GRANSKNING AV BUDGET OCH UPPFÖLJNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GRANSKNING AV BUDGET OCH UPPFÖLJNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN"

Transkript

1 För kännedom Länssjukvårdsnämnden Landstingsstyrelsen Landstingsdirektör t f Helena Söderquist Ekonomichef Åsa Hedin Karlsson Hälso- och sjukvårdschef Jörgen Striem GRANSKNING AV BUDGET OCH UPPFÖLJNING INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN SAMMANFATTNING Landstinget Sörmlands revisionskontor har på uppdrag av landstingets revisorer granskat om rutiner och förhållningssätt för budget och uppföljning inom hälso- och sjukvården förändrats jämfört med den budgetgranskning 1 som revisionen genomförde 2008/2009. Granskningen visar att mycket inom budget- och uppföljningsprocessen utvecklats positivt sedan föregående granskning. Speciellt gäller detta synen på budget som ett styrande dokument och att verktyget för planering, uppföljning och rapportering upplevs som ett stöd. Vi kommer att fortsätta följa utvecklingen av processerna inte minst genom den dokumentation som ska ske av de administrativa stödprocesserna i landstingets ledningssystem för kvalitet. Vi kommer också fortsatt följa utvecklingen av beställar- utföraremodellen. Vi tar med oss frågan kring hur beslut hanteras för uppdrag till hälso- och sjukvården, som tas av andra nämnder och delar av landstingets organisation. Vi delar uppfattningen, som framförts av hälso- och sjukvårdschefen, att beslutad organisation bör respekteras och att uppdrag till hälso- och sjukvårdens verksamheter bör gå via respektive utförarnämnd. BAKGRUND, METOD OCH AVGRÄNSNING Granskningen är en uppföljning av den budgetgranskning som revisionen genomförde under 2009 inom hälso- och sjukvården för att se i vilken utsträckning rutiner och förhållningssätt förändrats. Granskningen omfattar främst länssjukvårdsnämndens verksamheter men berör också primärvårdens förändrade styrmodell och i vilken utsträckning den har påverkat budgetarbetet även inom länssjukvårdsnämnden. Båda nämnderna har samma förvaltning. 1 RE-REV Granskning av budget- och uppföljningsprocessen inom hälso- och sjukvården 2008 inkl implementering av det nya reglementet för planering och uppföljning i samband med budget inför 2009 med erhållet svar från hälso- och sjukvården (Hälso- och sjukvårdens diarienr HN-HOS09-111) Landstinget Sörmland Repslagaregatan Nyköping Fax Tfn E-post landstinget.sormland@dll.se SID 1(8)

2 Granskningen har skett via dokumentstudier samt intervjuer med hälso- och sjukvårdschef och ekonomichef inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Tidigare har granskningsanteckningar överlämnats till de intervjuade för avstämning och kontroll. Synpunkter på anteckningarna har beaktats i denna rapport. Delårsrapport per augusti månad samt bokslutet för den samlade hälso- och sjukvården granskas i särskild ordning av revisionen varför några ytterligare kommentarer kring detta inte lämnas i denna rapport. UPPFÖLJNING TIDIGARE SYNPUNKTER Vid vår granskning 2009 lyfte vi 7 synpunkter/förbättringsområden i sammanfattningen. Nedan redovisas respektive synpunkt i kursiv stil samt en kort redogörelse om vad som hänt i dessa frågor. Skriftliga rutiner Skriftliga rutiner gällande arbetet med budget- och uppföljning bör tas fram och dessa bör även omfatta dokumentation avseende de budgetmoduler, främst i Excel, som D-data utvecklat som it-stöd Det finns ingen samlad skriftlig dokumentation för de rutiner som gäller för budget- och uppföljning inom hälso- och sjukvården men hälso- och sjukvårdens ekonomichef har tilldelats en administrativ resurs under 2008 som bland annat har till uppgift att skapa struktur för rutiner inom ekonomiområdet. Vi vill påtala vikten av att uppdaterade skriftliga rutiner gällande arbetet med budget- och uppföljning tas fram och att dessa även omfattar dokumentation avseende de budgetmoduler, främst i Excel, som D-data utvecklat som it-stöd. Viss skriftlig dokumentation finns men en översyn ska ske. Ett arbete har inletts inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen, i slutet av 2012, där de administrativa processerna har delats in i tre huvudområden. Planeringsprocessen Uppföljningsprocessen Utvecklingsprocessen Tre processledare har utsetts och rollfördelning, rutiner och tidplaner ska ses över och dokumenteras. Att de administrativa stödprocesserna dokumenteras är viktigt inte minst mot bakgrund av att landstinget infört ett ledningssystem för kvalitet i enlighet med Socialstyrelsens krav på kvalitets- och ledningssystem i hälsooch sjukvården. I ledningssystemet ska också roller och ansvar beskrivas. SID 2(8)

3 Personalbudgetering Inom personalbudgeteringen har vi uppmärksammat två fenomen som båda kan påverka tillgängligheten Budgeterade antal tjänster är inte alltid detsamma som på basenheten befintligt antal anställda. Kostnader för inhyrd personal budgeteras inte separat utan kostnader för dessa ska rymmas inom personalkostnadsbudgeten. Där behöver det bli tydligare vad som är det övergripande målet, tillgängligheten eller kostnadsbudgeten. Den enskilt största kostnadsposten för hälso- och sjukvården är personalkostnaden. Sedan hösten 2005 används länsgemensamma principer för personalbudgetering inom hälso- och sjukvården. I juni 2010 beslutades en ny anvisning 2 för personalbudgetering inom sjukhusvården. Den omfattar inte primärvårdens verksamhet. Det är en revidering av det tidigare dokumentet Personalbudgetering 2006 och de största förändringarna avser förtydligande kring principer för budgetering av semestervikarier, inskolning, extratimmar samt vid sjukfrånvaro. Rutinen att verksamhetschef ska skicka en ansökan om dispens till divisionschef för att få göra en anställning har upphört från och med 1 januari Däremot gäller fortsatt dispensförfarande för att anlita inhyrd personal. Verksamhetschef ansvarar för att alla anställningar föregåtts av omprövning enligt landstingets rutiner, att anställningarna ryms inom ramen för enhetens budget för personalkostnad och att rutiner/riktlinjer för rekrytering följs. Om andra kostnadsslag ska tas i anspråk krävs dialog och beslut av divisionschef alternativt förvaltningschef. Angivandet av att budgeten är en ram som inte får överskridas gör det tydligare. Budgetregistrering Hälso- och sjukvården bör verka för att landstingsgemensamma rutiner tas fram av Landstingets Ledningsstab (LLS) avseende när budgetregistreringar ska vara gjorda i IFS och när uppföljningsrapporter ska kunna tas ut. Detta för att förenkla och stärka kvalitén i de uppföljningsrapporter som tas fram. 2 Ledningsbeslut hälso- och sjukvården Nr , HN-HOS10-007/HN-HOS Ledningsbeslut hälso- och sjukvården Nr , LSN-HSF12-011/PVN-HSF SID 3(8)

4 En ny, landstingsgemensam, modell för att rapportera resultaträkningens budget- och prognossiffror har införts från och med 2012 års rapportering. Den budget som ska läggas in i ekonomisystemet IFS ska vara den fastställda nämndbudgeten. Bestämda brytdatum har funnits för när till exempel prognoser ska vara inrapporterade och den nya modellen för inrapportering har bedömts ha fungerat väl under året. Sedan förra granskningen har landstingsdirektören beslutat 4 att den så kallade Måttdatabasen ska vara det beslutsstödsystem/informationssystem som ska användas inom hela landstinget för kvalitetssäkrad information för uppföljning av bland annat ekonomi. För närvarande pågår ett projekt att byta ut nuvarande Cognos (IBM) till Microsoft och med införandet kommer Måttdatabasen att byta namn till BORIS (Beslutsstöd och rapporter i Landstinget Sörmland). På grund av detta så har utvecklingsarbetet i Måttdatabasen varit mycket litet sedan våren BORIS-projektet har dessutom stått utan projektledare under del av 2012 vilket lett till att det tappat fart. Enligt uppgift tas nu ett nytt samlat grepp för att utveckla uppföljningsrapporteringen inom landstinget. Koppling Basenhetsrapport - Verksamhetskontrakt Vår uppfattning är att kopplingen mellan Basenhetsrapport och Verksamhetskontraktet är svag. De tabeller som återfinns i Verksamhetskontrakten avseende resurser och mått återrapporteras inte samlat i Basenhetsrapporten. Informationen finns framtagen men önskvärt vore att den sammanställdes per basenhet på samma sätt som i Verksamhetskontraktet för en tydligare återkoppling. Inom landstinget används numer it-stödet PLUSS (Planering Ledning Uppföljning Styrning i Sörmland). Verktyget innebär att rapporteringen blir samlad på ett ställe. Det bidrar till att kopplingen mellan landstingets strategiska mål, nämndens åtaganden, indikatorer (tidigare styrtal) och verksamhetens aktiviteter blir tydligare. Enligt de intervjuade så upplevs PLUSS som ett stöd ute i verksamheterna. Verktyget används för både planering och uppföljning. I PLUSS upprättas också de kvalitetsbokslut, på basenhetsnivå, som har introducerats av nuvarande hälso- och sjukvårdschef. 4 Landstingsdirektörens delegationsbeslut nr 24/09, LS-LED09-016, Strategisk inriktning för Måttdatabasen SID 4(8)

5 Tidplaner Respekten för tidplaner avseende intern rapportering som t ex Verksamhetsuppdrag och Basenhetsrapporter behöver öka. Tidplaner respekteras i större utsträckning idag. Stödet från de administrativa teamen Stödet från administrativa teamen upplevs fungera bra men kan se väldigt olika ut från basenhet till basenhet. Från revisionen har vi tidigare påtalat att det inte finns någon överenskommelse om vilka uppgifter eller vilken service som ekonom och PA-konsult skall förväntas tillhandahålla verksamheten. Förtydligande av basutbudet från administrativa teamen har gjorts sedan tidigare granskning. Under 2012 har också ett internt arbete, inom hälsooch sjukvårdsförvaltningen, genomförts i syfte att utreda förvaltningens lednings- och verksamhetsstöd, där de administrativa teamen finns. Bland det som framkom i utredningen finns att de administrativa stödprocesserna behöver kartläggas (se även punkten skriftliga rutiner ovan). Bland andra förbättringsområden som utredningen visade på var att det administrativa stödet till divisionscheferna behövde stärkas och att det fanns behov av en tydlig controllerfunktion. Under hösten/vintern har en controllerfunktion inrättats. Realistisk budget Vår uppfattning är att en budget, för att vara realistisk, måste rymma alla erfordrliga kostnader som åtgår för att uppfylla produktionsmåtten. Om inte samtliga erfordrliga kostnader redovisas i budgeten menar vi att processen med att hålla budget inom ramarna riskerar att påbörjas för sent. D v s först när budgetavvikelsen är ett faktum och inte vid framtagandet av budgeten. För 2012 beslutade landstingsfullmäktige i november om en utökad budgetram till landstingsstyrelsen för att kunna ge ett ökat tillskott till länssjukvårdsnämnden inför Under hösten 2011 hade det då, enligt beslutet, tydligt framgått att länssjukvårdsnämnden inte skulle uppnå 2011 års budgeterade resultat. Tillskottet blev 245 mnkr och det tidigare resultatkravet som varit -80 mnkr sattes till +/-0, det vill säga ett nettotillskott på 165 mnkr. Hälso- och 5 LF 103/2011, Revidering av budget SID 5(8)

6 sjukvårdens resultat för 2011 landade sedan på -264 mnkr vilket innebar en ryggsäck på cirka 19 mnkr. Budgeten för 2012 lades ut per division för att därefter fördelas ut på klinikerna. Ambitionen var att respektive verksamhets budget skulle dimensioneras till en så kallad realistisk budget utifrån kostnadsnivån. Tydligt krav för respektive verksamhet var ett 1 % -igt effektiviseringskrav och ett resultatmål på minst 0. Samtliga enhetsbudgetar skulle innehålla en åtgärdsplan för budgetbalans samt en enklare konsekvensbeskrivning. Samma förfaringssätt har använts inför 2013, det vill säga budgeten har fördelats per division och därefter sker inom divisionerna en fördelning per klinik. Anvisningen är att nya behov inom verksamheten måste hanteras inom respektive division. Hälso- och sjukvårdsledningen är medveten om risken för suboptimering mellan divisionerna och diskussioner om detta pågår för att undvika att så sker. Från och med 1 september finns 4 divisioner, tidigare 3, inom länssjukvårdsnämndens ansvarsområde; medicin, kirurgi, psykiatri respektive medicinsk service. Varje division leds av en divisionschef som är direkt underställd hälso- och sjukvårdschefen. Nya divisionschefer tillträdde också från och med detta datum varav 2 rekryterades externt. Hälso- och sjukvårdens ekonomiska utfall för 2012 är preliminärt - 7 mnkr mot budgeterat 0-resultat. Inför 2013 anges också att budgeten tydligt är en ram och inte ett mål. Synen på budgeten har förändrats under det senaste året enligt ekonomichefen. Tidigare har många verksamhetschefer upplevt att de fått en budget av ekonomerna och inte som en realistisk genomarbetad ram. Detta framkom också vid våra intervjuer vid granskningen 2008/2009. Då framfördes synpunkter som att basenheterna inte kände sig delaktiga vid framtagandet av budget och att verksamhetskontrakten inte upplevdes som levande dokument. Nu börjar budgeten bli ett styrande dokument. Under år 2012 har tre punkter varit återkommande, från hälso- och sjukvårdschefen, på verksamhetschefsträffar o liknande; Vårt uppdrag är att ge så god vård som möjligt inom givna ramar Vi har inte rätt att göra av med mer pengar än landstinget har beslutat Sörmlänningarna kan inte få mer och bättre vård än de betalar för 6 Beslut i länssjukvårdsnämnden 38/2012 informerat i Ledningsbeslut hälso- och sjukvårdsförvaltningen Nr (LSN-HSF12-011/PVN-HSF12-007) SID 6(8)

7 ANDRA FÖRÄNDRINGAR SEDAN FÖRRA GRANSKNINGEN Nedan listas kort förändringar sedan tidigare granskning som också påverkar/kan påverka hälso- och sjukvårdens budgetprocess. Ny hälso- och sjukvårdschef Ny hälso- och sjukvårdschef anställd från februari 2011, kom då närmast från en tjänst som kvalitets- och utvecklingschef vid Praktikertjänst. Ny styrform för hälso- och sjukvården beslutad från åtskillnad av ansvaret för beställning och produktion Ny styrform beslutades Någon ersättningsmodell har ännu inte etablerats trots att beslutet gäller från och med 1 januari Under 2011 beslutade därför landstingsstyrelsen om en förenklad modell från och med 1 januari I praktiken är hälso- och sjukvården fortfarande till största del anslagsfinansierad men ett utvecklingsarbete har pågått under 2012 för att klargöra roller och ansvarsfördelning på beställar- respektive utförarsidan. Dessutom har ett arbete påbörjats kring vilka styrtal som skulle kunna användas för uppföljning och utvärdering och hur resultat/ersättning kan hanteras kopplat till verksamhet. Arbetet sker i syfte att kunna tydliggöra beställningen av hälso- och sjukvård. Parallellt med detta inrättas från och med 1 januari 2013 en ny enhet under landstingsstyrelsen, strategisk hälsooch sjukvårdsenhet. Enhetens uppgift är att genom analys och uppföljning av hälsoläget stödja landstingsstyrelsen i sin roll som beställare. Uppdelning primärvård/länssjukvård i olika nämnder men gemensam förvaltning I oktober 2010 beslutades en ny nämndorganisation 8 i Landstinget Sörmland. I bakgrunden till beslutet står införandet av Hälsoval medfört att det med nuvarande nämndorganisation finns risk för oklarheter vad gäller konkurrensneutraliteten mellan de av landstinget och andra aktörer bedrivna vårdcentraler. Därför föreslås en ny nämnd Primärvårdsnämnden inrättas med ansvar för drift och utförandet av primärvård i landstingets egen regi inom ramen för vårdvalssystemet. För den landstingsbedrivna primärvården finns en egen division, Primärvård, inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen. 7 LF 84/2008 Ny styrform för hälso- och sjukvården 8 LF 91/2010 Förändrad nämndorganisation SID 7(8)

8

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Vår bedömning är att Hållbarhetsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och beslut. Bedömningen är att årets bokslut

Läs mer

Revisionen GRANSKNINGSRAPPORT RE-REV09-005

Revisionen GRANSKNINGSRAPPORT RE-REV09-005 Granskning av budget- och uppföljningsprocessen inom hälso- och sjukvården 2008 (inklusive implementeringen av det nya reglementet för planering och uppföljning vid arbetet med budget inför 2009) H:\Revisionskontoret\GEMENSAM\GRANSKNING\Pågående

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Vår bedömning är att Hållbarhetsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och beslut. Bedömningen är att årets bokslut

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR DU-NÄMNDEN ÅR 2013. jell Jgnsson Revisionschef. Revisionen

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR DU-NÄMNDEN ÅR 2013. jell Jgnsson Revisionschef. Revisionen LANDSTINGET SÖRMLAND 2014- ei- A- U5 RE-REV14-0 För kännedom Inköpschef Teemu Lehtimäki Landstingsdirektör Jan Grönlund Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky Personaldirektör Solveig Lampe Revisorerna i

Läs mer

Landstingets revisorer

Landstingets revisorer 1 (5) Datum Vår beteckning Ekonomistaben 2016-05-31 LK/160509 Handläggare och telefon Ert datum Er beteckning Veronica Hedlund Lundgren, 054-61 41 38 2016-02-18 Rev/15019 Landstingets revisorer Svar på

Läs mer

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland www.pwc.se Revisionsrapport Inger Andersson Christina Olsson Februari 2016 Granskning av budgetprocessen inom Budgetprocessen inom Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 5 1.1. Bakgrund... 5 1.2.

Läs mer

Hälso- och sjukvård REGELVERK FÖR LANDSTINGSDRIVNA VÅRDENHETER I HÄLSOVAL SÖRMLAND

Hälso- och sjukvård REGELVERK FÖR LANDSTINGSDRIVNA VÅRDENHETER I HÄLSOVAL SÖRMLAND Hälso- och sjukvård DATUM DIARIENR 2009-11-14 HN-HOS09-383 REGELVERK FÖR LANDSTINGSDRIVNA VÅRDENHETER I HÄLSOVAL SÖRMLAND Begreppet alternativ driftsform inom ramen för en verksamhet som fortfarande inordnas

Läs mer

21/19 Svar på revisorernas granskning av internkontroll i den löpande redovisningen 2018

21/19 Svar på revisorernas granskning av internkontroll i den löpande redovisningen 2018 PROTOKOLLSUTDRAG RE-REV18-0042 Ankomstdag 190227 DATUM DIARIENUMMER 2019-02-12 LS-LED18-3054-3 21/19 Svar på revisorernas granskning av internkontroll i den löpande redovisningen 2018 Diarienummer: LS-LED18-3054

Läs mer

9 37/13 Kvalitetspolicy för Landstinget Sörmland och dess bolag, yttrande över remiss

9 37/13 Kvalitetspolicy för Landstinget Sörmland och dess bolag, yttrande över remiss LANDSTINGET SORMLAND Nämnden for kultur, utbildning och fiiluhverksamhet PROTOKOLL DATUM 2013-09-19 DIARIENR KN-KUS 13-00 1 9 37/13 Kvalitetspolicy för Landstinget Sörmland och dess bolag, yttrande över

Läs mer

Revisionsrapport Ledningssystemet Stratsys

Revisionsrapport Ledningssystemet Stratsys www.pwc.se Revisionsrapport Ledningssystemet Stratsys Håkan Olsson Cerifierad Kommunal Yrkesrevisor Anna Laurell Lysekils kommun Kommunens arbete med ledning och styrning samt användandet av Stratsys Innehållsförteckning

Läs mer

Svar på rapporten granskning av budgetprocessen

Svar på rapporten granskning av budgetprocessen Landstingsdirektörens ledningsstab 2014-05-14 Dnr 2014/0146 Ekonomienheten David Larsson Landstingsstyrelsens arbetsutskott Svar på rapporten granskning av budgetprocessen Landstingsstyrelsen har tagit

Läs mer

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2014 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION LÄNSSJUKVÅRDEN

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2014 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION LÄNSSJUKVÅRDEN För kännedom Länssjukvårdsnämnden Landstingsdirektör Jan Grönlund Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Hälso- och sjukvårdschef Jörgen Striem Ekonomichef Åsa Hedin-Karlsson

Läs mer

RUTINER FÖR LEDNING OCH STYRNING INOM DU- NÄMNDEN OCH DESS UTSKOTT

RUTINER FÖR LEDNING OCH STYRNING INOM DU- NÄMNDEN OCH DESS UTSKOTT Tiina Olofsson 2012-03-06 RE-REV12-009 RUTINER FÖR LEDNING OCH STYRNING INOM DU- NÄMNDEN OCH DESS UTSKOTT SAMMANFATTNING Enligt revisionsplanen för 2011 har vi genomfört en granskning av vilka rutiner

Läs mer

PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN LANDSTINGET SÖRMLAND

PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN LANDSTINGET SÖRMLAND Bilaga 2/11 PVN DATUM DIARIENR 2011-01-04 PVN-HSF11-004 PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN LANDSTINGET SÖRMLAND NÄMNDENS DELEGATION FR.O.M. 2011-02-17 Landstinget Sörmland Repslagaregatan 19 611 88 Nyköping Fax 0155-28

Läs mer

GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT

GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT 2013-08-31 BAKGRUND Revisorerna ska enligt kommunallagen bedöma om resultatet i den lagstadgade delårsrapporten är förenligt med de av fullmäktige fastställda

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ANSTÄLLNING OCH AVVECKLING AV CHEFSPERSONER

RIKTLINJER FÖR ANSTÄLLNING OCH AVVECKLING AV CHEFSPERSONER RIKTLINJER FÖR ANSTÄLLNING OCH AVVECKLING AV CHEFSPERSONER SAMMANFATTNING Landstinget Sörmlands revisionskontor har på uppdrag av landstingets revisorer genomfört en granskning av vilka riktlinjer och

Läs mer

Erfarenhet och kunskap från avvikelserapporteringen

Erfarenhet och kunskap från avvikelserapporteringen LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisorerna JM/AM 2010-12-23 Rev/10042 Erfarenhet och kunskap från avvikelserapporteringen Rapport 6-10 LANDSTINGET I VÄRMLAND 2010-12-23 2 Erfarenhet och kunskap från avvikelserapporteringen

Läs mer

Granskning av landstingsstyrelsens kontroll över ledningssystemet år 2016

Granskning av landstingsstyrelsens kontroll över ledningssystemet år 2016 Granskning av landstingsstyrelsens kontroll över ledningssystemet år 2016 Rapport nr 06/2016 December 2016 Eva Röste Moe, revisionskontoret Diarienummer: REV 14:2-2016 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS...

Läs mer

Riktlinjer för upprättande av avtal avseende kliniska läkemedelsprövningar. Finns ingen skrivning kring detta. Finns ingen skrivning kring detta

Riktlinjer för upprättande av avtal avseende kliniska läkemedelsprövningar. Finns ingen skrivning kring detta. Finns ingen skrivning kring detta 6. Finns resonemang kring hur direkta, indirekta och/eller overheadkostnader ska beräknas? 7. Finns krav på att ekonom ska vara involverad vid framtagande av kalkyl/budget? Nej, inte mer än att samtliga

Läs mer

Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell)

Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell) www.pwc.se Revisionsrapport Louise Cedemar Linnea Grönvold December/2017 Övergripande granskning av kommunstyrelsens styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet (styrmodell) Innehåll Sammanfattning...2

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND DATUM DIARIENR 1999-03-26 VOS 99223 KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND Inledning Denna policy utgör en gemensam grund för att beskriva, följa upp och utveckla kvaliteten,

Läs mer

1 Rekrytering och anställning av nyckelgrupper inom Primärvårdsnämndens verksamhetsområde

1 Rekrytering och anställning av nyckelgrupper inom Primärvårdsnämndens verksamhetsområde Primärvårdsnämnden KALLELSE D A T U M D I A R I E N R 2014-12-01 PVN-HSF14-001-8 1 Rekrytering och anställning av nyckelgrupper inom Primärvårdsnämndens verksamhetsområde Diarienummer: PVN-HSF13-096 Dokument:

Läs mer

Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 28/2015 April 2016 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 BAKGRUND...

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Utveckling av styrkort

Löpande granskning av intern kontroll Utveckling av styrkort Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Utveckling av styrkort Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Hanna Franck Oktober 2011 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1. Inledning...

Läs mer

Svar på revisionsrapport Granskning av Region Kronobergs budgetprocess

Svar på revisionsrapport Granskning av Region Kronobergs budgetprocess Regionstyrelsen Svar på revisionsrapport Granskning av Region Kronobergs budgetprocess Ordförandes förslag till beslut Föreslås att regionstyrelsen beslutar att godkänna svar på revisionsrapport Granskning

Läs mer

GRANSKNING AV PROJEKTHANTERING

GRANSKNING AV PROJEKTHANTERING För kännedom Landstingsstyrelsen Länssjukvårdsnämnden Primärvårdsnämnden Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky Redovisningschef, Susanne Gårdö IT-chef Ante Grubbström Hälso- och sjukvårdschef Jörgen Striem

Läs mer

Arbetsutskottets förslag till beslut. Landstingsstyrelsens beslut

Arbetsutskottets förslag till beslut. Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL D A T U M D I A R I E N R 2011-05-17 LS-LED11-411 89 Yttrande över revisorernas redogörelse 2010 Arbetsutskottets förslag till beslut Landstingsstyrelsens beslut

Läs mer

Utvecklingsplan för god och jämlik vård. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Utvecklingsplan för god och jämlik vård. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Utvecklingsplan för god och jämlik vård Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2014-04-09 14REV9 2(7) Sammanfattning Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i december 2011 om en utvecklingsplan för

Läs mer

UPPFÖLJNING AV BIFALLNA MOTIONER

UPPFÖLJNING AV BIFALLNA MOTIONER För kännedom Landstingsstyrelsen Landstingsdirektörens staber Landstingsdirektör Jan Grönlund Verksamhets- och ledningsservice Förvaltningschef Helena Söderquist UPPFÖLJNING AV BIFALLNA MOTIONER SAMMANFATTNING

Läs mer

Granskning av redovisad måluppfyllelse i årsredovisningen för år 2016

Granskning av redovisad måluppfyllelse i årsredovisningen för år 2016 Granskning av redovisad måluppfyllelse i årsredovisningen för år 2016 Rapport nr 21/2016 April 2017 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1 REKOMMENDATIONER... 3 2.

Läs mer

ORGANISATION OCH ANSVAR ENLIGT PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL)

ORGANISATION OCH ANSVAR ENLIGT PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL) För kännedom Landstingsstyrelsen Landstingsjurist Per Blomberg Landstingsdirektör tf, Helena Söderquist ORGANISATION OCH ANSVAR ENLIGT PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL) Enligt revisionsplanen genomförs, på uppdrag

Läs mer

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2013 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION PRIMÄRVÅRDEN

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2013 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION PRIMÄRVÅRDEN För kännedom Primärvårdsnämnden Landstingsdirektör Jan Grönlund Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky Sektionschef Samlad Redovisning Maria Hultman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Hälso- och sjukvårdschef

Läs mer

Anpassade riktlinjer för intern kontroll inom Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde

Anpassade riktlinjer för intern kontroll inom Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde Anpassade riktlinjer för intern kontroll inom Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsområde Antas av Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-29 Bakgrund I landstingsfullmäktiges reglemente för intern kontroll

Läs mer

1 Delårsrapport 2, 2013

1 Delårsrapport 2, 2013 D A T U M 2013-10-11 1 Delårsrapport 2, 2013 Diarienummer: Dokument: Handläggare: DU-UPP13-150 DU-UPP13-150-1 Åsa Torvaldsson Ärendegång Mötesdatum Ärendenr 1 DU-nämndens upphandlingsutskott 2013-10-18

Läs mer

Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en ekonomi i balans

Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en ekonomi i balans s revisorer Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en Revisionen har via KPMG genomfört en granskning inom ovanstående område. Revisionen

Läs mer

17/15 Utbildningsvårdcentral

17/15 Utbildningsvårdcentral Landstingsstyrelsens hälsovalsberedning PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(1) D A T U M D I A R I E N R 2015-11-17 LS-LED15-1366-2 17/15 Utbildningsvårdcentral Diarienummer: LS-LED15-1366 Behandlat av Mötesdatum Ärendenr

Läs mer

Budgetunderlag 2014-2016 PVN

Budgetunderlag 2014-2016 PVN Hälso- och sjukvårdsförvaltningen D A T U M D I A R I E N R 2013-03-08 PVN-HSF13-029 Budgetunderlag 2014-2016 PVN Nämndens reaktion på budgetramen I anvisningarna till budgetunderlaget står att landstinget

Läs mer

- Budget och uppföljning - Kundfakturor fakturor till kund/brukare - Leverantörsfakturor fakturor från leverantör - Lönehantering

- Budget och uppföljning - Kundfakturor fakturor till kund/brukare - Leverantörsfakturor fakturor från leverantör - Lönehantering 1(5) KS 2011/0014 Svar på revisionsrapport- Granskning av ekonomiadministrativa processer - Effektivitetsgranskning Bakgrund Danderyds förtroendevalda revisorer har uppdragit till PricewaterhouseCoopers

Läs mer

Åtgärder för en ekonomi i balans

Åtgärder för en ekonomi i balans Revisionsrapport Åtgärder för en ekonomi i balans Landstinget Gävleborg Bengt Andersson Hanna Franck Mars 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Revisionsfråga och

Läs mer

Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Landstingsstyrelsens uppsikt över följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 19/2016 April 2017 Richard Norberg, revisionskontoret Diarienummer: REV 29:2-2016 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE

Läs mer

Revisionsrapport. Norrbottens läns landsting. Granskning av Patientnämnden. Februari Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003

Revisionsrapport. Norrbottens läns landsting. Granskning av Patientnämnden. Februari Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003 Revisionsrapport Februari 2004 Granskning av Patientnämnden Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003 Norrbottens läns landsting Innehållsförteckning 1. Uppdrag, revisionsfråga och metod... 1 2.

Läs mer

Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per april 2014

Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per april 2014 Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per april 2014 Rapport nr 03/2014 Juni 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1 Sammanfattande analys... 3 2 Bakgrund... 4 2.1 Granskning

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2015 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna kontroll

Granskning av årsredovisning 2015 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna kontroll Landstingets revisorer 2016-04-12 Rev/16015 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av årsredovisning 2015 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR GEMENSAM PATIENTNÄMND ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR GEMENSAM PATIENTNÄMND ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT DIARIENR 2014-03-17 RE-REV14-016 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR GEMENSAM PATIENTNÄMND ÅR 2013 Sammanfattning Den gemensamma patientnämnden, i fortsättningen kallad Patientnämnden, har för första

Läs mer

Uppföljande granskning av landstingsstyrelsens kontroll över konstföremål

Uppföljande granskning av landstingsstyrelsens kontroll över konstföremål Uppföljande granskning av landstingsstyrelsens kontroll över konstföremål Rapport nr 07/2016 December 2016 Clara Wiklund, revisionskontoret Diarienummer: REV 25:2-2016 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS...

Läs mer

Implementeringen av fullmäktiges måldokument och dess påverkan i styrningen Landstinget Gävleborg

Implementeringen av fullmäktiges måldokument och dess påverkan i styrningen Landstinget Gävleborg Revisionsrapport Carl-Åke Elmersjö Mars 2013 Implementeringen av fullmäktiges måldokument och dess påverkan i styrningen Landstinget Gävleborg Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Åtgärdsplan för att stärka grundskolans ledningsfunktion. Utvecklingsområde Åtgärd Tidsplan Processläge

Åtgärdsplan för att stärka grundskolans ledningsfunktion. Utvecklingsområde Åtgärd Tidsplan Processläge Åtgärdsplan för att stärka grundskolans ledningsfunktion KPMG fick av Piteå kommuns revisorer i uppdrag att granska grundskolans ledningsfunktion/rektors uppdrag våren 2017. Granskningen fokuserade på

Läs mer

Bokslutskommuniké 2017

Bokslutskommuniké 2017 Bokslutskommuniké 2017 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2018.

Läs mer

Bokslutskommuniké 2013

Bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommuniké 2013 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen

Läs mer

LS 93/07. Attestreglemente. Lednings- och verksamhetsstöd Bilaga 1. Landstingsstyrelsen. Bakgrund

LS 93/07. Attestreglemente. Lednings- och verksamhetsstöd Bilaga 1. Landstingsstyrelsen. Bakgrund Lednings- och verksamhetsstöd Bilaga 1 LS 93/07 DATUM DIARIENR Susanne Gårdö 2007-06-18 LS-LED07-316 Landstingsstyrelsen Attestreglemente Bakgrund Landstingsfullmäktige har i 103/02 beslutat om regler

Läs mer

Emil Forsling Auktoriserad revisor. Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll inom Landstinget Dalarna 2014

Emil Forsling Auktoriserad revisor. Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll inom Landstinget Dalarna 2014 Emil Forsling Auktoriserad revisor Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll inom Landstinget Dalarna 2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Uppdrag och revisionsfråga... 3 1.2

Läs mer

Övergripande rutin för egenkontroll och systematisk kvalitetsuppföljning

Övergripande rutin för egenkontroll och systematisk kvalitetsuppföljning Ansvarig Bengt Gustafson, tf verksamhetschef Dokumentnamn 5.1.2 Egenkontroll och kvalitetsuppföljning Upprättad av Elisabet Olsson Gunilla Marcusson Ledningssystem Enligt SOSFS 2011:9 Berörda verksamheter

Läs mer

Etablering av ny vårdcentral i Strängnäs

Etablering av ny vårdcentral i Strängnäs TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Aina Nilsson Gemensamt Division Primärvård +46155247129 2015-10-10 PVN15-0165-1 Ä R E N D E G Å N G Primärvårdsnämnden M Ö T E

Läs mer

HjälpmedelsCentrum Hjälpmedel för rörelsehinder, kommunikation, kognition och samordningsansvar för inkontinens Organisatoriskt i landstinget Budget ca 80 Mkr 56 medarbetare 700 förskrivare Gemensam nämnd

Läs mer

158/18 Svar från landstingsstyrelsen på revisorernas granskning av rätt intäkter

158/18 Svar från landstingsstyrelsen på revisorernas granskning av rätt intäkter PROTOKOLLSUTDRAG RE-REV18-0026 Ankomstdag 181109 2018-10-16 LS-LED18-2532-2 158/18 Svar från landstingsstyrelsen på revisorernas granskning av rätt intäkter Diarienummer: LS-LED18-2532 Behandlat av Mötesdatum

Läs mer

Projekthantering uppföljning

Projekthantering uppföljning LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2018-05-14 Johan Magnusson Rev/18006 Projekthantering uppföljning Rapport 3-18 Projekthantering uppföljning Bakgrund Landstingets revisorer ansvarar för att genomföra

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Per-Olov Gustafsson Ledning (Landstingets ledningsstab) +46155247636 2013-02-20 LS-LED13-120-1 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsens

Läs mer

Yttrande över revisorernas granskning av landstingets budgetprocess

Yttrande över revisorernas granskning av landstingets budgetprocess Landstingsdirektörens stab Ekonomienheten TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Datum 2018-01-22 Diarienummer 170267 Landstingsfullmäktige Yttrande över revisorernas granskning av landstingets budgetprocess Förslag

Läs mer

Tillförlitlighet i ekonomiska. Vilhelmina kommun

Tillförlitlighet i ekonomiska. Vilhelmina kommun www.pwc.se Revisionsrapport Tillförlitlighet i ekonomiska prognoser Anneth Nyqvist, certifierad kommunal revisor Februari 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte

Läs mer

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden beslutar att anta riktlinjen för styrmodellen.

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden beslutar att anta riktlinjen för styrmodellen. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-06-19 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2019/00417-1.3.2 Individ- och familjeförvaltningen Annelie Pettersson Epost: annelie2.pettersson@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden

Läs mer

Granskning av intern kontroll

Granskning av intern kontroll Revisionsrapport Granskning av intern kontroll Kerstin Sikander Cert. kommunal revisor Mars 2013 Landstinget i Jönköpings län Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund och revisionsfråga...

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-08-31 LS-LED10-446 144 Avsiktsförklaring och överenskommelse mellan länets kommuner och Landstinget Sörmland om stöd till ett långsiktigt förbättringsarbete

Läs mer

Landstingets ärende- och beslutsprocess

Landstingets ärende- och beslutsprocess LANDSTINGET I VÄRMLAND REVISIONSRAPPORT Revisorerna AM/JM 2012-12-18 Rev/12017 Landstingets ärende- och beslutsprocess Sammanfattning Denna granskning har omfattat hantering enligt riktlinjen för landstingets

Läs mer

Asyl och migranthälsa

Asyl och migranthälsa TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D LÄ G G A R E D A TU M D IA R IEN R Johanna Öjert Ekonomistaben +46155245842 2016-01-12 LS-LED15-1804-2 Ä R EN D EG Å N G Landstingsstyrelsen MÖ TES D A TU M Asyl och migranthälsa

Läs mer

Planeringsdirektiv 2017

Planeringsdirektiv 2017 Landstingsdirektörens stab 2016-05-25 Ärendenummer: 2016/00726 Planeringsenheten Dokumentnummer: 2016/00726-2 Ralph Harlid Till nämnderna i Landstinget Blekinge Planeringsdirektiv 2017 Om planeringsdirektivet

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Greger Linander Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 98 Greger.Linander@skane.se YTTRANDE Datum 2018-01-04 Dnr 1700184 1 (5) Granskning av Projekt Hälsostaden (rapport nr

Läs mer

Mål för arbetet med sociala investeringar

Mål för arbetet med sociala investeringar TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(5) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Åsa Ranung Folkhälsocentrum +46155245843 2014-02-20 HBN14-004-1 Ä R E N D E G Å N G Hållbarhetsnämnden M Ö T E S D A T U M Mål

Läs mer

Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning

Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2017-06-15 Johan Magnusson Rev/17017 Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning Rapport 3-17 Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning

Läs mer

Handlingsplan - Tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård

Handlingsplan - Tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Gunilla Carlson Kjell Utvecklingsenheten +46155247272 2015-09-22 LS-LED15-0830-2 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen M Ö T

Läs mer

Landstinget Kronoberg

Landstinget Kronoberg Revisionsrapport december 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna Landstinget Kronoberg Implementering och efterlevnad av reglemente för intern kontroll Innehållsförteckning Sammanfattande diskussion

Läs mer

Arbetsutskottets förslag till beslut

Arbetsutskottets förslag till beslut Länssjukvårdsnämnden FÖRSLAG D A T U M D I A R I E N R 2014-02-26 LSN-HSF14-086 6 Revidering av Länssjukvårdsnämndens delegationsförteckning Arbetsutskottets förslag till beslut 1. Länssjukvårdsnämnden

Läs mer

Årlig granskning av Patientnämnden - Etiska nämnden Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Årlig granskning av Patientnämnden - Etiska nämnden Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Årlig granskning av Patientnämnden - Etiska nämnden 2015 Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2016-04-08 16REV20 2(7) Sammanfattning Granskningen visar att Patientnämnden - Etiska nämnden har arbetat

Läs mer

RE-REV Bilaga 1

RE-REV Bilaga 1 RE-REV14-027 Bilaga 1 RE-REV14-027 Bilaga 2 RE-REV14-027 Bilaga 3 RE-REV14-027 Bilaga 4 RE-REV14-027 Bilaga 5 GRANSKNINGSREDOGÖRELSE DATUM DIARIENR 2014-04-07 RE-REV14-025 GRANSKNINGSREDOGÖRELSE

Läs mer

Granskning av implementering av förbättringsarbetet i landstinget i Uppsala län svar till revisionen

Granskning av implementering av förbättringsarbetet i landstinget i Uppsala län svar till revisionen LANDSTINGET I UPPSALA LÄN FÖREDRAGNINGSPROMEMORIA Sammanträdesdatum Sida Landstingsstyrelsen 2012-02-27 18 (40) Dnr CK 2011-0489 56 Granskning av implementering av förbättringsarbetet i landstinget i Uppsala

Läs mer

Revisionsrapport. Löpande granskning av den interna kontrollen. vid Kostnämnden. Landstinget Västmanland. Inger Hansén Viveca Karlsson

Revisionsrapport. Löpande granskning av den interna kontrollen. vid Kostnämnden. Landstinget Västmanland. Inger Hansén Viveca Karlsson Revisionsrapport Löpande granskning av den interna kontrollen i administrativa rutiner vid Kostnämnden Landstinget Västmanland Inger Hansén Viveca Karlsson 18 mars 2014 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-04-30 Landstinget Dalarna Emil Forsling Auktoriserad revisor Fredrik Winter Revisor 25 maj 2012 Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning 1 1 Inledning

Läs mer

14/16 Uppföljning av handlingsplan för hemsjukvården

14/16 Uppföljning av handlingsplan för hemsjukvården Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(1) D A T U M D I A R I E N R 2016-04-22 NSV16-0020-4 14/16 Uppföljning av handlingsplan för Diarienummer: NSV16-0020 Behandlat av

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Landstinget Halland. Granskning av projektredovisning. styrning och uppföljning 2004-05-18. Leif Johansson

REVISIONSRAPPORT. Landstinget Halland. Granskning av projektredovisning. styrning och uppföljning 2004-05-18. Leif Johansson REVISIONSRAPPORT Granskning av projektredovisning styrning och uppföljning Landstinget Halland 2004-05-18 Leif Johansson INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING...1 1. Uppdrag...2 2. Syfte och metod...2

Läs mer

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2013 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION LÄNSSJUKVÅRDEN

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2013 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION LÄNSSJUKVÅRDEN För kännedom Länssjukvårdsnämnden Landstingsdirektör Jan Grönlund Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky Sektionschef Samlad Redovisning Maria Hultman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Hälso- och sjukvårdschef

Läs mer

Granskning av landstingsstyrelsens styrning och uppföljning av planerat fastighetsunderhåll

Granskning av landstingsstyrelsens styrning och uppföljning av planerat fastighetsunderhåll Granskning av landstingsstyrelsens styrning och uppföljning av planerat fastighetsunderhåll Rapport nr 14/2013 December 2013 Susanne Hellqvist, revisor, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTNING...

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2016 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna kontroll

Granskning av årsredovisning 2016 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna kontroll Landstingets revisorer 2017-03-28 Rev/17010 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av årsredovisning 2016 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna

Läs mer

Uppdrag och mandat i TRIS

Uppdrag och mandat i TRIS Beslutat den 23 februari 2015 av Regionala Samverkansgruppen 1 Uppdrag och mandat i TRIS Vad syftar detta dokument till? Detta dokument är ett komplement till styrdokumentet för TRIS och beskriver mer

Läs mer

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2012 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION RE14 PRIMÄRVÅRDEN

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2012 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION RE14 PRIMÄRVÅRDEN För kännedom Primärvårdsnämnden T.f. landstingsdirektör Helena Söderquist Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky Sektionschef Samlad Redovisning Maria Hultman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Hälso- och

Läs mer

Nya föreskrifter och allmänna råd

Nya föreskrifter och allmänna råd Nya föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för det systematiska kvalitetsarbetet beslutade och publicerade träder i kraft den 1 januari 2012 Bakgrund Varför behövde de nuvarande föreskrifterna

Läs mer

60 Närvården i Strängnäs. Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut. Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att

60 Närvården i Strängnäs. Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut. Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att Hälso- och sjukvårdsnämnden PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2009-06-11 HN-HOS09-219 60 Närvården i Strängnäs Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att 1. upphäva nämndens beslut

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Primärvårdsnämndens ekonomiska utfall för 2013 är 7,3 mnkr mot budgeterat 0-resultat. Underskottet ska täckas av tidigare års resultat.

Läs mer

Landstingsservice 2014-05-06 Dnr: Landstingsstyrelsens investerings, service- och miljöberedning

Landstingsservice 2014-05-06 Dnr: Landstingsstyrelsens investerings, service- och miljöberedning Landstingsservice 2014-05-06 Dnr: Landstingsstyrelsens investerings, service- och miljöberedning Svar beträffande Granskning av landstingets fastighetsförvaltning Med anledning av revisorernas granskning

Läs mer

Landstingets internkontrollarbete år 2012

Landstingets internkontrollarbete år 2012 Landstingets internkontrollarbete år 2012 Rapport nr 33/2012 Mars 2013 Richard Norberg, Certifierad kommunal revisor, revisionskontoret Innehåll Innehåll... 2 1 Sammanfattning... 3 2 Bakgrund... 4 2.1

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014 Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2012-09-05 Avtal 0480 450885 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Projektdirektiv Projekt 11 inom förnyelseprogrammet. Projektnamn: Projekt 11 - Ekonomistyrning och budgetering

Projektdirektiv Projekt 11 inom förnyelseprogrammet. Projektnamn: Projekt 11 - Ekonomistyrning och budgetering Region Skåne Koncernstab Centrum för verksamhetsplanering och analys Ingrid Bengtsson-Rijavec 044 309 33 91 Ingrid.Bengtsson-Rijavec@skane.se Direktiv 2008-03-25 Dnr Projektdirektiv Projekt 11 inom förnyelseprogrammet

Läs mer

Arbetsutskottets förslag till beslut

Arbetsutskottets förslag till beslut Primärvårdsnämnden FÖRSLAG D A T U M D I A R I E N R 2013-04-18 PVN-HSF13-029 4 Budget- och planeringsunderlag 2014 2016 för Primärvården Arbetsutskottets förslag till beslut 1. Primärvårdsnämnden godkänner

Läs mer

TNF alfahämmare rekommendationsavtal

TNF alfahämmare rekommendationsavtal TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Lars Stéen Läkemedelskommittén +46767803787 2013-08-23 LS-LED13-489-1 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsen M Ö T E S D A T U

Läs mer

Malung-Sälens Kommun. Kommunstyrelsens styrning, uppföljning och kontroll av de egna verksamheterna. Revisionsrapport

Malung-Sälens Kommun. Kommunstyrelsens styrning, uppföljning och kontroll av de egna verksamheterna. Revisionsrapport Malung-Sälens Kommun, uppföljning och kontroll av de egna verksamheterna Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 9 2014 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network

Läs mer

Beredning av beslutat investeringsutrymme

Beredning av beslutat investeringsutrymme PROMEMORIA Beredning av beslutat investeringsutrymme JANUARI 2016 Jonas Hansson, revisionskontoret Västerbottens läns landsting Diarienr: REV 52:2-2015 Sidan 1 av 7 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SAMMANFATTNING...

Läs mer

52 Resultathantering bokslut 2006, LF. Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige

52 Resultathantering bokslut 2006, LF. Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2007-04-02 LS-LED07-235 52 Resultathantering bokslut 2006, LF Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige 1. Det ackumulerade resultatet för landstingets

Läs mer

Följsamhet till regler och rutiner för attestering

Följsamhet till regler och rutiner för attestering Följsamhet till regler och rutiner för attestering Rapport nr 5/2016 December 2016 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 10:2 2016 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 BAKGRUND... 3 REGLER

Läs mer

Revisionsrapport granskning av socialnämndens ekonomistyrning

Revisionsrapport granskning av socialnämndens ekonomistyrning Tjänsteskrivelse 1(7) Socialtjänsten 2018-03-27 SN-2018-00117-3 Anette Ståby Ekonomichef Revisionsrapport granskning av socialnämndens ekonomistyrning Förslag till beslut Förvaltningen föreslår nämnden

Läs mer

Införande av nytt journalsystem i Folktandvården Rapport 8-10

Införande av nytt journalsystem i Folktandvården Rapport 8-10 LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2010-12-20 Rev/10039 Införande av nytt journalsystem i Folktandvården Rapport 8-10 LANDSTINGET I VÄRMLAND 2010-12-20 2 Införande av nytt journalsystem i Folktandvården

Läs mer

47 Förslag om genomförandeplan för Utveckling av missbruksvården i Sörmland (LF 05/55)

47 Förslag om genomförandeplan för Utveckling av missbruksvården i Sörmland (LF 05/55) Hälso- och sjukvårdsnämnden PROTOKOLL HN-HOS05-124 DATUM 2005-06-17 DIARIENR 47 Förslag om genomförandeplan för Utveckling av missbruksvården i Sörmland (LF 05/55) Beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden ställer

Läs mer

H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Inga Karlsson Ekonomienheten (Ekonomidirektörens enheter)

H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Inga Karlsson Ekonomienheten (Ekonomidirektörens enheter) TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Inga Karlsson Ekonomienheten (Ekonomidirektörens enheter) +46155245842 2013-09-30 LS-LED13-258-1 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsens

Läs mer