With this product, Produforum and Luckan hope to promote and raise competence concerning cultural entrepreneurship and cultural export and exchange.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "With this product, Produforum and Luckan hope to promote and raise competence concerning cultural entrepreneurship and cultural export and exchange."

Transkript

1 This publication has been produced within the scope of the project Produforum Nordic and Baltic Cultural Export. The aim of the project is to create better working conditions for the cultural field in regards to cultural export and exchange through increased visibility, raised competence, development and distribution of material and documentation of executed international ventures by Finland-Swedish cultural operators. The project was led by The Swedish infocenter in the Helsinki region Luckan, during the period March 3 rd May 31th The project was supported by the European Social Fund through the Finnish Ministry of Education in the programming period With this product, Produforum and Luckan hope to promote and raise competence concerning cultural entrepreneurship and cultural export and exchange. Helsinki May 30 th 2009 Jessica Lerche Executive Manager, Luckan Ann-Christin Hellberg-Sågfors Project Manager, Produforum kulturexport Norden och Baltikum Denna publikation ingår i EU-projektet Produforum kulturexport Norden och Baltikum. Avsikten med projektet var att skapa bättre arbetsförutsättningar för kulturfältet i Svenskfinland gällande kulturexport- och utbyte i form av bl.a. ökad synlighet, kompetenshöjning, utveckling och spridning av material samt genom dokumentation av genomförda internationella satsningar av finlandssvenska kulturaktörer. Projektet leddes av föreningen Luckan i huvudstadsregionen r.f. under tiden Projektet stöddes av Undervisningsministeriet med hjälp av Europeiska socialfonden inom programperioden Produforum och föreningen Luckan hoppas att med denna produkt kunna främja och öka kompetensen inom kulturföretagsamhet och kulturexport- och utbyte på den finlandssvenska kulturarenan. Vi hoppas att Ni har mycket nytta och glädje av denna produkt. Helsingfors den 30 maj 2009 Jessica Lerche Verksamhetsledare, Luckan Ann-Christin Hellberg-Sågfors Projektchef, Produforum kulturexport Norden och Baltikum

2 Slutrapport Utveckling av prototyp evenemangskalender KSF Media Ab / Digitala medier Camilla Stjernvall-Malmberg

3 1. Bakgrund Arbetet omfattar planering och kartläggning av hur evenemangskalendern EvenemaX kan appliceras till den prototyp som utvecklas inom projektet Produforum Kulturexport Norden och Baltikum. Arbetet omfattar utvecklingen av en modell för en platsdatabas samt en modell för ett planeringsverktyg i anslutning till evenemangskalendern. Avsikten med platsdatabasen är att arrangörerna och kulturaktörerna ska få sådan information de behöver för att kunna välja den plats som bäst tillfredsställer behoven då de arrangerar evenemang. Platsdatabasen bör stöda kulturaktörernas turnéverksamhet samt kulturexport och -utbyte. Planeringsverktyget ska hjälpa arrangörerna med planering och koordinering av de evenemang de ordnar för att undvika att flera likartade evenemang arrangeras samtidigt bl.a. så att de inte konkurrerar med varandra om publiken. Planeringsverktyget bör stöda långsiktig planering av evenemang, t.ex. på 10 års sikt. Kartläggningen görs under perioden april-maj Den skriftliga rapporten lämnas till beställaren senast Definition av uppgiften 2.1. Utveckling av en modell för en platsdatabas Syfte Avsikten är att klargöra vilka behov det finns av att utveckla en databas över platser och utrymmen, där evenemang kan arrangeras. Syftet med kartläggningen är att utreda vilken information en databas över platser bör innehålla för att den ska tillfredsställa och fungera på ett ändamålsenligt sätt för alla parter, såväl arrangörer som besökare av evenemang. Kartläggningen omfattar även en utredning av möjligheterna att lägga upp bilder och video i platsdatabasen. Kartläggningen bygger på de lösningar och den erfarenhet KSF Media/EvenemaX redan har utgående från den enklare variant av platsdatabas som tagits i bruk våren Arbetet omfattar även insamling av data om platser för verkställandet av en marknadsförings- och kompetensportal för främjande av kulturexport och utbyte inom Finland samt med Norden och Baltikum. Metod Kartläggningen görs huvudsakligen genom möten och systematiska diskussioner med representanter för Produforums samarbetspartners. Mötena protokollförs och resultatet publiceras i rapporten.

4 2.2. Utveckling av en modell för ett planeringsverktyg Syfte Avsikten är att få en bättre inblick i hurdana verkliga behov arrangörerna har då det gäller långsiktig planering och koordinering av evenemang. Det här omfattar såväl en utredning över vilken information om planerade evenemang bör finnas tillgänglig för andra arrangörer som en utredning av tekniska lösningar för att möjliggöra detta. Metod Kartläggningen görs huvudsakligen genom möten och systematiska diskussioner med arrangörer av evenemang. Mötena protokollförs och resultatet publiceras i rapporten. 3. Kartläggning 3.1. Utveckling av en modell för en platsdatabas Aktörernas behov Från Produforums håll har framförts behovet av en platsdatabas som bland annat kan innehålla bilder från platserna. Möjligheten att se bilder underlättar planeringen och valet av plats då evenemang arrangeras på sådana platser som inte är bekanta från förut. Även för besökarna kan det vara av värde att se hur platsen ser ut. Andra uppgifter som önskats av arrangörerna är främst hur många personer lokalen rymmer, hyrans storlek, kontaktuppgifter för bokning samt tillgången till parkeringsplatser. Övriga frågor som diskuterats i anslutning till plats och ort är användningen av geodata i samband med den betydelse ett evenemangs verkningsområde har. Med verkningsområde avses storleken på det område från vilket besökare tros komma för att följa med eller delta i evenemanget. Verkningsområdet är av betydelse bland annat då det gäller marknadsföringen av evenemang. Möjligheterna att kombinera verkningsområdet med de sökningar som besökarna gör för att få färdbeskrivningen till ett evenemang är också av intresse. Tekniska lösningar nuläget Evenemangskalendern EvenemaX är uppbyggd så att den förutom evenemangsdatabasen även innehåller separata databaser för data om arrangörer och platser. Det här innebär att dessa databaser även kan användas separat för andra ändamål än i anslutning till presentationen av evenemang. För tillfället lagrar platsdatabasen information om namn, adress, kommun, telefon, e- post, webbsida samt väganvisning till platsen. Av dessa är endast namn och kommun obligatoriska uppgifter.

5 Kommunerna är kopplade till regioner, vilket betyder att varje plats även hör till en region. Regionerna består i huvudsak av ett landskap eller del av landskap. Adressen i sin tur är kopplad till Google Maps, vilket gör att ett evenemang syns på kartan ifall adressuppgifterna för platsen är ifyllda. I anslutning till inmatningen av evenemang i kalendern bör även verkningsområdet för evenemanget anges. Verkningsområdet kan vara hela landet (= Svenskfinland), landskapet, närkommunerna, kommunen, en kommundel eller ett bostadsområde. Tekniska lösningar utveckling Alternativen kring inmatning av bilder i platsdatabasen har utretts. En mindre ändring i databasen kan göra det möjligt att även lägga till de 360 -bilder som planerats till kulturportalen. Bilderna är sparade ytterom EvenemaX och visas för ifrågavarande plats genom länkning till de bilder som är aktuella. Angående de andra uppgifterna som önskades av arrangörerna är det likaså möjligt att ändra databasen för att få åtminstone en del av uppgifterna med. Det här gäller t.ex. hur många stå- och sittplaster lokalen rymmer. Användningen av Google Maps för att få reda på inom vilket område besökare söker färdbeskrivningar för att delta i ett evenemang är däremot inte möjlig, då detta är en sak som är beroende av Google. För att underlätta valet av lokal eller spelplats då arrangörerna planerar ett evenemang bör sökalternativen i platsdatabasen utökas, så att man t.ex. också kan söka endast de evenemang som har bilder. För att öka användarvänligheten då det gäller att använda platsdatabasen på ett effektivt sätt för planering av evenemang räcker det inte att informationen är åtkomlig på inmatningssidan. Funktionen bör i stället lyftas fram och finnas tillgänglig även på en vanlig webbsida. Sidan ska inte vara öppen för allmänheten utan finnas bakom en inloggning. Vissa delar av informationen bör fock göras tillgänglig för allmänheten. Detta gäller t.ex bilderna. Alternativen kring geodata eller platsdata i anslutning till verkningsområde har också diskuterats. Medverkande har förutom leverantören av kalenderplattformen även varit ett företag som specialiserat sig på metadata och geodata. I Finland har också inom ramen för andra projekt forskats en del i ontologier och den semantiska webben när det gäller platser. Problemet med platser är bl.a. att namnet inte är unikt, det kan finnas flera namn om samma plats samt att namnet med tiden kan ändras eller försvinna. Hur data av den här typen kan tolkas och värderas är intressant med tanke på kalenderplattformens funktioner. Till rapporten bifogas aktuella artiklar inom det här området.

6 3.2. Utveckling av en modell för ett planeringsverktyg Aktörernas behov Från Produforums håll har framförts behovet av ett långsiktigt och ändamålsenligt planeringsverktyg helst så att det är möjligt att planera till och med på 10 års sikt. Motsvarande behov och önskemål har även framkommit i andra sammanhang i arrangörskretsar. Även kommunerna har behov av ett koordineringsverktyg för långsiktig planering av såväl egna evenemang som andra evenemang som går av stapeln inom kommunens gränser. Arrangörernas behov har kartlagts på olika sätt, såväl genom direkta frågor som i samband med andra diskussioner. Som referensmaterial har även använts en tidigare undersökning som ett antal arrangörer deltog i. På frågan om det finns ett behov av att preliminärt boka datum för evenemang även på längre sikt svarade så gott som alla arrangörer att det nog gärna vill ha den möjligheten. För arrangörerna av större evenemang är det här behovet större än det är för dem som arrangerar mindre evenemang. Särskilt för arrangörerna av större evenemang är det viktigt att evenemanget hittar sin tidpunkt och att det år efter år arrangeras vid samma tidpunkt. Detta underlättar marknadsföringen betydligt och gör även att antalet besökare ökar. Med tanke på bokning av t.ex. artister och annat som hör till är det också viktigt att kunna bestämma tidpunkten en lång tid i förväg. På frågan om hur lång tid i förväg arrangörerna bör kunna göra preliminära bokningar av anser de flesta arrangörerna av de mindre evenemangen att det räcker med ett år eller högst två år i förväg. När det gäller arrangörerna av de större evenemangen vill de flesta gärna planera för 3-4 år i förväg. Få arrangörer ansåg att det är ändamålsenligt att planera på längre sikt, eller som en arrangör utryckte det Inte vet man ju ändå hur världen ser ut då. På frågan om de preliminära bokningarna bör kunna göras för en eller för flera tidpunkter ansåg de flesta att det räcker med en tidpunkt. Som motivering angavs att det kan vara förvillande med flera tidpunkter samt att risken då är större att konkurrerande arrangörer då väljer en av de bokade tidpunkterna. Förutom bokning av preliminär tidpunkt för evenemanget är det viktigt att kunna mata in informationen efter hand nya uppgifter finns tillgängliga. På det sättet fungerar planeringsverktyget även som ett ställe de den senaste informationen alltid finns att tillgå. Övriga saker arrangörerna önskade är att de i planeringsverktyget även har tillgång till inmatad information om tidigare arrangerade evenemang. En stor del av planeringen görs på basen av uppgifter om tidigare evenemang, t.ex. då det gäller det sätt på vilket evenemangen presenteras.

7 Tekniska lösningar nuläget Kalenderplattformen EvenemaX ger redan idag möjlighet att ange att ett evenemang är planerat till en viss tidpunkt. Detta sker genom att välja alternativet Planerat som status för evenemanget. Kalendern innehåller inga tekniska begränsningar för hur långt in i framtiden man kan planera evenemang. För att bättre förstå innebörden med begreppet Planerat är det viktigt att se på ett par av de övriga alternativen då det gäller ett evenemangs status. Status anger var och för vem evenemanget visas. Publicerat innebär att evenemanget visas för allmänheten. Ett evenemang kan även ha statusen Ej publicerat. Skillnaden mellan Ej publicerat och Planerat utgörs närmast av graden av säkerhet för att evenemanget hålls just vid den nämnda tidpunkten samt hur långt planeringen i övrigt gjorts. Någon klar avgränsning mellan de båda termerna finns inte. Vilket val som görs är upp till den som matar in informationen om evenemanget. I vartdera fallet kan samma information som normalt matas in om ett evenemang fyllas i. Här är det dock viktigt att komma ihåg att all information som matas in är synlig även för alla andra inmatare. Status är sökbart och det är därmed även möjligt att lista alla de evenemang som har statusen Planerat. I listningen visas uppgifter om namn, kommun och plats samt tidpunkt för när evenemanget börjar och slutar. Genom att söka på förgången tid är det via sökfunktionen även möjligt att komma åt redan hållna evenemang. Sökningen kan begränsas till en arrangör eller plats eller något annat önskvärt sökkriterium. Tekniska lösningar utveckling Även om den tekniska beredskapen finns redan idag är kalenderplattformen i dagsläget inte särskilt användarvänlig då det gäller att använda den som verktyg för planering av evenemang. Informationen är åtkomlig endast på inmatningssidan. För att funktionen ska vara av betydelse som ett effektivt planeringsverktyg bör den lyftas fram och finnas tillgänglig även på en vanlig webbsida. Sidan bör inte vara öppen för allmänheten utan i stället finnas bakom en inloggning. Resultatet av utredningen om vad som måste göras för att ta i bruk ett mer utvecklat planeringsverktyg visar att det rent tekniskt är möjligt att skapa en användarvänligare sida för planeringen. Ändringen medför dock en hel del arbete, vilket i sin tur medför kostnader. Eftersom sökfunktionen på inmatningssidan av arrangörerna ansetts vara mångsidig och välfungerande är det inte skäl att göra stora ändringar i den. Det är närmast fråga om att sökningen bör vara uppbyggd så att flerval tillåts. Det bör t.ex. vara möjligt att samtidigt söka alla evenemang som har statusen Planerat, Publicerat och Ej publicerat. Så som sökfunktionen nu är uppbyggd måste det ske genom tre separata sökningar. Även sorteringen av sökresultatet bör göras mångsidigare. I nuläget kan sökresultatet sorteras enligt namn, starttid, plats, kommun eller status, men resultatet bör också

8 kunna sorteras enligt arrangör och kategori. En sortering enligt flera nivåer kan även i vissa fall vara av intresse. Kalendern tillåter flera preliminära bokningar av samma evenemang, eftersom tillämpningen inte klarar av att skilja på om inmatad information hör till samma eller till olika evenemang. Möjligheterna kontra riskerna med att tillåta flera preliminära bokningstidpunkter måste därför noga diskuteras. Ifall man går in för ett system med endast en bokning per evenemang är det här någonting som måste ske genom att ge direktiv till inmatarna. 4. Sammanfattning I kartläggningen har arrangörernas och aktörernas åsikter klargjorts. Utifrån dessa har den tekniska beredskapen avseende den nuvarande databasen utretts. Detta har skett delvis individuellt och delvis i samråd med leverantören av kalenderplattformen. Samtidigt har utretts hur kalenderplattformen kan utvecklas i den riktningen att arrangörernas och aktörernas behov och önskemål tillfredsställs. Kopplingen till den under planering varande kulturportalen har även beaktats. Utredningen ger för handen att det är viktigt för arrangörerna att kunna göra preliminära bokningar bland annat i syfte att undvika att likartade evenemang planeras till samma tidpunkt. Även platsdatabasen bör utvecklas. Det mest akuta är möjligheten att lägga till 360 -bilder. För att kalenderplattformen ska kunna användas på ett ändamålsenligt sätt bör den omarbetas, så att bl.a. sökfunktionerna utvecklas. Det är också viktigt att lyfta fram den på en vanlig webbsida för att den ska bli användarvänligare. När det gäller kopplingen till den planerade kulturportalen bör planeringsverktyget fungera relativt fristående från kulturportalen. Detta gagnar båda parter. Dels är målgruppen när det gäller arrangörer av evenemang inte den samma och dels utgör båda en del av en annan helhet. Det är därför inte ändamålsenligt att koppla ihop EvenemaX med kulturportalen på annat sätt än genom normal länkning. Även om de fungerar fristående från varandra är det viktigt med kontinuerliga diskussioner då det gäller samarbete och utveckling. Möjligheten att tillämpa tankarna och kunskaperna kring ontologier och den semantiska webben är på grund av involveringen av utomstående personer endast i startskedet. I dagsläget kan endast anknytas till de artiklar som presenteras i ämnet.

9 5. Kontaktperson Ansvarig kontaktperson för innehållet i denna rapport är Camilla Stjernvall-Malmberg, projektledare KSF Media Ab / Digitala medier PB 200, Borgå camilla.stjernvall-malmberg@ksfmedia.fi

Utvecklande av treparts modell för Nordiskt och Baltiskt samarbete

Utvecklande av treparts modell för Nordiskt och Baltiskt samarbete Produforum kulturexport Norden och Baltikum Utvecklande av treparts modell för Nordiskt och Baltiskt samarbete ACE-Production Ab, FO.nr: 2204863-8 ADRESS: Norra Esplanaden 2 00130 Helsingfors KONTAKTPERSON:

Läs mer

Rapportblankett Manual

Rapportblankett Manual Rapportblankett Manual Innehållsförteckning Rapportblanketten... 3 Allmänt... 4 Steg 1/7... 5 Steg 2/7... 5 Steg 3/7... 6 Steg 4/7... 6 Steg 5/7... 7 Steg 6/7... 7 Steg 7/7... 8 Rapportblanketten Tidigare

Läs mer

Instruktion för användning av

Instruktion för användning av Innehåll 1. Nyheter i biblioteket... 2 2. Inmatning av nya referenser... 2 2.1. Innan du börjar... 2 2.2. Inmatning av nya referenser... 4 2.2.1 Import av flera källor... 4 2.2.2 Skapa enskilda referenser...

Läs mer

Insamling av röst- och tallärare i Norden och Baltikum för prototypen

Insamling av röst- och tallärare i Norden och Baltikum för prototypen Insamling av röst- och tallärare i Norden och Baltikum för prototypen Camilla Hellberg /Heartpeople Denna publikation ingår i EU-projektet Produforum kulturexport - Norden och Baltikum. Avsikten med projektet

Läs mer

Manual Webb-admin för evenemang

Manual Webb-admin för evenemang Manual Webb-admin för evenemang Version: 001 Innehållsförteckning Logga in... 1 Lägg in nytt/redigera evenemang... 3 Prenumerant... 3 Evenemang eller Aktivitet... 3 Huvudtema och Tema... 3 Huvudkategori

Läs mer

206 Finaluppgifter för produktion av webbsidor

206 Finaluppgifter för produktion av webbsidor 206 Finaluppgifter för produktion av webbsidor ALLMÄNT Finaluppgifterna inom produktion av webbsidor innehåller planering och förverkligande av julkalender för tidningen Keskisuomalainens nättjänst, ett

Läs mer

Projektet Skriv Till

Projektet Skriv Till Projektet Skriv Till 2007-2008 Gudstjänstkampanj våren 2008 Utgivare: Svenska hörselförbundet rf Catariina Salo Projektsekreterare Projektet Skriv Till Malax oktober 2008 Tryckt i 100 exemplar Finns även

Läs mer

Instruktion för användning av referensbibliotek i VISS version 3

Instruktion för användning av referensbibliotek i VISS version 3 Instruktion för användning av referensbibliotek i VISS version 3 Innehåll 1. Referensbiblioteket i VISS... 2 2. Att söka efter referenser i referensbiblioteket... 2 3. Inmatning av nya referenser... 3

Läs mer

Vill du vara en Kulturarvsskapare?

Vill du vara en Kulturarvsskapare? Vill du vara en Kulturarvsskapare? Tävling för barn och unga: Kulturarvsskaparna Sverige Berätta historien om ett föremål och dela den med hela Europa din grupp kan vinna 500 euro! HUSHÅLLSPAPPER, MOBILTELEFONER,

Läs mer

Användarmanual för Artportalen.se

Användarmanual för Artportalen.se Användarmanual för Artportalen.se Alla Sveriges arter på Internet Artportalen är en databas på Internet som är till för alla och innehåller observationer av djur, växter och svampar i Sverige. Från början

Läs mer

Fråga bibliotekarien. Länkbiblioteket. Sökslussen. Metasökprogrammet Frank och Söksam. biblioteken.fi >

Fråga bibliotekarien. Länkbiblioteket. Sökslussen. Metasökprogrammet Frank och Söksam. biblioteken.fi > Fråga bibliotekarien Länkbiblioteket Sökslussen Metasökprogrammet Frank och Söksam biblioteken.fi > : Informationssökning { www.biblioteken.fi/informationssokning Centrala söktjänster för olika sökbehov

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 21.6.2019 COM(2019) 270 final RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET om bestämmelserna i Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2015/2302 av

Läs mer

Underlag till kravspecifikation för Vårdförbundets tidningsarkiv

Underlag till kravspecifikation för Vårdförbundets tidningsarkiv Underlag till kravspecifikation för Vårdförbundets tidningsarkiv Jonas Söderström 2000 03 01 Inledning En kravspecifikation kan i princip bli hur detaljerad som helst. Detta underlag består av två delar.

Läs mer

Sö ka artiklar öch annan litteratur

Sö ka artiklar öch annan litteratur 1 Sö ka artiklar öch annan litteratur UB:s startsida är en bra startpunkt när du ska söka litteratur. Sökrutan är nästan det första du lägger märke till. Bakom denna sökruta döljer sig en databrunn och

Läs mer

TÄVLINGEN KULTURMILJÖSKAPARNA 2016 "VÅR PLATS" ANVISNINGAR FÖR ATT LADDA UPP TÄVLINGSBIDRAGET PÅ WEBBPLATSEN

TÄVLINGEN KULTURMILJÖSKAPARNA 2016 VÅR PLATS ANVISNINGAR FÖR ATT LADDA UPP TÄVLINGSBIDRAGET PÅ WEBBPLATSEN TÄVLINGEN KULTURMILJÖSKAPARNA 2016 "VÅR PLATS" ANVISNINGAR FÖR ATT LADDA UPP TÄVLINGSBIDRAGET PÅ WEBBPLATSEN WWW.EUROPEANHERITAGEDAYS.COM Den internationella webbplatsen www.europeaheritagedays.com är

Läs mer

Bästa ordförande och sekreterare Helsingfors den 8 september 2009

Bästa ordförande och sekreterare Helsingfors den 8 september 2009 FÖRBUNDSNYTT Bästa ordförande och sekreterare Helsingfors den 8 september 2009 Nu är sommaren förbi och vi drar igång igen med friska tag! Här är en del tips och idéer, som du får ta upp med styrelsen

Läs mer

v1.0 Manual enkel översikt Av Daniel Azzarri daniel@sbf.se 2006-03-27

v1.0 Manual enkel översikt Av Daniel Azzarri daniel@sbf.se 2006-03-27 v1.0 Manual enkel översikt Av Daniel Azzarri daniel@sbf.se 2006-03-27 Bilsport Online v1.0 Bilsport Online är en webbtjänst utvecklad för att hjälpa till med administrationen kring svensk bilsport. Via

Läs mer

Sökexempel Arbetsterapeuter T3

Sökexempel Arbetsterapeuter T3 Sökexempel Arbetsterapeuter T3 En repetition om hur man söker i olika databaser och hur man (i bästa fall) kan få ut den aktuella artikeln i fulltext. Som exempel har vi valt en sökning om arbetsterapi

Läs mer

Uppmaning till alla Folkets Hus och Parkmedlemmar:

Uppmaning till alla Folkets Hus och Parkmedlemmar: Uppmaning till alla Folkets Hus och Parkmedlemmar: Registrera era scener på Riksteaterns databas www.scenrum.nu Registrering och uppdatering av uppgifter på scenrum innebär bra marknadsföring av medlemmarnas

Läs mer

Hantera kontaktuppgifter och skapa användarkonton för ledare på lagets hemsida etc

Hantera kontaktuppgifter och skapa användarkonton för ledare på lagets hemsida etc Hantera kontaktuppgifter och skapa användarkonton för ledare på lagets hemsida etc Ni har kanske, precis som jag, brottats med kontaktuppgifter för ledare på lagsidan? Hur man än lägger till kontaktinformation

Läs mer

Nationellt Samverkansprojekt Biogas i Fordon

Nationellt Samverkansprojekt Biogas i Fordon Nationellt Samverkansprojekt Biogas i Fordon Inventering av fordonspotential biogasdrift i Södermanland 610220 ISSN 1651-5501 Projektet delfinansieras av Energimyndigheten Svenska Biogasföreningen Telefon

Läs mer

Alla Tiders Kalmar län, Create the good society in Kalmar county Contributions from the Heritage Sector and the Time Travel method

Alla Tiders Kalmar län, Create the good society in Kalmar county Contributions from the Heritage Sector and the Time Travel method Alla Tiders Kalmar län, Create the good society in Kalmar county Contributions from the Heritage Sector and the Time Travel method Goal Bring back the experiences from the international work of Kalmar

Läs mer

Manual för medlemsvärvning

Manual för medlemsvärvning Manual för medlemsvärvning BLI MEDLEM I SFP! ETT TVÅSPRÅKIGT OCH FRISINNAT FINLAND BEHÖVER DIG Vem skall värva? Alla kan värva! Vi kan vara stolta över vårt parti, SFP. Därför kan vi alla marknadsföra

Läs mer

estudiebyrå - STUDIETJÄNSTER

estudiebyrå - STUDIETJÄNSTER 1(9) estudiebyrå - STUDIETJÄNSTER INNEHÅLL: STUDIETJÄNSTER i estudiebyrån... 2 Browser-krav... 2 Registrering i portalen... 2 Kom ihåg att uppdatera ändringar i din egen information... 3 Virtual YH:s utbildningsutbud

Läs mer

So ka artiklar och annan litteratur

So ka artiklar och annan litteratur 1 So ka artiklar och annan litteratur UB:s startsida är en bra startpunkt när du ska söka litteratur vare sig du letar efter böcker eller artiklar. Sökrutan är nästan det första du lägger märke till. Bakom

Läs mer

Beredning av planen för hantering av översvämningsrisker och miljörapporten: deltagande, information och hörande

Beredning av planen för hantering av översvämningsrisker och miljörapporten: deltagande, information och hörande Beredning av planen för hantering av översvämningsrisker och miljörapporten: deltagande, information och hörande Bakgrund Planerna för hantering av översvämningsrisker har gjorts för de vattendrags- och

Läs mer

Presentation 2015-12-01 Frågor om content marketing

Presentation 2015-12-01 Frågor om content marketing Presentation 2015-12-01 Frågor om content marketing Elisabeth Thörnsten Novuskontakt: Gun Pettersson 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Swedish Content Agencies räkning genomfört ett undersökning

Läs mer

E-PLIKT E-PLIKT FÖR GÖTEBORGS UNIVERSITET

E-PLIKT E-PLIKT FÖR GÖTEBORGS UNIVERSITET E-PLIKT FÖR GÖTEBORGS UNIVERSITET PRESENTATION FÖR KONTAKTPERSONER DISPOSITION Nätverk och kontaktpersoner Historik och bakgrund Rekvisit för e-pliktigt material Gruppdiskussion Hur gör man med e-plikt

Läs mer

Manual för kursdatabasen (12.01.2005, v. 1.2)

Manual för kursdatabasen (12.01.2005, v. 1.2) Manual för kursdatabasen (12.01.2005, v. 1.2) Innehåll 1. Introduktion 1 1.1 Menyer 1 1.2 Roller 2 1.3 Status 2 2. Skapa nytt kursförslag 3 2.1 Nytt kursförslag 3 2.2 Spara kursförslag och avbryt editering

Läs mer

Tillsynsutveckling i Väst

Tillsynsutveckling i Väst Välj utbildningar! Projektet erbjuder: Utbildningar som ska stärka individ och arbetsplats. Utbildningarnas innehåll och upplägg har arbetats fram i samråd med representanter från era arbetsplatser, en

Läs mer

Sö ka artiklar öch annan litteratur

Sö ka artiklar öch annan litteratur 1 Sö ka artiklar öch annan litteratur UB:s startsida är en bra startpunkt när du ska söka litteratur. Sökrutan är nästan det första du lägger märke till. Bakom denna sökruta döljer sig en databrunn och

Läs mer

Bilder: Tuula Palaste-Eerola

Bilder: Tuula Palaste-Eerola Bilder: Tuula Palaste-Eerola Synlighet åt regionala aktörer! Nylandsveckan är en evenemangsvecka som Nylands förbund koordinerar och där syftet är att ge synlighet åt nyländska aktörer och arbete som gjorts

Läs mer

Vindbrukskollen Nationell databas för planerade och befintliga vindkraftverk Insamling och utveckling

Vindbrukskollen Nationell databas för planerade och befintliga vindkraftverk Insamling och utveckling Vindbrukskollen Nationell databas för planerade och befintliga vindkraftverk Insamling och utveckling Slutrapport Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Sammanfattning... 2 Summary... 2 Bakgrund...

Läs mer

Projektplan för projektet Samarbete mellan minoriteter inom minoriteten (MiM)

Projektplan för projektet Samarbete mellan minoriteter inom minoriteten (MiM) Projektplan för projektet Samarbete mellan minoriteter inom minoriteten (MiM) Innehåll 1. Bakgrund och behov 2. Målsättningar och målgrupp 3. Samarbetsorganisationer och samarbetsparter 4. Projektets resultat

Läs mer

Användarregister för Södra Österbottens evenemangskalender (

Användarregister för Södra Österbottens evenemangskalender ( DATASKYDDSBESKRIVNING Personuppgiftslagen (523/1999) 10 och 24 EU Dataskyddsförordning 2016/679 Datum för uppgörande 24.5.2018 uppdaterad 12.6.2019 1 Den registeransvarige Namn Södra Österbottens förbund

Läs mer

Vägledarna på Luckan Anna Litonius och Muluken Cederborg

Vägledarna på Luckan Anna Litonius och Muluken Cederborg INTERVJUFRÅGOR till EDU-vuxens slututvärdering Informant Vägledarna på Luckan Anna Litonius och Muluken Cederborg Datum 7.8.2012, kl. 8.30 10.00 Dokumentation Skriftlig rapport skriven av Lena Johansson

Läs mer

Evenemang. Gör såhär: http://www.vasabladet.fi/evenemang/ eller http://www.ot.fi/evenemang/

Evenemang. Gör såhär: http://www.vasabladet.fi/evenemang/ eller http://www.ot.fi/evenemang/ Sida 1 av 9 Här kan föreningar, organisationer och andra arrangörer själva sätta in evenemang och händelser i Österbotten. som publiceras på webben och i tidningarna enligt redaktionens urval är till för

Läs mer

Kulturproceduren. Första hjälpen Arrangör är till för dig som är arrangör i Kulturproceduren.

Kulturproceduren. Första hjälpen Arrangör är till för dig som är arrangör i Kulturproceduren. Kulturproceduren Första hjälpen Arrangör Första hjälpen Arrangör är till för dig som är arrangör i Kulturproceduren. Här kan du läsa dig till hur man praktiskt använder Kulturprocedurens olika delar. Den

Läs mer

Utvärdering av projektet Produforum Åboland Maj 2014

Utvärdering av projektet Produforum Åboland Maj 2014 Utvärdering av projektet Produforum Åboland Maj 2014 Som bas för utvärderingen är enkäter och intervjuer som har gjorts med deltagare i projektet: -Hösten 2011 en enkät om behov, 23 respondenter -Vintern

Läs mer

Rapport över Kommunförbundets juridiska enhets kundenkät

Rapport över Kommunförbundets juridiska enhets kundenkät Rapport Kundenkät Dnr 36/83/2014 Partanen Heidi 9.2.2015 Rapport över Kommunförbundets juridiska enhets kundenkät Kommunförbundets juridiska enhet genomförde i slutet av år 2014 en enkät bland kommunala

Läs mer

Nominering - årets landsbygdsprojekt Med checklista

Nominering - årets landsbygdsprojekt Med checklista Nominering - årets landsbygdsprojekt Med checklista Härmed nomineras följande förslag till årets landsbygdsprojekt. Namn på förslaget: Hemlig Festival Journalnummer: 2010-572 Namn på myndighet som nominerar:

Läs mer

Svenska pensionärsförbundets motionskampanj är i full gång!

Svenska pensionärsförbundets motionskampanj är i full gång! FÖRBUNDSNYTT April 2017 Skrivartävlingen - Finland 100 år Temat för årets skrivartävling är Finlands självständighet och vad den har betytt i ditt eget liv. Rubriken för årets bidrag formulerar du själv,

Läs mer

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12 Praktikrapport Facetime Media är en byrå belägen i Lund som hjälper företag att marknadsföra sig via sociala medier. I nuläget är det främst Facebook som är aktuellt men tanken är att företaget i framtiden

Läs mer

Samrådsgrupper Hösten 2014

Samrådsgrupper Hösten 2014 Sanja Honkanen Skoog Ungas Röst -Nuorten Äänet Hösten 2014 Situationen i samrådsgrupper i Sverige idag I mitten av september fick de 52 finska förvaltningskommuner som i dag har en koordinater eller samordnare

Läs mer

Integritetspolicy för personuppgiftshantering

Integritetspolicy för personuppgiftshantering Integritetspolicy för personuppgiftshantering Innehållsförteckning 1 Inledning och syfte... 2 2 Tillämpning och revidering... 2 3 Organisation och ansvar... 2 4 Begrepp och förkortningar... 2 5 Personuppgiftsbehandling...

Läs mer

Publiceringsverktyget

Publiceringsverktyget Publiceringsverktyget Uppdaterad 2015-03-18 Presentera företaget på eventwebben Inför mässan är det viktigt att du så tidigt dom möjligt uppdaterar din presentation på eventwebben. Många av dina kunder

Läs mer

Välkommen till CWT Profilverktyg & CWT Reseportal

Välkommen till CWT Profilverktyg & CWT Reseportal Välkommen till CWT Profilverktyg & CWT Reseportal Profilmanual för resebeställare och profiladministratör Stockholm februari 2019 Bra att veta Denna manual riktar sig till dig som är Resebeställare och/eller

Läs mer

Föreskrift 1/2010 1/(8)

Föreskrift 1/2010 1/(8) Föreskrift 1/2010 1/(8) Anmälan, som bör göras av tillverkaren vid risksituationer berörande hälso- och sjukvårdsprodukter och -utrustning Bemyndigande Målgrupper Giltighetstid Lagen om produkter och utrustning

Läs mer

Manual Utbildningsmodulen

Manual Utbildningsmodulen Manual Utbildningsmodulen för Svenska Bouleförbundets distrikt www.svenskboule.se Logga in (låset högst upp till höger på sidan). Använd dina inloggningsuppgifter (personnummer och lösenord) För att få

Läs mer

Information om Luckornas kommande verksamheter finns längst ner o protokollet

Information om Luckornas kommande verksamheter finns längst ner o protokollet LLuckorna i Svenskfinland PM från Luckornas möte 10 11.3.2016 1. Val av mötesordförande, mötessekreterare Mötet började kl. 14 Ordförande: Sebastian Weckman dag 1, Lotta Lindström dag 2 Sekreterare: Larrie

Läs mer

UNDER 100 DAGAR KVAR TILL GYMNAESTRADAN!

UNDER 100 DAGAR KVAR TILL GYMNAESTRADAN! GYMPINFO 7 APRIL 2015 UNDER 100 DAGAR KVAR TILL GYMNAESTRADAN! Sommaren närmar sig med stormsteg och förberedelserna inför Gymnaestradan intensifieras från dag till dag. I denna sjunde Gympinfo informeras

Läs mer

Administrera projekt på arvsfonden.se

Administrera projekt på arvsfonden.se Administrera projekt på arvsfonden.se Den här manualen vänder sig till dig som är projektledare eller projektadministratör för ett projekt på www.arvsfonden.se Innan du kan börja arbeta med er projektsida

Läs mer

En fråga som då och så uppkommer är Finns det några bevis för att akupunktur hjälper mot spänningshuvudvärk

En fråga som då och så uppkommer är Finns det några bevis för att akupunktur hjälper mot spänningshuvudvärk Sökexempel - Spänningshuvudvärk En fråga som då och så uppkommer är Finns det några bevis för att akupunktur hjälper mot spänningshuvudvärk Eftersom man i detta fall bör göra en sökning i internationella

Läs mer

INNeHÅLLSFFÖTeCKNINg 1. TÄVLINgeNS SYFTe... 4 2. TÄVLINgSSYSTeMeT... 5 3. ANMÄLNINg... 5 4. TÄVLINgSArrANgeMANg... 6

INNeHÅLLSFFÖTeCKNINg 1. TÄVLINgeNS SYFTe... 4 2. TÄVLINgSSYSTeMeT... 5 3. ANMÄLNINg... 5 4. TÄVLINgSArrANgeMANg... 6 MästarePLUS regler INNEHÅLLSFFÖTECKNING 1. TÄVLINGENS SYFTE... 4 1.1. Allmänt... 4 1.2. Syfte... 4 1.3. Etiska regler och värderingar... 4 2. TÄVLINGSSYSTEMET... 5 2.1. Mästare- och MästarePLUS-finaler...

Läs mer

Sö ka artiklar öch annan litteratur

Sö ka artiklar öch annan litteratur 1 Sö ka artiklar öch annan litteratur UB:s startsida är en bra startpunkt när du ska söka litteratur. Sökrutan är nästan det första du lägger märke till. Bakom denna sökruta döljer sig en databrunn och

Läs mer

EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN

EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN Anteckningar från gruppdiskussioner FrukostForum, 2014-01-23 Den 23/1 samlades ett 70-tal personer för att delta i FrukostForum för Vänersborgs näringsliv.

Läs mer

Publiceringsverktyget

Publiceringsverktyget Publiceringsverktyget Uppdaterad 2013-11-18 Presentera företaget på mässwebben Inför mässan är det viktigt att du så tidigt dom möjligt uppdaterar din presentation på mässwebben. Många av dina kunder använder

Läs mer

Ramverk för projekt och uppdrag

Ramverk för projekt och uppdrag Peter Yngve IT-centrum 2011-02-10 1.0 1 (9) Ramverk för projekt och uppdrag Peter Yngve IT-centrum 2011-02-10 1.0 2 (9) BAKGRUND/MOTIV... 3 MÅL OCH SYFTE... 3 DEFINITIONER AV PROJEKT... 3 MODELL FÖR PROJEKTSTYRNING...

Läs mer

Dokumentet är en enkel guide till hur du löser följande händelser:

Dokumentet är en enkel guide till hur du löser följande händelser: LATHUND FONDSÖKNINGAR 2014/2015 Sida 1 av 8 Dokumentet är en enkel guide till hur du löser följande händelser: Reglemente för fondsökningar o o o Sektionsfonden Projektfond Föreläsningsfond Hur bör en

Läs mer

Mina Sidor kursmanual

Mina Sidor kursmanual Mina Sidor kursmanual Innehåll Hitta kurs... 2 Skapa kurs eller aktivitet... 4 Skapa aktivitet eller kurstillfälle... 4 Lägg till inbjudan... 9 Lägg till Anordnare... 9 Lägg till Medverkande... 10 Skapa

Läs mer

Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2014 till projekt: Damhockeysymposium

Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2014 till projekt: Damhockeysymposium Guide till hur jag ansöker i Idrottslyftet 2014 till projekt: Damhockeysymposium 1. Logga in på föreningens sida i IdrottOnline genom att klicka på hänglåset i högra hörnet (se bild), så måste du skriva

Läs mer

s m a r t(h Slutrapport Fisk ett smart(h) val Projektnummer 1002240

s m a r t(h Slutrapport Fisk ett smart(h) val Projektnummer 1002240 l! va ett s m a r t(h ) Slutrapport Fisk ett smart(h) val Projektnummer 1002240 Allmänt om projektet Projektet Fisk ett smart(h) val! har som primär målsättningen haft att höja kunskapen kring matfisk

Läs mer

ÅA:s bloggverktyg komplett guide

ÅA:s bloggverktyg komplett guide December 2012 Johanna Quiroz-Schauman/Lärcentret ÅA:s bloggverktyg komplett guide 1 Logga in och beställa en bogg... 2 2 Panel... 3 2.1 Några tekniska tips... 4 3 Panel-menyn... 4 4 Inlägg... 5 5 Media...

Läs mer

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23 DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Systemkrav 3 2 Logga in 4 3 Översikt 5 4 Verktygsfält och funktioner 6 4.1 Översikt gränssnitt

Läs mer

Så gör Vägledningen 24-timmarswebben dig till en bättre beställare. Funda Denizhan, Statskontoret Kommits 17 november, 2005

Så gör Vägledningen 24-timmarswebben dig till en bättre beställare. Funda Denizhan, Statskontoret Kommits 17 november, 2005 Så gör Vägledningen 24-timmarswebben dig till en bättre beställare Funda Denizhan, Statskontoret Kommits 17 november, 2005 Om IT och webb inte är en teknikfråga vad är det då? Är IT och webb en verksamhetsfråga?

Läs mer

Kan vi bli en Sälle-hamn?

Kan vi bli en Sälle-hamn? Kan vi bli en Sälle-hamn? INNEHÅLL Vad går Sälle-hamnprogrammet ut på? Vad förutsätts av Sälle-hamnarna? Så här stöds Sälle-hamnarna av HSR rf Hur kan vi bli en Sälle-hamn? Sälle-hamnprogrammet pågår året

Läs mer

Guiden har sammanställts inom utvecklingsprojektet Företagsam i Förening MARKNADSFÖRING

Guiden har sammanställts inom utvecklingsprojektet Företagsam i Förening MARKNADSFÖRING Guiden har sammanställts inom utvecklingsprojektet Företagsam i Förening 2014 MARKNADSFÖRING INNEHÅLL 1 MEDIA... 3 2 ANNONSER... 4 3 SOCIALA MEDIER OCH WEBBEN... 5 4 TRYCKSAKER... 7 5 KOM IHÅG-LISTOR...

Läs mer

D6.7 Press book Documentation of media coverings. Sweden

D6.7 Press book Documentation of media coverings. Sweden D6.7 Press book Documentation of media coverings Sweden Transparense project This document has been conducted within the framework of project Transparense Increasing Transparency of Energy Service Markets

Läs mer

Finland Organisationens telefonnummer * 019-520211 Organisationens e-postadress fornamn.efternamn@porvoo.fi Typ av ägare * kommun Företagsform

Finland Organisationens telefonnummer * 019-520211 Organisationens e-postadress fornamn.efternamn@porvoo.fi Typ av ägare * kommun Företagsform Opetushallitus, PL 380, 00531 Helsinki UBS Redovisningsblankett specialunderstöd Projektgrupp > redovisning av användningen av statsunderstöd Utbildningsnivå * Allmänbildande utbildning Ansökningsgrupp

Läs mer

Söka föreningsbidrag på webben www.horby.se/bidrag

Söka föreningsbidrag på webben www.horby.se/bidrag Söka föreningsbidrag på webben www.horby.se/bidrag AKTUELL 2016-01-01 Innehåll Kontaktperson Fritidskontoret Hörby Kommun 1 Inledning 1 Följande bidrag går att söka på webben.1 Logga in..2 Dokumenthantering..3

Läs mer

Styrelsebloggens bruksanvisning

Styrelsebloggens bruksanvisning Styrelsebloggens bruksanvisning sidan 1 av 11 Styrelsebloggens bruksanvisning 1. Inledning Skattkammarvägens samfällighetsförening i Lindsdal, Kalmar består av 85 friliggande hus fördelat på gatorna: Skattkammarvägen

Läs mer

LOTTA MANUAL. t.o.m. version Cederlund 2014-12-07

LOTTA MANUAL. t.o.m. version Cederlund 2014-12-07 LOTTA MANUAL t.o.m. version Cederlund 2014-12-07 Innehållsförteckning 1. Nedladdning, installation och start av programmet 2. Skapa en turnering 3. Lägga in spelare i programmet 3.1. Inmatning av spelare

Läs mer

SLUTRAPPORTERING AV MEDEL FÖR STÖD ENLIGT SFS 2009:381 (lokala vattenvårdsprojekt LOVA) Version 2011-07-01

SLUTRAPPORTERING AV MEDEL FÖR STÖD ENLIGT SFS 2009:381 (lokala vattenvårdsprojekt LOVA) Version 2011-07-01 Slutrapportering av bidrag för lokala vattenvårdsprojekt Rubrik/ärendemening LOVA-bidrag från länsstyrelsen Slutrapportering av LOVA-projektet 1 Projektbenämning Att inventera enskilda avloppanläggningar

Läs mer

Basis for Environmental Product Declaration Smart Development Sweden

Basis for Environmental Product Declaration Smart Development Sweden Nr C 420 Juni 2019 Basis for Environmental Product Declaration Smart Development Sweden - Slutrapport av delprojekt inom GrönBostad Stockholm Jacob Lindberg, Diego Peñaloza Författare: Jacob Lindberg och

Läs mer

Dataskyddsmeddelande för kommunikation och evenemang vid Aalto-universitetet

Dataskyddsmeddelande för kommunikation och evenemang vid Aalto-universitetet Offentlighet: Offentligt Dokumentets nummer: GDPR-DOC-xxx Version: 1/2018 Datum: 01 December 2018 Dokumentets författare: Jari Söderström Dokumentets ägare: Kommunikationstjänster, Jaakko Salavuo Dataskyddsmeddelande

Läs mer

Slutrapport: NORDBUK stödprogram

Slutrapport: NORDBUK stödprogram English Skandinaviska «Tillbaka till Kulturkontakt Nord Stryk/slett min rapport Fortsätt senare Slutrapport: NORDBUK stödprogram 1. Information om aktiviteterna/projektet 1.1. Ansökningens/projektets namn...

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

PEC: European Science Teacher: Scientific Knowledge, Linguistic Skills and Digital Media

PEC: European Science Teacher: Scientific Knowledge, Linguistic Skills and Digital Media PEC: Fredagen den 22/9 2006, Forum För Ämnesdidaktik The aim of the meeting A presentation of the project PEC for the members of a research group Forum För Ämnesdidaktik at the University of Gävle. The

Läs mer

Information till webbstödet för leverantörer Rehabiliterings tjänster 2011. (Uppdaterat 2013-09-09)

Information till webbstödet för leverantörer Rehabiliterings tjänster 2011. (Uppdaterat 2013-09-09) Information till webbstödet för leverantörer Rehabiliterings tjänster 2011 (Uppdaterat 2013-09-09) Sida: 2 av 16 Innehållsförteckning KORT BESKRIVNING AV PROCESSEN REHABILITERINGSTJÄNST... 3 Trepartssamtal

Läs mer

Användarinstruktioner - skadeanmälan SPVA

Användarinstruktioner - skadeanmälan SPVA Användarinstruktioner - skadeanmälan SPVA Min sida (Startsida): Hjälp; Här finns användarinstruktionerna. På Min sida (startsidan) kan du söka bland dina ärenden på flera olika sätt, använd Sök/filterfunktionerna.

Läs mer

Stockholms Handelskammare

Stockholms Handelskammare Stockholms Handelskammare Skapa och underhålla innehåll på nya chamber.se Vokabulär Dokumentvy används för att placera innehåll i en innehållstruktur som används för att navigera på sajten. Dokumenttyp

Läs mer

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19)

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Handbok i OEW 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Använd det användarnamn och lösenord som du fått. Fungerar det inte hör av dig till Mari-Anne

Läs mer

ANVÄNDARGUDIE FÖR ARRANGÖRER OCH PLATSÄGARE

ANVÄNDARGUDIE FÖR ARRANGÖRER OCH PLATSÄGARE ANVÄNDARGUDIE FÖR ARRANGÖRER OCH PLATSÄGARE Kort om Evenemangskalendern Evenemangskalender bygger på att hitta och presentera evenemang som publicerats på etablerade publika tjänster som t ex Facebook,

Läs mer

ATIVA Development AB. ATIVA-Mätdon. Produktinformation. Sidan 1 av 6

ATIVA Development AB. ATIVA-Mätdon. Produktinformation. Sidan 1 av 6 ATIVA-Mätdon Produktinformation Sidan 1 av 6 Allmänt om ATIVA-Mätdon ATIVA-Mätdon är ett register för företagets mätdon, verktyg och andra instrument. Det håller bl.a. reda på statusen för varje individ

Läs mer

HJÄLP OCH RÅD TILL TALKOARRANGÖRER

HJÄLP OCH RÅD TILL TALKOARRANGÖRER HJÄLP OCH RÅD TILL TALKOARRANGÖRER KAMPANJEN SNYGG BEACH Kampanjen Snygg Beach är Håll Skärgården Ren rf:s kampanj för städning av stränderna. Syftet med kampanjen är att städa upp stränderna, samla information

Läs mer

HJÄLP OCH RÅD TILL TALKOARRANGÖRER

HJÄLP OCH RÅD TILL TALKOARRANGÖRER 2015 HJÄLP OCH RÅD TILL TALKOARRANGÖRER Föreslä på jobbet imorgon! KAMPANJEN SNYGG BEACH Kampanjen Snygg Beach är Håll Skärgården Ren rf:s kampanj för städning av stränderna. Syftet med kampanjen är också

Läs mer

Bilder: Tuula Palaste-Eerola

Bilder: Tuula Palaste-Eerola Bilder: Tuula Palaste-Eerola Synlighet åt regionala aktörer! Nylandsveckan är en evenemangsvecka som Nylands förbund koordinerar och där syftet är att ge synlighet åt nyländska aktörer och arbete som gjorts

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-EN ISO 9706

SVENSK STANDARD SS-EN ISO 9706 SVENSK STANDARD SS-EN ISO 9706 Handläggande organ Fastställd Utgåva Sida Standardiseringsgruppen STG 1998-11-06 1 1 (1+10) INNEHÅLLET I SVENSK STANDARD ÄR UPPHOVSRÄTTSLIGT SKYDDAT. SIS HAR COPYRIGHT PÅ

Läs mer

Utkast till föreskrift x/2011

Utkast till föreskrift x/2011 Utkast till föreskrift x/2011 1 (6) x.x.2011 Dnr 6187/03.01.01/2010 Serviceställen för apotek Bemyndiganden Målgrupp Giltighetstid Läkemedelslagen (395/1987) 52 a 4 mom. och 57 3 mom. såsom den lyder i

Läs mer

Sö ka litteratur i ERIC

Sö ka litteratur i ERIC 1 Sö ka litteratur i ERIC Det finns två ingångar om man vill söka i databasen ERIC: Via webben gratis version från the Education Resources Information Center: Denna version kan vara bra att känna till

Läs mer

Lathund. Remissförfarande i Tandvårdsfönster (TVF) Specialiserad barn- och ungdomstandvård. Allmän barn- och ungdomstandvård

Lathund. Remissförfarande i Tandvårdsfönster (TVF) Specialiserad barn- och ungdomstandvård. Allmän barn- och ungdomstandvård 1 (32) Lathund Remissförfarande i Tandvårdsfönster (TVF) Specialiserad barn- och ungdomstandvård Allmän barn- och ungdomstandvård 2 (32) Innehållsförteckning 1 Allmänt... 3 2 Skapa remiss/konsultation

Läs mer

E-TOOL EN IDÉ SOM UTGÅR FRÅN OSS SJÄLVA

E-TOOL EN IDÉ SOM UTGÅR FRÅN OSS SJÄLVA E-TOOL EN IDÉ SOM UTGÅR FRÅN OSS SJÄLVA E-tool levererar ditt marknadsmaterial så som du vill ha det, när du behöver det! E-TOOL VARFÖR? Ditt varumärke på webben Trycksaker, profilreklam, giveaways och

Läs mer

Administrera projekt på arvsfonden.se

Administrera projekt på arvsfonden.se Administrera projekt på arvsfonden.se Den här manualen vänder sig till dig som är projektledare eller projektadministratör för ett projekt på www.arvsfonden.se Innan du kan börja arbeta med er projektsida

Läs mer

Användarhandbok för administratörer av tjänsten för Mobil och surfplatta

Användarhandbok för administratörer av tjänsten för Mobil och surfplatta Användarhandbok för administratörer av tjänsten för Mobil och surfplatta Ideon Science Park Scheelevägen 17 223 70 Lund, Sweden Innehåll Inledning... 3 Om Handboken... 3 Målgrupp... 3 Översikt av Applikationen...

Läs mer

Etiska regler för försäljning och marknadsföring via telefon till konsument

Etiska regler för försäljning och marknadsföring via telefon till konsument Etiska regler för försäljning och marknadsföring via telefon till konsument INNEHÅLL Inledning 3 1. Definitioner 3 2. Inför påringningen 3 3. Vid Påringning 3 3.1 Identifiering 3 3.2 Begränsningar i tid

Läs mer

LBD4ALL-BRUKSANVISNING E-lärande i LbD4All-verksamhetsmodellen

LBD4ALL-BRUKSANVISNING E-lärande i LbD4All-verksamhetsmodellen Laurea Julkaisut I Laurea Publications Kristina Henriksson, Päivi Mantere & Irma Mänty LBD4ALL-BRUKSANVISNING E-lärande i LbD4All-verksamhetsmodellen Copyright Skribenter och Yrkeshögskolan Laurea 2014

Läs mer

Synlighet åt regionala aktörer!

Synlighet åt regionala aktörer! Synlighet åt regionala aktörer! Nylandsveckan är en evenemangsvecka som Nylands förbund koordinerar och där syftet är att ge synlighet åt nyländska aktörer och arbete som gjorts till fördel för landskapet.

Läs mer

Råd för systembeskrivning

Råd för systembeskrivning Landstingsarkivet Råd nr. 3 Sidan 1 av 6 LA 2011-4072 Version 3 Råd för systembeskrivning Varför ska systembeskrivningar upprättas? Följande text återfinns i Offentlighets- och sekretesslagen (OSL) 4 kap.

Läs mer