ProAgria Trädgårdsrådgivarnas resa till Norra Karelen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ProAgria Trädgårdsrådgivarnas resa till Norra Karelen 3.-4.9"

Transkript

1 ProAgria Trädgårdsrådgivarnas resa till Norra Karelen Resan gick från Helsingfors till Kitee (ca 550 km) med tåg, bara det en upplevelse! Konstaterade att det verkligen finns mycket skog i Finland, när man kommer en bit från de mera tätbefolkade södra delarna av landet. Vi anlände till ett landskap med inlandsklimat som skiljer sig en del från det vi är vana vid på Åland. I Norra Karelen kommer våren tidigare än hos oss och sommaren kan vara riktigt het. Å andra sidan kommer kylan tidigare på hösten och på vintern är det inte ovanligt med temperaturer på -20 C i en vecka eller mer, och som lägst kan det vara under -30 C. Man har i princip alltid minst 50 cm snö under hela kärnvintern. Först besökte vi Ruutiaisen Puutarha som drivs av Ismo Ruutiainen. Ismo är f.d. bärrådgivare vid ProAgria och har drivit eget odlingsföretag parallellt med arbetet som rådgivare i år, men är numera sedan ca ett år till baka egen företagare på heltid. Gården omfattar ca 6 ha, och i princip allt är i odling på ett eller annat sätt, om inte annat så med gröngödsling. Företagets grundidé är att tillhandahålla färska bär kontinuerligt under så lång säsong som möjligt. För att uppnå detta jobbar man med flera olika slags bär och sorter av dessa samt olika odlingstekniker. Allt man producerar säljs i färskt i konsumentförpackningar eller förädlat. Man säljer ingenting som bulk direkt från fältet. Säsongen inleds med odling i växthus. Jordgubbar planteras i rännor, 6 plantor/ränna, på ben (s.k. table top) i början av mars. Man använder trayplantor, d.v.s. stora plantor med färdiga blomanlag som förvarats kylda över vintern. Sorten har under de senaste åren varit `Darselect`. Man använder i huvudsak importerade plantor men i år har man testat att driva upp egna för nästa års produktion (se bild th). Som substrat i rännorna används antingen torv eller flisad rörflen. Detta var första året man provade rörflen, som är billigare är torv. Enda nackdelen var att det tog längre tid att vattna upp än torv, men när man väl uppnått rätt fuktighet fungerade det väldigt bra. Nu har man även börjat testa att använda krossade kasserade hallonplantor med torvklump och allt (se bild th) till substrat. Det har hittills fungerat väldigt bra!

2 Jordgubbarna i växthuset skördades fr.o.m. mitten på maj och några veckor framåt. Därefter kasseras plantorna, man vill börja med fräscht material varje vår. Parallellt med jordgubbarna odlades i samma växthus hallon i kruka av en tidig kanadensisk sort. Plantorna odlas under flera år och de övervintras omkull-lagda på golvet under 10 lager fiberduk. När man sätter på värme för att börja driva jordgubbarna så kommer också hallonen igång och skörden av dem kommer igång just när jordgubbarna slutar ge. När vi var där stod hallonplantorna på avmognad kvar på sin plats (se bild nedan). När man slutat skörda jordgubbar i växhuset tar tunnelodling vid, där odlas jordgubbarna enligt samma system i rännor på table top. Table top ställningarna var egenhändigt konstruerade av trä och armeringsjärn (se bild nedan, infällt bild på rännan). )Man sätter i allmänhet igång odlingen i början på april, då sätts plasten på tunnlarna. Eventuella frostnätter klarar man med att stänga till tunneländarna samt att röra om luften med värmefläkt.

3 Hallon odlas i tunnel både i kruka och i markbädd, man odlar både sorter av sommarhallon, t.ex. `Glen Ample`, samt hösthallon, t.ex. `Polka. På friland odlas jordgubbar på plastlist, huvudsorten är `Polka`. Man har även kontinuerlig utprovning av nya sorter, i år t.ex. `Salsa`. Hallon odlas på friland både av sommar- och höstsorter. Vid vårt besök var hösthallonen `Polka` i full produktion med både blommor och kart. I en tunnel odlades björnbär av sorten `Thornless Evergreen` (se bilder nedan). De odlades i markbädd med Mypex och gav i år skörd för 13:e året i rad. De ger i allmänhet en riklig skörd med början i mitten på augusti fram tills frosten kommer.

4 Övervintringen av björnbären kräver en del pyssel; de tål nämligen inte kyla överhuvudtaget. Årsskotten växer 7-8 m under en säsong. De böjs ner anefter de växer upp med hjälp av metallklämmor längs med raden (se bild nedan). Under den ljusaste delen av året växer de så fort att man i princip måste springa fast dem och övermanna dem för att hinna binda ner alla...

5 Tur att de var taggfria i alla fall... När skörden är avslutad, klipps 2-årsskotten (de som gett skörd) ner helt. Därefter täcks årsskotten med 7-8 lager fiberduk. Sticker något skott ut under täcket är det dödsdömt. När plasten sätts på tunnlarna i april så tas fiberduken bort och årsskotten binds upp till stödtrådar. Pollineringen sköts huvudsakligen av bin som en granne håller. I tunnel kompletteras med köpta humlebon. Nästa bärodling var Mäkelän mansikka ett familjeföretag som drevs av äkta paret Antti och Jaana Tolvanen och Jaanas bror Jussi. Även Anttis far, som var i 60-årsåldern, var aktivt med i skötseln av odlingen. Odlingen startades ursprungligen av Anttis föräldrar. Generationsväxlingen gjordes Anttis mor skötte om kosthåll och barnpassning under säsongen, så hela familjen var involverad! Tolvanens odlade totalt 30 ha, varav ca 20 ha odlades med jordgubbar, resten av arealen var insådd med gröngödsling eller spannmål, jordgubbar är ju mycket känsliga för jordtrötthet och markburna sjukdomar så en bra odlingsrotation är viktig. Från och med år 2000 har jordgubbar varit den enda salugrödan på gården, före det hade man också mjölkkor.

6 Man har ett 50-tal personer anställda under den mest intensiva plocksäsongen. De anställda inhyses i en renoverad ladugård med gemensamt kök (se bild ovan och th). Allt var i tipp topp skick! Många av de anställda kom tillbaka år efter år, många var där för 10:e året i rad. De flesta anställda kom från Ryssland. Hela produktionen säljs till partihandel. Huvudsort i odlingen är `Polka`, men för att förlänga säsongen har man också sena sorter som t.ex. `Salsa`. Planteringen sker på våren och man räknar med en liten skörd planteringsåret + 3 skördeår. Beroende på om man fick in sjukdomar, besvärliga ogräs el.dyl. kunde man korta in med ett år, eller förlänga om beståndet var i bra skick ännu efter 3:e året. Man odlar inte i tunnel men nog under fiberduk för att tidigarelägga skörden lite. I år började man plocka 16.6 och de sista sena Salsa-jordgubbarna skulle plockas helgen Man har i allmänhet varma höstar eftersom gården ligger på en ö i en insjö. Vårfrost är av samma anledning sällsynt.

7 `Salsa` är en sen sort som i början av skörden ger extremt stora bär, och som håller storleken helt ok under hela säsongen (se bild nedan). Alla jordgubbar odlas på dubbelrader på plastlist. Man planterar inte med maskin, utan för hand p.g.a. att man har så varierande jordarter på en och samma åker att det skulle bli svårt att ställa in maskinen rätt. Man grundgödslar före plantering. På bilden nedan syns att man markerar med sitt namn vilka rader man planterat. På så sätt är det lättare att kolla upp i efterhand om det gått åt för mycket eller lite plantor, hur många rader var och en gjort o.s.v.

8 Man har en bevattningsdamm, varifrån det pumpas ut upp till 1000 m 3 /dygn under den intensivaste bevattningsperioden. Bevattningen sker med droppslang, och även näring körs ut via den. Man använder sig inte av bladgödsling eftersom man anser att det kan ge bismak åt bären. Berner Oy hade haft ett försök i fält i odlingen i år, där man testade ogräsättika mot ogräs och revor i radmellanrummen. Man jämförde med Reglone. Ättikan har ju endast en brännande effekt på bladen, men verkade fungera helt ok på smått fröogräs. Däremot på större ogräs samt på revorna var effekten otillfredsställande, som man ser på bilden nedan; ogräset är brunt men revorna är gröna. Mängden man måste använda är stor, 250 l ättika i 700 l vatten till 1 ha. Då vi diskuterade växtskyddet i övrigt sa man att i år var de största problemen mjöldagg, som bekämpades med Candit och Topas, samt jordgubbskvalster som bekämpades med Vertimec. Man har också ibland problem med knäpparlarver ifall gröngödslingen före plantering har varit flerårig vall.

9 Niemishovi är en gammal släktgård som ursprungligen haft en diversifierad, på senare år ekologisk produktion. I dagens läge odlar man följande; 3 ha ekologisk lök men det är antagligen sista året i år p.g.a. sviktande lönsamhet. Föregående år hade man också stora problem med hållbarheten, upp till 50 % lagringsförluster. I år har Fusarium varit det stora problemet. 700 st ekologiska äppelträd allt går till cidertillverkning 1 ha ekologiska jordgubbar 2014 blir sista året, p.g.a. problem med växtföljd och ogräs 3 ha ekologiska vinbär Det man har satsat mest på är cider- och vintillverkning. Vinet gör man på vita vinbär, och fanns i en söt och en torr variant, båda helt drickbara. Cidern går under namnet Jyrki-siideri och fanns i ett flertal varianter gjort på äpple och även en jodgubbscider som var riktigt god! Man har också ett musteri där man tar emot frukt från privatpersoner och pressar. Förut om åren har man satsat en hel del på gårdsturism, och vi intog våra flytande smakprover i ett riktigt trivsamt utrymme i den gamla stenladugården, men den biten kommer man att avveckla nästan helt, och istället satsa helhjärtat på tillverkning av drycker. De säljs sedan via Alko. Vad gäller odlingen kommer man att avveckla alla grenar förutom vinbärsodlingen, som ska utökas med 5 ha per år tills man är uppe i 25 ha. Troligtvis kommer den att odlas konventionellt, med `Mortti` som huvudsort. Plockningen kommer förstås att ske maskinellt. Etableringen kommer att ske med sticklingar som sticks ner i plasten med 50 cm mellanrum, så enkelt som möjligt.

10 En grönsaksodling hann vi också med, Puromäen Puutarha som drevs av ett yngre par, Jukka och Hanne Kinnunen. De tog över driften av gården 2009 av Jukkas föräldrar. Före generationsskiftet odlades det i huvudsak foderspannmål på gården, som omfattar totalt ca 60 ha. Djur har inte funnits på gården sedan början på 90-talet, så allt man producerat har sålts bort. I nuläget odlas det 40 ha spannmål, 10 ha vall och 10 ha grönsaker på gården. Vallen är till för att få en bra växtföljd. Man har satsat mer och mer på specialgrödor, och principen när man har funderat på vad man ska odla har varit att kolla vad som INTE odlas i trakten den/de grödorna har man satsat på på Puromäki. Följande specialväxter odlas i nuläget på friland; Grön sparris på 76 ar de har bl.a. varit på Åland på studiebesök för att lära sig odlingen! De är de enda som odlar sparris i Norra Karelen. Eftersom första plantorna planterades 2009 så har man inte fått några betydande skördar ännu, men det lilla man har fått har sålts till närliggande restauranger.

11 Vitlök odlades i år på 32 ar man har sätt- och upptagningsmaskin av spansk modell, även klyftningen sker maskinellt. Huvudsorten är `Alexandra`. Kål mest odlas huvudgrödan kinakål (2 ha), man är även här den enda som odlar grödan i Norra Karelen. Man odlar också brysselkål på 5 ar. Även blomkål odlas i år lite på prov. Morötter är den andra huvudgrödan efter kinakål det odlas på 2 ha, både en mindre sort till påsning samt Jättemorötter till industri, varav en stor del exporteras till Ryssland. Man har också ett säsongsväxthus på 300 m 2 där man provar lite olika grödor, när vi var där fanns det tomater, frilandsgurka, squash och paprika i huset. Förutom ägarparet har man 1 året runt anställd och 3-4 säsongsanställda. Odlingen bedrivs konventionellt men man använder sig av flera åtgärder från eko-sidan, bl.a. insektnät och mekanisk ogräsbekämpning.

12 Vi fick också lite info om Liperin Juurespakkaamo ett odlarägt familjeföretag som sysslar med bl.a. packning av potatis till konsument och till restauranger/storkök, skalning och förpackning av rotfrukter till restauranger/storkök samt även försäljning av hela grönsaker (bl.a. sallat) och frukter till parti. Man har ca 1 milj. omsättning. Ägaren beklagade sig lite över att man har lite för många olika sorters produkter i sitt sortiment. Det är också bekymmersamt att den offentliga sektorn inte bryr sig om att handla lokala produkter, de vill bara ha billigt. Då är hotell och restauranger bättre kunder, de betalar gärna lite mer för lokalproducerat. Man säljer också en del till närbutiker. Ägaren betonade att det är mycket viktigt att föra fram lokala produkter i butik; genom att ha skyltar & broschyrer och själv stå vid disken och informera. Yrkesmässig fruktodling är inte speciellt vanligt i Norra Karelen, främst är det klimatet som begränsar, men vi besökte en ekologisk fruktodling som hittat sin egen nisch. Lempisten luomuomenatila är en mindre släktgård med 1000 st äppelträd på 3 ha. Gården har varit i släktens ägo i 200 år, och de första äppelträden planterades av nuvarande ägarens mor, men då endast 200 träd. På 90-talet planterades 100 st till. Nuvarande ägaren Reetta Lempinen har sedan utökat till nuvarande antal träd. Man har inte tillgång till bevattning, därför odlas träden på starka grundstammar glest planterade (se bild på följande sida). Undantaget var i år då man ändå såg sig tvungen att vattna en omgång med slang då det var så fruktansvärt torrt. Man vill ha träd som står på egen stam utan stödstolpar. Mest har man använt Antonovka som grundstam, men i de yngre planteringarna har man experimenterat en del med att använda svagare stammar, t.ex. B118. De konstaterade att B118 ger tidig skörd men den hålls inte stående själv och den får mycket vinterskador. B96 verkar övervintra allra sämst av de man provat. Däremot kombinationen Antonovka som grundstam med B9 som kort, ca 20 cm, mellanstam visade sig lyckad, och tog ner växtkraften lagom mycket utan att försvaga trädets härdighet.

13 Principen för försäljning av frukt är att all frukt som säljs ska gå ut ur odlingen själv, d.v.s. man har självplock. Den frukt som blir över efter självplocket pressas till must i gårdens eget musteri. Musten fryses eller pastöriseras och säljs i gårdsbutiken. Självplockad frukt kostar 1,50 /kg, ett helt ok odlarpris med tanke på att man inte har kostnader för plockning, sortering och packning! Det är också möjligt att få hemträdgårdsäpplen pressade i musteriet. Ingen frukt lagras, eventuellt bara några dagar före den pressas. Många kunder kommer för upplevelsen, för att få vandra runt i äppelodlingen. Helst går kunderna i den äldsta delen av odlingen, den nya delen var inte alls lika populär. Man har provat många sorters äpple, huvudsorter idag är `Kaneläppel` (Gul-, Röd- och Ananas), `Grenman` och `Sariola`.

14 Även päron (mest `Aunen Päärynä`) och plommon odlas. Sötkörsbär har man också provat men de frös bort. Många sorter är ryska för att de är mera härdiga. En annan service som man har är att skicka smakprover av olika sorter till folk i norra Finland som är intresserade av härdiga äppelsorter. Vi fick gärna smaka å de olika sorterna där vi gick i odlingen men vi utrustades med plastpåsar att sätta skrutten i. Man ville dels hålla odlingen städad, dels få lite mindre smittspridning. Man använder sig inte av bekämpning överhuvudtaget, inte ens Turex el.dyl., eftersom 2:a klass frukten ändå mustas. Man har inte så mycket problem med skorv, man försöker välja härdiga sorter. Ibland är det lite vecklarskador men man upplever det inte som något stort problem. Skott med bladlöss klipper man bort, och rönnbärsmal har man inte haft sedan Ett år var det en björn som fick smak för mogna äpplen, den gick ut och in ur odlingen i en veckas tid och knäckte 27 staketstolpar under sin framfart... Tydligen var den kräsen, vissa sorter tog den bara en tugga av medan den åt precis rent av andra. För det mesta åt den bara från de nerhängande grenarna men vid några träd hade den tydligen blivit otålig och helt sonika knäckt trädet vid roten för att komma åt all frukt. Man har inga anställda, och både ägaren och hennes man jobbar även borta, men det fungerar ändå, man har systemet att om ingen är hemma går det ändå bra att komma på självplock och lämna pengar i en burk.

15 Sista besöket var Kontiomehu som bl.a. sysslar med tillverkning av alkoholfria bubblande drycker. Vi fick inte se själva odlingen utan fick berättat för oss om verksamheten i företagets buteljeringslokaler. Nuvarande generationen har drivit gården i 10 år. När han tog över så var verksamheten enbart odling av vinbär och jordgubbar. Man pressade även hemträdgårdsäpplen till must. Lönsamheten var ändå inte så bra så man började fundera på vidareförädling av grödorna. Mustningen är fortfarande med men den kommer man att sluta med på sikt. Efter många försök och misstag har man nu fått fram två fina produkter; huvudprodukten Lehtikuohu ( Bladbubbel ) som är baserat på svarta vinbärsblad samt Karpalokuohu ( Tranbärsbubbel ) som är baserat på tranbär. Vinbärsbladen är plockade på den egna gården medan tranbären köps från Ryssland, det finns nämligen inte möjlighet att få tag på tillräckliga mängder av tillräckligt jämn kvalitet i Finland. Bubbeldryckerna säljs i första hand via partiaffärer & Alko. Man berättade att de är mycket efterfrågade t.ex. till festliga tillfällen i riksdagen, vid olika ambassader o.s.v. då de är alkoholfria, men i övrigt lika festliga som champagne. Ägaren berättade att baserat på efterfrågan skulle man utan vidare kunna öka produktion 3-4 ggr, men att just nu har man inte kapacitet till det. En utvidgning är dock under arbete. Man tillverkar också koncentrat samt drycker av bär, rotsaker och frukter enligt kundernas önskemål i mindre partier.

Jordbruksinformation Reviderad Starta eko Bär

Jordbruksinformation Reviderad Starta eko Bär Jordbruksinformation 4 2010 Reviderad 2017 Starta eko Bär 2 Börja odla ekologiska bär Text: Christina Winter, Jordbruksverket Foto: Margareta Magnusson sid. 6, övriga Christina Winter Reviderad oktober

Läs mer

Författare Winter C. Utgivningsår 2010

Författare Winter C. Utgivningsår 2010 Bibliografiska uppgifter för Starta eko. Bär Författare Winter C. Utgivningsår 2010 Tidskrift/serie Jordbruksinformation Nr/avsnitt 3 Utgivare Jordbruksverket (SJV) Huvudspråk Svenska Målgrupp Praktiker,

Läs mer

Jordbruksinformation Reviderad Starta eko Grönsaker

Jordbruksinformation Reviderad Starta eko Grönsaker Jordbruksinformation 7 2009 Reviderad 2017 Starta eko Grönsaker 2 Börja odla ekologiska grönsaker på friland Text: Johan Ascard, Jordbruksverket Foto: Anna-Mia Björkholm omslag t.h., övriga Johan Ascard

Läs mer

Tunnlar och växthus. lyfter odlingen

Tunnlar och växthus. lyfter odlingen Under tre år har Jordbruksverket och SLU tillsammans med odlare och rådgivare samlat insikter om och u tvecklat ekologisk bärodling i tunnlar och växthus. Christina Winter, Jordbruksverket, presenterar

Läs mer

Geta Fruktodlarrings studieresa till Skåne och Jönköping 3.-6.8.2015

Geta Fruktodlarrings studieresa till Skåne och Jönköping 3.-6.8.2015 Geta Fruktodlarrings studieresa till Skåne och Jönköping 3.-6.8.2015 Äppelriket www.appelriket.se Äppelrikets verksamhet presenterades av VD Henrik Stridh. Man marknadsför äpplen från ca 90 fruktodlare.

Läs mer

Av kunderna är 60 % små- medelstora företag, och de besöks personligen varje år av plantskolan. 80 % av kunderna finns i Tyskland.

Av kunderna är 60 % små- medelstora företag, och de besöks personligen varje år av plantskolan. 80 % av kunderna finns i Tyskland. Soft Fruit Conference på Hooks Herrgård 2.-3.12.14 Plantskolan Henselmans jordgubbsplantor presenterades. Det är ett familjeföretag på 18 ha som producerar 7,5 milj. plantor per år Man har ett Hygiene

Läs mer

Wändels perennodlare

Wändels perennodlare Wändels perennodlare Artikeln införd i Din Trädgård nummer 11-2002 Den här PDF-filen ligger som en bilaga på webbplatsen http://www.monarda.se - gå dit>>> Lars Forslin Observera att texten ligger som bild.

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR IFYLLNING AV. ANSÖKNINGSBLANKETTEN (Evira 55_01.06 1.5.2006) till växtskyddsregistret, plantmaterialregistret. och/eller registret för

ANVISNINGAR FÖR IFYLLNING AV. ANSÖKNINGSBLANKETTEN (Evira 55_01.06 1.5.2006) till växtskyddsregistret, plantmaterialregistret. och/eller registret för Anvisningar för ifyllning av registreringsansökan Datum 15.5.2006 Dnr 665/505/2006 ANVISNINGAR FÖR IFYLLNING AV ANSÖKNINGSBLANKETTEN (Evira 55_01.06 1.5.2006) till växtskyddsregistret, plantmaterialregistret

Läs mer

Jordbruksinformation 8 2010. Starta eko Frukt

Jordbruksinformation 8 2010. Starta eko Frukt Jordbruksinformation 8 2010 Starta eko Frukt Börja odla ekologisk frukt Text och foto: Johan Ascard, Jordbruksverket Det är stor efterfrågan på ekologisk frukt. Med rätt odlingsteknik går det att få stabila

Läs mer

Lektion nr 3 Matens resa

Lektion nr 3 Matens resa Lektion nr 3 Matens resa Copyright ICA AB 2011. Matens resa nu och då 1. Ta reda på: Hur kom mjölken hem till köksbordet för 100 år sedan? Var producerades den, hur transporterades och hur förpackades

Läs mer

Vardag På kolonilotten

Vardag På kolonilotten ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN CHRISTINA WAHLDÉN ORDLISTA Kapitel 2 plantor (sida 7, rad 5) små växter Kapitel 3 förvånad (sida 10, rad 1) överraskad Kapitel 6 åt andra hållet (sida 17, rad 7) här: på den sida

Läs mer

- Precis, det är det jag tänker! Att man har lite sallad, morötter, och bara kunna gå ut och plocka. - Som det är nu så har jag krukor...

- Precis, det är det jag tänker! Att man har lite sallad, morötter, och bara kunna gå ut och plocka. - Som det är nu så har jag krukor... Trädgårdsarbete - Nu är det ju snart sommar och jag har precis köpt ett hus med en ganska stor trädgård. Och jag vet inte så mycket om det här med trädgårdsarbete. Jag tycker det verkar ganska spännande

Läs mer

LANDSKAPSARKITEKTUR TRÄDGÅRD VÄXTPRODUKTIONSVETENSKAP Rapportserie

LANDSKAPSARKITEKTUR TRÄDGÅRD VÄXTPRODUKTIONSVETENSKAP Rapportserie LANDSKAPSARKITEKTUR TRÄDGÅRD VÄXTPRODUKTIONSVETENSKAP Rapportserie Odling av smultron Slutrapport från projekt 2016-2017 Birgitta Svensson 1, Johan A. Stenberg 2 och Jan F. Jensen 3 1 Institutionen för

Läs mer

TEMA MED FRUKT & GRÖNT LÄTTLÄST

TEMA MED FRUKT & GRÖNT LÄTTLÄST TEMA MED FRUKT & GRÖNT LÄTTLÄST TEMA 1 Frukt och grönsaks-smoothies Smothie Recept Jordgubbs-smothie Ingredienser 3 bananer 1 lit lättyoghurt naturell 200 frysta jordgubbar 2 havregryn Gör så här Tvätta

Läs mer

Sortförsök i äppel Lettiska sorter

Sortförsök i äppel Lettiska sorter Sortförsök i äppel 2007-2013 Lettiska sorter Avsikten med försöket var att skorvresistenta äppelsorter från Lettland prövas för att klarlägga deras fruktkvalitet, tidighet, härdighet och eventuell lagringsförmåga.

Läs mer

God mat + Bra miljö = Sant

God mat + Bra miljö = Sant God mat + Bra miljö = Sant Vad vi äter spelar roll - både för hälsan och miljön! Här berättar vi mer om hur vår mat påverkar miljön och hur du själv kan bidra med dina beslut Sju smarta regler för maten

Läs mer

Vi valde att göra en trälåda. Den är lätt och luftig med en staketliknande design som gör att maten inte blir instängd och möglig.

Vi valde att göra en trälåda. Den är lätt och luftig med en staketliknande design som gör att maten inte blir instängd och möglig. . Vi valde ett äpple som ikon därför att det passar till namnet (M L K) och temat. Det ser fräscht ut och representerar klokhet. Äpplet har en fin grön färg som fångar ens uppmärksamhet och den ser trevlig

Läs mer

Kompis med kroppen. 3. Matens resa

Kompis med kroppen. 3. Matens resa Kompis med kroppen 3. Matens resa Matens resa nu och då 1. Ta reda på! Hur kom mjölken hem till köksbordet för 100 år sedan? Var producerades den, hur transporterades och förpackades den? 3. Vad åt du

Läs mer

Sortförsök i äppel Nya svenska förädlingar

Sortförsök i äppel Nya svenska förädlingar Sortförsök i äppel 2005-2012 Nya svenska förädlingar Försöket motiveras av att man från svenskt håll rekommenderat dessa äppelförädlingar för prövning. Samtliga sorter är framtagna av SLU Balsgård förutom

Läs mer

Konsten att övertala bönder att odla blommor

Konsten att övertala bönder att odla blommor Konsten att övertala bönder att odla blommor av Kirsten Jensen, Länsstyrelsen i Västra Götalands Län, Skara, tel: 070-571 53 51, kirsten.jensen@lansstyrelsen.se Biodlaren vill ha Nektar (= Honung) Pollen

Läs mer

11 Ekologisk produktion. Sammanfattning. Ekologiskt odlade arealer. Ekologisk trädgårdsodling

11 Ekologisk produktion. Sammanfattning. Ekologiskt odlade arealer. Ekologisk trädgårdsodling 165 I kapitel 11 redovisas uppgifter från KRAV om ekologisk odling inom jordbruk och trädgård samt ekologisk djurhållning. Statistik rörande miljöstöd för ekologisk odling redovisas i kapitel 9. Sammanfattning

Läs mer

Nominering - Årets Landsbygdsinnovation Med checklista

Nominering - Årets Landsbygdsinnovation Med checklista Nominering - Årets Landsbygdsinnovation Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Landsbygdsinnovation. Namn på förslaget: Investering i mobilt musteri, Steffi Eberts-Reinisch, Gränna

Läs mer

Kompis med kroppen. 6. Mitt mellanmål

Kompis med kroppen. 6. Mitt mellanmål Kompis med kroppen 6. Mitt mellanmål Mellis mellan målen Har du märkt att du blir piggare när du ätit mellanmål? Se till att få i dig någon frukt eller grönsak vid varje mellis! 1. Frukt- och gröntmacka?

Läs mer

FRÄSCHA FrUKtER & GRÖNSAKER

FRÄSCHA FrUKtER & GRÖNSAKER På vilket sätt tror du att nyckelpigan kan hjälpa ekobonden? FRÄSCHA FrUKtER & GRÖNSAKER PÅ RIKTIGt Nyckelpigor, parningsdofter och annat smart När äpplen eller annan frukt odlas kan det komma insekter

Läs mer

5 Trädgårdsodling. Sammanfattning. Om statistiken. Trädgårdsodling

5 Trädgårdsodling. Sammanfattning. Om statistiken. Trädgårdsodling 97 Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsväxter, frukt och bär Fruktträd (äpplen och päron) Ekologisk odling av trädgårdsväxter redovisas

Läs mer

Från Barnträdgård till Trädgårdsbarn

Från Barnträdgård till Trädgårdsbarn Från Barnträdgård till Trädgårdsbarn Projektledare Martina Jönsson Matkonsult Hushållningssällskapet Halland Nästan alla barn gillar att odla och alla barn gillar att skörda smultron, jordgubbar, små söta

Läs mer

FÅ ETT RIKARE LIV MED KRYDDOR, FRUKT, BÄR OCH GRÖNSAKER PÅ BALKONGEN OCH UTEPLATSEN MED PLANTAGENS NYA LÖSNINGAR.

FÅ ETT RIKARE LIV MED KRYDDOR, FRUKT, BÄR OCH GRÖNSAKER PÅ BALKONGEN OCH UTEPLATSEN MED PLANTAGENS NYA LÖSNINGAR. FÅ ETT RIKARE LIV MED KRYDDOR, FRUKT, BÄR OCH GRÖNSAKER PÅ BALKONGEN OCH UTEPLATSEN MED PLANTAGENS NYA LÖSNINGAR. Tillbaka till naturen Skapa din egen unika odling var du vill. Bestäm vad du vill odla,

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om atiisk undersökning av näringsidkares

Läs mer

KUNSKAP. SERVICE. KVALITET.

KUNSKAP. SERVICE. KVALITET. KUNSKAP. SERVICE. KVALITET. Grönsakshuset är ett privatägt och matälskande familjeföretag som sätter stort värde i att varje dag och till varje kund leverera produkter av högsta kvalité. Vi har 30 års

Läs mer

Sortimentslista 2017 DLF 3

Sortimentslista 2017 DLF 3 EKOLOGISKA PRODUKTER EKO Bär & Frukter 33627 D33627 Ananas tärningar EKO 2x2,5 33625 D33625 Blåbär KRAV 2x2,5 140425 140425-KM Blåbär KRAV 16x0,25 790425 790425-KM Granatäpple kärnor KRAV 16x0,25 33613

Läs mer

Inköpspolicy. Kristianstads Nation

Inköpspolicy. Kristianstads Nation Inköpspolicy Kristianstads Nation Miljömål Nationens mål är att minst 10 % av våra råvaror ska vara framtagna på ett sätt som är hållbart för miljön. Med det så söker vi varor som är märkta med t.ex. något

Läs mer

Marktäckning, ogräsreglering och gödsling medel och metoder

Marktäckning, ogräsreglering och gödsling medel och metoder Marktäckning, ogräsreglering och gödsling medel och metoder Ekologisk bärodling i tunnlar och växthus Nässjö den 27 mars 2012 Christina Winter, christina.winter@jordbruksverket.se Att täcka eller inte

Läs mer

COMMUNITY SUPPORTED AGRICULTURE { Stackvallens Andelsjordbruk }

COMMUNITY SUPPORTED AGRICULTURE { Stackvallens Andelsjordbruk } COMMUNITY SUPPORTED AGRICULTURE { Stackvallens Andelsjordbruk } Deltagaröverenskommelse 2015 GRÖNSAKSLÅDA Bondgård Adress Email STACKVALLEN Krokshult Stackvallen 570 91 Kristdala info@stackvallen.se Org.nr.

Läs mer

Biovinass i ekologisk grönsaks- och bär- odling på friland

Biovinass i ekologisk grönsaks- och bär- odling på friland Biovinass i ekologisk grönsaks- och bär- odling på friland - ett dokumentationsprojekt genomfört i samarbete med odlare från Dalarna, Västmanland och Västra Götaland under 2002. Kristina Homman, Länsstyrelsen

Läs mer

5 Trädgårdsodling. Sammanfattning. Om statistiken. Trädgårdsodling

5 Trädgårdsodling. Sammanfattning. Om statistiken. Trädgårdsodling 5 Trädgårdsodling 101 5 Trädgårdsodling Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsväxter, frukt och bär Fruktträd (äpplen och päron) Ekologisk

Läs mer

Lagring av äppel ur sortförsöken 2014-2015

Lagring av äppel ur sortförsöken 2014-2015 Lagringsförsök äppel IP försök pernilla.gabrielsson@landsbygd.ax Lagring av äppel ur sortförsöken 2014-2015 I samband med skörd sattes äpplena i skördekyl, efter sortering (senast 31.10) in i vanligt kyllager.

Läs mer

Sortimentslista 2019 DLF 2

Sortimentslista 2019 DLF 2 EKOLOGISKA PRODUKTER EKO Bär & Frukter 33627 Ananas tärnad EKO 2x2,5 910025 Aroniabär Nordiska KRAV 16x0,200 33625 Blåbär Svenska KRAV 2x2,5 140425 Blåbär Svenska KRAV 16x0,250 33784 Bärmix med Mango EKO

Läs mer

Finliret lämnar vi till dig

Finliret lämnar vi till dig Finliret lämnar vi till dig Det finns roligare saker att ägna sig åt i köket än att tvätta, skala, skiva, tärna, strimla och hacka. Därför har vi tagit fram ett brett sortiment av perfekt skurna, färska

Läs mer

Den entreprenöriella greven

Den entreprenöriella greven Den entreprenöriella greven Långt ute på de skånska slätterna i hjärtat av Österlen ligger Tosterups slott och gård. Greven och ägaren Jan Ehrensvärd är entreprenören från Stockholm som lämnade arbetet

Läs mer

Jordbruksinformation 9 2010. Starta eko Potatis

Jordbruksinformation 9 2010. Starta eko Potatis Jordbruksinformation 9 2010 Starta eko Potatis Börja odla ekologisk potatis Text och foto (där inget annat anges): Katarina Holstmark, Jordbruksverket Foto omslag (vänster): Åsa Rölin Det finns en efterfrågan

Läs mer

49:- Nyhet! 25:- Inspiration. Dags att börja så och förgro! tips & råd www.bogrönt.se. TRIXIE - 3 läckra penséer i samma kruka!!!

49:- Nyhet! 25:- Inspiration. Dags att börja så och förgro! tips & råd www.bogrönt.se. TRIXIE - 3 läckra penséer i samma kruka!!! Inspiration tips & råd www.bogrönt.se Tidig Vår 2012 Nyhet! TRIXIE - 3 läckra penséer i samma kruka!!! Dags att börja så och förgro! Minidrivhus 49:- Ord.pris 79:- Så- och kaktusjord 25:- Ord.pris ca 39:-

Läs mer

COMMUNITY SUPPORTED AGRICULTURE { Stackvallens Andelsjordbruk }

COMMUNITY SUPPORTED AGRICULTURE { Stackvallens Andelsjordbruk } COMMUNITY SUPPORTED AGRICULTURE { Stackvallens Andelsjordbruk } Deltagaröverenskommelse 2015 SJÄLVPLOCK Bondgård Adress Email STACKVALLEN Krokshult Stackvallen 570 91 Kristdala info@stackvallen.se Org.nr.

Läs mer

5 Trädgårdsodling 71. 5 Trädgårdsodling

5 Trädgårdsodling 71. 5 Trädgårdsodling 5 Trädgårdsodling 71 5 Trädgårdsodling Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsväxter, frukt och bär Fruktträd (äpplen och päron) Ekologisk

Läs mer

När jag odlade i skolträdgården i Göteborgs botaniska trädgård

När jag odlade i skolträdgården i Göteborgs botaniska trädgård När jag odlade i skolträdgården i Göteborgs botaniska trädgård Mitt arbetshäfte namn klass Träff 1 Datum Idag har vi träffats för första gången. Vi har rensat ogräs, grävt, gödslat jorden, satt lök och

Läs mer

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se Gott med BÖNOR BÖNOR & LINSER Bönor och linser är lätta att använda och passar bra i både kalla och varma rätter. Snabbt kan du göra en härlig bönsallad, en het salsa eller piffa upp grytan lite extra

Läs mer

Christl Kampa-Ohlsson

Christl Kampa-Ohlsson Christl Kampa-Ohlsson Mat som förbättrar världen om sambandet mellan mat miljö - hälsa !!????!! Hushållens utsläpp av växthusgaser 27 % Mat 25 % Rekreation och fritid 16 % Transporter 16 % Bostad 6 % Kläder

Läs mer

Egen åker (ha) Arrendeåker (ha) Övrig produktionsareal m 2

Egen åker (ha) Arrendeåker (ha) Övrig produktionsareal m 2 EKOPLAN Ändringsdatum avser den tidpunkt då planen senast ändrades eller kompletterades Datum för uppgörande Ändringsdatum Ändringsdatum 1. UPPGIFTER OM GÅRDEN Gårdens namn Ansvarsperson för produktionen

Läs mer

LÅT DET VÄXA. Guide för skolträdgården. Emma Crawley. Pedagogiska skolgårdar Naturskolan Asköviken

LÅT DET VÄXA. Guide för skolträdgården. Emma Crawley. Pedagogiska skolgårdar Naturskolan Asköviken LÅT DET VÄXA Guide för skolträdgården Emma Crawley Pedagogiska skolgårdar Naturskolan Asköviken En skolträdgård ger en stimulerande kontext för lärande och fina förutsättningar för sinnliga upplevelser

Läs mer

Exempel från: Håll Sverige Rent. Äppeltestet

Exempel från: Håll Sverige Rent. Äppeltestet Exempel från: Håll Sverige Rent Äppeltestet Vad är egentligen ett fint äpple och vilket äpple är bäst för miljön? I den här uppgiften får ni smaka, testa och diskutera. Bild på äpplen Gör så här Förberedelser

Läs mer

Sortimentslista 2018 DLF 4

Sortimentslista 2018 DLF 4 EKOLOGISKA PRODUKTER EKO Bär & Frukter 33627 Ananas tärnad EKO 2x2,5 33625 Blåbär Svenska KRAV 2x2,5 140425 Blåbär Svenska KRAV 16x0,25 33784 Bärmix med Mango EKO NYHET 5x1,0 790425 Granatäpplekärnor KRAV

Läs mer

Trädgårdsproduktion 2014

Trädgårdsproduktion 2014 Trädgårdsproduktion 2014 Statiikenheten 020-26 10 86 atiik@jordbruksverket.se Det här är en undersökning som du (enligt lag) måe svara på om du yrkesmässigt odlat trädgårdsväxter på min 2500 kvadratmeter

Läs mer

Nominering - Årets Landsbygdsföretagare Med checklista

Nominering - Årets Landsbygdsföretagare Med checklista Nominering - Årets Landsbygdsföretagare Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Landsbygdsföretagare. Namn på nominerad företagare eller grupp av företagare: Cecilia Blomkvist, Lassegårdens

Läs mer

Sommar & semester. Odla din egen picknick! Se sid 6-7. Trädgårdsinspiration 2019

Sommar & semester. Odla din egen picknick! Se sid 6-7. Trädgårdsinspiration 2019 Sommar & semester Trädgårdsinspiration 2019 Odla din egen picknick! Se sid 6-7 Sommarfavoriter Sommarblommor finns i så många färger och former att du kan låta din kreativa sida få fritt spelrum att skapa

Läs mer

MÄSTER GRÖN. K. Anderssons Plant Odlare 31 11cm kruka 4x15/hylla. Sweet n Neat Scarlet. Sweet n Neat Yellow. Elin. Locarno. Colibri.

MÄSTER GRÖN. K. Anderssons Plant Odlare 31 11cm kruka 4x15/hylla. Sweet n Neat Scarlet. Sweet n Neat Yellow. Elin. Locarno. Colibri. Sweet n Neat Scarlet Kompaktväxande busktomat Små söta välsmakande röda tomater Mycket lämplig för odling i kruka och balkonglåda. Behöver varken tjuvas eller bindas upp Sweet n Neat Yellow Kompaktväxande

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

Sortimentslista 2018 DLF 1

Sortimentslista 2018 DLF 1 EKOLOGISKA PRODUKTER EKO Bär & Frukter 33627 Ananas tärnad EKO 2x2,5 33625 Blåbär Svenska KRAV 2x2,5 140425 Blåbär Svenska KRAV 16x0,25 790425 Granatäpplekärnor KRAV 16x0,25 33613 Hallon smul w&b KRAV

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Norrgårdens Förskola Hudiksvall April 2017 - Februari 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 23 FEBRUARI 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Tack för er rapport om er Grön Flagg-resa, härligt att läsa om allt ni

Läs mer

Uppdrag 2 VÅRT DAGLIGA BRÖD. Inventering i kyl, frys och skafferi. En symbolhandling: så ett frö

Uppdrag 2 VÅRT DAGLIGA BRÖD. Inventering i kyl, frys och skafferi. En symbolhandling: så ett frö Uppdrag 2 VÅRT DAGLIGA BRÖD Inventering i kyl, frys och skafferi Vi går till butiken och handlar mat regelbundet. Oftast handlar vi de matvaror vi är vana vid, det vi brukar köpa. Uppdraget Vårt dagliga

Läs mer

Matsvinn innebär: ekonomiska förluster för odlarna en belastning på miljön bidrar till klimatförändringar

Matsvinn innebär: ekonomiska förluster för odlarna en belastning på miljön bidrar till klimatförändringar Tillväxt trädgårdsprojekt: Matsvinn i primärproduktionen exempel från äpple (och morot, redovisas inte här)) Marie Olsson, Karl-Erik Gustavsson, Staffan Andersson, SLU Alnarp Matsvinn innebär: ekonomiska

Läs mer

Blålusern Gröngödsling ett ekonomiskt alternativ till ensidig spannmålsodling

Blålusern Gröngödsling ett ekonomiskt alternativ till ensidig spannmålsodling Blålusern Gröngödsling ett ekonomiskt alternativ till ensidig spannmålsodling Odlarträff 4.10 och 5.10 Peter Fritzén/ ProAgria Finska Hushållningssällskapet Bakgrund Blålusernen som hör till världens mest

Läs mer

Jordbruksinformation Reviderad Starta eko. Frukt

Jordbruksinformation Reviderad Starta eko. Frukt Jordbruksinformation 8 2010 Reviderad 2018 Starta eko Frukt 2 Börja odla ekologisk frukt Text och foto: Johan Ascard, Jordbruksverket Det är stor efterfrågan på ekologisk frukt. Med rätt odlingsteknik

Läs mer

Kalkonpytt med citron och oregano. Vecka 43

Kalkonpytt med citron och oregano. Vecka 43 Kalkonpytt med citron och oregano A Vecka 43 Kalkonpytt med citron och oregano Snabblagad variant av pytt i panna med kalkon och fräsch smak av citron och oregano. Till detta en sval tzatziki och riven

Läs mer

Håkan Asp (projektansvarig), Birgitta Svensson, Siri Caspersen, Sammar Khalil Område Hortikultur, SLU

Håkan Asp (projektansvarig), Birgitta Svensson, Siri Caspersen, Sammar Khalil Område Hortikultur, SLU Produktionssystem för ekologisk odling av trädgårdsblåbär Organic production systems in Northern highbush blueberries Håkan Asp (projektansvarig), Birgitta Svensson, Siri Caspersen, Sammar Khalil Område

Läs mer

99:- Lev livet lite grönare MORS DAG! TRÄDGÅRDS- HORTENSIA. Söndag 26 maj. /blomsterlandet. Till mor!

99:- Lev livet lite grönare MORS DAG! TRÄDGÅRDS- HORTENSIA. Söndag 26 maj.   /blomsterlandet. Till mor! UPPTÄCK VÅR E- BUTIK WWW.BLOMSTERLANDET.SE Lev livet lite grönare TRÄDGÅRDS- HORTENSIA Hydrangea macrophylla Välj bland flera färger. Ord. pris 149:- Söndag 26 maj MORS DAG! 6-pack SOMMAR- BLOMMOR Välj

Läs mer

Lemonad som hantverk Tony Asumaa demonstrerar

Lemonad som hantverk Tony Asumaa demonstrerar Lemonad som hantverk Tony Asumaa demonstrerar och förklarar maskiner och vätsketankar. Han är märkbart stolt över den datorstyrda linjen där lemonaden sätts på flaska och korkas. Hela härligheten är inköpt

Läs mer

Omställning. av Åsa Rölin

Omställning. av Åsa Rölin LING PÅ D O S K A S N Ö R G EKOLOGISK Omställning av Åsa Rölin FRILAND Omställning - förutsättningar och strategi Text: Åsa Rölin, Hushållningssällskapet, Skaraborg Foto framsida: Elisabeth Ögren En ekologisk

Läs mer

Njut av vackra. Populära företagsgåvor

Njut av vackra. Populära företagsgåvor Julblommor Njut av vackra & härliga delikatesser! Vi i tackar för ditt stöd! Glada minnen för livet En skolresa eller cup är ofta ett äventyr man minns resten av livet, som både utvecklar deltagarna och

Läs mer

Hem- och konsumentkunskap

Hem- och konsumentkunskap Bedömningsstöd Hem- och konsumentkunskap Elevhäfte BEDÖMNINGSSTÖD I HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP Den hållbara lunchen Prov åk 9 I provet ska du visa kunskaper och förmågor att välja matvaror till lunchen,

Läs mer

Demonstrationsodlingar i ekologisk jordgubbsodling Täckning med insektsnät och bekämpning med pyretrumextrakt

Demonstrationsodlingar i ekologisk jordgubbsodling Täckning med insektsnät och bekämpning med pyretrumextrakt Demonstrationsodlingar i ekologisk jordgubbsodling 2007 Täckning med insektsnät och bekämpning med pyretrumextrakt Våra odlade bär är omtyckta, exklusiva och smakrika produkter. Ekologiskt odlade bär efterfrågas

Läs mer

5 Trädgårdsodling 87 5 Trädgårdsodling Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsvä

5 Trädgårdsodling 87 5 Trädgårdsodling Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsvä 87 Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsväxter, frukt och bär Fruktträd (äpplen och päron) Ekologisk odling av trädgårdsväxter redovisas

Läs mer

Alltid det svarta fåren!

Alltid det svarta fåren! Alltid det svarta fåren! Mer trovärdig med 20 kor än 1400 kor. Lantbruket lever kvar i småskalighet medan samhället går mot storskalighet. Lantbruket har en ärftlig belastning av småskalighet och då även

Läs mer

Därför använder lantbrukare bekämpningsmedel

Därför använder lantbrukare bekämpningsmedel Därför använder lantbrukare bekämpningsmedel Sunita Hallgren, Växtskyddsexpert LRF Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund LRF och bekämpningsmedel LRF arbetar med att det ska finnas växtskyddsmetoder av alla

Läs mer

5 Trädgårdsodling Trädgårdsodling

5 Trädgårdsodling Trädgårdsodling 5 Trädgårdsodling 7 5 Trädgårdsodling Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsväxter, frukt och bär Fruktträd (äpplen och päron) Ekologisk

Läs mer

Förslaget kommer från: Simon Nyström

Förslaget kommer från: Simon Nyström Träplantering Jag vill komma med ett förslag till plantering av träd. Bakrunden till detta är bland annat att jag fått veta att vår äng visat sig vara mycket lämpligt för plantering då det råder ett litet

Läs mer

Görande 11 Skapa goda förutsättningar för en odlande förskola

Görande 11 Skapa goda förutsättningar för en odlande förskola Görande 11 Skapa goda förutsättningar för en odlande förskola Att ha ett lättillgängligt förråd eller en förvaringsplats där all odlingsutrustning är samlad är det bästa sättet för att slippa leta efter

Läs mer

PS. Tips var med i tävlingen om hållbarhet hos White Guide Junior

PS. Tips var med i tävlingen om hållbarhet hos White Guide Junior Årets klimatkök 2018 Bli Sveriges mest hållbara skolkök! Det är både roligt och engagerande att arbeta tillsammans med hållbarhet. Låt dig inspireras av våra smarta verktyg som passar både små och stora

Läs mer

Slutet gott, allting gott!

Slutet gott, allting gott! Slutet gott, allting gott! Vi har väl alla varit med om månader när bankomaten hånskrattar sitt Uttag medges ej och vi letar förtvivlat efter bortglömda mynt i burkar och fickor därhemma. Det är då vi

Läs mer

E-mail Apache Patio Hot Peppers 69:-

E-mail Apache Patio Hot Peppers  69:- Du kan redan nu förhandsbeställa våra ekologiskt odlade plantor. Uppdragna från ekofrö i det natursköna Karlskoga, Värmland. Tillgången är starkt begränsad. Plantorna skickas per post så snart frostrisken

Läs mer

Hur du undviker vanliga sjukdomar i din jordgubbsodling

Hur du undviker vanliga sjukdomar i din jordgubbsodling Hur du undviker vanliga sjukdomar i din jordgubbsodling TM Vad är de största hoten mot en hög skörd med god kvalitet, Magnus? Gråmögelsbekämpning Infektion av gråmögel sker oftast i den öppna blomman.

Läs mer

Omläggning till ekologisk grönsaksodling

Omläggning till ekologisk grönsaksodling Ekologisk odling av grönsaker på friland Omläggning till ekologisk grönsaksodling förutsättningar och strategi Foto: Åsa Rölin Omläggning till ekologisk grönsaksodling förutsättningar och strategi Text

Läs mer

Sortimentslista 2017 DLF 4

Sortimentslista 2017 DLF 4 EKOLOGISKA PRODUKTER EKO Bär & Frukter 33627 Ananas tärningar EKO 2x2,5 33625 Blåbär Svenska KRAV 2x2,5 140425 Blåbär Svenska KRAV 16x0,25 790425 Granatäpplekärnor KRAV 16x0,25 33613 Hallon smul w&b KRAV

Läs mer

Arbetssätt. Mekanisk ogräsbekämpning i växande gröda med ogräsharv och radhacka. Per Ståhl Hushållningssällskapet Rådgivning Agri AB

Arbetssätt. Mekanisk ogräsbekämpning i växande gröda med ogräsharv och radhacka. Per Ståhl Hushållningssällskapet Rådgivning Agri AB Mekanisk ogräsbekämpning i växande gröda med ogräsharv och radhacka Per Ståhl Hushållningssällskapet Rådgivning Agri AB Arbetssätt Ogräsharvning jobbar med jordtäckning: - torr finbrukad jord ska finnas

Läs mer

Trädgård på naturens villkor

Trädgård på naturens villkor Trädgård på naturens villkor Biolog Miljövän Trädgårdsmästare Ekoodlare Trädkramare Pensionär Det ska gå runt i naturen Lineärt tänkande skapar stora problem och är ohållbart. Det ska gå runt i naturen!

Läs mer

Matglädje, kvalitet och trygghet

Matglädje, kvalitet och trygghet Matglädje, kvalitet och trygghet Det börjar hos våra odlare SydGrönt är Sveriges största producentorganisation när det gäller svenskproducerade frukter och grönsaker. I vår förening ingår ett åttiotal

Läs mer

Produktutveckling i den lilla skalan Äpple. o Foto: Henriette Smith, Creativ Fantasi,

Produktutveckling i den lilla skalan Äpple. o Foto: Henriette Smith, Creativ Fantasi, Produktutveckling i den lilla skalan Äpple Äpple för olika ändamål 7500 olika äppelsorter i världen Sommaräpple Höstäpple Vinteräpple Direktkonsumtion Ätäpple (många olika sorter och smaker med olika lagringstider)

Läs mer

Effektivt och uthålligt ekologiskt jordbruk.

Effektivt och uthålligt ekologiskt jordbruk. Effektivt och uthålligt ekologiskt jordbruk. Erfarenheter från en mindre försöksgård i Uppland. Kristina Belfrage Mats Olsson 5 km Matproduktionen i framtiden Minskad tillgång på areal : konkurrens

Läs mer

99:- Lev livet lite grönare MORS DAG! TRÄDGÅRDS- HORTENSIA. Söndag 26 maj. /blomsterlandet. Till mor!

99:- Lev livet lite grönare MORS DAG! TRÄDGÅRDS- HORTENSIA. Söndag 26 maj.   /blomsterlandet. Till mor! UPPTÄCK VÅR E- BUTIK WWW.BLOMSTERLANDET.SE Lev livet lite grönare TRÄDGÅRDS- HORTENSIA Hydrangea macrophylla Välj bland flera färger. Ord. pris 149:- Söndag 26 maj MORS DAG! 6-pack SOMMAR- BLOMMOR Välj

Läs mer

Thaigryta med broccoli. vecka 46

Thaigryta med broccoli. vecka 46 Thaigryta med broccoli vecka 46 familj Thaigryta med broccoli cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2264 kj/ 526 kcal. Protein 32,8 g. Fett 23,7 g. Kolhydrater 54,9 g. Ingredienser: 4 portioner

Läs mer

Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt

Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt En plats med biologisk mångfald Förskolan Målarstugan ligger i västra Lund och är för tillfället omlokaliserad till paviljonger. Du hittar vår förskola

Läs mer

Potatis- och purjolökssoppa med tunnbrödsrulle. vecka 47

Potatis- och purjolökssoppa med tunnbrödsrulle. vecka 47 Potatis- och purjolökssoppa med tunnbrödsrulle vecka 47 familj Potatis- och purjolökssoppa med tunnbrödsrulle cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2400 kj/ 574 kcal. Protein 13,9 g. Fett 30,2

Läs mer

Wexthuset erbjuder kvalitetprodukter inom odling och trädgård från ledande märken. Växtnäring och gödning. Specialjord och orkidékompost

Wexthuset erbjuder kvalitetprodukter inom odling och trädgård från ledande märken. Växtnäring och gödning. Specialjord och orkidékompost Wexthuset erbjuder kvalitetprodukter inom odling och trädgård från ledande märken. Växtnäring och gödning Specialjord och orkidékompost Orkidékrukor, stöd och clips Amplar Hanging Basket Swellgel bevattningsgel

Läs mer

Program IPM-kurs frukt och bär 09:00-09:20 Fika 09:20-09:40 Välkommen och presentation 09:40-10:00 Vad är IPM och vilka principer bygger integrerat

Program IPM-kurs frukt och bär 09:00-09:20 Fika 09:20-09:40 Välkommen och presentation 09:40-10:00 Vad är IPM och vilka principer bygger integrerat Program IPM-kurs frukt och bär 09:00-09:20 Fika 09:20-09:40 Välkommen och presentation 09:40-10:00 Vad är IPM och vilka principer bygger integrerat växtskydd på? Vad vet vi i dag om kraven? 10:05-10:30

Läs mer

Naturskyddsföreningens kampanj för att minska matens miljöpåverkan.

Naturskyddsföreningens kampanj för att minska matens miljöpåverkan. Naturskyddsföreningens kampanj för att minska matens miljöpåverkan. Om alla svenskar bytte kött mot grönsaker två gånger i veckan skulle det motsvara koldioxidutsläppet från 233 000 bilar under ett helt

Läs mer

5 Trädgårdsodling 79 5 Trädgårdsodling Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsvä

5 Trädgårdsodling 79 5 Trädgårdsodling Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsvä 79 Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsväxter, frukt och bär Ekologisk odling av trädgårdsväxter redovisas i kapitel 11 Sammanfattning

Läs mer

Författare Winter C. Utgivningsår 2009

Författare Winter C. Utgivningsår 2009 Bibliografiska uppgifter för Starta eko. Växthus Författare Winter C. Utgivningsår 2009 Tidskrift/serie Jordbruksinformation Nr/avsnitt 6 Utgivare Jordbruksverket (SJV) Huvudspråk Svenska Målgrupp Rådgivare,

Läs mer

Det finns två huvudgrupper av ogräs: fröogräs och rotogräs.

Det finns två huvudgrupper av ogräs: fröogräs och rotogräs. OGRÄS 2013 05 18 Vad är ett ogräs? Ogräs är egentligen ett orättvist namn på växter som många gånger är väldigt vackra men som råkar växa på, för oss människor, fel plats Ogräs är alltså en växt som finns

Läs mer

V I N T E R 1 Version 2: 101010 Alternativ/Istället för: Frukost: 50 g Hjortronmylta Frusna hjortron eller Havtornsbär 60 g Rivet äpple Torkad fukt

V I N T E R 1 Version 2: 101010 Alternativ/Istället för: Frukost: 50 g Hjortronmylta Frusna hjortron eller Havtornsbär 60 g Rivet äpple Torkad fukt V I N T E R 1 Version 2: 101010 Alternativ/Istället för: Frukost: 50 g Hjortronmylta Frusna hjortron eller Havtornsbär 60 g Rivet äpple Torkad fukt 275 g Grahamsgröt (65 g torr) Spelt/dinkel eller annansädes

Läs mer

Fridhems årshjul När närmiljö blir lärmiljö. Hållbar utveckling där kretsloppet går som en röd tråd genom uteverksamheten.

Fridhems årshjul När närmiljö blir lärmiljö. Hållbar utveckling där kretsloppet går som en röd tråd genom uteverksamheten. Fridhems årshjul När närmiljö blir lärmiljö Hållbar utveckling där kretsloppet går som en röd tråd genom uteverksamheten. Odlingsbäddar Dessa använder vi för att avgränsa och skapa ridåer, men framförallt

Läs mer

Månadens råvaror januari

Månadens råvaror januari Månadens råvaror januari GRÖNT Salladskål Endivesallad Krasse och andra skott som solros Persilja Pumpa Potatis, olika sorter Lök, olika sorter Purjolök Vitlök Kålrot Majrova Palsternacka Persiljerot Rotselleri

Läs mer

Är Sverige konkurrenskraftigt inom eko? -helikopterperspektivet. Ulrik Lovang, Lovang Lantbrukskonsult

Är Sverige konkurrenskraftigt inom eko? -helikopterperspektivet. Ulrik Lovang, Lovang Lantbrukskonsult Är Sverige konkurrenskraftigt inom eko? -helikopterperspektivet Ulrik Lovang, Lovang Lantbrukskonsult www.lovanggruppen.se Lovanggruppen Lovang Lantbrukskonsult AB Startades 1981 av Torbjörn Lovang Ulrik

Läs mer