Remissvar gällande promemorian Ett bonus malus-system för nya lätta fordon

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remissvar gällande promemorian Ett bonus malus-system för nya lätta fordon"

Transkript

1 Regeringskansliet Stockholm Remissvar gällande promemorian Ett bonus malus-system för nya lätta fordon 2030-sekretariatets kommentarer i sammanfattning: Bonus-malus är ett viktigt verktyg för att nå klimatmålen för transportsektorn, men behöver skärpas jämfört med förslaget. Det är positivt att samma system införs för personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar. Särskilt låga respektive höga utsläpp bör få större bonus resp malus än förslaget. Gränsvärdena för bonus, neutral zon och malus är rimligt satta, men ytterligare ett steg för fordon med mycket höga utsläpp bör införas. Justeringen för när fordonsskatt börjar tas ut är rimlig, men bör inte gälla retroaktivt. Gasbilar bör få något högre bonus. Kontrollstationerna är viktiga och bör precieras. Våra kommentarer gäller liggande bonus-malusförslag; vi har tidigare föreslagit ett system som mer skiljer sig från det regeringen nu lagt fram, bl.a. med klasser A-G, vilket vi inte upprepar här. Gällande förmånsbeskattningen återkommer vi i särskilt remissvar. Vi vill också lyfta fram att transportmålen för år 2030 kräver flera kompletterande styrmedel. Bakgrund 2030-sekretariatet har tidigare i remissvar gett sina synpunkter på utredningen (dir. 2015:59) om hur ett bonus malus-system för nya lätta fordon kan utformas. Vi sammanstäldle också remissvaren och fann en bred samsyn i att förslagen var helt otillräckliga för att nå de transport- och klimatpolitiska mål som riksdag och regering tagit fram. Se vidare Delar av de synpunkter vi förde fram har nu tagits fasta på i regeringens promemoria, men vi ser fortsatt att förslaget är för blygsamt för att trygga målen. Nedan går vi igenom de viktigaste förändringar vi ser som nödvändiga för att mekanismen bättre ska bidra till transport- och klimatpolitisk måluppfyllelse. Vi upprepar inte våra tidigare förslag där det är uppenbart att de innebär en för stor avvikelse från regeringens förslag för att vara realistiska i nuläget.

2 Omfattning Bonus malus avser nya personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar. Det är mycket positivt att bonusdelen nu tänks omfatta också lätta lastbilar och lätta bussar, där det hittills funnits alltför svaga incitament att göra ett grönt val. Liksom utredningen, föreslår vi att lätta lastbilar och minibussar inom samma skala som personbilarna, och bedömer att det gör det extra viktigt att höja högsta bonusen samt bonusen för gasdrivna fordon (se nedan). Vi är positiva till att regeringen avstår från att väga in fordonets vikt, storlek, antal säten eller andra kriterier som försvårar jämförelser. Likaså är partiklar, kväveoxider, krocksäkerhet, återvinningsbarhet och mer därtill mycket angeläget, men bör hanteras utanför bonus-malus-systemet. I våra modeller har vi sett att den tillkommande nyttan av att ha med t.ex. storleksklasser är relativt liten, medan nackdelen i form av minskad överblickbarhet är större. Utredningen granskade också ett system för motorcyklar, men regeringen lägger inget sådant förslag (endast en marginell höjning av den fasta årliga mc-skatten). Eftersom det ännu inte finns officiella utsläppsvärden för motorcyklar, är det inte rimligt att införa en malus, men en bonus för eldrift bör kunna införas, förslagsvis på kr. Det motsvarar vad som redan finns i t.ex. den brittiska fordonsbeskattningen, och får inga stora budgetmässiga konsekvenser eftersom dessa fordon är få. Det vore logiskt att också successivt bredda bonus-malus till lastbilar, som får officiella förbruknings- och utsläppsvärden år , till tunga bussar och till arbetsmaskiner. Bonusens storlek och utformning Bonusdelen omfattar nya lätta fordon som släpper ut högst 60 gram koldioxid per kilometer, med de nya, skärpta reglerna för hur bilars utsläpp mäts. Högsta bonus är kronor (för bilar med 0 g Co2/km), lägsta är kr (60 g/km), med en linjär utveckling däremellan. Gasbilar får en bonus på kr oavsett utsläppsnivå. För juridiska personer får bonusen högst vara en tredjedel av fordonets merkostnad jämfört med motsvarande fossilbil. Bonusen ersätter supermiljöbilspremien och innebär att den femåriga fordonsskattebefrielsen för miljöbilar tas bort. För att få stark styrande effekt bör den högsta premien höjas från kr till

3 kr. Merkostnaden för elbilar är ännu normalt sett uppemot kronor jämfört med närmast motsvarande bensinbil, med ännu större skillnader för eldrivna lätta lastbilar och minibussar, och en skillnad på cirka kr för vätgasbilar. Därtill kommer en mental kostnad i form av att infrastrukturen för dessa fordon ännu är dåligt utbygd, att fordonens räckvidd ännu är begränsad och att många får tilläggskostnader för att etablera laddning i hemmet. Vi avvisar förslag om att längre fram eventuellt höja premien; tvärtom är det rimligt att sänka den högsta bonusen om några år, när tekniken utvecklats och infrastrukturen byggts ut. Gränsen på 60 g är rimlig, särskilt som den avser EU:s kommande, skärpta mätmetoder för bränsleförbrukning. Det är också rimligt att inte ta hänsyn till fordonets vikt. Premien för gasbilar bör justeras till alternativbränslefordon och höjas till kr, alternativt kr för gasbilar och kr för övriga alternativbränslefordon. Vi är bekymrade över taket för juridiska personer på en tredjedel av merkostnaden jämfört med bensinbilen, vilket i kombination med att lägsta bonus är kr riskerar leda till att vissa gasbilar inte får någon bonus; prisskillnaden måste vara mer än kronor för att bonusen ska utbetalas vilket inte gagnar omställningen. Malus storlek och utformning Malusdelen, som föreslås regleras i vägtrafikskattelagen, omfattar enligt förslaget nya lätta fordon med CO2-utsläpp över 95 g/km och gäller fordonets tre första år. Beloppet är 77 kr/g CO2 över 95 g/km för bensin- och dieselfordon och 100 kr/g CO2 över 140 g/km. Fordon med utsläpp mellan g CO2/km får varken bonus eller malus. Efter de tre första åren är fordonsskatten 22 kr/g över 95 g/km; en sänkt gräns jämfört med dagens förslag. För fordon som kan drivas med alternativa bränslen är kostnaden alltid 11 kr/g CO2 över 95. Malus-gränsen 95 g CO2/km är rimligt satt, likaså den neutrala zonen där vi förutspår att relativt många fordon kommer att hamna vilket bidrar till att balansera systemet. Det är klokt att inte heller malus-delen är viktbaserad; tunga fordon bör inte premieras, ett viktsystem skulle göra modellen svår att förstå för konsumenten och EU:s utsläppssystem tar redan hänsyn till fordonens vikt. 140 g-steget till högre skatt är rimligt avvägt, även om extrakostnaden på 23 kr/g troligen är för liten för att starkt påverka nybilsregistreringen. Vi skulle önska ytterligare ett trappsteg, förslagsvis på 150 kr/g på utsläpp över 200 g/km, för att påskynda omställningen från fordon med mycket höga utsläpp, och för att förstärka malus-intäkterna med ökat utrymme för en höjd bonus.

4 En förhöjd skatt de tre första åren är en rimlig avvägning, även om det de facto innebär att de flesta begagnatköpare får en mycket svag prissignal eftersom tre år är den typiska tiden man har en ny förmånsbil. Att fordonsskatten ska börja tas ut vid 95 g/km är rimligt, eftersom detta både är gränsen för uttagande av malus, och det snittutsläpp som ska gälla för nya bilar i EU från år Vi ser dock den klimatmässiga nyttan med att höja skatten för redan befintliga bilar som mycket liten, medan det kommunikativt har tagits emot mycket negativt trots att det bara handlar om knappt 400 kr/år. Bränslefaktor Bränslefaktorn för nya dieselbilar behålls men justeras, för att kompensera för att energiskatten på diesel är lägre än på bensin, medan miljötillägget tas bort. Denna del av promemorian är mest svåröverskådlig och dess effekter är minst väl utredda och presenterade. Vi är positiva till förslaget, men vill betona att det särskilt följs upp vid kontrollstationerna som också bör ta hänsyn till att - EU-kommissionen uppmanar alla medlemsstater att beskatta bensin och diesel lika med hänsyn taget till energiinnehåll, vilket kan få stor betydelse för Sverige som har en av Europas största skillnader. - Euro 6-dieselbilar har visat sig inte ha samma låga utsläppsvärden i verkligheten som i testcykeln, särskilt avseende diesel i kyla. EU har nu en process för att hantera det och det kan vara olämpligt att basera lagstiftning på befintlig Euro 6. Miljöbilsdefinition & skattebefrielse Förslaget innebär att den femåriga skattebefrielsen för miljöbilar tas bort. Däremot föreslås inte någon ny miljöbilsdefinition, i linje med utredningen som bedömde att sannolikt kommer en ny miljöbilsdefinition att växa fram. Miljöbilsdefinitionen har stor betydelse för statliga inköp och leasing av personbilar, men den är pckså riktmärket för många företags regler om vilka förmånsbilar man får välja och den har kopplat till skattebefrielsen haft stor betydelse för att få fler att välja en grönare bil. Det är orimligt att behålla dagens definition, bl.a. för att den är viktbaserad vilket bonus malus inte är, vilket innebär att en bil både kan vara miljöbil och malus-beskattas. Vi föreslår att fordon som berättigar till någon form av bonus också räknas som miljöbilar.

5 Statsfinansiella effekter, ikraffträdande och kontrollstationer Regeringen anger att bonus malus-förslaget är kraftigt överfinansierat, med uppemot två miljarder kronor i högre intäkter än utgifter. Det föreslås en bedömning och eventuell justering redan 2019, alltså ungefär ett år efter att systemet införs 1 juli Det är i linje med utredningens motiv, Effekten av att bonus malus-systemet infördes i Frankrike blev initialt så stark att den franska statskassan gick med förlust. Efter att bonus malus-systemet infördes i Frankrike minskade koldioxidutsläppen per kilometer för nyregistrerade bilar med 6 gram. Bortom år 2019 anges inte när kontrollstationerna ska ske, inte heller vilket uppdrag eller mandat de har. Tidigare stimulans för miljöfordon har alltid drabbats av att det gått för bra och medlen då tagit slut. Därför är det i grunden positivt att regeringen tar höjd för detta, men det är viktigt att bonus malus inte används som ett sätt att få nya intäkter för statskassan utan just för att neutralisera intäkter och utgifter för nya bilar. Genom tidiga och täta kontrollstationer, blir det mindre viktigt att ha ett överfinansierat system, och därmed kan bonusen höjas enligt vårt förslag (höjd högsta bonus, höjd bonus för gasbilar, viss bonus för andra alternativbränslebilar, viss bonus för eldrivna mc). Om även högsta malusen höjs (över 200 g/km), ökar detta utrymme. Biltillverkare, generalagenter, återförsäljare, drivmedelsleverantörer, laddinfrastrukturstillverkare och andra berörda behöver långsiktighet. Därför är det olyckligt att regeringen aviserar att reglerna kan komma att ändras redan efter ett år, och att det inte alls framgår hur reglerna kan komma att ändras eller när nästa översyn sker. Vi godtar att den första kontrollstationen sker tidigt, men menar att justeringar därefter bör vara kända i förväg både avseende på när de ska ske och vilkan innebörden är. Vi föreslår rullande scheman med treårsperioder, där man alltid vet innevarande och kommande periods gränser. Därtill bör det vara självklart att översynen sker lika ofta för bonus- som för malus-delen. Vi hade önskat att ikraftträdandet skulle vara enligt vad regeringen tidigare angett, den 1 januari Utifrån den kraftiga överfinansiering som förslaget har (se ovan), bör det vara möjligt att införa den förhöjda högsta bonusen och bonusen för gasbilar från 1 januari Stockholm den 10 april 2017

6 Mattias Goldmann För 2030-sekretariatet

Ett bonus malus-system för nya lätta fordon SOU 2016:33

Ett bonus malus-system för nya lätta fordon SOU 2016:33 Ett bonus malus-system för nya lätta fordon SOU 2016:33 Uppdraget Förslag på ett bonus malus-system för nya lätta fordon. Inom ramen för befintligt system med supermiljöbilspremie och fordonsskatt. Ingen

Läs mer

Fakta om Bonus-malus. Bakgrund. Förnyelse av vagnparken. Nya bilars koldioxidutsläpp minskar 1(7)

Fakta om Bonus-malus. Bakgrund. Förnyelse av vagnparken. Nya bilars koldioxidutsläpp minskar 1(7) 1(7) 2017-09-07 Fakta om Bonus-malus Bakgrund Förnyelse av vagnparken Förnyelse av vagnparken är en grundförutsättning för att snabbt minska klimat- och miljöpåverkan från Sveriges fordonsflotta som idag

Läs mer

Betänkandet Ett bonus malus-system för nya lätta fordon (SOU 2016:33)

Betänkandet Ett bonus malus-system för nya lätta fordon (SOU 2016:33) Ynnor AB:s Yttrande 2016-08-09 Fi2016/01680/S2 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen 103 33 Stockholm fi.registrator@regeringskansliet.se Betänkandet Ett bonus malus-system för nya lätta fordon

Läs mer

BIL Sweden. Jessica Alenius

BIL Sweden. Jessica Alenius Jessica Alenius Fossiloberoende fordonsflotta En sammanhållen klimat- och energipolitik, Prop. 2008/09:162 Fossiloberoende fordonsflotta FFF-utredningen, Fossilfri fordonstrafik, dec 2013 Världens första

Läs mer

BIL Sweden. Jessica Alenius

BIL Sweden. Jessica Alenius Jessica Alenius Fossiloberoende fordonsflotta En sammanhållen klimat- och energipolitik, Prop. 2008/09:162 Fossiloberoende fordonsflotta FFF-utredningen, Fossilfri fordonstrafik, dec 2013 Världens första

Läs mer

Svensk nybilsregistrering första halvåret 2017 granskad: Öka farten för fossilfritt!

Svensk nybilsregistrering första halvåret 2017 granskad: Öka farten för fossilfritt! Svensk nybilsregistrering första halvåret 2017 granskad: Öka farten för fossilfritt! Hittills i år har supermiljöbilarna - elbilar, laddhybrider och vätgasbilar - en marknadsandel på 4.1 procent. Det är

Läs mer

Yttrande över Ett bonus-malus-system för nya lätta fordon (promemoria)

Yttrande över Ett bonus-malus-system för nya lätta fordon (promemoria) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

2030- sekretariatets kommentarer i sammanfattning

2030- sekretariatets kommentarer i sammanfattning Näringsdepartementet N2016/07396/MRT. n.registrator@regeringskansliet.se elvira.shakirova@regeringskansliet.se Mäster Samuelsgatan 70, 103 33 Stockholm Remissvar gällande miljözoner för lätta fordon 2030-

Läs mer

Remissvar från Gröna Bilister: Skattebefrielse för personbilar med bättre miljöegenskaper (promemoria)

Remissvar från Gröna Bilister: Skattebefrielse för personbilar med bättre miljöegenskaper (promemoria) Finansdepartementet 103 33 Stockholm registrator@finance.ministry.se Uppsala den 14 augusti Remissvar från Gröna Bilister: Skattebefrielse för personbilar med bättre miljöegenskaper (promemoria) Inledning

Läs mer

Remissvar från Gröna Bilister: Effektivare skatter på klimat- och energiområdet (departementsskrivelse Ds 2009:24)

Remissvar från Gröna Bilister: Effektivare skatter på klimat- och energiområdet (departementsskrivelse Ds 2009:24) Finansdepartementet 103 33 Stockholm registrator@finance.ministry.se Uppsala den 14 augusti Remissvar från Gröna Bilister: Effektivare skatter på klimat- och energiområdet (departementsskrivelse Ds 2009:24)

Läs mer

Skattebefrielse för personbilar med bättre miljöegenskaper

Skattebefrielse för personbilar med bättre miljöegenskaper Skattebefrielse för personbilar med bättre miljöegenskaper Promemoria 2009-06-26 Finansdepartementet 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Författningstext... 4 2.1 Förslag till lag om ändring

Läs mer

Svensk nybilsförsäljning 2016: Rekordförsäljning, men inte rekordgrönt

Svensk nybilsförsäljning 2016: Rekordförsäljning, men inte rekordgrönt Svensk nybilsförsäljning 2016: Rekordförsäljning, men inte rekordgrönt Bakgrund Sju av riksdagens åtta partier står bakom målet att nå en fossiloberoende fordonsflotta till år 2030, som av miljömålsberedningen

Läs mer

Bonus-Malus för nya personbilar, lätta lastbilar och minibussar

Bonus-Malus för nya personbilar, lätta lastbilar och minibussar Bonus-Malus för nya personbilar, lätta lastbilar och minibussar Ett statsfinansiellt neutralt system för påskyndad omställning till en fossiloberoende fordonsflotta Våren 2016 Framtaget tillsammans med

Läs mer

Bonus-Malus ritar om kartan för nybilsmarknaden. Miljöbil, fossiloberoende, fossilfritt, klimatbonusbil vad betyder alla begrepp?

Bonus-Malus ritar om kartan för nybilsmarknaden. Miljöbil, fossiloberoende, fossilfritt, klimatbonusbil vad betyder alla begrepp? Bonus-Malus ritar om kartan för nybilsmarknaden. Miljöbil, fossiloberoende, fossilfritt, klimatbonusbil vad betyder alla begrepp? Jonas Lööf, Miljöfordon Sverige & GreenCharge 2018-05-03 KLART MAN HÄNGER

Läs mer

Remissvar från Gröna Bilister gällande promemorian Ett bonus malus-system för nya lätta fordon

Remissvar från Gröna Bilister gällande promemorian Ett bonus malus-system för nya lätta fordon Gröna Bilister Remissvar Box 7070 Fi2017/01469/S2 103 87 STOCKHOLM 19 april 2017 Skickat i pappersform till: Finansdepartementet 103 33 Stockholm samt i elektronisk form till: fi.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Remissvar SOU 2016:33

Remissvar SOU 2016:33 Remissvar SOU 2016:33 Power Circles remissyttrande avseende betänkandet Ett bonus-malussystem för nya lätta fordon (SOU 2016:33) Sammanfattning Power Circles kommentarer i sammanfattning: Det måste finnas

Läs mer

Bonus-malus och andra styrmedel Anders Norén, BIL Sweden

Bonus-malus och andra styrmedel Anders Norén, BIL Sweden Bonus-malus och andra styrmedel Anders Norén, Biodrivmitt, Borlänge 2018-11-21 BIL/NAN Fordonsindustrins tre megatrender Renare drivlinor Delningsekonomin Självkörande Renare Effektivare Säkrare Delningsekonomin

Läs mer

Bonus-Malus ritar om kartan för nybilsmarknaden

Bonus-Malus ritar om kartan för nybilsmarknaden Bonus-Malus ritar om kartan för nybilsmarknaden Jonas Lööf, Hållbara Hästkrafter & Miljöfordon Sverige 2018-05-09 2018 Nytt skattesystem från 1 juli 2018: BONUS-MALUS Ska ge inköp av grönare fordon Ny

Läs mer

Remissvar gällande Ett bonus malus-system för nya lätta fordon

Remissvar gällande Ett bonus malus-system för nya lätta fordon Regeringskansliet Ref M2016/00374/R m.registrator@regeringskansliet.se pia-maria.lindroos@regeringskansliet.se Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Remissvar gällande Ett bonus malus-system

Läs mer

Naturskyddsföreningens synpunkter på promemoria om skattebefrielse för personbilar med bättre miljöegenskaper

Naturskyddsföreningens synpunkter på promemoria om skattebefrielse för personbilar med bättre miljöegenskaper Finansdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm 2009-08-14 Era dnr Fi2009/4833 Våra dnr 114/2009 Naturskyddsföreningens synpunkter på promemoria om skattebefrielse för personbilar med bättre miljöegenskaper

Läs mer

SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson. REMISSYTTRANDE Fi2017/01469/S2

SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson. REMISSYTTRANDE Fi2017/01469/S2 SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson 2017-04- 19 REMISSYTTRANDE Fi2017/01469/S2 Till Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande över promemorian Ett bonus-malussystem för nya lätta

Läs mer

Styrmedel för klimatanpassade fordon och drivmedel. Almedalen 2013

Styrmedel för klimatanpassade fordon och drivmedel. Almedalen 2013 Styrmedel för klimatanpassade fordon och drivmedel Almedalen 2013 Denna redovisning av utredningens preliminära funderingar bör inte tas som någon indikation på vad vi kommer att föreslå Vi förbehåller

Läs mer

Svenska bilmarknaden: Fossiloberoende, var god dröj! En rapport från 2030-sekretariatet, augusti 2016

Svenska bilmarknaden: Fossiloberoende, var god dröj! En rapport från 2030-sekretariatet, augusti 2016 Svenska bilmarknaden: Fossiloberoende, var god dröj! En rapport från 2030-sekretariatet, augusti 2016 Bakgrund Sju av riksdagens åtta partier står bakom målet att nå en fossiloberoende fordonsflotta till

Läs mer

Gasbilar är miljöbilar det måste synas i bonus-malus-systemet

Gasbilar är miljöbilar det måste synas i bonus-malus-systemet Stockholm den 2016-03-21 Gasbilar är miljöbilar det måste synas i bonus-malus-systemet Den pågående utredningen om bonus-malus riskerar att utformas så att endast elbilar och laddhybrider främjas med bonus.

Läs mer

BIL Sweden. Elbilar/plug-in-hybrider hur många fordon kommer vi ha de närmsta åren!?

BIL Sweden. Elbilar/plug-in-hybrider hur många fordon kommer vi ha de närmsta åren!? Elbilar/plug-in-hybrider hur många fordon kommer vi ha de närmsta åren!? Vart vill vi, mål som styr!? Klimatpolitiskt ramverk och klimatlag beslutades 15 juni 2017. Träder ikraft 1 jan 2018. Senast år

Läs mer

Vilka styrmedel finns idag och får vi de styrmedel vi behöver? Maria Malmkvist,

Vilka styrmedel finns idag och får vi de styrmedel vi behöver? Maria Malmkvist, Vilka styrmedel finns idag och får vi de styrmedel vi behöver? Maria Malmkvist, 2017-06-13 Grön gas 2050 - en vision om energigasernas bidrag till Sveriges klimatmål, omställning och tillväxt Klimatneutral

Läs mer

Stockholm 4 mars 2019

Stockholm 4 mars 2019 Er ref/dnr: Fi2019/00431/S2 Finansdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm 4 mars 2019 Yttrande över Finansdepartementets promemoria Höjd energiskatt och koldioxidskatt på bränslen vid viss användning

Läs mer

Yttrande över betänkandet Ett bonus-malus-system för nya lätta fordon (SOU 2016:33)

Yttrande över betänkandet Ett bonus-malus-system för nya lätta fordon (SOU 2016:33) 1(5) Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2016/01/01680/S2 Diarienummer Utr 2016/37 Datum 2016-08-10 Yttrande över betänkandet Ett bonus-malus-system för nya lätta fordon (SOU 2016:33) Trafikanalys

Läs mer

EU-kommissionens förslag till förordning om koldioxidkrav för lätta bilar - Synpunkter från Gröna Bilister

EU-kommissionens förslag till förordning om koldioxidkrav för lätta bilar - Synpunkter från Gröna Bilister Miljödepartementet 103 33 Stockholm EU-kommissionens förslag till förordning om koldioxidkrav för lätta bilar - Synpunkter från Gröna Bilister Inledning Som Sveriges enda miljödrivna bilistorganisation

Läs mer

Ett bonus malus-system för nya lätta fordon

Ett bonus malus-system för nya lätta fordon Ett bonus malus-system för nya lätta fordon Betänkande av Bonus malus-utredningen Stockholm 2016 SOU 2016:33 SOU och Ds kan köpas från Wolters Kluwers kundservice. Beställningsadress: Wolters Kluwers kundservice,

Läs mer

En fossilfri fordonsflotta till 2030 - hur når vi dit?

En fossilfri fordonsflotta till 2030 - hur når vi dit? En fossilfri fordonsflotta till 2030 - hur når vi dit? Elbilsseminarium på IKEA i Älmhult 24 oktober 2011 Karin Nilsson (C) Riksdagsledamot från Tingsryd, ledamot i Skatteutskottet suppleant i Näringsutskott

Läs mer

Vilken miljöbil ska man välja? www.miljofordonsyd.se Örebro 2009-05-12

Vilken miljöbil ska man välja? www.miljofordonsyd.se Örebro 2009-05-12 Vilken miljöbil ska man välja? Örebro 2009-05-12 Mina kontaktuppgifter Jonas Lööf Kemiingenjör och miljövetare Arbetat med miljöbilar sedan 1997 Projektledare Miljöfordon Syd jonas@miljofordonsyd.se Mobil:

Läs mer

Förslag till ny miljöbilsdefinition för Stockholm stad

Förslag till ny miljöbilsdefinition för Stockholm stad TRAFIKKONTORET MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE Kontaktperson trafikkontoret Göran Westberg Avdelningen för trafikplanering Telefon: 08-508 273 61 goran.westberg@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden

Läs mer

BIL Sweden. Ulf Svensson. BIL Sweden. Wallenbergaren 13/6-18

BIL Sweden. Ulf Svensson. BIL Sweden. Wallenbergaren 13/6-18 Ulf Svensson Wallenbergaren 13/6-18 Bonus-malus. 1/7-18 till 31/12-19 Nytt skattesystem för personbilar I och II, lätta bussar och lätta lastbilar av fordonsår 2018 eller senare och som tas i trafik första

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om klimatbonusbilar

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om klimatbonusbilar Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning 2017-02-28 TSF 2017-169 Handläggare Jonny Geidne Fordonsinformation Stabsenheten Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om klimatbonusbilar

Läs mer

Utredningen ett energieffektivare Sverige

Utredningen ett energieffektivare Sverige YTTRANDE 1(9) Datum: 2009-01-26 Beteckning: Ert datum: 2008-11-19 Er beteckning: N2008/2573/E Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Utredningen ett energieffektivare Sverige Sammanfattning

Läs mer

Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor (Tidigare huvudsekreterare i utredningen om fossilfri fordonstrafik)

Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor (Tidigare huvudsekreterare i utredningen om fossilfri fordonstrafik) Fossilfri fordonstrafik erfarenheter och utmaningar (erfaringer og utfordringer) Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor (Tidigare huvudsekreterare i utredningen om fossilfri fordonstrafik) hakan.johansson@trafikverket.se

Läs mer

PROMEMORIA. Känslighetsanalyser över prognosförutsättningar i bilparksanalyser. - för åtgärdsplaneringen 2009. Analys & Strategi. Version 2009-05-08

PROMEMORIA. Känslighetsanalyser över prognosförutsättningar i bilparksanalyser. - för åtgärdsplaneringen 2009. Analys & Strategi. Version 2009-05-08 PROMEMORIA Känslighetsanalyser över prognosförutsättningar i bilparksanalyser - för åtgärdsplaneringen 2009 Version 2009-05-08 Analys & Strategi Konsulter inom samhällsutveckling WSP Analys & Strategi

Läs mer

Vissa ändringar i vägtrafikbeskattningen

Vissa ändringar i vägtrafikbeskattningen Skatteutskottets betänkande 2010/11:SkU36 Vissa ändringar i vägtrafikbeskattningen Sammanfattning I betänkandet föreslår utskottet att vissa bestämmelser i vägtrafikskattelagen (2006:227) och lagen (2006:228)

Läs mer

Växjö 2014-03-28. Definition 2013: Enligt budgetproposition 2012/13:1. Miljöbilsgränsen bestäms av fordonets vikt och drivmedel.

Växjö 2014-03-28. Definition 2013: Enligt budgetproposition 2012/13:1. Miljöbilsgränsen bestäms av fordonets vikt och drivmedel. I fordonsunderlaget som baseras på personbilar och lätta lastbilar, ingår både kommuners och landstings filialer (förvaltningar) och bolag. Information om vilka bolag som finns har hämtats från SCB. På

Läs mer

Vissa ändringar i vägtrafikbeskattningen

Vissa ändringar i vägtrafikbeskattningen Skatteutskottets betänkande Vissa ändringar i vägtrafikbeskattningen Sammanfattning I betänkandet föreslår utskottet att vissa bestämmelser i vägtrafikskattelagen (2006:227) och lagen (2006:228) med särskilda

Läs mer

DRIVMEDELSVAL I OFFENTLIGA ORGANISATIONER

DRIVMEDELSVAL I OFFENTLIGA ORGANISATIONER DRIVMEDELSVAL I OFFENTLIGA ORGANISATIONER Erfarenheter från 10 års arbete med fordonsflottor, miljöbilar och fordonsbränsle Sustainable Business Hubs årsstämma 2013 29 maj Max Hanander, Trivector Traffic

Läs mer

Förordning om miljö- och säkerhetskrav vid myndigheters inköp av bilar samt upphandling av transporter Remiss från Näringsdepartementet

Förordning om miljö- och säkerhetskrav vid myndigheters inköp av bilar samt upphandling av transporter Remiss från Näringsdepartementet PM 2008:222 RII (Dnr 001-2183/2008) Förordning om miljö- och säkerhetskrav vid myndigheters inköp av bilar samt upphandling av transporter Remiss från Näringsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. En regering måste kunna ge svar Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. 2014-08-25 Fler miljöbilar för ett modernt och hållbart Sverige Sverige är ett föregångsland på klimatområdet.

Läs mer

TRAFIKKONTORET MILJÖFÖRVALTNINGEN

TRAFIKKONTORET MILJÖFÖRVALTNINGEN TRAFIKKONTORET MILJÖFÖRVALTNINGEN 2008-10-20 Kontaktperson trafikkontoret Göran Westberg Trafikplanering Telefon: 08-508 273 61 goran.westberg@tk.stockholm.se Till Miljö- och trafikroteln Kontaktperson

Läs mer

Ett bonus malus-system för nya lätta fordon. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Ett bonus malus-system för nya lätta fordon. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Ett bonus malus-system för nya lätta fordon Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 24 maj 2017 Magdalena Andersson Marc Gren (Finansdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Ett bonus malus-system för nya lätta fordon

Ett bonus malus-system för nya lätta fordon Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2017/01469/S2 Ett bonus malus-system för nya lätta fordon Mars 2017 1 Promemorians huvudsakliga innehåll 2 Ett bonus malus-system är ett system där miljöanpassade

Läs mer

Miljöbilar i Stockholm Miljöfordon i Stockholm

Miljöbilar i Stockholm Miljöfordon i Stockholm Miljöbilar i Stockholm Miljöfordon i Stockholm Sammanställning av statistik för år 212 Maj 213 Dokumentinformation Titel: Försäljning av miljöfordon och förnybara drivmedel i Stockholm Projektledare:

Läs mer

Miljözoner för personbilar i Stockholm

Miljözoner för personbilar i Stockholm Miljözoner för personbilar i Stockholm Dieselproblemet Dieselbilar släpper ut mer NO X än bensinbilar Tillåtna att släppa ut 25 % mer NOx än bensinbilar (reningstekniken har ansetts för dyr) Varför: dieselbilar

Läs mer

Ändrad beräkning av bilförmån Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 5 maj 2017

Ändrad beräkning av bilförmån Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 5 maj 2017 PM 2017:84 RV (Dnr 110-563/2017) Ändrad beräkning av bilförmån Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 5 maj 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Som svar

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM33. Nya CO2-krav för lätta bilar. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Miljö- och energidepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM33. Nya CO2-krav för lätta bilar. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Miljö- och energidepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Nya CO2-krav för lätta bilar Miljö- och energidepartementet 2017-12-20 Dokumentbeteckning KOM (2017) 676 Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om fastställande

Läs mer

Vad har bonus/malus och reduktionsplikten betytt hitills för transportsektorn? Anders Josephsson, Transportföretagen Söderhamn 25 oktober 2018

Vad har bonus/malus och reduktionsplikten betytt hitills för transportsektorn? Anders Josephsson, Transportföretagen Söderhamn 25 oktober 2018 Vad har bonus/malus och reduktionsplikten betytt hitills för transportsektorn? Anders Josephsson, Transportföretagen Söderhamn 25 oktober 2018 Vad har bonus/malus och reduktionsplikten betytt hitills för

Läs mer

6.16 Ett bonus malus-system för nya lätta fordon

6.16 Ett bonus malus-system för nya lätta fordon 6.16 Ett bonus malus-system för nya lätta fordon 6.16.1 Ärendet och dess beredning Klimatfrågan är en av regeringens högst prioriterade frågor. Regeringen lämnade den 9 mars 2017 propositionen om ett klimatpolitiskt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk fattningssamling Lag om ändring i vägtrafikskattelagen (2006:227); SFS 2009:1468 Utkom från trycket den 18 december 2009 utfärdad den 10 december 2009. Enligt riksdagens beslut 1 eskrivs i fråga

Läs mer

SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson. REMISSYTTRANDE Fi2016/01680/52

SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson. REMISSYTTRANDE Fi2016/01680/52 SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Kjell Andersson 2016-08- 15 REMISSYTTRANDE Fi2016/01680/52 Till Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande över betänkandet Ett bonus-malussystem för nya lätta

Läs mer

Hur väljer man den mest miljöanpassade bilen?

Hur väljer man den mest miljöanpassade bilen? Hur väljer man den mest miljöanpassade bilen? Mats-Ola Larsson, konsult och miljörådgivare på Trafikkontoret i Göteborg mats-ola@miljoinfo.se Förbrukning hos nysålda bilar (deklarerad) För gas- och etanolbilar

Läs mer

Oförändrade utsläpp från vägtrafiken trots stor minskning av nya bilars bränsleförbrukning

Oförändrade utsläpp från vägtrafiken trots stor minskning av nya bilars bränsleförbrukning PM Trafikverket 781 89 Borlänge Besöksadress: Röda Vägen 1 Telefon: 0771-921 921 2010-11-30 Håkan Johansson Samhällsbehov hakan.johansson@trafikverket.se Direkt: 0243-75969 Oförändrade utsläpp från vägtrafiken

Läs mer

Kommittédirektiv. Ett bonus malus-system för lätta fordon. Dir. 2015:59. Beslut vid regeringssammanträde den 28 maj 2015.

Kommittédirektiv. Ett bonus malus-system för lätta fordon. Dir. 2015:59. Beslut vid regeringssammanträde den 28 maj 2015. Kommittédirektiv Ett bonus malus-system för lätta fordon Dir. 2015:59 Beslut vid regeringssammanträde den 28 maj 2015. Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag på hur ett s.k. bonus malus-system

Läs mer

Spara pengar och på miljön. med lågemissionsbilar

Spara pengar och på miljön. med lågemissionsbilar Spara pengar och på miljön med lågemissionsbilar Parkeringsrabatt för lågemissionsbilar Du får en rabatt på 50 procent på din parkeringsavgift i Helsingfors ifall du äger en personbil som uppfyller kriterierna

Läs mer

Miljö och klimat i det regionala tillväxtarbetet

Miljö och klimat i det regionala tillväxtarbetet Miljö och klimat i det regionala tillväxtarbetet Politikerforum 26 februari 2016 Miljö och klimat är en av regeringens övergripande prioriteringar som ska genomsyra all politik! Regeringsförklaringen 2015

Läs mer

Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor

Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor Möjliga vägar till fossilfri transportsektor och hur Trafikverket bidrar till det Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se Mål i klimatpolitiskt ramverk Senast

Läs mer

Utredningen om fossilfri fordonstrafik (SOU 2013:84), Fossilfrihet på väg

Utredningen om fossilfri fordonstrafik (SOU 2013:84), Fossilfrihet på väg Sida 1 av 8 Yttrande 2014-05-15 Ynnor AB Kärleksgatan 2, 211 45 Malmö Utredningen om fossilfri fordonstrafik (SOU 2013:84), Fossilfrihet på väg Innehåll: 1. Sammanfattning 2. Om Ynnor AB 3. Ställningstaganden

Läs mer

Miljöfordon och förnybara drivmedel i Stockholm

Miljöfordon och förnybara drivmedel i Stockholm Miljöfordon och förnybara drivmedel i Stockholm Sammanställning av statistik för år 2013 December 2014 MILJÖBILAR I STOCKHOLM MILJÖFÖRVALTNINGEN www.stockholm.se/miljobilar Miljöfordon och förnybara drivmedel

Läs mer

Utredningen för fossilfri fordonstrafik

Utredningen för fossilfri fordonstrafik Utredningen för fossilfri fordonstrafik Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor Tidigare huvudsekreterare i utredningen om fossilfri fordonstrafik hakan.johansson@trafikverket.se Fossilfrihet

Läs mer

Remissvar från Gröna Bilister: Förslag till supermiljöbilspremie

Remissvar från Gröna Bilister: Förslag till supermiljöbilspremie Miljödepartementet Att. Martin Larsson martin.larsson@environment.ministry.se Solna den 24 maj 2011 Remissvar från Gröna Bilister: Förslag till supermiljöbilspremie Sammanfattning Supermiljöbilspremien

Läs mer

Hållbar Mobilitet Skåne

Hållbar Mobilitet Skåne Hållbar Mobilitet Skåne verkar för att minska efterfrågan på transporter och få fler att välja alternativ som är mer miljövänliga initierar och driver egna projekt verkar som bas och hjälp i projekt som

Läs mer

Miljöfordonsdiagnos Geografirapport

Miljöfordonsdiagnos Geografirapport Miljöfordonsdiagnos Geografirapport Miljöfordonsdiagnos - Geografirapport 217 har genomförts av Miljöfordon Sverige och Clevery. Pernilla Hansson, projektledare Miljöfordon Syd 217-2-1 1 Innehållsförteckning

Läs mer

2030-sekretariatet: Remissvar gällande en ny inriktning för beskattning av tung lastbilstrafik

2030-sekretariatet: Remissvar gällande en ny inriktning för beskattning av tung lastbilstrafik fi.remissvar@regeringskansliet.se Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2018/01103/S2 2030-sekretariatet: Remissvar gällande en ny inriktning för beskattning av tung lastbilstrafik 2030-sekretariatet

Läs mer

Remissvar gällande Utredningen om fossilfri fordonstrafik (SOU 2013:84)

Remissvar gällande Utredningen om fossilfri fordonstrafik (SOU 2013:84) vårt datum 2014-05-19 vår Referens Per Everhill per.everhill@tekniska.se 013-20 83 08 N2014/743/E Näringsdepartementet Energienheten 103 33 Stockholm Ert datum/your date Er referens/your reference Remissvar

Läs mer

Spara pengar och på miljön. med lågemissionsbilar

Spara pengar och på miljön. med lågemissionsbilar Spara pengar och på miljön med lågemissionsbilar Parkeringsrabatt för lågemissionsbilar Kriterierna för låga utsläpp (i kraft från 1.1.2017) Du får en rabatt på 50 procent på din parkeringsavgift i Helsingfors

Läs mer

kampen om vem som ska ges tillträde till stadens gator

kampen om vem som ska ges tillträde till stadens gator nummer 1 8 2016 2017 NYHETER MOTORFÖRAREN 13 MILJÖZONER kampen om vem som ska ges tillträde till stadens gator FOto: Ylva Berlin Dålig stadsluft och buller ger stora kostnader och hälsoeffekter. Enligt

Läs mer

Svar på Elbil Sveriges enkät 2010 om styrmedel och incitament för elbilar

Svar på Elbil Sveriges enkät 2010 om styrmedel och incitament för elbilar Svar på Elbil Sveriges enkät 2010 om styrmedel och incitament för elbilar Vänsterpartiet svar 100615 Mikael Gustafsson, trafikpolitisk sakkunnig 1. Vilket parti representerar du? SVAR: Vänsterpartiet 2.

Läs mer

Tips till en ny regering. och folkvalda i Sveriges riksdag

Tips till en ny regering. och folkvalda i Sveriges riksdag Tips till en ny regering och folkvalda i Sveriges riksdag Tips till en ny regering och folkvalda i Sveriges riksdag En ny mandatperiod har börjat och det finns många saker att ta tag i för er ledamöter

Läs mer

Programförklaring för Miljöfordon Syd

Programförklaring för Miljöfordon Syd Programförklaring för Miljöfordon Syd 1. Miljöfordon Syd och dess syfte (enligt stadgarna - 2 ÄNDAMÅL) Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom: 1. att marknadsföra

Läs mer

Minskade utsläpp av koldioxid från vägtrafiken

Minskade utsläpp av koldioxid från vägtrafiken PM Trafikverket 781 89 Borlänge Besöksadress: Röda Vägen 1 Telefon: 0771-921 921 2012-02-27 Håkan Johansson Samhällsbehov hakan.johansson@trafikverket.se Direkt: 010-123 59 19 Minskade utsläpp av koldioxid

Läs mer

Köpa miljöbil med nya upphandlingsdirektivet

Köpa miljöbil med nya upphandlingsdirektivet Köpa miljöbil med nya upphandlingsdirektivet Jonas Ericson Miljöbilar i Stockholm Juridiken Direktiv 2009/33/EU om främjande av rena och energieffektiva vägtransportfordon Lag (2011:846) om miljökrav vid

Läs mer

En liten bok. om bilskatter

En liten bok. om bilskatter En liten bok om bilskatter Inledning Bilskatterna slår blint Den svenska privatbilismen har beskattats nästan lika länge som den har funnits, redan år 1929 kom den första bensinskatten. Idag tar staten

Läs mer

Vilka är transporternas viktigaste hållbarhetsutmaningar? Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor

Vilka är transporternas viktigaste hållbarhetsutmaningar? Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor Vilka är transporternas viktigaste hållbarhetsutmaningar? Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se Vad vet vi om framtiden? Personbilstransporter på väg i olika

Läs mer

Sverige först med att fasa ut fossila bränslen

Sverige först med att fasa ut fossila bränslen Sverige först med att fasa ut fossila bränslen http://www.naturvardsverket.se/miljoarbete-i-samhallet/miljoarbete-i-sverige/uppdelatefter-omrade/klimat/en-uppfoljning-mot-klimatmalen-till-2030/ Ny Körcykel

Läs mer

Miljöfordon Syd. Vi behöver våra bilar, men även en bra miljö!

Miljöfordon Syd. Vi behöver våra bilar, men även en bra miljö! Energideklaration fordon Analys av fordon som ger lägre kostnader och miljöpåverkan Jonas Lööf Miljöfordon Syd Tylösand 2013-05-14 Miljöfordon Syd Förening för alla bil- och miljöintresserade fler miljöbilar

Läs mer

Omställning till fossilfri transportsektor

Omställning till fossilfri transportsektor Omställning till fossilfri transportsektor Välkomna! 10.30 Om uppdraget och syftet med dagen 10.45 Principer för omställningen 11.00 Transporteffektivt samhälle (gods och person) 11.20 Rundabordssamtal

Läs mer

Energieffektivisering av transporter

Energieffektivisering av transporter Energieffektivisering av transporter För att undvika de värsta konsekvenserna, bör ökningen av den globala årsmedeltemperaturen inte överstiga 2 C Sverige skall bidra till att ökningen inte blir större

Läs mer

Grön skatteväxling. Policysammanfattning. Teoretisk bakgrund. FORES 2012 Rutqvist, Sköld, Engström Stenson

Grön skatteväxling. Policysammanfattning. Teoretisk bakgrund. FORES 2012 Rutqvist, Sköld, Engström Stenson FORES 212 Rutqvist, Sköld, Engström Stenson Grön skatteväxling Policysammanfattning Teoretisk bakgrund Målet med en grön skatteväxling är inte att öka det totala skattetrycket utan att förändra strukturen

Läs mer

Motion om miljöbilar

Motion om miljöbilar Tekniska nämnden 2009 02 26 28 89 33 2009 02 12 41 107 Dnr 2008/380.30 Motion om miljöbilar Ärendebeskrivning Börje Lööw, för vänsterpartiet, anför följande i motion. Vänsterpartiet har tidigare lämnat

Läs mer

Miljöfordon och förnybara drivmedel i Stockholm Sammanställning av statistik för år 2016

Miljöfordon och förnybara drivmedel i Stockholm Sammanställning av statistik för år 2016 Miljöfordon och förnybara drivmedel i Stockholm Sammanställning av statistik för år 2016 Maj 2017 MILJÖBILAR I STOCKHOLM MILJÖFÖRVALTNINGEN www.stockholm.se/miljobilar Miljöfordon i Stockholm Sammanställning

Läs mer

Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för år 2016 och avses bli behandlad i samband med den.

Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för år 2016 och avses bli behandlad i samband med den. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av bilskattelagen och bilagan till fordonsskattelagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att bilskattelagen

Läs mer

Energimärkning av däck

Energimärkning av däck Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar från Gröna Bilister Energimärkning av däck (Directive of the European Parliament and of the Council on labelling of tyres with respect to fuel efficiency

Läs mer

BIL Sweden. Anders Norén. Teknisk chef. BIL Sweden. Miljöbilsdagen, ALD Automotive

BIL Sweden. Anders Norén. Teknisk chef. BIL Sweden. Miljöbilsdagen, ALD Automotive Anders Norén Teknisk chef Miljöbilsdagen, ALD Automotive Bonus Malus träder i kraft 1/7 2018 Omfattar personbilar, lätta bussar och lätta lastbilar av fordonsår 2018 eller senare som blir skattepliktiga

Läs mer

Lennart Östblom. www.kommunanalys.se

Lennart Östblom. www.kommunanalys.se Lennart Östblom www.kommunanalys.se Arbetar med att samla in bearbeta analysera sammanställa presentera information om Sveriges kommuner och deras verksamhet Personbilar 2009 till 2013 Ökning 3,3 procent

Läs mer

Revidering av EU-direktiv om rena och energieffektiva fordon Konsultation från EU-Kommissionen

Revidering av EU-direktiv om rena och energieffektiva fordon Konsultation från EU-Kommissionen Miljöförvaltningen Plan och miljö/miljöfordon Dnr Sida 1 (6) 2017-02-27 Handläggare Jonas Ericson Telefon: 08-508 28 946 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017-03-14 p. 13 Revidering av EU-direktiv om

Läs mer

Remiss Ett bonus-malus-system för nya lätta fordon

Remiss Ett bonus-malus-system för nya lätta fordon Remissvar 1 (6) Datum Dnr/Beteckning TSV 2016-1801 Er beteckning Fi2016/01680/S2 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Helena Johansson Remiss Ett bonus-malus-system för nya lätta fordon Transportstyrelsen

Läs mer

Vägverkets redovisning av regeringsuppdrag - samlad lägesrapport om Vinterdäck (N2008/5938/TR)

Vägverkets redovisning av regeringsuppdrag - samlad lägesrapport om Vinterdäck (N2008/5938/TR) Näringsdepartementet registrator@enterprise.ministry.se 103 33 Stockholm Remissvar från Gröna Bilister Vägverkets redovisning av regeringsuppdrag - samlad lägesrapport om Vinterdäck (N2008/5938/TR) Inledning

Läs mer

Miljöfordon i Stockholm Sammanställning av statistik för år 2015 April MILJÖBILAR I STOCKHOLM MILJÖFÖRVALTNINGEN

Miljöfordon i Stockholm Sammanställning av statistik för år 2015 April MILJÖBILAR I STOCKHOLM MILJÖFÖRVALTNINGEN Miljöfordon i Stockholm Sammanställning av statistik för år 2015 April 2016 MILJÖBILAR I STOCKHOLM MILJÖFÖRVALTNINGEN www.stockholm.se/miljobilar Miljöfordon i Stockholm Sammanställning av statistik för

Läs mer

Ändrad beräkning av bilförmån

Ändrad beräkning av bilförmån Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2017/01480/S1 Ändrad beräkning av bilförmån Mars 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229)...

Läs mer

DÄRFÖR BÖR GASFORDON TILLÅTAS I MILJÖZON KLASS 3

DÄRFÖR BÖR GASFORDON TILLÅTAS I MILJÖZON KLASS 3 Stockholm den 22 juni 2017 DÄRFÖR BÖR GASFORDON TILLÅTAS I MILJÖZON KLASS 3 Läsanvisning: Dokumentet är uppdelat i Del 1: TUNGA FORDON och Del 2: LÄTTA FORDON. Sammanfattning Del 1: TUNGA FORDON En helt

Läs mer

Transportstöd fossilfria/mer miljöanpassade & kostnadseffektiva fordon i Blekinge län. www.miljofordonsyd.se 2015-02-25

Transportstöd fossilfria/mer miljöanpassade & kostnadseffektiva fordon i Blekinge län. www.miljofordonsyd.se 2015-02-25 Transportstöd fossilfria/mer miljöanpassade & kostnadseffektiva fordon i Blekinge län 2015-02-25 Miljöfordon Syd Förening för alla bil- och miljöintresserade fler miljöbilar fler tankställen med förnybara

Läs mer

Transportsektorns utmaningar - fossiloberoende fordonsflotta? Håkan Johansson hakan.johansson@trafikverket.se

Transportsektorns utmaningar - fossiloberoende fordonsflotta? Håkan Johansson hakan.johansson@trafikverket.se Transportsektorns utmaningar - fossiloberoende fordonsflotta? Håkan Johansson hakan.johansson@trafikverket.se Nuläge transportsektorns klimatpåverkan Positivt Utsläppen av växthusgaser från inrikes transporter

Läs mer

Miljöfordon = mer energi- och klimateffektiva fordon. www.clean-drive.eu

Miljöfordon = mer energi- och klimateffektiva fordon. www.clean-drive.eu Miljöfordon = mer energi- och klimateffektiva fordon Agenda Miljöengagerade bilhandlare visar vägen i Europa Kommunerna viktiga föregångare Granskning av kommunernas personbilar Bilval - att tänka på,

Läs mer

INNEHÅLL

INNEHÅLL INNEHÅLL Januariöverenskommelsen & vårändringsbudgeten Gas i kraftvärme Biogasregister med ursprungsgarantier Biogasmarknadsutredningen EU-frågor Styrmedel inom vägtransporter Några skattefrågor Frågor?

Läs mer

Remissvar från Gröna Bilister: Förordning om koldioxidkrav för lätta nyttofordon M2010/1005/Mk

Remissvar från Gröna Bilister: Förordning om koldioxidkrav för lätta nyttofordon M2010/1005/Mk Regeringen Miljödepartementet 103 33 Stockholm Uppsala den 31 mars Remissvar från Gröna Bilister: Förordning om koldioxidkrav för lätta nyttofordon M2010/1005/Mk Sammanfattning Gröna Bilister är mycket

Läs mer