Nya regler för AP-fonderna (Ds 2015:34)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nya regler för AP-fonderna (Ds 2015:34)"

Transkript

1 REMISSVAR DNR: ERT DATUM: ER REFERENS: FI2015/3429 Finansdepartementet Stockholm Nya regler för AP-fonderna (Ds 2015:34) Riksrevisionen har beretts möjlighet att yttra sig över departementspromemorian Nya regler för AP-fonderna. Riksrevisionen begränsar sina synpunkter till de delar i departementspromemorian som avser revision, redovisning samt intern styrning och kontroll. Riksrevisionen bedömer att reglering av dessa områden inte begränsar fondernas självständighet vad gäller placeringsverksamheten. Riksrevisionen välkomnar förslaget att Riksrevisionen som statligt revisionsorgan får uppdraget att från och med räkenskapsåret 2017 revidera AP-fondsmyndigheterna och Statens premiepensionsförvaltare med tillhörande fonder. Förslaget innebär att Riksrevisionen genom sin revision kan förmedla en samlad bild av den statliga förvaltningen. Revision Byte av revisor räkenskapsår 2017 Förslaget om byte av revisor redan 2017 innebär en utmaning när det gäller kunskapsöverföring från nuvarande revisorer avseende använt regelverk. För räkenskapsåret 2017 kommer AP-fonderna att upprätta sina årsredovisningar enligt det nuvarande regelverket för redovisning. AP-fonderna följer inte den internationella redovisningsstandarden IFRS fullt ut. Därför måste Riksrevisionen för att kunna revidera redovisningen för 2017 sätta sig in i nuvarande redovisningsramverk samt göra en självständig bedömning av om ramverket kan ge en rättvisande bild av AP-fondernas verksamhet. Enligt departementspromemorian ska nya redovisningsprinciper gälla från och med RIKSREVISIONEN NYBROGATAN STOCKHOLM W WW.RIKSREVISIONEN.SE 1 ( 5 )

2 Kostnad för revison utförd av Riksrevisionen I kap beskrivs att Riksrevisionen finansieras via anslag och att en revision av APfonderna kräver ett ökat anslag motsvarande den för Riksrevisionen utökade arbetsuppgiften. Riksrevisionens tidsåtgång för revisionen under de första åren kommer att vara högre än för nuvarande revisorer då uppdraget är nytt samtidigt som det sker förändringar i organisationen (2017) samt i redovisningsramverket (2018). Tidpunkt för revisionsberättelse I kap Årlig revision anges att det kan vara lämpligt att Riksrevisionen planerar och utför väsentliga moment av den årliga revisionen i sådan tid att en AP-fondsmyndighets styrelse i samband med beslutet om årsredovisningen för myndigheten och årsberättelsen för den förvaltade fonden kan få en god indikation om resultatet av revisionen. Riksrevisionen arbetar förebyggande och meddelar löpande myndigheternas ledning de iakttagelser som är väsentliga inför årsbokslutet. Riksrevision reviderar för närvarande 232 myndigheter och organisationer där revisionsberättelsen ska lämnas senast den 23 mars. Riksrevisionens utgångspunkt är likabehandling av samtliga statliga myndigheter. Om det finns särskilda skäl för en annan prioritering bör det lagregleras. Kriterier för bedömning av buffert avseende förvaltningsavgiften för Statens premiepensionsförvaltare I 19 förslaget till lag om statlig förvaltning av premiepensionsmedel anges att Statens premiepensionsförvaltare ska ur var och en av de förvaltade fonderna ta ut en förvaltningsavgift för att långsiktigt täcka de kostnader som uppkommer i myndighetens verksamhet. Tanken är att bygga en buffert för att möta intäktsminskningar till följd av att marknadsvärdet på de förvaltade tillgångarna går ned istället för att omedelbart behöva höja förvaltningsavgiften. I departementspromemorian (kap ) anges att det bör ankomma på myndighetens ledning att avgöra hur stor buffert som behöver byggas upp och att Riksrevisionens årliga revision ska granska ledningens bedömning av buffertens storlek. En förutsättning för revision är att det finns fastställda kriterier att granska mot. För att Riksrevisionen ska kunna fullgöra en revision av ledningens bedömning av storleken på bufferten behöver sådana kriterier fastställas. 2 ( 5 )

3 Ledningens uttalande om intern styrning och kontroll Förordningen (2007:603) om intern styrning och kontroll (FISK) kommer enligt departementspromemorian att gälla för AP-fondsmyndigheterna och internrevisionen kommer också att omfatta medlen i AP-fonderna (kap. 13.3). Myndigheter som följer FISK redogör oftast för sitt arbete med intern styrning och kontroll i sina resultatredovisningar men eftersom AP-fondsmyndigheterna enligt departementspromemorian kommer att medges undantag från resultatredovisning är det oklart var denna information ska lämnas. En revisionsberättelse omfattar enbart den reviderade organisationen. Ur revisionssynpunkt kommer styrelsen därför att behöva lämna en bedömning av om den interna styrningen och kontrollen är betryggande i både årsredovisningen för AP-fondsmyndigheten och i årsberättelsen för fonden. Redovisning Rådgivning avseende redovisningsramverk AP-fonderna revideras idag av privata revisionsbyråer som förutom revision tillhandahåller kompetens och rådgivning vad avser tolkningar av IFRS och lagen (2004:46) om värdepappersfonder. Riksrevisionens mandat ger inte utrymme för rådgivningsuppdrag. I 2 förordningen (2010:1764) med instruktion för Ekonomistyrningsverket (ESV) anges att myndigheten ska utveckla och förvalta principer, regelverk och metoder för en effektiv ekonomisk styrning i staten. I 4 anges att ESV inom sitt verksamhetsområde ska ge stöd till andra statliga myndigheter. Det bör i den fortsatta beredningen klarläggas om det ingår i ESVs uppdrag att lämna stöd när det gäller APfondsmyndigheternas redovisningsramverk för fonderna, dvs. IFRS och lagen om värdepappersfonder. Motsättningar i regelverken. I 7 förslaget till lag om statlig förvaltning av premiepensionsmedel anges att lagen om värdepappersfonder till viss del gäller för förvaltningen av fonderna t.ex. ska 4 kap. 19 gälla. I 4 kap. 19 anges att revisionsberättelsen, med eventuella anmärkningar, i sin helhet ska återges i årsberättelsen. 3 ( 5 )

4 Vid en revision utförd av Riksrevisionen lämnas revisionsberättelsen i efterhand och publiceras fristående från årsberättelsen som framgår av 10 i lag om ändring i lagen om revision av statlig verksamhet m.m. Behov av förtydligande avseende EA-regelverket för APfondsmyndigheterna samt Statens premiepensionsförvaltare AP-fondsmyndigheterna ska följa samma redovisningsramverk som andra myndigheter med vissa i departementspromemorian angivna undantag. På s. 258 anges att bestämmelsen om att en AP-fondsmyndighet (motsvarande gäller även Statens premiepensionsförvaltare) får ta ut medel ur AP-fonden för att täcka de kostnader som uppkommer i verksamheten. AP-fondsmyndigheterna ska inte finansieras genom anslag i statens budget. Det anges också att AP-fondsmyndigheterna ska kunna ta ut avgifter för t.ex. kopior av allmänna handlingar, i enlighet med avgiftsförordningen (1992:191). I departementspromemorian anges att det i en kommande förordning med instruktion för AP-fondsmyndigheterna bör anges att endast dessa paragrafer i avgiftsförordningen ska gälla för AP-fondsmyndigheterna. Den föreslagna konstruktionen framstår som en avgift med krav på full kostnadstäckning men då avgiftsförordningen inte ska gälla i sin helhet är det oklart vilket ramverk som ska gälla. Detta bör klarläggas i den fortsatta beredningen. Det är också oklart om förordningen (1996:1190) om överlåtelse av statens fasta egendom, m.m. ska gälla för AP-fondsmyndigheternas beslut om försäljning av fastigheter för fondernas räkning. Det bör också klarläggas i den fortsatta beredningen. Beskrivning av årsberättelsens innehåll motsvarar inte beskrivningen av styrelsens ansvar i AP-fonderna I 7 kap. 4 förslaget till lag om förvaltning av inkomstpensionssystemets buffertkapital anges att årsberättelsen för den förvaltade AP-fonden ska upprättas som en helhet och ge en rättvisande bild av det ekonomiska resultatet samt av kostnader, intäkter och den ekonomiska ställningen för AP-fonden. I 7 förslaget till förordning om en AP-fondsmyndighets bokföring och redovisning av medlen i en AP-fond anges följande: 4 ( 5 )

5 Årsberättelsen ska skrivas under av AP-fondsmyndigheternas styrelse. Underskriften innebär att styrelsen intygar att årsberättelsen ger en rättvisande bild av AP-fondens resultat och exponering för finansiella risker samt dess ställning och utveckling i övrigt. Förordningen anger att styrelsen förutom det som står i lagen ska intyga att årsberättelsen ger en rättvisande bild av exponeringen för finansiella risker. Denna text verkar vara hämtad från 31 kap. 7 Finansinspektionens föreskrifter för värdepappersfonder (FFFS 2013:9). För fonderna inom Statens premiepensionsförvaltare ska vissa bestämmelser i lagen om värdepappersfonder gälla och därmed också motsvarande delar av Finansinspektionens föreskrifter men denna koppling till lagen om värdepappersfonder finns inte för buffertfonderna. Bestämmelserna bör justeras så att styrelsens underskrift motsvarar det som årsberättelsen förväntas innehålla. Riksrevisorerna har beslutat i detta ärende. Avdelningschefen Gina Funnemark har varit föredragande. Processägaren för årlig revision Carin Rytoft Drangel har medverkat i den slutliga handläggningen. Stockholm Margareta Åberg Ulf Bengtsson Susanne Ackum Gina Funnemark 5 ( 5 )

Revisionsberättelse för Statens Skolverk 2016

Revisionsberättelse för Statens Skolverk 2016 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM Revisionsberättelse för Statens Skolverk 2016 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m. utfört

Läs mer

Revisionsberättelse för Statistiska centralbyrån 2016

Revisionsberättelse för Statistiska centralbyrån 2016 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM Revisionsberättelse för Statistiska centralbyrån 2016 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet

Läs mer

Revisionsberättelse för Pensionsmyndigheten 2014

Revisionsberättelse för Pensionsmyndigheten 2014 1 Revisionsberättelse för Pensionsmyndigheten 2014 Rapport om årsredovisningen Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m. granskat årsredovisningen för Pensionsmyndigheten

Läs mer

Revisionsberättelse för Statens jordbruksverk 2017

Revisionsberättelse för Statens jordbruksverk 2017 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM Revisionsberättelse för Statens jordbruksverk 2017 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m.

Läs mer

Riksantikvarieämbetets årsredovisning 2014

Riksantikvarieämbetets årsredovisning 2014 1 Riksantikvarieämbetets årsredovisning 2014 Riksrevisionen har granskat Riksantikvarieämbetets årsredovisning, daterad 2015-02-19. Syftet har varit att bedöma: årsredovisningen i allt väsentligt är upprättad

Läs mer

Revisionsberättelse för universitetet avseende räkenskapsåret 2015

Revisionsberättelse för universitetet avseende räkenskapsåret 2015 2016-04-20 DNR LIU-2016-00657 BESLUT 1(2) Revisionsberättelse för universitetet avseende räkenskapsåret 2015 Riksrevisionen har i revisionsberättelse för Linköpings universitet avseende räkenskapsåret

Läs mer

Revisionsberättelse för Myndigheten för yrkeshögskolan 2014

Revisionsberättelse för Myndigheten för yrkeshögskolan 2014 1 Revisionsberättelse för Myndigheten för yrkeshögskolan 2014 Rapport om årsredovisningen Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m. granskat årsredovisningen

Läs mer

Revisionsberättelse för Statens historiska museer 2017

Revisionsberättelse för Statens historiska museer 2017 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM Revisionsberättelse för Statens historiska museer 2017 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet

Läs mer

Överlämnande av revisionsberättelse för Konsumentverkets årsredovisning för 2016

Överlämnande av revisionsberättelse för Konsumentverkets årsredovisning för 2016 MISSIV REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM DATUM: 2017-03- 20 Överlämnande av revisionsberättelse för Konsumentverkets årsredovisning för 2016 Riksrevisionen har i enlighet med lagen (2002:1022) om revision av

Läs mer

Revisionsberättelse för Linköpings universitet 2016

Revisionsberättelse för Linköpings universitet 2016 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM Revisionsberättelse för Linköpings universitet 2016 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m.

Läs mer

Revisionsberättelse för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 2016

Revisionsberättelse för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 2016 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM Revisionsberättelse för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 2016 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av

Läs mer

Remissvar: Konsekvensutredning med remiss. ESVs förslag på nya föreskrifter och allmänna råd inför 2013.

Remissvar: Konsekvensutredning med remiss. ESVs förslag på nya föreskrifter och allmänna råd inför 2013. CARIN RYTOFT DRANGEL PKE Registrator@esv.se Datum Dnr Ert datum Er referens 2012-10-09 15-2012-1233 2012-09-26 49-642/2012 Remissvar: Konsekvensutredning med remiss. ESVs förslag på nya föreskrifter och

Läs mer

Revisionsberättelse för Uppsala Universitetet 2017

Revisionsberättelse för Uppsala Universitetet 2017 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM Revisionsberättelse för Uppsala Universitetet 2017 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m.

Läs mer

Revisionsberättelse för Regionala etikprövningsnämnden i Göteborg 2016

Revisionsberättelse för Regionala etikprövningsnämnden i Göteborg 2016 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM Revisionsberättelse för Regionala etikprövningsnämnden i Göteborg 2016 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig

Läs mer

Revisionsberättelse för Pensionsmyndigheten 2016

Revisionsberättelse för Pensionsmyndigheten 2016 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM Revisionsberättelse för Pensionsmyndigheten 2016 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m.

Läs mer

Ny revisionsberättelse

Ny revisionsberättelse 1 Ny revisionsberättelse ESV 26 november 2014 Stefan Andersson Ny revisionsberättelse 2014 2 Anpassning till internationell utveckling Separerar uttalande om använt regelverk och rättvisande bild Anpassning

Läs mer

Revisionsberättelse för Affärsverket svenska kraftnät 2017

Revisionsberättelse för Affärsverket svenska kraftnät 2017 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM Revisionsberättelse för Affärsverket svenska kraftnät 2017 Rapport om årsredovisningen med koncernredovisningen Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av

Läs mer

Revisionsberättelse för Luftfartsverket 2016

Revisionsberättelse för Luftfartsverket 2016 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM Revisionsberättelse för Luftfartsverket 2016 Rapport om årsredovisningen med koncernredovisning Uttalanden Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig

Läs mer

Revisionsberättelse för Länsstyrelsen i Kalmar län 2017

Revisionsberättelse för Länsstyrelsen i Kalmar län 2017 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM Revisionsberättelse för Länsstyrelsen i Kalmar län 2017 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet

Läs mer

Revisionsberättelse för Migrationsverket 2016

Revisionsberättelse för Migrationsverket 2016 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM BESLUT: 2017-03- 2 2 Revisionsberättelse för Migrationsverket 2016 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig

Läs mer

Revisionsberättelse för Sveriges geologiska undersökning 2014

Revisionsberättelse för Sveriges geologiska undersökning 2014 1 Revisionsberättelse för Sveriges geologiska undersökning 2014 Rapport om årsredovisningen Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m. granskat årsredovisningen

Läs mer

Revisionsberättelse för Migrationsverket 2017

Revisionsberättelse för Migrationsverket 2017 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM Revisionsberättelse för Migrationsverket 2017 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m. utfört

Läs mer

Revisionsberättelse för Försäkringskassan 2016

Revisionsberättelse för Försäkringskassan 2016 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM Revisionsberättelse för Försäkringskassan 2016 Rapport om årsredovisningen Uttalanden Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m. utfört

Läs mer

Revisionsrapport. Linköpings Universitets årsredovisning Sammanfattning

Revisionsrapport. Linköpings Universitets årsredovisning Sammanfattning Revisionsrapport Linköpings universitet 581 83 Linköping Datum Dnr 2009-04-03 32-2008-0698 Linköpings Universitets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Linköpings Universitets (LiU:s) årsredovisning,

Läs mer

Revisionsrapport Årsredovisning 2015

Revisionsrapport Årsredovisning 2015 KEMIKALIEINSPEKTIONEN, BOX 2 172 13 SUNDBYBERG Kemikalieinspektionen Revisionsrapport Årsredovisning 2015 Riksrevisionen har granskat Kemikalieinspektionens (KemI) årsredovisning, daterad 2016-02-22. Syftet

Läs mer

Revisionsrapport Karolinska Institutet Stockholm

Revisionsrapport Karolinska Institutet Stockholm Revisionsrapport Karolinska Institutet 171 77 Stockholm Datum Dnr 2009-03-19 32-2008-0736 Karolinska Institutets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Karolinska Institutets (KI:s) årsredovisning,

Läs mer

Revisionsrapport Årsredovisning 2017

Revisionsrapport Årsredovisning 2017 SPECIALPEDAGOGISKA SKOLMYNDIGHETEN 871 29 HÄRNÖSAND Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) Revisionsrapport Årsredovisning 2017 Riksrevisionen har granskat Specialpedagogiska skolmyndighetens årsredovisning,

Läs mer

Revisionsrapport. Högskolans i Halmstad årsredovisning 2003. 1. Sammanfattning. 2. För lågt belopp har avräknats mot anslag 2004-04-02 32-2003-0282

Revisionsrapport. Högskolans i Halmstad årsredovisning 2003. 1. Sammanfattning. 2. För lågt belopp har avräknats mot anslag 2004-04-02 32-2003-0282 Revisionsrapport Högskolan i Halmstad Box 823 301 18 HALMSTAD Datum Dnr 2004-04-02 32-2003-0282 Högskolans i Halmstad årsredovisning 2003 Riksrevisionen har granskat Högskolans i Halmstad (högskolan) årsredovisning,

Läs mer

Revisionsrapport. Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008. 1. Sammanfattning

Revisionsrapport. Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008. 1. Sammanfattning Revisionsrapport Sveriges Lantbruksuniversitet Box 7070 750 07 Uppsala Datum Dnr 2009-03-30 32-2008-0760 Sveriges Lantbruksuniversitets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Sveriges Lantbruksuniversitets

Läs mer

Pandium Capital AB RIKTLINJER FÖR INTERNREVISION

Pandium Capital AB RIKTLINJER FÖR INTERNREVISION Pandium Capital AB RIKTLINJER FÖR INTERNREVISION Dessa riktlinjer har fastställts av styrelsen för Pandium Capital AB vid styrelsemöte den 30 september 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 1 2 ORGANISATION

Läs mer

Revisionsrapport. Örebro universitets årsredovisning Sammanfattning. Förordning om intern styrning och kontroll

Revisionsrapport. Örebro universitets årsredovisning Sammanfattning. Förordning om intern styrning och kontroll Revisionsrapport Örebro universitet Fakultetsgatan 1 701 82 Örebro Datum Dnr 2009-03-30 32-2008-0701 Örebro universitets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Örebro universitets årsredovisning,

Läs mer

Revisionsrapport. Årsredovisning för Linköpings universitet 2006. Sammanfattning. Linköpings universitet 581 83 LINKÖPING 2007-04-20 32-2006-0596

Revisionsrapport. Årsredovisning för Linköpings universitet 2006. Sammanfattning. Linköpings universitet 581 83 LINKÖPING 2007-04-20 32-2006-0596 Revisionsrapport Linköpings universitet 581 83 LINKÖPING Datum Dnr 2007-04-20 32-2006-0596 Årsredovisning för Linköpings universitet 2006 Riksrevisionen har granskat årsredovisningen för Linköpings universitet

Läs mer

Revisionsrapport - Årsredovisning för staten 2017

Revisionsrapport - Årsredovisning för staten 2017 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM Revisionsrapport - Årsredovisning för staten 2017 Riksrevisionen har granskat Årsredovisning för staten 2017 (ÅRS), avlämnad den 16 april 2018. Revisionen innefattar också Regeringskansliets

Läs mer

Revisionsrapport Årsredovisning 2015

Revisionsrapport Årsredovisning 2015 SAMETINGET, BOX 90 981 22 KIRUNA Sametinget Revisionsrapport Årsredovisning 2015 Riksrevisionen har granskat Sametingets (ST) årsredovisning, daterad 2016-02-22. Syftet har varit att bedöma om: årsredovisningen

Läs mer

Revisionsrapport. Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete årsredovisning Datum Dnr

Revisionsrapport. Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete årsredovisning Datum Dnr Revisionsrapport Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete 105 25 Stockholm Datum Dnr 2009-03-20 32-2008-0638 Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete årsredovisning 2008 Riksrevisionen

Läs mer

Revisionsrapport. Uppföljande granskning av internkontrollen i samlingarna. 1. Sammanfattning

Revisionsrapport. Uppföljande granskning av internkontrollen i samlingarna. 1. Sammanfattning Revisionsrapport Moderna museet Box 16382 103 27 Stockholm Datum Dnr 2010-05-20 32-2009-0704 Uppföljande granskning av internkontrollen i samlingarna Riksrevisionen har, som ett led i den årliga revisionen,

Läs mer

Granskning av Försvarshögskolan 2010

Granskning av Försvarshögskolan 2010 Revisionsrapport Försvarshögskolan Box 27 805 115 93 STOCKHOLM Datum Dnr 2011-04-19 32-2010-0703 Granskning av Försvarshögskolan 2010 Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Försvarshögskolan

Läs mer

Utdrag ur universitetsstyrelsens protokoll 14 december Regler för Internrevisionen

Utdrag ur universitetsstyrelsens protokoll 14 december Regler för Internrevisionen Protokollsutdrag Sid 1 (1) Dnr: FS 1.1-1925-17 Utdrag ur universitetsstyrelsens protokoll 14 december 2017. 86 Beslut Ärende Regler för Internrevisionen Dnr: FS 1.1-1925-17 Beslut/åtgärd Internrevisionschef

Läs mer

Revisionsberättelse för Riksdagens ombudsmän 2016

Revisionsberättelse för Riksdagens ombudsmän 2016 RIKSDAGEN Revisionsberättelse för Riksdagens ombudsmän 2016 Rapport om årsredovisningen Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m. granskat årsredovisningen för

Läs mer

Yttrande över delbetänkandet Översyn av Riksrevisionen - grundlagsfrågor (2016/17:URF1)

Yttrande över delbetänkandet Översyn av Riksrevisionen - grundlagsfrågor (2016/17:URF1) REMISSVAR DNR: 5.1.1-2017- 0970 ERT DATUM: 2017-06- 08 ER REFERENS: 673-2016/17 Riksdagsförvaltningen Juridiska enheten 100 12 Stockholm Yttrande över delbetänkandet Översyn av Riksrevisionen - grundlagsfrågor

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om budget och ekonomiadministration för riksdagens myndigheter; SFS 2016:1091 Utkom från trycket den 2 december 2016 utfärdad den 24 november 2016. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

Intern styrning & kontroll samt internrevision i staten

Intern styrning & kontroll samt internrevision i staten Intern styrning & kontroll samt internrevision i staten Thomas Küchen Per Johansson 2008-04-03 Ramverk för intern styrning och kontroll Myndighetsförordningen (MF) [I] Förordning om intern styrning och

Läs mer

Revisionsberättelse för Sveriges riksbank 2015

Revisionsberättelse för Sveriges riksbank 2015 Bilaga K Direktionens protokoll 160316 12c R I K S D A G E N Revisionsberättelse för Sveriges riksbank 2015 Rapport om årsredovisningen Riksrevisionen har enligt 5 lagen (2002:1022) om revision av statlig

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Gymnastik- och idrottshögskolan 2010.

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Gymnastik- och idrottshögskolan 2010. Revisionsrapport Gymnastik- och idrottshögskolan Box 5626 114 86 Stockholm Datum Dnr 2011-03-08 32-2010-0728 Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Gymnastik- och idrottshögskolan

Läs mer

Yttrande över betänkandet Högskolestiftelser en ny verksamhetsform för ökad handlingsfrihet, Ds 2013:49

Yttrande över betänkandet Högskolestiftelser en ny verksamhetsform för ökad handlingsfrihet, Ds 2013:49 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Datum Dnr Ert datum Er referens 2013-10-09 15-2013-0867 2013-06-25 U2013/4153/ UH Yttrande över betänkandet Högskolestiftelser en ny verksamhetsform för ökad handlingsfrihet,

Läs mer

Revisionsrapport. Riksrevisionens granskning av Sveriges riksbank Inledning

Revisionsrapport. Riksrevisionens granskning av Sveriges riksbank Inledning Revisionsrapport Sveriges riksbank Direktionen Datum Dnr 2010-02-26 32-2009-0552 Riksrevisionens granskning av Sveriges riksbank 2009 Inledning Riksrevisionen har granskat Sveriges riksbanks årsredovisning,

Läs mer

Välkommen till ESV:s seminarium

Välkommen till ESV:s seminarium Välkommen till ESV:s seminarium En framgångsrik EU-revision bidrar till att förvaltnings- och kontrollsystemen i medlemsstaten Sverige utvecklas och förbättras bidrar till att EU kommissionen i samarbete

Läs mer

Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket

Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket Arbetsordning 2016-02-15 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version D-2016-20 Jenny Forkman Styrelsen

Läs mer

Intyg 16 oktober oktober Europeiska garantifonden för jordbruket (EGFJ)

Intyg 16 oktober oktober Europeiska garantifonden för jordbruket (EGFJ) Intyg 16 oktober 2011-15 oktober 2012 Europeiska garantifonden för jordbruket (EGFJ) ESV:s rapporter innehåller regeringsuppdrag, uppdrag från myndigheter och andra instanser eller egeninitierade utredningar.

Läs mer

Revisionsrapport. Skogsstyrelsens delårsrapport Sammanfattning Skogsstyrelsen Jönköping.

Revisionsrapport. Skogsstyrelsens delårsrapport Sammanfattning Skogsstyrelsen Jönköping. Revisionsrapport Skogsstyrelsen 551 83 Jönköping Datum Dnr 2008-09-10 32-2008-1017 Skogsstyrelsens delårsrapport 2008 Riksrevisionen har översiktligt granskat Skogsstyrelsens (SKS:s) delårsrapport, daterad

Läs mer

Hur sköter svenska myndigheter förvaltningen av EU-medel?

Hur sköter svenska myndigheter förvaltningen av EU-medel? Hur sköter svenska myndigheter förvaltningen av EU-medel? ESV:s seminarium 6 mars 2015 Hur väl förvaltar Sverige EU-medel? Ulrika Bergelv, Avdelningschef EU-revision ESV ESV:s seminarium 6 mars 2015 3

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Kungl. Konsthögskolan 2010.

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Kungl. Konsthögskolan 2010. Revisionsrapport Kungl. Konsthögskolan Box 163 65 103 26 Stockholm Datum Dnr 2011-03-09 32-2010-0732 Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Kungl. Konsthögskolan 2010

Läs mer

Intyg garantifonden. Europeiska garantifonden för jordbruket EGFJ 16 oktober oktober 2013 ESV 2014:8

Intyg garantifonden. Europeiska garantifonden för jordbruket EGFJ 16 oktober oktober 2013 ESV 2014:8 Intyg 2013 - garantifonden Europeiska garantifonden för jordbruket EGFJ 16 oktober 2012 15 oktober 2013 ESV 2014:8 ESV:s rapporter innehåller regeringsuppdrag, uppdrag från myndigheter och andra instanser

Läs mer

Revisionsrapport Brister i redovisningen i delårsrapporten 2017

Revisionsrapport Brister i redovisningen i delårsrapporten 2017 TILLVÄXTVERKET 102 61 STOCKHOLM Tillväxtverket Revisionsrapport Brister i redovisningen i delårsrapporten 2017 Riksrevisionen har översiktligt granskat Tillväxtverkets delårsrapport, daterad 2017-08- 14,

Läs mer

Naturvårdsverket Revisionsrapport Årsredovisning 2015

Naturvårdsverket Revisionsrapport Årsredovisning 2015 REVISIONSRAPPORT NATURVÅRDSVERKET 106 48 STOCKHOLM DNR: 3.1. 2 2015-0615 Naturvårdsverket Revisionsrapport Årsredovisning 2015 Riksrevisionen har granskat Naturvårdsverkets (NV) årsredovisning, daterad

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Ekonomistyrningsverket; SFS 2016:1023 Utkom från trycket den 29 november 2016 utfärdad den 17 november 2016. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter

Läs mer

Internrevisionsförordning (2006:1228)

Internrevisionsförordning (2006:1228) Internrevisionsförordning (2006:1228) Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd1 Tillämpningsområde 1 Denna förordning gäller för förvaltningsmyndigheter under regeringen i den omfattning som

Läs mer

Revisorerna i Falkenberg

Revisorerna i Falkenberg Revisorerna i Falkenberg Vilka är revisorerna? Gösta Svensson (ordförande) Jan Johansson (vice ordförande) Hans Bertilsson Ulf Johansson Carina Ejdestig Håkan Jeppsson Kjell Birgersson Nils-Erik Johansson

Läs mer

Befogenheter för avgiftsbelagd verksamhet

Befogenheter för avgiftsbelagd verksamhet 1 Befogenheter för avgiftsbelagd verksamhet Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Skogsstyrelsen (SKS) granskat myndighetens efterlevnad av de ekonomiska målen för den avgiftsbelagda

Läs mer

Revisionsrapport. Löpande granskning 2010. Sammanfattning. Lantmäteriet 801 82 Gävle 2011-01-20 32-2010-0663. Datum Dnr

Revisionsrapport. Löpande granskning 2010. Sammanfattning. Lantmäteriet 801 82 Gävle 2011-01-20 32-2010-0663. Datum Dnr Revisionsrapport Lantmäteriet 801 82 Gävle Datum Dnr 2011-01-20 32-2010-0663 Löpande granskning 2010 Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Lantmäteriet bland annat granskat I-divisionens

Läs mer

Rapport Intyg ersätter tidigare intyg. 16 oktober oktober 2011 Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU)

Rapport Intyg ersätter tidigare intyg. 16 oktober oktober 2011 Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU) Rapport Intyg ersätter tidigare intyg 16 oktober 2010 15 oktober 2011 Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU) 2012-15 ESV:s rapporter innehåller regeringsuppdrag, uppdrag från myndigheter

Läs mer

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015 Ärende 11 Universitetsstyrelsen Datum: 2015-02-19 Dnr: 2015/32-1.2 Föredragande: Carina Rydstedt Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2015 1. Inledning Internrevisionen vid Linnéuniversitetet bedrivs enligt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Ekonomistyrningsverket; SFS 2007:761 Utkom från trycket den 13 november 2007 utfärdad den 1 november 2007. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter

Läs mer

Riksrevisionens årliga granskning av universitet och högskolor 2014

Riksrevisionens årliga granskning av universitet och högskolor 2014 1 Riksrevisionens årliga granskning av universitet och högskolor 2014 Karin Upplander Ekman, ansvarig revisor Anton Lindqvist, uppdragsledare Agenda 2 Organisationen av UH-granskningen Ny revisionsberättelse

Läs mer

Remissvar över betänkandet SOU 2016:74 Ökad insyn i partiers finansiering ett utbyggt regelverk (Ert Dnr: Ju2016/07989/L6)

Remissvar över betänkandet SOU 2016:74 Ökad insyn i partiers finansiering ett utbyggt regelverk (Ert Dnr: Ju2016/07989/L6) YTTRANDE 2017-02-10 Dnr 2016 1361 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Remissvar över betänkandet SOU 2016:74 Ökad insyn i partiers finansiering ett utbyggt regelverk (Ert Dnr: Ju2016/07989/L6) Inledning

Läs mer

Revisionsrapport Felaktig redovisning av EUmedel i delårsrapporten 2016

Revisionsrapport Felaktig redovisning av EUmedel i delårsrapporten 2016 TILLVÄXTVERKET 102 61 STOCKHOLM Tillväxtverket Revisionsrapport Felaktig redovisning av EUmedel i delårsrapporten 2016 Riksrevisionen har översiktligt granskat Tillväxtverkets delårsrapport, daterad 2016-08-

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag Beslutade

Läs mer

Revisionsrapport. Konsumentverkets årsredovisning 2006. Sammanfattning. Avyttring av tidningen Råd & Rön. Konsumentverket Box 48 651 02 KARLSTAD

Revisionsrapport. Konsumentverkets årsredovisning 2006. Sammanfattning. Avyttring av tidningen Råd & Rön. Konsumentverket Box 48 651 02 KARLSTAD Revisionsrapport Konsumentverket Box 48 651 02 KARLSTAD Datum Dnr 2007-03-22 32-2006-0714 Konsumentverkets årsredovisning 2006 Riksrevisionen har granskat Konsumentverkets årsredovisning, beslutad 2007-02-21.

Läs mer

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2016

Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2016 Beslutad av universitetsstyrelsen Datum: 2016-02-18 Dnr: 2016/715-1.2 Föredragande: Carina Rydstedt Revisionsplan för Linnéuniversitetet 2016 1. Inledning Internrevisionen vid Linnéuniversitetet bedrivs

Läs mer

Revisionsrapport. Myndigheten för utländska investeringar i Sveriges årsredovisning 2011. Sammanfattning

Revisionsrapport. Myndigheten för utländska investeringar i Sveriges årsredovisning 2011. Sammanfattning Revisionsrapport Myndigheten för utländska investeringar i Sverige P O Box 90 101 21 Stockholm Datum Dnr 2012-04-13 32-2011-0610 Myndigheten för utländska investeringar i Sveriges årsredovisning 2011 Riksrevisionen

Läs mer

Kommunal ag (2017:725) 12 kap. Revision 12

Kommunal ag (2017:725) 12 kap. Revision 12 Kommunallag (2017:725) 12 kap. Revision 12 Revisorerna ska varje år till fullmäktige lämna en berättelse med redogörelse för resultatet av den revision som avser verksamheten under det föregående budgetåret.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Ekonomistyrningsverket; SFS 2010:1764 Utkom från trycket den 14 december 2010 utfärdad den 2 december 2010. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter

Läs mer

Intyg 2013 landsbygdsfonden. Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU) 16 oktober oktober 2013 ESV 2014:9

Intyg 2013 landsbygdsfonden. Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU) 16 oktober oktober 2013 ESV 2014:9 Intyg 2013 landsbygdsfonden Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EJFLU) 16 oktober 2012-15 oktober 2013 ESV 2014:9 ESV:s rapporter innehåller regeringsuppdrag, uppdrag från myndigheter

Läs mer

Revisionsrapport. Naturhistoriska riksmuseets årsredovisning Sammanfattning. Naturhistoriska riksmuseet Box STOCKHOLM

Revisionsrapport. Naturhistoriska riksmuseets årsredovisning Sammanfattning. Naturhistoriska riksmuseet Box STOCKHOLM Revisionsrapport Naturhistoriska riksmuseet Box 50007 104 05 STOCKHOLM Datum Dnr 2008-03-31 32-2007-0787 Naturhistoriska riksmuseets årsredovisning 2007 Riksrevisionen har granskat Naturhistoriska riksmuseets

Läs mer

Riktlinjer för intern styrning och kontroll

Riktlinjer för intern styrning och kontroll 1(10) Riktlinjer för intern styrning och kontroll 2(10) 1. Syfte Dessa riktlinjer syftar till att övergripande beskriva hur AP7 arbetar med frågor som rör intern styrning och kontroll. Riktlinjerna avser

Läs mer

Revisionsplan för Linköpings universitet 2008.

Revisionsplan för Linköpings universitet 2008. 1(6) Revisionsplan för Linköpings universitet 2008. 1. Inledning (IR) vid Linköpings universitet bedrivs enligt Internrevisionsförordningen (2006:1228) samt internrevisionens instruktion, Dnr LiU 220/07-10,

Läs mer

Statens museer för världskulturs årsredovisning 2013

Statens museer för världskulturs årsredovisning 2013 1 Statens museer för världskulturs årsredovisning 2013 Riksrevisionen har granskat årsredovisningen för Statens museer för världskultur (SMVK), daterad 2014-02-21. Syftet har varit att bedöma om årsredovisningen

Läs mer

Instruktion för Internrevision vid Linköpings universitet

Instruktion för Internrevision vid Linköpings universitet 1(6) Instruktion för Internrevision vid Linköpings universitet Internrevisionsförordningen (2006:1228) och Ekonomistyrningsverkets (ESV:s) föreskrifter samt denna instruktion reglerar Internrevisionens

Läs mer

Yttrande över Översyn av Riksrevisionen slutbetänkande (2017/18:URF2)

Yttrande över Översyn av Riksrevisionen slutbetänkande (2017/18:URF2) R E M I S S V A R D N R : 5. 1. 1-2018- 0278 E R T D A T U M : 2018-02- 21 E R R E F E R E N S : 673-2 0 1 6 / 1 7 Riksdagsförvaltningen Juridiska enheten 100 12 Stockholm Yttrande över Översyn av Riksrevisionen

Läs mer

Revisionsrapport. Löpande granskning 2009

Revisionsrapport. Löpande granskning 2009 Revisionsrapport Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Datum Dnr 2010-01-29 32-2009-0586 Löpande granskning 2009 Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Naturvårdsverket (NV) bl.a. granskat

Läs mer

Handledning Samarbete om risker i verksamheten

Handledning Samarbete om risker i verksamheten Handledning Samarbete om risker i verksamheten ESV:s handledningar är till stöd för hur föreskrifter och allmänna råd kan tolkas och användas inom områden där ESV är normerande. Publikationen kan laddas

Läs mer

Nätverk för intern styrning och kontroll. Nätverksträff 2, Patrick Freedman och Karolina Larfors

Nätverk för intern styrning och kontroll. Nätverksträff 2, Patrick Freedman och Karolina Larfors Nätverk för intern styrning och kontroll Nätverksträff 2, 2019-05-28 Patrick Freedman och Karolina Larfors Dagordning ESV: Ändringar i 2:8 FÅB från den 1 januari 2019 Regeländringarna ESV:s årliga rapport

Läs mer

Revisionsrapport Brister i intern styrning och kontroll inom Distriktsveterinärerna 2017

Revisionsrapport Brister i intern styrning och kontroll inom Distriktsveterinärerna 2017 STATENS JORDBRUKSVERK 551 82 JÖNKÖPING DNR: 3.1.2-2017- 0 650 Statens jordbruksverk Revisionsrapport Brister i intern styrning och kontroll inom Distriktsveterinärerna 2017 Som ett led i granskningen av

Läs mer

Yttrande över SOU 2016:24 En ändamålsenlig kommunal redovisning

Yttrande över SOU 2016:24 En ändamålsenlig kommunal redovisning ERT DATUM: 2016-04- 25 ER REFERENS: FI2016/01153/K Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över SOU 2016:24 En ändamålsenlig kommunal redovisning Riksrevisionen har beretts möjlighet att yttra sig

Läs mer

Revisionsrapport Årsredovisning 2015

Revisionsrapport Årsredovisning 2015 F Ö R S V A R S M A K T E N 107 85 S T O C K HO LM B E S LUT: 20 1 6-0 4-20 Försvarsmakten Revisionsrapport Årsredovisning 2015 Riksrevisionen har granskat Försvarsmaktens årsredovisning, daterad 2016-02-16.

Läs mer

Instruktion för internrevisionen vid Malmö högskola

Instruktion för internrevisionen vid Malmö högskola (Dnr. LED 1.4-2016/334) 1 (av 5) Malmö högskola, Internrevisionen Staffan Ivarsson, Internrevisionschef Beslutsförslag styrelse Instruktion för internrevisionen vid Malmö högskola Internrevisionsförordningen

Läs mer

Revisionsrapport. Uppföljande granskning av internkontrollen i samlingarna

Revisionsrapport. Uppföljande granskning av internkontrollen i samlingarna Revisionsrapport Statens historiska museer Box 5428 114 84 STOCKHOLM Datum Dnr 2010-05-26 32-2009-0710 Uppföljande granskning av internkontrollen i samlingarna Riksrevisionen har, som ett led i den årliga

Läs mer

Riksrevisionen den oberoende granskaren av staten

Riksrevisionen den oberoende granskaren av staten Riksrevisionen den oberoende granskaren av staten RIKSREVISOR INGVAR MATTSON, TILLSYNSFORUM 23 MAJ RIKSREVISIONEN DEN OBEROENDE GRANSKAREN AV STATEN 2 Riksrevisionens uppdrag och mandat Myndighet under

Läs mer

Arbetsordning för universitetsstyrelsen vid Göteborgs universitet

Arbetsordning för universitetsstyrelsen vid Göteborgs universitet Arbetsordning för universitetsstyrelsen vid Göteborgs universitet Fastställd av styrelsen 2013-12-17, senast reviderad 2019-02-20. 1. Ansvar och uppgifter Enligt arbetsordningen för Göteborgs universitet,

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av avgiftsfinansierad verksamhet 2016

Revisionsrapport Granskning av avgiftsfinansierad verksamhet 2016 TRAFIKVERKET 781 89 BORLÄNGE Trafikverket Revisionsrapport Granskning av avgiftsfinansierad verksamhet 2016 Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Trafikverket (TRV) granskat myndighetens

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Mälardalens högskola 2010.

Revisionsrapport. Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Mälardalens högskola 2010. Revisionsrapport Mälardalens högskola Box 883 721 23 Västerås Datum Dnr 2011-03-08 32-2010-0735 Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Mälardalens högskola 2010 Riksrevisionen

Läs mer

Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter

Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter 1 Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Statens Servicecenter granskat den interna styrning och kontroll i myndighetens

Läs mer

Arbetsordning för universitetsstyrelsen vid Göteborgs universitet

Arbetsordning för universitetsstyrelsen vid Göteborgs universitet Arbetsordning för universitetsstyrelsen vid Göteborgs universitet Fastställd av styrelsen 2013-12-17, reviderad 2015-12-03. 1. Ansvar och uppgifter Enligt arbetsordningen för Göteborgs universitet, fastställd

Läs mer

Riksrevisionens granskning av universitet och högskolor 2013/2014

Riksrevisionens granskning av universitet och högskolor 2013/2014 1 Riksrevisionens granskning av universitet och högskolor 2013/2014 Högskolornas Forum för Redovisningsfrågor Vårkonferens Loka Brunn 23 maj 2014 Per Flodman Riksrevisionens granskning av universitet och

Läs mer

Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar

Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar Riktlinje 2011-05-30 Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar KS-584/2010 Detta reglemente gäller från och med den 1 januari 2005.

Läs mer

Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet

Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet BESLUT 1(7) Avdelning Ledningskansliet Handläggare Agnes Ers 08-563 086 63 agnes.ers@uka.se Föreskrifter och riktlinjer för intern styrning och kontroll på Universitetskanslersämbetet Bakgrund Syftet med

Läs mer

Riktlinjer för internrevisionen vid Linnéuniversitetet

Riktlinjer för internrevisionen vid Linnéuniversitetet Riktlinjer för internrevisionen vid Linnéuniversitetet Beslutat av: Universitetsstyrelsen Innehåll Inledning... 3 Internrevisions uppdrag och syfte... 3 Uppdragsgivare och organisation... 3 Ansvar och

Läs mer

Stockholm Dnr /17

Stockholm Dnr /17 Stockholm 2016-12-14 Dnr 673-2016/17 En parlamentariskt sammansatt kommitté sammankallas med uppdrag att göra en översyn av Riksrevisionen. Översynen ska bl.a. belysa frågor som gäller riksrevisorerna,

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2007 avseende Premiepensionsmyndigheten. Politikområde Verksamhetsområde Verksamhetsgren

Regleringsbrev för budgetåret 2007 avseende Premiepensionsmyndigheten. Politikområde Verksamhetsområde Verksamhetsgren Regeringsbeslut 62 Finansdepartementet 2006-12-21 Fi2006/1420 Fi2006/7384(delvis) Premiepensionsmyndigheten Box 1605 111 86 STOCKHOLM Regleringsbrev för budgetåret 2007 avseende Premiepensionsmyndigheten

Läs mer

Revisionen i finansiella samordningsförbund. seminarium 2014 01 14

Revisionen i finansiella samordningsförbund. seminarium 2014 01 14 Revisionen i finansiella samordningsförbund seminarium 2014 01 14 Så här är det tänkt Varje förbundsmedlem ska utse en revisor. För Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen utser Försäkringskassan en gemensam

Läs mer