara kvar i en förening när man blir äldre utan krav att träna 2-4 ggr/v. Man kan vara kvar, träna en gång i veckan och fortfarande spela match. Man sållar inte bor ungdomarna som inte vill. 6 (6)

1. Vad anser ditt parti att fotbollen har för betydelse för:

1. Vad anser ditt parti att fotbollen har för betydelse för: . Vad anser ditt parti att fotbollen har för betydelse för: Botkyrka kommun Folkhälsa Integration Jämställdhet Social fostran Fotbollen är den största och mest spridda idrotten i Botkyrka med aktiva föreningar

Läs mer

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med!

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med! Rosersbergs IK Den stora klubben i det lilla samhället Alla får vara med! rosersbergsik.se Det du håller i din hand är information till dig som aktiv, ledare/ tränare, förälder, medlem eller blivande medlem.

Läs mer

Dokumentation IL-träff oktober 2014

Dokumentation IL-träff oktober 2014 Dokumentation IL-träff oktober 2014 Vad idag främjar att IL stärker barn- och ungdomsverksamheten? Subventionera Utbildning Utveckling av idrotten Våga att pröva nytt Kommersiell konkurrens Tilltalande

Läs mer

Föreningslyftet Fotboll

Föreningslyftet Fotboll Föreningslyftet 2019 Fotboll 190207 Idrottslyftet 2019 Paket 1: Spelarlyftet 5.000 kr (1-2 ungdomslag 12-19 år) 7.500 kr (3-6 ungdomslag 12-19 år) 10.000 kr (7 eller fler ungdomslag 12-19 år) Paket 2A:

Läs mer

UNGA I OCH OM FRAMTIDENS IDROTTSORGANISERING. Susanna Hedenborg

UNGA I OCH OM FRAMTIDENS IDROTTSORGANISERING. Susanna Hedenborg Susanna Hedenborg Susanna.Hedenborg@mah.se 2010 05 04 Tänk om det fanns en idrottshall där jag har mitt gym. Där du har ett årskort och får gå in hur mycket du vill och träna din idrott. Det har jag aldrig

Läs mer

Karlskoga GK. Junior och Elit utveckling. Värderingar och mål Styrdokument

Karlskoga GK. Junior och Elit utveckling. Värderingar och mål Styrdokument Karlskoga GK Junior och Elit utveckling Värderingar och mål Styrdokument 1 Innehåll VERKSAMHETSIÈ 3 VÄRDEGRUND 3 VISION 3 VERKSAMHETEN I KORTHET 4 VÅRA GRUPPER 4-6 TRÄNINGSGRUPPER GOLFKUL 7 JUNIOR CLUB

Läs mer

23 aug lör KFUM Haga Haninge Läger med övernattning Tillstyrkes 24 aug sön F02-03 basket - -

23 aug lör KFUM Haga Haninge Läger med övernattning Tillstyrkes 24 aug sön F02-03 basket - - Brandbergshallen 25 okt lör 08.00-18.00 Korpen Haninge Länna Sport cup Tillstyrkes 26 okt sön 08.00-18.00 fotboll seniorer - -, till kl 15.00 om basketmatch ska spelas 2 jan fre 08.00-20.00 IFK Haninge/Brandbergen

Läs mer

Välkommen till Utvecklingsträff

Välkommen till Utvecklingsträff Välkommen till Utvecklingsträff Syfte och mål Syfte Få höra vad som är på gång inom Svensk Cricket, var med och påverka och få chans att utveckla er förening för framtiden Mål Att skapa en gemensam utgångspunkt

Läs mer

Riktlinjer. Riktar sig till spelare, ledare, anhöriga och föräldrar inom FC Norrsken. Vision

Riktlinjer. Riktar sig till spelare, ledare, anhöriga och föräldrar inom FC Norrsken. Vision Riktlinjer Riktar sig till spelare, ledare, anhöriga och föräldrar inom FC Norrsken Vision FC Norrsken är Norrbottens ledande flick- och damfotbollsförening och det naturliga valet för alla tjejer. Här

Läs mer

SDF konferens. 22-23 november 2013. Dokumentation av grupparbeten

SDF konferens. 22-23 november 2013. Dokumentation av grupparbeten SDF konferens 22-23 november 2013 Dokumentation av grupparbeten Vi finns till för er! Värmlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna arbetar för att stötta och serva föreningar och SDF. Vi vill vara

Läs mer

Samsyn Föreningar inom Öckerö Fritid

Samsyn Föreningar inom Öckerö Fritid Samsyn Föreningar inom Öckerö Fritid Bakgrund Barn och ungdomsidrott ska bedrivas utifrån barnens och ungdomarnas perspektiv. Detta dokument är en avsiktsförklaring som förankrats inom de respektive föreningarnas

Läs mer

(Det moderna) Förbundet/föreningen engagerar

(Det moderna) Förbundet/föreningen engagerar (Det moderna) Förbundet/föreningen engagerar (Den moderna) föreningen engagerar Engagemanget för och i svensk idrott är starkt men förändras. Det blir vanligare med engagemang av tillfällig karaktär. Utveckla

Läs mer

Brukarundersökning, Kristianstad Arena 2012

Brukarundersökning, Kristianstad Arena 2012 Brukarundersökning, Kristianstad Arena 2012 Bakgrund och syfte Kristianstad arena har i sin nuvarande form, under hösten 2012, varit i drift i drygt två år. Kultur- och fritidsförvaltningen ville därmed

Läs mer

Riktlinjer. Riktar sig till spelare, ledare, anhöriga och föräldrar inom FC Norrsken. Vision

Riktlinjer. Riktar sig till spelare, ledare, anhöriga och föräldrar inom FC Norrsken. Vision Riktlinjer Riktar sig till spelare, ledare, anhöriga och föräldrar inom FC Norrsken Vision FC Norrsken är Norrbottens ledande flick- och damfotbollsförening och det naturliga valet för alla tjejer. Här

Läs mer

Anteckningar från seminarium om Eskilstunas framtida idrottspolitik, 15 september 2015

Anteckningar från seminarium om Eskilstunas framtida idrottspolitik, 15 september 2015 Kultur- och fritidsnämnden Datum 1 (8) Kultur- och fritidsförvaltningen Förvaltningskontoret Anteckningar från seminarium om Eskilstunas framtida idrottspolitik, 15 september 2015 Den 15 september 2015

Läs mer

Projekt: Integration i Andersberg 2019

Projekt: Integration i Andersberg 2019 Projekt: Integration i Andersberg 2019 För projekt Integration i Andersberg har vi sökt och fått pengar från Kommunstyrelsen sedan 2010. Under åren som gått har stadsdelen förändrats med fler och fler

Läs mer

Alkohol- och Drogpolicy. Oxberg/Älvdalen-Åsens FotbollsFörening

Alkohol- och Drogpolicy. Oxberg/Älvdalen-Åsens FotbollsFörening Alkohol- och Drogpolicy Oxberg/Älvdalen-Åsens FotbollsFörening Nationell och lokal nivå Riksdagen beslutade 2001 att anta en ny nationell handlingsplan för att förebygga alkoholskador. De antog ett antal

Läs mer

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy Hallstahammars SK FOTBOLL Policy Denna policy är tänkt som ett stöd för alla som deltar i klubbens verksamhet. Vid tveksamheter bör ledare, spelare, föräldrar och övriga funktionärer ta kontakt med styrelsen

Läs mer

En bra plan är starten

En bra plan är starten En bra plan är starten Inledning Denna plan är framtagen för att vara en guide för att ta fram och att använda en verksamhetsplan för en golfklubbs verksamhet. Själva utformningen utgår från en grundläggande

Läs mer

Förbered så att alla får plats och att det finns ifyllda lärgruppslistor för aktuell träningsgrupp.

Förbered så att alla får plats och att det finns ifyllda lärgruppslistor för aktuell träningsgrupp. Förbered så att alla får plats och att det finns ifyllda lärgruppslistor för aktuell träningsgrupp. Kommentera kort vad vi ska gå igenom och att det är ok att ställa frågor under tiden. Betona gärna att

Läs mer

Samsyn Dalarna. vårt bästa för barnens bästa. För lagidrotterna: Bandy Fotboll Handboll Innebandy Ishockey. FOTO: Lennart Månsson, Bildbyrån

Samsyn Dalarna. vårt bästa för barnens bästa. För lagidrotterna: Bandy Fotboll Handboll Innebandy Ishockey. FOTO: Lennart Månsson, Bildbyrån Samsyn Dalarna vårt bästa för barnens bästa För lagidrotterna: Bandy Fotboll Handboll Innebandy Ishockey FOTO: Lennart Månsson, Bildbyrån Våra värdeord för Samsyn är Samverkan Kommunikation Uppföljning

Läs mer

Välkommen till Haverdal IF

Välkommen till Haverdal IF Välkommen till Haverdal IF Riktlinjer för ungdomsverksamheten Våra riktlinjer är en del i vår strävan att vara tydliga med vad vi vill från föreningen, men ska också vara ett stöd för dig som ledare, förälder

Läs mer

Östhammars sportklubb

Östhammars sportklubb Östhammars sportklubb Det finns ett stort intresse för tennis i Östhammars kommun! Tennis ÖSK tennis har två utebanor med grusunderlag samt en bana inomhus med ett underlag som heter bergoplattan. Ungdomsträningen

Läs mer

Idrott en bra start i livet

Idrott en bra start i livet Idrott en bra start i livet Idrotten ger både vuxna och barn möjlighet att röra sig, utmana sig själv eller varandra och ha roligt. Att vara medlem i en idrottsförening ger möjligheter att snabbt hitta

Läs mer

SAMSYN VÄRMLAND EN KARTLÄGGNING AV IMPLEMENTERINGEN OCH UTVECKLINGEN AV SAMSYN VÄRMLAND

SAMSYN VÄRMLAND EN KARTLÄGGNING AV IMPLEMENTERINGEN OCH UTVECKLINGEN AV SAMSYN VÄRMLAND SAMSYN VÄRMLAND EN KARTLÄGGNING AV IMPLEMENTERINGEN OCH UTVECKLINGEN AV SAMSYN VÄRMLAND Martina Svensson & Stefan Wagnsson Värmlandsidrotten & Karlstads universitet KARTLÄGGNING AV SAMSYN VÄRMLAND SYFTET

Läs mer

Idrottspolitiskt program Hudiksvalls kommun

Idrottspolitiskt program Hudiksvalls kommun Idrottspolitiskt program 2011-2020 Hudiksvalls kommun Förstasidesbilder: Inga Britt Jonsson Sören Olofsson Antaget av kommunfullmäktige den 29 november 2010. Innehållsförteckning Syfte... 1 Metod... 2

Läs mer

Föräldraengagemang. Hur får vi fler föräldrar att engagera sig?

Föräldraengagemang. Hur får vi fler föräldrar att engagera sig? Föräldraengagemang Hur får vi fler föräldrar att engagera sig? Röda tråden i en förening Föräldrautbildning genom KUL Inledning Röda tråden hjälper föreningen att starta grupper som har goda förutsättningar

Läs mer

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en.

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Det här är ett diskussionsmaterial. Det är inte någon färdig LÖK utan ett underlag att använda i diskussioner runt om i Västerås både

Läs mer

Idrottskonferensen 13 november 2018 Nordiska Folkhögskolan Arrangörer: Fritid Kungälvs kommun, SISU Idrottsutbildarna Västra Götaland och Idrottsrådet

Idrottskonferensen 13 november 2018 Nordiska Folkhögskolan Arrangörer: Fritid Kungälvs kommun, SISU Idrottsutbildarna Västra Götaland och Idrottsrådet Idrottskonferensen 13 november 2018 Nordiska Folkhögskolan Arrangörer: Fritid Kungälvs kommun, SISU Idrottsutbildarna Västra Götaland och Idrottsrådet Många föreningar representerade 40 föreningsmänniskor

Läs mer

Inspiration för Integration. 19 november Dokumentation Från workshops

Inspiration för Integration. 19 november Dokumentation Från workshops Inspiration för Integration 19 november 2016 Dokumentation Från workshops MEDLEMSAVGIFTER Ge idéer på hur man ska kunna ha lägre medlems- och träningsavgifter - Bidrag via SISU/ VIF/ Kommun - Söka fondmedel

Läs mer

Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet

Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet Svenska Skidförbundets anvisningar för barn- och ungdomsverksamhet Svenska Skidförbundets riktlinjer bygger på Riksidrottsförbundets anvisningar för barn- och ungdomsidrott. All idrottsverksamhet för barn

Läs mer

Förslag till taxor och avgifter inom idrotts-och fritidsnämndens område

Förslag till taxor och avgifter inom idrotts-och fritidsnämndens område KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Jo Linder Roger Datum 2017-01-25 Diarienummer KSN-2016-2405 Kommunstyrelsen Förslag till taxor och avgifter inom idrotts-och fritidsnämndens område Förslag till beslut

Läs mer

LIDINGÖIDROTTEN VILL

LIDINGÖIDROTTEN VILL LIDINGÖIDROTTEN VILL Ett basdokument för idrotten på hälsans ö beslutat vid Idrottsrådets föreningsmöte 30 november 2011 Ett basdokument för idrotten på hälsans ö beslutat vid Idrottsrådets föreningsmöte

Läs mer

1. Vad anser ditt parti att fotbollen har för betydelse för:

1. Vad anser ditt parti att fotbollen har för betydelse för: . Vad anser ditt parti att fotbollen har för betydelse för: Täby kommun Folkhälsa Integration Jämställdhet Social fostran Allt är relativt. Om fotbollsföreningar arbetar aktivt med att bidra till social

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN

VERKSAMHETSPLAN VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 INNEHÅLL INLEDNING & UPPDRAG... 3 VERKSAMHETSIDÈ... 4 VÄRDEGRUND... 4 VISION... 4 IDROTTSRÖRELSEN ÖVERGRIPANDE MÅL 2025... 4 EN NY SYN PÅ TRÄNING OCH TÄVLING... 5 DEN MODERNA

Läs mer

1. Vad anser ditt parti att fotbollen har för betydelse för:

1. Vad anser ditt parti att fotbollen har för betydelse för: . Vad anser ditt parti att fotbollen har för betydelse för: Vallentuna kommun Folkhälsa Integration Jämställdhet Social fostran All föreningsidrotts (inkl. fotboll) huvudsakliga syfte är att bedriva sin

Läs mer

Världens bästa skidklubb - på längden och bredden

Världens bästa skidklubb - på längden och bredden Världens bästa skidklubb - på längden och bredden Inledning Åsarna IK är en välkänd idrottsklubb inom längdskidåkningen och bedriver verksamhet för både barn, ungdomar, motionärer och elitåkare. Förutom

Läs mer

Information från Riksidrottsförbundet/ SISU Idrottsutbildarna. Presentatör: Lena Björk, koordinator för Idrottslyftet

Information från Riksidrottsförbundet/ SISU Idrottsutbildarna. Presentatör: Lena Björk, koordinator för Idrottslyftet Information från Riksidrottsförbundet/ SISU Idrottsutbildarna Presentatör: Lena Björk, koordinator för Idrottslyftet Dagens agenda Strategiarbetet 2025 Idrottslyftet 2017 SF-dialog Dagens agenda Strategiarbetet

Läs mer

Ett rättesnöre för alla spelare, ledare, föräldrar och andra som engagerar sig i innebandyklubben Vöikers

Ett rättesnöre för alla spelare, ledare, föräldrar och andra som engagerar sig i innebandyklubben Vöikers Ett rättesnöre för alla spelare, ledare, föräldrar och andra som engagerar sig i innebandyklubben Vöikers Handlingsplan IBK Vöikers I detta dokument har vi försökt åskådliggöra IBK Vöikers riktlinjer för

Läs mer

Välkomna till utomhussäsongen 2018

Välkomna till utomhussäsongen 2018 Välkomna till utomhussäsongen 2018 Information till föräldrar med barn/ungdomar i Högbo GIF. Vi hälsar nya och gamla friidrottare välkomna till utomhussäsongen 2018. På det här bladet har vi sammanställt

Läs mer

De fem utvecklingsresorna

De fem utvecklingsresorna Sammanfattning av SDF-konferens 17-18/11 2017 De fem utvecklingsresorna 1. Ett stärkt ledarskap: Stärkta värderingar Vara del av Samsyn/liknande satsningar Samarbete med andra föreningar inom sin idrott

Läs mer

Idrottsskola i Småland

Idrottsskola i Småland Idrottsskola i Småland Allsidig och lekfull idrott för barn och ungdomar Idrottsskola I en Idrottsskola får barn prova på flera olika idrotter under organiserade former. Idrottsskolan: - bygger på lek

Läs mer

vecka 9-14 okt IFU Arena Uppsala Kom och inspireras med oss... kostnadsfritt! Med bl a Kalle Zackari Wahlström. Föreläser på måndag kväll

vecka 9-14 okt IFU Arena Uppsala Kom och inspireras med oss... kostnadsfritt! Med bl a Kalle Zackari Wahlström. Föreläser på måndag kväll vecka 9-14 okt. 2017 IFU Arena Uppsala Kom och inspireras med oss... kostnadsfritt! Foto: Emilia Bergmark-Jiménez Med bl a Kalle Zackari Wahlström. Föreläser på måndag kväll 41 Foto: Om inget annat anges

Läs mer

Idrottslyftet

Idrottslyftet Syfte Idrottslyftets syfte är att utveckla verksamheten så att barn och unga i åldern 7-25 år väljer att idrotta i förening och stimuleras till ett livslångt idrottande i föreningsidrotten Idrottslyftet

Läs mer

Verksamhetsplan Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna

Verksamhetsplan Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Verksamhetsplan 2017 Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Östergötlands Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna Januari 2017 3 Den svenska idrottsrörelsen samlas i en gemensam verksamhetsidé,

Läs mer

Riktlinjer för uthyrning/utlåning av lokaler och anläggningar till föreningar

Riktlinjer för uthyrning/utlåning av lokaler och anläggningar till föreningar Riktlinjer för uthyrning/utlåning av lokaler och anläggningar till föreningar Samhällsbyggnad, Kultur och fritid Riktlinjer för uthyrning/utlåning av lokaler och anläggningar till föreningar Osby kommun

Läs mer

Riktlinje för fördelning av tider på kommunala idrottsanläggningar

Riktlinje för fördelning av tider på kommunala idrottsanläggningar Riktlinje 2016-04-13 Riktlinje för fördelning av tider på kommunala idrottsanläggningar KFN 2016/0134-5 003 Antagen av kultur- och fritidsnämnden 13 april 2016 49 Ersätter dokumentet Prioriteringsordning

Läs mer

Välkomna till Valldas juniorträning 2014

Välkomna till Valldas juniorträning 2014 Välkomna till Valldas juniorträning 2014 Då var det dags att starta ett nytt golfår och denna säsongen bygger vi vidare på de senaste två säsongernas uppskattade koncept. Nytt för i år är att PO och Rikard

Läs mer

VÄRDEGRUND

VÄRDEGRUND VÄRDEGRUND 2017-04-25 VERKSAMHETSIDÉ Vendelsö IK är en familjär förening för alla idrottsutövare, med tyngdpunkt på barn och ungdomar. Vi erbjuder en aktiv fritid med individuella utmaningar i fokus. Målsättningen

Läs mer

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy

Åre SLK Fotboll. Klubben för ALLA! Klubbpolicy Åre SLK Fotboll Klubben för ALLA! Klubbpolicy Fotboll Att spela fotboll innebär att du är med i världens största idrott. Fotboll spelas över hela världen och själva bollen är kanske världens populäraste

Läs mer

Idrottspolitiskt program Kommunstyrelsen Mariestads kommun

Idrottspolitiskt program Kommunstyrelsen Mariestads kommun Idrottspolitiskt program Kommunstyrelsen Mariestads kommun Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2011- Senast reviderat 2008-03-31 Idrottspolitiskt program för Mariestads kommun Syftet med det idrottspolitiska

Läs mer

Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar

Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar Växjö Lakers vill skapa en inspirerande och utvecklande hockeymiljö för barn och ungdomar Vår vision är att ge - så många som möjligt chansen att få spela ishockey hos oss i en inspirerande och utvecklande

Läs mer

Idrottspolitiskt program Mariestads kommun

Idrottspolitiskt program Mariestads kommun Idrottspolitiskt program Mariestads kommun Antaget av kommunfullmäktige Mariestad 2015-05-25 Sida: 2 (7) Idrottspolitiskt program för Mariestads kommun Kommunfullmäktiges beslut 90/15 Syftet med det idrottspolitiska

Läs mer

Anvisningar för barn- & ungdomsidrott Väst På Stan. Så många som möjligt Så länge som möjligt Så bra miljö som möjligt

Anvisningar för barn- & ungdomsidrott Väst På Stan. Så många som möjligt Så länge som möjligt Så bra miljö som möjligt Anvisningar för barn- & ungdomsidrott Väst På Stan Så många som möjligt Så länge som möjligt Så bra miljö som möjligt Träning & Tävling Barn är inte små vuxna Barn och ungdomar har olika utvecklingstakt,

Läs mer

Vid ytterligare kontakt angående bokningar och principer tar vi det med bokningsansvarig eller ordförande.

Vid ytterligare kontakt angående bokningar och principer tar vi det med bokningsansvarig eller ordförande. 2017-12-14 Vid möte med Hässleholms fritid angående bokning av planer samt hur de olika prioriteringarna ser ut, fick vi nedanstående information. Det vi i styrelsen tillsammans med Hässleholms fritid

Läs mer

2. Antal medlemmar i föreningen. 3. Har ni en jämställd styrelse? Respondenter % % % % 36% Över 200

2. Antal medlemmar i föreningen. 3. Har ni en jämställd styrelse? Respondenter % % % % 36% Över 200 . Namn på förening AKG Anderslövs Boik Trelleborg Pirates Bosniska FK Behar palmstadens hbk Söderslätts Klätterklubb Klagstorps IF Trelleborgs Karateklubb Trelleborgs Taekwondo Klubb Tegelberga Golfklubb

Läs mer

Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet

Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet Genom fysiska och mentala utmaningar, möjlighet till sociala sammanhang samt att lära sig acceptera risker och ta ansvar är klättring en unik möjlighet

Läs mer

Sammanfattning - dokumentation Regional idrottssamverkan 150911

Sammanfattning - dokumentation Regional idrottssamverkan 150911 Sammanfattning - dokumentation Regional idrottssamverkan 150911 Innehåll Hur kan vi öka legitimiteten för idrotten i samhällsplaneringen?... 1 Idrotten i samhället och i samhällsbyggnationen... 1 Att hantera...

Läs mer

SISU-helgen Erfarenhetsutbyte

SISU-helgen Erfarenhetsutbyte SISU-helgen 2018 Erfarenhetsutbyte Vad behövs förändras/förbättras för att fler ska engagera sig som ledare/tränare? Mentorskap Föreningen uppmuntrar till utbildning Styrelsen viktig som står bakom Ungdomar

Läs mer

Policy för uthyrning/utlåning av kommunens lokaler och anläggningar

Policy för uthyrning/utlåning av kommunens lokaler och anläggningar Policy för uthyrning/utlåning av kommunens lokaler och anläggningar Samhällsbyggnad, Kultur och fritid Utkast förslag Policy för uthyrning/utlåning av kommunens lokaler och anläggningar Osby kommun hyr

Läs mer

VÅR POLICY. Beslutad av medlemsmötet

VÅR POLICY. Beslutad av medlemsmötet 1 Marks Handbollsklubb VÅR POLICY Beslutad av medlemsmötet 20180418 Innehåll Inledning:... 2 Klubbens policy:... 3 Värdegrund:... 3 Klubbens vision:... 3 Klubbens målsättning:... 3 Sportsliga riktilinjer:...

Läs mer

Ung Fritid kongress & dialogmöte hösten 2010

Ung Fritid kongress & dialogmöte hösten 2010 Ung Fritid kongress & dialogmöte hösten 2010 Fritidsförvaltningen Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2010-12-09 1.0 Malin Midler Norén Fritidsförvaltningen Fritidsförvaltningen Syfte

Läs mer

Peter Nilsson SISU Idrottsutbildarna Box 1030, Neptungatan Visby tfn: , e-post:

Peter Nilsson SISU Idrottsutbildarna Box 1030, Neptungatan Visby tfn: , e-post: Peter Nilsson SISU Idrottsutbildarna Box 1030, Neptungatan 4 621 21 Visby tfn: 207057, 0768-540760 e-post: peter.nilsson@gotsport.se www.gotsport.se Föreningen När man gör en säsongsanalys, så bör man

Läs mer

Varmvattenbassäng för vattengymnastik/rehab - Friidrotten behöver ytor för kastgrenar. - På sikt vad händer med Hofvallen = borde vara 8 löparbanor.

Varmvattenbassäng för vattengymnastik/rehab - Friidrotten behöver ytor för kastgrenar. - På sikt vad händer med Hofvallen = borde vara 8 löparbanor. Bygga ihop Ladängen och Gustavsbergsbacken (och ett bättre snökanonsystem så vi kan få tidig snö) Kampsportens Hus. Konstgräsplaner (Inget ombytesrum, Tallvallen, 2 sportfält, 1 råplan, 1 Odenvallen, 1

Läs mer

IFKs värdegrund Inledning:

IFKs värdegrund Inledning: IFKs värdegrund Inledning: Detta dokument har upprättats för att beskriva IFK Mariehamn Fotboll rf ( ungdomsfotboll ) barn och ungdomspolicy. Dokumentet uppdateras årligen före det nya verksamhetsåret

Läs mer

Den moderna föreningen engagerar!

Den moderna föreningen engagerar! Den moderna föreningen engagerar! Ekonomi, antal medlemmar, var i landet finns de, storstad/landsbygd, åldersstrukturer osv. Hur ser er medelförening ut? Vilka variationer finns? Föreningsmiljön dit vi

Läs mer

Malmö Kappsimningsklubb Malmös. Största Idrottsförening

Malmö Kappsimningsklubb Malmös. Största Idrottsförening 1982-2018 Malmös Största Idrottsförening Malmö kappsimningsklubb är Malmös största idrottsförening med drygt 4000 medlemmar årligen. Vi är en klubb som erbjuder allt från babysim till simning och simhopp

Läs mer

Vision. Mer än idrott - En klubb full av stjärnor

Vision. Mer än idrott - En klubb full av stjärnor Vision Mer än idrott - En klubb full av stjärnor Verksamhetsidé Vi ska bedriva verksamhet inom fotboll, innebandy, cykel, gymnastik och skidor så att alla ges möjlighet till en aktiv fritid där man kan

Läs mer

Principer vid fördelning av tider i ishallar i Haninge kommun

Principer vid fördelning av tider i ishallar i Haninge kommun Huvudprinciper från 2004-05-05 Reviderade 2005-07-19 pga ändrat driftförhållande på Hanvedens IP Principer vid fördelning av tider i ishallar i Haninge kommun Huvudprinciper från 2004-05-05 - reviderade

Läs mer

POLICY DOKUMENT KÄVLINGE

POLICY DOKUMENT KÄVLINGE POLICY DOKUMENT KÄVLINGE DOKUMENTETS INNEHÅLL Förhållningssätt och agerande i föreningen gentemot Tobak, Alkohol, Narkotika, Jämställdhet och Sexuella Trakasserier. I huvudsak inriktning barn och ungdomar

Läs mer

Jämtland/Härjedalens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna. Verksamhetsinriktning

Jämtland/Härjedalens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna. Verksamhetsinriktning Jämtland/Härjedalens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Verksamhetsinriktning 2016-2017 Jämtland Härjedalens Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Box 384, Sollidenvägen 62 B 831 25 Östersund Tel:

Läs mer

Vi vill att Sportlife Kungälv IBK skall vara den givna klubben för ungdomar som vill spela innebandy i Kungälvs Kommun.

Vi vill att Sportlife Kungälv IBK skall vara den givna klubben för ungdomar som vill spela innebandy i Kungälvs Kommun. Policy & värderingar Sportlife Kungälv IBK Detta vill vi: Vi vill att Sportlife Kungälv IBK skall vara den givna klubben för ungdomar som vill spela innebandy i Kungälvs Kommun. Vi vill att Sportlife Kungälv

Läs mer

Verksamhetsplan UEK 2014-2016

Verksamhetsplan UEK 2014-2016 Verksamhetsplan UEK 2014-2016 Detta dokument innefattar Växjö Golfklubbs Ungdoms och Elitkommités verksamhetsplan. Den täcker tre år framöver. Det ska användas som ett arbetsdokument med en tydling inriktning

Läs mer

Sammanfattning Kvarnby IK Nya Blå Tråden. Kvarnby IK mål, vision och värdegrunder

Sammanfattning Kvarnby IK Nya Blå Tråden. Kvarnby IK mål, vision och värdegrunder Sammanfattning Kvarnby IK Nya Blå Tråden Nedan följer en kort summering av Kvarnby IKs Nya Blå Tråden. Under innehållsförteckningen i den totala Blå Tråden kan du se var du kan läsa mer om varje område.

Läs mer

Alkohol- och Drogpolicy för Perstorps SK

Alkohol- och Drogpolicy för Perstorps SK Alkohol- och Drogpolicy för Perstorps SK Det är en övergripande målsättning att alla spelare i Perstorps Sportklubb skall erhålla sådan utbildning att det främjar spelarens utveckling både som fotbollsspelare

Läs mer

EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN

EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN Anteckningar från gruppdiskussioner FrukostForum, 2014-01-23 Den 23/1 samlades ett 70-tal personer för att delta i FrukostForum för Vänersborgs näringsliv.

Läs mer

1.Allmänt Träning och tävling... 3 Träningar... 3 Träningsdagar/helger... 3 Läger... 3 Tävling... 4

1.Allmänt Träning och tävling... 3 Träningar... 3 Träningsdagar/helger... 3 Läger... 3 Tävling... 4 Verksamhetsplan 2014 Innehållsförteckning 1.Allmänt... 3 2.Träning och tävling... 3 Träningar... 3 Träningsdagar/helger... 3 Läger... 3 Tävling... 4 3. Utbildning/Utveckling... 4 4.Klubbmästerskap... 4

Läs mer

Policy. Möjligheternas förening Ope Idrottsförening

Policy. Möjligheternas förening Ope Idrottsförening Policy Möjligheternas förening Ope Idrottsförening POLICY MÖJLIGHETERNAS FÖRENING Kamratskap Trygghet Glädje Gemenskap Fotboll Efter egen förmåga Stärkt självkänsla Lek Inledning Ope IF är en av norrlands

Läs mer

Föreningsträdet Simning. Framtiden

Föreningsträdet Simning. Framtiden Föreningsträdet Simning Framtiden Junior- och seniortiden Skola - idrott Framtidens ledare Aktiva 16 år Handledning Att arbeta med Föreningsträdet Syfte: Tanken med föreningsträdet är att med hjälp av

Läs mer

UNDERSÖKNING OM BARN OCH UNGAS FRITID I GÖTEBORG

UNDERSÖKNING OM BARN OCH UNGAS FRITID I GÖTEBORG UNDERSÖKNING OM BARN OCH UNGAS FRITID I GÖTEBORG 2016-2017 1 GRUNDSKOLAN ÅK 2, 5 OCH 8 KOMMUNALA OCH FRISTÅENDE SKOLOR HUR NÖJD ÄR DU MED DIN FRITID? 3% 12% 83% 2% Inte nöjd (1-3) Varken nöjd eller missnöjd

Läs mer

Barnidrott på barns villkor

Barnidrott på barns villkor BARNIDROTTS- PROGRAMMET Barnidrott på barns villkor Idrottsrörelsen i Jämtland-Härjedalen har sagt JA till Barnidrottsprogrammet Glädje - Lek - Kamratskap - Hälsa - Lust Barnidrott i centrum Barnidrott

Läs mer

Förslag till taxor och avgifter inom idrotts-och fritidsnämndens område

Förslag till taxor och avgifter inom idrotts-och fritidsnämndens område KF 173 12 DECEMBER 2016 Datum 2016-11-29 Diarienummer KSN-2016-2405 Kommunfullmäktige Förslag till taxor och avgifter inom idrotts-och fritidsnämndens område Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

STRATEGI FÖR UPPLÄNDSK FOTBOLL

STRATEGI FÖR UPPLÄNDSK FOTBOLL STRATEGI FÖR UPPLÄNDSK FOTBOLL 2019 2023 Strategi för uppländsk fotboll 2019 2023 Vision : Fotboll Nationalsporten För alla överallt Verksamhetsområden: Fotbollsutveckling Föreningsutveckling Förbundsutveckling

Läs mer

Verksamhetsplan Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna

Verksamhetsplan Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Verksamhetsplan 2018-2019 Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Östergötlands Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna Februari 2018 3 Den svenska idrottsrörelsen samlas i en gemensam verksamhetsidé,

Läs mer

Sammanfattning av rapporter från Open Space-forum i Fröding Arena den 10 september

Sammanfattning av rapporter från Open Space-forum i Fröding Arena den 10 september Sammanfattning av rapporter från Open Space-forum i Fröding Arena den 10 september Den 10 september 2013 hölls ett Open Space-forum om hur vi kan göra Karlstad till en idrottskommun för alla på Fröding

Läs mer

Informationsbroschyr Färjestadens GoIF

Informationsbroschyr Färjestadens GoIF Informationsbroschyr Färjestadens GoIF Huvudsyftet med att spela fotboll är naturligtvis att barnen ska ha roligt. Det tycker vi i Färjestadens GoIF också, men det för även med sig andra positiva saker.

Läs mer

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Lokal överenskommelse mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun 2018 2023 Överenskommelse Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden för vår gemensamma samhällsutveckling. Överenskommelsens

Läs mer

Hållbar idrott Idrottspolitiskt program. Handlingsplan

Hållbar idrott Idrottspolitiskt program. Handlingsplan Hållbar idrott Idrottspolitiskt program Handlingsplan 2014 2016 Innehåll Hållbar Idrott Gävle...4 Idrottens roll i Gävle...5 Stöd till föreningar...6 Idrotten ska vara tillgänglig för alla...6 Organiserad

Läs mer

Plan infrastrukturutveckling för fotboll i Piteå Kommun

Plan infrastrukturutveckling för fotboll i Piteå Kommun Plan infrastrukturutveckling för fotboll i Piteå Kommun Del i Piteå Kommuns avsiktsförklaring 43 000 invånare 2020 Tillsammans kan pitebor, näringsliv, föreningsliv, aktörer och kommunen utveckla Piteå

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning 2018-2019 Västerbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Västerbotten Verksamhetsinriktningen ger styrelsen ledning för att styra leda och prioritera verksamheten för Västerbottens

Läs mer

Ungdomsbarometern syfte och varför

Ungdomsbarometern syfte och varför Boo FF Ungdomsbarometern 17 feb. 2016 Ungdomsbarometern syfte och varför Ungdomsbarometern är en möjlighet att ta reda på vad våra spelare tycker om verksamheten och få tips från ungdomarna på vad som

Läs mer

Gröna tråden. Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling. (Rev. A )

Gröna tråden. Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling. (Rev. A ) Gröna tråden Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling (Rev. A 2012 11 16) Innehållsförteckning Introduktion... 3 Värdegrunder, Moral och Etik... 3 Svenska Fotbollförbundet... 3 Grönahögs

Läs mer

Den lilla klubben med det stora hjärtat!

Den lilla klubben med det stora hjärtat! Den lilla klubben med det stora hjärtat! Syfte Syfte med denna ledarguide är att ge riktlinjer och stöd till dem som är berörda av vår verksamhet. Vision Fotboll för alla! Getinge IF:s vision är att ha

Läs mer

Samhällsförvaltningen Fritids riktlinjer ska syfta till att fördela tider som finns att tillgå i Härnösands kommuns idrottsanläggningar så rättvist

Samhällsförvaltningen Fritids riktlinjer ska syfta till att fördela tider som finns att tillgå i Härnösands kommuns idrottsanläggningar så rättvist Samhällsförvaltningen Fritids riktlinjer ska syfta till att fördela tider som finns att tillgå i Härnösands kommuns idrottsanläggningar så rättvist som möjligt. I så stor utsträckning det går skall vi

Läs mer

Futebol dá força Åland

Futebol dá força Åland Futebol dá força Åland Varför? Med växande psykisk ohälsa bland unga tjejer, ätstörningar, sexuella övergrepp och våld, höga krav på prestation, integrationsproblematik, en icke jämställd fördelning av

Läs mer

Idrottspolitiskt program för Söderköpings kommun

Idrottspolitiskt program för Söderköpings kommun Idrottspolitiskt program för Söderköpings kommun Antaget av kommunfullmäktige 2009-09-02 119 Hälsa Stillasittande fritid har blivit allt vanligare i vårt samhälle. Vi ser också en ökad fysisk inaktivitet

Läs mer

Winn Winn West. Idrottens entreprenörskap för lokal och regional utveckling

Winn Winn West. Idrottens entreprenörskap för lokal och regional utveckling Winn Winn West Idrottens entreprenörskap för lokal och regional utveckling Winn Winn West Projektet som breddar idrottens betydelse från traditionell folkrörelseverksamhet till en aktiv aktör i Västra

Läs mer

Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år

Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år 1. Klubbens historia 1907 Idrottssällskapet Halmia bildas den 16 juni. 1912 Halmstad IF besegras med 5-3 1914 Första utländska matchen mot Köpenhamn 1924 IS Halmia

Läs mer

Svenska Brottningsförbundet. Verksamhetsplan 2018

Svenska Brottningsförbundet. Verksamhetsplan 2018 Svenska Brottningsförbundet Verksamhetsplan 2018 Innehållsförteckning Riksidrottsförbundets strategidokument 2025, antagna maj 2015. SBF ska följa RF:s strategier. RF:s strategiska mål 2025 - kopplat till

Läs mer