Barnhälsoplan Tallbackens förskola. Knivsta kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Barnhälsoplan Tallbackens förskola. Knivsta kommun"

Transkript

1 Barnhälsoplan Tallbackens förskola Knivsta kommun Reviderad ht-2016

2 Barnhälsoarbetet utgår från Skollagen och Läroplanen för förskolan Lpfö-98 rev 2010 Förskolans uppdrag Skollagen (2010) 8 kap Särskilt stöd 9 Barn som av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling ska ges stöd som deras speciella behov kräver. Om det genom uppgifter från förskolans personal, ett barn eller vårdnadshavare framkommer att ett barn är i behov av särskilt stöd, ska förskolechefen se till att barnet ges sådant stöd. Barnets vårdnadshavare ska ges möjlighet att delta vid utformningen av de särskilda stödinsatserna. Skolverkets allmänna råd 2013 Förskolan FÖRSKOLECHEFEN OCH ARBETSLAGET BÖR TILLSAMMANS 1. Bedöma hur verksamheten skall utformas så att barn i behov av särskilt stöd i sin utveckling ges det stöd som deras speciella behov kräver, samt 2. Kontinuerligt följa upp och utvärdera om stödinsatserna är ändamålsenliga Lpfö-98 rev 2010; sid 5 Den pedagogiska verksamheten ska anpassas till alla barn i förskolan barn som tillfälligt eller varaktigt behöver mer stöd än andra ska få detta utformat med hänsyn till egna behov och förutsättningar. Personalens förmåga att förstå och samspela med barnet och få föräldrarnas förtroende är viktig, så att vistelsen i förskolan blir ett positivt stöd för barn med svårigheter. Alla barn ska få erfara den tillfredställelse det ger att göra framsteg, övervinna svårigheter och få upplevs sig vara en tillgång i gruppen 2.7 Förskolechefens ansvar sid 16 Som pedagogisk ledare och chef för förskollärare, barnskötare och övrig personal i förskolan har förskolechefen det övergripande ansvaret för att verksamheten bedrivs i enlighet med målen i läroplanen och uppdraget i sin helhet. Förskolechefen har ansvaret för förskolans kvalitet och har därvid, inom givna ramar, ett särskilt ansvar för att verksamheten utformas så att varje barn får det särskilda stöd och hjälp och de utmaningar de behöver upprätta, genomföra, följa upp och utvärdera förskolans handlingsplan (Plan mot diskriminering och kränkande behandling) för att förebygga och motverka alla former av diskriminering och kränkande behandling, såsom mobbing och rasistiska beteenden bland barn och anställda. Ansvar förskolechef och pedagoger Förskolechef har det övergripande ansvaret för att förskolan möter varje barns behov och att verksamheten planeras utifrån barnets behov. Förskollärarnas ansvar är att arbeta utifrån barnhälsoplan analysera och anpassa verksamheten och metoder samt upprätta handlingsplan. Arbetslagets ansvar är att delta i kartläggning, utredning och handlingsplan samt åtgärder.

3 Barn- och elevhälsoplan Knivsta kommun I Knivsta kommun finns en central barnhälsoplan framtagen som den lokala barnhälsoplanen är kopplad till. Samverkan mellan barnet, arbetslaget, vårdnadshavaren och barn och barn och elevhäsloteamet är en framgångsfaktor i arbetet med barnhälsa. Barns behov av stöd kan inte förstås som en egenskap hos barnet utan är alltid situationsbundet (Skolverkets allmänna råd med kommentarer) är grundsynen i barn och elevhälsoarbetet i förskolan kap 3. Särskilt stöd s 31.). Övergripande målsättning med barnhälsoarbetet Förskolan skall vara ett stöd för familjerna i deras ansvar för barnens fostran och utveckling. Med barnhälsa menas en god pedagogisk verksamhet där omsorg, fostran och lärande bildar en helhet. Barnhälsoarbetet sker i nära samverkan med vårdnadshavare och barnhälsovård. Barn som tillfälligt eller varaktigt behöver stöd skall få detta stöd utformat med hänsyn till individuella behov och förutsättningar. Definition Barnhälsoarbete Vad menas egentligen med en förskola för lärande och hälsa? Det handlar om trygghet, relationer, förskolepersonalens och förskolechefers betydelse, barnens inflytande, föräldrars inflytande och vad barnens berättelse om sig själva och om lärande och hälsa (Prop.2001/02:14 hälsa lärande och trygghet s 55). Förebyggande barnhälsoarbete Roller-Ansvar Förskolechef ansvarar med stöd av specialpedagog för det förebyggande barnhälsoarbetet på förskolorna. Barnhälsoarbetet planeras, följs upp och utvärderas på tre nivåer; organisation, grupp och individnivå utifrån framtagen manual, kartläggning, pedagogisk utredning och handlingsplan Knivsta kommuns förskolor. Förebyggande barnhälsoarbete Förskolan arbetar kontinuerligt med ett förebyggande hälsofrämjande arbete. Detta sker bland annat genom att; Pedagogisk dokumentation- utforma verksamheten utifrån både de enskilda barnens och gruppens behov och intressen. Förskollärare ansvarar. Värdegrundsarbete med barnen på förskolan. Arbetslag ansvarar. Kompissamtal i grupp. Arbetslag ansvarar. Konfliktlösning. (Pedagogens roll är att handleda i konfliktsituationen). Arbetslag ansvarar. Barnkonventionen gäller i verksamhet, samtal och samspel med barn (Vägledande samspel ICDP) Utmana det individuella barnet i sitt lärande på barnets nivå. Arbetslag ansvarar. Daglig utevistele. Arbetslag ansvarar God matkvalitet (kommunal och lokal matpolicy). Förskolechef i samarbete med kostchef och lokal köksansvarig. Daglig rörelse och utelek. Arbetslag ansvarar Följa hygienrutiner barn och personal Vi har en gemensam syn på att vi är en förskola och vi har ett gemensamt ansvar för alla barn på förskolan. Ansvar samtlig personal på förskolan.

4 Prioriterade områden i barnhälsoarbetet på förskolan är; Att arbeta förebyggande dvs. analysera barnens behov och anpassa verksamheten efter detta Analysera resultat på individ och gruppnivå. Metod på gruppnivå; Lokalt analysverktyg och på Individnivå; Kartläggning- pedagogisk utredning, handlingsplan Knivsta kommun Agera utifrån analys och resultat och förändra organisation metoder och arbetsätt All personal har kännedom om arbetsrutiner och beslutsgången i barnhälsoarbetet Utvidga förståelsen för barnet genom att se till barnets hela livssituation Tillsammans med vårdnadshavare och barnet skapa förutsättningar för att ge barnet så bra utvecklingsmöjligheter som möjligt Systematiskt barnhälsoarbete Mål All personal ansvarar för en positiv och trygg miljö utvecklas inom förskolan Arbetssätt och innehåll anpassas efter för att möta barnets olika förmågor och behov av stöd Arbetet med det enskilda barnets utveckling sker i nära arbete med vårdnadshavare Resurser fördelas med fokus på att barn i behov av särskilt stöd prioriteras Ansvar och Rutiner vid barnhälsoarbetet på förskolan (rutiner för barnhälsoarbetet finns med i förskolans årshjul) Initiativ till arbetet tar enskild pedagog, arbetslag eller vårdnadshavare som upplever problem/behov/pedagogiska utmaningar och kontaktar förskolechef när behov av stödinsatser uppstår. Detta kan ske när som helst under terminen. Handlingsplan Steg 1: Uppmärsamma Använd manual vid upprättande av handlingsplan för barn i Behov av särskilt stöd Knivsta kommun. Steg 2: Utred En utredning består av två steg A. Kartläggning ansvarig förskollärare B. Diskussion och analys i arbetslaget Steg 3: Sammanställ ett förslag på handlingsplan. Förankra i arbetslaget. Samarbete specialpedagog Specialpedagog förskola kontaktas när kartläggningen är genomförd Vid den första barnhälsoträffen på höst och vår, stämmer specialpedagog och förskolechef av eventuella behov som en del av det systematiska kvalitets- och barnhälsoarbetet. Arbetslaget gör en gemensam beskrivning inför dessa träffar. Diskussioner och beslut dokumenteras i dokumentunderlaget för kartläggning-utredning. Handlingsplan upprättas vid behov. Kontakt med vårdnadshavare vid behov. Datum för uppföljningar och utvärderingar bokas.

5 Åtgärder kan variera nedan följer exempel; Organisation individ/grupp Organisation lärmiljöer Stödinsats specialpedagog Stödinsats psykolog - kurator Pedagogisk utredning kartläggning/handlingsplan som underlag för val av organisation/metoder/strategier Kompetensutveckling personal Uppföljningar av åtgärder genomförs återkommande under året vid Barnhälsoträffarna enligt ök deltagare; Förskolechef, specialpedagog och ansvarig fsk/bsk. Föräldrakontakter Information till föräldrar angående samarbetet sker alltid när insatserna gäller individuella barn på förskolan. Vid konsultation och handledning till personal på gruppnivå behöver ej föräldrar informeras. Dokumentation Allt barnhälsoarbete dokumenteras och förvaras i en för varje avdelning specifik pärm som förvaras inlåst på förskolan. BVC Personalen på förskolan kan ta kontakt med BVC för konsultation eller i samförstånd med föräldrarna. Samtyckesdokument kan användas vid behov. BVC sköterska kan bjudas in vid behov till förskolan och träffa arbetslagsledarna. Under dess träffar lyfts allmänna frågor kring barns utveckling av språk, motorik, samt medicinska frågor och omvårdnad (ej individnivå). Habilitering Vid behov går kontakten med Habilitering genom vårdnadshavarna Misstanke om barn som far illa Alla yrkesverksamma som arbetar med barn och unga har ålagts en anmälningsskyldighet enligt socialtjänstlagen 14 kap 1 anmälan om missförhållanden. Myndigheter vars verksamhet berör barn och ungdom samt andra myndigheter inom hälso - och sjukvården, annan rättpsykiatrisk undersökningsverksamhet, socialtjänsten och kriminalvården är skyldiga att genast anmäla till socialnämnden om de i sin verksamhet får kännedom om något som kan innebära att socialnämnden behöver ingripa till ett barns skydd. Detta gäller även dem som är anställda hos sådana myndigheter

6 Rutiner när misstanke uppstår om att barn far illa Vid oro diskutera i arbetslaget, tänk på tystnadsplikten och sekretess gentemot vikarier, vilken information skall vikarier och VFU-lärare ha tillgång till. Dokumentera och datera. Var neutral och korrekt när ni antecknar. Förvara dokumentationen inlåst då det handlar om sekretessbelagda uppgifter. Vid fortsatt oro diskutera med förskolechef. Vid hantering av ärenden av det här slaget är det viktigt med föräldrakontakt, ett möte där anmälan lämnas över muntligt eller skriftligt. Dock aldrig vid misstankar om brott tex. misshandel eller sexuella övergrepp! (vidare kontakt med Barnahus genom Förskolechef/Socialtjänst) Förskolechef gör anmälan till socialtjänsten samt fungerar som kontakt under ärendet. Alla personal har ett personaligt ansvar i att anmälan görs. Om det råder delade meningar angående bedömningen bör varje enskild anställd ta sitt anmälningsansvar enligt 14 kap 1 SOL. Vid osäkerhet kan enskild anställd ringa och rådfråga socialtjänsten. Detta göra genom att inte tala om vilket barn det rör utan bara berätta om omständigheterna och var oron ligger. Anmälningsplikten Alla verksamma inom förskolan har anmälningsplikt enligt socialtjänstlagen; 14 kap anmälan om och avhjälpande av missförhållanden mm 1 följande myndigheter och yrkesverksamma är skyldiga att genast anmäla till socialnämnden om de i sin verksamhet får kännedom om eller misstänker att et barn far illa; 1. Myndigheter vars verksamhet berör barn och ungdom, Sekretess i förskolan Alla som arbetar i förskolan har tystnadsplikt och handlingar kring barnet är sekretessbelagda. Offentlighets- och sekretesslag (2009: 400) 3 kap. sekretess till skydd för enskild i utbildningsverksamhet, mm Utbildningsverksamhet mm. Förskola och viss annan pedagogisk verksamhet 1 sekretess gäller i förskola och sådan pedagogisk verksamhet som avses i 25 kap. skollagen (2010:800) som kompletterar eller erbjuds i stället för förskola för uppgift om en enskilds personaliga förhållanden, om denne inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde eller någon närstående till denne lider men. För uppgift i en allmän handling gäller sekretessen i högst sjuttio år. (Lag (2010:866) Förskolechef Catharina Sundin ht -2015

Barnhälsoplan 2014-2015. Förskolan Citronen. Knivsta kommun

Barnhälsoplan 2014-2015. Förskolan Citronen. Knivsta kommun Barnhälsoplan 2014-2015 Förskolan Citronen Knivsta kommun Reviderad ht-2014 Barnhälsoarbetet utgår från Skollagen och Läroplanen för förskolan Lpfö-98 rev 2010 Skollagen (2010) 8 kap Särskilt stöd 9 Barn

Läs mer

Barnhälsoplan. Regnbågens förskola

Barnhälsoplan. Regnbågens förskola Barnhälsoplan Regnbågens förskola 2016-01-27 2 Förskolechef ansvarar med stöd av specialpedagog för Barnhälsoarbetet på Regnbågens förskola förskola. Arbetet bedrivs på tre nivåer; organisation, grupp

Läs mer

BARNHÄLSOPLAN. Plan för främjande barnhälsoarbete Förskolorna i Lugnvik/Orrviken

BARNHÄLSOPLAN. Plan för främjande barnhälsoarbete Förskolorna i Lugnvik/Orrviken BARNHÄLSOPLAN Plan för främjande barnhälsoarbete 2015-09-21 2016-05-31 Förskolorna i Lugnvik/Orrviken Förskolorna Mjölnargränd, Orrviken och Sjöängen Mål Målet är att förskolans verksamhet ska utformas

Läs mer

Barnhälsoplan Grimstofta förskoleenhet 2017

Barnhälsoplan Grimstofta förskoleenhet 2017 Grimstofta Förskoleenhet Barnhälsoplan Grimstofta förskoleenhet 2017 Upprättad 2017-01-18 av specialpedagog: Eleonor Larsson och Eva-Karin Oldén. Revideras Våren 2018 Fastställd av förskolechef: Sofie

Läs mer

Att tidigt fånga barns behov av särskilt stöd

Att tidigt fånga barns behov av särskilt stöd Att tidigt fånga barns behov av särskilt stöd Att tidigt fånga barns behov av särskilt stöd Förskolan skall vara ett stöd för familjerna i deras ansvar för barnens fostran utveckling och växande. Förskolans

Läs mer

Barnhälsoplan. -plan för främjande barnhälsoarbete på förskolorna i Askeby, Bankekind, Örtomta och Vårdsberg. Upprättad:

Barnhälsoplan. -plan för främjande barnhälsoarbete på förskolorna i Askeby, Bankekind, Örtomta och Vårdsberg. Upprättad: Förskolorna i Askeby, Bankekind, Örtomta och Vårdsberg la Barnhälsoplan -plan för främjande barnhälsoarbete på förskolorna i Askeby, Bankekind, Örtomta och Vårdsberg Upprättad: 2018-02-28 Revideras: 2019-02-28

Läs mer

Barnhälsoplan. Piratenområdets förskoleenhet Upprättad Gäller till Fastställd av Förskolechef BHT i Piratenområdet

Barnhälsoplan. Piratenområdets förskoleenhet Upprättad Gäller till Fastställd av Förskolechef BHT i Piratenområdet Piratenområdets förskolor Barnhälsoplan 2017 Upprättad 2017-01 Gäller till 2018-01 Fastställd av Förskolechef BHT i Piratenområdet Förskolorna i Piratenområdet ska vara det självklara valet vid val av

Läs mer

Centrums Förskoleenhet Barnhälsoplan Centrums förskoleenhet 2017/2018

Centrums Förskoleenhet Barnhälsoplan Centrums förskoleenhet 2017/2018 Centrums Förskoleenhet Barnhälsoplan 2017/2018 Innehållsförteckning Inledning... 3 Barnkonventionen... 3 Enhetens mål för barnhälsa... 3 Ansvar... 3 Förebyggande och främjande arbete... 4 Arbetslaget arbetar

Läs mer

Handlingsplan och arbetsgång för elevhälsan LKC 7-9 2014-2015

Handlingsplan och arbetsgång för elevhälsan LKC 7-9 2014-2015 Handlingsplan och arbetsgång för elevhälsan LKC 7-9 2014-2015 Elevhälsans mål: Elevhälsan ska bidra till att skapa miljöer som främjar elevernas lärande, utveckling och hälsa. I lagen anges att elevhälsan

Läs mer

Handlingsplan gällande barn i behov av särskilt stöd i Nässjö kommun.

Handlingsplan gällande barn i behov av särskilt stöd i Nässjö kommun. Handlingsplan gällande barn i behov av särskilt stöd i Nässjö kommun. Nässjö kommun organiserar sin förskoleverksamhet utifrån att den pedagogiska verksamheten ska anpassas till alla barn i förskolan.

Läs mer

Sekretessförbindelse för VFU i Ekerö kommun

Sekretessförbindelse för VFU i Ekerö kommun Sekretessförbindelse för VFU i Ekerö kommun Denna försäkran gäller för studenter på de kommunala enheterna i Ekerö kommun. Observera att under en VFU-period kan du komma att möta flera av verksamheterna

Läs mer

Hågadalsskolan 2016/17

Hågadalsskolan 2016/17 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN HÅGADALSSKOLAN Reviderad 160818 Hågadalsskolan 2016/17 Elevhälsoplan Elevhälsoplanen ska vara ett stöd och ett verktyg för alla som arbetar med eleverna på vår skola. Skolans elevhälsoarbete

Läs mer

Barnhälsa. Fjärås-Gällinge förskolor. Kungsbacka kommun. Verksamhetsår 2014/15

Barnhälsa. Fjärås-Gällinge förskolor. Kungsbacka kommun. Verksamhetsår 2014/15 Barnhälsa Fjärås-Gällinge förskolor Kungsbacka kommun Verksamhetsår 2014/15 1 Arbetet med barnhälsa utgår från förskolans vision; Verksamheten ska genomsyras av en barnsyn med tilltro till barnets egen

Läs mer

Hågadalsskolan 2015/16

Hågadalsskolan 2015/16 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN HÅGADALSSKOLAN Hågadalsskolan 2015/16 Reviderad 151202 Elevhälsoplan Elevhälsoplanen ska vara ett stöd och ett verktyg för alla som arbetar med eleverna på vår skola. Skolans elevhälsoarbete

Läs mer

Förslag till beslut Tillsynsrapport. Förskolan Lilla Holm 6 mars 2018

Förslag till beslut Tillsynsrapport. Förskolan Lilla Holm 6 mars 2018 Enheten för fristående verksamheter Handläggare: Carina Ström Moser Förslag till beslut Tillsynsrapport Förskolan Lilla Holm 6 mars 2018 1 Sammanfattning Stadsdelsnämnden har ansvar för att kontrollera

Läs mer

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL 2018-07-06 Innehållsförteckning Om att anmäla till socialtjänsten... 3 Anmälningsskyldigheten enligt socialtjänstlagen... 3

Läs mer

Foto: Sara Frid. Lärmiljön i Enköpings förskolor/pedagogisk omsorg samt arbetsgång för barn i behov av särskilt stöd. Skolkontoret

Foto: Sara Frid. Lärmiljön i Enköpings förskolor/pedagogisk omsorg samt arbetsgång för barn i behov av särskilt stöd. Skolkontoret Foto: Sara Frid Lärmiljön i Enköpings förskolor/pedagogisk omsorg samt arbetsgång för barn i behov av särskilt stöd Skolkontoret Mars 2014 Lärmiljö Anmälan till förskolechef Utredning och bedömning Planering

Läs mer

Handlingsplan för Elevhälsan på Brandthovdaskolan Läsåret 2017/2018

Handlingsplan för Elevhälsan på Brandthovdaskolan Läsåret 2017/2018 Handlingsplan för Elevhälsan på Brandthovdaskolan Läsåret 2017/2018 Innehållsförteckning Elevhälsans organisation. 3 Elevhälsans gemensamma arbetsuppgifter..3 Elevhälsans specifika arbetsuppgifter...4

Läs mer

Barnhälsoplan Blentarps Förskoleenhet

Barnhälsoplan Blentarps Förskoleenhet Barnhälsoplan Blentarps Förskoleenhet 2017-2018 Upprättad 2017-07-05 Reviderad 2018-08-31 1 Innehåll Inledning... 3 Nuläge... 3 Nuläge och analys... 3 Behov av utveckling... Fel! Bokmärket är inte definierat.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på BUS förskola 2018/2019. Vision

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på BUS förskola 2018/2019. Vision Plan mot diskriminering och kränkande behandling på BUS förskola 2018/2019 Vision Att alla ska känna sig välkomna, trygga, respekterade och trivas. Att skapa värderingar och normer som ger alla möjlighet

Läs mer

Rutiner vid kränkande behandling i i förskola

Rutiner vid kränkande behandling i i förskola I skollagen (2010:800) finns bestämmelser om kränkande behandling som innebär att har långtgående föreskriven skyldighet att motverka diskriminering och kränkande behandling. Dessa skyldigheter utgår ifrån

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Roknäs förskola avdelning Helmers plan mot diskriminering och kränkande behandling

Roknäs förskola avdelning Helmers plan mot diskriminering och kränkande behandling Roknäs förskola avdelning Helmers plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Likabehandlingsplan. Syrsans förskola Avdelning Myran

Likabehandlingsplan. Syrsans förskola Avdelning Myran Likabehandlingsplan Syrsans förskola Avdelning Myran Förebyggande handlingsplaner och åtgärder mot diskriminering, trakasserier, kränkande behandling och mobbing. Inledning Likabehandlingsarbetet handlar

Läs mer

Kungsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015

Kungsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Kungsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1-5 år Ansvariga för planen Förskolechef och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på BUS förskola 2016/2017. Vision

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på BUS förskola 2016/2017. Vision Plan mot diskriminering och kränkande behandling på BUS förskola 2016/2017 Vision Att alla ska känna sig välkomna, trygga, respekterade och trivas. Att skapa värderingar och normer som ger alla möjlighet

Läs mer

Lejonströms förskoleområde

Lejonströms förskoleområde Del 1 Lejonströms förskoleområde Orkesterns förskola (avd. Svalan) Förskolans namn Läsåret 2017-2018 2017-09-15 Gemensam plan för Lejonströms förskoleområde Mobackens förskolor, Sjungande Dalens förskolor,

Läs mer

Plan för. Skogsdungens förskola. 2017/2018 Skogsdungens vision

Plan för. Skogsdungens förskola. 2017/2018 Skogsdungens vision Plan för - att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Skogsdungens förskola 2017/2018 Skogsdungens vision Skogsdungens förskola ska vara trygg för alla

Läs mer

Årlig likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling Steninge förskolor Sigtuna kommun

Årlig likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling Steninge förskolor Sigtuna kommun 1 (16) 2015-12-07 Årlig likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling Steninge förskolor Sigtuna kommun 2015-2016 SIG3000, v4.0, 2012-09-24 2 (16) Årlig likabehandlingsplan Innehållsförteckning

Läs mer

Brännans förskoleområde

Brännans förskoleområde Del 1 Brännans förskoleområde Orkesterns förskola avd Näktergalen Förskolans namn Läsåret 2015-2016 2015-08-10 Gemensam plan för Brännans förskoleområde Mobackens förskolor, Sjungande Dalens förskolor,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Möllans förskola 2016/2017. Vision

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Möllans förskola 2016/2017. Vision Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Möllans förskola 2016/2017 Vision Att alla ska känna sig välkomna, trygga, respekterade och trivas. Att skapa värderingar och normer som ger alla möjlighet

Läs mer

Blåhammarens förskola

Blåhammarens förskola Dokumentationen avser läsåret 2013-2014 Blåhammarens förskola Tommy Lundberg 2014-06-17 1. Kort beskrivning av den egna verksamheten Ekonomiskt resultat 2013 och prognos 2014 Budget 2013 Bokslut, resultat

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden 2.1 Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta dem. (Lpfö98 rev.2010,

Läs mer

Lagstiftning om samverkan kring barn och unga

Lagstiftning om samverkan kring barn och unga Lagstiftning om samverkan kring barn och unga en sammanfattning Samverkan är nödvändig för många barn och unga. Därför finns det bestämmelser om samverkan i den lagstiftning som gäller för socialtjänsten,

Läs mer

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! - För anmälan eller konsultation om eller att ett barn/ungdom (0-18 år) far illa, eller misstänks fara illa

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! - För anmälan eller konsultation om eller att ett barn/ungdom (0-18 år) far illa, eller misstänks fara illa SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! - För anmälan eller konsultation om eller att ett barn/ungdom (0-18 år) far illa, eller misstänks fara illa Den här skriften är en vägledning för alla som i sin yrkesutövning

Läs mer

Plan för - att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för - att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Plan för - att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Näsby förskola 2016/2017 Näsbys vision Näsbys förskola ska vara trygg för alla barn och all personal,

Läs mer

Rödeby skolområde. för förskoleverksamheten påtallbackens förskola VÅGA VLJA VETA. Vi får alla att lyfta!

Rödeby skolområde. för förskoleverksamheten påtallbackens förskola VÅGA VLJA VETA. Vi får alla att lyfta! Rödeby skolområde Vi får alla att lyfta! för förskoleverksamheten påtallbackens förskola 2016-04-28 VÅGA VLJA VETA INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING sid 2 1. INLEDNING sid 3 2. LAGAR OCH STYRDOKUMENT

Läs mer

Anmälan om missförhållanden enligt 14 kap. 1 SoL "Orosanmälan" Sida 1 (5)

Anmälan om missförhållanden enligt 14 kap. 1 SoL Orosanmälan Sida 1 (5) 14 kap. 1 SoL "Orosanmälan" Sida 1 (5) Anmälare Efternamn Förnamn E-postadress Befattning och Arbetsplats Barnet anmälan avser Efternamn Förnamn Personnummer Barnets vårdnadshavare Vårdnadshavare 1 Vårdnadshavare

Läs mer

Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun

Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun 1. Elevhälsa och barn- och elevhälsoarbete 2 2. Allmänt om förskolans barnhälsoarbete 4 3. Allmänt om grundskolans och gymnasiets elevhälsoarbete. 5 Detta dokument

Läs mer

Elevhälsoplan för Kyrkenorumskolan 2014

Elevhälsoplan för Kyrkenorumskolan 2014 Elevhälsoplan för Kyrkenorumskolan 2014 Vad menas egentligen med en skola för lärande och hälsa? Det gäller skolmiljön i vid mening, t ex trygghet, samspel, relationer, lärares och skolledares betydelse,

Läs mer

Del 1 Lejonströms förskoleområde

Del 1 Lejonströms förskoleområde Plan mot diskriminering och kränkande behandling Del 1 Lejonströms förskoleområde Gemensam plan för Lejonströms förskoleområde Mobackens förskolor, Sjungande Dalens förskolor, Förskolor område Västra Plan

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor... 1 Inledning...

Läs mer

1/8. Huvudman. Kontaktperson. Pedagogisk omsorg. Antal platser. Telefonnummer. Adress Postnummer Ort. E-postadress. Utbildning

1/8. Huvudman. Kontaktperson. Pedagogisk omsorg. Antal platser. Telefonnummer. Adress Postnummer Ort. E-postadress. Utbildning 1/8 Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi Enligt 25 kap. 10 skollagen, samt Norrköpings kommuns riktlinjer för bidrag till enskild pedagogisk omsorg Huvudman Namn Telefonnummer

Läs mer

Brännans förskoleområde. Orkesterns förskola avd Koltrasten

Brännans förskoleområde. Orkesterns förskola avd Koltrasten Del 1 Brännans förskoleområde Orkesterns förskola avd Koltrasten Läsåret 2015-2016 2015-08-17 Gemensam plan för Brännans förskoleområde Mobackens förskolor, Sjungande Dalens förskolor, Förskolor område

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kristallens

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kristallens Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kristallens förskola. 2016/2017 Kristallens vision På Kristallens förskola ska alla känna sig trygga och inte utsättas för någon form av diskriminering

Läs mer

Skriven av Sandra Brisenman skolkurator samt Katarina Österdahl chef för Barn- och Elevhälsan Boxholm. 2011-08-10 reviderad 2014-01-20

Skriven av Sandra Brisenman skolkurator samt Katarina Österdahl chef för Barn- och Elevhälsan Boxholm. 2011-08-10 reviderad 2014-01-20 Handlingsplan för Stenbockskolan samt Åsbo skola vid misstanke om barn som far illa samt samverkansplan för Barn- och Elevhälsan, socialtjänsten och övrig hälso- och sjukvård Skriven av Sandra Brisenman

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Kålhagens förskola Nattis

Verksamhetsbeskrivning Kålhagens förskola Nattis Verksamhetsbeskrivning Kålhagens förskola Nattis 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Barnhälsoplan Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och metoder i riktning

Läs mer

Arbetsplan för Violen

Arbetsplan för Violen Köpings kommun Arbetsplan för Violen Läsår 2015 2016 Administratör 2015 09 18 Lena Berglind, Ann Christine Larsson, Kristin Aderlind Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE 2014-2015 september 2014 Utdrag ur Läroplan för förskolan -98 Alla som arbetar i förskolan ska: - visa respekt

Läs mer

Lagstiftning kring samverkan

Lagstiftning kring samverkan 1(5) Lagstiftning kring samverkan För att samverkan som är nödvändig för många barn och unga ska komma till stånd finns det bestämmelser om det i den lagstiftning som gäller för de olika verksamheterna

Läs mer

STADSÖNS FÖRSKOLA. Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet

STADSÖNS FÖRSKOLA. Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet STADSÖNS FÖRSKOLA Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2013 KONTAKTUPPGIFTER Stadsöns förskola Persvägen 11 954 31 Gammelstad www.lulea.se/stadsonsforskola

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Skolinspektionen Besluri: Huvudman kundcenter@ostersund.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Ottfjällets förskola, Östersunds kommun Skolinspektionen Box 2320

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolechefsområde 2. Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2018/2019

Verksamhetsplan Förskolechefsområde 2. Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2018/2019 Verksamhetsplan Förskolechefsområde 2 Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning 1. Vision 2. Inledning 3. Förutsättningar 4. Organisation 5. Förskolechefens ledningsdeklaration

Läs mer

Om ett barn eller ungdom far illa - att anmäla enligt Socialtjänstlagen (SoL)

Om ett barn eller ungdom far illa - att anmäla enligt Socialtjänstlagen (SoL) Om ett barn eller ungdom far illa - att anmäla enligt Socialtjänstlagen (SoL) Om att anmäla till Socialtjänsten Denna skrift syftar till att underlätta för dig som i ditt arbete ibland möter barn och ungdomar

Läs mer

Elevhälsoteam Näshulta Friskola. Verksamhetsplan.

Elevhälsoteam Näshulta Friskola. Verksamhetsplan. Elevhälsoteam Näshulta Friskola. Verksamhetsplan. Inledning: EHT är en del av elevhälsan på Näshulta Friskola. I EHT finns permanent rektor, skolkurator, skolsköterska samt specialpedagogisk resurs. Skolverket

Läs mer

Del 1 Brännans förskoleområde Storken Läsåret

Del 1 Brännans förskoleområde Storken Läsåret Del 1 Brännans förskoleområde Storken Läsåret 2015-2016 2015-08-10 Gemensam plan för Brännans förskoleområde Mobackens förskolor, Sjungande Dalens förskolor, Förskolor område Västra Plan mot diskriminering

Läs mer

Trygghetsplan 2017/2018. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Fåraherdens förskola

Trygghetsplan 2017/2018. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Fåraherdens förskola Trygghetsplan Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2017/2018 Fåraherdens förskola Örebro kommun Förvaltningen förskola och skola Förskolorna i skolområdet Ängen orebro.se Inledning Verksamheten

Läs mer

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA!

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! Anmälningsskyldighet om missförhållanden som rör barn SVÅR A SE ANSVAR A HANDLA! Helena Hansson, lektor i socialt arbete Socialhögskolan, Lunds universitet samt Institutionen för hälsa, vård och samhälle

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolechefsområde 1. Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2018/2019

Verksamhetsplan Förskolechefsområde 1. Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2018/2019 Verksamhetsplan Förskolechefsområde 1 Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning 1. Vision 2. Inledning 3. Förutsättningar 4. Organisation 5. Förskolechefens ledningsdeklaration

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Bes i it Huvudman forskola@stockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Lyckebo förskola, Stockholms kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm www.skolinspektionen.se

Läs mer

Regler för rätt till bidrag för att driva enskild pedagogisk omsorg

Regler för rätt till bidrag för att driva enskild pedagogisk omsorg Regler för rätt till bidrag för att driva enskild pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett alternativ till förskola eller fritidshem och vänder sig till barn i samma åldrar. Pedagogisk omsorg styrs av

Läs mer

Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2014-2015

Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2014-2015 2014-09-24 Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2014-2015 Ansvarig: Gerd Andersson, förskolechef Vision/målsättning för Härryda Kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och personal

Läs mer

Tallbackens förskola

Tallbackens förskola Tallbackens förskola Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Upprättad 2014-12-01 Tallbackens förskola Postadress: Knivsta kommun Tallbackens förskola 741 75 Knivsta Besöksadress:

Läs mer

Skyldighet att anmäla, utreda och vidta åtgärder mot kränkande behandling.

Skyldighet att anmäla, utreda och vidta åtgärder mot kränkande behandling. Inledning Enligt Lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn, också kallad barn och elevskyddslagen (1 april 2006), skall en plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Skutan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Skutan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Skutan 2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Bakgrund Denna plan bygger på diskrimineringslagen, skollagens förbud

Läs mer

Steg för att skapa en tillgänglig lärmiljö & möta olikheter. Ju mer KASAM ju färre behöver stödinsatser på individnivå

Steg för att skapa en tillgänglig lärmiljö & möta olikheter. Ju mer KASAM ju färre behöver stödinsatser på individnivå Kartlägga, analysera & dokumentera särskilt stöd inom förskolan 1 2 1 Steg för att skapa en tillgänglig lärmiljö & möta olikheter Övergångar 2. (Extra) Anpassningar Individinriktade stödinsatser Intensifieras

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 Rättviks kommuns förskolor och pedagogisk omsorg Vision På förskolan förekommer inga former av diskriminering, trakasserier, eller kränkande behandling.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kungsfågelns Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kungsfågelns Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kungsfågelns Förskola 2015/2016 Barn och pedagoger skall känna trygghet och bli bemötta med respekt av varandra vår förskola skall vara fri från diskriminering

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Avser läsåret 2015-2016 Söderängens förskola Årets plan gäller från 2015-11-01 till 2016-10-30 ska utvärderas senast 2016-08-30 Förskolan måste agera

Läs mer

Förskolan Pärlans Trygghetsplan

Förskolan Pärlans Trygghetsplan Förskolan Pärlans Trygghetsplan utifrån likabehandling, diskriminering och kränkande handling På förskolan Pärlan ska det råda nolltolerans mot trakasserier och kränkande behandling. Mål och vision Alla

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolechefsområde 4. Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2018/2019

Verksamhetsplan Förskolechefsområde 4. Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2018/2019 Verksamhetsplan Förskolechefsområde 4 Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning 1. Vision 2. Inledning 3. Förutsättningar 4. Organisation 5. Förskolechefens ledningsdeklaration

Läs mer

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken Verksamhet Förskolan Källbacken är Leksands allra senast byggda förskola, vi flyttade in verksamheten från förskolan Mosippan i februari 2013 Förskolan ligger

Läs mer

Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling

Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen avd. Signe 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen avd. Signe

Läs mer

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Hösten 2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Skolområde Öst Dirigentens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Dirigentens förskola

BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Skolområde Öst Dirigentens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Dirigentens förskola BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Skolområde Öst Dirigentens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Dirigentens förskola Reviderad 2017 1 Innehållsförteckning Plan mot diskriminering

Läs mer

Årlig likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling Steninge förskolor Sigtuna kommun

Årlig likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling Steninge förskolor Sigtuna kommun SIG3000, v4.0, 2012-09-24 v 2019-03-01 1 (18) Årlig likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling Steninge förskolor Sigtuna kommun 2019-2020 Förskolans vision Vår verksamhet bygger på demokratiska

Läs mer

Förskolan Bergmansgården

Förskolan Bergmansgården Förskolans plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/2014 Förskolan Bergmansgården INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3.

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR I UR och SKUR FÖRSKOLAN GRANEN

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR I UR och SKUR FÖRSKOLAN GRANEN LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR I UR och SKUR FÖRSKOLAN GRANEN Planen gäller 2015-06-01 2016-06-01 1 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan..3 I Ur och Skur förskolan Granens likabehandlingsplan.4

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Motverka diskriminering och kränkande behandling KRISTNA FÖRSKOLAN ARKEN

LIKABEHANDLINGSPLAN. Motverka diskriminering och kränkande behandling KRISTNA FÖRSKOLAN ARKEN LIKABEHANDLINGSPLAN Motverka diskriminering och kränkande behandling KRISTNA FÖRSKOLAN ARKEN Vision Förskolan Arken skall utifrån Läroplanen för förskolan och vår kristna profilen arbeta för att alla barn

Läs mer

Elevhälsoplan för Rättviks kommun 2011-2015

Elevhälsoplan för Rättviks kommun 2011-2015 Gäller fr.o.m. 11.07.01 Barn- och ungdomsförvaltningen Elevhälsoplan för Rättviks kommun 2011-2015 Foto: Anita Hogeborn-Kullander INNEHÅLL 1. Inledning...3 2. Mål och syfte...3 3. Elevhälsans organisation...3

Läs mer

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL 2013-06-10 Innehållsförteckning Om att anmäla till socialtjänsten... 3 Anmälningsskyldigheten enligt socialtjänstlagen... 3

Läs mer

Brännans förskoleområde. Melodivägens förskola

Brännans förskoleområde. Melodivägens förskola Del 1 Brännans förskoleområde Melodivägens förskola Läsåret 2015-2016 2015-08-14 Gemensam plan för Brännans förskoleområde Mobackens förskolor, Sjungande Dalens förskolor, Förskolor område Västra Plan

Läs mer

Organisationsform Organisationsnummer Bankgiro/Plusgiro

Organisationsform Organisationsnummer Bankgiro/Plusgiro 1 (5) Ansökan om godkännande för fristående förskola Enligt 2 kap. 5 skollagen, samt villkor för godkännande och förutsättningar för fullt bidrag till enskild förskoleverksamhet, skolbarnomsorg och förskoleklass

Läs mer

Trygghetsplan för Romarebäckens förskola

Trygghetsplan för Romarebäckens förskola 2016-04-06 Förvaltning för livslångt lärande Trygghetsplan för Romarebäckens förskola Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Tallängen, Romarebäcken och Ekebys förskolor

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2018/2019 Alla barn har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Förskolan, skolan, fritidshem och annan verksamhet

Läs mer

Likabehandlingsplan Högåsens förskola

Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2015-11-29 Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2015-2016 Ansvarig: Gerd Andersson, förskolechef Vision/målsättning för Härryda Kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och personal

Läs mer

Elevhälsoplan Öjersjö barn- och utbildningsområde

Elevhälsoplan Öjersjö barn- och utbildningsområde Elevhälsoplan Öjersjö barn- och utbildningsområde Komplement till Policy och arbetsgång för elevhälsa Partille kommun, oktober 2008 1 Innehåll Inledning Elevhälsa och lärande hand i hand 3 Öjersjös vision

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan. Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2017/2018

Verksamhetsplan Förskolan. Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2017/2018 Verksamhetsplan Förskolan Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2017/2018 Innehållsförteckning 1. Vision 2. Inledning 3. Förutsättningar 4. Organisation 5. Förskolechefernas ledningsdeklaration och pedagogiska

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran Förskolan Myran 1(5) Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran 2014-2015 2(5) Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning en B Skolinspektionen Beski; Avesta kommun kommun@avesta.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Blåkullens förskola, Avesta kommun Beslut 1 (4) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud 2018-11-21 Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2018/653-644 Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud Inledning Varje kommun har enligt 26 kap. 4 skollagen (2010:800) tillsyn över

Läs mer

Förskolan Bjursens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Bjursens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Bjursens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Balsta förskola 2014

Balsta förskola 2014 Barn- och utbildningsnämnden Datum 1 (8) Barn- och utbildningsförvaltningen FSO 7 Balsta och Stensborgsgatans förskolor Anita Qvarfordt Rask, 016-7102191 Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Förskolans och skolans plan för särskilt stöd

Förskolans och skolans plan för särskilt stöd 2011-08-10 Sid 1 (5) Förskolans och skolans plan för särskilt stöd Detta dokument är reviderat i juli 2011 och gäller tillsvidare. Rutinerna för arbetet med särskilt stöd kommer under hösten 2011 att noggrannare

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

Barn- och elevhälsoplan

Barn- och elevhälsoplan 1 (6) Lärande Barn- och elevhälsoteamet Knappekullaenheten Barn- och elevhälsoplan 2012-13 Knappekullaenheten Knappekulla är en enhet där alla barn är allas ansvar och där varje barn ska få det de behöver

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ålegårdens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ålegårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ålegårdens förskola 2016-2017 Ansvariga för planen är: Förskolechef tillsammans med förskolans pedagoger. Vilka omfattas av planen: Samtliga barn i verksamheten.

Läs mer