Protokoll. Styrgruppsmöte 18 april 2011 Länsstyrelsen Göteborg april 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll. Styrgruppsmöte 18 april 2011 Länsstyrelsen Göteborg april 2011"

Transkript

1 18 april 2011 Protokoll Styrgruppsmöte 18 april 2011 Länsstyrelsen Göteborg Beslutande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsen, ordförande Martin Gustafsson, Uddevalla Susanne Norberg, Svenljunga Övriga deltagande Lasse Lind, projektledare Cecilia Lunder, projektledare 1. Fastställande av dagordning och utseende av justeringsman Med kallelsen utsänd dagordning fastställs. Susanne Norberg utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Verksamhetsplan för 2012, samt frågan om livsmedelstillsyn i MVG Enkät har genomförts om MVGs verksamhetsplan 2012, den besvarades av 35 miljökontor och 3 av Länsstyrelsens branschgrupper. Enkäten omfattade projektförslag samt frågor om vad som ska prioriteras i arbetet med att uppdatera äldre handledningar. I enkäten ställdes också en fråga om MVGs verksamhetsområde bör utökas till att omfatta livsmedelstillsyn. Arbetsgruppens förslag Enkätresultatet samt arbetsgruppens bedömningar av detta har redovisats till styrgruppen via mejl och grupparbetsplatsen, samt föredrogs på mötet av Lasse. Arbetsgruppen föreslår att följande projekt tas med i verksamhetsplan 2012: Fortsätter från 2011 Vattenförvaltning och tillsyn enligt MB Buller Nya med ledning av enkätresultat Biltvätt på gatan Skrotbilar och annan nedskräpning Utsläpp till vatten från mindre verksamheter Olyckor och utsläpp 1 (4)

2 Bedömts sedan tidigare som givet att ta med Vedeldning Nationella tillsynskampanjer, genomförandet i Västra Götaland Naturvårsverket: Gränsöverskridande avfallstransporter, uppströms-tillsyn Kemikalieinspektionen: Reach-tillsyn Socialstyrelen: Piercing och tatuering Jordbruksverket: Effektivare miljötillsyn i jordbruket Aktualitetsgranskningen. Prioriteringarna i aktualitetsgranskningen, d.v.s. uppdatering av äldre handledningar, kan göras med ledning av enkätresultatet. En del av dessa uppdateringar beräknas kunna bli klara redan i år. Livsmedelstillsyn Arbetsgruppen tog inte ställning i frågan om livsmedelstillsyn ska tas med i MVG. Enkätresultatet visade på delade meningar, även om de som vill att MVG också ska omfatta livsmedelstillsyn är något fler än de som inte vill det. Dessutom finns ett initiativ från Livsmedelsverket och några större kommuner till något som kallas Livstillsyn Sverige. Diskussion och beslut Verksamhetsplan 2012 Styrgruppen diskuterar arbetsgruppens förslag och bedömer att det ger en bra balans mellan små och stora projekt. Styrgruppen ger arbetsgruppen i uppdrag att till nästa styrgruppsmöte redovisa ett förslag till verksamhetsplan utgående från att ovan nämnda projekt ska kunna tas med, och som också beaktar önskemålen om prioriteringar i aktualitetsgranskningen. Livsmedelstillsyn i MVG Med hänsyn till det splittrade enkätresultatet samt osäkerhet om vad som händer nationellt bedömer styrgruppen att frågan om att ta med livsmedelstillsyn i MVG inte bör utredas närmare just nu. Den bör däremot tas med i diskussionerna inför ny projektperiod efter den innevarande ( ). 3. Kontaktpersonsträffen i januari Cecilia redovisar de önskemål och förslag om MVGs arbete som framkom på kontaktpersonsträffen i januari. I korthet följande: Säkrad finansiering Längre planeringstider för MVG framåt (flerårs-vp) Utveckla fältassistenter Testa normerande inspektioner Mindre omfattande projekt bör också finnas lättare för mindre kommuner att vara med 2 (4)

3 Positivt med mer utbildningar och kompetensutveckling Påverka lagstiftarna, förbättra lagar som inte fungerar Strukturerade samsynsträffar om specifika frågor Aktualitetsgranskning (viktig, mer, projektgrupp som arbetar med uppdatering av material) Återanvända projekt (tillsynskampanj, utbildning, nya inspektörer som inte varit med tidigare) Miljömål vid tillsynen (tydligare, t.ex. koppling till temaår för miljömål, konkret hur man kan nå mål samverkan ger stort genomslag) En del av detta har redan börjat beaktas, exempelvis värd-gäst i jordbrukstillsynen som en variant på fältassistenter, medan annat kan behöva utredas och planeras närmare. Diskussion och beslut Styrgruppen anser att i princip samtliga förslag är värda att beakta i MVGs fortsatta arbete. Två frågor diskuterades särskilt: Påverka lagstiftarna, förbättra lagar som inte fungerar: Bra att föreslå ändringar när det behövs för en fungerande tillsyn. De som arbetar med reglerna centralt, exempelvis på departement, har ofta inte kännedom om hur de fungerar i praktisk tillämpning och är nog ofta lyhörda för förslag. Förslag kan komma från länsstyrelse, kommuner eller från MVG när det gäller frågor med anknytning till MVGs projekt. TVL-portalen bör vara ett bra forum för att initiera förslag om regeländringar. Normerande inspektioner: Frågan avser kvalitetssäkrad och enhetlig tillsyn, som förutom normerande inspektioner också kan omfatta andra inslag/kriterier såsom helhetssyn, uppföljning, grundläggande checklistor med mera. Styrgruppen uppdrar åt arbetsgruppen att utreda hur MVGs arbete ska kunna ge en mer kvalitetssäkrad tillsyn. 4. Tydligare och bättre regler för små avlopp Projektgrupp avlopp har tagit fram ett förslag till brev med förslag om tydligare och bättre regler för små avlopp. Ett koncept har arbetats fram i början av året och på projektgruppens möte 15 april bestämdes om ett slutligt förslag. Brevet bör ställas till miljödepartementet och med kopia till den nya havs- och vattenmiljömyndigheten. Lasse delar ut och redovisar brevförslaget. Diskussion Styrgruppen ställer sig helt bakom det som framförs i projektgruppens förslag till brev. Det bör dock göras mer handlingsinriktat genom ett tillägg om att departementet föreslås ge den nya havs- och vattenmiljömyndigheten i uppdrag att utreda det som föreslås i brevet. Det bör också göras ett tillägg om att MVG kan medverka med granskningar och synpunkter. Det är önskvärt att övriga miljösamverkan får kännedom om brevet och ges möjlighet att ansluta sig till det, eller att göra motsvarande egna framställningar. De bör ges tre veckor att fundera på detta innan brevet går iväg. 3 (4)

4 Beslut Styrgruppen beslutar att ställa sig bakom brevet, med ovannämnda tillägg. Brevet får då den lydelse som framgår av bilaga till detta protokoll. Övriga miljösamverkan ges möjlighet att ansluta sig till brevet innan det skickas till miljödepartementet. 5. Kompetensutvecklingsprojektet Cecilia informerar om läget: Ansökan till Europeiska Socialfonden (ESF) om stöd med 14 Mkr till ett kompetensutvecklingsprojekt för miljötjänstemän på kommuner och länsstyrelser i Halland och Västra Götaland lämnades in 3 mars. Därefter har kompletteringar gjorts vid två tillfällen efter begäran från ESF. Måndag 2 maj har dessutom ESF bjudit in till en genomgång och diskussion om ansökan. Cecilia, Ulrika samt någon från Länsstyrelsens stab kommer att delta. Ett första beslutssteg är sedan en så kallad laglighetsbedömning som görs av ESF-rådet 13 maj. Klarar vår ansökan det steget ska Strukturfondspartnerskapet fatta beslut den 9 juni, och därefter vet vi alltså om projektet kan bli av. 6. Presentationer av verksamhetsberättelse 2010 och allmänt om MVG Projektledarna har sammanställt två presentationer avsedda för information om MVGs verksamhet. De kan t.ex. användas av miljökontoren för att informera nämndpolitiker. Den ena presentationen är en allmän presentation av MVG, den andra avser verksamheten 2010 och är alltså en sammanfattning av verksamhetsberättelsen. De båda presentationerna visades för styrgruppen. Ulrika Samuelsson ordförande Susanne Norberg justerande Lasse Lind sekreterare Bilaga Brev enligt punkt 4 i protokollet på följande sidor 4 (4)

5 xx maj 2011 Till Miljödepartementet För kännedom: Tillträdande GD för Havs- och vattenmiljömyndigheten Tydligare och bättre regler om små avlopp Styrgruppen för Miljösamverkan Västra Götaland (MVG) föreslår Miljödepartementet att ge ett regeringsuppdrag till den nya Havs- och vattenmiljömyndigheten att utreda de förslag som här framförs och som tagits fram av MVGs projektgrupp avlopp. MVG kan om så önskas bistå med granskningar och synpunkter under arbetets gång. Vad vi vill Vi föreslår en översyn av regleringen av små avlopp med målsättningen att få tydligare och mer bindande regler, inte som nu i huvudsak bara råd och vägledning. I detta brev ger vi förslag och exempel på vad som kan regleras bättre och hur. Vi gör det utan anspråk på att ha fått med alla frågor eller detaljer i hur regleringen skulle kunna ske. Bakgrund och motiv Små avlopp är alltid en stor arbetsuppgift på snart sagt alla miljökontor i landet. Även om man av någon anledning skulle prioritera ner denna arbetsuppgift blir det ofrånkomligen ett stort antal ärenden som måste handläggas varje år. Regelverket om små avlopp är otydligt och ger utrymme för mycket bedömningar som måste göras om och om igen av kommunernas miljökontor. Bland annat förekommer stor osäkerhet om vad olika slags anläggningar presterar och vilka krav som kan ställas både vid nyanläggning och vid förbättring av befintliga avlopp. Nuvarande EU-standard för provning av prefabricerade små avloppsanläggningar upplevs inte som tillförlitlig då det finns så många osäkra faktorer/variabler (se finska undersökningen). En typprovning för inklassning i olika utsläppsnivåer (i Sverige lämpligen hög respektive normal nivå för miljö- respektive hälsoskydd) kan vara ett tydligt hjälpmedel (jfr Danmark). Miljöpåverkan (ytvatten och grundvatten inklusive dricksvatten) från små avlopp kan vara betydelsefull både lokalt och i en större skala, exempelvis påverkan på havsmiljön. Detta har lyfts fram från centralt håll i många sammanhang på senare år, ett exempel är Naturvårdsverkets projekt Små avlopp ingen skitsak. Det nya stöd som tillkommit genom allmänna råd och handbok från Naturvårdsverket samt satsningen på Kunskapscentrum små avlopp är bra ansatser, men långt ifrån tillräckliga. Det går att gå betydligt längre och låta mycket av frågorna om de små avloppen regleras av tydliga föreskrifter och bindande normer. Därmed skulle 1 (3)

6 miljöinspektörerna avlastas en rad bedömningar och faktasökande, och handläggningen av bland annat tillståndsärenden skulle förenklas samt skulle man få en mer likartad hantering/bedömning i landet (jfr nordiska grannländerna). Då kan resurser frigöras till det som bör vara den viktigaste uppgiften i arbetet med små avlopp, nämligen att upptäcka och få åtgärdade de avlopp som innebär de största riskerna för hälsan och miljön. Genom de åtgärdsplaner som vattenmyndigheterna tagit fram finns nu underlaget för var dessa insatser i första hand bör sättas in. Kretsloppsanpassning med urinseparering eller andra system för återföring av växtnäring skulle också stärkas om kraven för olika system kunde slås fast tydligare. Det kommer säkert nya system som inte kan förutses och därför inte kan regleras nu, men det ska inte utesluta att det som nu kan regleras blir reglerat. Förslag och exempel på en bättre reglering $ Inför en föreskrift om små avlopp $ Behåll gärna de allmänna rådens inriktning på funktionskrav, det är en sund princip. Men överför dem till en bindande föreskrift. Ange i samma föreskrift hur vissa vanliga typer av anläggningar ska utformas och dimensioneras för att de direkt ska anses uppfylla funktionskraven. Exempelvis anläggning med slamavskiljare och infiltration eller markbädd (jfr Norge). $ Inför obligatoriskt typgodkännande eller motsvarande system för att klassa avloppsanläggningar (modeller, fabrikat) avseende deras prestanda i förhållande till funktionskraven. I föreskriften ska då anges att för alla andra anläggningar än de som direkt specificerats i föreskriften, så får endast sådana anläggningar användas som typgodkänts för det funktionskrav som ska gälla på platsen. $ Ta i föreskriften också in vad som ska gälla för hantering av urin från separerande system, exempelvis volymer på tankar och lagringstid innan spridning. $ Ställ även kompetenskrav på dem som ska anlägga avloppsanläggningar genom obligatorisk utbildning och certifiering eller motsvarande system. $ Krav på projektör behövs också. Det vill säga den som planerar/undersöker förutsättningarna för avlopp ska ha viss kompetens så att vi kommer från dagens situation där miljöinspektörerna får göra en del av detta (jfr Norge). $ Föreskriften bör också ha krav på kontroll och skötsel av anläggningar. För mer komplexa anläggningar (vad det är får preciseras i föreskriften) bör föreskrivas att de regelbundet (visst tidsintervall) ska kontrolleras och underhållas av personal med särskild kompetens. $ Försök i föreskriften också precisera skälighetsregeln avseende vilka krav som kan ställas på förbättring av befintliga anläggningar eller ge annan lämplig vägledning i denna fråga. $ Det behövs också tydligare ställningstaganden om hur långt kravet på resurshushållning och återföring av fosfor till produktiv mark från de små avloppen ska drivas. Om detta ska prioriteras måste det återspeglas i föreskriften och kommer att få betydelse för vilka tekniklösningar som är möjliga, och kan exempelvis medföra att kraven på BDT-avlopp måste sänkas i förhållande till vad som nu är brukligt. $ Tag gärna även initiativ till att få bort den förvirrande ordningen med krav på anmälan-tillstånd-anmälan-tillstånd i avloppshierarkin 2 (3)

7 För Miljösamverkan Västra Götalands styrgupp Ulrika Samuelsson ordförande Miljöskyddsdirektör Miljöskyddsenheten Länsstyrelsen i Västra Götalands län VÄNERSBORG ulrika.samuelsson@lansstyrelsen.se 3 (3)

Cecilia inleder med en presentation om målsättningarna från TUV och jämförelse med MVG:s styrdokument.

Cecilia inleder med en presentation om målsättningarna från TUV och jämförelse med MVG:s styrdokument. 15 april 2014 Protokoll Styrgruppsmöte 9 april 2014 Lidbeckska huset, Lidköping 10.00-12.00 Beslutande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsenhet Leif Schöndell Borås stad/sjuhärads kommunalförbund

Läs mer

Ekonomirapporten utgör underlag för den fakturering av huvudmännens bidrag till Miljösamverkan Västra Götaland som nu görs.

Ekonomirapporten utgör underlag för den fakturering av huvudmännens bidrag till Miljösamverkan Västra Götaland som nu görs. 9 december 2010 Protokoll Styrgruppsmöte 8 december 2010 Uddevalla stadshus 13.45-15.40 ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsen, ordförande Lennart Lagerfors, GR Marie Johansson, Vara Martin Gustafsson,

Läs mer

Protokoll. Styrgruppsmöte 3 februari 2014. 5 februari 2014. Länsstyrelsen Göteborg, 13.00-15.15

Protokoll. Styrgruppsmöte 3 februari 2014. 5 februari 2014. Länsstyrelsen Göteborg, 13.00-15.15 5 februari 2014 Protokoll Styrgruppsmöte 3 februari 2014 Länsstyrelsen Göteborg, 13.00-15.15 Beslutande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsenhet Leif Schöndell Borås stad/sjuhärads kommunalförbund

Läs mer

Protokoll. Styrgruppsmöte 26 september september Länsstyrelsen Vänersborg

Protokoll. Styrgruppsmöte 26 september september Länsstyrelsen Vänersborg 28 september 2012 Protokoll Styrgruppsmöte 26 september 2012 Länsstyrelsen Vänersborg 13.00-15.00 Beslutande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsen, ordförande Leif Schöndell, Borås Caroline Hagström, Vara Monica

Läs mer

Styrgruppsmöte 22 april 2010 Kommunhuset, Härryda kommun, Mölnlycke,

Styrgruppsmöte 22 april 2010 Kommunhuset, Härryda kommun, Mölnlycke, 23 april 2010 Protokoll Styrgruppsmöte 22 april 2010 Kommunhuset, Härryda kommun, Mölnlycke, 10.00-12.00 ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsen, ordförande Lars Wilke, Härryda Peter Almqvist, Vänersborg

Läs mer

Protokoll. Styrgruppsmöte 4 december 2013. 10 december 2013. GR Göteborg, 13.00-15.00

Protokoll. Styrgruppsmöte 4 december 2013. 10 december 2013. GR Göteborg, 13.00-15.00 10 december 2013 Protokoll Styrgruppsmöte 4 december 2013 GR Göteborg, 13.00-15.00 Beslutande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsenhet Daniel Eek, Göteborgs stad Monica Dahlberg, Göteborgsregionens

Läs mer

Protokoll från styrgruppens möte den 17 mars 2016

Protokoll från styrgruppens möte den 17 mars 2016 Protokoll från styrgruppens möte den 17 mars 2016 Länsstyrelsen i Göteborg, kl. 13.00-15.00 ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsavdelning Johan Stern, Lidköping, Grästorp, Götene/Skaraborgs

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2011

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2011 Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2011 Miljösamverkan Västra Götaland 49 gånger bättre tillsyn! Miljösamverkan Västra Götaland (MVG) är ett samarbete mellan Västra Götalandsregionen,

Läs mer

Protokoll från styrgruppens möte den 8 juni 2016

Protokoll från styrgruppens möte den 8 juni 2016 Protokoll från styrgruppens möte den 8 juni 2016 Länsstyrelsen i Göteborg, kl. 10.00-12.00 ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsavdelning Johan Stern, Lidköping, Grästorp, Götene/Skaraborgs

Läs mer

Miljösamverkan Västra Götaland - 49 gånger bättre tillsyn - Lasse Lind & Cecilia Lunder, projektledare

Miljösamverkan Västra Götaland - 49 gånger bättre tillsyn - Lasse Lind & Cecilia Lunder, projektledare Miljösamverkan Västra Götaland - 49 gånger bättre tillsyn - Lasse Lind & Cecilia Lunder, projektledare 1 Vill vi diskutera och berätta om 1. Vattenförvaltningen och tillsyn enligt MB 2. MVG inför 2011,

Läs mer

Protokoll. Styrgruppsmöte 5 december 2012. 14 december 2012. GR, Göteborg 13.00-15.30

Protokoll. Styrgruppsmöte 5 december 2012. 14 december 2012. GR, Göteborg 13.00-15.30 14 december 2012 Protokoll Styrgruppsmöte 5 december 2012 GR, Göteborg 13.00-15.30 ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsen, ordförande Leif Schöndell, Borås Monica Dahlberg, GR Övriga deltagande Lasse Lind,

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2012

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2012 Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2012 maj 2013 Miljösamverkan Västra Götaland 49 gånger bättre tillsyn... 3 Ledning och planering engagerar många... 3 Fyra av fem miljökontor har

Läs mer

Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 22 februari 2017

Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 22 februari 2017 Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 22 februari 2017 Länsstyrelsen Västra Götaland, Göteborg, kl. 09.00-12.00. ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsavdelning Karin Lundborg, Länsstyrelsens

Läs mer

Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Miljösamverkan Västra Götaland maj 2013

Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Miljösamverkan Västra Götaland maj 2013 12 maj 2013 Handläggarstöd för Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Miljösamverkan Västra Götaland maj 2013 Foto Lillemor Öberg Syfte och bakgrund... 2 Tidplan och omfattning... 2 Inriktning vilka slags

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2012

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2012 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2012 Fastställd av styrgruppen den 7 juni 2011, exkl. budgetens intäktsdel. Fastställd i sin helhet av styrgruppen den 13 oktober 2011 Innehåll VERKSAMHETEN

Läs mer

Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 8 februari 2018

Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 8 februari 2018 Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 8 februari 2018 Skype, kl. 13.15-15.30 ande: Monique Wannding, Länsstyrelsen Västra Götalands miljöskyddsavdelning, enheten miljö- och klimatsamverkan Christina

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2010

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Miljösamverkan Västra Götaland 49 gånger bättre tillsyn! Miljösamverkan Västra Götaland (MVG) är ett samarbete mellan Västra Götalandsregionen,

Läs mer

Styrgruppens möte den 15 december 2016

Styrgruppens möte den 15 december 2016 2016-12-15 Protokoll Styrgruppens möte den 15 december 2016 Länsstyrelsen i Göteborg klockan 13.00-15.10 ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsavdelning Karin Lundborg, Länsstyrelsens Veterinär-

Läs mer

Projektplan för projekt Vattenförvaltningen och tillsyn enligt miljöbalken

Projektplan för projekt Vattenförvaltningen och tillsyn enligt miljöbalken 2011-09-09 Projektplan för projekt Vattenförvaltningen och tillsyn enligt miljöbalken Bakgrund Utdrag från MVGs verksamhetsplan 2011: Genomförandet av EG:s ramdirektiv för vatten i Sverige har bland annat

Läs mer

Projektplan för projekt Inomhusmiljö

Projektplan för projekt Inomhusmiljö 4 mars 2015 Projektplanen har granskats av styrgrupperna för Miljösamverkan Halland och Miljösamverkan Västra Götaland. Inga förslag på ändringar har framförts och projektplanen är därmed fastställd. Projektplan

Läs mer

MiljösamverkanVärmland

MiljösamverkanVärmland MiljösamverkanVärmland Verksamhetsplan 2012 Fastställt av styrgruppen den 13 oktober 2011 1(7) Inledning Verksamheten ska genomsyras av det övergripande syftet med Miljösamverkan Värmland; vilket är att

Läs mer

Projektplan för projekt Olyckor och Bränder

Projektplan för projekt Olyckor och Bränder Datum 2012-08-21 Projektplan för projekt Olyckor och Bränder Bakgrund Utdrag från MVGs verksamhetsplan år 2012: Vi ordnar ett seminarium om hur miljökontoren kan och bör agera vid utsläpp till följd av

Läs mer

Styrgruppens möte den 8 februari 2017

Styrgruppens möte den 8 februari 2017 Protokoll Styrgruppens möte den 8 februari 2017 Möte via Skype den 8 februari, kl. 10.00-11.30 Syftet med mötet är i huvudsak att fastställa styrdokumentet 2017-2020, kommunikationsplanen samt verksamhetsberättelsen

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 21 september 2010 Revidering, avseende endast budgetens intäktsdel, fastställd av styrgruppen på sammanträde

Läs mer

PROTOKOLL. Styrgruppsmöte 18 april 2002. 18 april 2002. Miljökontoret, Trollhättan 10.00-12.20

PROTOKOLL. Styrgruppsmöte 18 april 2002. 18 april 2002. Miljökontoret, Trollhättan 10.00-12.20 18 april 2002 PROTOKOLL Styrgruppsmöte 18 april 2002 Miljökontoret, Trollhättan 10.00-12.20 ande Håkan Falck, Trollhättan, mötesordförande (i Peter Holmbergs frånvaro) Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsen

Läs mer

Miljöbalksdagarna 2013

Miljöbalksdagarna 2013 Miljöbalksdagarna 2013 Monika Magnusson - Naturvårdsverket Camilla Zetterberg - Kemikalieinspektionen Ann Lundström Havs- och vattenmyndigheten Helena Olsson - Jordbruksverket Agneta Holmström - Socialstyrelsen

Läs mer

Projektplan för Utsläpp till vatten från mindre verksamheter

Projektplan för Utsläpp till vatten från mindre verksamheter Projektplan för Utsläpp till vatten från mindre verksamheter Sammanställd av projektledare Lasse Lind i samråd med projektgruppen och fastställd 12 augusti 2015 efter granskning av projektets faddrar 1.

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 9 juni 2010 1 Innehåll VERKSAMHETEN 2010...2 Inledning...2 Delprojekt, översikt...2 Beskrivning av delprojekten...4

Läs mer

Yttrande angående förslag till nya bestämmelser om små avlopp

Yttrande angående förslag till nya bestämmelser om små avlopp YTTRANDE 1(12) Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Miljö- och energidepartementets diarienummer: M2016/02191/Nm Yttrande angående förslag till nya bestämmelser om små avlopp

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2013

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2013 Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2013 Utsikt från Vetteberget i Fjällbacka. Foto Anna Malmros Februari 2014 Miljösamverkan Västra Götaland 49 gånger bättre tillsyn... 3 Ledning

Läs mer

Samordning av regionala nätverk om små avlopp

Samordning av regionala nätverk om små avlopp Dokumentation 2010-11-08 201 Dokumentation Samordning av regionala nätverk om små avlopp 13 oktober 2010 Naturvårdsverket, Stockholm Björn Eriksson DOKUMENTATION ARBETSGRUPP FÖR SAMORDNING AV REGIONALA

Läs mer

MiljösamverkanVärmland. Verksamhetsplan 2011

MiljösamverkanVärmland. Verksamhetsplan 2011 MiljösamverkanVärmland Verksamhetsplan 2011 Fastställt av styrgruppen den 9december 2010 1 Inledning Verksamheten ska genomsyras av det övergripande syftet med Miljösamverkan Värmland; vilket är att medverka

Läs mer

Protokoll för den gemensamma styrgruppens möte den 27 november 2018

Protokoll för den gemensamma styrgruppens möte den 27 november 2018 Protokoll för den gemensamma styrgruppens möte den 27 november 2018 Den 27 november, kl. 13.15-15.00, Länsstyrelsen Västra Götaland ande: Monique Wannding, Länsstyrelsen Västra Götalands miljöskyddsavdelning,

Läs mer

Projektplan för projekt buller

Projektplan för projekt buller 2011-09-12 Projektplan för projekt buller Bakgrund Utdrag från MVGs verksamhetsplan 2012: Projektet är ett service- och kompetensprojekt, och fortsätter från 2011. Kurser och seminarier blir en viktig

Läs mer

Projektplan för Tillsyn för God ekologisk status

Projektplan för Tillsyn för God ekologisk status Projektplan för Tillsyn för God ekologisk status 2009-10-26 Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljövårdsdirektörernas tillsynsgrupp att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 9 juni 2009 Reviderad genom styrgruppens beslut på sammanträde 8 december 2009 2 1 Innehåll VERKSAMHETEN

Läs mer

Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 12 maj 2017

Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 12 maj 2017 Protokoll för den gemensamma styrgruppen den 12 maj 2017 Länsstyrelsen Västra Götaland, Göteborg, kl. 9.30-12.00 Beslutande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsen VG Miljöskyddsavdelning Karin Lundborg, Länsstyrelsen

Läs mer

Det här är Miljösamverkan Västra Götaland

Det här är Miljösamverkan Västra Götaland Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2005 2004 Det här är Miljösamverkan Västra Götaland Miljösamverkan Västra Götaland är ett samarbetsprojekt mellan Västra Götalandsregionen, Länsstyrelsen,

Läs mer

Miljösamverkan Västra Götaland. Inledning. 49 gånger bättre tillsyn. www.miljosamverkan.se

Miljösamverkan Västra Götaland. Inledning. 49 gånger bättre tillsyn. www.miljosamverkan.se Miljösamverkan Västra Götaland Inledning 49 gånger bättre tillsyn www.miljosamverkan.se Direkt till projekt Jordbrukstillsyn: www.miljosamverkan.se/jordbruk11 Lasse Lind Projektledare lasse.lind@cirka.se

Läs mer

Slutrapport för projekt Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013

Slutrapport för projekt Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Slutrapport för projekt Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Foto Lillemor Öberg januari 2014 Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Miljösamverkan Västra Götaland januari 2014 Sammanfattning... 3 Syfte...

Läs mer

Återanvändning av avfall för anläggningsändamål

Återanvändning av avfall för anläggningsändamål Återanvändning av avfall för anläggningsändamål Slutrapport Foto: Peter Jonasson Mars 2017 Sida 1 av 12 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund och ramar... 4 3. Styrgrupp... 4 4. Projektgrupp...

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2008

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2008 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2008 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 15 juni 2007 Innehåll VERKSAMHETEN 2008...2 Inledning...2 Delprojekt, översikt...2 Beskrivning av delprojekten...4

Läs mer

Projektplan för återanvändning av avfall för anläggningsändamål

Projektplan för återanvändning av avfall för anläggningsändamål Projektplanen har granskats av styrgrupperna för Miljösamverkan Halland och Miljösamverkan Västra Götaland. Inga förslag på ändringar har framförts och projektplanen är därmed fastställd. Projektplan för

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2007

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2007 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2007 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 15 juni 2006 Innehåll Verksamheten 2007... 2 Inledning 2 Delprojekt, översikt 2 Beskrivning av delprojekten

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2006

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2006 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2006 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 16 juni 2005. Innehåll Verksamheten 2006... 2 Inledning 2 Delprojekt, översikt 2 Beskrivning av delprojekten

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2013

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2013 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2013 Fastställd av styrgruppen den 14 juni 2012 exklusive ekonomiavsnittet. Reviderad och fastställd i sin helhet av styrgruppen den 5 december 2012.

Läs mer

Projektplan för projekt Reach

Projektplan för projekt Reach 30 juli 2015 Projektplanen har granskats och fastställts av styrgrupperna för Miljösamverkan Halland och Miljösamverkan Västra Götaland. Projektplan för projekt Reach Syfte Projektets syftar till är att

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2009

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2009 Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2009 Miljösamverkan Västra Götaland 49 gånger bättre tillsyn! Miljösamverkan Västra Götaland (MVG) är ett samarbete mellan Västra Göta landsregionen,

Läs mer

Verksamhetsplan 2013

Verksamhetsplan 2013 Verksamhetsplan Fastställt av styrgruppen den 7 september 2012 Britt Carlsson c/o Karlstads Kommun tel. 054 540 4655 651 84 Karlstad e-post: britt.carlsson@karlstad.se www.miljosamverkanvarmland.se Inledning

Läs mer

Protokoll från styrgruppens möte den 9 december 2015

Protokoll från styrgruppens möte den 9 december 2015 Protokoll från styrgruppens möte den 9 december 2015 På GR i Göteborg klockan 10.00-12.10 ande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsavdelning Johan Stern, Lidköping, Grästorp, Götene/Skaraborgs

Läs mer

Projektplan för projektet äldreboenden och vårdlokaler

Projektplan för projektet äldreboenden och vårdlokaler Projektplanen har granskats av styrgrupperna för Miljösamverkan Halland och Miljösamverkan Västra Götaland. Projektplanen är därmed fastställd. Projektplan för projektet äldreboenden och vårdlokaler Syfte

Läs mer

Asylboenden Slutrapport Januari 2017

Asylboenden Slutrapport Januari 2017 Asylboenden Slutrapport Januari 2017 Sida 1 av 16 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund och ramar... 4 3. Styrgrupp... 4 4. Projektgrupp... 4 5. Syfte och mål... 5 6. Omfattning och inriktning...

Läs mer

Minnesanteckningar från Forum för nationella aktörer

Minnesanteckningar från Forum för nationella aktörer Minnesanteckningar från Forum för nationella aktörer 2010-03-25 Plats: Naturvårdsverket, sal Muddus Deltagare: Christer Litzell, Naturvårdsverket, Jane Hjelmqvist, Naturvårdsverket, Henrik Sandström, Naturvårdsverket

Läs mer

Enkät om delprojekt år 2000

Enkät om delprojekt år 2000 18 oktober 1999 Till Miljösamverkans kontaktpersoner Enkät om delprojekt år 2000 Planeringen för Miljösamverkans fortsättning år 2000 fortskrider. En förfrågan om bidrag ligger hos huvudmännens styrelser

Läs mer

Protokoll för den gemensamma styrgruppens möte den 2 maj 2018

Protokoll för den gemensamma styrgruppens möte den 2 maj 2018 Protokoll för den gemensamma styrgruppens möte den 2 maj 2018 kl. 13.15-16.00, Länsstyrelsen Västra Götaland ande: Monique Wannding, Länsstyrelsen Västra Götalands miljöskyddsavdelning, enheten miljö-

Läs mer

Projektplan för uppdatering av handläggarstöd fordonstvättar

Projektplan för uppdatering av handläggarstöd fordonstvättar Projektplan för uppdatering av handläggarstöd fordonstvättar Projektplanen har granskats av styrgrupperna för Miljösamverkan Halland och Miljösamverkan Västra Götaland. Inga förslag på ändringar har framförts

Läs mer

Projektbeskrivning Enskilda avlopp (fosforfällor)

Projektbeskrivning Enskilda avlopp (fosforfällor) Projektbeskrivning Enskilda avlopp (fosforfällor) Bakgrund Många vattenförekomster är påverkade av för höga näringsämneshalter. Enligt EU:s vattendirektiv ska alla vattendrag som omfattas av direktivet

Läs mer

Förslag på nya regler för små avloppsanläggningar. Åsa Gunnarsson

Förslag på nya regler för små avloppsanläggningar. Åsa Gunnarsson Förslag på nya regler för små avloppsanläggningar Åsa Gunnarsson asa.gunnarsson@havochvatten.se Bakgrund Målsättningar Vilka förändringar innebär förslaget? Konsekvenser Tidsplan Vad händer annars då?

Läs mer

Växtskyddsrådet Stockholm den 4/ Susanna Hogdin, enheten för Miljöprövning och miljötillsyn

Växtskyddsrådet Stockholm den 4/ Susanna Hogdin, enheten för Miljöprövning och miljötillsyn Växtskyddsrådet Stockholm den 4/3 2016 Susanna Hogdin, enheten för Miljöprövning och miljötillsyn Bakgrund VSO med lokala bestämmelser har kunnat införas runt vattentäkter sedan 1930-talet År 1997 fattade

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2008

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2008 Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2008 Miljösamverkan Västra Götaland 49 gånger bättre tillsyn! Miljösamverkan Västra Götaland (MVG) är ett projektsamarbete mellan Västra Götalandsregionen,

Läs mer

Avloppsinventering i Haninge kommun

Avloppsinventering i Haninge kommun Avloppsinventering i Haninge kommun - Resultat inventeringen 2013 - Slutrapportering inventeringen 2010-2013 2014-11-24 Stefan Engblom 1 Inledning 1:1. Bakgrund Alla kommuner har ett ansvar att genomföra

Läs mer

Slutrapport för projekt Bräddningar 2013-2014

Slutrapport för projekt Bräddningar 2013-2014 Slutrapport för projekt Bräddningar 2013-2014 Pumpstation med bräddavlopp via dike till vänervik med måttlig ekologisk status. Foto Lasse Lind augusti 2014 Slutrapport för projekt Bräddningar 2013-2014

Läs mer

Styrdokument för Miljösamverkan Västra Götaland

Styrdokument för Miljösamverkan Västra Götaland Styrdokument för Miljösamverkan Västra Götaland 2009-2012 Fastställt av styrgruppen på sammanträde den 16 december 2008 Reviderat av styrgruppen 21 september 2010 Styrdokument för Miljösamverkan Västra

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp 2015-10-05 Riktlinjer för enskilda avlopp Dnr Valdemarsvik: MA.2015.39 Antagna av: Miljö- och byggnämnden i Valdemarsvik, 2015-11-10 MBN 207/15 1 (4) Riktlinjer för enskilda avlopp Inledning För att få

Läs mer

Sammanställning av förslag i Miljösamverkan Sveriges rapport Regional tillsynsvägledning Planering och utveckling

Sammanställning av förslag i Miljösamverkan Sveriges rapport Regional tillsynsvägledning Planering och utveckling Sammanställning av förslag i Miljösamverkan Sveriges rapport Regional tillsynsvägledning Planering och utveckling Problembeskrivning Åtgärdsförslag Vem och hur 1. Begreppet tillsynsvägledning är indelat

Läs mer

Protokoll. Information om Miljösamverkan just nu. Protokoll

Protokoll. Information om Miljösamverkan just nu. Protokoll 1(9) : 2015-12-03 Tid: 09.30 12:00 Plats: Hylte, Torups Gästgivaregård Deltagare: Annika Ekvall, Kungsbacka Stefan Andersson, Varberg Anders Ramberg, Falkenberg Ingegerd Andersson, Halmstad Stefan Andersson,

Läs mer

Lasse Lind Projektledare Miljösamverkan Västra Götaland

Lasse Lind Projektledare Miljösamverkan Västra Götaland Lasse Lind Projektledare Miljösamverkan Västra Götaland 1 Kort presentation av Miljösamverkan Västra Götaland Radon - vägledning för kommunernas arbete Uppföljning av radonarbetet kampanj 2006-2007 2 Miljösamverkan

Läs mer

Miljösamverkan Värmland. Verksamhetsberättelse

Miljösamverkan Värmland. Verksamhetsberättelse Miljösamverkan Värmland Verksamhetsberättelse Miljösamverkan Värmland 2011 Miljösamverkan Värmland 2 (5) Inledning Miljösamverkan Värmland startade 2008 och bedrivs i samverkan mellan Region Värmland,

Läs mer

Rapport om värd-gäst i jordbrukstillsynen 2011

Rapport om värd-gäst i jordbrukstillsynen 2011 11 januari 2012 Rapport om värd-gäst i jordbrukstillsynen 2011 Om rapporten... 2 Inledning och bakgrund... 2 Sammanfattning av resultat och projektgruppens kommentarer... 2 Resultat... 3 Omfattning...

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp 2015-11-10 Riktlinjer för enskilda avlopp Dnr Valdemarsvik: MA.2015.39 Dnr Söderköping: SBF 2015-162 Antagna av: Miljö- och byggnämnden i Valdemarsvik datum, Samhällsbyggnadsnämnden i Söderköping datum,

Läs mer

Välkomna! Samråd inom vattenförvaltningen 30 november till 30 april: en vägvisare inför beslut 2021

Välkomna! Samråd inom vattenförvaltningen 30 november till 30 april: en vägvisare inför beslut 2021 Välkomna! Samråd inom vattenförvaltningen 30 november till 30 april: en vägvisare inför beslut 2021 Vattenförvaltningen viktig del av svenskt miljömålsarbete På alla nivåer: Kommunal Regional Nationell

Läs mer

Miljösamverkan Västra Götaland 49 gånger bättre tillsyn!

Miljösamverkan Västra Götaland 49 gånger bättre tillsyn! Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2007 Miljösamverkan Västra Götaland 49 gånger bättre tillsyn! Miljösamverkan Västra Götaland (MVG) är ett samarbetsprojekt mellan Västra Götalandsregionen,

Läs mer

Sammanställning enkät om Miljösamverkans delprojekt Tillsyn på verkstadsindustrier, steg 2 ytbehandling

Sammanställning enkät om Miljösamverkans delprojekt Tillsyn på verkstadsindustrier, steg 2 ytbehandling december 2002 Sammanställning enkät om Miljösamverkans delprojekt Tillsyn på verkstadsindustrier, steg 2 ytbehandling 1. Projektgruppens kommentarer...1 Verkstadsindustriprojekten avslutade - fortsatt

Läs mer

Miljösamverkan Sverige

Miljösamverkan Sverige Miljösamverkan Sverige Nationell samverkan för bättre tillsyn Roligt Effektivt Utvecklande Ingela Höök och Carina Lif, projektledare Miljöbalken Lagtext Förordningar Föreskrifter EU-direktiv drygt 10 st

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2009

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2009 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2009 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 11 juni 2008 Reviderad av styrgruppen på sammanträde den 16 december 2008 Innehåll VERKSAMHETEN 2009...2

Läs mer

HaV. Maria Hübinette Havs- och vattenmyndigheten Västerås maj 2012

HaV. Maria Hübinette Havs- och vattenmyndigheten Västerås maj 2012 HaV Maria Hübinette Havs- och vattenmyndigheten Västerås maj 2012 1 SwAM Maria Hübinette Havs- och vattenmyndigheten Västerås maj 2012 2 HaVs vision: - Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och

Läs mer

Förslag till Åtgärdsprogram innehåll, formuleringar och röda tråden

Förslag till Åtgärdsprogram innehåll, formuleringar och röda tråden Förslag till Åtgärdsprogram 2016 2021 - innehåll, formuleringar och röda tråden Innehåll Kap 5 Åtgärder som behöver vidtas av myndigheter och kommuner i Norra Östersjöns vattendistrikt Kap 6 Åtgärder per

Läs mer

LYSEKI LS. mmm. se KOMMUN

LYSEKI LS. mmm. se KOMMUN LYSEKI LS mmm se KOMMUN a LYSEKILS KOMMUN återrapportering svar Sotenäs kommun mmm-lars. LYSEKILS KOMMUN Miljönämnden i mellersta Bohuslän Sammanträdesprotokoll 2013-10-28 57-69 MN 58 Meddelande Länsstyrelsens

Läs mer

Projektplan för projekt Hälsoskydd i idrottslokaler och gym samt i hotell och andra tillfälliga boenden

Projektplan för projekt Hälsoskydd i idrottslokaler och gym samt i hotell och andra tillfälliga boenden Fastställd på projektgruppsmöte 4 december 2013 Projektplan för projekt Hälsoskydd i idrottslokaler och gym samt i hotell och andra tillfälliga boenden Bakgrund I enkäten om verksamhetsplan 2013 framkom

Läs mer

Lotta Sahlin Skoog. Gudrun Törnström. Cecilia Lunder. Tillsynsvägledning Intern tillsynsplanering, verksamhetsutveckling

Lotta Sahlin Skoog. Gudrun Törnström. Cecilia Lunder. Tillsynsvägledning Intern tillsynsplanering, verksamhetsutveckling Lotta Sahlin Skoog Tillsynsvägledning Intern tillsynsplanering, verksamhetsutveckling Gudrun Törnström Tillsynsvägledning Ansvarar för hälsoskyddsärenden Cecilia Lunder Projektledare Miljösamverkan Västra

Läs mer

Tydligare regler för små avloppsanläggningar

Tydligare regler för små avloppsanläggningar Dnr 2017-1928 Bilaga 1 Tydligare regler för små avloppsanläggningar Författningsförslag för avloppsanläggningar upp tom 200 pe Havs- och vattenmyndighetens rapportering 2016-09-09 Havs- och vattenmyndigheten

Läs mer

Remiss - Havs- och vattenmyndighetens redovisning av regeringsuppdrag om enskilda avlopp - styrmedel för att nå en hållbar åtgärdstakt

Remiss - Havs- och vattenmyndighetens redovisning av regeringsuppdrag om enskilda avlopp - styrmedel för att nå en hållbar åtgärdstakt Dnr KS-2014-57 Dpl 25 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2014-03-26 Elin Mlakar, 054-540 10 35 elin.mlakar@karlstad.se Remiss - Havs- och vattenmyndighetens redovisning

Läs mer

Projektplan för Artskydd och vägledning

Projektplan för Artskydd och vägledning Projektplan för Artskydd och vägledning Uppdrag Bakgrund Syfte Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljövårdsdirektörernas tillsynsgrupp att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det arbeta

Läs mer

Status spredt bebyggelse i Sverige

Status spredt bebyggelse i Sverige Status spredt bebyggelse i Sverige Avløpskonferansen små avløp, store utfordringer på Campus Ås 23-24 maj 2018 Åsa Gunnarsson & Margareta Lundin Unger 2018-05-30 1 Upplägg Roller och ansvar Hur vi tillsynsvägleder

Läs mer

Handlingsplan för underkända enskilda avlopp i Ovanåkers kommun

Handlingsplan för underkända enskilda avlopp i Ovanåkers kommun Handlingsplan för underkända enskilda avlopp i Ovanåkers kommun Antagen av miljö- och byggnämnden i Ovanåkers kommun den 12 mars 2014. Det här dokumentet ska fungera som en vägledning över arbetet med

Läs mer

Det här är Miljösamverkan Västra Götaland

Det här är Miljösamverkan Västra Götaland Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2003 Det här är Miljösamverkan Västra Götaland Miljösamverkan Västra Götaland är ett samarbetsprojekt mellan Västra Götalandsregionen, Länsstyrelsen,

Läs mer

Styrdokument för Miljösamverkan Västra Götaland

Styrdokument för Miljösamverkan Västra Götaland Styrdokument för Miljösamverkan Västra Götaland 2005-2008 Fastställt av styrgruppen på sammanträde den 9 december 2004 Reviderat på sammanträde 7 december 2006 Styrdokument för Miljösamverkan Västra Götaland

Läs mer

Ledamöter. Susanne Råbius (MP) Marcus Gyllenstolpe (M) Sofia Inlund (S) Othmar Nekham (C) Ersättare

Ledamöter. Susanne Råbius (MP) Marcus Gyllenstolpe (M) Sofia Inlund (S) Othmar Nekham (C) Ersättare Protokoll 1 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdesdatum 2019-01-21 Sammanträdestid 13:00-16:00 Ledamöter Ersättare Bengt Hackberg (S), Ordförande Ninni Gustavsson (M), Vice Ordförande Isabell Leoson

Läs mer

Information om enskilda avlopp

Information om enskilda avlopp Information om enskilda avlopp I den här broschyren har viktig information sammanfattats om enskilda avlopp, till exempel om varför avloppsvatten måste renas, vilka reningskrav som ställs, hur det går

Läs mer

Möjligheter till lokal samverkan i miljötillsynen

Möjligheter till lokal samverkan i miljötillsynen 6 juni 2001 Information till kommunerna i Västra Götalands län genom Miljösamverkans kontaktpersoner på miljökontoren Möjligheter till lokal samverkan i miljötillsynen Innehåll Informationens syfte 1 Motiv

Läs mer

Projektplan för Märkningsprojektet

Projektplan för Märkningsprojektet Datum 2015-03-31 Projektplan för Märkningsprojektet Bakgrund Utdrag från MVGs verksamhetsplan år 2015-2016: Märkning av livsmedel De nya märkningsreglerna ska börja tillämpas från den 14 dec 2014. Då ändras

Läs mer

Enkät, utvärdering tillsynskampanj verkstadsindustri

Enkät, utvärdering tillsynskampanj verkstadsindustri Sida 1 av 6 Detta är endast en förhandsvisning av enkäten. För att kunna registrera svar måste enkäten Publiceras Enkät, utvärdering tillsynskampanj verkstadsindustri Enkäten görs för att sammanställa

Läs mer

SAMRÅD OM DOKUMENTEN FÖRSLAG TILL FÖRVALTNINGSPLAN, FÖRSLAG TILL MILJÖKVALITETSNORMER OCH FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM FÖR

SAMRÅD OM DOKUMENTEN FÖRSLAG TILL FÖRVALTNINGSPLAN, FÖRSLAG TILL MILJÖKVALITETSNORMER OCH FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM FÖR REMISSYTTRANDE Ert Dnr: 537-34925-2014 537-5346-2014 537-5058-14 537-7197-14 537-9859-2014 Vårt Dnr: 2015_010 2015-04-30 Vattenmyndigheten för Västerhavet Vattenmyndigheten för Södra Östersjön Vattenmyndigheten

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Halland 2014

Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Halland 2014 Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Halland 2014 1 Uppdrag, mål och arbetssätt Samtliga länets miljö- och hälsoskyddsförvaltningar och Region Halland samverkade 2014 genom Miljösamverkan Halland med

Läs mer

Välkomna till kurs- och upptaktsdag cisterntillsyn!

Välkomna till kurs- och upptaktsdag cisterntillsyn! Välkomna till kurs- och upptaktsdag cisterntillsyn! www.vgregion.se/miljo/miljosamverkan Projektledare Lasse Lind tel 0532-714 47, fax 0532-187 70 lind.lasse@telia.com Biträdande projektledare Cecilia

Läs mer

Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan

Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan för miljömyndigheterna i Västra Götaland och Halland Innehållet i Tillsynsutveckling i Väst ska leva vidare Aktivitetsplanen

Läs mer

Protokoll för möte med Tillsyns- och föreskriftsrådet

Protokoll för möte med Tillsyns- och föreskriftsrådet 1 (5) 2018-11-14 Ärendenummer NV 01530-18 Protokoll för möte med Tillsyns- och föreskriftsrådet Tid: Onsdag den 14 november, kl. 10-15.45 Plats: Naturvårdsverket, Lokal Kosterhavet Närvarande: Gunilla

Läs mer

Miljösamverkan Västra Götaland 49 gånger bättre tillsyn!

Miljösamverkan Västra Götaland 49 gånger bättre tillsyn! Verksamhetsberättelse för Miljösamverkan Västra Götaland 2006 2004 Miljösamverkan Västra Götaland 49 gånger bättre tillsyn! Miljösamverkan Västra Götaland är ett samarbetsprojekt mellan Länsstyrelsen,

Läs mer

Verksamhetsplan Miljösamverkan Kronoberg-Blekinge 2014

Verksamhetsplan Miljösamverkan Kronoberg-Blekinge 2014 Dnr 09/0111 Verksamhetsplan Miljösamverkan Kronoberg-Blekinge 2014 Bakgrund Miljösamverkan Kronoberg-Blekinge är ett samverkansorgan, inom miljöoch hälsoskyddsområdet, mellan samtliga kommuner i Kronoberg

Läs mer

Projektplan för Stärkt grön tillsyn

Projektplan för Stärkt grön tillsyn uppdaterad 2016-08-25 Projektplan för Stärkt grön tillsyn Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljövårdsdirektörernas tillsynsgrupp att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det

Läs mer