Extrudera i IRONCAD. Det finns många sätt att extrudera en form (via konturlinjer som ligger på ett plan) i IRONCAD.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Extrudera i IRONCAD. Det finns många sätt att extrudera en form (via konturlinjer som ligger på ett plan) i IRONCAD."

Transkript

1 Extrudera i IRONCAD rev: Det finns många sätt att extrudera en form (via konturlinjer som ligger på ett plan) i IRONCAD. Det snabbaste och absolut enklaste är att släppa t.ex. ett Block från katalogen Shapes. De flesta av formerna i den katalogen är extruderingar, både i form av negativa och positiva former. Men det finns även roterade (Part Cone och Sphere) och loftade (L3 Circles och Twist) former där. I historieträdet visas extruderingar med svagt ljusgula ikoner med en röd pil - för det som lägger till material samt vita ikoner med en röd pil - för det som tar bort material. Det motsvarar ungefär den markering som visas i 3D-scenen när en extrudering är markerad. Gula kantlinjer och röda handtag. Det finns ett par olika verktyg för att extrudera former som heter just Extrude och Extrude Wizard, som följer två olika vägar fram till den färdiga extruderade formen. På följande sidor ska vi gå igenom alla de alternativ och funktioner som finns kopplade till dessa.

2 Extrude Wizard Det oftast rekommenderade verktyget för att skapa en ny extrudering från scratch är Extrude Wizard, anledningen är att den har en enklare guide och när man ritat linjerna i tvärsnittet är formen klar. Klicka på ikonen som visas i dropdown-menyn för Extrude. När man en gång använt Extrude Wizard visas den därefter direkt, istället för Extrude. Extrudera fristående detalj Beroende på om man klickar i bakgrunden eller på en befintlig detalj kommer guiden att ge möjligheten att välja lite olika alternativ. Om man klickar i bakgrunden finns enbart alternativet att skapa en ny detalj. Oftast är det en solid man vill skapa, men det går också att välja att skapa en yta, vilken saknar tjocklek.

3 Nästa steg (2/4) bestämmer riktningen för extruderingen. När man klickat i bakgrunden finns ingen yta att anpassa mot, som det gör om man klickat på en befintlig detalj. Oavsett alternativ kan man alltid vrida upp extruderingen med Triballen i efterhand. Tredje steget styr extruderingsdjupet. Standardalternativet för en ny fristående detalj är att sätta ett djup på 50 mm. Eftersom det är en fristående detalj kan vi inte välja något annat här, just nu. Standard-djupet styrs per 3D-fil under fliken Common och knappen Default Size and Density. Sista steget (4/4) är att bestämma om rutnätet i tvärsnittet ska visas och vilken delning det ska ha. Även detta styrs per 3D-fil. Genom att kryssa för alternativet längst ned Make these the default... styr man alla nya formers tvärsnitt i scenen, förutom det som läggs in via kataloger eller importeras.

4 Extrudera tillägg (lägg till eller ta bort material) Om man istället klickar på en befintlig detalj direkt efter man startat verktyget Extrude Wizard får man fler alternativ att välja bland. Lägga till material Ta bort material Add material lägger till material och Remove material tar bort material. Detta kan också ändras i efterhand som vi ska gå igenom senare under Extrude Options. Därefter får man välja var planet ska placeras i förhållande till den extruderade formen samt i vilken riktning från den valda ytan som extruderingen ska gå. Antingen upp eller ned vinkelrät från ytan (standardalternativet) eller längsmed ytan i någon riktning. Även detta kan man lätt justera i efterhand med Triballen, så det är ett steg man ofta bara går förbi direkt. Var planet placeras relativt den extruderade formen kan man också styra i efterhand via Extrude Options. Lägga till material Ta bort material Tredje steget är att välja extruderingsdjupet. När man väljer Remove Material har man även möjligheten att gå igenom hela detaljen (Through part) automatiskt. Avslutningsvis ska vi bestämma storleken av rutnätet i tvärsnittet, samt verkställa.

5 Extrude Verktyget Extrude tillkom i version 10.0 och följer även den en typ av guide, men varje steg beskrivs istället i Property Browser och man har inte en lika tydlig indelning i steg jämfört med Extrude Wizard. Man avslutar inte med att rita linjerna, det är istället ett delmål, utan avslutar med att bestämma om man ska lägga till eller ta bort material och hur långt/djupt man vill extrudera, samt om man vill sätta en släppningsvinkel runtom formen. Det finns även en mängd andra alternativ för extruderingen. Klicka på ikonen Extrude under fliken Feature. Man får då upp ett par alternativ i Property Browser, om man vill bygga vidare på en befintlig part eller skapa en helt ny. Överst visas Verkställ och Avbryt med en grön och en röd knapp. Verkställer gör den automatiskt om man klickar på en part i scenen, vilket innebär att man bygger vidare på den (lägger till eller tar bort material). När den verkställer automatiskt hamnar man direkt i nästa steg, placering av ett nytt tvärsnitt (Sketch) eller val av befintligt tvärsnitt. Längst ned finns ett alternativ som styr om man automatiskt ska slussas vidare till nästa delmoment, om alla alternativ har fyllts i. Stänger man av den får man själv verkställa via den gröna verkställknappen längst upp till vänster (se bilden ovan till höger).

6 Nästa moment består av tre möjliga steg; 1) att välja en befintlig 2D shape. 2) att markera en yta från en befintlig detalj. 3) att skapa en ny 2D Shape om det inte finns någon redan. När 2D-profilen eller en yta markeras visas direkt en förhandsgranskning av en 3D-modell i en gul transparent färg. Om du istället väljer att du vill skapa ett nytt plan med nya linjer ska du klicka på ikonen under Selected Profiles (markerad med en röd rektangel på bilden till vänster). Nästa steg är då att placera ut planet för tvärsnittet. Som du ser finns det många alternativ att välja bland, men enklast är att bara klicka på en punkt på en befintlig detalj eller fritt i 3D-rymden. Eftersom det med Triballen är så enkelt att kontrollera placering och rotation i efterhand. Använder man sig av arbetssättet Structured Part krävs det dock att man använder någon av alternativen, då de också skapar en relation/låsning mot de punkter och/eller ytor som man markerar. Det är dock inget vi ska gå igenom i detta dokument. När planet placerats ut är det bara att använda verktygen för att rita linjer i tvärsnittet, innan man verkställer och kommer till det sista steget i guiden för Extrude.

7 I det sista steget finns en mängd alternativ och man ser en förhandsgranskning av modellen med en gul transparent färg. Den sista delen i detta dokument går igenom de flesta av alternativen igen, men kanske mer grundligt i vissa fall. Under den valda profilen finns en inställning för att sätta en släppningsvinkel Draft Inward. Den använder som standard ingen vinkel (0 grader). Genom att fylla i önskad släppningsvinkel ser man direkt i förhandsgranskningen effekten av det. Vill man invertera släppningen kan man antingen kryssa ur Draft Inward (blir alltså utåt istället) eller använda ett negativt värde för vinkeln. Därefter ser man hur långt extruderingsdjupet är, Direction 1 har standard-djupet 50 mm i standardmallarna. Direction 2 styr extruderingsdjupet i motsatt riktning och är som standard avstängt. Nästa alternativ styr om man vill lägga till eller ta bort material. I detta fall då det är en ny fristående detalj är det självklara alternativet Add material. Remove material skulle ge ett felmeddelande när vi verkställer, då det inte finns något att ta bort material från.

8 Andra sätt att extrudera Det går också att extrudera genom att högerklicka på en grönmarkerad yta, högerklicka på en befintlig 2D Shape eller högerklicka på en eller flera markerade linjer i tvärsnittet. Yta markerad 2D Shape markerad Enskilda linjer i ett tvärsnitt markerade

9 I samtliga varianter får man i nästa steg upp detta fönster där man bestämmer extruderingsdjupet och om den ska skapa en ny part (Stand alone) eller lägga till eller ta bort material. Om man väljer att lägga till eller ta bort material från en befintlig detalj måste man även markera den i 3D-scenen direkt efteråt. Den detalj som påverkas visas då i rutan Affected part nere till vänster. Alternativet Reverse Extrude Direction vänder extruderingsriktningen och alternativet Extrude From Midplane extruderar hälften av djupet i varsin riktning från planet. Under den andra fliken Profile Behavior styr man vad som ska hända med den 2D-profil man utgick ifrån, om den ska kopieras (Copy), konsumeras, alltså försvinna, (Consume) eller länkas (Link). När man utgår från en grönmarkerad yta kommer man med alternativet Copy Existing Profiles även att skapa en ny 2D Shape, eftersom en sådan inte fanns innan. Det går också att ställa in att det man väljer från och med nu alltid är standardinställningen för denna 3D-scen via Use the currently selected option as the default.

10 Extrude Options Det går att styra alla egenskaper i efterhand genom att gå in under Extrude Options via högerklick på Intellishapen eller via knappen E på tangentbordet. Det är samma egenskaper som visas i det sista steget för verktyget Extrude. Oavsett i vilken tidigare version av IRONCAD som extruderingen gjordes visas numer samma egenskaper under Extrude Options. När detaljen består av en enda extrudering och inget annat ser man hela profilen och dess egenskaper. Som du ser finns många alternativ att välja bland. Selected Profiles Här ser man den valda 2D-profilen och här finns även möjligheter att lägga en släppningsvinkel runt om profilen i efterhand. Det ser man längst upp under Draft Value och vilken vinkel man vill använda. Med ikonen som ser ut som ett par glasögon kan man förhandsgranska effekten av släppningsvinkeln och justera om det behöves. Alternativet Draft Inward styr om man vill att släppningen ska luta inåt eller utåt (avmarkerat), istället för att skriva ett minusvärde (vilket också fungerar).

11 Direction 1 Det går också att vända riktning samtidigt (Flip Direction) samt sätta ett bestämt extruderingsdjup om x antal mm via dropdown-menyn där det som standard står Extrusion. Samma dropdown-meny har dessa alternativ: Vanligast att byta till är nog Through All, vilket innebär att t.ex. ett hål alltid går igenom hela parten automatiskt när andra delar formändras och blir större eller mindre. Man behöver alltså inte justera djupet på hålet i efterhand, det anpassas av sig själv. När något annat än Extrusion väljs försvinner även handtagen i just extruderingsriktningen, då de inte längre har någon funktion. Hur långt extruderingen ska gå styrs nu av andra parametrar. De fyra alternativen Up to innebär att man extruderar fram till en vald punkt (vertex), en vald yta (surface), automatiskt fram till nästa mötande ytor (next faces) eller fram till flera markerade ytor (faces). Det är viktigt att man alltid markerar punkter och ytor som tillhör samma part. Annars varnar programmet att det inte kommer att fungera. Alternativet Midplane innebär att den extruderar hälften av djupet i varsin riktning från planet med konturlinjer (tvärsnittet). Direction 2 Här styr man extruderingen i motsatt riktning mot den aktuella. Det går att byta till eller använda det också som tillägg till Direction 1. Den har samma alternativ i dropdown-menyn som Direction 1, med undantag för Midplane, som ersätter Direction 2 och alltså bara kan ställas in via Direction 1.

12 General Options Ett extruderat hål i en part har också möjligheten att växla egenskap, från att ta bort material till att lägga till material via Remove material istället för Add material. Med alternativet Outside cut kan man också skära allt från linjerna och utåt, istället för inåt som är standardfunktionen. Ett hål ritat med en cirkel skapar som vanligt ett cirkulärt hål in mot centrum, men med inställningen Outside cut inverteras den och skär från cirkeln och utåt. Allt material ligger kvar innanför cirkeln. På bilden nedan börjar extruderingen 4 mm in i biten och extruderas 38 mm djupt. Allt material från hålets cirkelprofil och utåt försvinner längs de 38 mm den extruderas. Här är förhandsgranskningen avstängd, eftersom det blir en enda stor gul markering från extruderingen och bakåt.

13 Behavior Options Här styrs den eventuella kopplingen till ett tvärsnitt. Om det ska kopieras, länkas till eller konsumeras. Det är främst när man från början utgår från en befintlig 2D Shape som alternativet är aktuellt att använda. Där kan man också styra vilket som ska vara standardalternativet via kryssmarkeringen Use the currently selected option as the default. Selected Outlines Från en vald 2D Shape kan man välja ut enskilda linjer som tillsammans bildar modellen. Det är viktigt att man skapar extruderingen via verktyget Extrude och att man därefter markerar 2D Shapen, byter Behavior Options till Link to Existing profiles, därefter kan man enkelt markera ut de linjer som skapar modellen.

14 Thickness feature (v2013) Via singel-linjer i ett tvärsnitt kan man också skapa solider. Detta är ett nytt alternativ som kom med IRONCAD v2013. Från ett tvärsnitt kan man markera ut enskilda linjer och styra en tjocklek från dem. Tidigare har vi enbart kunnat extrudera stängda profiler, men nu alltså också enskilda linjer. Om inget händer, se till att inte alternativet None är markerat. Man måste då byta till någon av de andra tre alternativen. På bilden nedan är alternativet Single side valt och man får då välja vilken tjocklek formen ska få i en riktning. Hamnar formen på fel sida om linjen, markera alternativet Flip Thickening direction.

15 Symmetry lägger geometrin med samma tjocklek kring båda sidor om linjen. På bilden nedan är istället Both sides valt och man kan då styra tjockleken individuellt i båda riktningar.

16 Advance Intellishape Properties Det går att styra inställningar som skal, radier, faser och släppningsvinklar även direkt på en enskild Intellishape. Alternativen finns också via högerklick på Intellishape-nivå (röda handtag) och Intellishape Properties. Man använder ofta dessa inställningar i mer avancerade modeller, t.ex. plastdetaljer eller formverktyg, där det kan finnas hundratals features. Genom att ställa in egenskaper som en Intellishape Property sparar man antalet features (former) i en detalj och på så vis beräknas/regenereras den betydligt snabbare. Shell Här finns möjligheten att shella (göra ett skal) av t.ex. ett enskilt block eller en annan extrudering. Istället för att lägga det som en enskild feature. Bilderna i rutan uppdateras baserat på alternativen man väljer. Surface Reshaping Här kan man lägga en avrundning på någon av ändarna av t.ex. en axel. Här styr man också om man vill ha en släppningsvinkel kring sidorna, eller på start- eller slutsidan. Det går också att matcha en annan yta i samma modell. Bevel Här kan man sätta automatiska radier eller faser kring olika kanter på extruderingen man jobbar med eller mellan andra former som tangerar denna (All Intersection Edges) i en detalj.

Skapa en solid modell av innanmätet

Skapa en solid modell av innanmätet Skapa en solid modell av innanmätet Det här dokumentet beskriver hur man enkelt kan skapa en solid modell från innanmätet på en annan solid, t.ex. för att få fram volymen som ryms däri, med helt vanliga

Läs mer

Skapa en solid modell av innanmätet från en annan solid

Skapa en solid modell av innanmätet från en annan solid Skapa en solid modell av innanmätet från en annan solid Det här dokumentet beskriver hur man enkelt kan skapa en solid modell från innanmätet på en annan solid, t.ex. för att få fram volymen som ryms däri,

Läs mer

Bemästra verktyget TriBall

Bemästra verktyget TriBall Bemästra verktyget TriBall I IRONCAD finns ett patenterat verktyg för 3D-positionering av objekt, kallat TriBall. Hyllad av en del som "Det mest användbara verktyget i CAD-historien". TriBall är otroligt

Läs mer

Bemästra verktyget TriBall

Bemästra verktyget TriBall Bemästra verktyget TriBall I IRONCAD finns ett patenterat verktyg för 3D-positionering av objekt, kallat TriBall. Hyllad av en del som "Det mest användbara verktyget i CAD-historien" TriBall är otroligt

Läs mer

INSTÄLLNINGAR FÖR IRONCADS 2D-RITNING

INSTÄLLNINGAR FÖR IRONCADS 2D-RITNING INSTÄLLNINGAR FÖR IRONCADS 2D-RITNING Innehållsförteckning Justera storlek och antalet decimaler för måttsättning...2 Ändra färg på ritningselement...4 Justera färg för ett enskilt element genom att byta

Läs mer

IRONCAD KONFIGURATIONER

IRONCAD KONFIGURATIONER IRONCAD KONFIGURATIONER IRONCAD har något som kallas för konfigurationer eller configurations på engelska. Det innebär att sammanställningar, parter och features i en och samma 3D-fil kan ha olika positioner

Läs mer

Träff 1 Skissa & Extrudera

Träff 1 Skissa & Extrudera Skapa en folder Jag rekommenderar att samla filer och övningar i en egen folder som man har full kontroll på. Muff-foldern som vi delar är tänkt som en gemensam övningsyta. Innehåll som du vill komma åt

Läs mer

Hantering av externa länkar i IRONCAD

Hantering av externa länkar i IRONCAD Hantering av externa länkar i IRONCAD Det här dokumentet är tänkt att ge dig som användare bättre kunskap kring hanteringen av externa länkar i IRONCAD. Vi går igenom de flesta sammanhang där externa länkar

Läs mer

IRONCAD KONFIGURATIONER

IRONCAD KONFIGURATIONER IRONCAD KONFIGURATIONER IRONCAD har något som kallas för konfigurationer eller configurations på engelska. Det innebär att sammanställningar, parter och features i en och samma 3D-fil kan ha olika positioner

Läs mer

Hantering av externa länkar i IRONCAD

Hantering av externa länkar i IRONCAD Hantering av externa länkar i IRONCAD rev.2012.6 Det här dokumentet är tänkt att ge dig som användare bättre kunskap kring hanteringen av externa länkar i IRONCAD. Vi går igenom de flesta sammanhang där

Läs mer

BANVERKTYGET. Verktygen

BANVERKTYGET. Verktygen BANVERKTYGET Genom banverktyget kan man skapa banor eller kurvor genom att peka och klicka eller peka och dra med verktyget för att skapa mjukare linjer. Detta är funktionellt när man antingen ska skapa

Läs mer

Hotspot låter användaren skapa genvägar till andra sidor.

Hotspot låter användaren skapa genvägar till andra sidor. Hotspot låter användaren skapa genvägar till andra sidor. Du kan låta bilder och/eller text bli knappar för genvägar eller navigering. Genvägarna kan leda till en annan sida i din resurs (intern sida)

Läs mer

skapa genvägar till andra sidor (externa och interna)

skapa genvägar till andra sidor (externa och interna) Hotspot skapa genvägar till andra sidor (externa och interna) Du kan låta bilder och/eller text bli knappar för genvägar eller navigering. Genvägarna kan leda till en annan sida i din resurs (intern sida)

Läs mer

Exempel på hur man kan bygga enkla former i Illustrator

Exempel på hur man kan bygga enkla former i Illustrator Exempel på hur man kan bygga enkla former i Illustrator Öppna ett nytt dokument (ctrl-n), storleken spelar ingen större roll eftersom innehållet är vektorbaserat kan det alltid skalas om senare. Välj Pennverktyget

Läs mer

I Inventor 11 kan Du lägga till så kallade "smooth constraints" (G2-continuous) till skisserna.

I Inventor 11 kan Du lägga till så kallade smooth constraints (G2-continuous) till skisserna. NYHETER NYHETER I INVENTOR 11 Här nedan följer en kort beskrivning av de flesta nyheterna och förbättringarna i Autodesk Inventor 11 jämfört med Autodesk Inventor 10. SMOOTH I Inventor 11 kan Du lägga

Läs mer

rev: IronPRO XT - PRO Active Manager

rev: IronPRO XT - PRO Active Manager rev: 130912 IronPRO XT - PRO Active Manager Kort sammanställning PRO Active Manager är ett fristående verktygsfönster där man snabbt och enkelt hanterar egenskaper som Namn, Beskrivning, Artikelnummer,

Läs mer

Nyheter i IRONCAD v2015

Nyheter i IRONCAD v2015 Nyheter i IRONCAD v2015 Bättre och snabbare hantering av filer vid öppna och spara. En ny välkomstdialog när programmet startas eller ingen fil är öppen, för att skapa nya filer eller öppna tidigare filer.

Läs mer

En kort introduktion till. FEM-analys

En kort introduktion till. FEM-analys En kort introduktion till FEM-analys Kompendiet är framtaget som stöd till en laboration i kursen PPU203, Hållfasthetslära, och är en steg-för-steg-guide till grundläggande statisk FEM-analys. Som FEM-verktyg

Läs mer

Här hittar du ett exempel på ritprogrammet: https://scratch.mit.edu/projects/82515788/

Här hittar du ett exempel på ritprogrammet: https://scratch.mit.edu/projects/82515788/ Termin 1 Block 4 Ritprogram Nu kommer du att få skapa ett ritprogram där du sedan kan göra egna konstverk! Programmet låter dig rita med olika färgpennor, sudda med suddgummi och måla med stämplar som

Läs mer

Innehåll. Innehåll... 2 Detaljövningar Övning 1 Skiss och Intersect Övning 2 Path, Pattern Övning 3 - Featureträdet...

Innehåll. Innehåll... 2 Detaljövningar Övning 1 Skiss och Intersect Övning 2 Path, Pattern Övning 3 - Featureträdet... Innehåll Innehåll Innehåll... 2 Detaljövningar... 5 Övning 1 Skiss och Intersect... 5 Övning 2 Path, Pattern... 9 Övning 3 - Featureträdet... 12 Övning 4 Feature Copy... 15 Övning 5 3D Skiss, Work feature...

Läs mer

Mitt hus och jag steg för steg instruktioner

Mitt hus och jag steg för steg instruktioner Mitt hus och jag steg för steg instruktioner Till den här uppgiften behöver du ett foto på dig själv, ditt hus, en karta och en huvudlös figur. Se till att alla bilder ligger på samma ställe på din dator

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Om bokförfattaren och Rita med SketchUp... 8 Rita och redigera... 9 Förena två linjer:... 9 Tänja en linje:... 9 Ange ny totallängd på en linje:... 10 Förlänga

Läs mer

Innan du börjar göra din katalog så rekommenderar vi att du läser igenom den korta introduktionen på startsidan.

Innan du börjar göra din katalog så rekommenderar vi att du läser igenom den korta introduktionen på startsidan. Innan du börjar göra din katalog så rekommenderar vi att du läser igenom den korta introduktionen på startsidan. Där efter går du till rutan Skapa ny katalog och väljer där att Skapa ny produktkatalog.

Läs mer

Book Creator App för Ipad

Book Creator App för Ipad Book Creator App för Ipad Book Creator är en enkel App för den som snabbt vill sätta ihop en interaktiv bok med text, ljud, bild och video. Här på Sjöhistoriska arbetar vi med Appen Book Creator på ipad-plattor,

Läs mer

Snabbguide till GC160203. Dessa delar ska finnas med i kartongen när du får din Craft Robo skärplotter. Kontrollera att så är fallet.

Snabbguide till GC160203. Dessa delar ska finnas med i kartongen när du får din Craft Robo skärplotter. Kontrollera att så är fallet. Snabbguide till GC160203 Dessa delar ska finnas med i kartongen när du får din Craft Robo skärplotter. Kontrollera att så är fallet. Delar som ska finnas i kartongen tillsammans med Craft ROBO skärplotter.

Läs mer

3D-modellering. och. ritningsframställning

3D-modellering. och. ritningsframställning SolidWorks 2010 Övningsuppgift 1 3D-modellering och ritningsframställning Platta med hål Lektionen skänkt av F:a CADedu 070-394 55 99 Platta med hål Varning: Denna första övning kommer att bli ganska jobbig

Läs mer

NYHETER I INVENTOR 2012

NYHETER I INVENTOR 2012 NYHETER I INVENTOR 2012 NYHETER I INVENTOR 2012 Här nedan följer en kort beskrivning av de flesta nyheterna och förbättringarna i Autodesk Inventor 2012 jämfört med Autodesk Inventor 2011. AUTODESK INVENTOR

Läs mer

IRONCAD Grundutbildning

IRONCAD Grundutbildning IRONCAD Grundutbildning 1 Information om detta grundkursmaterial Detta kursmaterial är multimediabaserat, vilket innebär att man genom att följa filmer stegvis lär sig de menyer, ikoner, kommandon och

Läs mer

Manual fö r webbkartörnas grundla ggande funktiöner

Manual fö r webbkartörnas grundla ggande funktiöner Manual fö r webbkartörnas grundla ggande funktiöner Webbfönster När du klickar på en kartlänk öppnas kartan i ett nytt fönster eller en ny flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan

Läs mer

SCRIBUS grund. Guide och uppgifter. ITlyftet Gunnar Markinhuhta. Sida 1

SCRIBUS grund. Guide och uppgifter. ITlyftet Gunnar Markinhuhta. Sida 1 SCRIBUS grund Guide och uppgifter ITlyftet Gunnar Markinhuhta Sida 1 Scribus grund del 1 Text och textramar Inställningar: 1. Gå till Fil/Inställningar 2. Välj Dokument 3. Ändra enheter till millimeter.

Läs mer

IRONCAD Grundutbildning

IRONCAD Grundutbildning IRONCAD Grundutbildning Multimediabaserat utbildningsmaterial för IRONCAD 2015 Information om detta utbildningsmaterial Detta utbildningsmaterial är multimediabaserat, vilket innebär att man genom att

Läs mer

Visa stora ikoner utan text i Command Manager = Större arbetsyta

Visa stora ikoner utan text i Command Manager = Större arbetsyta Att anpassa gränssnittet i SolidWorks är enkelt. Högerklicka i antingen Command Manager eller statuslisten och välj Customize i listan, här finns alla verktyg som används för att anpassa SolidWorks gränssnitt.

Läs mer

Skapa mallar i CAXA Draft, utgångspunkt från befintliga DWG-/DXF- eller DWT*-filer.

Skapa mallar i CAXA Draft, utgångspunkt från befintliga DWG-/DXF- eller DWT*-filer. Skapa mallar i CAXA Draft, utgångspunkt från befintliga DWG-/DXF- eller DWT*-filer. Med det här dokumentet kan man via några steg skapa 2D-ritningsmallar till CAXA Draft i IRONCAD. Som utgångspunkt är

Läs mer

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8)

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att skapa en ny presentation från början Att skapa en enkel knapp Att använda händelseinställningar, events

Läs mer

AUTOSNAP & AUTOTRACKING

AUTOSNAP & AUTOTRACKING AUTOSNAP & AUTOTRACKING Med AutoSnap och AutoTracking kan Du filtrera ut specifika punkter vid varje tillfälle som AutoCAD frågar efter en punkt (from point eller to point). AutoSnap och AutoTracking ersätter

Läs mer

När appen startar så gör den det på en särskild sida som du bestämt ska vara Hem-sida. Du kan ändra det under Inställningar och Spara sida som Hem.

När appen startar så gör den det på en särskild sida som du bestämt ska vara Hem-sida. Du kan ändra det under Inställningar och Spara sida som Hem. Chatable Denna snabbguide går igenom det du behöver kunna för att komma igång med appen Chatable. För dig som fått appen som ett förskrivet hjälpmedel från Region Skåne finns möjlighet att få vidare utbildning

Läs mer

3D-TEKNIKENS GRUNDER JOHAN JÖNSSON

3D-TEKNIKENS GRUNDER JOHAN JÖNSSON 3D-TEKNIKENS GRUNDER JOHAN JÖNSSON GENOMGÅNG AV DE GRUNDLÄGGANDE FUNKTIONERNA I 3D-RITNING TOOLBAR: MODELING SOLID EDITING UCS, UCS 2 VIEW ORBIT VISUAL STYLES POLYSOLID-POLYLINJE I 3D RITAR I XY-PLAN OCH

Läs mer

Flera våningar. ArchiCAD 16. Delmoment:! Skapa nya våningsplan, kopiera och klistra in i våningsplan,

Flera våningar. ArchiCAD 16. Delmoment:! Skapa nya våningsplan, kopiera och klistra in i våningsplan, ArchiCAD 16 Övningsuppgift 4 Flera våningar Delmoment:! Skapa nya våningsplan, kopiera och klistra in i våningsplan, sätta in trappor, göra hål i bjälklag, placera ut räcken. 2013 www.cadedu.se! Med kopieringsrätt

Läs mer

UngO teket. Banläggning i OCAD. ungoteket.se

UngO teket. Banläggning i OCAD. ungoteket.se Ung teket Banläggning i CAD Ung teket Övning 1 - banläggning i CAD Nu är det dags att testa på CAD för banläggning. I CAD kan du som banläggare göra allt ifrån träningar och övningar till att sköta banläggning

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Om bokförfattaren och Rita med SketchUp... 8 Rita och redigera... 9 Förena två linjer:... 9 Tänja en linje:... 9 Ange ny totallängd på en linje:... 10 Förlänga

Läs mer

Verktygsfält. Hantering av webbkarta Grundinstruktion. Sida 1 av 6. De olika verktygen och delarna förklaras i detalj längre ner i dokumentet.

Verktygsfält. Hantering av webbkarta Grundinstruktion. Sida 1 av 6. De olika verktygen och delarna förklaras i detalj längre ner i dokumentet. De olika verktygen och delarna förklaras i detalj längre ner i dokumentet. Flytta i sidled Zooma in Zooma ut Panorera Hela utbredningen Tillbaka Framåt Förstoring av kartdel Kartskikt Förstora/ förminska

Läs mer

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR. Arbeta med video i Windows Live Movie Maker

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR. Arbeta med video i Windows Live Movie Maker DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR Arbeta med video i Windows Live Movie Maker 1 Introduktion Följande guide beskriver hur man går tillväga för att hämta in, redigera och färdigställa video med Windows Movie

Läs mer

Ritning av ytor i allma nhet och OCAD-lo sningar da rtill i synnerhet

Ritning av ytor i allma nhet och OCAD-lo sningar da rtill i synnerhet Ritning av ytor i allma nhet och OCAD-lo sningar da rtill i synnerhet Allmänt Förr i tiden när kartor renritades med pennor och tusch, var den primära målsättningen att slutresultatet skulle vara snyggt

Läs mer

Skoladmin kom igång! Innehåll

Skoladmin kom igång! Innehåll Skoladmin kom igång! Välkommen till nya Skoladmin! Det har skett lite förändringar i själva verktyget där du skapar nya kurser och lägger upp nyheter. Du kommer att känna igen all information som läggs

Läs mer

Visualisering med Rhino/Vray/Photoshop av modell som skapats i Revit. AADA15 Revit Workshop 2017 LTH Ludvig Hofsten

Visualisering med Rhino/Vray/Photoshop av modell som skapats i Revit. AADA15 Revit Workshop 2017 LTH Ludvig Hofsten Visualisering med Rhino/Vray/Photoshop av modell som skapats i Revit AADA15 Revit Workshop 2017 LTH Ludvig Hofsten Så här ser min byggnad som exporterats från Revit ut när jag öppnar den i Rhino. Den

Läs mer

Lathund till PowerPoint

Lathund till PowerPoint Lathund till PowerPoint Skriva text 1. För att lägga till text skapar du en ny textruta. Klicka på musen på knappen för att skapa textruta. Syns inte denna rad går du in på Visa Verktygsfält - Rita 2.

Läs mer

1 Photo Story Steg 1 - Hämta och fixa dina bilder

1 Photo Story Steg 1 - Hämta och fixa dina bilder 1 Photo Story Microsoft Photo Story är ett program för att skapa bildberättelser. Det är gratis att ladda hem från Microsofts webbplats för Photo Story. Programmet fungerar bara om du har Windows XP. Se

Läs mer

EOS-Guide: Verksamhetsrapportering

EOS-Guide: Verksamhetsrapportering 1 EOS-Guide: Verksamhetsrapportering Innehåll Allmänt... 1 Uppgiften... 1 Avsnitt i rapporten... 2 Egna tillägg i rapporten... 3 Inställningar och sökmöjligheter... 4 Utskrift av verksamhetsrapporten...

Läs mer

Sophia Prosell DREAM WEAVER SKAPA OCH PUBLICERA EFFEKTIVA WEBBSIDOR

Sophia Prosell DREAM WEAVER SKAPA OCH PUBLICERA EFFEKTIVA WEBBSIDOR Sophia Prosell DREAM WEAVER SKAPA OCH PUBLICERA EFFEKTIVA WEBBSIDOR Del 4 BILDER OCH TABELLER 0. Arbeta med bilder... 9. Redigera bilder... 96. Klickbara bilder/imagemaps... 0. Tabeller... 04 4. Skapa

Läs mer

Extramaterial till Matematik Y

Extramaterial till Matematik Y LIBER PROGRAMMERING OCH DIGITAL KOMPETENS Extramaterial till Matematik Y NIVÅ TVÅ Geometri ELEV Desmos Geometry är ett matematikverktyg som bland annat kan hjälpa dig att avbilda geometriska figurer och

Läs mer

Zooma in (1) Zooma ut (2) Standardutbredning (3)

Zooma in (1) Zooma ut (2) Standardutbredning (3) Välkommen till Hjälpen för Länsstyrelsens nya webbgis Länsstyrelsens webbgis är ett verktyg för att titta på kartor och söka information. För att använda verktyget behövs ingen programinstallation på din

Läs mer

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E.

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. Word Grunderna 1 Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. A Starta programmet Word. Titta på skärmen efter en bild som det finns ett W på. Tryck med musknappen snabbt två gånger

Läs mer

Introduktion till Adobe Acrobat Connect Pro

Introduktion till Adobe Acrobat Connect Pro Introduktion till Adobe Acrobat Connect Pro I denna guide beskrivs hur man använder Adobe Acrobat Connect Pro samt användning av headset och webbkamera. Skapad: 2009-07-03 Version: 1.1 1 Innehåll Hur startar

Läs mer

LATHUND REVIT/RHINO WORKSHOP

LATHUND REVIT/RHINO WORKSHOP LATHUND REVIT/RHINO WORKSHOP 1. STARTA PROJEKT 3. SKAPA CETRALFIL Starta nytt projekt genom NEW > Tryck på BROWSE > Leta reda på Mallfil LTH i den gemensamma Projektmappen under mappen MALLFIL > Klicka

Läs mer

OptiWay GIS Vind. Manual - Version OptiWay

OptiWay GIS Vind. Manual - Version OptiWay OptiWay GIS Vind - Version 3.7.1 OptiWay Innehållsförteckning Ämne Sida Inledning sida. 3 Översikt sida. 3 Startsida sida. 4 Öppna sida. 4 Återställ sida. 5 Import sida. 5 Import av Projekt, Verk, Vindmätare

Läs mer

Importera, redigera och publicera film med Windows Live Movie Maker

Importera, redigera och publicera film med Windows Live Movie Maker Importera, redigera och publicera film med Windows Live Movie Maker Du har spelat in en kort film om Flipping the classroom i dina projektgrupper. Dessa filmklipp finns nu kopierade till mappen filmövning_20mars

Läs mer

Anpassning av Windows 7 och Word 2010

Anpassning av Windows 7 och Word 2010 Anpassning av Windows 7 och Word 2010 Det finns en hel del små förändringar man kan göra för att det ska bli lättare att navigera i datorn, läsa och skriva. Med kortare rader, tydligt typsnitt större avstånd

Läs mer

SNABB- STARTS- GUIDE 2.4. Voyant Health, Ltd. 35 Efal Street Petach-Tikva, 4951132, Israel

SNABB- STARTS- GUIDE 2.4. Voyant Health, Ltd. 35 Efal Street Petach-Tikva, 4951132, Israel 2.4 SNABB- STARTS- GUIDE Voyant Health, Ltd. 35 Efal Street Petach-Tikva, 4951132, Israel support@voyanthealth.com info@voyanthealth.com www.voyanthealth.com Internationellt: + 972-3-929-0929 USA: 866-717-0272

Läs mer

Manual för banläggning i OCAD8 170706 IF ÅLAND

Manual för banläggning i OCAD8 170706 IF ÅLAND Manual för banläggning i OCAD8 170706 IF ÅLAND Alla filer och program vi behöver finns under katalogen c:/ocad8/. Kartorna vi använder som bakgrundsfiler finns under c:/ocad8/kartor/. De är sedan indelade

Läs mer

Om Publisher Publisher är ett program som passar bra att använda när du vill sammanställa bild och text för att skapa tillexempel broshyrer,

Om Publisher Publisher är ett program som passar bra att använda när du vill sammanställa bild och text för att skapa tillexempel broshyrer, Om Publisher Publisher är ett program som passar bra att använda när du vill sammanställa bild och text för att skapa tillexempel broshyrer, affischer, nyhetsbrev eller flersidiga publikationer som en

Läs mer

Autodesk 3ds Max Design Som nämnts tidigare kan du ändra storlek i tre olika steg genom att klicka på den lilla svarta pilen.

Autodesk 3ds Max Design Som nämnts tidigare kan du ändra storlek i tre olika steg genom att klicka på den lilla svarta pilen. 20: Ribbon Det har kommit nya modelleringsverktyg i 3ds Max Design 2010. Du kommer bara att skrapa på ytan eftersom det är ett omfattade område. I fortsättningskursen behandlas detta mera grundligt. Som

Läs mer

www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide LUVIT Composer

www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide LUVIT Composer www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide LUVIT Composer LUVIT Composer LUVIT Composer är ett verktyg för att enkelt skapa snyggt innehåll direkt i LUVITs kurser. Verktyget innehåller designade mallar som du

Läs mer

Katalogen i Softphone

Katalogen i Softphone Katalogen När du öppnar FrontOffice Softphone visas fliken Kontakter med dina favoriter. Via denna flik kan du söka efter kontakter och visa information om dem. Du kan även ringa och skicka meddelanden

Läs mer

PHOTOSHOP GUIDE. Magnus Servin

PHOTOSHOP GUIDE. Magnus Servin B I L D M O N T A G E En steg-för-steg guide av Magnus Servin. Publicerad 2008-06-18. För fler guider, tips och inspiration se www.familjenservin.se/magnus h i m m e l.jp g Inl e d n i n g Denna guide

Läs mer

Anvä ndärguide Nyä Expeditionsresor

Anvä ndärguide Nyä Expeditionsresor Anvä ndärguide Nyä Expeditionsresor Hjälpguide för att använda Wordpress och Nya Expeditionsresor.se 2014-08-10 Innehållsförteckning Logga in till Wordpress-panelen... 3 Skapa bildspel... 4 Färgkoder...

Läs mer

Skapa professionella försättsblad i Pappersvyn

Skapa professionella försättsblad i Pappersvyn Skapa professionella försättsblad i Pappersvyn Ett sätt att göra en offert unik och professionell kan till exempel vara att skapa ett försättsblad som ger ett stilrent och organiserat intryck, se vårt

Läs mer

Låt "Personlig mappfil för Office Outlook (.pst)" vara markerad. Klicka på OK

Låt Personlig mappfil för Office Outlook (.pst) vara markerad. Klicka på OK Flytta Outlookobjekt med hjälp av Personlig mapp Avsnitt: Skapa en Personlig mapp i Outlook 2007 Skapa en Personlig mapp i Outlook 2010 Flytta Outlookobjekt till den personliga mappen Spara undan den Personliga

Läs mer

Börja med att samla alla bilder som du vill använda till din film i en mapp under Mina dokument.

Börja med att samla alla bilder som du vill använda till din film i en mapp under Mina dokument. Workshop Photo Story Börja med att samla alla bilder som du vill använda till din film i en mapp under Mina dokument. Tänk på att du bara får använda bilder som är OK ur upphovsrättsligt hänseende. Översikt

Läs mer

Guide för PDF/A Författare Avd Telefon Datum Version Sid Göran Lindqvist 0921-573 00 2006-08-16 1.1 1 (9)

Guide för PDF/A Författare Avd Telefon Datum Version Sid Göran Lindqvist 0921-573 00 2006-08-16 1.1 1 (9) Göran Lindqvist 0921-573 00 2006-08-16 1.1 1 (9) Inledning Detta dokument är framtaget för att ge generell hjälp med att skapa ett PDF/A-dokument av ett Microsoft Word-dokument. Även hur man ställer in

Läs mer

Steg 8 OpenOffice Presentation

Steg 8 OpenOffice Presentation Steg 8 OpenOffice Presentation Mac OS X Sept -13 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 8 Mac Sida 1 Inledning Förkunskaper Steg 1, 2. Datorns funktion OpenOffice Presentation är ett program som du kan använda

Läs mer

Paneler - VCPXX.2. Programmeringsmanual för VCP-paneler. Revision 2

Paneler - VCPXX.2. Programmeringsmanual för VCP-paneler. Revision 2 Paneler - VCPXX.2 Programmeringsmanual för VCP-paneler Revision 2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Symbolfiler för kommunikation via IndraLogic... 3 2 Uppsättning i IndraWorks... 6 3 Programmering

Läs mer

Skrolla åt sidorna för att hitta pusselbitar som inte ligger synliga.

Skrolla åt sidorna för att hitta pusselbitar som inte ligger synliga. Startmenyn 1. 2. 3. När du startar programmet kommer du till vinjettbilden där du väljer vilken typ av pussel du vill lägga 1. Här lägger du pussel med vanliga pusselbitar 2. Här lägger du pussel med hela

Läs mer

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet.

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet. E-post A. Windows Mail Öppna alternativ Klicka på startknappen Startmenyn öppnas Klicka på Alla Program Leta reda på Windows Mail Dubbelklicka Windows Mail öppnas. Om ikonen ligger i Start-menyn Klicka

Läs mer

Manual Pausit 2.0. Klicka på Träna Nu kommer du direkt till övningsspelaren och ett pass startas.

Manual Pausit 2.0. Klicka på Träna Nu kommer du direkt till övningsspelaren och ett pass startas. Manual Pausit 2.0. Ikonen i aktivitetsfältet När programmet installerats kommer ikonen för Pausit visas i listen. För PC i nedre listen och för Mac finns ikonen i övre listen. Högerklicka på ikonen så

Läs mer

LATHUND SOL HANDLÄGGARE

LATHUND SOL HANDLÄGGARE LATHUND SOL HANDLÄGGARE 2015-12-21 1 Innehållsförteckning Logga in i Procapita... 2 Mina sidor... 3 Verktygsrad... 5 Utredningar... 9 Ny Utredning... 11 Dokumentation... 15 Insatsfliken... 17 Beslutsfliken...

Läs mer

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Webbfönstret När du klickar på kartlänken öppnas Båstadkartan i eget fönster eller egen flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan

Läs mer

Inledning 2. Övre verktygsfältet 2 Sökfält 2 Sökresultat 2 Avancerad sökning 3 Projekt 5 Ditt konto 5

Inledning 2. Övre verktygsfältet 2 Sökfält 2 Sökresultat 2 Avancerad sökning 3 Projekt 5 Ditt konto 5 Innehållsförteckning Inledning 2 Övre verktygsfältet 2 Sökfält 2 Sökresultat 2 Avancerad sökning 3 Projekt 5 Ditt konto 5 Nedre verktygsfält 6 Zoomnivå 6 Översiktskarta 6 Legender 7 Fullskärmsläge 7 Guide

Läs mer

MANUAL. fotoklok designer 3.5. Startskärmen

MANUAL. fotoklok designer 3.5. Startskärmen MANUAL fotoklok designer 3.5 Startskärmen 3. Skapa ett nytt projekt Här väljer du vilken bok du vill göra.. Öppna ett befintligt projekt Här öppnar du sparade projekt. 3. Visa kundvagn När du ska beställa

Läs mer

Kom igång med Adela Barnomsorg

Kom igång med Adela Barnomsorg Kom igång med Adela Barnomsorg Publicerad 2011-05-03 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Kom igång med Adela Barnomsorg 1 Gränssnitt 4 Huvudflikar 4 Detaljflikar

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Om bokförfattaren och Rita med SketchUp... 8 Rita och redigera... 9 Förena två linjer:... 9 Tänja en linje:... 9 Ange ny totallängd på en linje:... 10 Förlänga

Läs mer

BOAB HJULDELAR AB 0530-133 33 info@boabhjuldelar.se

BOAB HJULDELAR AB 0530-133 33 info@boabhjuldelar.se BOAB HJULDELAR AB 0530-133 33 info@boabhjuldelar.se TANGENTER FUNKTION STARTSKÄRMEN: CTRL + W Avsluta hjulinställningsprogrammet och gå till Windows SKÄRMEN MED FABRIKSUPPGIFTER ÖVER FORDON: CTRL + P Hoppa

Läs mer

Gudie för OptiWay GIS Online

Gudie för OptiWay GIS Online Gudie för OptiWay GIS Online Linnéa Åberg OPTIWAY AB Spannmålsgatan 7, Kristianstad INNEHÅLL Inledning... 2 Övre verktygsfält... 2 Sökfält... 2 Sökresultat... 2 Avancerad sökning... 3 Projekt... 6 Ditt

Läs mer

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3.

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Typo3 är ett så kallat CMS, Content Management System där du enkelt och smidigt kan lägga ut kursinformation och bilder. Detta verktyg är webbaserat vilket

Läs mer

Snabbstartsguide. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona här är alltid synliga. Högerklicka på ett kommando om du vill lägga till det här.

Snabbstartsguide. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona här är alltid synliga. Högerklicka på ett kommando om du vill lägga till det här. Snabbstartsguide Microsoft Word 2013 ser annorlunda ut jämfört med tidigare versioner, så vi har skapat den här guiden så att du så snabbt som möjligt ska komma igång. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona

Läs mer

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa.

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Antal: Enskilt Material: En dator med Windows 7 (Vista, Windows 8 eller

Läs mer

Till flera av ovanstående finns det dessutom varianter, vilka kommer att presenteras i de olika avsnitten.

Till flera av ovanstående finns det dessutom varianter, vilka kommer att presenteras i de olika avsnitten. LINGUS32 Handledning Anne Börjesson Introduktion Lingus32 är ett program som främst är avsett att användas för att göra multimedia-baserade språkövningar. Programmet är skrivet för PC. Det finns möjlighet

Läs mer

Nyheter i PowerPoint 2010

Nyheter i PowerPoint 2010 Nyheter i PowerPoint 2010 Nytt utseende Programfönstret i Office 2010 har ett nytt utseende. Likt Office 2003 är Arkiv tillbaka. Som i Office 2007 finns det flikar och grupper i det övre verktygsfältet.

Läs mer

PM Banläggning i OCAD 12 CS

PM Banläggning i OCAD 12 CS PM Banläggning i OCAD 12 CS 2017-02-23 // Jakob Emander 1 Arbeta i Ocad OCAD är det mest spridda programmet för att framställa orienteringskartor och lägga banor och finns i olika versioner. Denna manual

Läs mer

Klassens aktivitet. Inställningar

Klassens aktivitet. Inställningar Klassens aktivitet Inställningar Förslag till struktur på klassens aktivitet Jag föreslår att vi till en början väljer att ha ganska lite att välja på i aktiviteten, så att det inte blir för rörigt för

Läs mer

Komma igång med Qlikview

Komma igång med Qlikview Denna instruktion är till dig som är ny i Qlikview och snabbt vill komma igång med grundläggande funktioner. Innehåll 1 Introduktion... 2 1.1 Behörighet... 2 1.2 Webbläsare... 2 2 Installation av Qlikview

Läs mer

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Victoria Johansson Humlabbet, SOL-center, Lund IT-pedagog@sol.lu.se 28 mars 2006 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in

Läs mer

Lathund Behörighetshantering

Lathund Behörighetshantering Lathund Behörighetshantering För att kunna ställa in behörigheter krävs det att SiteVision är kopplat till en katalogtjänst. Behörigheter Hantering av behörigheter och rättigheter kan göras för hela webbplatsen,

Läs mer

MANUAL CHRONO COMAI Comai AB erbjuder kvalificerade anpassningsbara och Comai AB

MANUAL CHRONO COMAI Comai AB erbjuder kvalificerade anpassningsbara och Comai AB MANUAL CHRONO COMAI 1 Innehållsförteckning 1 Tekniskbeskrivning...3 1.1 Funktionsbeskrivning...3 2 Installation...3 2.1 Installera Chrono Comai via länk...3 2.2 Installera Chrono Comai via minneskort...3

Läs mer

Denna guide beskriver hur en nyhetsfunktion sätts upp med nyheter från DN. Två delmoment krävs för denna funktionalitet:

Denna guide beskriver hur en nyhetsfunktion sätts upp med nyheter från DN. Två delmoment krävs för denna funktionalitet: Lathund RSS Det går att hämta nyheter från externa källor med hjälp av RSS. RSS står för Rich Site Summary och är ett standardformat för att överföra nyhetsrubriker på webben. SiteVision kan hämta data

Läs mer

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13)

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Skapa datakälla Första gången man gör en koppling till databasen måste man skapa en ny datakälla, denna källa kan sedan användas till

Läs mer

Sekreterare och Plussekreterare Version SP2 via PMO

Sekreterare och Plussekreterare Version SP2 via PMO Sekreterare och Plussekreterare Version 3.7.3 SP2 via PMO Starta MedSpeech 1. Från Mitt arbete i PMO klicka på Innehåll Länkar och Diktat - Lista 2. MedSpeech startar och du får upp en lista över diktaten.

Läs mer

Verktyg och Utvecklingsmiljö. Föreläsning 2 Eclipse

Verktyg och Utvecklingsmiljö. Föreläsning 2 Eclipse Verktyg och Utvecklingsmiljö Föreläsning 2 Eclipse Verktyg Modern programutveckling innebär att man måste behärska ett antal verktyg. Editorer Kompilatorer Avlusare(debugger) Versionshantering(kommer i

Läs mer

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR Skapa presentationer med Prezi 1 Introduktion Prezi är ett verktyg för att skapa presentationer, precis som Power Point. Skillnaden är att man i Prezi jobbar med en stor arbetsyta,

Läs mer

Inställningstips Windows 10

Inställningstips Windows 10 @ Inställningstips Windows 10 2015-08-13 För att anpassa din dator med Windows 10. 1. Navigera till Skrivbordet (Windows+D) och höger-klicka med musen: 2. Tryck pil ner till Anpassa 3. Tryck Enter Inställningstips

Läs mer