INFORMATION. Ny insatsrapport

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INFORMATION. Ny insatsrapport"

Transkript

1 INFORMATION Ny insatsrapport Den arbetsgrupp som arbetat med att utveckla insatsrapporten har nu kommit med ett förslag till ny insatsrapport. För att rapporten ska bli riktigt bra behövs nu synpunkter från alla som skriver insatsrapporter. En chans att påverka slutresultatet Dagens insatsrapport har funnits sedan 1996, med en revidering från Många har haft synpunkter på rapporten och 2011 tillsatte REKO en arbetsgrupp med uppdrag att utveckla ett förslag till ny insatsrapport. Det förslag som nu presenteras är resultatet av ett omfattande arbete - arbetsgruppen har grundligt analyserat olika aktörers behov, fastställt syfte och mål med insatsrapporten (Se bilaga) och noga tänkt över varenda uppgift i rapporten. De som fyller i insatsrapporten har en mycket stor betydelse för hur bra dokumentation och statistik kan bli. De ska uppleva att rapporten är enkel att fylla i; att det går att förstå frågor och begrepp och att frågorna är relevanta. Nu har alla chans att påverka slutresultatet. Webbsida för att visa innehåll och logik Den nya insatsrapporten är tänkt att vara mer dynamisk än den som finns idag. Den som fyller i rapporten ska inte behöva utsättas för frågor som inte är relevanta för den aktuella händelsen. Därför har vi valt att presentera förslaget på en webbsida för att kunna visualisera tankar om innehåll och logik. Med logik menas i det här fallet själva flödet i rapporten, det vill säga vilka frågor rapportören behöver svara på beroende på vilka val som gjorts i tidigare frågor. Observera att webbsidan inte är ett färdigt system. De uppgifter som fylls i sparas inte utan finns bara så länge man har webbsidan uppe. MSB har inte heller för avsikt att tillhandahålla ett system för insatsrapportering utan räknar med att de system som redan finns kommer att göras om utifrån innehållet i den nya insatsrapporten. Arbetsgruppen har inte tagit ställning till utformning av utseende och det man brukar kalla interaktionsdesign, det vill säga hur användarvänligt systemet är. Kontakt Colin McIntyre Tel: , insatsrapporten@msb.se REKO, Rådet för erfarenhetsåterföring från kommunala olycksundersökningar Rådet består av representanter från; Brandforsk Brandskyddsföreningen Karlstads universitet Länsförsäkringar Malmö stad MSB Nyköpings kommun SOS Alarm AB Räddningstjänsten Storgöteborg Sveriges kommuner och landsting Länsstyrelsen Södermanlands län Arbetsgruppen för utveckling av insatsrapporten. Gruppen består av; Ulf Bergholm, Räddningstjänsten Syd, Pär Edström, Räddningstjänsten Jämtland, Anna Henningsson, Nerikes Brandkår, Kenneth Hermansson, Räddningstjänsten Jönköping Thomas Ydrenius, Sörmlandskustens räddningstjänst Morgan Asp, Anders Lundberg och Colin McIntyre, MSB MSB-89.5 Hur väl Alarmos/Core och Daedalos sedan utformas kommer att ha en stor inverkan på kvaliteten i dokumentationen och den statistik som

2 sedan framställs. Det är därför viktigt att räddningstjänstföreträdare deltar aktivt i utvecklingen av Alarmos/Core och Daedalos framför allt avseende fasen då leverantörerna bestämmer sig för hur insatsrapporten ska se ut i deras system. Observera att det man ser på webbsidan är det som behövs för dokumentation och den nationella statistiken. Den räddningstjänst som vill ha fler frågor i rapporten kan alltid kommer överens om detta med sin systemleverantör. Passa på att testa förslaget Alla som vill kan gå in på webbsidan för att se hur förslaget ser ut och testa att fylla i insatsrapporter. För att lättare hitta brister i logik och innehåll kan det vara bra att använda verkliga insatser som underlag när man fyller i uppgifterna. Synpunkter skickas till insatsrapporten@msb.se senast 28 april. Frågor: Går det att förstå alla begrepp? Finns det något som kan uttryckas på bättre sätt? Känns struktur och flöde i rapporten bra, det vill säga ligger frågorna i rätt ordning? När du fyller i uppgifter för en specifik händelse, upplever du att du får besvara frågor som inte är relevanta för just den händelsen? Är några uppgifter överflödiga? Saknas det något viktigt i rapporten? Arbetsgruppen kommer att gå igenom alla synpunkter och sammanfatta dem i en rapport. Rapporten blir ett viktigt underlag då REKO-gruppen i maj tar ställning till om den nya insatsrapporten ska införas. Förbättringar med ny rapport Innehållet blir mer dynamiskt, det innebär att rapportören bara behöver ta ställning till de frågor som är relevanta för den aktuella händelsen. Nya frågor visas eller döljs beroende av hur man har svarat på tidigare frågor. Det är viktigt att veta mer om varför olyckor sker. Därför kommer uppgift om orsak att noteras vid alla typer av olyckor. Det blir enklare att dokumentera.

3 Den nya rapporten ger bättre möjligheter att koppla till andra datakällor bland annat genom notering av personnummer och fordons registreringsnummer. (Integritets- och sekretessaspekter av hantering av dessa uppgifter är under utredning) Tidsplan April 2014 Insatsledare, olycksutredare och de som jobbar med uppföljning lämnar synpunkter på innehåll och logik i arbetsgruppens förslag. Maj-juni 2014 MSB färdigställer underlag till systemleverantörerna (variabeldeklaration). Hösten 2014 MSB arbetar om det system som tar emot insatsrapporter från Alarmos, Core och Daedalos. Arbetet med att göra om Alarmos, Core och Daedalos kan börja. Årsskiftet 2014/15 Många räddningstjänster behöver bra framförhållning inför installation av en ny systemversion. Räddningstjänsterna bör i god tid beställa eller planera för installation av ny version hösten Hösten 2015 Utbildning för alla som skriver eller läser insatsrapporten. (MSB tar fram ett webbaserat utbildningsmaterial och ordnar regionala träffar för statistik- eller utbildningsansvariga på räddningstjänster.) Hösten 2015 Ny version av Alarmos, Core eller Daedalos kan förhoppningsvis installeras.

4 Bakgrund till arbetet Under 2011 bildade MSB rådet för erfarenhetsåterföring från olycksundersökningar, REKO. Syftet med rådet är att säkerställa att MSB:s insamling och förmedling av data från olycksundersökningar håller kvalitet och motsvarar användarnas behov. REKO ansåg att dagens insatsrapport innehåller onödigt många detaljfrågor om vissa saker samtidigt som det helt saknas uppgifter om det mest väsentliga, det vill säga vad som orsakar olyckor, vem som drabbas och hur människor påverkar händelsen. REKO ansåg att innehållet i insatsrapporten borde ses över, och bildade en arbetsgrupp med representanter från kommunal räddningstjänst för att komma med förslag på hur insatsrapporten kan utvecklas. Arbetsgruppen genomförde en analys av olika aktörers statistikbehov. Det första steget i processen var sju regionala seminarier som genomfördes i oktober Under dessa träffar deltog ett stort antal räddningstjänstföreträdare och det framkom många synpunkter. Behovsanalysen gick sedan vidare med centrala myndigheter och andra intressenter. Vid de regionala seminarierna identifierades brister i dagens insatsrapport. Det blev till exempel tydligt att insatsrapporten är för krånglig att hantera vid småhändelser. Många efterfrågade ett mer dynamiskt innehåll i rapporten - att man endast behöver ta ställning till de frågor som är relevanta för den aktuella hänselsen. En diskussion som återkom vid varje seminarium var önskemål om att insatsrapporten ska underlätta för dokumentation av beslut enligt lagen om skydd mot olyckor. Många efterfrågade även möjligheten att dokumentera riskbedömningar i samband med till exempel rökdykning i insatsrapporten. För att komma vidare var det tydligt att insatsrapportens mål och syften måste fastslås. (Se bilaga)

5 BILAGA Insatsrapportens mål och syften Arbetsgruppen har kommit fram till följande: Lokala syften: 1. Uppfylla LSO:s krav om olycksundersökning vid de enklaste fallen och vara utgångspunkten för en djupare undersökning i de fall en sådan genomförs. 2. Uppfylla krav om dokumentation av myndighetsbeslut enligt LSO och riskanalys vid rök- eller kemdykning enligt AML. 3. Visa hur väl organisationen lever upp till målen i LSO: a. Tillfredsställande skydd med hänsyn till de lokala förhållandena. b. Likvärdigt skydd med hänsyn till de lokala förhållandena. c. Inom godtagbar tid. d. På ett effektivt sätt. 4. Redovisa för uppdragsgivaren att organisationen lever upp till målen i handlingsprogram och/eller verksamhetsplan. 5. Ge en bild över inträffade olyckor inom organisationens geografiska område. 6. Redovisa de åtgärder som utförs vid insatser. 7. Stödja inriktning av både den förebyggande och den skadeavhjälpande verksamheten. Lokala mål: Insatsrapporten ska utgöra en dokumentation av myndighetsbeslut och andra grundläggande uppgifter i samband med räddningsinsatser och andra akuta uppdrag som genomförs av den kommunala räddningstjänsten. Nationella syften: 1. Utvärdera åtgärders effekter, såväl förebyggande som skadeavhjälpande. 2. Visa hur väl kommunerna lever upp till målen i LSO: a. Tillfredsställande skydd med hänsyn till de lokala förhållandena. b. Likvärdigt skydd med hänsyn till de lokala förhållandena. c. Inom godtagbar tid. d. På ett effektivt sätt. 3. Ge en bild över de händelser i samhället som föranleder räddningsinsatser, deras orsaker och konsekvenser. 4. Ge en bild över de åtgärder som utförs vid insatser. 5. Möjliggöra benchmarking mellan kommuner (stödja räddningstjänsternas verksamhetsutveckling). 6. Identifiera sårbara grupper i samhället. Nationella mål: Insatsrapporten ska ge en enhetlig dokumentation av grundläggande uppgifter i samband med räddningsinsatser och andra akuta uppdrag som genomförs av räddningstjänsten.

6 7. Stödja länsstyrelsernas och MSB:s tillsyn enligt LSO. 8. Stödja inriktning av MSB:s verksamhet. 9. Kunna producera officiell statistik inom området. 10. Förse forskning och studier med underlag.

Lärande från olyckor och insatser

Lärande från olyckor och insatser Lärande från olyckor och insatser Händelse rapport Lärande från olyckor och insatser After Action Review Olycksundersökning Bostadsbrandsundersökning Dödsbrandsrapport Användarråd för insatsstatistik Dagens

Läs mer

Kvalitet i MSB:s insatsstatistik

Kvalitet i MSB:s insatsstatistik samhällsskydd och beredskap PM 1 (6) Enheten för kunskapsutveckling Colin McIntyre 010 240 5663 colin.mcintyre@msb.se Kvalitet i MSB:s insatsstatistik 2016 2017 Sammanfattning MSB:s insatsstatistik är

Läs mer

Framtidens insatsrapport

Framtidens insatsrapport Framtidens insatsrapport PROGRAM Seminarium om ny insatsrapport 09.30 Kaffe 10.00 Hur arbetar vi idag? 12.00 Lunch Akut restvärderäddning Stefan Wittberg/Marie Hansson, Försäkringsbranschens Restvärderäddning

Läs mer

Hur använder ni insatsstatistiken?

Hur använder ni insatsstatistiken? Hur används insatsstatistiken Hur använder ni insatsstatistiken? Analysverktyg till länsstyrelser förmågebedömning t.ex tider jämför mål i handlingsprogram riskanalyser underlag för frågor vid tillsyn

Läs mer

Hur används insatsstatistiken? Hur utvärderar ni enskilda insatser?

Hur används insatsstatistiken? Hur utvärderar ni enskilda insatser? Hur används insatsstatistiken? Analyser till politiker Trender i samhället, fungerar för stora organisationer Sporadiska analyser av trender för att få åtgärder vidtagna Verksamhetsberättelse Lokal analys

Läs mer

Hur används insatsstatistiken

Hur används insatsstatistiken Hur används insatsstatistiken? Till riskanalyser Till arbetsgivare Vid utbildningar vid andra förvaltningar inom kommunen Info till egna anställda Till förebyggande verksamhet Kommunikation med andra myndigheter

Läs mer

Uppfölj dokumentation

Uppfölj dokumentation Uppfölj dokumentation Hur följer ni upp olyckorna i ert område? Större händelser (inkl dödsbrand) följs upp, olika nivåer i insatsutvärdering (Vad vill vi utvärdera på respektive insats? Utrustning, släckmetoder,

Läs mer

Remiss - En effektivare kommunal räddningstjänst (SOU 2018:54)

Remiss - En effektivare kommunal räddningstjänst (SOU 2018:54) 2018-10-23 2018/037654 1 (5) Ert datum Er beteckning 2018-07-06 Ju2018/03485/L4 Enheten för människa och omgivning Ingemar Rödin, 010-730 94 04 arbetsmiljoverket@av.se Justitiedepartementet 103 33 Stockholm

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd om ledning av kommunala räddningsinsatser

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd om ledning av kommunala räddningsinsatser Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd om ledning av kommunala räddningsinsatser Dessa allmänna råd behandlar ledning av kommunala räddningsinsatser, inklusive planering,

Läs mer

En tryggare boendemiljö HEMBESÖK. Södertörns brandförsvarsförbund

En tryggare boendemiljö HEMBESÖK. Södertörns brandförsvarsförbund En tryggare boendemiljö HEMBESÖK Varför hembesök? 90 % av alla dödsbränder sker i bostaden. 73 % av alla omkomna i bränder avlider innan räddningstjänsten anländer. 2007 saknades fungerande brandvarnare

Läs mer

Uppföljn dokumentation

Uppföljn dokumentation Uppföljn dokumentation Hur följer ni upp olyckorna i ert område? utvärdering av insatser (internt) skriftligt för skiftlagen, pärm återkoppling via insatsutvärderare fritextfält för befälsnivå påpekar

Läs mer

Per Jarring Olycksutredning & Analys

Per Jarring Olycksutredning & Analys Per Jarring Olycksutredning & Analys Medlemskommuner inom Räddningstjänsten Storgöteborg Innevånare: ca 750 000 ( dagtid ca 1 milj) Anställda inom RSG: ca 800 Brandstationer: 12 heltid 6 deltid 7 räddningsvärn

Läs mer

Dnr: Samverkan RAKEL i Örebro län

Dnr: Samverkan RAKEL i Örebro län Dnr: 450-1278-2013 Samverkan RAKEL i Örebro län 2012-2013 Projektrapport 2:4 2012 Samverkan RAKEL Örebro län 2012-2013 Projektansvarig: Petter Kärrlander Telefon: 019-19 30 43 E-post: petter.karrlander@lansstyrelsen.se

Läs mer

Tillsyn enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO)

Tillsyn enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO) samhällsskydd och beredskap Mötesanteckningar 1 (7) Antecknat av Charlotte Larsgården Magnus Nygren Närvarande Länsstyrelsen i Jönköpings län: Kurt Lindberg Börje Karlsson MSB: Magnus Nygren Charlotte

Läs mer

Handlingsprogram enligt LSO. Vad behöver förändras?

Handlingsprogram enligt LSO. Vad behöver förändras? Handlingsprogram enligt LSO Vad behöver förändras? Handlingsprogram enligt LSO - Kommunens uppgifter och målstyrning - Mål för verksamheten - Riskanalys - Förebyggande verksamheten; ordnad och planerad

Läs mer

Förundersökning Brand på Rönnbackens kvinnoboende Rönnblomsgatan 9, Malmö

Förundersökning Brand på Rönnbackens kvinnoboende Rönnblomsgatan 9, Malmö Förundersökning Brand på Rönnbackens kvinnoboende Rönnblomsgatan 9, Malmö 2017-06-26 Dan Persson DOKUMENTINFORMATION Ärende: Förundersökning Handläggare: Dan Persson Beställare: Ulf Bergholm Diarienummer:

Läs mer

Förundersökning Brand i garage, Slöjdgatan 5-13, Malmö

Förundersökning Brand i garage, Slöjdgatan 5-13, Malmö Förundersökning Brand i garage, Slöjdgatan 5-13, Malmö 2017-05-04 Ulf Bergholm DOKUMENTINFORMATION Ärende: Förundersökning Handläggare: Ulf Bergholm Beställare: Ulf Bergholm Diarienummer: 1900.2017.02103

Läs mer

Hur används insatsstatistiken?

Hur används insatsstatistiken? Hur används insatsstatistiken Hur används insatsstatistiken? Årlig statistik till politiker, årsredovisning och uppföljning handlingsprogram Brister t.ex utrustning, förseningar tas upp vid ledningsgruppsmöten

Läs mer

Ansvar, samverkan och handling

Ansvar, samverkan och handling Ansvar, samverkan och handling Åtgärder för stärkt krisberedskap utifrån erfarenheterna från skogsbranden i Västmanland 2014 (JU 2015/1400/SSK) Anna Johansson MSB Insynsråd 2016-05-12 anna.johansson@msb.se

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser och höjd beredskap

Plan för hantering av extraordinära händelser och höjd beredskap 1 (7) Plan för hantering av extraordinära händelser och höjd beredskap Med extraordinär händelse avses sådan händelse, som avviker från det normala, innebär en allvarlig störning eller överhängande risk

Läs mer

Följa upp, utvärdera och förbättra

Följa upp, utvärdera och förbättra Kapitel 3 Följa upp, utvärdera och förbättra Det tredje steget i tillsynsprocessen är att följa upp och utvärdera tillsynsverksamheten och det fjärde steget är förbättringar. I detta kapitel beskrivs båda

Läs mer

Ansvar, samverkan och handling

Ansvar, samverkan och handling Ansvar, samverkan och handling Åtgärder för stärkt krisberedskap utifrån erfarenheterna från skogsbranden i Västmanland 2014 (JU 2015/1400/SSK) Johan Gert johan.gert@msb.se Regeringsuppdrag Ju2015/1400/SSK

Läs mer

Förundersökning Brand i parkeringsgarage, Von Lingens väg 29, Malmö

Förundersökning Brand i parkeringsgarage, Von Lingens väg 29, Malmö Förundersökning Brand i parkeringsgarage, Von Lingens väg 29, Malmö 2017-04-14 Ulf Bergholm DOKUMENTINFORMATION Ärende: Förundersökning Handläggare: Ulf Bergholm Beställare: Ulf Bergholm Diarienummer:

Läs mer

Länsstyrelsedagar 2013 Nationell, regional och lokal samverkan på ledningsplatser

Länsstyrelsedagar 2013 Nationell, regional och lokal samverkan på ledningsplatser Länsstyrelsedagar 2013 Nationell, regional och lokal samverkan på ledningsplatser Stockholm, 2013-10-23 Bo Edström (MSB) 1 Regional samverkan Förordning (2006:942) om krisberedskap och höjd beredskap Exempel

Läs mer

1. Lagar, förordningar och styrande dokument för MRF. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 1 - Styrande dokument

1. Lagar, förordningar och styrande dokument för MRF. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 1 - Styrande dokument RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2012-2015 Bilaga 1 - Styrande dokument Handlingsprogram MRF 2012-2015 Upprättad av: Tommy Forsberg Innehållsförteckning 1. Lagar, förordningar

Läs mer

Kommunikationsplan vid kris

Kommunikationsplan vid kris Antagen av kommunfullmäktige 13 juni 2002, 82 Reviderad av kommunfullmäktige 13 februari 2009, 4 Reviderad kommunfullmäktige 25 oktober 2012, 145 Innehåll 1 Kommunikationsplan för Arboga kommun 5 1.1

Läs mer

Nordiskt perspektiv på förebyggande - Sverige

Nordiskt perspektiv på förebyggande - Sverige Nordiskt perspektiv på förebyggande - Sverige Ingen ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand Patrik Perbeck, MSB Chef för enheten för brand- och olycksförebyggande arbete Upplägg och områden

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 Allmänna råd Utkom från trycket den 22 november 2012

Läs mer

för färre bränder i Karlstadsregionen

för färre bränder i Karlstadsregionen Ökad samverkan mellan sotar n och räddningstjänsten för färre bränder i Karlstadsregionen U Ulf Hjälmerhag och Björn Johansson - RTJ Karlstadsregionen Vårt förbund en blandning av nytt och gammalt! Munkfors

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.5

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.5 Kommunikationsplan för Kungsörs kommun vid kris Antagen av kommunfullmäktige 2012-09-10, 83 KS-handling nr 30/2012 Planen ersätter tidigare antagen plan från 2005-09-26, 109 senast reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Kunskapsplattform ledning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (8) Datum 150218

Verksamhetsplan 2015. Kunskapsplattform ledning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (8) Datum 150218 samhällsskydd och beredskap 1 (8) Pia Håkansson 010-240 35 93 pia.hakansson@msb.se Noomi Egan 010 240 35 45 noomi.egan@msb.se Verksamhetsplan 2015 Kunskapsplattform ledning samhällsskydd och beredskap

Läs mer

Olycksundersökning Kartläggning av trafikolyckor på E6 mellan Onsala - Fjärås Kungsbacka till Göteborg

Olycksundersökning Kartläggning av trafikolyckor på E6 mellan Onsala - Fjärås Kungsbacka till Göteborg Olycksundersökning Kartläggning av trafikolyckor på E6 mellan Onsala - Fjärås Kungsbacka 2010-01-01 till 2010-09-20 Göteborg 2010-10-18 Postadress Besöksadress Telefon, vx Org.nr: 222000-0752 Box 5204

Läs mer

Svar till revisionen beträffande genomförda granskningar under tiden

Svar till revisionen beträffande genomförda granskningar under tiden Tjänsteskrivelse Till Direktionen för Nerikes Brandkår Datum: 2018-11-30 Svar till revisionen beträffande genomförda granskningar under tiden 2015-2018 Förslag till beslut Nerikes Brandkår föreslår direktionen

Läs mer

Promemoria. Krisberedskapsmyndigheten skall därefter lämna ett förslag till överenskommelse till regeringen senast den 1 september 2003.

Promemoria. Krisberedskapsmyndigheten skall därefter lämna ett förslag till överenskommelse till regeringen senast den 1 september 2003. Förhandlingar med Svenska Promemoria Kommunförbundet 2003-08-26 Landshövding Sven Lindgren 1 Förslag till överenskommelse mellan staten och Svenska Kommunförbundet. Denna promemoria innehåller ett förslag

Läs mer

Utvärdering av övning för utveckling av samverkan vid olyckor på Hjälmaren

Utvärdering av övning för utveckling av samverkan vid olyckor på Hjälmaren Utvärdering av övning för utveckling av samverkan vid olyckor på Hjälmaren Genomfördes 12 november 2009 www.lansstyrelsen.se 2010-04-23 Dnr: 455-02299-2010 Utvärdering av övning för utveckling av samverkan

Läs mer

Svenska Brandbefälets Riksförbund Stockholms Läns Brandbefälsförening Välkommen Svenska Brandbefälets Riksförbund

Svenska Brandbefälets Riksförbund Stockholms Läns Brandbefälsförening Välkommen Svenska Brandbefälets Riksförbund Svenska Brandbefälets Riksförbund Stockholms Läns Brandbefälsförening Välkommen Släck då för fan! En rundtur i samhällets olika krav och förväntningar på brandskydd BRAND!!! 1.000 döda och skadade per

Läs mer

Ivar Rönnbäck Avdelningschef. Avdelningen för utbildning, övning och beredskap

Ivar Rönnbäck Avdelningschef. Avdelningen för utbildning, övning och beredskap Ivar Rönnbäck Avdelningschef Avdelningen för utbildning, övning och beredskap Ett år med MSB Varför MSB? Att bilda en ny myndighet Vad blev nytt? Var står vi nu? MSB vision och verksamhetsidé Vision Ett

Läs mer

Arbetsinstruktion RRC-funktionen

Arbetsinstruktion RRC-funktionen Datum: 2017-04-25 Version: 1.3 Status: Beslutad på Räddsam Handläggare: Jonathan Sjöberg Arbetsinstruktion RRC-funktionen Arbetsuppgifter Regional räddningschef (RRC) är en gemensam ledningsresurs för

Läs mer

Länsstyrelsens plan för A. Övertagande av kommunal räddningstjänst B. Bestämma vem som ska leda räddningsinsats

Länsstyrelsens plan för A. Övertagande av kommunal räddningstjänst B. Bestämma vem som ska leda räddningsinsats 2012-02-15 1(12) Länsstyrelsens plan för A. Övertagande av kommunal räddningstjänst B. Bestämma vem som ska leda räddningsinsats Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post 611 86 NYKÖPING Stora torget

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av operativa räddningsinsatser vid skogsbränder Dir. 2018:81. Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018

Kommittédirektiv. Utvärdering av operativa räddningsinsatser vid skogsbränder Dir. 2018:81. Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018 Kommittédirektiv Utvärdering av operativa räddningsinsatser vid skogsbränder 2018 Dir. 2018:81 Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018 Sammanfattning En särskild utredare ska utvärdera de operativa

Läs mer

Förundersökning Brand i lägenhet

Förundersökning Brand i lägenhet Förundersökning Brand i lägenhet 2017-06-25, Malmö Jonas Sandberg DOKUMENTINFORMATION Ärende: Förundersökning Handläggare: Jonas Sandberg Beställare: Ulf Bergholm Diarienummer: 1900.2017.02534 Händelse:

Läs mer

Information och kriskommunikation

Information och kriskommunikation Information och kriskommunikation Ett utvecklingsprojekt inom ramen för Program för samverkan Stockholmsregionen Projektdirektiv och projektplan Aktörer SOS Alarm Trafikverket Länsstyrelsen Polismyndigheten

Läs mer

Regeringsuppdrag. Åtgärder för en stärkt krisberedskap - Erfarenheter från skogsbranden 2014. Regeringsuppdrag Ju2015/1400/SSK

Regeringsuppdrag. Åtgärder för en stärkt krisberedskap - Erfarenheter från skogsbranden 2014. Regeringsuppdrag Ju2015/1400/SSK Regeringsuppdrag Åtgärder för en stärkt krisberedskap - Erfarenheter från skogsbranden 2014 Regeringsuppdrag Ju2015/1400/SSK Mötesplats SO 2015-04-28 Bitr. projektledare Anna Johansson, fil.dr. Fakta om

Läs mer

Regional utbildnings- och övningsstrategi

Regional utbildnings- och övningsstrategi Regional utbildnings- och övningsstrategi 2017 2020 Länsstyrelsen en samlande kraft Sverige är indelat i 21 län och varje län har en länsstyrelse och en landshövding. Länsstyrelsen är regeringens ombud

Läs mer

Kunskap och intentioner i kommunalt säkerhetsarbete

Kunskap och intentioner i kommunalt säkerhetsarbete Kunskap och intentioner i kommunalt säkerhetsarbete NOFS 2011, Revinge Anders Hanberger Umeå Center for Evaluation Research (UCER) Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap Umeå universitet Innehåll

Läs mer

En effektivare kommunal räddningstjänst - SOU 2018:54

En effektivare kommunal räddningstjänst - SOU 2018:54 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-10-12 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Max Ekberg Justitiedepartementet 10333 STOCKHOLM En effektivare kommunal räddningstjänst - SOU 2018:54 Sammanfattning Sveriges

Läs mer

Lagen om skydd mot olyckor (LSO) avseende samverkan

Lagen om skydd mot olyckor (LSO) avseende samverkan Presentation av Mål/syfte Att genom samverkan bli effektivare och kraftfullare i vår strävan att skapa trygghet och säkerhet för de som verkar, bor och vistas i RäddSamF:s område. RäddSamF skall kunna

Läs mer

Östgötamodellen för Egenkontroll. Calle Granström

Östgötamodellen för Egenkontroll. Calle Granström Östgötamodellen för Egenkontroll Calle Granström Förutsättningar och drivkraft för förändring Länsstyrelsen hade länge påtalat vikten av egenkontroll De egenkontroller som kom in var av mycket skiftande

Läs mer

AAR After Action Review. Reflexiv dialog 1+1=3. After Action Review, AAR - En process för ständig utveckling. av Räddningstjänstens insatser AAR

AAR After Action Review. Reflexiv dialog 1+1=3. After Action Review, AAR - En process för ständig utveckling. av Räddningstjänstens insatser AAR After Action Review, - En process för ständig utveckling After Action Review av Räddningstjänstens insatser Reflexiv dialog 1+1=3 Projektidé Skapa ett pedagogiskt fundament för i samverkan. Projektmål

Läs mer

Nämndsplan för räddningsnämnden 2013-2014

Nämndsplan för räddningsnämnden 2013-2014 Dokumenttyp: Nämndsplan Datum: 2013-04-24 Tjänsteställe: Räddningsnämnden Handläggare: Per Hampus E-postadress: per.hampus@malung-salen.se Telefonnr: 0280-182 61 Mottagare: Kommunstyrelsen Diarienr: 2013.33

Läs mer

Nya avtal mellan kommunal räddningstjänst och Försäkringsbranschens Restvärderäddning. Informationsträff

Nya avtal mellan kommunal räddningstjänst och Försäkringsbranschens Restvärderäddning. Informationsträff Nya avtal mellan kommunal räddningstjänst och Försäkringsbranschens Restvärderäddning Informationsträff Försäkringsbranschens Restvärderäddning Verksamhet och ändamål av försäkringsbranschen uppbyggd organisation

Läs mer

Informationsplan. vid kris. Antagen av kommunstyrelsen

Informationsplan. vid kris. Antagen av kommunstyrelsen Informationsplan vid kris Antagen av kommunstyrelsen 2012-08-30 101 Information vid kris Kommunens information vid kris syftar till att ge drabbade, allmänhet, personal, samverkande organisationer och

Läs mer

Läget för telekommunikationerna den 17 januari 2005 med anledning av stormen den 8 och 9 januari 2005

Läget för telekommunikationerna den 17 januari 2005 med anledning av stormen den 8 och 9 januari 2005 PROMEMORIA DATUM VÅR REFERENS 17 januari 2005 05-000379 HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Roland Svahn Avdelningen för nätsäkerhet 08-678 55 47 roland.svahn@pts.se Läget för telekommunikationerna

Läs mer

PROJEKT UTVECKLAD UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING

PROJEKT UTVECKLAD UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING PROJEKT UTVECKLAD UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING LSO-MÅLSTYRD LAGSTIFTNING skapat nya behov i tillsynen - Stort mått av uppföljning och utvärdering ÅRSUPPFÖLJNING LSO KOMMUNER OCH LST Kontroll av preciserade

Läs mer

k c bä r a m m a a H Len

k c bä r a m m a a H Len Lena Hammarbäck Med det här programmet kan du välja aktivitet på övningsfältet. Branschutställarna och Storstockholms brandförsvar finns på plats hela dagen. Kontaktuppgifter Tid och plats Konferensen

Läs mer

Hur används insatsstatistiken

Hur används insatsstatistiken Hur används insatsstatistiken Hur används insatsstatistiken? Vilka analyser gör ni och till vem? Förbättringsåtgärder till externa aktörer Statistik till direktionen 4 ggr/år (gäller förbund) valda delar,

Läs mer

Olycksundersökning nivå 2b Brand i förråd Östra Fridhemsgatan 4a-b 2011-01-20

Olycksundersökning nivå 2b Brand i förråd Östra Fridhemsgatan 4a-b 2011-01-20 HELSINGBORG Olycksundersökning nivå 2b Brand i förråd Östra Fridhemsgatan 4a-b 2011-01-20 Anledning till utredningen: Brand i förråd med omfattande rökutveckling i trapphus på Östra Fridhemsgatan 4a-b,

Läs mer

En effektivare kommunal räddningstjänst (SOU 2018:54) - remissyttrande

En effektivare kommunal räddningstjänst (SOU 2018:54) - remissyttrande KOMMUNSTYRELSENS ORDFÖRANDE 1 (2) Handläggare Frida Ryberg Frida.Ryberg@huddinge.se Ert datum Er referens 2018-07-06 Ju2018/03485/L4 Justitiedepartementet En effektivare kommunal räddningstjänst (SOU 2018:54)

Läs mer

Tillsyn enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO)

Tillsyn enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO) samhällsskydd och beredskap Minnesanteckningar 1 (13) Antecknat av Charlotte Larsgården Eleonor Storm Frida Billström Närvarande Länsstyrelsen i Östergötlands län: Eva Kihlkrans Carl Granström Peter Olofsson

Läs mer

Övergången från bygg- till förvaltningsskedet med BBR 19. Patrik Perbeck Chef, enheten för brandskydd och brandfarlig vara

Övergången från bygg- till förvaltningsskedet med BBR 19. Patrik Perbeck Chef, enheten för brandskydd och brandfarlig vara Övergången från bygg- till förvaltningsskedet med BBR 19 Patrik Perbeck Chef, enheten för brandskydd och brandfarlig vara Övergripande i LSO 2004 lagen (2003:778) om skydd mot olyckor Minskad detaljreglering

Läs mer

Förundersökning Brand på toalett, Marknadsvägen 7, Center Syd, Löddeköpinge

Förundersökning Brand på toalett, Marknadsvägen 7, Center Syd, Löddeköpinge Förundersökning Brand på toalett, Marknadsvägen 7, Center Syd, Löddeköpinge 2017-06-01 Ulf Bergholm DOKUMENTINFORMATION Ärende: Förundersökning Handläggare: Ulf Bergholm Beställare: Ulf Bergholm Diarienummer:

Läs mer

Ansvar, samverkan, handling vägen framåt mot stärkt krisberedskap

Ansvar, samverkan, handling vägen framåt mot stärkt krisberedskap Ansvar, samverkan, handling vägen framåt mot stärkt krisberedskap Seminarium hos Folk och Försvar den 7 april 2016 Helena Lindberg, generaldirektör Inledande reflektioner Många har mycket att lära Skogsbranden

Läs mer

Ny mandatperiod kräver nya grepp?!

Ny mandatperiod kräver nya grepp?! Ny mandatperiod kräver nya grepp?! Ökad samverkan för mindre och färre bränder i Karlstadsregionen jörn Johansson och Ulf Hjälmerhag Grums Munkfors Forshaga Kil Karlstad Hammarö 6 kommuner ett räddningstjänstförbund

Läs mer

Kunskapsläge och utvecklingsbehov när det gäller att följa upp och lära av bostadsbränder

Kunskapsläge och utvecklingsbehov när det gäller att följa upp och lära av bostadsbränder Att ha koll på läget.. Kunskapsläge och utvecklingsbehov när det gäller att följa upp och lära av bostadsbränder Thomas Gell Enheten för lärande av olyckor och kriser Hur klarar vi att mäta/följa upp/utvärdera?

Läs mer

Överenskommelse. Samverkan före, under och efter samhällsstörningar i Västerbottens län SORSELE " MALÅ " STORUMAN " NORSJÖ " SKELLEFTEÅ VILHELMINA

Överenskommelse. Samverkan före, under och efter samhällsstörningar i Västerbottens län SORSELE  MALÅ  STORUMAN  NORSJÖ  SKELLEFTEÅ VILHELMINA Överenskommelse Samverkan före, under och efter samhällsstörningar i Västerbottens län SORSELE MALÅ STORUMAN NORSJÖ VILHELMINA LYCKSELE DOROTEA SKELLEFTEÅ ÅSELE ROBERTSFORS VINDELN BJURHOLM VÄNNÄS NORDMALING

Läs mer

Bilaga 6. Sammanställning av enkätsvar

Bilaga 6. Sammanställning av enkätsvar B I L A G A T I L L G R A N S K N I N G S R A P P O R T D N R : 31-2014-090 8 Bilaga 6. Sammanställning av enkätsvar RiR 2015:18 Länsstyrelsernas krisberedskapsarbete Skydd mot olyckor, krisberedskap och

Läs mer

Vägledning för riskanalys vid farlig verksamhet (LSO 2 kap. 4 )

Vägledning för riskanalys vid farlig verksamhet (LSO 2 kap. 4 ) Dokumentnummer VL2018-01 Giltighet Kommuner inom Storstockholms brandförsvar Berörda regelverk LSO, FSO Beslutad 2018-06-20 Giltigt t.o.m. 2019-12-31 Handläggare Fredrik Nilsson Kvalitetsgranskning Robin

Läs mer

Rumsliga skillnader och brandsäkerhetsarbete i den socialt fragmenterade staden

Rumsliga skillnader och brandsäkerhetsarbete i den socialt fragmenterade staden Rumsliga skillnader och brandsäkerhetsarbete i den socialt fragmenterade staden Per-Olof Hallin & Jerry Nilsson Urbana studier, Malmö högskola Södertörns brandförsvarsförbund Bostadsbränder per 1 000 invånare

Läs mer

Brandstatistik vad vet vi om anlagd brand?

Brandstatistik vad vet vi om anlagd brand? Ansökan om forskningsmedel inom forskningssatsningen Anlagd Brand Brandstatistik vad vet vi om anlagd brand? Anlagd brand är ett stort samhällsproblem. Enligt statistik från Svenska Brandskyddsföreningen

Läs mer

SwedCOLD 10 oktober 07

SwedCOLD 10 oktober 07 SwedCOLD 10 oktober 07 Riksrevisionens rapport om vattenkraftdammar Klimat- och sårbarhetsutredningens slutbetänkande Beredskap för dammbrott SvK:s handbok Dammsäkerhet egenkontroll och tillsyn Riksrevisionens

Läs mer

Räddningstjänsten- nyckeltal

Räddningstjänsten- nyckeltal Räddningstjänsten- nyckeltal Sammanfattning Eftersom Räddningstjänsten utreds som ett eget område under Samverkansutredningen, har vi bara ytligt berört nyckeltal för Räddningstjänsten vad gäller ekonomi

Läs mer

Förundersökning Brand i lägenhet

Förundersökning Brand i lägenhet Förundersökning Brand i lägenhet 2016-12-12 Malmö Dan Persson DOKUMENTINFORMATION Ärende: Förundersökning Handläggare: Dan Persson Beställare: Bertil Nilsson Diarienummer: 1900.2016.06990 Händelse: Branden/olyckan

Läs mer

Förundersökning Brand i modulbyggnad för asylboende, Burlöv

Förundersökning Brand i modulbyggnad för asylboende, Burlöv Förundersökning Brand i modulbyggnad för asylboende, Burlöv 2015-10-13 Bertil Nilsson DOKUMENTINFORMATION Ärende: Förundersökning Handläggare: Bertil Nilsson Beställare: Bertil Nilsson Diarienummer: 1900.2015.04705

Läs mer

Utvärdering. Regional samverkanskurs Publ. nr: 2011:43

Utvärdering.  Regional samverkanskurs Publ. nr: 2011:43 Utvärdering Regional samverkanskurs 11 www.lansstyrelsen.se/orebro Publ. nr: 11:3 Dnr: 5-5191-11 Innehållsförteckning 1 Bakgrund... Målgrupp/deltagare....1 Förkunskapskrav... 3 Kursinnehåll... Planering

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 Beslutad i direktionen

Verksamhetsplan 2018 Beslutad i direktionen Registrering: Dokument ID: 2017-12-07 STY-2928 RÄDDNINGSTJÄNSTEN ENKÖPING-HÅBO Verksamhetsplan 2018 Beslutad i direktionen 19 2017-12-07 1 Verksamhetsidé Räddningstjänsten Enköping-Håbo är ett kommunalförbund

Läs mer

Tillsyn enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO)

Tillsyn enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO) samhällsskydd och beredskap Minnesanteckningar 1 (6) Antecknat av Jenny Selrot Mötesdatum 2011-11-01 Mötestid 08.30-12.00 Närvarande Länsstyrelsen i Värmlands län: Leif Gustavsson Johan Olsson Johan Seger

Läs mer

Olycksundersökning av trafikolycka på riksväg 26 mellan Gislaved och Smålandsstenar

Olycksundersökning av trafikolycka på riksväg 26 mellan Gislaved och Smålandsstenar Olycksundersökning av trafikolycka på riksväg 26 mellan Gislaved och Smålandsstenar Utredare: Robert Bang räddningstjänsten Gislaved/Gnosjö. 0371 82712 1. Inledning Allmänna utgångpunkter När en räddningsinsats

Läs mer

Inlämnande av riskanalys och handlingsprogram enligt lag om skydd mot olyckor (LSO)

Inlämnande av riskanalys och handlingsprogram enligt lag om skydd mot olyckor (LSO) Uppsala KOMMUN Are^j,e (JO KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Christer Öjdeby 2012-09-14 BUN-2012-1125 Barn- och ungdomsnämnden Inlämnande av riskanalys och handlingsprogram

Läs mer

Innehållsförteckning. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 5 Utdrag av delmål i MRP 2012 MEDELPADS RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND

Innehållsförteckning. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 5 Utdrag av delmål i MRP 2012 MEDELPADS RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND Handlingsprogram MRF 2012-2015 Upprättad av: Mats Bergmark. Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2012-2015 Bilaga 5 Utdrag av delmål i MRP 2012 Innehållsförteckning 1. Inledning utdrag ur MRP 2012...

Läs mer

Nyhetsbrev nr 4. Från teori till praktisk handling. Den 28 oktober 2014

Nyhetsbrev nr 4. Från teori till praktisk handling. Den 28 oktober 2014 Nyhetsbrev nr 4 Den 28 oktober 2014 I det här nyhetsbrevet kan du läsa om satsningen i Program för samverkan Stockholmsregionen där flera samhällsaktörer tillsammans stärker förmågan att samverka vid olika

Läs mer

Styrdokument för Ljusnarsbergs kommuns krisberedskap

Styrdokument för Ljusnarsbergs kommuns krisberedskap Styrdokument för Ljusnarsbergs kommuns krisberedskap 2015-2018 Antagen av kommunstyrelsen den 23 november 2016 283 1 1. Inledning Syftet med styrdokumentet är att beskriva det arbete och de åtgärder som

Läs mer

Ingen ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand. En nationell strategi för att stärka brandskyddet för den enskilda människan

Ingen ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand. En nationell strategi för att stärka brandskyddet för den enskilda människan Ingen ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand En nationell strategi för att stärka brandskyddet för den enskilda människan Vi behöver arbeta långsiktigt För att människor inte ska omkomma

Läs mer

Vägledning för. Kommunala handlingsprogram

Vägledning för. Kommunala handlingsprogram Vägledning för Kommunala handlingsprogram Vägledning för Kommunala handlingsprogram Vägledning för Kommunala handlingsprogram Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Redaktörer: Patrik Hjulström

Läs mer

En gemensam riskhanteringsprocess

En gemensam riskhanteringsprocess En gemensam riskhanteringsprocess Länsstyrelsen Västerbotten En modell för att integrera RSAarbetet i länets aktörsgemensamma arbete inom krisberedskap och skydd mot olyckor Upplägg på presentationen Mål

Läs mer

KRIS VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN, STRÖMSTADS KOMMUN

KRIS VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN, STRÖMSTADS KOMMUN KRIS VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN, STRÖMSTADS KOMMUN 2015 VERKSAMHETSPLAN 2015 Planen är tänk att ge en kort beskrivning av KRISBEREDSKAP och den verksamhet som bedrivs inom enheten.

Läs mer

MSB bedömer dock att länsstyrelsen bör vidta åtgärder för att förbättra kvalitén inom följande områden

MSB bedömer dock att länsstyrelsen bör vidta åtgärder för att förbättra kvalitén inom följande områden MSB-14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Minnesteckningar 1 (6) Antecknat av Hans Flyman Närvarande Länsstyrelsen: Torbjörn Johansson Mona Åkerström Göran Cederholm MSB: Hans Flyman, tillsynsenheten

Läs mer

Olycksundersökning efter brand på

Olycksundersökning efter brand på Sida 1 Datum: 2011-08-12 Vår beteckning: 516-2011-00502 Utredare: Anna Henningsson Granskad av: Olycksundersökning efter brand på, Nora Larmtid: 2011-08-10, 11:10:16 Adress:, Nora Objektstyp: Vårdanläggning

Läs mer

arkeringsgarage Bakgrund

arkeringsgarage Bakgrund arkeringsgarage Bild 1 Bakgrund Inträffande bränder RSG Parkeringsgarage på Siriusgatan samt Betzensgatan Rekommendation från olycksutredning Vidare belysa ur ett nybyggnadsperspektiv/ projekteringsskede

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN ÖSTRA BLEKINGE

RÄDDNINGSTJÄNSTEN ÖSTRA BLEKINGE Dnr: 2018.1302.1.4.1 RÄDDNINGSTJÄNSTEN ÖSTRA BLEKINGE VERKSAMHETSPLAN ÅR 2019 Beslutad 2018-12-19 Dnr: 2018.1302.1.4.1 Innehåll 1 Inledning... 1 2 Övergripande fokusområde för hela organisationen... 2

Läs mer

Remissyttrande - En effektivare kommunal räddningstjänst Dnr 2018/72.

Remissyttrande - En effektivare kommunal räddningstjänst Dnr 2018/72. Remissvar 1(8) Justitiedepartementet ju.remissvar@rageringskanslitet.se ju.l4@regeringskansliet.se Remissyttrande - En effektivare kommunal räddningstjänst Dnr 2018/72. Älvkarleby kommun har beretts möjlighet

Läs mer

Revidering av reglerna om skriftlig redogörelse för brandskyddet. Per Karlsson Brandingenjör Enheten för brandskydd och brandfarlig vara

Revidering av reglerna om skriftlig redogörelse för brandskyddet. Per Karlsson Brandingenjör Enheten för brandskydd och brandfarlig vara Revidering av reglerna om skriftlig redogörelse för brandskyddet Per Karlsson Brandingenjör Enheten för brandskydd och brandfarlig vara Vad är skriftlig redogörelse? Regeringens proposition 2002/03:119,

Läs mer

Kartbaserat beslutsstöd och erfarenhetsåterföring

Kartbaserat beslutsstöd och erfarenhetsåterföring Kartbaserat beslutsstöd och erfarenhetsåterföring RIB Beslutsstöd RIB är en kunskapskälla för kvalitetssäkrad information som ger ett samlat underlag om hur det förebyggande olycksarbetet kan planeras,

Läs mer

Fred kris krig Lagstiftning ur kommuners och landstings perspektiv

Fred kris krig Lagstiftning ur kommuners och landstings perspektiv Fred kris krig Lagstiftning ur kommuners och landstings perspektiv Marika Ericson En kort session om lagstiftning Från totalförsvar till krisberedskap och nu? Lagar och förordningar ansvar och uppgifter

Läs mer

Blåljusprojektet. en gemensam digital blåljuskarta för samtliga blåljusaktörer i Sverige. Tommy Bylund Trafikverket

Blåljusprojektet. en gemensam digital blåljuskarta för samtliga blåljusaktörer i Sverige. Tommy Bylund Trafikverket Blåljusprojektet en gemensam digital blåljuskarta för samtliga blåljusaktörer i Sverige Tommy Bylund Trafikverket Rolf Eklöf Räddningstjänsten Storgöteborg Gemensamt kartstöd för Blåljus Det ska bli verklighet!

Läs mer

Yttrande över remiss SOU 2018:54 - En effektivare kommunal räddningstjänst

Yttrande över remiss SOU 2018:54 - En effektivare kommunal räddningstjänst Kommunkontoret Tjänsteskrivelse 1 (10) Administrativa avdelningen Emma Mesan 046-355949 emma.mesan@lund.se Kommunstyrelsen Yttrande över remiss SOU 2018:54 - En effektivare kommunal räddningstjänst Sammanfattning

Läs mer

Verksamhetsberättelse Föreningen Sveriges Brandbefäl. Fastställd av styrelsen

Verksamhetsberättelse Föreningen Sveriges Brandbefäl. Fastställd av styrelsen Verksamhetsberättelse 2017 Föreningen Sveriges Brandbefäl Fastställd av styrelsen 2018-04-09 Sammanfattning 2017 var föreningens första år med en tjänst som föreningssekreterare. Tack vare detta kunde

Läs mer

Beredskapsplanering vid skyfall

Beredskapsplanering vid skyfall Beredskapsplanering vid skyfall Sammanställning av erfarenheter från Varberg, Falkenberg, Halmstad, Laholm, Båstad, Svalöv, Bjuv, Åstorp, Landskrona, Helsingborg, Göteborg, Staffanstorp, Växjö, Stockholm,

Läs mer

Tillsyn trycksatta anordningar

Tillsyn trycksatta anordningar Tillsyn trycksatta anordningar Sabiha Hajdarevic, Göteborg 2014-10-24 OBS! För att ändra denna text, växla till menyfliken Infoga. I gruppen Text, klicka på Sidhuvud/sidfot 2014-10-22 1 Inspektionsavdelningen

Läs mer

Gemensamma grunder för samverkan och ledning - vilket stöd kan MSB ge vid implementeringen?

Gemensamma grunder för samverkan och ledning - vilket stöd kan MSB ge vid implementeringen? Mötesplats SO Seminarium 5 Gemensamma grunder för samverkan och ledning - vilket stöd kan MSB ge vid implementeringen? Carina Forslind 2015-04-28 Innehåll i stort Presentera gemensamma grunder Informera

Läs mer

Förundersökning 2012-01-01. Bertil Nilsson

Förundersökning 2012-01-01. Bertil Nilsson Förundersökning Brand i radhus 2012-01-01, Malmö Bertil Nilsson DOKUMENTINFORMATION Ärende: Förundersökning Handläggare: Bertil Nilsson Beställare: Ida Texell Diarienummer: 1900.2012.00027 Händelse: Brand

Läs mer