MARKNADSUNDERSÖKNING. CGSS Ett system för spridning, bearbetning och arkivering av fjärranalysdata

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MARKNADSUNDERSÖKNING. CGSS Ett system för spridning, bearbetning och arkivering av fjärranalysdata"

Transkript

1 Dnr: 5/15 MARKNADSUNDERSÖKNING CGSS Ett system för spridning, bearbetning och arkivering av fjärranalysdata Informationsdokument gällande Rymdstyrelsens initiativ för att förse svenska användare med gratis och öppen tillgång till data från (åtminstone) jordobservationssatelliterna Sentinel 1, Sentinel 2 och Sentinel 3. Postadress Besöksadress Telefon Telefax Box 4006 Hemvärnsgatan 15 Solna rymdstyrelsen@snsb.se S SOLNA, Sverige Sverige

2 1 Sammanfattning Denna marknadsundersökning ges ut av Rymdstyrelsen i syfte att samla information från olika aktörer på marknaden gällande system för distribution, bearbetning och arkivering av fjärranalysdata från Copernicusprogrammet, särskilt från Sentinelsatelliterna. Systemet, med syfte att förse svenska användare med fjärranalysdata och relaterade produkter, kallas Collaborative Ground Segment Sweden (CGSS). Rymdstyrelsen ger härmed marknaden möjlighet att dela med sig av sina idéer och sin syn på hur ett system på bästa sätt kan tillgodose det svenska användarsamfundets behov, som vidare beskrivs i detta dokument. 2 Orientering I slutet av 2014 publicerades två rapporter på Rymdstyrelsens hemsida 1. Den ena beskriver resultatet från en utredning av användarbehov och den andra beskriver resultatet från en utredning av tekniska behov och begränsningar kopplade till ett nationellt system för fjärranalysdata. Systemet ska ge användare tillgång till, bearbeta och arkivera data från (åtminstone) Sentinelsatelliterna såväl som relaterade produkter inom Copernicusprogrammet. De båda rapporterna ger en bakgrundsbild av, och skälen till, Rymdstyrelsens syn på systemet. Den första av de tolv planerade Sentinelsatelliterna, Sentinel-1A, är fullt operationell och data från satelliten finns tillgängliga på Esas datahubb. Den andra satelliten, Sentinel-2A, har sänts upp och arbetet med idrifttagning pågår. 2.1 Utställande organisation Rymdstyrelsen, organisationsnummer Marknadsundersökningens syfte Syftet med denna marknadsundersökning är: 1 De båda rapporterna återfinns via följande länkar: tineldata_anv%c3%a4ndarkrav.pdf respektive tineldata_tekniska%20krav.pdf. 2(9)

3 - att ge aktörer på marknaden en bild av Rymdstyrelsens övergripande behov kopplade till CGSS - för Rymdstyrelsen att få information om idéer, koncept, teknologi och lösningar som skulle kunna användas för att möta kraven - för Rymdstyrelsen att få information om idéer kring och olika alternativ för leveransmodeller - för Rymdstyrelsen att bekanta sig med marknaden Vänligen notera att detta inte är en del av en upphandlingsprocess utan en aktivitet i syfte att förbereda för en upphandling inom en nära framtid. Aktiviteten är en del av arbetet med att definiera hur en lösning som uppnår de definierade kraven specificeras på bästa sätt. Rymdstyrelsen tar sig rätten att ändra eller att helt avbryta den övergripande processen som beskrivs ovan. 2.3 Definitioner Esa European Space Agency Sentineller Satelliter som ska leverera data inom EU:s jordobservationsprogram Copernicus CGS CGSS IGS DHuS Collaborative Ground Segment. Nationella eller regionala system för spridning och arkivering av (åtminstone) fördefinierade data-set från Sentinelsatelliterna. Flera av Esas medlemsländer planerar eller bygger sådana system med varierande ambitionsnivåer. Collaborative Ground Segment Sweden. Den svenska lösningen som ska tas fram och användas för spridning, bearbetning och arkivering av (åtminstone) Sentineldata. Integrated Ground Segment. En lösning under EU:s ansvar som planerar att ge alla användare i alla medverkande länder gratis tillgång till (åtminstone) Sentineldata. ESA Data Hub System. Hubben via vilken de medverkande länderna ges tillgång till fördefinierade data-set. 3 Om Copernicusprogrammet Copernicusprogrammet, tidigare GMES (Global Monitoring for Environment and Security), är ett europeiskt program som syftar till att säkra europeisk kapacitet för 3(9)

4 operationell jordobservation. Programmets rymdkomponent drivs av EU-kommissionen i samarbete med Esa (European Space Agecy). Målet är att förse samhället med användaranpassad informationsprodukter inom sex olika tjänsteområden; land, marin, atmosfär, klimatförändring, krishantering och säkerhet. Programmets kärna är ett antal jodobservationssatelliter som kallas Sentinelsatelliterna. Dessa ska ge en kontinuerlig ström av data i en utsträckning vi inte sett tidigare i de här sammanhangen. Sentinelsatelliterna kommer att automatiskt länka ned data för vidare justering och förädling i form av ett antal fördefinierade standardprodukter inom specificerade tidsramar. 3.1 Collaborative Ground Segment, CGS Alla potentiella användare av sentineldata kan inte garanteras tillgång till de ovan beskrivna produkterna. För att säkra datatillgång för sina respektive användare, kommer flera medlemsländer därför ha en lokal eller regional lösning, vilket typiskt är en spegelsite, från vilken data kan nås. Flera medlemsländer planerar att utveckla konceptet med spegelsite vidare och erbjuda nationella dataprodukter och tjänster, eller till och med använda egna antenner för att länka ner en sidoström av data. De nationella och regionala lösningarna kallas gemensamt för the Collaborative Ground Segment, CGS (fritt översatt till det Samverkande Marksegmentet). The Collaborative Ground Segment erbjuds en sidoström av data från satelliterna som komplement till Copernicus standardprodukter och grundläggande tjänster. En sådan dataström kan avlyssnas, bearbetas och arkiveras utan några restriktioner för unika nationella, lokala eller regionala behov. Det är möjligt att komma åt data varsomhelst i distributionskedjan; direkt från satellit till lokal antenn, såväl som efter antenn eller efter bearbetning. Data nås i de senare fallen via Esa Data Hub Service, DHuS. Esa erbjuder sina medlemsländer full tillgång till all sentineldata via DHuS. Varje medverkande land har en uppsättning med inloggningsuppgifter som garanterar tillgång till data-set som landet har definierat i förväg. DHuS kan ses som ett rullande arkiv där data ligger kvar i tre månader innan det rullar av till ett långtidsarkiv dit regelbunden tillgång inte kan garanteras. Detta innebär att data finns tillgängligt via DHuS inom tre månader efter mottagning. Under den här tiden har varje medverkande land möjlighet att ta hem sina fördefinierade data-set från DHuS genom att använda sina inloggningsuppgifter. Data överförs då till nationella eller regionala system, som tillsammans bildar CGS, för vidare distribution till användare. CGS finansieras inte vare sig av EU eller Esa utan måste finansieras med nationella medel. 3.2 Integrated Ground Segment, IGS 4(9)

5 The Integrated Ground Segment, IGS, (fritt översatt till det Integrerade Marksegmentet) kommer att vara en lösning under EU:s ansvar med huvudsyfte att förse alla användare i alla medverkande länder med fri och öppen tillgång till (åtminstone) sentineldata. Hur IGS kommer att se ut och vilka data, produkter och tjänster det ska innehålla, är i nuläget under diskussion. En vägledning ska presenteras i slutet av 2015 och systemet är tänkt att vara operationellt vid årsskiftet 2017/ Rymdstyrelsen Rymdstyrelsen är en svensk myndighet med ansvar för statligt finansierade nationella och internationella rymdaktiviteter i Sverige avseende forskning och utveckling. Rymdstyrelsen har inte tidigare haft ansvar för hantering av satellitdata. Att förse svenska användare med fri tillgång till sentineldata är följaktligen en ny uppgift för myndigheten. För mer information om Rymdstyrelsen, vänligen besök 5 Design, kommunikation och administration kring denna marknadsundersökning Denna marknadsundersökning genomförs genom att efterfråga skriftliga svar baserade på den information som ges i dokumentet, enligt beskrivning i avsnitt 5.1 nedan. Rymdstyreslen kommer sedan att använda svaren i arbetet med att forma den kravspecifikation som ska ligga till grund för upphandlingen av det svenska systemet för spridning, bearbetning och arkivering av sentineldata. Rymdstyrelsen har ett antal mer detaljerade frågor i där marknadens svar är av särskilt intresse för myndigheten. Vi ber om skriftliga svar till frågorna, som återfinns i avsnitt 7.3.1, där formuläret för att besvara frågorna preciseras. 5.1 Språk Engelska och svenska är accepterade språk för svar och annan dialog i samband med denna marknadsundersökning. Rymdstyrelsen tillhandahåller allt publicerat material på svenska och engelska. 5.2 Konfidentiell information Rymdstyrelsen behandlar alla dokument och övrig information relaterad till denna marknadsundersökning som allmänna handlingar. 5(9)

6 Dokument relaterade till denna marknadsundersökning kan dock betraktas som konfidentiella på andra grunder enligt offentlighets- och sekretesslagen. Om företagsrepresentanten anser att den information man tillhandahåller i samband med denna marknadsundersökning uppfyller villkoren för kommersiell sekretess, ska denne skicka en förfrågan om kommersiell sekretess. Förfrågan ska tydligt specificera vilken information som avses och beskriva vilken skada företaget skulle åsamkas om informationen skulle bli offentlig. Rymdstyrelsen gör individuella värderingar av varje förfrågan som kommer in avseende allmänna handlingar. Observera att Rymdstyrelsens beslut att behandla information med sekretess kan omvärderas och utmanas i domstol. 5.3 Kostnader Deltagare i denna marknadsundersökning ska bära sina egna kostnader relaterade till deras medverkan. 5.4 Ändringar i eller upphävande av marknadsundersökningen Rymdstyrelsen förbehåller sig rätten att ändra information eller angivna förutsättningar relaterade till denna marknadsundersökning. Rymdstyrelsen förbehåller sig rätten att avsäga sig ansvar för att fortsätta den övergripande process som beskrivs i dokumentet såväl som för att genomföra processen såsom den beskrivs i dokumentet. 5.5 Kontaktinformation Administrativa frågor kring marknadsundersökningen Name: Maria Åman maria.aman@snsb.se Phone: +46 (0) Frågor relaterade till marknadsundersökningens innehåll Name: Karin Holmquist karin.holmquist@snsb.se Phone: +46 (0) (9)

7 6 CGSS: Systembeskrivning Under 2015 identifierade Rymdstyrelsen ett behov av ett nationellt eller regionalt system för att hantera sentineldata med huvudsyfte att ge svenska användare tillgång till sentineldata från Copernicusprogrammet. Behovet pekades ut i två utredningar som genomfördes under 2014 av de svenska företagen Metria AB och Spacemetric AB. De båda utredningarna fokuserade på behov och begränsningar kopplade till ett sådant system ur ett användarperspektiv respektive ur ett tekniskt perspektiv. Utredningsrapporterna och relaterade remissvar ligger till grund för Rymdstyrelsens beslut att ha en nationell eller möjligen regional lösning som kommer att bestå av ett system för bearbetning, distribution och arkivering av sentineldata till gagn för åtminstone svenska användare. 6.1 Övergripande arkitektur Eftersom angränsande system med gränssnitt mot det svenska systemet inte är fullt specificerade ännu är det mycket viktigt att den svenska lösningen är både flexibel och skalbar. Detta för att det ska kunna justeras efter nya eller ändrade tekniska villkor och krav från omgivande system och gränssnitt, vilket även inkluderar EU:s Integrated Ground Segment som beskrivs ovan. Systemet behöver vara öppet för att medge att systemet även byggs ut med tjänster och produkter utvecklade av andra aktörer Insamling av data Data och produkter kommer huvudsakligen att fås från Esas DHuS. Tillgång till DHuS fås via den bandbredd som finns tillgänglig för användaren till en dedikerad bandbredd för dataspridning. Den sistnämnda med en garanterad tillgänglighet och prestanda. Det måste också vara möjligt att integrera framtida data-set med liknande karaktäristik som de för sentineldata, troligen via andra gränssnitt än DHuS Datalagring Data såväl som dataprodukter måste långtidsarkiveras på ett sätt som garanterar kort svarstid för vanligt förekommande dataförfrågningar. Dataprodukter kan vara sådana som fås från Esas DHuS såväl som lokalt producerade produkter. Systemet kommer att behöva hantera och arkivera datavolymer på över 50 TB per år. Det måste också vara möjligt att arkivera andra dataset med liknande karaktäristika som de för sentineldata Databearbetning 7(9)

8 Det måste vara möjligt för användare att ladda ner data från CGSS, men också att bearbeta data på plats och endast erhålla resultaten. Systemet måste därför erbjuda användare bearbetningskapacitet (exempelvis på virtuella maskiner eller liknande) Gränssnitt för dataförfrågningar Användare såväl som externa applikationer behöver kunna fråga efter och automatiskt ta emot historiska såväl som nutida data (exempelvis för ett givet geografiskt område) och produkter (som kan vara bilder, analys och metadata). Detta ska kunna göras på ett användarvänligt sätt och genom att använda ett väldefinierat gränssnitt. Systemet måste förutom att erbjuda nedladdning av filer av TIFF-format också kunna kommunicera med användare via standardiserade gränssnitt såsom WMS, WCF, REST, etc. 7 Information om marknadsundersökningen 7.1 Viktiga datum 27 okt Publicering av material på 27 okt 17 nov Tid för att skicka in material 2 Datum och aktiviteter ovan kan ändras om Rymdstyrelsen finner det nödvändigt. Sådana ändringar kommer att publiceras på samma sätt som detta marknadsundersökningsdokument. 7.2 Publicering Detta material och all tilläggsinformation kommer att publiceras på Skicka in material Vänligen observera att vi inte kräver ett långt dokument eller detaljerad beskrivning av lösning. 2 P.g.a olika processer för att annonsera denna marknadsundersökning i Sverige genom och i Europa genom Tenders Electronically Daily (TED), kommer den här marknadsundersökningen att göras allmänt tillgänglig på den 27 oktober 2015 och ett antal dagar senare via TED. Skulle du, för att du hittat denna marknadsundersökning vie TED, finna det svårt att skicka efterfrågat material i tid, ber vi dig att kontakta Rymdstyrelsen direkt, och ej senare än 10 november. Kontaktinformation finns i avsnitt (9)

9 Vi är intresserade av att identifiera aktörer på marknaden för hela eller delar av en möjlig lösning för CGSS samt hur och med vad dessa aktörer tror sig kunna bidra. Att besvara denna förfrågan innebär inte att aktören binder sig till något. Material kan skickas in av en aktör eller flera aktörer tillsammans. Det bör framstå tydligt i svaret vem som är företagets kontaktperson för marknadsundersökningen, tillika vem Rymdstyrelsen kan ställa eventuella frågor till. Materialet ska skickas in i Word-format, undantaget svar på frågorna i avsnitt och Frågor tillhörande marknadsundersökningen Rymdstyrelsen har ett formulär med mer detaljerade frågor i bifogat dokument Frågor tillhörande marknadsundersökning CGSS. Dokumentet är i excelformat Vad som ska inkluderas i svaret Vi skulle vilja be er beröra följande områden i er presentation: 1. Företagspresentation och, om relevant, en presentation av roller i ett möjligt konsortium. 2. Svar på de specifika frågorna i det bifogade dokumentet Frågor tillhörande marknadsundersökning CGSS Frågor och Svar Vi kommer att besvara frågor efter bästa förmåga men eftersom detta inte är del av en formell process garanterar vi inte att alla frågor besvaras i detalj Inlämnande av svar och frågor Svar skickas till Rymdstyrelsen@snsb.se. För allmänna frågor, vänligen använd den kontaktinformation som anges i avsnitt (9)

FJÄRRANALYSPROGRAMMETS ANVÄNDARDEL

FJÄRRANALYSPROGRAMMETS ANVÄNDARDEL Programdirektiv - Användardelen 1 2013-03-28 Dnr 59/13 FJÄRRANALYSPROGRAMMETS ANVÄNDARDEL STÖD TILL ÖKAD ANVÄNDNING AV TEKNIK OCH METODER INOM DET NATIONELLA FJÄRRANALYSPROGRAMMET PERIODEN 2014-01-01 TILL

Läs mer

GIS-Väst. Smartare klimatinformation. David Wiselqvist

GIS-Väst. Smartare klimatinformation. David Wiselqvist GIS-Väst Smartare klimatinformation David Wiselqvist David.wiselqvist@havochvatten.se Smartare klimatinformation (SKI) Verktyg för bättre kunskap och ökad förmåga till klimatanpassning Anders Persson m.fl.

Läs mer

Inbjudan till marknadsundersökning (RFI) av Disk- och Spoldesinfektorer till SLL och Nya Karolinska Solna

Inbjudan till marknadsundersökning (RFI) av Disk- och Spoldesinfektorer till SLL och Nya Karolinska Solna 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Upphandling och juridik Upphandlingsavdelningen MARKNADSUNDERSÖKNING 2013-05-07 Inbjudan till marknadsundersökning (RFI) av Disk- och Spoldesinfektorer till SLL och

Läs mer

Innovativa vetenskapliga satellitprojekt till låg kostnad: Instruktioner

Innovativa vetenskapliga satellitprojekt till låg kostnad: Instruktioner Innovativa vetenskapliga satellitprojekt till låg kostnad: Instruktioner 1 Mål Rymdstyrelsens mål med detta initiativ är att inventera trovärdiga möjligheter för högklassiga vetenskapliga satellitprojekt

Läs mer

Flygbild/ Ortofoto. Version 1.0 2014-11-12 PROCESSBESKRIVNING. Flygbild/ Ortofoto. Laserdata/ Höjdmodell. Hydrografi Markanvändning Markdetaljer

Flygbild/ Ortofoto. Version 1.0 2014-11-12 PROCESSBESKRIVNING. Flygbild/ Ortofoto. Laserdata/ Höjdmodell. Hydrografi Markanvändning Markdetaljer PROCESSBESKRIVNING Flygbild/ Ortofoto Version Flygbild/ Ortofoto Hydrografi Markanvändning Markdetaljer Laserdata/ Höjdmodell Kommunikation Byggnad Adress Stompunkter LANTMÄTERIET SVERIGES KOMMUNER OCH

Läs mer

Anbudsförfrågan Upphandling länkförbindelser för

Anbudsförfrågan Upphandling länkförbindelser för Dnr LiU-2008/00527 Anbudsförfrågan Upphandling länkförbindelser för Linköpings universitet INNEHÅLLSFÖRTECKNING: 1 UPPHANDLINGSFÖRESKRIFTER... 3 1.1 Inledning och syfte... 3 1.2 Upphandlande enhet... 3

Läs mer

Geodataportalen - Metadata - Dokumentation av tjänster

Geodataportalen - Metadata - Dokumentation av tjänster PM 1(13) Geodataportalen - Metadata - Dokumentation av tjänster Organisation Postadress Besöksadress Telefon E-post Internet Lantmäteriet 801 82 Gävle Lantmäterigatan 2 0771-63 63 63 geodatasekretariatet@lm.se

Läs mer

Copernicus och Swea. Björn Lovén

Copernicus och Swea. Björn Lovén Copernicus och Swea Björn Lovén Copernicus Europas ögon på jorden Europeiska kommissionen Jordobservationssatelliter och in situ sensorer Data kan skräddarsys efter användarens behov Tillhandahåller fri

Läs mer

Upphandling av utbildning i samband med avveckling av Svensk Kassaservice. Dnr: 08-1226

Upphandling av utbildning i samband med avveckling av Svensk Kassaservice. Dnr: 08-1226 Upphandling av utbildning i samband med avveckling av Svensk Kassaservice Dnr: 08-1226 2(7) 1. Om PTS... 3 2. Upphandlingens syfte... 3 3. Krav på anbudsgivaren... 3 3.1. Teknisk förmåga och kapacitet...

Läs mer

HVO-tankstation i Eslövs kommun

HVO-tankstation i Eslövs kommun Europeiska regionala utvecklingsfonden Klimatsamverkan Skåne Fossilbränslefria kommuner i södra Skåne HVO-tankstation i Eslövs kommun Exempel på direktupphandling av HVOpumpstation för kommunala fordon

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE Datum: 2015-07-21 Kommunstyrelsen D.nr:15/226 020

TJÄNSTESKRIVELSE Datum: 2015-07-21 Kommunstyrelsen D.nr:15/226 020 TJÄNSTESKRIVELSE Datum: 2015-07-21 Kommunstyrelsen D.nr:15/226 020 Regeringskansliets diarienummer A2015/1903/A Remisssvar (förslag); Genomförande av EU:s direktiv om fri rörlighet för arbetstagare (Ds

Läs mer

Nationell geodatastrategi

Nationell geodatastrategi Nationell geodatastrategi Vetenskapsrådet den 17 januari Ewa Rannestig Lantmäteriet Geodataråd Regeringen har tillsatt Geodatarådet för att bereda frågor som rör Lantmäteriverkets samordnande roll. Rådet

Läs mer

HEMLIG. Förfrågan om information gällande marknadens utbud av molnbaserade rekryteringssystem 1 (6)

HEMLIG. Förfrågan om information gällande marknadens utbud av molnbaserade rekryteringssystem 1 (6) 0 FÖRFRÅGAN 1 (6) Mottagare HEMLIG Förfrågan om information gällande marknadens utbud av molnbaserade rekryteringssystem Om Säkerhetspolisen Säkerhetspolisen förebygger och avslöjar brott mot rikets säkerhet,

Läs mer

Manual för vanliga rapporter i Google Analytics

Manual för vanliga rapporter i Google Analytics Dnr: Sid: 1 / 11 Universitetsförvaltningen Informationsavdelningen Manual vanliga rapporter i Google Analytics Version 1.2, uppdaterad 2012-05-30 Manual för vanliga rapporter i Google Analytics Innehåll

Läs mer

Bilaga 3a. Ickefunktionella krav. Upphandling av ett helhetsåtagande avseende IT-stöd för pedagogiskt material inom Skolplattform Stockholm

Bilaga 3a. Ickefunktionella krav. Upphandling av ett helhetsåtagande avseende IT-stöd för pedagogiskt material inom Skolplattform Stockholm SID 1 (6) Bilaga 3a Ickefunktionella krav Förfrågningsunderlag Upphandling av ett helhetsåtagande avseende IT-stöd för pedagogiskt material inom Skolplattform Stockholm Box 22049, 104 22 Stockholm. Besöksadress

Läs mer

Råd för systembeskrivning

Råd för systembeskrivning Landstingsarkivet Råd nr. 3 Sidan 1 av 6 LA 2011-4072 Version 3 Råd för systembeskrivning Varför ska systembeskrivningar upprättas? Följande text återfinns i Offentlighets- och sekretesslagen (OSL) 4 kap.

Läs mer

Rymden för SMHI och din vardag. Jordobservationer för väder, vatten och klimat

Rymden för SMHI och din vardag. Jordobservationer för väder, vatten och klimat Rymden för SMHI och din vardag Jordobservationer för väder, vatten och klimat Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut SMHI är den svenska myndigheten för meteorologiska, hydrologiska, oceanografiska

Läs mer

DOCUMENT MANAGER FI/ NO/ SE

DOCUMENT MANAGER FI/ NO/ SE SOLUTION DESCRIPTION 1 (7) DOCUMENT MANAGER FI/ NO/ SE SOLUTION DESCRIPTION SOLUTION DESCRIPTION 2 (7) INNEHÅLL 1. DOCUMENT MANAGER... 3 2. BESKRIVNING AV DOCUMENT MANAGER... 3 2.1 Produkter... 4 2.1.1

Läs mer

Upphandling av administration av Telepriskollen

Upphandling av administration av Telepriskollen Diarienr 11-1283 Datum 2011-02-17 Upphandling av administration av Telepriskollen Förfrågningsunderlag Upphandling av administration av Telepriskollen Diarienummer 11-1283 Författare Anna-Karin Hellsten

Läs mer

Riktlinjer och avtal för elektroniska utskick via nyhetsbrevtjänst SCUF- regioner

Riktlinjer och avtal för elektroniska utskick via nyhetsbrevtjänst SCUF- regioner 2015-01- 12 Riktlinjer och avtal för elektroniska utskick via nyhetsbrevtjänst SCUF- regioner Vad tjänsten innebär Alla SCUF:s regionstyrelser, vidare nämnt som regionerna, har tillgång till en tjänst

Läs mer

Nätpriser på naturgas och byten av naturgasleverantör

Nätpriser på naturgas och byten av naturgasleverantör Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (8) Nätpriser på naturgas och byten av naturgasleverantör 2009 EN0306 Innehåll 0 Allmänna uppgifter... 2 0.1 Ämnesområde... 2 0.2 Statistikområde... 2 0.3 SOS-klassificering...

Läs mer

Härmed inbjuds ni att lämna anbud enligt nedan angivna förutsättningar.

Härmed inbjuds ni att lämna anbud enligt nedan angivna förutsättningar. KKV1000, v1.1, 2010-05-05 FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG 2011-11-28 Dnr 755/2011 1 (6) Förfrågningsunderlag, upphandling av elleverans till Konkurrensverkets lokaler på Torsgatan 11 i Stockholm 1. Inledning Härmed

Läs mer

FJÄRRANALYSPROGRAMMETS ANVÄNDARDEL

FJÄRRANALYSPROGRAMMETS ANVÄNDARDEL Programdirektiv - Användardelen 1 2011-04-06 Dnr 53/11 FJÄRRANALYSPROGRAMMETS ANVÄNDARDEL STÖD TILL ÖKAD ANVÄNDNING AV TEKNIK OCH METODER INOM DET NATIONELLA FJÄRRANALYSPROGRAMMET PERIODEN 2012-01-01 TILL

Läs mer

RFI Förmånsportal 1(5)

RFI Förmånsportal 1(5) 1.0 Inledning Skellefteå kommun efterfrågar synpunkter och information inför en eventuell upphandling av en Förmånsportal. Förmånsportalen kommer att upphandlas som en tjänst gentemot en avtalspart. En

Läs mer

Service Contract No. 3601/B2007.EEA.52942. Presentation vid Fjärranalysseminariet 2009 Erik Willén Metria

Service Contract No. 3601/B2007.EEA.52942. Presentation vid Fjärranalysseminariet 2009 Erik Willén Metria Service Contract No. 3601/B2007.EEA.52942 Presentation vid Fjärranalysseminariet 2009 Erik Willén Metria Global Monitoring for Environment and Security Services In-situ systems GMES Space systems Data

Läs mer

Upphandling av växtskötsel och fruktleverans

Upphandling av växtskötsel och fruktleverans Rapportnummer Datum 2009-03-09 Upphandling av växtskötsel och fruktleverans Upphandling av fruktleverans och växtskötsel Rapportnummer Diarienummer 09-629 ISSN 1650-9862 Författare Anna-Karin Hellsten

Läs mer

Solution Profiler. Tips till att publicera en framgångsrik lösning

Solution Profiler. Tips till att publicera en framgångsrik lösning Solution Profiler Tips till att publicera en framgångsrik lösning Innehållsförteckning Så här börjar du... 2 1. Grundinformation... 3 1.1 Lösningens namn... 3 1.2 Lösningens beskrivning... 3 1.3 Lösningens

Läs mer

Elektronisk fakturahantering

Elektronisk fakturahantering Elektronisk fakturahantering Vad är Elektronisk fakturahantering? Elektronisk fakturahantering som förkortas EFH är en tilläggsfunktion i MONITOR som tillhandahåller systemstöd för att scanna in och elektroniskt

Läs mer

Härmed inbjuds Ni att lämna anbud i enlighet med förutsättningarna i detta förfrågningsunderlag inklusive bilagor.

Härmed inbjuds Ni att lämna anbud i enlighet med förutsättningarna i detta förfrågningsunderlag inklusive bilagor. 2012-01-23 Dnr LiU-2010-01194 1(5) Förfrågningsunderlag Linköpings universitet genomför en förenklad upphandling avseende ett laminärflödestak, LAF tak, till ett nybyggt Translational Medicine Center forskningslaboratorium

Läs mer

Bilaga 5 Administration och kontroll

Bilaga 5 Administration och kontroll Administration och kontroll Administration och kontroll 2 (8) Innehåll 1 Allmänt 3 2 Administration och kontroll 4 2.1 Medverkan 4 2.2 Kvalitetsansvarig 4 2.3 Meddelande vid planerade arbeten 4 2.4 Rapporter

Läs mer

Användarmanual Upphandlingsverktyget OPIC tendsign ANBUDSGIVARE

Användarmanual Upphandlingsverktyget OPIC tendsign ANBUDSGIVARE Användarmanual Upphandlingsverktyget OPIC tendsign ANBUDSGIVARE OPIC tendsign anbudsgivarkonto Via anbudsgivarkontot så genomförs hela anbudsprocessen, från att titta på förfrågningsunderlag, skicka anbud,

Läs mer

Fordonsuthyrning och utbildningsplats med tillhörande tjänster

Fordonsuthyrning och utbildningsplats med tillhörande tjänster Förfrågan om information Fordonsuthyrning och utbildningsplats med tillhörande tjänster 1 Inledning... 2 1.1 RFI Förfrågan om information... 2 1.2 Om Säkerhetspolisen... 2 1.3 Syfte... 2 2 Administrativa

Läs mer

PRIVACY POLICY (5)

PRIVACY POLICY (5) 2018-05-24 1(5) PRIVACY POLICY Propoint behandlar alltid dina personuppgifter med största möjliga hänsyn till din integritet. Denna integritetspolicy förklarar hur vi samlar in och använder dina personuppgifter

Läs mer

Stadgan om flernivåstyre i Europa Instruktion för undertecknande

Stadgan om flernivåstyre i Europa Instruktion för undertecknande Stadgan om flernivåstyre i Europa Instruktion för undertecknande Den 3 april 2014 antog Regionkommittén stadgan om flernivåstyre och vi rekommenderar att alla lokala och regionala myndigheter i Europeiska

Läs mer

RFI ARKIVREDOVISNING. Kort beskrivning av Sydarkivera

RFI ARKIVREDOVISNING. Kort beskrivning av Sydarkivera RFI ARKIVREDOVISNING Kommunalförbundet Sydarkivera (Sydarkivera) inbjuder härmed till inlämnande av svar på denna RFI (Request for Information) avseende itstöd för arkivförteckning/arkivredovisning som

Läs mer

Säker läkemedelsanvändning för en bättre livskvalitet hos äldre

Säker läkemedelsanvändning för en bättre livskvalitet hos äldre SÄLMA Ⅱ Säker läkemedelsanvändning för en bättre livskvalitet hos äldre Kommuner, landsting och offentligt finansierade privata vårdgivare inbjuds att delta i ett nationellt förbättringsprojekt 2007. Gemensam

Läs mer

Bilaga 3a Ickefunktionella

Bilaga 3a Ickefunktionella Bilaga 3a Ickefunktionella krav stockholm.se Stadsledningskontoret Avdelningen för digital utveckling Ragnar Östbergs Plan 1 105 35 Stockholm Växel 08-508 29 000 www.stockholm.se Innehåll 1 Inledning 3

Läs mer

Request For Information (RFI)

Request For Information (RFI) Richard Boije Sida: 1 (6) Request For Information (RFI) Ansvarig: Richard Boije Datum 2017-01-23 Richard Boije Sida: 2 (6) 1 Organisation Åda... 3 2 Bakgrund och Syfte... 3 3 Mål... 4 4 RFI- Information...

Läs mer

Diarie Ange företagets kontaktperson för upphandlingen med namn, telefonnummer och epostadress.

Diarie Ange företagets kontaktperson för upphandlingen med namn, telefonnummer och epostadress. Karlstads inköpscentral Skallkrav Diarie 9909-14 Namn Nätverkstjänster Detta dokument är en kopia på upphandlingens elektroniska skallkravsformulär. Skallkravsformuläret ska besvaras elektroniskt genom

Läs mer

Så gör Vägledningen 24-timmarswebben dig till en bättre beställare. Funda Denizhan, Statskontoret Kommits 17 november, 2005

Så gör Vägledningen 24-timmarswebben dig till en bättre beställare. Funda Denizhan, Statskontoret Kommits 17 november, 2005 Så gör Vägledningen 24-timmarswebben dig till en bättre beställare Funda Denizhan, Statskontoret Kommits 17 november, 2005 Om IT och webb inte är en teknikfråga vad är det då? Är IT och webb en verksamhetsfråga?

Läs mer

Kriterieunderlag upphandling Förpackningsmaterial till livsmedel

Kriterieunderlag upphandling Förpackningsmaterial till livsmedel Ärendenummer Dokumentet skapades: 2011-12-29 17:03:53 Innehållsförteckning 1. ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER... 1 2. UPPHANDLINGSFÖRESKRIFTER... 2 3. KRAV PÅ LEVERANTÖR...4 4. KRAVSPECIFIKATION...6 5. KOMMERSIELLA

Läs mer

Datum Vår referens Sida Dnr: /9.72 1(5)

Datum Vår referens Sida Dnr: /9.72 1(5) KRAVSPECIFIKATION bilaga 1 Datum Vår referens Sida 2010-04-27 Dnr: 10-4333/9.72 1(5) Administrativa avdelningen Kravspecifikation webbaserad rättsdatabastjänst PTS har i sin verksamhet behov av en rättsdatabastjänst

Läs mer

Upphandling av arkitekttjänster. Diarienr 09-189

Upphandling av arkitekttjänster. Diarienr 09-189 Upphandling av arkitekttjänster Diarienr 09-189 Innehåll 1 Om PTS... 3 2 Bakgrund och syfte... 3 3 Ekonomisk kapacitet och intyg... 3 3.1 Registreringsbevis... 3 3.2 Skattekontroll... 3 3.3 Sanningsförsäkran...

Läs mer

Upphandling av mediebyrå för annonseringsaktiviteter i samband med avveckling av Svensk Kassaservice. Dnr /72

Upphandling av mediebyrå för annonseringsaktiviteter i samband med avveckling av Svensk Kassaservice. Dnr /72 Upphandling av mediebyrå för annonseringsaktiviteter i samband med avveckling av Svensk Kassaservice Dnr 08-160/72 Innehåll Upphandling av mediebyrå för annonseringsaktiviteter i samband med avveckling

Läs mer

Anvisningar till sökande

Anvisningar till sökande 1 (5) Datum 2014-01-23 Dnr: 2014-000190 Anvisningar till sökande Detta dokument är avsett som en hjälp till dig som ämnar lämna in en ansökan till Utlysning inom biogasprogrammet. Sista ansökningsdatum

Läs mer

Inbjudan att inkomma med anbudsansökan avseende busstrafik Avtalsområde S6 Linje 10

Inbjudan att inkomma med anbudsansökan avseende busstrafik Avtalsområde S6 Linje 10 Sidan 1 av 6 Inbjudan att inkomma med anbudsansökan avseende busstrafik Avtalsområde S6 Linje 10 Kommunalförbundet Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrlands län inbjuder härmed till ansökan om att delta

Läs mer

Upphandling av gardiner och textilier

Upphandling av gardiner och textilier Diarienummer 09-10474 Datum 2009-10-19 Upphandling av gardiner och textilier Förfrågningsunderlag Diarienummer 09-10474 Författare Lina Schött Post- och telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm 08-678 55

Läs mer

RYMD I VÄST. Ett initiativ av GKN och RUAG Space för Sveriges främsta rymdregion

RYMD I VÄST. Ett initiativ av GKN och RUAG Space för Sveriges främsta rymdregion RYMD I VÄST Ett initiativ av GKN och RUAG Space för Sveriges främsta rymdregion BAKGRUND Rymden är en internationell verksamhet och marknad Rymdens betydelse ökar, idag tagen för given Genom uthålliga

Läs mer

Projektbeskrivning OpenDataUmea

Projektbeskrivning OpenDataUmea Projektbeskrivning OpenDataUmea Projektets syfte Projekt OpenDataUmea kommer att realisera PSI-direktivet lokalt i Umeå kommun. Projektet kommer att publicera minst 10 dataset men kommer också att ta fram

Läs mer

ANSÖKAN OM LICENS. - tillhandahålla lokalt poolspel på hästar enligt 6 kap. 8 spellagen (2018:1138) ver 1.1. Uppgifter om sökanden

ANSÖKAN OM LICENS. - tillhandahålla lokalt poolspel på hästar enligt 6 kap. 8 spellagen (2018:1138) ver 1.1. Uppgifter om sökanden Datum Uppgifter om sökanden 1. Sökande Namn och associationsform Org.nr/personnummer E-post Postadress/Lägenhetsnummer Besöksadress Faktureringsadress Postnummer Ort Land Kontaktperson Uppgifter till den

Läs mer

ANSÖKNINGSANVISNINGAR / CIRKOS RESIDENSANSÖKNING 2015-2016

ANSÖKNINGSANVISNINGAR / CIRKOS RESIDENSANSÖKNING 2015-2016 1(5) ANSÖKNINGSANVISNINGAR / CIRKOS RESIDENSANSÖKNING 2015-2016 Vad ansöker man om och för vilken tid? I Cirkos residensansökning kan man ansöka om en 2-4 veckors residensperiod i Cirko, i Södervik i Helsingfors.

Läs mer

Integritetspolicy för webbplats

Integritetspolicy för webbplats Integritetspolicy för webbplats Euromaster förbinder sig att skydda integriteten för användare och besökare på webbplatsen. Detta dokument beskriver Euromasters rutiner för de personuppgifter som företaget

Läs mer

2 Pappersfullmakter/Skannade fullmakter

2 Pappersfullmakter/Skannade fullmakter 2014-12-18 2015-01-14 Frågor och svar 1 Fullmaktstyper 1.1 Vilka fullmaktstyper ska Fullmaktskollen hantera? Fullmaktskollen kommer initialt att utgå ifrån sex standardiserade fullmakter. Pappersfullmakter

Läs mer

Lathund till Elibs admingränssnitt 2.5

Lathund till Elibs admingränssnitt 2.5 Lathund till Elibs admingränssnitt 2.5 Ljudböcker Elin Ullman 1 Innehåll Detta dokument... 2 admin.elib.se... 2 Logga in... 2 Förlag... 2 Inställningar... 2 Förlagsprofil... 3 Hantera böcker... 4 Skapa

Läs mer

Förfrågningsunderlag. LEKRÄTT - Valfrihetssystemet enligt LOV. Om upphandling enligt LOV VÅRD & OMSORG - SOCIALFÖRVALTNINGEN

Förfrågningsunderlag. LEKRÄTT - Valfrihetssystemet enligt LOV. Om upphandling enligt LOV VÅRD & OMSORG - SOCIALFÖRVALTNINGEN Ansök an Om upphandling enligt LOV att bedriva hemtjänst i kommunerna Leksand och Rättvik Förfrågningsunderlag VÅRD & OMSORG - SOCIALFÖRVALTNINGEN Leksands kommun Rättviks kommun - Valfrihetssystemet enligt

Läs mer

Frågor och svar. (version )

Frågor och svar. (version ) Frågor och svar (version ) Fråga 1. Kan Ni närmare förklara vad det avses med e-tjänsteplattformen som en service (PaaS) där leverantören tillhandahåller servrar, lagring och tjänster? (1.2.2 Service,

Läs mer

DOM 2015-10-26 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-10-26 Meddelad i Stockholm Avdelning 04 DOM 2015-10-26 Meddelad i Stockholm Sida 1 (5) Mål nr 7369-15 KLAGANDE AA Sveriges Radio, Ekot 105 10 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Arbetsförmedlingens beslut den 28 augusti 2015 i ärende

Läs mer

Begäran av uppgifter om anslutningspunkter i fastigheter i fibernät per den 1 oktober 2008

Begäran av uppgifter om anslutningspunkter i fastigheter i fibernät per den 1 oktober 2008 Sänd frågeformuläret till: D.nr. 08-10187/23 PTSbredband@pts.se Begäran av uppgifter om anslutningspunkter i fastigheter i fibernät per den 1 oktober 2008 # Begäran gäller aktiva och inaktiva anslutningspunkter

Läs mer

Bilaga 4 - Mall för upphandlingskontrakt Upphandling av Färskt hängmörat kött

Bilaga 4 - Mall för upphandlingskontrakt Upphandling av Färskt hängmörat kött DIARIENR UE/120027 Bilaga 4 - Mall för upphandlingskontrakt Upphandling av Färskt hängmörat kött Anm: Texter med blå teckenfärg kommer att fastställas i samband med upprättande av upphandlingskontraktet.

Läs mer

STINT Personuppgiftspolicy. 1 Om STINT

STINT Personuppgiftspolicy. 1 Om STINT STINT Personuppgiftspolicy 1 Om STINT Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning, STINT, inrättades efter beslut av regering och riksdag år 1994 med ändamålet att främja internationalisering

Läs mer

Sida l (4) KAMMARRÄTTEN y^ ^^ r Mål nr 3647-15 I STOCKHOLM JJUIVI Avdelning 04 2015 "06- O 4 Meddelad i Stockholm

Sida l (4) KAMMARRÄTTEN y^ ^^ r Mål nr 3647-15 I STOCKHOLM JJUIVI Avdelning 04 2015 06- O 4 Meddelad i Stockholm Sida l (4) KAMMARRÄTTEN y^ ^^ r Mål nr 3647-15 I STOCKHOLM JJUIVI Avdelning 04 2015 "06- O 4 Meddelad i Stockholm KLAGANDE Maria Elowsson Nyhetsbyrån Siren Björns Trädgårdsgränd l 11621 Stockholm ÖVERKLAGAT

Läs mer

Utlysning: Medfinansiering EU-projekt

Utlysning: Medfinansiering EU-projekt EM4000 W-4.0, 2010-11-17 2016-04-26 1 (7) Utlysning: Medfinansiering EU-projekt Energimyndigheten utlyser 2 miljoner kronor för medfinansiering EUprojekt. I denna utlysning välkomnas projektförslag för

Läs mer

Sunet /7 SUNET

Sunet /7 SUNET Sunets unika datanät garanterar säker och stabil infrastruktur för datakommunikation till universitet, forskningsinstitut och många andra statliga institutioner. I världen av forskning och utbildning blir

Läs mer

2011-04-11. Anbudsförfrågan avseende produktion av NärLjus informations- och marknadsföringsmaterial

2011-04-11. Anbudsförfrågan avseende produktion av NärLjus informations- och marknadsföringsmaterial 2011-04-11 Anbudsförfrågan avseende produktion av NärLjus informations- och marknadsföringsmaterial Härmed inbjuds ni att inkomma med anbud avseende produktion av NärLjus informations- och marknadsföringsmaterial

Läs mer

KS 10 9 APRIL 2014. Öppna data i Uppsala kommun. Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta

KS 10 9 APRIL 2014. Öppna data i Uppsala kommun. Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta KS 10 9 APRIL 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Duvner Sara Landström Huss Maria Datum 2014-04-01 Diarienummer KSN-2014-0323 Kommunstyrelsen Öppna data i Uppsala kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Upphandling av grundläggande betaltjänster. Diarienummer 07-10977

Upphandling av grundläggande betaltjänster. Diarienummer 07-10977 Upphandling av grundläggande betaltjänster Diarienummer 07-10977 Innehåll 1. Om PTS... 3 2. Upphandlingens syfte... 3 3. Krav på anbudsgivaren... 4 3.1 Teknisk förmåga och kapacitet... 4 3.1.1 Underleverantörer...

Läs mer

Vårdval tandvård Västernorrland. Bilaga 2 Ansökan. Allmän barn- och ungdomstandvård. Version 2013-01-15

Vårdval tandvård Västernorrland. Bilaga 2 Ansökan. Allmän barn- och ungdomstandvård. Version 2013-01-15 Vårdval tandvård Västernorrland Bilaga 2 Ansökan Allmän barn- och ungdomstandvård Version 2013-01-15 1 1. Uppgifter om sökande Detta dokument ska besvaras och undertecknas av sökande. Namn på sökande Organisationsnummer:

Läs mer

ANSÖKAN OM ATT ÖPPNA METATRADER 4-KONTO FÖR FÖRETAG

ANSÖKAN OM ATT ÖPPNA METATRADER 4-KONTO FÖR FÖRETAG ANSÖKAN OM ATT ÖPPNA METATRADER 4-KONTO FÖR FÖRETAG INNAN DU BÖRJAR Med detta formulär ansöker du om ett MetaTrader 4-konto (MT4-konto) för företag. För att kunna fylla i ansökan korrekt behöver du ha

Läs mer

2011-06-07 2011-00306. Förfrågningsunderlag avseende upphandling av arkivkonsult

2011-06-07 2011-00306. Förfrågningsunderlag avseende upphandling av arkivkonsult Datum: Dnr: 2011-06-07 2011-00306 Förfrågningsunderlag avseende upphandling av arkivkonsult 1 INFORMATION OM UPPHANDLINGEN INLEDNING inbjuder härmed anbudsgivare att inkomma med anbud avseende konsulttjänst

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Göteborgs universitet (Svensk nationell datatjänst)

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Göteborgs universitet (Svensk nationell datatjänst) Datum Diarienr 2012-04-18 811-2011 Universitetsstyrelsen Göteborgs universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) av Göteborgs universitet (Svensk nationell datatjänst)

Läs mer

Enkät rörande grossistmarknaden för högkvalitativt tillträde dnr 14-12222

Enkät rörande grossistmarknaden för högkvalitativt tillträde dnr 14-12222 Post- och telestyrelsen hogkvalitetstilltrade@pts.se Stockholm den 21 januari 2015 Enkät rörande grossistmarknaden för högkvalitativt tillträde dnr 14-12222 Telenor Sverige AB:s svar på Post- och telestyrelsens

Läs mer

Datum 2013-09-18 1 (6) Antaget av Kommunstyrelsen 2013-11-14 17

Datum 2013-09-18 1 (6) Antaget av Kommunstyrelsen 2013-11-14 17 2013-09-18 1 (6) Sociala medier ger möjligheter till ökad öppenhet och dialog. Genom att använda sociala medier kan vi nå fler människor och fler målgrupper. Vi kan möta medborgarna på nya sätt och på

Läs mer

Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:8) om ansökan om tillstånd att bedriva öppenvårdsapotek;

Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:8) om ansökan om tillstånd att bedriva öppenvårdsapotek; Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2009:8) om ansökan om tillstånd att bedriva öppenvårdsapotek; Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta

Läs mer

När du deltar i en panelundersökning som vårt företag utför kan du känna dig säker på att eventuell personlig information stannar hos oss.

När du deltar i en panelundersökning som vårt företag utför kan du känna dig säker på att eventuell personlig information stannar hos oss. VISION CRITICAL COMMUNICATIONS INC. FÖRETAGETS INTEGRITETSPOLICY ÖVERSIKT Här hos Vision Critical Communications Inc. ("VCCI") är respekt för integriteten en viktig del av vårt åtagande gentemot klienter,

Läs mer

Inbjudan till RFI - Request for information

Inbjudan till RFI - Request for information samhällsskydd och beredskap RFI 1 (9) Inbjudan till RFI - Request for information Avseende drift-och investeringskostnader samt uppskattning av tidplan för att nå skarp drift av säker och tillgänglig mobil

Läs mer

2007 07 15 Vår ref Pär Trehörning. Yttrande Allmänhetens tillgång till handlingar från Europeiska gemenskapens institutioner KOM (2007) 185, slutlig

2007 07 15 Vår ref Pär Trehörning. Yttrande Allmänhetens tillgång till handlingar från Europeiska gemenskapens institutioner KOM (2007) 185, slutlig 2007 07 15 Vår ref Pär Trehörning EU-kommissionen Yttrande Allmänhetens tillgång till handlingar från Europeiska gemenskapens Det är viktigt att yttrandefrihet, tryckfrihet och offentlighet inte enbart

Läs mer

FONDEN FÖR INRE SÄKERHET Öppen utlysning inom nationellt mål 5.1 Förebygga och bekämpa brott samt specifikt mål 6 Risker och kriser

FONDEN FÖR INRE SÄKERHET Öppen utlysning inom nationellt mål 5.1 Förebygga och bekämpa brott samt specifikt mål 6 Risker och kriser 1 (6) Sekretariatet Fonden för inre säkerhet Datum Diarienr (åberopas) A296.608/2016 FONDEN FÖR INRE SÄKERHET 2014-2020 Öppen utlysning inom nationellt mål 5.1 Förebygga och bekämpa brott samt specifikt

Läs mer

BESLUT 1(7) Länsstyrelsen beslutar med stöd av 2 kap 14 KML att kostnaden skall betalas av Er.

BESLUT 1(7) Länsstyrelsen beslutar med stöd av 2 kap 14 KML att kostnaden skall betalas av Er. BESLUT 1(7) Vår referens Miljöavdelningen Kulturmiljösektionen Anders Wihlborg 040/044-25 22 77 Malmö stad Fastighetskontoret Att: Torbjörn Råberg 205 80 MALMÖ Tillstånd enligt lagen (1988:950) om kulturminnen

Läs mer

Stöd till innovatörer

Stöd till innovatörer UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-05-05 2017-02645 Reviderad Stöd till innovatörer En utlysning för organisationer som kan stödja innovatörer VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM - SWEDISH GOVERNMENTAL AGENCY

Läs mer

Copernicus. -och nya satelliter och sensorer i Sentinelprogrammet

Copernicus. -och nya satelliter och sensorer i Sentinelprogrammet Copernicus -och nya satelliter och sensorer i Sentinelprogrammet Geografiska Informationsbyrån -tre grundare Sara Wiman Tobias Edman Greger Lindeberg www.geografiskainformationsbyran.se Geografiska Informationsbyrån

Läs mer

Datum Vår referens Sida 2009-03-09 Dnr: 09-629/72 1(8) 1 Kravspecifikation för upphandling av växtskötsel och fruktleverans

Datum Vår referens Sida 2009-03-09 Dnr: 09-629/72 1(8) 1 Kravspecifikation för upphandling av växtskötsel och fruktleverans KRAVSPECIFIKATION Datum Vår referens Sida 2009-03-09 Dnr: 09-629/72 1(8) Administrativa avdelningen Anna-Karin Hellsten anna-karin.hellsten@pts.se 1 Kravspecifikation för upphandling av växtskötsel och

Läs mer

Oljeleveranser kommunvis redovisning

Oljeleveranser kommunvis redovisning Statistiska centralbyrån SCBDOK 3.2 1 (7) Oljeleveranser kommunvis redovisning 2009 EN0109 Innehåll 0 Allmänna uppgifter... 2 0.1 Ämnesområde... 2 0.2 Statistikområde... 2 0.3 SOS-klassificering... 2 0.4

Läs mer

Request for Information Kameratjänster

Request for Information Kameratjänster 37 Öppen/Unclassified Datum FMV Beteckning 2013-02-28 372157 1(5) Request for Information Kameratjänster 1 Inledning 1.1 Allmän information Detta dokument är en så kallad Request for Information (RFI)

Läs mer

Visma TendSign Anbudsgivare

Visma TendSign Anbudsgivare Användarmanual Visma TendSign Anbudsgivare VISMA COMMERCE + 46 13 47 47 500 tendsignsupport@visma.com www.tendsign.com Visma TendSign anbudsgivarkonto Visma TendSign är helt webbaserat. Som leverantör

Läs mer

Detta dokument beskriver hur du ansöker om ett ID06 konto hos Areff.

Detta dokument beskriver hur du ansöker om ett ID06 konto hos Areff. Ansökan ID06 konto För att kunna logga in och beställa ID06-kort måste ni först ansöka om ett ID06 konto hos Areff. Om företaget uppfyller kraven för ID06 så tar Areff fram ett Delgivningsbeslut, som skickas

Läs mer

2.3 För att ditt medlemskap skall beviljas måste du vara över 18 år och vara registrerad kund på Webbplatsen

2.3 För att ditt medlemskap skall beviljas måste du vara över 18 år och vara registrerad kund på Webbplatsen ALLMÄNNA VILLKOR FÖR SVENSKA SPELS MEDLEMSTJÄNSTER 1. ALLMÄNT 1.1 Detta avtal fastställer villkoren ( Allmänna Villkor ) för AB Svenska Spels ( Svenska Spel ) tillhandahållande av interaktiva tjänster

Läs mer

Riktlinjer för personuppgiftshantering AAKERMOUNT Marknadsutveckling AB

Riktlinjer för personuppgiftshantering AAKERMOUNT Marknadsutveckling AB Riktlinjer för personuppgiftshantering. 2018.05.21. AAKERMOUNT Marknadsutveckling AB Inledning AAKERMOUNT Marknadsutveckling AB (nedan AAKERMOUNT) värnar om den personliga integriteten för kunder, tänkbara

Läs mer

Läs denna sekretesspolicy innan du använder AbbVies webbplatser, eller skickar personlig information till oss.

Läs denna sekretesspolicy innan du använder AbbVies webbplatser, eller skickar personlig information till oss. SEKRETESSPOLICY Ikraftträdandedag: 16.10.2014 Denna sekretesspolicy förklarar hur vi hanterar den personliga information du förser oss med på webbplatser som kontrolleras av AbbVie (inklusive dess dotterbolag

Läs mer

Datum Vår referens Sida Dnr: (8)

Datum Vår referens Sida Dnr: (8) PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2008-04-01 Dnr: 08-1831 1(8) Administrativa avdelningen Charlotte Murray 08-678 55 16 charlotte.murray@pts.se Svar på inkomna frågor i upphandling av webbaserat system

Läs mer

Välkommen som medlem i ditt valda Affärsnätverk, Business Edition, Ladies Edition eller om du valt att bli medlem i båda nätverken.

Välkommen som medlem i ditt valda Affärsnätverk, Business Edition, Ladies Edition eller om du valt att bli medlem i båda nätverken. Välkommen som medlem i ditt valda Affärsnätverk, Business Edition, Ladies Edition eller om du valt att bli medlem i båda nätverken. Genom att acceptera medlemsvillkoren vilka du godkänner genom att både

Läs mer

ANSÖKAN OM LICENS. - tillhandahålla årlig landbaserad turnering i kortspel enligt 9 kap. 7 spellagen (2018:1138) ver 1.1. Uppgifter om sökanden

ANSÖKAN OM LICENS. - tillhandahålla årlig landbaserad turnering i kortspel enligt 9 kap. 7 spellagen (2018:1138) ver 1.1. Uppgifter om sökanden ANSÖKAN OM LICENS Datum Uppgifter om sökanden 1. Sökande Namn och associationsform Org.nr/personnummer Postadress/Lägenhetsnummer Besöksadress Faktureringsadress Postnummer Ort Land E-post Diarienummer

Läs mer

Ramverk för: Marknadsstudie. Datum: Företag: Brand : Kontaktperson: Uppgjord av: Copyright Pyramid Communication AB

Ramverk för: Marknadsstudie. Datum: Företag: Brand : Kontaktperson: Uppgjord av: Copyright Pyramid Communication AB Ramverk för: Marknadsstudie Datum: Företag: Brand : Kontaktperson: Uppgjord av: Copyright 2013. Pyramid Communication AB Lösningen är alltid kunskapens framsida Om du inte vet exakt var du befinner dig

Läs mer

Produktion och distribution av digitala ljudböcker

Produktion och distribution av digitala ljudböcker Produktion och distribution av digitala ljudböcker Kravspecifikation Version 2.3 2014-09-05 Materialet i denna kravspecifikation får användas i andra sammanhang endast efter samråd med Elib. Elib AB Box

Läs mer

Avtal/överenskommelse för leverans till K- samsök

Avtal/överenskommelse för leverans till K- samsök Avtal/överenskommelse Datum 2010-12-22 Dnr 130-2880-2008 Avdelning Informationsavdelningen Enhet Informationsutveckling/Ksamsök Författare Johan Carlström Avtal/överenskommelse för leverans till K- samsök

Läs mer

A) Upphandlingsföreskrifter Vindkraftverk 12KS/0282. A) Upphandlingsföreskrifter

A) Upphandlingsföreskrifter Vindkraftverk 12KS/0282. A) Upphandlingsföreskrifter 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 3 1.1 Benämningar 3 1.2 Omfattning 3 1.3 Avtalsform och antal leverantörer som tilldelas kontrakt 3 1.4 Upphandlingsförfarande 3 1.5 Förfrågningsunderlag 3 1.6 Tillhandahållande

Läs mer

Agera Affärsstöd Webb - integrerad lösning

Agera Affärsstöd Webb - integrerad lösning Agera Affärsstöd Webb - integrerad lösning Störst på lagom stora systemlösningar Vad är Agera Affärsstöd Webb? Montania har med utgångspunkt från det egenutvecklade affärssystemet Agera Affärsstöd 9 tagit

Läs mer

Dnr za

Dnr za 2019-01-29 Dnr za19.0008 Anbudsinbjudan upphandling av analys av intersektoriell rörlighet. Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) bjuder in intresserade och kvalificerade leverantörer att inkomma med

Läs mer

Avtal/överenskommelse för leverans till K- samsök

Avtal/överenskommelse för leverans till K- samsök Avtal/överenskommelse Datum 2012-10-** Dnr 159-1562-2012 Avdelning Informationsavdelningen Enhet Enheten för informationsutveckling Författare Johan Carlström Avtal/överenskommelse för leverans till K-

Läs mer

PERSONUPPGIFTSLAG. Den fysiska person som, efter förordnande av den personuppgiftsansvarige,

PERSONUPPGIFTSLAG. Den fysiska person som, efter förordnande av den personuppgiftsansvarige, PERSONUPPGIFTSLAG Syftet med lagen 1 Syftet med denna lag är att skydda människor mot att deras personliga integritet kränks genom behandling av personuppgifter. Avvikande bestämmelse i annan författning

Läs mer

Test av Metria Maps avseende Användbarhet och prestanda

Test av Metria Maps avseende Användbarhet och prestanda Test av Metria Maps avseende Användbarhet och prestanda Solgerd Tanzilli, Projektledare Tomas Rosendal, Testledare Xin He, Testare Lars Palm, Testare Anders Östman, Vetenskaplig ledare 1 Sammanfattning

Läs mer