Manual för kartan Fysisk planering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2015-06-22. Manual för kartan Fysisk planering"

Transkript

1 Manual för kartan Fysisk planering

2 1 KOMMUNENS KARTOR PÅ NÄTET STARTA KARTAN LAGER FLYGFOTO VISA OMRÅDE SÖK ADRESS SÖK DETALJPLAN INFORMATION EXEMPEL: VÄLJA I KARTAN EXEMPEL: HITTA DETALJPLANEN FÖR EN SPECIFIK ADRESS ÖVERSIKT AV KARTANS VERKTYG (13)

3 1 Kommunens kartor på nätet På kommunens hemsida finns det interaktiva kartor uppdelade på olika teman: Besök och aktivitetskartan Fysisk planering Samhällsservice Utbildning och omsorg Näringslivskartan Kommun och politik I denna manual går vi igenom hur kommunens digitala kartor fungerar generellt. Som exempel tittar vi närmare på Fysisk planering och hur man använder den. 2 Starta Gå till kommunens hemsida på: Klicka på Kartor. På sidan som öppnas kan man välja viken karta man vill arbeta i. Välj Fysisk planering. Kartan kommer då öppnas i ett nytt fönster/flik. 3(13)

4 3 Kartan Den digitala kartan är uppbyggd av flera lager bestående av olika typer av kartdata. Dessa kan tändas eller släckas efter behov och önskemål. Utöver detta så finns det lager som tänds och släcks automatiskt, beroende på hur in- eller utzoomad man är i kartan. TIPS: Man kan även växla till en av de andra kommunkartorna genom att välja i menyn under Kartor. Högerklicka i kartan för att snabbt få upp verktygen: Panorera Zoom Välj Avmarkera 4(13)

5 4 Lager Lagren finns redovisade till vänster om kartan. Vissa lager är grupperade i olika kategorier. Bredvid varje kategori finns ett litet plus-tecken (+). Klicka på den så expanderar kategorin för att visa vilka lager som ingår i den. Bocka i rutan bredvid ett lager för att tända det. Glöm inte att även kategorin ska bockas i om lagret är grupperat i en sådan. 5 Flygfoto Med hjälp av knappen Visa/dölj flygfoto kan du välja om du vill ha flygfoto eller klassisk karta som bakgrundskarta. 6 Visa område Under menyn Visa område kan man snabbt förflytta sig till olika områden i kartan. 5(13)

6 7 Sök adress Man kan söka adressergenom att klicka på Sök detaljplan. Skriv in en adress. Klicka på Sök. Skriver man endast gatunamnet utan nummer kommer alla adresser på den gatan att visas i sökresultatet. När man klickar på en adress i sökresultatet så kommer kartan att zooma in och centrera sig på den valda adressen. 6(13)

7 8 Sök detaljplan Man kan söka detaljplaner via sökord eller plannummer. Klicka på Sök detaljplan. Skriv in sökord, t.ex. Bålsta, och klicka på Sök. Resultatet är en lista på alla detaljplaner med Bålsta i namnet. Klicka på ett av sökresultaten så kommer kartan att zooma in och centrera sig på det valda detaljplaneområdet. 7(13)

8 9 Information Objekten som visas i kartan har ofta information kopplat till sig. När du för muspekaren över en symbol eller ett kartobjekt med kopplad information så dyker en informationsruta upp. I rutan finns en länk ( Läs mer i blått). Klicka på den så öppnas ett nytt fönster/flik med länkar till den kopplade informationen. Du kan även välja ett eller flera objekt med hjälp av markeringsverktyget Välj. Högerklicka i kartan, välj verktyget och klicka och dra en ruta över de områden man vill välja När ett objekt är markerat öppnas urvalsfönstret, i vilket du kan se information om det valda objektet. Informationen som då visas är oftast densamme som visas när du håller muspekaren över objektet. Klicka på ordet länk så öppnas ett nytt fönster/flik med länkar till den kopplade informationen. 8(13)

9 10 Exempel: välja i kartan I detta exempel är lagret Detaljplaner laga kraft tänd. Med markeringsverktyget välj Detljplaneytorna vid kommunhuset och vårdcentralen. (De är ljusblåa). De valda ytorna blir då mörkblåa och urvalsfönstret visas. Klicka på plannamnet (Bålsta centrum) så kommer kartan att centrera sig på det planområdet samt markera det med en grön kartnål. Genom att klicka på Bålsta Centrum Länk i urvalsfönstret öppnas en ny sida med länkar till detaljplanen och dess dokument 9(13)

10 11 Exempel: Hitta detaljplanen för en specifik adress Tänd lagret Detaljplaner laga kraft. Välj Sök adress. Skriv in adressen. I detta fall Centrumleden 1. Sökresultatet kommer att visa en lista på alla adresser på Centrumleden som börjar med 1. Välj Centrumleden 1. Kartan kommer att zooma in och centrera sig på adressen. För muspekaren över adressen Klicka på Läs mer i informationsrutan. eller med markeringsverktyget klicka i kartan och sedan i urvalsfönstret klicka på Länk. 10(13)

11 Sidan med länkar som öppnar sig kan ha en lista på flera URL: er. Titta på slutet av varje URL för där kan man läsa vad för dokument den länkar till. T.ex.: Illustrationsplan scannad Plankarta scannad planbestämmelser T.ex. klicka på raden som slutar med Plankarta scannad så öppnar sig ett nytt fönster med inskannad bild av detaljplankartan. 11(13)

12 12 Översikt av kartans verktyg Markera Med knappen "Markera" kan du välja (markera) ett eller flera objekt i kartan. Detta gör du genom att klicka eller dra en rektangel över objekten du vill markera. När ett objekt är markerat öppnas urvalsfönstret, i vilket du kan se information om det valda objektet. Informationen som då visas är ofta densamme som visas när du håller muspekaren över objektet. Avmarkera Med knappen "Avmarkera" tar du bort alla markeringar av objekt på kartan. Panorera Med knappen "Panorera" kan du - genom att klicka och dra - flytta kartbilden i sid- och höjdled. Zooma in Med knappen "Zooma in" kan du - genom att klicka eller klicka och dra en rektangel - zooma in till önskat område. Zooma ut Med knappen "Zooma ut" kan du - genom att klicka eller klicka och dra en rektangel - zooma ut till önskat område. Startvy Med knappen "Startvy" zoomas kartan till full utbredning. Skriv ut När du klickar på "Skriv ut" öppnas ett utskriftsfönster i vilket du kan ange bl.a. titel och pappersstorlek på utskriften. När du sedan klickar på "Verkställ" så öppnas ett fönster med en förhandsvisning av hur din utskrift kommer att se ut. Om du sedan klickar på "Skriv ut" så kommer ditt vanliga utskriftsfönster att visas. Genom att klicka på "Visa område" så öppnas en lista med olika orter/områden i kommunen. När du klickar på önskad ort så zoomas kartan automatiskt till valt område. Om du klickar på "Sök adress" så öppnas ett fönster i vilket du kan skriva in en adress. Du behöver inte skriva ut hela adressen, d.v.s. om du söker efter sto så får du träff på alla gatunamn som börjar på sto. Resultatet kan du sortera på gatunamn och gatunummer. I kartan Fysisk planering har du även möjlighet att söka på gällande detaljplaner. Genom att klicka på "Verktygslåda" så öppnas en lista med följande funktioner: Mät längd Med verktyget "Mät längd" kan du - genom att klicka i kartan - mäta längd. I fönstret som öppnas uppdateras dels längden på det enskilda segmentet och dels den totala sträckan. Du avslutar mätningen genom att dubbelklicka där du vill avsluta linjen. Håbo kommun kan inte säkerställa att mätningarna ger ett 100% korrekt resultat, och de kan således ej användas som rättslig grund. Mät yta Med verktyget "Mät yta" kan du - genom att klicka i kartan - mäta en yta. I fönstret som öppnas uppdateras ytan efter varje punkt du prickar ut i polygonen. Du avslutar mätningen genom att dubbelklicka där du vill avsluta ytan. Håbo kommun kan inte säkerställa att mätningarna ger ett 100% korrekt resultat, och de kan således ej användas som rättslig grund. Länk till karta 12(13)

13 Genom att klicka på "Länk till karta" så öppnas en ruta med aktuell länk kartan. Denna länk kan du använda för att återvända till kartan med de symboler och i den skala som användes när du skapade länken. Visa koordinat Med funktionen "Visa koordinat" kan du antingen få ut koordinterna från en viss punkt, eller söka själv på koordinater. Funktionen kan redovisa och transformera koordinater mellan de vanligast förekommande koordinatsystemen i Sverige. Genom att först klicka på och sedan någonstans i kartan får du koordinaterna för vald plats. För att söka på koordinat: ange koordinaterna i angivet fält, ange sedan i vilket koordinaterna är och klicka därefter på. Spara Funktionen "Spara" kan du använda för att snabbt spara en bild av den aktuella kartbilden. Hjälp Klicka på "Hjälp" för att öppna detta hjälpdokument. Om Klicka på "Om" för att få information avseende kontaktuppgifter, upphovsrätt m.m. Support: Nihad Hodzic Patrick Spahr nihad.hodzic@habo.se patrick.spahr@habo.se 13(13)

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Webbfönstret När du klickar på kartlänken öppnas Båstadkartan i eget fönster eller egen flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan

Läs mer

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner Manual till webbkartornas grundläggande funktioner Webbfönstret När du klickar en kartlänk öppnas kartan i eget fönster eller egen flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan visar startvyn

Läs mer

Manual fö r webbkartörnas grundla ggande funktiöner

Manual fö r webbkartörnas grundla ggande funktiöner Manual fö r webbkartörnas grundla ggande funktiöner Webbfönster När du klickar på en kartlänk öppnas kartan i ett nytt fönster eller en ny flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan

Läs mer

MANUAL INTERAKTIV KARTA ÖVERSIKTSPLAN 2035

MANUAL INTERAKTIV KARTA ÖVERSIKTSPLAN 2035 MANUAL INTERAKTIV KARTA ÖVERSIKTSPLAN 2035 2/16 Manual till webbkartornas Manual till den interaktiva kartans MANUAL grundläggande funktioner DEN INTERAKTIVA KARTANS GRUNDLÄGGANDE FUNKTIONER Webbfönstret

Läs mer

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Webbfönstret När du klickar på kartlänken öppnas Båstadkartan i eget fönster eller egen flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan

Läs mer

Nedan visas en översikt av verktygen där de olika funktionerna är numrerade. En beskrivning av funktionerna följer.

Nedan visas en översikt av verktygen där de olika funktionerna är numrerade. En beskrivning av funktionerna följer. Välkommen till hjälpen för vårt nya webbgis Vattenkartan m.fl webbgis som finns tillgängliga i VISS är verktyg för att titta på kartor, söka information och skriva ut en kartbild. Webbgisen är byggda med

Läs mer

Verktygsfält. Hantering av webbkarta Grundinstruktion. Sida 1 av 6. De olika verktygen och delarna förklaras i detalj längre ner i dokumentet.

Verktygsfält. Hantering av webbkarta Grundinstruktion. Sida 1 av 6. De olika verktygen och delarna förklaras i detalj längre ner i dokumentet. De olika verktygen och delarna förklaras i detalj längre ner i dokumentet. Flytta i sidled Zooma in Zooma ut Panorera Hela utbredningen Tillbaka Framåt Förstoring av kartdel Kartskikt Förstora/ förminska

Läs mer

Manual GISportalen (MapGuide) På Internet

Manual GISportalen (MapGuide) På Internet Manual GISportalen (MapGuide) På Internet Manual Internet 2006 Du måste ha installerat ett program (plugin) Det hittar du här: Spara filen, stäng kartan och installera programmet genom att dubbelklicka

Läs mer

Hjälp vid användning av Geodataportalens Avancerade sökning

Hjälp vid användning av Geodataportalens Avancerade sökning 1(12) Datum: 2014-05-26 Diarienr: Hjälp vid användning av s Avancerade sökning Organisation Postadress Besöksadress Telefon E-post Internet Lantmäteriet 801 82 Gävle Lantmäterigatan 2 0771-63 63 63 geodatasekretariatet@lm.se

Läs mer

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner 2016-12-07 Manual till webbkartornas grundläggande funktioner Gränssnittet i våra kartor är anpassat till datorer och mobila enheter. Där det är aktuellt beskrivs funktionaliteten i denna manual både till

Läs mer

Användarmanual. Frågor och hjälp med webbapplikationen: Fredrik Beckman. Kartunderlaget: systemförvaltare : Anders Dahlgren Systemägare: Gunilla Öhrn

Användarmanual. Frågor och hjälp med webbapplikationen: Fredrik Beckman. Kartunderlaget: systemförvaltare : Anders Dahlgren Systemägare: Gunilla Öhrn Användarmanual Frågor och hjälp med webbapplikationen: Fredrik Beckman Kartunderlaget: systemförvaltare : Anders Dahlgren Systemägare: Gunilla Öhrn 1 Stockholmshems digitala kartor!! " #!! $ % & ' ( )

Läs mer

Hjälp vid användning av Geodataportalens Sök och utvärderings vy

Hjälp vid användning av Geodataportalens Sök och utvärderings vy 1(14) Hjälp vid användning av Geodataportalens Sök och 2(14) Geodataportalen Denna skärmbild är det första du möts av när du går in i Geodataportalen: : Skärmbilden är indelad i tre olika paneler: Sökpanel

Läs mer

Så här fungerar kartprogrammet

Så här fungerar kartprogrammet Så här fungerar kartprogrammet För att göra detta enkelt delar vi in kartan i några större delar (se bild nedan) och går igenom del för del för att sen fördjupa oss i några saker Vill du komma direkt till

Läs mer

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner 2018-06-07 Manual till webbkartornas grundläggande funktioner Gränssnittet i våra kartor är anpassat till datorer och mobila enheter. Där det är aktuellt beskrivs funktionaliteten i denna manual både till

Läs mer

Zooma in (1) Zooma ut (2) Standardutbredning (3)

Zooma in (1) Zooma ut (2) Standardutbredning (3) Välkommen till Hjälpen för Länsstyrelsens nya webbgis Länsstyrelsens webbgis är ett verktyg för att titta på kartor och söka information. För att använda verktyget behövs ingen programinstallation på din

Läs mer

Instruktioner r Översiktsplan Bergs

Instruktioner r Översiktsplan Bergs Instruktioner översiktsplan Här hittar du översiktsplanen: http://www.berg.se/oversiktsplan www.berg.se Instruktioner r Översiktsplan Bergs kommun 2018-05-14-14 Förslag Samråd Bearbetning Utställning Slutjustering

Läs mer

Manual Kartsök. Innehållsförteckning

Manual Kartsök. Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sök - Göra sökning - Sökresultat - Adress - Tätort - Kommun - Koordinat: Sweref99 TM - Koordinat: RT90 2.5gon V - Upptagningsområde (UTO) - Fiber Villa - Skanova Fiber 2009 - Skanova

Läs mer

Introduktion till GEOSECMA Lantmäteri

Introduktion till GEOSECMA Lantmäteri Introduktion till GEOSECMA Lantmäteri Innehåll Syfte: Grundläggande förståelse för hur GEOSECMA-Lantmäteri är uppbyggt och används. Data- och Layoutvyn Innehållsförteckningen och dess ikoner Menyer och

Läs mer

2010-01-08 Manual för Webbkartan

2010-01-08 Manual för Webbkartan 2010-01-08 Manual för Webbkartan Hitta länken till webbkartan... 2 Starta en karttjänst och genomgång av verktygens funktioner... 3 Lagerhantering, teckenförklaring och sökfunktioner... 5 Fliken Lager...

Läs mer

InfoVisaren s grundfunktionalitet

InfoVisaren s grundfunktionalitet InfoVisaren s grundfunktionalitet Snabbt komma igång Zooma in (förstora) Klicka på - placera muspekaren på kartan, enkelklicka och kartan förstoras. Zooma ut (visa ett större område) Klicka på - placera

Läs mer

användarhandledning skogsägarplan webb

användarhandledning skogsägarplan webb 2 1. Översikt Verktygsknappar Här väljer du vilken plan du vill se och du kan även välja om du vill se data från ett skifte. Här väljer du vilka kartlager som skall synas på kartan. För att synas måste

Läs mer

Dessa tre fönster kan enbart visas i datavyn, inte i layoutvyn. Det är också möjligt att ha flera fönster öppna samtidigt.

Dessa tre fönster kan enbart visas i datavyn, inte i layoutvyn. Det är också möjligt att ha flera fönster öppna samtidigt. Fönstermenyer februari 2010 I ArcMap finns ytterligare tre sätt att visa geografiskt data i din karta: genom ett förstoringsglas, ett visningsfönster och ett översiktsfönster. I fall där du inte vill ändra

Läs mer

Hjälp för Samlingskartans beställningswebb Innehållsförteckning

Hjälp för Samlingskartans beställningswebb Innehållsförteckning Hjälp för Samlingskartans beställningswebb Innehållsförteckning 1. Kort om hur du använder Samlingskartan... 2 2. Skapa konto och logga in i Samlingskartan... 3 3. Skapa en ny beställning... 7 4. Söka

Läs mer

2. Startsidan översikt med sidhänvisningar Startläget visar Klassificeringslagret och endast en del av innerstaden.

2. Startsidan översikt med sidhänvisningar Startläget visar Klassificeringslagret och endast en del av innerstaden. 2. Startsidan översikt med sidhänvisningar Startläget visar Klassificeringslagret och endast en del av innerstaden. Klicka på plustecknet i kartans högra kant så visas nedanstående grå meny Här väljer

Läs mer

OptiWay GIS Vind. Manual - Version OptiWay

OptiWay GIS Vind. Manual - Version OptiWay OptiWay GIS Vind - Version 3.7.1 OptiWay Innehållsförteckning Ämne Sida Inledning sida. 3 Översikt sida. 3 Startsida sida. 4 Öppna sida. 4 Återställ sida. 5 Import sida. 5 Import av Projekt, Verk, Vindmätare

Läs mer

Länka in bilder från webben hjälper dig att använda bilder som du inte har sparade på din egen dator.

Länka in bilder från webben hjälper dig att använda bilder som du inte har sparade på din egen dator. Länka in bilder från webben hjälper dig att använda bilder som du inte har sparade på din egen dator. Webben är en outsinlig källa av bildmaterial och somligt får du använda gratis! Verktyget Länka in

Läs mer

PM Banläggning i OCAD 12 CS

PM Banläggning i OCAD 12 CS PM Banläggning i OCAD 12 CS 2017-02-23 // Jakob Emander 1 Arbeta i Ocad OCAD är det mest spridda programmet för att framställa orienteringskartor och lägga banor och finns i olika versioner. Denna manual

Läs mer

Manual Trafikdatasystem Grävtillstånd, sökande

Manual Trafikdatasystem Grävtillstånd, sökande Innehållsförteckning Starta systemet...1 Startsidan...2 Hantera ärende...3 Skapa ärende...4 Trafikanordningsplan...5 Redigera ärende...6 Hantera karta...7 Manual Trafikdatasystem Grävtillstånd, sökande

Läs mer

Login...1 Utskick av ett nytt meddelande...2 Nytt utskick Skicka med kartval... 3

Login...1 Utskick av ett nytt meddelande...2 Nytt utskick Skicka med kartval... 3 MANUAL SMS-DIREKT Innehållsförteckning Login...1 Utskick av ett nytt meddelande...2 Nytt utskick Skicka med kartval... 3 Kartfunktioner... 3 Markera område... 5 Redigera... 7 Nytt utskick Skicka genom

Läs mer

Hjälp vid användning av Geodataportalen

Hjälp vid användning av Geodataportalen 1(12) Hjälp vid användning av Organisation Postadress Besöksadress Telefon E-post Internet Lantmäteriverket 801 82 Gävle Lantmäterigatan 2 0771-63 63 63 support@geodata.se www.lantmateriet.se 2(12) Denna

Läs mer

Hitta ditt vatten - en handledning

Hitta ditt vatten - en handledning Hitta ditt vatten - en handledning a VISS - VattenInformationsSystem Sverige Produktion: Tryckt på: Upplaga: Foto: VISS Center, Länsstyrelsen i Jönköpings län Länsstyrelsen, Jönköping 2010 300 ex Camilla

Läs mer

Handledning till Stockholms stads kartsystem DPWebMap med kulturhistorisk klassificering och fornlämningar

Handledning till Stockholms stads kartsystem DPWebMap med kulturhistorisk klassificering och fornlämningar Handledning till Stockholms stads kartsystem DPWebMap med kulturhistorisk klassificering och fornlämningar DPWebMap finns för närvarande i två varianter som är tillgängliga för alla på webben: 1. Med klassificeringskartan

Läs mer

Handledning för att använda Skogsägarplan Webb

Handledning för att använda Skogsägarplan Webb Handledning för att använda Skogsägarplan Webb Planen på webben kommer från början att vara ett tittskåp men kommer att utvecklas så att du som medlem skall kunna göra ekonomiska beräkningar och jämföra

Läs mer

37973 System > SQL-kommando

37973 System > SQL-kommando 37973 System > SQL-kommando Två nya fält i bilden SQL-kommando (System>SQL-kommando) som ger möjligheten att kategorisera SQL-kommandon likt hur layouter kategoriseras i layoutdesignern. T.ex. kan alla

Läs mer

skapa genvägar till andra sidor (externa och interna)

skapa genvägar till andra sidor (externa och interna) Hotspot skapa genvägar till andra sidor (externa och interna) Du kan låta bilder och/eller text bli knappar för genvägar eller navigering. Genvägarna kan leda till en annan sida i din resurs (intern sida)

Läs mer

GRUNDKURS WEBBKARTOR G E O S E C M A F O R A R C G I S 1 0. 2. Version 2 2014 Maria Syrén

GRUNDKURS WEBBKARTOR G E O S E C M A F O R A R C G I S 1 0. 2. Version 2 2014 Maria Syrén GRUNDKURS WEBBKARTOR G E O S E C M A F O R A R C G I S 1 0. 2 1 Version 2 2014 Maria Syrén Innehåll Bakgrund Användargränssnitt Grundfunktioner: Zooma, panorera Fastighetssök Identifiera Innehållsförteckning

Läs mer

Manual för StoraBasen. Stora Basen

Manual för StoraBasen. Stora Basen Manual för Filerna i mappen För att ska fungera behöver alla olika filer vara med och inte byta namn eller plats. I mappen Kartex finns alla filer för visning i Kartex I mappen TillFrån finns alla filer

Läs mer

FÖR DATORER. Historiskt arkiv. Användarguide. För Vasabladet

FÖR DATORER. Historiskt arkiv. Användarguide. För Vasabladet FÖR DATORER Historiskt arkiv Användarguide För Vasabladet Innehåll Arkivet via webbläsare Välkommen till Vasabladets historiska arkiv! Så här fungerar vårt historiska arkiv Teckna en prenumeration 4 Enkel

Läs mer

Manual för banläggning i OCAD8 170706 IF ÅLAND

Manual för banläggning i OCAD8 170706 IF ÅLAND Manual för banläggning i OCAD8 170706 IF ÅLAND Alla filer och program vi behöver finns under katalogen c:/ocad8/. Kartorna vi använder som bakgrundsfiler finns under c:/ocad8/kartor/. De är sedan indelade

Läs mer

Kom igång med RIB Karta 1.1

Kom igång med RIB Karta 1.1 Kom igång med RIB Karta 1.1 Introduktion... 3 Installation... 5 Rita på kartan... 9 Visa olika kartvyer... 11 LUPP och RIB Karta... 13 Spridning Luft och RIB Karta... 15 Dela information... 17 Hitta på

Läs mer

Manual för MellanBasen. Mellan Basen

Manual för MellanBasen. Mellan Basen Manual för Filerna i mappen För att ska fungera behöver alla olika filer vara med och inte byta namn eller plats. I mappen Kartex finns alla filer för visning i Kartex I mappen TillFrån finns alla filer

Läs mer

Hotspot låter användaren skapa genvägar till andra sidor.

Hotspot låter användaren skapa genvägar till andra sidor. Hotspot låter användaren skapa genvägar till andra sidor. Du kan låta bilder och/eller text bli knappar för genvägar eller navigering. Genvägarna kan leda till en annan sida i din resurs (intern sida)

Läs mer

Stöd och matchning Så hittar du leverantörer som erbjuder. Version 4,

Stöd och matchning Så hittar du leverantörer som erbjuder. Version 4, Stöd och matchning Så hittar du leverantörer som erbjuder Stöd och matchning Version 4, 2017 03 27 1 Hitta leverantör av Stöd och matchning Du väljer själv vilken leverantör av Stöd och matchning du vill

Läs mer

Inledning 2. Övre verktygsfältet 2 Sökfält 2 Sökresultat 2 Avancerad sökning 3 Projekt 5 Ditt konto 5

Inledning 2. Övre verktygsfältet 2 Sökfält 2 Sökresultat 2 Avancerad sökning 3 Projekt 5 Ditt konto 5 Innehållsförteckning Inledning 2 Övre verktygsfältet 2 Sökfält 2 Sökresultat 2 Avancerad sökning 3 Projekt 5 Ditt konto 5 Nedre verktygsfält 6 Zoomnivå 6 Översiktskarta 6 Legender 7 Fullskärmsläge 7 Guide

Läs mer

Gudie för OptiWay GIS Online

Gudie för OptiWay GIS Online Gudie för OptiWay GIS Online Linnéa Åberg OPTIWAY AB Spannmålsgatan 7, Kristianstad INNEHÅLL Inledning... 2 Övre verktygsfält... 2 Sökfält... 2 Sökresultat... 2 Avancerad sökning... 3 Projekt... 6 Ditt

Läs mer

Version 2013_01. Användarhandledning

Version 2013_01. Användarhandledning Version 2013_01 Användarhandledning Innehåll Intagsrapport Bostadsrätter 3 Småhus 5 Ortspris Bostadsrätter 7 Sök på karta 7 Sök på adress/kommun 8 Sök på bostadsrättsförening 9 Sålda objekt 10 Småhus 11

Läs mer

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Manual Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Innehållsförteckning Start... 3 Lägg till ny sida...3 Redigera sida som redan finns...3 Titta på resultatet...

Läs mer

Rev. 1 Manual Revaq Portal

Rev. 1 Manual Revaq Portal Rev. 1 Manual Revaq Portal Cartesia GIS AB / Envisys AB 1 Innehåll Allmänt... 3 Introduktion till Revaq Portalen... 4 Behörigheter... 4 Formulär... 4 Administratör... 6 Lägga upp ett nytt reningsverk...

Läs mer

Detta är en kort Manual för Vecturas portal för presentation av inventeringar. Adressen till portalen är: http://portal.vecturaxplorer.

Detta är en kort Manual för Vecturas portal för presentation av inventeringar. Adressen till portalen är: http://portal.vecturaxplorer. Manual Vectura Xplorer Portalen Senast ändrad 2012-07-02 Detta är en kort Manual för Vecturas portal för presentation av inventeringar. Adressen till portalen är: http:// För att komma in krävs användarnamn

Läs mer

Beställning till Diakrit

Beställning till Diakrit Februari 2010 Capitex AB Kalmar (huvudkontor): Box 751 Svensknabbevägen 30 391 27 Kalmar Tel vxl 0480-44 74 00 Fax 0480-44 74 01 Stockholm: Gustavslundsvägen 30 167 51 Bromma Tel 08-720 36 50 Fax 08-720

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

PHOCA GALLERY (v 3.2.3)

PHOCA GALLERY (v 3.2.3) Joomla Guide 2.5.11 PHOCA GALLERY Sida 1 av 37 PHOCA GALLERY (v 3.2.3) I denna guide får du veta mer om: Inledningen till PHOCA GALLERY: Vad är ett Phoca Gallery Phoca Gallery Kontrollpanelen Stegen i

Läs mer

Björn Johansson bjorn.gustaf@telia.com

Björn Johansson bjorn.gustaf@telia.com Digital kartforskning Björn Johansson bjorn.gustaf@telia.com Kartmaterialet En del moderna kartor med rutnät i RT90 Äldre kartor utan referenssystem Digital kartforskning 2 Problemet att ange kartornas

Läs mer

STFS Svensk Trafikföreskriftssamling. Sökinstruktion

STFS Svensk Trafikföreskriftssamling. Sökinstruktion 1(6) Mottagare: Version: 1.11 STFS Svensk Trafikföreskriftssamling Sökinstruktion 2(6) Sökinstruktion för STFS Från den 1 januari 2011 ska alla trafikföreskrifter finnas på den särskilda webbplatsen http://www.stfs.se.

Läs mer

Beställning av laserdata från Lantmäteriets skanning

Beställning av laserdata från Lantmäteriets skanning Beställning av laserdata från Lantmäteriets skanning I takt med att landet täcks av laserdata ur Lantmäteriets rikstäckande skanning så kommer dessa data att utgöra en viktig informationskälla för många

Läs mer

Stöd och matchning Så hittar du leverantörer som erbjuder Stöd och matchning. Version 11,

Stöd och matchning Så hittar du leverantörer som erbjuder Stöd och matchning. Version 11, Stöd och matchning Så hittar du leverantörer som erbjuder Stöd och matchning Version 11, 2018 09 22 1 Hitta leverantör av Stöd och matchning Du väljer själv vilken leverantör av Stöd och matchning du vill

Läs mer

Så här fungerar Skogssällskapets Mina sidor och Min skog

Så här fungerar Skogssällskapets Mina sidor och Min skog Så här fungerar Skogssällskapets Mina sidor och Min skog Innehåll Första fliken Mina sidor... 2 Fliken Ekonomi... 3 Fliken - Mina kontaktpersoner... 6 Fliken - Nyhetsarkiv... 6 Fliken - Frågor & svar...

Läs mer

Övning: Introduktion till GEOSECMA Lantmäteri

Övning: Introduktion till GEOSECMA Lantmäteri L A N T M Ä T E R I E T Fastighetsbildning GEOSECMA Lantmäteri 1(23) 2018-02-09 Övning: Introduktion till GEOSECMA Lantmäteri Innehållsförteckning Skapa jobb... 2 Beställ kartdata... 3 Innehållsförteckningen...

Läs mer

Interaktiv skrivtavla Lintex ebeam

Interaktiv skrivtavla Lintex ebeam Interaktiv skrivtavla Lintex ebeam Paletten Pennan Kalibrera tavlan Öppna Powerpoint direkt via paletten Öppna Scrapbooken (lektionsplaneraren) Pilen bredvid tangentbordsknappen visar att det finns fler

Läs mer

Dokumenthantering i Vitec Express

Dokumenthantering i Vitec Express INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Dokumenthantering i Vitec Express Användarhandledning November 2015 VITEC Affärsområde Mäklare www.vitec.se/maklare info.maklare@vitec.se GÖTEBORG: REDEGATAN 1 C, 426 77 V.

Läs mer

Allt du behöver för crowdsourcing

Allt du behöver för crowdsourcing GUIDE Allt du behöver för crowdsourcing DEL 2: Så här följer och visar du resultatet i en dashboard Allt du behöver för crowdsourcing den kompletta guiden steg för steg, del 2 För att utföra uppgifterna

Läs mer

ArcGIS Maps for Office

ArcGIS Maps for Office ArcGIS Maps for Office Kartvisning i Office Samhällsbyggnadsförvaltningen Bygg, Mät & Karta 2018 Version 2-2018-04-27 Innehållsförteckning 1. Installera ArcGIS Maps for Office... 3 2. ArcGIS Maps for Office...

Läs mer

Socialdokumentation och Genomförandeplan i Procapita

Socialdokumentation och Genomförandeplan i Procapita Vård & Omsorg Datum Socialdokumentation och Genomförandeplan i Procapita Läsa och dokumentera När du loggat in i Procapita kommer du automatiskt till Mina sidor. 1. Byt sida genom att klicka på fliken

Läs mer

Anpassning av Windows 7 och Word 2010

Anpassning av Windows 7 och Word 2010 Anpassning av Windows 7 och Word 2010 Det finns en hel del små förändringar man kan göra för att det ska bli lättare att navigera i datorn, läsa och skriva. Med kortare rader, tydligt typsnitt större avstånd

Läs mer

1

1 www.skogsstyrelsen.se/webbappar 1 För att webbappen ska fungera ska din telefon eller surfplatta ha: OS (Apple): version 9 eller högre. Android: version 5 eller högre. Du ska ha en uppdaterad webbläsare

Läs mer

Tips & tricks för redigering

Tips & tricks för redigering Tips & tricks för redigering Det har kommit flera nyheter och förbättringar i redigeringsmiljön och användargränssnittet för version 10.0. Den första stora skillnaden som märks är att redigeringsverktygsfältet

Läs mer

Landstinget i Värmland, mars 2012

Landstinget i Värmland, mars 2012 Snabbguide Landstinget i Värmland, mars 2012 Innehållsförteckning Snabbguide till basfunktioner i LISA+... 3 Om LISA+... 3 Att komma igång... 3 Inloggning... 5 Att byta lösenord... 5 Hur görs personsökning?...

Läs mer

Berth Arbman. Välkommen till bokningssystemet myweblog!

Berth Arbman. Välkommen till bokningssystemet myweblog! Västerviks Flygklubb Utfärdare Berth Arbman Dokumentnamn Sida Lathund, myweblog 1 (8) Datum Utgåva 1 Välkommen till bokningssystemet myweblog! 1 Vad är myweblog? 2 Logga in myweblog består av två delar:

Läs mer

Tjänsten innehåller tre lager (se beskrivning på sidan 4). Förklaring av attributdata finns i separat dokument.

Tjänsten innehåller tre lager (se beskrivning på sidan 4). Förklaring av attributdata finns i separat dokument. 1 WFS-tjänst för Bebyggelseregistret Tjänsten innehåller tre lager (se beskrivning på sidan 4). Förklaring av attributdata finns i separat dokument. Tjänsten uppdateras varje helg. All textinformation

Läs mer

Instruktioner för bineros webmail.

Instruktioner för bineros webmail. Instruktioner för bineros webmail. För er som skaffat mejladress på civil2.se kommer här instruktioner på vanliga funktioner i bineros webbmejl. 1. Logga in 2. Webbmejlens innehåll 3. Börja mejla 4. Inställningar

Läs mer

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt APA för nybörjare Den här texten är tänkt som en snabb introduktion hur du kan använda publiceringssystemet APA (Advanced Publication Application) för att redigera webbplatser. Texten kräver inga förkunskaper

Läs mer

Sekreterare och Plussekreterare Version SP2 via PMO

Sekreterare och Plussekreterare Version SP2 via PMO Sekreterare och Plussekreterare Version 3.7.3 SP2 via PMO Starta MedSpeech 1. Från Mitt arbete i PMO klicka på Innehåll Länkar och Diktat - Lista 2. MedSpeech startar och du får upp en lista över diktaten.

Läs mer

Så här funkar Föreningsliv

Så här funkar Föreningsliv Så här funkar Föreningsliv Logga in Logga in på den adress du fått skickat till dig via mail. Använd det lösenord och användarnamn som du tilldelats. Kom alltid ihåg att logga ut när du skrivit färdigt,

Läs mer

För att logga in och få tillgång till Bildarkivet krävs att man är registrerad som Behörig Användare.

För att logga in och få tillgång till Bildarkivet krävs att man är registrerad som Behörig Användare. För att logga in och få tillgång till Bildarkivet krävs att man är registrerad som Behörig Användare. Alla betalande medlemmar i Klippans Hembygdsförening eller Åsbo Släkt- och Folklivsforskare har rätt

Läs mer

Lathund - TimeEdit Introduktion

Lathund - TimeEdit Introduktion Lathund - TimeEdit Introduktion Lathund - TimeEdit 3.4 - Introduktion v1.3 Kort om TimeEdit Syftet med denna lathund är att beskriva och förklara en del av de begrepp som används i TimeEdit. Vi hoppas

Läs mer

Användarhandledning för VD Link för Småhus Vitec

Användarhandledning för VD Link för Småhus Vitec Innehållsförteckning Användarhandledning, VD Link för Småhus...3 1. Valfri sökning...4 Standardsökning...5 Kartsökning...7 Utökad sökning...8 Resultat av sökning...9 Detaljerad information om en försäljning...9

Läs mer

Mina omvärldsfaktorer

Mina omvärldsfaktorer Juni 2012 Manual Mina omvärldsfaktorer Ägare Leif Jougda Ansvariga personer Per Sandström Bengt Näsholm Leif Jougda Åke Sjöström Stefan Sandström Förslag och synpunkter skickas till Leif Jougda leif.jougda@skogsstyrelsen.se

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar

Lathund för att hantera kongresshandlingar Lathund för att hantera kongresshandlingar Dator PC Inför och under kongressen 2013 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder en dator/pc

Läs mer

VINDBRUKSKOLLENS ANVÄNDARHANDBOK. Vindbrukskollen. Senast reviderad 2016-04-20

VINDBRUKSKOLLENS ANVÄNDARHANDBOK. Vindbrukskollen. Senast reviderad 2016-04-20 VINDBRUKSKOLLENS ANVÄNDARHANDBOK Vindbrukskollen Senast reviderad 2016-04-20 1 Innehåll Välkommen!... 4 Om Vindbrukskollen... 4 Överblick över Vindbrukskollens olika delar... 4 Vem gör vad i Vindbrukskollen?...

Läs mer

INFORMATION FRÅN VITEC. Dokumenthantering

INFORMATION FRÅN VITEC. Dokumenthantering INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Dokumenthantering Vitec Express VITEC Affärsområde Mäklare www.vitec.se/maklare info.maklare@vitec.se GÖTEBORG: REDEGATAN 1 C, 426 77 V. FRÖLUNDA VÄXEL: 031-360 61 00 KALMAR:

Läs mer

Word 2003. bengt hedlund

Word 2003. bengt hedlund Word 2003 bengt hedlund Det här dokumentet är tänkt underlätta för Dig när Du arbetar med Word. I kursen Datagrund, när Du skriver en rapport i någon annan kurs, eller i varje sammanhang när Du vill använda

Läs mer

Manual Webbapplikation Handläggarstöd för Ogräsbekämpning Kommun.

Manual Webbapplikation Handläggarstöd för Ogräsbekämpning Kommun. Manual Webbapplikation Handläggarstöd för Ogräsbekämpning Kommun. Innehåll Verktyg och funktioner i Webbkartan... 2 Teckenförklaring... 2 Visa attribut för objekt i kartan... 3 Alternativ 1. (pop up-ruta)....

Läs mer

Säljarens sida Användarhandledning

Säljarens sida Användarhandledning December 2009 Capitex AB Kalmar (huvudkontor): Box 751 Svensknabbevägen 30 391 27 Kalmar Tel vxl 0480-44 74 00 Fax 0480-44 74 01 Stockholm: Gustavslundsvägen 30 167 51 Bromma Tel 08-720 36 50 Fax 08-720

Läs mer

Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011.

Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011. Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011. Syfte Detta dokument tar upp grundläggande funktioner i Argonova Systems CMS i syfte att förbereda och stödja användaren, vid sidan av och inför

Läs mer

Hemsidan här kan du bl a söka annan lägenhet och göra felanmälan direkt på hemsidan www.partillebo.se

Hemsidan här kan du bl a söka annan lägenhet och göra felanmälan direkt på hemsidan www.partillebo.se Viktig info! Spara denna manual Hemsidan här kan du bl a söka annan lägenhet och göra felanmälan direkt på hemsidan www.partillebo.se För våra hyresgäster Så här kommer du in på Mina sidor Denna manual

Läs mer

Lathund Google Kalender (i webbläsare)

Lathund Google Kalender (i webbläsare) Lathund Google Kalender (i webbläsare) För att komma till Google Kalender skriver du www.calendar.google.com i webbläsaren. För att logga in skriver du förnamn.efternamn@zonline.se och sedan ditt lösenord.

Läs mer

Kom igång med Adela Barnomsorg

Kom igång med Adela Barnomsorg Kom igång med Adela Barnomsorg Publicerad 2011-05-03 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Kom igång med Adela Barnomsorg 1 Gränssnitt 4 Huvudflikar 4 Detaljflikar

Läs mer

Miljön i Windows Vista

Miljön i Windows Vista 1 Miljön i Windows Vista Windows Aero Windows Aero (Aero Glass), som det nya utseendet eller gränssnittet heter i Vista, påminner mycket om glas och har en snygg genomskinlig design. Det är enklare att

Läs mer

Rovbase. Manual till GPS-dialogen. Version 1.4

Rovbase. Manual till GPS-dialogen. Version 1.4 Rovbase Manual till GPS-dialogen Version 1.4 Förord På uppdrag av Naturvårdsverket erbjuder Viltskadecenter support för de svenska användarna av databasen Rovbase. Det här är en manual som beskriver hur

Läs mer

Lathund - Redaktörer

Lathund - Redaktörer Lathund - Redaktörer 1. Logga in sid 3 2. Ladda upp/publicera dokument...sid 4-6 2.1 Att lägga till ett dokument...sid 5 2.2 Var publiceras mitt dokument...sid 6 3. Jobba i befintligt dokument...sid 7

Läs mer

RSI Road Status Information A new method for detection of road conditions

RSI Road Status Information A new method for detection of road conditions WP 5 Sida 1 av 15 RSI Road Status Information A new method for detection of road conditions Användarmanual för RSI WP 5 Sida 2 av 15 Användarmanual för RSI Om detta dokument Detta dokument är en användarmanual

Läs mer

Version 1.2 (april 2013) Hjälp om RIB Karta

Version 1.2 (april 2013) Hjälp om RIB Karta Version 1.2 (april 2013) Hjälp om RIB Karta This manual was produced using ComponentOne Doc-To-Help. Innehåll 1. Välkommen till RIB Karta... 1 2. Använda hjälpen i RIB Karta... 2 3. Så här gör du för att...

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE. ViTex

ANVÄNDARGUIDE. ViTex ANVÄNDARGUIDE ViTex ViTex snabbguide 1. Inläsning till ViTex från inskannat dokument via kopiatorn 2. Uppläsning i ViTex 3. Navigation & Zoner 4. Ändra inställningar 5. Kontakt och Support 1. Inläsning

Läs mer

Utskrift av karta. Skriv ut en karta. Skriv ut skärmområde

Utskrift av karta. Skriv ut en karta. Skriv ut skärmområde Skriv ut en karta Förutsättningar Kartan kan skrivas ut som den ser ut på skärmen, dvs. visas texter på fälten blir de också utskrivna. Vid utskrift öppnas alltid en förhandsgranskning där anpassning av

Läs mer

Redigering. För mer information se kap 7 Rättelse och redigering i GEOSECMA-handboken

Redigering. För mer information se kap 7 Rättelse och redigering i GEOSECMA-handboken Redigering För mer information se kap 7 Rättelse och redigering i GEOSECMA-handboken Ställ in attributmallarna Aktivera alltid en Attributmall innan redigering av objekt startas, detta görs bl.a. för att

Läs mer

ÄRENDEHANTERING. När Du ska avsluta ett ärende så väljer Du aktuell kategori för ärendet. Dessa kategorier registrerar Du i Rutiner Avslutsorsaker.

ÄRENDEHANTERING. När Du ska avsluta ett ärende så väljer Du aktuell kategori för ärendet. Dessa kategorier registrerar Du i Rutiner Avslutsorsaker. Inmatning av ärende ÄRENDEHANTERING När Du startar modulen för Ärendehanteringen kommer Du till detta formulär. Det är här Du registrerar alla dina ärenden. Så länge ärendet ligger i ärendehanteringen

Läs mer

Windows Store. Det krävs ett Microsoft-konto för att kunna hämta appar i Store. Du kan ta bort (avinstallera) appar som du inte vill ha kvar.

Windows Store. Det krävs ett Microsoft-konto för att kunna hämta appar i Store. Du kan ta bort (avinstallera) appar som du inte vill ha kvar. 6. Mera om appar Vi har hittills bekantat oss med några av de appar som finns med i Windows 10, bl.a. Kalkylatorn, Wordpad, webbläsaren Edge, och E- post. (Till viss del blir därför följande avsnitt repetition.)

Läs mer

Manual, Etikett- & Faktabladsgenerator

Manual, Etikett- & Faktabladsgenerator Manual, Etikett- & Faktabladsgenerator http://www.easylabelcreator.se/customer/lantmannen/ Innehållsförteckning Om tjänsten... 2 Snabbguide... 3 Inloggning... 5 Skapa konto... 5 Glömt användarnamn... 6

Läs mer