Kvalitetsanalys 2013/2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsanalys 2013/2014"

Transkript

1 Kvalitetsanalys 2013/2014 Tuvans förskola Systematiskt kvalitetsarbete Uppdraget i förskola och skola är en tjänst gentemot våra kunder, där barn, elever och föräldrars behov ska tillgodoses inom ramen för kunskapskrav och krav på systematiskt arbete gällande diskriminering och kränkning. Att systematiskt följa upp och analysera resultat av nyckeltal och aktiviteter är därför ett ständigt pågående arbete och en förutsättning för att löpande kunna vidta rätt åtgärder för fortsatt arbete och för en förbättrad kvalitet i verksamheten och därmed i barns lärande. Utifrån resultat i de fyra perspektiven Kund, Lärande, Medarbetare och Ekonomi samt läroplanens mål görs analyser kontinuerligt. Uppföljningen sker utifrån nationella styrdokument och affärsplan lokalt på enheten och tillsammans med ansvarig verksamhetschef. Kvalitetsarbetet dokumenteras i Pysslingens digitala styrkort Inledning, viktiga händelser under året Pysslingdagen då medarbetare får möta kollegor och ta del av andras arbeten. Återcertifiering av Nacka ett som är säkert som visar att vi arbetar förebyggande och långsiktigt med säkerhetsarbete. HLR hjärt/lungräddning för alla medarbetare. Brandutbildning för samtliga pedagoger. Bedömning av Lärandeindex, kundundersökningar, medarbetarundersökning samtliga med goda resultat. Två pedagoger i nätverk i Nacka-Värmdögruppen: Synliggöra barns lärande. Två pedagoger deltagit i Pysslingens nätverk kring Ipads i förskolan. Renovering av en del av förskolans lokaler. Alla medarbetare deltagit i föreläsning i matematik. Arbetat tillsammans med en bildpedagog regelbundet under läsåret. Flera pedagoger deltagit i utbildning Bornholmsmodellen anordnad av Nacka kommun.

2 Barnen på förskolan har fått ett husdjur då vi införskaffat en skäggagam. Kund Förskolans utvecklingsområde 2013/2014: Mål och mål kriterier: Öka informationen om barnets lärande och vardag till föräldrar. Målkriterie: Föräldrarna använder Unikum för att vara delaktiga i barnets utveckling och kommer förberedda till IUPsamtal. Pedagogerna bloggar till barnens föräldrar minst en gång i veckan. Utvalda aktiviteter och processer: Pedagogerna ska blogga till föräldrar minst en gång i veckan. Pedagogerna använder foton i bloggarna eftersom det uppskattas av föräldrar. Pedagogerna berättar om Unikum på föräldramötena. Resultat, måluppfyllelse: Alla avdelningar bloggar regelbundet till föräldrarna via Unikum. Fler föräldrar använder Unikum men än har vi inte uppnått målet att samtliga föräldrar ska göra det. Vi har sänkt resultatet i NKI Pysslingen Pedagogerna informerar mig om hur mitt barn utvecklas men höjt resultatet i Nacka kommun Pilen. Analys: Eftersom resultatet av de båda kundundersökningarna är differentierat så visar det inte på om föräldrar är nöjda med informationen om barnets utveckling eller inte. Pedagogerna önskar i alla fall ett större intresse från föräldrar att ta del av barnens IUP så det kommer vi att fortsätta att arbeta för. Vi behöver också säkerställa att alla föräldrar verkligen får informationen då de byter mailadress. Intresset från föräldrar har blivit större när vi bloggar ut veckobrev kompletterade med många foton istället för månadsbrev som vi haft tidigare år. Analysen är att föräldrar uppskattar att informationen är lättåtkomlig. Lärande Förskolans utvecklingsområde 2013/2014: 1. Utveckla lärmiljön inomhus. 2. Utveckla synliggörandet av barnets och gruppens lärprocesser. 3. Förskolan ger barnen möjlighet att använda sig av modern teknik i sitt lärande.

3 Mål och mål kriterier: 1. Vi har tydliga rum i rummen. Barnen erbjuds en lärmiljö där materialet finns i barnen nivå och materialet är lättåtkomligt. Det är tydligt hur avdelningarnas lekmiljö bygger vidare på varandra och på barnens intressen. Lärmiljön bidrar till barns delaktighet under sin dag på förskolan. Barnen använder sig av hela lärmiljön för sitt lärande. 2. Vi har synliggjort barnens reflektioner. Dokumentation finns i barnens nivå. 3. Alla barn använder Lärplattan som ett verktyg i den dagliga verksamheten. Pedagogerna använder lärplattan som ett verktyg för dokumentation. Vi har en tydlig målformulering kring varför vi använder Lärplattan. Utvalda aktiviteter och processer: 1. Vi gör tydliga rum i rummet och placerar materialet lättåtkomligt i barnens nivå. Vi tar hjälp av vår bildpedagog för att iordningställa våra ateljéer så att det inspirerar barnen till kreativitet. 2. Vår bildpedagog driver ett projekt där pedagogerna får reflektera kring dokumentation och synliggörandet av barnens lärprocesser. Fokus har varit att barnen själva ska kunna dokumentera och se sitt eget lärande. 3. Två pedagoger har deltagit i Pysslingens nätverk kring Lärplattor i förskolan. Vi har en tydlig policy kring användandet av Lärplattor så att det alltid ska finnas ett pedagogiskt syfte. Resultat, måluppfyllelse: 1. Alla avdelningar har arbetat med att förbättra den inre miljön på våra avdelningar vilket syns tydligt i miljön som blivit mer inspirerande och mer lättåtkomlig för barnen. Barnen kan lättare ta för sig av det material de vill ha. 2. De pedagoger som deltagit i projektet kring dokumentation har ökat sin förståelse om hur man fångar barnens lärande. Några av pedagogerna har dock tyckt att det har varit svårt och inte riktigt förstått hur man kan upptäcka och fånga detta. Målet har inte uppnåtts till fullo men intresset har väkts. 3.De pedagoger som deltagit i nätverket har spridit sin kunskap till övriga pedagoger på förskolan. Lärplattan används flitigt på de flesta avdelningar. Arbetet och intresset behöver spridas till de yngsta barnen vilket vi kommer att arbeta vidare med. Ett exempel från 4 års avdelningen där några barn själva initierade en aktivitet där de genom att använda en lärplatta som kamera och fotografera olika delar av miljön för att sedan låta ett annat barn ta en annan lärplatta och försöka hitta de fotade miljöerna. En spännande uppgift som tränar barnen att se detaljer.

4 Ytterligare exempel på hur barnen kan använda lärplattan är en app där barnen gör en egen teaterpjäs, använder både figurer och urklippta dockor av sig själva i en pjäs. Den aktiviteten resulterade också i att barnen sedan byggde egna teaterscener av kartonger vilket belyser att lärplattan är ett verktyg som stimulerar till andra aktiviteter. Analys: 1. Det har varit ett roligt och kreativt arbete att förändra den inre miljön så resultatet har blivit bra. Arbetet är en process som måste fortgå i framöver där barngruppens intressen ligger till grund. Genom att några avdelningar även fått en renovering i form av nya golv, ny belysning m.m. har miljön förbättrats avsevärt. Genom att bildpedagogen hjälp oss att iordningställa våra ateljéer så har de blivit mer lättåtkomliga för barnen som själva kan ta fram material till sitt skapande. Flera avdelningar har förnyat sina hemvrår vilket lett till att barnen blivit mer inspirerade att leka där. 5 årsavdelningen har dessutom skapat en språk och läshörna vilket bidragit till att det finns en lugn plats för barnen att vara i. 2. Att få tiden att räcka till är det svåra när vi planerar för olika arbetsgrupper. Det är svårt att få kontinuitet i arbetet när pedagoger är frånvarande. Trots det har deltagarna i gruppen ändå kommit framåt och gett varandra goda exempel på barns egen dokumentation av sitt lärande. Eventuellt har ämnet varit för teoretiskt för några pedagoger som inte har en teoretisk bakgrund inom förskoleområdet. Två av pedagogerna har deltagit i ytterligare ett nätverk i Nacka Värmdögruppen: Att synliggöra barns lärande. Pedagogerna har inspirerats av varandra, noggranna anteckningar har förts så det har varit lätt att ta del av innehållet. Det nätverket kommer att fortsätta även under höstterminen. 3. Vi har kommit en bra bit på väg mot målet med våra Lärplattor. Vi saknar dock egna lärplattor för pedagogerna så under hösten 2014 kommer vi att köpa in fler. Genom att vi har en tydlig policy kring användandet av Lärplattorna riskerar vi inte att det bara blir en sysselsättning för barnen. Nationella mål Vi har gjort en självskattning av områdena i Funktionell kvalitet. Varje avdelning har arbetat med de olika områdena och skattats sig. Vi startade detta arbete genom att tillsammans med pedagogerna på Lundsjöns förskola diskutera materialet Funktionell kvalitet och göra en ordlista där vi tolkat de olika ordens betydelse. Det hjälpte oss sedan att göra en självskattning. Materialet tillför en tydlighet till vårt arbete då det beskriver vad vi ska göra och hur vi ska göra det för att få den bästa kvalitéten.

5 Funktionell kvalitet. Normer och värden 6 Matematik 6 Språk 6 Naturvetenskap och teknik 6 Skapande 6 Lek 6 Kultur 4 Barns inflytande 6 Då varje arbetslag har gjort en självskattning av de olika områdena i Funktionell kvalitet och då det varierar mellan olika arbetslag redovisas här det lägsta värdet. Analysen är att de olika arbetslagen skattar sig väldigt olika vilket innebär en svårighet att ge ett rättvisande resultat. Vi bör hitta ett annat sätt att genomföra vår egen skattning t.ex. genom att göra den i blandade grupper. Lärandeindex: Värdegrund 5,33 Lek 4 Matematik 6 Naturvetenskap och teknik 6 Språk 4 Skapande 4 Analys: Vi har lagt mycket fokus på matematik, naturvetenskap och teknik vilket gett resultat. Vi upplevde det mycket positivt att bedömarna såg det. Vi kommer självklart sträva efter att få 6:or inom alla områden. Vi har arbetat tillsammans med en bildpedagog hela läsåret och utökat vår kunskap inom skapande vilket också ökat barns spontana skapande.

6 Följande styrkor och utvecklingsområden såg bedömarna: Värdegrund: Förskolan visar respektfulla, lyhörda och reflekterande pedagoger. Pedagogerna visar på ett behagligt förhållningssätt i relation till varandra och barnen. Förebyggande och medvetet arbete med barnen när det gäller konflikter och skapande av goda relationer. Matematik: Pedagogerna arbetar och visar på ett vardagligt matematiskt tänk och stor kompetens. Då vi har hört levande matematiska samtal vid flera tillfällen under dagen och sett tydliga matematiska dokumentationer. Vi har också sett matematiken i leken. Uteverksamhet: Lärande och utmanande lekmiljö både på gården och i närmiljön då skogen är ett viktigt rum. Aktiva och lekkompetenta barn och pedagoger har vi upplevt i denna miljö. Spännande och utvecklande organisation sommarklubben då de äldsta barnen har sin verksamhet i naturen och hemvisten i ett tält. Förskolan vågar prova på nya tankar och organisationer. Naturvetenskap och teknik: Stort engagemang hos all personal för att synliggöra naturens kretslopp. Återvinning och kompostering där barnen är delaktiga. Kompetent kock som arbetar för vikten av att använda sig av ekologiska produkter i det som serveras på förskolan. Kring skäggagamen Pommac ser vi stort lärande som stärker den empatiska förmågan hos barnen. Man arbetar aktivt med djur och natur i omsorg och lärande. Tydliga dokumentationer i barnens höjd. Arbetar med barnen i mindre grupper. Vi upplever trygga, nyfikna och glada barn på förskolan. Positivt skapande kopplat till naturen. Bedömarna såg följande utvecklingsområden: Stärka barnens lekkompetens inne i samspel med pedagoger och miljö. Ge barnen mer lektid inne. Förskolan behöver förtydliga sitt pedagogiska uppdrag gentemot föräldrarna. Läroplanen säger att tiden för lek och lärande ska fördelas både ute och inne. Utveckla och stärka det pedagogiska arbetet med lärplattan. Utveckla miljön för barns spontana skapande. Utveckla belysningen för att lyfta lekmiljön ytterligare. Nacka kommuns strategiska mål: Maximal utveckling och stimulerande lärande. Reellt inflytande. Trygg arbetsmiljö

7 Analys (kopplad till Nacka kommuns strategiska mål): Genom dokumentation av varje barns lärande säkerställer vi att vi utgår från barnets behov, förutsättningar och intressen. Alla barn har dokumentation i Unikum både via IUP, lärlogg samt regelbundet bloggande till föräldrar. Genom intervjuer och observationer av barnen fångar vi deras intressen. Tydlig och kontinuerlig information till föräldrar ger dem inflytande över verksamheten. Förskolan är certifierad av Nacka kommun som Trygg och säker förskola, enligt kundundersökning upplever barnen trygghet. Förskolan serverar bra mat lagad från grunden. Näringsriktig mat, mycket utevistelse och att de små barnen sover utomhus lägger grunden till en bra hälsa. Medarbetare Förskolans utvecklingsområde 2013/2014: 1. Pysslingen förskolors kultur och värderingar. 2. Röda tråden mellan avdelningarna. Mål och mål kriterier: 1.Att implementera skriften: Tillsammans är vi starkare Medarbetarna vet vilka värderingar som råder i Pysslingen och kan sätta ord på sitt eget arbete utifrån det. 2.Se den röda tråden mellan avdelningarna utifrån Lärandeindex. Specifikt har vi arbetat med matematik detta läsår. Det är tydligt hur vi arbetar med olika ämnen utifrån barnens intressen och mognad. Utvalda aktiviteter och processer: 1. Aktiviteten genomfördes tillsammans med Lundsjöns förskola på ett personalmöte genom att pedagogerna läst skriften i förväg och sedan diskuterade frågeställningar i blandade grupper. 2. Höstterminen inleddes med en storföreläsning om matematik i hela Nacka Värmdö gruppen av Anna Kärre. Genom en gemensam dokumentation i vår långa korridor har vi synliggjort barnens lärande från 1-5 år. Resultat, måluppfyllelse: 1.Pysslingens värderingar är tydliga för alla medarbetare. Bedömarna i Lärandeindex skriver: Förskolan visar på respektfulla, lyhörda och reflekterande pedagoger. Pedagogerna visar på ett behagligt förhållningssätt i relation till varandra och barnen. Förebyggande och medvetet arbete med barnen när det gäller konflikter och skapande av goda relationer. NMI visar att 100% av medarbetarna tycker att vi bryr oss om varandras hälsa och välmående. Resultat av Nöjd medarbetarindex:

8 NMI : 91 Ledarindex: 92 Engagemang: 97 Attraktivitet: 95 Dessa höga resultat visar på att medarbetarna på förskolan trivs med sitt arbete och känner sig motiverade. Vi har en hög grad av trivsel och ansvarskännande. Medarbetarna möter varandra på ett värdegrundat sätt. 2.I vår dokumentation kring matematik kan man följa hur vi arbetar med matematik från de yngsta barnen till de äldsta och läsa av en progression i barnens utveckling. Analys: 1.Viktiga frågor att diskutera och det är bra att göra det tillsammans med pedagoger från en annan verksamhet så att det blir mer dynamik i gruppen. Vi har också lagt en grund för samarbete framöver då Tuvan och Lundsjön kommer att ha samma förskolechef. 2 Genom att alla avdelningar fokuserat på matematik så har vi synliggjort för barn, föräldrar och oss själva hur barnens intresse styr innehållet. Även om de olika ämnena länkas in i varandra har vi inte varit lika tydliga utåt med hur vi arbetar med t.ex. språket, skapande m.m. Ekonomi Förskolans utvecklingsområde 2013/2014: Mål och mål kriterier: Fortsatt god ekonomi. Alla platser tillsatta. Utvalda aktiviteter och processer: Fortsatt satsning på bra mat genom att laga all mat från grunden av ekologiska råvaror samt att baka allt bröd själva. Föräldrar som pratar gott om oss därför att de får ett bra bemötande. Resultat, måluppfyllelse: Förskolan har en god ekonomi. Vi har hittills lyckats tillsätta alla platser. För närvarande finns det få barn i kö, prognosen visar på något ökat barnantal i området.

9 Analys: Förskolan har ett mycket gott rykte och föräldrar är våra bästa ambassadörer. Eftersom förskolan ligger i ett eget område så är det svårt att locka föräldrar från andra områden. Inflyttningen i området är inte så stor och inga nybyggnationer är att vänta. Antal förskoleplatser har ökat i området. Sammanfattande analys samt utvecklingsområden för kommande verksamhetsår: Vi upplever att barn och föräldrar trivs på förskolan och att vi har ett gott samarbete. Vi har bra resultat i våra kund och medarbetarundersökningar. Vi har arbetat mot de mål som vi satt upp, de flesta med ett gott resultat. Förskolans läge med en fantastisk utemiljö gör att vi lägger mycket fokus på utemiljön men vi har också sett att vi behöver se över lekmiljöerna inomhus och har därför påbörjat detta arbete och fortsätter med det framöver. Den påbörjade renoveringen av förskolans lokaler fortsätter och kommer att resultera i en bättre och mer harmonisk arbetsmiljö för alla. Förskolan har svårigheter att rekrytera förskollärare, kanske p.g.a. avståndet från stan, men personalsituationen känns ändå stabil då personalomsättningen är väldigt låg och alla pedagoger är engagerade. Vi står inför en organisationsförändring då förskolechef kommer att delas med Lundsjöns förskola. Det innebär ett tydligare uppdrag för pedagoger. Under hösten startar vi ett utvecklingsarbete i form av en utbildning för UL-ledare (utvecklingsledare = ansvarig pedagog för arbetslaget) Ett annat utvecklingsområde nästa läsår kommer att vara hur man arbetar i projekt med barnen och hur deras intressen styr valet av projekt. Hur upptäcker man barnens intressen och hur är man en medforskande pedagog? Det är frågor som vi hoppas att vi får svar på genom detta utvecklingsarbete som vi startar i september tillsammans med Lundsjöns förskola. Genom att förskolan har införskaffat ett husdjur, Skäggagamen Pommac, har vi ökat barnens intresse för att aktivt ta hand om ett djur. Barnen hjälper till med att samla mat, göra rent i buren m.m. vilket får dem att förstå vikten av att vara försiktiga med djur. De utvecklingsområden där vi inte nått målen detta verksamhetsår är: Att det ska finnas en ansvarig pedagog för varje område i Lärindex. Det arbetet startar vi nu tillsammans i Nacka/Värmdö gruppen med matematik som första ämne. Vår förhoppning var också att vi skulle ha gjort klart en marknadsplan men den är ännu så länge bara påbörjad. De utvecklingsområden inför nästa år som nu känns relevanta är: Ny organisation eftersom Tuvan och Lundsjön kommer att ha en gemensam förskolechef. Avdelningsansvariga kommer att få ett tydligare uppdrag och en utbildning inför detta uppdrag. Utbildningen kommer att genomföras tillsammans med förskolorna Lundsjön,

10 Björngården och Katrineberg. Pedagogerna har redan idag andra uppdrag såsom hemsida, it, unikum m.m. vilket kommer att göras ännu tydligare. Att arbeta i projekt. Uppstart i september med alla pedagoger på Lundsjön och Tuvan och leds av två pedagoger från Järvens förskola. Nacka Värmdö gruppen initierar att det ska finnas ämnesansvariga pedagoger på våra förskolor. Vi startar ett nätverk i Nacka/Värmdö gruppen för ämnesansvariga i matematik. Nätverket kommer att ledas av pedagoger från Almdungen och Tuvan. Göra en marknadsplan för att nå målet med fler barn i kö till förskolan. Värdegrundsarbete. Hur gör vi Årlig plan till ett levande dokument? Då vi sänkt resultatet något i NKI på frågorna om hur vi arbetar aktivt för att alla ska bli behandlade med respekt, behöver vi tydliggöra detta. Saltsjöbaden den 7 juni 2014 Anne-Marie Hjälmhed Förskolechef

Kvalitetsrapport 2015/2016 Förskolan St: Jörgen

Kvalitetsrapport 2015/2016 Förskolan St: Jörgen Kvalitetsrapport 2015/2016 Förskolan St: Jörgen Delaktighet, trygghet och lärande Pysslingen Skolors kvalitetsarbete syftar till att säkerställa att varje barn och elev oavsett skola ges möjlighet att

Läs mer

Kvalitetsanalys för Pysslingen Förskolor Nallebjörnen 2011/2012

Kvalitetsanalys för Pysslingen Förskolor Nallebjörnen 2011/2012 Kvalitetsanalys för Pysslingen Förskolor Nallebjörnen 2011/2012 Systematiskt kvalitetsarbete Uppdraget i förskola och skola är en tjänst gentemot våra kunder, där barn, elever och föräldrars behov ska

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor. Grindstugans Förskola

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor. Grindstugans Förskola Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor Grindstugans Förskola 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande I den dagliga verksamheten används kameror och

Läs mer

Backeboskolans förskola. Nacka kommun

Backeboskolans förskola. Nacka kommun Backeboskolans förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Gunilla Biehl Nacka kommun Inger Dobson Danderyds kommun Vecka 15, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas bild Hur

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14 Datum 140909 1 (5) Kvalitetsanalys för Boo Gårds förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2017-2018 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 833 41 Hammerdal 0644-320

Läs mer

Prästkragens förskola. Danderyds Kommun

Prästkragens förskola. Danderyds Kommun Prästkragens förskola Danderyds Kommun Observationen genomfördes av: Susanne Arvidsson-Stridsman, Nacka kommun Gunilla Biehl, Nacka kommun Vecka 16, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Futura International Pre-school. Danderyd

Futura International Pre-school. Danderyd Futura International Pre-school Danderyd Observationen genomfördes av: Helena Aldén, Upplands Väsby Susanne Arvidsson Stridsman, Nacka Veckorna 12, 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Kvalitetsanalys för (förskolans namn) läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för (förskolans namn) läsåret 2013/14 Datum 1 (5) Kvalitetsanalys för (förskolans namn) läsåret 2013/14 Förskolechef Om förskolan Chris Rehula Vi är ett föräldrar kooperativ och Montessori förskola som startade i april 1990. Förskolan ligger

Läs mer

Kvalitetsanalys för Nyckelpigan läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Nyckelpigan läsåret 2014/15 Datum 1 (11) Kvalitetsanalys för Nyckelpigan läsåret 2014/15 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys

Läs mer

Svea Montessoriförskola. Danderyds kommun

Svea Montessoriförskola. Danderyds kommun Svea Montessoriförskola Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Jessica Sahlin Jansson, Nacka kommun Emma Walle, Nacka kommun Vecka 45, 2017 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Charlottenbergs förskola. Danderyds kommun

Charlottenbergs förskola. Danderyds kommun Charlottenbergs förskola Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Susanne Arvidsson-Stridsman Nacka kommun Gunilla Biehl Nacka kommun Vecka 17 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

Kvalitetsrapport för Montessoriskolan Castello

Kvalitetsrapport för Montessoriskolan Castello 1 Kvalitetsrapport för Montessoriskolan Castello Systematiskt kvalitetsarbete Uppdraget i förskola och skola är en tjänst gentemot våra kunder, där barn, elever och föräldrars behov ska tillgodoses inom

Läs mer

Kvalitetsanalys för Pysslingen Grundskolor Parkskolan 2012/2013

Kvalitetsanalys för Pysslingen Grundskolor Parkskolan 2012/2013 Kvalitetsanalys för Pysslingen Grundskolor Parkskolan 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Uppdraget i förskola och skola är en tjänst gentemot våra kunder, där barn, elever och föräldrars behov ska

Läs mer

Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor

Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor Verksamhetsberättelsen i vårt kvalitetsarbete på Solveigs förskolor är ett verktyg och en del i det systematiska kvalitetsarbetet. Vi reviderar den för att stämma

Läs mer

1(8) Tillsynsrapport. Pysslingen förskolor, Giggen

1(8) Tillsynsrapport. Pysslingen förskolor, Giggen 1(8) Tillsynsrapport Pysslingen förskolor, Giggen 2(8) Innehållsförteckning Inledning... 3 Fakta om enheten... 3 Kommentar... 3 Sammanfattande slutsats... 3 Starka sidor... 4 Utvecklingsområden... 4 Bedömning

Läs mer

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning Kvalitetsredovisningens syfte är att vara ett led i den kontinuerliga uppföljningen och utvärderingen på varje förskola. Den skall ge information om verksamheten och dess måluppfyllelse samt vilka åtgärder

Läs mer

Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14 1 (6) Datum Kvalitetsanalys för Växthusets förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Ekorrens arbetsplan Ht Vt 2015

Ekorrens arbetsplan Ht Vt 2015 Ekorrens arbetsplan Ht 2014- Vt 2015 Arbetsplan Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN 2014/2015 Beskrivning av framtagna utvecklingsområden under de fyra perspektiven Kund, Lärande, Medarbetare och Ekonomi. Mål satta utifrån dessa, samt en del av de aktiviteter vi på förskolan

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bjo rnens fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bjo rnens fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Gäller till: 2018-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Arbetsplan augusti 2013 juni 2014. Förskola Kållekärr och Långekärrs förskolor

Arbetsplan augusti 2013 juni 2014. Förskola Kållekärr och Långekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2013 juni 2014 Förskola Kållekärr och Långekärrs förskolor Ansvarig rektor/förskolechef Namn Pia Johnsson Datum 2013-09-01 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Kållekärrs förskola Långekärrs

Läs mer

Vi ser fram emot att ha mer konkreta samtal med Värmdö kommun där vi kan ha fortsatta diskussioner om behov av förskoleplatser och profil på dessa.

Vi ser fram emot att ha mer konkreta samtal med Värmdö kommun där vi kan ha fortsatta diskussioner om behov av förskoleplatser och profil på dessa. 215-3-25 INTRESSEANMÄLAN Pysslingen Förskolor och Skolor AB anmäler härmed sitt intresse att driva förskoleverksamhet i Porslinsstaden enligt Vill du och ditt företag bygga en förskola i Porslinskvarteren,

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Hammerdal Ansvarig förskolchef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 830

Läs mer

Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018

Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018 Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018 Presentation av Norrby Förskolor Norrby förskolor består av Hästskon och Pettersberg. Hästskon har 11 avdelningar fördelade i två hus. Pettersberg är en storavdelning

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Vitsippans förskola

Systematiskt kvalitetsarbete Vitsippans förskola Systematiskt kvalitetsarbete Vitsippans förskola Läsåret 2014-2015 Förskolans värdegrund och uppdrag Att alla barn utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga kriterier Barnen känner tillit

Läs mer

Idala Förskola. Danderyds Kommun

Idala Förskola. Danderyds Kommun Idala Förskola Danderyds Kommun Observationen genomfördes av: Susanne Arvidsson-Stridsman Nacka kommun Gunilla Biehl Nacka kommun Vecka 16 2018 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan Observatörernas

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Skarsjö förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Förskolechef Beskrivning av förskolan

Förskolechef Beskrivning av förskolan Kvalitetsanalys för (Da Vinciskolan) läsåret 2011/12 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys

Läs mer

Verksamhetsplan för Ringarens förskola

Verksamhetsplan för Ringarens förskola Verksamhetsplan för Ringarens förskola Läsåret 2015 2016 2 (7) Innehåll Inledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal

Läs mer

Årsplan Förskolan Kastanjen 2013/14

Årsplan Förskolan Kastanjen 2013/14 Årsplan Förskolan Kastanjen 2013/14 Förskolan har 5 avdelningar med stegrande åldersgrupper och roterande personal. Åldersindelningen på avdelningarna är 1-2 åringar, 2-3 åringar 3-4 åringar, 4 åringar

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Årsplan Förskolan Kastanjen 2014/15

Årsplan Förskolan Kastanjen 2014/15 Reviderad 140820 Årsplan Förskolan Kastanjen 2014/15 Förskolan har 5 avdelningar med stegrande åldersgrupper och roterande personal. Åldersindelningen på avdelningarna är 1-2 åringar, 2-3 åringar 3-4 åringar,

Läs mer

Kvalitetsrapport 2016/2017 Förskolan St:Jörgen

Kvalitetsrapport 2016/2017 Förskolan St:Jörgen Kvalitetsrapport 2016/2017 Förskolan St:Jörgen Förskolan St. Jörgen startade 2005 med fem avdelningar, 2011 utökade vi och idag går 175 barn hos oss fördelat på 10 avdelningar. Förskolan ligger vackert

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Bergabacken Förskoleverksamhetens vision Vi vill arbete för en verksamhet där alla mår bra, har inflytande, känner glädje, trygghet

Läs mer

Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017

Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017 Förskoleavdelningen Förskoleområde Fullersta 1 Systematiskt kvalitetsarbete för perioden 2016/2017 Varje förskoleenhet arbetar enligt skollagen systematiskt och kontinuerligt med att följa upp verksamheten,

Läs mer

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning Kvalitetsredovisning för Snickargårdens förskola läsåret 2009/2010 Inledning Enligt förordning skall varje förskola årligen upprätta en kvalitetsredovisning. Den skall bland annat innehålla en bedömning

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

Beskrivning av förskolans systematiska kvalitetsarbete

Beskrivning av förskolans systematiska kvalitetsarbete 1 (5) sep 2014 Kvalitetsanalys för Vårgärdets förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen

Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen 2017-2018 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande

Läs mer

Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen

Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen 2016-2017 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande

Läs mer

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rälsen Förskola Norrviken 2014 Enhet Mia Elverö Systematiskt kvalitetsarbete i fristående enhet Förskolechefens/rektorns namn Ansvarig uppgiftslämnare Mia Elverö 1/13 Inledning

Läs mer

Beskrivning av förskolans systematiska kvalitetsarbete I vårt systematiska kvalitetsarbete ingår följande;

Beskrivning av förskolans systematiska kvalitetsarbete I vårt systematiska kvalitetsarbete ingår följande; Kvalitetsanalys för förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys är ett

Läs mer

Daggkåpans förskola. Nacka kommunen

Daggkåpans förskola. Nacka kommunen Daggkåpans förskola Nacka kommunen Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v. 20 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rälsen Förskola Norrviken 2012 Enhet Mia Elverö Systematiskt kvalitetsarbete i fristående enhet Förskolechefens/rektorns namn Ansvarig uppgiftslämnare Mia Elverö 1/12 Inledning

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Lunnen 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Lunnen 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Lunnen 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Verksamhetsplan Duvans förskola

Verksamhetsplan Duvans förskola Verksamhetsplan 2018-2019 Duvans förskola Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-08-13 Gäller till: 2019-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013/2014

Kvalitetsdokument 2013/2014 Kvalitetsdokument 2013/2014 Förskolans pedagogiska idè På Grindstugan har vi påbörjat processen i att arbetar vi Reggio Emilia inspirerat Vi erbjuder en rolig, lustfylld och lärande verksamhet utifrån

Läs mer

Årsplan Förskolan Kastanjen 2015/16

Årsplan Förskolan Kastanjen 2015/16 Reviderad 150824 Årsplan Förskolan Kastanjen 2015/16 Förskolan har 5 avdelningar med stegrande åldersgrupper och roterande personal. Åldersindelningen på avdelningarna är 1 åringar, 1-2 åringar 2-3 åringar,

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Barnantal Gubbo Förskola Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo Förskola Födda -08 Födda -09 Födda -10 Födda -11 Födda -12 7 st 5 st 5 st 2 st 3 st Personal

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Örtagården 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Örtagården 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Örtagården 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Bedömningsunderlag Förskollärare/barnskötare

Bedömningsunderlag Förskollärare/barnskötare Bedömningsunderlag Förskollärare/barnskötare Nulägesbeskrivning medarbetare Med Vittras löften och enhetens utvecklingsområden och prioriterade mål nedan som utgångspunkt gör du en nulägesbeskrivning av

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lusthuset läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lusthuset läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lusthuset läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna kvalitetsanalys

Läs mer

Arbetsplan. Killingens förskola

Arbetsplan. Killingens förskola Arbetsplan Killingens förskola 2016-2017 Inledning Killingen är förskola med endast en avdelning som utgörs av 24 barn i åldrarna 1-5 och 5 pedagoger samt en kock som tillagar lunch och mellanmål. Förskolan

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B

Kvalitetsrapport läsåret 15/16. Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B Kvalitetsrapport läsåret 15/16 Förskolan Skattegården 72 A-B Förskolan Skrivaregatan 19B Förskolan Skäggetorp C 30B 2 Innehåll NORMER OCH VÄRDEN... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Analys...

Läs mer

Kvalitetsanalys för Pysslingen Skolor Vendelsö Hage 2013/2014

Kvalitetsanalys för Pysslingen Skolor Vendelsö Hage 2013/2014 Kvalitetsanalys för Pysslingen Skolor Vendelsö Hage 2013/2014 Systematiskt kvalitetsarbete Uppdraget i förskola och skola är en tjänst gentemot våra kunder, där barn, elever och föräldrars behov ska tillgodoses

Läs mer

Arbetsplan Pilen handlingsplan Överenskommelse

Arbetsplan Pilen handlingsplan Överenskommelse Arbetsplan Pilen handlingsplan Överenskommelse Förskolan Solstrålen 2009/2010 Vision: Alla barn och all personal skall uppleva trygghet och trivsel. Lärande ger glädje och möjligheter. Innehållsförteckning

Läs mer

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna:

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Höskullen Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Förvaltningen förskola och skola Förskolorna

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014.

Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014. Kvalitetsarbete för förskolan Ekorren period 3 (jan mars), läsåret 2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Verksamhetsplan Duvans förskola

Verksamhetsplan Duvans förskola Verksamhetsplan 2017-2018 Duvans förskola Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig: Reviderad: Gäller

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Bergabacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Enhet 1 avdelning 1-5 år och 6-13 år som är öppen dygnet runt. Verksamheter Dag-, kväll-, natt- och helg Förskola för barn 1-5 år Kväll-, natt- och helg

Läs mer

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 Lokal arbetsplan Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 1 Arbetet i verksamheten Den lokala arbetsplanen utgår från kvalitetsredovisningen av verksamheten under höstterminen 2010 vårterminen 2011.Här anges

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Västertorps förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - TRAS och MIO - Handlingsplanen - Utvecklingssamtalshäftet

Läs mer

Kvalitet på Sallerups förskolor

Kvalitet på Sallerups förskolor Kvalitet på Sallerups förskolor Våra förskolor på Sallerups förskolors rektorsområde är, Munkeo förskola, Nunnebo förskola, Jonasbo förskola och Toftabo förskola. Antalet avdelningar är 12 och antalet

Läs mer

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten. Verksamhetsplan för förskolan Solrosen 2015-2016

Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten. Verksamhetsplan för förskolan Solrosen 2015-2016 Örkelljunga Kommun Utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Verksamhetsplan för förskolan Solrosen 2015-2016 Innehållsförteckning Kommunens värdegrund... 3 Verksamhetsidé... 3 Vision... 4 Förskolans

Läs mer

Benjamins förskoleenhet

Benjamins förskoleenhet Kvalitetsuppföljning läsår 2014-2015 Benjamins förskoleenhet Köpings kommun Leila Tahvanainen 2015-06-29 Rapporten finns även att läsa och ladda ner på www.koping.se. Förskolechefen har ordet Innehåll

Läs mer

Svalans Montessoriförskola i Danderyd. Danderyds kommun

Svalans Montessoriförskola i Danderyd. Danderyds kommun Svalans Montessoriförskola i Danderyd Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Siv Kevin Sollentuna kommun Regina Bergendahl Nacka kommun Veckorna 41 och 42, Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan

Läs mer

Gläntans förskola. Nacka kommun

Gläntans förskola. Nacka kommun Gläntans förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Helena Aldén Upplands Väsby kommun Inger Dobson Ekerö kommun Pernilla Qvist Danderyds kommun Vi observerar Fisksätra förskolor under veckorna

Läs mer

Lokal arbetsplan. för. Nallens Förskola

Lokal arbetsplan. för. Nallens Förskola Lokal arbetsplan för Nallens Förskola En lokal arbetsplan beskriver vilken vision och vilka mål förskolan har inom varje målområde i läroplanen. Planen beskriver också hur förskolan tänker sig arbeta för

Läs mer

RAPPHÖNANS VERKSAMHETSPLAN

RAPPHÖNANS VERKSAMHETSPLAN RAPPHÖNANS VERKSAMHETSPLAN 2017-2018 ÖRKELLJUNGA KOMMUNS VÄRDEGRUND Värdegrunden ska genomsyra vårt arbete och tydligt uppfattas i alla våra möten med kommuninvånarna. Värdegrunden är vårt förhållningssätt

Läs mer

Arbetsplan 2018/2019 för förskolorna:

Arbetsplan 2018/2019 för förskolorna: Arbetsplan 2018/2019 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Förvaltningen förskola och skola Ängens förskolor orebro.se

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Bergabacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Förskoleområde Trångsund 2016

Förskoleområde Trångsund 2016 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2016 Förskoleområde Trångsund 2016 Varje förskoleenhet arbetar enligt skollagen systematiskt och kontinuerligt med att följa upp verksamheten, analysera resultaten och med

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Edsbro förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till vårdnadshavare - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Kvalitetsanalys. Björnens förskola

Kvalitetsanalys. Björnens förskola Kvalitetsanalys Björnens förskola Innehållsförteckning et av årets verksamhet... 3 Normer och värden... 3 Verksamhetens resultat... 4 Inflytande/delaktighet... 7 Arbete i verksamheten... 7 Övriga mål enligt

Läs mer

Djursholms Montessoriförskola Svalan. Danderyds kommun

Djursholms Montessoriförskola Svalan. Danderyds kommun Djursholms Montessoriförskola Svalan Danderyds kommun Observationen genomfördes av: Regina Bergendahl Nacka kommun Siv Kevin Sollentuna Kommun Veckorna 41 och 42, 2017 Innehållsförteckning Kort om förskolan/skolan

Läs mer

Montessoriförskolan Delfinen. Sollentuna kommun

Montessoriförskolan Delfinen. Sollentuna kommun Montessoriförskolan Delfinen Sollentuna kommun Observationen genomfördes av: Linda Lovén Nacka kommun Regina Bergendahl Nacka kommun Vecka 43, 2017 Innehållsförteckning Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Dokumentation av kvalitetsarbete

Dokumentation av kvalitetsarbete Dokumentation av kvalitetsarbete Wasa förskola HUR BLEV DET? VAR ÄR VI? VÄGEN TILL FRAMGÅNG HUR GÖR VI? VART SKA VI? 2015-08-15 Ansvarig; Kerstin Nilsson, förskolechef Kvalitetsarbete Wasa och Västra Hargs

Läs mer

Kvalitetsanalys för Östbacka förskola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Östbacka förskola läsåret 2013/14 Datum 1 (10) Kvalitetsanalys för Östbacka förskola läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

för Havgårdens förskola

för Havgårdens förskola Verksamhetsplan för Havgårdens förskola H.t.2012- v.t.2013 Beskrivning av vår verksamhet Havgårdens förskola ingår i Nättraby rektorsområde och är den äldsta förskolan i området. Förskolan ligger centralt

Läs mer

Rapport tillsyn och kvalitetsgranskning läsåret 2017/2018

Rapport tillsyn och kvalitetsgranskning läsåret 2017/2018 1(13) Rapport tillsyn och kvalitetsgranskning läsåret 2017/2018 Täby 2(13) Innehåll Inledning... 3 Fakta... 3 Sammanfattande slutsats... 3 Starka sidor... 4 Utvecklingsområden... 5 Sammanfattning av bedömningar

Läs mer

Kvalitetsanalys 14/15. Bikupans förskola

Kvalitetsanalys 14/15. Bikupans förskola Kvalitetsanalys 14/15 Bikupans förskola Innehållsförteckning Förutsättningar... 3 Resultatet av årets verksamhet... 4 Normer och värden... 4 Verksamhetens resultat... 6 Inflytande/delaktighet... 10 Arbete

Läs mer

Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2016 juni 2017

Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2016 juni 2017 Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2016 juni 2017 Ansvarig förskolechef Namn Pia Johnsson Datum 2017-02-10 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Kållekärrs förskolor Enheten ansvarar för följande områden

Läs mer

Verksamhetsplan Stretereds och Vommedalens förskolor.

Verksamhetsplan Stretereds och Vommedalens förskolor. Verksamhetsplan 2013-2015 Stretereds och Vommedalens förskolor. Tillsammans skapar vi utveckling" Bakgrund och syfte Av stadens styrprinciper framgår att samtliga nämnder ska upprätta verksamhetsplaner

Läs mer

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna:

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Höskullen Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Förvaltningen förskola och skola Förskolorna

Läs mer

UTVECKLINGSPLAN FUXERNA FÖRSKOLA 2017/18. Framtagen av: Ester Ivarsbo Datum: Version: 1.0

UTVECKLINGSPLAN FUXERNA FÖRSKOLA 2017/18. Framtagen av: Ester Ivarsbo Datum: Version: 1.0 UTVECKLINGSPLAN FUXERNA FÖRSKOLA 2017/18 Framtagen av: Ester Ivarsbo Datum: 2017-09-04 Version: 1.0 Utvecklingsplan för område centrum och väster Nämndens prioriterade mål Trygghet Trivsel Hög måluppfyllelse

Läs mer

KVALITETSUTVECKLING. Normlösa förskola 2014/2015. Anna Ullén Alsander. förskolechef

KVALITETSUTVECKLING. Normlösa förskola 2014/2015. Anna Ullén Alsander. förskolechef KVALITETSUTVECKLING Normlösa förskola 2014/2015 Anna Ullén Alsander förskolechef Vision 2025 VÄRLDSVAN & HEMKÄR Invånarna är initiativrika Förskolan i Mjölby kommun förenar lärande och omsorg i en verksamhet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht 18-Vt 19

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht 18-Vt 19 Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola Ht 18-Vt 19 Innehållsförteckning Beskrivning av förskolan Inledning Verksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Nämndens övergripande mål Förskolans prioriterade områden

Läs mer

Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/

Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/ Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/ Innehåll: Inledning Beskrivning av verksamheten och utfall av insatser Slutord. Dokumenttyp Redovisning Dokumentägare Förkolans namn

Läs mer

Kvalitetsanalys för Saltsjöbadens montessoriförskola Pyramiden läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Saltsjöbadens montessoriförskola Pyramiden läsåret 2014/15 Datum 2015-09-15 1 (11) Kvalitetsanalys för Saltsjöbadens montessoriförskola Pyramiden läsåret 2014/15 Förskolechef Om förskolan Helén O. Baker En montessoriförskola som drivs som föräldrakooperativ bestående

Läs mer