Lokala regler för kurs på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lokala regler för kurs på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet"

Transkript

1 Dnr: 2014/ Lokala regler för kurs på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Beslutat av Rektor Gäller från

2 Beslutsdatum: Dnr: 2014/ Innehåll Inledning 3 1. Kurs och kursplan Fastställande av kursplan Kursplanens innehåll Mål Innehåll och undervisningsformer Examination Omfattning, utformning, upprättande och språk Betygskriterier Schema Studenter rätt att ta igen obligatoriska moment Kurser på avancerad nivå i huvudområden som saknar examensrätt på avancerad nivå Registrering och definition av student Nedläggning av kurs 7 2. Kursbevis 7 3. Kursvärdering 8 4. Ikraftträdande 8 Bilagor Bilaga 1 Rubrikmall för kursplan Bilaga 2 Instruktioner för utformning av kursplan 2 (16)

3 Beslutsdatum: Dnr: 2014/ Inledning För alla kurser vid Linnéuniversitetet ska det finnas en kursplan som fastställts enligt gällande mall och instruktioner för kursplan. Kursplanen är ett juridiskt bindande dokument som lärare, examinator och student har att förhålla sig till före, under och efter genomförd kurs. I kursplanen ska kursens mål, innehåll, undervisnings- och examinationsformer samt litteratur vara tydligt uttryckta så att studenter, potentiella arbetsgivare och andra lärosäten kan ta del av vad studenten förväntas kunna efter avslutad kurs. I kursplanen synliggörs korrelationen mellan mål, kursens innehåll och examinationsformer. Indelningen i grundnivå och avancerad nivå ska synliggöras genom tydligt uttryckt progression i synnerhet i beskrivningar av kursens mål. Skriftligt informationsmaterial om universitetets kursutbud ska baseras på skrivningarna i kursplanen. Det är således nödvändigt att kursplan, katalog- och webbtexter och faktisk genomförd utbildning överensstämmer. Såväl utbildningsplanering som kvalitetsutvärderingar ska kunna göras med kursplanen som utgångspunkt. Ersätter tidigare dokument med diarienummer: FAK 2012/388

4 1. Kurs och kursplan All utbildning på grundnivå och avancerad nivå skall bedrivas i form av kurser. Kurser får sammanföras till utbildningsprogram. (HF 6:13) För en kurs skall det finnas en kursplan. (HF 6:14) 1.1 Fastställande av kursplan Lokala regler Kursplan fastställs enligt delegationsordning. Kursplan ska vara fastställd enligt tidplan som meddelas av studerandeavdelningen efter samråd med fakultetskanslierna. 1.2 Kursplanens innehåll I kursplanen ska följande anges: kursens nivå, antal högskolepoäng, mål, krav på särskild behörighet, formerna för bedömning av studenternas prestationer och de övriga föreskrifter som behövs. (HF 6:15) Lokal regel Kursplan ska utformas enligt mall. (se bilaga 1) Mål Lokala regler Målen ska: tydliggöra de kunskaper studenten ska ha uppnått. anges för hela kursen. I de fall kursen är indelad i delkurser ska målen vara preciserade för varje delkurs. vara tydliga och examinerbara Innehåll och undervisningsformer Lokala regler I de fall då kursen innehåller delkurser ska innehållet preciseras för varje delkurs. Obligatoriska kursmoment ska anges i kursplanen. Obligatoriska moment är moment som är nödvändiga för att uppnå kursens mål. 4 (16)

5 Om del av kursen är VFU eller motsvarande ska det framgå hur stor omfattning denna del utgör (uttryckt i antal högskolepoäng) Examination 1 Lokala regler De examinationsformer som används för att bedöma studenternas prestationer ska anges. Examinationsformerna ska preciseras för varje delkurs. Examinationsformerna ska vara anpassade till de mål som ska examineras. När en kurs består av flera delkurser ska det anges hur delkursernas betyg sammanvägs till kursens betyg Omfattning, utformning, upprättande och språk Lokala regler Kurs ska i normalfallet omfatta minst 3 högskolepoäng om inte särskilda skäl föreligger. Delkurs/moment om 0-poäng får inte förekomma. Kursplan ska utformas i enlighet med rubrikmallen 2 och enligt Instruktioner för utformning av kursplan 3 Kursplan upprättas i Kursinfo. Kursplan fastställs på svenska. Kursplan ska översättas till engelska. Kurskoder i Ladok ska ange kursens fördjupningsnivå. Ny kurskod ska anges vid ändring av: o kursens rubrik avseende tillägg eller ändring i namnet o omfattning i högskolepoäng o betygsskala på hela kursen o fördjupningsnivå och utbildningsnivå avseende grundnivå till avancerad nivå eller omvänt o o huvudområde omfattande förändringr av kursens innehåll och mål, dvs. en väsentlig förändring som gör att den är att betrakta som en ny kurs. 1 Se även Lokala regler för examinationer för grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet, avsnitt 4. (Dnr 2014/ ) 2 Bilaga 1 3 Bilaga 2 5 (16)

6 1.3 Betygskriterier Lokal regel Kursens betygskriterier utgör underlag för betygssättningen Schema Lokala regler Studentens schema ska finnas tillgängligt senast en månad före kursstart för respektive delkurs. Obligatoriska kursmoment ska anges i schemat. Kursens ordinarie examinationstillfällen ska skriftligen meddelas studenten senast vid kursstart. 1.5 Studenter rätt att ta igen obligatoriska moment Lokal regel Student ska ges möjlighet att ta igen obligatoriska kursmoment som sammanfaller med sammanträden i Linnéuniversitets beredande och beslutande organ, i vilket studenten är studentkårens representant. Dock skall studenten verka för att i möjligaste mån undvika dylika situationer. Studenten skall på förhand informera ansvarig lärare. Om det obligatoriska kursmomentet avser examination erbjuds i först hand den förnyade examination som ges i nära anslutning till ordinarie examinationstillfälle. Om så krävs tillhandhåller universitetet ett extra examinationstillfälle i rimligt nära anslutning till det missade examinationstillfället. Om studenten för att fortsätta en utbildning måste ha genomgått ett obligatoriskt moment så innebär dessa rättigheter inte att man kan få dispens för detta krav. 1.6 Kurser på avancerad nivå i huvudområden som saknar examensrätt på avancerad nivå Lokal regel Kurs på avancerad nivå kan få ges trots avsaknad av examensrätt på den nivån efter beslut av berörd fakultetstyrelse. 4 Se även Lokala regler för examinationer för grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet, avsnitt 2.1 och 4.1. (Dnr 2014/ ) 6 (16)

7 1.7 Registrering och definition av student Med student avses i denna förordning den som är antagen till och bedriver högskoleutbildning, och med doktorand en student som är antagen till och bedriver utbildning på forskarnivå, allt i den utsträckning inte annat anges särskilt. (HF 1 kap 4) Registrering på kurs görs elektroniskt av student i anslutning till utbildningsstart. För vissa kurser kan registrering ske på annat sätt. Student som inte registrerat sig enligt universitets anvisningar och ej heller meddelat förhinder förlorar sin plats. I de fall ett formellt introduktionsmöte, där registrering äger rum, ska den som meddelat förhinder till introduktionsmötet registrera sig vid ansvarig fakultet enligt deras instruktioner och inom den tid som meddelas. Student har rätt att återkomma för att genomföra examination vid annat tillfälle, när examinationstillfällen erbjuds, än den termin som registreringen gjordes. Då kan studenten omregistreras. En student som tidigare termin registrerat sig på kurs men vill läsa om eller fullfölja kursen vid senare tillfälle, det vill säga inte enbart examineras utan även delta i undervisningen, kan göra det i mån av plats. Då ska omregistrering göras. 1.8 Nedläggning av kurs Lokal regel Beslut om att en kurs inte längre ska ges fattas enligt delegationsordning. 2. Kursbevis Högskoleförordningen 6 kap En student som har fått en kurs godkänd skall på begäran få kursbevis av högskolan. Om kursbeviset skall avse utbildning vid mer än en högskola, skall beviset utfärdas av den högskola där studenten har slutfört kursen. Detta gäller dock inte om de berörda högskolorna i det enskilda fallet har kommit överens om något annat (2006:1053). Lokala regler I kursbevis ska anges kursens omfattning i antal högskolepoäng och betygsskala samt studentens erhållna betyg och datum för betygssättning. 7 (16)

8 I kursbevis ska framgå att 40 studieveckor på heltid motsvarar 60 högskolepoäng. 3. Kursvärdering Högskoleförordningen 1 kap Högskolan skall ge de studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av högskolan. Högskolan skall sammanställa kursvärderingarna samt informera om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten skall hållas tillgängliga för studenterna.(sfs 2000:651) Syftet med kursvärderingen är att säkerställa kursens kvalitet. Den ska fungera som kvalitetshöjande genom att utgöra underlag för jämförelse, utveckling och förbättring av kursen över tid. Av kursvärderingarna ska det framgå hur kursens organisation, struktur och genomförande har gett förutsättningar för studenternas måluppfyllelse. Kursvärdering ska genomföras för varje kurs som har en egen kursplan/kurskod och genomförs. Kursvärderingar utgör även ett viktigt instrument för studentinflytande. Lokala regler Kursvärderingen ska genomföras med det universitetsgemensamma enkätverktyget och inkludera fastställda universitetsgemensamma frågor. I övrigt beslutar varje fakultet om utformningen av kursvärderingen. Kursvärderingen ska genomföras i nära anslutning till kursens avslut. Kursvärderingen ska ge studenterna möjlighet att relatera kursens mål till dess innehåll, upplägg och examination. Studenter besvarar kursvärderingen anonymt. Resultat och analys av kursvärderingen ska återkopplas till de studenter som genomfört kursen och de studenter som deltar vid nästa kurstillfälle. En sammanställning av kursvärderingen ska vara tillgänglig för studenterna i nära anslutning till att kursvärderingen genomförts. Sammanställningen ska innehålla resultatet av kursvärderingarna samt förslag på åtgärder för kursutveckling. Kursvärderingen ska sammanställas och arkiveras enligt gällande dokumenthanteringsplan. 4. Ikraftträdande Detta dokument gäller från och med (16)

9 Bilaga 1 Rubrikmall för kursplan Kurskod Course Code Kursbenämning på svenska (max 120 tecken), antal högskolepoäng Course Title in Swedish (max 120 characters), number of credits Kursbenämning på engelska (max 120 tecken), antal högskolepoäng Course Title in English (max 120 characters), number of credits Huvudområde och ämnesgrupp Main field of Study - Subject Nivå Level Fördjupning Progression Fastställande av kursplan Ratification of Course Syllabus Förkunskaper Prerequisites Mål Objectives Innehåll Content Undervisningsformer Type of Instruction Examination Examination Kursvärdering Course Evaluation Överlappning Credit Overlap Övrigt Other Information 9 (16)

10 Kurslitteratur och övriga läromedel Required Reading and Additional Study Material 10 (16)

11 Bilaga 2 Instruktioner för utformning av kursplan Kurskod Kurskoder sätts av fakulteten 5 enligt givna instruktioner. Kursbenämning (max 120 tecken), omfattning i högskolepoäng Här anges kursens titel som konstrueras på ett sätt som gör att den motsvarar kursens innehåll samt är kärnfull. Observera att utbildningens omfattning inte ska anges i kursens benämning. Om ordningsföljd på kurser med samma huvudområde och namn måste anges använd romerska siffror exempelvis I, II, III. Benämning för kurser som avser självständigt arbete eller examensarbete ska konstrueras enligt följande exempel: Benämning på examensarbete/självständigt arbete för högskoleexamen: Matematik, examensarbete (högskoleexamen), 7,5 högskolepoäng Mathematics, Degree Project (University Diploma), 7,5 credits eller Matematik, självständigt arbete (högskoleexamen), 7,5 högskolepoäng Mathematics, Independent Project (University Diploma), 7,5 credits Benämning på examensarbete/självständigt arbete för kandidatexamen: Matematik, examensarbete (kandidat), 15 högskolepoäng Mathematics, Degree Project (Bachelor), 15 credits eller Matematik, självständigt arbete (kandidat), 15 högskolepoäng Mathematics, Independent Project (Bachelor), 15 credits Benämning på examensarbete/självständigt arbete för examen på avancerad nivå (magister): Matematik, examensarbete (magister), 15 högskolepoäng Mathematics, Degree Project (Master) 15 credits eller Matematik, självständigt arbete (magister), 15 högskolepoäng Mathematics, Independent Project (Master), 15 credits 5 I förekommande fall Nämnden för lärarutbildning 11 (16)

12 Benämning på examensarbete/självständigt arbete för examen på avancerad nivå (master): Matematik, examensarbete (master), 30 högskolepoäng Mathematics, Degree Project (Master), 30 credits eller Matematik, självständigt arbete (master), 30 högskolepoäng Mathematics, Independent Project (Master), 30 credits Huvudområde och ämnesgrupp Både huvudområde och ämnesgrupp ska anges. En kurs kan tillhöra mer än ett huvudområde. Om kursen inte tillhör ett huvudområde ska endast ämnesgrupp anges. En kurs måste alltid ges en ämnesgruppstillhörighet. Beskrivning av huvudområde och ämnesgrupp Huvudområde: (inom högskoleutbildning:) avgränsat område som en student i sin examen huvudsakligen fördjupar sig inom. Huvudområdet ingår i en generell examen på högskole- kandidat- magister,- eller masternivå. Fakultetsstyrelse vid universitetet beslutar om huvudområdets examensnivå. Ämnesgrupp: Samtliga högskolor och universitet ska kategorisera sina kurser i ämnesgrupper. Kursens ämnesgrupp kommuniceras till SCB. Det finns cirka 180 ämnesgrupper. Varje ämnesgrupp kan bara ingå i ett ämnesdelområde, som i sin tur bara ingår i ett ämnesområde. Totalt redovisas cirka 180 ämnesgrupper, 41 ämnesdelområden och åtta ämnesområden. Nivå Den högre utbildningen baseras på tre nivåer där varje nivå förutsätts bygga på tidigare nivå. De tre nivåerna är grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Det finns även möjlighet att nivåbestämma en kurs som förberedande. Fördjupning Samtliga kurser inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå (samt förberedande kurser) ska nivåbestämmas så att de tillhör någon av nedanstående fördjupningsklassificering. Dessa följer rekommendationer från Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF). En av koderna ska väljas: FXX G1N G1F G1E G2F förberedande nivå för kurser som ger behörighet till högre utbildning grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav grundnivå, innehåller särskilt utformat examensarbete för högskoleexamen grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav 12 (16)

13 G2E GXX A1N A1F A1E A2E AXX grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen grundnivå, kurser som ej kan klassificeras enligt ovanstående modell 6 avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav avancerad nivå, innehåller examensarbete för magisterexamen avancerad nivå, innehåller examensarbete för masterexamen avancerad nivå, kurser som ej kan klassificeras enligt ovanstående modell 6 Fastställande Ange under denna rubrik: beslutande organ och datum för fastställande senaste revidering av kursplanen från och med när kursplanen är giltig (år och termin). Förkunskaper För samtliga kurser på G1N-nivå ska grundläggande behörighet anges. Förkunskaper uttrycks alltid i klartext. För kurser på grundnivå med krav på förkunskaper utöver grundläggande behörighet ska områdesbehörighet anges. De förkunskapskrav som krävs ska vara nödvändiga för att studenten ska kunna tillgodogöra sig kursen. Det är tillåtet att göra undantag från de krav som anges i områdesbehörigheten. För tillägg i områdesbehörigheten fordras dispens av Universitetskanslersämbetet. Rektor ska underteckna dispensansökan. För kurser över G1N-nivå ska förkunskaper anges i form av kursbenämning och kurskod. Dessutom ska även eller motsvarande anges. Förekommande standardformuleringar för G1N-kurser (grundnivå): Grundläggande behörighet Grundläggande behörighet, förkunskaper i klartext samt aktuell områdesbehörighet. (exklusive eventuella undantag och/eller inklusive tillägg av gymnasiekurs) Till exempel: Grundläggande behörighet samt Matematik C, Naturkunskap B eller Matematik 3b/3c, Naturkunskap 2 6 Examensarbeten som genomförs inom en yrkesexamen klassificeras som GXX eller AXX om examensarbetet inte uppfyller examensmålen för en generell examen. 13 (16)

14 (Områdesbehörighet 3/A3). (Områdesbehörigheten med kod autogenereras till kursplanen) Standardformulering för övriga kurser på grundnivå: Aktuella högskolekurser (kursbenämning samt kurskod + eller motsvarande ) Standardformulering för kurser på avancerad nivå: Grundläggande behörighet för studier på avancerad nivå samt särskild behörighet: Aktuella högskolekurser (kursbenämning samt kurskod + eller motsvarande ) Observera att gymnasiekurser i Svenska B/Svenska 2 och 3 och Engelska A/Engelska 5 eller Engelska B/Engelska 6 inte ingår i den grundläggande behörigheten för studier på avancerad nivå. Därför rekommenderas att ta ställning till särskild behörighet avseende förkunskaper: Svenska B/Svenska 2 och 3 och/eller Engelska A/Engelska 5 eller Engelska B/Engelska 6. För kurs på avancerad nivå som ges på engelska rekommenderas att Engelska B/Engelska 6 läggs till som särskild behörighet. Mål Genom målen tydliggörs de kunskaper och den kunskapsnivå studenten ska ha uppnått på kursen. Målen motsvarar det som studenten förväntas kunna efter att ha fullföljt kursen. Målen ska: - tydliggöra de kunskaper som studenten ska ha uppnått. - anges för hela kursen. - preciseras för varje delkurs, i de fall kursen är indelad i delkurser. - vara tydliga och examinerbara. I arbetet med att utforma kursens mål, beakta följande: 7 Avgränsa skilj på formuleringar i kursens mål och andra beskrivningar i kursplanen, t ex. kursens innehåll och genomförande. Konkretisera gör målen observerbara och tydliga Renodla skilj på läraktivitet och resultat Förtydliga förtydliga vaga mål Begränsa begränsa antalet mål (ska relatera till kursens antal högskolepoäng) Kontrollera o Målens examinerbarhet till form och innehåll o Tidsåtgången för studenten o Kursens relation till andra kurser 7 Källa: NSHU-projekt, kursutveckling 14 (16)

15 Kalibrera kursens relation till andra kurser utifrån ett helhetsperspektiv Innehåll Ange kursens huvudsakliga innehåll samt eventuell indelning i delkurser. Kursens innehåll ska relatera till kursens mål. I de fall då kursen innehåller delkurser ska innehållet preciseras för varje delkurser. Information om obligatoriska moment ska anges. Oblgatoriska moment är moment som är nödvändiga för att uppnå kursens mål. Obligatoriska moment relaterar företrädesvis till kursens färdighetsmål, snarare än kunskapsmål. Om del av kursen är VFU eller motsvarande ska det framgå hur stor omfattning denna del utgör (antal högskolepoäng). Undervisningsformer Ange de undervisningsformer som används under kursen (t.ex. föreläsningar och laborationer). Examination Ange de examinationsformer som används för att bedöma studenternas prestationer. Examinationsformerna ska preciseras för varje delkurs. Examinationsformerna ska vara anpassade till de mål som ska examineras. Eventuella begränsningar av antalet examinationstillfällen ska anges. Under denna rubrik ska den betygsskala som används anges. Om slutbetyget på kursen är en sammanvägning av delbetyg ska detta anges samt vilka kriterier som gäller. Kursvärdering Förslag på standardformulering Under kursens genomförande eller i nära anslutning till kursen genomförs en kursvärdering. Resultat och analys av kursvärderingen ska återkopplas till de studenter som genomfört kursen och de studenter som deltar vid nästa kurstillfälle. Kurvärderingen genomförs anonymt. Överlappning Kurser med samstämmigt innehåll ska anges med vilken/vilka kurser som de överlappar och i vilken omfattning. Övrigt Här anges eventuella övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter som behövs. 15 (16)

16 Kurslitteratur och övriga läromedel Kurslitteraturen ska avspegla det innehåll och de mål som beskrivits för kursen. Litteraturförteckningen ska vara uppdelad på delkurserna. I förekommande fall anges det sidintervall som ska läsas. I litteraturlistan ska författarens efternamn, förnamn, utgivningsår, titel, förlag, antal sidor och ISBN-nummer redovisas. Årtal och ISBN-nummer kan bytas ut mot foruleringen senaste upplaga. 16 (16)

Lokala regler för kurs på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet

Lokala regler för kurs på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Dnr: 2010/3067 Regeldokument Lokala regler för kurs på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Beslutat av Organisationskommittén, 2009-12-15 Reviderad 2010-02-16 Reviderad 2010-04-28 Reviderad

Läs mer

Lokala regler för utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet

Lokala regler för utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Dnr: 2014/442-1.1 Regeldokument Lokala regler för utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Beslutat av Rektor Gäller från 2015-03-01 Beslutsdatum: 2015-02-09 Dnr: 2014/442-1.1

Läs mer

Instruktion till kursplanemall för kurser på grundnivå och avancerad nivå

Instruktion till kursplanemall för kurser på grundnivå och avancerad nivå Instruktion till kursplan 1 (5) Instruktion till kursplanemall för kurser på grundnivå och avancerad nivå Kursplaner som gäller utbildning under höstterminen ska vara fastställda av FoUN:s kursplaneutskott

Läs mer

Regler för kursplaner

Regler för kursplaner Beslutsdatum: 2018-03-05 Dnr 2016/1906 Beslutande: Fakultetsnämnden 1 (5) Dokumentansvarig: Ledningskansliet Dokumenttyp: Regler Datum för ikraftträdande: 2018-04-01 Revideras senast: 2021-03-05 Regler

Läs mer

Text med gul markering är anvisningar, övrig text är från Regler för kursplan på grund- och avancerad nivå (V 2015/1007)

Text med gul markering är anvisningar, övrig text är från Regler för kursplan på grund- och avancerad nivå (V 2015/1007) 2017-02-28 ANVISNINGAR FÖR KURSPLAN PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ Text med gul markering är anvisningar, övrig text är från Regler för kursplan på grund- och avancerad nivå (V 2015/1007) Generella anvisningar

Läs mer

Mall för kursplaner på Naturvetenskapliga fakulteten

Mall för kursplaner på Naturvetenskapliga fakulteten 1. Benämning Kursens namn. Kursnamn på självständigt arbete (examensarbete) ska följa modellen Ämne, självständigt arbete. Om kursen är uppdragsutbildning eller en orienteringskurs ska det framgå av kursens

Läs mer

Beslutsdatum: MDH /13. Utbildnings- och forskningssektionen

Beslutsdatum: MDH /13. Utbildnings- och forskningssektionen Beslutsdatum: 2014-10-24 MDH 2.1-74/13 Beslutande: Ansvarig: Dokumenttyp: Fakultetsnämnden Utbildnings- och forskningssektionen Regler Datum för ikraftträdande: 2014-10-24 Revideras senast: 2017-10-24

Läs mer

Mall för kursplaner på Naturvetenskapliga fakulteten

Mall för kursplaner på Naturvetenskapliga fakulteten 1. Benämning Kursens namn. Kursnamn på självständigt arbete (examensarbete) ska följa modellen Ämne, självständigt arbete. Om kursen är uppdragsutbildning eller en orienteringskurs ska det framgå av kursens

Läs mer

Lokala regler för kurs och examination på grundnivå och avancerad nivå

Lokala regler för kurs och examination på grundnivå och avancerad nivå 2018/1925-1.1.1 för kurs och examination på grundnivå och avancerad nivå Beslutat av: Rektor Gäller från: 2019-04-15 Ansvarig avdelning: Universitetsledningens kansli Beslutat av: Rektor 2019-03-25 2018/1925-1.1.1

Läs mer

Mall för kursplaner på Naturvetenskapliga fakulteten

Mall för kursplaner på Naturvetenskapliga fakulteten Mall för kursplaner på Naturvetenskapliga fakulteten 2015-10-01 Tidsplan: Nya och reviderade kursplaner ska vara fastställda senast en månad före sista anmälningsdag vilket i normalfallet innebär senast

Läs mer

RIKTLINJER RIKTLINJER FÖR KURSPLANER PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ VID HÖGSKOLAN VÄST

RIKTLINJER RIKTLINJER FÖR KURSPLANER PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ VID HÖGSKOLAN VÄST 1(8) Fastställd av Utbildningsnämnden på grund och avancerad nivå 2014-09-16 Dnr 2014/1004 A21 FÖR KURSPLANER PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ VID HÖGSKOLAN VÄST Utgåvor 2013- Datum Typ av ändring Beslut 2014-09-16

Läs mer

Mall för att skapa och revidera kursplan 2014-09-25

Mall för att skapa och revidera kursplan 2014-09-25 Mall för att skapa och revidera kursplan 2014-09-25 Kursplanen beslutas utifrån den svenska texten. Engelsk version är endast en översättning. Kurskod Kursnamn (svenska) Kursnamn (engelska) Ämne Antal

Läs mer

Manual för utbildningsplaner

Manual för utbildningsplaner Manual för utbildningsplaner Beslut: UFN 2011-12-21 Revidering: UFN 2015-02-05 Dnr: DUC 2011/2094/10 Gäller fr o m: 2011-12-21 Ersätter: Manual för utbildningsplaner i dokumentet Anvisningar för utbildningsprogram,

Läs mer

Riktlinjer gällande kursplaner inom lärarprogrammen

Riktlinjer gällande kursplaner inom lärarprogrammen Riktlinjer gällande kursplaner inom lärarprogrammen Beslutat av Nämnden för grundnivå och avancerad nivå inom nämnden för utbildningsvetenskap Gäller från 2012-12-12 I. Bakgrund Kursplaner utvecklas av

Läs mer

Lokal examensordning vid Blekinge Tekniska Högskola

Lokal examensordning vid Blekinge Tekniska Högskola Lokal examensordning vid Blekinge Tekniska Högskola för högskoleutbildning på grundnivå och avancerad nivå Examensordningen är fastställd av rektor vid Blekinge Tekniska Högskola (BTH) och ersätter examensordning

Läs mer

Mall och riktlinjer för kursplan för kurser på grundnivå och avancerad nivå. Fastställd av KUFU 2012-09-06 Reviderad av KUFU 2013-03-26

Mall och riktlinjer för kursplan för kurser på grundnivå och avancerad nivå. Fastställd av KUFU 2012-09-06 Reviderad av KUFU 2013-03-26 Mall och riktlinjer för kursplan för kurser på grundnivå och avancerad nivå Fastställd av KUFU 2012-09-06 Reviderad av KUFU 2013-03-26 Dnr: 30-88-2013 Inledning För alla kurser vid Dans och Cirkushögskolan

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET BESLUT 1(3) Rektor Dnr I G /2006 (reviderad )

LUNDS UNIVERSITET BESLUT 1(3) Rektor Dnr I G /2006 (reviderad ) LUNDS UNIVERSITET BESLUT 1(3) Tillämpningsföreskrifter gällande kursplaner för grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet Nedanstående uppgifter utgör ett minimikrav på struktur och innehåll för

Läs mer

Manual för utbildningsplaner

Manual för utbildningsplaner Manual för utbildningsplaner Beslut: UFN 2011-12-21 Revidering: UFN 2016-10-05 Dnr: DUC 2011/2094/10 Gäller fr o m: 2011-12-21 Ersätter: Manual för utbildningsplaner i dokumentet Anvisningar för utbildningsprogram,

Läs mer

Lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet. Senast fastställd av utbildningsnämnden

Lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet. Senast fastställd av utbildningsnämnden LOKAL ORDNING FÖR EXAMINA OCH UTBILDNINGAR 1(8) BESLUT Dnr STYR 2017/599 2006-12-18 (Reviderad 2012-06-14) Lokal ordning för examina och utbildningar på grundnivå och avancerad nivå vid Lunds universitet

Läs mer

Revidering av tillämpningsföreskrifter för kurs- och utbildningsplaner

Revidering av tillämpningsföreskrifter för kurs- och utbildningsplaner BESLUT 1 2012-06-14 Dnr SU 2012/244 Rektor Revidering av tillämpningsföreskrifter för kurs- och utbildningsplaner Bakgrund Tillämpningsföreskrifter fastställdes första gången 2006 i samband med arbetet

Läs mer

Mall Kursplan Här anges om kursen är på grund eller avancerad nivå

Mall Kursplan Här anges om kursen är på grund eller avancerad nivå Mall Kursplan Här anges om kursen är på grund eller avancerad nivå Kursens benämning: Max 120 tecken Engelsk benämning: Max 120 tecken, observera att varje ord utom prepositioner ska inledas med versal.

Läs mer

Selma Manual. Kursplaner. Selma

Selma Manual. Kursplaner. Selma Selma Manual Kursplaner Selma 5.4 2013-10-09 Innehållsförteckning KURSPLAN... 1 SÖKA UT KURSPLAN... 1 SKAPA NY KURS... 2 NY KURS... 2 NY KURS EFTER FÖRLAGA... 5 KURSPLAN - ALLMÄNT... 7 KURSPLAN BESKRIVNING...

Läs mer

Motivering till inrättande. Ersätter annan kurs? Om ja vilken/vilka. Ange kurskod: Kurser som ska avvecklas med anledning av detta inrättande

Motivering till inrättande. Ersätter annan kurs? Om ja vilken/vilka. Ange kurskod: Kurser som ska avvecklas med anledning av detta inrättande Mall att använda för inrättande av kursplan Mallen ska användas tillsammans med Anvisningar för kursplanearbetet vid UKK. Kursplanen beslutas alltid på svenska, de engelska delarna är endast en översättning

Läs mer

Anvisningar för kursplaner på grundnivå och avancerad nivå

Anvisningar för kursplaner på grundnivå och avancerad nivå BESLUT 1 2016-03-09 Dnr STYR 2015/1422 Fakultetsstyrelsens arbetsutskott Anvisningar för kursplaner på grundnivå och avancerad nivå Humanistiska och teologiska fakulteternas anvisningar för kursplaner

Läs mer

Mall för kvalitetsgranskning av kursplaner

Mall för kvalitetsgranskning av kursplaner Bologna resursgrupp 2007-06-08 Mall för kvalitetsgranskning av kursplaner Granskning av kursplaner ett led i kvalitetsutvecklingsarbetet Bolognaprocessen och genomförandet av förändringar i Högskoleförordningen

Läs mer

Anvisningar för utbildningsplaner vid Malmö högskola

Anvisningar för utbildningsplaner vid Malmö högskola 2013-06-28 (Dnr Mahr 50-2013/394) 1 (av 6) Malmö högskola, Gemensamt verksamhetsstöd Avdelningen för utbildnings- och forskningsstöd Lindha Makne, Kvalitetskoordinator Beslut Anvisningar för utbildningsplaner

Läs mer

Examensregler för utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå vid Försvarshögskolan

Examensregler för utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå vid Försvarshögskolan Sida 1(10) Examensregler för utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå vid Försvarshögskolan Styrdokument Rubrik Klassificering Ärendenummer Ö 649/2018 Beslutsfattare Rektor Dokumentansvarig

Läs mer

REGEL - LOKAL EXAMENSORDNING

REGEL - LOKAL EXAMENSORDNING REGEL - LOKAL EXAMENSORDNING Typ av dokument: Datum: Beslutad av: Giltighetstid: Tills vidare Område: Utbildning på grund- och avancerad nivå, samt Utbildning på forskarnivå Ansvarig förvaltningsenhet:

Läs mer

Riktlinjer för kursplaner för kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Samhällsvetenskapliga fakulteten

Riktlinjer för kursplaner för kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Samhällsvetenskapliga fakulteten 1 (7) 2012-11-14 Samhällsvetenskapliga fakultetens arbetsgrupp för utbildning på grundnivå och avancerad nivå (SAGA) Riktlinjer för kursplaner för kurser på grundnivå och avancerad nivå vid Samhällsvetenskapliga

Läs mer

Lokal examensordning

Lokal examensordning Sidan 1 av 10 Dnr 2016-114-579 (Ersätter dnr 2015-114-449) Fastställd av högskolestyrelsen 2016-12-12 Lokal examensordning Högskolan Kristianstad Gäller from 1 jan 2017 och tillsvidare Sidan 2 av 10 Dnr

Läs mer

Lokal examensordning vid Umeå universitet

Lokal examensordning vid Umeå universitet Umeå universitet, 901 87 Umeå Rektor Dokumenttyp: Regler Dnr: 540-3839-06 Datum: 2011-01-18 Ansvarig enhet: Studentcentrum Giltighetstid: Tillsvidare Sid 1 (20) Lokal examensordning vid Umeå universitet

Läs mer

Anvisningar för utbildningsplaner vid Malmö högskola

Anvisningar för utbildningsplaner vid Malmö högskola UTB 3.2.2.2016/500 1 (av 9) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Anvisningar 2017-02-20 Rektor Tillsvidare

Läs mer

Riktlinjer för hantering av kursplaner vid Karolinska Institutet (KI)

Riktlinjer för hantering av kursplaner vid Karolinska Institutet (KI) Riktlinjer för hantering av kursplaner vid Karolinska Institutet (KI) Fastställd av Styrelsen för utbildning 2007-03-23, dnr 1873/2007-300 Senast reviderad 2015-08-27, dnr 1-547/2015. Frågor rörande detta

Läs mer

Lokal examensordning

Lokal examensordning Sidan 1 av 11 Dnr 2016-114-579 (Ersätter dnr 2015-114-449) Fastställd av högskolestyrelsen 2016-12-12 Rev 2017-12-13 Rev 2018-12-11 Lokal examensordning Högskolan Kristianstad Gäller from 1 jan 2019 och

Läs mer

Fastställd av Faststäl andedatum Diarienummer

Fastställd av Faststäl andedatum Diarienummer 1(5) 8MM230 Idrottsmedicin, 7,5 hp Sports Medicine, 7.5 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: vårterminen 2019 Kursplan Fastställd av Utbildningsnämnden för grund- och avancerad nivå Diarienummer

Läs mer

Språkvetenskapliga och psykologiska perspektiv inom logopedi, 15 hp

Språkvetenskapliga och psykologiska perspektiv inom logopedi, 15 hp 1(5) 8LOG14 Språkvetenskapliga och psykologiska perspektiv inom logopedi, 15 hp Linguistic och Psychological Perspectives for Speech-Language Pathology, 15 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen vid Institutionen för informatik att gälla från och med , höstterminen 2018.

Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen vid Institutionen för informatik att gälla från och med , höstterminen 2018. Ekonomihögskolan INFL11, Kompletterande utbildning för systemvetare med utländsk examen, 60 högskolepoäng Bridging Education in Information Systems for Graduates with a Foreign Degree, 60 credits Grundnivå

Läs mer

Regler för kursplaner vid Högskolan Dalarna

Regler för kursplaner vid Högskolan Dalarna 1 Regler för kursplaner vid Högskolan Dalarna Beslut: UFN 2017-09-14 Revidering: UFN 2018-04-11 Dnr: HDa 1.2-2017/1115 Gäller fr o m: 2017-09-14 Ersätter: Handläggningsordning för författande och beredning

Läs mer

Fysioterapi vid neurologiska funktionshinder, 7,5 hp. Physiotherapy in Neurological Disabilities, 7.5 credits

Fysioterapi vid neurologiska funktionshinder, 7,5 hp. Physiotherapy in Neurological Disabilities, 7.5 credits 1(5) 8MM235 Fysioterapi vid neurologiska funktionshinder, 7,5 hp Physiotherapy in Neurological Disabilities, 7.5 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: vårterminen 2019 Kursplan Fastställd

Läs mer

RIKTLINJER RIKTLINJER FÖR UTBILDNINGSPLANER VID HÖGSKOLAN VÄST. Utgåvor 2013- Datum Typ av ändring Beslut 2013-01-15

RIKTLINJER RIKTLINJER FÖR UTBILDNINGSPLANER VID HÖGSKOLAN VÄST. Utgåvor 2013- Datum Typ av ändring Beslut 2013-01-15 1(6) Fastställd av Utbildningsnämnden för grund- och avancerad nivå 2014-09-16 Dnr 2014/1006 A 21 FÖR UTBILDNINGSPLANER VID HÖGSKOLAN VÄST Utgåvor 2013- Datum Typ av ändring Beslut 2013-01-15 2013-03-12

Läs mer

Riktlinjer för inrättande av huvudområde samt inrättande av inriktning inom huvudområde vid humanvetenskapliga området

Riktlinjer för inrättande av huvudområde samt inrättande av inriktning inom huvudområde vid humanvetenskapliga området 1 (7) BESLUT 2015-11-12 Dnr SU FV-1.1.2-3458-15 Peter Bretschneider Utbildningsledare Riktlinjer för inrättande av huvudområde samt inrättande av inriktning inom huvudområde vid humanvetenskapliga området

Läs mer

Undersökning och behandling av yrsel och balansrubbningar, 7,5 hp. Assessment and Treatment in Vertigo and Balance Problems, 7.

Undersökning och behandling av yrsel och balansrubbningar, 7,5 hp. Assessment and Treatment in Vertigo and Balance Problems, 7. 1(5) 8MM237 Undersökning och behandling av yrsel och balansrubbningar, 7,5 hp Assessment and Treatment in Vertigo and Balance Problems, 7.5 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: vårterminen

Läs mer

Regler för kursplaner i forskarutbildning

Regler för kursplaner i forskarutbildning Regler för kursplaner i forskarutbildning Beslut: 2013-02-05 Revidering: 2015-02-03 Dnr: DUC 2013/285/10 Gäller fr.o.m.: 2013-02-15 Ansvarig för uppdatering: Sekreterare FUN HÖGSKOLAN DALARNA Sida 2 av

Läs mer

Fakulteten för konst och humaniora

Fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2015/573 3.1.1 Utbildningsplan Fakulteten för konst och humaniora Internationell administration med språk, 180 högskolepoäng International Administration Programme with foreign language, 180 credits

Läs mer

Fastställande av tillämpningsföreskrifter för kurs- och utbildningsplaner vid Lunds universitet

Fastställande av tillämpningsföreskrifter för kurs- och utbildningsplaner vid Lunds universitet BESLUT Dnr I G221 5146/2006 Rektor Fastställande av tillämpningsföreskrifter för kurs- och utbildningsplaner vid Lunds universitet I samband med införandet av ändringar i Högskoleförordningen, SFS 1993:100

Läs mer

Tal- och språkstörning hos barn I, 30 hp Speech and Language Impairments in Children I, 30 credits

Tal- och språkstörning hos barn I, 30 hp Speech and Language Impairments in Children I, 30 credits 1(5) 8LOG37 Tal- och språkstörning hos barn I, 30 hp Speech and Language Impairments in Children I, 30 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: höstterminen 2016 Kursplan Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Rekommendationer om kursplaner, utbildningsplaner och betygssystem

Rekommendationer om kursplaner, utbildningsplaner och betygssystem Sveriges Universitets- REK 2011:1 & Högskoleförbund Dnr 10/118 Rekommendationer om kursplaner, utbildningsplaner och betygssystem Fastställda av SUHF:s styrelse den 25 februari 2011 Förändringarna i Högskoleförordningen

Läs mer

Lokala regler för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet

Lokala regler för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Dnr: 2018/590-1.1.1 för examinationer på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Beslutat av Rektor Gäller från 2018-03-19 Beslutsdatum: 2018-03-05 Dnr: 2018/590-1.1.1 Innehåll Inledning 3

Läs mer

Riktlinjer och mall för utbildningsplaner vid Humanistiska fakulteten, Stockholms universitet

Riktlinjer och mall för utbildningsplaner vid Humanistiska fakulteten, Stockholms universitet 1 (11) Dnr SU FV-3.9-2259-14 BESLUT 2015-06-02 Riktlinjer och mall för utbildningsplaner vid Humanistiska fakulteten, Stockholms universitet Ersätter: Riktlinjer för utbildningsplaner inom Humanistiska

Läs mer

MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle

MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Naturvetenskapliga fakulteten MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

Fysioterapi med inriktning mot fysisk aktivitet och beteendemedicin, 7,5 hp

Fysioterapi med inriktning mot fysisk aktivitet och beteendemedicin, 7,5 hp 1(5) 8MM158 Fysioterapi med inriktning mot fysisk aktivitet och beteendemedicin, 7,5 hp Physiotherapy with the Emphasis on Physical Activity and Behavioural Medicine, 7.5 credits Programkurs Medicinska

Läs mer

Kursen ges som kompletterande utbildning för ekonomer med utländsk examen i företagsekonomi (eller motsvarande).

Kursen ges som kompletterande utbildning för ekonomer med utländsk examen i företagsekonomi (eller motsvarande). Ekonomihögskolan FEKL11, Kompletterande utbildning för ekonomer med utländsk examen, 60 högskolepoäng Bridging Education in Business Administration for Graduates with a Foreign Degree, 60 credits Grundnivå

Läs mer

Lokala föreskrifter- Examensordning

Lokala föreskrifter- Examensordning Lokala föreskrifter- Examensordning Fastställt av högskolestyrelsen 2015-06-04 HIG-STYR 2015/63 Innehåll INLEDNING... 3 Examensrätt vid Högskolan i Gävle... 3 SÄRSILDA BESTÄMMELSER... 4 1. Huvudområde...

Läs mer

Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum:

Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Dnr. LED 1.3-2017/574 1 (av 6) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Strategidokument

Läs mer

Efter Bologna Högskoleförordningen

Efter Bologna Högskoleförordningen Efter Bologna Högskoleförordningen: Utbildningen delas in i 3 nivåer; grund-, avancerad och forskarnivå 1 poäng blir 1 juli 2007 1,5 högskolepoäng, 1 läsår = 60hp Alla kursplaner, utbildningsplaner och

Läs mer

Barn- och skolhälsovård

Barn- och skolhälsovård DNR LIU-2015-01371 1(5) Barn- och skolhälsovård Programkurs 9 hp Child and Youth Health Care 8HSB12 Gäller från: 2017 VT Fastställd av Fakultetsstyrelsen för medicinska fakulteten Fastställandedatum 2015-08-17

Läs mer

Mall för VFU-kursplaner på Naturvetenskapliga fakulteten

Mall för VFU-kursplaner på Naturvetenskapliga fakulteten Mall för VFU-kursplaner på Naturvetenskapliga fakulteten 2015-10-01 Tidsplan: Nya och reviderade kursplaner ska vara fastställda senast en månad före sista anmälningsdag vilket i normalfallet innebär senast

Läs mer

Sammanställning av beslut och ställningstaganden i Naturvetenskapliga fakultetsnämnden med relevans för utbildning på grund- och avancerad nivå

Sammanställning av beslut och ställningstaganden i Naturvetenskapliga fakultetsnämnden med relevans för utbildning på grund- och avancerad nivå Sammanställning av beslut och ställningstaganden i Naturvetenskapliga fakultetsnämnden med relevans för utbildning på grund- och avancerad nivå Beslut fattade i samband med Bolognaprocessen. (Beslut före

Läs mer

Kursplan. Kursens benämning: Folkrätt i militära operationer. Engelsk benämning: International Law of Military Operations

Kursplan. Kursens benämning: Folkrätt i militära operationer. Engelsk benämning: International Law of Military Operations 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Folkrätt i militära operationer Engelsk benämning: International Law of Military Operations Kurskod: 1FR005 Gäller från: HT 2017 Fastställd: Denna kursplan är fastställd

Läs mer

Samtalet som arbetsmetod inom hälso- och sjukvård

Samtalet som arbetsmetod inom hälso- och sjukvård DNR LIU 329/07-41 1(5) Samtalet som arbetsmetod inom hälso- och sjukvård Programkurs 5 hp To Use Interviewing as a Method in Health Care 8DIA02 Gäller från: 2018 HT Fastställd av Grundutbildningsnämnden

Läs mer

HUMANISTISKA FAKULTETEN Preliminära kursplaneanvisningar

HUMANISTISKA FAKULTETEN Preliminära kursplaneanvisningar HUMANISTISKA FAKULTETEN 2007-02-06 Preliminära kursplaneanvisningar I texten har aktuell information och aktuella beslut så långt möjligt arbetats in. 1. Benämning Kursens namn Enligt rektorsbeslut 2006-10-05

Läs mer

Riktlinjer för utformning av utbildningsplan

Riktlinjer för utformning av utbildningsplan Riktlinjer för utformning av utbildningsplan Dessa riktlinjer har fastställts av rektor 2016-10-04 och träder i kraft samma dag. Riktlinjerna ska tillämpas vid utformning av utbildningsplaner som gäller

Läs mer

LAGM01, Examensarbete, 30 högskolepoäng Graduate Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

LAGM01, Examensarbete, 30 högskolepoäng Graduate Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten LAGM01, Examensarbete, 30 högskolepoäng Graduate Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för utbildningen

Läs mer

Självständigt arbete (examensarbete) i omvårdnadsvetenskap, 15 hp Degree Project in Nursing Science, 15 credits

Självständigt arbete (examensarbete) i omvårdnadsvetenskap, 15 hp Degree Project in Nursing Science, 15 credits (6) 8SKG62 Självständigt arbete (examensarbete) i omvårdnadsvetenskap, 5 hp Degree Project in Nursing Science, 5 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: höstterminen 208 Kursplan Fastställd

Läs mer

Fakulteten för konst och humaniora Institutionen för kulturvetenskaper Prefektens beslutsmöte

Fakulteten för konst och humaniora Institutionen för kulturvetenskaper Prefektens beslutsmöte Föredragningslista 2016-10-26 Fakulteten för konst och humaniora Prefektens beslutsmöte Tid: 2016-10-26 kl. 09:00 Plats: Malin Lennartssons tjänsterum (H330), Hus F Ärende 22 Ärende 23 Dnr: 2016/5398-3.1.2.2

Läs mer

REGEL FÖR EXAMINATION

REGEL FÖR EXAMINATION DNR: REGEL FÖR EXAMINATION Publicerad: 2016-12-06 Beslutsfattare: Rektor Handläggare: Erika Tegström Beslutsdatum: 2016-12-06 Giltighetstid: Klicka här för att ange text. Sammanfattning: Regler för examination

Läs mer

Matematik - kurspaket

Matematik - kurspaket 1(7) Matematik - kurspaket Fristående kurs 30 hp Mathematics - course package MATEM1 Gäller från: 2018 VT Fastställd av Programnämnden för kemi, biologi och bioteknik, KB Fastställandedatum 2(7) Huvudområde

Läs mer

Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt I

Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt I DNR LIU-2015-02320 1(5) Praktisk logopedi och professionellt förhållningssätt I Programkurs 5.0 hp Professional Practice in Speech and Language Pathology I 8LOA56 Gäller från: 2018 HT Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Kursen ges som en fristående kurs. Den kan normalt ingå i en generell examen på såväl grundnivå som avancerad nivå.

Kursen ges som en fristående kurs. Den kan normalt ingå i en generell examen på såväl grundnivå som avancerad nivå. 1. Identifikation och grundläggande uppgifter 1. Kurskod FFS M02 2. Kursens namn Författarskolan: Magisterkurs 3. Nivå och kod för A1F Avancerad nivå, har kurser från avancerad nivå som fördjupning i förhållande

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av examensärenden. vid Luleå tekniska universitet

Riktlinjer för handläggning av examensärenden. vid Luleå tekniska universitet Riktlinjer för handläggning av examensärenden vid Luleå tekniska universitet Styrande dokument 2(13) Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för handläggning av examensärenden... 3 1.1 Allmänt om examen... 3

Läs mer

Riktlinjer för hantering av kursplaner på grundnivå och avancerad nivå vid Karolinska Institutet (KI)

Riktlinjer för hantering av kursplaner på grundnivå och avancerad nivå vid Karolinska Institutet (KI) Riktlinjer för hantering av kursplaner på grundnivå och avancerad nivå vid Karolinska Institutet (KI) Fastställd av Styrelsen för utbildning 2007-03-23, dnr 1873/2007-300. Senast reviderad av Kommittén

Läs mer

Kursplan. Företagsekonomi A, 30 högskolepoäng Business Administration, Basic Course, 30 Credits. Mål 1(5) Mål för utbildning på grundnivå.

Kursplan. Företagsekonomi A, 30 högskolepoäng Business Administration, Basic Course, 30 Credits. Mål 1(5) Mål för utbildning på grundnivå. 1(5) Denna kursplan har ersatts av en nyare version. Den nya versionen gäller fr.o.m. Vårterminen 2015 Kursplan Handelshögskolan vid Örebro universitet Företagsekonomi A, 30 högskolepoäng Business Administration,

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , vårterminen 2019.

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , vårterminen 2019. Naturvetenskapliga fakulteten MASK11, Matematisk statistik: Examensarbete - kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematical Statistics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Medie- och kommunikationsvetenskap

Medie- och kommunikationsvetenskap Samhällsvetenskapliga fakulteten MKVK04, Medie- och kommunikationsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Media and Communication Studies: Bachelor Thesis Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Beslut om generella krav på utformningen av kurs- och utbildningsplaner och därtill hörande föreskrifter enligt rektors delegationsordning

Beslut om generella krav på utformningen av kurs- och utbildningsplaner och därtill hörande föreskrifter enligt rektors delegationsordning 1(6) om generella krav på utformningen av kurs- och utbildningsplaner och därtill hörande föreskrifter enligt rektors delegationsordning Under året har i samband med att den nya universitetsgemensamma

Läs mer

Anatomi, fysiologi och patologi inom logopedi

Anatomi, fysiologi och patologi inom logopedi DNR LIU-2017-02500 1(5) Anatomi, fysiologi och patologi inom logopedi Programkurs 15 hp Anatomy, Physiology and Pathology for Speech- Language Pathology 8LOG13 Gäller från: 2018 HT Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng

Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSPLAN IT-fakultetsstyrelsen 2013-02-14 Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng (Computer Science, Bachelor s Programme, 180 credits) Grundnivå/First level 1. Fastställande

Läs mer

Sammanställning av beslut och ställningstaganden i Naturvetenskapliga fakultetsnämnden med relevans för utbildning på grund- och avancerad nivå

Sammanställning av beslut och ställningstaganden i Naturvetenskapliga fakultetsnämnden med relevans för utbildning på grund- och avancerad nivå Sammanställning av beslut och ställningstaganden i Naturvetenskapliga fakultetsnämnden med relevans för utbildning på grund- och avancerad nivå Beslut fattade i samband med Bolognaprocessen. (Beslut före

Läs mer

Beslut om enhetligt ramverk för nya konstnärliga kandidatprogram inom huvudområdet musik vid KMH

Beslut om enhetligt ramverk för nya konstnärliga kandidatprogram inom huvudområdet musik vid KMH BESLUT UF-nämnden 2017-12-14 UFN 2017:9 Peder Hofmann Avdelningschef Beslut om enhetligt ramverk för nya konstnärliga kandidatprogram inom huvudområdet musik vid KMH Beslut UF-nämnden beslutar att fastställa

Läs mer

Fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap Institutionen för språk och litteratur

Fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap Institutionen för språk och litteratur Dnr: HL/2009 0110 Utbildningsplan Fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap Institutionen för språk och litteratur Internationell administration med språk, 180 högskolepoäng International Administration

Läs mer

Regler för utformning av kursplaner på grund- och avancerad nivå

Regler för utformning av kursplaner på grund- och avancerad nivå för utformning av kursplaner på grund- och avancerad nivå Fastställd av rektor 2015-02-24 Dnr: FS 1.1 292-15 Denna regel ersätter tidigare fastställd kursplanemall dnr: 500-2103-11 beslutad av rektor 2006-03-21

Läs mer

Nedan ges även en kortfattad redogörelse för skillnaden mellan tidigare benämnda ECTSbetyg och universitetets nytillkomna betygsskala A-F.

Nedan ges även en kortfattad redogörelse för skillnaden mellan tidigare benämnda ECTSbetyg och universitetets nytillkomna betygsskala A-F. 2014-10-06 Universitetsledningens kansli Information om implementering av A-F skalan Rektor har beslutat att A-F-skalan ska användas vid Linnéuniversitetet från hösten 2015. Det är kurser till internationella

Läs mer

Utformning av kursplan (2 bilagor)

Utformning av kursplan (2 bilagor) Forsknings- och utbildningsnämnden ALLMÄNNA RÅD 2009-11-02 Dnr HS 2009-416-511 Utformning av kursplan (2 bilagor) 1 Allmänt Högskoleutbildning på grundnivå och avancerad nivå ska bedrivas i form av kurser.

Läs mer

Biologi - kurspaket. Fristående kurs 30 hp Biology - course package BIOLO1 Gäller från: 2017 VT. Fastställd av. Fastställandedatum

Biologi - kurspaket. Fristående kurs 30 hp Biology - course package BIOLO1 Gäller från: 2017 VT. Fastställd av. Fastställandedatum DNR DNR LIU-2016-01081; DNR LIU-2016-00006 1(7) Biologi - kurspaket Fristående kurs 30 hp Biology - course package BIOLO1 Gäller från: 2017 VT Fastställd av Programnämnden för kemi, biologi och bioteknik,

Läs mer

Beslut av GruF Text om dubblett utgår Ändrad förordningstext i HF 6 och 12 kap.

Beslut av GruF Text om dubblett utgår Ändrad förordningstext i HF 6 och 12 kap. 1(5) Lokal examensordning vid Högskolan Väst Versioner av lokal examensordning, del A Fastställd av UN 2011-05-20, reviderad senast 2016-12-15 Dnr 2016/429 A 21 Datum Version Beskrivning Status 2007-06-29

Läs mer

Dnr SU FV Sandra Persson

Dnr SU FV Sandra Persson 1 (9) 2018-06-07 Dnr SU FV-3.1.1-1814-18 Sandra Persson Riktlinjer för kursplaner avseende kurser inom den utbildningsvetenskapliga kärnan och kurser som innehåller verksamhetsförlagd utbildning vid Humanvetenskapliga

Läs mer

Historia III - 15 hp - Kursplan

Historia III - 15 hp - Kursplan Page 1 of 5 Historia III - 15 hp - Kursplan Kurskod: ÄHIB23 Nivå: Grundnivå Ämnesgrupp: Historia (HI2) Ämne/områdeskod: Historia (HIA) Utbildningsområde: Humanistiska området 100% Huvudområde: Historia

Läs mer

Högskoleförordningen finns på Högskoleverkets webbplats,www.hsv.se/reglerochtillsyn/lagarochregler/hogskoleforordningen 2

Högskoleförordningen finns på Högskoleverkets webbplats,www.hsv.se/reglerochtillsyn/lagarochregler/hogskoleforordningen 2 1 (9) BESLUT 2016-06-02 Dnr SU FV-3.1.1-1740-16 Monireh Shirani Riktlinjer för kursplaner avseende kurser inom den utbildningsvetenskapliga kärnan och kurser som innehåller verksamhetsförlagd utbildning

Läs mer

Examensregler vid Karolinska Institutet Dnr: 1-608/2013 Fastställd av Rektor 2013-12-03

Examensregler vid Karolinska Institutet Dnr: 1-608/2013 Fastställd av Rektor 2013-12-03 Examensregler vid Karolinska Institutet Dnr: 1-608/2013 Fastställd av Rektor 2013-12-03 Gäller fr.o.m. 2014-01-01 Ersätter tidigare examensregler, dnr: 2755/2007-300 (grundnivå och avancerad nivå) och

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i inbyggda system vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015

Utbildningsplan för masterprogrammet i inbyggda system vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015 Utbildningsplan för masterprogrammet i inbyggda system vid Uppsala universitet, 120 hp, 2014/2015 1 Beslut om att anordna utbildningsprogrammet Utbildningsplanen är fastställd av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MATEMATIK OCH LÄRANDE. Särskilda nämnden för lärarutbildning

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MATEMATIK OCH LÄRANDE. Särskilda nämnden för lärarutbildning ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I MATEMATIK OCH LÄRANDE Särskilda nämnden för lärarutbildning 1 Ämnesområde Matematik och lärande som vetenskapligt område fokuserar människans sätt att

Läs mer

Pedagogik GR (A), Grundläggande matematikinlärning för grundlärare i fritidshem, 7,5 hp

Pedagogik GR (A), Grundläggande matematikinlärning för grundlärare i fritidshem, 7,5 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik GR (A), Grundläggande matematikinlärning för grundlärare i fritidshem, 7,5 hp Education (BA), Basic Mathematics for Teachers in Leisure Education, 7,5 credits Allmänna data

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET NS1231 Danska, fortsättningskurs 2, 15 högskolepoäng Danish, Intermediate Course 2, 15 higher education Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden

Läs mer

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP 120 HÖGSKOLEPOÄNG INLEDNING Masterprogrammet i statsvetenskap är en utbildning på avancerad nivå som ger verktyg för att förstå och analysera politik, demokrati,

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FEG301 Marknadsföring, kandidatkurs, 15 högskolepoäng Marketing, Bachelor Course, 15 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET SV1133 Retorik, grundkurs, 30 högskolepoäng Rhetoric, Introductory Course, 30 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden 2011-10-19

Läs mer

HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle

HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN. Avancerad nivå/second Cycle HUMANISTISKA FAKULTETSNÄMNDEN FR2505, Franska: Självständigt arbete, litteraturvetenskaplig inriktning, 15,0 högskolepoäng French: Degree Project, Literary Option, 15.0 higher education credits Avancerad

Läs mer

Pedagogik GR (C), Självständigt arbete för förskollärare, 15 hp

Pedagogik GR (C), Självständigt arbete för förskollärare, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik GR (C), Självständigt arbete för förskollärare, 15 hp Education (C), Independent Work, 15 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning

Läs mer

Allmän kemi. Programkurs 6.0 hp General Chemistry 8BKG13 Gäller från: 2018 HT. Fastställd av. Fastställandedatum

Allmän kemi. Programkurs 6.0 hp General Chemistry 8BKG13 Gäller från: 2018 HT. Fastställd av. Fastställandedatum DNR LIU-2017-02621 1(5) Allmän kemi Programkurs 6.0 hp General Chemistry 8BKG13 Gäller från: 2018 HT Fastställd av Utbildningsnämnden för grund- och avancerad nivå vid Medicinska fakulteten Fastställandedatum

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET SV1133 Retorik, grundkurs, 30 högskolepoäng Rhetoric, Introductory Course, 30 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden

Läs mer