BUNs delårsrapport 2/ (6) Barn- och Utbildningsförvaltningen PeM/

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BUNs delårsrapport 2/ (6) Barn- och Utbildningsförvaltningen PeM/"

Transkript

1 1 (6) Barn- och Utbildningsförvaltningen PeM/ BUNs delårsrapport 2/ Väsentliga/kritiska händelser Branden som innebar att Garda skola nästintill totalförstördes är den mest väsentliga och kritiska händelsen i förvaltning tillsammans med de åtgärder som ledde till att 81 medarbetare sagts upp från sina arbeten i förvaltningen. Garda skola kunde fullfölja föregående läsår i Stånga skola och andra tillfälliga lokaler och bedriver sedan höstterminsstarten skola i tillfälliga lokaler i Garda. Det framåtsyftande arbetet inriktas, med Skolverkets inspektionsrapporter som grund, på att vidta åtgärder för ökad kvalitet i verksamheten inom följande strategiska områden: Fortsatt arbete inom Skola Gotland 2008-> med att genomföra nämndens beslut om förändrad grundskoleorganisation, fortsätta arbetet och dialogen kring utformning av gymnasiet, samt att implementera arbetet med framgångsfaktorer för att uppnå uppsatta mål, ökat fokus på en god lärmiljö och på faktorer för framgångsrika skolor. Inom ramen för BUNs beslut om förändrad skolorganisation har det sista beslutade steget genomförts. Detta innebär att verksamheterna i Tingstäde skola och Roma kyrkskola har upphört efter vårterminens slut. Fortsatt arbete kring frågor som ett friare skolval i grundskolan och alternativa driftformer. Resultatet hittills av det friare skolvalet visar att föräldrar har utnyttjat möjligheten att välja annan skola än "hemskolan". På vissa skolor har rektor inte haft möjlighet att erbjuda plats för alla som önskat. Fortsatt stora ansträngningar kommer att behöva göras för att anpassa personalbemanningen utifrån förvaltningens framtida behov och ekonomiskt tilldelade ramar. Eventuell omställning av BUFs verksamhet med hänsyn till förändrade ekonomiska villkor på grund av nya faktorer, t ex friare skolval i grundskolan, konkurrens för ökad kvalitet, friskoleetableringar och den aviserade utredningen om lika förutsättningar för kommunala och fristående skolor. Statliga utredningar och aviserade reformer inom samtliga skolformer kan under de närmaste åren komma att öka kraven på kommunen och innebär samtidigt att det under implementeringstiden krävs en ökande kommunal insats. Dialog om Förskola Gotland 2010->, vars syfte var att med allmänheten diskutera förskolans utbud och kvalitet, har genomförts under senvåren. Dialogen utgör ett underlag inför BUNs beslut om inriktning av förskoleverksamheten de närmaste åren VISBY Besöksadress: Söderväg 2A, Visby Telefon: Telefax: Hemsida:

2 Brukare/kunder Förskolan har en allt högre nyttjandegrad och lokala svängningar i barnantalen gör att förvaltningen inte alltid kan erbjuda önskad service lokalt. Efter strukturella förändringar inom förskolan råder för närvarande en balans mellan tillgång och efterfrågan av platser. I Västerhejde har förskolan Korallen (f d Snobben) utökats med två avdelningar, i Hogrän har förskolan Igelkotten utökats med närmare en avdelning, samtidigt har verksamheten i förskolan Månen i Gråboområdet f n lagts ner. Utökat behov av plats i förskolan i Roma har tillgodosetts genom att en förskoleavdelning har startat i Romaskolans lokaler. Familjedaghemsverksamheten i Norrbacka RO 2 är nedlagd. Sammanslagning av tre mindre förskolor i Slite har skett till en större. Eventuell kritik riktas sällan eller aldrig direkt mot verksamheten utan snarare mot den allmänna bristen på pengar i kommunen. Frustration och ilska finns över att besparingar skall ske på de yngsta barnen. När det gäller möjligheten att starta enskild pedagogisk omsorg som finns från 1 juli är det ett fåtal som ringt och frågat, men ingen formell ansökan har inkommit. Knappt 60 ansökningar om vårdnadsbidrag har inkommit. I grundskolan tycks fler elever i höst välja kommunal skola. Barn- och elevtal minskar i landsbygdsområden, men i områden i och kring Visby ökar de. Samtidigt varslar Västerhejde skola om att man inom ett år har platsbrist då man måste fördubbla sin förskoleklass. De minskningar som sker i grundskolans elevtal under året påverkar i hög grad skolans elevsociala och pedagogiska förhållanden. Det innebär också att det är av mycket stor vikt att anpassa skolorganisationen och antalet anställda i förhållande till de givna ekonomiska ramarna. Det finns en stor svårighet att inom nuvarande organisation i grundskolan hämta in de ekonomiska vinsterna av elevminskningen utan att göra avkall på barnens och elevernas berättigade krav på att erbjudas en verksamhet av god kvalitet och en god lärmiljö. Fler elever än förväntat har sökt sig till de kommunala gymnasieskolorna. Efter elevernas slutgiltiga val har organisationen utökats med 73 platser. Intagningen ännu ej helt avslutad, men följande tendenser kan utläsas: - 12 behöriga elever med 150 p. eller mer (150 p. är i genomsnitt godkänt) har inte kommit in i den kommunala gymnasieskolan (nytt fenomen) - Andelen behöriga elever som får sina förstahandsval i den kommunala gymnasieskolan har minskat från 86 % år 200 till ca 81 % år Andelen elever i friskolor som fått sitt förstahandsval är ca 87 %. - I kommunens friskolor finns platser kvar på samtliga program - Program med kö i den kommunala gymnasieskolan (trots vissa utökningar) är Bygg, El, Fordon, Hotell- och restaurang och Sjöfart 2(6)

3 - En första tendens visar att färre elever sökt studier på fastlandet samtidigt som andelen gotländska elever ökar på riksintaget den rörliga bildens språk - Antalet obehöriga i den kommunala gymnasieskolan har minskat från 90 till 60 elever jämfört med föregående är. - En 20-procentig ökning av SFI hösten Om fler kommer är väntetiden till 1 november. - Ökning av antalet studerande på distans inom komvux - Nya yrkesutbildningar för vuxna med hjälp av nytt riktat statsbidrag (Vindkraft, Hotell och rest. Tunga fordon m.m.) - Fler vuxna beviljas yrkesstudier i andra kommuner - Ökad tillströmning kärnämnes- och behörighetsgivande kurser inom komvux. Antalet mottagna elever i Särskolan ser ut att bli 166 elever hösten -09. Ytterligare sex elever finns det utredningar kring som ännu inte är kompletta, men som kan bli det i närtid. Under terminen kan vi alltså tangera talet 170 mottagna elever. En större ökning har skett i särvux elevtal. Nu i höst är det 45 vuxenstuderande Kön till kulturskolan har stigit till ca 590 barn och ungdomar Under sommaren har planeringen för vaccination mot den pandemiska influensan påbörjats. Vaccineringen under hösten kommer att kräva omfattande skolsköterskeinsatser. Under slutet av augusti har Skoldatateket invigts. Skoldatateket kommer att ta emot besökare för att sprida kunskap om datorbaserade hjälpmedel för barn i behov av särskilt stöd. Ekonomi Det är efter andra delårsprognosen osäkert om BUN kommer att nå målet ekonomi i balans. Den sammantagna prognosen pekar på ett underskott på ca 10 mkr, en förbättring med ca 5 mkr, sedan åtstramningsåtgärder satts in på bredden. Flera rektorsområden kommer att ha stora svårigheter att få en ekonomi i balans under 2009, förklaringarna är framför allt enskilda elevers behov av särskilt stöd. Stora insatser görs f n för att klara ett nollresultat. För varje månad som varsel- och uppsägningsprocessen försenades uteblev de ekonomiska effekterna. Fördröjning i processen uppskattas i nuläget ha medfört en kostnadsfördyring med ca 6,1 mkr under innevarande år. Osäkerheter och utgiftsökningar i samband med bildandet av Serviceförvaltningen uppskattas till ca 3,5 mkr. Utöver detta finns en ofinansierad beläggning i förskolan, till följd av att fler barn än budgeterad prognos finns i vår verksamhet. Det tycks som om flera av våra nyanlända elever har ett mer traumatiskt liv bakom sig - något som stöds också i diskussioner med socialtjänstens flyktingmottagning. Kostnader för dessa elever bokförs f n på resp rektor i avvaktan på besked om migrationsverket eller socialtjänsten kan vara medfinansiärer. 3(6)

4 För att få effekt 2009 påbörjades gymnasieskolans och vuxenutbildningens anpassning till vikande elevtal, förändringar i elevernas val och en ansträngd ekonomi hösten 2008 då ca 20 medarbetare avvecklades. Efter det drabbades gymnasieskolan av utebliven kompensation för ökade flöden och ett besparingsbeting motsvarande tkr. Denna nedskärning har hanterats genom en reducering av programpengen med 2,65 procent. Under andra halvåret kommer kostnaden för bidrag till fristående skolformer att öka med ca 1,5 mkr beroende på att dessa tagit nya lokaler i anspråk. Medarbetare/ledare Varsel och uppsägning av personal skapar stor oro hos berörd personal men också hos de som blir kvar. Allt sammantaget kan komma att påverka förskolans/skolans resultat Det är en hög arbetsbelastning, stark press och stora krav på rektor att kunna hantera alla situationer runt pågående process med personalneddragningar och samtidigt bedriva en verksamhet av hög kvalité. Medarbetarna har arbetat på ett professionellt sätt trots alla osäkerheter. Den personalkategori vi har svårt att rekrytera är förskollärare. Flera rektorer har ägnat stor del av sommaren till att försöka bemanna förskoleavdelningar med förskollärare - ett arbete som ännu inte lyckats överallt. När det gäller minskningen av personal inom förskolan ser vi att vi måste utöka igen om alla barn som önskar förskoleplats från jan-10 skall kunna erbjudas plats. Viktigt att få ett politiskt beslut om det snarast möjligt. Kulturskolan behöver både breddning och utökning av utbudet. Behovet av ledningsresurs kvarstår Barn och Elevhälsans medarbetare som tidigare varit placerade på förvaltningskontoret flyttade i slutet av april till nya lokaler på Korpenområdet. Lokalerna skall invigas i början av hösten Bildandet av de nya förvaltningarna, Serviceförvaltning respektive Gymnasie- och Vuxenutbildning, jämte omorganisationer på förvaltningsnivå medför också ett antal osäkerheter och i många fall pressande situationer som påverkar arbetsresultatet negativt. Processer På skolorna arbetar man med resultaten av skolverkets inspektion för att bl. a. tydliggöra mål, bedömning och måluppfyllelse. På förvaltningsnivå arbetar vi också med att utveckla metoder för analys och uppföljning samt arbetet med kvalitetsredovisningar. Svårigheten att prognostisera antalet barn och efterfrågemönstret i förskolan på Gotland är en osäkerhet som tidigare nämnts. Förvaltningen ser även fortsättningsvis över denna process och möjligheten att flexibelt kunna anpassa utbudet för att kunna medge en snabbare anpassning till rådande marknad. Skolverket har nu publicerat det utvecklingsarbete som har gjorts här på Gotland om kunskapsbedömning i särskola. Endast två andra kommuner är representerade på Skolverkets hemsida, nämligen Göteborg och Norrköping. Fortsättningsvis är vi inbjudna att delta i den kommande 4(6)

5 läroplan- och kursplansöversyn som är på gång i närtid. Särskolan är även referensskola i detta arbete. Samhälle De focusområden som lyfts fram i det föregående har givetvis bäring på detta perspektiv också. Tilläggas kan att färre arbetstillfällen på landet samt fördyrade resekostnader kan innebära att barnfamiljer flyttar närmare Visby. Nybyggnation på gång i Humlegårdsområdet, vilket medför ökad inflyttning av barnfamiljer och förväntat ökat tryck på skolan. Närheten till nyetablerade större arbetsplatser medför också ökad efterfrågan. Befolkningstillväxt i Väskinde med omnejd. Stort behov av att bygga ut skolan och/eller förskolan. Mycket svårt att erbjuda plats till alla som önskat både i förskolan och skolan. På motsvarande sätt behövs, som beskrivits i det föregående, en utbyggnad i Västerhejde. Andra samhällsförändringar som påverkar Gymnasie-och komvuxverksamheten är: - Gymnasiereformen och kommande elevminskningar - Ökning av nyanlända vuxna och ungdomar (20-procentig ökning SFI - vuxna)- Nytt statsbidrag till yrkesutbildningar för vuxna - Lågkonjunktur ger bla. ökad tillströmning till all vuxenutbildning (Distansundervisning ökar mest) och ökade svårigheter att få lärlings- och arbetsplatsförlagd utbildning. Det som oroande sett ur särskolans perspektiv är bristen på arbetsmöjligheter och sysselsättning för våra ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning i det gotländska samhället. Arbetsmarknadsläget och skärpningar i Försäkringskassans regelsystem påverkar särskolans målgrupp. Detta märks i svårigheterna att rekrytera praktikplatser, samt kravet att vi bistår med egen personal vid dessa tillfällen. På kort sikt ställer det ett ökat krav på kommunens olika verksamheter att erbjuda praktikplatser. 2. Resultatprognos och investeringsprognos Driftbudgetens prognostiserade resultat år 2009 pekar mot ett underskott på ca 10 mkr vid årets slut. Investeringarna genomförs i enlighet med planering och beslut, vilket innebär att investeringsbudgeten beräknas användas fullt ut för sitt ändamål. 3. Åtgärder med anledning av underskott i prognos Arbete pågår på alla nivåer i förvaltningen för att kontrollera budgetvärden, prognoser och åtgärdsplaner för att i möjligaste mån nå ett nollresultat. Åtstramningsåtgärder med bland annat farfarsprincip för underskottsverksamheter infördes i juni månad 4. Sammanfattning Verksamheten inom BUF uppvisar ett preliminärt ekonomiskt resultat som pekar mot underskott. I de flesta sammanhang där skolfrågor diskuteras lyfts behovet av en ökad kvalitet och bättre resultat i alla skolformer. På motsvarande sätt lyfter Skolverket kvalitetsfrågorna och behovet av ett högre 5(6)

6 resultat i den gotländska skolan. Det är inte enbart en fråga om resurser och kvantitet utan i hög grad en fråga om att personal skall ha kunskaper, förmåga och förutsättningar att genomföra sitt uppdrag med hög kvalitet och därmed ett högt resultat för barn och elever. BUNs verksamhet behöver fortlöpande omstruktureras för att möta elever och föräldrars behov samt erbjuda en hög kvalitet i en god lärmiljö. Här står behovet av anpassningar, med hänsyn till bl a demografi, ibland i motsats till lokala behov från föräldrar, elever och ofta andra intressenter i samhället. Det finns därför skäl att även se över på vilket sätt och med vilka metoder undervisningen kan ske i vissa verksamheter på Gotland. Under de närmaste åren lämnar den stora kullen från början av 90-talet högstadiet och gymnasiet. Det är därför naturligt att nuvarande resurser (pengar och personal) inte behövs de närmaste 10 tal åren inom dessa skolformer utan istället behöver komma de yngre åldrarna tillgodo. För att bidra till att såväl boende på Gotland som inflyttande kan rekryteras behöver för- och grundskola ha de resurser och den kvalitet som de yngre medborgarna (unga föräldrar) efterfrågar. På detta sätt kan då BUNs verksamhet vara en förutsättning och möjlighet för tillväxt. Peter Molin Skoldirektör 6(6)

Fortsatt arbete kring frågor som ett friare skolval i grundskolan och alternativa driftformer.

Fortsatt arbete kring frågor som ett friare skolval i grundskolan och alternativa driftformer. 1 (4) 2009-04-20 Barn- och Utbildningsförvaltningen PeM/ BUNs delårsrapport 1/2009 1. Väsentliga/kritiska händelser Det framåtsyftande arbetet inriktas, med Skolverkets inspektionsrapporter som grund,

Läs mer

Gemensamt planeringsdokument för gymnasieskolan och vuxenutbildningen

Gemensamt planeringsdokument för gymnasieskolan och vuxenutbildningen Gotlands kommun Bilaga 3 Barn- och utbildningsförvaltningen AN 2009-09-29 Gemensamt planeringsdokument för gymnasieskolan och vuxenutbildningen Övergripande vision, verksamhetsidé och gemensamma värderingar

Läs mer

Det framåtsyftande arbetet inriktas på att vidta åtgärder för ökad kvalitet i verksamheten inom följande strategiska områden:

Det framåtsyftande arbetet inriktas på att vidta åtgärder för ökad kvalitet i verksamheten inom följande strategiska områden: 1 (5) 2010-04-19 Barn- och Utbildningsförvaltningen PeM/ BUNs delårsrapport 1/2010 1. Väsentliga/kritiska händelser Det framåtsyftande arbetet inriktas på att vidta åtgärder för ökad kvalitet i verksamheten

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen

Barn- och utbildningsförvaltningen Vårt budskap -Vi vill utveckla och säkra kvaliteten i den gotländska skolan för att ge Gotlands barn och ungdomar: En skola som bygger på hälsofrämjande arbetssätt. En skola som utvecklar och ger förutsättningar

Läs mer

Till förvaltningens uppgifter hör att bereda ärenden som ska fattas beslut om i BUN.

Till förvaltningens uppgifter hör att bereda ärenden som ska fattas beslut om i BUN. I Kristianstads kommun har Barnoch utbildningsnämnden (BUN) det samlade ansvaret för utbildning av barn, elever och studerande från förskola till vuxenutbildning. BUN fattar beslut om kommunal Skolplan.

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott BUN Protokoll Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott fredagen den 13 november 2009 Ärenden: Au 79 Internbudget 2010 Au 80 Au 81 Au 82 Överföring av resurser från Barn- och utbildningsnämnden i samband

Läs mer

Underlag för diskussion - Budget 2016 samt Plan 2017-2018 nämnd - version 1. Utbildningsnämnd

Underlag för diskussion - Budget 2016 samt Plan 2017-2018 nämnd - version 1. Utbildningsnämnd Underlag för diskussion - Budget 2016 samt Plan 2017-2018 nämnd - version 1 Utbildningsnämnd 1 Resultatbudget Resultatbudget Utfall 2014 Budget 2015 Intäkter 89,0 68,6 Personalkostnader -224,7-216,0 Övriga

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen

Barn- och utbildningsförvaltningen Vad är Skola Gotland 2008 En översyn av BUFs verksamhet med särskilt fokus på för-, grund- och gymnasieskolan, förvaltningens ledningsorganisation, samt dess stabs-/stödresurser, i syfte att kontinuerligt

Läs mer

Kvartalsrapport september med prognos 4. Barn- och utbildningsnämnd

Kvartalsrapport september med prognos 4. Barn- och utbildningsnämnd Kvartalsrapport september med prognos 4 Barn- och utbildningsnämnd 1 Inledning Nämnderna ska enligt kommunstyrelsens anvisningar redovisa fyra budgetuppföljningar och prognoser under året. Uppföljningen

Läs mer

BUN. BUN 2009/96:63 Skolinspektionen 2009: Yttrande över ansökan om godkännande av bidrag till fristående skola, Sundsskolan i Gotlands Kommun

BUN. BUN 2009/96:63 Skolinspektionen 2009: Yttrande över ansökan om godkännande av bidrag till fristående skola, Sundsskolan i Gotlands Kommun GOTLANDS KOMMUN 2009-06-10 Barn och utbildningsförvaltningen BUN BUN 2009/96:63 Skolinspektionen 2009:1352-31 Yttrande över ansökan om godkännande av bidrag till fristående skola, Sundsskolan i Gotlands

Läs mer

Ansökan om statliga medel för gymnasial yrkesutbildning för vuxna inför 2010

Ansökan om statliga medel för gymnasial yrkesutbildning för vuxna inför 2010 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN VUXENUTBILDNINGSAVDE LNINGEN Dnr 09-112/2814 SID 1 (6) 2009-09-07 Handläggare: Elisabeth Ryde Telefon: 508 33 937 Till Utbildningsnämnden 2009-09-17 Ansökan om statliga medel för

Läs mer

Strukturförändring Svanens skola

Strukturförändring Svanens skola TJÄNSTESKRIVELSE 1(8) 2012-04-01 BUN-390/2012 610 Handläggare, titel, telefon Peter Tellman, programsekreterare 011-15 77 73 Barbro Vallhagen, programsekreterare 011-15 18 12 Barn- och ungdomsnämnden Strukturförändring

Läs mer

BUNS STYRKORT

BUNS STYRKORT Barn- och utbildningsförvaltningen Utvecklingsavdelningen/GCN 2008-10-08 BUNS STYRKORT 2009 2010 FÖRSLAG Vid sammanställningen på Lövsta var det följande områden som fick flest markeringar. Vi har försökt

Läs mer

Delårsrapport 2015 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING

Delårsrapport 2015 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Delårsrapport 2015 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Delårsrapport 2015 Sammanfattning Gymnasieskola och vuxenutbildning bedöms totalt få en positiv budgetavvikelse på 200 tkr vid årets slut. Gymnasieskolans

Läs mer

Uppföljningsrapport per april 2018

Uppföljningsrapport per april 2018 Uppföljningsrapport april 2018 1 (7) 2018-05-03 Bildning- och omsorgsförvaltningen Uppföljningsrapport per april 2018 Bildning- och omsorgsförvaltningen Ekonomi Bildnings- och omsorgsnämnden tkr 2018 Budget

Läs mer

Tertialbokslut 1 jan-apr 2014 för utbildningsnämnden

Tertialbokslut 1 jan-apr 2014 för utbildningsnämnden 2014-04-17 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2014/133-049 Utbildningsnämnden Tertialbokslut 1 jan-apr 2014 för utbildningsnämnden Förslag till beslut Utbildningsnämnden beslutar fastställa tertialbokslut

Läs mer

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén Gyllensten Ekonomi och verksamhet Utfall 31 mars och helårsprognos Utfallet tom mars månad är inte helt

Läs mer

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning efter april 2011

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning efter april 2011 Handläggare Datum Åsa Ottosson -05-02 0480-45 30 32 Ekonomi- och verksamhetsuppföljning efter april Verksamhet Barn- och ungdomsnämnden ansvarar för kommunens verksamhet inom förskola och fritidshem samt

Läs mer

Uppföljningsrapport per april 2019

Uppföljningsrapport per april 2019 Uppföljningsrapport april 2019 1 (8) 2019-05-03 Utbildningsförvaltningen Uppföljningsrapport per april 2019 Utbildningsförvaltningen Ekonomi Utbildningsnämnden tkr 2019 Utfall Utfall Budget Prognos Verksamhet

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per den 30 oktober Verksamhetsområde 1-2 Barn- och utbildningsförvaltningen

Ekonomisk uppföljning per den 30 oktober Verksamhetsområde 1-2 Barn- och utbildningsförvaltningen Ekonomisk uppföljning per den 30 oktober Verksamhetsområde 1-2 Barn- och utbildningsförvaltningen 2 (8) Barn- och utbildningsförvaltningen Det sammantagna resultatet till och med oktober i barn- och utbildningsförvaltningen

Läs mer

Månadsrapport september 2018 Barn- och utbildningsnämnden

Månadsrapport september 2018 Barn- och utbildningsnämnden Controller David Johansson 0490-25 42 02 david.johansson@vastervik.se -11-14 Dnr /663-042 Månadsrapport september Barn- och utbildningsnämnden Barn- och Utbildningsnämnden Barn och utbildningsförvaltningen

Läs mer

Månadsrapport. Utgåva: Månadsrapport. Rapportperiod: Organisation: Barn och skolnämnd

Månadsrapport. Utgåva: Månadsrapport. Rapportperiod: Organisation: Barn och skolnämnd Månadsrapport Utgåva: Månadsrapport Rapportperiod: 2019-02-28 Organisation: Barn och skolnämnd Könsfördelning År: 2019 2 God ekonomisk hushållning År: 2019 Nyckeltal Kön Målvärde 2019 Prognos Helår 2019

Läs mer

Verksamhets/skolplan Barn- och utbildningsnämnden

Verksamhets/skolplan Barn- och utbildningsnämnden Verksamhets/skolplan 2009-2011 Barn- och utbildningsnämnden Inledning 3 Verksamhets- och Skolplan 4 Omvärldsanalys 4 Verksamhetsidé 4 Samhällsutveckling 5 Ett växande Boden 5 En bra livs- och boendemiljö

Läs mer

Månadsrapport oktober Barn- och ungdomsnämnden

Månadsrapport oktober Barn- och ungdomsnämnden Månadsrapport oktober 2018 Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnd Barn- och ungdomsnämnden ansvarar för kommunens verksamhet inom förskola och fritidshem samt det offentliga skolväsendet för barn

Läs mer

Månadsrapport maj 2019

Månadsrapport maj 2019 Controller David Johansson 0490-25 42 02 david.johansson@vastervik.se Västervik -06-14 Månadsrapport maj Barn- och utbildningsnämnden Barn- och Utbildningsnämnden lämnar efter maj månad en helårsprognos

Läs mer

Underlag budgetuppföljning till BUN

Underlag budgetuppföljning till BUN Underlag budgetuppföljning till BUN 190409 Analys budget 2018 Barn och utbildningsnämnden redovisade ett större underskott 2018 än prognostiserat. En analys har gjorts där orsaker identifierats. I detta

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (6) Bildningsförvaltningen Datum Diarienummer UN 2019/0122 Henning Törner

DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (6) Bildningsförvaltningen Datum Diarienummer UN 2019/0122 Henning Törner DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (6) 2020 med plan 2021-2022 Inledning Utbildningsnämnden fullgör kommunens uppgifter som huvudman inom skolväsendet. Drift, ledning och styrning av förskola, förskoleklass,

Läs mer

Månadsrapport. Bildningsförvaltningen. Mars 2015

Månadsrapport. Bildningsförvaltningen. Mars 2015 Månadsrapport Bildningsförvaltningen Mars 2015 1. Budgetuppföljning och prognos per nämnd Bildningsförvaltningen Sammantagen prognos bildningsförvaltningen Bildningsförvaltningens prognos vid årets slut

Läs mer

Månadsrapport. Bildningsförvaltningen. Juli 2014

Månadsrapport. Bildningsförvaltningen. Juli 2014 Månadsrapport Bildningsförvaltningen Juli 2014 1 Budgetuppföljning och prognos Bildningsförvaltningen Sammantagen prognos bildningsförvaltningen Bildningsförvaltningens mål vid årets slut ett resultat

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Säters kommun

Regelbunden tillsyn i Säters kommun Regelbunden tillsyn i Säters kommun Statens skolinspektion Granskning av kvalitet inom skolväsendet, förskoleverksamheten och skolbarnsomsorgen. Tillsyn över det offentliga skolväsendet, den allmänna förskoleverksamheten

Läs mer

Därutöver har kommunfullmäktige beslutat om följande specifika uppdrag för Barn- och utbildningsnämnden 2011.

Därutöver har kommunfullmäktige beslutat om följande specifika uppdrag för Barn- och utbildningsnämnden 2011. Information Datum 2011-02-17 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Stefan Bergdoff 0346-886408 stefan.bergdoff@falkenberg.se Info-ärende på BUN 2011-02-23 Internbudget 2011 Uppdrag från Kommunfullmäktige

Läs mer

Dnr KS.2009.205 2009-06-02 YTTRANDE. Utskottet för gymnasie- och vuxenutbildning

Dnr KS.2009.205 2009-06-02 YTTRANDE. Utskottet för gymnasie- och vuxenutbildning Dnr KS.2009.205 2009-06-02 YTTRANDE Utskottet för gymnasie- och vuxenutbildning Yttrande över ansökan från Humanus Utbildning Syd AB om statlig tillsyn och rätt till bidrag för fristående gymnasieskola

Läs mer

Ekonomi. Bildning- och omsorgsförvaltningen. Bildnings- och omsorgsnämnden. tkr 2017 Utfall. Uppföljningsrapport oktober 2017

Ekonomi. Bildning- och omsorgsförvaltningen. Bildnings- och omsorgsnämnden. tkr 2017 Utfall. Uppföljningsrapport oktober 2017 Uppföljningsrapport oktober 1 (5) Bildning- och omsorgsförvaltningen -11-10 Uppföljningsrapport oktober Bildning- och omsorgsförvaltningen Ekonomi Bildnings- och omsorgsnämnden tkr Budget** Prognos* Verksamhet

Läs mer

Månadsrapport februari 2019

Månadsrapport februari 2019 Controller David Johansson 0490-25 42 02 david.johansson@vastervik.se Västervik -03-15 Dnr /182-042 Månadsrapport februari Barn- och utbildningsnämnden Barn- och Utbildningsnämnden lämnar efter februari

Läs mer

INTÄKTER Avgifter Huvudintäkter SUMMA INTÄKTER

INTÄKTER Avgifter Huvudintäkter SUMMA INTÄKTER Produktionsförvaltningens ekonomiska uppföljning per 31 Maj 2017. Ekonomisk sammanställning Produktionsförvaltningen Budget 2017 Ack Budget Ack utfall 0 0 0 0 Avgifter/ bidrag 0 0 217 217 979 Övriga intäkter

Läs mer

Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL. Barn- och skolnämnden

Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL. Barn- och skolnämnden Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL Barn- och skolnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Förvaltningsberättelse...4 Ekonomi...4 Resultat...4 Investeringar...5 Personal...6 Antal anställda...6 Hälsa och

Läs mer

Bokslutsdialog Barn- och utbildningsnämnden. Möjligheternas ö

Bokslutsdialog Barn- och utbildningsnämnden. Möjligheternas ö Bokslutsdialog 2017-02-24 Barn- och utbildningsnämnden Organisation Barn- och utbildningsnämnden Antal årsarbetare 418 Stab Barn- och utbildning Förvaltningschef Resurscentrum Välkomsten Barnomsorg Grundskola

Läs mer

Motivskrivning inför beslut Alléskolan/Humlegårdsskolan

Motivskrivning inför beslut Alléskolan/Humlegårdsskolan Handläggare Bisse Carlsson FoG Telefon +46 (0)498 26 33 96 E-post bisse.carlsson@gotland.se Datum 2011-10-29 Tjänsteskrivning Expediering till:bun Motivskrivning inför beslut Alléskolan/Humlegårdsskolan

Läs mer

Protokoll, Barn- och utbildningsnämnden

Protokoll, Barn- och utbildningsnämnden BUN Protokoll, Barn- och utbildningsnämnden onsdagen den 23 september 2009 Ärenden: 75 Förskolors och grundskolors samarbete med arbetslivet 76 Samverkansavtal med fristående förskolor och fritidshem 77

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per den 30 september Verksamhetsområde 1-2 Barn- och utbildningsförvaltningen

Ekonomisk uppföljning per den 30 september Verksamhetsområde 1-2 Barn- och utbildningsförvaltningen Ekonomisk uppföljning per den 30 september Verksamhetsområde 1-2 Barn- och utbildningsförvaltningen 2 (8) Barn- och utbildningsförvaltningen Det sammantagna resultatet till och med september i barn- och

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-11-08 Diarienummer 0070/13 Repronummer 316/13 Stadsledningsstaben Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Claes Strand Telefon 031-368 02 92 E-post: claes.strand@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott BUN Protokoll Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott onsdagen den 3 juni 2009 Ärenden: Au 40 Finansiering av överföring av resultat Au 41 Strategisk plan och budget 2010-2012 Au 42 Au 43 Skolorganisationen

Läs mer

Månadsrapport juni 2018 Barn- och ungdomsnämnden

Månadsrapport juni 2018 Barn- och ungdomsnämnden Månadsrapport juni 2018 Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnd Prognosen efter juni ger ett totalt överskott på 3,9 mnkr, vilket är 1 mnkr lägre än föregående prognos. Grundskoleverksamhet inklusive

Läs mer

Verksamhetsredovisning, Produktionsområde Barn och Utbildning per mars 2015 Dnr BUN15/5-042

Verksamhetsredovisning, Produktionsområde Barn och Utbildning per mars 2015 Dnr BUN15/5-042 215-4-2 Johannes Pålsson Chef produktion barn och utbildning Johannes.Palsson@ekero.se Verksamhetsredovisning, Produktionsområde Barn och Utbildning per mars 215 Dnr BUN15/5-42 Sammanfattning Produktionsområdet

Läs mer

Protokoll, Barn- och utbildningsnämnden

Protokoll, Barn- och utbildningsnämnden BUN Protokoll, Barn- och utbildningsnämnden Torsdagen den 26 november 2009 Ärenden: 97 Internbudget 2010 98 Överföring av resurser från Barn- och utbildningsnämnden i samband med bildande av En samlad

Läs mer

Årsbokslut Komvux

Årsbokslut Komvux Årsbokslut - 2009 Komvux Egen verksamhet Rektor komvux: Jan Boström tfn: 0498 26 91 59 1. Rektorsområdets väsentliga och kritiska händelser utifrån styrkortsperspektiven. 1. Brukare/Kunder (ex. barn- och

Läs mer

Rapport Produktionsförvaltningens flyktingverksamhet per

Rapport Produktionsförvaltningens flyktingverksamhet per + Produktionen - Det medvetna valet! Rapport Produktionsförvaltningens flyktingverksamhet per 2017-10-31 Sida 1 av 6 Ekonomisk sammanfattning Grundskola Förberedelseklass grundskola Övriga intäkter 2 046

Läs mer

Delårsrapport Barn- och utbildningsnämnden

Delårsrapport Barn- och utbildningsnämnden Delårsrapport 2018 Barn- och utbildningsnämnden Innehållsförteckning Övergripande frågor per nämnd... 3 Personalredovisning... 3 Riktade statsbidrag... 5 Barn- och utbildningsnämnden, Delårsrapport 2018

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Utbildnings- och kulturkontoret Annika Åström. Till:

DANDERYDS KOMMUN Utbildnings- och kulturkontoret Annika Åström. Till: Till: Barn- och utbildningsnämnden Kvartalsrapport och budgetprognos 4, 2009 Verksamheten t o m september Lokalförsörjning Eftersom nya befolkningsprognosen visar på färre barn planerar förvaltningen för

Läs mer

Bokslut 2017 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING

Bokslut 2017 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Bokslut 2017 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Innehållsförteckning Verksamhet... 3 Driftredovisning... 3 Verksamhetsmått... 3 Årets händelser... 3 Ekonomi... 4 Integration/flyktingmottagning... 5 Mål

Läs mer

Åtgärdsplan Bildningsförvaltningen

Åtgärdsplan Bildningsförvaltningen Protokollsbilaga 5-2019 Åtgärdsplan Bildningsförvaltningen www.katrineholm.se 2 (8) Vår handläggare Bakgrund Vid årets första kommunövergripande ekonomiuppföljning som redovisades på kommunstyrelsens sammanträde

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 - kortversion. Barn- och utbildningsnämnd

Verksamhetsberättelse 2015 - kortversion. Barn- och utbildningsnämnd Verksamhetsberättelse 2015 - kortversion Barn- och utbildningsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2 Viktiga händelser i verksamheten... Fel! Bokmärket är inte definierat.

Läs mer

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén-Gyllensten

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén-Gyllensten Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén-Gyllensten Uppdrag Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens uppdrag är att fullgöra kommunens uppgifter

Läs mer

Månadsrapport januari 2019

Månadsrapport januari 2019 Västervik -02-18 Controller David Johansson Dnr /88-042 0490-25 42 02 david.johansson@vastervik.se Månadsrapport januari Barn- och utbildningsnämnden Barn- och Utbildningsnämnden lämnar efter januari månad

Läs mer

Årsbokslut - 2009 Christopher Polhemgymnasiet

Årsbokslut - 2009 Christopher Polhemgymnasiet Årsbokslut - 2009 Christopher Polhemgymnasiet Program för Naturvetenskap Teknik Bygg El Energi Fordon Specialutformat tekniskt program Sjöfart Rektor: Lars Nordahl tfn: 0498 26 95 56 1. 2. Rektorsområdets

Läs mer

Tertialrapport nämnd april 2015. Utbildningsnämnd

Tertialrapport nämnd april 2015. Utbildningsnämnd Tertialrapport nämnd april 2015 Utbildningsnämnd 1 Sammanfattning 1.1 Verksamhet Utbildningsnämndens ansvarsområden är pedagogisk omsorg, förskola, grundskola, grundsärskola, fritidshem, Gymnasieskola,

Läs mer

Budget 2014 samt plan för ekonomin åren 2015-2016 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2014 samt plan för ekonomin åren 2015-2016 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2014 samt plan för ekonomin åren 2015-2016 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET VERKSAMHETERNA Externbudget Tkr Utfall 2012 Prognos 2013 Budget 2014 Plan 2015 Plan 2016 Intäkter 46 058 47 634 45 384 45

Läs mer

BUN 24. GOTLANDS KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden Budget 2009 och flerårsplan

BUN 24. GOTLANDS KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden Budget 2009 och flerårsplan Skoldirektör Peter Molin och ekonomichefen Elisabeth Österdahl hade tillsammans med övriga avdelningschefer inom BUF utarbetat ett underlag för BUNs behandling av Budget 2009 och flerårsplan 2009-2013.

Läs mer

Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013

Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013 2014-01-07 1 (5) Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013 Förskolan Vid skolinspektionens tillsyn 2013 fick förskolan 4 anmärkningar/förelägganden, detta är lika många i antal som vid

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen DRIFT Strategisk plan och budget

Barn- och utbildningsförvaltningen DRIFT Strategisk plan och budget Barn- och utbildningsförvaltningen DRIFT 2010-2012 Strategisk plan och budget 2009-03-25 Barn- och Utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningsnämnden Strategisk plan och budget 2010 2012 för barn- och

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens verksamhetsredovisning per mars 2019 Dnr BUN19/5-006

Barn- och utbildningsnämndens verksamhetsredovisning per mars 2019 Dnr BUN19/5-006 Johannes Pålsson Chef barn och utbildning Barn- och utbildningsnämndens verksamhetsredovisning per mars 2019 Dnr BUN19/5-006 Sammanfattning Barn- och utbildningsnämndens utfall per mars visar ett negativt

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per september för Skolnämnden

Ekonomisk uppföljning per september för Skolnämnden Ekonomisk uppföljning per september för Skolnämnden Driftsredovisning per slag (belopp i tkr) HELÅR JANUARI-SEPTEMBER perioden avvikelse Periodbudget avvikelse Förbruk at av helårsb udget % Verksamhetens

Läs mer

Månadsrapport. Bildningsförvaltningen. Oktober 2014

Månadsrapport. Bildningsförvaltningen. Oktober 2014 Månadsrapport Bildningsförvaltningen Oktober 2014 1. Budgetuppföljning och prognos Bildningsförvaltningen Sammantagen prognos bildningsförvaltningen Bildningsförvaltningens prognos vid årets slut ett resultat

Läs mer

Konsekvensbeskrivning mål och budget 2016 samt investeringsplaner UN-2015/112

Konsekvensbeskrivning mål och budget 2016 samt investeringsplaner UN-2015/112 Ordförandeförslag Diarienummer 2015-03-30 UN-2015/112 Utbildningsnämnden Konsekvensbeskrivning mål och budget 2016 samt investeringsplaner 2016-2019 UN-2015/112 Förslag till beslut Utbildningsnämnden beslutar

Läs mer

Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ. Barn- och skolnämnden

Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ. Barn- och skolnämnden Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ Barn- och skolnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Förvaltningsberättelse... 4 Ekonomi... 4 Resultat... 4 Investeringar... 5 Personal... 6 Antal anställda... 6 Hälsa

Läs mer

Verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden

Verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden Verksamhetsplan 2019 Barn- och utbildningsnämnden 1 Styrkort och mätetal Nämnder 1.1 Uppdrag Barn- och utbildningsnämnden har ansvaret för Luleå kommuns skolväsende från förskola och grundskola till gymnasieskola.

Läs mer

UTDRAG UR KVALITETSANALYS

UTDRAG UR KVALITETSANALYS UTDRAG UR KVALITETSANALYS för förskola och skola i Nacka 2018 KVALITETSANALYS 2018 utvärdering skapar utveckling! I din hand håller du en kort sammanfattning av Kvalitetsanalysen 2018. Kvalitetsanalysen

Läs mer

Utbildningsnämnden

Utbildningsnämnden TJÄNSTESKRIVELSE 2018-04-26 Utbildningsnämnden Josefine Alan Ekonom Telefon 08 555 010 38 Josefine.alan@nykvarn.se 2019-03-31 för utbildningsnämnden UN/2019:66 Förvaltningens förslag till beslut Budgetuppföljning

Läs mer

arbetsmarknadsnämnden Verksamhetsområde Vuxenutbildning

arbetsmarknadsnämnden Verksamhetsområde Vuxenutbildning arbetsmarknadsnämnden Verksamhetsområde Vuxenutbildning 1 Innehållsförteckning Delårsrapport 1 per 30 april 2017...3 1 Viktiga händelser...3 2 Uppföljning och analys...3 3 Slutsatser och konsekvenser...8

Läs mer

Ekonomi - resultat 2008

Ekonomi - resultat 2008 Ekonomi - resultat 2008 Utbildningsnämnden redovisar ett överskott om 6,6 Mkr vid årets slut. Det är en positiv avvikelse från budgeten med 0,5 %. Under perioden 2006-2008 har nettokostnaden för förskolan

Läs mer

Budget 2015 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2015 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2015 samt plan för ekonomin åren 2016-2017 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET VERKSAMHETERNA Driftbudget Tkr Utfall 2013 Prognos 2014 Budget 2015 Plan 2016 Plan 2017 Intäkter 50 498 48 247 49 113 49

Läs mer

Skolplan. utbildningsnämnden Karlskrona kommun

Skolplan. utbildningsnämnden Karlskrona kommun Skolplan utbildningsnämnden Karlskrona kommun 2007-2010 Skolplan för utbildningsnämnden i Karlskrona kommun Förskola, familjedaghem, öppen förskola, förskoleklass, grundskola, fritidshem, öppen fritidsverksamhet,

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per juni för Skolnämnden

Ekonomisk uppföljning per juni för Skolnämnden Ekonomisk uppföljning per juni för Skolnämnden Driftsredovisning per slag (belopp i tkr) HELÅR JANUARI-JUNI perioden Periodbudget Förbruk at av helårsb udget % Verksamhetens intäkter Avgifter 51 257 51

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola < Montessori Friskola Gotland AB Org.nr. 556793-5514 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Montessori Friskola Gotland belägen i Gotland kommun Tillsyn i Montessori Friskola Gotland

Läs mer

BUN. BUN gav vid sitt sammanträde under rubriken internbudget 2009 (BUN 104) förvaltningen följande uppdrag

BUN. BUN gav vid sitt sammanträde under rubriken internbudget 2009 (BUN 104) förvaltningen följande uppdrag Barn- och utbildningsförvaltningen Bisse Carlsson Datum 1(6) Dnr 090610 Reviderat BUN BUN gav vid sitt sammanträde 2008-11-26 under rubriken internbudget 2009 (BUN 104) förvaltningen följande uppdrag Utreda

Läs mer

Beställning av lokaler utifrån ett utökat behov i förskola och skola

Beställning av lokaler utifrån ett utökat behov i förskola och skola Tjänsteutlåtande Välfärdscontroller 2016-02-08 Henrik Malmström 08-590 975 19 Dnr: henrik.malmstrom@upplandsvasby.se UBN/2016:41 20922 Utbildningsnämnden Beställning av lokaler utifrån ett utökat behov

Läs mer

STI SOLLENTUNA KOAAMUN Barn- och utbildningskontoret

STI SOLLENTUNA KOAAMUN Barn- och utbildningskontoret STI SOLLENTUNA KOAAMUN Barn- och utbildningskontoret Halina Jankowska Tjänsteutlåtande 2011-09-05 Sidan 1 av 2 Dnr 2011/52 BUN.104 Barn- och ungdomsnämnden Resultatprognos inkl. delårsrapport 2011 Förslag

Läs mer

Budget 2016 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2016 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2016 samt plan för ekonomin åren 2017-2018 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET VERKSAMHETERNA Driftbudget Tkr Utfall 2014 Prognos 2015 Budget 2016 Plan 2017 Plan 2018 Intäkter 49 772 50 073 50 588 50

Läs mer

Föräldraråd 2011-11-30

Föräldraråd 2011-11-30 Agenda Nyheter Uterummet förändras Garantibesiktning av skolan Skolskogen Trafiksäkerhet Tillsyn skolinspektionen Nytt betygssystem Demografi Övriga frågor Syfte med Skolinspektionens tillsyn Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skoli.nspektionen Gotlands kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Gotlands kommun 2 (7) Tillsyn i Gotlands kommun har genomfört tillsyn av Gotlands kommun under våren 2015. Tillsynen har avsett

Läs mer

KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018

KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018 KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018 VUXENUTBILDNING KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN Den kommunala vuxenutbildningen i Åtvidaberg består av utbildning i Svenska för invandrare (SFI), Grundläggande vuxenutbildning

Läs mer

Zarah Melander,

Zarah Melander, Zarah Melander, 2017-11-12 Vad ska vi prata om idag? Genomgång av skolan idag Diskussion i smågrupper På gång inom skolområdet Avslutande frågestund Skolan idag efter nya skollagen 2011 Den viktiga utgångspunkten

Läs mer

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Inledning Kommunfullmäktige har beslutat om kommunledningsmål för planeringsperioden 2008-2011 i form av kommunövergripande mål som gäller för all verksamhet

Läs mer

Regler för val till förskoleklass och grundskola

Regler för val till förskoleklass och grundskola 1/6 Beslutad: 2018-11-27 155 Myndighet: Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Barn- och utbildningsnämnden BUN/2018:404-003 Gäller fr o m: 2018-11-30 Dokumentansvarig: Uppföljning: BUN/2017:513-003, för

Läs mer

Tjänsteskrivelse Framtiden för Alléskolan/Humlegårdsskolan

Tjänsteskrivelse Framtiden för Alléskolan/Humlegårdsskolan Handläggare Bisse Carlsson FoG Telefon +46 (0)498 26 33 96 E-post bisse.carlsson@gotland.se Datum 2011-11-15 Tjänsteskrivelse Framtiden för Alléskolan/Humlegårdsskolan Förslag till beslut BUN Au behandlade

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN BUDGET 2010 Verksamhetsbeskrivning Barnomsorg och skola är fr o m 1 augusti 2008 organiserade i sju rektorsområden som ansvarar för lärande för barn/ungdom 1-16 år. Inom Barn-

Läs mer

Verksamhetsplan Skolna mnden

Verksamhetsplan Skolna mnden Verksamhetsplan 2018-2020 Skolna mnden 3 (10) INNEHÅLL SKOLNÄMNDEN... 4 Verksamhetsansvar... 4 Uppdrag... 4 Organisation... 4 Verksamhet 2018-2020... 5 Ekonomi... 5 Mål och indikatorer... 6 Perspektiv

Läs mer

Redovisning av synpunkter vid de fem dialogtillfällena om Hur vill du att förskolan på Gotland skall vara som genomfördes våren 2009

Redovisning av synpunkter vid de fem dialogtillfällena om Hur vill du att förskolan på Gotland skall vara som genomfördes våren 2009 1 (6) Barn- och utbildningsförvaltningen 2009-06-16 Redovisning av synpunkter vid de fem dialogtillfällena om Hur vill du att förskolan på Gotland skall vara som genomfördes våren 2009 Sammanställning

Läs mer

Regelbunden tillsyn statistik 2018

Regelbunden tillsyn statistik 2018 Regelbunden tillsyn statistik 2018 2 (14) Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Vanliga brister inom regelbunden tillsyn 2018... 5 Grundskolan - brister på flera olika områden... 6 Gymnasieskolan

Läs mer

DELÅ RSRÅPPORT Skolnä mnden Bärn och utbildning

DELÅ RSRÅPPORT Skolnä mnden Bärn och utbildning DELÅ RSRÅPPORT -08-31 Skolnä mnden Bärn och utbildning 3 (8) INNEHÅLL SKOLNÄMNDEN/KONTORET... 4 Perioden som gått... 4 Ekonomi... 4 Målavstämning... 6 Framtiden... 7 3 (8) 4 (8) SKOLNÄMNDEN/KONTORET Perioden

Läs mer

Strukturförändring Kungsängsskolan

Strukturförändring Kungsängsskolan TJÄNSTESKRIVELSE 1(9) 2012-04-01 BUN-387/2012 610 Handläggare, titel, telefon Peter Tellman, programsekreterare 011-15 77 73 Barbro Vallhagen, programsekreterare 011-15 18 12 Barn- och ungdomsnämnden Strukturförändring

Läs mer

Tertialbokslut 1 år 2018, utbildningsnämnden

Tertialbokslut 1 år 2018, utbildningsnämnden -05-16 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE UBN /111 Utbildningsnämnden Tertialbokslut 1 år, utbildningsnämnden Förslag till beslut Utbildningsnämnden beslutar fastställa tertialbokslut 1, januari-april för år. Sammanfattning

Läs mer

Internbudget Barn- och utbildningsnämnden

Internbudget Barn- och utbildningsnämnden Internbudget 2019 Barn- och utbildningsnämnden 1 Barn- och utbildningsnämndens internbudget 2019 Nämndens uppdrag Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för att förverkliga nationella och kommunala mål

Läs mer

Utbildningarna ska starta i augusti 2010 med totalt 115 elever. Fullt utbyggd beräknas skolan ha 345 elever 2012.

Utbildningarna ska starta i augusti 2010 med totalt 115 elever. Fullt utbyggd beräknas skolan ha 345 elever 2012. Dnr KS.2009.219 2009-06-03 YTTRANDE Utskottet för gymnasie- och vuxenutbildning Yttrande över ansökan från Lärande i Östergötland AB om statlig tillsyn och rätt till bidrag för fristående gymnasieskola

Läs mer

Likvärdig skola med hög kvalitet

Likvärdig skola med hög kvalitet Gävle Kommun Likvärdig skola med hög kvalitet Brynäs-Nynäs rektorsområde Likvärdig skola med hög kvalitet Bakgrund I september 2011 fick Barn & Ungdom i uppdrag av barn- och ungdomsnämnden att återkomma

Läs mer

Delårsrapport Barn- och utbildningsnämnden

Delårsrapport Barn- och utbildningsnämnden Delårsrapport 2019 Barn- och utbildningsnämnden Innehållsförteckning 1 Övergripande frågor per nämnd... 3 1.1 Personalredovisning... 3 1.2 Effektivisering... 5 1.3 Aktuellt / omvärlden... 5 1.4 Uppföljningstema:

Läs mer

Begäran om extra resurser till Centrum för introduktion i skolan - CIS - för utökade insatser mot grundskolan

Begäran om extra resurser till Centrum för introduktion i skolan - CIS - för utökade insatser mot grundskolan Uppsala ^ KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer P-0 Östergren 2012-10-29 BUN-2012-0816 Barn- och ungdomsnämnden Begäran om extra resurser till Centrum för introduktion

Läs mer

Planen är ett politiskt dokument framtagen av Barn- och utbildningsnämnden. Antagen av Kommunfullmäktige Reviderad

Planen är ett politiskt dokument framtagen av Barn- och utbildningsnämnden. Antagen av Kommunfullmäktige Reviderad Plan för förskola och skola 2005-2007 Innehåll Kommunala skolplanen 2005-2007 Politisk vilja Vår skola skall kännetecknas av Verksamhetsmål och åtgärder - Normer och värden - Kunskaper och resultat - Elevers

Läs mer

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar RESURSSKOLAN Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar Karlskrona kommun Barn och ungdomsförvaltningen - 2014 RESURSSKOLAN EN DEL AV SÄRSKILT STÖD SÄRSKILD UNDERVISNINGS- GRUPP ENLIGT SKOLLAGEN:

Läs mer

Andel barn och elever i fristående skolor och förskolor Lägesrapport mars 2014

Andel barn och elever i fristående skolor och förskolor Lägesrapport mars 2014 Andel barn och elever i fristående skolor och förskolor Lägesrapport mars 2014 Gymnasieskolan oförändrad andel elever väljer fristående skolor Det totala antalet elever i gymnasieskolan fortsätter att

Läs mer