INSTÄLLNINGAR FÖR IRONCADS 2D-RITNING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INSTÄLLNINGAR FÖR IRONCADS 2D-RITNING"

Transkript

1 INSTÄLLNINGAR FÖR IRONCADS 2D-RITNING Innehållsförteckning Justera storlek och antalet decimaler för måttsättning...2 Ändra färg på ritningselement...4 Justera färg för ett enskilt element genom att byta lager:...4 Justera färg generellt genom inställningar för lager:...4 Justera färg för enskilda element, då lagret inte styr färgen...5 Redigera och skapa linjetyper, Line Types...6 Verktyget skapa linjetyp, Add...:...6 Verktyget redigera linjetyp, Modify...:...6 Justera tjocklek och färg på kantlinjer i vyer...7 Justera inställningar för enskilda vyer...7 Justera inställningar för vyer generellt...7 Placera en logotyp i ritningshuvudet...8 Placera loggan i ett eget lager...8 Byt ut avbildad 3D-fil mot en annan (byt källa)...9 Exportera till DWG och DXF...10 Skapa PDF via en virtuell PDF-skrivare...11

2 Justera storlek och antalet decimaler för måttsättning De svenska 2D-ritningsmallarna har 2 decimaler för linjär måttsättning och de amerikanska mallarna har 3 decimaler. För att justera detta går man till Styles and Layers. Välj Dimensions (1.) i kolumnen Drawing Elements. Gå därefter ned till urvalet av stilar för just måttsättning och välj ISO (2.). Klicka sedan på knappen Modify... (3.). Ett nytt fönster kommer upp som styr inställningarna för måttsättningen generellt i denna 2Dritningsmall.

3 Under fliken Measurement finns inställningar för hur decimaler ska hanteras. Vid alternativet Decimal display nere till vänster finns värdet Precision. Det styr hur många decimaler ett mått ska visa och det gäller generellt i hela denna ritning, även för existerande mått. Enskilda mått kan frångå denna standard genom dess inställningar via högerklicksmenyn för det måttet. Justeringen av måttextens storlek finns under fliken Text. Längst upp till höger finns en lista över systemets teckentypsnitt och vilken storlek som ska användas för mått i denna ritning. Även texten går att justera för enskilda mått via högerklicksmenyn för det måttet.

4 Ändra färg på ritningselement Det finns 2 sätt att snabbt ändra färg på element i 2D-ritningen. Antingen byter man färg för enskilda element som t.ex. ett enskilt mått eller en textruta genom att lägga dem på ett annat lager. Eller så styr man färgen generellt för alla element som ligger på ett visst lager. Justera färg för ett enskilt element genom att byta lager: Högerklicka (1.) på måttet. Välj fly out -menyn Layer (2.) och namnet på det lager (3.) med den förbestämda färg du vill använda. Detta gäller under förutsättning att det finns ett lager som använder den färg man vill använda. Justera färg generellt genom inställningar för lager: Gå till Styles and Layers. Längst ned till höger finns en lista över tillgängliga lager i denna 2D-ritningsmall. Byt färg genom att klicka på den lilla färgade rutan till höger om kolumnen Use Color. Om värdet Use Color inte är markerat kommer lagret inte bestämma färgen, utan det gör det enskilda elementet själv.

5 Justera färg för enskilda element, då lagret inte styr färgen Säg att lagret Annotations, som används för en centrumlinje i det här fallet, inte bestämmer färgen för de element som ligger i lagret. Då sätts färgen individuellt via fliken Color i egenskaperna för den markerade centrumlinjen. Klicka på knappen More Colors... om den färg du vill använda inte finns i urvalet på höger sida. Klicka sedan på OK.

6 Redigera och skapa linjetyper, Line Types Ibland saknas den linjetjocktyp man vill använda till vissa typer av noteringar och element i 2Dritningen, t.ex. en viss typ av streckad linje. Gå då till Line Types, som du finner strax ovanför knappen Styles and Layers. Där kan man lägga till nya linjetyper genom att klicka på knappen Add..., men även redigera befintliga linjetyper genom att först markera linjetypen i listan och därefter klicka på knappen Modify... Verktyget skapa linjetyp, Add...: Skriv vad linjetypen ska heta och ev. en beskrivning av den. Finns en linjetyp sedan tidigare med samma grundinställningar kan du utgå från den. Den nya linjetypen visas sedan längst ned i listan. Verktyget redigera linjetyp, Modify...: Redigerar den nya linjetypen eller en gammal. T.ex. ska den nya linjetypen vara streckad, men baseras på en tidigare 0,15 mm tjock heldragen linje. För att redigera mönstret kan man välja ett färdigt mönster under alternativet Standard eller skapa ett eget via alternativet Custom.

7 Justera tjocklek och färg på kantlinjer i vyer Färg och tjocklek på kantlinjer i en ritningsvy kan justeras både för enskilda vyer eller generellt för alla vyer i en ritning. T.ex. tjocklek för parters synliga kantlinje eller färgen på radieövergångar på parter styrs från ett och samma ställe, men via olika alternativ. I View Properties kan man ställa in så att kantlinjerna för varje enskild part styrs från den färg de har i den avbildade 3D-scenen. Kryssa då i Use Part Colors for Edges. De övriga inställningarna, både stilar och lager, kommer då att ignoreras. Sedan följer inställningar för: Visible Edges, (synliga kantlinjer). Hidden Edges, (dolda kantlinjer). Smooth Edges, (mjuka (radie)övergångar) View Labels, (vynoteringar i form av text) Där styr man inställningen för vilken linjetyp som ska kontrollera kantlinjen, vilket lager det ska använda och slutligen vilken färg. Urvalet för linjetyper är förinställd (se föregående sida) Justera inställningar för enskilda vyer Högerklicka på den markerade vyn där kantlinjerna ska justeras och välj Properties... (Egenskaper...) längst ned. Gå till fliken Line Types. Justera inställningar för vyer generellt Gå till Styles and Layers. Välj Views (1.) under kolumnen Drawing Elements. Därefter stilen (2.) och knappen Modify...(3.). Rutan som styr vyerna generellt i 2D-ritningen ser likadan ut som för enskilda vyer (se ovan).

8 Placera en logotyp i ritningshuvudet För att placera ut en bild i din 2D-ritning är det enklast att rita en figur (t.ex. en kvadrat/rektangel) och sedan fylla den figuren med en bild. Börja med att rita den figur som ska fyllas med din bild. Använd linjeverktygen i nederkant av IronCAD och se till att stänga av dem igen efter att figuren är ritad. Ett tips är att rita figuren i förhållande till storleken på bilden. Är bilden t.ex. 18x8 cm, rita då figuren 18x8 mm. Detta gör att man slipper konstiga effekter pga att bilden töjs ut eller trycks ihop. Högerklicka därefter på figuren (alla linjer i figuren ska lysa upp) och välj Fill Style... Välj där alternativet Image texture. Leta fram din bild via knappen Browse... Klicka därefter på OK. Placera loggan i ett eget lager Det kan vara en bra idé att ha loggan på ett eget lager. T.ex. kan linjerna som definierar figuren använda den färg som lagret är inställt att använda. Gå till Styles and Layers. Klicka på knappen Add... längst ned till höger. Döp lagret till något passande som t.ex. Logga. Välj att den ska vara synlig (Layers is visible) och att den ska använda den färg (Use layer color on draw) som sätts via knappen Change color... längst ned. Att sätta en vit färg är bra om man har vit bakgrundsfärg. Då blir det inte en svart ram runt loggan, vilket det annars blir. Verkställ sedan via OK och gå ur Styles and Layers. Markera därefter på loggan och välj det nya lagret.

9 Byt ut avbildad 3D-fil mot en annan (byt källa) Ska man skapa en 2D-ritning som in till förväxling liknar en annan, befintlig ritning man gjort tidigare kan det vara skönt att kunna utgå från den färdiga 2D-ritningen. Öppna den 2D-ritning du vill utgå ifrån. Uppdatera inte vyerna även om det efterfrågas av programmet, utan avbryt en eventuell förfrågan om att uppdatera. Tryck därefter ned tangentkombinationen CTRL SHIFT och L. Denna ruta kommer upp: Via rutan kontrollerar man vilken ICS-fil (3D) som avbildas i den aktuella 2D-ritningen. För att byta ut 3D-filen mot en annan, markera filen i listan och klicka därefter på knappen Change Source... (Byt källa...). Leta fram den 3D-fil som skall ersätta den tidigare. Klicka sedan på Close (Stäng). Har man inte bytt källa är det då samma knapp som Cancel (Avbryt) längst upp till höger. Vyerna i 2D-ritningen uppdateras nu med den nya 3D-datan. Det kan vara bra att manuellt uppdatera alla vyer en extra gång för att säkerställa att allt är ok.

10 Exportera till DWG och DXF Genom att högerklicka i bakgrunden av en 2D-ritning kommer man snabbt åt alternativet för att exportera 2D-ritningen till olika format. Både DWG och DXF har de alternativ som visas nedan. Curve Type Use Individual View Settings (Fast) Snabbare export. Men förenklar hål och rader till linjer. Force True Representation (Slow, Precise) Hål och radier blir korrekta, kan något längre tid att skapa. AutoCAD Version Välj mellan R13, R14, R2000, R2004 och R2007 i dropdown-menyn. Advanced Options Explode drawing view on export Exploderar all ritningsgeometri till enskilda linjer vid export. Kan ställa till problem vid export ibland (speciellt med avancerade snitt) och rekommenderas att stängas av. Exporten sker enkelt i program som öppnar DWG- och DXF-filer. Use IC prefix for style and layer names Varje stil och lager som finns i IronCAD följer med filen vid export och får ett prefix i form av IC i början av namnet. T.ex. lagret Dimensions blir IC-Dimensions. Export Views at 1:1 (Ignore view scale) Tvingar vyerna att skalas om till 1:1 (dock ej linjer i ritningsramen och övrig text). Export Drawing Based On View Scale Exportera HELA ritningen till skala 1:1. Count-värdet står för hur mycket vyerna och övrig ritningsdata ska skalas upp. Finns vyer med olika skala väljer man i dropdown-listan vilket värde man vill skala upp enligt.

11 Skapa PDF via en virtuell PDF-skrivare Istället för att skriva ut ett fysiskt papper från en vanlig skrivare skapas en PDF-fil i en mapp. Vi rekommenderar att man använder gratisprogrammet CutePDF. Skrivaren fungerar självklart till vilket Windowsprogram som helst, då många program saknar möjlighet att exportera direkt till en PDF-fil. Gå in på Ladda ned installationsfilen. Kör installationen. Efter installationen finns en ny skrivare listad under Skrivare och fax i Windows Kontrollpanelen. Den går nu att välja när man skriver ut. Under utskriften får man välja i vilken mapp man vill att PDF-filen ska skapas.

Skapa mallar i CAXA Draft, utgångspunkt från befintliga DWG-/DXF- eller DWT*-filer.

Skapa mallar i CAXA Draft, utgångspunkt från befintliga DWG-/DXF- eller DWT*-filer. Skapa mallar i CAXA Draft, utgångspunkt från befintliga DWG-/DXF- eller DWT*-filer. Med det här dokumentet kan man via några steg skapa 2D-ritningsmallar till CAXA Draft i IRONCAD. Som utgångspunkt är

Läs mer

IRONCAD KONFIGURATIONER

IRONCAD KONFIGURATIONER IRONCAD KONFIGURATIONER IRONCAD har något som kallas för konfigurationer eller configurations på engelska. Det innebär att sammanställningar, parter och features i en och samma 3D-fil kan ha olika positioner

Läs mer

3D-modellering. och. ritningsframställning

3D-modellering. och. ritningsframställning SolidWorks 2010 Övningsuppgift 1 3D-modellering och ritningsframställning Platta med hål Lektionen skänkt av F:a CADedu 070-394 55 99 Platta med hål Varning: Denna första övning kommer att bli ganska jobbig

Läs mer

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa.

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Antal: Enskilt Material: En dator med Windows 7 (Vista, Windows 8 eller

Läs mer

Hantering av externa länkar i IRONCAD

Hantering av externa länkar i IRONCAD Hantering av externa länkar i IRONCAD Det här dokumentet är tänkt att ge dig som användare bättre kunskap kring hanteringen av externa länkar i IRONCAD. Vi går igenom de flesta sammanhang där externa länkar

Läs mer

Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC

Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC 1 (9) INSTALLATIONSANVISNING MS Office 2013 - Windows 2013-11-26 Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC Word och PowerPoint Innehållsförteckning Var hittar jag Su Officemallar?... 2 Är

Läs mer

IRONCAD KONFIGURATIONER

IRONCAD KONFIGURATIONER IRONCAD KONFIGURATIONER IRONCAD har något som kallas för konfigurationer eller configurations på engelska. Det innebär att sammanställningar, parter och features i en och samma 3D-fil kan ha olika positioner

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

13/02/2008. Handledning RoofCon Viewer

13/02/2008. Handledning RoofCon Viewer Handledning RoofCon Viewer Innehållsförteckning Handledning RoofCon Viewer... 1 Innehållsförteckning... 2 Installation... 3 Markera objekt... 3 Zoom... 3 Mät avstånd... 3 Verktygsfält och Ritalternativ...

Läs mer

rev: IronPRO XT - PRO Active Manager

rev: IronPRO XT - PRO Active Manager rev: 130912 IronPRO XT - PRO Active Manager Kort sammanställning PRO Active Manager är ett fristående verktygsfönster där man snabbt och enkelt hanterar egenskaper som Namn, Beskrivning, Artikelnummer,

Läs mer

Instruktion för konvertering av e-post i Lotus Notes med Swing PDF Converter

Instruktion för konvertering av e-post i Lotus Notes med Swing PDF Converter 1.2 Utgåva 1 (16) för konvertering av e-post i Lotus Notes med Swing PDF Converter Hur du väljer i Lotus Notes vad du vill konvertera... 1 Från arkivfil... 1 Från Inkorgen... 1 Från mapp... 2 Alternativ

Läs mer

Träff 3 - Ritning. Kurs - Fusion 360 Ulf Mossberg, juni Övning Skapa ritningen

Träff 3 - Ritning. Kurs - Fusion 360 Ulf Mossberg, juni Övning Skapa ritningen Övning Skapa ritningen I en tidigare övning modellerade du delen visad till höger kallad Bottom Saddle, med utgångspunkt från en ritning att titta på. Låt oss nu gå andra hållet och göra själva ritningen

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

Daniel Clarhed 2006-06-22

Daniel Clarhed 2006-06-22 Avdelningen för Byggnadsmekanik Daniel Clarhed PM för Byggnadsmekaniks nya hemsida 2006-06-22 Byggnadsmekaniks nya hemsida I juli kommer Byggnadsmekanik få en ny hemsida, stöpt i det LTH-gemensamma utseendet.

Läs mer

Installationsanvisning för Su Officemallar 2007 För PC

Installationsanvisning för Su Officemallar 2007 För PC 1 (11) INSTALLATIONSANVISNING MS Office 2007 - Windows 2013-11-26 Installationsanvisning för Su Officemallar 2007 För PC Word och PowerPoint Innehållsförteckning Var hittar jag Su Officemallar?... 2 Är

Läs mer

Nyheterna i AutoCAD MEP 2014

Nyheterna i AutoCAD MEP 2014 Nyheterna i AutoCAD MEP 2014 Automatiska Property Set Definitioner I AutoCAD MEP 2014 kan du nu applicera Property sets automatiskt till objekt genom att kryssa i en kryssruta i Optionsdialogen.Dessa kan

Läs mer

En kort introduktion till. FEM-analys

En kort introduktion till. FEM-analys En kort introduktion till FEM-analys Kompendiet är framtaget som stöd till en laboration i kursen PPU203, Hållfasthetslära, och är en steg-för-steg-guide till grundläggande statisk FEM-analys. Som FEM-verktyg

Läs mer

Att göra banor med OCAD.

Att göra banor med OCAD. Att göra banor med OCAD. 1 Inledning Detta är en kortfattad handling om vad man behöver och hur man gör för att rita banor i OCAD och få dem utskrivna och levererade. 2 Skaffa program 2.1 OCAD Det första

Läs mer

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8)

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att skapa en ny presentation från början Att skapa en enkel knapp Att använda händelseinställningar, events

Läs mer

surell consulting ab

surell consulting ab PRINT ORGANIZER Detta dokument ger en kort introduktion till Print Organizer. Print Organizer ersätter och utökar den funktionalitet som tidigare fanns i Batch Print. Fokus i Print Organizer ligger på

Läs mer

Skapa och redigera bladmallar

Skapa och redigera bladmallar Skapa och redigera bladmallar Innehå ll Innehåll... 2 Förord... 3 Introduktion... 4 Skapa ny mall... 5 Ram (ljusblå)... 6 Ruta/ritningshuvud (ljusgrön)... 7 Vy (röd)... 8 Spara mallen... 9 Skapa och redigera

Läs mer

Paneler - VCPXX.2. Programmeringsmanual för VCP-paneler. Revision 2

Paneler - VCPXX.2. Programmeringsmanual för VCP-paneler. Revision 2 Paneler - VCPXX.2 Programmeringsmanual för VCP-paneler Revision 2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Symbolfiler för kommunikation via IndraLogic... 3 2 Uppsättning i IndraWorks... 6 3 Programmering

Läs mer

RiWiCon Hovslagare. Import från HippoHov. Kontakter, Hästar, Journalposter Version 1.3.x

RiWiCon Hovslagare. Import från HippoHov. Kontakter, Hästar, Journalposter Version 1.3.x Sida 1 (8) Import från HippoHov Kontakter, Hästar, Journalposter Version 1.3.x Innehållsförteckning Förutsättningar... 2 Arbetsgång... 3 Placera filerna i en mapp på lämplig disk.... 3 Installera... 3

Läs mer

Symprint Snabbstartsguide

Symprint Snabbstartsguide Symprint Snabbstartsguide Artikelnummer: 12020, 12021, 12022 v.1 0.10 1 Innehåll Välkommen till SymPrint... 3 Installation av medföljande mjukvara:... 3 Komma igång... 4 Skapa nytt dokument från mall...

Läs mer

Installationsanvisning för Su Officemallar 2007 För PC Word och PowerPoint

Installationsanvisning för Su Officemallar 2007 För PC Word och PowerPoint 1 (13) INSTALLATIONSANVISNING MS Office 2007 - Windows 2011-07-06 Installationsanvisning för Su Officemallar 2007 För PC Word och PowerPoint Innehållsförteckning Var hittar jag Su Officemallar?... 2 Är

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning www.cadelit.se LayOut Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Om bokförfattaren och Rita med SketchUp... 9 Bra att veta... 10 Programspråk och förklaringar:... 10 Kortkommandon:... 10 Användargränssnittet

Läs mer

Skapa en solid modell av innanmätet

Skapa en solid modell av innanmätet Skapa en solid modell av innanmätet Det här dokumentet beskriver hur man enkelt kan skapa en solid modell från innanmätet på en annan solid, t.ex. för att få fram volymen som ryms däri, med helt vanliga

Läs mer

Grund. Markera Användaren och välj Användarinställningar till vänster i Grids utforskare. Välj Talinställningar

Grund. Markera Användaren och välj Användarinställningar till vänster i Grids utforskare. Välj Talinställningar Grund När du startar the Grid 2 kommer du till Utforskaren. Här hanterar man Användare och sidor istället för mappar och filer. När du markerar en användare ändras funktionerna i det grå fältet till vänster.

Läs mer

Innan du börjar göra din katalog så rekommenderar vi att du läser igenom den korta introduktionen på startsidan.

Innan du börjar göra din katalog så rekommenderar vi att du läser igenom den korta introduktionen på startsidan. Innan du börjar göra din katalog så rekommenderar vi att du läser igenom den korta introduktionen på startsidan. Där efter går du till rutan Skapa ny katalog och väljer där att Skapa ny produktkatalog.

Läs mer

Läsa dokument/information i advantum

Läsa dokument/information i advantum Läsa dokument/information i advantum Förhandsgranskning Välj vilken funktion du vill ha på fönstret genom att klicka på knappen i fönstrets övre högra hörn. Intryckt knapp = du granskar varje dokument

Läs mer

Installationsanvisning för Su Officemallar 2003 För PC

Installationsanvisning för Su Officemallar 2003 För PC 1 (11) INSTALLATIONSANVISNING MS Office 2003 - Windows 2013-11-26 Installationsanvisning för Su Officemallar 2003 För PC Word och PowerPoint Innehållsförteckning Var hittar jag Su Officemallar?... 2 Är

Läs mer

PM 2007-12-05 Dokumentation

PM 2007-12-05 Dokumentation Installation av Cadcorp SIS Installerat program innehåller dessa moduler: Map Browser Map Reader Map Viewer Map Manager (ingår i Aveny Karta Manager) Map Editor (ingår i Aveny Karta Editor) Map Modeller

Läs mer

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Inloggning... 2 Redigeringsläget... 3 Skapa innehåll... 4 Verktygsfältet... 4 Lägga till textblock... 4 Ändra textformat... 5 Lägg

Läs mer

Guide för PDF/A Författare Avd Telefon Datum Version Sid Göran Lindqvist 0921-573 00 2006-08-16 1.1 1 (9)

Guide för PDF/A Författare Avd Telefon Datum Version Sid Göran Lindqvist 0921-573 00 2006-08-16 1.1 1 (9) Göran Lindqvist 0921-573 00 2006-08-16 1.1 1 (9) Inledning Detta dokument är framtaget för att ge generell hjälp med att skapa ett PDF/A-dokument av ett Microsoft Word-dokument. Även hur man ställer in

Läs mer

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Victoria Johansson Humlabbet, SOL-center, Lund IT-pedagog@sol.lu.se 28 mars 2006 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in

Läs mer

Anvä ndärguide Nyä Expeditionsresor

Anvä ndärguide Nyä Expeditionsresor Anvä ndärguide Nyä Expeditionsresor Hjälpguide för att använda Wordpress och Nya Expeditionsresor.se 2014-08-10 Innehållsförteckning Logga in till Wordpress-panelen... 3 Skapa bildspel... 4 Färgkoder...

Läs mer

Beställning till Diakrit

Beställning till Diakrit Februari 2010 Capitex AB Kalmar (huvudkontor): Box 751 Svensknabbevägen 30 391 27 Kalmar Tel vxl 0480-44 74 00 Fax 0480-44 74 01 Stockholm: Gustavslundsvägen 30 167 51 Bromma Tel 08-720 36 50 Fax 08-720

Läs mer

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM Studentversion september 2013 Innehållsförteckning 1. Installera VITEC Mäklarsystem... 2 2. Läs noga igenom manualen... 2 3. Systemkrav... 2 4. Kundservice/Teknisk support...

Läs mer

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Inloggning... 2 Redigeringsläget... 3 Skapa innehåll... 4 Verktygsfältet... 4 Lägga till textblock... 4 Ändra textformat... 5 Lägg

Läs mer

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen.

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen. Fiskar Arbetsbeskrivning knappmeny (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att göra en mastersida med knappar Att använda en mastersida på andra sidor Att använd funktionen Alignment Arbetsgång

Läs mer

1. FORMULÄR. A. Skapa formulär

1. FORMULÄR. A. Skapa formulär . FORMULÄR På Internet är det inte ovanligt att du hittar formulär där du direkt på skärmen kan fylla i uppgifter som sedan kan skickas tillbaka till webbservern. De är ofta gjorda med HTML-kod och har

Läs mer

Book Creator App för Ipad

Book Creator App för Ipad Book Creator App för Ipad Book Creator är en enkel App för den som snabbt vill sätta ihop en interaktiv bok med text, ljud, bild och video. Här på Sjöhistoriska arbetar vi med Appen Book Creator på ipad-plattor,

Läs mer

Manual för beställning via Capitex

Manual för beställning via Capitex Manual för beställning via Capitex BESTÄLLNING 1. Välj objekt och bilder att exportera: I valfri objektlista börja du med att markera det objekt du vill arbeta med. Klicka på Utför, välj Diakrit och därefter

Läs mer

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2 2009-08-20 Manual för Typo3 version 4.2 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.1.1

Läs mer

NYHETER I AUTOCAD LT 2008

NYHETER I AUTOCAD LT 2008 NYHETER I AUTOCAD LT 2008 Nedan följer en kort beskrivning av nyheter och förbättringar i AutoCAD LT 2008, jämfört med AutoCAD LT 2007. Nyheterna är inte ordnade i speciell ordning. NYTT FÖRDEFINIERAT

Läs mer

Hantering av externa länkar i IRONCAD

Hantering av externa länkar i IRONCAD Hantering av externa länkar i IRONCAD rev.2012.6 Det här dokumentet är tänkt att ge dig som användare bättre kunskap kring hanteringen av externa länkar i IRONCAD. Vi går igenom de flesta sammanhang där

Läs mer

Komma igång med Qlikview

Komma igång med Qlikview Denna instruktion är till dig som är ny i Qlikview och snabbt vill komma igång med grundläggande funktioner. Innehåll 1 Introduktion... 2 1.1 Behörighet... 2 1.2 Webbläsare... 2 2 Installation av Qlikview

Läs mer

Sida Kapitel 11 Vektorfil och linjeskymning... 3

Sida Kapitel 11 Vektorfil och linjeskymning... 3 DDS-CAD Arkitekt 10 Vektorfil och linjeskyming Kapitel 11 1 Innehå ehåll Sida Kapitel 11 Vektorfil och linjeskymning... 3 Verktygsset för lagring från modellen... 3 Automatisk generering av vektorfiler...

Läs mer

Din guide till. Klientinstallation MS Driftservice

Din guide till. Klientinstallation MS Driftservice Din guide till Klientinstallation MS Driftservice September 2012 Innehåll ALLMÄNT... 3 Gamla klienter... 3 Installation... 3 Vid problem... 5 inställningar för brandväggar... 6 Inställningar för Windows

Läs mer

Manual till DIKO 2012-10-19

Manual till DIKO 2012-10-19 Manual till DIKO 2012-10-19 Innehåll Manual till DIKO 2012-10-19... 1 1 Använda DIKO med en dator... 2 1.1 För att logga in i DIKO... 2 1.2 Dag... 3 1.3 Importera bilder... 4 1.4 Redigera bilder i samband

Läs mer

Scripthantering i AutoCAD

Scripthantering i AutoCAD Scripthantering i AutoCAD Nyckeln till framgång är produktivitet. Ett sätt är att använda AutoCAD's möjlighet att skapa scripter. En script är en textfil med filändelsen SCR som innehåller kommandon precis

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET. Handbok 2. Funktionaliteter moveon 4

STOCKHOLMS UNIVERSITET. Handbok 2. Funktionaliteter moveon 4 STOCKHOLMS UNIVERSITET Handbok 2 Funktionaliteter moveon 4 Göteborgs Universitet 2013-11-04: Denna manual visar hur man söker i tabeller och sorterar i kolumner och andra bra tips för att förenkla användandet

Läs mer

COGNIsoft-I Hemmaträning

COGNIsoft-I Hemmaträning 2 1 Introduktion När man har elever, klienter eller patienter i kognitiv träning och använder COGNIsoft-I som ett redskap i träningen, kan det några gånger vara praktiskt att kunna ge eleverna hemuppgifter,

Läs mer

Dokument i klassens aktivitet

Dokument i klassens aktivitet Dokument i klassens aktivitet I min mall har jag ju tagit bort Aktivitetens dokument, så att eleverna inte har tillgång till dem. Min tanke med detta är att de lärare som arbetar i klassen då får en plats

Läs mer

Snabbstartsguide. Navigeringsfönster Använd navigeringsfönstret om du vill flytta runt i publikationen, lägga till och ta bort sidor.

Snabbstartsguide. Navigeringsfönster Använd navigeringsfönstret om du vill flytta runt i publikationen, lägga till och ta bort sidor. Snabbstartsguide Microsoft Publisher 2013 ser annorlunda ut jämfört med tidigare versioner, så vi har skapat den här guiden så att du så snabbt som möjligt ska komma igång. Verktygsfältet Snabbåtkomst

Läs mer

Innehåll Uppgifter ipad utbildning

Innehåll Uppgifter ipad utbildning Datum: 2015-03-09 Innehåll Uppgifter ipad utbildning ipad 1. Knappar 2. Hemskärmen & appar 3. Visa öppnade appar 4. Ordna appar 5. Skapa/ta bort mapp 6. Lägga till en app på ipaden 7. Ta bort en app på

Läs mer

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering.

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Uppdatera Mobilus Professional till version 2.0.1 Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. * Filen MP.exe (Mobilus programmet) får inte användas* under tiden uppdateringen

Läs mer

Ibruktagande av Statistikcentralens gränssnittstjänster i QGISprogrammet

Ibruktagande av Statistikcentralens gränssnittstjänster i QGISprogrammet 1 (7) Ibruktagande av Statistikcentralens gränssnittstjänster i QGISprogrammet Vid framställningen av anvisningar har version 2.14.3 av QGIS använts. Bilderna är från den engelska versionen, men i anvisningarna

Läs mer

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet.

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Då du klickar på Användare öppnas denna bläddringslista.

Läs mer

Skapa en solid modell av innanmätet från en annan solid

Skapa en solid modell av innanmätet från en annan solid Skapa en solid modell av innanmätet från en annan solid Det här dokumentet beskriver hur man enkelt kan skapa en solid modell från innanmätet på en annan solid, t.ex. för att få fram volymen som ryms däri,

Läs mer

Ingående delar. I ditt paket av IDEA-SOLO ingår följande delar. Kamerasystem. Väska för att transportera IDEA-SOLO

Ingående delar. I ditt paket av IDEA-SOLO ingår följande delar. Kamerasystem. Väska för att transportera IDEA-SOLO Ingående delar I ditt paket av IDEA-SOLO ingår följande delar. Kamerasystem Väska för att transportera IDEA-SOLO Handkontroll, ett alternativ för zoomning istället för tangentbord, eller då kameran används

Läs mer

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1 Visma Proceedo Att logga in - Manual Version 1.3 / 140414 1 Innehållsförteckning 1) INLOGGNING VIA VERKTYG OCH SYSTEM... 3 2) INTERNET EXPLORER... 6 2.1 Java... 6 2.2 Popup-fönster... 8 2.3 Browser, 32-

Läs mer

Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs.

Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs. Uppdatera Mobilus Professional till version 1.0.6 Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs. OBS! Innan du påbörjar uppdateringen till version 1.0.6 måste du ladda ner och installera

Läs mer

Användarhandledning Rapportgenerator Version: 1.1

Användarhandledning Rapportgenerator Version: 1.1 Användarhandledning Rapportgenerator Version: 1.1 Umefast AB 2008 www.umefast.se Innehåll 1. Rapportgenerator... 2 1.1. Syfte och avgränsningar... 2 1.2. Wizards... 2 1.3. Förutsättningar för arbete med

Läs mer

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E.

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. Word Grunderna 1 Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. A Starta programmet Word. Titta på skärmen efter en bild som det finns ett W på. Tryck med musknappen snabbt två gånger

Läs mer

Lathund Behörighetshantering

Lathund Behörighetshantering Lathund Behörighetshantering För att kunna ställa in behörigheter krävs det att SiteVision är kopplat till en katalogtjänst. Behörigheter Hantering av behörigheter och rättigheter kan göras för hela webbplatsen,

Läs mer

Nya utskriftsinställningar

Nya utskriftsinställningar 1 Nya utskriftsinställningar Mallar inställningar för utskriftsformat Innehållet och utseendet i varje utskriftsform styrs av en mall. Mallarna för de ingående delarna är samlade i en Inställningsmall.

Läs mer

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun Manual för webbpublicering Enköpings kommun Innehåll ATT LOGGA IN I SWWWING 3 Inloggningsrutan 3 GRÄNSSNITTET 4 Filhanteraren 4 Content Management 4 Verktyget Notify - Dags att uppdatera 4 SKAPA OCH REDIGERA

Läs mer

Lathund Behörighetshantering

Lathund Behörighetshantering Lathund Behörighetshantering För att kunna ställa in behörigheter krävs det att SiteVision är kopplat till en katalogtjänst. Behörigheter Hantering av behörigheter och rättigheter kan göras för hela webbplatsen,

Läs mer

Kom igång med Platon. Publicerad 2011-12-22. Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50

Kom igång med Platon. Publicerad 2011-12-22. Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Kom igång med Platon Publicerad 2011-12-22 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Kom igång med Platon 1 Beskrivning 4 Förberedelser inför schemaläggning 4 Läsårsperioder

Läs mer

BOAB HJULDELAR AB 0530-133 33 info@boabhjuldelar.se

BOAB HJULDELAR AB 0530-133 33 info@boabhjuldelar.se BOAB HJULDELAR AB 0530-133 33 info@boabhjuldelar.se TANGENTER FUNKTION STARTSKÄRMEN: CTRL + W Avsluta hjulinställningsprogrammet och gå till Windows SKÄRMEN MED FABRIKSUPPGIFTER ÖVER FORDON: CTRL + P Hoppa

Läs mer

Ritteknik 3. Utskrifter, Filhantering Sammanställningsritningar. MTA101 Ritteknik och CAD HT

Ritteknik 3. Utskrifter, Filhantering Sammanställningsritningar. MTA101 Ritteknik och CAD HT Ritteknik 3 Utskrifter, Filhantering Sammanställningsritningar 1 Utskrifter Direkt från SolidWorks till skrivare: - Fungerar oftast. Observera att man manuellt måste välja rätt pappersformat i inställningarna

Läs mer

En grund i bildbearbetning för webben i Photoshop Elements 11

En grund i bildbearbetning för webben i Photoshop Elements 11 En grund i bildbearbetning för webben i Photoshop Elements 11 Mappstrukturering... 2 Arbetsflöde bildbearbetning för webb Beskär... 3 Storleksförändra bild... 4 Skärpa... 5 Spara för webb... 6 Från logga

Läs mer

Spara filer eller mappar från ett kursrums filhanterare i Blackboard 9.1

Spara filer eller mappar från ett kursrums filhanterare i Blackboard 9.1 Sida 1 (19) Lärplattformsprojektet Stödmaterial Författare: Pehr-Henric Danielsson Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Spara filer eller mappar från ett kursrums filhanterare i Blackboard 9.1...

Läs mer

Beställning till Husfoto. Handledning

Beställning till Husfoto. Handledning Beställning till Husfoto Handledning Datum: 13 mars 2012 Innehåll Inställningar... 2 Så här gör du en beställning... 4 Så här hämtar du materialet... 7 Hur sparas filerna?... 8 Support...11 Kortkommandon

Läs mer

Nyheter i Topocad 17. Mätdata. Nya beräkningsfunktioner. Mätdataprotokollet

Nyheter i Topocad 17. Mätdata. Nya beräkningsfunktioner. Mätdataprotokollet Nyheter i Topocad 17 Mätdata Nya beräkningsfunktioner Beräkningsfunktion 3D Svep Funktionen använder inmätt linje och sveper en symbol längs med linjen. På samtliga 3D-funktioner kan man nu ange Produktkod.

Läs mer

Förenklad. mindre projekt

Förenklad. mindre projekt Förenklad DWGhantering för mindre projekt 1. OLIKA ALTERNATIV FÖR ATT HÄMTA IN EN DWG-FIL... 3 1.1 Om man endast behöver ha DWGn i bakgrunden, och inte editera i den... 3 1.2 Om man behöver editera individuella

Läs mer

Inställningstips. Visuella anpassningar Windows 10 2015-08-06

Inställningstips. Visuella anpassningar Windows 10 2015-08-06 Inställningstips Visuella anpassningar Windows 10 2015-08-06 Innehåll Inledning... 3 Anpassa bildskärmen... 4 Ändra storlek för text, appar och andra objekt... 4 Ändra muspekare och markör... 6 Egenskaper

Läs mer

Installationsanvisningar VISI Klient

Installationsanvisningar VISI Klient Installationsanvisningar VISI Klient 1. Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva hur man installerar Visi på din dator. Dokumentet är uppdelat i fyra delar: Installation Grundinställningar Kom igång

Läs mer

Export och efterbearbetning av ritningar i Revit AADA15 Revit Workshop 2017 LTH Ludvig Hofsten

Export och efterbearbetning av ritningar i Revit AADA15 Revit Workshop 2017 LTH Ludvig Hofsten Export och efterbearbetning av ritningar i Revit 2017 AADA15 Revit Workshop 2017 LTH Ludvig Hofsten I denna Tutorial får du lära dig att: 1. Exportera ritningar från Revit. 2. Lägga till vektorinformation

Läs mer

Allt du behöver för crowdsourcing

Allt du behöver för crowdsourcing GUIDE Allt du behöver för crowdsourcing DEL 2: Så här följer och visar du resultatet i en dashboard Allt du behöver för crowdsourcing den kompletta guiden steg för steg, del 2 För att utföra uppgifterna

Läs mer

batklubben.eu s hemsida

batklubben.eu s hemsida batklubben.eu s hemsida redigera din sida av webbplatsen 1. Skriv in http://www.din_doman.se/admin i browserns adressfält. 2. Skriv in ditt användarnamn och lösenord i inloggningsrutan, och tryck OK. 3.

Läs mer

Grundutbildning EPiServer CMS6

Grundutbildning EPiServer CMS6 Grundutbildning EPiServer CMS6 Välkommen! Presentation av kursledare och kursdeltagare Kursinnehåll Verktygsfält och funktioner Skapa sida, spara och publicera Redigera sida Länkar till andra sidor och

Läs mer

ICAP Karl Johansgatan 42 www.icap.nu. Individual Computer Applications AB 414 59 Göteborg 031-704 30 99 Sida 1

ICAP Karl Johansgatan 42 www.icap.nu. Individual Computer Applications AB 414 59 Göteborg 031-704 30 99 Sida 1 Snabbguide Duxbury Braille Translator Individual Computer Applications AB 414 59 Göteborg 031-704 30 99 Sida 1 Innehåll Installation... 3 Installera SWIFT mall för Word... 7 Anpassa DBT... 8 Registrera

Läs mer

19. Skriva ut statistik

19. Skriva ut statistik 19. Skiva ut statistik version 2006-05-10 19.1 19. Skriva ut statistik Den här dokumentationen beskriver hur man skriver ut statistik från SPFs medlemsregister via Internet. Observera att bilderna är exempel

Läs mer

LATHUND INSTALLATIONSANVISNINGAR PROJEKTSTRUKTUR 1 SAMMANFATTNING... 2 1.1 FUNKTIONER I INSTALLATIONSPAKET... 2 2 TEKNISK PLATTFORM...

LATHUND INSTALLATIONSANVISNINGAR PROJEKTSTRUKTUR 1 SAMMANFATTNING... 2 1.1 FUNKTIONER I INSTALLATIONSPAKET... 2 2 TEKNISK PLATTFORM... 2013-12-05 Version 1.3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 SAMMANFATTNING... 2 1.1 FUNKTIONER I INSTALLATIONSPAKET... 2 2 TEKNISK PLATTFORM... 3 3 INSTÄLLNINGAR OCH... 4 3.1 INSTÄLLNINGAR I INTERNET EXPLORER... 4 3.1.1

Läs mer

Manual

Manual Manual www.jur.lu.se Innehållsförteckning Logga in 1 Skapa en ny sida 2 Sidinställningar 3 Spara sidan 5 Skapa undersidor 6 Redigera en befintlig sida 7 Länk i löpande text 7 En mejladress som länk 8 Skapa

Läs mer

Lathund Blanketthotell Komma igång

Lathund Blanketthotell Komma igång Lathund Blanketthotell Komma igång Introduktion Denna lathund innehåller lite samlade råd och tips för de som ska använda tjänster från NT Smartwork. (För de som redan börjat använda Blanketthotellet finns

Läs mer

Patrik Calén 2014-03-24

Patrik Calén 2014-03-24 PVF PLÅT & VENT FORUM AB PVF-Kalkyl Byggplåt Kom igång manual Patrik Calén 2014-03-24 1 Innehå ll Kom igång o Skapa ett projekt 3 Nytt projekt 4 Nytt projekt från mall 5 Ritningsinläsning 6 o Objektträd

Läs mer

GelSprinter GXe3350N. Snabbguide

GelSprinter GXe3350N. Snabbguide GelSprinter GXe3350N Snabbguide Installation av skrivare 1)Börja med att öppna förpackningen skrivaren anlände i. Tag ut skrivare och lägg kablage och övriga tillbehör åt sidan. Placera skrivaren på en

Läs mer

Kom igång med din butik. 1. Skapa kategorier och produkter 2. Att göra en beställning i butiken 3. Övriga verktyg

Kom igång med din butik. 1. Skapa kategorier och produkter 2. Att göra en beställning i butiken 3. Övriga verktyg Kom igång med din butik Tack för att du har valt en butik hos Talex! Detta är en liten snabbguide som hjälper dig att komma igång med din butik. Den är skapad för att du snabbt ska få ett grepp om hur

Läs mer

Mätdata och Import/Export av data

Mätdata och Import/Export av data Mätdata och Import/Export av data Syfte Lära sig grunderna och verktygen för att hantera fältdata i GEOSECMA Viktiga punkter: Koordinatsystem Läsa in data till GEOSECMA Exportera data från GEOSECMA Mätdata

Läs mer

Kursvärdering. Denna manual beskriver hur du kan skapa en mapp i Fronter som heter Kursvärdering där du ladda upp reslutat från kursutvärderingar.

Kursvärdering. Denna manual beskriver hur du kan skapa en mapp i Fronter som heter Kursvärdering där du ladda upp reslutat från kursutvärderingar. Kursvärdering Denna manual beskriver hur du kan skapa en mapp i Fronter som heter Kursvärdering där du ladda upp reslutat från kursutvärderingar. Här finns även tips på några olika sätt att skapa en kursvärdering

Läs mer

PC Software Point Creator for Revit. Snabbguide

PC Software Point Creator for Revit. Snabbguide PC Software Point Creator for Revit Snabbguide Introduktion till Hilti Point Creator för Revit Hilti Point Creator används för att extrahera punktkoordinater från BIM/CAD-ritningar i 2D eller 3D. Dessa

Läs mer

Handledning för Installation av etikettskrivare

Handledning för Installation av etikettskrivare Handledning för Installation av etikettskrivare Windows 7 Expert Systems 2011 Expert Systems kundtjänst: Senast Uppdaterad: 15-02-23 Exder Etikettskrivare Windows 7 Sida 2 av 23 Innehållsförteckning 1.

Läs mer

X-Route Användarmanual Innehåll

X-Route Användarmanual Innehåll X-Route Användarmanual Innehåll Innehåll och Produktspecifikation... 2 X-Route Elektronisk Körjournal Produktspecifikation... 2 Kom igång med X-Route Elektronisk Körjournal... 3 För in Mjukvarunyckel...

Läs mer

The Grid 2. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med The Grid 2. Habilitering & Hjälpmedel

The Grid 2. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med The Grid 2. Habilitering & Hjälpmedel The Grid 2 Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med The Grid 2 Habilitering & Hjälpmedel Starta programmet För att starta Mind Express manuellt, klickar du på Startknappen du hittar längst ner

Läs mer

HANDBOK NYHETER (inkl. logga och pdf) I OEW

HANDBOK NYHETER (inkl. logga och pdf) I OEW DEN HÄR INSTRUKTIONEN BEHANDLAR; Att skapa en nyhet - använda en logga i nyheten - använda en pdf-fil i nyheten ATT SKAPA EN NYHET 1. Logga in i OEW 2. Om du ska använda en logga eller en pdf-fil i nyheten

Läs mer

Flexiboard. Lathund kring hur du kommer igång med att skapa egna överlägg till Flexiboard. Habilitering & Hjälpmedel

Flexiboard. Lathund kring hur du kommer igång med att skapa egna överlägg till Flexiboard. Habilitering & Hjälpmedel Flexiboard Lathund kring hur du kommer igång med att skapa egna överlägg till Flexiboard. Habilitering & Hjälpmedel Förord Denna lathund är enbart ett axplock av allt det material som finns i Flexiboards

Läs mer

Lathund FE-edit i Typo3

Lathund FE-edit i Typo3 1(6) Lathund Front-end-editing (FE-edit) i Typo3 Front-end-editing (FE-edit) är ett förenklat sätt att redigera innehåll med Typo3. Helt kort går det ut på att man redigerar innehållet medan man surfar

Läs mer