SOPHIE ZETTERMARK INLAGD

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SOPHIE ZETTERMARK INLAGD"

Transkript

1 SOPHIE ZETTERMARK INLAGD

2 INLAGD AKT ETT: RÖSTERNA Patienten Doktorn Sjukdomen Platsen Heartlife Patienten: Jag går sönder, och sedan går jag sönder igen. Så brukar jag beskriva det när jag blir inlagd. Doktorn: Patienten berättar livligt och med god verbal förmåga om sin situation. Orienterad och adekvat. Grundstämningen bedöms som sänkt. Sjukdomen: Hur sjukdomen tar sig uttryck, vad som blir synligt för blotta ögat, vad det är som inte syns men som ändå finns där. Heartlife: Hur vi möttes i rökrummet och samlade kraft, samlade mod inför allt det vi stod inför. Diagnosticerandet, medicineringen, vårdplaneringen. Sjukdomen. Platsen: Ett stort skepp, ett stort skepp som skjuter sig in i omgivningen. Allt det som hålls inne och därför bara växer. Patienten: Drömmarna om ett annat sätt att finnas till på, drömmarna om ett varande utan smärta. Drömmarna. Heartlife: Hur jag minns att jag brukade tänka att jag kanske drömt dig, att du kanske inte fanns. Sjukdomen: Hur en kan uppleva det som att tomheten runt omkring äter sig in i själva kroppen, och där skapar en tom plats, en stum plats. Platsen: Den psykiatriska akutavdelningen är sällan lugn, här får allt det som inte kunde visas på utsidan sitt utlopp, här samlas all oro och ångest som har kvävts så länge, för att här äntligen få komma ut.

3 Doktorn: Har varit vaken upp till timmar i sträck, känner sig överdrivet social och kreativ. Upplever sig som högkänslig. Beskriver det som att det är som att stå vid en avgrund fast man njuter av solen. Patienten: Hela huden brinner, som vore den gjord av eld. Det finns ingenting som hjälper, inte medicin, inte samtal, inte sömn, inte rörelse. Ingenting hjälper. Sjukdomen: Den gränslösa kroppens yta mot platsens gränser. Hur den mjuka, formbara kroppen stöter emot platsens hårda, hur platsen skriver in sig på huden. Heartlife: Vem ska rädda oss, om inte vi själva. Platsen: Detta är en plats där livet slutar, där någonting annat börjar, någonting främmande, någonting skrämmande. Doktorn: Depressionen är djup. Sitter rak i ryggen och har intensiv ögonkontakt. Ångestfylld och irriterad. Heartlife: Om inte du fanns. Om jag vore själv, här, i detta sjukhus, själv, här, förd ner till elchockerna, och upp igen, omtumlad och desorienterad efter kramperna som jag utsatts för. Patienten: Allt djupare sjunker jag. Snart finns ingenting kvar. Sjukdomen: Galenskapens lockelse, galenskapens lycka. Doktorn: Bejakar syn- och hörselhallucinationer. Är väldigt spänd, sitter och skakar. Platsen: Sjukhuset är en stor död kropp och vi befinner oss i dess ruttna inre. Heartlife: Våra hjärtan bultar i våra sköra bröstkorgar, de bultar i takt och ingenting känns längre omöjligt, världen är vår och sjukdomen är vår spelkarta. Patienten: Allt faller bort ifrån mig. All denna smärta. All denna sorg. Låt mig bara få vila. Sjukdomen: Sjukdomen som det som strävar emot död, en själv som det som strävar emot liv. Doktorn: Upplevs som positiv och fin i den dagliga kontakten. Patienten ser lite ledsen ut under samtalet men håller väl ihop och är fin i kontakten. Patienten: Allt gör så ont. Allt känns så omöjligt. Allt jag önskar mig är ut, ut ur min kropp. Låt mig bara få komma ut. Ut ur sjukdomen. Ut ur livet. Ut härifrån.

4 Heartlife: Och kom alltid ihåg, den här fasens namn är HEARTLIFE.

5 AKT TVÅ: DOKTORERNA Doktorerna Patienten De tre doktorerna sitter vid ett stort bord bredvid varandra. Patienten sitter vid samma bord på andra sidan, med ryggen mot publiken. När doktorerna talar talar de alla tre på samma gång. Doktorerna: Vi tror inte att din medicinering hjälper dig längre. Därför har vi beslutat att sätta ut alla dina mediciner. Doktorerna: Vi tror att det som skulle kunna hjälpa dig är samtalsterapi, men det kan vi inte erbjuda här och då vi överskridit vår budget kan vi inte köpa in. Väntetiden är ett halvår. Doktorerna: Det vi kan göra här är att hålla dig här och på så sätt stoppa dig från att ta livet av dig, vi vill inte kalla det förvaring men det är det det är. Doktorerna: Vi hoppas att du inte blir utskriven innan du är färdigbehandlad, men med våra krav på effektivitet är det mycket troligt att det blir så. Doktorerna: Vi beklagar.

6 AKT TRE: HEARTLIFE Heartlife står mitt på scenen, ensam. Heartlife: Vi kommer att överleva också detta. Heartlife: Jag kommer bära dig när du inte orkar bära dig själv. Heartlife: Detta är inte slutet, det finns inget slut. Heartlife: Baby. Du är starkare än du tror. Heartlife: Vi är de som klarar allt. Heartlife: Vi är de som skrattar åt farorna och slänger iväg en slängkyss från våra blodröda munnar. Heartlife: Vi är de som har varit nära döden och det har förändrat oss på sätt vi inte ens själva vet. Heartlife: Det är jag som håller din hand när ångesten sliter i din kropp och du inte vet vart du ska ta vägen.

7 Heartlife: Det är jag som säger åt dig att andas, bara det, andas in, andas ut, andas in, andas ut tills det lägger sig lite. Heartlife: Vi vet båda två att det kommer tillbaka. Men vi kommer att klara av det också då. Vi är sådana som klarar oss, vi går inte under. Heartlife: Jag tillåter inte att du går under. Jag vägrar tro på det. Heartlife: Jag tror att det går. Den här gången går det. Heartlife: Någonstans finns en plats för sådana som vi. Heartlife: Någonstans finns en möjlighet för oss att bli till, att få vara oss själva. Heartlife: Någonstans finns någonting som utraderar smärtan. Heartlife: Någonstans.

8 AKT FYRA: SJUKDOMEN Scenen är tom. Ur en högtalare vid sidan på scenen strömmar rösten ut. Sjukdomen: Sjukdomens estetik. Hur sjukdomen tar sig uttryck, vad som blir synligt för blotta ögat, vad det är som inte syns men som ändå finns där. Olika sjukdomar har olika estetik, men vad som förenar dem är smärtan, som alltid blir synlig på något sätt eller vis. Smärtan, som inte går att tala bort, som inte går att medicinera bort, som inte går bort. Smärtan, som ständigt återkommer i nya skepnader, i nya former, i nya förpackningar. Smärtan, som beskrivs som ett frätande ljus som sjuder i blodådrorna eller ett skal som omöjliggör kommunikation. Smärtan, som alltid återkommer. Sjukdomen: Den tomma platsen, inuti bröstkorgen. Hur en kan uppleva det som att tomheten runt omkring äter sig in i själva kroppen, och där skapar en tom plats, en stum plats. Samtidigt också den motvända rörelsen: tomheten som kommer inifrån och som infekterar allting runt omkring. Denna rörelse inifrån och ut, eller utifrån och in, är alltid ackompanjerad av en stor smärta. Samtidigt finns det vissa möjligheter att en helt enkelt stänger av, att en gör sig själv till stum helt och hållet, allt för att undvika smärtan i tomhetens rörelse. Sjukdomen: Den gränslösa kroppens yta mot platsens gränser. Hur den mjuka, formbara kroppen stöter emot platsens hårda, hur platsen skriver in sig på huden. Lämnar där märken som inte går att få bort, också när en är utanför den här platsen

9 följer märkena en. Våldet är slugt och tyst, det uttalas aldrig, men det finns där. Att bli fråntagen ens mänsklighet, allt det som gör en till en hel mänska. Sjukdomen: Galenskapens lockelse, galenskapens lycka. Hur en kan vägra att överge den för vad de kallar normalitet, när den är allt en vet, allt en någonsin har vetat. För vad skulle egentligen finnas kvar, om någon skulle ta galenskapen ifrån en Ett splittrat skal, utan något egentligt innehåll. Sjukdomen: Återskapandets process. Detta ständiga återskapande, varje dag måste en göra sjukdomen igen, återigen förirra sig in i dess svindlande korridorer. Och om en en dag skulle råka återskapa fel, om en en dag skulle finna sig vara på okänd terräng, vad skulle då ske, vad skulle då hända Sjukdomen: Sjukdomens vilja. Sjukdomen som det som strävar emot död, en själv som det som strävar emot liv. Hur dessa trådar korsas i ens kropp, sliter i den, försöker få den att följa just den trådens väg.

10 AKT FEM: PATIENTEN Patienten sitter i vänstra hörnet av scenen, hopkrupen i svarta kläder. Scenen är mörk frånsett ett svagt ljus som skiner på patienten. Patienten: Jag känner mig så vilsen. Jag vet inte hur jag ska komma ut ur det här, hur jag ska kunna gå vidare, hitta en väg. Patienten: För varje dag som går försvinner jag allt mer. Små, obetydliga delar tas ifrån mig tills det inte längre kommer finnas någonting av mig kvar. Patienten: Ångesten sliter i min kropp och jag vet inte vart jag ska ta vägen, det finns ingenstans att ta vägen, det finns ingenting som hjälper. Patienten: Om jag bara kunde få bli lycklig. Om jag bara kunde få bli fri. Fri från allt detta, detta som äter av mitt kött och tynger ner hela min livsvilja. Patienten: Om det bara fanns ett sätt att slippa detta lidande på.

11 Patienten: Om det bara gick att rädda någon annan från dennes privata helvete. Patienten: Jag vet inte hur länge till jag orkar. Jag vet inte hur länge till jag kan stå ut, vinna över de röster som säger åt mig att detta är inte ett liv värt att leva. Patienten: Om jag bara inte kände mig så ensam, så fruktansvärt ensam. Patienten: Heartlife, var är du? Patienten: Heartlife, hör du mig? Patienten: Heartlife, svara mig! Patienten: Heartlife, snälla kom hit.

12 Patienten: Heartlife, jag dör om du inte kommer. Patienten: Heartlife, var är du?

SOPHIE ZETTERMARK OM JAG ÄR GALEN, VAD ÄR DÅ DU?

SOPHIE ZETTERMARK OM JAG ÄR GALEN, VAD ÄR DÅ DU? SOPHIE ZETTERMARK OM JAG ÄR GALEN, VAD ÄR DÅ DU? OM JAG ÄR GALEN, VAD ÄR DÅ DU? GULLFLICKAN POPPY HEARTLIFE TOMBOY SILVERTJEJEN G, P, H, T och S sitter på varsin stol i en halvcirkel. En strålkastare upplyser

Läs mer

SOPHIE ZETTERMARK SÅ MYCKET JAG VILLE SÄGA DIG TILL MINA HJÄRTEFÖRFATTARE

SOPHIE ZETTERMARK SÅ MYCKET JAG VILLE SÄGA DIG TILL MINA HJÄRTEFÖRFATTARE SOPHIE ZETTERMARK SÅ MYCKET JAG VILLE SÄGA DIG TILL MINA HJÄRTEFÖRFATTARE Till Birgitta Trotzig Modet. Modet att vara så allvarlig, att ta allt på största allvar, att inte skratta bort det, att inte försöka

Läs mer

SOPHIE ZETTERMARK SMÄRTANS OFÖRMÅGA OM JAG KUNDE

SOPHIE ZETTERMARK SMÄRTANS OFÖRMÅGA OM JAG KUNDE SOPHIE ZETTERMARK SMÄRTANS OFÖRMÅGA OM JAG KUNDE Om jag kunde skulle jag skriva om kärleken: om hur den har påverkat mig, satt igång mig, utmanat mig. Jag skulle skriva om det kroppsliga också: om utbytandet

Läs mer

som ger mig en ensam känsla. Fast ibland så känns det som att Strunta i det.

som ger mig en ensam känsla. Fast ibland så känns det som att Strunta i det. Huset är precis så stort och som på bilden pappa visade oss. Det ligger i utkanten av det lilla samhället på en kulle. Vart man än tittar ser man granskog. Mörk och tät som i sagorna. Det är så tyst på

Läs mer

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 1 Dunk dunk hjärtat (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 2 Dunk dunk hjärtat Personer: (kring 70) (under 70) (dock över 30) (dock över 30) PROLOG Det blev så tomt, plötsligt. Så

Läs mer

PSYKISK OHÄLSA HOS ÄLDRE

PSYKISK OHÄLSA HOS ÄLDRE SLSO P s y k i a t r i n S ö d r a PSYKISK OHÄLSA HOS ÄLDRE om psykiska problem hos äldre och dess bemötande inom Psykiatrin Södra layout/illustration: So I fo soifo@home.se Produktion: R L P 08-722 01

Läs mer

Jordens hjärta Tänk om Liv

Jordens hjärta Tänk om Liv Jordens hjärta Tänk om Allt du ser, allt du ger Tänk om, tänk om, tänk om Allt du rör, allt du gör Tänk om, tänk om, tänk om Tänk om just nu är underverkens tid Den natt då tårar blir till skratt När morgonen

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

SOPHIE ZETTERMARK ATT LÄKA EN MÅ BRA-DAGBOK

SOPHIE ZETTERMARK ATT LÄKA EN MÅ BRA-DAGBOK SOPHIE ZETTERMARK ATT LÄKA EN MÅ BRA-DAGBOK Torsdag 30 juni 2016 Jag mår äntligen bra: jag känner mig stabil och full av ett underbart lugn, jag har inga destruktiva mönster och ingen önskan att ha det

Läs mer

Ingen gråter (Katarina och Alf) Kapitel 1

Ingen gråter (Katarina och Alf) Kapitel 1 Ingen gråter (Katarina och Alf) Inledning Bastian kan inte sova. Han ligger i sängen och tittar rakt upp i taket, vänder och vrider på täcket och puffar till kudden. Det är tyst, det enda Bastian hör är

Läs mer

badr almubarak Sena nätter ljusa dagar

badr almubarak Sena nätter ljusa dagar badr almubarak Sena nätter ljusa dagar Förord Ljuset i mitt mörker. Bokstäver mot ett blankt papper. Definitionen av att vara. Samma känsla som en söndag med ett par mjukisbyxor med tre streck på sin sida.

Läs mer

Att vara närstående vid livets slut

Att vara närstående vid livets slut Att vara närstående vid livets slut Kvinnosjukvården / Sunderby sjukhus Gynekologisk cancer Anna Pohjanen Anna Pohjanen 1 av 7 Den sista tiden. När livet går mot sitt slut blir den sjuka tröttare och sover

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Den här skriften berättar kort om psykisk sjukdom och om hur det kan visa sig. Du får också veta hur du själv kan få stöd när mamma eller

Läs mer

SOPHIE ZETTERMARK BREV TILL INGEN SÄRSKILD

SOPHIE ZETTERMARK BREV TILL INGEN SÄRSKILD SOPHIE ZETTERMARK BREV TILL INGEN SÄRSKILD Måndag 20 juni 2016 Jag har så mycket i mig att jag inte vet vart jag ska börja, det kommer bara ut i tårar. Jag är trött, så in i barmen trött, jag är utmattad

Läs mer

081901Brida.ORIG.indd

081901Brida.ORIG.indd i mörkret skymtade Brida mästarens gestalt som försvann in bland träden i skogen. Hon var rädd för att bli lämnad ensam, därför kämpade hon för att bevara sitt lugn. Detta var hennes första lektion och

Läs mer

Döendet. Palliativa rådet

Döendet. Palliativa rådet Döendet Palliativa rådet Övergå till palliativ vård i livets slut Sjukdomsförloppet kan se olika ut och pågå under olika lång tid bl.a. beroende av diagnos patienten har Palliativ vård i livets slutskede

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma. Vanliga reaktioner vid trauma. Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften:

Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma. Vanliga reaktioner vid trauma. Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften: Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften: Att hjälpa dig att dela med dig av dina egna erfarenheter av symtom på PTSD och relaterade problem,

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Prismaskolans. Luciahäfte

Prismaskolans. Luciahäfte Prismaskolans Luciahäfte 2018 1. Natten går tunga fjät Natten går tunga fjät, runt gård och stuva. Kring jord som sol n förlät, skuggorna ruva. Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus, Sankta Lucia,

Läs mer

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt?

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt? ATT MÅ DÅLIGT De allra flesta har någon gång i livet känt hur det är att inte må bra. Man kan inte vara glad hela tiden och det är bra om man kan tillåta sig att känna det man känner. Man kanske har varit

Läs mer

Annie & Pernilla. Made by: Hossai Jeddi

Annie & Pernilla. Made by: Hossai Jeddi Ön Annie & Pernilla Made by: Hossai Jeddi Kapitel 1 Alla passagerare har kommit ombord nu. Jag är väldigt spänd över att åka flygplan med folk för första gången. Allting går som planerat, men det börjar

Läs mer

Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor. Barbro Beyer

Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor. Barbro Beyer When it hurts Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor Barbro Beyer Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde

Läs mer

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson drsppens påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson Skärtorsdagen Den som äter mitt kött och dricker mitt blod förblir i mig och jag i honom. Joh.6:56 Ta emot syndernas förlåtelse!

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Folderserie TA BARN PÅ ALLVAR Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa in mamma eller pappa är psykisksjh07.indd 1 2007-09-10 16:44:51 MAMMA

Läs mer

Jonathan Lehtonen DEREALISATION

Jonathan Lehtonen DEREALISATION Jonathan Lehtonen DEREALISATION 1. Ett rum med en hatthylla. och ligger/står intill varandra på scen. Jag kom undan. Jag kom undan med det. Jag gjorde det och jag kom undan. Jag är en hjälte. En hjälte!

Läs mer

Lådan - fundera, diskutera och skriv

Lådan - fundera, diskutera och skriv Lådan - fundera, diskutera och skriv Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: Gym, Vux, Lektionstyp: reflektion och diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-8 Det här lektionsupplägget är gjort av Emma Frey-Skött.

Läs mer

Hälsoångestmodellen. 1. Kontrollbeteenden 2. Försäkrande beteenden 3. Förebyggande beteenden 4. Undvikanden

Hälsoångestmodellen. 1. Kontrollbeteenden 2. Försäkrande beteenden 3. Förebyggande beteenden 4. Undvikanden Hälsoångestmodellen Oavsett vad din hälsoångest beror på så har vi idag goda kunskaper om vad som långsiktigt minskar oro för hälsan. Första steget i att börja minska din hälsoångest är att förstå vad

Läs mer

Post-apokalyptisk film Första utkast. Gabriel de Bourg. Baserad på en idé av Niklas Aldén

Post-apokalyptisk film Första utkast. Gabriel de Bourg. Baserad på en idé av Niklas Aldén Post-apokalyptisk film Första utkast Av Gabriel de Bourg Baserad på en idé av Niklas Aldén (C) GARN Productions 2011 1 EXT. ÅKER - DAG. går över en åker. Allting runtomkring honom är tomt. Den sista mannen

Läs mer

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN BRITT ENGDAL LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 1 sliten (sida 5, rad 10), väl använd, inte ny längre steg hörs (sida 6, rad 5), man hör att någon går växlar en hastig blick (sida 6, rad

Läs mer

Sångtexter till låtarna. När ormen ömsar skinn

Sångtexter till låtarna. När ormen ömsar skinn Sångtexter till låtarna När ormen ömsar skinn 1. Du trodde, du var säker Du trodde, du var trygg Nu ligger du och sprattlar som en skalbagge på rygg Livets autostrada där du drog fram i all din glans har

Läs mer

SOPHIE ZETTERMARK SPRÅK

SOPHIE ZETTERMARK SPRÅK SOPHIE ZETTERMARK SPRÅK I SPRÅK SPRÅK är ett sår och samtidigt detsamma som läker detta sår, ständigt öppnas det, ständigt läks det. SPRÅK är ett medel och på samma gång ett mål, SPRÅK är fullt av liv

Läs mer

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse!

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse! Läsnyckel Lea och Maja Författare: Helena Karlsson Lea och Maja är en lättläst ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Boken passar för läsare som vill ha en gripande berättelse, med ett språk som

Läs mer

Manus Att välja sida

Manus Att välja sida Manus Att välja sida Av: Grupp 4 (Sixten, Ebba, Karl, Hampus och Rebecca) SCEN 1: INT. KORRIDOR - DAG Dick går i den nästan tomma korridoren (prat och skratt i bakgrunden). Längre fram står Emilia, Agnes,

Läs mer

Första pris: Mikael Lind s18ae. Andra pris:

Första pris: Mikael Lind s18ae. Andra pris: Första pris: Det jag vill ha Jag är rik och från djurs. PAPPA betalar! Pappas bil, HAN betalar Pappas kort, pappa löser Jag vill ha en häst, pappa löser Jag får det jag vill ha. Mikael Lind s18ae Andra

Läs mer

Rolf H Reimers. Skiss till de första 14 sidorna

Rolf H Reimers. Skiss till de första 14 sidorna SE Skiss till de första 14 sidorna Rolf H Reimers Texten skrevs ursprungligen i april 1990 efter två inte helt lyckade operationer när jag låg på sjukhuset på grund av näthinneavlossning. Den handlar inledningsvis

Läs mer

texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala

texterna till innan. under. efter samtliga skrivna av sandra vilppala texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala himlen och golvet och det jag är fattig utan dig urholkat pank och dessvärre mindre än jag trodde när du fattas du är som en cirkus

Läs mer

Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter

Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter Sexårskören 2015 Min vän i Rymden Sångtexter Innehåll Spår på CDn Titel Sidnummer 01 Alla är så ensamma här 2 02 Vi har letat 2 03 Rymdramsa 3 04 Raketbyggarna 4 05 Vi är på väg till rymden 5 06 Rymdvals

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 6 Hålet En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Jag var ute

Läs mer

Inledningsord Läses före Evangelietexten:

Inledningsord Läses före Evangelietexten: 1 Predikan Palmsöndagen, 3 årg. Markus 11:1-11, Vägen till korset. Psalmer: 135, 501 (Sv ps 442), 38b, 434:1,2,5 (Sv ps 396), 499 (Sv ps 443) - Centrumkyrkan 2017. Inledningsord Läses före Evangelietexten:

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL TERAPI!

VÄLKOMMEN TILL TERAPI! 1 VÄLKOMMEN TILL TERAPI! Terapi är en behandling där du får hjälp att må bättre efter upprörande eller förvirrande händelser som du upplevt. Du kommer att få rita, skriva, prata och leka. Du kommer att

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig.

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Av: Minhua Wu Ön Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Vi pratar med varandra, efter en lång

Läs mer

Barn som närstående. När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad

Barn som närstående. När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad Barn som närstående När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad Barn har, enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och patientsäkerhetslagen (6 kap. 5) rätt till information och stöd för egen del då

Läs mer

Ångest kan kännas på olika sätt olika gånger. Och det är inte alltid man vet att det man känner i kroppen är just ångest.

Ångest kan kännas på olika sätt olika gånger. Och det är inte alltid man vet att det man känner i kroppen är just ångest. Ångest och Panikångest Alla upplever ibland ångest i olika situationer. Det beror på att själva känslan av ångest har som uppgift att tala om att nu är något fel, på tok, till och med farligt. Och då måste

Läs mer

PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING. Institutionen för klinisk neurovetenskap, sektionen för psykiatri Karolinska institutet 1995-05-01

PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING. Institutionen för klinisk neurovetenskap, sektionen för psykiatri Karolinska institutet 1995-05-01 PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING Institutionen för klinisk neurovetenskap, sektionen för psykiatri Karolinska institutet 995-5- PSYKIATRISK EGENBEDÖMNING Namn... Datum... Avsikten med detta formulär är att ge

Läs mer

I Barnavdelningen på 1177.se kan du även läsa och se film om oss och många fler. Gabriella blir röntgad

I Barnavdelningen på 1177.se kan du även läsa och se film om oss och många fler. Gabriella blir röntgad I på 1177.se kan du även läsa och se film om oss och många fler. Gabriella blir röntgad 1 1 Den här sagan finns som film också I på 1177 Vårdguidens webbplats finns den här sagan och en massa andra berättelser

Läs mer

Trauma och återhämtning

Trauma och återhämtning Trauma och återhämtning Teamet för krigs- och tortyrskadade, Barn- och ungdomspsykiatrin, Region Skåne Denna broschyr är för dig som har haft hemska och skrämmande upplevelser t ex i krig eller under flykt.

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

HUR MÅNGA LÄKEMEDEL KAN EN GAMMAL MÄNNISKA HA? Det går naturligtvis inte att ge något entydigt svar på den

HUR MÅNGA LÄKEMEDEL KAN EN GAMMAL MÄNNISKA HA? Det går naturligtvis inte att ge något entydigt svar på den VARFÖR BEHÖVER ÄLDRE MÄNNISKOR MER LÄKEMEDEL ÄN YNGRE? Den biologiska klockan går inte att stoppa hur mycket vi än skulle vilja. Mellan 70 och 75 år börjar vår kropp åldras markant och det är framför allt

Läs mer

1. Ont i ryggen Nervositet eller inre oro Återkommande tankar, ord eller idéer som Du inte kan göra Dig fri från

1. Ont i ryggen Nervositet eller inre oro Återkommande tankar, ord eller idéer som Du inte kan göra Dig fri från INSTRUKTIONER Din ålder: Nedan följer en lista över problem och besvär som man ibland har. Listan består av 90 olika påståenden. Läs noggrant igenom ett i taget och ringa därefter in siffran till höger

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b Simrishamn nimmi.se. Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014

Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b Simrishamn nimmi.se. Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014 Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b 272 31 Simrishamn nimmi.se Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014 Tryckt i EU 2014 ISBN: 978-91-87955-00-6 Mammas Liv av Mi Tyler med illustrationer

Läs mer

Dagarna efter tystnaden. Av: Emmelie B

Dagarna efter tystnaden. Av: Emmelie B Dagarna efter tystnaden Av: Emmelie B Jag stirrar ut genom fönster svarta av mörker, ser bara min spegelbild, lite skev, lite förskjuten och suddig i kanterna. Ögonen ser tillbaka på mig, virvlande som

Läs mer

Till dig som just fått barn. När barnet skriker se

Till dig som just fått barn. När barnet skriker se Till dig som just fått barn När barnet skriker 1177 1177.se Att hantera skrik Små barn skriker, vissa mer än andra. När barnet är litet har det inget annat sätt att uttrycka sig på. Skriket kan vara svårt

Läs mer

ANVÄND DIN STOPP-KRAFT

ANVÄND DIN STOPP-KRAFT målarbok ANVÄND DIN STOPP-KRAFT MIN TUR! STOPP! Slit inte! Du kan använda den när jag är klar. Använd din Stopp-kraft genom att göra ett staket med dina händer och med en stark, tydlig röst säga STOPP

Läs mer

De hade såklart aldrig genomfört operationen om de vetat att jag var gravid!

De hade såklart aldrig genomfört operationen om de vetat att jag var gravid! De hade såklart aldrig genomfört operationen om de vetat att jag var gravid! Månadens inspirationsprofil heter Rebecka och är en stark och livsglad ung mamma som i många år kämpat med en svårhanterlig

Läs mer

Socialpsykiatriskt forum konferens i Stockholm 2012-03-21. Makt och tvång ur mitt perspektiv. Jag heter Ingela Håkansson, är 37 år och bor i

Socialpsykiatriskt forum konferens i Stockholm 2012-03-21. Makt och tvång ur mitt perspektiv. Jag heter Ingela Håkansson, är 37 år och bor i Socialpsykiatriskt forum konferens i Stockholm 2012-03-21. Makt och tvång ur mitt perspektiv. Jag heter Ingela Håkansson, är 37 år och bor i Östersund. Jag sitter med i Brukarrådet för Område Psykiatri

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Hur mycket har du besvärats av:

Hur mycket har du besvärats av: SCL 90 Namn: Ålder: Datum: INSTRUKTIONER Nedan följer en lista över problem och besvär som man ibland har. Listan består av 90 olika påståenden. Läs noggrant igenom ett i taget och ringa därefter in siffran

Läs mer

När tomtemor räddade julen

När tomtemor räddade julen När tomtemor räddade julen Roller: Tomtemor: Jultomten: Dr. Nisse: Maria: Mario: Tomtenisse 1: Tomtenisse 2: Tomtenisse 3: Tomtenisse 4: Tomtenisse 5: Tomtenisse 6: Tomtenisse 7: Statister: Berättare:

Läs mer

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 5 Det finns en port som öppnas tyst och stänges utan dån Alla vägar leder dit men ingen därifrån Alla frågor vart, varthän? men ingen

Läs mer

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt

Läs mer

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson ALEXANDRA BIZI Flabelino och flickan som inte ville sova Illustrationer av Katalin Szegedi Översatt av Carolin Nilsson Lindskog Förlag et var en gång en flicka som drömde mardrömmar. Varje natt vaknade

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

1 timme utan mig. Monolog. Utspelas under en panikångestattack.

1 timme utan mig. Monolog. Utspelas under en panikångestattack. 1 timme utan mig. Monolog. Utspelas under en panikångestattack. Utskick 1.0 Inleda med introduction. Endast handla om stunden under panikångesten. Skrika på hjälp. Måla. 1-5 Skådespelare. Visa smsa talen

Läs mer

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen.

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen. Göm Enya! Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist 2011 Sagolikt Bokförlag 2011 Formgivning: Katarina Dahlquist www.sagoliktbokforlag.se sagolikt@sagoliktbokforlag.se

Läs mer

Sånglösa_

Sånglösa_ _1.4 2012-11-01 19.52 1.4 heter en flicka. I hela världen finns nog ingen som är mer ledsen än vad hon är. Hon gråter varje dag och hon sitter ensam och tänker och tänker. När hon inte går långa promenader

Läs mer

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 6 Det finns inga ord för den saknad vi känner Att Du lämnat oss är svårt att förstå Våra innersta tankar till Dig vi sänder Du finns i

Läs mer

Ringa in eller ange den siffra som du tycker bäst stämmer med hur du mått de senaste tre dagarna.

Ringa in eller ange den siffra som du tycker bäst stämmer med hur du mått de senaste tre dagarna. Hur mår du idag? Namn Ålder Datum Avsikten med detta formulär är att ge en detaljerad bild av ditt nuvarande sinnestillstånd. Vi vill alltså att du skall försöka gradera hur du mått under de senaste tre

Läs mer

Välkommen till barnoperation

Välkommen till barnoperation Välkommen till barnoperation Välkommen till barnoperation Före När något i kroppen inte fungerar som det ska så måste det lagas. Det kallas för operation och görs på ett sjukhus. Det är en doktor som opererar,

Läs mer

mysteriet Torsten Bengtsson

mysteriet Torsten Bengtsson mysteriet med smitarna Torsten Bengtsson Mysteriet med smitarna av Torsten Bengtsson Illustrerad av Katarina Strömgård Nära döden Jag smyger fram genom den mörka salen. Det hörs inte ett ljud. På golvet

Läs mer

KIM av Emma Wanler. Du vidrör mitt innersta, Kim. Det är så det känns. Och det gör mig så fruktansvärt rädd.

KIM av Emma Wanler. Du vidrör mitt innersta, Kim. Det är så det känns. Och det gör mig så fruktansvärt rädd. KIM av Emma Wanler Jag är 31 år gammal och arbetar som psykolog inom barn- och ungdomspsykiatrin i Stockholm. Kim kom till då jag läste en skrivarkurs parallellt med psykologstudierna. Du vidrör mitt innersta,

Läs mer

Sånglösa Struket Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december.

Sånglösa Struket Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december. Struket 2012-12-16 23.42 Struket! Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december. Hallå! Var är du? Du måste lyssna?, var är du? Du kan inte bara försvinna sådär! Du går med din hund.

Läs mer

Att våga prioritera det existentiella samtalet

Att våga prioritera det existentiella samtalet Att våga prioritera det existentiella samtalet Vad innebär existentiella frågor? När man drabbas av svår sjukdom handlar det inte bara om en sjuk kropp Livets, själva existensens grundvalar skakas Det

Läs mer

När mamma eller pappa dör

När mamma eller pappa dör När mamma eller pappa dör Anette Alvariza fd Henriksson Docent i palliativ vård, Leg Specialistsjuksköterska i cancervård och diplomerad i palliativ vård, Lektor Palliativt forskningscentrum, Ersta Sköndal

Läs mer

SKRAMMEL - EN SJUKDOMSJOURNAL: BREV, DAGBÖCKER, ANTECKNINGAR

SKRAMMEL - EN SJUKDOMSJOURNAL: BREV, DAGBÖCKER, ANTECKNINGAR SKRAMMEL - EN SJUKDOMSJOURNAL: BREV, DAGBÖCKER, ANTECKNINGAR I: SKÄRVOR - INLEDNING UR: SVARTA HÅL Jag känner det som att allt jag faller i är ett svart hål efter ett annat, jag försöker hitta utgången,

Läs mer

Gud är en eld inuti huvudet.

Gud är en eld inuti huvudet. Gud är en eld inuti huvudet. Siri Frances Stockholm 2013 Gerlesborgsskolan Du skulle gått till skolan och på ett möte och på lokal med en vän idag. Det skulle varit en dag av saker att uträtta, en dag

Läs mer

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA Kyss aldrig en groda En liten bredvidberättelse om jakten på en groda att kyssa till prins ROLLER FAMILJEN PÅ SLOTTET FAMILJEN I STUGAN GRODJÄGARNA DOM ONDA MAKTERNA TROLLKARLEN BORROR (GRODAN / HÄSTEN)

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

A. När någon har avlidit

A. När någon har avlidit A. När någon har avlidit När någon har avlidit kan andakt hållas på begäran av de anhöriga. Den kan hållas vid den avlidnes bädd, i sjukhusets kapell, i hemmet vid kyrkan. På ett bord som är täckt med

Läs mer

Till dig som har varit med om en svår upplevelse

Till dig som har varit med om en svår upplevelse Till dig som har varit med om en svår upplevelse Vi vill ge dig information och praktiska råd kring vanliga reaktioner vid svåra händelser. Vilka reaktioner är vanliga? Det är normalt att reagera på svåra

Läs mer

Hur känns det? När någon nära dig har fått cancer

Hur känns det? När någon nära dig har fått cancer Hur känns det? När någon nära dig har fått cancer Den här boken är din Du har fått den här boken för att någon nära dig har cancer. Läs den själv eller tillsammans med någon. Spara den gärna som ett minne.

Läs mer

Mamma Mia! Är jag där igen? Nej, nej, kan jag inte vända? Mamma Mia! Du är här igen

Mamma Mia! Är jag där igen? Nej, nej, kan jag inte vända? Mamma Mia! Du är här igen Som du lurade mig och du vet när det var Så jag sa till mig själv; du är inget att ha Lära sig gå Det var svårt för jag snubblade på Alla tankar som nuddar dig Dom som tänder en eld i mig När jag ser dig

Läs mer

Skriv ner din upplevelse under visualiseringen: bilder, känslor eller ord som kommer från din inrementor.

Skriv ner din upplevelse under visualiseringen: bilder, känslor eller ord som kommer från din inrementor. Din inrementor Den inrementorn är en 20 år äldre, visare version av dig. Allteftersom du får en levande känsla för denna äldre, visare och mer autentisk version av dig själv, kommer du märka att hon existerar

Läs mer

16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus

16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus 16 sönd e Tref 1 årg Sorgens ansikten och Jesus 19Dina döda skall få liv igen, deras kroppar skall uppstå. Vakna och jubla, ni som vilar i mullen! Ty din dagg är en ljusets dagg, du låter den falla över

Läs mer

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. E. Vid en grav När man t.ex. vid ett släktmöte samlas vid en grav kan man hålla en fri andakt använda detta material i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem.

Läs mer

aldrig sällan ibland ofta mycket ofta (1) - Hur ofta besväras du av huvudvärk

aldrig sällan ibland ofta mycket ofta (1) - Hur ofta besväras du av huvudvärk Sömn-enkät Namn:... Datum: Instruktioner: I denna sömn-enkät förekommer flera olika typer av frågor. Vissa frågor ska besvaras med att Du kryssar i rutan för ja eller nej. På några frågor ska Du försöka

Läs mer

Information till barn

Information till barn Information till barn Du ska snart operera dina halsmandlar. Om du är bättre förberedd kommer du att må bättre före, under och efter din operation Därför är det viktigt att du läser denna information tillsammans

Läs mer

Medverkande: Lasxha Yoganathan Uppläsningar ur Upanishaderna och Bhagavad-Ghita av Cecilia Frode och Magnus Krepper

Medverkande: Lasxha Yoganathan Uppläsningar ur Upanishaderna och Bhagavad-Ghita av Cecilia Frode och Magnus Krepper INDISKA BERÄTTELSER DEL 10 KARMAN Reportageprogram av Tove Jonstoij Medverkande: Lasxha Yoganathan Uppläsningar ur Upanishaderna och Bhagavad-Ghita av Cecilia Frode och Magnus Krepper Indiska Berättelser

Läs mer

28-dagars Medveten andningsträning

28-dagars Medveten andningsträning 28-dagars Medveten andningsträning Andas bättre - må bättre Medveten andningsträning steg 1 AndningsINDEX 18 FRÅGOR Nedanstående frågor handlar om dina andningsvanor och hur fria eller blockerade dina

Läs mer

Existentiell kris, meningsfrågor, dödsångest

Existentiell kris, meningsfrågor, dödsångest Existentiell kris, meningsfrågor, dödsångest Peter Strang Professor i palliativ medicin Onkolog, överläkare Karolinska institutet och Stockholm Stockholms Sjukhem Vetenskaplig ledare för Palliativt Kunskapscentrum

Läs mer

Övningar med Flexi:bak

Övningar med Flexi:bak Har lindrat ryggsmärta sedan 1999 Övningar med Flexi:bak www.jemksweden.se 10 sanningar om din rygg 1. Du åsamkar ryggen lite skada varje dag, de 5 nyckelkotorna (L1-L5) i ryggen (ländryggen) pressas ihop

Läs mer

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här.

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Det är morgon och fortfarande mörkt ute. Utanför fönstret är det bara

Läs mer

By: Alyssa Srkalovic

By: Alyssa Srkalovic By: Alyssa Srkalovic Ön Kapitel 1 Jag befinner mig på Tokyos flygplats och ska snart kliva på planet till en jobbkonferens i Mexiko. Det är den tredje flighten inom loppet av två veckor. Kön går långsamt

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ APRIL. Skellefteå skriver. 3 Det vardagliga vansinnet. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ APRIL. Skellefteå skriver. 3 Det vardagliga vansinnet. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 3 Det vardagliga vansinnet En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april

Läs mer

Patienters upplevelser av den perioperativa dialogen i samband med operation för övervikt. Karin Backrud och Jenny Källman. Nyköpings lasarett

Patienters upplevelser av den perioperativa dialogen i samband med operation för övervikt. Karin Backrud och Jenny Källman. Nyköpings lasarett Patienters upplevelser av den perioperativa dialogen i samband med operation för övervikt Karin Backrud och Jenny Källman Nyköpings lasarett Syfte med studien var att beskriva patienters upplevelse av

Läs mer