Workstation Design Toolkit

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Workstation Design Toolkit"

Transkript

1 Ett resultat av projektet Lean & Green Production Navigator, VINNOVA Dr En guide till Workstation Design Toolkit Christian Bergman, Högskolan i Skövde Mer att läsa på

2 Översikt För att kunna ta fram effektiva och ergonomiska arbetsplatser som redan från början med stor sannolikhet uppfyller de krav som ställs, används Workstation Design Toolkit. Systemet består av tre komponenter. 1. Workstation Design Navigator Detta är en MS Excel-fil som guidar användaren genom en designprocess. Den hjälper arbetsplatsdesignern att bl.a identifiera användare till en arbetsplats och deras behov, ställa upp krav och utvärdera olika designlösningar. 2. Programvara för bildhantering: Med programvaror som exempelvis Google Picasa eller Adobe Bridge kan bilder som innehåller nyckelord sökas fram. Navigatorn talar om vilka nyckel ord som motsvarar de kravnivåer som har ställts på arbetsplatsen som utvecklas, och en sökning i programvaran visar de befintliga arbetsstationer som uppfyller dessa krav. Dessa lösningar kan tjäna som inspiration eller i bästa fall implementeras rakt av. 3. xps Tagger Denna Android-app för smartphones används för att dokumentera befintliga arbetsstationer och används troligen av auditörer snarare än arbetsplatsutformaren. Arbetsstationerna fotograferas och nyckelord eller taggar som motsvarar de xps-nivåer som uppnåtts i arbetsstationen skrivs till bildfilerna. Detta gör bilderna sökbara via dator program för att organisera digitalfoton. Bilderna förs sedan över till en mapp på en dator eller server och utgör då en sökbar databas av goda (och mindre bra) exempel på arbetsstationer.

3 Del I: Workstation Design Navigator Workstation Design Navigator, eller Navigatorn är en Excel-arbetsbok som steg för steg guidar arbetsplatsutformaren genom en strukturerad process. Tillsammans med xps Tagger och programvara för att söka bland foton får användaren hjälp att hitta goda exempel som uppfyller de krav som ställts upp. Den som vill fördjupa sig i tankarna bakom Navigatorn kan läsa Bergman mfl (2013) - se referenslistan på slutet av dokumentet. Navigatorn hjälper till att definiera syftet med arbetsplatsen identifiera olika användare av arbetsplatsen och deras behov, identifiera arbetsmoment och utrustning ställa upp krav på arbetsplatsen med hjälp av xps Assessment system söka fram befintliga lösningar som uppfyller de ställda kraven - (här kommer de två andra komponenterna in) jämföra och utvärdera olika lösningsförslag

4 Steg 1: Bakgrund, syfte Här upprättas ett kortfattat Mission statement för att reda ut begreppen. Vad ska göras på arbetsplatsen? Varför? Vilket syfte ska uppnås? Hur mäts framgång i detta projekt? Vad förväntas, vad är viktigt att uppnå? Vilka befintliga lösningar är kända? Steg 1b: Vilka berörs av arbetsplatsens utformning och vilka är deras krav? Vilka påverkas av den här arbetsplatsen? Montörer, reparatörer, de som står bredvid osv..? Vilka behov har de under olika faser av arbetsstationens livscykel? Här används fyra huvudtyper av användare (efter Janhager, 2005) som ledning. Exempel fås i verktyget. Det viktiga är inte att sätta rätt namn på rätt plats, utan att identifiera fler användare än bara operatören. Primary user: Den som använder arbetsplatsen för sitt huvudsakliga syfte (operatören?) Secondary user: Någon som arbetar vid arbetsplatsen men inte för dess huvudsakliga syfte, t.ex. service, städning. Steg 1: Definiera syfte och grundläggande information för projektet. Side-user: Någon som berörs av arbetsplatsen utan att använda den. Co-user: Någon som samarbetar med arbetsplatsen, t.ex. materialförsörjning? Diskutera med de identifierade användarna för att förstå deras behov och önskemål. Du kan också fylla i vilka som är bra att prata med för att hitta lösningar - experter inom olika områden, t.ex. ergonomer, framstående operatörer...? Projektledningsverktyg: Baserat på hur stor inflytande över projektet och hur stort personligt intresse som finns kan användare vara nyttiga att involvera i det fortsatta arbetet. De kan vara opinionsbildare som skapar intresse för projektet eller sitter på nödvändiga resurser. Matrisen identifierar fyra grupper: Steg 2: Identifiera användare och deras behov Högt inflytande och stort intresse - nyckelpersoner som bör involveras! Låg auktoritet och intresse: Minsta möjliga insats. Övriga: Håll uppdaterade.

5 Steg 2a: Identifiera utrustning Tabellen hjälper till att lista den utrustning som behövs för arbetsplatsen. Vilka arbetsmoment utförs? Värdeskapande moment går att välja ur en färdig lista. Tabellen hjälper också till att identifiera behov av tillbehör, exempelvis balansblock för tunga verktyg, tillgång till exempelvis elluttag och tryckluft, eller datorskärmar för presentation av instruktioner. Färgskalan visar var den största variationen finns; är det väldigt många olika typer av förpackningar eller verktyg kanske variationen kan minskas för ett enklare arbete och minskat platsbehov vid arbetsplatsen. Anpassning av verktyget Nedanför tabellen som visas i figuren finns en annan matris där man kan fylla i de verktyg som finns att tillgå för olika typer av arbetsmoment. Dessa kommer sedan upp i förslagsrutan.

6 Koppla användarnas behov mot xps Workstation Design Toolkit bygger mycket på xps-systemet. För att inte missa användarnas behov vid kravställningen av arbetsplatsen, så får du här försöka hitta kopplingar mellan de identifierade användarbehoven till xps-systemet. Den som är bekant med QFD eller House of Quality känner igen metodiken. De användare och behov som identifierades i steg 1 fylls automatiskt i kolumnera till vänster. Verkar de motsvara någon xps-kategori? Exempelvis, om någon uttrycker att Jag tycker inte om när det bullrar så överensstämmer detta väl med xps-kategorin Noise level within the area. Då får du ha lite extra koll när nivåerna i de kategorierna sätts, men du kan också söka fram färdiga exempel som förhoppningsvis svarar mot användarnas behov.

7 Steg 2b: Sätt kravnivåer med xps Assessment System xps Assessment System används vid bedömning av arbetsplatser utifrån både ett ergonomi- och effektivitetsperspektiv. Systemet i sin helhet består av 57 punkter och c:a 20 av dessa har i studier (Bäckstrand mfl 2013) bedömts kunna påverkas i någon utsträckning genom utformningen av arbetsplatsen. Genom att gå igenom dessa punkter som är förklarade i Navigatorn och sätta upp kravnivåer kan dessa krav med större sannolikhet mötas utan att arbetsplatsen behöver justeras i efterhand. Ibland krävs investeringar eller organisatoriska förutsättningar för att nå upp till de högsta nivåerna, men högre kravnivåer behöver inte alltid vara svårare att möta än lägre, med en genomtänkt design. Tillsammans med appen xps Tagger och programvara för bildsökning kan goda exempel sökas fram som visar hur kraven har mötts i tidigare arbetsplatser. I de fall en station byggs om kan nuvarande nivå fyllas i för jämförelse. I de fall nivån kan beräknas, hjälper Navigatorn till med detta.

8 Steg 3-4: Generera och utvärdera lösningar På denna sida sammanställs de xps-nivåer som har definierats till en kravspecifikation. Nu är det dags att börja jobba fram lösningar som uppfyller kraven. Om befintliga arbetsstationer har utvärderats med hjälp av xps Tagger och uppfyller de önskvärda nivåerna, kan bilder på dessa arbetsstationer nu sökas fram. Varje kategori och nivå har en kod som kan matas in i det program som söker i bilddatabasen för att visa ett urval arbetsstationer som kan tjäna som inspiration. Se Del II: Programvara för bildsökning för närmre beskrivning av hur denna process fungerar. Av bilderna som hittats, väljs de mest relevanta träffarna ut. Dessa kan exempelvis klistras in i Navigatorn och bedömas där. Försök kombinera de bästa lösningarna till en fungerande helhet. Om arbetsplatsen byggs av existerande, utvärderade lösningar, ökar sannolikheten att den nya arbetsplatsen blir godkänd. Glöm inte bort eventuella användarbehov som inte kopplats mot xps-systemet. Steg 5: Bygg och dokumentera Förhoppningsvis finns nu tillräckliga underlag för att ta fram en riktigt bra arbetsplats. Se över lösningen mot xps-kraven igen och utvärdera så gott det går. Bygg ev. enkla prototyper för att utvärdera. När arbetsplatsen med största sannolikhet uppfyller alla krav, bygg den och utvärdera för att få ännu ett inspirerande exempel till nästa bygge.

9 Del II: Programvara för bildsökning När bilder på arbetsplatser har taggats i xps Tagger och överförts till dator, används ett program för att söka fram bilder på arbetsplatser som uppfyller de kravnivåer som definierats i Navigatorn. Det finns en uppsjö av program för detta, några exempel är: Google Picasa (gratis) Adobe Bridge (ingår i Adobe CS-paketet) Här används Google Picasa. Vid installationen eller via inställningarna definieras om det ska söka igenom hela datorn eller bara de mappar du definierar. Det går även att få det att leta på en server. Se till att programmet letar i den mapp som bilderna från xps Tagger kopierats till. Läggs den i mappen Mina bilder är den automatiskt inkluderad. Exempel: Antag att du vill bygga en arbetsplats som är flexibel och snabbt kan byggas om. Detta motsvarar xps-kategori nr. 24, Station layout flexibility. Du vill hitta exempel på arbetsstationer som uppnått nivå L4. I sökrutan i programmet skriver du in koden XPS24L4. Skriver du bara XPS24 så hittar du alla bilder som är taggade i denna kategori, oavsett nivå. Hur du väljer att arbeta vidare med bilderna kan variera. De kan kopieras in i Navigatorn och utvärderas där, flyttas till en separat mapp för senare bearbetning, en grupp med projektnamnet kan skapas i Picasa för att lätt hittas senare...? Sökruta: Här skriver du in den tagg du söker efter, t.ex. XPS24L4 Verktyg>Mapphanterare: Du behöver inte leta efter rätt mapp när du söker i picasa. Se bara till att mappen med dina bilder är inkluderad i de mappar programmet söker i. Söktips: Om du skriver XPS2 kommer programmet att visa alla nivåer av kategorierna XPS2, XPS20, 21 osv. För att enbart visa alla nivåer i kategori 2, skriv XPS2L Var är bilden sparad? Markera en bild och använd Ctrl+Enter för att visa bilden i Windows utforskare / Finder i Mac. Visa existerande taggar i en bild, eller lägg till fler Beroende på inställningar i enheten som tog bilden, kan GPS-koordinater finnas som visar var bilden är tagen. Det går också att lägga till via karta här.

10 Del III: xps Tagger xps Tagger är en app för Android som dokumenterar arbetsplatser vid audit. Det är denna app som förser databasen med sökbara bilder som är till stöd när nya arbetsplatser ska utvecklas. Den används i huvudsak av auditörer, inte konstruktörer. Fotografera arbetsplatsen, märk upp foton med nivåer i xps-systemet. När bilderna överförs till datorn kommer de att vara sökbara med hjälp av programvaror som exempelvis Google Picasa eller Adobe Bridge. Detta hjälper arbetsplatsutformare att hitta goda exempel genom att söka upp bilder på arbetsplatser som uppnått den önskade nivån på exempelvis källsortering, fasaddesign eller ergonomi. Översikt - Så fungerar det i korthet: 1. Ta bilder av en arbetsplats.* 2. Markera de bilder som ska taggas med samma xps-nivåer. Namnge gruppen enligt var bilderna är tagna. 3. Tagga med relevanta xps-kategorier. Informationen lagras i bilden vilket gör den sökbar. 4. För över bilderna till datorn via delningsfunktionen eller med USB-kabel. Installation: Beskrivningen gäller Android v. 4. På din Android-enhet, gå in i Inställningar > Säkerhet. (I tidigare versioner av Android kan det finnas under Appar ) Leta upp Okända källor - tillåt installation av appar från okända källor. Ladda ner appen till din Android-enhet. Se länk i slutet av dokumentet. När filen laddats ner, klicka på Öppna, därefter på Verifiera och installera. *(Om foton i jpg-format redan finns att tillgå kan de via dator och USB-kabel manuellt överföras till mappen xps Tagger i rotkatalogen på din mobiltelefon/surfplatta för att tagga dem med xps Tagger.) Vad är en tag? Engelskans tag kan översättas med märke, etikett. I detta fall är det en kod motsvarande en viss xps-nivå som skrivs som filinformation i en jpg-bild så att den blir sökbar. Steg för steg-instruktioner: 1. Börja med att klicka på New Photo uppe till vänster för att aktivera kameran. 2. Ta tydliga bilder på en eller flera arbetsplatser. 3. Tryck tillbakaknappen på telefonen för att avsluta kameraläget och gå tillbaka till xps Tagger

11 4. Markera de bilder som hör till en och samma arbetsstation. 5. Knappen Add tags tänds. Klicka för att skapa en grupp bilder som alla taggas med samma nivåer. 6. Skriv in ett beskrivande namn på gruppen av bilder. Detta grupperar bilderna i appen och skapar ett filnamn som blir sökbart senare Nu kommer du in i xps-läget. Välj de kategorier som har utvärderats. Siffrorna till höger visar hur många kategorier som har taggats i bilden och hur många kategorier som finns under varje rubrik. För varje tag som läggs till, visas texten Tags added. Använd tillbakaknappen på telefonen för att gå tillbaka i menysystemet och lägga till fler kategorier. Klicka här för att titta på bilderna

12 När du är färdig, klicka på knappen Review Tags. här ligger alla grupper sparade och du kan fortsätta att lägga till eller byta ut taggar. Klicka på dela-ikonen för att maila bilderna eller ladda upp dem till en dropbox-mapp. Det går också att överföra dem manuellt till en dator via USB-kabel - leta i mappen xps Tagger i enhetens rotkatalog. När bilderna väl är i datorn kan t.ex. gratisprogrammet Picasa från Google användas för att söka efter bilder taggade med en viss nivå inom en viss kategori. Det underlättar att ha Navigatorn eller en översättningsnyckel för att veta taggarna, men systemet är uppbyggt så här: XPS18L4 XPS, Nummer på xps-kategorin, Nivå L0-L6 Referenser Länkar Bergman, C., Bäckstrand, G., Högberg, D. & Moestam, L. (2013). A tool to assist and evalute workstation design. In: Proceedings of NES 2013, 45th Nordic Ergonomics & Human Factors Society conference, Iceland, August Bäckstrand, G., Bergman, C., Högberg, D. & Moestam, L. (2013). Lean and its impact on workplace design. In: Proceedings of NES 2013, 45th Nordic Ergonomics & Human Factors Society conference, Iceland, August Janhager, J. (2005) User Consideration in Early Stages of Product Development Theories and Methods. Doktorsavhandling, KTH. Tillgänglig på get/diva2:7712/fulltext01 Workstation Design Toolkit Hela paketet kan laddas ner från RULA - Rapid Upper Limb Assessment En metod för att snabbt utvärdera ergonomi i överkroppen. Steg för steg-förklaring och utvärderingsformulär: Online-verktyg för utvärdering: NIOSH - Beräkna ergonomi vid lyft Steg för steg-förklaring och utvärderingsformulär:

13 Denna manual är ett delresultat inom Vinnovaprojektet Lean & Green Production Navigator Kontaktperson: Mer att läsa finns på För referens ange: Bergman, C. (2014). Manual till Workstation Design Toolkit. VINNOVAs Dr Mer att läsa på

ORDNA DINA BILDER. Var finns bilderna Var bör de finnas

ORDNA DINA BILDER. Var finns bilderna Var bör de finnas ORDNA DINA BILDER Var finns bilderna Var bör de finnas VAR ÄR MINA BILDER? Några råd till dej som inte kan hitta dina dokument och bilder eller som tycker att de finns på flera ställen och ändå vet du

Läs mer

Välkommen till Dropbox!

Välkommen till Dropbox! Lär dig att komma igång med Dropbox: 1 2 3 4 Skydda dina filer Ta med dina saker, var du än är Skicka stora filer Arbeta i filer tillsammans Välkommen till Dropbox! 1 Håll dina filer säkra Dropbox gör

Läs mer

Bilder Innehåll: Inledning Minneskort Ansluta kamera eller minneskort Föra över bilder, ett sätt Föra över bilder, ett a nnat sätt

Bilder Innehåll: Inledning Minneskort Ansluta kamera eller minneskort Föra över bilder, ett sätt Föra över bilder, ett a nnat sätt Bilder Innehåll: Inledning 1 Minneskort 1 Ansluta kamera eller minneskort 1 Föra över bilder, ett sätt 2 Föra över bilder, ett annat sätt 4 Var finns bilderna på datorn 6 Avslutning 6 Inledning 2 Välkommen

Läs mer

PHOCA GALLERY (v 3.2.3)

PHOCA GALLERY (v 3.2.3) Joomla Guide 2.5.11 PHOCA GALLERY Sida 1 av 37 PHOCA GALLERY (v 3.2.3) I denna guide får du veta mer om: Inledningen till PHOCA GALLERY: Vad är ett Phoca Gallery Phoca Gallery Kontrollpanelen Stegen i

Läs mer

Manual till DIKO 2012-10-19

Manual till DIKO 2012-10-19 Manual till DIKO 2012-10-19 Innehåll Manual till DIKO 2012-10-19... 1 1 Använda DIKO med en dator... 2 1.1 För att logga in i DIKO... 2 1.2 Dag... 3 1.3 Importera bilder... 4 1.4 Redigera bilder i samband

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Datum 2012-03-16 0.7. Installationsguide ROPA

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Datum 2012-03-16 0.7. Installationsguide ROPA samhällsskydd och beredskap 1 (10) Installationsguide ROPA samhällsskydd och beredskap 2 (10) Installationsguide ROPA ROPA version Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Avdelningen för utbildning,

Läs mer

Välkommen till Dropbox!

Välkommen till Dropbox! Lär dig hur du kommer igång med Dropbox: 1 2 3 4 Skydda dina filer Ta med dina saker, vart du än ska Skicka stora filer Arbeta med filer tillsammans Välkommen till Dropbox! 1 Håll dina filer säkra Dropbox

Läs mer

Guide för kunder med Nordea e-legitimation

Guide för kunder med Nordea e-legitimation Dok namn: Guide för kunder Typ: typ Sida: 1(24) Beslutsfattare: beslutsfattare Status: status Datum: 2013-04-10 Ägare: Servicedesk Version: 1.0 Guide för kunder med Nordea e-legitimation Innehåll Guide

Läs mer

KARLSTADS UNIVERSITETSBIBLIOTEK

KARLSTADS UNIVERSITETSBIBLIOTEK 1 (7) Guide till Zotero Med referenshanteringsprogrammet Zotero kan du enkelt samla dina referenser till böcker, artiklar m.m. och infoga källhänvisningar samt skapa litteraturlistor i MS Word, OpenOffice

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar

Lathund för att hantera kongresshandlingar Lathund för att hantera kongresshandlingar Dator MAC Inför och under kongressen 2013 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder en

Läs mer

Lär dig grunderna om Picasa

Lär dig grunderna om Picasa Lär dig grunderna om Picasa Välkommen till Picasa. I den här guiden får du lära dig att använda Picasa för att organisera och redigera dina foton. Picasa Programvara När du börjar, finns det 2 saker du

Läs mer

Så här funkar Föreningsliv

Så här funkar Föreningsliv Så här funkar Föreningsliv Logga in Logga in på den adress du fått skickat till dig via mail. Använd det lösenord och användarnamn som du tilldelats. Kom alltid ihåg att logga ut när du skrivit färdigt,

Läs mer

Lathund Office online

Lathund Office online Denna lathund lär dig det du behöver veta för att komma igång med Office online. Innehållet uppdateras löpande. I slutet av lathunden finner du övningar som hjälper dig att komma igång. Introduktion till

Läs mer

Installera din WordPress med 9 enkla steg

Installera din WordPress med 9 enkla steg Installera din WordPress med 9 enkla steg Den här artikeln förutsätter att du har satt upp en webbserver eller har köpt ett webbhotell där du kan placera din nya WordPress hemsida. Om du inte har det,

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar. Dator PC och Mac

Lathund för att hantera kongresshandlingar. Dator PC och Mac Lathund för att hantera kongresshandlingar Dator PC och Mac Inför och under kongressen 2015 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder

Läs mer

Installationsmanual ImageBank 2

Installationsmanual ImageBank 2 Installationsmanual ImageBank 2 INNEHÅLL Konventioner i manualen... 3 Uppmärksamhetssymboler... 3 Miljö och grundkrav... 4 Installera ImageBank MS SQL databas... 4 ImageBank Databas Configuration Wizard...

Läs mer

Referenshanteringsprogrammet

Referenshanteringsprogrammet Referenshanteringsprogrammet Åbo Akademis bibliotek referenshantering@abo.fi RefWorks Med hjälp av RefWorks kan du: Importera referenser från olika databaser och bibliotekskataloger och skapa en egen databas

Läs mer

Kom igång med TIS-Office

Kom igång med TIS-Office Kom igång med TIS-Office Denna guide hjälper dig att komma igång med TIS-Office, mer information om hur man använder programmet finns i manualer på TIS-Office CD-skivan och i den inbyggda hjälpfunktionen

Läs mer

Kodi Lathund UPPGIFT 22 TOBIAS GUSTAFSSON. TOBIAS GUSTAFSSON Tärna folkhögskola

Kodi Lathund UPPGIFT 22 TOBIAS GUSTAFSSON. TOBIAS GUSTAFSSON Tärna folkhögskola 2015 Kodi Lathund UPPGIFT 22 TOBIAS GUSTAFSSON TOBIAS GUSTAFSSON Tärna folkhögskola Kodi Lathund Det vi ska göra är att installera programvaran samt gå igenom inställningar för att få programmet att fungera

Läs mer

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110308. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110308. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se 1 Innehållsförteckning Tänk på! Sid 3 Logga in sid 4 Panel sid 5 Sidor och inlägg 1. Skapa eller redigera en sida eller inlägg

Läs mer

Referenshantering med Zotero Introduktion

Referenshantering med Zotero Introduktion Referenshantering med Zotero Introduktion Innehåll Om Zotero Att tänka på Installation Organisera ditt bibliotek Importera referenser Lägg in referenser manuellt Redigera referenser Etiketter (taggar)

Läs mer

Skapa din egen MediaWiki

Skapa din egen MediaWiki Skapa din egen MediaWiki Inledning och syfte I detta moment skall du installera en egen wiki (Mediawiki), som du skall konfigurera. Du har möjligheten att använda en egen wiki på din dator eller webbhotell

Läs mer

Karlstads universitetsbibliotek

Karlstads universitetsbibliotek Karlstads universitetsbibliotek 2015 Guide till Zotero Med referenshanteringsprogrammet Zotero kan du enkelt samla dina referenser till böcker, artiklar m.m. och infoga källhänvisningar samt skapa litteraturlistor

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE PC

INSTALLATIONSGUIDE PC INSTALLATIONSGUIDE PC TELE2 MOBILT INTERNET Den här guiden beskriver hur du kommer igång med Tele2 Mobilt Internet hur du installerar drivrutinerna samt kopplar upp på Internet. 2 SYSTEMKRAV För att kunna

Läs mer

Ordna dina bilder Åke Wilhelmsson 20 mars Några synpunkter och förklaringar innan du börjar organisera om dina bilder

Ordna dina bilder Åke Wilhelmsson 20 mars Några synpunkter och förklaringar innan du börjar organisera om dina bilder Ordna dina bilder Åke Wilhelmsson 20 mars 2017 Några synpunkter och förklaringar innan du börjar organisera om dina bilder Avsikten är INTE att ni måste gå hem och göra palatsrevolution i era datorer.

Läs mer

Börja här. Justera bläckpatronerna utan en dator. Svenska

Börja här. Justera bläckpatronerna utan en dator. Svenska Börja här Justera bläckpatronerna utan en dator Se till att du har följt instruktionerna på sidan Inställningar så att maskinvaran är installerad. Fortsätt med följande steg för att optimera utskriftskvaliteten.

Läs mer

Mer information om RefWorks, andra referenshanteringsprogram och hur man refererar hittar du på Linköpings universitetsbiblioteks webbsidor.

Mer information om RefWorks, andra referenshanteringsprogram och hur man refererar hittar du på Linköpings universitetsbiblioteks webbsidor. Guide till RefWorks För att förenkla hanteringen av referenser och referenslistor finns det flera olika verktyg, s.k. referenshanteringsprogram. Med dem kan du samla, organisera och presentera dina referenser.

Läs mer

STEG 1 Samla referenser till ditt EndNote-bibliotek

STEG 1 Samla referenser till ditt EndNote-bibliotek Version X6 Notera att du kan använda EndNote tillsammans med antingen OpenOffice (gäller dock ej Mac) eller Microsoft Word, men du kan inte växla mellan de två ordbehandlings-programmen, ett dokument skapat

Läs mer

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5.

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5. Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning...2 Koppling av mobiltelefonen / pekplatta till systemet...2 Ladda Office 365 till egen dator...2 Tema...2 Outlook (e-post)... 2 E-post inställningar...2

Läs mer

Lathund för Svenskt Näringsliv

Lathund för Svenskt Näringsliv Lathund för Svenskt Näringsliv OneDrive OneDrive... 3 Vad är fördelarna med OneDrive för dig som användare?... 3 Skapa OneDrive-konto... 4 Kom åt OneDrive på olika enheter... 6 Via appar på datorn... 6

Läs mer

Installationsanvisning för Su Officemallar 2003 För PC

Installationsanvisning för Su Officemallar 2003 För PC 1 (11) INSTALLATIONSANVISNING MS Office 2003 - Windows 2013-11-26 Installationsanvisning för Su Officemallar 2003 För PC Word och PowerPoint Innehållsförteckning Var hittar jag Su Officemallar?... 2 Är

Läs mer

Sjukhusbiblioteket i Karlstad, september 2012, Modifierad av Linköpings universitetsbibliotek tisdag den 11 december 2018

Sjukhusbiblioteket i Karlstad, september 2012, Modifierad av Linköpings universitetsbibliotek tisdag den 11 december 2018 Guide till Mendeley I denna guide utgår vi från en dator med Windows 10 och MS Word 2016 samt från en dator med macos 10.11 (El Capitan) och MS Word 2016. OBS!: Mendeley stödjer inte alltid de senaste

Läs mer

Inledning...5. Systemkrav...7. För Windows...9

Inledning...5. Systemkrav...7. För Windows...9 Innehållsförteckning Inledning.....................................5 Systemkrav...................................7 För Windows...................................9 Installera Photo Print För skrivare med

Läs mer

Komma igång med OneD. Allt på en plats

Komma igång med OneD. Allt på en plats Komma igång med OneD Allt på en plats I Windows 8.1 och Windows RT 8.1 kan du enkelt spara dina filer på OneDrive så att du kan nå dem från alla dina enheter, till exempel din dator, surfplatta eller telefon.

Läs mer

Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC

Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC 1 (9) INSTALLATIONSANVISNING MS Office 2013 - Windows 2013-11-26 Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC Word och PowerPoint Innehållsförteckning Var hittar jag Su Officemallar?... 2 Är

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar

Lathund för att hantera kongresshandlingar Lathund för att hantera kongresshandlingar Dator PC Inför och under kongressen 2013 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder en dator/pc

Läs mer

MÖTEN PÅ DISTANS Jitsi Meet Skype mikrofon och webbkamera Jitsi Meet

MÖTEN PÅ DISTANS Jitsi Meet Skype mikrofon och webbkamera Jitsi Meet MÖTEN PÅ DISTANS Det är ett uttalat mål inom Equmeniakyrkan att vi ska minska vårt resande. Ett bra första steg mot det målet är att ha möten på distans via videosamtal. Samma teknik kan också vara användbar

Läs mer

Uppdateringsguide 200X.X => 2010.1

Uppdateringsguide 200X.X => 2010.1 Uppdateringsguide 200X.X => 2010.1 Inledning Från och med version 2010.1 finns möjlighet att installera Tidbok på en server och sedan låta alla användare jobba mot denna installation I detta dokument finns

Läs mer

Installationsanvisning för LUQSUS version 2.0

Installationsanvisning för LUQSUS version 2.0 Avd. för arbets-och miljömedicin & Inst. för psykologi, Lunds universitet Installationsanvisning för LUQSUS version 2.0 Systemkrav Innan du börjar installationen bör du kontrollera att operativsystem och

Läs mer

Guide till Zotero för Ersta Sköndal Bräcke högskola. Senast ändrad

Guide till Zotero för Ersta Sköndal Bräcke högskola. Senast ändrad Guide till Zotero för Ersta Sköndal Bräcke högskola Senast ändrad 2018-03-14 1 Innehållsförteckning Guide till Zotero... 1 Hur gör man?... 3 Samla referenser... 5 Att spara en referens... 5 Att spara en

Läs mer

Referenshantering med Zotero 1

Referenshantering med Zotero 1 Referenshantering med Zotero 1 Introduktion Innehåll Introduktion... 1 Installation av Zotero, connector och plug-in... 2 Inställningar i Zotero... 2 Importera referenser till ditt Zoterobibliotek... 3

Läs mer

HIR-Växt- Näsgård Karta. HIR-Växt och Näsgård Karta

HIR-Växt- Näsgård Karta. HIR-Växt och Näsgård Karta HIR-Växt och Näsgård Karta Allmänt Denna instruktion visar hur du kan presentera uppgifter från HIRVäxt på en karta i Näsgård Karta Advicer. Mer ingående instruktioner om t.ex. import av kartor, kart redigering,

Läs mer

Välkommen! Lycka till! ecampus min väg till KNX

Välkommen! Lycka till! ecampus min väg till KNX ecampus min väg till KNX Välkommen! Här följer en guide till hur man påegen hand med en dator och Internetåtkomst kan lära sig grunderna för KNX och hur verktyget ETS fungerar Lycka till! Sida nr. 1 Innehåll

Läs mer

Instruktioner för användning av Accessapplikationen till uppföljning av skyddsvärda arter kärlväxter samt AnnexIIkärlväxter

Instruktioner för användning av Accessapplikationen till uppföljning av skyddsvärda arter kärlväxter samt AnnexIIkärlväxter Instruktioner för användning av Accessapplikationen till uppföljning av skyddsvärda arter kärlväxter samt AnnexIIkärlväxter Mats Blomqvist, HAFOK AB & Tobias Ekendahl, Länsstyrelsen i Jämtland Version

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL HUR INSTALLERA JAG MOBILEPASS PÅ MIN TELEFON ELLER WINDOWS DATOR

ANVÄNDARMANUAL HUR INSTALLERA JAG MOBILEPASS PÅ MIN TELEFON ELLER WINDOWS DATOR ANVÄNDARMANUAL HUR INSTALLERA JAG MOBILEPASS PÅ MIN TELEFON ELLER WINDOWS DATOR Dokumentet beskriver hur anställda på Region Halland, samt externa samarbetspartners, installera sin MobilePASS app. Utfärdat

Läs mer

Version X6 Fler tips

Version X6 Fler tips Version X6 Fler tips Jobba i ditt EndNote-bibliotek Hantera PDF:er För att använda dig av den automatiska Find fulltext-funktionen, markera den eller de referenser du vill söka fulltext för och välj References

Läs mer

Symprint Snabbstartsguide

Symprint Snabbstartsguide Symprint Snabbstartsguide Artikelnummer: 12020, 12021, 12022 v.1 0.10 1 Innehåll Välkommen till SymPrint... 3 Installation av medföljande mjukvara:... 3 Komma igång... 4 Skapa nytt dokument från mall...

Läs mer

Office 365. Vad är det?

Office 365. Vad är det? Office 365 Vad är det? Vad är Office 365? Om du sparar i Office 365 kommer du kunna fortsätta med ditt arbete var du än är så länge du har tillgång till en dator, en smartphone eller en surfplatta och

Läs mer

Användarmanual för Content tool version 7.5

Användarmanual för Content tool version 7.5 Användarmanual för Content tool version 7.5 TM WEB Express AB Manual Content tool 7.5 Sid 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 OM PUBLICERINGSVERKTYGET... 3 1.1 ALLMÄNT... 3 2 ÖVERSIKT... 3 3 ALLMÄNT OM WEBBSIDAN

Läs mer

BaraTrav Prenumeration och Installation Version 1.3.4

BaraTrav Prenumeration och Installation Version 1.3.4 BaraTrav Prenumeration och Installation Version 1.3.4 Prenumeration För att kunna använda BaraTrav behöver du en prenumeration. Den skapar du på BaraTrav.se. Du behöver registrera namn och adressuppgifter.

Läs mer

Lathund för att arbeta med pdf

Lathund för att arbeta med pdf Lathund för att arbeta med pdf Till Riksstämman 2016 är alla handlingar digitala, närmare bestämt i PDF-format. I den här lathunden får du som använder en PC/Mac tips och råd om hur du lättast går tillväga

Läs mer

Bildbaskontoret Version 2

Bildbaskontoret Version 2 Bildfabriken Bildbaskontoret Version 2 BRUKSANVISNING Beställning och support: Trollreda Resurscenter info@trollreda.se Rev D 05-02-01 Innehållsförteckning 2 Introduktion... 3 Utrustning... 3 Om bildbaser...

Läs mer

Lathund för Novell Filr

Lathund för Novell Filr 1(57) Stadsledningsförvaltningen IT-avdelningen Lathund för Novell Filr 2(57) Innehåll 1. Introduktion... 4 2. Termer... 4 3. Icke tillåtna tecken i filnamn... 4 4. ipad... 5 4.1 Installation... 5 4.2

Läs mer

Snabbstartsguide. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona här är alltid synliga. Högerklicka på ett kommando om du vill lägga till det här.

Snabbstartsguide. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona här är alltid synliga. Högerklicka på ett kommando om du vill lägga till det här. Snabbstartsguide Microsoft Word 2013 ser annorlunda ut jämfört med tidigare versioner, så vi har skapat den här guiden så att du så snabbt som möjligt ska komma igång. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona

Läs mer

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR. Arbeta med video i Windows Live Movie Maker

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR. Arbeta med video i Windows Live Movie Maker DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR Arbeta med video i Windows Live Movie Maker 1 Introduktion Följande guide beskriver hur man går tillväga för att hämta in, redigera och färdigställa video med Windows Movie

Läs mer

Så kör du Android-appar i Windows eller Mac OS!

Så kör du Android-appar i Windows eller Mac OS! Så kör du Android-appar i Windows eller Mac OS! 7 Hämta appar från Google Play 7 Kom igång helt gratis 7 Här är verktygen du behöver. Bluestacks gör din dator till en Android-platta Det finns många kul

Läs mer

En trevlig form av utskrift från Disgen är en grafisk antavla med foton.

En trevlig form av utskrift från Disgen är en grafisk antavla med foton. Antavla med foton 10 En trevlig form av utskrift från Disgen är en grafisk antavla med foton. Bild 10 1. Min dotter Cecilias antavla. Designa sidan Det underlättar om man tänker igenom hur man vill att

Läs mer

Manual HSB Webb brf 2004 03 23

Manual HSB Webb brf 2004 03 23 TERMINOLOGI I Polopoly används ett antal grundläggande begrepp för publicering och hantering av information, eller innehåll som det också benämns. Nedan följer en kort genomgång av denna grundläggande

Läs mer

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering.

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Uppdatera Mobilus Professional till version 3.1.2 Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Mobilus Digital Rehab AB * Filen MP.exe (Mobilus programmet) får inte användas

Läs mer

Uppdatera Mobilus Professional till version 3.2.1. * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering.

Uppdatera Mobilus Professional till version 3.2.1. * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Uppdatera Mobilus Professional till version 3.2.1 Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Mobilus Digital Rehab AB * Filen MP.exe (Mobilus programmet) får inte användas

Läs mer

Stackning av bilder JAN NILSSON

Stackning av bilder JAN NILSSON Svensk Mykologisk Tidskrift 30 (3): 51 55, 2009 Stackning av bilder TEKNIK JAN NILSSON Abstract Image stacking. A short presentation of the software "CombineZP" which is designed to process stacks of digital

Läs mer

Kursvärdering. Denna manual beskriver hur du kan skapa en mapp i Fronter som heter Kursvärdering där du ladda upp reslutat från kursutvärderingar.

Kursvärdering. Denna manual beskriver hur du kan skapa en mapp i Fronter som heter Kursvärdering där du ladda upp reslutat från kursutvärderingar. Kursvärdering Denna manual beskriver hur du kan skapa en mapp i Fronter som heter Kursvärdering där du ladda upp reslutat från kursutvärderingar. Här finns även tips på några olika sätt att skapa en kursvärdering

Läs mer

Överflyttning av värld

Överflyttning av värld Överflyttning av värld Step by step Detta dokument beskriver hur du sparar ned din värld till USB eller Google Drive och tillbaka till din dator hemma så du kan fortsätta spela! Eller varför inte om du

Läs mer

steg! första Gör din fotobok i 10 enkla Snabba instruktioner För Windows 7.4 och nyare versioner Välj ut dina bästa foton. Öppna fotoboksprogrammet.

steg! första Gör din fotobok i 10 enkla Snabba instruktioner För Windows 7.4 och nyare versioner Välj ut dina bästa foton. Öppna fotoboksprogrammet. Snabba instruktioner För Windows 7.4 och nyare versioner Gör din första fotobok i 10 enkla steg! 1 Välj ut dina bästa foton. Välj ut de bilder du vill använda och placera dem i en separat mapp på datorn

Läs mer

Verktyg för samarbete mellan lärare. Digitalt mediearkiv Lektionsmixer Personlig mapp

Verktyg för samarbete mellan lärare. Digitalt mediearkiv Lektionsmixer Personlig mapp Verktyg för samarbete mellan lärare Digitalt mediearkiv Lektionsmixer Personlig mapp Digitalt mediearkiv Tusentals läroobjekt video, audio, bilder, grafik, animationer Taggarna forklarar objektet och dess

Läs mer

Installation av Sjökort för MarineNavigator via nedladdning

Installation av Sjökort för MarineNavigator via nedladdning Installation av Sjökort för MarineNavigator via nedladdning Detta dokument beskriver nedladdning av sjökort till Androidappen MarineNavigator som köps på Google Play Store. Dokumentet visar hur du laddar

Läs mer

För att kunna använda konsulentuppsättningarna, skall på varje enskild dator göras följande inställningar.

För att kunna använda konsulentuppsättningarna, skall på varje enskild dator göras följande inställningar. Gemensam uppsättning för rådgivare I Näsgård Karta Advicer, är det en särskild funktion som gör det möjligt att dela gemensamma uppsättningar mellan alla användare. Du kan t.ex. dela uppsättning för: 1.

Läs mer

Manual C3 BMS för Android-telefoner

Manual C3 BMS för Android-telefoner - för dig som gillar ovanliga fåglar 2012-09-24 Manual C3 BMS för Android-telefoner Hur fungerar det? Larmsystemet består av en server och databas i Stockholm samt applikationen C3 BMS i telefonen. Trafiken

Läs mer

Så här fungerar Version 21 okt - 2013

Så här fungerar Version 21 okt - 2013 Så här fungerar Version 21 okt - 2013 Jag Vill används som väljare kring många vardagliga situationer. T ex att välja aktivitet, välja utflyktsmål osv. Jag Vill används som ett enkelt trycka-hända program,

Läs mer

med Office 365 i Dynamics NAV 2015

med Office 365 i Dynamics NAV 2015 Arbeta Arbeta med med Office 365 i Dynamics NAV 2015 Office 365 i Dynamics NAV 2015. - En guide för att enkelt komma igång Innehåll Kom igång med Office 365 i Dynamics NAV 2015... 1 Använd Word i Dynamics

Läs mer

Intressepunkter / Points Of Interest på DNX5170BTS

Intressepunkter / Points Of Interest på DNX5170BTS Intressepunkter / Points Of Interest på DNX5170BTS Manual för Intressepunkter /Points Of Interest (POI) för din Kenwood enhet. Innehåll Grundläggande förutsättningar... 1 Ladda ner Points of Interest databas...

Läs mer

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2)

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 1 Instruktioner Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 2. Logga in (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 4. Skapa/redigera sidor (SIDA 3) 41. Lägg till ny sida (SIDA 3) 42. Avancerat (SIDA 4) 5. Texteditor (SIDA

Läs mer

1 Installationsinstruktioner

1 Installationsinstruktioner 1 Installationsinstruktioner 1.1 Förbereda installationen Kontrollera systemkraven. Försäkra dig om att din dators hårdvara uppfyller de systemkrav som är specificerade. Vid installering av Engineering

Läs mer

Så delar du filer. utan att bli övervakad LAJKA-GUIDE

Så delar du filer. utan att bli övervakad LAJKA-GUIDE Så delar du filer utan att bli övervakad 7 Gratisalternativ till dyra molntjänster 7 Skyddar dig mot NSA-spioneri 7 Så funkar Bittorrent Sync. Dela filer utan att bli övervakad Tycker du att nätdiskar

Läs mer

Installationsmanual ImageBank 2

Installationsmanual ImageBank 2 Document information ID: P001 Appendix D Rev: 3 Author: Ingvar Falconer Product nr: Title: Reviewed by: Approved by: P001 Installation Manual Product name: Tomas von Peltzer Date: 2014-10-22 Sign: Mattias

Läs mer

Kortmanual för bildredigeringsprogrammet PICASA 2

Kortmanual för bildredigeringsprogrammet PICASA 2 Kortmanual för bildredigeringsprogrammet PICASA 2 Förord Det finns många program för att bearbeta digitala foton. Många är kostsamma och används professionellt, andra är billigare och mindre avancerade

Läs mer

Så här installerar du Friluftskartan pro på din dator

Så här installerar du Friluftskartan pro på din dator Så här installerar du Friluftskartan pro på din dator Innan nedanstående påbörjas bör du kontrollera att du har följande: - Kompatibel Garmin-GPS. - Windowsdator med tillgång till Internet - Minimum 500

Läs mer

Hämta via databaser Se Hämta referenser från databaser.

Hämta via databaser Se Hämta referenser från databaser. Guide till RefWorks Denna guide beskriver kort hur du kommer igång med RefWorks, hur du importerar referenser till RefWorks, delar dina referenser med andra samt hur du refererar och skapar referenslistor.

Läs mer

Office 365 Kompetens 2014 / MB

Office 365 Kompetens 2014 / MB Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning...2 Koppling av mobiltelefonen / pekplatta till systemet...2 Tema...2 E-post... 2 E-post inställningar (signatur)...2 E-posthistorik samt sökning...3

Läs mer

Handicom. Symbol for Windows. Encyklopedi. Version 3.4

Handicom. Symbol for Windows. Encyklopedi. Version 3.4 Handicom Symbol for Windows Encyklopedi Version 3.4 Handicom, Nederländerna/Frölunda Data AB 2009 Innehåll Installation och licenser...2 1. Inledning...4 1.1 Vad är Encyklopedi?...4 2. Encyklopedis huvudmeny...5

Läs mer

Full koll på taggar i OS X Mavericks

Full koll på taggar i OS X Mavericks Full koll på taggar i OS X Mavericks 7 Snabbaste sättet att hålla koll på filer 7 Synkronisera taggarna via icloud 7 Nå taggarna med kortkommandon Så använder du Finders taggar i OS X Mavericks En kul

Läs mer

Innehållsförteckning Förutsättningar... 2 Installation av Google Authenticator på iphone... 3 Installation av Google Authenticator på Android...

Innehållsförteckning Förutsättningar... 2 Installation av Google Authenticator på iphone... 3 Installation av Google Authenticator på Android... Säker inloggning Innehållsförteckning Förutsättningar... 2 Installation av Google Authenticator på iphone... 3 Installation av Google Authenticator på Android... 6 Installation av Microsoft Authenticator

Läs mer

Tillämpad programmering CASE 1: HTML. Ditt namn

Tillämpad programmering CASE 1: HTML. Ditt namn Tillämpad programmering CASE 1: HTML Ditt namn 18 [HTML] Din handledare vill se din skicklighet i att använda HTML-koden. Du ska utveckla en webbplats om ditt intresse, inriktning eller gymnasiearbete.

Läs mer

Installationsanvisning från Visma Spcs. Visma löneprogram. Innehåll. Inledning

Installationsanvisning från Visma Spcs. Visma löneprogram. Innehåll. Inledning Installationsanvisning från Visma Spcs Visma löneprogram Innehåll Inledning... 1 Standardinstallation... 2 Steg 1... 2 Steg 2... 2 Steg 3... 3 Steg 4... 3 Steg 5... 3 Steg 6... 4 Installation på arbetsstation...

Läs mer

Så här hanterar du MEDIAFILER i Jag Vill...

Så här hanterar du MEDIAFILER i Jag Vill... Så här hanterar du MEDIAFILER i Jag Vill... 1 oktober 01 Jag Vill har 8 rutor i när du startar det. Varje ruta innehåller en bild (jpg eller png) och en ljudfil (wav). Ljudet spelas upp när man klickar

Läs mer

Projektpresentation Leen & Green Production Navigator-step 2 (huvudprojektet)

Projektpresentation Leen & Green Production Navigator-step 2 (huvudprojektet) DENNA PRESENTATION ÄR ETT UTDRAG FRÅN INLEDANDE WORKSHOP INOM PROJEKTET LEAN & GREEN PRODUCTION NAVIGATOR. Projektpresentation Leen & Green Production Navigator-step 2 (huvudprojektet) Kontaktpersoner:

Läs mer

Bevaka vetenskapliga tidskrifter med hjälp av RSS

Bevaka vetenskapliga tidskrifter med hjälp av RSS Bevaka vetenskapliga tidskrifter med hjälp av RSS Vad ska jag lära mig? Att använda en RSS-läsare, t ex Google Reader Bevaka nya tidskriftsartiklar inom ditt ämne Prenumerera på innehållsförteckningar

Läs mer

Elmia Mässkatalog för PocketPC

Elmia Mässkatalog för PocketPC Elmia Mässkatalog för PocketPC Version 1.1 Licensinformation... 2 Systemkrav... 2 Installation... 2 Kom igång... 3 Utställare A-Ö... 4 Sök utställare... 5 Sök Produkt... 6 Företagsinformation... 7 Mina

Läs mer

Välkommen till Capture.

Välkommen till Capture. Välkommen till Capture http://capture-app.com Välkommen till Capture! Med Capture kan du spara, se och dela dina bilder och videor på alla dina enheter mobil, surfplatta och PC/ Mac. När du har laddat

Läs mer

Wordpress. Kom ihåg att spara sidan ofta, du sparar här. Skapa ny sida. + Nytt högst upp på sidan sida. Klistra in text lilla T

Wordpress. Kom ihåg att spara sidan ofta, du sparar här. Skapa ny sida. + Nytt högst upp på sidan sida. Klistra in text lilla T Wordpress Om ni vill ha någonting på startsidan på www.heby.se eller på intranätet - skicka ett mail till webmaster@heby.se och skriv vad som ska läggas in på startsidan. Även om ni har behörighet så ska

Läs mer

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110319. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110319. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se 1 Innehållsförteckning Tänk på! Sid 3 Logga in sid 4 Panel sid 5 Sidor och inlägg 1. Skapa eller redigera en sida eller inlägg

Läs mer

Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1

Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1 Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1 Viktig information gällande installation Från version 12.2 av Hogia Personal krävs Microsoft.Net Framework 3.5 SP1 för att installation skall

Läs mer

Väl installerat får du en ikon som du förhoppningsvis också hittar Så du klickar på den och startar upp programmet:

Väl installerat får du en ikon som du förhoppningsvis också hittar Så du klickar på den och startar upp programmet: Privat dator Ruter rapportering. För att kunna rapportera en tävling till Svensk Bridge behövs en s.k. FTP-klient. I de flesta fall kan en sådan sättas upp med Utforskaren som medföljer alla varianter

Läs mer

Hämta appar. Hämta appar innehåller information om vilka P&G-appar du behöver och hur du ställer in dem rätt.

Hämta appar. Hämta appar innehåller information om vilka P&G-appar du behöver och hur du ställer in dem rätt. Hämta appar Hämta appar innehåller information om vilka P&G-appar du behöver och hur du ställer in dem rätt. #1 Hämta appar Program #2 1. Den utrustning du behöver 2. Förutsättningar 3. Ställ in P&G-e-post

Läs mer

OBS!!! Anslut ej USB kabeln till dator eller GPS innan du först har installerat drivrutinerna för USB kabeln i din dator.

OBS!!! Anslut ej USB kabeln till dator eller GPS innan du först har installerat drivrutinerna för USB kabeln i din dator. Navirad User Tool 3,7 Manual för GPS 1 Easy, GPS 2, GPS 4 samt Navirad Elite. Du kan ladda ner programmet från följande websida: Leta upp fliken Download och följ instruktionerna. http://www.tmobilteknik.com

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

DDS-CAD. Installation av student-/demolicens

DDS-CAD. Installation av student-/demolicens S DDS-CAD Installation av student-/demolicens Användande av DDS-CAD är skyddat via licensbehov.detta sker via en fysisk USB-nyckel som innehåller krypterad licensinformation. Programvaran är därmed skyddad

Läs mer