Uppdragsbeskrivning för System- och kapacitetsgranskning av medlemmarna i Svenska missionsrådets humanitära team

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppdragsbeskrivning för System- och kapacitetsgranskning av medlemmarna i Svenska missionsrådets humanitära team"

Transkript

1 SIDA 1 av 17 Uppdragsbeskrivning för System- och kapacitetsgranskning av medlemmarna i Svenska missionsrådets humanitära team Bakgrund Svenska missionsrådets funktion som bidragsförmedlande ramorganisation och strategisk humanitär partner regleras utifrån de avtal som tecknas med Sida och de instruktioner som finns. Svenska missionsrådet kvalitetssäkrar de bidrag man förmedlar och ett led i denna kvalitetssäkring är att granska medlemsorganisationernas organisation, kompetens och resurser samt tillförlitligheten och giltigheten i deras system för verksamhets- projekt- och ekonomistyrning. Genom Svenska missionsrådets Humanitära Team har en ny relation etablerats med fyra medlemsorganisationer inom Svenska missionsrådet; International Aid Services (IAS), ADRA Sverige, Erikshjälpen och PMU, som utöver tidigare anslag nu även kan söka humanitära medel från Sida genom Svenska missionsrådet. Svenska missionsrådet avser med detta uppdrag låta genomföra en extern granskning av medlemmarna i det Humanitära teamet. För IAS sker en systemgranskningen för organisationen som helhet och utifrån samtliga aktuella avtal med Svenska missionsrådet för mottagande av Sida-medel, medan övriga tre organisationers kapacitet granskas utifrån deras roll som humanitära aktörer inom Svenska missionsrådets strategiska samarbetsavtal med Sida. De olika delarna beskrivs i varsin bilaga, men betraktas som ett sammanhållet uppdrag.

2 SIDA 2 av 17 Övergripande syfte med uppdraget Uppdraget utgör ett led i Svenska missionsrådets kvalitetssäkring av de medel man förmedlar till medlemmarna i Svenska missionsrådets Humanitära Team. Uppdraget syftar till att ge Svenska missionsrådet och i förlängningen Sida en komplett bild av IAS organisation och beslutsfattande, kompetens/resurser samt tillförlitligheten och giltigheten i system för verksamhets- projekt- och ekonomistyrning. Av särskild vikt är att granska och bedöma IAS Sveriges kapacitet att, självständigt och inom sin internationella organisation, planera, genomföra, följa upp, redovisa och analysera resultaten av sin verksamhet som finansieras genom medel från Sida kanaliserade genom Svenska missionsrådet. Uppdraget syftar också till att ge Svenska missionsrådet och i förlängningen Sida en bild av ADRA:s, IAS:s, Erikshjälpens och PMU:s organisation, kompetens/resurser samt tillförlitligheten och giltigheten i system för verksamhets- och projektstyrning av relevans för deras humanitära arbete. Av särskild vikt är att granska och bedöma organisationernas kapacitet att självständigt planera, genomföra, följa upp, redovisa och analysera resultaten av sin humanitära verksamhet och att se till denna kapacitet också finns hos sina samarbetsorganisationer. Ett ytterligare syfte med uppdraget är att rekommendera organisationerna och/eller Svenska missionsrådet åtgärder i sådana aspekter där utrymme för förbättringar föreligger. Uppdragets delar A. Systemgranskning av IAS Sverige Granskningen inbegriper kartläggning av IAS och dess organisation, beslutsfattande och kompetens/resurser/system för verksamhets- projektoch ekonomistyrning kopplat till hantering av alla medel från Sida kanaliserade genom Svenska missionsrådet. Uppdraget inkluderar kartläggning, inläsning av dokumentation, intervjuer med Svenska missionsrådet och IAS ledning och personal,

3 SIDA 3 av 17 analys, rapportering och att rekommendera åtgärder i sådana aspekter där utrymme för förbättringar föreligger. Detaljerna för granskning, kartläggning och dokumentation anges i bilaga 1. B. Kapacitetsgranskning av medlemsorganisationer i Svenska missionsrådets Humanitära Team Granskningen inbegriper kartläggning av ADRA, Erikshjälpen, IAS och PMU och deras kapacitet att självständigt planera, genomföra, följa upp, redovisa och analysera resultaten av sin humanitära verksamhet samt se till att denna kapacitet också finns hos sina samarbetsorganisationer. Uppdraget inkluderar kartläggning, inläsning av dokumentation, intervjuer med Svenska missionsrådet och organisationernas ledning och personal, analys, rapportering och att rekommendera åtgärder i sådana aspekter där utrymme för förbättringar föreligger. Detaljerna för granskning, kartläggning och dokumentation anges i bilaga 2. Rekommendationer Uppdraget ska resultera i rekommendationer till organisationerna och/eller Svenska missionsrådet i de aspekter ovan där utrymme för förbättringar föreligger. Genomförande av uppdraget Uppdraget genomförs av konsult/er med relevant kompetens. Konsulten anlitas av Svenska missionsrådet. Konsulten stöds av kontaktperson inom Svenska missionsrådet och inom respektive organisationerna. Metod Uppdraget genomförs genom granskning av tillgänglig dokumentation hos Organisationerna och Svenska missionsrådet, samt genom intervjuer med Svenska missionsrådet och organisationernas ledning, personal och i tillämpligt fall, kontakter med organisationens revisorer.

4 SIDA 4 av 17 Tillgängliga och nyligt genomförda granskningar ska beaktas särskilt, så att onödig duplicering undviks. En bedömning görs individuellt för var och en av ADRA, Erikshjälpen och PMU. För IAS genomförs systemgranskningen i full skala. Uppdraget ska ske i god samverkan med Svenska missionsrådet och organisationerna och med respekt för medverkandes tid. Uppdraget genomförs i en anda av konstruktivitet och lärande. I övrigt ska upplägg och metod presenteras i anbuden och specificeras i inception report. Rapportering av uppdraget Uppdraget rapporteras till Svenska missionsrådet i två rapporter, en för systemgranskningen av IAS och en för kapacitetsgranskningen av organisationerna i Svenska missionsrådets Humanitära Team (inkl. IAS). I samband med att preliminära slutrapporter skrivs, görs en presentation för Svenska missionsrådet och de som berörs av respektive deluppdrag. Efter genomgång av de preliminära rapporter, som organisationerna fått ta del av, skrivs slutliga rapporter som lämnas till Svenska missionsrådet. Rapporterna ska innehålla: sammanfattning; beskrivning av metod; resultat; analys; slutsatser; rekommendationer; bilagor. Språket är engelska. Rapporterna skickas i elektronisk fil till Svenska missionsrådet. Svenska missionsrådet äger rapporterna och hanterar dem konfidentiellt i relation till organisationerna och omvärlden. Konsulten/rna ska betrakta all information erhållen genom uppdraget som konfidentiell.

5 SIDA 5 av 17 Tidsplan Uppdraget innefattar max 25 dagars arvoderat arbete. 17 november 2014 Inbjudan till anbud 1 december 2014 Sista dag att lämna anbud 4 december 2014 Beslut om upphandling (uppdrag inleds) 18 december 2014 Uppstartsmöte med IAS 23 februari 2015 Preliminära rapporter delges Svenska missionsrådet 4 mars 2015 Del 1 presenteras - Svenska missionsrådet och IAS 5 mars 2015 Del 2 presenteras för Humanitära teamet 15 mars 2015 Slutlig rapportering av uppdrag Anbud Anbudet disponeras på följande sätt: Fakta om anbudsgivaren (namn, adress, telefon, fax, e-post, företag, etc.) Beskrivning av hur uppdraget planeras att genomföras (skrivs på engelska) Fullständig budget inklusive arvode (tid x pris per tidsenhet) CV skall bifogas. Arvoden För arvode skall anges om utbetalning skall ske till företag med F-skatt eller till fysisk person (A-skatt). Arvode till företag beräknas inklusive sociala avgifter. Arvode till fysisk person beräknas exklusive arbetsgivaravgift, som kommer att betalas av Svenska missionsrådet. Prövningsrätt Svenska missionsrådet förbehåller sig fri prövningsrätt av erhållna anbud och kan komma att ingå i förhandling med anbudsgivare. Anbudsgivare kan dock ej för sin del påfordra förhandling.

6 SIDA 6 av 17 Anbudstid Anbudet skall vara Svenska missionsrådet tillhanda senast den 1 december Anbudshandlingar sänds per e-post till: anders.malmstigen@missioncouncil.se samt till mikael.wiking@missioncouncil.se. Frågor kring uppdraget besvaras av ovanstående personer samt av lorentz.forsberg@missioncouncil.se.

7 SIDA 7 av 17 Bilaga 1 Systemgranskning av IAS Sverige Bakgrund IAS Sverige är medlem i Svenska missionsrådet sedan De har under de tio år som gått genomfört flertalet insatser med medel genom Svenska missionsrådet med Sida-medel för utvecklingssamarbete, praktikanter och humanitärt arbete. IAS är en av fyra medlemsorganisationer i Svenska missionsrådets Humanitära Team, och har numer tillgång till Sidas humanitära anslag genom Svenska missionsrådets status som strategisk humanitär partner till Sida. Därmed har IAS portfölj inom Svenska missionsrådet ökat avsevärt. Svenska missionsrådet kvalitetssäkrar de bidrag man förmedlar och ett led i denna kvalitetssäkring är att granska medlemsorganisationernas organisation, kompetens och resurser samt tillförlitligheten och giltigheten i deras system för verksamhets- projekt- och ekonomistyrning. Svenska missionsrådet har inte med extern hjälp granskat IAS i sin helhet i dessa avseenden tidigare varför Svenska missionsrådet avser låta genomföra en systemgranskning av IAS. Syfte med uppdraget Uppdraget utgör ett led i Svenska missionsrådet kvalitetssäkring av de medel man förmedlar till sina medlemsorganisationer. Uppdraget syftar till att ge Svenska missionsrådet och i förlängningen Sida en komplett bild av IAS organisation och beslutsfattande (inklusive ansvarsutkrävande), kompetens/resurser samt tillförlitligheten och giltigheten i system för verksamhets- projekt- och ekonomistyrning. Av särskild vikt är att granska och bedöma IAS kapacitet att, självständigt och inom sin internationella organisation, planera, genomföra, följa upp, redovisa och analysera resultaten av sin verksamhet som finansieras genom medel från Sida kanaliserade genom Svenska missionsrådet.

8 SIDA 8 av 17 Ett ytterligare syfte med uppdraget är att rekommendera IAS och Svenska missionsrådet åtgärder i sådana aspekter där utrymme för förbättringar föreligger. Uppdraget Granskningen inbegriper kartläggning av IAS och dess organisation, beslutsfattande och kompetens/resurser/system för verksamhets- projektoch ekonomistyrning kopplat till hantering av medel från Sida kanaliserade genom Svenska missionsrådet. Uppdraget inkluderar kartläggning, inläsning av dokumentation, intervjuer med Svenska missionsrådet och IAS ledning och personal, analys, rapportering och att rekommendera åtgärder i sådana aspekter där utrymme för förbättringar föreligger. Tidigare relevanta granskningar ska tas i beaktande, såsom: - People in Aid social audit - HAP assessment report - Dfid due diligence report of Sudan in System audit by Sida in yr ECHO fpa holder since UNICEF assessments - USAID registration agreement Granskning, kartläggning och dokumentation Styrdokument Inhämta och bedöm IAS styrdokument (visioner, mål, strategier, policies och handlingsplaner etc) som rör utvecklingssamarbetet och humanitära arbetet samt andra relevanta aspekter. Samarbeten Beskriv de samarbeten med andra organisationer IAS har etablerade och om/hur dessa bidrar till organisationernas utvecklingssamarbete och humanitära arbete.

9 SIDA 9 av 17 Organisation, beslutsfattande, resurser Granska och bedöm IAS organisation och beslutsfattande (inklusive ansvarsutkrävande), särskilt i fråga om demokratiska aspekter (öppenhet, transparens, delaktighet) och möjligheter att agera rättvist och effektivt i utvecklingssamarbetet och humanitära arbetet. I detta ingår att beskriva och bedöma styrelsens och den anställda ledningens roller och mandat i styrningen av organisationen, inklusive hur uppgifter och ansvar delegeras och dokumenteras. Granska och bedöm IAS existerande och tillgängliga kompetens och resurser för att planera, genomföra, följa upp, redovisa och analysera resultaten av verksamhet som finansieras genom medel från Sida kanaliserade genom Svenska missionsrådet. Särskild betoning ligger på granskningen av vilka funktioner/tjänster som bidrar till utvecklingssamarbetet och humanitära arbetet och hur dessa är organiserade samt en bedömning av hur detta överensstämmer med verksamhetens omfattning och volym. Beskriv och granska rekryteringsrutiner och policyn, former för anställning och kontrakterande av personalresurser samt personalens utvecklingsmöjligheter. Särskild vikt bör läggas vid IAS regler och hantering av säkerhetsaspekter vid tjänsteresor och stationering av personal utomlands. Vidare ska IAS system för organisatoriskt lärande studeras. IAS verksamhetsstyrning Granska och bedöm IAS system och rutiner för, samt dokumentation av (vad gäller utvecklingssamarbetet och humanitära arbetet); - verksamhetsplanering inkl. budgetering; - målformuleringar; - insatsbedömning; - hantering och val av landkontor och lokala partners (organisationsbedömning, inhämtning av årsredovisning, revisionsberättelse och revisionsrapport); - arkivering; - uppföljning av insatser; - återföring av erfarenheter;

10 SIDA 10 av 17 - utfasning av insatser; - resultatredovisning; IAS projekt- och ekonomistyrning utifrån Svenska missionsrådet regler för bidrag Avtal Bedöm om organisationen har lämpliga, relevanta och realistiska avtal med samtliga sina landkontor och samarbetsorganisationer och hur de planerar föra vidare tillämpliga delar av Sidas/Svenska missionsrådets regler för bidrag i alla led. Beskriv och bedöm tillvägagångssätt för att skapa sådana avtal. Granska hur IAS avser efterleva och kvalitetssäkra avtal med Svenska missionsrådet. Granska hur IAS försäkrar sig om att landkontor och samarbetsorganisationerna efterlever avtal med IAS Sverige. Rekvisition och utbetalning av medel Undersök hur IAS rutiner för rekvisition och utbetalning av Sida-medel kommer se ut. Administration av medel Undersök organisationernas hantering av hittillsvarande medel från givare och hur man avser hantera kommande verksamhet med medel kanaliserade genom Svenska missionsrådet. Bedöm systemen som garanterar att samarbetsorganisationer har medel på separata bankkonton. Återbetalning av medel Beskriv organisationernas mekanismer för redovisning, beräkning och återbetalning av ej förbrukade medel från givare och ränteinkomster på sådana medel. Resultatredovisning och ekonomisk redogörelse Bedöm organisationernas uppfattning om Sidas och Svenska missionsrådet rapporteringskrav.

11 SIDA 11 av 17 Undersök hur revision och redovisning sker idag och om man avser vidta andra eller ytterligare åtgärder. Hur förvaras revisioner, redovisningar och dokumentation? Vilka system finns för att underlätta och säkerställa uppföljning av samarbetsorganisationer? Granska hur revisioner rapporteras inom organisationen och till samarbetsorganisationer. Hur efterlevs IAS egna och givares revisionsinstruktioner? Vilka system finns för kontroll av revisorer och revisioner utförda av samarbetsorganisationer? Valutakursdifferenser Hur och vilka system finns för att hantera valutakursdifferenser? Upphandling Granska hur upphandling sker (verkliga fall) och efter vilka regler. Registrering och arkivering Granska om/hur IAS registrerar och förvarar viktig korrespondens och dokumentation (t ex samarbetsavtal och den ekonomiska bokföringen). Bedömningar och undersökningar genomförda av organisationen På vilket sätt säkerställer organisationerna att samarbetsorganisationer efterföljer sina egna och givares regler och krav? Omdisponering och förändringar Vilka regler och system finns för att hantera omdisponeringar och förändringar inom eller mellan projekt? Felaktig användning av medel och otillbörligt beteende Vilka system finns för att hantera otillbörligt beteende? Vilka system finns för att främja god ordning och förhindra korruption och felaktig användning av medel?

12 SIDA 12 av 17 Riskanalys Beskriv och analysera hur IAS hanterar risker i utvecklingssamarbetet och humanitära arbetet både vad avser intern kontroll och ledning och risker att aktiviteter inte leder till avsedda resultat i projekten. Egeninsats Vilka insamlingssystem finns och varifrån samlar organisationen in medel till egeninsats i utvecklingssamarbetet och humanitära arbetet? Vilka insamlingsetiska principer finns? Hur kommer egeninsatsen i Sida-finansierade insatser redovisas? Rekommendationer Uppdraget ska även resultera i rekommendationer till IAS och Svenska missionsrådet i de aspekter ovan där utrymme för förbättringar föreligger. Genomförande av uppdraget Uppdraget genomförs av konsult anlitad av Svenska missionsrådet. Konsulten stöds av kontaktperson inom Svenska missionsrådet och inom IAS. Metod Uppdraget genomförs genom granskning av tillgänglig dokumentation hos IAS och Svenska missionsrådet, samt genom intervjuer med Svenska missionsrådet och IAS ledning, personal och kontakter med IAS revisorer. Uppdraget ska ske i god samverkan med Svenska missionsrådet och IAS och med respekt för medverkandes tid. I övrigt ska upplägg och metod presenteras i anbuden. Tidsplan Uppdraget genomförs under januari och februari månader 2015, med betoning på vecka 4 för intervjuer och möten med personal och ledning. En detaljerad tidsplan tas fram i samarbete med IAS som en del av inledande samtal 18 december och dokumenteras i inception report.

13 SIDA 13 av 17 Bilaga 2 Kapacitetsgranskning av medlemmarna i Svenska missionsrådets humanitära team Bakgrund SMR blev strategisk partner till Sida-HUM i december Tidigare förmedlade SMR humanitärt stöd inom ramen för smärre humanitära insatser. När Sida ändrade riktlinjerna och skärpte kraven fick SMR avslag på sin ansökan för SMR etablerade därefter ett närmare samarbete i det humanitära teamet. De organisationer som i dagsläget ingår är: ADRA, Erikshjälpen, IAS, PMU och SMR. Fler organisationer inom SMR kan komma att ansluta till det humanitära teamet i framtiden. Att vara en strategisk partner till Sida innebär att ha ett långsiktigt samarbete med Sida för humanitära insatser. Konkret innebär det att SMR kan söka medel och stöd för planerade humanitära insatser samt även för plötsligt uppkomna katastrofsituationer genom Rapid Response Mechanism. Sida bestämmer utifrån sin och UD:s prioriteringsprocess vilka länder som SMR kan söka stöd för när det gäller långsiktiga humanitära insatser. Sida gör inte samma begränsning vad det gäller RRM-insatser, där styr behov och kapacitet (se punkt 11 i samarbetsavtalet). Sida fattar slutgiltigt beslut för både RRM och humanitära program och projekt. Det huvudsakliga målet med samarbetet inom humanitära teamet är att möjliggöra finansiering till relevanta humanitära insatser, där kapacitet finns för ett kvalitativt genomförande. Utöver finansiering är syftet att skapa förutsättningar för ömsesidigt lärande, kapacitetsutveckling samt god koordinering. Varje organisation i det humanitära teamet för med sig egna kunskaper och erfarenheter. Det handlar exempelvis om erfarenheter av att delta i humanitära samordningsprocesser, arbeta med humanitära insatser i konfliktområden, erfarenhet av disaster risk reduction-insatser, humanitärt arbete baserat på de humanitära principerna och andra humanitära standards såsom Sphere och HAP, arbete med vatten och sanitet, arbete med barnrättsfrågor m m. Syftet med samarbetet är

14 SIDA 14 av 17 följaktligen att organisationerna i teamet ska ha en plattform att dela med sig av sin expertis och lära sig av varandra. Organisationerna i det humanitära teamet har långsiktiga relationer till lokala samarbetsorganisationer och partners. Dessa relationer inbegriper ett antal komparativa fördelar (kontextförståelse, kostnadseffektivt arbete, synergier mellan utveckling och humanitärt, uthållighet i arbetet). Genom samarbetet kan dessa komparativa fördelar komma till sin rätt, användas och stärkas. Genom samordning, utnyttjande av organisationernas expertis, tidigare erfarenheter och långsiktiga partnerskap till samarbetsorganisationer blir SMR en relevant samarbetspartner till Sida. Den första ansökan inom ramen för det humanitära samarbetet med Sida lämnades in i april 2014 och beviljades med 18,5 miljoner i juni. Under 2014 har hittills 5 långsiktiga (Major Hum) humanitära insatser inletts, och 4 kortsiktiga (RRM-insatser). I november 2014 utökades Svenska missionsrådets RRM-ram med ytterligare 5 miljoner. En viktig del av Svenska missionsrådets uppdrag är att granska kapacitet och stödja utveckling av densamma hos aktörerna i det humanitära teamet. Stor vikt har lagts på bedömning av medlemsorganisationernas och deras samarbetsorganisationers kapacitet att genomföra humanitära insatser, men ett mer systematiskt och tydligt bedömnings- och uppföljningsarbete behövs. Detta uppdrag är del i att granska kapaciteten hos de svenska medlemsorganisationerna, både för genomförande av sitt eget humanitära arbete, men också förmågan att säkra och stödja kapacitet i nästa led. Syfte Uppdraget syftar till att ge Svenska missionsrådet och i förlängningen Sida en bild av ADRA:s, IAS:s, Erikshjälpens och PMU:s organisation, kompetens/resurser samt tillförlitligheten och giltigheten i system för verksamhets- och projektstyrning av relevans för deras humanitära arbete. Av särskild vikt är att granska och bedöma organisationernas kapacitet att självständigt planera, genomföra, följa upp, redovisa och analysera resultaten av sin humanitära verksamhet och att se till att tillräcklig kapacitet också finns hos sina samarbetsorganisationer.

15 SIDA 15 av 17 Uppdraget Granskning av kapacitet ska ske i relation till det samarbetsavtal som tecknats mellan parterna i det humanitära teamet. Särskild betoning ligger på avsnittet om ansvar och skyldigheter, enligt följande: - Medlemsorganisationerna åtar sig att aktivt delta i samarbetet. Engagemanget i teamet innebär att respektive medlemsorganisation avsätter tid och personella resurser för det gemensamma arbetet. - Medlemsorganisationerna ansvarar för att ge input till centrala dokument (mallar, checklistor, strategi och positionspapper m m) som ska vägleda det humanitära arbetet samt bidra till ansökan och rapport till Sida. - Medlemsorganisationerna genomför en årlig behovsanalys i sina respektive länder, som inkluderas i det humanitära teamets sammanlagda behovsanalys. - Medlemsorganisationer levererar ansökningar och rapporter på insatsnivå till SMR. - Medlemsorganisationerna bedömer samarbetsorganisationernas system och rutiner att hantera humanitära medel. - Medlemsorganisationerna bidrar med feedback (peer review) på varandras insatser. - Medlemsorganisationerna är ansvariga för att utveckla och upprätthålla relation till ambassader, Sida och andra nätverk i sina samarbetsländer/regioner. Information om planerade möten samt innehåll och slutsats i dessa ska kommuniceras inom teamet. SMR kan delta på möten i respektive land i de fall det är relevant och möjligt. På möten som anordnas i respektive land kan en organisation, vid behov, få mandat att representera det humanitära teamet. Även i Sverige kan medlemsorganisationer representera det humanitära teamet. All representation ska ske utifrån tydliga överenskommelser. Samarbetsavtalet och ovanstående ansvarsområden är grunden för samarbetet. I detta uppdrag är specifikt fokus på följande områden:

16 SIDA 16 av 17 Styrdokument Inhämta och bedöm organisationernas styrdokument (visioner, mål, strategier, policies och handlingsplaner etc.) som rör det humanitära arbetet samt andra relevanta aspekter. Samarbeten Beskriv de samarbeten och nätverk som har etablerats och hur dessa bidrar till organisationernas humanitära arbete. Organisation och resurser Granska och bedöm organisationernas existerande och tillgängliga kompetens och resurser för att planera, genomföra, följa upp, redovisa och analysera resultaten av verksamhet som kan komma att finansieras genom medel från Sida kanaliserade genom Svenska missionsrådet. Granskningen ska omfatta vilka funktioner/tjänster som bidrar till det humanitära arbetet och hur dessa är organiserade samt en bedömning av hur dessa överensstämmer med verksamhetens omfattning och volym. Granska och bedöm organisationernas kapacitet, system och rutiner för insatsbedömning och uppföljning samt bedömning av samarbetsorganisationers kapacitet och relevans. Beskriv och granska organisationernas regler och hantering av säkerhetsaspekter vid tjänsteresor och stationering av personal utomlands. Rekommendationer Uppdraget ska även resultera i rekommendationer till organisationerna och Svenska missionsrådet i de aspekter ovan där utrymme för förbättringar föreligger. Genomförande av uppdraget Uppdraget genomförs av konsult anlitad av Svenska missionsrådet. Konsulten stöds av kontaktperson inom Svenska missionsrådet och inom respektive organisation.

17 SIDA 17 av 17 Metod Uppdraget genomförs genom granskning av tillgänglig dokumentation hos organisationerna och Svenska missionsrådet, samt genom intervjuer med Svenska missionsrådet och organisationernas ledningar och personal. Uppdraget ska ske i god samverkan med Svenska missionsrådet och organisationerna och med respekt för medverkandes tid. I övrigt ska upplägg och metod presenteras i anbuden och specificeras i en inception report. Tidsplan Uppdraget genomförs under januari och februari månader En detaljerad tidsplan tas fram i samarbete med organisationerna individuellt som en del av inledande samtal och dokumenteras i inception report.

Uppdragsbeskrivning för Organisationsgenomlysning och systemgranskning av Läkarmissionen

Uppdragsbeskrivning för Organisationsgenomlysning och systemgranskning av Läkarmissionen 2014-06-30 Uppdragsbeskrivning för Organisationsgenomlysning och systemgranskning av Läkarmissionen 1 Bakgrund Svenska missionsrådets (SMRs) funktion som bidragsförmedlande ramorganisation regleras utifrån

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Systemgranskning av sex bidragsmottagande medlemsorganisationer i Svenska missionsrådet

Uppdragsbeskrivning för Systemgranskning av sex bidragsmottagande medlemsorganisationer i Svenska missionsrådet SIDA 1 av 8 Uppdragsbeskrivning för Systemgranskning av sex bidragsmottagande medlemsorganisationer i Svenska missionsrådet Bakgrund Svenska missionsrådets funktion som bidragsförmedlande ramorganisation

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för systemgranskning av ADRA Sverige, Ankarstiftelsen och Sveriges kristna råd

Uppdragsbeskrivning för systemgranskning av ADRA Sverige, Ankarstiftelsen och Sveriges kristna råd SIDA 1 av 8 Uppdragsbeskrivning för systemgranskning av ADRA Sverige, Ankarstiftelsen och Sveriges kristna råd Bakgrund Svenska missionsrådets (SMR) funktion som bidragsförmedlande organisation regleras

Läs mer

Utvärdering av Kristna Fredsrörelsens informations- och kommunikationsanslag 2013-15

Utvärdering av Kristna Fredsrörelsens informations- och kommunikationsanslag 2013-15 Anbudsförfrågan för konsultuppdrag: Utvärdering av Kristna Fredsrörelsens informations- och kommunikationsanslag 2013-15 Kristna Fredsrörelsen (KrF) utlyser konsulttjänst för utvärdering av måluppfyllelse

Läs mer

Uppdragsbeskrivning utvärdering Hållbar värld för alla och Kyrkornas globala vecka 2018

Uppdragsbeskrivning utvärdering Hållbar värld för alla och Kyrkornas globala vecka 2018 Uppdragsbeskrivning utvärdering Hållbar värld för alla och Kyrkornas globala vecka 2018 Utvärderingen rör projektet Hållbar värld för alla och aktiviteten Kyrkornas globala vecka (KGV), som är ett tillfälle

Läs mer

Riktlinjer. Smärre humanitära rambidrag

Riktlinjer. Smärre humanitära rambidrag oktober 2006 Avdelningen för samverkan med enskilda organisationer, humanitärt bistånd och konflikthantering Riktlinjer Smärre humanitära rambidrag Dessa riktlinjer anger förutsättningarna för svenska

Läs mer

Svensk Kvalitetsbas kravstandard (1:2016)

Svensk Kvalitetsbas kravstandard (1:2016) Svensk Kvalitetsbas kravstandard (1:2016) 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter Antagen den 25 augusti 2016 www.svenskkvalitetsbas.se 1 INNEHÅLL Inledning... 3 Syfte med standarden... 3 Föreningens

Läs mer

Programinformation Praktikantprogrammet

Programinformation Praktikantprogrammet 2015-09-22 Madelene Johansson Karin Cederergren Programinformation Praktikantprogrammet Innehåll 9.40-10.10 Presentation av deltagare, uppföljning av föreläsning 10.10-10.40 FIKA 10.40-11.30 Programinformation

Läs mer

Svensk Kvalitetsbas kravstandard (2:2019) 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter. Antagen den 15 maj 2019

Svensk Kvalitetsbas kravstandard (2:2019) 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter. Antagen den 15 maj 2019 Svensk Kvalitetsbas kravstandard (2:2019) 1. Utfärdare 2. Revisorer 3. Verksamheter Antagen den 15 maj 2019 www.svenskkvalitetsbas.se 1 INNEHÅLL INLEDNING... 3 Syfte med standarden... 3 Föreningens ska

Läs mer

Revisionsinstruktion

Revisionsinstruktion Revisionsinstruktion för partnerorganisation /Giltig från 1 januari 2005 (reviderad i juni 2007) 1 (14) Innehåll Revisionsinstruktionen innehåller fem avdelningar: 1. Inledning 2. Revisorns uppgifter och

Läs mer

Allmänna villkor För bidrag inom Praktikantprogrammet 2017

Allmänna villkor För bidrag inom Praktikantprogrammet 2017 Allmänna villkor För bidrag inom Praktikantprogrammet 2017 1 (8) Allmänna villkor för bidrag inom Praktikantprogrammet Vid tillämpning av följande allmänna villkor definierar Universitets- och högskolerådet,

Läs mer

RIKTLINJER FÖR EKONOMISK REDOVISNING AV SAMARBETSPROJEKT FINANSIERADE AV OLOF PALMES INTERNATIONELLA CENTER

RIKTLINJER FÖR EKONOMISK REDOVISNING AV SAMARBETSPROJEKT FINANSIERADE AV OLOF PALMES INTERNATIONELLA CENTER RIKTLINJER FÖR EKONOMISK REDOVISNING AV SAMARBETSPROJEKT FINANSIERADE AV OLOF PALMES INTERNATIONELLA CENTER För ansvariga organisationer i Sverige Uppdaterad 2014-09-30 Sida 1 av 9 OLOF PALMES INTERNATIONELLA

Läs mer

Allmänna villkor för bidrag

Allmänna villkor för bidrag Allmänna villkor för bidrag 2018-01-26 Linnaeus-Palme partnerskap 2018 1 (9) Allmänna villkor för bidrag inom Linnaeus-Palme partnerskap I de allmänna villkoren definierar Universitets- och högskolerådet

Läs mer

1 KVALIFICERINGSKRAV...2 1.7 ANBUDETS FORM OCH INLÄMNING...2 1.8 ANBUDETS GILTIGHETSTID...2 1.9 AVTALSPERIOD...3 1.10 ANBUDSPRISER...

1 KVALIFICERINGSKRAV...2 1.7 ANBUDETS FORM OCH INLÄMNING...2 1.8 ANBUDETS GILTIGHETSTID...2 1.9 AVTALSPERIOD...3 1.10 ANBUDSPRISER... Anbudsformulär 1 KVALIFICERINGSKRAV...2 1.7 ANBUDETS FORM OCH INLÄMNING...2 1.8 ANBUDETS GILTIGHETSTID...2 1.9 AVTALSPERIOD...3 1.10 ANBUDSPRISER...3 2 KRAV PÅ ANBUDSGIVAREN...3 2.2 REGISTRERINGS-, SKATTE-

Läs mer

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009 Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall 2009-02-18 Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009 1 Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet bedrivs i enlighet med internrevisionsförordningen

Läs mer

Regler för SMR-bidraget

Regler för SMR-bidraget SIDA 1 av 14 Bilaga 1 Regler för SMR-bidraget Dessa regler gäller för bidrag förmedlade av SMR från Sida för utvecklingssamarbete i syd och öst samt för informationsarbete i Sverige. Reglerna utgör en

Läs mer

RIKTLINJER FÖR EKONOMISK REDOVISNING

RIKTLINJER FÖR EKONOMISK REDOVISNING RIKTLINJER FÖR EKONOMISK REDOVISNING AV SAMARBETSPROJEKT FINANSIERADE AV OLOF PALMES INTERNATIONELLA CENTER För ansvariga organisationer i Sverige Uppdaterad 2017-11-20 Sida 1 av 9 Innehållsförteckning

Läs mer

Förfrågningsunderlag, upphandling

Förfrågningsunderlag, upphandling Förfrågningsunderlag, upphandling Kartläggning gällande civilsamhället 1. Inledning Social Ekonomi Övre Norrland, som hädanefter benämns som SEÖN, inbjuder härmed till en upphandling av kartläggning gällande

Läs mer

Allmänna villkor för bidrag

Allmänna villkor för bidrag Allmänna villkor för bidrag 2017-03-09 Linnaeus-Palme partnerskap 2017 1 (9) Allmänna villkor för bidrag inom Linnaeus-Palme partnerskap Vid tillämpning av dessa allmänna villkor definieras innebörden

Läs mer

BILAGA. till. KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr.../... av den XXX

BILAGA. till. KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr.../... av den XXX EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 25.7.2014 C(2014) 5136 final ANNEX 1 BILAGA till KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr.../... av den XXX om komplettering av förordning (EU) nr 514/2014 med avseende

Läs mer

Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet

Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden

Läs mer

Allmänna villkor. för myndigheter. Anslag 2:4 Krisberedskap. Föredragande. Samråd. Godkänd av enhetschef. Charlott Thyrén. Helena Bunner.

Allmänna villkor. för myndigheter. Anslag 2:4 Krisberedskap. Föredragande. Samråd. Godkänd av enhetschef. Charlott Thyrén. Helena Bunner. Föredragande Samråd Godkänd av enhetschef Charlott Thyrén Helena Bunner Mona Matsson Allmänna villkor för myndigheter Anslag 2:4 Krisberedskap Villkor för användning av anslagsmedel Följande villkor gäller

Läs mer

Revisionen i finansiella samordningsförbund. seminarium 2014 01 14

Revisionen i finansiella samordningsförbund. seminarium 2014 01 14 Revisionen i finansiella samordningsförbund seminarium 2014 01 14 Så här är det tänkt Varje förbundsmedlem ska utse en revisor. För Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen utser Försäkringskassan en gemensam

Läs mer

Revisionsrapport. Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete årsredovisning Datum Dnr

Revisionsrapport. Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete årsredovisning Datum Dnr Revisionsrapport Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete 105 25 Stockholm Datum Dnr 2009-03-20 32-2008-0638 Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete årsredovisning 2008 Riksrevisionen

Läs mer

Synergi 15 UTLYSNING. Dnr 20150266 Sida 1 (11) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av:

Synergi 15 UTLYSNING. Dnr 20150266 Sida 1 (11) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av: Sida 1 (11) UTLYSNING Synergi 15 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av Synergi. Programmet syftar till att vara ett viktigt verktyg i lärosätets ambition

Läs mer

Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Molntjänster

Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Molntjänster Melleruds Kommun Avtalsform Ramavtal & enstaka köp Namn Molntjänster Diarie UH-2013-16 Ansvarig upphandlare Björn Lindquist Detta dokument är en kopia på upphandlingens elektroniska skallkravsformulär.

Läs mer

1 (7) Anbudsunderlag för revision avseende Småföretagarnas Arbetslöshetskassa ( SMÅA)

1 (7) Anbudsunderlag för revision avseende Småföretagarnas Arbetslöshetskassa ( SMÅA) 1 (7) Anbudsunderlag för revision avseende Småföretagarnas Arbetslöshetskassa ( SMÅA) 20190322 2 (7) Småföretagarnas Arbetslöshetskassa (SMÅA) är Sveriges största a kassa för företagare med cirka 118 000

Läs mer

FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR. Denna upphandling omfattar två stycken delområden: Delområde 1 Tolktjänster för utländska språk Delområde 2 - Teckentolkar

FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR. Denna upphandling omfattar två stycken delområden: Delområde 1 Tolktjänster för utländska språk Delområde 2 - Teckentolkar 1.0 INFORMATION OM UPPHANDLINGEN 1.1 INLEDNING Nacka kommun (Kommunen) gör Nacka till en attraktiv plats att leva, vistas och verka på. Kommunen är en av Sveriges mest expansiva kommuner. Inköp av varor

Läs mer

Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter

Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter 1 Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Statens Servicecenter granskat den interna styrning och kontroll i myndighetens

Läs mer

Regler och riktlinjer för Malmö stads stöd till ideella föreningar och organisationer

Regler och riktlinjer för Malmö stads stöd till ideella föreningar och organisationer regler och riktlinjer_remissversion Regler och riktlinjer för Malmö stads stöd till ideella föreningar och organisationer Dessa riktlinjer för Malmö stads stöd till ideella föreningar och andra organisationer

Läs mer

Analysmetod och bedömning

Analysmetod och bedömning Analysmetod och bedömning 1 Innehåll Vilka organisationer finns med i Givarguiden?... 3 Varifrån inhämtas informationen i Givarguiden?... 3 Hur granskar Givarguiden organisationerna?... 4 Demokrati...

Läs mer

Riktlinjer. Praktikantprogrammet för yngre personer. Ansökningsomgång 2013

Riktlinjer. Praktikantprogrammet för yngre personer. Ansökningsomgång 2013 Riktlinjer Praktikantprogrammet för yngre personer Ansökningsomgång 2013 Riktlinjer Praktikantprogrammet för yngre personer 1. Inledning... 2 1.1 Syfte... 2 1.2 Förutsättningar för organisationer att delta

Läs mer

BEDÖMNINGSKRITERIER FÖR GIVARGUIDEN 2014

BEDÖMNINGSKRITERIER FÖR GIVARGUIDEN 2014 BEDÖMNINGSKRITERIER FÖR GIVARGUIDEN 2014 Demokrati Givarguiden har valt att betygsätta ideella föreningars och trossamfunds demokratiska nivå utifrån organisationernas stadgar. Givarguidens bedömning utgår

Läs mer

Riktlinjer för internrevisionen vid Sida

Riktlinjer för internrevisionen vid Sida Riktlinjer för internrevisionen vid Sida Sekretariatet för utvärdering och intern revision Riktlinjer för internrevisionen vid Sida Beslutade av Sidas styrelse 2007-06-01. Sekretariatet för utvärdering

Läs mer

Årsmötesdirektiv för Ersta diakonisällskap

Årsmötesdirektiv för Ersta diakonisällskap Årsmötesdirektiv för Ersta diakonisällskap Val av styrelse och revisor Val och arvodering av styrelse och revisor ska beredas genom en av medlemmarna styrd, strukturerad och transparent process, som skapar

Läs mer

SMRs instruktion för bidrag till praktikantinsatser

SMRs instruktion för bidrag till praktikantinsatser SMRs instruktion för bidrag till praktikantinsatser Sida är huvudansvarig för praktikantverksamheten men har överlåtit handläggningen av ramorganisationernas och näringslivsorganisationernas ansökningar

Läs mer

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Arbetsordning. Fastställd

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Arbetsordning. Fastställd Arbetsordning 2016 2018 Fastställd 2015-12-12 1 Arbetsordning för perioden 2016-2018 Enligt God revisionssed i kommunal verksamhet bör revisorerna utarbeta effektiva och tydliga arbetsformer tillsammans.

Läs mer

Rapport till Sida för informations- och kommunikationsbidraget år 2014

Rapport till Sida för informations- och kommunikationsbidraget år 2014 Rapport till Sida för informations- och kommunikationsbidraget år 2014 Ruth Bourke Berglund Sida Partnership Forum Härnösand Sida Svenska missionsrådet Box 14038 167 14 Bromma SMR:s kommunikations- och

Läs mer

Granskning av årsredovisning

Granskning av årsredovisning Diskussionsunderlaget redogör för hur granskning av kommunala årsredovisningar kan utföras. Förutom en redogörelse för hur granskningen genomförs finns förlag på vilka uttalanden som bör göras och hur

Läs mer

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet UTLYSNING 1 (6) Dnr 2018-000907 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet Energimyndigheten utlyser medel för att upprätta

Läs mer

Ytterligare information om Sjunde AP-fonden finns på www.ap7.se, där också Sjunde APfondens senaste årsredovisningar finns tillgängliga.

Ytterligare information om Sjunde AP-fonden finns på www.ap7.se, där också Sjunde APfondens senaste årsredovisningar finns tillgängliga. Bakgrund Sjunde AP-fonden har nöjet att bjuda in er att inkomma med anbud avseende hantering av fondens ekonomifunktion. Fonden efterfrågar en utkontrakterad ekonomitjänst där ni som leverantör ansvarar

Läs mer

Svenska missionsrådets antikorruptionspolicy

Svenska missionsrådets antikorruptionspolicy SIDA 1 av 7 Svenska missionsrådets antikorruptionspolicy Antagen av styrelsen 2016-09-29 Detta är en mindre revidering av den policy som styrelsen godkände 2010-03-11. 1. Inledning 1.1 Övergripande mål

Läs mer

Revisionsplan för internrevisionen vid Sida

Revisionsplan för internrevisionen vid Sida Revisionsplan för internrevisionen vid Sida Verksamhetsåret 2003 STYRELSEN FÖR INTERNATIONELLT UTVECKLINGSSAMARBETE Sekretariatet för utvärdering och intern revision Sekretariatet för utvärdering och

Läs mer

Revisionsplan för internrevisionen vid Sida

Revisionsplan för internrevisionen vid Sida Revisionsplan för internrevisionen vid Sida Verksamhetsåret 2005 STYRELSEN FÖR INTERNATIONELLT UTVECKLINGSSAMARBETE Sekretariatet för utvärdering och intern revision Revisionsplan för internrevisionen

Läs mer

Underlag för anbud/uppdragsbeskrivning avseende utvärdering av Diakonias arbete gentemot aktivister och unga.

Underlag för anbud/uppdragsbeskrivning avseende utvärdering av Diakonias arbete gentemot aktivister och unga. Underlag för anbud/uppdragsbeskrivning avseende utvärdering av Diakonias arbete gentemot aktivister och unga. S I D A 1 av (5) Utvärderingen önskas utföras under sep 2017 - dec 2017. Anbud önskas senast

Läs mer

FÖRSLAGSINFORDRAN EACEA 14/2018. Initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete: Tekniskt bistånd till utsändarorganisationer

FÖRSLAGSINFORDRAN EACEA 14/2018. Initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete: Tekniskt bistånd till utsändarorganisationer FÖRSLAGSINFORDRAN EACEA 14/2018 Initiativet EU-frivilliga för humanitärt arbete: Tekniskt bistånd till utsändarorganisationer Kapacitetsuppbyggnad för värdorganisationers humanitära bistånd Genom Europaparlamentets

Läs mer

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Arbetsordning. Fastställd 2014-12-09

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Arbetsordning. Fastställd 2014-12-09 Arbetsordning 2015 2018 Fastställd 2014-12-09 1 Arbetsordning för mandatperioden 2015-2018 Enligt God revisionssed i kommunal verksamhet 2014 bör revisorerna utarbeta effektiva och tydliga arbetsformer

Läs mer

REVISIONSRAPPORT SAMORDNINGSFÖRBUNDET

REVISIONSRAPPORT SAMORDNINGSFÖRBUNDET REVISIONSKONTORET REVISIONSRAPPORT SAMORDNINGSFÖRBUNDET I JÄMTLANDS LÄN ÅR 2015 Ansvarig: Therese Norrbelius Revisionsrapport 2 (6) 1 INLEDNING På uppdrag av revisorerna i Samordningsförbundet i Jämtlands

Läs mer

INSTRUKTIONER: Nej. Om ja, vilket år? FREDSMILJONEN. Ansökan ska följa de rubriker och den struktur som finns nedan. Ansökan får omfatta max 20 sidor.

INSTRUKTIONER: Nej. Om ja, vilket år? FREDSMILJONEN. Ansökan ska följa de rubriker och den struktur som finns nedan. Ansökan får omfatta max 20 sidor. FREDSMILJONEN Ansökningsblankett projektstöd internationellt utvecklingssamarbete Projektbidrag kan sökas för ett i tiden avgränsat projekt med tydlig början och slut. Projektet ska utföras i enlighet

Läs mer

Handbok. Praktikantprogrammet för yngre personer. Ansökningsomgång 2013

Handbok. Praktikantprogrammet för yngre personer. Ansökningsomgång 2013 Handbok Praktikantprogrammet för yngre personer Ansökningsomgång 2013 Förord Välkommen till praktikantprogrammet. Syftet med denna handbok är att ge er som projektansökare vägledning och råd när ni fyller

Läs mer

Granskning av Samordningsförbundet i Ånge Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Granskning av Samordningsförbundet i Ånge Revisionsrapport. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Granskning av Samordningsförbundet i Ånge 2016 Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2017 04 28 17REV40 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte och övergripande revisionsfrågor... 3 3 Revisionskriterier...

Läs mer

Energikonsult för livsmedelsbutiker i Dalafjällen

Energikonsult för livsmedelsbutiker i Dalafjällen OFFERTFÖRFRÅGAN 1(5) 2014-01-14 Dnr: 303-577-2014 Upphandling av Energikonsult för livsmedelsbutiker i Dalafjällen 1 INFORMATION OM UPPHANDLINGEN 1.1 Upphandlande myndighet Länsstyrelsen Dalarna, Näringslivsenheten

Läs mer

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015 Ärende 11 Universitetsstyrelsen Datum: 2015-02-19 Dnr: 2015/32-1.2 Föredragande: Carina Rydstedt Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015 1. Inledning Internrevisionen vid Linnéuniversitetet bedrivs enligt

Läs mer

Svenska missionsrådets uppförandekod

Svenska missionsrådets uppförandekod SIDA 1 av 5 Svenska missionsrådets uppförandekod Antagen av styrelsen 2016-12-08 1. Inledning Svenska missionsrådet vill vara en ansvarsfull arbetsgivare. Viljan och förmågan att ta ansvar och agera ansvarsfullt

Läs mer

Förstudie. Nerikes Brandkår. Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal 2013-11-28. Anders Pålhed

Förstudie. Nerikes Brandkår. Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal 2013-11-28. Anders Pålhed Förstudie Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal Nerikes Brandkår 2013-11-28 Anders Pålhed 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 5 3. Syfte... 5 3.1 Metod... 5 3.2 Avgränsning... 5 4. Bakgrundsfakta...

Läs mer

Dokument för Intern kontroll av löpande rutiner

Dokument för Intern kontroll av löpande rutiner Dokument för Intern kontroll av löpande rutiner Antagen av styrelsen 2015-03-06 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID 1 Ansökan om medel... 2 2 Genomförande av aktivitet... 2 3 Redovisning av medel beviljade av styrelsen...

Läs mer

1. Verksamhetsplan Aktivitet/Ansvarig Planering Beslut Ansvarig. 2. Budget

1. Verksamhetsplan Aktivitet/Ansvarig Planering Beslut Ansvarig. 2. Budget Internkontroll för Lepramissionen Sverige, Beslutat av styrelsen den 17 november 2016 Mastgatan 2 D, 692 71 Kumla Tel 019 58 37 90 Organisationsnummer 875001-4063 Detta är ett dokument som visar ansvarsfördelning

Läs mer

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag Dnr B 5 350/08

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag Dnr B 5 350/08 Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag 2008-02-20 Dnr B 5 350/08 REVISIONSPLANEN FÖR ÅR 2008 1. Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet bedrivs i enlighet

Läs mer

Antikorruptionspolicy IOGT-NTO-rörelsen ideell förening

Antikorruptionspolicy IOGT-NTO-rörelsen ideell förening Antikorruptionspolicy IOGT-NTO-rörelsen ideell förening Inledning Korruption utgör ett allvarligt hinder för en rättvis utveckling och medför ökad fattigdom. Att motverka korruption i samhället såväl som

Läs mer

Arbetsordning. Södertälje kommuns revisorer

Arbetsordning. Södertälje kommuns revisorer Södertälje kommuns revisorer Arbetsordning Antagen av kommunens revisorer 2012-05-31 och uppdaterade och kompletterad 2013-10-03 med en särskild arbetsordning för lekmannarevisorerna. 1 Inledning Revisorernas

Läs mer

Förslag till arbetsordning Leader Vättern

Förslag till arbetsordning Leader Vättern Förslag till arbetsordning Leader Vättern I arbetsordningen specificeras ansvar och uppgifter för Leader Vättern. Dessa bygger på antagna stadgar och de regler som styr arbetet med lokalt ledd utveckling.

Läs mer

Revisionsrapport. Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008. 1. Sammanfattning

Revisionsrapport. Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008. 1. Sammanfattning Revisionsrapport Sveriges Lantbruksuniversitet Box 7070 750 07 Uppsala Datum Dnr 2009-03-30 32-2008-0760 Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Sveriges Lantbruksuniversitets

Läs mer

Regionens revisorer Region Östergötland Arbetsordning

Regionens revisorer Region Östergötland Arbetsordning Regionens revisorer Region Östergötland Arbetsordning Antagen av regionens revisorer 2015-01-27 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Ordförandes roll och arbetssätt... 2 3 Informell arbetsuppdelning

Läs mer

Allmänna villkor För bidrag inom Praktikantprogrammet 2018

Allmänna villkor För bidrag inom Praktikantprogrammet 2018 Allmänna villkor För bidrag inom Praktikantprogrammet 2018 1 (9) Allmänna villkor för bidrag inom Praktikantprogrammet I de allmänna villkoren definierar Universitets- och högskolerådet (UHR) följande

Läs mer

Checklista för utvärdering av miljöledningssystem enligt ISO 14001:2004

Checklista för utvärdering av miljöledningssystem enligt ISO 14001:2004 Checklista för utvärdering av miljöledningssystem enligt ISO 14001:2004 I checklistan gäller det att instämma med de påståenden som anges i listan för att vara säker på att verksamhetens miljöledningssystem

Läs mer

Villkor för bidrag förmedlade inom Stöd till civilsamhället för fred och säkerhet

Villkor för bidrag förmedlade inom Stöd till civilsamhället för fred och säkerhet Villkor för bidrag förmedlade inom Stöd till civilsamhället för fred och säkerhet Sida 1 (5) 1. Tillämpning Dessa villkor gäller för svenska ideella föreningar och stiftelser som tecknar avtal om bidrag

Läs mer

Avtalsform Rangordnat avtal Namn Tekniska konsulttjänster område 28-29

Avtalsform Rangordnat avtal Namn Tekniska konsulttjänster område 28-29 Nacka kommun Utvärdering Lägsta pris Delat anbud Avtalsform Rangordnat avtal Namn Tekniska konsulttjänster område 28-29 Diarie KFKS 2013/505-052 Upphandlare Cecilia Tennfors Detta dokument är en kopia

Läs mer

Allmänna villkor Praktikantprogrammet 2016

Allmänna villkor Praktikantprogrammet 2016 Allmänna villkor Praktikantprogrammet 2016 Universitets- och högskolerådets allmänna villkor för bidrag inom Praktikantprogrammet Vid tillämpning av dessa allmänna villkor definieras innebörden av följande

Läs mer

Västerviks kommuns revisorer. Granskning av projektverksamheten. Granskningsrapport. Audit KPMG AB 15 februari 2013 Göran Lindberg Antal sidor: 8

Västerviks kommuns revisorer. Granskning av projektverksamheten. Granskningsrapport. Audit KPMG AB 15 februari 2013 Göran Lindberg Antal sidor: 8 Granskning av projektverksamheten Granskningsrapport Audit KPMG AB 15 februari 2013 Göran Lindberg Antal sidor: 8 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Uppdraget 1 4. Metod och avgränsning 2 5.

Läs mer

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Kulturförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: Avdelningen för verksamhets- och ledningsstöd 2019-03-27 KN 2019/364 Handläggare: Harald Lindkvist Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Ärendebeskrivning

Läs mer

Revisionsrapport Miljöarbetet inom Region Östergötland

Revisionsrapport Miljöarbetet inom Region Östergötland BESLUTSUNDERLAG 1/3 Miljö- och säkerhetsenheten Mats E Persson 2015-04-21 Dnr: RS 2015-137 Regionsstyrelsen Revisionsrapport Miljöarbetet inom Region Östergötland Revisorerna i Region Östergötland (dåvarande

Läs mer

Revisionen i finansiella samordningsförbund. seminarium

Revisionen i finansiella samordningsförbund. seminarium Revisionen i finansiella samordningsförbund seminarium 2015 10 13 Så här är det tänkt Varje förbundsmedlem ska utse en revisor. För Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen utser Försäkringskassan en gemensam

Läs mer

Inköps- och upphandlingsriktlinjer

Inköps- och upphandlingsriktlinjer Inköps- och upphandlingsriktlinjer Antagen av kommunstyrelsen/2016-11-08 2 (8) Innehållsförteckning 1 Riktlinjer för Inköp och upphandling... 3 1.1 Inköp och upphandlingar... 3 1.2 Behöriga beställare...

Läs mer

Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd

Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd Innehåll

Läs mer

Ramar och kriterier Praktikantprogrammet 2017

Ramar och kriterier Praktikantprogrammet 2017 Ramar och kriterier Praktikantprogrammet 2017 1 (11) Praktikantprogrammet Ett program som möjliggör praktik för yngre personer Innehållsförteckning Praktikantprogrammet 2017... 3 Prioriterade områden för

Läs mer

RIKTLINJER IDÉBURET OFFENTLIGT PARTNERSKAP IOP

RIKTLINJER IDÉBURET OFFENTLIGT PARTNERSKAP IOP RIKTLINJER IDÉBURET OFFENTLIGT PARTNERSKAP IOP KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Arbetsmarknads- och socialnämnden 2018-05-23 Ansvarig: Amanda Klint Diarienummer: POLICY Uttrycker ett övergripande förhållningssätt.

Läs mer

Compliance och Internrevision kan lära av varandra. Louise Hedqvist, FCG Desirée Nordqvist, Länsförsäkringar AB

Compliance och Internrevision kan lära av varandra. Louise Hedqvist, FCG Desirée Nordqvist, Länsförsäkringar AB Compliance och Internrevision kan lära av varandra Louise Hedqvist, FCG Desirée Nordqvist, Länsförsäkringar AB Compliance och Internrevision kan lära av varandra 1 Sammarbete 2 Ramverk 3 Planering 4 Granskning

Läs mer

Avesta kommun. Intern kontroll Uppföljning av revisionsgranskning

Avesta kommun. Intern kontroll Uppföljning av revisionsgranskning Uppföljning av revisionsgranskning Offentlig sektor KPMG AB 2012-10-02 Antal sidor: 6 Antal bilagor: X Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Syfte 2 4. Avgränsning 2 5. Ansvarig styrelse 2 6. Metod

Läs mer

Löpande granskning av rutin för upphandling

Löpande granskning av rutin för upphandling Revisionsrapport Länsstyrelsen i Uppsala län Hamnesplanaden 3 751 86 Uppsala Datum Dnr 2008-03-19 32-2007-0588 Löpande granskning av rutin för upphandling Som ett led i den årliga revisionen av Länsstyrelsen

Läs mer

ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM STATSUNDERSTÖD FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE

ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM STATSUNDERSTÖD FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE 2/500/2016/OPH ALLMÄNNA ANVISNINGAR OM STATSUNDERSTÖD FÖR SÖKANDE OCH ANVÄNDARE Utbildningsstyrelsens allmänna anvisningar om ansökan, användning och övervakning av behovsprövade statsunderstöd Godkänd

Läs mer

1 Information om upphandlingen

1 Information om upphandlingen 1 Information om upphandlingen 1.1 Presentation av tjänsten/varan Södertörns upphandlingsnämnd inbjuder härmed anbudsgivare till att lämna anbud gällande, enligt nedanstående instruktioner och bifogade

Läs mer

IfAs Frågeguide inför val av assistansanordnare

IfAs Frågeguide inför val av assistansanordnare IfAs Frågeguide inför val av assistansanordnare Det är mycket att tänka på vid val av assistansanordnare och det är viktigt med hög kvalitet på assistansen. Genom IfA kan en verksamhet ansöka om IfA-godkännande.

Läs mer

Anbudsförfrågan Extern utvärdering av strukturfondsprojekt

Anbudsförfrågan Extern utvärdering av strukturfondsprojekt Anbudsförfrågan Extern utvärdering av strukturfondsprojekt Stiftelsen Inova i Wermland är en företagsinkubator som stödjer utvecklingen av unika affärsidéer till växande aktiebolag. Inova är en del av

Läs mer

Diarie Ange företagets kontaktperson för upphandlingen med namn, telefonnummer och epostadress.

Diarie Ange företagets kontaktperson för upphandlingen med namn, telefonnummer och epostadress. Karlstads inköpscentral Skallkrav Diarie 9909-14 Namn Nätverkstjänster Detta dokument är en kopia på upphandlingens elektroniska skallkravsformulär. Skallkravsformuläret ska besvaras elektroniskt genom

Läs mer

Lions Clubs International Anslag till omstrukturering och utveckling av distrikt Kriterier och ansökan

Lions Clubs International Anslag till omstrukturering och utveckling av distrikt Kriterier och ansökan Lions Clubs International Anslag till omstrukturering och utveckling av distrikt Kriterier och ansökan Nya distrikt som är resultatet av ett eller flera övergångsdistrikt kan söka anslag till utveckling,

Läs mer

1.0 KRAV PÅ LEVERANTÖREN - UTESLUTNING OCH KONTROLL

1.0 KRAV PÅ LEVERANTÖREN - UTESLUTNING OCH KONTROLL Statens Institutionsstyrelse Skallkrav Diarie 2.2-3614-2014 Namn Konsulterande läkare för SiS ungdomshem Råby Detta dokument är en kopia på upphandlingens elektroniska skallkravsformulär. Skallkravsformuläret

Läs mer

Löpande rutiner. Antagen av styrelsen

Löpande rutiner. Antagen av styrelsen Löpande rutiner Antagen av styrelsen 2016-11-18 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID Innehåll 1 Ansökan om medel... 2 2 Genomförande av aktivitet... 2 3 Redovisning av medel beviljade av styrelsen... 3 4 Redovisning

Läs mer

Revisionstjänster -kravspecifikation och uppdragsbeskrivning

Revisionstjänster -kravspecifikation och uppdragsbeskrivning EKO Dnr. MIUN 2013/ 675 2013-04-17 Revisionstjänster -kravspecifikation och uppdragsbeskrivning 1 Bakgrund Mittuniversitetet står inför en rad olika organisationsförändringar inkluderande även partiell

Läs mer

Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap

Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap PROJEKT Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap Projektets namn: Diarienummer (ifylls av ICLD): Sökt belopp (per projektår): Projektets längd (1,2 el 3 år): År 1: År 2: År:3 Svensk sökande organisation:

Läs mer

2011-04-11. Anbudsförfrågan avseende produktion av NärLjus informations- och marknadsföringsmaterial

2011-04-11. Anbudsförfrågan avseende produktion av NärLjus informations- och marknadsföringsmaterial 2011-04-11 Anbudsförfrågan avseende produktion av NärLjus informations- och marknadsföringsmaterial Härmed inbjuds ni att inkomma med anbud avseende produktion av NärLjus informations- och marknadsföringsmaterial

Läs mer

Upphandling INDIGO coach

Upphandling INDIGO coach Karlstad 2018-12-14 Upphandling INDIGO coach Inbjudan att lämna anbud i upphandling för coachningstjänster inom Projekt INDIGO - Värmland, Örebro, Dalarna (INDIGO), IUC Wermland AB (IUC) Projektet INDIGO

Läs mer

Uppdragsbeskrivning. Utvärdering av VFSN: s projektverksamhet i Nicaragua

Uppdragsbeskrivning. Utvärdering av VFSN: s projektverksamhet i Nicaragua Uppdragsbeskrivning Utvärdering av VFSN: s projektverksamhet i Nicaragua 2006-2010 1. Bakgrund 2. Syftet med utvärderingen 3. Mål 4. Frågeställningar 5. Metod och tidsplan 6. Rapportering 1. Bakgrund Forum

Läs mer

Hemtjänst. Info. Buyer. Description. Version 1. Publish date 3/11/2014 11:09 AM. Url http://com.mercell.com/permalink/43682749.

Hemtjänst. Info. Buyer. Description. Version 1. Publish date 3/11/2014 11:09 AM. Url http://com.mercell.com/permalink/43682749. Hemtjänst Info Version 1 Url http://com.mercell.com/permalink/43682749.aspx External tender id N-3631006 Tender type Tender Document type Contract notice Procurement procedure Simplified procurement Contract

Läs mer

Vägledning till ansökningsblankett för Nordiska Ministerrådets Demografiprogram 2014-2015

Vägledning till ansökningsblankett för Nordiska Ministerrådets Demografiprogram 2014-2015 Vägledning till ansökningsblankett för Nordiska Ministerrådets Demografiprogram 2014-2015 Förutsättningar En förutsättning för att beviljas medel ur programmet är att projektet bidrar till Nordisk nytta,

Läs mer

Internrevisionens revisionsplan 2008

Internrevisionens revisionsplan 2008 Internrevisionens revisionsplan 2008 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 1.1 Riskbedömning och hantering av risk... 2 1.2 Råd och stöd... 2 2 Internrevisionens riskanalys... 2 3 Förslag på internrevisionens

Läs mer

Ansökan om godkännande för att delta i valfrihetssystem avseende daglig verksamhet enligt LSS personkrets 1 och 2

Ansökan om godkännande för att delta i valfrihetssystem avseende daglig verksamhet enligt LSS personkrets 1 och 2 1 (5) Omsorgskontoret 2009-09-15 Bilaga 1 Ansökan om godkännande för att delta i valfrihetssystem avseende daglig verksamhet enligt LSS personkrets 1 och 2 Frågorna i detta ansökningsformulär måste vara

Läs mer

Samverkansprojekt inom nationella stöd

Samverkansprojekt inom nationella stöd Samverkansprojekt inom nationella stöd Ett samverkansprojekt genomförs av flera parter gemensamt och ska skapa förutsättningar för nya nätverk och samarbeten. En av parterna, stödmottagaren, har huvudansvaret

Läs mer

Revisionsplan för Linköpings universitet 2008.

Revisionsplan för Linköpings universitet 2008. 1(6) Revisionsplan för Linköpings universitet 2008. 1. Inledning (IR) vid Linköpings universitet bedrivs enligt Internrevisionsförordningen (2006:1228) samt internrevisionens instruktion, Dnr LiU 220/07-10,

Läs mer

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Värdegrund och organisationskultur HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5)

Delprojektdirektiv. Implementering av ny organisation Delprojekt Värdegrund och organisationskultur HÖGSKOLAN I BORÅS DELPROJEKTDIREKTIV 1 (5) HÖGSKOLAN I BORÅS Projekt för implementering av ny organisation Linda Sörensen, projektledare DELPROJEKTDIREKTIV 2014-02-03 Dnr 050-14 1 (5) Delprojektdirektiv Implementering av ny organisation Delprojekt

Läs mer

Ramar och kriterier. Linnaeus-Palme planering (7)

Ramar och kriterier. Linnaeus-Palme planering (7) Ramar och kriterier 2018-09-14 Linnaeus-Palme planering 2018 1 (7) Innehåll Ansökningsomgång Linnaeus-Palme planering 2018 3 Om programmet... 3 Aktivitetsperiod och utbytesperiod... 4 Vidareförmedling

Läs mer