2 Gruppens avgränsning och tvisteföremålet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2 Gruppens avgränsning och tvisteföremålet"

Transkript

1 KONSUMENTOMBUDSMANNEN ANMÄLAN OM GRUPPTALAN Byråchefen Pär Magnusson Dnr 2009/1623 Allmänna reklamationsnämnden ANMÄLARE Konsumentombudsmannen Box KARLSTAD MOTPART Hammarö Energi Aktiebolag, Box SKOGHALL SAKEN Anmälan om grupptalan gällande fordran med anledning av avtalsbrott 1 Yrkande Konsumentombudsmannen yrkar att Allmänna reklamationsnämnden rekommenderar Hammarö Energi Aktiebolag att ersätta de fjärrvärmekunder som tecknat tidsbundna fjärrvärmeavtal före den 1 januari 2009 med 15 öre per förbrukad kwh från och med den 1 juli 2009 till och med det datum då Hammarö Energi Aktiebolag upphör med avgiftsuttaget för administrationskostnaderna, dock längst till dess att de tidsbundna avtalen upphör. Det yrkas att nämnden även ska rekommendera Hammarö Energi Aktiebolag att utge ränta på fordringarna enligt 6 räntelagen från den 10 juni 2010 alternativt från dagen för nämndens beslut i ärendet. 2 Gruppens avgränsning och tvisteföremålet Konsumentombudsmannens (KO) grupptalan omfattar de kunder till Hammarö Energi Aktiebolag (HEAB) som tecknat tioårsavtal om leverans och köp av fjärrvärme före den 1 januari De kunder till HEAB som efter den 1 januari 2009 blivit nya kunder eller som under den befintliga avtalsperioden tecknat nya avtal omfattas inte av denna grupptalan. Postadress Besöksadress Telefon Fax E-post/webbadress Giro Org.nr Box 48 Lagergrens gata konsumentverket@konsumentverket.se Post: Karlstad Bank:

2 2 (24) HEAB har för ovanstående grupp i strid mot avtalet under bindningstiden börjat ta ut en avgift för administrationskostnader. HEAB har gjort gällande att aktuellt standardavtal inte är skäligt och har åberopat 36 avtalslagen för att få ta betalt för administrationskostnaderna. Det enda som torde vara stridigt i aktuellt ärende är huruvida HEAB ska ha rätt att jämka det standardavtal bolaget självt upprättat. KO är medveten om att det finns andra tvister mot HEAB, som bl.a. gäller hur fjärrvärmepriset i andra delar än administrationskostnaden ska bestämmas och om de nya fjärrvärmeavtalen är giltiga eller skäliga. Denna grupptalan får inte uppfattas som att KO tar någon ställning i dessa tvister, utan avgränsningen är gjord av praktiska skäl och att det allmänpreventiva syftet med talan uppfylls även med denna begränsning. 3 Förutsättningar för grupptalan Av 3 förordning (2007:1041) med instruktion för Allmänna reklamationsnämnden framgår vilka förutsättningar som måste vara uppfyllda för att nämnden ska få pröva en grupptalan. Den första förutsättningen är att det finns flera konsumenter som kan antas ha anspråk mot näringsidkaren på väsentligen likartade grunder. Tvisten gäller cirka 200 kunder, konsumenter, till HEAB som inte gått med på att ändra avtalet under den tioåriga bindningstiden. Grunden för att dessa konsumenter inte ska erlägga någon administrationsavgift är att avtalet inte medger HEAB denna rätt. HEAB har inte heller rätt att jämka till sig denna rätt med stöd av 36 avtalslagen. Den enda skillnaden som finns i grunden mellan de olika gruppmedlemmarna är att dessa förbrukat olika mycket energi. Det kan därför enligt KO inte råda någon tvekan om att tvisten grundar sig på väsentligen likartade grunder. Den andra förutsättningen för grupptalan är att tvisten rör förhållanden som får prövas av myndigheten. Även denna förutsättning är uppfylld eftersom nämnden har rätt att pröva en tvist som gäller felaktig debitering av fjärrvärmekostnader. Den sista förutsättningen som måste vara uppfylld är att en prövning av tvisterna är motiverad från allmän synpunkt. Enligt KO är det av största vikt att näringsidkarna respekterar att tidsbundna avtal ska hållas. Denna princip är än mer viktig när det handlar om att bryta ett ensidigt upprättat standardavtal där näringsidkaren, såsom vid försäljning av fjärrvärme, har en monopolställning. Vidare har ett stort antal konsumenter drabbats av HEAB:s avtalsbrott och bara en mindre del av dessa kan tänkas att själva tillvarata sina rättigheter. Det finns slutligen uppenbara processekonomiska fördelar med att alla kunders rätt behandlas i ett sammanhang. KO anser således att förutsättningarna för en grupptalan är uppfyllda.

3 3 (24) 4 Grunden för gruppmedlemmarnas anspråk Gruppmedlemmarna har träffat tidsbundna avtal med HEAB om köp och leverans av fjärrvärme. Detta avtal medger inte HEAB någon rätt att ta ut ersättning för bolagets administrationskostnader. Trots det har HEAB debiterat gruppmedlemmarna för en kostnad om 15 öre per kwh som avser bolagets administrationskostnader. Det saknas vidare skäl att jämka avtalet till förmån för HEAB. HEAB ska därför förpliktas att till gruppmedlemmarna återbetala de felaktigt påförda administrationsavgifterna. Den rättsliga grunden för ränteyrkandet är 4 tredje och fjärde stycket och 6 räntelagen. Ränta ska i första hand utgå från den dag då KO lämnande in denna anmälan om grupptalan och i andra hand från den dag då nämnden avger sin rekommendation i ärendet. 5 Sakomständigheter HEAB är ett helägt kommunalt bolag som säljer och levererar fjärrvärme inom Hammarö kommun. HEAB har cirka fjärrvärmekunder. 5.1 Fjärrvärmeavtalet Fjärrvärmekunderna har träffat tioårsavtal med HEAB om leverans och köp av fjärrvärme. Som KO har uppfattat det finns det två olika avtal, dels avtal som tecknats före den 1 januari 2009 och dels avtal som ingåtts därefter. Det är det första avtalet som är aktuellt i den här tvisten. Avtalen som ingåtts före den 1 januari 2009 innehåller en villkorsdel och en taxedel som anger priset för fjärrvärmen (se bilaga 1). Villkoren och taxan har upprättats ensidigt av HEAB. De relevanta villkoren i förevarande tvist är enligt KO följande. Punkten 4 föreskriver: Avgifter för energileverans debiteras enligt fjärrvärmetaxan i bilaga 2. Punkten 8 anger att det är frågan om ett bundet tioårsavtal. Fjärrvärmetaxan som punkten 4 i avtalet hänvisar till redovisar i detalj hur priset för fjärrvärmen ska bestämmas. Vad gäller den rörliga kostnadsdelen finns det två olika beräkningsformler som utgår från om briketter eller olja används för produktionen av fjärrvärmen. I fjärrvärmetaxan finns det inte någon kostnadspost som ger HEAB rätt att ta ut kostnader för administrationskostnader. Det är för övrigt ostridigt att avtalet inte medger HEAB denna rätt, då bolaget hävdat att det ska ges denna rätt genom jämkning av avtalet med stöd av 36 avtalslagen (jfr kungörelserna i Nya Wermlands- Tidningen och Värmlands Folkblad, bilaga 2).

4 4 (24) 5.2 HEAB ändrar prissättningen för fjärrvärmen och begår ett avtalsbrott De gamla avtalen, d.v.s. de före den 1 januari 2009, medgav inte HEAB någon rätt att ta betalt för bolagets administrationskostnader. HEAB:s verksamhet gick med förlust, vilket bland annat enligt HEAB berodde på att avtalen inte medgav kompensation för administrationskostnader och att dessa stigit allteftersom HEAB:s verksamhet utökades. HEAB:s styrelse beslutade den 26 september 2008 att införa en ny prismodell för prissättning av fjärrvärme med start den 1 januari 2009 (se bilaga 3). HEAB har därefter skickat ut informationsbrev till fjärrvärmekunderna där den nya prismodellen presenterades (se bilaga 4 och 5). Det framgår inte av denna information att HEAB skulle börja ta betalt för administrationskostnaderna. Kunderna erbjöds även att teckna ett nytt avtal med den nya prismodellen. Bilaga 6 återger en E-postkonversation mellan en kund och HEAB där kunden försöker få en förklaring om hur fjärrvärmepriset beräknas. I ett svar från HEAB till kunden den 12 mars 2009 framgår att fjärrvärmepriset numera även inkluderar kostnader för bolagets administration. Den 24 april 2009 informerade HEAB att bolaget samma dag beslutat att från och med den 1 juli 2009 införa en administrationsavgift på 0,15 öre per kwh inklusive moms även för de kunder som behållit det ursprungliga avtalet, trots att avtalet inte medgav bolaget någon rätt att debitera kunderna för administrationskostnaderna (se bilaga 7). Som skäl för ändringen hänvisar HEAB till 36 avtalslagen. Det framgår även av brevet att HEAB redan från den 1 januari 2009 tagit ut en avgift för administrationskostnader. Det framgår dock inte av brevet hur HEAB kunde ta betalt för denna avgift utan att besluta om det. HEAB åtog sig även i brevet att återbetala de felaktigt debiterade administrationskostnaderna. 5.3 Återbetalningsskyldighet och HEAB:s invändning om jämkning av avtalet. Som framgått ovan är det ostridigt att HEAB i strid mot avtalet debiterat kunderna för bolagets administrationskostnader. HEAB har dock gjort gällande att avtalet ska jämkas med stöd av 36 avtalslagen, varvid bolaget ska ges rätt ta betalt för administrationskostnaderna. Det främsta syftet bakom införandet av generalklausulen (36 ) i avtalslagen var att stärka konsumentskyddet genom att kunna jämka och åsidosätta oskäliga avtalsvillkor i konsumentförhållanden (se bl.a. Bert Lehrberg, Avtalsrättens grundelement, andra upplagan, s. 224). Att styrkeförhållandet mellan parterna har särskild vikt vid rättstillämpningen markeras i lagtexten genom att särskild hänsyn ska tas till behovet av skydd för den som i egenskap av konsument eller eljest intager en underlägsen ställning i

5 5 (24) avtalsförhållandet. Lagstiftaren ville dock inte utesluta möjligheten att tillämpa generalklausulen i bl.a. rena affärsförhållanden, när parterna är jämbördiga, men tillämpningen ska då vara betydligt mer försiktig (jfr prop. 1975/76:81 s 105 och s 117). KO har inte funnit någon praxis där en näringsidkare hävdar att det egna avtalsvillkoret skulle vara oskäligt mot de själva. Invändningen torde i själva verket vara tämligen unik. HEAB har, som KO förstått det, gjort gällande att bolaget hade rätt att jämka avtalet på grund av ändrade förhållanden. Enligt HEAB hade bolaget vid avtalets tillkomst inga högre administrationskostnader, utan kommunen svarade till stor del för dessa. I och med att verksamheten utökades blev HEAB:s administrationskostnader högre, med bl.a. egen lokal och anställd personal, och kommunen svarade inte längre för bolagets administrationskostnader. För att ändrade förhållanden ska kunna åberopas som jämkningsgrund krävs att dessa förhållanden inte kunnat förutses (jfr bl.a. Lehrberg, s 226). Att ett bolag växer och får högre administrationskostnader är en självklarhet och kan inte ha kommit som en överraskning för HEAB. HEAB borde heller inte vid avtalssluten med fjärrvärmekunderna ha utgått från att kommunen för all framtid ska stå för bolagets administrationskostnader. Det torde för övrigt även vara tveksamt om en kommun har rätt att subventionera ett affärsdrivande bolag genom att stå för bolagets administrationskostnader. HEAB borde således av självklara skäl ha utgått från att administrationskostnaderna ökar när bolagets verksamhet växer och att det inte är givet att kommunen alltid kommer att stå för dessa kostnader. Det är därför enligt KO helt uppenbart att HEAB inte haft rätt att jämka avtalet. Därutöver tillkommer att HEAB haft en påtagligt överlägsen ställning gentemot fjärrvärmekunderna. Det är HEAB som ensidigt har upprättat standardavtalet med tillhörande fjärrvärmetaxa. Det är HEAB som har kunskap om fjärrvärmemarknaden och bolagets egna kostnader. Mot bakgrund av HEAB:s överlägsna ställning torde det i praktiken vara närmast omöjligt att jämka avtalet, även om HEAB skulle lyckas åberopa en bättre jämkningsgrund. Det saknas således skäl att jämka avtalet och HEAB är därför skyldig att hålla det ingångna avtalet under den tidsbundna perioden. HEAB ska därför förpliktas att betala tillbaka de felaktigt påförda administrationsavgifterna.

6 6 (24) 6 Bevisning A) Fjärrvärmeavtalet med tillhörande villkor och taxa (bilaga 1) åberopas till styrkande av avtalets innehåll. B) Informationsskrivelsen från den 24 april 2009 (bilaga 7) och kungörelserna om 36 avtalslagen (bilaga 2) åberopas till styrkande av att avtalet inte ger HEAB någon rätt att ta betalat för bolagets administrationskostnader. Vad gäller de bifogade bilagorna bör det noteras att anmälaren lämnat egna kommentarer om innebörden av dessa bilagor. (underskrift) Agneta Broberg Stf KO (underskrift) Pär Magnusson Byråchef

7 Bilagor KO sid 7 av 24 Bilaga A (sid 1 av 4) KO:s Bilaga 1 sid 1 (Avtalets huvudsida)

8 Bilagor KO sid 8 av 24 Bilaga A (sid 2 av 4) KO:s Bilaga 1 sid 2 Avtalets bilaga 1 (sid 1 av 2) Det enda i bilaga 1 i detta avtal som berör debiteringen av avgifter är 4 där det bara refereras till avtalets bilaga2.

9 Bilagor KO sid 9 av 24 Bilaga A (sid 3 av 4) KO:s bilaga 1 sid 3 Avtalets bilaga 1 (sid 2 av 2)

10 Bilagor KO sid 10 av 24 Bilaga A (sid 4 av 4) KO:s bilaga 1 sid 4 Avtalets bilaga 2 (sid 1 av 1) Avtalets bilaga 2 ger inget som helst utrymme för att inför extra administrativa avgifter. Den införda avgiften den 24 april 2009 (se bilaga 11) är ett kraftigt avtalsbrott.

11 Bilagor KO sid 11 av 24 KO:s Bilaga 2. Avgiften kungjordes också i NWT och VF två gånger den 28/4 och 30/ Hammarö Energis kungörelser i NWT och VF om avtalsstridig administrativ avgift på 12 öre/kwh + moms som infördes fr.o.m. 1 juli Tidigare fr.o.m. 1 januari 2009 hade bolaget dolt bakat in den administrativa avgiften i energipriset utan att informera kunderna. Detta avslöjades av en medlem i Villaägarna i Hammarö mars Efter avslöjandet beslöt sig bolaget i all hast efter kontakt med jurist (Förste stadsjurist Y Ysson i Kalstads kommun) att skyndsamt betala tillbaka alla avgifter. Istället infördes avgiften officiellt av styrelsen 24/ med kungörelser i NWT och VF den 28 och 30 april 2009 (se nedan). Bolaget förklarade tilltaget i en efterkonstruktion med att avgiften felaktigt hade tagits ut enligt 10 i avtalet som lyder: Om oförutsedd kostnad uppkommer för leverantören med anledning av införande eller höjning av för leverantören gällande skatt, avgift eller pålaga beslutad av riksdagen, regeringen, kommunen eller annan myndighet, skall kunden erlägga ersättning till leverantören för på kunden belöpande andel av kostnadsökningen. Kungörelse i NWT Kungörelse i VF

12 Bilagor KO sid 12 av 24 Bilaga 1 (sid 1 av 2) KO:s bilaga 3 sid 1 Styrelsens beslut den 26/ att införa en ny utdebiteringsform samt erbjuda kunder med gamla avtal att teckna nya avtal.

13 Bilagor KO sid 13 av 24 Bilaga 1 (sid 2 av 2) KO:s bilaga 3 sid 2

14 Bilagor KO sid 14 av 24 Bilaga 4 (sid 1 av 2) KO:s bilaga 4 sid 1 Informationsbrev nr 1 om den nya taxan (framsida)

15 Bilagor KO sid 15 av 24 Bilaga 4 (sid 2 av 2) KO:s bilaga 4 sid 2 Informationsbrev nr 1 om den nya taxan (baksida) Baksida av informationsbrev nr 1. Fotnoterna 1 och 2 är helt obegripliga och ofullständiga och blir därmed vilseledande. Var 50 % kommer ifrån och vad man ska räkna 50 % på är omöjligt att förstå. Terminologin är ostrukturerad och inte entydig jämfört med andra dokument om den nya taxan. Här står t.ex. Rörlig kapitalenergiavgift och på annat ställe kallas samma sak för Rörlig kapitaleffekttaxa. Man blandar också orden avgift, kostnad och pris utan tanke på sammanhanget. En abonnemangsavgift kallas fast men är i själva verket rörlig eftersom den beror av årsförbrukningen i KWh. I den rörliga energikostnaden inkluderas ibland också den rörliga kapitalenergiavgiften som tydligen är samma sak som rörliga kapitaleffekttaxan och så vidare. Skillnaden mellan effekt och energi brukar man annars vara noga med att hålla isär i fjärrvärmekretsar.

16 Bilagor KO sid 16 av 24 Bilaga 5 Informationsbrev nr 2 om den nya taxan KO:s bilaga 5 (2 sidor) Andra utskicket om den nya taxan ca 14 dagar efter det första i bilaga 4. I mellantiden hade jag, andra villakunder och Villaägarna i Hammarö klargjort för bolagets VD att civilrättsliga konsumentavtal mellan Hammarö Energi och kund även gäller bolaget varvid HEAB någon vecka efteråt på grund av de kraftiga protesterna från kunderna skickade ut ovanstående och bakåtdaterade Erbjudande om avtalsbyte. Datumet sattes till samma som det första meddelandet 23/10-08 trots utskick till kunderna långt

17 Bilagor KO sid 17 av 24 senare. Enligt styrelsens beslut i 49 i bilaga 1 skulle naturligtvis erbjudandet om avtalsbyte ha skickats ut samtidigt med det första informationsbrevet i bilaga 4 om den nya taxan. I stället föredrog bolagets VD att bryta mot styrelsens beslut. Genom en snabb och kuppartad aktion chansade VD:n att det skulle gå att ändra utdebiteringsform och taxan genom att bara skicka ut information med om detta i brev till kunderna. Därigenom skulle bolaget slippa krånglet med att byta ut befintliga avtal. Planen var alltså att Bilaga 2 i gamla avtalet (i bilaga A sid 4) skulle bytas ut mot informationen i informationsbrevet i bilaga 4 sid 1 och nya prislistor på bolagets hemsida. I övrigt var tanken att de gamla avtalen i övrigt skulle gälla med oförändrad text. Genom hänvisning i informationsbrevet till 49 i ett styrelseprotokoll, genom språkbruk och förvanskad lagtext från fjärrvärmelagen skulle beslutet att ändra taxan se lagligt och vederhäftigt ut. Detta är verkligen missbruk av allmänt förtroende att vilseleda kunderna på detta sätt. Vem kan tro att ett kommunalt bolag kan bete sig på detta sätt?

18 Bilagor KO sid 18 av 24 Bilaga 7 (6 sidor) KO:s Bilaga 6 (6 sidor) Hur en villakund som valt att behålla det gamla avtalet fick Hammarö Energis VD att erkänna att bolaget dolt lagt på en avgift på 25 % för administration på den rörliga energiavgiften. Dessutom tillkommer moms på denna avgift. Detta var ett kraftigt avtalsbrott. Frågor och svar per e-post mellan en kund och Hammarö Energi:s VD den 11-13/ (texten ät oavkortad med stavfel och allt) (Text som är röd av VD är speciellt anmärkningsvärd) Kunden frågar :47 >>> Jag har fått en faktura idag och jag undrar hur ni kommit fram till energipriset på 0,48 kr/kw? Finns det något om detta på er hemsida så man kan kolla fakturan utan att behöva maila? Kostar briketter så mycket idag? Det var hemskt i så fall. HAMMARÖ ENERGI:s VD svarar 12 Mar :21: From: hammaroenergi@hammaro.se En grundpost som ingår i energipriset är MWh-priset för briketter som hämtas från Energimyndighetens prisblad. Där uppges ett pris per MWh, det priset får man då tmultiplicera med 4,7 (energivärdet i ett ton briketter). Då har man ett pris MWh/per ton som man därefter sätter in i formeln för energipriset, efter beräkningen blir priset för jan-feb 48 öre/kwh. Hur det blir framöver beror på priset per kwh som Energimyndigheten bestämmer per MWh. Vi hoppas naturligtvis att det inte drar iväg för mycket. Vi har kalkylerat med ett årssnitt på 52 öre/kwh, det ser ut att hålla och kanske bli marginellt mindre. Tyvärr kan vi inte lägga ut detta på vår hemsida, det skulle bara bli flustration för våra kunder och skapa förvirring. (Ovanstående innehåller (medvetet?) flera fel så instruktionerna går inte att följa. Men meningen verkar vara att kunden ska ge upp och sluta lägga sig i det som denne inte begriper eller inte har någonting med att göra.) Med vänlig hälsning Admin Hammarö Energi AB

19 Bilagor KO sid 19 av 24 Kunden frågar :08 >>> Hej och tack för svar. Jag fattar inte riktigt hur man räknar och det kvittar men vad är grundposten i kr/mwh du fått från prisbladet nedan? HAMMARÖ ENERGI:S VD svarar 12 Mar :32: From: hammaroenergi@hammaro.se Jag bifogar sökvägen till prisbladet. Bifogar också pdf för 3 o 4 kv Formeln: RT b: BP = Brikettpris per ton E = Bränslets energiinnehåll kwh/ton = 4650 V = Värmecentralens årsverkningsgrad i % = 80 K = Kulvertförluster i % = 5 "Årsverkningsgrad" - 95 % EM = Förbrukad energimängd (kwh) RT b: BP x EM V x K x E Hoppas att det kan vara till hjälp. Tänk på när du läser att det är preliminära priser, det är en fördröjning på upp till 4 månader innan man får någorlunda säkra siffror. Dock är det ganska nära slutsiffran (se skillnaden i resp prisblad). Mvh// Hammarö Energi Kunden frågar: :17 >>> Hej! Nu har jag försökt beräkna taxan så jag begriper detta till nästa gång jag får en faktura. Om jag använder mig av priset 0,29 kr/kw från pdf-filen och sätter in i formeln du skickade kan jag inte få det till 48 öre utan jag hamnar på 38 öre vilket i så fall är 10 öre fel. Vad gör jag för fel? Är det momsen som spökar till det för mig?

20 Bilagor KO sid 20 av 24 HAMMARÖ ENERGIS VD svarar 12 Mar :37: From: Det är priset för energin du har räknat ut. Till detta kommer admin på ca: 9 öre för administrativa omkostnader, byggnader, el, avtalsavgifter, revisorer, konsulter, drift och hyreskostnader m m. Kapitalkostnaden (upplåning och reinvestering) och serviceavgiften (HSB Service) ligger separat. Dessutom måste någon tyvärr sköta företagets administrationen. Hoppas att detta är lite förklaring till varför avgiften just nu är 48 öre/kwh. Inkl moms blir detta ett pris på 60 öre/kwh för jan-feb. Preliminärdebiteringen ligger 2 öre under p.g.a att vi i nuläget inte vet vad priset blir för mars-april. Man bör också tänka på att just nu då vi är inne i en lågkonjuktur har en liten begränsning på riktpriset p.g.a att industrin går på halvfart och inte förbrukar så mycket träbränsle dom normalt. Efterfrågan styr tillgång och pris. Om du vill ha lite koll på fakturastorleken kan du göra följande. jan-feb motsvarar 32.5 % av årsförbrukningen mars-april motsvarar 24.5 % maj-luni motsvarar 4.3 % juli-aug motsvarar 0.1 % sept-okt motsvarar 11.4 % nov-dec motsvarar 27,2 Du har inte funderat på att byta taxa? I den nya taxan betalar du ett fast pris på 85 öre/kwh och en abonnemangsavgift på 3125 kr (i förbrukningsintervallet 15-24,99 MWh). Gå in på vår hemsida och titta hur du skulle hamna på årsbas. Mvh Hammarö Energi

21 Bilagor KO sid 21 av 24 Kunden svarar :03 >>> OK! Då räknade jag rätt på energidelen. Då vet jag hur det går till. Men hur kan man räkna ut adminkostnaden på liknande sätt om man vill kolla att allt är rätt? Är den en viss % på energipriset som Du räknar med (alltså ca 38 öre i så fall) och höjer/sänker till närmaste öre? Är det så kan man ju lätt se att det stämmer på fakturan? Jag vill gärna veta hur man gör för jag kollar alltid alla mina fakturor för det händer av och till att det blir fel. HAMMARÖ ENERGIS VD svarar den 13 mars :29:30 From: hammaroenergi@hammaro.se Om du är orolig för dina fakturor så tar du med dem och kontaktar ekonomiass. Urban Larsson så hjälper han dig med kontrollen. Jag förutsätter att du inte menar oss då du påpekar att det till och från blir fel på dina fakturor, det är en allvarlig anklagelse och den vill jag att du snarast visar oss, vi vill inte bli beskyllda för kvalitetsbrister utan att på kontrollera detta! Vi är ett aktiebolag som lyder under aktiebolagslagen och lämnar normalt inte ut uppgifter om beräkningar m m, förutom redan kända formler. Du kan rekvirera vårt årsbokslut från Bolagsverket, där framgår alla uppgifter som vi är skyldiga att lämna ut. Min bedömning är nu att du erhållit fullständiga uppgifter av dom som vi lämnar ut. Fortlöpande information om priser m m kommer att finnas på Bolagets hemsida. Med vänlig hälsning Hammarö Energi

22 Bilagor KO sid 22 av 24 Kunden frågar :59 >>> Hej! Jag menade inte att jag upptäckt fel på era fakturor utan att jag av ren självbevarelsedrift kollar alla fakturor (och för övrigt också alla kontoutdrag från banken) eftersom jag ibland blivit feldebiterad av andra men som sagt jag har aldrig hittat fel på era fakturor. Priserna har ju inte gått att kontrollera de har man fått lita på men det är avläsningarna som kan kollas och de har alltid varit i överensstämmelse med mina avläsningar så det verkar fungera perfekt. Jag tänkte på ditt erbjudande att byta taxa till ert nya system som verkar tryggare och stabilare men jag trodde det var kört för vår del eftersom vi inte skrev på det där papperet som skulle in senast i december eller hur det var. Om vi skulle ångra oss går det att få byta till det nya och hur lång tid kommer det att ta att gå över? HAMMARÖ ENERGIS VD svarar den 13 mars :02:22 From: hammaroenergi@hammaro.se Du kommer att få byta avtal 1 juli 2009 om du så önskar, ett riktat utskick går ut i samband med majfakturan. Mvh/ Hammarö Energi Kommentarer. Även om HAMMARÖ ENERGIS VD fick kalla fötter och inte vågade i klartext skriva att han lägger på 25 % efter att han beräknat den rörliga energiavgiften med hjälp av Energimyndighetens Prisblad och formeln ovan så går det att räkna ut exakt hur HAMMARÖ ENERGI kommer fram till 48 öre/kwh i senaste fakturan. I formeln för RT b är enligt Energimyndighetens Prisblad BP/E = 0,29 kr/kwh, V=pannverkningsgraden=0,80 och K=kulvertverkningsgraden=0,95. Detta ger en energikostnad till kund för spillvärme på 0, kr/kwh. Ett avtalsvidrigt administrativt pålägg på 25 % ger en slutavgift för spillvärmen på 0, kr/kwh som med två decimaler blir 48 öre/kwh. Detta är exakt det pris kunderna med gamla avtal debiterats för jan-febr 2009 och preliminärdebiterats för mars-april Trots att spillvärme inte är ett bränsle räknar HAMMARÖ ENERGI med en pannförlust på 20 % (som är ekvivalent med en pannverkningsgrad på 80 %). I det gamla avtalet är rörliga taxan klart definierad vad gäller spillvärmen. I avtalet står: Taxan beräknas efter det förbrukade bränslets pris under perioden. Spillvärme är definitionsmässigt inget bränsle varför naturligtvis formlerna för bränslen i bilaga 2 inte kan komma ifråga. I dessa formler ingår bl.a. en pannförlust på 20 % som för spillvärme inte existerar. I avtalet står i kommentaren till bilaga 2: Spillvärmen debiteras efter samma energipris som för briketter. I analogi med energipriset för el som idag ligger ungefär på 0,50 kr/kwh är energipriset på briketter/pellets enligt Energimyndighetens prisblad 4-08 för kvartal 3 preliminärt 0,29 kr/kwh. Detta värde har räknats fram som medelpriset fritt förbrukare per ton dividerat med energivärdet (värmevärdet) per ton. Enligt avtalet är det detta energipris som ska tillämpas på

23 Bilagor KO sid 23 av 24 spillvärme när den rörliga energiavgiften för aktuell period beräknas. Någon tillkommande administrativ avgift finns inte angiven på någon plats i avtalet. Slutsatsen är att i stället för 48 öre/kwh skall kunder med gamla avtalet betala 29 öre/kwh för spillvärmen vilket visar att HAMMARÖ ENERGI tagit ut 65,5 % för högt pris i marsfakturan.

24 Bilagor KO sid 24 av 24 Bilaga 11 KO:s Bilaga 7 Officiellt införande den 24/ av en extra administrativ avgift på 15 öre/kwh inkl moms i gamla avtalen som innebär ett kraftigt avtalsbrott.

Information om avtalskonflikten i september 2009 med Hammarö Energi

Information om avtalskonflikten i september 2009 med Hammarö Energi Sida 1 av 6 Villaägarna i Hammarö Dokumentet i sin helhet är uppdaterat och modifierat den 26 september 2009 Information om avtalskonflikten i september 2009 med Hammarö Energi Konflikten med Hammarö Energi

Läs mer

INFORMATION OM FJÄRRVÄRMEKONFLIKTEN MED HAMMARÖ ENERGI OCH ENERGIMYNDIGHETENS TILLSYNSBESLUT FRÅN DEN 9/2 2010

INFORMATION OM FJÄRRVÄRMEKONFLIKTEN MED HAMMARÖ ENERGI OCH ENERGIMYNDIGHETENS TILLSYNSBESLUT FRÅN DEN 9/2 2010 Sida 1 av 5 INFORMATION OM FJÄRRVÄRMEKONFLIKTEN MED HAMMARÖ ENERGI OCH ENERGIMYNDIGHETENS TILLSYNSBESLUT FRÅN DEN 9/2 2010 Sammanfattning: Hammarö Energi uppfyllde inte kraven i fjärrvärmelagen vad beträffar

Läs mer

FÅR ETT KOMMUNALT FJÄRRVÄRMEBOLAG MED

FÅR ETT KOMMUNALT FJÄRRVÄRMEBOLAG MED Sida 1 av 7 FÅR ETT KOMMUNALT FJÄRRVÄRMEBOLAG MED MONOPOL BETE SIG SOM DE VILL MOT SINA KUNDER? Orsaken till att Villaägarna i Hammarö engagerat sig i fjärrvärmefrågan är att ett flertal medlemmar kontaktat

Läs mer

VAD HAMMARÖ ENERGI OCH DESS STYRELSE INTE VILL ATT DU SKA VETA FÖR MYCKET OM

VAD HAMMARÖ ENERGI OCH DESS STYRELSE INTE VILL ATT DU SKA VETA FÖR MYCKET OM Sida 1 av 6 VAD HAMMARÖ ENERGI OCH DESS STYRELSE INTE VILL ATT DU SKA VETA FÖR MYCKET OM Så här gick det till när HEAB försökte vilseleda alla sina villakunder att i förtid överge sitt gamla förmånliga

Läs mer

SÖKANDE Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD

SÖKANDE Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2009:13 2008: Datum 2009-06-04 Dnr B 8/08 SÖKANDE Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD MOTPART Bank2 Bankaktiebolag, Box 7824, 103 97 STOCKHOLM Ombud: advokaten P-E.

Läs mer

INK. 2012-11- 27. KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2012:7a Processrådet Gunnar Wikström 2012-11-08 Dnr 2011/2167

INK. 2012-11- 27. KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2012:7a Processrådet Gunnar Wikström 2012-11-08 Dnr 2011/2167 KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2012:7a Processrådet Gunnar Wikström 2012-11-08 Dnr 2011/2167 KONSUMENTVERKET KONSUMENTOMBUDSMANNEN INK. 2012-11- 27 nn, Ordn.nr /S20 Adressat Anna Cecilia Nilsson

Läs mer

2. KO yrkar ersättning för rättegångskostnader med belopp som senare kommer att anges.

2. KO yrkar ersättning för rättegångskostnader med belopp som senare kommer att anges. KONSUMENTOMBUDSMANNEN STÄMNINGSANSÖKAN Verksjuristen Patrik Havermann 2015-02-20 2013/414 Marknadsdomstolen SÖKANDE Konsumentombudsmannen Box 48 651 02 Karlstad MOTPART Eniro 118 118 AB, 556476-5294 Gustav

Läs mer

Angående vilseledande marknadsföring

Angående vilseledande marknadsföring 2014-11-07 Dnr 2014/1059 Enhet Rättsenhet 2 Camilla Tellås Dir. tel. 054/19 40 50 Moderna Försäkringar Att: Karin Stenlund Box 7830 103 98 Stockholm Angående vilseledande marknadsföring Konsumentverket

Läs mer

Granskning av avtalsvillkor gällande fiberanslutning till villa

Granskning av avtalsvillkor gällande fiberanslutning till villa PM Datum 2015-04-16 2014/1165 Granskning av avtalsvillkor gällande fiberanslutning till villa Bakgrund Som en del av arbetet i Bredbandsforums Villagrupp har Konsumentverket under början av 2015 genomfört

Läs mer

Hammarö Energis ordförande Siw Gidlöf svarar på frågor i en interpellation från Margareta Ivarsson (C)

Hammarö Energis ordförande Siw Gidlöf svarar på frågor i en interpellation från Margareta Ivarsson (C) Här finns information i kronologisk ordning som Villaägarna i Hammarö löpande informerat om på hemsida beträffande konflikten med Hammarö Energi (HEAB). Konflikten började i november 2008 och var inte

Läs mer

FRÅGOR OCH SVAR FRÅN DE POLITISKA PARTIERNA I HAMMARÖ KOMMUN OM HAMMARÖ ENERGI

FRÅGOR OCH SVAR FRÅN DE POLITISKA PARTIERNA I HAMMARÖ KOMMUN OM HAMMARÖ ENERGI Sida 1 av 7 FRÅGOR OCH SVAR FRÅN DE POLITISKA PARTIERNA I HAMMARÖ KOMMUN OM HAMMARÖ ENERGI BAKGRUND Hammarö kommun har enligt en i juni 2010 publicerad rapport från Energimyndigheten och Energimarknadsinspektionen

Läs mer

DOM Meddelad i Uppsala

DOM Meddelad i Uppsala UPPSALA TINGSRÄTT DOM Meddelad i Uppsala Mål nr Sid 1 (6) PARTER Kärande Yellow Register On line AB, 556447-0119 Box 1272 501 12 Borås Ombud: Jur.kand. Sofia Wockatz Law & Solution Sweden AB Box 111 04

Läs mer

KUNDAVTAL AVSEENDE STAMÅSEN- EL

KUNDAVTAL AVSEENDE STAMÅSEN- EL KUNDAVTAL AVSEENDE STAMÅSEN- EL 1 Parter 11 Statkraft SCA Vind AB, orgnr 556706-3507, med adress c/o Statkraft Sverige AB, Hitech Building 92, 101 52 Stockholm (nedan Vindkraftsparksinnehavaren ); 12 Dalakraft

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 23 november 2012 T 2085-11 KLAGANDE AH Ombud: Konsumentombudsmannen Box 48 651 02 Karlstad MOTPART Rehab Center Svedala Kommanditbolag,

Läs mer

Datum. 1 denna överenskommelse avses med

Datum. 1 denna överenskommelse avses med Konsument verket KO, Datum Dnr 2013-09-27 2013/1180 Branschöverenskommelse om marknadsföring av kampanjer på webbplatser 1. Tillämpningsområde Denna överenskommelse gäller vid marknadsföring till konsumenter

Läs mer

Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter

Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter EI2000, W-3.1, 2013-01-30 BESLUT 1 (6) Fortum Markets AB 115 77 Stockholm Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter Beslut Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Undersökning av elavtals särskilda villkor

Undersökning av elavtals särskilda villkor Undersökning av elavtals särskilda villkor Bakgrund har under många år fått ett stort antal klagomål på elleverantörer. Klagomålens karaktär har varierat och olika typer av problem på marknaden har dominerat

Läs mer

Striden sparade Hammarös villaägare 20 miljoner

Striden sparade Hammarös villaägare 20 miljoner Sida 1 av 8 Nedanstående två artiklar av Värmlands Folkblads journalist Kent Sjögren angående Hammarö Energi publicerades lördagen den 8 augusti 2015 i VF:s morgontidning med nedanstående stora rubrik

Läs mer

TAXA FÖR LEVERANS AV FJÄRRVÄRME FÖR ANNAT ÄN ENSKILT BRUK

TAXA FÖR LEVERANS AV FJÄRRVÄRME FÖR ANNAT ÄN ENSKILT BRUK OLOFSTRÖMS KRAFT AB TAXA FÖR LEVERANS AV FJÄRRVÄRME FÖR ANNAT ÄN ENSKILT BRUK 1 INLEDNING Denna taxa reglerar tillsammans med Allmänna Avtalsvillkor för leverans av fjärrvärme för annat än enskilt bruk

Läs mer

2015-05-19 2014/1186 Processrådet Carolina Andersson KO-sekretariatet. Saken Överträdelser vid telefonförsäljning av rakprodukter

2015-05-19 2014/1186 Processrådet Carolina Andersson KO-sekretariatet. Saken Överträdelser vid telefonförsäljning av rakprodukter Konsument verket KO Stämningsansökan Datum Dnr 2015-05-19 2014/1186 Processrådet Carolina Andersson KO-sekretariatet Stockholms tingsrätt Kärande Konsumentombudsmannen Box 48 651 02 Karlstad Svarande Rakexperten

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 15 november 2005 T 1421-03 KLAGANDE Länsförsäkringar Västernorrland, 588000-3842 Box 164 871 24 Härnösand Ombud: Försäkringsjurist UL MOTPART

Läs mer

Konsument verket KO /(' / PROTOKOLL 2012-12-07 2011/103. Konsumentverket och Sweboat - Båtbranschens Riksförbund har träffat följande överenskommelse:

Konsument verket KO /(' / PROTOKOLL 2012-12-07 2011/103. Konsumentverket och Sweboat - Båtbranschens Riksförbund har träffat följande överenskommelse: Konsument verket KO PROTOKOLL Datum Dnr 2012-12-07 2011/103 5 Protokoll fört efter förhandlingar mellan Konsumentverket och Sweboat Båtbranschens Riksförbund angående överenskommelsen 2012/15 angående

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 16 mars 2018 KLAGANDE EFS European Flight Service AB, 556160-2938 Ombud: Advokat Mats Waering Setterwalls Advokatbyrå AB Box 1050 101 39

Läs mer

232, Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Sveriges Elevfotografers Riksförbund, BÖ 2015:3

232, Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Sveriges Elevfotografers Riksförbund, BÖ 2015:3 Konsument verket KO INK. PROTOKOLL Datum Dnr 2015-06-24 2OH/1939 (BÖ 2015:3) Dnr... ^^... v.../..»*- 232, Ordn.w Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Sveriges Elevfotografers Riksförbund,

Läs mer

Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) uppgift om grunden för tele-, TV- och Internetfordringar

Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) uppgift om grunden för tele-, TV- och Internetfordringar Datum Diarienr 2010-11-23 1288-2010 PayEx Finance AB 621 88 Visby Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) uppgift om grunden för tele-, TV- och Internetfordringar Datainspektionens beslut Datainspektionen

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2016: Mål nr B 3/16

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2016: Mål nr B 3/16 MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2016:13 2016-08-15 Mål nr B 3/16 KÄRANDE Konsumentombudsmannen Box 48, 651 02 Karlstad SVARANDE Malmö Dansakademi AB, 556850-1372 Sofielundsvägen 57, 214 34 Malmö Ombud: Jur. kand.

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 3 december 2015 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Elanders Sverige AB, 556262-1689 Box 137 435 23 Mölnlycke ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

Vägledning. Fiber. Vissa konsumentaspekter på erbjudanden om fiberanslutning till villa

Vägledning. Fiber. Vissa konsumentaspekter på erbjudanden om fiberanslutning till villa Vägledning Fiber Vissa konsumentaspekter på erbjudanden om fiberanslutning till villa Vägledning om fiber Konsumentverket 2018 Ansvarig handläggare: Magnus Karpe Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 9 maj 2014 Ö 5644-12 KLAGANDE K-JH Ombud: Advokat RE MOTPART CDC construction & services AB:s konkursbo, 556331-0423 Adress hos konkursförvaltaren

Läs mer

Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) uppgift om grunden för tele-, TV- och Internetfordringar

Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) uppgift om grunden för tele-, TV- och Internetfordringar Datum Diarienr 2010-11-23 1286-2010 Intrum Justitia Sverige AB 105 24 Stockholm Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) uppgift om grunden för tele-, TV- och Internetfordringar Datainspektionens beslut

Läs mer

Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD

Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2009:35 2008: Datum 2009-11-17 Dnr B 10/08 SÖKANDE Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD MOTPART Bahnhof AB (publ), Box 6220, 102 34 STOCKHOLM Ombud: advokaten W. D.,

Läs mer

Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(5) ime 1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarieur Kraftringen Energi AB (publ) Box 25 22100 LUND Föreläggande avseende information till elanvändare med anvisat

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud: Jur.kand. M A och jur.kand. B N. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Hovrätten för Västra Sveriges dom 2009-12-01 i mål T 3574-08

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud: Jur.kand. M A och jur.kand. B N. ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Hovrätten för Västra Sveriges dom 2009-12-01 i mål T 3574-08 Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 11 april 2011 T 13-10 KLAGANDE Mandalay AB, 556572-5529 Lilla Brogatan 22 503 35 Borås Ombud: Advokat S G MOTPART Fora AB, 556541-8356 Vasagatan

Läs mer

Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD. marknadsföring av paketresor

Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD. marknadsföring av paketresor MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2009:3 2008: Datum 2009-02-17 Dnr B 5/08 KÄRANDE Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD SVARANDE Abitur AB, Box 2071, 429 12 SÄRÖ SAKEN marknadsföring av paketresor

Läs mer

Konsumentombudsmannen (KO)./. Stävrullen Finans AB, mål nr T 5416-04, rotel 1

Konsumentombudsmannen (KO)./. Stävrullen Finans AB, mål nr T 5416-04, rotel 1 1 (6) KONSUMENTOMBUDSMANNEN YTTRANDE KO-sekretariatet 2009-06-18 2003/1762 Byråchefen Pär Magnusson Ordnr 1070 Umeå tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ Konsumentombudsmannen (KO)./. Stävrullen Finans AB, mål

Läs mer

Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och

Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Konsument verket KO PROTOKOLL Dnr Datum 2012/1044 2013-12-12 Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Elektronikbranschen Konsumentverket och Elektronikbranschen har träffat en överenskommelse

Läs mer

STATENS VA-NÄMND BESLUT BVa 53 2013-08-12 Va 523/12 Stockholm

STATENS VA-NÄMND BESLUT BVa 53 2013-08-12 Va 523/12 Stockholm Bilagor uteslutna STATENS VA-NÄMND BESLUT BVa 53 2013-08-12 Va 523/12 Stockholm SÖKANDE MOTPART SAKEN 1. B L 2. I L Växjö kommun Ombud: Kommunjuristen A WB L Brukningsavgift VA-NÄMNDENS AVGÖRANDE Va-nämnden

Läs mer

Konsument verket KO. Beslut. Beslut. Information till näringsidkaren. SunResidence Travel Collection AB, Box wo 26 Stockholm

Konsument verket KO. Beslut. Beslut. Information till näringsidkaren. SunResidence Travel Collection AB, Box wo 26 Stockholm Konsument verket KO Beslut Datum 2019-06-20 2019/783 Maja Lindstrand SunResidence Travel Collection AB, 556930-4073 Box 343387 wo 26 Stockholm Beslut Konsumentombudsmannen (KO) förbjuder SunResidence Travel

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) - elbolags indrivning av elfordringar

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) - elbolags indrivning av elfordringar Datum Diarienr 2014-02-12 1176-2013 SEVAB Strängnäs Energi AB Box 32 645 21 Strängnäs Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) - elbolags indrivning av elfordringar Datainspektionens beslut

Läs mer

556717-2167. KO förbjuder Kortedala Sport AB att gentemot konsument använda avtalsvillkor som innebär att uppsägning av avtal ska ske skriftligt.

556717-2167. KO förbjuder Kortedala Sport AB att gentemot konsument använda avtalsvillkor som innebär att uppsägning av avtal ska ske skriftligt. KONSUMENTOMBUDSMANNEN Processrådet Gunnar Wikström FÖRELÄGGANDE 2014-02-13 FF 2014:01 Dm-2013/928 KONSUMENTVERKET KONSUMENTOMBUDSMANNEN INK. ]) W. J Q Dnr ^0/3 ms VIII nt«(«*t*timioi*tmhmtimiie«iig

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) uppföljning av uppgift om grunden för fordran

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) uppföljning av uppgift om grunden för fordran Datum Diarienr 2012-11-19 1326-2012 Intrum Justitia Sverige AB 105 24 Stockholm Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) uppföljning av uppgift om grunden för fordran Datainspektionens beslut

Läs mer

Kunden den person som genom undertecknande av fullmakt, skriftligt eller muntligt, har gett RefundFlight i uppdrag att utföra Tjänsten.

Kunden den person som genom undertecknande av fullmakt, skriftligt eller muntligt, har gett RefundFlight i uppdrag att utföra Tjänsten. Allmänna villkor Allmänt Dessa allmänna villkor, inklusive eventuella ändringar, utgör del av avtalet mellan Kunden och företaget RefundFlight Europe AB (RefundFlight). Eventuella tillägg eller ändringar

Läs mer

Se bilaga 1. Prislista. Priserna som anges är takpris och Leverantören ska kunna offerera nya system under förutsättning att Cisco producerar dessa.

Se bilaga 1. Prislista. Priserna som anges är takpris och Leverantören ska kunna offerera nya system under förutsättning att Cisco producerar dessa. 1 Ramavtal Detta ramavtal med dnr har träffats mellan Domstolsverket med organisationsnummer 202100-2742 och Företagsnamn med organisationsnummer Organisationsnummer. 2 Omfattning Ramavtalet omfattar Cisco

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 5 maj 2009 Ö 120-09 ANMÄLARE Umeå tingsrätt Box 138 901 04 Umeå PARTER 1. RM Ombud: Advokat GB 2. West Air Sweden Aktiebolag, 556062-4420

Läs mer

Värm poolen! Nya kunder. Övrigt

Värm poolen! Nya kunder. Övrigt Värm poolen! Vi erbjuder en produkt för dig som förbrukar mycket värme på sommaren under månaderna maj-sept. t. ex. för dig som har pool. Kontakta oss så berättar vi mer! Nya kunder Vi erbjuder anslutning

Läs mer

Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD. marknadsföring av paketresor

Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD. marknadsföring av paketresor MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2008:19 Datum 2008-12-11 Dnr B 4/08 KÄRANDE Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD SVARANDE Brigante Media AB, Sundspromenaden 27, 211 16 MALMÖ SAKEN marknadsföring

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2013: Mål nr B 1/13

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2013: Mål nr B 1/13 MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2013:15 2013-09-24 Mål nr B 1/13 KÄRANDE Konsumentombudsmannen, Box 48, 651 02 Karlstad SVARANDE 1. Genilab of Scandinavia Aktiebolag, 556247-6753, Riddargatan 14, 114 35 Stockholm

Läs mer

AVTAL AVSEENDE FASTIGHETSANSLUTNING TILL STADSNÄT

AVTAL AVSEENDE FASTIGHETSANSLUTNING TILL STADSNÄT AVTAL AVSEENDE FASTIGHETSANSLUTNING TILL STADSNÄT Öresundskraft AB, org nr 556089-7851 ( Öresundskraft ) och nedan angiven fastighetsägare ( Fastighetsägaren ) har ingått avtal på de villkor som framgår

Läs mer

Överenskommelse mellan Konsumentverket och Svensk Energi om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument

Överenskommelse mellan Konsumentverket och Svensk Energi om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument Överenskommelse mellan Konsumentverket och Svensk Energi om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument DEL 1 Relevant lagstiftning A. INLEDNING 1. Ange tydlig avsändare Enligt 3 kap. 23

Läs mer

6 kap. 1 lagen (1994:1776) om skatt på energi, 43 kap. 1 skatteförfarandelagen (2011:1244)

6 kap. 1 lagen (1994:1776) om skatt på energi, 43 kap. 1 skatteförfarandelagen (2011:1244) 2018 ref. 16 Skatteförfarandelagens regler om rätt till ersättning för kostnader har inte ansetts tillämpliga i ett mål om återkallelse av ett godkännande som skattebefriad förbrukare enligt energiskattelagen.

Läs mer

God fastighetsmäklarsed 2007-03-26. Deposition

God fastighetsmäklarsed 2007-03-26. Deposition God fastighetsmäklarsed 2007-03-26 Deposition 1. Innehåll 1. Innehåll... 2 2. Förord... 3 3. Allmänna förutsättningar... 4 3.1 Avtal om handpenning... 4 3.2 Depositionsavtalet... 4 4. Krav på deposition...

Läs mer

God fastighetsmäklarsed 2007-06-12. Uppsägning av uppdragsavtalet

God fastighetsmäklarsed 2007-06-12. Uppsägning av uppdragsavtalet God fastighetsmäklarsed 2007-06-12 Uppsägning av uppdragsavtalet 1. Innehåll 1. Innehåll... 2 2. Förord... 3 3. Allmänna förutsättningar... 4 3.1 Mäklarens rätt till provision... 4 3.2 Prövningen av mäklarens

Läs mer

Kvällens program. Dialog Forum 19:30 Ämnen som du vill att vi ska diskutera 19:45 Summering, avslut Göran Skoglund

Kvällens program. Dialog Forum 19:30 Ämnen som du vill att vi ska diskutera 19:45 Summering, avslut Göran Skoglund HETT FORUM INFORMATIONSMÖTE Filbornaverket 16 oktober, 2013 Kvällens program Hett Forum 18:00 Samling, instruktioner, förhållningsregler - Göran Skoglund 18:10 Välkomnar, omvärldsbevakning, Öresundskraft

Läs mer

Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD. Prima Travel Aktiebolag, Stora Åvägen 21, 434 36 ASKIM. marknadsföring av paketresor

Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD. Prima Travel Aktiebolag, Stora Åvägen 21, 434 36 ASKIM. marknadsföring av paketresor MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2008:6 2008-04-11 Dnr B 2/07 KÄRANDE Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD SVARANDE Prima Travel Aktiebolag, Stora Åvägen 21, 434 36 ASKIM SAKEN marknadsföring av paketresor

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2003:12 2003-04-28 Dnr B 6/02. Konsumentombudsmannen (KO), 118 87 STOCKHOLM

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2003:12 2003-04-28 Dnr B 6/02. Konsumentombudsmannen (KO), 118 87 STOCKHOLM MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2003:12 2003-04-28 Dnr B 6/02 SÖKANDE Konsumentombudsmannen (KO), 118 87 STOCKHOLM MOTPART Wasa Kredit AB, 556311-9204, Box 7233, 103 89 STOCKHOLM Ombud: advokaten Staffan Wilow,

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) ny uppföljning av uppgift om grunden för fordran

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) ny uppföljning av uppgift om grunden för fordran Datum Diarienr 2014-09-15 1358-2014 Sergel Kredittjänster AB Box 184 123 23 Farsta Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) ny uppföljning av uppgift om grunden för fordran Datainspektionens

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) ny uppföljning av uppgift om grunden för fordran

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) ny uppföljning av uppgift om grunden för fordran Datum Diarienr 2014-09-15 1360-2014 Transcom Credit Management Services AB 691 77 Karlskoga Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) ny uppföljning av uppgift om grunden för fordran Datainspektionens

Läs mer

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND

FASTIGHETSMARKNADENS REKLAMATIONSNÄMND BESLUT DEN 2 NOVEMBER 2017 DNR 42/17 SIDA 1 AV 6 Anmälare NN och YY Motpart Mäklaren Saken Nedsättning av provision BESLUT NN och YY har inte rätt till ersättning. YRKANDEN M.M. NN och YY har yrkat att

Läs mer

SÖKANDE Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD

SÖKANDE Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2008:3 2008-01-30 Dnr B 2/06 SÖKANDE Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD MOTPART Mobillån Sverige AB, Box 618, 101 32 STOCKHOLM Ombud: advokaten G. B., W. Advokatbyrå,

Läs mer

KONTRAKT FÖR MASKINTJÄNSTER

KONTRAKT FÖR MASKINTJÄNSTER KONTRAKT FÖR MASKINTJÄNSTER Säljare: Entreprenör nedan kallad entreprenör. Köpare: Ödeshögsbostäder AB, samtliga förvaltningar. nedan kallad kommunen. Nyttjanderätt: Kommunala bolag, äger rätt att utnyttja

Läs mer

RAMAVTAL PRISVILLKOR 2012

RAMAVTAL PRISVILLKOR 2012 RAMAVTAL PRISVILLKOR 2012 Genom Maria Aö på Svea Ekonomi kan ni som medlem i Hantverkarna teckna ett förmånligt avtal gällande finansiella och administrativa tjänster mm. Nedan ser ni vilka tjänster det

Läs mer

Reko fjärrvärme. Vår verksamhet 2014 MARK KRAFTVÄRME AB

Reko fjärrvärme. Vår verksamhet 2014 MARK KRAFTVÄRME AB Reko fjärrvärme Vår verksamhet 2014 MARK KRAFTVÄRME AB Reko fjärrvärme Vår verksamhet 2014 2 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning Låt oss berätta om vår verksamhet... 3 Vår verksamhet i korthet... 4 Vår

Läs mer

Överenskommelse mellan Konsumentverket och Energiföretagen Sverige om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument

Överenskommelse mellan Konsumentverket och Energiföretagen Sverige om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument Överenskommelse mellan Konsumentverket och Energiföretagen Sverige om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument Del 1 Relevant lagstiftning A. Inledning Med uppsökande försäljning av el

Läs mer

Konsumenterna och rätten

Konsumenterna och rätten Lena Olsen Juridik och förvaltningspolitik i socialt arbete Konsumenterna och rätten 1. Varför konsumentskydd? Läs NJA 1968 s. 303 2. Framväxten av konsumentskyddsregleringen Sverige 1995 EU - förordningar,

Läs mer

Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) uppgift om grunden för tele-, TV- och Internetfordringar

Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) uppgift om grunden för tele-, TV- och Internetfordringar Datum Diarienr 2010-11-23 1402-2010 Lindorff Sverige AB Box 47297 100 74 Stockholm Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) uppgift om grunden för tele-, TV- och Internetfordringar Datainspektionens beslut

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 14 december 2018 T 4684-17 PARTER Klagande 1. Frånvarande minoritetsaktieägare i VLT AB (publ), 556032-9467 Adress hos den gode mannen

Läs mer

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare När du som konsument köper en bil från en bilhandlare Denna information innehåller de viktigaste regler som gäller för dig som konsument när du köper en bil från en bilhandlare. Den lag som reglerar köpet

Läs mer

Förbuds- och informationsföreläggande

Förbuds- och informationsföreläggande Konsument verket KO Föreläggande FF 2015:8 -/*> IF 2015:5 - zoo Datum 2OI5-II-26 Dnr 2OI5/H7I Processrådet Carolina Andersson KO-sekretariatet Lundstedt Fond & Finans AB Grynbodgatan 4 A 211 33 Malmö Förbuds-

Läs mer

e Energimarknadsinspektionen Swedish Energy Markets lnspectorate Datum Diarienr

e Energimarknadsinspektionen Swedish Energy Markets lnspectorate Datum Diarienr me Swedish Energy Markets lnspectorate Datum Diarienr 1(5) Förvaltningsrätten i Linköping Ansökan om utdömande av vite Sökande Energimarknadsinspektionen Box 155 631 03 Eskilstuna Motpart Stockholms Elbolag

Läs mer

Prislista Gäller privatkunder från 1 januari 2019.

Prislista Gäller privatkunder från 1 januari 2019. Prislista 2019 Gäller privatkunder från 1 januari 2019. fev.se/priser2019 Elhandel För att du ska hitta ett elhandelsav tal som passar just dig har vi tre olika av talsformer: Fast pris, Rörligt pris och

Läs mer

Prislista Gäller privatkunder från 1 januari 2018.

Prislista Gäller privatkunder från 1 januari 2018. Prislista 2018 Gäller privatkunder från 1 januari 2018. fev.se/priser2018 Elhandel För att du ska hitta ett elhandelsav tal som passar just dig har vi tre olika av talsformer: Fast pris, Rörligt pris och

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 14 juni 2006 Ö 4983-04 KLAGANDE Affärsverket svenska kraftnät, 202100-4284 Box 526 162 15 Vällingby Ombud: Advokat MN och jur. kand.

Läs mer

KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM Avdelning Meddelad i Stockholm DOM. KLAGANDE Unionens Arbetslöshetskassa Box Stockholm

KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM Avdelning Meddelad i Stockholm DOM. KLAGANDE Unionens Arbetslöshetskassa Box Stockholm DOM KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM Avdelning 04 2015-06-02 Meddelad i Stockholm Mål nr 6876-14 1 KLAGANDE Unionens Arbetslöshetskassa Box 701 101 33 Stockholm MOTPART Ombud: Advokat Box 1215 751 42 Uppsala ÖVERKLAGAT

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 16 december 2013 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Zound Industries International AB, 556757-4610 Torsgatan 2 111 23 Stockholm

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012:1 2012-01-17 Dnr C 12/11

MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012:1 2012-01-17 Dnr C 12/11 MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012:1 2012-01-17 Dnr C 12/11 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms tingsrätts dom 2011-03-09 i mål nr T 3930-10, se bilaga (ej bilagd här) KLAGANDE BrilliantSmile Nordic AB, Styrgången

Läs mer

PROTOKOLL 2014-07-15 Mål nr B 6/14 Aktbilaga 81. Per Carlson, ordförande, Karin Lindell, Lennart Göransson och Anders Stenlund

PROTOKOLL 2014-07-15 Mål nr B 6/14 Aktbilaga 81. Per Carlson, ordförande, Karin Lindell, Lennart Göransson och Anders Stenlund MARKNADSDOMSTOLEN PROTOKOLL Mål nr B 6/14 Aktbilaga 81 MARKNADSDOMSTOLEN Per Carlson, ordförande, Karin Lindell, Lennart Göransson och Anders Stenlund PROTOKOLLFÖRARE OCH FÖREDRAGANDE Föredraganden Caroline

Läs mer

Prisjämförelse mellan el märkt Bra Miljöval och dess icke-miljömärkta motsvarighet

Prisjämförelse mellan el märkt Bra Miljöval och dess icke-miljömärkta motsvarighet Prisjämförelse mellan el märkt Bra Miljöval och dess icke-miljömärkta motsvarighet Utförd av: Statistiska Centralbyrån Martin Kullendorff Marcus Widén Oktober 2004 STATISTISKA CENTRALBYRÅN 1(6) BRA MILJÖVAL

Läs mer

DOM 2013-09-25 Stockholm

DOM 2013-09-25 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Avdelning 6 060204 DOM 2013-09-25 Stockholm Mål nr M 11075-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Statens va-nämnds beslut 2012-11-30, BVa 85, i mål nr Va 448/12, se bilaga A KLAGANDE OCH MOTPART Stockholm

Läs mer

Föreläggande mot Skellefteå Kraft AB med anledning av bristfällig information till konsumenter

Föreläggande mot Skellefteå Kraft AB med anledning av bristfällig information till konsumenter BESLUT 1 (5) Skellefteå Kraft Kanalgatan 71 931 80 Skellefteå Föreläggande mot Skellefteå Kraft AB med anledning av bristfällig information till konsumenter Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) förelägger

Läs mer

Har du varit i kontakt med kommunal konsumentvägledning?

Har du varit i kontakt med kommunal konsumentvägledning? Allmänna reklamationsnämnden Box 174 101 23 Stockholm E-post: arn@arn.se www.arn.se 1 (10) * = Det här fältet måste du fylla i. Anmälare Förnamn * Efternamn * Postadress (Om du bor i ett annat land än

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 12 juni 2009 T 2597-08 KLAGANDE OCH MOTPART Länsförsäkringar Norrbotten, 597000-3884 Box 937 971 28 Luleå Ombud: U.L. KLAGANDE OCH MOTPART

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 17 november 2016 T 3638-15 KLAGANDE Skatteverket Ombud: MZ Rättsavdelningen 171 94 Solna MOTPART Gölab Handels AB i likvidation, 556672-8282

Läs mer

Nordic Media Sweden Aktiebolag, Stora Fiskaregatan 9 H, 222 24 Lund Ombud: jur.kand. H-O. M., Juristfirman H-O. M., Klostergatan 1, 222 22 Lund

Nordic Media Sweden Aktiebolag, Stora Fiskaregatan 9 H, 222 24 Lund Ombud: jur.kand. H-O. M., Juristfirman H-O. M., Klostergatan 1, 222 22 Lund MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2011:3 2008: Datum 2011-02-09 Dnr C 6/09 KÄRANDE Swemedia AB, Carl Gustafs väg 46, 214 21 Malmö Ombud: advokaten E. T., Advokatbyrån S. & Co AB, Anna Lindhs plats 4, 211 19 Malmö

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 5 februari 2008 T 3305-05 KLAGANDE MS Ombud: Advokat SF och jur.kand. MS MOTPART Bostadsrättsföreningen Sjökadetten, 716000-0803 c/o Bengt

Läs mer

Föreläggande avseende fakturaavgift och uppläggningsavgift vid byte av elhandlare

Föreläggande avseende fakturaavgift och uppläggningsavgift vid byte av elhandlare Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(4) le Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr Storuman Energi AB 923 24 Storuman Föreläggande avseende fakturaavgift och uppläggningsavgift vid byte av elhandlare

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2013:2 2013-02-05 Mål nr B 6/11

MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2013:2 2013-02-05 Mål nr B 6/11 MARKNADSDOMSTOLEN DOM 2013:2 2013-02-05 Mål nr B 6/11 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms tingsrätts, avd. 5, dom den 6 oktober 2011 i mål T 9184-10, se bilaga (ej bilagd här) KLAGANDE OCH MOTPART Konsumentombudsmannen

Läs mer

Mellan nedanstående parter, Köparen och Leverantören, har följande avtal träffats. Köparen

Mellan nedanstående parter, Köparen och Leverantören, har följande avtal träffats. Köparen Parter Mellan nedanstående parter, Köparen och Leverantören, har följande avtal träffats. Köparen Box 5204 402 24 Göteborg Org.nr. 222000-0752 Leverantören NAMN POSTADRESS POSTNUMMER OCH POSTORT Org.nr.

Läs mer

DOM Meddelad i Karlstad. MOTPART Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Karlstad

DOM Meddelad i Karlstad. MOTPART Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Karlstad FÖRVALTNINGSRATTEN 2013-07-17 Meddelad i Karlstad Mål nr Sida 1 (6) SÖKANDE Konkurrensverket 103 85 Stockholm MOTPART Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) 651 81 Karlstad KONKURRENSVERKET

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 15 mars 2019 Ö 1537-18 PARTER Klagande MK Ombud: Advokat ME Motpart TB Ombud: Jur.kand. FH-W SAKEN Tillstånd till prövning i hovrätt

Läs mer

Konsumentverket och Sweboat- Båtbranschens Riksförbund har träffat följande överenskommelse:

Konsumentverket och Sweboat- Båtbranschens Riksförbund har träffat följande överenskommelse: Konsument verket KO PROTOKOLL Datum Dn r 2012-12-07 2011/103 : 3 80 Protokoll fört efter förhandlingar mellan Konsumentverket och Sweboat - Båtbranschens Riksförbund angående överenskommelsen 2012/16 om

Läs mer

Konsumentens rättigheter enligt 11 kap. ellagen. 11 kap. Särskilda bestämmelser om överföring och leverans av el till konsumenter

Konsumentens rättigheter enligt 11 kap. ellagen. 11 kap. Särskilda bestämmelser om överföring och leverans av el till konsumenter Konsumentens rättigheter enligt 11 kap. ellagen 11 kap. Särskilda bestämmelser om överföring och leverans av el till konsumenter Inledande bestämmelser 1 Detta kapitel gäller överföring och leverans av

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 7 mars 2014 T 2247-12 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna Ombud: Verksjuristerna Nils-Bertil Morgell och Micael Zingmark Skatteverket Rättsavdelningen

Läs mer

Erbjudande till dig som mikroproducent!

Erbjudande till dig som mikroproducent! Erbjudande till dig som mikroproducent! Vårt klimat och miljön omkring oss är lika viktig för oss alla! Från och med den 1 december 2015 börjar vi köpa elcertifikat samt ursprungsgarantier från mikroproducenter.

Läs mer

e Energimarknadsinspektionen BESLUT 1 (5) Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Dnr 2014-03-24 2013-103189

e Energimarknadsinspektionen BESLUT 1 (5) Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Dnr 2014-03-24 2013-103189 em e Energimarknadsinspektionen BESLUT 1 (5) Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Dnr Telinet Energi AB Mäster Samuelsgatan 42 5 TR 111 57 Stockholm Föreläggande mot Telinet Energi AB med anledning

Läs mer

Information till kund om förmedlaren (del 1) Förmedlarföretag, namn och org.nr.

Information till kund om förmedlaren (del 1) Förmedlarföretag, namn och org.nr. Uppgifter om förmedlare Information till kund om förmedlaren (del 1) Förmedlarföretag, namn och org.nr. Försäkringsförmedlare - efternamn, förnamn Försäkringsförmedlarassistent - efternamn, förnamn Besöksadress

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling KKV1040, v1.3, 2012-09-20 ANSÖKAN 2013-01-23 Dnr 54/2013 1 (6) Förvaltningsrätten i Karlstad Box 568 651 12 Karlstad Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS FÖRELÄGGANDE DATUM VÅR REFERENS 7 juni 2006 05-11843/23 ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS Alev Yeter Avdelningen för marknadsfrågor Tillsyn konsumentfrågor 08-6785691

Läs mer

Beslut ; (I) och (II) JL begärde att få frånträda avtalet om fiberanslutning utan kostnad för honom.

Beslut ; (I) och (II) JL begärde att få frånträda avtalet om fiberanslutning utan kostnad för honom. 2018-14272 2019-05-27 036 Avtal om fiberanslutning med 24 månaders leveranstid har inte ansetts oskäligt enligt 36 avtalslagen. I ärende där företaget bevisat att det utfört en avsevärd del av det avtalade

Läs mer