Av kunderna är 60 % små- medelstora företag, och de besöks personligen varje år av plantskolan. 80 % av kunderna finns i Tyskland.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Av kunderna är 60 % små- medelstora företag, och de besöks personligen varje år av plantskolan. 80 % av kunderna finns i Tyskland."

Transkript

1 Soft Fruit Conference på Hooks Herrgård Plantskolan Henselmans jordgubbsplantor presenterades. Det är ett familjeföretag på 18 ha som producerar 7,5 milj. plantor per år Man har ett Hygiene protocol som förhindrar sjukdomar hela vägen i kedjan, det innefattar bl.a. en desificeringsstuga för personalen före de börjar jobba på fältet samt användning av praparatet Mennoflorades vid plantering. Av kunderna är 60 % små- medelstora företag, och de besöks personligen varje år av plantskolan. 80 % av kunderna finns i Tyskland. Som odlare ska man tänka på att man kan få ut ett högre värde av sina produkter om man kan visa på det lokala i produkten. Var kommer maten ifrån? Service till kunden är viktigt! Många av Henselmanns kunder jobbar med direkt marknadsföring, till fördelarna hör direkt kontakt med kunden. Nackdelar är bl.a. att det tar mycket tid, att kunderna eventuellt kan tycka att det är obekvämt med självplock och att stölder från fältet kan förekomma, speciellt nära större städer. Det kan också vara svårare att hålla en hög kvalitet, när man inte kontrollerar skördearbetet helt själv. I Tyskland köper 10 % av kunderna sina bär direkt från odling el dyl. Man har kunnat visa att produktionskostnaderna är ungefär lika höga i Sverige och Tyskland. Var medveten om dina kostnader! är sista hälsningen till bärodlarna. Plantskolan Kraege jordgubbar Man anser att det idag finns alldeles för många jordgubbssorter på marknaden. Nya sorter ersätter inte gamla, utan sortimentet blir bara större, och man hinner inte testa de nya sorterna tillräckligt noga, innan de släpps i stor skala ut till odlarna. Då är det också svårt att ge odlarna råd om odlingsteknik specifikt för sorten. Till tidig plantering, välj mindre plantstorlek (A) Liksom om man inte tänker skörda samma år. Plantera inte för stora plantor, det blir för stor skörd med små bär som följd! Väntebäddplantor beställs 1 år på förhand! `Malling Centenary` är en lovande ny sort, men får lätt regnskador. De kan också vara frostkänsliga i blomningen. `Malwina` är en sen sort med god smak. Men var försiktig med gödslingen, så att den slutar växa i tid på hösten. När man får hem plantor kan de hållas i 2-8 grader i 8 dagar i transportpaketen före plantering, om man inte har möjlighet att plantera direkt.

2 Om sorten är känslig för jordburna sjukdomar, kan det löna sig att doppa före plantering i 0,5% Aliette/Phosfik eller spruta samma i dosen l per ha 8-10 d efter plantering (OBS! Tyska regler!) Kapa inte rötterna före plantering, det ger inkörsportar för sjukdomar! Aktuellt från GRO BÄR Petra Whitehead från PR-firman Oakriver Stockholm berättade om hur viktigt det är för bärodlare att synas på sociala medier. 60 % av svenskarna är medlemmar på Facebook och av dem kollar 80 % Facebook dagligen. Det är därför en bra kanal för odlare som vill nå nya kundgrupper samt informera sina befintliga kunder om sina produkter, vad som är aktuellt o.s.v. Flera av odlarna på konferensen bekräftade också att man nått nya kundgrupper och fått mycket positiv respons genom att finnas på sociala medier. Bärfrämjandet finns på Facebook och till deras sida kan odlare ansluta sig och på så vis få ut information till en stor grupp konsumenter. Tyvärr förekommer också negativ respons, en odlare berättade om hur man blivit angripen av en ekologisk gruppering som starkt ifrågasatte varför den aktuella odlingen odlade enligt konventionella/ip-metoder och inte ekologiskt. Även om odlaren i början försökte bemöta alla frågor och påstående med tydliga svar och fakta så ville man inte ta till sig informationen utan fortsatte angreppen. Det slutade med att odlaren fick stänga ner sin Facebooksida. Ekologiska Hallon och Blåbär i försök på Rånna Försöksstation 2014 Birgitta Svensson informerade om resultaten från försöken som pågått Man har kunnat visa att hallon går alldeles utmärkt att odla i tunnel med ekologiska metoder. Det förekommer angrepp av hallongallkvalster och mindre hallonbladlus men de går att hålla under kontroll med behandling med Raptol (rapsolja+pyretrin, i Finland Spruzit) samt genom utsättning och gynnande av nyttodjur i odlingen. Man har på Rånna gjort försök med olika strategier och kommit fram till vilka som fungerar bäst. Hallongallkvalster: 2 % rapsolja + såpa varannan vecka under säsongen vid symptom 4 % rapsolja + såpa som höstbehandling 2 ggr under oktober/november Mindre hallonbladlus Raptol (Spruzit) precis vid knoppsprickning, upprepa en gång Sortmässigt har man kommit fram till att Glen Ample (sommarhallon) och Polka (hösthallon) fungerar bäst i tunnel i Sverige. Man har också jämfört odling av blåbär (sorterna Reka, Duke och Northblue) på friland och i tunnel.

3 Det visade sig att tunnelodlingen gav stor skördeökning, främsta orsakerna var att tunneln skyddade mot måttlig nattfrost på våren, vilket ger en bättre kartsättning och kvalitet på bären, samt att tillväxten på buskarna gynnades stort av den ökade värmesumman i tunneln, vilket gav en större volym på buskarna -> högre skördepotential. Odling av blåbär i tunnel kan alltså klart rekommenderas. Dock bör sidorna alltid hållas öppna så det inte blir alltför varmt och fuktigt. Man bör också vara extra noga med beskärningen och ta bort hängande, veka grenar som annars lätt brister. Problem med blåbärsbladlus kan förekomma men de går att bekämpa med Raptol/Spruzit. Integrerat växtskydd i jordgubbar. Hortonomstuderande Victoria Tönnberg på SLU hade gjort en undersökning bland ett antal jordgubbsodlare om hur de hanterade olika växtskyddsproblem. Slutsatsen blev att det är mycket viktigt att ha kunskap och skadegörarnas biologi, att bekämpa bara när det behövs och vara noga med att välja friskt plantmaterial. Att välja friska fält för plantering av jordgubbar Thilda Håkansson, bärrådgivare på HIR Malmöhus gjorde en överskådlig genomgång över vad man behöver tänka på vid nyplantering. Läget är mycket viktigt, det får gärna vara blåsigt så att det snabbt torkar upp efter regn och dagg. Skiftet bör också vara väl förberett så att det är dränerat, ogräsfritt och att bevattning finns förberedd. Strukturen är viktig och mullhalten för gärna vara hög. Man bör ha haft en bra växtföljd så att sjukdomar inte uppförökats och för säkerhets skull bör man analysera jordprov så att andelen skadliga organismer (nematoder och svampar) inte är för hög. Thilda har gjort en rundringning till kollegor i Finland, Norge, Danmark och Tyskland för att skapa sig en uppfattning om hur vanligt det är att analysera jordprover patologiskt. I Tyskland testar man allmänt för nematoder och Verticillium. I de nordiska länderna analyseras mycket få prover eller inte alls. Det är ändå ett faktum att problem med jordburna sjukdomar blir allt vanligare även hos oss. Att köpa friska, kontrollerade plantor och plantera dem i smittade fält känns ju som slöseri med pengar. En analys i Tyskland för att kartlägga nematoder kostar ca 70. Analysera mera! Tim Crossman från Haygrove berättade varför alla borde odla sina bär i tunnel; det finns bara fördelar och snart kommer det att vara ett krav från handeln att bären ska vara tunnelodlade. Då det gäller hallon betalar tunnelinvesteringen sig på 1-2 år, p.g.a. högre skörd och bättre kvalitet jämfört med friland, för jordgubbar tar det något år längre. I England odlas idag ca 40 % av bären i substrat. Ca 95 % av bären i England odlas i tunnlar av något slag.

4 Centrum för innovativa drycker SLU Projektet ska hjälpa odlare och mathantverkare att förädla och utveckla sina produkter. Man vill att det ska utvecklas till ett nationellt och gärna skandinaviskt projekt. Styrketår för seniorer är ett projekt för att utveckla en frukt- och bärbaserad produkt berikad med fett och protein för äldre. Magnihill Producerar och/eller distribuerar per år ton frysta grönsaker, frukt och bär varav 1300 ton bär. Själva odlar man ärter, grönsaker och rotfrukter. Man har Sveriges största utbud av ekologiska frysta produkter, 37-38% av sortimentet är ekologiskt. Blåbärsgården Alexander Tervasmäki Blåbärsgården är en av Sveriges största blåbärproducenter, och Alexander jobbar även med rådgivning som konsult i egen regi. Alexander säger, att kan man beskärning av blåbär, kan man 80 % av odlingen. Blåbären klipps höst och vår, varje år. o Ibland även sommartid om man har problem med svampsjukdomar. Elda upp allt ris, för att förhindra spridning av sjukdomar! En gren producerar bättre och bättre i 10 år, därefter byts den ut. Drosophila Suzuki är en fruktfluga som ska tas på allvar! För kontroll av förekomst använder man fällor med honung/sirap+vin+ättika. För bekämpning kan man använda Kombieffekt +pyretrum på mottagliga växter utanför odlingen. Eric Boot från BVB substrates gav tips om substratodling Om syrehalten i substratet går under 9 % bildas etylen i underlaget. Mera än 30 % av underlaget måste vara luftfyllt för att rötterna ska må bra! Blocktorv ska användas för bärproduktion, inte harvtorv! Kokos måste vara buffrad med Ca före plantering. Perlite är mycket luftig och vattnas lätt upp till 50 %, bra att blanda i torv eller använda som sådan. Väg krukor och containers emellanåt vid fyllning så det är lika mycket torv i alla! Man kan aldrig ha för många dräneringshål! I Holland har man övergått från Aliette -> Fenomenal, som är ett kombipreparat med bättre effekt mot svampsjukdomar.

5 Kaliumfosfit är bäst mot kronröta (Phytophtora) Från Växthus till tunnel Monica Borg Ohlson från Monica konsult berättade om sin syn på hur man kan applicera tekniken från växthusodling på tunnelodling. Först måste man definiera skillnaden mellan växthus och tunnel. Enligt SJV är skillnaden egentligen att växthus är en permanent konstruktion medan en tunnel är flyttbar. Dock är det ju så att odlingstekniken i tunnlar blir allt mer avancerad och i och med det så blir de även mer permanenta, man flyttar inte gärna på dem. En väsentlig skillnad för odlaren är ändå att i tunnel får man använda samma bekämpningsmedel som på friland, medan sortimentet är mycket mer begränsat på friland. Odlaren är ju ändå precis lika utsatt för preparaten i tunnel som i växthus, tål att tänkas på. Mellan oktober och mars har vi för lite ljus för odling, då måste tilläggsbelysning användas, högtrycksnatriumlampor förespråkas framför LED som inte ger tillräcklig effekt. Många bärodlare framhåller fördelen med tunnlar att det är så torrt så man undviker gråmögel. Det är sant att det inte regnar, men luftfuktigheten stiger lätt och den bör hållas runt 75 % för att undvika kondens nattetid då temperaturen sjunker. Om man ska ha uppvärmning i sin tunnel är flis/pellets det enda gångbara alternativet vid nybyggnation. Man bör undvika att temperaturen stiger för högt dagtid, för de flesta växter går en gräns vid +30 C innan de börjar ta skada. Lufta eller duscha för att få ner temperaturen. Det pratades också om tillförsel av koldioxid för att öka tillväxten, som gjorts länge i tomat och gurka. Det verkar vara på kommande även i bärodling. Val av substrat att odla i är mycket viktigt, det bör framför allt vara väldränerat samt av jämn kvalitet. I ett begränsat substrat, som det oftast är frågan om i tunnelodling, är det viktigt att hålla koll på ledningstalet, som bör hållas mellan 1-2 ms/cm i de flesta grödor. Växtskyddet i tunnel/växthus skiljer sig en del från friland, då det är varmare och bladverket hålls torrare i.o.m. avsaknaden av nederbörd. o Sugande insekter som bladlöss, spinn och trips trivs bra. o Mjöldagg gynnas av torkstressade plantor så det får man se upp med. Fördelen är att i ett begränsat, varmt utrymme går det bra att använda biologisk bekämpning mot skadeinsekter. Ibland under högsäsong räcker det ändå inte till och då måste man kanske ta till kompletterande bekämpning. Tänk då på att använda skonsamma preparat som olja och såpa framför skarpare insekticider, så att nyttodjuren inte skadas. Tänk också på att växternas bladverk blir känsligare i växthusklimat och att man därför bör dra ner på dosen vätmedel med ca ½ jämfört med på friland. Sprutteknik Eskil Nilsson

6 Spruta från båda håll! Stäng av fläkten vid sprittning med olja på avlövade hallon!

7

Håkan Asp (projektansvarig), Birgitta Svensson, Siri Caspersen, Sammar Khalil Område Hortikultur, SLU

Håkan Asp (projektansvarig), Birgitta Svensson, Siri Caspersen, Sammar Khalil Område Hortikultur, SLU Produktionssystem för ekologisk odling av trädgårdsblåbär Organic production systems in Northern highbush blueberries Håkan Asp (projektansvarig), Birgitta Svensson, Siri Caspersen, Sammar Khalil Område

Läs mer

Jordbruksinformation Reviderad Starta eko Bär

Jordbruksinformation Reviderad Starta eko Bär Jordbruksinformation 4 2010 Reviderad 2017 Starta eko Bär 2 Börja odla ekologiska bär Text: Christina Winter, Jordbruksverket Foto: Margareta Magnusson sid. 6, övriga Christina Winter Reviderad oktober

Läs mer

Växtskyddsåret 2008 Fruemöllans bärodling

Växtskyddsåret 2008 Fruemöllans bärodling Växtskyddsåret 2008 Fruemöllans bärodling Informationsbladet delades ut vid fältvandringen 27/8 2008. Skadegörare som vållat skada i odlingen under året tas upp tillsammans med förslag till växtskyddsstrategiplan

Läs mer

Författare Winter C. Utgivningsår 2010

Författare Winter C. Utgivningsår 2010 Bibliografiska uppgifter för Starta eko. Bär Författare Winter C. Utgivningsår 2010 Tidskrift/serie Jordbruksinformation Nr/avsnitt 3 Utgivare Jordbruksverket (SJV) Huvudspråk Svenska Målgrupp Praktiker,

Läs mer

Hur du undviker vanliga sjukdomar i din jordgubbsodling

Hur du undviker vanliga sjukdomar i din jordgubbsodling Hur du undviker vanliga sjukdomar i din jordgubbsodling TM Vad är de största hoten mot en hög skörd med god kvalitet, Magnus? Gråmögelsbekämpning Infektion av gråmögel sker oftast i den öppna blomman.

Läs mer

Växtskyddsåret 2009 Fruemöllans bärodling

Växtskyddsåret 2009 Fruemöllans bärodling Växtskyddsåret 2009 Fruemöllans bärodling Informationsbladet delades ut i samband med fältvandringen 13 maj 2009, men har kompletteras efter det. Här beskrivs skadegörare som vållat skada i odlingen tillsammans

Läs mer

Tunnlar och växthus. lyfter odlingen

Tunnlar och växthus. lyfter odlingen Under tre år har Jordbruksverket och SLU tillsammans med odlare och rådgivare samlat insikter om och u tvecklat ekologisk bärodling i tunnlar och växthus. Christina Winter, Jordbruksverket, presenterar

Läs mer

LANDSKAPSARKITEKTUR TRÄDGÅRD VÄXTPRODUKTIONSVETENSKAP Rapportserie

LANDSKAPSARKITEKTUR TRÄDGÅRD VÄXTPRODUKTIONSVETENSKAP Rapportserie LANDSKAPSARKITEKTUR TRÄDGÅRD VÄXTPRODUKTIONSVETENSKAP Rapportserie Odling av smultron Slutrapport från projekt 2016-2017 Birgitta Svensson 1, Johan A. Stenberg 2 och Jan F. Jensen 3 1 Institutionen för

Läs mer

Hjälp från Syngenta till effektivare. Jordgubbsodling

Hjälp från Syngenta till effektivare. Jordgubbsodling Hjälp från Syngenta till effektivare Jordgubbsodling Största hoten mot en hög skörd med god kvalitet Gråmögel Gråmögel kan ha kraftig påverkan på bärkvaliteten. Inspektera fälten noga från början av blomning

Läs mer

Rapport från projekt: Ekologisk produktion av jordgubbar i tunnel och på friland Diarienr /06

Rapport från projekt: Ekologisk produktion av jordgubbar i tunnel och på friland Diarienr /06 Rapport från projekt: Ekologisk produktion av jordgubbar i tunnel och på friland Diarienr. 25-9719/06 Projektansvarig Adress Birgitta Svensson, Rånna försöksstation, SLU Område Hortikultur, Box 44, 230

Läs mer

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet Tillstånd upplysning Johan Axelman Delgivningskvitto LRF 105 33 Stockholm Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet 1 Beslut bifall Kemikalieinspektionen bifaller ansökan om dispens från

Läs mer

Därför använder lantbrukare bekämpningsmedel

Därför använder lantbrukare bekämpningsmedel Därför använder lantbrukare bekämpningsmedel Sunita Hallgren, Växtskyddsexpert LRF Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund LRF och bekämpningsmedel LRF arbetar med att det ska finnas växtskyddsmetoder av alla

Läs mer

Integrerat Växtskydd Regelverk och tillsyn

Integrerat Växtskydd Regelverk och tillsyn Integrerat Växtskydd Regelverk och tillsyn Alf Djurberg, Rådgivningsenheten, Linköping Regelverk Rådgivning Skilj på Regelverk Grundkrav som alla måste uppnå Rådgivning ex Greppa modul - Möjlighet att

Läs mer

Integrerat Växtskydd Regelverk och tillsyn

Integrerat Växtskydd Regelverk och tillsyn Integrerat Växtskydd Regelverk och tillsyn Agneta Sundgren, Växt och Miljöavdelningen Jordbruksverket Rådgivarfortbildning Ultuna 20141119 Regelverk Rådgivning Skilj på Regelverk Grundkrav som alla måste

Läs mer

Prognos & Varning - och annan IPM-rådgivning från Växtskyddscentralerna och Jordbruksverket. Sara Ragnarsson, Växtskyddscentralen, Jordbruksverket

Prognos & Varning - och annan IPM-rådgivning från Växtskyddscentralerna och Jordbruksverket. Sara Ragnarsson, Växtskyddscentralen, Jordbruksverket Prognos & Varning - och annan IPM-rådgivning från Växtskyddscentralerna och Jordbruksverket Sara Ragnarsson, Växtskyddscentralen, Jordbruksverket 2014-11-12 Integrerat växtskydd beskrivs i Artikel 14 Krav

Läs mer

Svampproblematik i integrerat växtskydd. Inger Christensen o Torbjörn Hansson Grön Kompetens AB Växtskyddsdag Alnarp 2008-12-05

Svampproblematik i integrerat växtskydd. Inger Christensen o Torbjörn Hansson Grön Kompetens AB Växtskyddsdag Alnarp 2008-12-05 Svampproblematik i integrerat växtskydd Inger Christensen o Torbjörn Hansson Grön Kompetens AB Växtskyddsdag Alnarp 2008-12-05 Svampgissel i gurka och tomat Gråmögel tomat och gurka Mjöldagg gurka och

Läs mer

Författare Winter C. Utgivningsår 2009

Författare Winter C. Utgivningsår 2009 Bibliografiska uppgifter för Starta eko. Växthus Författare Winter C. Utgivningsår 2009 Tidskrift/serie Jordbruksinformation Nr/avsnitt 6 Utgivare Jordbruksverket (SJV) Huvudspråk Svenska Målgrupp Rådgivare,

Läs mer

Integrerat växtskydd SJV, Uppsala 2014 11 19. Sjukdomar i skogsplantskolor mm. Elna Stenström

Integrerat växtskydd SJV, Uppsala 2014 11 19. Sjukdomar i skogsplantskolor mm. Elna Stenström Integrerat växtskydd SJV, Uppsala 2014 11 19 Sjukdomar i skogsplantskolor mm. Elna Stenström Spridningsmöjligheter för svampsjukdomar Direkt från planta till planta; Rotkontakt, kontakt mellan barr, blad

Läs mer

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet 9 Tillstånd och upplysning Björn Isaksson Delgivningskvitto namn LRF 105 33 Stockholm kod Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet 1 Beslut bifall Kemikalieinspektionen bifaller ansökan

Läs mer

Redovisning Partnerskapsprojekt 595 Upptaktsmöte för substratodling av jordgubbar

Redovisning Partnerskapsprojekt 595 Upptaktsmöte för substratodling av jordgubbar 1(5) Hortikultur Birgitta Svensson 2012-11-12 Partnerskap Alnarp Frukt och Grönt Redovisning Partnerskapsprojekt 595 Upptaktsmöte för substratodling av jordgubbar Den 29 februari 2012 bjöds knappt 40 personer

Läs mer

Putt GK G 07: 24-26 1

Putt GK G 07: 24-26 1 1 Analyssvar Golfklubb: Putt GK Greenkeeper: Mr Ruff Adress: Golfbanan 1 101 11 Golfeborg Datum: 2008-01-03 Innehåller: Vad vi har funnit Information och råd Åtgärdsförslag 2 Green Snömögel Fusarium Pythium

Läs mer

Fördjupning om humlor i bärodling

Fördjupning om humlor i bärodling Fördjupning om humlor i bärodling Rådgivare Thilda Håkansson HIR Skåne thilda.hakansson@hushallningssallskapet.se, tele: 010-4762263 Odlingen av bär har förändrats Produktion av svenska bär under längre

Läs mer

Patogena svampar (och närbesläktade)

Patogena svampar (och närbesläktade) Patogena svampar (och närbesläktade) Förutsättningar för svampangrepp Smittan=svampen Spridningen Infektionsförhållanden Viktiga grupper: Rotsvampar (inkl. algsvampar) gråmögel Phytophthora mjöldagg rost

Läs mer

LANDSKAP TRÄDGÅRD JORDBRUK. Projekt nr 36 i Tillväxt Trädgård, 2009-2010. Arbetsvetenskap, ekonomi och miljöpsykologi, SLU, Alnarp

LANDSKAP TRÄDGÅRD JORDBRUK. Projekt nr 36 i Tillväxt Trädgård, 2009-2010. Arbetsvetenskap, ekonomi och miljöpsykologi, SLU, Alnarp LANDSKAP TRÄDGÅRD JORDBRUK Rapportserie Substratodlade jordgubbar Foto Thilda Nilsson Projekt nr 36 i Tillväxt Trädgård, 2009-2010 Tillväxt Trädgård Birgitta Svensson Hortikultur, SLU, Alnarp Thilda Nilsson

Läs mer

Växtskyddsmedel för ekologisk lantbruk. Johan Ascard, Jordbruksverket

Växtskyddsmedel för ekologisk lantbruk. Johan Ascard, Jordbruksverket Växtskyddsmedel för ekologisk lantbruk Johan Ascard, Jordbruksverket Växtskyddstrategier i ekologisk odling Förebyggande åtgärder Varierad växtföljd Friskt utsäde Lämpliga sorter Lämplig odlingsplats Odlingsteknik

Läs mer

Möjligheter och problem anpassning av grödor och odlingssystem

Möjligheter och problem anpassning av grödor och odlingssystem Möjligheter och problem anpassning av grödor och odlingssystem Klimatförändringar och konsekvenser för Uppländskt Jordbruk Länsstyrelsen Uppsala län 16 november 2012 Maria Wivstad, SLU, EPOK Centrum för

Läs mer

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet. 2 Beskrivning av ärendet Den 17 mars 2016 inkom ansökan om dispens för nedanstående ändamål.

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet. 2 Beskrivning av ärendet Den 17 mars 2016 inkom ansökan om dispens för nedanstående ändamål. BESLUT Tillstånd och upplysning Johan Axelman Datum 2016-05-20 Diarienr 5.1.2.a-H16-03962 Produktkod Delgivningskvitto LRF 105 33 Stockholm Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet 1 Beslut

Läs mer

Demonstrationsodlingar i ekologisk jordgubbsodling Täckning med insektsnät och bekämpning med pyretrumextrakt

Demonstrationsodlingar i ekologisk jordgubbsodling Täckning med insektsnät och bekämpning med pyretrumextrakt Demonstrationsodlingar i ekologisk jordgubbsodling 2007 Täckning med insektsnät och bekämpning med pyretrumextrakt Våra odlade bär är omtyckta, exklusiva och smakrika produkter. Ekologiskt odlade bär efterfrågas

Läs mer

Hur undviker vi rotpatogener i trindsäd? Finns det sortskillnader? Mariann Wikström Agro Plantarum

Hur undviker vi rotpatogener i trindsäd? Finns det sortskillnader? Mariann Wikström Agro Plantarum Hur undviker vi rotpatogener i trindsäd? Finns det sortskillnader? Mariann Wikström Agro Plantarum Observera att det är en annan art, Aphanomyces cochlioides, som orsakar rotbrand i sockerbetor! Ärtrotröta

Läs mer

Färre växtskyddsmedel- hur klarar vi utmaningen?

Färre växtskyddsmedel- hur klarar vi utmaningen? Färre växtskyddsmedel- hur klarar vi utmaningen? Projektet Strategin för växtskyddsmedel Carina Carlsson Ross och Cecilia Lerenius, 9 januari 2014 Disposition Bakgrund och syfte med projektet Så här jobbar

Läs mer

SKÖTSELRÅD. Hantering av mottagen leverans: Plantering:

SKÖTSELRÅD. Hantering av mottagen leverans: Plantering: SKÖTSELRÅD För att ge dina nya växter bäst förutsättningar vid nyetablering, vänligen ta del utav våra Skötselråd! Hantering av mottagen leverans: Placera växterna i ett skuggigt område och helst i lä

Läs mer

Program IPM-kurs frukt och bär 09:00-09:20 Fika 09:20-09:40 Välkommen och presentation 09:40-10:00 Vad är IPM och vilka principer bygger integrerat

Program IPM-kurs frukt och bär 09:00-09:20 Fika 09:20-09:40 Välkommen och presentation 09:40-10:00 Vad är IPM och vilka principer bygger integrerat Program IPM-kurs frukt och bär 09:00-09:20 Fika 09:20-09:40 Välkommen och presentation 09:40-10:00 Vad är IPM och vilka principer bygger integrerat växtskydd på? Vad vet vi i dag om kraven? 10:05-10:30

Läs mer

Bibliografiska uppgifter för Växtskyddsmedel i ekologisk odling av grönsaker på friland 2010

Bibliografiska uppgifter för Växtskyddsmedel i ekologisk odling av grönsaker på friland 2010 Bibliografiska uppgifter för Växtskyddsmedel i ekologisk odling av grönsaker på friland 2010 Författare Ascard J. Utgivningsår 2010 Tidskrift/serie Ingår i... Ekologisk odling av grönsaker på friland.

Läs mer

Integrerat Växtskydd i praktiken

Integrerat Växtskydd i praktiken Integrerat Växtskydd i praktiken Agneta Sundgren, Växt och Miljöavdelningen Jordbruksverket Växjö växtskyddskonferens 20141203 Regelverket nu kommer det! Jordbruksverket har tagit fram: Föreskrifter det

Läs mer

Bladsvampar på sockerbetor Vad betyder växtföljder och jordbearbetning för angreppen?

Bladsvampar på sockerbetor Vad betyder växtföljder och jordbearbetning för angreppen? Sockernäringens BetodlingsUtveckling 41 Bladsvampar på sockerbetor Vad betyder växtföljder och jordbearbetning för angreppen? Lars Persson och Åsa Olsson, Sockernäringens BetodlingsUtveckling AB Del 4

Läs mer

Dokumentation av demonstrationsodling: Täckning med insektsnät och bekämpning med pyretrumextrakt i ekologisk jordgubbsodling 2007

Dokumentation av demonstrationsodling: Täckning med insektsnät och bekämpning med pyretrumextrakt i ekologisk jordgubbsodling 2007 Dokumentation av demonstrationsodling: Täckning med insektsnät och bekämpning med pyretrumextrakt i ekologisk jordgubbsodling 2007 Text och foto: Margareta Magnusson Projektet har finansierats av jordbruksverkets

Läs mer

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet

Beslut angående ansökan om dispens på växtskyddsområdet KEMI Kemikalieinspektionen Swedish Chemicals Agency 2014-04-23 5.1.2.a-H14-02896 Tillstånd och upplysning Björn Isaksson Delgivningskvitto Lantbrukarnas Riksförbund 105 33 Stockholm Beslut angående ansökan

Läs mer

Fokusera på lönsamhet i din spannmålsodling. Bredverkande Effektiv från stråbas till ax, även effekt mot Fusarium Ger merskörd och kvalitet

Fokusera på lönsamhet i din spannmålsodling. Bredverkande Effektiv från stråbas till ax, även effekt mot Fusarium Ger merskörd och kvalitet Fokusera på lönsamhet i din spannmålsodling Bredverkande Effektiv från stråbas till ax, även effekt mot Fusarium Ger merskörd och kvalitet www.bayercropscience.se En effektiv svampbekämpning är basen i

Läs mer

Hestebønnerodråd og bønnefrøbiller - to nye skadegørere i hestebønner. Rotröta och bönsmyg - två nya skadegörare i åkerbönor

Hestebønnerodråd og bønnefrøbiller - to nye skadegørere i hestebønner. Rotröta och bönsmyg - två nya skadegörare i åkerbönor Hestebønnerodråd og bønnefrøbiller - to nye skadegørere i hestebønner Rotröta och bönsmyg - två nya skadegörare i åkerbönor Rotröta Vi har en ny och förbisedd aggressiv rotrötepatogen i ärt- och åkerbönodlingen!

Läs mer

Checklista för bekämpningsmedelstillsyn i jordbruket 2015

Checklista för bekämpningsmedelstillsyn i jordbruket 2015 Checklista för bekämpningsmedelstillsyn i jordbruket 2015 Administrativa uppgifter Besöksdatum Fastighetsbeteckning Verksamhetsutövare Person- /organisationsnummer Adress Telefon Mejladress Inspektör Närvarande

Läs mer

Vad är herbicidresistens?

Vad är herbicidresistens? Herbicidresistens Vad är herbicidresistens? Herbicidresistens är en nedärvd förmåga hos ett ogräs att överleva en bekämpning som normalt tar död på ogräset. Symtom på resistens: Opåverkade plantor jämte

Läs mer

Produktion av jordgubbar och hallon med hög kvalitet i plasttunnel och under utvidgad säsong,

Produktion av jordgubbar och hallon med hög kvalitet i plasttunnel och under utvidgad säsong, Slutrapport för projekt 35615 och V55622 Produktion av jordgubbar och hallon med hög kvalitet i plasttunnel och under utvidgad säsong, 23-5. Birgitta Svensson, försöksledare, SLU Rånna försöksstation,

Läs mer

ProAgria Trädgårdsrådgivarnas resa till Norra Karelen 3.-4.9

ProAgria Trädgårdsrådgivarnas resa till Norra Karelen 3.-4.9 ProAgria Trädgårdsrådgivarnas resa till Norra Karelen 3.-4.9 Resan gick från Helsingfors till Kitee (ca 550 km) med tåg, bara det en upplevelse! Konstaterade att det verkligen finns mycket skog i Finland,

Läs mer

Jordbruksinformation 8 2010. Starta eko Frukt

Jordbruksinformation 8 2010. Starta eko Frukt Jordbruksinformation 8 2010 Starta eko Frukt Börja odla ekologisk frukt Text och foto: Johan Ascard, Jordbruksverket Det är stor efterfrågan på ekologisk frukt. Med rätt odlingsteknik går det att få stabila

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter och

Läs mer

Ekologisk bärodling under tak Sammanställd av Kirsten Jensen, Länsstyrelsen i Västra Götalands Län, november 2006.

Ekologisk bärodling under tak Sammanställd av Kirsten Jensen, Länsstyrelsen i Västra Götalands Län, november 2006. Ekologisk bärodling under tak Sammanställd av Kirsten Jensen, Länsstyrelsen i Västra Götalands Län, november 2006. Kompendiet är finansierat gemensamt av EU och Svenska Staten inom Miljöstödsprogrammet

Läs mer

Ekologisk odling av smultron Sammanställd av Kirsten Jensen, Länsstyrelsen Västra Götaland, november 2006.

Ekologisk odling av smultron Sammanställd av Kirsten Jensen, Länsstyrelsen Västra Götaland, november 2006. Ekologisk odling av smultron Sammanställd av Kirsten Jensen, Länsstyrelsen Västra Götaland, november 2006. Kompendiet är finansierat gemensamt av EU och Svenska Staten inom Miljöstödsprogrammet och får

Läs mer

God mat + Bra miljö = Sant

God mat + Bra miljö = Sant God mat + Bra miljö = Sant Vad vi äter spelar roll - både för hälsan och miljön! Här berättar vi mer om hur vår mat påverkar miljön och hur du själv kan bidra med dina beslut Sju smarta regler för maten

Läs mer

Tillväxtreglering utan kemikalier

Tillväxtreglering utan kemikalier Utgivningsdatum 2015-03-01 Tillväxtreglering utan kemikalier En stor del, av de kemikalier som används i konventionell krukväxtodling är retarderingsmedel. I en normal odling står retarderingsmedlena för

Läs mer

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat för att samtidigt hålla jorden, vattnet och luften frisk!

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat för att samtidigt hålla jorden, vattnet och luften frisk! FAKTABLAD Så här producerar vi mat för att samtidigt hålla jorden, vattnet och luften frisk! Så här producerar vi mat för att samtidigt hålla jorden, vattnet och luften frisk! sida 2 Så här producerar

Läs mer

Bevakning av bladsvampar Del 2. Effekt av bekämpning vid olika tidpunkter efter första angrepp.

Bevakning av bladsvampar Del 2. Effekt av bekämpning vid olika tidpunkter efter första angrepp. 49 Bevakning av bladsvampar 8 1 Del. Effekt av bekämpning vid olika tidpunkter efter första angrepp. BLAD- SVAMPAR Betorna växer nu för fullt och snart nog är det dags att börja kontrollera fälten för

Läs mer

Färre växtskyddsmedel- hur klarar vi utmaningen?

Färre växtskyddsmedel- hur klarar vi utmaningen? Färre växtskyddsmedel- hur klarar vi utmaningen? Projektet Strategin för växtskyddsmedel Carina Carlsson Ross, Cecilia Lerenius och Karin Jahr 27 november 2013 Disposition Bakgrund och syfte med projektet

Läs mer

Integrerat växtskydd Vad? Varför? Hur?

Integrerat växtskydd Vad? Varför? Hur? www.jordbruksverket.se Integrerat växtskydd Vad? Varför? Hur? För att det ska kunna blir angrepp av en skadegörare krävs tre förutsättningar. Smitta/skadegörare, Lämpligt väder/miljö och Mottaglig värdväxt.

Läs mer

ÄRTOR INNAN UPPKOMST EFTER UPPKOMST

ÄRTOR INNAN UPPKOMST EFTER UPPKOMST Ogräsbekämpning - generellt i bönor och ärtor Bönor och ärtor är mer känsliga för ogräsmedel än spannmålsgrödor och raps. Det är färre alternativ i marknaden för att bekämpa ogräs i bönor och ärtor. Ogräsbehandlingar

Läs mer

Sommar & semester. Odla din egen picknick! Se sid 6-7. Trädgårdsinspiration 2019

Sommar & semester. Odla din egen picknick! Se sid 6-7. Trädgårdsinspiration 2019 Sommar & semester Trädgårdsinspiration 2019 Odla din egen picknick! Se sid 6-7 Sommarfavoriter Sommarblommor finns i så många färger och former att du kan låta din kreativa sida få fritt spelrum att skapa

Läs mer

Köper människor mer ekologiskt om det finns ett större utbud?

Köper människor mer ekologiskt om det finns ett större utbud? Benjamin Vestberg 9a 2010-05-18 Handledare: Gert Alf, Senait Bohlin, Fredrik Alvén ICA har ett eget märke som heter i love eco. De producerar bland annat ekologisk odlingsjord. Köper människor mer ekologiskt

Läs mer

Minska energiförbrukningen och öka din skörd i växthusodling

Minska energiförbrukningen och öka din skörd i växthusodling Öppet brev till växthusodlare gällande energi- och produktionseffektivitet Minska energiförbrukningen och öka din skörd i växthusodling Det är möjligt att minska förbrukningen av totalenergin i växthus

Läs mer

Antal brukningsenheter med nötkreatur (1000 tal) (Källa SCB, SJV). 5000 mjölkbönder med 350 000 kor producerar 3 milj ton

Antal brukningsenheter med nötkreatur (1000 tal) (Källa SCB, SJV). 5000 mjölkbönder med 350 000 kor producerar 3 milj ton Växjö möte 4 december 2012 Christer Nilsson, Agonum Antal brukningsenheter med nötkreatur (1000 tal) (Källa SCB, SJV). 5000 mjölkbönder med 350 000 kor producerar 3 milj ton 1 Spannmålsarealer (Källa SCB)

Läs mer

Genomgång om upplägget för minor useprojektet och redovisning av en del resultat. Växtskyddsrådet 14 december 2016 Agneta Sundgren

Genomgång om upplägget för minor useprojektet och redovisning av en del resultat. Växtskyddsrådet 14 december 2016 Agneta Sundgren Genomgång om upplägget för minor useprojektet och redovisning av en del resultat. Växtskyddsrådet 14 december 2016 Agneta Sundgren Målet för Minor use projektet I regleringsbrevet till Jordbruksverket:

Läs mer

Ohyra och andra skador på gloxiniaväxter

Ohyra och andra skador på gloxiniaväxter Ohyra och andra skador på gloxiniaväxter När man byter eller köper nya växter får man tyvärr ibland även ohyra på köpet. Här visas hur några typiska angrepp ser ut. Trips Trips är en rätt vanlig skadeinsekt

Läs mer

Jordbruksinformation Reviderad Starta eko. Frukt

Jordbruksinformation Reviderad Starta eko. Frukt Jordbruksinformation 8 2010 Reviderad 2018 Starta eko Frukt 2 Börja odla ekologisk frukt Text och foto: Johan Ascard, Jordbruksverket Det är stor efterfrågan på ekologisk frukt. Med rätt odlingsteknik

Läs mer

Slutrapport, januari 2010 Projekt: Kontroll av sniglar i ekologisk produktion av grönsaker och bär en förstudie 2009.

Slutrapport, januari 2010 Projekt: Kontroll av sniglar i ekologisk produktion av grönsaker och bär en förstudie 2009. Slutrapport, januari 1 Projekt: Kontroll av sniglar i ekologisk produktion av grönsaker och bär en förstudie 9. Projektledare Deltagare Birgitta Svensson, SLU Rånna och Alnarp Pauliina Jonsson och Helena

Läs mer

Nu på vintern syns även bristerna i dräneringen tydligt och det är kanske dags att göra en skötselplan för att fixa eftersatt dränering.

Nu på vintern syns även bristerna i dräneringen tydligt och det är kanske dags att göra en skötselplan för att fixa eftersatt dränering. KUNSKAP FÖR LANDETS BÄRODLARE HIR - Bärbrev 28 november 2016 Nr 1 HIRs bärbrev din hjälp under hela säsongen Exemplaret du läser eller håller i din hand är det första numret av HIRs bärbrev. Från 2017

Läs mer

Lägesöversikt i växtskyddsfrågor

Lägesöversikt i växtskyddsfrågor Lägesöversikt i växtskyddsfrågor Neuvo2020 Tove Jern Jord- och skogsbruksministeriet 1 Innehåll: Växtskyddsrådgivarens uppgift Allmänna principer för integrerat växtskydd Utbildningsmaterial på webben

Läs mer

Ekonomi odling i tunnel

Ekonomi odling i tunnel Ekonomi odling i tunnel Ekologisk bärodling i tunnlar och växthus 27 mars 2012 Christina Winter, Jordbruksverket Bengt Håkansson, SLU Ekonomi i bärodling Kalkyler för jordgubbar och hallon Jordbruksinformation

Läs mer

Ekologisk odling i växthus

Ekologisk odling i växthus Ekologisk växtodling Ekologisk odling i växthus Foto: Johan Ascard Innehåll Ekologisk odling i växthus...3 Vad är ekologisk odling?... 3 Ekologisk växthusodling ökar... 4 Efterfrågade produkter... 5 Mer

Läs mer

Bibliografiska uppgifter för Sortprovning av jordgubbar i ekologisk odling i norr

Bibliografiska uppgifter för Sortprovning av jordgubbar i ekologisk odling i norr Bibliografiska uppgifter för Sortprovning av jordgubbar i ekologisk odling i norr Författare Öberg E. Utgivningsår 29 Tidskrift/serie Nytt från institutionen för norrländsk jordbruksvetenskap. Ekologisk

Läs mer

Smittspridning och klimat

Smittspridning och klimat Smittspridning och klimat Vilka processer styr relationen? Uno Wennergren http://people.ifm.liu.se/unwen/index.html Vad tror man idag om sjukdomars utbredning i relation till klimatförändring? WHO har

Läs mer

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se Vikten av småbiotoper i slättbygden www.m.lst.se Titel: Utgiven av: Text och bild: Beställningsadress: Layout: Tryckt: Vikten av småbiotoper i slättbygden Länsstyrelsen i Skåne län Eco-e Miljökonsult (Malmö)

Läs mer

Resistens och resistensutveckling. en presentation gjord av HIR Malmöhus, finansierad av LRF Kraftsamling Växtodling

Resistens och resistensutveckling. en presentation gjord av HIR Malmöhus, finansierad av LRF Kraftsamling Växtodling Resistens och resistensutveckling en presentation gjord av HIR Malmöhus, finansierad av LRF Kraftsamling Växtodling Vad är resistens? Förmågan hos en organism att överleva en pesticidbehandling, som under

Läs mer

Potatiskräfta och rotgallnematod

Potatiskräfta och rotgallnematod Potatiskräfta och rotgallnematod vem som helst kan drabbas! Anna-Mia Björkholm, Hortorådgivare HIR Skåne SVT Tillsammans kan vi hantera skadegörarna! Lära oss mera Avdramatisera Diskutera Utbyta erfarenheter

Läs mer

Bladlusbekämpning i ärter och åkerböna

Bladlusbekämpning i ärter och åkerböna Bladlusbekämpning i ärter och åkerböna Mariann Wikström, Agro Plantarum Ola Sixtensson, Hushållningssällskapet Malmöhus Ärtbladlus Ofta förekommer lössen fläckvis i fälten. I början sitter de gömda i ärtplantans

Läs mer

Morotsproduktionen i Sverige

Morotsproduktionen i Sverige På tal om jordbruk och fiske fördjupning om aktuella frågor 2017-01-13 Morotsproduktionen i Sverige Den svenska produktionen av morötter ökar liksom konsumtionen per capita. Priserna på svenska morötter

Läs mer

Begränsning av icke yrkesmässig användning av kemiska växtskyddsmedel i Sverige

Begränsning av icke yrkesmässig användning av kemiska växtskyddsmedel i Sverige Till Miljö- och energidepartementet Diarienr: M2017/01318 Yttrande om Begränsning av icke yrkesmässig användning av kemiska växtskyddsmedel i Sverige Fritidsodlarnas Riksorganisation, FOR, tackar för att

Läs mer

Växtskyddsstrategier, Modul 13B. Nässjö 22 okt Örjan Folkesson, SJV

Växtskyddsstrategier, Modul 13B. Nässjö 22 okt Örjan Folkesson, SJV Växtskyddsstrategier, Modul 13B Nässjö 22 okt. 2007 Örjan Folkesson, SJV Säkert Växtskydd Växtskydd i Greppa Näringen Vi använder numera begreppet Växtskyddsmedel eftersom Bekämpningsmedel innefattar både

Läs mer

Växtskyddsstrategi hur hanterar vi växtskyddsproblemen i framtiden?

Växtskyddsstrategi hur hanterar vi växtskyddsproblemen i framtiden? Växtskyddsstrategi hur hanterar vi växtskyddsproblemen i framtiden? Gunilla Berg och Karin Jahr Brunnby 15 januari 2014 2014-01-20 Strategin för växtskyddsmedel - bakgrund Mål - att bibehålla förutsättningarna

Läs mer

Bekämpning av Bemisia tabaci i odling av julstjärna 2016 Råd och tips

Bekämpning av Bemisia tabaci i odling av julstjärna 2016 Råd och tips 2016 Bekämpning av Bemisia tabaci i odling av julstjärna 2016 Råd och tips Allmänt Sverige är skyddad zon för Bemisia tabaci, vilket innebär att landet skall vara fritt från skadegöraren att det inom landet

Läs mer

Klimatförändringarna och vår anpassning

Klimatförändringarna och vår anpassning Klimatförändringarna och vår anpassning Hur påverkas ditt företag av ett förändrat Line klimat? Strand, HS Konsult AB Syfte:Rusta svenska lantbrukare med kunskap, så att de kan anpassa sina företag till

Läs mer

Rotpatogener i åkerböna och ärt

Rotpatogener i åkerböna och ärt Rotpatogener i åkerböna och ärt Mariann Wikström, Jordbruksverket Ärtrotröta Ett av de allvarligaste problemen i ärtodling är ärtrotröta. Detta orsakas av patogenen Aphanomyces euteiches. Den trivs på

Läs mer

ODLINGSVÄGLEDNING WOOTAN

ODLINGSVÄGLEDNING WOOTAN ODLINGSVÄGLEDNING WOOTAN TM WOOTAN HÖGRE SKÖRD, BÄTTRE SÖMN Hyvido hybridhöstkorn skiljer sig på flera sätt från linjesorterna rent odlingstekniskt. Det gäller främst såtidpunkt, utsädesmängd och gödsling.

Läs mer

Miljövänlig trädgård. Suzanne Wesséus

Miljövänlig trädgård. Suzanne Wesséus Miljövänlig trädgård Suzanne Wesséus Böcker jag använt inför föredraget. Biologiskt växtskydd i trädgården avschmid/henggeler, 1986, Bokskogen. Författarna är två schweiziska biologiska odlare med lång

Läs mer

Prognos och Varning. - Och annan IPM-rådgivning från Växtskyddscentralen och Jordbruksverket

Prognos och Varning. - Och annan IPM-rådgivning från Växtskyddscentralen och Jordbruksverket Prognos och Varning - Och annan IPM-rådgivning från Växtskyddscentralen och Jordbruksverket Artikel 14 Integrerat växtskydd Integrerat växtskydd beskrivs i Artikel 14 Krav ställs på medlemsstaterna att

Läs mer

Redovisning av projekt: Hur påverkar ympning växtnäringsupptagning och avkastning i ekologisk växthusgurka?

Redovisning av projekt: Hur påverkar ympning växtnäringsupptagning och avkastning i ekologisk växthusgurka? Redovisning av projekt: Hur påverkar ympning växtnäringsupptagning och avkastning i ekologisk växthusgurka? Diarienummer: 25-14077/08 Sammanfattning Odlingssäsongen 2009 undersöktes hur ympning påverkar

Läs mer

FRÄSCHA FrUKtER & GRÖNSAKER

FRÄSCHA FrUKtER & GRÖNSAKER På vilket sätt tror du att nyckelpigan kan hjälpa ekobonden? FRÄSCHA FrUKtER & GRÖNSAKER PÅ RIKTIGt Nyckelpigor, parningsdofter och annat smart När äpplen eller annan frukt odlas kan det komma insekter

Läs mer

Ann-Kristin Isaksson, Elisabeth Öberg

Ann-Kristin Isaksson, Elisabeth Öberg Journal nr.: 2009-1760 Delrapport 3 Nytänkande i Norrbottnisk bärproduktion del 2 Ann-Kristin Isaksson, Elisabeth Öberg www.hush.se/bd Delrapport 3 2010-04-01 - -09-30 Nytänkande i Norrbottnisk bärproduktion

Läs mer

- Precis, det är det jag tänker! Att man har lite sallad, morötter, och bara kunna gå ut och plocka. - Som det är nu så har jag krukor...

- Precis, det är det jag tänker! Att man har lite sallad, morötter, och bara kunna gå ut och plocka. - Som det är nu så har jag krukor... Trädgårdsarbete - Nu är det ju snart sommar och jag har precis köpt ett hus med en ganska stor trädgård. Och jag vet inte så mycket om det här med trädgårdsarbete. Jag tycker det verkar ganska spännande

Läs mer

Skapa din egen jord! Nyhet 2018 TIPS & RÅD. Maskgödsel Lera Biokol Pimpsten Odlingssand

Skapa din egen jord! Nyhet 2018 TIPS & RÅD. Maskgödsel Lera Biokol Pimpsten Odlingssand Skapa din egen jord! TIPS & RÅD Nyhet 2018 Maskgödsel Lera Biokol Pimpsten Odlingssand Ibland behöver jorden en kompis! Om du vill att dina älskade växter ska nå sin fulla potential är hemligheten att

Läs mer

Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare. Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com

Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare. Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com På Rätt VägV Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com Kolhydrater Kolhydratrik föda f kommer från n växtriketv Vår r hjärna vill ha minst 100 g per dag

Läs mer

Kalkyler för Trädgårdsblåbär

Kalkyler för Trädgårdsblåbär Ekonomi i bärodling Kalkyler för Trädgårdsblåbär Läs mer om ekologisk bärodling på www.jordbruksverket.se/ekobar 1 Ekologisk odling av trädgårdsblåbär, typföretag 1, 1ha Lena Andersson, Jordbruksverket,

Läs mer

Bli proffs på plantering

Bli proffs på plantering FOTO: MICHAEL ENGMAN PLANTERINGSINTRUKTION Bli proffs på plantering Att plantera är egentligen inte särskilt svårt, men instruktionerna kan ibland vara lite knepiga att förstå sig på. Vad är egentligen

Läs mer

Svampsjukdomar i maltkorn

Svampsjukdomar i maltkorn Svampsjukdomar i maltkorn Cecilia Lerenius, Växtskyddscentralen, Skara I några försök, med kraftiga angrepp av sköldfläcksjuka eller bladfläcksvampar, har behandlingar gett stora skördeökningar. I många

Läs mer

Vad betyder SLU Alnarp för utvecklingen av skånskt lantbruk på års sikt? Lisa Germundsson

Vad betyder SLU Alnarp för utvecklingen av skånskt lantbruk på års sikt? Lisa Germundsson Välkomna till Framtidsseminarium skånskt jordbruk 2035 13.00 Välkomna! Bengt Holgersson, ordförande i Hushållningssällskapet Malmöhus 13.05 Innovation och tradition: Var står vi? Vart går vi? Universitetslektor

Läs mer

Rapsåret 2017 HS Skåne Jordbrukardagar

Rapsåret 2017 HS Skåne Jordbrukardagar Rapsåret 2017 HS Skåne Jordbrukardagar Paul Leteus, HIR Skåne AB Ömsom vin, ömsom vatten! Genomsnittliga rapsskördar År Hela landet (kg/ha frö) Syd (Skåne, Halland, Blekinge) (kg/ha frö) 2017 3625 3607

Läs mer

Hur kan vi, och med vilka metoder kan vi bäst och mest effektivt minska frystorkeproblemen?

Hur kan vi, och med vilka metoder kan vi bäst och mest effektivt minska frystorkeproblemen? Specialarbete HGU 2003 Av: Johan Widell Hur kan vi, och med vilka metoder kan vi bäst och mest effektivt minska frystorkeproblemen? Ett vanligt förekommande problem med golfbaneskötsel i vårat klimat är

Läs mer

Manual Mini Plant Factory PMF-M30. EcoSolu ons

Manual Mini Plant Factory PMF-M30. EcoSolu ons Manual Mini Plant Factory PMF-M30 EcoSolu ons Manual Mini Plant Factory För säker användning s. 3 Ingående delar s. 4 Produktinfo s. 5 Installation s. 6 Odling s. 7-14 Så ställer du in timern s. 15-16

Läs mer

Vad påverkar växtodlingen

Vad påverkar växtodlingen Vad påverkar växtodlingen Hur påverkas ditt företag av ett förändrat klimat? Syfte:Rusta svenska lantbrukare med kunskap, så att de kan anpassa sina företag till ett förändrat klimat Anette Bramstorp,

Läs mer

Jordbruksinformation 8 2015. Starta eko. Potatis

Jordbruksinformation 8 2015. Starta eko. Potatis Jordbruksinformation 8 2015 Starta eko Potatis Börja odla ekologisk potatis Text och foto (där inget annat anges): Katarina Holstmark, Jordbruksverket Foto omslag (vänster): Åsa Rölin Det finns en efterfrågan

Läs mer

VID EN MILSTOLPE mångfald eller enfald

VID EN MILSTOLPE mångfald eller enfald VID EN MILSTOLPE mångfald eller enfald Brist på mångfald har i långa tider disskuterats av miljö och naturvänner. På senare tid har man uppmärksammat vikten av detta. Det kan t o m vara så att kedjan av

Läs mer

Lägesrapport från Distriktet Småland, Gotland, Värmland o Örebro maj 2015.

Lägesrapport från Distriktet Småland, Gotland, Värmland o Örebro maj 2015. Växjö 2015-05-05 Mikael Frisk Till Banchefer, Klubbar, GDF ordf. I distriktet Småland Gotland Värmland - Örebro Lägesrapport från Distriktet Småland, Gotland, Värmland o Örebro maj 2015. När jag skriver

Läs mer

Strategier mot skadegörare i ärter

Strategier mot skadegörare i ärter Strategier mot skadegörare i ärter Mariann Wikström, Jordbruksverket Strategier mot skadegörare i ärter Insekter huvudsakligen bladlöss Kemisk bekämpning Ärtrotröta Aphanomyces och Phytophthora Jordprovtagning,växtföljd

Läs mer