Landstingsservice Dnr: Landstingsstyrelsens investerings, service- och miljöberedning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Landstingsservice 2014-05-06 Dnr: Landstingsstyrelsens investerings, service- och miljöberedning"

Transkript

1 Landstingsservice Dnr: Landstingsstyrelsens investerings, service- och miljöberedning Svar beträffande Granskning av landstingets fastighetsförvaltning Med anledning av revisorernas granskning av fastighetsförvaltningen i Landstinget Blekinge vill vi lämna följande svar avseende de resultat och rekommendationer som framkommit: Allmänt om resultatet Syftet med granskningen har varit att bedöma om fastighetsförvaltningen styrs ändamålsenligt utifrån landstingets behov. Granskningen avser områdena underhåll och lokalutnyttjande och om landstingsstyrelsen har en tillräcklig styrning och kontroll för att säkerställa ett ändamålsenligt och ekonomiskt tillfredsställande genomförande av verksamheten. Granskningen konstaterar att nivån på fastighetsunderhållet kraftigt har minskat fr o m Det saknas övergripande mål och strategier för fastighetsunderhållet. Uppdraget till Affärsområde Fastighet är inte tydligt utifrån vad landstinget vill uppnå med sitt fastighetsinnehav. Landstingsservice har inte heller några definierade mål och styrtal för affärsområde fastigheters kärnverksamhet. En viktig förutsättning för ett effektivt fastighetsunderhåll är att det finns kunskap om underhållsbehovet. Regelrätta statusbesiktningar har inte gjorts sedan 2006 och den LPU-plan som tas fram omfattar de två kommande åren. Sammantaget finns inte tillräcklig grund för att dimensionera och styra det planerade fastighetsunderhållet. Nuvarande budgetram för planerat underhåll innebär att en stor del av underhållet måste skjutas upp. Några konsekvensbeskrivningar till följd av de åtgärder som skjuts upp finns inte dokumenterade. En samlad bedömning är att det finns risk för att det eftersatta underhållet kommer leda till att fastigheternas långsiktiga värde äventyras och större framtida kostnader för att säkerställa fastigheternas funktionalitet. I kravet på god ekonomisk hushållning ingår också att vårda landstingets fastigheter med syfte att kunna erbjuda en säker och god vård. Utifrån det borde frågor om underhållsnivån ses som en strategisk fråga för styrelsen och ägaren. I granskningen redovisas att styrningen av lokaleffektivitet är svagt utvecklad inom landstinget. Det finns svaga incitament för optimering av lokaler och lokalytor förutom för primärvården och tandvården där internhyressystemet tillsammans med utformningen av ersättningssystemet ger tydliga incitament till att hushålla på lokalresursen.

2 Svar på rekommendationerna Fastställ mål, kriterier och riktlinjer för fastighetsunderhållet som kan ligga till grund för budgetering av det planerade underhållet. En målsättning för fastigheternas långsiktiga värde bör vara utgångspunkten. Svar: Landstingsservice bör ges i uppdrag att ta fram ett förslag till en policy för fastighetsförvaltning med tillhörande riktlinjer till landstingsstyrelsen. Med en policy och riktlinjer som grund kan sedan mål, kriterier och budget tas fram för det långtidsplanerade fastighetsunderhållet i linje med en god ekonomisk hushållning så att värdet på fastigheterna inte urholkas. Landstingsservice kan därefter skapa mål och mått för underhållsnivån av landstingets fastigheter i sin verkställighetsplan. Utveckla en underhållsstrategi som kan ligga till grund för tydliga och realistiska underhållsplaner. Det planerade underhållet behöver omfatta en längre period än två år. Svar: I riktlinjerna för fastighetsunderhåll (enligt ovan) bör en underhållsstrategi finnas. Strategin är grunden för en flerårsplan om t ex fem år av det långsiktiga fastighetsunderhållet. En underhållsstrategi och en flerårsplan på fem år skulle ge bättre förutsättningar för Affärsområde Fastighet att planera och prioritera underhållsarbetet. Landstingsservice ska ta fram en plan för långtidsplanerat fastighetsunderhåll, LPU, genom att identifiera processen fastighetsunderhåll. Utifrån processen tar affärsområdet sedan fram rutiner och checklistor för arbetet. Inventera underhållsbehovet och uppdatera planeringsmodulen i Landlord III. Det eftersatta underhållet bör bedömas och beräknas. Svar: Det långtidsplanerade underhållet har byggt på femårsplaner som tagits fram ur fastighetsdatabassystemet men då avsatta medel inte varit tillräckliga till det faktiska behovet har femårsplanerna gett en felaktig bild. Affärsområde Fastighet har vetat hur mycket pengar som landstinget tänkt avsätta till LPU nästkommande år men inte för tidshorisonten år 2-5. Femårsplanen som visar år 3-5 ger då en felaktig bild. Istället har affärsområdet arbetet med 2 års-planer. Dessa förändrade rutiner har inte dokumenterats eller lagts in i affärsområdets ledningssystem. Landstingsservice, Affärsområde Fastighet föreslår att arbetet med att genomföra regelbundna besiktningar av landstingets byggnader och därefter registrera resultatet i databasen återupptas. Tillsammans ska denna databas utgöra grunden till LPU-planen. All information/data för detta arbete finns idag i projektdokumentationen men bör registreras i databasen. Regelbundna besiktningar, hålla en uppdaterad databas över underhållsbehovet mm är resurskrävande. Ekonomiska förutsättningar behöver skapas för att Affärsområde Fastighet ska kunna arbeta med systematiskt dessa uppgifter.

3 Kostnads- och nyttoanalyser bör göras baserade på fastighetsbeståndets underhållsstatus och användas som underlag för beslut om fastighetsunderhåll. Svar: Ett arbete med framtagande av en utvecklingsplan samt lokala idéplaner för landstingets fastigheter och anläggningar pågår. När idéplanen är klar kan framtida investerings- och LPUbehov utläsas. Med en uppdaterad databas kan man enklare ta fram kostnads- och nyttoanalyser som ska användas som underlag för beslut om fastighetsunderhåll och även ta fram risk- och konsekvensbedömningar för det underhåll som skjuts på framtiden. Säkerställ att den rutin för statusbesiktningar som finns kan tillämpas löpande. Svar: Landstinget Blekinge behöver skapa ekonomiska förutsättningar för att Landstingsservice och Affärsområde Fastighet ska kunna följa rutinen för regelbundna statusbesiktningar. För att kunna säkerställa att de rutinerna för en effektiv underhållsplanering, t ex statusbesiktningar, ajourhållande av underhållsmodulen, kan tillämpas löpande så behöver resurser inom Affärsområde Fastighet fördelas om eller tillskjutas. Om resurser ska fördelas om inom Byggprojektavdelningen blir konsekvensen att färre investerings- och reinvesteringsprojekt kommer att kunna genomföras i framtiden. Detta kommer i förlängningen leda till att landstingets verksamheter inte har ändamålsenliga lokaler. Ta fram risk- och konsekvensbedömningar för det underhåll som skjuts på framtiden. Svar: Landstingsservice, affärsområde Fastighet har inte idag i tillräcklig omfattning och med tydlighet arbetat med risk- och konsekvensbedömningar i samband med att fastighetsunderhåll skjutits på framtiden. I samband med att den femåriga LPU-planen tas fram kommer även en risk- och konsekvensbedömning att presenteras för landstingsstyrelsen. Fastställ en åtgärdsplan för fastighetsunderhållet såväl på kort sikt som på lång sikt. Svar: Landstingsservice tar fram en åtgärdsplan på kort respektive lång sikt innehållande en riskoch konsekvensbedömning. Planerna ska sedan fastställas av landstingsstyrelsen. Förutsättningar måste skapas så att strategiskt viktig kompetens för en effektiv fastighetsförvaltning kan rekryteras. Svar: Landstingsservice och Affärsområde Fastighet arbetar aktivt med kompetensförsörjningsplaner. Affärsområde Fastighet och Byggprojektavdelningen har under ett antal år haft ett flertal obemannade tjänster. De flesta av dessa tjänster är nu tillsatta eller kommer att tillsättas under första halvåret. Vid rekryteringar till affärsområdet har det varit svårt att konkurrera lönemässigt med den privata marknaden i närområdet. I årets lönerevision har landstinget gjort strukturlönesatsningar på byggprojektledare och fastighetsförvaltare, vilket förbättrat situationen.

4 Förstärk dialogen och rapporteringen till landstingsstyrelsen och tjänstemannaledningen så att samsyn och väl grundade beslutsunderlag finns beträffande underhållet av fastigheterna. Mer kompletta underlag måste ges både till styrelsen och fullmäktige vad gäller fastighetsunderhållet i samband med budgetprocessen. Svar: Landstingsservice har regelbundna dialogmöten med tjänstemannaledningen på landtingsdirektörens stab samt genom investerings-, service- och miljöberedningen. I dessa dialoger lyfts strategiska frågeställningar av olika karaktär. De fastighetsstrategiska frågorna har kanske inte fått den tyngd som de borde. En del beror antagligen på avsaknaden av policy och riktlinjer för fastighetsförvaltningen. Beslutsunderlaget har inte heller varit komplett med riskoch konsekvensbedömningar om avvikelser sker från föreslagen LPU-plan. När underlaget förbättras blir förutsättningarna till dialog både med tjänstemannaledning och den politiska organisationen bättre och en samsyn kan uppnås. Idag har Landstingsservice, affärsområde Fastighet återkommande lokalplaneringsmöten med samtliga förvaltningar. Tydliggör uppdraget till Affärsområde Fastighet. Utveckla specifika mål och mått för fastighetsförvaltningen både vad gäller fastighetsägaruppdraget och servicetjänsterna. Svar: Landstingsservice kommer att utarbeta tydligare och mer specifika mål och mått för affärsområde Fastighet. Denna rekommendation tangerar även svaret på den första rekommendationen om mål, kriterier och riktlinjer för fastighetsunderhållet. Idag finns fastighetsägarens ansvar reglerat i särskilt dokument och med en policy för fastighetsförvaltning och tillhörande riktlinjer skulle även uppdraget för fastighetsägaren och servicetjänsterna tydliggöras. Utveckla förutsättningar för en effektiv styrning av lokaleffektiviteten. Svar: Från och med 2012 finns ett nytt hyressättningssystem. Revisorn har pekat på de effekter som det nya systemet har gett där framförallt Primärvården fått positiva effekter. För att hitta en bättre styrning på lokaleffektiviteten borde ett förslag på att utveckla internhyressystemet tas fram. Detta borde ingå i ett uppdrag att ta fram riktlinjer för fastighetsförvaltning. I sådana riktlinjer ingår också att ta fram mål och styrtal för fastighetsförvaltningen, vilket är en förutsättning för lokaleffektivitet. Riktlinjerna bör också innehålla hur tomställda lokaler ska hanteras i fråga om uthyrning t ex.

5 Renodla den interna serviceverksamheten och utveckla rätt förutsättningar för den interna servicemarknaden. Svar: Ett arbete med att se över hela Landstingsservice affärsmodell pågår och ska vara klart till hösten Syftet med översynen är att kunna skapa en tydligare dialog mellan Landstingsservice och övriga delar i landstingets organisation som brukar lokaler, varor och tjänster levererade av Landstingsservice. Som ett led i det övergripande arbetet i förvaltningen innebär det för affärsområde Fastighet att en tydlighet kring gränsdragningen kring fastighetstjänster skapas genom att en tjänstekatalog finns tillgänglig på intranätet. Förhållandet mellan hyresvärd och hyresgäst tydliggörs. Landstingsservice håller på att bygga upp avdelningen Kundtjänst som ska vara kundens kontakt in till Landstingsservice. Från och med maj månad tar kundtjänst över felanmälan och arbetsordermottagning till drift- och underhållsavdelningarna inom Fastighet. Återkoppling till kunden och bevakning av ärenden sköts också av kundtjänst. Per Johansson Förvaltningschef Åsa Norrby Affärsområdeschef Fastighet

Granskning av landstingsstyrelsens styrning och uppföljning av planerat fastighetsunderhåll

Granskning av landstingsstyrelsens styrning och uppföljning av planerat fastighetsunderhåll Granskning av landstingsstyrelsens styrning och uppföljning av planerat fastighetsunderhåll Rapport nr 14/2013 December 2013 Susanne Hellqvist, revisor, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTNING...

Läs mer

Riktlinjer för fastighetsförvaltning

Riktlinjer för fastighetsförvaltning Riktlinjer för fastighetsförvaltning Landstingsservice Augusti 2017 1 (6) Dokumentnamn: Dokumentidentifikation: Riktlinjer för fastighetsförvaltning 2017/01067 Arbetsmaterial/förslag Godkänt datum: För

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av SBN - Fastighetsunderhåll. Härjedalens Kommun

Revisionsrapport Granskning av SBN - Fastighetsunderhåll. Härjedalens Kommun Revisionsrapport Granskning av SBN - Fastighetsunderhåll Härjedalens Kommun 30 augusti 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3. Revisionell bedömning... 6 Sammanfattning

Läs mer

Återrapportering av handlingsplan för utveckling av fastighetsförvaltning

Återrapportering av handlingsplan för utveckling av fastighetsförvaltning DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (7) Fastighetsnämnden Återrapportering av handlingsplan för utveckling av fastighetsförvaltning Ärende Under vintern/våren 2019 har kontoret tagit fram en handlingsplan

Läs mer

Fastighets- och servicenämnden

Fastighets- och servicenämnden Fastighets- och servicenämnden Ingemar Nilsson Servicedirektör 0702-37 57 61 ingemar.a.nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2011-08-29 Dnr 99190000 0070 1999-0027 / 485C Dnr 1100227 1 (2) Fastighets-

Läs mer

Statusrapport. Fastighetsunderhåll i kommunens verksamhetslokaler 2014-05-14

Statusrapport. Fastighetsunderhåll i kommunens verksamhetslokaler 2014-05-14 Statusrapport Fastighetsunderhåll i kommunens verksamhetslokaler 2014-05-14 R Wallin Telefon 011-23 05 34 roger.wallin@se.ey.com Innehåll 1 Sammanfattning... 1 2 Inledning... 2 2.1 Syfte... 2 2.2 Revisionsfrågor...

Läs mer

Protokollsutdrag. 1. Avge yttrande till revisionen enligt kommunledningskontorets förslag.

Protokollsutdrag. 1. Avge yttrande till revisionen enligt kommunledningskontorets förslag. Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2018-11-06 1 301 Svar på revisionssrapport Granskning av strategiskt fastighetsunderhåll Dnr KS/2018:339 Beslut Kommunstyrelsen beslutar: 1. Avge yttrande

Läs mer

Uppföljningsrapport över tidigare granskning av fastighetsunderhåll år 2008

Uppföljningsrapport över tidigare granskning av fastighetsunderhåll år 2008 Uppföljningsrapport över tidigare granskning av fastighetsunderhåll år 2008 Hultsfreds kommun Revisionsrapport 24 mars 2011 Elisabeth Rye Andersson Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Bakgrund...

Läs mer

11 Revisionsrapport granskning av fastighetsunderhåll RS150108, RHR150006

11 Revisionsrapport granskning av fastighetsunderhåll RS150108, RHR150006 Ärende 11 RS 2015-05-27 11 Revisionsrapport granskning av fastighetsunderhåll RS150108, RHR150006 Ärendet Då granskningsrapporten av fastighetsunderhållet visar på ett antal brister främst rörande planering

Läs mer

Strategi för SLU:s fastighetsförvaltning

Strategi för SLU:s fastighetsförvaltning 1(4) Dnr SLU ua.2014.1.1.1-1814 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Lokaler och fastigheter Dokumenttyp: Måldokument/strategi Beslutsfattare: Styrelsen Avdelning/kansli: Infrastruktur Handläggare: Anders B. Lundh

Läs mer

Uppföljning av tidigare genomförd. kommunens fastighetsunderhåll

Uppföljning av tidigare genomförd. kommunens fastighetsunderhåll Revisionsrapport Daniel Brandt Lars Dahlin November 2017 Uppföljning av tidigare genomförd granskning av kommunens fastighetsunderhåll Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 1 Inledning... 3 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Yttrande över revisorernas granskningsrapport om intern kontroll avseende investeringsprojekt. Ärendebeskrivning LULEÅ KOMMUN

Yttrande över revisorernas granskningsrapport om intern kontroll avseende investeringsprojekt. Ärendebeskrivning LULEÅ KOMMUN Tekniska nämnden 2012 05 24 58 164 Tekniska nämndens arbetsutskott 2012 05 11 73 174 Dnr 2011/945.04 Yttrande över revisorernas granskningsrapport om intern kontroll avseende investeringsprojekt Bilaga:

Läs mer

Uppföljande granskning av landstingsstyrelsens kontroll över konstföremål

Uppföljande granskning av landstingsstyrelsens kontroll över konstföremål Uppföljande granskning av landstingsstyrelsens kontroll över konstföremål Rapport nr 07/2016 December 2016 Clara Wiklund, revisionskontoret Diarienummer: REV 25:2-2016 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS...

Läs mer

Nr 15. Landstingsstyrelsen. 2015-05-19 Dnr 2015/00010

Nr 15. Landstingsstyrelsen. 2015-05-19 Dnr 2015/00010 2015-05-19 Dnr 2015/00010 Nr 15 Landstingsstyrelsen Landstingsstyrelsens arbetsutskott har vid sitt sammanträde den 18 maj 2015 behandlat ärende angående svar på 2014 års revisionsberättelse. Landstingsstyrelsens

Läs mer

Revisionsrapport. Fastighetsunderhåll. Överkalix kommun. Hans Forsström, Certifierad kommunal revisor. Robert Öberg, revisionskonsult

Revisionsrapport. Fastighetsunderhåll. Överkalix kommun. Hans Forsström, Certifierad kommunal revisor. Robert Öberg, revisionskonsult Revisionsrapport Fastighetsunderhåll Hans Forsström, Certifierad kommunal revisor Robert Öberg, revisionskonsult Mars 2013 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Granskning av fastighetsunderhåll

Granskning av fastighetsunderhåll www.pwc.se Revisionsrapport Rebecca Lindström Revisionskonsult Carl-Magnus Stenehav Cert. kommunal revisor Granskning av fastighetsunderhåll Region Halland Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2.

Läs mer

Revisionsberättelse för år 2013

Revisionsberättelse för år 2013 2014-04-14 1 (5) Kommunfullmäktige i Kalix kommun Revisionsberättelse för år 2013 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer, har granskat den verksamhet som bedrivs i styrelser och nämnder och genom utsedda

Läs mer

Granskningsredogörelse Fastighetsunderhåll

Granskningsredogörelse Fastighetsunderhåll www.pwc.se Granskningsredogörelse Fastighetsunderhåll Skelleftebostäder AB Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Bakgrund...2 2.2. Syfte och

Läs mer

REJÄL UNDERHÅLLSPLAN

REJÄL UNDERHÅLLSPLAN REJÄL UNDERHÅLLSPLAN Spara tid och pengar genom planerat underhåll Det är ett välkänt faktum att planerat och förebyggande underhåll är avsevärt billigare än akut och eftersatt underhåll. Trots att de

Läs mer

Stockholm Stadshus AB

Stockholm Stadshus AB Granskningspromemoria 2013 Stockholm Stadshus AB Granskningspromemoria från Stadsrevisionen Nr 1, 2014 Dnr 3.1.2-2/2014 2014-02-18 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska

Läs mer

I OC U m.,,)i~den FÖR VÅRDEN

I OC U m.,,)i~den FÖR VÅRDEN I OC U m.,,)i~den FÖR VÅRDEN 2016-05-11 '2016-06-03 - ÄRENDE 12 BESLUT 1(1 ) Diarienummer LOC 1605-0658 VD stab Vice verkställande direktör Per-Inge Buskas Informationssäkerhetsklass Öppen Styrelsen för

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Vår bedömning är att Hållbarhetsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och beslut. Bedömningen är att årets bokslut

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Granskning av strategisk lokalförsörjning. goteborg.se/stadsrevisionen

Stadsrevisionen. Projektplan. Granskning av strategisk lokalförsörjning. goteborg.se/stadsrevisionen Stadsrevisionen Projektplan Granskning av strategisk lokalförsörjning goteborg.se/stadsrevisionen 2 PROJEKTPLAN Granskning av strategisk lokalförsörjning Av kommunfullmäktiges budget för år 2016 framgår

Läs mer

Kumla kommun. Uppföljning Kommunfastigheter Revisionsrapport. Audit KPMG AB Antal sidor: 9. Rapport Kommunfastigheter.

Kumla kommun. Uppföljning Kommunfastigheter Revisionsrapport. Audit KPMG AB Antal sidor: 9. Rapport Kommunfastigheter. Revisionsrapport Audit KPMG AB Antal sidor: 9 Rapport Kommunfastigheter.docx Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 2 4. Revisionskriterier 2 5. Ansvarig styrelse 2 6. Metod 3 7. Projektorganisation

Läs mer

Arboga kommun. Granskning av investeringsprocessen. Projektplan KPMG AB Antal sidor: 5

Arboga kommun. Granskning av investeringsprocessen. Projektplan KPMG AB Antal sidor: 5 Granskning av investeringsprocessen Projektplan KPMG AB Antal sidor: 5 firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte och revisionsfråga 1 3. Avgränsning

Läs mer

Svar på rapporten granskning av budgetprocessen

Svar på rapporten granskning av budgetprocessen Landstingsdirektörens ledningsstab 2014-05-14 Dnr 2014/0146 Ekonomienheten David Larsson Landstingsstyrelsens arbetsutskott Svar på rapporten granskning av budgetprocessen Landstingsstyrelsen har tagit

Läs mer

Revisionsberättelse för år 2016

Revisionsberättelse för år 2016 Välfärd, rnordanstig KOMMUN 1 KommunStjrelSefl Nordanstigs kommuns 2017 03 1 8 revisorer Till fullmäktige i Nordanstigs kommun org nr 212000-2312 Revisionsberättelse för år 2016 Vi, av fullmäktige utsedda

Läs mer

Landstingsdirektörens Stab Dnr 2014/0631 Ekonomienheten Monica Magnusson

Landstingsdirektörens Stab Dnr 2014/0631 Ekonomienheten Monica Magnusson Landstingsdirektörens Stab 2014-10-21 Dnr 2014/0631 Ekonomienheten Monica Magnusson Landstingsstyrelsens arbetsutskott Handlingsplan KPP Landstingsstyrelsen har besvarat motion angående införande av KPP

Läs mer

Strategi för kommunens fastigheter

Strategi för kommunens fastigheter Datum Strategi för kommunens fastigheter Antagen av kommunstyrelsen 2014 Antagen av: Kommunstyrelsen 2014-11-04, 181 Dokumentägare: Mark- och planeringschef Ersätter dokument: Regler för lokaler Dokumentnamn:

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN Nämnden för Teknik

KUNGSBACKA KOMMUN Nämnden för Teknik Nämnden för Teknik PROTOKOLLSUTDRAG 2017-03-22 40 Svar till kommunrevisionen - Granskning av VA-försörjning TE/2016:433 1.2.2 Beslut Nämnden för Teknik tar förvaltningens förslag till svar enligt tjänsteskrivelse

Läs mer

Granskning av servicenämndens fastighetsunderhåll

Granskning av servicenämndens fastighetsunderhåll Revisionsrapport Granskning av servicenämndens fastighetsunderhåll Eslövs kommun December 2008 Mattias Haraldsson Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1 Bakgrund, revisionsfråga och metod...4 2 Kartläggning

Läs mer

Håkan Blomgren Dnr 2014/0230 LD-staben Reviderad Reviderad

Håkan Blomgren Dnr 2014/0230 LD-staben Reviderad Reviderad Håkan Blomgren 2014-03-18 Dnr 2014/0230 LD-staben Reviderad 2014-03-21 Reviderad 2014-04-02 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Politisk organisation i Landstinget Blekinge 2015-2018 Landstingsfullmäktige

Läs mer

Revisionens granskning av landstingets arbete med vårdkedjan för barn och unga med psykisk ohälsa. RS den 30 oktober 2018

Revisionens granskning av landstingets arbete med vårdkedjan för barn och unga med psykisk ohälsa. RS den 30 oktober 2018 Revisionens granskning av landstingets arbete med vårdkedjan för barn och unga med psykisk ohälsa. RS den 30 oktober 2018 Syfte och den övergripande frågan Landstingets revisorer har låtit granska hur

Läs mer

1 Inledning Kommunrevisionen i Vadstena kommun har beslutat genomföra en revision av frågor kring fastighetsunderhållet i kommunen.

1 Inledning Kommunrevisionen i Vadstena kommun har beslutat genomföra en revision av frågor kring fastighetsunderhållet i kommunen. Räkenskapsår 2013 Datum 17 februari 2014 Från R Wallin 1 Inledning Kommunrevisionen i har beslutat genomföra en revision av frågor kring fastighetsunderhållet i kommunen. Fastigheter representerar sammantaget

Läs mer

Protokollsutdrag. 219 Svar revisionsrapport Kommunens styrmodell Dnr KS/2018:240. Beslut Kommunstyrelsen beslutar:

Protokollsutdrag. 219 Svar revisionsrapport Kommunens styrmodell Dnr KS/2018:240. Beslut Kommunstyrelsen beslutar: Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2018-08-21 1 219 Svar revisionsrapport Kommunens styrmodell Dnr KS/2018:240 Beslut Kommunstyrelsen beslutar: 1. Avge svar enligt kommunledningskontorets

Läs mer

Återkoppling på revisorernas granskning av landstingets åtgärder för att motverka ekonomisk brottslighet

Återkoppling på revisorernas granskning av landstingets åtgärder för att motverka ekonomisk brottslighet BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsen Central förvaltning Datum 2015-02-16 Sida 1 (2) Administrativ enhet Dnr LD14/02923 Uppdnr 891 2015-02-02 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2015-02-16 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Uppföljning av revisionsrapporten "Investeringsprocessen Bollnäs Kommun

Uppföljning av revisionsrapporten Investeringsprocessen Bollnäs Kommun www.pwc.se Revisionsrapport Malin Liljeblad Uppföljning av revisionsrapporten "Investeringsprocessen Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Bakgrund, uppdrag och metod...3

Läs mer

Förslag till ändring i ägardirektiv för Locum AB

Förslag till ändring i ägardirektiv för Locum AB Stockholms läns landsting 1(2) Landstingshuset i Stockholm AB Org.nr 55Ö477-9378 SKRIVELSE 2018-01-22 LIS AB 2017-0031 Styrelsen Förslag till ändring i ägardirektiv för Locum AB Ärendebeskrivning Förslag

Läs mer

Landstingets ärende- och beslutsprocess

Landstingets ärende- och beslutsprocess LANDSTINGET I VÄRMLAND REVISIONSRAPPORT Revisorerna AM/JM 2012-12-18 Rev/12017 Landstingets ärende- och beslutsprocess Sammanfattning Denna granskning har omfattat hantering enligt riktlinjen för landstingets

Läs mer

Granskning av hyresprocessen inom Nysätra Fastighets AB

Granskning av hyresprocessen inom Nysätra Fastighets AB Granskning av hyresprocessen inom Nysätra Fastighets AB Lekmannarevisorernas granskning 2013 Nacka kommun 1. Inledning och bakgrund... 3 2. Syfte och avgränsning... 3 3. Revisionsfrågor... 3 4. Metod...

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Vår bedömning är att Hållbarhetsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och beslut. Bedömningen är att årets bokslut

Läs mer

Landstingets kompetensförsörjning - förstudie

Landstingets kompetensförsörjning - förstudie LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2015-11-17 Johan Magnusson Rev/15026 Landstingets kompetensförsörjning - förstudie Rapport 8-15 Landstingets kompetensförsörjning - förstudie Bakgrund Landstingets

Läs mer

S:t Erik Markutvecklings affärsplan 2016 är indelad i följande steg: Nedan anges de olika stegen/rubrikerna med sina respektive innehåll.

S:t Erik Markutvecklings affärsplan 2016 är indelad i följande steg: Nedan anges de olika stegen/rubrikerna med sina respektive innehåll. AFFÄRSPLAN 2016 S:t Erik Markutveckling AB S:t Erik Markutvecklings affärsplan 2016 är indelad i följande steg: Affärsidé/Verksamhetsidé Långsiktiga mål Kortsiktiga mål och aktiviteter Strategier och Uppföljning

Läs mer

Vi bedömer att räkenskaperna i allt väsentligt är rättvisande.

Vi bedömer att räkenskaperna i allt väsentligt är rättvisande. Revisorerna Till Fullmäktige i Ragunda kommun Organisationsnummer 212000-2452 Revisionsberättelse för år 2016 Vi, av fullmäktige utsedda revisorer, har granskat den verksamhet som bedrivits i styrelse

Läs mer

Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per april 2014

Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per april 2014 Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per april 2014 Rapport nr 03/2014 Juni 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1 Sammanfattande analys... 3 2 Bakgrund... 4 2.1 Granskning

Läs mer

Arbetet med femårig underhållsplan för fastighetskontorets byggnader. Lägesrapport

Arbetet med femårig underhållsplan för fastighetskontorets byggnader. Lägesrapport Birgitta Andersson Fastighetsavdelningen 08-508 284 45 birgitta.k.andersson@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2012-12-11 Arbetet med femårig underhållsplan för fastighetskontorets byggnader. Lägesrapport

Läs mer

Svar på revisorernas granskning av förekomst av bisysslor

Svar på revisorernas granskning av förekomst av bisysslor I II ~ Landstinget DALARNA Persona/enhet ~JLAGA AU ~ 17A Datum 2013-01-14 1 (3) Dnr LD12103031 Uppdnr 397 2013-01-14 2013-01-28 Landstingsstyrelsen Svar på revisorernas granskning av förekomst av bisysslor

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av kompetensförsörjning. Härjedalens Kommun

Revisionsrapport Granskning av kompetensförsörjning. Härjedalens Kommun Revisionsrapport Granskning av kompetensförsörjning Härjedalens Kommun 27 Januari 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3. Revisionell bedömning... 5 Sammanfattning Uppdrag

Läs mer

Revisorerna Plats och tid: Jakob Pers väg 3, Arlöv, 13:00. Beslutande: Jan Holm Gunnar Rune Kurt Nilsson.

Revisorerna Plats och tid: Jakob Pers väg 3, Arlöv, 13:00. Beslutande: Jan Holm Gunnar Rune Kurt Nilsson. Plats och tid: Jakob Pers väg 3, Arlöv, 13:00 Beslutande: Jan Holm Gunnar Rune Kurt Nilsson Övriga deltagare: Lars Eriksson, EY Linus Aldefors, EY Anna Hammarsten, EY Justeringens plats och tid Underskrifter:

Läs mer

Landstingets revisorer

Landstingets revisorer 1 (5) Datum Vår beteckning Ekonomistaben 2016-05-31 LK/160509 Handläggare och telefon Ert datum Er beteckning Veronica Hedlund Lundgren, 054-61 41 38 2016-02-18 Rev/15019 Landstingets revisorer Svar på

Läs mer

Propositionsordning Ordföranden frågar om arbetsutskottet beslutar enligt Michaela Fletchers (M) yrkande och finner att så är fallet.

Propositionsordning Ordföranden frågar om arbetsutskottet beslutar enligt Michaela Fletchers (M) yrkande och finner att så är fallet. Österåker Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-10-07 AU 10:10 Dnr. KS 2015/ Policy för fastigheter inom skola och förskola Arbetsutskottets beslut Ärendet bereds vidare. Sammanfattning

Läs mer

Revisionsrapport. Norrbottens läns landsting. Granskning av Patientnämnden. Februari Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003

Revisionsrapport. Norrbottens läns landsting. Granskning av Patientnämnden. Februari Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003 Revisionsrapport Februari 2004 Granskning av Patientnämnden Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003 Norrbottens läns landsting Innehållsförteckning 1. Uppdrag, revisionsfråga och metod... 1 2.

Läs mer

Mål och inriktning för Regionservice 2016

Mål och inriktning för Regionservice 2016 1(7) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionservice 2015-11-04 DNRGS Driftnämnden för Regionservice Mål och inriktning för Regionservice 2016 Förslag till beslut Driftnämnden beslutar om mål och inriktning

Läs mer

158/18 Svar från landstingsstyrelsen på revisorernas granskning av rätt intäkter

158/18 Svar från landstingsstyrelsen på revisorernas granskning av rätt intäkter PROTOKOLLSUTDRAG RE-REV18-0026 Ankomstdag 181109 2018-10-16 LS-LED18-2532-2 158/18 Svar från landstingsstyrelsen på revisorernas granskning av rätt intäkter Diarienummer: LS-LED18-2532 Behandlat av Mötesdatum

Läs mer

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland www.pwc.se Revisionsrapport Inger Andersson Christina Olsson Februari 2016 Granskning av budgetprocessen inom Budgetprocessen inom Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 5 1.1. Bakgrund... 5 1.2.

Läs mer

REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2012

REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2012 Internrevisionen Till styrelsen vid Göteborgs universitet Jan Sandvall 2012-02-20 Dnr V 2012/89 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2012 Styrelsesammanträde 2012-02-20, punkt 8 1 Inledning Internrevisionen vid Göteborgs

Läs mer

Svar på revisorernas granskning av förekomst av bisysslor

Svar på revisorernas granskning av förekomst av bisysslor BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsen Central förvaltning Datum 2013-01-28 Sida 1 (3) Personalenhet Dnr LD12/03031 Uppdnr 397 2013-01-14 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2013-01-28 Landstingsstyrelsen

Läs mer

15 Skrivelse från Susanne Nordling (MP) avseende effekter av vårdens reinvesteringsbehov LS

15 Skrivelse från Susanne Nordling (MP) avseende effekter av vårdens reinvesteringsbehov LS 15 Skrivelse från Susanne Nordling (MP) avseende effekter av vårdens reinvesteringsbehov LS 2018-0582 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2018-06-13 LS 2018-0582 Landstingsstyrelsen Skrivelse från

Läs mer

Revisionsrapport Intern kontroll inom Landstinget Dalarna

Revisionsrapport Intern kontroll inom Landstinget Dalarna Revisionsrapport Intern kontroll inom Landstinget Dalarna Emil Forsling Auktoriserad revisor Malin Liljeblad Godkänd revisor Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Uppdrag och revisionsfråga... 3 1.2

Läs mer

Verktyg för energieffektivisering

Verktyg för energieffektivisering Verktyg för energieffektivisering Vi hjälper våra partners att skapa energismarta fastigheter Effektiv energianvändning... Stora besparingsmöjligheter Kontor och bostäder står för 40 % av Europas energiförbrukning.

Läs mer

Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. 1 (5) Reglemente för intern kontroll Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar till att säkerställa att kommunstyrelsen

Läs mer

Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning

Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2017-06-15 Johan Magnusson Rev/17017 Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning Rapport 3-17 Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning

Läs mer

Fastighets- och servicenämnden

Fastighets- och servicenämnden Fastighets- och servicenämnden Anders Johansson Fastighetschef 040-33 77 61 anders.b.johansson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2012-09-07 Dnr 99190000-0060-2012/0211/1 1 (5) Regiongemensamma riktlinjer och

Läs mer

Kommunens investeringsverksamhet

Kommunens investeringsverksamhet www.pwc.se Revisionsrapport Clas-Bertil Söderlund Cert. kommunal revisor Maj 2013 Kommunens investeringsverksamhet Strömsunds kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Revisorernas redogörelse för verksamheten 2012

Revisorernas redogörelse för verksamheten 2012 Revisorernas redogörelse för verksamheten 2012 Sammanträden Revisorerna har under året haft 10 sammanträden Utbildningar Under året har samtliga revisorer deltagit i den kommunalekonomiska mässan i Malmö.

Läs mer

Övergripande granskning av AB Ronneby Industrifastigheter 2011

Övergripande granskning av AB Ronneby Industrifastigheter 2011 Revisionsrapport Övergripande granskning av AB Ronneby 2011 KPMG AB Kristian Gunnarsson Innehåll 1. Bakgrund, syfte och avgränsning 1 2. Iakttagelser och kommentarer 2 1. Bakgrund, syfte och avgränsning

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Styrande - Krav

Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Styrande - Krav Ägardirektiv Locum AB Beslutat av landstingsfullmäktige den 13 februari 2018 Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Styrande - Krav 2018-06-26 2019-06-26 Dokumentnummer Fastställd av Upprättad av LS-S-1248109

Läs mer

Förslag till investeringsprocess

Förslag till investeringsprocess PM Tyresö kommun 2013-05-14 1 (8) Sigbrith Martinsson Kommunstyrelsen Dnr 2013/KS 0177 10 Förslag till investeringsprocess Investeringsprocessen inom Tyresö Kommun har varit föremål för översyn. En utgångspunkt

Läs mer

Bygg och underhållsavdelningen

Bygg och underhållsavdelningen Bygg och underhållsavdelningen Avdelningen Bygg och underhåll ansvarar för genomförande av bygg- och underhållsåtgärder inom fastighetsbolaget. Samråd angående genomförande och teknisk utformning sker

Läs mer

Sammanträdesrum UKF, kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 juni 2014, 15.00-17.30

Sammanträdesrum UKF, kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 juni 2014, 15.00-17.30 Sammanträdesdatum s. 1 (12) Plats Sammanträdesrum UKF, kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 juni 2014, 15.00-17.30 Beslutande Robert Wenglén (M) Yvonne Andreasson (FP) Richard Jerneborg (M) Mozghan

Läs mer

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Regionstyrelsen Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Ordförandes förslag till beslut Föreslås att regionstyrelsen beslutar att godkänna svar på revisionsrapport Granskning

Läs mer

Granskning av landstingets planerade fastighetsunderhåll

Granskning av landstingets planerade fastighetsunderhåll Granskning av landstingets planerade fastighetsunderhåll Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2015 11 18 15REV41 2(16) Sammanfattning Det bokförda värdet av landstingets fastigheter och mark uppgår

Läs mer

FASTIGHETSPOLICY TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5)

FASTIGHETSPOLICY TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5) TRELLEBORGS KOMMUN 1 (5) Dokumentets syfte Fastighetspolicyn pekar ut kommunstyrelsens ansvar som fastighetsägare och som ansvarig för att tillhandahålla mark, lokaler och bostäder som behövs för kommunens

Läs mer

Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting

Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting 1 (9) Ledning och styrning Strategisk enhet Handläggare Henrik Gaunitz Telefon 08-123 132 92 E-post henrik.gaunitz@sll.se Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i

Läs mer

Svar på revisionsskrivelse med anledning av granskning av landstingets remisshantering

Svar på revisionsskrivelse med anledning av granskning av landstingets remisshantering LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Produktionsstyrelsen 2012-02-20 31 Dnr PS 2012-0018 Svar på revisionsskrivelse med anledning av granskning av landstingets remisshantering Förslag till

Läs mer

Emil Forsling Auktoriserad revisor. Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll inom Landstinget Dalarna 2014

Emil Forsling Auktoriserad revisor. Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll inom Landstinget Dalarna 2014 Emil Forsling Auktoriserad revisor Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll inom Landstinget Dalarna 2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Uppdrag och revisionsfråga... 3 1.2

Läs mer

Landstingsstyrelsens förvaltning Bilaga 1 Internkontrollplan (5)

Landstingsstyrelsens förvaltning Bilaga 1 Internkontrollplan (5) Internkontrollplan 2009 2009-06-01 1(5) Styrning och konsekvensanalyser Landstingsstyrelsens förvaltning har en fastställd budget/verksamhetsplan med mätbara mål Landstingsstyrelsens förvaltning tecknar

Läs mer

POLICY. Policy för lokalförsörjning och byggnadsinvesteringar

POLICY. Policy för lokalförsörjning och byggnadsinvesteringar POLICY Policy för lokalförsörjning och byggnadsinvesteringar Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2017-06-26 Diarienummer KS 2017/87 101 Giltighetstid Från och med den

Läs mer

Underhåll av fastigheter

Underhåll av fastigheter Revisionsrapport Underhåll av fastigheter Mjölby kommun Lennart Elfving April 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning 1 2 Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Revisionsfråga och

Läs mer

Uppföljning intern kontroll Kultur- och fritidsnämnden

Uppföljning intern kontroll Kultur- och fritidsnämnden Uppföljning intern kontroll 2018 Kultur- och fritidsnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Sammanfattning... 4 3 Uppföljning... 5 3.1 Kompetensförsörjning... 5 3.2 Systematiskt arbetsmiljöarbete

Läs mer

- Budget och uppföljning - Kundfakturor fakturor till kund/brukare - Leverantörsfakturor fakturor från leverantör - Lönehantering

- Budget och uppföljning - Kundfakturor fakturor till kund/brukare - Leverantörsfakturor fakturor från leverantör - Lönehantering 1(5) KS 2011/0014 Svar på revisionsrapport- Granskning av ekonomiadministrativa processer - Effektivitetsgranskning Bakgrund Danderyds förtroendevalda revisorer har uppdragit till PricewaterhouseCoopers

Läs mer

Fastighets- och lokalpolicy

Fastighets- och lokalpolicy Fastighets- och lokalpolicy 1 Inledning En samlad fastighets- och lokalpolicy ska redogöra för hur ett effektivt lokalutnyttjande uppnås, vem eller vilka som är ansvariga, vilka styrmedel och rutiner som

Läs mer

Svar på revisionsrapport Landstinget Blekinge granskning av löneprocess

Svar på revisionsrapport Landstinget Blekinge granskning av löneprocess Landstingsservice Avdelning lön och personal Jenny Forss 2014-08-12 Dnr 2014/0299 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Svar på revisionsrapport Landstinget Blekinge granskning av löneprocess Bakgrund EY

Läs mer

Dokumentet gäller för Kommunstyrelsen, övriga nämnder och medarbetare som verkar inom fastighetsområdet

Dokumentet gäller för Kommunstyrelsen, övriga nämnder och medarbetare som verkar inom fastighetsområdet TRELLEBORGS KOMMUN 1 (6) Dokumentets syfte Trelleborgs fastighetspolicy pekar ut riktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom kommunstyrelsens ansvar som fastighetsägare och som ansvarig

Läs mer

Granskningsredogörelse Stadsrevisionen. Göteborg & Co Träffpunkt AB granskning av verksamhetsåret goteborg.

Granskningsredogörelse Stadsrevisionen. Göteborg & Co Träffpunkt AB granskning av verksamhetsåret goteborg. Granskningsredogörelse Stadsrevisionen Göteborg & Co Träffpunkt AB granskning av verksamhetsåret 2015 goteborg.se/stadsrevisionen 2 Januari 2016 Göteborg & Co Träffpunkt AB. Granskning av verksamhetsåret

Läs mer

Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen

Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen 1(6) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, punkt 27 Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen Ärendebeskrivning

Läs mer

Underhåll av fastigheter. Söderhamns kommun. Revisionsrapport 2010-12-12. Lennart Elfving

Underhåll av fastigheter. Söderhamns kommun. Revisionsrapport 2010-12-12. Lennart Elfving Underhåll av fastigheter Söderhamns kommun Revisionsrapport 2010-12-12 Lennart Elfving 1. Inledning/bakgrund I kommunens balansräkning utgörs en stor del av tillgångsmassans värde av fastigheter. Det är

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL D A T U M D I A R I E N R 2011-05-17 LS-LED11-414 91 Ändrat tjänsteutbud med nytt ägandeskap för personalbostäder i Nyköping Arbetsutskottets förslag till beslut

Läs mer

ST] SOLLENTUNA KOAAMUN N5\ Kommunledningskontoret

ST] SOLLENTUNA KOAAMUN N5\ Kommunledningskontoret 12 ST] SOLLENTUNA KOAAMUN N5\ Kommunledningskontoret Håkan Wikman Tjänsteutlåtande 2012-11-08 Sidan 1 av 2 Dnr 2012/45 KS.279-3 Diariekod: 279 Kommunstyrelsen Trafik- och fastighetsnämndens redovisning

Läs mer

Årlig granskning av Patientnämnden - Etiska nämnden Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Årlig granskning av Patientnämnden - Etiska nämnden Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Årlig granskning av Patientnämnden - Etiska nämnden 2015 Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2016-04-08 16REV20 2(7) Sammanfattning Granskningen visar att Patientnämnden - Etiska nämnden har arbetat

Läs mer

System för intern kontroll Spånga-Tensta Stadsdelsnämnd

System för intern kontroll Spånga-Tensta Stadsdelsnämnd System för intern kontroll Spånga-Tensta Stadsdelsnämnd stockholm.se Innehåll Syfte och funktion... 3 Internkontrollsarbetets förutsättningar och utförande... 3 Systematiska kontroller... 4 Internkontrollplanen...

Läs mer

Revisionsrapport Borgholms kommun Caroline Liljebjörn 1 juni 2016

Revisionsrapport Borgholms kommun Caroline Liljebjörn 1 juni 2016 www.pwc.se Revisionsrapport Uppföljning av ITgranskning från år 2013 Caroline Liljebjörn 1 juni 2016 Innehåll Sammanfattning och revisionell bedömning...2 1.1. Bedömningar mot kontrollmål...2 2. Inledning...4

Läs mer

Dnr 2012/0448 2014-05-12 Rev 2014-05-17 2014-05-21 Landstingsdirektörens stab Landstingsdirektör Peter Lilja

Dnr 2012/0448 2014-05-12 Rev 2014-05-17 2014-05-21 Landstingsdirektörens stab Landstingsdirektör Peter Lilja Dnr 2012/0448 2014-05-12 Rev 2014-05-17 2014-05-21 Landstingsdirektörens stab Landstingsdirektör Peter Lilja Till landstingsstyrelsen Angående återremitterat ärende investeringar de kommande 10 åren Bakgrund

Läs mer

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd FN 2018/303 Verksamhetsplan 2019 Fastighetsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...4 4 Mål...5 4.1 Hög kvalitet...5 4.2 Hög effektivitet...5

Läs mer

Granskning av fastighetsverksamheten

Granskning av fastighetsverksamheten www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av fastighetsverksamheten Peter Aschberg Hammarö kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Bakgrund...2 2.2. Syfte, revisionsfråga

Läs mer

Granskning av Fastighetsunderhåll

Granskning av Fastighetsunderhåll Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Vetlanda kommun Granskning av Fastighetsunderhåll Vetlanda kommun Innehåll 1 Sammanfattning... 2 2 Inledning... 4 2.1 Bakgrund...

Läs mer

Revisionsrapport - Socialnämndens ekonomi Ledning och styrning

Revisionsrapport - Socialnämndens ekonomi Ledning och styrning 1(6) Sn 67 Dnr 2018-000074 Revisionsrapport - Socialnämndens ekonomi 2017 - Ledning och styrning Socialnämndens beslut 1. Socialnämnden godkänner svar på revisionsrapport Socialnämndens ekonomi 2017 Ledning

Läs mer

NORA KOMMUN KOMMUNREVISORERNA

NORA KOMMUN KOMMUNREVISORERNA Till Kommunfullmäktige Revisorernas redogörelse 2014 För att kunna ge underlag till kommunfullmäktiges ansvarsprövning har vi granskat all verksamhet som bedrivs inom nämnders och styrelsers verksamhetsområden

Läs mer

Landstinget Gävleborg, Bollnäs, Söderhamns, Hudiksvalls och Nordanstigs kommun

Landstinget Gävleborg, Bollnäs, Söderhamns, Hudiksvalls och Nordanstigs kommun Revisionsrapport* Landstinget Gävleborg, Bollnäs, Söderhamns, Hudiksvalls och Nordanstigs kommun Samverkan avseende ungdomar med psykosocialproblematik och psykiska sjukdomstillstånd November 2007 Karin

Läs mer

Enhetens namn: Östersunds Städ och Hemservice

Enhetens namn: Östersunds Städ och Hemservice Östersunds kommuns kvalitetspris Återföringsrapport 2008-10-03 Enhetens namn: Östersunds Städ och Hemservice Sammanfattande bedömning Östersunds Städ och Hemservice arbetar med kundorienterad verksamhetsutveckling

Läs mer