Geta Fruktodlarrings studieresa till Skåne och Jönköping

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Geta Fruktodlarrings studieresa till Skåne och Jönköping 3.-6.8.2015"

Transkript

1 Geta Fruktodlarrings studieresa till Skåne och Jönköping Äppelriket Äppelrikets verksamhet presenterades av VD Henrik Stridh. Man marknadsför äpplen från ca 90 fruktodlare. Medlemskapet är av två typer; A-medlemmar (de flesta) levererar frukten osorterad i storlådor direkt efter skörd. Den lagras, sorteras och packas hos Äppelriket. B-medlemmar lagrar, sorterar och packar sin frukt själva. På Äppelriket finns en kvalitetsansvarig anställd som har som uppgift att göra mognadstester och förmedla resultaten åt odlarna så att frukten blir plockad i rätt tid, övervaka lagringen samt se till att lagringssorter tas ut ur lager och säljs vid rätt ätmognad. Henrik Stridh (tv) och Äppelrikets kvalitetsansvariga (th)

2 Äppelriket lagrar även Kiviks musteris produkter, ca pallplatser löpande i sina lokaler. Sortimentet hos äppelrikets odlare diskuteras fortlöpande i en sortgrupp där bl.a. Henrik Stridh, Hilde Nybom (SLU) samt en handfull odlare sitter med. Man har för nuvarande 5-6 st. sorter löpande i butik under hösten och 4 st. under vintern. Bland huvudsorterna nämns `Aroma`, `Ingrid Marie`, `Rubinola` och `Discovery`. Äppelrikets egen klubbsort `Frida` är den som betalar bäst och är på ökande. I år sålde man sista `Rubinstar`-äpplena i mitten på juli och väntade in första `Transparent Blanche` andra veckan i augusti. Alltså ca 1 månad uppehåll i leveransen. Målsättningen är att inte ha något uppehåll alls i leveranserna fr.o.m Vid nyplantering rekommenderar man odlarna att i första hand satsa på lagringssorter. Äppelriket hanterar idag ton frukt/år och målsättningen är att komma upp i ton till Vid vårt besök höll man på och byggde till flera ULO-rum. All frukt, även höstfrukten lagras i ULO för bästa kvalitet. Från december och framåt säljer man enbart frukt lagrad i ULO. Äppelriket har en rådgivare anställd som gör mycket gårdsbesök. Tyngdpunkten ligger på att höja kvaliteten på slutprodukten, detta görs bl.a. genom att rekommendera täta Ca-sprutningar under sensommaren samt lagersprutning med lämplig fungicid (Signum/Switch). Det är också viktigt med lagom antal frukter på träden för att uppnå idealstorleken mm som är den mest lättsålda. Säsongen 2014 blev 20-25% av frukten förstörd av hagel och man rekommenderar därför odlarna att teckna hagelskadeförsäkring i ett holländskt bolag. Dock är det än så länge bara 15 av 90 odlare anslutna. Av den frukt som äts i Sverige är ca 15-20% inhemsk. Man ser en stor potential att öka den andelen men då krävs att kvaliteten är konkurrenskraftig. Största konkurrensen ser man att kommer från de svenska odlare som inte är medlemmar i Äppelriket; de har inte alltid tillgång till bra lager och kan vara tvungna att dumpa frukt på marknaden till låga priser. För att det ska löna sig för odlare att nyplantera idag anser man att odlarpriserna måste hålla sig vid 4,80-4,90 SKr/kg eller helst högre.

3 Högestad och Christinehof Ett ställe som hört till släkten Piper sedan början av 1700-talet. De håller just nu på att anlägga den modernaste äppelodlingen i Skåne. De började plantera äppel 2013 och planterar 5 ha/år tills de är uppe i 20 ha (2016). Sortvalet är koncentrerat på goda lagringssorter; `Aroma`, `Rubinola`, `Elise` och `Frida`. Alla sorter ympas på M9. På bilden nedan `Elise` planterade Spaljé och bevattning sätts upp före plantering och fåra fräses sedan upp och träden binds upp med Maxibindare till först så att de får rota sig i lugn och ro utan att stressas av vind. Spaljén består av 3,5 m stolpar som trycks ner 70 cm. Man använder 3 vajrar för att få stadga, det kan vara mycket blåsigt här. På bilden 2016 års plantering förbereredd.

4 Man har planterat lähäckar av björk för att lite dämpa vinden. Odlingen är ända från början anlagd med tanke på att den ska vara lättarbetad och vara möjlig att odla så miljövänligt som möjligt. Man odlar enligt IPM men med ekologiskt tänk. Det innebär bl.a. att man har droppslangarna upphängda för att möjliggöra mekanisk ogräsbekämpning, även om den för tillfället sköts kemiskt med Roundup och Reglone. Man använder Isomate feromonförvirring och upplever sig ha mycket litet vecklartryck och har inte bekämpat fjärilslarver alls i år. Den enda insekticiden man har använt är Teppeki mot bladlöss. Pollineringen sköts med hjälp av bin, i år hade man 12 bikupor till 10 ha skördegivande odling. Man har dock problem med att få tillräcklig fruktsättning på Rubinola planterad Man har en teori om att Rubinola kanske har för djupa blommor för att bina ska komma åt nektarn, och att de därför inte vill pollinera den? Man tänker att humlor som har längre tunga kanske vore bättre. Man kommer ändå inte att plantera mera Rubinola då man upplever den för lågproduktiv. På bilden nedan Rubinola planterad 2013.

5 Det är stort fokus på näring och vatten. Man ger en grundgiva NK på våren i fast form, resten ges i droppet under säsongen. CalciumForte ges som bladgödsling 6 l/ha fr.o.m. slutet på juli fram till 2 dagar före skörd. Efter skörd bladgödslas med Urea kg/ha 5-6 ggr fram till bladfall. Det anser man vara mycket viktigt för att mata upp följande års knoppar. Jordarten är mycket lätt, nästan ren sand så det krävs tät bevattning. För att bedöma bevattningsbehovet har man 12 st. Watermarkgivare utplacerade i odlingen. Man har gränsvärdena kpa vid vegetativ tillväxt och kpa vid kartsvällning. När gränsvärdena överskrids så vattnar man 2-3 ggr * 30 min/dag. Man har hela tiden en låg dos näring i vattnet. Droppslangen är 20 mm. Vatten tas från en damm vid gårdscentrum 1,8 km bort. Det finns kapacitet att vattna 1 ha åt gången. Växtskyddet sköts med en 3-radig spruta som sparar in mycket tid jämfört med en enradig. Det krävs dock enhetliga skiften med raka rader för att den ska fungera optimalt! Man hade en del problem med vattensork som grävde gångar i raderna och sedan åt av rötterna under marken. Angripna träd vissnar och dör. Se bilder nedan. Som säsongsarbetskraft vid kartgallring och plockning har man polacker anställda, de jobbar 5-6 dagar/ v under plockning. Man är medlem i Äppelriket och säljer all frukt dit.

6 Öspab frukt 82 ha frukt, mest äpple och lite plommon. 6 * 125/150 ton ULO-lager. Man håller hela produktionskedjan från plantskola till färdig produkt (konsumtionsfrukt/förädlad) inom företaget. Man räknade med att kostnaden för en okulerad planta i egen regi blir ca 10 SKr/st. Huvudsorterna är Discovery, Frida, Rubinola och Ingrid Marie. Det är bättre betalt för svenska sorter. Om man planterar på gammal mark används MM106, annars M9. Man lagrar, sorterar och packar själva och säljer till den som betalar bäst, alternativt vidareförädlar. Man köper även in frukt och bär från andra odlare för vidareförädling. För äpple till förädling betalar man odlaren 2,50 SKr. Den nuvarande anläggningen började byggas -08. Man har 35 st. anställda + ytterligare under plockningen. 3 st. av de fast anställda jobbar med växtskyddssprutning och 5-6 st. är sysselsatta med vinterbeskärning. All frukt lagras i ULO-lager, som byggts av en polsk firma (Coolex). De var klart billigast. Man funderar på att börja använda ozon för att dels desinficera lådor, dels köra in på frukten i lager för att minska svampangrepp. Det skulle gynna all frukt som lagras mer än 3 månader. Man använder trälådor istället för plast för man anser att en färsk trälåda i princip är svamp- och bakteriedödande de första 3 åren p.g.a. terpentin och andra syror i träet. Man har ett stort sortiment av frukt- och bärprodukter och jobbar fortlöpande med att utveckla nya.

7 Cider de flesta äppelsorter lämpar sig till cider. Man gör också cider av t.ex. päron och blåbär. Man har en packlinje för ciderflaskor som kostade 5 milj. SKr. Vinäger Färsk vinäger säljs för 30 SKr/l. Lagrar man den 1 år blir den balsamvinäger och kostar 600 SKr/l, lagrar man den 2 år kostar den 800 SKr/l Främst industrin köper för att kunna göra hel igenom svenska produkter av högre kvalitet. I Finland används t.ex l vinäger/år! Torkade äppelringa chips och småbitar till mysli - Torkas i varmluftsugn. Här är det bara vissa sorter som lämpar sig, många blir bruna för fort. Färsk lemonad must som man tillsätter kolsyra i.

8 Must sätts på bag-in-box eller flaska. Äppelmos både till industri och till konsument. Calvados görs på slasket som blir sedan pressresterna stått ett dygn... Säljs som `Skånsk Äppelsprit`. Äppelmjöl glutenfri produkt som man står i startgroparna med, bättre bakegenskaper än andra glutenfria mjöl. Staffan Gedenryds odling Började sin karriär som grisbonde men tog sedan över sin fars äppelodling som då var på 6 ha. Odlar idag äpplen på 24 ha. Förmedlar även träd från Carolus i Belgien. Har en del försöksodling där han testar nya intressanta sorter, grundstammar och nya planteringssysten. Nu fanns i odling t.ex. `Rubinstar` som gett 40 ton/ha året efter plantering, och `Finesse` som är en ny tidig Jonagold-klon. `Collina` har provats men man upplever den som alltför ömtålig. Staffan upplever som ett stort problem att tillgången på bekämpningsmedel är dålig, svårt att få dispenser. Skorv kommer att bli nästa stora utmaning. I år fick man skador av rönnbärsmal eftersom man inte fick tillstånd för Coragen.

9 ABM Maskiner Jörgen Persson på ABM Maskiner förmedlar all tänkbar utrustning för fruktodling till de svenska, åländska och nu även finska odlarna. Han har i sin lokal ett sortiment av reservdelar, mätutrustning samt begagnade maskiner m.m. Rudenstams bär och frukt ( ) Drivs av två bröder, de odlar totalt ha, mest frukt (äpple) samt 5-6 ha vinbär. Man har även lite plommon samt jordgubbar i växthus. Frukten säljs delvis färsk via Vätterfrukt tillsammans med några andra odlare, dels via Fruktservice som levererar frukt ut till arbetsplatser. Fruktservice har man haft sen På bilden nedan Staffan Rudenstam.

10 Vätterfrukt består av 4 odlare, 2 på Visingsö och 2 i Gränna som odlar frukt enligt IPM. Man träffas i varandras odlingar varje vecka maj-september för att diskutera aktuella frågor. Totalt odlar man ca 100 ha. Man har också egen gårdsbutik där man förutom egen frukt och förädlade produkter även säljer produkter från 55 lokala producenter. Den nuvarande gårdsbutiken är från 2008 men ska nu byggas ut. Rudenstams sorterar och packar sin frukt själva, man använder sig av returlådssystemet i plast istället för papplådor, man ser att det blir billigare i längden och man kan dessutom sortera och sedan ställa in i kyl igen. Frukten plockas med hjälp av en Zucal Pluk-o-trac med elevator. 4 personer i varje lag. Man plockar 15-20% snabbare än med vanlig plattform. Den kostade SKr fullt utrustad. Storlådorna lagras med fördel ute vintertid för att bli lite köld-decinficerade. Jordgubbarna av sorten `Elsanta` odlas i tabletop i växthus, nya plantor hade satts in vid midsommar och de beräknas börja ge skörd i mitten på augusti. Efter skörden lyfts de ner på golvet och täcks med fiberduk och övervintras där. Runt 20 februari sätts värmen på igen och skörden mognar till maj. Därefter röjs plantorna, och nya sätts in efter några veckor. Svampbekämpning sköts biologiskt med hjälp av humlorna och insekter med biologiska rovorganismer.

11 Under vår rundtur i odlingen överraskades vi av en regnskur och fick ta skydd i en bod på Saftakullen. När ägaren var liten var det dit man gick på söndagarna på picknick. Numera ordnar man rundturer hit under äppelträdens blomning samt hyr ut för bröllop och andra tillställningar. Utsikten från kullen ut över Vättern var verkligen något extra! Tack för välordnad resa! /Pernilla & Emilia

Svensk fruktproduktion, en blomstrande framtid!

Svensk fruktproduktion, en blomstrande framtid! Svensk fruktproduktion, en blomstrande framtid! Svensk fruktodling Totalt ca 250 odlare 24 000 ton frukt Totalt konsumtion ca 100 000 ton Ca 1600 ha odling 90 % i Skåne Svensk fruktodling Husqvarna Mälardalen

Läs mer

Jordbruksinformation 8 2010. Starta eko Frukt

Jordbruksinformation 8 2010. Starta eko Frukt Jordbruksinformation 8 2010 Starta eko Frukt Börja odla ekologisk frukt Text och foto: Johan Ascard, Jordbruksverket Det är stor efterfrågan på ekologisk frukt. Med rätt odlingsteknik går det att få stabila

Läs mer

Kvalitet, vad är det?

Kvalitet, vad är det? Kvalitet, vad är det? Henrik Stridh 92 Medlemmar Skörd, ca 20 ton/ha Mål 30-40 ton/ha Antalet medlemmar minskar, skörden ökar något Ca 12 000 ton totalt, 7 000 ton i Kivik 1 Svensk fruktodling? Yttre kvalitet

Läs mer

Sortförsök i äppel Nya svenska förädlingar

Sortförsök i äppel Nya svenska förädlingar Sortförsök i äppel 2005-2012 Nya svenska förädlingar Försöket motiveras av att man från svenskt håll rekommenderat dessa äppelförädlingar för prövning. Samtliga sorter är framtagna av SLU Balsgård förutom

Läs mer

FRÄSCHA FrUKtER & GRÖNSAKER

FRÄSCHA FrUKtER & GRÖNSAKER På vilket sätt tror du att nyckelpigan kan hjälpa ekobonden? FRÄSCHA FrUKtER & GRÖNSAKER PÅ RIKTIGt Nyckelpigor, parningsdofter och annat smart När äpplen eller annan frukt odlas kan det komma insekter

Läs mer

ÅTH Hedelmät ÅTH Frukt

ÅTH Hedelmät ÅTH Frukt ÅTH Hedelmät ÅTH Frukt Åländska skärgårdsäppel Vi levererar äpplen från ett 40-tal odlare i den åländska skärgården. Odlingen har långa traditioner och sköts av kunniga odlare. Äpplena utvecklas väl i

Läs mer

Matsvinn innebär: ekonomiska förluster för odlarna en belastning på miljön bidrar till klimatförändringar

Matsvinn innebär: ekonomiska förluster för odlarna en belastning på miljön bidrar till klimatförändringar Tillväxt trädgårdsprojekt: Matsvinn i primärproduktionen exempel från äpple (och morot, redovisas inte här)) Marie Olsson, Karl-Erik Gustavsson, Staffan Andersson, SLU Alnarp Matsvinn innebär: ekonomiska

Läs mer

ProAgria Trädgårdsrådgivarnas resa till Norra Karelen 3.-4.9

ProAgria Trädgårdsrådgivarnas resa till Norra Karelen 3.-4.9 ProAgria Trädgårdsrådgivarnas resa till Norra Karelen 3.-4.9 Resan gick från Helsingfors till Kitee (ca 550 km) med tåg, bara det en upplevelse! Konstaterade att det verkligen finns mycket skog i Finland,

Läs mer

Äppelproduktionen i Sverige

Äppelproduktionen i Sverige På tal om jordbruk och fiske fördjupning om aktuella frågor 217-1-19 Äppelproduktionen i Sverige Avkastningen och produktionen av äpplen i landet ökar. Nästan vart fjärde äpple som säljs är odlat i Sverige.

Läs mer

Jordbruksinformation Reviderad Starta eko. Frukt

Jordbruksinformation Reviderad Starta eko. Frukt Jordbruksinformation 8 2010 Reviderad 2018 Starta eko Frukt 2 Börja odla ekologisk frukt Text och foto: Johan Ascard, Jordbruksverket Det är stor efterfrågan på ekologisk frukt. Med rätt odlingsteknik

Läs mer

Därför använder lantbrukare bekämpningsmedel

Därför använder lantbrukare bekämpningsmedel Därför använder lantbrukare bekämpningsmedel Sunita Hallgren, Växtskyddsexpert LRF Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund LRF och bekämpningsmedel LRF arbetar med att det ska finnas växtskyddsmetoder av alla

Läs mer

Matglädje, kvalitet och trygghet

Matglädje, kvalitet och trygghet Matglädje, kvalitet och trygghet Det börjar hos våra odlare SydGrönt är Sveriges största producentorganisation när det gäller svenskproducerade frukter och grönsaker. I vår förening ingår ett åttiotal

Läs mer

Den skånska äpplemustens terroir

Den skånska äpplemustens terroir Ja! Det finns skillnader i kemiska och sensoriska egenskaper hos äpplemust beroende på äpplesort och ursprung som gör det relevant att tala om terroir-effekter Den skånska äpplemustens terroir Projektmål:

Läs mer

Öka skörden med Pollineringspoolen!

Öka skörden med Pollineringspoolen! Öka skörden med Pollineringspoolen! www.biodlingsforetagarna.nu Bin ökar skörden enkelt och miljövänligt Pollinering med hjälp av inhyrda bisamhällen kan ge en enkel skördeökning. I Pollineringspoolen

Läs mer

Inköpta humlesamhällen i svensk trädgårdsodling. Alnarp den 6 december 2018 Christina Winter christinawinter.se Foto: Christina Winter

Inköpta humlesamhällen i svensk trädgårdsodling. Alnarp den 6 december 2018 Christina Winter christinawinter.se Foto: Christina Winter Inköpta humlesamhällen i svensk trädgårdsodling Alnarp den 6 december 2018 Christina Winter christinawinter.se Foto: Christina Winter Det här ska vi prata om Ord: Kartonghumlor, samhället en familj, arbetare,

Läs mer

De nya äppel-proffsen

De nya äppel-proffsen Plantera nytt med moderna metoder och sjukdomsresistenta sorter! Det är vad alla rådgivare rekommenderar den som vill börja odla äpplen ekologiskt. Nu finns de första erfarenheterna från odlare som följt

Läs mer

Lagring av äppel ur sortförsöken 2014-2015

Lagring av äppel ur sortförsöken 2014-2015 Lagringsförsök äppel IP försök pernilla.gabrielsson@landsbygd.ax Lagring av äppel ur sortförsöken 2014-2015 I samband med skörd sattes äpplena i skördekyl, efter sortering (senast 31.10) in i vanligt kyllager.

Läs mer

5 Trädgårdsodling. Sammanfattning. Om statistiken. Trädgårdsodling

5 Trädgårdsodling. Sammanfattning. Om statistiken. Trädgårdsodling 5 Trädgårdsodling 101 5 Trädgårdsodling Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsväxter, frukt och bär Fruktträd (äpplen och päron) Ekologisk

Läs mer

Sortförsök i äppel Lettiska sorter

Sortförsök i äppel Lettiska sorter Sortförsök i äppel 2007-2013 Lettiska sorter Avsikten med försöket var att skorvresistenta äppelsorter från Lettland prövas för att klarlägga deras fruktkvalitet, tidighet, härdighet och eventuell lagringsförmåga.

Läs mer

Lagring av äppel ur sortförsöken

Lagring av äppel ur sortförsöken Planteringsår Skördedatum 2013 Bruttoskörd ton/ha Varav 1:a klass (ton/ha) vid sortering efter skörd, innan insättning i lager Andel vikt% 1:a klass vid sortering efter skörd, innan insättning i lager.

Läs mer

NOTERINGSHÄFTE IP-FRUKT

NOTERINGSHÄFTE IP-FRUKT NOTERINGSHÄFTE IP-FRUKT 2013 NOTERINGSHÄFTE FÖR IP FRUKT Detta häfte utgör grundvalen för godkännande av din frukt som IP-odlad. Det är därför av stor vikt att du så noga som möjligt gör fortlöpande noteringar

Läs mer

FRÄSCHA FrUKtER och GRÖNSAKER

FRÄSCHA FrUKtER och GRÖNSAKER På vilket sätt tror du att nyckelpigan kan hjälpa ekobonden? FRÄSCHA FrUKtER och GRÖNSAKER PÅ riktigt Den som odlar ekopotatis behöver välja potatissort extra noga varför? tuffa potatisar När äpplen eller

Läs mer

LANDSKAPSARKITEKTUR TRÄDGÅRD VÄXTPRODUKTIONSVETENSKAP Rapportserie

LANDSKAPSARKITEKTUR TRÄDGÅRD VÄXTPRODUKTIONSVETENSKAP Rapportserie LANDSKAPSARKITEKTUR TRÄDGÅRD VÄXTPRODUKTIONSVETENSKAP Rapportserie Odling av smultron Slutrapport från projekt 2016-2017 Birgitta Svensson 1, Johan A. Stenberg 2 och Jan F. Jensen 3 1 Institutionen för

Läs mer

De nya äppelsorterna produceras nu och är salufärdiga hösten 2015. Våra nya ÄPPLEN. Produktion: www.wakire.se

De nya äppelsorterna produceras nu och är salufärdiga hösten 2015. Våra nya ÄPPLEN. Produktion: www.wakire.se De nya äppelsorterna produceras nu och är salufärdiga hösten 2015 Våra nya ÄPPLEN Produktion: www.wakire.se Malus domestica Agnes E (B:1377) Vacker sommarsort med friskare träd och bättre smak än Discovery!

Läs mer

Den entreprenöriella greven

Den entreprenöriella greven Den entreprenöriella greven Långt ute på de skånska slätterna i hjärtat av Österlen ligger Tosterups slott och gård. Greven och ägaren Jan Ehrensvärd är entreprenören från Stockholm som lämnade arbetet

Läs mer

Hur du undviker vanliga sjukdomar i din jordgubbsodling

Hur du undviker vanliga sjukdomar i din jordgubbsodling Hur du undviker vanliga sjukdomar i din jordgubbsodling TM Vad är de största hoten mot en hög skörd med god kvalitet, Magnus? Gråmögelsbekämpning Infektion av gråmögel sker oftast i den öppna blomman.

Läs mer

Jordbruksinformation Reviderad Starta eko Bär

Jordbruksinformation Reviderad Starta eko Bär Jordbruksinformation 4 2010 Reviderad 2017 Starta eko Bär 2 Börja odla ekologiska bär Text: Christina Winter, Jordbruksverket Foto: Margareta Magnusson sid. 6, övriga Christina Winter Reviderad oktober

Läs mer

Exempel från: Håll Sverige Rent. Äppeltestet

Exempel från: Håll Sverige Rent. Äppeltestet Exempel från: Håll Sverige Rent Äppeltestet Vad är egentligen ett fint äpple och vilket äpple är bäst för miljön? I den här uppgiften får ni smaka, testa och diskutera. Bild på äpplen Gör så här Förberedelser

Läs mer

Lemonad som hantverk Tony Asumaa demonstrerar

Lemonad som hantverk Tony Asumaa demonstrerar Lemonad som hantverk Tony Asumaa demonstrerar och förklarar maskiner och vätsketankar. Han är märkbart stolt över den datorstyrda linjen där lemonaden sätts på flaska och korkas. Hela härligheten är inköpt

Läs mer

5 Trädgårdsodling. Sammanfattning. Om statistiken. Trädgårdsodling

5 Trädgårdsodling. Sammanfattning. Om statistiken. Trädgårdsodling 97 Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsväxter, frukt och bär Fruktträd (äpplen och päron) Ekologisk odling av trädgårdsväxter redovisas

Läs mer

presenterar säsongens smaker www.everfresh.se

presenterar säsongens smaker www.everfresh.se presenterar säsongens smaker www.everfresh.se Sommar när du önskar! Det är en vedertagen sanning att bär har en positiv inverkan på vår kropp och att vi därför gärna skall försöka att konsumera bär, helst

Läs mer

POLLINERINGSLEKEN OLLINERA MERA

POLLINERINGSLEKEN OLLINERA MERA P POLLINERINGSLEKEN OLLINERA MERA Aktivitetens mål Tanken med pollineringsleken är att deltagarna genom lek, rörelse, reflektion och diskussion ska utveckla sin medvetenhet och förståelse om hur betydelsefull

Läs mer

Hjälp från Syngenta till effektivare. Jordgubbsodling

Hjälp från Syngenta till effektivare. Jordgubbsodling Hjälp från Syngenta till effektivare Jordgubbsodling Största hoten mot en hög skörd med god kvalitet Gråmögel Gråmögel kan ha kraftig påverkan på bärkvaliteten. Inspektera fälten noga från början av blomning

Läs mer

Fruktträdskräfta (European canker) Fruktträdskräfta: en utmaning för äppelträd och forskare. Svampen skadar även frukt under lagring

Fruktträdskräfta (European canker) Fruktträdskräfta: en utmaning för äppelträd och forskare. Svampen skadar även frukt under lagring Fruktträdskräfta: en utmaning för äppelträd och forskare Fruktträdskräfta (European canker) Bild: Marc Lateur Larisa Gustavsson Växtförädling Sveriges Lantbruksuniversitet, Alnarp En allvarlig sjukdom

Läs mer

Författare Winter C. Utgivningsår 2010

Författare Winter C. Utgivningsår 2010 Bibliografiska uppgifter för Starta eko. Bär Författare Winter C. Utgivningsår 2010 Tidskrift/serie Jordbruksinformation Nr/avsnitt 3 Utgivare Jordbruksverket (SJV) Huvudspråk Svenska Målgrupp Praktiker,

Läs mer

Resurseffektivitet -Pollinering. Rapport delstudie 3 inom projektet Hållbar livsmedelsproduktion Dnr /09

Resurseffektivitet -Pollinering. Rapport delstudie 3 inom projektet Hållbar livsmedelsproduktion Dnr /09 Resurseffektivitet -Pollinering Rapport delstudie 3 inom projektet Hållbar livsmedelsproduktion Dnr 29-10086/09 PM 3. Resurshushållning- Pollinering Detta PM syftar till att redogöra honungsbins, och deras

Läs mer

Integrerat växtskydd SJV, Uppsala 2014 11 19. Sjukdomar i skogsplantskolor mm. Elna Stenström

Integrerat växtskydd SJV, Uppsala 2014 11 19. Sjukdomar i skogsplantskolor mm. Elna Stenström Integrerat växtskydd SJV, Uppsala 2014 11 19 Sjukdomar i skogsplantskolor mm. Elna Stenström Spridningsmöjligheter för svampsjukdomar Direkt från planta till planta; Rotkontakt, kontakt mellan barr, blad

Läs mer

Beställning och mottagning av utplanteringsväxter

Beställning och mottagning av utplanteringsväxter nr 10 mars 2011 information till församlingar, samfälligheter och stift från svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och från kyrkokansliet Beställning och mottagning av utplanteringsväxter Detta Observera

Läs mer

5 Trädgårdsodling 87 5 Trädgårdsodling Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsvä

5 Trädgårdsodling 87 5 Trädgårdsodling Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsvä 87 Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsväxter, frukt och bär Fruktträd (äpplen och päron) Ekologisk odling av trädgårdsväxter redovisas

Läs mer

Vaddå ekologisk mat?

Vaddå ekologisk mat? Vaddå ekologisk mat? Klöver i hyllorna! Vår egen miljösignal, treklövern, är inte en officiell miljömärkning, utan en vägvisare i butiken som gör det lättare för dig att hitta de miljömärkta varorna.

Läs mer

Hållbara odlingar och utökad säsong för svenska tomater. Sara Berger, VD SydGrönt

Hållbara odlingar och utökad säsong för svenska tomater. Sara Berger, VD SydGrönt Hållbara odlingar och utökad säsong för svenska tomater Sara Berger, VD SydGrönt Den älskade tomaten Tomaten tillhör inte våra gamla kulturväxter utan är en import från Amerika på 1500-talet Tomaten är

Läs mer

En annan sorts tomatodlare

En annan sorts tomatodlare En annan sorts tomatodlare En tidig passion för tomatodling och brinnande drivkraft för företagande har gjort att Mats Olofsson har startat Vikentomater AB och blivit ett väletablerat namn inom tomatbranchen.

Läs mer

Hur gynnar vi nyttodjur i fält?

Hur gynnar vi nyttodjur i fält? Hur gynnar vi nyttodjur i fält? ÖSF 2015-11-26 Sara Furenhed Vad? Varför? Hur? Foto: Lina Norrlund Foto: Anders Arvidsson Vad kan nyttodjuren tillföra? Ekosystemtjänster stödjande funktioner från naturen

Läs mer

Konkurrenskraftsutredningen om prydnadsväxter

Konkurrenskraftsutredningen om prydnadsväxter Hur stärker vi konkurrenskraften hos svenska tomater och krukväxter? Lena Ekelund och Fredrik Fernqvist Trädgårdskonferensen, Alnarp 2015-01-27 Konkurrenskraftsutredningen om prydnadsväxter»sedan 1995

Läs mer

FÅ ETT RIKARE LIV MED KRYDDOR, FRUKT, BÄR OCH GRÖNSAKER PÅ BALKONGEN OCH UTEPLATSEN MED PLANTAGENS NYA LÖSNINGAR.

FÅ ETT RIKARE LIV MED KRYDDOR, FRUKT, BÄR OCH GRÖNSAKER PÅ BALKONGEN OCH UTEPLATSEN MED PLANTAGENS NYA LÖSNINGAR. FÅ ETT RIKARE LIV MED KRYDDOR, FRUKT, BÄR OCH GRÖNSAKER PÅ BALKONGEN OCH UTEPLATSEN MED PLANTAGENS NYA LÖSNINGAR. Tillbaka till naturen Skapa din egen unika odling var du vill. Bestäm vad du vill odla,

Läs mer

Tunnlar och växthus. lyfter odlingen

Tunnlar och växthus. lyfter odlingen Under tre år har Jordbruksverket och SLU tillsammans med odlare och rådgivare samlat insikter om och u tvecklat ekologisk bärodling i tunnlar och växthus. Christina Winter, Jordbruksverket, presenterar

Läs mer

Kartgallring i fruktodling via maskinell blomreduktion förstudie

Kartgallring i fruktodling via maskinell blomreduktion förstudie SVERIGES LANTBRUKSUNIVERSITET, ALNARP Kartgallring i fruktodling via maskinell blomreduktion förstudie Tillväxt Trädgård Ibrahim Tahir* & David Hansson** * Område Växtförädling & bioteknik, SLU Alnarp

Läs mer

L144964 SWED/5M Ogräsmedel Mot icke önskvärd vegetation utom i sjöar, vattendrag och andra vatten-

L144964 SWED/5M Ogräsmedel Mot icke önskvärd vegetation utom i sjöar, vattendrag och andra vatten- L144964 SWED/5M Ogräsmedel Mot icke önskvärd vegetation utom i sjöar, vattendrag och andra vattensamlingar. Efter uppkomst i lantbruksgrödor avsedda för produktion av livsmedel eller foder dock endast:

Läs mer

En annan sorts tomatodlare

En annan sorts tomatodlare En annan sorts tomatodlare En tidig passion för tomatodling och brinnande drivkraft för företagande har gjort att Mats Olofsson har blivit ett väletablerat namn inom tomatbranchen, och startade företaget

Läs mer

Etablera plantskola i norr ett lyckat exempel från grannlandet Finland

Etablera plantskola i norr ett lyckat exempel från grannlandet Finland Etablera plantskola i norr ett lyckat exempel från grannlandet Finland Blomqvist plantskola AB är ett erkänt företag, som erbjuder härdigt växtmaterial för nordligare odlingszoner. Leif Blomqvist har utvecklat

Läs mer

Identifiera dina kompetenser

Identifiera dina kompetenser Sida: 1 av 7 Identifiera dina kompetenser Har du erfarenheter från ett yrke och vill veta hur du kan använda dina erfarenheter från ditt yrkesliv i Sverige? Genom att göra en självskattning får du en bild

Läs mer

Håkan Asp (projektansvarig), Birgitta Svensson, Siri Caspersen, Sammar Khalil Område Hortikultur, SLU

Håkan Asp (projektansvarig), Birgitta Svensson, Siri Caspersen, Sammar Khalil Område Hortikultur, SLU Produktionssystem för ekologisk odling av trädgårdsblåbär Organic production systems in Northern highbush blueberries Håkan Asp (projektansvarig), Birgitta Svensson, Siri Caspersen, Sammar Khalil Område

Läs mer

Den svenska äppelodlingen förändras

Den svenska äppelodlingen förändras JO 33 SM 1802 Fruktträd 2017 Number of Fruit Trees 2017 I korta drag Den svenska äppelodlingen förändras Den yrkesmässiga odlingen av äpplen ökade påtagligt mellan 2012 och 2017. Antalet äppelträd ökade

Läs mer

5 Trädgårdsodling Trädgårdsodling

5 Trädgårdsodling Trädgårdsodling 5 Trädgårdsodling 7 5 Trädgårdsodling Kapitel 5 innehåller information om Frilandsarealer Växthus- och bänkgårdsytor Skördar av köks- och trädgårdsväxter, frukt och bär Fruktträd (äpplen och päron) Ekologisk

Läs mer

Produktutveckling i den lilla skalan Äpple. o Foto: Henriette Smith, Creativ Fantasi,

Produktutveckling i den lilla skalan Äpple. o Foto: Henriette Smith, Creativ Fantasi, Produktutveckling i den lilla skalan Äpple Äpple för olika ändamål 7500 olika äppelsorter i världen Sommaräpple Höstäpple Vinteräpple Direktkonsumtion Ätäpple (många olika sorter och smaker med olika lagringstider)

Läs mer

Av kunderna är 60 % små- medelstora företag, och de besöks personligen varje år av plantskolan. 80 % av kunderna finns i Tyskland.

Av kunderna är 60 % små- medelstora företag, och de besöks personligen varje år av plantskolan. 80 % av kunderna finns i Tyskland. Soft Fruit Conference på Hooks Herrgård 2.-3.12.14 Plantskolan Henselmans jordgubbsplantor presenterades. Det är ett familjeföretag på 18 ha som producerar 7,5 milj. plantor per år Man har ett Hygiene

Läs mer

Program IPM-kurs frukt och bär 09:00-09:20 Fika 09:20-09:40 Välkommen och presentation 09:40-10:00 Vad är IPM och vilka principer bygger integrerat

Program IPM-kurs frukt och bär 09:00-09:20 Fika 09:20-09:40 Välkommen och presentation 09:40-10:00 Vad är IPM och vilka principer bygger integrerat Program IPM-kurs frukt och bär 09:00-09:20 Fika 09:20-09:40 Välkommen och presentation 09:40-10:00 Vad är IPM och vilka principer bygger integrerat växtskydd på? Vad vet vi i dag om kraven? 10:05-10:30

Läs mer

Tillstånd och upplysning F Lena Hansson Hortonom

Tillstånd och upplysning F Lena Hansson Hortonom KEMI omr 11 1 r U1B1/ nnico Swedish Chemicals Agency 21)16-12-16 5.1.1-B16-00258 Tillstånd och upplysning F-1786 4339 Lena Hansson Hortonom Delgivningskvitto Lantbrukarnas Ekonomi AB (LRF) att: Agneta

Läs mer

Regler för Riksföreningen Bondens egen Marknad ideell förening 2010-03-08 2013-11-14

Regler för Riksföreningen Bondens egen Marknad ideell förening 2010-03-08 2013-11-14 Regler för Riksföreningen Bondens egen Marknad ideell förening 2010-03-08 2013-11-14 Definitioner av begrepp i detta dokument: BeM Avser riksföreningen Bondens egen Marknad ideell förening. Medlem Medlem

Läs mer

Trädgård på naturens villkor

Trädgård på naturens villkor Trädgård på naturens villkor Biolog Miljövän Trädgårdsmästare Ekoodlare Trädkramare Pensionär Det ska gå runt i naturen Lineärt tänkande skapar stora problem och är ohållbart. Det ska gå runt i naturen!

Läs mer

MUMS, bàsta mellanmålet!

MUMS, bàsta mellanmålet! Svenska SVENSKA ÄPPLEN àpplen året ÅRET RUNT! runt FRÅGA EFTER SVENSKA ÄPPLEN NÄR DU HANDLAR NÄSTA GÅNG MUMS, bàsta mellanmålet! Idag är bara ett av fyra äpplen som äts i Sverige svenskt. Det gör att det

Läs mer

Giftfri trädgård. Information 2010. Miljö & Teknik

Giftfri trädgård. Information 2010. Miljö & Teknik Giftfri trädgård Information 2010 Kävlinge kommun, Miljö & Teknik Kullagatan 2, 244 80 Kävlinge Telefon 046-73 90 00, Fax 046-73 91 35 kommunen@kavlinge.se www.kavlinge.se Februari 2010 Miljö & Teknik

Läs mer

Putt GK G 07: 24-26 1

Putt GK G 07: 24-26 1 1 Analyssvar Golfklubb: Putt GK Greenkeeper: Mr Ruff Adress: Golfbanan 1 101 11 Golfeborg Datum: 2008-01-03 Innehåller: Vad vi har funnit Information och råd Åtgärdsförslag 2 Green Snömögel Fusarium Pythium

Läs mer

Författare Tahir I., Nybom H. Utgivningsår 2008

Författare Tahir I., Nybom H. Utgivningsår 2008 Bibliografiska uppgifter för Jämförande försök med skorvresistenta äpplesorter Författare Tahir I., Nybom H. Utgivningsår 2008 Tidskrift/serie LTJ-fakultetens faktablad Nr/avsnitt 8 Utgivare SLU, Fakulteten

Läs mer

Resistens mot fruktträdskräfta i äpple

Resistens mot fruktträdskräfta i äpple Resistens mot fruktträdskräfta i äpple Larisa Gustavsson Växtförädling Sveriges Lantbruksuniversitet, Alnarp Fruktträdskräfta En allvarlig sjukdom som angriper ca 122 växtarter Orsakas av svampen Neonectria

Läs mer

Kalkyler för Trädgårdsblåbär

Kalkyler för Trädgårdsblåbär Ekonomi i bärodling Kalkyler för Trädgårdsblåbär Läs mer om ekologisk bärodling på www.jordbruksverket.se/ekobar 1 Ekologisk odling av trädgårdsblåbär, typföretag 1, 1ha Lena Andersson, Jordbruksverket,

Läs mer

Konsten att övertala bönder att odla blommor

Konsten att övertala bönder att odla blommor Konsten att övertala bönder att odla blommor av Kirsten Jensen, Länsstyrelsen i Västra Götalands Län, Skara, tel: 070-571 53 51, kirsten.jensen@lansstyrelsen.se Biodlaren vill ha Nektar (= Honung) Pollen

Läs mer

Nät till hus och trädgård

Nät till hus och trädgård Nät till hus och trädgård Stängselnät Bärnät Spaljénät Hönsnät/Lathyrusnät Uppbindningsnät Skuggnät Vindskyddsnät Gnagskydd Insektsnät Takrännenät Dagvattenmagasin www.expo-net.se Stängselnät EXPO-NET

Läs mer

Demonstrationsodlingar i ekologisk jordgubbsodling Täckning med insektsnät och bekämpning med pyretrumextrakt

Demonstrationsodlingar i ekologisk jordgubbsodling Täckning med insektsnät och bekämpning med pyretrumextrakt Demonstrationsodlingar i ekologisk jordgubbsodling 2007 Täckning med insektsnät och bekämpning med pyretrumextrakt Våra odlade bär är omtyckta, exklusiva och smakrika produkter. Ekologiskt odlade bär efterfrågas

Läs mer

Fridhems årshjul När närmiljö blir lärmiljö. Hållbar utveckling där kretsloppet går som en röd tråd genom uteverksamheten.

Fridhems årshjul När närmiljö blir lärmiljö. Hållbar utveckling där kretsloppet går som en röd tråd genom uteverksamheten. Fridhems årshjul När närmiljö blir lärmiljö Hållbar utveckling där kretsloppet går som en röd tråd genom uteverksamheten. Odlingsbäddar Dessa använder vi för att avgränsa och skapa ridåer, men framförallt

Läs mer

99:- Lev livet lite grönare MORS DAG! TRÄDGÅRDS- HORTENSIA. Söndag 26 maj. /blomsterlandet. Till mor!

99:- Lev livet lite grönare MORS DAG! TRÄDGÅRDS- HORTENSIA. Söndag 26 maj.   /blomsterlandet. Till mor! UPPTÄCK VÅR E- BUTIK WWW.BLOMSTERLANDET.SE Lev livet lite grönare TRÄDGÅRDS- HORTENSIA Hydrangea macrophylla Välj bland flera färger. Ord. pris 149:- Söndag 26 maj MORS DAG! 6-pack SOMMAR- BLOMMOR Välj

Läs mer

Checklista för bekämpningsmedelstillsyn i jordbruket 2015

Checklista för bekämpningsmedelstillsyn i jordbruket 2015 Checklista för bekämpningsmedelstillsyn i jordbruket 2015 Administrativa uppgifter Besöksdatum Fastighetsbeteckning Verksamhetsutövare Person- /organisationsnummer Adress Telefon Mejladress Inspektör Närvarande

Läs mer

Ohyra och andra skador på gloxiniaväxter

Ohyra och andra skador på gloxiniaväxter Ohyra och andra skador på gloxiniaväxter När man byter eller köper nya växter får man tyvärr ibland även ohyra på köpet. Här visas hur några typiska angrepp ser ut. Trips Trips är en rätt vanlig skadeinsekt

Läs mer

Jordbruksinformation Reviderad Starta eko Grönsaker

Jordbruksinformation Reviderad Starta eko Grönsaker Jordbruksinformation 7 2009 Reviderad 2017 Starta eko Grönsaker 2 Börja odla ekologiska grönsaker på friland Text: Johan Ascard, Jordbruksverket Foto: Anna-Mia Björkholm omslag t.h., övriga Johan Ascard

Läs mer

99:- Lev livet lite grönare MORS DAG! TRÄDGÅRDS- HORTENSIA. Söndag 26 maj. /blomsterlandet. Till mor!

99:- Lev livet lite grönare MORS DAG! TRÄDGÅRDS- HORTENSIA. Söndag 26 maj.   /blomsterlandet. Till mor! UPPTÄCK VÅR E- BUTIK WWW.BLOMSTERLANDET.SE Lev livet lite grönare TRÄDGÅRDS- HORTENSIA Hydrangea macrophylla Välj bland flera färger. Ord. pris 149:- Söndag 26 maj MORS DAG! 6-pack SOMMAR- BLOMMOR Välj

Läs mer

Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt

Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt En plats med biologisk mångfald Förskolan Målarstugan ligger i västra Lund och är för tillfället omlokaliserad till paviljonger. Du hittar vår förskola

Läs mer

Bibliografiska uppgifter för Sortprovning av jordgubbar i ekologisk odling i norr

Bibliografiska uppgifter för Sortprovning av jordgubbar i ekologisk odling i norr Bibliografiska uppgifter för Sortprovning av jordgubbar i ekologisk odling i norr Författare Öberg E. Utgivningsår 29 Tidskrift/serie Nytt från institutionen för norrländsk jordbruksvetenskap. Ekologisk

Läs mer

Projekt inom Hushållningssällskapen Trädgård

Projekt inom Hushållningssällskapen Trädgård Projekt inom Hushållningssällskapen Trädgård :: Skolträdgårdar i norr Projektet ska förbättra skolmiljön och tillsammans med elever, personal och föräldrar lära ut grunderna för odling och öka intresset

Läs mer

Fördjupad uppföljning av investeringsstöd till jordbruk, trädgård och rennäring för ökad konkurrenskraft

Fördjupad uppföljning av investeringsstöd till jordbruk, trädgård och rennäring för ökad konkurrenskraft Fördjupad uppföljning av investeringsstöd till jordbruk, trädgård och rennäring för ökad konkurrenskraft Webbinarium Lena Callisen 2018-12-05 Bakgrund och syfte I nuvarande landsbygdsprogram finns investeringsstöd

Läs mer

Ekologiska åkerarealen (eko+ omläggning) år 2017 var totalt ha. Av totalarealen i Nyland år 2017 var den ekologiska åkerarealen 12,40 %

Ekologiska åkerarealen (eko+ omläggning) år 2017 var totalt ha. Av totalarealen i Nyland år 2017 var den ekologiska åkerarealen 12,40 % Ekologiskt i Nyland Ekologiska åkerarealen (eko+ omläggning) år 217 var totalt 22 585 ha 25 Ekologisk åkerareal i Nyland år 211-217 14, Av totalarealen i Nyland år 217 var den ekologiska åkerarealen 12,4

Läs mer

Fördjupning om humlor i bärodling

Fördjupning om humlor i bärodling Fördjupning om humlor i bärodling Rådgivare Thilda Håkansson HIR Skåne thilda.hakansson@hushallningssallskapet.se, tele: 010-4762263 Odlingen av bär har förändrats Produktion av svenska bär under längre

Läs mer

Bladlusbekämpning i ärter och åkerböna

Bladlusbekämpning i ärter och åkerböna Bladlusbekämpning i ärter och åkerböna Mariann Wikström, Agro Plantarum Ola Sixtensson, Hushållningssällskapet Malmöhus Ärtbladlus Ofta förekommer lössen fläckvis i fälten. I början sitter de gömda i ärtplantans

Läs mer

Klimatsmart kretsloppsnäring för din odling

Klimatsmart kretsloppsnäring för din odling Klimatsmart kretsloppsnäring för din odling Tänk om man kunde ta hand om det organiska avfall vi människor skapar i produktionen av vår mat och omvandla det till näring åt matjorden. Tänk om man dessutom

Läs mer

Nyhetsbrev Marslansering Les Pious

Nyhetsbrev Marslansering Les Pious Marslansering I Mars 2014 lanserar Vinia vinet i det fasta sortimentet på Systembolaget. Vinet lanseras i sortimentmixarna standard CD samt premium ABCDE och har en butikstäckning med 205 butiker. Producenten

Läs mer

Grobarhet och skjutkraft hos åkerbönor angripna av bönsmyg

Grobarhet och skjutkraft hos åkerbönor angripna av bönsmyg Grobarhet och skjutkraft hos åkerbönor angripna av bönsmyg Sammanfattning Bönsmyg, Bruchus rufimanus, är en liten skalbagge som angriper åkerbönor. Den lägger ägg på baljorna och larverna borrar sig in

Läs mer

Växjö möte 6 december Svamp och insektsförsök i stråsäd och åkerbönor 2011

Växjö möte 6 december Svamp och insektsförsök i stråsäd och åkerbönor 2011 Växjö möte 6 december 2011 Svamp och insektsförsök i stråsäd och åkerbönor 2011 Gunilla Berg och Mariann Wikström Jordbruksverket Växtskyddscentralen Alnarp Tack! Försöken har bekostas av BASF, BayerCropScience,

Läs mer

Pesticidfri golfbaneskötsel. Hofgårds Golfbana

Pesticidfri golfbaneskötsel. Hofgårds Golfbana Pesticidfri golfbaneskötsel Hofgårds Golfbana Varför jag valde detta skötselkonceptet Presentation av Hofgårds Golfbana Greenskötsel Övriga gräsytor Framtiden för golfbaneskötsel PG Peterson banägare och

Läs mer

040-54 68 88. Service Kvalitet Närodlat

040-54 68 88. Service Kvalitet Närodlat 040-54 68 88 Service Kvalitet Närodlat 2 Att arbeta med frukt och grönsaker lenar själen. Vi på JH Frukt & Grönt uppskattar vårt yrke att arbeta med närodlade kvalitetsprodukter. Jörgen Hansson, VD 3 Välkommen

Läs mer

Trefaldig nytta med Salix Förnybar energi, bättre folkhälsa och förgröning. Stig Larsson European Willow Breeding AB

Trefaldig nytta med Salix Förnybar energi, bättre folkhälsa och förgröning. Stig Larsson European Willow Breeding AB Trefaldig nytta med Salix Förnybar energi, bättre folkhälsa och förgröning Stig Larsson European Willow Breeding AB Produktion av bioenergi Betald Skydd mot vind och ljud riktad Rening av avloppsvatten

Läs mer

Avslutande brev för läsåret 2015/16

Avslutande brev för läsåret 2015/16 Avslutande brev för läsåret 2015/16 Innovativt lärande för social och ekologisk hållbarhet. Det här är ett projekt som går under Grönflagg. Vi har arbetet utifrån följande frågor. Vad händer när man sår

Läs mer

SBR - 2009 Lotta Fabricius Preben Kristiansen

SBR - 2009 Lotta Fabricius Preben Kristiansen 1 Honungsbin bor här i Sverige oftast i bikupor, som är deras hus. Husen kan se lite olika ut. Bina vet precis i vilket hus de bor. Hur kan de hitta rätt? 2 Hur många bin kan det bo i en bikupa under sommaren?

Läs mer

Pollineringssamarbete lantbruk biodling, del 1

Pollineringssamarbete lantbruk biodling, del 1 Pollineringssamarbete lantbruk biodling, del 1 Projektet provade nya metoder och samarbetsformer mellan biodlare och växtodlare. Projektägare: Sveriges Biodlares Riksförbund Projektledare: Matias Köping

Läs mer

Mat, miljö och myterna

Mat, miljö och myterna Mat, miljö och myterna Kansliet 2007-03-08 1 Naturskyddsföreningen en grön konsumentrörelse! Handla Miljövänligt-nätverket - 88 Egen miljömärkning BRA MILJÖVAL 89 Miljövänliga veckan - 90 Butiksundersökningar

Läs mer

Redovisning av projekt: Hur påverkar ympning växtnäringsupptagning och avkastning i ekologisk växthusgurka?

Redovisning av projekt: Hur påverkar ympning växtnäringsupptagning och avkastning i ekologisk växthusgurka? Redovisning av projekt: Hur påverkar ympning växtnäringsupptagning och avkastning i ekologisk växthusgurka? Diarienummer: 25-14077/08 Sammanfattning Odlingssäsongen 2009 undersöktes hur ympning påverkar

Läs mer

Skorv. Monilia. Gloeosporium. Fyra fungicider med olika verkningsmekanism för bekämpning av svampangrepp i äpple och päron.

Skorv. Monilia. Gloeosporium. Fyra fungicider med olika verkningsmekanism för bekämpning av svampangrepp i äpple och päron. Skorv Fyra fungicider med olika verkningsmekanism för bekämpning av svampangrepp i äpple och päron. Monilia Fyra produkter med effekt på skorv. Candit och Delan WG har dessutom effekt på gloeosporium (lagringssjukdom).

Läs mer

Pollineringstjänster

Pollineringstjänster Pollineringstjänster Mer pollinering högre skörd bättre kvalitet på frukter och frön En miljövänlig produktresurs Presentationens innehåll 1) Blommor och bin 2) Pollineringstjänster 3) Pollineringsväxter

Läs mer

UPPDRAG: LIVSMEDEL OCH HANDEL

UPPDRAG: LIVSMEDEL OCH HANDEL UPPDRAG: LIVSMEDEL OCH HANDEL Vilka val vi gör när vi handlar är viktigt för vilken påverkan vår konsumtion har på människor och miljö både lokalt och på andra sidan jorden. Giftfri mat? Hur maten produceras

Läs mer

Wändels perennodlare

Wändels perennodlare Wändels perennodlare Artikeln införd i Din Trädgård nummer 11-2002 Den här PDF-filen ligger som en bilaga på webbplatsen http://www.monarda.se - gå dit>>> Lars Forslin Observera att texten ligger som bild.

Läs mer

Äppelträdet ett träd med stort prydnadsvärde

Äppelträdet ett träd med stort prydnadsvärde - Varför beskär vi fruktträd? Är det enbart ett måste eller för att trädet tar för stor plats i trädgården. Svaret är självklart, nej. Målet med beskärningen kan vara många men den viktigaste orsaken till

Läs mer

Greppa Mångfalden - ekonomiskt värdefulla ekosystemtjänster för lantbrukaren

Greppa Mångfalden - ekonomiskt värdefulla ekosystemtjänster för lantbrukaren Greppa Mångfalden - ekonomiskt värdefulla ekosystemtjänster för lantbrukaren Stockholm 2013-11-14 Thorsten Rahbek Pedersen, Jordbruksverket, Rådgivningsenheten Söder thorsten.pedersen@jordbruksverket.se

Läs mer