Kartläggning av IT på skolor i Nacka

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kartläggning av IT på skolor i Nacka"

Transkript

1 (13) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2012/ Utbildningsnämnden Kartläggning av IT på skolor i Nacka Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. 2. Utbildningsnämnden Uppdrar åt kultur- och utbildningsenheten att överväga hur datortillgången kan tydliggöras i Utbildningsnämndens information till föräldrar, t ex i Jämföraren. Sammanfattning Hälften av grundskolorna i Nacka har hösten 2013 en-till-en lösningar i alla eller några årskurser, dvs en lösning som innebär att varje elev har en dator/läsplatta. På drygt hälften av gymnasieskolorna har varje elev en egen dator. Kundundersökningen visar att 51 procent av eleverna i åk 5, 80 procent i åk 8 och 68 procent av eleverna i gymnasiet använder dator dagligen i skolan i januari Drygt 80 procent av lärarna stöder eleverna i användningen av modern teknik. Det har skett en viss ökning av användning och tillgång till datorer över tid jämfört med 2011, men det finns fortfarande tydliga skillnader i tillgången och användning av datorer mellan skolor. Andelen elever som använder dator dagligen varierar exempelvis mellan 0 och 100 procent mellan skolorna. Många grundskolerektorer i Nacka ser fortfarande datortillgång och datanätverk som en stor utmaning, men gymnasieskolorna gör det i mindre grad. Det är positivt att rektorerna i lägre grad än tidigare ser svårigheter med att få med lärare i arbetet. Fortfarande menar dock en majoritet att effekterna av datoranvändningen när det gäller arbetssätt varierar mellan lärarna, och mer än var femte rektor svarar att lärarna inte får den kompetensutveckling de behöver inom detta område. POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, Nacka Stadshuset, Granitvägen info@nacka.se

2 2 (13) Ärendet Elevers tillgång till datorer och andra IT-verktyg och rektorers syn på användningen har kartlagts genom en enkät till rektorerna i Nacka hösten En liknande uppföljning genomfördes hösten 2011 och Alla skolor har svarat i 2013 års enkätundersökning, dvs 35 grundskolor och 9 gymnasieskolor. Resultat visas också från kundundersökningen, där elever svarar på om de använder dator varje dag i skolan samt från självvärdering, där pedagoger svarar på en fråga om IT. Begrepp 1 IT är en förkortning för informationsteknik. Informationsteknik behöver i sig inte vara digital, men begreppet började användas då utvecklingen av digital teknik gav helt nya möjligheter att hantera, modifiera, lagra och sprida information. Allt mer används i stället begreppet IKT, informations- och kommunikationsteknik, vilket understryker de kommunikativa aspekterna som blivit alltmer betydande i takt med utbyggnaden och utvecklingen av Internet. När man talar om IT i skolsammanhang används ibland begrepp som IT-/IKT-verktyg, IT-/IKT-resurser, digitala verktyg eller digitala lärresurser. Begreppet digitala lärresurser används ibland som en samlingsbeteckning för IT-baserade läromedel. Digital kompetens kan ses som tillgång till ett brett spann av praktiker och kulturella resurser som individen är kapabel att applicera på digitala verktyg. En viktig komponent i detta är också att förstå hur och när digital teknik bäst kan komma till användning som stöd i dessa processer. Det handlar om förmåga att kommunicera och representera kunskap i olika kontexter och för olika mottagare. Elevers och pedagogers svar om IT I kundundersökningen i Nackas skolor finns fr o m 2011 ett påstående om datoranvändning nämligen Jag använder dator varje dag i skolan. 1

3 3 (13) Figur 1: Elevers svar på påståendet Jag använder dator varje dag i skolan, skolor i Nacka (avser januari) Datoranvändningen ökade något mellan januari 2011 och januari 2012, men mellan 2012 och 2013 är resultaten i princip oförändrade i grundskolan. Gymnasieskolans enkät har fr o m 2013 en femgradig skala, vilket försvårare jämförelser över tid, men vi kan konstatera att andelen som svarar att påståendet inte alls stämmer minskat något Högst andel elever som använder dator dagligen i skolan är det i åk 8. Svaren varierar en hel del mellan skolorna. Högst andel som använder dator dagligen i skolan har i åk 5 Igelboda, Neglinge och Saltsjö-Duvnäs skola, i åk 8 Internationella Engelska skolan, Björknässkolan samt Myrsjöskolan samt i gymnasiets åk 2 YBC, Nacka Enskilda och Designgymnasiet. På de nämnda skolorna svarar nästan alla att påståendet stämmer mycket eller ganska bra. Men det finns också skolor där få eller inga elever använder dator dagligen i skolan 2. Det gäller Idunskolan (åk 5), Backeboskolan (åk 5), Jarlabergs skola (åk 5), Futuraskolan Lännbo (åk 5), Stavsborgsskolan (åk 8) och Maestroskolan (åk 5) samt gymnasieskolan Nacka Praktiska. Elever i åk 5 på kommunala skolor använder i högre grad dator dagligen än elever på fristående skolor. I åk 8 år förhållandet det motsatta elever på fristående skolor använder dator i något högre grad. I gymnasiet är också andelen något högre grad på fristående skolor än kommunala. 2 Andelen som instämmer i att de använder dator dagligen i skolan varierar för dessa skolor mellan 0 och 23 procent.

4 4 (13) Pojkar svarar i högre grad än flickor att de använder dator dagligen i skolan. Skillnaden är 4-5 procentenheter i åk 5 och 8. I gymnasieskolan är det fler män än kvinnor som instämmer helt (5), men andelen som svarar 4 eller 5 är lika för båda könen. Pedagoger besvarade i januari 2013 en självärdering om sitt arbete. Där fanns ett påstående om de stöder barn/elever i användning i modern teknik, som är det begrepp som används i läroplanen. Över 80 procent av pedagogerna instämmer i grundskola och förskola, något lägre för fritidshem. Även här finns dock skillnader mellan skolor. På tre grundskolor instämmer 100 procent av lärarna, men på två grundskolor är andelen under 50 procent. Figur 2: Pedagogers svar på påståendet Jag stödjer barn/eleverna i att använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande, skolor i Nacka (avser januari 2013) Grundskoleelevers tillgång till IT Enkätundersökningen till rektorer visar att elever ges tillgång till datorer på alla 35 grundskolor i Nacka, men hur tillgången ser ut varierar mellan skolorna (se resultat per skola i bilaga). På fyra grundskolor har varje elev tillgång till en egen bärbar dator eller läsplatta i skolan i oktober Det är Björknässkolan, Eklidens skola, Montessoriskolan Castello samt Snitz Resursskola. På ytterligare 14 grundskolor har varje elev i en eller flera årskurser på skolan försetts med en egen dator/läsplatta. Hälften - 18 av de 35 skolorna - har alltså en-till-en lösningar i alla eller några årskurser, dvs en lösning som innebär att varje elev har en dator/läsplatta. Det är två fler skolor än 2011 och En till en-lösningarna är vanligare för elever i åk 7-9. Av de 16 skolorna med elever i dessa årskurser har 12 sådana lösningar. Flertalet stora skolor har sådana lösningar för dessa årskurser.

5 5 (13) Tabell 1: Antal grundskolor som har en-till-en-lösningar (endast skolor som finns 2013) Alla skolor Elever i åk 7-9 Antal skolor där alla elever har dator/läsplatta elever i viss åk har dator/ läsplatta Antal skolor (2013) Den vanligaste lösningen på skolorna är att elever får låna bärbara datorer i vissa delar av undervisningen, och detta har blivit vanligare sedan Det är också vanligt att det finns enstaka stationära datorer utplacerade i undervisningssalar eller arbetsrum. Datorer i datorsalar är alltmer ovanligt. Läsplattor har blivit vanligare sedan 2011, främst i de lägre årskurserna. Figur 3: Grundskolor, enkätundersökning till rektorer i oktober Hur ser elevernas tillgång till datorer och läsplattor ut på skolan? 0% 20% 40% 60% 80% 100% Eleverna har "egna" bärbara datorer (genom skolan) 9% 73% 17% Eleverna lånar bärbara datorer i vissa delar av undervsningen (t 49% 40% 11% Datorer i datorsalar 3% 9% 89% Enstaka datorer utplacerade i undervisningssalar/arbetsrum 20% 34% 46% Eleverna har "egna" läsplattor (genom skolan) 3% 49% 49% Eleverna lånar läsplattor i vissa delar av undervisningen (t ex 34% 43% 23% Annat sätt, beskriv 26% 14% 60% Ja, alla elever En del elever Nej, inga elever Det förekommer att elever använder egna datorer i skolan. Nio procent av skolorna svarar att det är vanligt, och ytterligare 31 procent att det förekommer. Gymnasieelevers tillgång till IT På fem av de nio gymnasieskolorna har varje elev en egen dator (se resultat per skola i bilaga). Det är Designgymnasiet, Mediagymnasiet, Nacka Enskilda gymnasium, Vittragymnasiet och YBC. På ytterligare två skolor de två enheterna på Nacka gymnasium har elever på vissa program egna datorer.

6 6 (13) Att varje elev har tillgång till en dator genom skolan har blivit vanligare jämfört med Två gymnasieskolor, Nacka Praktiska och Rytmus, har 2013 inte sådana lösningar utan elever där lånar datorer i vissa moment i undervisningen eller använder datorsalar. Läsplattor är ovanliga på gymnasieskolorna, men två skolor svarar i år att elever har tillgång till sådana. Tabell 2: Antal gymnasieskolor som har en-till-en-lösningar (endast skolor som finns 2013) Alla skolor Antal skolor där alla elever har dator/ läsplatta elever i viss åk/pgm har dator/ läsplatta Antal skolor (2013) 7* 9 9 * svar saknas från två skolor Figur 4 Gymnasieskolor, enkätundersökning till rektorer i oktober 2013 På två skolor är det vanligt att elever tar med egna datorer till skolan. På den ena av dessa skolor har alla elever en dator genom skolan, på den andra skolan har eleverna inte det. På ytterligare sex skolor svarar rektor att det förekommer att elever tar med egna datorer. Användningsområden Användningsområdena är i hög grad desamma som föregående år. Andelen grundskolor som använder datorer för att göra prov har ökat något, medan användningen för sociala medier och spel minskat.

7 7 (13) Tabell 3: Vad använder eleverna datorer till i undervisningen på din skola? Enkätundersökning till rektorer i oktober 2013 Andel grundskolor Andel gymnasieskolor Presentationer och redovisning av skolarbeten 100% 100% Söka information 100% 100% Stöd för elever i behov av särskilt stöd 97% 100% Läs- och skrivinlärning 94% 89% Särskilda program med undervisningssyfte 94% 89% Arbete med olika uttrycksformer som bildhantering, musik- och filmredigering 91% 78% Samarbete, t ex wikis, projektytor 54% 89% Se på TV-program eller film 71% 67% Sociala medier, bloggar, facebook etc 40% 78% Eleverna gör prov på datorn 40% 67% Spel, installerade eller on-line 40% 33% De ämnen där datorer oftast används är SO-ämnen, svenska och språk. Användningen i matematik är liten i gymnasieskolan. Tabell 4: I vilka ämnen används ofta datorer i undervisningen? Enkätundersökning till rektorer i oktober 2013 Andel grundskolor Andel gymnasieskolor SO-ämnen 100% 89% Svenska 100% 89% Engelska, moderna språk, modersmål 88% 89% NO-ämnen 85% 56% Bild, Slöjd, Hem- och konsumentkunskap, Musik 76% 44% Matematik 82% 22% Andra ämnen 44% Idrott 26% 22% Goda exempel från skolorna Rektorerna fick frågan om de hade goda exempel på användning av datorer och andra ITverktyg som andra kan lära av. Flera grundskolerektorer nämner användningen av elever i behov av särskilt stöd, bl a för läs- och skrivinlärning och matematik. Barn i behov av stöd har stort stöd av lärplatta eller dator, skriver rektor på Sigfridsborgsskolan. Särskolans elever har stor glädje av digitala lärverktyg i undervisningen, skriver Sickla skola. Flera grundskolor skriver att de har goda exempel från att arbeta med bloggar och att göra film. Några exempel på lyckad användning:

8 8 (13) Några klasser har sin egen blogg vilket främjat språkinlärningen. (Stavsborgsskolan) Vi har jobbat med QR koder, kul sätt att lära sig programmera enkelt och har använts bl.a vid orientering. (Johannes Petri) Några lärare arbetar med "flipped classroom" 3 för att stödja eleverna kring läxläsning (Sickla skola) Snabb återkoppling, snabb temperaturmätare/utvärdering, (Neglinge skola) I gymnasieskolan lyfter YBC användningen av Google apps för education som något positivt. Nacka praktiska skriver att de har positiva erfarenheter av att använda datorer för "flipped classroom",. När det gäller sådant som inte fungerat som tänkt från början tar flera grundskolerektorer upp bristande teknik, t ex långsam uppkoppling till nätverk. Allt hänger på nätverket! Om nätverket går ner eller överbelastas funkar inget, skriver en rektor. En rektor tar upp svårigheten att gå över till digitala läromedel: Vi använder fortfarande en hel del traditionella läromedel och upplever att vårdnadshavarna tycker att det är väldigt abstrakt att sätta samma digitala läromedel för t.ex. ett arbetsområde. Vi vill gärna ha en fysisk bok. Här skulle vi vilja nå längre än vad vi har gjort. Vad leder användningen till? Hur påverkar då den ökade tillgången till IT arbetssätt och elevernas resultat? Nackarektorernas svar tyder på att påverkan på arbetssätt är stor på en del skolor, men på många de flesta skolor varierar fortfarande påverkan mellan lärarna. Figur 5: Skolors svar i oktober Hur bedömer du att tillgången till datorer och andra IT-verktyg i klassrummen hittills påverkat arbetssätten i undervisningen på skolan jämfört med tidigare? Andel skolor 0% 20% 40% 60% 80% Stor påverkan hos samtliga lärare på skolan 29% 22% Stor påverkan för en del lärare, men mindre för andra 54% 67% Inte så stor påverkan ännu Vet ej Grundskolor 14% 11% 3% Gymnasieskolor 3 Flipped classroom innebär att eleven tittar på en webbaserade genomgång som hemläxa före lektionen.

9 9 (13) Utmaningar inför framtiden Många rektorer anger att de största svårigheterna och utmaningarna ligger i brister i drift och uppkoppling liksom tillgången på datorer. Det gäller särskilt grundskolor. Andelen rektorer som anger bristande datorkunnande hos lärare har minskat något jämfört med tidigare, men en fjärdedel av grundskolorna ser fortfarande detta som ett problem. Klart färre än tidigare bedömer att det är svårt att få med lärare i arbetet. Gymnasierektorerna ser mindre problem med tekniken och tillgången än grundskolans rektorer och fler än tidigare ser inga stora utmaningar alls av gymnasierektorerna. Under rubriken annat nämner flera ekonomin. Annats som nämns är svårigheten att göra bra upphandlingar, fördelning av ansvar för lånade datorer mellan skolan och vårdnadshavaren, och svårigheten att förena datoranvändandet med kursplanernas innehåll. Figur 6: Skolors svar i oktober 2013 Rektorerna fick också ta ställning till om i vilken utsträckning lärarna på deras skola får den kompetensutveckling inom IT som de behöver i sin roll som lärare. 29 procent av grundskolornas och 22 procent av gymnasieskolornas rektorer svarar att lärare får det i ganska låg utsträckning, vilket är oroande höga andelar. Skolorna använder olika sätt för att kompetensutveckla lärarna när det gäller användning av IT som pedagogiskt verktyg. Detta är ett vanligt tema på gemensam fortbildning, visar svaren, och det är också vanligt att lärare gått externa kurser eller deltagit i seminarier och liknande. På två av tre grundskolor har en utbildare handlett lärarna på skolan, men det är

10 10 (13) mindre vanligt på gymnasieskolorna. På många skolor finns regelbundna träffar för att dela erfarenheter med varandra. Figur 7: Skolors svar i oktober 2013 Kultur- och utbildningsenhetens kommentar Enkätundersökningen till skolorna visar att elevernas tillgång till IT-verktyg varierar mellan skolorna. Hälften av grundskolorna i Nacka har en-till-en lösningar i alla eller några årskurser, dvs en lösning som innebär att varje elev har en dator/läsplatta. En till enlösningar är vanligare för elever i åk 7-9, där tre av fyra skolor har sådana lösningar, varav flertalet stora skolor. På drygt hälften av gymnasieskolorna har varje elev en egen dator. På Nacka gymnasium har elever på vissa program egna datorer. Kundundersökningen visar att 51 procent av eleverna i åk 5, 80 procent i åk 8 och 68 procent av eleverna i gymnasiet använder dator dagligen i skolan i januari Drygt 80 procent av lärarna i grundskolan svarar att de stöder eleverna i användningen av modern teknik. Det har skett en viss ökning av användning och tillgång till datorer över tid jämfört med 2011, men det finns fortfarande tydliga skillnader i tillgången och användning av datorer mellan skolor. Till exempel varierar andelen elever som använder dator dagligen mellan 0 och 100 procent mellan skolorna. Att inte tillgången ökat mer kan sannolikt förklaras av att många skolor haft ekonomiska svårigheter, och då inte bedömt att de kunna prioritera datorer.

11 11 (13) I en lägesrapport om IT i skolan till SKL, Sveriges kommuner och landsting, skriver Jan Hylén att den svenska skolan i ett europeiskt perspektiv är välutrustad både ifråga om datorer, projektorer och uppkopplingshastighet, men konstaterar att användningsgraden av lärare och elever trots detta inte är nämnvärt högre än genomsnittet inom EU. I lägesrapporten konstateras också att användningsformerna inte har förändrats nämnvärt under de senaste åren, utan främst är att söka information, skriva och göra presentationer, och att användningen är högst i svenska och samhällskunskap och lägst i matematik. Dessa mönster tycks enligt de undersökningar som redovisats här också gälla i Nacka. Många grundskolerektorer i Nacka ser fortfarande datortillgång och datanätverk som en stor utmaning, men gymnasieskolorna gör det i mindre grad. Det är positivt att rektorerna i lägre grad än tidigare ser svårigheter med att få med lärare i arbetet. Fortfarande menar dock en majoritet att effekterna av datoranvändningen när det gäller arbetssätt varierar mellan lärarna, och mer än var femte rektor svarar att lärarna inte får den kompetensutveckling de behöver inom detta område. Kundundersökningen kommer också 2014 att innehålla frågor om elevers datoranvändning, och då inkluderas även användning av läsplattor, som blivit allt vanligare framförallt för yngre elever. Även självvärderingen 2014 kommer att innehålla frågan om lärares stöd till elevers datoranvändning. Under våren 2014 kommer slutrapporten från Unos Uno, ett forskningsprojekt som genomförs av tio kommuner, däribland Nacka, och Pysslingen Skolor och Förskolor AB tillsammans med Örebro Universitet. Syftet är att studera och analysera effekterna och resultaten av genomförande av en dator en elev ur olika perspektiv. Carina Legerius Utvärderingsexpert Kultur- och utbildningsenheten Bilaga: Elevers tillgång till datorer per skola

12 12 (13) Bilaga Tabell 5: Tillgång till datorer på grundskolor i oktober 2013 Enhetsnamn Varje elev har en dator Varje elev i viss åk har dator Vissa elever har dator Elever lånar bärbara datorer i vissa delar av undervisningen Datorer i datorsalar Enstaka datorer Vissa utplacerade i elever har undervisningssalar/arbets-rum läsplattor Elever lånar läsplattor i vissa delar av undervisningen Backeboskolan Ja (åk 6) Ja Ja Ja Ja Björknässkolan Ja Boo Gårds skola Ja Ja Ja Ja Borgvallaskolan Ja Ja Ja Da Vinciskolan Ja (åk 5) Ja Ja Ja (åk 1-3) Eklidens skola Ja (åk 8-9) Ja (åk 7) Ektorps skola Ja (åk 6) Ja Ja Ja Fisksätraskolan Ja (åk 4-6) Ja Futuraskolan AB Lännbo Ja Ja Idunskolan Ja Ja Ja Igelboda skola Ja (åk 6) Ja Ja Ja (åk 5) Internationella Engelska Skolan Ja (åk 8-9) Ja Ja Jarlabergs skola Ja Ja Ja Johannes Petriskolan Ja (åk 7-9) Ja Ja Ja (åk 6) Järla skola Ja Ja Ja Kunskapsskolan i Nacka Ja Ja Ja Ja Kunskapsskolan Saltsjöbaden Ja Ja Ja Ja Lännersta skola Ja Ja Maestroskolan Ja Ja Ja Montessoriskolan Castello Ja Myrsjöskolan Ja (åk 6-9) Ja Ja (åk 4-5) Nacka strands skola Ja Ja Ja Neglinge skola Ja (åk 4-5) Ja Orminge skola Ja Ja Ja Ja Saltsjöbadens samskola Ja (åk 4-9) Ja Saltsjö-Duvnäs skola Ja (åk 4-6) Ja Ja Sickla skola Ja (åk 5-6) Ja Ja Sigfridsborgs skola Ja Ja Ja Skuru skola Ja (åk 6-9) Ja Ja Snitz Resursskola Ja Ja (åk 3) Stavsborgsskolan Ja (åk 3,4 5,7) Ja Ja Ja Ja Sågtorpsskolan Ja Vilans skola Ja Ja Vittra i Saltsjö-Boo Ja (åk 4-9) Ja Ja Älta skola Ja Ja

13 13 (13) Tabell 6: Tillgång till datorer på gymnasieskolor i oktober 2013 Varje elev har en dator Varje elev i viss åk eller program har dator Vissa elever har dator Elever lånar bärbara datorer i vissa delar av undervisningen Datorer i datorsalar Enstaka datorer utplacerade i undervisningssalar/ arbetsrum Tillgång till läsplattor Designgymnasiet Ja Mediagymnasiet Ja Ja Ja Nacka Enskilda gymnasium Ja Nacka gymnasium Natur Ja (en del pgm) Ja Ja Ja Ja Nacka gymnasium Samhälle Ja (en del pgm) Ja Ja Nacka Praktiska gymnasium Ja Ja Rytmus, Musikergymnasiet Ja Ja Ja Ja Vittragymnasiet Sickla Ja Ja Young Business Creatives Ja Ja

Kartläggning av IT på skolor i Nacka

Kartläggning av IT på skolor i Nacka 2011-11-26 1 (16) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2012/236-630 Utbildningsnämnden Kartläggning av IT på skolor i Nacka Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning

Läs mer

Statistik om lärare och personal i fritidshem hösten 2016

Statistik om lärare och personal i fritidshem hösten 2016 2017-05-08 (korr 2017-05-11) 1 (9) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2015/138-630 Utbildningsnämnden Statistik om lärare och personal i fritidshem hösten 2016 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen

Läs mer

Statistik om lärare och personal i fritidshem hösten 2017

Statistik om lärare och personal i fritidshem hösten 2017 2018-04-23 (korrigerad) 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/75 Utbildningsnämnden Statistik om lärare och personal i fritidshem hösten 2017 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till

Läs mer

Kartläggning av IT på förskolor och skolor i Nacka

Kartläggning av IT på förskolor och skolor i Nacka 2011-11-18 1 (17) TJÄNSTESKRIVELSE 2011-11-25 Dnr UBN 2011/166-610 Utbildningsnämnden Kartläggning av IT på förskolor och skolor i Nacka Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till

Läs mer

Statistik om lärare oktober 2015

Statistik om lärare oktober 2015 2016-04-04 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2015/138-630 Utbildningsnämnden Statistik om lärare oktober 2015 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. 2. Utbildningsnämnden

Läs mer

Statistik nyanlända elever april 2018

Statistik nyanlända elever april 2018 2018-04-12 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/79 Utbildningsnämnden Statistik nyanlända elever april 2018 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Utbildningsenheten

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2015/

TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2015/ 2016-06-03 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2015/139-630 Utbildningsnämnden Statistik Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Utbildningsenheten rapporterar

Läs mer

Statistik nyanlända mars 2016

Statistik nyanlända mars 2016 2016-04-05 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 20/139-630 Utbildningsnämnden Statistik mars 2016 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Utbildningsnämnden

Läs mer

Statistik nyanlända elever oktober och november 2016

Statistik nyanlända elever oktober och november 2016 2016-11-21 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2015/139-630 Utbildningsnämnden Statistik nyanlända elever oktober och november 2016 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2015/

TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2015/ 2016-05-03 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2015/139-630 utbildningsnämnden Statistik nyanlända Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Utbildningsenheten

Läs mer

Statistik nyanlända elever december 2016 och januari 2017

Statistik nyanlända elever december 2016 och januari 2017 2017-01-18 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2017/39 Utbildningsnämnden Statistik nyanlända elever december och januari 2017 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning

Läs mer

Statistik nyanlända elever september 2017

Statistik nyanlända elever september 2017 -09-12 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE UBN /39 Utbildningsnämnden Statistik nyanlända elever september Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Utbildningsenheten

Läs mer

Statistik nyanlända elever april

Statistik nyanlända elever april -05-04 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE UBN /39 Utbildningsnämnden Statistik nyanlända elever april Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Utbildningsenheten

Läs mer

Statistik nyanlända elever februari

Statistik nyanlända elever februari 2017-03-03 1 (9) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2017/39 Utbildningsnämnden Statistik nyanlända elever februari Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. 2. Utbildningsnämnden

Läs mer

Statistik över nyanlända november 2015

Statistik över nyanlända november 2015 2015-11-24 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2015/ Utbildningsnämnden Statistik över nyanlända november 2015 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Utbildningsnämnden

Läs mer

Statistik nyanlända elever december 2017

Statistik nyanlända elever december 2017 2018-01-18 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE UBN /39 Utbildningsnämnden Statistik nyanlända elever december Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Utbildningsenheten

Läs mer

Pedagogisk personal i skola och fritidshem 2018

Pedagogisk personal i skola och fritidshem 2018 2019-03-01 1 (14) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2019/101 Utbildningsnämnden Pedagogisk personal i skola och fritidshem 2018 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning

Läs mer

Kundundersökning 2012

Kundundersökning 2012 d 2012-06-07 Dnr UBN 2011/151-630 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (12) Utbildningsnämnden Kundundersökning 2012 Förslag till beslut Utbildningsnämnden Noterar informationen till protokollet. Ger Kultur- och utbildningsenheten

Läs mer

Resultatredovisning förskoleklass och grundskola våren 2016

Resultatredovisning förskoleklass och grundskola våren 2016 2016-09-03 1 (18) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2014/242-630 Utbildningsnämnden Resultatredovisning förskoleklass och grundskola våren 2016 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Resultatredovisning förskoleklass och grundskola våren 2017

Resultatredovisning förskoleklass och grundskola våren 2017 2017-09-11 1 (18) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2014/242-630 Utbildningsnämnden Resultatredovisning förskoleklass och grundskola våren 2017 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Resultatredovisning för förskoleklass och grundskola vårterminen 2014

Resultatredovisning för förskoleklass och grundskola vårterminen 2014 - 1 (26) 2014-09-10 TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2014/242-630 Utbildningsnämnden Resultatredovisning för förskoleklass och grundskola vårterminen 2014 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar informationen

Läs mer

Redovisning av elevresultat våren 2015, del 2

Redovisning av elevresultat våren 2015, del 2 2016-03-07 1 (14) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2014/242-630 Utbildningsnämnden Redovisning av elevresultat våren 2015, del 2 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning

Läs mer

Samband mellan elevers resultat i årskurs 3 och 6

Samband mellan elevers resultat i årskurs 3 och 6 2015-10-23 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2014/242-630 Utbildningsnämnden Samband mellan elevers resultat i årskurs 3 och 6 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Redovisning av elevresultat våren 2016 i grundskolan, del II

Redovisning av elevresultat våren 2016 i grundskolan, del II 2017-03-14 1 (11) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2014/242-630 Utbildningsnämnden Redovisning av elevresultat våren 2016 i grundskolan, del II Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

VISION OCH VÄRDERING ÖPPENHET OCH MÅNGFALD

VISION OCH VÄRDERING ÖPPENHET OCH MÅNGFALD VISION OCH VÄRDERING ÖPPENHET OCH MÅNGFALD Vi har förtroende och respekt för människors kunskap och egna förmåga samt för deras vilja att ta ansvar. AMBITION VI SKA VARA BÄST PÅ ATT VARA KOMMUN STYRPRINCIPER

Läs mer

Föräldrars och elevers syn på förskola och grundskola 2018

Föräldrars och elevers syn på förskola och grundskola 2018 2018-04-18 1 (16) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/76 Utbildningsnämnden Föräldrars och elevers syn på förskola och grundskola 2018 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Redovisning av besök på förskolor och skolor våren 2016

Redovisning av besök på förskolor och skolor våren 2016 2016-05-26 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2016/59-610 Utbildningsnämnden Redovisning av besök på förskolor och skolor våren 2016 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Skolvalet till hösten 2017 resultat från föräldraenkät samt skolvalsstatistik

Skolvalet till hösten 2017 resultat från föräldraenkät samt skolvalsstatistik 2017-05-09 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2017/101 Utbildningsnämnden Skolvalet till hösten 2017 resultat från föräldraenkät samt skolvalsstatistik Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen

Läs mer

Fördjupad resultatredovisning för grundskolans skolår 9 och gymnasieskolan 2013

Fördjupad resultatredovisning för grundskolans skolår 9 och gymnasieskolan 2013 2014-03-04 TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2012/183-610 1 (26) Utbildningsnämnden Fördjupad resultatredovisning för grundskolans skolår 9 och gymnasieskolan 2013 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen

Läs mer

Resultatredovisning förskoleklass och grundskola våren 2018, del 1

Resultatredovisning förskoleklass och grundskola våren 2018, del 1 2018-09-12 TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/144 1 (17) Utbildningsnämnden Resultatredovisning förskoleklass och grundskola våren 2018, del 1 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Undersökning till föräldrar som gjort skolval 2014

Undersökning till föräldrar som gjort skolval 2014 2014-05-05 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2014/127-631 Utbildningsnämnden Undersökning till föräldrar som gjort skolval 2014 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Fler mått för att analysera elevers resultat i grundskolan och gymnasieskolan

Fler mått för att analysera elevers resultat i grundskolan och gymnasieskolan 2019-02-08 1 (9) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/144 Utbildningsnämnden Fler mått för att analysera elevers resultat i grundskolan och gymnasieskolan Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen

Läs mer

Resultatredovisning för förskoleklass och grundskola vårterminen 2013

Resultatredovisning för förskoleklass och grundskola vårterminen 2013 1 (26) Dnr UBN 2012/183-610 TJÄNSTESKRIVELSE 2013-09-12 Utbildningsnämnden Resultatredovisning för förskoleklass och grundskola vårterminen 2013 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen

Läs mer

Resultatredovisning av elevresultat i grundskolan och gymnasieskolan våren 2017, del II

Resultatredovisning av elevresultat i grundskolan och gymnasieskolan våren 2017, del II 2018-03-05 1 (14) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2014/242-630 Utbildningsnämnden Resultatredovisning av elevresultat i grundskolan och gymnasieskolan våren 2017, del II Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar

Läs mer

Föräldrar och elever om förskola och skola 2016

Föräldrar och elever om förskola och skola 2016 2016-05-09 1 (18) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2015/83-630 Utbildningsnämnden Föräldrar och elever om förskola och skola 2016 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. 2.

Läs mer

Kundundersökning och självvärdering 2013

Kundundersökning och självvärdering 2013 1 () -06-0 TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 011/151-60 Utbildningsnämnden Kundundersökning och självvärdering Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet.. Utbildningsnämnden

Läs mer

Fonologisk screening resultat för förskoleklass och koppling till olika förskolor

Fonologisk screening resultat för förskoleklass och koppling till olika förskolor 2017-11-27 1 (12) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2017/187 Utbildningsnämnden Fonologisk screening resultat för förskoleklass och koppling till olika förskolor Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen

Läs mer

Tertialbokslut 2 för Förskola, fritid och skola

Tertialbokslut 2 för Förskola, fritid och skola 2013-09-13 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/156-040 Kommunstyrelsens verksamhetsutskott Tertialbokslut 2 för Förskola, fritid och skola Förslag till beslut Kommunstyrelsen verksamhetsutskott noterar tertialbokslut

Läs mer

Studie om rörelse i skolan

Studie om rörelse i skolan 2016-09-01 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2016/206 Utbildningsnämnden Studie om rörelse i skolan Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Undersökningen

Läs mer

Fördjupad resultatredovisning för grundskolan och gymnasieskolan 2014

Fördjupad resultatredovisning för grundskolan och gymnasieskolan 2014 2015-03-09 1 (32) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2014/242-630 Utbildningsnämnden Fördjupad resultatredovisning för grundskolan och gymnasieskolan 2014 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar informationen

Läs mer

Föräldrars och elevers syn på förskola och skola 2017

Föräldrars och elevers syn på förskola och skola 2017 2017-06-07 1 (15) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2017/119 Utbildningsnämnden Föräldrars och elevers syn på förskola och skola 2017 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Elevers kunskapsutveckling i grundskolan

Elevers kunskapsutveckling i grundskolan 2016-11-27 1 (10) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2014/242-630 Utbildningsnämnden Elevers kunskapsutveckling i grundskolan Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. 2. Utbildningsnämnden

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (26) UBN 2010/

Tjänsteskrivelse 1 (26) UBN 2010/ Tjänsteskrivelse 1 (26) 2010-09-10 UBN 2010/121-630 Utbildningsnämnden Resultatredovisning för förskoleklass, grundskola och gymnasieskola vårterminen 2010 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar

Läs mer

Utbildningsenheten menar att det i Nacka fungerar väl med obligatoriskt skolval. Nästa alla inbjudna till skolvalet gjorde ett aktivt skolval.

Utbildningsenheten menar att det i Nacka fungerar väl med obligatoriskt skolval. Nästa alla inbjudna till skolvalet gjorde ett aktivt skolval. 2018-04-16 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/81 Utbildningsnämnden Skolvalet 2018 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning I skolvalet till hösten 2018

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (7)

Tjänsteskrivelse 1 (7) Tjänsteskrivelse 1 (7) 2010-02-01 UBN 2010/20-630 Utbildningsnämnden Kundundersökning på öppna förskolor Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning En

Läs mer

Information om Skolinspektionens granskning av skolorna i Nacka

Information om Skolinspektionens granskning av skolorna i Nacka 2015-06-01 1 (6) 2015 Utbildningsnämnden Information om Skolinspektionens granskning av skolorna i Nacka Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet 2. Utbildningsnämnden

Läs mer

Uppföljning av kundundersökningen 2011

Uppföljning av kundundersökningen 2011 2012-03-07 1 (13) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2011/37-610 Utbildningsnämnden Uppföljning av kundundersökningen 2011 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning

Läs mer

Föräldrar, elever och pedagoger om förskola/skola 2015

Föräldrar, elever och pedagoger om förskola/skola 2015 2015-05-08 1 (24) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2015/83-630 Utbildningsnämnden Föräldrar, elever och pedagoger om förskola/skola 2015 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2014 /

TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2014 / 2015-05-08 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2014 /127-631 Utbildningsnämnden Skolval 2015 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Andelen föräldrar som

Läs mer

Utvärderingsplan för utbildningsnämnden 2019

Utvärderingsplan för utbildningsnämnden 2019 1 (10) 2019-02-08 TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2019/11 Utvärderingsplan för utbildningsnämnden 2019 Förslag till beslut Utbildningsnämnden antar utvärderingsplanen för 2019. Sammanfattning Utvärderingsplanen

Läs mer

Skolvalet till hösten 2016

Skolvalet till hösten 2016 2016-04-05 (Korrigerad 2016-04-12) 1 (9) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2016/109 Utbildningsnämnden Skolvalet till hösten 2016 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. 2.

Läs mer

Tertialbokslut 1 jan-apr 2014 för utbildningsnämnden

Tertialbokslut 1 jan-apr 2014 för utbildningsnämnden 2014-04-17 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2014/133-049 Utbildningsnämnden Tertialbokslut 1 jan-apr 2014 för utbildningsnämnden Förslag till beslut Utbildningsnämnden beslutar fastställa tertialbokslut

Läs mer

Förslag till yttrande över nyetablering av gymnasieskola vid Akademiska Gymnasieskolan Fisksätra, dnr :1040

Förslag till yttrande över nyetablering av gymnasieskola vid Akademiska Gymnasieskolan Fisksätra, dnr :1040 2017-05-05 TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2017/49 Utbildningsnämnden 1 (3) Förslag till yttrande över nyetablering av gymnasieskola vid Akademiska Gymnasieskolan Fisksätra, dnr 32-2017:1040 Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete på förskolor och skolor en lägesrapport

Systematiskt kvalitetsarbete på förskolor och skolor en lägesrapport 2013-01-15 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2013/18-630 Utbildningsnämnden Systematiskt kvalitetsarbete på förskolor och skolor en lägesrapport Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen

Läs mer

Uppföljning av förskolepersonalens utbildningsnivå

Uppföljning av förskolepersonalens utbildningsnivå 2011-09-05 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2010/121-630 Utbildningsnämnden Uppföljning av förskolepersonalens snivå Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet beslutar att

Läs mer

Fördjupad resultatredovisning för grundskolans skolår 9 och gymnasieskolan 2011

Fördjupad resultatredovisning för grundskolans skolår 9 och gymnasieskolan 2011 2012-02-24 justerad 2012-03-20 TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2011/117-610 1 (18) Utbildningsnämnden Fördjupad resultatredovisning för grundskolans skolår 9 och gymnasieskolan 2011 Förslag till beslut Nämnden noterar

Läs mer

Resultatredovisning grundskolan och gymnasieskolan våren 2018, del II

Resultatredovisning grundskolan och gymnasieskolan våren 2018, del II 2019-03-20 TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/144 1 (21) Utbildningsnämnden Resultatredovisning grundskolan och gymnasieskolan våren 2018, del II Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till

Läs mer

Ny statistik från Skolverket om ungdomars sysselsättning efter gymnasieskolan

Ny statistik från Skolverket om ungdomars sysselsättning efter gymnasieskolan 2014-10-23 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2014/242-630 Utbildningsnämnden Ny statistik från Skolverket om ungdomars sysselsättning efter gymnasieskolan Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen

Läs mer

Nyanlända elever i Nackas grundskolor 2015

Nyanlända elever i Nackas grundskolor 2015 2015-09-03 1 (13) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2015/139-630 Utbildningsnämnden Nyanlända elever i Nackas grundskolor 2015 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. 2. Utbildningsnämnden

Läs mer

Bilaga Utvärderingsplan för Utbildningsnämnden 2014

Bilaga Utvärderingsplan för Utbildningsnämnden 2014 2013-11-25 1 (6) Bilaga Utvärderingsplan för Utbildningsnämnden 2014 Utvärderingsplanen visar Utbildningsnämndens kvalitetssystem. Planen visar också när resultat från olika uppföljningar och utvärderingar

Läs mer

Fastställande av driftsbudget och ingående totalt kapital för intäktsfinansierade verksamheter år 2013

Fastställande av driftsbudget och ingående totalt kapital för intäktsfinansierade verksamheter år 2013 2013-06-11 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/682-040 Kommunstyrelsen Fastställande av driftsbudget och ingående totalt kapital för intäktsfinansierade verksamheter år 2013 Överföringsärendet 2013 Förslag

Läs mer

Rapport från satsningen En dator per elev i årskurs 7-8

Rapport från satsningen En dator per elev i årskurs 7-8 KROKOM2500, v1.0, 2012-02-29 RAPPORT ENKÄT 1 (10) Datum 6/5 2013 Barn och utbildningsnämnden Monica Andersson IT-pedagog 0640-16 377, monica.andersson@krokom.se Rapport från satsningen En dator per elev

Läs mer

Skolenkäten våren 2016

Skolenkäten våren 2016 Dnr 2015:7261 Skolenkäten våren 2016 Fördjupad analys om respekt mellan elever och lärare www.skolinspektionen.se Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besök: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080

Läs mer

Resultatredovisning för förskoleklass, grundskola och gymnasieskola vårterminen 2012

Resultatredovisning för förskoleklass, grundskola och gymnasieskola vårterminen 2012 2012-09-03 Dnr UBN 2012/183-610 1 (23) TJÄNSTESKRIVELSE Utbildningsnämnden Resultatredovisning för förskoleklass, grundskola och gymnasieskola vårterminen 2012 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (13)

Tjänsteskrivelse 1 (13) Tjänsteskrivelse 1 (13) 2009-11-30 Dnr UBN 2009/124-630 Utbildningsnämnden Likvärdighetsgarantin - uppföljning och utvärdering Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet

Läs mer

1 Vilket år är du född? 2 Går du i grundskolan eller gymnasieskolan? Grundskolan. 3 Hur trivs du. 4 Vad tycker du om följande i din skola?

1 Vilket år är du född? 2 Går du i grundskolan eller gymnasieskolan? Grundskolan. 3 Hur trivs du. 4 Vad tycker du om följande i din skola? 1 Vilket år är du född? 2 Går du i grundskolan eller gymnasieskolan? Grundskolan Gymnasieskolan Går inte i grund- eller gymnasieskola. Du behöver inte svara på fler frågor. Viktigt, skicka ändå in blanketten!

Läs mer

+ + åk 1-3 åk 4-6 åk 7-9. annan utbildning: Tänk på den skola där du har huvuddelen av din tjänstgöring när en specifik skola efterfrågas

+ + åk 1-3 åk 4-6 åk 7-9. annan utbildning: Tänk på den skola där du har huvuddelen av din tjänstgöring när en specifik skola efterfrågas 1 Var har du huvuddelen av din tjänstgöring? Ange ett alternativ. Grundskola: åk 1-3 åk 4-6 åk 7-9 Gymnasieskola: studie-/högskoleförberedande program yrkesförberedande program/yrkesprogram annan utbildning:

Läs mer

Uppföljning av elevresultat redovisning av resultatdialoger med skolor som har årskurs 7

Uppföljning av elevresultat redovisning av resultatdialoger med skolor som har årskurs 7 2015-05-28 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2014/242-630 Utbildningsnämnden Uppföljning av elevresultat redovisning av resultatdialoger med skolor som har årskurs 7 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden

Läs mer

Enkät till förskolepersonal

Enkät till förskolepersonal Redovisning av regeringsuppdrag 2013-04-15 Dnr 71-2012:124 Bilaga Enkät till förskolepersonal 1 1. Vilket av följande stämmer bäst med ditt arbete? Jag arbetar i förskolan, framför allt med barn i åldrarna

Läs mer

Storvretaskolans IT-plan 2013/14

Storvretaskolans IT-plan 2013/14 s IT-plan 2013/14 I det moderna samhället blir informationsteknik och datorer allt vanligare. Vi vill skapa förutsättningar för våra elever att lyckas i dagens samhälle och använder oss därför av IT i

Läs mer

Kravet på individuell utvecklingsplan i den utbildningspolitiska strategin och ändring i skollagen (2010:800) vad gäller kravet på IUP

Kravet på individuell utvecklingsplan i den utbildningspolitiska strategin och ändring i skollagen (2010:800) vad gäller kravet på IUP 2013-10-30 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2013/211-619 Utbildningsnämnden Kravet på individuell utvecklingsplan i den utbildningspolitiska strategin och ändring i skollagen (2010:800) vad gäller kravet

Läs mer

IT-strategi. Essviks skola 2015

IT-strategi. Essviks skola 2015 IT-strategi Essviks skola 2015 Vision och mål Vision På Essviks skola ska alla elever ha möjlighet att använda digitala verktyg för ett livslångt och lustfyllt lärande. Inför framtiden ska eleverna kunna

Läs mer

Tertialbokslut 1 år 2018, utbildningsnämnden

Tertialbokslut 1 år 2018, utbildningsnämnden -05-16 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE UBN /111 Utbildningsnämnden Tertialbokslut 1 år, utbildningsnämnden Förslag till beslut Utbildningsnämnden beslutar fastställa tertialbokslut 1, januari-april för år. Sammanfattning

Läs mer

Storvretaskolans IT-plan 2017/18

Storvretaskolans IT-plan 2017/18 s IT-plan 2017/18 s vision Vi vill att våra elever ska bli kompetenta barn, med förutsättningar att kunna hantera all information som finns i dagens samhälle. Vi vill att de ska ha kunskap om de etiska

Läs mer

Observationer i VÅGA VISA våren 2017, samt uppföljning av observationer våren 2016

Observationer i VÅGA VISA våren 2017, samt uppföljning av observationer våren 2016 2017-09-11 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2014/239-630 Utbildningsnämnden Observationer i VÅGA VISA våren 2017, samt uppföljning av observationer våren 2016 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar

Läs mer

Fördjupad resultatredovisning för grundskolans skolår 9 och gymnasieskolan 2010

Fördjupad resultatredovisning för grundskolans skolår 9 och gymnasieskolan 2010 2011-03-07 1 (20) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2010/121-630 Utbildningsnämnden Fördjupad resultatredovisning för grundskolans skolår 9 och gymnasieskolan 2010 Förslag till beslut Nämnden noterar informationen

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (17)

Tjänsteskrivelse 1 (17) Tjänsteskrivelse 1 (17) 2010-01-20 Dnr UBN /87-600 Utbildningsnämnden Fördjupad resultatredovisning för grundskolans skolår 9 och gymnasieskolan Förslag till beslut Nämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Förslag till beslut Kommunstyrelsens verksamhetsutskott föreslår kommunstyrelsen fatta följande beslut.

Förslag till beslut Kommunstyrelsens verksamhetsutskott föreslår kommunstyrelsen fatta följande beslut. 2015-10-28 1 (8) Produktionsverksamhet KFKS 2015/173-040 Kommunstyrelsen Internbudget Välfärd skola 2016 Förslag till beslut Kommunstyrelsens verksamhetsutskott föreslår kommunstyrelsen fatta följande

Läs mer

Åtgärder med anledning av Skolinspektionens föreläggande

Åtgärder med anledning av Skolinspektionens föreläggande 2013-04-29 1 (12) TJÄNSTESKRIVELSE 2012/79-630 Utbildningsnämnden Åtgärder med anledning av Skolinspektionens föreläggande Förslag till beslut Utbildningsnämnden beslutar att överlämna bifogad redovisning

Läs mer

Fördjupad resultatredovisning för grundskolans skolår 9 och gymnasieskolan 2012

Fördjupad resultatredovisning för grundskolans skolår 9 och gymnasieskolan 2012 2013-05-06 TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2012/183-610 1 (27) Utbildningsnämnden Fördjupad resultatredovisning för grundskolans skolår 9 och gymnasieskolan 2012 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar

Läs mer

KVALITETSUPPFÖLJNING TJÄRNÖ SKOLA årskurs 1 6 LÄSÅRET 2014/2015

KVALITETSUPPFÖLJNING TJÄRNÖ SKOLA årskurs 1 6 LÄSÅRET 2014/2015 KVALITETSUPPFÖLJNING TJÄRNÖ SKOLA årskurs 1 6 LÄSÅRET 2014/2015 15/11/19 Förutsättningar som i stor utsträckning påverkat resultat 2014/2015 Eleverna har generellt bra kunskaper och är intresserade av

Läs mer

Sammanfattning. Tillgång till IT i hemmet och skolan. Användning av IT. Datoranvändning i skolan. Internetanvändning i skolan

Sammanfattning. Tillgång till IT i hemmet och skolan. Användning av IT. Datoranvändning i skolan. Internetanvändning i skolan 117 4 Sammanfattning Tillgång till IT i hemmet och skolan Lärare och elever har god tillgång till IT i hemmet. Tillgången till IT-verktyg i hemmet hos lärare, skolledare och elever är hög. Nästan samtliga

Läs mer

Pedagogisk IT-handlingsplan för Långsjö- och Skansbergsskolan

Pedagogisk IT-handlingsplan för Långsjö- och Skansbergsskolan Datum 2018/2019 Barn- och utbildningsförvaltningen Pedagogisk IT-handlingsplan för Långsjö- och Skansbergsskolan 2018/2019 Tidsperiod: 2018/2019 Vikten av digital kompetens Digital kompetens för elever

Läs mer

Tillsyn av förskolor och annan pedagogisk verksamhet ht-12 och vt-13

Tillsyn av förskolor och annan pedagogisk verksamhet ht-12 och vt-13 2013-08-21 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2012/27-712 Utbildningsnämnden Tillsyn av förskolor och annan pedagogisk verksamhet ht-12 och vt-13 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till

Läs mer

Digitalisering i skolan och vuxenutbildningen

Digitalisering i skolan och vuxenutbildningen Digitalisering i skolan och vuxenutbildningen 1 Frågeblanketten läses maskinellt. Vi ber dig därför att: Använda bläckpenna Skriva tydliga siffror, så här: Markera dina svar med kryss, så här: Om du svarat

Läs mer

1 Frågor årskurs 2 grundskola

1 Frågor årskurs 2 grundskola 1 Frågor årskurs 2 grundskola Skalan som används är 4- gradig och visualiseras med glada och ledsna gubbar. Det går även att svara Vet inte. Bakgrundsfrågor Är du (pojke/flicka) Var bor du? (lista med

Läs mer

Pedagogisk IT handlingsplan för Långsjö och Skansbergsskolan

Pedagogisk IT handlingsplan för Långsjö och Skansbergsskolan PEDAGOGISK IT HANDLINGSPLAN 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen Pedagogisk IT handlingsplan för Långsjö och Skansbergsskolan 2017 2018 Vikten av digital kompetens Digital kompetens för elever är förmågan

Läs mer

Redovisning av resultat från kundenkät inom vuxenutbildningen 2010

Redovisning av resultat från kundenkät inom vuxenutbildningen 2010 Tjänsteskrivelse 2010-09-03 Dnr UBN 2009/121 1 (11) Utbildningsnämnden 9 Redovisning av resultat från kundenkät inom vuxenutbildningen 2010 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen

Läs mer

Öppna jämförelser: grundskolan 2016

Öppna jämförelser: grundskolan 2016 2016-05-10 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE Utbildningsnämnden Öppna jämförelser: grundskolan 2016 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Skolorna i Nacka kommun

Läs mer

UTDRAG UR KVALITETSANALYS

UTDRAG UR KVALITETSANALYS UTDRAG UR KVALITETSANALYS för förskola och skola i Nacka 2018 KVALITETSANALYS 2018 utvärdering skapar utveckling! I din hand håller du en kort sammanfattning av Kvalitetsanalysen 2018. Kvalitetsanalysen

Läs mer

Personal och barn i förskolan oktober 2018

Personal och barn i förskolan oktober 2018 2019-01-27 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2019/35 Utbildningsnämnden Personal och barn i förskolan oktober 2018 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden beslutar att ge utbildningsdirektören i uppdrag att

Läs mer

Digitalisering i skolan

Digitalisering i skolan Digitalisering i skolan 1 Frågeblanketten läses maskinellt. Vi ber dig därför att: Använda bläckpenna Markera dina svar med kryss, så här: Om du svarat fel täck hela rutan med det felaktiga krysset, så

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Thomson Giggi UBN Genomlysning av studie- och yrkesvägledning

Handläggare Datum Diarienummer Thomson Giggi UBN Genomlysning av studie- och yrkesvägledning uppnluf UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Thomson Giggi 2016-03-21 UBN-2016-0861 Utbildningsnämnden Genomlysning av studie- och yrkesvägledning Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen 2013-09-19 Dnr: 2013/248-UAN-009 Bitte Henriksson - aa723 E-post: bitte.henriksson@vasteras.se

Barn- och utbildningsförvaltningen 2013-09-19 Dnr: 2013/248-UAN-009 Bitte Henriksson - aa723 E-post: bitte.henriksson@vasteras.se TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Barn- och utbildningsförvaltningen 2013-09-19 Dnr: 2013/248-UAN-009 Bitte Henriksson - aa723 E-post: bitte.henriksson@vasteras.se Kopia till Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

LIKA, it-tempen för skola och förskola. En presentation baserad på publicerade värderingar i augusti 2017

LIKA, it-tempen för skola och förskola. En presentation baserad på publicerade värderingar i augusti 2017 LIKA, it-tempen för skola och förskola En presentation baserad på publicerade värderingar i augusti 2017 Bakgrund om LIKA LIKA, it-tempen för skola och förskola, lika.skl.se, lanserades 2014 och är är

Läs mer

Resultat från Skolenkäten hösten 2018

Resultat från Skolenkäten hösten 2018 Resultat från Skolenkäten hösten 2018 2 (7) Bakgrund om Skolenkäten Under hösten 2018 genomförde vi Skolenkäten för 17:e gången sedan introduktionen 2010. Enkäten som omfattar olika aspekter av skolans

Läs mer

Samordnat mottagande av nyanlända samt asylsökande barn och elever Motion den 18 april 2016 av Pascal Mafall Fall (MP)

Samordnat mottagande av nyanlända samt asylsökande barn och elever Motion den 18 april 2016 av Pascal Mafall Fall (MP) 2016-06-07 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2016/158 Utbildningsnämnden Samordnat mottagande av nyanlända samt asylsökande barn och elever Motion den 18 april 2016 av Pascal Mafall Fall (MP) Förslag till beslut

Läs mer

Skolverkets arbete med skolans digitalisering

Skolverkets arbete med skolans digitalisering Skolverkets arbete med skolans digitalisering Uppdraget enligt Regleringsbrev 2018 främja digitaliseringen inom skolväsendet underlätta för skolor och huvudmän att ta tillvara digitaliseringens möjligheter

Läs mer

Kvalitet 2014. Resultat: Ängelholm total

Kvalitet 2014. Resultat: Ängelholm total Kvalitet 2014 Resultat: Ängelholm total 1 Innehåll: 2 INLEDNING 3 Om TÄNK OM KVALITET Denna rapport redovisar resultat från studien TÄNK OM KVALITET 2.0. Studien avser fånga elevers respektive lärares

Läs mer

Rapport från satsningen En dator per elev i årskurs 7-9

Rapport från satsningen En dator per elev i årskurs 7-9 KROKOM2500, v1.0, 2012-02-29 Rapport från satsningen En dator per elev i årskurs 7-9 2014 Monica Andersson, IT-pedagog 2014-06-12 Under mina tre år på skolan så har vi nästan aldrig använt datorn. När

Läs mer