Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015"

Transkript

1 Ärende 11 Universitetsstyrelsen Datum: Dnr: 2015/ Föredragande: Carina Rydstedt Revisionsplan för Linnéuniversitetet Inledning Internrevisionen vid Linnéuniversitetet bedrivs enligt Internrevisionsförordningen (2006:1228), Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd samt enligt Linnéuniversitetets instruktion för internrevisionen (beslutad av styrelsen ). Enligt Internrevisionsförordningen (2006:1228) ska internrevisionen granska och lämna förslag till förbättringar av myndighetens process för intern styrning och kontroll. Internrevisionen ska granska om den interna styrningen och kontrollen på ett tillfredsställande sätt stödjer ledningens ansvar för - att verksamheten bedrivs effektivt och enligt gällande rätt - att verksamheten redovisas på ett tillförlitligt och rättvisande sätt - att universitetet hushållar väl med statens medel Internrevisionen ska vidare enligt Internrevisionsförordningen ge råd och stöd till styrelsen och chefen för myndigheten. Internrevisionen skall omfatta all den verksamhet som myndigheten bedriver eller ansvarar för och revisionen ska bedrivas enligt såväl god internrevisionssed som god internrevisorssed. Ekonomistyrningsverket hänvisas i sina föreskrifter till att för utfyllande tolkning av god internrevisions- och internrevisorssed inom staten kan vägledning hämtas från allmänt accepterade riktlinjer för yrkesmässig internrevision. Enligt Ekonomistyrningsverkets föreskrifter till Internrevisionsförordningen ska i analysen av verksamhetens risker särskilt ingå att bedöma risken för otillbörlig påverkan, bedrägerier och annan oegentlighet. Internrevisionen genomför årligen självständigt en analys som omfattar all verksamhet som myndigheten bedriver eller ansvarar för. Riskanalysen utgår såväl från myndighetsledningens identifiering, värdering och hantering av risk som från internrevisionens egen riskbedömning. Externt utförda internrevisionstjänster avropas enligt ett eget ramavtal som gäller från och med hösten De granskningar som det reviderande företaget genomför kvalitetssäkras enligt internationell standard. Enligt den internationella standarden bör extern kvalitetsbedömning av internrevisionen ske. För den kvalitetssäkringen krävs särskilt kompetens vilken måste upphandlas särskilt. Sådan kvalitetsbedömning kommer att planeras 2016 och bör därför beaktas i budgeten för (5)

2 2 Organisation och resurser Organisatoriskt är internrevisionen placerad direkt under styrelsen som en fristående funktion. Internrevisionen är bemannad med en heltidstjänst, internrevisionschefen. 3 Internrevisionens riskanalys Internrevisionens riskanalys bygger på en värdering av risker i relation till de mål som universitetet arbetar mot. Hösten 2011 utarbetades Linnéuniversitetets första sammanvägda riskanalys. Under åren därefter har åtgärdsplaner arbetats fram på flera nivåer i organisationen. Vid upprättandet av internrevisionens egen riskanalys har även detta år utgångspunkten varit universitetets totala riskanalys. Denna tillsammans med resultatet av gjorda intervjuer och de intervjuer som varit del av årets granskning har utgjort grund för internrevisionens riskvärdering. Analysen har vidare omfattat den omvärldsbevakning som internrevisionen löpande bedriver, erfarenheter av generella risker utifrån allmän kännedom om universitetets verksamhet och organisation samt risker identifierade i gransknings- och rådgivningsarbete. Via samarbetet i det Nordiska internrevisionsnätverket för universitet och högskolor har också hämtats kunskap om generella risker från andra universitet och högskolor i Norden. Internrevisionen har utifrån detta samlade material identifierat risker för Linnéuniversitetet. Universitetets övergripande riskanalys utgick från de fyra strategiområdena i enlighet med universitetets strategi. I universitetets riskanalys bedömdes att en risk utgjorde högprioriterat riskområde, Universitetet har svårt att rekrytera och behålla rätt lärarkompetens. Alla andra risker bedömdes som medelprioriterat riskområde De risker av dessa som värderats med de högsta riskvärden samlades i riskanalysen under rubriken prioriterade riskområden och dessa var: Universitetets arbete med kompetens-försörjning är inte tillräckligt strategiskt Universitetet har svårt att rekrytera och behålla rätt lärarkompetens Universitetet har svårt att rekrytera och behålla rätt forskarkompetens Universitetet har en ineffektiv hantering av resurser Internrevisionens bedömning av riskvärdena överensstämmer även i år med ovanstående, men internrevisionen ger också även i år säkerhetsområdet fortsatt högt riskvärde. Det är framförallt IT-säkerhet som är underlag för den bedömningen. Internrevisionens utgångspunkt för att inte förslå granskningar inom det samlade kompetensförsörjningsområden för 2015 bygger på analysen att det inom dessa områden för tillfället pågår mycket utvecklingsarbeten. 2 (5)

3 Internrevisionen föreslår granskning av oförbrukade medel utifrån risken Universitetet har en ineffektiv hantering av resurser. Av de risker som i universitetets riskanalys värderade som medelprioriterade områden väljer internrevisionen i denna revisionsplan att föreslå granskning inom två områden. Detta gäller riskerna Universitetet ökar inte den externa forskningsfinansieringen och Universitetet följer ej gällande lagstiftning. Utifrån detta föreslås granskning av stöd till forskare vid ansökan om externa medel och inköp. Internrevisionen vill i detta sammanhang särskilt understryka vikten av att universitetet arbetar fram en ny total riskanalys inför arbetet med verksamhetsplaneringen för Detta för att följa förordningen om intern styrning och kontroll men framförallt för att ha en bra utgångspunkt för planeringsarbetet utifrån att den nya visionen. 4 Granskningsuppdrag och rådgivning 2015 Internrevisionen är enligt förordning skyldig att särskilt bedöma risken för otillbörlig påverkan, bedrägerier och annan oegentlighet i riskanalysen inför revisionsplanen. Internrevisionen har inte tagit del av uppgifter som föranleder att en granskning av risken behöver prioriteras under Internrevisionen vill i detta samanhang särskilt påpeka att redan i flera tidigare revisionsplaner har uppmärksammats att universitetet saknar dokumenterade rutiner för hantering av bedrägerier och oegentligheter. Redan förra året fanns ett arbete påbörjat för att ta fram rutiner för detta arbete. Internrevisionen vill påpeka att detta bör prioriteras och kommer att följa universitetets påbörjade arbete under Utifrån den gjorda riskanalysen beslutas nedanstående revisionsområden i revisionsplanen för Stöd till forskarna vid ansökan om externa medel Utifrån risken att universitetet inte ökar sin externa forskningsfinansiering föreslår internrevisionen en granskning av stödet till forskarna vid ansökan om externa medel. 4.2 Redovisning av projekt Oförbrukade bidrag Att universitetet har en ineffektiv hantering av resurser har också upptagits som en medelhög risk i både universitetets och internrevisionens riskanalys. Utifrån den risken föreslås en granskning av redovisningen av projektmedel, granskningen görs med utgångspunkt i medel som i balansräkningen upptagits som oförbrukade medel. 3 (5)

4 4.3 Inköp Att universitetet inte följer gällande lagstiftning har upptagits som en medelhög risk i universitetets och internrevisionens riskanalys. Internrevisionen föreslår utifrån den risken att en granskning av inköp och därmed inbegripen upphandling genomförs. 4.4 Djupgranskning av utvalda institutioner/avdelningar Granskningen av vissa utvalda institutioner eller avdelningar kommer att bestå av en genomlysning av administrativa processer. Granskningarna kan komma att ha olika inriktning för olika institutioner eller avdelningar beroende på tidigare iakttagelser och granskningar. Utgångspunkten är att samtliga granskningarna kommer att innehålla en transaktionsgranskningsdel efterföljd av kontroller av rutinerna avseende exv. ekonomisystemet, personalsystemet, Ladok, arkivet och diariet. Granskningarna kommer att vara del av den samlade bedömningen av den interna styrningen och kontrollen vid universitetet. 4.5 Enstaka revisionsintyg Olika delar av verksamheten har från internrevisionen efterfrågat revisionsintyg. Internrevisionen ser detta som ett bra sätt att få djupare kunskap och insyn i en viss verksamhet och har i några fall därför skrivit revisionsintyg. De intyg som kan bli aktuella avser antingen små belopp eller gäller få transaktioner. Även fortsättningsvis kommer internrevisionen att åta sig uppgiften att i enstaka fall skriva revisionsintyg. 4.6 Rådgivning intern styrning och kontroll (framflyttat från revisionsplan 2014) Internrevisionen planerar att genomföras ett rådgivningsprojekt i samband med universitetets fortsatta utveckling av arbetet med intern styrning och kontroll (Reglerat i Förordning (2007:603) om intern styrning och kontroll). Internrevisionen fortsätter på detta sätt att följa och understödja arbetet med en ny total riskanalys för hela universitetet. (Arbetet kommer att planeras efter samråd med Universitetsledningens kansli) 4.7 Rådgivning i samband med årsredovisningen Internrevisionen har varje år genomfört vissa åtgärder för att kvalitetssäkra främst de finansiella delarna av årsredovisningen. I samband med universitetets upprättande av årsredovisning har det uppkommit ett antal frågeställningar och för att tydliggöra internrevisionens uppdrag i detta arbete så förs detta upp som ett rådgivningsuppdrag i revisionsplanen. 4 (5)

5 5 Resurser och beräknad resursåtgång 2015 Totalt tillgängliga resurser för internrevisionen under 2015 är 1,5 miljoner kr enligt universitetets budget för Revisionsplanen utgår från att internrevisionen under 2015 kommer att ha resurser motsvarande en internrevisor. Den tillgängliga tiden beräknas till totalt 1600 timmar. Till detta kommer konsulttid som inköps för specifika projekt. Internrevisionen beslutar själv om mindre ändringar inom fastställd revisionsplan efter avstämning med revisionsutskottet. Revisionsplan 2015 Stöd till forskarna vid ansökan om externa medel 100 Redovisning av projekt Oförbrukade bidrag 200 Inköp 100 Djupgranskning av utvalda institutioner/avdelningar (representation) 200 Enstaka revisionsintyg 150 Från 2014 års revisionsplan: Rådgivning Intern styrning och kontroll 50 Rådgivning i samband med Årsredovisningen 100 Uppföljning av att åtgärder har vidtagits med anledning av tidigare gjorda granskningar 100 Administration och utveckling 600 Riskanalys Årsredovisningen Rådgivning Egen utbildning NIRUH (Nordiskt internrevisionsnätverk inom UH) Omvärldsbevakning Årsrapport 2014 och Revisionsplan 2015 Totalt timmar 5 (5)

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2016

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2016 Beslutad av universitetsstyrelsen Datum: 2016-02-18 Dnr: 2016/715-1.2 Föredragande: Carina Rydstedt Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2016 1. Inledning Internrevisionen vid Linnéuniversitetet bedrivs

Läs mer

Utdrag ur universitetsstyrelsens protokoll 14 december Regler för Internrevisionen

Utdrag ur universitetsstyrelsens protokoll 14 december Regler för Internrevisionen Protokollsutdrag Sid 1 (1) Dnr: FS 1.1-1925-17 Utdrag ur universitetsstyrelsens protokoll 14 december 2017. 86 Beslut Ärende Regler för Internrevisionen Dnr: FS 1.1-1925-17 Beslut/åtgärd Internrevisionschef

Läs mer

Riktlinjer för internrevisionen vid Linnéuniversitetet

Riktlinjer för internrevisionen vid Linnéuniversitetet Riktlinjer för internrevisionen vid Linnéuniversitetet Beslutat av: Universitetsstyrelsen Innehåll Inledning... 3 Internrevisions uppdrag och syfte... 3 Uppdragsgivare och organisation... 3 Ansvar och

Läs mer

Internrevisionsförordning (2006:1228)

Internrevisionsförordning (2006:1228) Internrevisionsförordning (2006:1228) Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd1 Tillämpningsområde 1 Denna förordning gäller för förvaltningsmyndigheter under regeringen i den omfattning som

Läs mer

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009 Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2009 Jan Sandvall 2009-02-18 Dnr B5 269/09 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2009 1 Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet bedrivs i enlighet med internrevisionsförordningen

Läs mer

Riktlinjer för internrevisionen vid Sida

Riktlinjer för internrevisionen vid Sida Riktlinjer för internrevisionen vid Sida Sekretariatet för utvärdering och intern revision Riktlinjer för internrevisionen vid Sida Beslutade av Sidas styrelse 2007-06-01. Sekretariatet för utvärdering

Läs mer

REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2012

REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2012 Internrevisionen Till styrelsen vid Göteborgs universitet Jan Sandvall 2012-02-20 Dnr V 2012/89 REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2012 Styrelsesammanträde 2012-02-20, punkt 8 1 Inledning Internrevisionen vid Göteborgs

Läs mer

Instruktion för Internrevision vid Linköpings universitet

Instruktion för Internrevision vid Linköpings universitet 1(6) Instruktion för Internrevision vid Linköpings universitet Internrevisionsförordningen (2006:1228) och Ekonomistyrningsverkets (ESV:s) föreskrifter samt denna instruktion reglerar Internrevisionens

Läs mer

Revisionsplan 2016 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan

Revisionsplan 2016 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan Revisionsplan 2016 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan 0 Sammanfattning Förslaget till revisionsplan baseras på en risk- och väsentlighetsanalys som internrevisionen genomfört. Analysen bygger

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till internrevisionsförordning (2006:1228). beslutade den 28 februari 2007.

Läs mer

Internrevisionens revisionsplan 2008

Internrevisionens revisionsplan 2008 Internrevisionens revisionsplan 2008 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 1.1 Riskbedömning och hantering av risk... 2 1.2 Råd och stöd... 2 2 Internrevisionens riskanalys... 2 3 Förslag på internrevisionens

Läs mer

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag Dnr B 5 350/08

Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag Dnr B 5 350/08 Internrevisionen Förslag till revisionsplan för år 2008 Christina Wannehag 2008-02-20 Dnr B 5 350/08 REVISIONSPLANEN FÖR ÅR 2008 1. Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet bedrivs i enlighet

Läs mer

Regeringsrapport internrevision/ intern styrning och kontroll Catrin Lind Ebert

Regeringsrapport internrevision/ intern styrning och kontroll Catrin Lind Ebert Regeringsrapport internrevision/ intern styrning och kontroll 2018 Catrin Lind Ebert 2018-04-18 ESV:s bedömning ESV:s uppfattning är att myndigheterna har en betryggande intern styrning och kontroll och

Läs mer

REVISIONSPLAN DNR V 2017/87. Jan Sandvall. Till styrelsen vid Göteborgs universitet

REVISIONSPLAN DNR V 2017/87. Jan Sandvall. Till styrelsen vid Göteborgs universitet REVISIONSPLAN 2017-02-16 DNR V 2017/87 Internrevisionen Jan Sandvall Till styrelsen vid Göteborgs universitet REVISIONSPLAN FÖR ÅR 2017 1 Inledning Internrevisionen vid Göteborgs universitet bedrivs i

Läs mer

Instruktion för internrevisionen vid Malmö högskola

Instruktion för internrevisionen vid Malmö högskola (Dnr. LED 1.4-2016/334) 1 (av 5) Malmö högskola, Internrevisionen Staffan Ivarsson, Internrevisionschef Beslutsförslag styrelse Instruktion för internrevisionen vid Malmö högskola Internrevisionsförordningen

Läs mer

Emelie Holmlund Dnr 2017/346. Revisionsplan 2017 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan

Emelie Holmlund Dnr 2017/346. Revisionsplan 2017 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan Emelie Holmlund 2017-02-16 Dnr 2017/346 Revisionsplan 2017 Internrevisionens riskanalys och revisionsplan Sammanfattning Förslaget till revisionsplan baseras på en risk- och väsentlighetsanalys som internrevisionen

Läs mer

Revisionsplan för 2016

Revisionsplan för 2016 1 (1) BESLUT 2015-12-01 Dnr SU FV-1.1.6-3218-15 Handläggare: Mikael Lundén Internrevisionschef Revisionsplan för 2016 vid Stockholms universitet har efter en riskanalys av universitetets verksamhet utarbetat

Läs mer

Revisionsplan för Linköpings universitet 2008.

Revisionsplan för Linköpings universitet 2008. 1(6) Revisionsplan för Linköpings universitet 2008. 1. Inledning (IR) vid Linköpings universitet bedrivs enligt Internrevisionsförordningen (2006:1228) samt internrevisionens instruktion, Dnr LiU 220/07-10,

Läs mer

Revisionsplan för 2013

Revisionsplan för 2013 Dnr SLU.ua.Fe.2012.2.3.0-3921 Exp. den 2012-12-19 Styrelsen BESLUT Internrevisionen 2012-12-18 Rektor Revisionsplan för 2013 Beslut Styrelsen för SLU beslutar: att fastställa internrevisionens revisionsplan

Läs mer

Riktlinjer för internrevisionen

Riktlinjer för internrevisionen UFV 2019/327 Riktlinjer för internrevisionen Fastställda av konsistoriet 2019-02-20 Innehållsförteckning Inledning 3 Internrevisionens roll 3 Ansvar och befogenheter 3 Tillsättning och lönesättning 3 Revisionsutskottet

Läs mer

Revisionsplanen fastställd av konsisistoriet den 4 december Postadress Besöksadress Telefon E-Post Karolinska Institutet STOCKHOLM

Revisionsplanen fastställd av konsisistoriet den 4 december Postadress Besöksadress Telefon E-Post Karolinska Institutet STOCKHOLM Internrevisionen Dnr: 1-955/2017 2017-12-04 Revisionsplan 2018 Revisionsplanen fastställd av konsisistoriet den 4 december 2017 Postadress Besöksadress Telefon E-Post Karolinska Institutet 171 77 STOCKHOLM

Läs mer

Internrevisionens årsrapport

Internrevisionens årsrapport Internrevisionens årsrapport år 2009 Inledning Vårt mål är att internrevisionen ska vara en respekterad och oberoende resurs vars arbete präglas av objektivitet, integritet och opartiskhet. De granskningar

Läs mer

Revisionsrapport. Örebro universitets årsredovisning Sammanfattning. Förordning om intern styrning och kontroll

Revisionsrapport. Örebro universitets årsredovisning Sammanfattning. Förordning om intern styrning och kontroll Revisionsrapport Örebro universitet Fakultetsgatan 1 701 82 Örebro Datum Dnr 2009-03-30 32-2008-0701 Örebro universitets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Örebro universitets årsredovisning,

Läs mer

Revisionsplan för 2018

Revisionsplan för 2018 Bilaga p 8 2018-02-20 Dnr MIUN 2018/412 Internrevisionschef Emelie Holmlund Revisionsplan för 2018 Enligt Internrevisionsförordningen (2006:1228) ska myndighetens styrelse besluta om revisionsplan för

Läs mer

Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI

Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI Riktlinjer Dnr: 1795/2009-010 2009-06-01 Sid: 1 / 9 Universitetsförvaltningen Ledningskansliet Regler och riktlinjer för intern styrning och kontroll vid KI Riktlinjerna är fastställda av konsistoriet

Läs mer

Frågor om internrevision

Frågor om internrevision 1/16 Datum Handläggare 2015-12-03 Tomas Kjerf ESV-dnr 3.2-412/2015 Frågor om internrevision Frågor om internrevision... 1 Frågor om internrevision... 3 Varför hämtar vi in information?... 3 Vad hämtar

Läs mer

Revisionsplan för 2015

Revisionsplan för 2015 Dnr SLU ua 2014.1.1.2-4530 2014-Exp: 2014-12- Styrelsen BESLUT Internrevisionen 2014-12-16 Rektor Revisionsplan för 2015 Beslut Styrelsen för SLU beslutar: att fastställa internrevisionens revisionsplan

Läs mer

Revisionsplan juli 2014 t.o.m. februari 2015

Revisionsplan juli 2014 t.o.m. februari 2015 UFV 2014/695 Revisionsplan juli 2014 t.o.m. februari 2015 Till konsistoriet 2014-06-16 1 Inledning 3 2 Riskanalys 3 3 Förslag på granskningar 3 3.1 Universitetets arbete med intern styrning och kontroll

Läs mer

Revisionsrapport. Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008. 1. Sammanfattning

Revisionsrapport. Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008. 1. Sammanfattning Revisionsrapport Sveriges Lantbruksuniversitet Box 7070 750 07 Uppsala Datum Dnr 2009-03-30 32-2008-0760 Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Sveriges Lantbruksuniversitets

Läs mer

Revisionsplan för internrevisionen vid Sida Verksamhetsåret 2009

Revisionsplan för internrevisionen vid Sida Verksamhetsåret 2009 Revisionsplan för internrevisionen vid Sida Verksamhetsåret 2009 STYRELSEN FÖR INTERNATIONELLT UTVECKLINGSSAMARBETE Revisionsplan för internrevisionen vid Sida Verksamhetsåret 2009 Fastställd av Sidas

Läs mer

95 Internrevisionsplan för 2013 och budget för internrevisionen 2013

95 Internrevisionsplan för 2013 och budget för internrevisionen 2013 PROTOKOLL Högskolestyrelsen 2013-02-18 Nr 1:2013 95 Internrevisionsplan för 2013 och budget för internrevisionen 2013 Beslut Högskolestyrelsen beslutar att fastställa internrevisionsplan och budget för

Läs mer

Revisionsrapport. Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete årsredovisning Datum Dnr

Revisionsrapport. Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete årsredovisning Datum Dnr Revisionsrapport Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete 105 25 Stockholm Datum Dnr 2009-03-20 32-2008-0638 Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete årsredovisning 2008 Riksrevisionen

Läs mer

ÅRSRAPPORT FRÅN INTERNREVISIONEN VERKSAMHETSÅRET 2004

ÅRSRAPPORT FRÅN INTERNREVISIONEN VERKSAMHETSÅRET 2004 Dnr SLU ua Internrevisionen 2005-02-17 12.5-342/05 Till styrelsen för SLU ÅRSRAPPORT FRÅN INTERNREVISIONEN VERKSAMHETSÅRET 2004 1. Inledning Det övergripande revisionsmålet är att bidra till en förbättrad

Läs mer

Revisionsrapport. Linköpings Universitets årsredovisning Sammanfattning

Revisionsrapport. Linköpings Universitets årsredovisning Sammanfattning Revisionsrapport Linköpings universitet 581 83 Linköping Datum Dnr 2009-04-03 32-2008-0698 Linköpings Universitets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Linköpings Universitets (LiU:s) årsredovisning,

Läs mer

Extern validering av intern kvalitetsutvärdering av internrevisionsfunktionen. Linköpings universitet

Extern validering av intern kvalitetsutvärdering av internrevisionsfunktionen. Linköpings universitet Extern validering av intern kvalitetsutvärdering av internrevisionsfunktionen Linköpings universitet 20 november 2014 Sammanfattning I enlighet med 7 Internrevisionsförordningen (2006:1228) skall internrevisionen

Läs mer

Internrevisionens årsrapport 2017

Internrevisionens årsrapport 2017 Bilaga p 6 2018-02-20 Emelie Holmlund DNR: MIUN 2018/411 Internrevisionens årsrapport 2017 Bilaga p 6 2018-02-20 Emelie Holmlund DNR: MIUN 2018/411 1 Internrevisionen 2017 Internrevisionen vid Mittuniversitetet

Läs mer

Revisionsrapport Karolinska Institutet Stockholm

Revisionsrapport Karolinska Institutet Stockholm Revisionsrapport Karolinska Institutet 171 77 Stockholm Datum Dnr 2009-03-19 32-2008-0736 Karolinska Institutets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Karolinska Institutets (KI:s) årsredovisning,

Läs mer

Internrevisionsrapport 2018

Internrevisionsrapport 2018 1 UFV 2018/863 Internrevisionsrapport 2018 Fastställd av Konsistoriet 2018-12-14 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Bakgrund... 4 3 Syfte samt revisionsfrågor... 4 3.1 Granskningens genomförande...

Läs mer

LOWLINKÖPINGS UNIVERSITET

LOWLINKÖPINGS UNIVERSITET I LOWLINKÖPINGS UNIVERSITET 2017-12-06 nr LiU-2017-03387 BESLUT 1(1) Revisionsplan för Linköpings universitet 2018 Universitetsstyrelsen beslutar årligen om en revisionsplan i enlighet med vad som ankommer

Läs mer

Oegentligheter och korruption Risker och granskning inom universitet- och högskolesektorn

Oegentligheter och korruption Risker och granskning inom universitet- och högskolesektorn 2019-05- 20 1 Oegentligheter och korruption Risker och granskning inom universitet- och högskolesektorn Inspirationsdag för ekonomer i högskolan Norra Latin Karin Upplander Ekman Jenny Hedman 2 Risk för

Läs mer

Frågor om internrevision och intern styrning och kontroll 2019

Frågor om internrevision och intern styrning och kontroll 2019 1/33 PM Datum Handläggare 2018-08-21 Annika Alexandersson ESV dnr 2018-00340 Frågor om internrevision och intern styrning och kontroll 2019 Frågorna avser 2018. 2/33 Innehåll Frågor om internrevision och

Läs mer

Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet

Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet BESLUT 1(7) Avdelning Ledningskansliet Handläggare Agnes Ers 08-563 086 63 agnes.ers@uka.se Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet Bakgrund Syftet med

Läs mer

Sida l (4) KAMMARRÄTTEN T^^A/f Mål nr 998-12 IJÖNKÖPING LJUM Avdelning l 2012-04-19 Meddelad i Jönköping

Sida l (4) KAMMARRÄTTEN T^^A/f Mål nr 998-12 IJÖNKÖPING LJUM Avdelning l 2012-04-19 Meddelad i Jönköping Sida l (4) KAMMARRÄTTEN T^^A/f IJÖNKÖPING LJUM Avdelning l 2012-04-19 Meddelad i Jönköping KLAGANDE Per Hagström Nyhetsbyrån Siren Björns trädgårdsgränd l 11621 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Jordbruksverkets

Läs mer

Revisionsrapport. Årsredovisning för Linköpings universitet 2006. Sammanfattning. Linköpings universitet 581 83 LINKÖPING 2007-04-20 32-2006-0596

Revisionsrapport. Årsredovisning för Linköpings universitet 2006. Sammanfattning. Linköpings universitet 581 83 LINKÖPING 2007-04-20 32-2006-0596 Revisionsrapport Linköpings universitet 581 83 LINKÖPING Datum Dnr 2007-04-20 32-2006-0596 Årsredovisning för Linköpings universitet 2006 Riksrevisionen har granskat årsredovisningen för Linköpings universitet

Läs mer

Pandium Capital AB RIKTLINJER FÖR INTERNREVISION

Pandium Capital AB RIKTLINJER FÖR INTERNREVISION Pandium Capital AB RIKTLINJER FÖR INTERNREVISION Dessa riktlinjer har fastställts av styrelsen för Pandium Capital AB vid styrelsemöte den 30 september 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 1 2 ORGANISATION

Läs mer

Revisionsplan för 2012

Revisionsplan för 2012 SVERIGES LANTBRUKSUNIVERSITET Styrelsen BESLUT 2011-12-14 Exp. den 2011-12-16 Dnr SLU ua FE.2011.2.3.0-3849 Internrevisionen Revisionsplan för 2012 Beslut Styrelsen för SLU beslutar: att fastställa internrevisionens

Läs mer

Internrevisionsavdelningens årsrapport 2013

Internrevisionsavdelningens årsrapport 2013 Protokollsbilaga E Direktionens protokoll 140318, 8b RAPPORT DATUM: 2014-03-03 AVDELNING: Internrevisionsavdelningen HANDLÄGGARE: Patrick Bailey SVERIGES RIKSBANK SE-103 37 Stockholm (Brunkebergstorg 11)

Läs mer

Kommunledning. Ärendenr: 2016/61 Fastställd: KS Reviderad: KS RIKTLINJE. Intern kontroll

Kommunledning. Ärendenr: 2016/61 Fastställd: KS Reviderad: KS RIKTLINJE. Intern kontroll Kommunledning Ärendenr: 2016/61 Fastställd: KS 2016-03-09 Reviderad: KS 2017-06-28 RIKTLINJE Intern kontroll 2/8 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 God

Läs mer

Intern styrning och kontroll belastning eller tillgång? Ett försök till utvecklingsarbete inom Linnéuniversitetet

Intern styrning och kontroll belastning eller tillgång? Ett försök till utvecklingsarbete inom Linnéuniversitetet Till SUHF administratörskonferens Handläggare: Per Sundström och Susanne Lindberg, universitetsledningens kansli Intern styrning och kontroll belastning eller tillgång? Ett försök till utvecklingsarbete

Läs mer

Revisionsplan för Linköpings universitet 2019

Revisionsplan för Linköpings universitet 2019 2018-12-05 Dnr LiU-2018-03193 Förslag BESLUT 1(1) Revisionsplan för Linköpings universitet 2019 Universitetsstyrelsen beslutar årligen om en revisionsplan i enlighet med vad som ankommer på styrelsen enligt

Läs mer

Regeringsuppdrag. Rapport Ekonomistyrningsverkets årliga rapport 2008 om den statliga internrevisionen ESV 2008:28

Regeringsuppdrag. Rapport Ekonomistyrningsverkets årliga rapport 2008 om den statliga internrevisionen ESV 2008:28 Regeringsuppdrag Rapport Ekonomistyrningsverkets årliga rapport 2008 om den statliga internrevisionen ESV 2008:28 ESV:s rapporter innehåller regeringsuppdrag, uppdrag från myndigheter och andra instanser

Läs mer

Revisionsplan för internrevisionen vid Sida

Revisionsplan för internrevisionen vid Sida Revisionsplan för internrevisionen vid Sida Verksamhetsåret 2005 STYRELSEN FÖR INTERNATIONELLT UTVECKLINGSSAMARBETE Sekretariatet för utvärdering och intern revision Revisionsplan för internrevisionen

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av beslut i ärenden angående internrevisionen vid Länsstyrelsen i Skåne län. Sammanfattning

Revisionsrapport. Granskning av beslut i ärenden angående internrevisionen vid Länsstyrelsen i Skåne län. Sammanfattning Revisionsrapport Länsstyrelsen i Skåne län 205 15 MALMÖ Datum Dnr 2007-06-15 32-2007-0302 Granskning av beslut i ärenden angående internrevisionen vid Länsstyrelsen i Skåne län Riksrevisionen har som ett

Läs mer

Frågor om internrevision och intern styrning och kontroll 2017

Frågor om internrevision och intern styrning och kontroll 2017 1/14 Datum Handläggare 2016-12-05 Annika Alexandersson ESV dnr 3.2-475/2016 Frågor om internrevision och intern styrning och kontroll 2017 2/14 Innehåll Frågor om internrevision... 3 Varför hämtar vi in

Läs mer

Granskning intern kontroll

Granskning intern kontroll Revisionsrapport Granskning intern kontroll Kinda kommun Karin Jäderbrink Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Bakgrund 2 2.1 Uppdrag och revisionsfråga 2 2.2 Avgränsning

Läs mer

Revisionsplan för 2019

Revisionsplan för 2019 Styrelsen Internrevisionen BESLUT SLU ID: ua 2018.1.1.2-4201 2018-12-17 Rektor Beslut Styrelsen för SLU beslutar att fastställa internrevisionens revisionsplan för 2019. Ärendet Enligt Internrevisionsförordningen

Läs mer

Revisionsrapport. Revisionsrapport rörande löpande granskning av Polisen Granskning av ekonomiadministration slutsatser

Revisionsrapport. Revisionsrapport rörande löpande granskning av Polisen Granskning av ekonomiadministration slutsatser Revisionsrapport Rikspolisstyrelsen Box 12 256 102 26 Stockholm Datum Dnr 2008-03-14 32-2007-0571 Revisionsrapport rörande löpande granskning av Polisen 2007 Riksrevisionen har som ett led i den årliga

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll

Riktlinjer för intern kontroll Riktlinjer för intern kontroll KS 2018-12-05 161 Dokumenttyp Riktlinjer Gäller för Samtliga förvaltningar i Bjuvs kommun Version 2 Giltighetsperiod Tillsvidare Dokumentägare Kommunchef Beslutat/antaget

Läs mer

Intern styrning och kontroll i upphandlings- och inköpsprocessen

Intern styrning och kontroll i upphandlings- och inköpsprocessen 1 Intern styrning och kontroll i upphandlings- och inköpsprocessen Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Stockholms universitet (SU) granskat intern styrning och kontroll i upphandlings-

Läs mer

Internrevision. Exemplet Linköpings Universitet. 26 February 2007 Unn Forsberg, Internal Audit, unn.forsberg@liu.se

Internrevision. Exemplet Linköpings Universitet. 26 February 2007 Unn Forsberg, Internal Audit, unn.forsberg@liu.se Internrevision Exemplet Linköpings Universitet Controller 2004- Certified Internal Auditor 1999 Internrevisor 1997-2004 Skatterevisor 1993-97 Externrevisor 1989-93 Sprekare, examen 1989 Roligt 1964 - nu

Läs mer

Handledning Samarbete om risker i verksamheten

Handledning Samarbete om risker i verksamheten Handledning Samarbete om risker i verksamheten ESV:s handledningar är till stöd för hur föreskrifter och allmänna råd kan tolkas och användas inom områden där ESV är normerande. Publikationen kan laddas

Läs mer

Idrottsnämndens system för internkontroll

Idrottsnämndens system för internkontroll Idrottsförvaltningen Avdelningen för lednings- och verksamhetsstöd Sida 1 (7) 2016-11-30 IDN 2016-12-20 Handläggare Sara Östling Telefon: 08-508 27 918 Till Idrottsnämnden Idrottsnämndens system för internkontroll

Läs mer

Stadsledningskontorets system för intern kontroll

Stadsledningskontorets system för intern kontroll Bilaga Stadsledningskontorets system för intern kontroll Inledning I dokumentet redovisas de grundläggande lagarna och reglerna som styr den interna kontrollen samt en definition av begreppet intern kontroll

Läs mer

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Kulturförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: Avdelningen för verksamhets- och ledningsstöd 2019-03-27 KN 2019/364 Handläggare: Harald Lindkvist Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Ärendebeskrivning

Läs mer

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun

Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26--27, 182 Innehållsförteckning Riktlinjer för internkontroll i Kalix kommun...1 Inledning...1 Internkontroll...1 Organisation

Läs mer

Uppgifter till redovisningen över internrevisionen

Uppgifter till redovisningen över internrevisionen 1/19 Datum Handläggare 2015-06-29 Tomas Kjerf ESV-dnr 3.2-412/2015 Uppgifter till redovisningen över internrevisionen Myndighetens tillämpning av bestämmelser om internrevision?... 3 1. Organisering av

Läs mer

Remissvar: Konsekvensutredning med remiss. ESVs förslag på nya föreskrifter och allmänna råd inför 2013.

Remissvar: Konsekvensutredning med remiss. ESVs förslag på nya föreskrifter och allmänna råd inför 2013. CARIN RYTOFT DRANGEL PKE Registrator@esv.se Datum Dnr Ert datum Er referens 2012-10-09 15-2012-1233 2012-09-26 49-642/2012 Remissvar: Konsekvensutredning med remiss. ESVs förslag på nya föreskrifter och

Läs mer

Upprättande och förvaltning av regeldokument

Upprättande och förvaltning av regeldokument Dnr UFV 2015/584 Upprättande och förvaltning av regeldokument Internrevisionen 2015 Fastställd av konsistoriet 2015-06-10 Innehåll Sammanfattning 3 1 Bakgrund och riskbedömning 4 1.1 Intern styrning och

Läs mer

Process för intern styrning och kontroll

Process för intern styrning och kontroll UFV 2015/612 Process för intern styrning och kontroll Fastställd av universitetsdirektören 2015-11-09 Innehållsförteckning Uppdraget 3 Genomförande 3 Resultat från intervjuer 3 Process för ISK 4 Riskanalyser

Läs mer

Intern styrning & kontroll samt internrevision i staten

Intern styrning & kontroll samt internrevision i staten Intern styrning & kontroll samt internrevision i staten Thomas Küchen Per Johansson 2008-04-03 Ramverk för intern styrning och kontroll Myndighetsförordningen (MF) [I] Förordning om intern styrning och

Läs mer

RISKANALYS JMG, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, inkl SOMinstitutet DNR V 2015/965 DATUM:

RISKANALYS JMG, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, inkl SOMinstitutet DNR V 2015/965 DATUM: DNR V 2015/965 RISKANALYS 2016 JMG, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, inkl SOMinstitutet DATUM: 151126 BESLUTAD AV: Ulla Sätereie, prefekt KONTAKTPERSON: Ulla Sätereie, ulla.satereie@jmg.gu.se

Läs mer

Tillväxtverkets riktlinjer för intern styrning och kontroll

Tillväxtverkets riktlinjer för intern styrning och kontroll Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Tillväxtverkets riktlinjer för intern styrning och kontroll 2016-02-02 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version 1.3.6-Ä 2015-1717 Kjell Wenna/Håkan Karlsson/ Gunilla

Läs mer

Universitetsövergripande riskanalys

Universitetsövergripande riskanalys Universitetsstyrelsebeslut 2012-02-17 Dnr: LNU 2012/70 Universitetsövergripande riskanalys Bakgrund Arbetet med intern styrning och kontroll syftar till att säkerställa att Linnéuniversitetet når målen

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr B 17:1 Kf 6/2017 Dnr Ks 2016/319 Reglemente för intern kontroll Antagen av kommunfullmäktige 6 februari 2017, Kf 6. Gäller från datum: 1 mars 2017. Dokumentansvarig

Läs mer

Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket

Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket Arbetsordning 2016-02-15 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version D-2016-20 Jenny Forkman Styrelsen

Läs mer

Revisionsplan för 2014

Revisionsplan för 2014 Dnr SLU ua 2013.1.1.2-5355 Styrelsen BESLUT Internrevisionen 2013-12-18 Rektor Revisionsplan för 2014 Beslut Styrelsen för SLU beslutar: att fastställa internrevisionens revisionsplan för 2014. Ärendet

Läs mer

Handledning Statlig internrevision för myndighetsledningar 2014:1

Handledning Statlig internrevision för myndighetsledningar 2014:1 Handledning Statlig internrevision för myndighetsledningar 2014:1 ESV:s handledningar ska vara ett stöd vid tolkning av föreskrifter och allmänna råd inom områden där ESV är normerande. Publikationen kan

Läs mer

Utdrag ur protokoll Högskolestyrelsen 2013-12-02 Möte nr 4:2013 MDH 1.2.2-588/13

Utdrag ur protokoll Högskolestyrelsen 2013-12-02 Möte nr 4:2013 MDH 1.2.2-588/13 Utdrag ur protokoll Högskolestyrelsen 2013-12-02 Möte nr 4:2013 MDH 1.2.2-588/13 150 Utvärdering av internrevisionen med anledning av Transcendent Groups slutrapport Beslut Högskolestyrelsen beslutar att

Läs mer

Revisionen i finansiella samordningsförbund. seminarium 2014 01 14

Revisionen i finansiella samordningsförbund. seminarium 2014 01 14 Revisionen i finansiella samordningsförbund seminarium 2014 01 14 Så här är det tänkt Varje förbundsmedlem ska utse en revisor. För Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen utser Försäkringskassan en gemensam

Läs mer

Nya regler för AP-fonderna (Ds 2015:34)

Nya regler för AP-fonderna (Ds 2015:34) REMISSVAR DNR: 5.1.1-2015- 1004 ERT DATUM:2015-06- 26 ER REFERENS: FI2015/3429 Finansdepartementet 103 33 Stockholm Nya regler för AP-fonderna (Ds 2015:34) Riksrevisionen har beretts möjlighet att yttra

Läs mer

Revisionstjänster -kravspecifikation och uppdragsbeskrivning

Revisionstjänster -kravspecifikation och uppdragsbeskrivning EKO Dnr. MIUN 2013/ 675 2013-04-17 Revisionstjänster -kravspecifikation och uppdragsbeskrivning 1 Bakgrund Mittuniversitetet står inför en rad olika organisationsförändringar inkluderande även partiell

Läs mer

Revisor i samordningsförbund enligt lag om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser.

Revisor i samordningsförbund enligt lag om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser. Revisor i samordningsförbund enligt lag om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser. Revisors uppgifter Ett samordningsförbunds räkenskaper och årsredovisning samt styrelsens förvaltning ska granskas

Läs mer

Plan för intern kontroll 2017

Plan för intern kontroll 2017 Plan för intern kontroll 2017 Innehåll 1. Plan för intern kontroll 2017... 3 1.1. Inledning... 3 1.2. Sammanfattning av plan för intern kontroll 2017... 3 1.3. Ansvarsfördelning mellan nämnd och förvaltning...

Läs mer

Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter

Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter 1 Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Statens Servicecenter granskat den interna styrning och kontroll i myndighetens

Läs mer

Strategisk riskanalys (intern styrning och kontroll) vid SLU 2014

Strategisk riskanalys (intern styrning och kontroll) vid SLU 2014 1(8) Dnr SLU ua 2015.1.1.1-632. Rektor PROMEMORIA 2015-02-09 Strategisk riskanalys (intern styrning och kontroll) vid SLU 2014 1. Sammanfattning Som underlag för styrelsens ställningstagande om SLU har

Läs mer

Revisionsplan för internrevisionen vid Sida

Revisionsplan för internrevisionen vid Sida Revisionsplan för internrevisionen vid Sida Verksamhetsåret 2008 STYRELSEN FÖR INTERNATIONELLT UTVECKLINGSSAMARBETE Sekretariatet för utvärdering och intern revision Revisionsplan för internrevisionen

Läs mer

Punkt 15: Riktlinje för internrevision

Punkt 15: Riktlinje för internrevision 2016-09-21 Punkt 15: Riktlinje för internrevision Förslag till beslut i styrelsen att anta Riktlinje för internrevision för försäkrings AB Göta Lejon Denna riktlinje kallades tidigare Riktlinje för oberoende

Läs mer

Riktlinjer för internkontroll

Riktlinjer för internkontroll Dokumentansvarig Åsa Bejvall, 0485-470 35 asa.bejvall@morbylanga.se RIKTLINJE Beslutande Kommunstyrelsen 259 2018-12-04 1(5) Beteckning Handbok Giltighetstid 2018-12-04 Aktualitetsprövning/revidering senast

Läs mer

RISKANALYS Humanistiska fakulteten. Dnr V 2017/701 DATUM: BESLUTAD AV: Humanistiska fakultetsstyrelsen. KONTAKTPERSON: Anna Nordling

RISKANALYS Humanistiska fakulteten. Dnr V 2017/701 DATUM: BESLUTAD AV: Humanistiska fakultetsstyrelsen. KONTAKTPERSON: Anna Nordling RISKANALYS 2018 Dnr V 2017/701 Humanistiska fakulteten DATUM: 2017-10-26 BESLUTAD AV: Humanistiska fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Anna Nordling ANVISNINGAR FÖR RISKANALYS Bakgrund Bakgrund Förordning

Läs mer

Intern kontroll. Riktlinjer av Kommunstyrelsen 70. Kommunövergripande. Tills vidare. Kommunchefen

Intern kontroll. Riktlinjer av Kommunstyrelsen 70. Kommunövergripande. Tills vidare. Kommunchefen Intern kontroll Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2015-04-15 av Kommunstyrelsen 70 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Kommunövergripande Giltighetstid Tills vidare Dokumentansvarig

Läs mer

REGLEMENTE FÖR. Intern kontroll. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år från antagande

REGLEMENTE FÖR. Intern kontroll. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år från antagande REGLEMENTE FÖR Intern kontroll Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2018-12-10 176 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst fyra år från antagande Kansli- och kvalitetschef Håbo kommuns

Läs mer

Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid universitetsförvaltningen

Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid universitetsförvaltningen UFV 2011/1902 Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid Fastställd av universitetsdirektören 2012-01-12 Reviderad 2012-09-04 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 Organisation och ansvarsfördelning

Läs mer

Revisionsplan för internrevisionen vid Sida

Revisionsplan för internrevisionen vid Sida Revisionsplan för internrevisionen vid Sida Verksamhetsåret 2003 STYRELSEN FÖR INTERNATIONELLT UTVECKLINGSSAMARBETE Sekretariatet för utvärdering och intern revision Sekretariatet för utvärdering och

Läs mer

Riktlinjer för intern kontroll

Riktlinjer för intern kontroll Riktlinjer för intern kontroll Antagna av kommunsstyrelsen 2016- Bakgrund Kommunsstyrelsen har inom ramen för sitt samordningsansvar och sin uppsiktsplikt det övergripande ansvaret att se till att en god

Läs mer

Konferens om risk-och sårbarhetsanalyser 2015 Stockholm -World TradeCenter -4 maj 2015

Konferens om risk-och sårbarhetsanalyser 2015 Stockholm -World TradeCenter -4 maj 2015 Konferens om risk-och sårbarhetsanalyser 2015 Stockholm -World TradeCenter -4 maj 2015 Att integrera RSA i arbetet med intern styrning och kontroll samt i myndighetens styrprocess Michael Lindstedt Myndigheten

Läs mer

Regeringsuppdrag. Rapport Ekonomistyrningsverkets årliga rapport 2011 om den statliga internrevisionen 2011:15

Regeringsuppdrag. Rapport Ekonomistyrningsverkets årliga rapport 2011 om den statliga internrevisionen 2011:15 Regeringsuppdrag Rapport Ekonomistyrningsverkets årliga rapport 2011 om den statliga internrevisionen 2011:15 ESV:s rapporter innehåller regeringsuppdrag, uppdrag från myndigheter och andra instanser eller

Läs mer

Regeringsuppdrag. Rapport Ekonomistyrningsverkets årliga rapport 2010 om den statliga internrevisionen ESV 2010:4

Regeringsuppdrag. Rapport Ekonomistyrningsverkets årliga rapport 2010 om den statliga internrevisionen ESV 2010:4 Regeringsuppdrag Rapport Ekonomistyrningsverkets årliga rapport 2010 om den statliga internrevisionen ESV 2010:4 ESV:s rapporter innehåller regeringsuppdrag, uppdrag från myndigheter och andra instanser

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGS- PROTOKOLL Mål nr DOMSTOLEN Stockholm. NÄRVARANDE JUSTITIERÅD Henrik Jermsten, Eskil Nord och Thomas Bull

HÖGSTA FÖRVALTNINGS- PROTOKOLL Mål nr DOMSTOLEN Stockholm. NÄRVARANDE JUSTITIERÅD Henrik Jermsten, Eskil Nord och Thomas Bull HÖGSTA FÖRVALTNINGS- PROTOKOLL Mål nr DOMSTOLEN - - 2611-12 Stockholm Sida l (1) NÄRVARANDE JUSTITIERÅD Henrik Jermsten, Eskil Nord och Thomas Bull FÖREDRAGANDE och PROTOKOLLFÖRARE Justitiesekreteraren

Läs mer

Arbetsordning för universitetsstyrelsen

Arbetsordning för universitetsstyrelsen BESLUT 1 (6) 2016-02-12 Dnr STYR 2016/153 Universitetsstyrelsen Arbetsordning för universitetsstyrelsen Denna arbetsordning för styrelsens arbete är fastställd av universitetsstyrelsen 2016-02-12 och ersätter

Läs mer

Revisionsrapport. Riksrevisionens granskning av Sveriges riksbank Inledning

Revisionsrapport. Riksrevisionens granskning av Sveriges riksbank Inledning Revisionsrapport Sveriges riksbank Direktionen Datum Dnr 2010-02-26 32-2009-0552 Riksrevisionens granskning av Sveriges riksbank 2009 Inledning Riksrevisionen har granskat Sveriges riksbanks årsredovisning,

Läs mer