Ramprogram för skolans lokaler och miljöer Skellefteå kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ramprogram för skolans lokaler och miljöer Skellefteå kommun"

Transkript

1 Ramprogrammet är ett styrdokument och ett underlag för kommunikation mellan de människor som berörs vid utformande av ny- eller ombyggnation av fritidshem och grundskola: vid beställning, planering, utformning, upphandling och uppförande av lokaler och miljöer ämnade för skolverksamhet. Ramprogram för skolans lokaler och miljöer Skellefteå kommun Skol- och kulturkontoret Fastställt i för- och grundskolenämnden , 47

2 Innehåll Inledning... 2 Syfte med ramprogrammet... 2 Övergripande ställningstaganden... 3 Värdegrund och uppdrag enligt läroplan för grundskolan, förskoleklass och fritidshemmet... 3 Tillgänglighet... 4 Forskning... 4 För och grundskolenämndens målbilder och styrande principer när Skellefteå bygger en ny eller bygger om en skola Övergripande vision Definition av lärmiljö Hållbarhet Pedagogisk hållbarhet Ekonomisk hållbarhet Ekologisk hållbarhet Social hållbarhet Arbetssätt Hela barnet hela dagen Verklighetsnära lärande Lärare och lärarteamet Skolans rum Flexibla lärmiljöer Inspirerande och kreativa lärmiljöer Trygghet och studiero Utemiljö Trafik Specialsalar Skolrestaurang Förändringsprocesser (15)

3 Inledning Skolväsendet vilar på demokratins grund. Skollagen (2010:800) slår fast att utbildningen inom skolväsendet syftar till att elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla elevers utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Alla barn och elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna förutsättningar ska kunna utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål. Utbildningen ska utformas på ett sådant sätt att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. Utbildningen ska främja allsidiga kontakter och social gemenskap och ge en god grund för ett aktivt deltagande i samhällslivet. Skollagen föreskriver att utbildningen inom varje skolform och inom fritidshemmet ska vara likvärdig, oavsett var i landet den anordnas. Normerna för likvärdigheten anges genom de nationella målen. En likvärdig utbildning innebär inte att undervisningen ska utformas på samma sätt överallt eller att skolans resurser ska fördelas lika. Hänsyn ska tas till elevernas olika förutsättningar och behov. Det finns också olika vägar att nå målet. Skolan har ett särskilt ansvar för de elever som av olika anledningar har svårigheter att nå målen för utbildningen. Därför kan undervisningen aldrig utformas lika för alla. För- och grundskolenämnden verksamhetside är att: Alla barn och elever i Skellefteå ges goda kunskaper och färdigheter, tror på sin egen förmåga och har en bärande framtidstro. Skol- och kulturkontorets vision är att Alla barn ska bli sitt bästa jag Visionen för all ny- till- och ombyggnation av förskolor och skolor är: Flexibla lärmiljöer som optimerar lärandet anpassade för framtiden i ekologiskt, ekonomiskt och socialt perspektiv Vid byggandet av nya förskolor och skolor ska detta ligga till grund för utformandet av miljöerna. Syfte med ramprogrammet Ramprogramet är ett styrdokument och ett underlag för kommunikation mellan de människor som berörs vid utformande av ny- eller ombyggnation av en skola: vid beställning, planering, utformning, upphandling och uppförande av lokaler och miljöer ämnade för skolans verksamhet. Det ska kunna läsas av alla som är intresserade och underlätta förståelsen av skolans verksamhet. Ramprogrammet är en bro mellan olika perspektiv och ska användas vid utformande av miljöer i en skola. Hänsyn ska även tas till andra kommunala och statliga policys, riktlinjer strategier, bestämmelser och styrdokument. 2 (15)

4 Ramprogrammet kommunicerar värden och målbilder för verksamhet som bedrivs på skolan. Det ger möjlighet att forma lokaler och miljöer i skolan på olika sätt utifrån styrande principer inom en yttre ram. Det innehåller ramar rörande utemiljö och byggnadens utformning med avseende på verksamhetens lär- och arbetsmiljö. Ramprogrammet är ett styrdokument för alla som involveras i projekt inom och utom kommunens förvaltning. De ska revideras vid behov men minst en gång per mandatperiod och varje projekt ska utvärderas 1 år efter tillträde. Övergripande ställningstaganden Begreppet skola innefattar förskoleklass, fritidshem, grundskola och grundsärskola Skellefteå kommun ska sträva efter en skolstruktur med F-9-skolor och ska följa läroplanens stadieindelning. När kommunen ser över skolstrukturen eller bygger nya skolor ska undervisningens kvalitet och elevernas bästa utgöra utgångspunkt. När Skellefteå kommun bygger nya skolor ska dessa omfatta minst två paralleller per årskurs. Att bygga i flera plan är fördelaktigt ur både ett ekonomiskt och ekologiskt perspektiv. Att bygga i flera plan frigör dessutom yta för en utemiljö. Vid val av placering bör skolan placeras så att det skapas en god utemiljö där hänsyn tas till tomtens befintliga vegetation och topografi. Skolan bör även om möjligt placeras på så sätt att synergieffekter kan uppnås med andra verksamheter t.ex. bibliotek, fritidsgård etc. Skolan är en av de viktigaste platserna i samhället, där byggs framtiden och detta ska våra skolbyggnader signalera. Skellefteå kommun strävar efter att erbjuda sina medborgare en skola i toppklass vilket också ska speglas när skolor byggs. Gällande läroplan ska ligga till grund för vilka funktioner som skolan ska inrymma. Värdegrund och uppdrag enligt läroplan för grundskolan, förskoleklass och fritidshemmet Eleven ska i skolan möta respekt för sin person och sitt arbete. Skolan ska sträva efter att vara en levande social gemenskap som ger trygghet och vilja och lust att lära. Skolan verkar i en omgivning med många kunskapskällor. Strävan ska vara att skapa de bästa samlade betingelserna för elevernas bildning, tänkande och kunskapsutveckling. Personlig trygghet och självkänsla grundläggs i hemmet, men även skolan har en viktig roll. Varje elev har rätt att i skolan få utvecklas, känna växandets glädje och få erfara den tillfredsställelse som det ger att göra framsteg och övervinna svårigheter. Skapande arbete och lek är väsentliga delar i det aktiva lärandet. Särskilt under de tidiga skolåren har leken stor betydelse för att eleverna ska tillägna sig kunskaper. Skolan ska sträva efter att erbjuda alla elever daglig fysisk aktivitet inom ramen för hela skoldagen. 3 (15)

5 Undervisningen i fritidshemmet ska stimulera elevernas utveckling och lärande samt erbjuda eleverna en meningsfull fritid. Detta ska ske genom att undervisningen tar sin utgångspunkt i elevernas behov, intressen och erfarenheter, men också att eleverna kontinuerligt utmanas ytterligare genom att de inspireras till nya upptäckter. I undervisningen ska eleverna erbjudas en variation av arbetssätt, uttrycksformer och lärmiljöer som integrerar omsorg och lärande. Tillgänglighet Alla barn ska oberoende av förutsättningar få ett meningsfullt utbyte och aktivt kunna delta i det gemensamma och gemensamhetsskapande aktiviteter. Lokalerna och miljön i skolan ska vara tillgängliga för alla barn och vuxna. Tillgänglighetsanpassningen av lokaler och utemiljö ska följa rådande lagstiftning och regelverk. Diskrimineringslagen definierar funktionsnedsättning som varaktig, fysisk, psykisk och/eller begåvningsmässig begränsning av en persons funktionsförmåga som till följd av en skada eller sjukdom fanns vid födseln, har uppstått därefter eller kan förväntas uppstå. En del funktionsnedsättningar är synliga men det finns också väldigt många som inte syns. Ett funktionshinder kan uppstå i relation till miljön. Att en miljö är tillgänglig innebär att personer med funktionsnedsättning kan använda samma förflyttningsvägar och entréer som andra, att de kan orientera sig och ta del av samma aktiviteter. En dåligt utformad miljö eller verksamhet kan bli funktionshindrande även för den som inte har en funktionsnedsättning. Färgsättning av lekredskap eller olika val av material i utemiljön kan vara exempel på hur man kan skapa tillgängliga miljöer utomhus. Forskning Det finns få studier på hur elevers inlärning påverkas av den fysiska miljön. Men i den engelska studien Clever Classrooms (Professor Peter Barrett, Dr Yufan Zhang, Dr Fay Davies, Dr Lucinda Barrett) som först publicerades 2015 har man tagit fasta på detta perspektiv och studerat 153 klassrum på 27 olika brittiska skolor. Det bör understrykas att slutsatserna i studien är baserade på data från skolor och elever i England och är därför betingade av de geografiska och pedagogiska särdrag som finns där. Resultatet av denna studie visar att den fysiska miljön i stort har stor betydelse för inlärning. De faktorer som har stor betydelse för inlärning finns nedan sammanfattade under rubrikerna Naturlighet, Individualisering och Stimulans. Studien visade att faktorer som gäller hela skolan (t.ex. kommunikationsytor, specialytor och lekytor) har betydligt mindre påverkan på inlärningen än det individuella klassrummet. Slutsatsen av detta blir i studien att det viktigt med ett väl fungerande klassrum utifrån utformning och arbetsmiljö. Små förbättringar kan göra stora skillnader. T.ex. att förändra layouten av ett rum och färgen i rummet. 4 (15)

6 Naturlighet Ljus Gott naturligt ljus hjälper till att skapa en känsla av fysiskt och mentalt välmående och det verkar som att det har betydligt mer påverkan än enbart vara ett synhjälpmedel. Av alla parametrar sammantaget så är ljuset den parameter som har störst individuellt påverkan på elevers inlärning. Luft Barn är speciellt sårbara för alla typer av luftföroreningar eftersom att deras andning och ämnesomsättning är så hög. Studien visar att en god luftkvalité avsevärt förbättrar elevernas prestationer. Temperatur Studien visar att med stigande lufttemperatur och luftfuktighet rapporterar eleverna att de känner obehag och deras prestationsnivå försämras. Klassrummet bör hållas svalt och komfortabelt för att uppnå en god lärmiljö. Ljud en sekundär faktor Studien visar att komfortabel och tydligt auditiv perception tillsamman med frånvaro av bakgrundsbrus inte bara hjälper till med att förbättra kommunikation utan förbättrar också arbets- och inlärningseffektiviteten. Studien visar också att ett sittarrangemange som tillåter att eleverna är närmare läraren gör det lättare för lärare att göra sig hörda. Individualisering: ägarskap och flexibilitet Flexibilitet Klassrum spelar en högst viktig roll i skolan då det är där kärnverksamheten pågår. Klassrum kan stödja individualisering genom att erbjuda en variation av möjligheter till olika inlärningsstilar. Studien har funnit att: Breakout space Grupprum i direkt anslutning till klassrum har en positiv effekt på inlärning. Förråd Goda och lättillgängliga förvaringsmöjligheter är viktigt så det inte tar upp inlärningsyta. Inlärningszoner Yngre elever, som spenderar mycket tid med lekbaserad inlärning, har nytta av ett stor antal olika lärmiljöer. För äldre elever som spenderar mer tid med individuell inlärning eller grupparbeten är behovet ett mindre antal olika lärmiljöer. Rummets form och yta Rum med varierad planlösning ger större potential för att kunna skapa olika aktivitetsområden för yngre elever. För äldre elever har det visat sig att kvadratiska, större rum underlättar deras inlärningsmöjligheter. 5 (15)

7 Väggyta Stora, lätt tillgängliga väggytor ger flexibla möjligheter för att visa information och elevers arbete. Ägande Psykologisk forskning har visat att hur personliga ytor känns är en viktig faktor i formandet av en persons identitet och självkänsla. Det har argumentrats att en nära och personlig yta är bättre för att ta åt sig, memorera och återge information (McMillan 1997) När ett barn känner att de hör hemma i klassrummet verkar bordet vara dukat för att kunna utveckla en känsla av ansvartagande. Studien Clever Classrooms fann att en rad faktorer som hjälper barn att identifiera sig med sitt klassrum. T. ex. rummets design, rummets möjlighet till att visa upp information, möjlighet att äga så som klädkrokar, skåp eller lådor, väl designade och barnanpassade möbler är viktiga faktorer. Stimulans (rätt nivå av): Visuell komplexitet och färgsättning. Visuell kompexitet Undersökningar har visat att barn som befinner sig i omständigheter där det är låg visuell distraktion spenderar mindre tid off-task och uppnår högre resultat än barn i en miljö med hög visuell distraktion (Godwin och Fisher 2014) Samma studie fann också att resultaten för barnen var högre i sparsmakat dekorerade klassrum än dekorerade klassrum. Å andra sidan fann Read et al (1999) att differentierade ytor med varierande takhöjd och färgsättning uppmuntrar till samarbete. Studien Clever Classrooms visar att lagom är bästa, d.v.s. att en lagom visuellt varierad planlösning och takhöjd stimulerar elevers uppmärksamhet. Färg I studien bedömdes färgelement från lågt ljusstarka färger (vit/blek) i ena änden av skalan och hög ljusstarka färger (röd/orange) i den andra. När stimulans från användning av färger betraktas som en funktionell faktor som påverkar lärande, visade det sig ha ett kurvlinjärt samband, där optimal påverkan nås på en medelnivå. D.v.s. en lagom blandning av svaga och starka färger. För och grundskolenämndens målbilder och styrande principer när Skellefteå bygger en ny eller bygger om en skola 1. Övergripande vision Flexibla lärmiljöer som optimerar lärandet anpassade för framtiden i ekologiskt, ekonomiskt och socialt perspektiv 6 (15)

8 2. Definition av lärmiljö Skolan ska bejaka och uppmuntra lärande i alla dess former oavsett tid och plats. Begreppet lärmiljö är vidsträckt, och omfattar såväl det omgivande samhället och den digitala världen som miljön i och utanför skolbyggnaden. Skolan ska i första hand vara en plats för möten, en plats att under pedagogisk ledning lära tillsammans, bearbeta kunskaper, utmanas och få nya insikter. I detta dokument behandlas den lärmiljö skolan skall erbjuda. Med lärmiljö avses här sambandet mellan aktiviteter och fysisk miljö, såväl ute som inne. 3. Hållbarhet Skolan ska präglas av hållbarhetstänkande i såväl verksamhet som fysisk miljö Pedagogisk hållbarhet Planeringen av skolans byggnader ska ske parallellt och i samspel med en långsiktig pedagogisk utvecklingsplanering. Utformningen av den fysiska miljön ska ha utgångspunkt i det pedagogiskt hållbara, så att lärmiljön utgör stöd för ett arbetssätt i enlighet med dagens styrdokument men också är flexibel inför framtida förändringar av organisation, arbetssätt och en förändrad värld. Skolans verksamhet ska stödjas av modern utrustning för digital rörlighet, och byggnaderna ska utrustas med digital infrastruktur som i möjligaste mån ska kunna möta den snabba tekniska utvecklingen. Lärmiljön håller över tid och för olika pedagogiska strömningar Ekonomisk hållbarhet Av ekonomiska och ekologiska skäl ska såväl nya som befintliga skolor sträva efter att inte använda mer yta än nödvändigt. Skolans byggnader ska vara yteffektiva och planeras för hög nyttjandegrad under skoldagen. Alla möjligheter till verksamhetsmässig och rumslig samverkan ska prövas i syfte att optimera rumsanvändningen. I varje projekt ska förutsättningarna för att upplåta skolans rumsliga och utrustningsmässiga resurser utanför skoltid prövas. Likaså ska samarbetsmöjligheter mellan skolor och med externa verksamheter inventeras och prövas innan nya lokaler byggs för skolans ändamål. Vid nybyggnation har skolan hemvister, tryggheten finns i en större zon. Skolan ska vara utbyggnadsbar. Planera för utbyggnad vid nybygge Möjligheten att samlokalisering av skola och förskola ska göras inför varje nytt projekt Vid utökat lokalbehov krävs ett beslut av för-och grundskolenämnden. 7 (15)

9 3.3. Ekologisk hållbarhet Skolans byggnader ska präglas av hållbarhetstänkande i allt från samhällsbyggnad till val av material och tekniska system. Skolans byggnader och verksamhet ska planeras så att resurshushållning och kretsloppstänkande är en naturlig del i det dagliga arbetet. Bild på Högåsskolan i Knivsta Nya byggnader ska ha så hög miljöklassning som möjligt I skolan skapas förutsättningar för återvinning och kretsloppstänkande 3.4. Social hållbarhet En socialt hållbar skola ska skapas genom mångfald och öppenhet. Skolan ska utan undantag välkomna alla elever, och erbjuda stöd och utmaningar i förhållande till elevens individuella förutsättningar och behov. Kommunens skolor ska vara likvärdiga. Skolan ska byggas och organiseras med största möjliga töjmån för snabba förändringar av elevantalet, så att t.ex. nya medborgare i området och i kommunen utan fördröjning kan integreras i verksamheten. Skolan ska vara en del av närsamhället och därför kunna nyttjas över stora delar av dygnet. Vid nybyggnation dimensioneras skolan utifrån elevprognos för upptagningsområdet. Skolan har en välkomnande entré och få andra ingångar där det är lätt att orientera sig vidare. Gemensamma funktioner ligger centralt placerade i skolan. 8 (15)

10 Skiss på Moröbacke skola som visar en välkomnande entré 4. Arbetssätt 4.1. Hela barnet hela dagen Skolan ska genomsyras av synsättet hela barnet hela dagen, där varje elev ska ges möjlighet att bli sitt bästa jag. Denna helhetssyn på individ och lärande förutsätter nära samarbete på alla nivåer, med elevernas bästa i fokus. Gemensamt personalrum för alla yrkeskategorier som arbetar i skolbyggnaden. Skola och fritidshem ska vara likvärdiga parter i arbetslaget. I syfte att skapa en helhet kring eleverna ska ett tätt samarbete ske kring aktiviteter och gemensamma lokaler för fritidshem och skola. Eleverna på fritidshem ska ha tillgång till ett samlingsrum samt övriga lokaler i hemvistet. Samlingsrummet kan även användas för skolverksamhet. Lokalerna ska understödja ämnesövergripande samarbete Verklighetsnära lärande I syfte att rusta eleverna för att bli framtidens världsmedborgare ska de i skolan tränas att möta, analysera och lösa för dem adekvata utmaningar, där kunskap och förmågor utgör nödvändiga redskap. Alla aktiviteter och lärandemoment vara väl motiverade och insatta i för eleven begripliga sammanhang. Lärare ges stöd och möjlighet att pröva och utveckla pedagogik och metodik anpassad till eleverna och vilande på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. 9 (15)

11 Eleverna ska inbjudas att efter förmåga och i ökande grad delta aktivt i planering och genomförande av olika aktiviteter Skolan utformas så att alla elevers arbeten kan synliggöras. I skolan finns samlingsmöjligheter för större elevgrupper där framträdanden och redovisningar kan ske ostört Lärare och lärarteamet Med läraren avses i detta dokument all pedagogisk personal Engagerade och kompetenta lärare är skolans viktigaste framgångsfaktor, och Skellefteås skolor ska vara attraktiva arbetsplatser för såväl medarbetare som elever. Det finns ytor för medarbetarna som möjliggör att arbeta enskilt och tillsammans med andra. 5. Skolans rum 5.1. Flexibla lärmiljöer Att skolans lärmiljöer ska vara flexibla innebär att de ska erbjuda plats och pedagogisk ledning för skiftande aktiviteter, i situationsanpassade grupperingar och med olika krav på lärare, lokaler och utrustning. Det ska finnas utrymme för varierande arbetssätt och olika organisationsformer. Skolan ska erbjuda olika typer av platser, rum och rumsgrupper av olika storlek och med olika utrustning, såväl ute som inne. I skolan finns det ett stort antal varierade lärmiljöer i olika storlek. Rum ska kunna nyttjas under hela dagen och hela året både av elever och medarbetare. 10 (15)

12 Exempel från Floraskolan hur två hemarenor kan se ut med olika typer av rum för olika funktioner Inspirerande och kreativa lärmiljöer Samarbete och dialog är grunden för skolans arbete, och lärmiljön ska innehålla lätt tillgängliga arenor för grupparbete, samtal och presentation. Lärmiljöerna ska utformas och utrustas för individuella behov, för ämnesfördjupning men också för att underlätta ämnesövergripande, tematiska arbetssätt. För att stimulera elevens inre drivkrafter, kreativitet, nyfikenhet och lust att lära ska skolan ha riklig tillgång till platser med inspirerande utrustning där alla sinnen aktiveras. Lokalerna utformas så att de främjar läroplanens mål Skolans lärmiljöer utformas olika utifrån elevers progression Centralt placerade ämnesövergripande arenor i närhet till hemvist. 11 (15)

13 6. Trygghet och studiero Skolan ska vara en trygg plats där alla elever utan undantag känner sig välkomna. Skolan ska byggas och organiseras för ständig vuxennärvaro i elevernas miljöer. Den fysiska miljön ska utformas utan dolda vrår och med hög grad av transparens för att alla ska se och bli sedda Bild från Moröbacke skola som visar på hög grad av transparens Pedagogernas arbetsplatser ligger i direkt anslutning till elevernas hemvist. Skolan utformas så att kommunikationsvägar säkrar hög vuxennärvaro Skolan utformas med hög grad av transparens som skapar trygghet men även integritet. Elever och medarbetares säkerhet har hög prioritet i utformandet av skolan 7. Utemiljö Det är viktigt att betrakta utomhusmiljön som en lärmiljö som förutom att den är anpassad för elevernas ålder har kopplingar till vad läroplanen säger om utomhusverksamhet. Det ska finnas plats för lek, lärande och rörelse. Utemiljön på skolgården ska zoneras i en trygg zon, vidlyftig zon och vild zon. - Den trygga zonen finns nära byggnaden. Där ska tempot upplevas lugnare. - Den vidlyftiga zonen ska ge utrymme för rörelse i olika riktningar 12 (15)

14 - Den vilda zonen ger eleverna möjlighet att utforska på egen hand och uppleva avstånd från omvärlden och bör vara vegetationsklädd Skiss över Lejonströmskolans utemiljö Åk F-2 Ängen med Trygg Zon närmast entréerna, Vidlyftig zon för rörelse och lek, Vild zon för att eleverna ska få uppleva känslan av att få vara ifred. Åk 3-5 Fjället med Trygg zon en plats att chilla närmast entréerna, Vidlyftig zon för rörelse i olika former, Vild zon med olika samlingsplatser en bit från entrén. Vid nybyggnation ska det i ett tidigt skede arbetas parallellt med såväl byggnad som utemiljö Vid ny- och ombyggnad ska det finnas en tydlig budget avsatt för utemiljön. Vid tillbyggnad eller nybyggnad ska det ingå i processen att noggrant överväga inte bara hur utemiljöerna ska se ut utan även var på tomten de placeras. Vid utformande av utemiljön ska den beslutade processen Att skapa jämställda utemiljöer i förskola och skola användas. Finns det befintlig vegetation och terräng på tomten ska merparten av vegetationen sparas. Utemiljön anpassas med ytor för ämnet idrott och hälsa, ytor som också ska användas för rast och fritidsverksamhet. Utemiljön ska bestå av en tillräcklig friyta som är tillgänglig för elevernas lärande och lek. 13 (15)

15 8. Trafik Trafikytor och lekytor ska vara skilda åt. Vid behov ska skolan bulleravskärmas mot angränsande trafik. Det ska finnas tillgång till ett antal personalparkering enligt kommunens parkeringspolicy. Ambitionen är att personalen, elever och vårdnadshavare först och främst ska gå, cykla eller åka kollektivt till skolan. För dessa ändamål måste det finnas tillräckligt goda förutsättningar avseende gång- och cykelvägar, funktionella cykelparkeringar etc. För vårdnadshavare som lämnar och hämtar sina barn med bil bör parkeringsytor utformas så att ett lättbegripligt flöde skapas utan farliga backrörelser eller korsande gångstråk. Logistiken kring lämning och hämtning är viktig och varje skola bör tydligt ange vart lämning och hämtning ska ske. Angöring för varutransporter ska om möjligt avskiljas från övrig angöring. Skolgården är fordonsfri 9. Specialsalar Definition av specialsalar: Lokaler anpassade till slöjd, teknik, NO, bild, musik, idrott, hemkunskap. Tillgången till specialsalar ska motsvara läroplanens krav. F-3-skolor: På F-3-skolor ska det finnas tillgång till en lokal för slöjdämnet och en för idrottsämnet. Det kan innebära att elever skjutsas till en annan skola. Befintliga specialsalar sparas om de inte behöver användas till annan verksamhet F-6-skolor: F-6-skolor har tillgång till specialsalar. Det kan innebära att elever skjutsas till en annan skola. Befintliga specialsalar sparas om de inte behöver användas till annan verksamhet 10. Skolrestaurang Skollunchen ska serveras utifrån av för och grundskolenämndens beslutade ramtider. Tillagningskök ska vara normen. Kapaciteten i matsalen beräknas utifrån antal sittplatser gånger faktor tre I matsalen ska det finnas möjlighet för elever att äta avskilt I planeringen är det viktigt att beakta schemaläggning och elevflöden i matsalen 14 (15)

16 11. Förändringsprocesser Skellefteås skolverksamhet ska kontinuerligt bedriva ett pedagogiskt utvecklingsarbete för att kvalitetssäkra verksamheten och uppnå likvärdighet mellan skolorna. Om- eller nybyggnadsprojekt utgör utmärkta tillfällen till utvecklingssprång, och byggnadsplaneringen ska då ske parallellt och i samspel med en långsiktig pedagogisk utvecklingsplan. Skolledning och personalrepresentanter ska involveras i planeringsprocessen med fokus på samarbetsfrågor. Inför betydande förändringar av organisation och arbetssätt ska höjd tas för fortbildning av den pedagogiska personalen så att de står väl rustade att möta de nya utmaningarna. Personal och verksamhetsansvariga deltar i planeringsprocessen via skol- och kulturkontorets lokalteam. Förändringsarbete påbörjas i samband med att verksamhetsidén utformas. 15 (15)

MÅLBILDER FÖR LÄRMILJÖN I SKELLEFTEÅS GRUNDSKOLOR

MÅLBILDER FÖR LÄRMILJÖN I SKELLEFTEÅS GRUNDSKOLOR MÅLBILDER FÖR LÄRMILJÖN I SKELLEFTEÅS GRUNDSKOLOR Övergripande vision Flexibla lärmiljöer som optimerar lärandet, anpassade för framtiden i ekologiskt, ekonomiskt och socialt perspektiv Lärmiljö - definition

Läs mer

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden.

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden. Författningsstöd Övergripande författningsstöd 1 kap. 4 skollagen Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns

Läs mer

Pedagogisk Verksamhetsidé

Pedagogisk Verksamhetsidé 20180531 Pedagogisk Verksamhetsidé för nya Vikstaskolan (Fritidshem, förskoleklass och grundskola) KIL1000, v1.1, 2014-01-31 En trygg och utvecklande mötesplats där alla elever lyckas! Vår verksamhetsidé

Läs mer

1. Skolans värdegrund och uppdrag

1. Skolans värdegrund och uppdrag 1. Skolans värdegrund och uppdrag Grundläggande värden Skolväsendet vilar på demokratins grund. Skollagen (2010:800) slår fast att utbildningen inom skolväsendet syftar till att elever ska inhämta och

Läs mer

I den här foldern kan du som vårdnadshavare läsa om vilket uppdrag förskoleklassen har och vad som präglar förskoleklass i Habo kommun.

I den här foldern kan du som vårdnadshavare läsa om vilket uppdrag förskoleklassen har och vad som präglar förskoleklass i Habo kommun. I den här foldern kan du som vårdnadshavare läsa om vilket uppdrag förskoleklassen har och vad som präglar förskoleklass i Habo kommun. Vill du veta mer kan du kontakta rektorn på respektive skola i Habo.

Läs mer

Gemensamma mål för fritidshemmen i Sparsör

Gemensamma mål för fritidshemmen i Sparsör Gemensamma mål för fritidshemmen i Sparsör Detta material Lust att lära och möjlighet till att lyckas är visionen som Borås stad har satt som inspiration för oss alla som arbetar inom stadens skolor, fritidshem

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i en förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje

Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje elev få utveckla sina möjligheter att kommunicera och därmed få tilltro till sin

Läs mer

Alla ska ständigt utvecklas. Vision för Laholm kommuns fritidshem

Alla ska ständigt utvecklas. Vision för Laholm kommuns fritidshem Alla ska ständigt utvecklas Vision för Laholm kommuns fritidshem November 2014 www.laholm.se Alla ska ständigt utvecklas! Fritidshemmet kompletterar utbildningen i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan,

Läs mer

Ektorpsskolans lokala arbetsplan

Ektorpsskolans lokala arbetsplan EKTORPSRINGEN Ektorpsskolans lokala arbetsplan Fritidshemmet 2017/18 Enligt skollagens 14:e kapitel om Fritidshemmet finns ett antal mål för fritidshemsverksamheten. Fritidshemmet ska stimulera elevernas

Läs mer

Läroplan för förskolan

Läroplan för förskolan UTKAST 1: 2017-09-11 Läroplan för förskolan 1. Förskolans värdegrund och uppdrag Grundläggande värden Skolväsendet vilar på demokratins grund. Förskolan ingår i skolväsendet. Enligt skollagen (2010:800)

Läs mer

MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp

MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN 2017-2018 Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp 2017-06-02 VISION Vi har Värmlands bästa skola i Hagfors kommun, när vi tidigt ser, hör och

Läs mer

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, Behörighetskrav: Lärare och förskollärare: Vilka som får undervisa i skolväsendet Endast den som har legitimation som lärare eller förskollärare och är

Läs mer

Verksamhetsidé för Solkattens förskola

Verksamhetsidé för Solkattens förskola Verksamhetsidé för Solkattens förskola VERKSAMHETSIDÉ Solkattens förskola är en demokratisk mötesplats för barns lek, lärande och utveckling, inflytande och delaktighet. En välkomnande förskola som genomsyras

Läs mer

Måldokument för fritidshemmen inom Vård & bildning i Uppsala kommun

Måldokument för fritidshemmen inom Vård & bildning i Uppsala kommun Måldokument för fritidshemmen inom Vård & bildning i Uppsala kommun Om fritidshemmet Fritidshemmet erbjuder omsorg för elever i förskoleklass till och med årskurs 6, fritidshemmet har också ett särskilt

Läs mer

Regeringen föreskriver följande. Den läroplan som framgår av bilagan till denna förordning skall gälla för förskolan.

Regeringen föreskriver följande. Den läroplan som framgår av bilagan till denna förordning skall gälla för förskolan. VERSION 170823 - UTSKICK Förordning (SKOLFS 2018:xx) om läroplan för förskolan Regeringen föreskriver följande. Den läroplan som framgår av bilagan till denna förordning skall gälla för förskolan. Denna

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Åmberg Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Regeringsredovisning: förslag till text i Lgr11 om fritidshemmet U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Undervisningen i fritidshemmet ska utgå från den värdegrund

Läs mer

Kvibergsskolan F-3. Grundskolan Göteborgs Stad. Att välja förskoleklass och skola

Kvibergsskolan F-3. Grundskolan Göteborgs Stad. Att välja förskoleklass och skola Kvibergsskolan F-3 Grundskolan Göteborgs Stad Att välja förskoleklass och skola Kvibergsskolans vision Kvibergsskolan rustar eleverna med kunskaper och förmågor för att kunna leva hållbart och i balans.

Läs mer

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN Inledning Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti, 1998, finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98. Läroplanen är utformad

Läs mer

Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM

Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM Arbetsmaterial för Sandviksskolan och Storsjöskolan 2015-08-11 Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM Innehållsförteckning Fritidshem - Skolverket

Läs mer

Välkomna till Toftaskolan

Välkomna till Toftaskolan Välkomna till Toftaskolan - Förskoleklass och fritidshem läsåret 2019/2020 ÄNGELHOLMS KOMMUN 2019-01-31 1 Kvällens program 18.00-19.30 Presentation av personal i förskoleklass, på fritidshem och i elevhälsan

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Förordning om ändring i förordningen (SKOLFS 2010:250) om läroplan för specialskolan samt för förskoleklassen och fritidshemmet i vissa fall; SKOLFS

Läs mer

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 2015 har 10 åringen nått statens och våra mål men framförallt sina egna och har tagit ansvar för sin egen utveckling med stöd av vuxna. 10 åringen tror på sig själv

Läs mer

Plan för hur fritidshemmens uppdrag att stimulera elevernas utveckling och lärande kopplas till förskoleklass och de obligatoriska skolformerna

Plan för hur fritidshemmens uppdrag att stimulera elevernas utveckling och lärande kopplas till förskoleklass och de obligatoriska skolformerna Plan för hur fritidshemmens uppdrag att stimulera elevernas utveckling och lärande kopplas till förskoleklass och de obligatoriska skolformerna Barn- och utbildningsförvaltningen Dan Christoffersson, utvecklingschef

Läs mer

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket

V Ä L K O M M E N. Bengt Thorngren Skolverket ? V Ä L K O M M E N Bengt Thorngren Skolverket Varför har allmänna råden revideras? o Råden har anpassats till nu gällande skollag och läroplan o Ge stöd i tillämpningen av bestämmelserna o Belysa utvecklingsområden

Läs mer

Pedagogisk vision och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem

Pedagogisk vision och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem Barn- och utbildningsnämnden 2015-08-24 1 (9) Barn- och utbildningsförvaltningen Förvaltningskontoret Anna Landehag, 016-710 10 62 och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem Eskilstuna kommun

Läs mer

Ansvar Självkänsla. Empati Samspel

Ansvar Självkänsla. Empati Samspel Ansvar Självkänsla Empati Samspel Reviderad version 2018-07-02 Gäller läsåret 2018-2019 Våra förutsättningar: Fritidshemmets uppgift är att genom pedagogisk verksamhet komplettera skolan och förskoleklassen,

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande

Skolplan Med blick för lärande Skolplan 2012-2015 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 23 maj 2012 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns skolplan

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola 1(7) Lokal arbetsplan Lövåsens förskola 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 4 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och

Läs mer

Skolförvaltningen Sörgårdens förskola MÅLBILD. Mölndal (reviderad augusti -16)

Skolförvaltningen Sörgårdens förskola MÅLBILD. Mölndal (reviderad augusti -16) Skolförvaltningen Sörgårdens förskola MÅLBILD Sörgårdens förskola Mölndal (reviderad augusti -16) Våra styrdokument FN: deklaration om de mänskliga rättigheterna FN:s barnkonvention Läroplanen för förskolan

Läs mer

Skolutveckling i Gråbo

Skolutveckling i Gråbo Skolutveckling i Gråbo Skolan i samhället Skolan i samhället - hållbar utveckling Gråbos nya skolor skall utbilda klimatmedvetna medborgare i undervisningen vidga hållbarhetsbegreppet till att omfatta

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Åmberg Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Verksamhetsplan Solhaga förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande

Verksamhetsplan Solhaga förskola Förutsättningar. Verksamhetsidé vision. Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande Oktober 2016 Förvaltning för livslångt lärande Verksamhetsplan Solhaga förskola 2016-2017 Förutsättningar 35 platser Två avdelningar, Solen 1 3 år, Månen 3 5 år 7 pedagoger (4 förskollärare, tre barnskötare

Läs mer

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Hösten 2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Gemensam inriktning för fritidshemmen i Malung-Sälens kommun Framtagen av representanter för fritidshemmens personal 2011-2012

Gemensam inriktning för fritidshemmen i Malung-Sälens kommun Framtagen av representanter för fritidshemmens personal 2011-2012 Gemensam inriktning för fritidshemmen i Malung-Sälens kommun Framtagen av representanter för fritidshemmens personal 2011-2012 Det här materialet har utarbetats utifrån våra styrdokument: Ett annat viktigt

Läs mer

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag Ledningsdeklaration för Östra skolan 2018-2019 Vision Östra skolan skall inrikta sin utveckling mot nästa generations behov av kunskap

Läs mer

Arbetsplan Mira Fritids

Arbetsplan Mira Fritids Arbetsplan Mira Fritids nyaelementar.stockholm.se Titel Arbetsplan Mira Fritids Senast reviderad: 2013-11-07 Utgivare: Mira Fritids, Nya Elementar Kontaktperson: Dan Ögren E-post: dan.ogren@stockholm.se

Läs mer

Grafisk form: Maria Pålsén 2013 Foto omslag: Amanda Sveed/Bildarkivet Foto: Pedagoger på Bockstenskolans frtidshem

Grafisk form: Maria Pålsén 2013 Foto omslag: Amanda Sveed/Bildarkivet Foto: Pedagoger på Bockstenskolans frtidshem FRITIDSHEM -DEN LÄRANDE LEKEN Måldokument för fritidshem i Varbergs kommun Arbetsgrupp Madelene Eriksson, fritidspedagog Eva-Lotta Bjärne, fritidspedagog Lovisa Sandberg Ronan, utredare Mikael Sili, rektor

Läs mer

Kvibergsskolan 4-9. SDF Östra Göteborg

Kvibergsskolan 4-9. SDF Östra Göteborg Kvibergsskolan 4-9 SDF Östra Göteborg Hur bygger vi skolor i Göteborg? Göteborgs Stads Ramprogram "Uppgiften för förskolan och skolan handlar om trygghet, gemenskap, personlig utveckling och lusten att

Läs mer

PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM

PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N SID 1 (7) 2012-11-13 DNR 12-411/7073 BILAGA PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM UPPDRAGET I skollagen står följande om syftet med utbildningen på fritidshemmet:

Läs mer

Bifrost Pedagogiska enhet Bifrosts förskola & Västerberg grundskola Livslångt lärande för barn i åldern 1-12 år

Bifrost Pedagogiska enhet Bifrosts förskola & Västerberg grundskola Livslångt lärande för barn i åldern 1-12 år Bifrost Pedagogiska enhet Bifrosts förskola & Västerberg grundskola Livslångt lärande för barn i åldern 1-12 år På Bifrosts Pedagogiska Enhet känner barn och elever glädje och lust till lärande. Kommunikation,

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Bedömningspunkter förskoleklass och grundskola Måluppfyllelse och resultat

Bedömningspunkter förskoleklass och grundskola Måluppfyllelse och resultat Bedömningspunkter förskoleklass och grundskola Måluppfyllelse och resultat Tillsynen bedömer inom detta område skolans måluppfyllelse gällande kunskapsresultat och värdegrundsarbete och förskoleklassens

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober Skolplan 2016-2019 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober 2015 1 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns

Läs mer

Arbetsplan för Avdelningen Svampen Älvdansens förskola

Arbetsplan för Avdelningen Svampen Älvdansens förskola Arbetsplan för Avdelningen Svampen Älvdansens förskola Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och

Läs mer

Gemensam verksamhetsidé för Norrköpings förskolor UTBILDNINGSKONTORET

Gemensam verksamhetsidé för Norrköpings förskolor UTBILDNINGSKONTORET Gemensam verksamhetsidé för Norrköpings förskolor UTBILDNINGSKONTORET Välkommen till Norrköpings kommunala förskola I Norrköpings förskolor är alla välkomna. Alla barn har rätt att möta en likvärdig förskola

Läs mer

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag

En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag En attraktiv skola i framkant som ger mening och berikar alla varje dag Ledningsdeklaration för Östra skolan 2015-2017 Vision Östra skolan kännetecknas av en strävan att utveckla samverkan mellan skola

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Enhet 1 avdelning 1-5 år och 6-13 år som är öppen dygnet runt. Verksamheter Dag-, kväll-, natt- och helg Förskola för barn 1-5 år Kväll-, natt- och helg

Läs mer

Bovallstrands skola, förskola och fritidshem

Bovallstrands skola, förskola och fritidshem Bovallstrands skola, förskola och fritidshem Välkommen till Bovallstrands skola Från 1 12 år på samma ställe Skolan där ALLA blir sedda Vi satsar på friskvård varje dag Vi erbjuder följande verksamheter:

Läs mer

Lpfö98 Övergång och samverkan. Lgr11, Förskoleklass Lgr11 Fritidshem Lgr11 Övergång och samverkan. Lgrsär11 Övergång och samverkan

Lpfö98 Övergång och samverkan. Lgr11, Förskoleklass Lgr11 Fritidshem Lgr11 Övergång och samverkan. Lgrsär11 Övergång och samverkan Bilaga 2 Försättssida Dnr 2015:201 Förslag till läroplanstexter Lpfö98 Övergång och samverkan Lgr11, Förskoleklass Lgr11 Fritidshem Lgr11 Övergång och samverkan Lgrsär11 Övergång och samverkan Lspec11

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSVERKSAMHETEN

BARN- OCH UTBILDNINGSVERKSAMHETEN BARN- OCH UTBILDNINGSVERKSAMHETEN BARN OCH UTBILDNINGSVERKSAMHETEN En god hälsa och en kreativ lärmiljö är viktiga förutsättningar, för att få en positiv och harmonisk utveckling hos både barn, elever

Läs mer

Omtanke Genom delaktighet, öppenhet och gemenskap visar vi att vi tar hand om varandra och vår omvärld.

Omtanke Genom delaktighet, öppenhet och gemenskap visar vi att vi tar hand om varandra och vår omvärld. Vellinge kommun POST 235 81 Vellinge BESÖK Norrevångsgatan 3 TELEFON 040-42 50 00 Våra värderingar Våra värderingar vägleder oss när vi möter våra kunder, det vill säga medborgare, besökare och företagare.

Läs mer

Fritidshem på Knappekulla. På Knappekullaskolans fritidshem förenar vi god omsorg och pedagogisk verksamhet under hela skoldagen.

Fritidshem på Knappekulla. På Knappekullaskolans fritidshem förenar vi god omsorg och pedagogisk verksamhet under hela skoldagen. Fritidshem på Knappekulla På Knappekullaskolans fritidshem förenar vi god omsorg och pedagogisk verksamhet under hela skoldagen. Läsåret 2015/2016 Allmän information Fritidshemmet är uppdelat i följande

Läs mer

FINNSTASKOLAN VERKSAMHETSPLAN 2013/2014 FINNSTASKOLANS FRITIDSHEM

FINNSTASKOLAN VERKSAMHETSPLAN 2013/2014 FINNSTASKOLANS FRITIDSHEM VERKSAMHETSPLAN 2013/2014 FINNSTASKOLANS FRITIDSHEM Finnstaskolan Finnstaskolan är en skola för elever från förskoleklass till och med åk 5. Av utrymmesskäl har åk 5 f.n. sina klassrum i Broskolans lokaler.

Läs mer

Arbetsplan för Stadsskogens förskola 2 avdelningarna Skatan och Svalan

Arbetsplan för Stadsskogens förskola 2 avdelningarna Skatan och Svalan Arbetsplan för Stadsskogens förskola 2 avdelningarna Skatan och Svalan Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten

Läs mer

Fritidshem i Uddevalla. En plats att utvecklas på

Fritidshem i Uddevalla. En plats att utvecklas på En plats att utvecklas på Fritidshem i Uddevalla vår Helhetsidé Fritidshemmet ska stimulera elevernas utveckling och lärande samt erbjuda dem en meningsfull fritid och rekreation (Skollagen 2010:800 kap

Läs mer

Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F

Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F-3 2018-2019 1 2 Inledning Högalidskolan är en kommunal grundskola för elever från förskoleklass t.o.m. årskurs 9. På lågstadiet finns tre fritidshemsavdelningar

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSPLAN för Ystads kommun

BARN- OCH UTBILDNINGSPLAN för Ystads kommun arkivbild.se BARN- OCH UTBILDNINGSPLAN för Ystads kommun 2010-2014 Antagen av Kommunfullmäktige 2010-04-15-1 - 123 456 Aa Hej! - 2 - Vi ska uppfattas som regionens bästa alternativ för barns och vuxnas

Läs mer

Skolan ska skapa positiva lärmiljöer och alla ska bemötas på ett respektfullt sätt.

Skolan ska skapa positiva lärmiljöer och alla ska bemötas på ett respektfullt sätt. Lillsjöskolan har närhet till Odensalabäcken, skog, grönområden och fotbollsplan/skridskobana. Personalen på skolan är kunnig, engagerad och arbetar för elevernas bästa. Lillsjöskolans anda skall präglas

Läs mer

Hej och välkommen. till Fjälkestads fritidshem, ht-14!

Hej och välkommen. till Fjälkestads fritidshem, ht-14! Hej och välkommen till Fjälkestads fritidshem, ht-14! Fritidshemsverksamheten tar vid när skolan slutar för dagen och i dagsläget håller vi öppet till 17.30. (De dagar det är behov och efter överenskommelse

Läs mer

Fullersta rektorsområde

Fullersta rektorsområde Fullersta rektorsområde Fullersta rektorsområde ligger i Huddinge i ett naturskönt område med närhet till skog, sjöar och idrottsplats. Rektorsområdet har ca 90 personal och ca 580 elever som är uppdelade

Läs mer

Våra barn, vuxna som föräldrar och vuxna som personal i och kring skolan formar den miljö som möjliggör att ALLA barn kan nå sina mål.

Våra barn, vuxna som föräldrar och vuxna som personal i och kring skolan formar den miljö som möjliggör att ALLA barn kan nå sina mål. Våra barn, vuxna som föräldrar och vuxna som personal i och kring skolan formar den miljö som möjliggör att ALLA barn kan nå sina mål. Vi tar ALLA ansvar för allas rätt till trygghet, självkänsla, medkänsla

Läs mer

Det nya i Läroplan för förskolan

Det nya i Läroplan för förskolan Det nya i Läroplan för förskolan Som träder i kraft 1 juli 2019 Malin Malmström Bakgrund - Förskolesatsningen Skolinspektionen har mellan 2015-2017 granskat ett stort antal förskolor och deras ledning,

Läs mer

Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor. norrkoping.se. facebook.com/norrkopingskommun

Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor. norrkoping.se. facebook.com/norrkopingskommun Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun Välkommen till Norrköpings kommunala förskola I Norrköpings förskolor är alla välkomna. Här möter barn och föräldrar

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lspec11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola Undervisningen

Läs mer

MONTESSORIPEDAGOGIKENS PRINCIPER I UNDERVISNINGEN OCH ÄNDÅ ARBETA EFTER LÄROPLANENS INTENTIONER?

MONTESSORIPEDAGOGIKENS PRINCIPER I UNDERVISNINGEN OCH ÄNDÅ ARBETA EFTER LÄROPLANENS INTENTIONER? HUR SKALL VI BEHÅLLA MONTESSORIPEDAGOGIKENS PRINCIPER I UNDERVISNINGEN OCH ÄNDÅ ARBETA EFTER LÄROPLANENS INTENTIONER? Margareta Abenius, Trilobiten Johanna Larsson, Orust Montessori FÖRTYDLIGANDE AV RIKTLINJERNA

Läs mer

Måldokument för fritidshemmen i Uppsala kommun

Måldokument för fritidshemmen i Uppsala kommun Måldokument för fritidshemmen i Uppsala kommun FÖR MER INFORMATION KONTAKTA: Lars Romanus, AFFÄRSOMRÅDESCHEF/SKOLCHEF Åsa Wiberg, VICE AFFÄRSOMRÅDESCHEF Helena Lundvik, VICE AFFÄRSOMRÅDESCHEF E-POST: grundskolan.utv@uppsala.se

Läs mer

ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN. Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun

ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN. Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun 2013-2016 Innehållsförteckning Barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde Grundläggande värden Ramar Utvecklingsområden

Läs mer

Arbetsplan 2010 Klossdammens förskola Sydöstra området

Arbetsplan 2010 Klossdammens förskola Sydöstra området Arbetsplan läsåret 07/08 Arbetsplanen ska bygga på Söderhamns kommuns skolplan, samt målen från BUN:s verksamhetsplan. Övriga styrdokument är läroplan Lpo 94, våra kursplaner och allmänna råd för skolbarnsomsorg.

Läs mer

Dokumentation för dig som deltagit i kursen: Förskoleklassens uppdrag - hur utformar vi förskoleklassens verksamhet?

Dokumentation för dig som deltagit i kursen: Förskoleklassens uppdrag - hur utformar vi förskoleklassens verksamhet? Dokumentation för dig som deltagit i kursen: Förskoleklassens uppdrag - hur utformar vi förskoleklassens verksamhet? Ursprungliga intentioner med förskoleklassen Ny skolform infördes 1998, med syfte att

Läs mer

Foto: Tommy O. Andersson/BIldarkivet.se. Visionsdokument för Bromöllas utbildningsverksamhet

Foto: Tommy O. Andersson/BIldarkivet.se. Visionsdokument för Bromöllas utbildningsverksamhet Foto: Tommy O. Andersson/BIldarkivet.se Visionsdokument för Bromöllas utbildningsverksamhet Alla ska lyckas Utbildningsverksamhetens syfte är att ge alla barn det som de behöver för att lyckas i livet.

Läs mer

Verksamhetsplan för fritidshemmet på Ljuraskolans grundsärskola, inriktning Träningsskolan. Läsåret 2014/2015

Verksamhetsplan för fritidshemmet på Ljuraskolans grundsärskola, inriktning Träningsskolan. Läsåret 2014/2015 Verksamhetsplan för fritidshemmet på Ljuraskolans grundsärskola, inriktning Träningsskolan Läsåret 2014/2015 Fritidshemmet på Ljura grundsärskola inriktning fritidshem Fritidshemmet Stjärnan har fritidsverksamhet

Läs mer

Verksamhetsplan för Väsby skolas fritidshem

Verksamhetsplan för Väsby skolas fritidshem Reviderat 29 mars 2019 Verksamhetsplan för Väsby skolas fritidshem Läsåret 2018-2019 Avdelningar: Fritids förskoleklass-åk 1 Fritids åk 2-3 Fritids åk 4-5 Väsby skola Besöksadress: Skolvägen 11, 194 76

Läs mer

Fritidshem Verksamhetsplan

Fritidshem Verksamhetsplan Läsåret 2018-2019 Uppdaterad fredagen den 31 augusti 2018 Fritidshem Verksamhetsplan Ardeshir kargaryani Avdelningar: Fritids förskoleklass- åk 1 Fritids åk 2-3 Fritids åk 4-5 V äsby skola Besöksadress:

Läs mer

2014 / 2016. Utvecklingsplan för Stage4you Academy

2014 / 2016. Utvecklingsplan för Stage4you Academy 2014 / 2016 Utvecklingsplan för Stage4you Academy 2014 / 2016 Utvecklingsplan för Stage4you Academy Syftet med Stage4you Academy s lokala utvecklingsplan är att fortsätta vårt arbete med att utveckla skolan

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL SKOLAN!

VÄLKOMMEN TILL SKOLAN! VÄLKOMMEN TILL SKOLAN! VI BYGGER SAMHÄLLET I takt med att vi blir allt fler Kungälvsbor bygger vi ut vår verksamhet. Varje år utökas verksamheterna med nya förskolor och/eller grundskolor, fler pedagoger

Läs mer

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys

Verksamhetens systematiska kvalitetsarbete - om grundskolans arbete med systematisk uppföljning och analys Information om skolenheten Kopperskolan är en F-6:skola som h ar ca 320 elever och 45 personal. Skolans organisation har fyra F-1:or och tvåparellelligt från år 2-6. Det finns fyra fritidsavdelningar och

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Storbrons Förskola

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Storbrons Förskola Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Storbrons Förskola 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Arbetsplan. VillUt. för. i Villans rektorsområde

Arbetsplan. VillUt. för. i Villans rektorsområde Arbetsplan för VillUt i Villans rektorsområde 2010-08-30 Lärmiljöer Alla pedagoger har insikt i lärmiljöns betydelse för barns lek, utveckling och lärande. Med lärmiljö menar vi: Pedagogernas förhållningssätt,

Läs mer

Verksamhetsplan. Myggans förskola. Verksamhetsåret 2013

Verksamhetsplan. Myggans förskola. Verksamhetsåret 2013 Verksamhetsplan Myggans förskola Verksamhetsåret 2013 Vår verksamhet bygger på Lpfö 98 som är förskolans egen läroplan. Läroplanen innefattar förskolans gemensamma värdegrund och de övergripande mål och

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Storbrons Förskola

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Storbrons Förskola Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Storbrons Förskola 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Sida 1(14) RAPPORT. Datum Bildningsförvaltningen Anvar Jusufbegovic

Sida 1(14) RAPPORT. Datum Bildningsförvaltningen Anvar Jusufbegovic Bildningsförvaltningen Anvar Jusufbegovic anvar.jusufbegovic@edu.hallsberg.se RAPPORT 1(14) Utvecklingsplan Område Vretstorp Tallbacken och Sagobacken 2018 2019 2(14) Prioriterade mål Under årets arbete

Läs mer

Bakgrund och förutsättningar

Bakgrund och förutsättningar Bakgrund och förutsättningar Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013/2014 Förskoleområde Östra 1 Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Innehållsförteckning Inledning... s. 3 Förskolans

Läs mer

Specialpedagogiska skolmyndigheten välkomnar en revidering av läroplan för förskolan och lämnar här synpunkter på valda delar.

Specialpedagogiska skolmyndigheten välkomnar en revidering av läroplan för förskolan och lämnar här synpunkter på valda delar. 2018-02-02 1 STY-2017/307 Ola Hendar 010-473 53 81 Fredrik Malmberg 010-473 50 00 Till Skolverket Svar på remiss gällande Skolverkets utkast till reviderad läroplan för förskolan, Dnr 2017:783 Specialpedagogiska

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lsam11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Undervisningen

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Södra Vi skola och Tallbackens fritidshem Djursdala skola och fritidshem Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 STYRKORT... 3 INLEDNING...

Läs mer

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan utvärderingsverktyg för Eriksbergsgårdens förskola 2015-16. Denna plan bygger på Lpfö-98- reviderad 2010 ÖSB övergripande strategi och budget

Läs mer

TALLKROGENS SKOLA. Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform

TALLKROGENS SKOLA. Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform TALLKROGENS SKOLA Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform TALLKROGENS SKOLAS Ledord och pedagogiska plattform Tallkrogens skola Innehåll Tallkrogens skolas långsiktiga mål 3 Våra utgångspunkter

Läs mer

Handlingsplan gällande Kreativ Lärmiljö Regnbågsskolan

Handlingsplan gällande Kreativ Lärmiljö Regnbågsskolan Handlingsplan gällande Kreativ Lärmiljö Regnbågsskolan Barn och unga i Gullspångs kommun påverkar sina liv och bidrar till en hållbar värld (Vision) I visionen betonas vikten av individens ansvar för sin

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckan Nattis 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN (Styrplan)

VERKSAMHETSPLAN (Styrplan) VERKSAMHETSPLAN (Styrplan) Bifrosts Pedagogiska Enhet Bifrosts förskola Västerbergskolan 2011-2012 1(6) Barnomsorgs-och utbildningsnämndens vision Mölndals stad ger förutsättningar för barn och elevers

Läs mer

Förskolor och grundskolor i Burlövs kommun. Burlövs. kommun

Förskolor och grundskolor i Burlövs kommun. Burlövs. kommun Förskolor och grundskolor i Burlövs kommun Burlövs kommun Resultat Framgång kan mätas på många olika sätt. De samlade resultaten visar ändå att elever i Burlövs skolor har klättrat stadigt uppåt de senaste

Läs mer

Fritidshem i Uddevalla. En plats att utvecklas på

Fritidshem i Uddevalla. En plats att utvecklas på En plats att utvecklas på Fritidshem i Uddevalla vår Helhetsidé Fritidshemmet ska stimulera elevernas utveckling och lärande samt erbjuda dem en meningsfull fritid och rekreation (Skollagen 2010:800 kap

Läs mer

Alla ska få bli sitt bästa Barn- och utbildningsnämndens mål

Alla ska få bli sitt bästa Barn- och utbildningsnämndens mål www.hassleholm.se Alla ska få bli sitt bästa Barn- och utbildningsnämndens mål 2016-2018 Barn- och utbildningsnämndens vision Varje år välkomnar vi fler än 500 nya barn och elever till vår verksamhet.

Läs mer

Ljusnarsbergs kommuns skolplan utgår från Vision 2020 samt från kommunens värdegrund.

Ljusnarsbergs kommuns skolplan utgår från Vision 2020 samt från kommunens värdegrund. BILDNINGSFÖRVALTNINGEN Skolplan 2012-2015 Ljusnarsbergs kommuns skolplan utgår från Vision 2020 samt från kommunens värdegrund. VISION 2020: Ljusnarsbergs kommun verkar aktivt för en attraktiv livsmiljö

Läs mer