Skolmatsakademins webbenkät i praktiken Intervjuer med tvärsektoriellt perspektiv

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skolmatsakademins webbenkät i praktiken Intervjuer med tvärsektoriellt perspektiv"

Transkript

1 Skolmatsakademins webbenkät i praktiken Intervjuer med tvärsektoriellt perspektiv Jessica Andersson Kost- och friskvårdsprogrammet termin 6 Göteborgs universitet

2 Bakgrund Skolmatsakademin är ett projekt som startades 2006 och är planerat att pågå till minst Projektet är en samverkan mellan 24 kommuner och stadsdelar i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen. Syftet men detta projekt är att skapa goda förutsättningar för skolmåltiden i offentlig regi. Skolmatsakademin vill även skapa en positiv attityd till skolmåltiden och öka kunskaperna om hur mat påverkar hälsa och miljö tog Skolmatsakademin i samarbete med Kost- och näring, Skolmatens vänner samt Göteborgs universitet fram en internetbaserad enkät med frågor angående skolmaten. Enligt Johansson och Kvarth (C-uppsats i samarbete med Skolmatsakademin 2009) kan man genom en skolmatsenkät mäta vilket förhållningssätt barn och ungdomar har gentemot skolmaten och skolrestaurangens miljö. Detta ger den enskilda skolan en stor möjlighet att arbeta vidare på de punkter som eleverna anser att det finns brister. Syfte Att ta reda på hur webbenkäten fungerar i praktiken och hur man uppfattar nyttan med att besvara enkäten eller använda resultaten. Ett övergripande syfte är att alla olika grupper som har varit involverade i webbenkäten och som berörs av skolmåltiden i sitt arbete och/eller äter skollunch ska få säga sin åsikt om enkäten Metod För att få ut så mycket som möjligt av utvärdering har olika former av intervjuer använts. Utvärderingen har bestått av intervjuer besvarade per mail, telefon-, enskilda och gruppintervjuer. Skolmatsakademin vill arbeta utifrån ett tvärsektoriellt perspektiv. Detta för att få en så stor helhetssyn i arbetet som möjligt. Därför är många grupper involverade så som rektorer, lärare, elever, skolmåltidspersonal, kostchef och folkhälsosamordnare. Alla dessa är verksamma inom Herrljunga kommun. Alla dessa olika grupper fick svara på frågor (som var specifika för just deras grupp) om bland annat hur de fått information om enkäten, vad man kan använda enkäten till, hur de uppfattade frågorna på enkäten och vilket betyg de ger webbenkäten (Se bilaga 1). Gruppintervjuerna utfördes på elever i skolår 3 och 6. Då de eleverna i skolår 6 endast var 8 stycken i klassen så deltog alla i samma intervju. Eleverna i skolår 6 var 12 stycken i klassen och delades upp i två grupper. Frågorna var öppna för att skapa diskussion i de olika grupperna. Då vissa av elevgrupperna var lite blyga och tysta ställdes följdfrågor för att hjälpa dem att få igång diskussion.

3 Resultat Intervju kostchef 1. Varför har ni i kommunen valt att använda webbenkäten? Ett av våra verksamhetsmål är att göra en enkät per termin. Jag fick reda på att skolmatsakademin hade en enkät och tyckte att den såg mycket bra ut och använde mig av den. Jag känner att jag sparade mycket tid genom att använda en redan färdig enkät. 2. Mäter ni kvalitén på skolmaten på andra sätt i kommunen? Vi provsmakar maten så ofta vi kan. Vi har även matråd och kostråd som rektorerna är sammankallare till. Förskolebarnens föräldrar besvarar även en barn och omsorgsenkät där frågor om maten finns. 3. Har du fått några reaktioner på webbenkäten från rektorer, lärare, föräldrar, press? Då det i vårt resultat framgick att 50 % av eleverna inte tyckte att skolmaten är bra nappade lokaltidningen på detta och skrev om det i sin tidning. Själv såg jag det på ett annat sätt att det faktiskt var 50 % som tyckte om maten. Rektorerna tyckte att det fungerade bra. Det som de poängterade var att eleverna inte hade så stor tillgång till så många datorer och att detta eventuellt bidrog till att så få elever svarade på enkäten. 4. Hur informerade ni personalen och eleverna om enkäten? Jag tog hjälp av Bengt Reis som är en resursperson från Arbetsförmedlingen. Han är knuten till folkhälsosamordnaren. Han informerade rektorer som informerade lärarna som informerade eleverna om enkäten. 5. Vad fungerade bäst? Det var mycket bra att få resultatet i ett excelark. Skönt och bra att få resultatet serverat utan att behöva sammanställa det själv. 6. Vad fungerade sämst? Att få elever svarade. Jag tror att vi själva kan ha haft för kort framförhållning. Jag skulle önska att det fanns en sammanställning av resultatet som jag skulle kunna visa för rektorer och lärare. Det är lätt att genomföra en enkät med svårare att återkoppla och presentera resultatet för de som deltagit. Finns det några idéer om hur vi kan presentera resultatet för rektorer, lärare och elever? 7. Hur fungerade det att använda webbenkäten på en skala 1-4 där 1 är dåligt, Har du andra tankar och synpunkter om webbenkäten? Skulle vara bra om det fanns en info lapp om hur man på bästa och smidigaste sätt kan introducera webbenkäten för rektorer och lärare.

4 Intervju måltidspersonal 1. Hur fick ni information om webbenkäten? På en APT träff. Susanne och Anette gav informationen. 2. Hur kan en skolmatsenkät hjälpa er i ert arbete? Måltidspersonalen tycker att det är jätte bra att få reda på vad eleverna tycker om maten. De anser att eleverna fyllt i enkäten oseriöst. Ska enkäter delas ut måste det kontrolleras att de fylls i seriöst. 3. Vad tycker ni om frågorna, spontant? (Titta gemensamt och diskutera) De diskuterar att ordet god mat kan innebära för en som går i nian. Detta ord borde specificeras. I övrigt ansåg måltidspersonalen att frågorna var bra. 4. Hur fungerade det att använda webbenkäten på en skala 1-4 där 1 är dåligt, 4 De har inte fyllt i enkäten. 5. Har du andra tankar och synpunkter om webbenkäten? Måltidspersonalen har mest tankar om resultatet, som var mycket förvånande för dem (50 % av eleverna ansåg att maten inte var god). De upplever att barnen tycker om maten och de har många gäster i skolrestaurangen varje dag. Intervju rektor. 1. Hur kan en skolmatsenkät hjälpa er/dig i ert arbete? Mina skolor redovisades inte varför sig, svårt att utläsa den enskilda skolans resultat. 2. Hur fick du/ni information om webbenkäten? Fick meddelande via mail att den skulle genomföras påföljande vecka 3. Hur informerade du/ni lärare och elever? Jag informerade personal på en konferens 4. Vet eleverna om varför de fick göra webbenkäten? Vet ej. 5. Hur gick det till när eleverna gjorde sin enkät? De satt enskilt vid datorn. 6. Vilka reaktioner fick du/ni från eleverna? Alla visste inte att skolan hade matråd. 7. Vet föräldrarna om att eleverna har svarat på en skolmatsenkät? Ja. 8. Har föräldrarna reagerat på enkäten? Nej. 9. Vad fungerade bäst med enkäten?

5 Att den var Webbaserad. Det är smidigt 10. Vad fungerade sämst med enkäten? Redovisningen. Att inte skolan redovisades enskilt 11. Hur fungerade det att använda webbenkäten på en skala 1-4 där 1 är dåligt, Har du andra tankar och synpunkter om webbenkäten? Nej. Uppföljningen borde ha kommit tidigare. Minnet Du vet. 13. Äter du själv i skolrestaurangen? Intervju lärare 1 1. Hur kan en skolmatsenkät hjälpa er/dig i ert arbete? Det är bra då vi får se lite statistik om skolmaten. Då kan barnen göra diagram över till exempel hur mycket mat som slängs varje dag. 2. Hur fick du/ni information om webbenkäten? Fick mail av Kurt Brorsson (Rektor på Hudeneskolan). Han hade vidarebefordrat det från någon på skolmatsakademin tror jag. 3. Hur informerade du/ni eleverna? Jag berättade att de skulle få fylla i en enkät om skolmaten och så berättade jag varför dom skulle göra den. 4. Vet eleverna om varför de fick göra webbenkäten? Ja, det hoppas jag. 5. Hur gick det till när eleverna gjorde sin enkät? Vi har fyra datorer så eleverna gick dit fyra och fyra och besvarade enkäten enskilt vid varsin dator. 6. Vilka reaktioner fick du/ni från eleverna? Inga. Eller jo förresten dom frågade Har vi ett matråd? Så nu vet alla det i alla fall. 7. Vet föräldrarna om att eleverna har svarat på en skolmatsenkät? Ja. 8. Har föräldrarna reagerat på enkäten? Nej. 9. Vad fungerade bäst med enkäten? Att den var webbaserad! Det är mycket smidigt. 10. Vad fungerade sämst med enkäten? Inget. Allt fungerade jätte bra.

6 11. Hur fungerade det att använda webbenkäten på en skala 1-4 där 1 är dåligt, Har du andra tankar och synpunkter om webbenkäten? Ja, uppföljningen kunde ha kommit lite tidigare. 13. Äter du själv i skolrestaurangen? Alltid. Intervju lärare 2 1. Hur kan en skolmatsenkät hjälpa er/dig i ert arbete? Den visar vad eleverna tycker om maten och miljön i matsalen. Detta får man även reda på genom klassråd och matråd osv. som vi har på skolan. 2. Hur fick du/ni information om webbenkäten? Vår rektor (Kurt Brorsson) och via mail 3. Hur informerade du/ni eleverna? De informerades på lektionen om enkäten och hur den skulle fyllas i. 4. Vet eleverna om varför de fick göra webbenkäten? Ja vi sa innan enkäten att det var för att få reda på vad de tyckte om maten i skolan. 5. Hur gick det till när eleverna gjorde sin enkät? De gjorde den enskilt och jag var med och stöttade dem som behövde hjälp. 6. Vilka reaktioner fick du/ni från eleverna? Positiva. 7. Vet föräldrarna om att eleverna har svarat på en skolmatsenkät? Om eleverna har sagt det själva. Jag har inte informerat föräldrar om detta via månadsblad eller dylikt. 8. Har föräldrarna reagerat på enkäten? Nej. 9. Vad fungerade bäst med enkäten? Det var så länge sedan den gjordes så jag kommer inte riktigt ihåg den, men jag tror att den fungerade bra. 10. Vad fungerade sämst med enkäten? Vet inte. 11. Hur fungerade det att använda webbenkäten på en skala 1-4 där 1 är dåligt, 4 3, vissa av mina 3: or klarade den inte helt själva. 12. Har du andra tankar och synpunkter om webbenkäten?

7 Nej. 13. Äter du själv i skolrestaurangen? Jag äter med eleverna varje dag. Jag tycker att maten blivit försämrad det sista året. Eleverna klagar ofta på att de inte får äta sig mätta, främst de dagarna då det är mat som de gillar. Rätter med nötkött är inte att rekommendera att äta. Det är inte bra kött i dem. Jag vet inte om kommunen fått sämre budget eller vad det beror på. Detta var bara lite egna tankar om maten i på vår skola. Intervju med 6 stycken elever i skolår 6. Halvklass Hur fick du/ni information om webbenkäten? Från lärare, rektor eller annan person? Det var Jonna (Klasslärare i årskurs 6 på Hudeneskolan) som berättade för oss om enkäten. 2. Hur gick det till när ni gjorde er enkät? (Om det är svårt att få svar, fråga: Var ni i klassrummet? Gjorde hela klassen enkäten samtidigt? Tog det lång tid? etc. hjälpfrågor) Vi satt vid varsin dator. Sedan fick fyra nya göra den. För det finns bara fyra datorer. Det gick jätte fort att svara. Kanske bara tog 5 minuter eller så. 3. Varför kan det vara bra att göra en skolmatsenkät? Det är bra för då vet lärarna vad vi tycker och tänker. Det är bra för då kan dom som bestämmer ändra på det som inte är bra. 4. Finns det andra sätt för er att påverka er skolmat? (t.ex. matråd) Matråd. Vi har önskevecka. Det är en vecka där eleverna får lämna in förslag på vad vi vill äta den veckan. 5. Vad tycker ni om frågorna, spontant? (titta gemensamt och diskutera) Bra frågor. Frågorna var lätta man förstod dom direkt. 6. Hur fungerade det att använda webbenkäten på en skala 1-4 där 1 är dåligt, Har du andra tankar och synpunkter om webbenkäten? (Inga övriga kommentarer från eleverna.) Intervju med 6 stycken elever i skolår 6. Halvklass Hur fick du/ni information om webbenkäten? Från lärare, rektor eller annan person? Det var Jonna (Klasslärare i årskurs 6 på Hudeneskolan) som berättade att vi skulle fylla i en enkät om skolmaten. 2. Hur gick det till när ni gjorde er enkät? (Om det är svårt att få svar, fråga: Var ni i klassrummet? Gjorde hela klassen enkäten samtidigt? Tog det lång tid? etc. hjälpfrågor) Vi har bara fyra datorer så vi gick dit fyra stycken och gick ut på Internet och skrev in en jätte många bokstäver så kom vi till enkäten. Det gick snabbt att fylla i den. Kanske mindre än 30 minuter.

8 3. Varför kan det vara bra att göra en skolmatsenkät? För att lärarna och dom som jobbar i skolmaten ska få reda på vilken mat vi gillar. Man kanske inte vill säga det högt så då är det bättre att få svara på en enkät. Nu kan dom få reda på vad dom behöver ändra på så det blir bättre. 4. Finns det andra sätt för er att påverka er skolmat? (t.ex. matråd) Ja. Vi har matråd i trivselgruppen. Sedan har vi klassråd och elevråd. 5. Vad tycker ni om frågorna, spontant? (Titta gemensamt och diskutera) Enkla. Det är bra att dom tar reda på om vi äter frukost på morgon. Om man inte gör det så kanske dom förstår varför man kan vara trött på lektionerna. När vi får svara på frågor så kanske dom förstår varför vissa inte äter i matsalen, för att t.ex. maten är kall. 6. Hur fungerade det att använda webbenkäten på en skala 1-4 där 1 är dåligt, Har du andra tankar och synpunkter om webbenkäten? Vi har inte fått se resultatet hur dom andra svarade på skolan. Intervju med 8 stycken elever i skolår Hur fick du/ni information om webbenkäten? Från lärare, rektor eller annan person? Fröken Carina (Klasslärare i årskurs 3 på Hudeneskolan) berättade det. 2. Hur gick det till när ni gjorde er enkät? (Om det är svårt att få svar, fråga: Var ni i klassrummet? Gjorde hela klassen enkäten samtidigt? Tog det lång tid? Etc. hjälpfrågor) Vi gjorde den på datorn. Vi fick göra den några i taget. Tog kanske 20 minuter. 3. Varför kan det vara bra att göra en skolmatsenkät? För att barnen ska få god mat. Så barnen inte kommer hem hungriga. För att barnen ska få det lugnt och skönt när dom äter. Barnen äter skolmat för att de inte ska vara hungriga när den kommer hem, för då kan det bli bråk i familjen om alla är hungriga samtidigt. 4. Finns det andra sätt för er att påverka er skolmat? (T.ex. matråd) Ibland får vi bestämma vilka maträtter vi vill ha. Matråd. Vi pratar om maten ibland. Om hur den smakar och så. 5. Vad tycker ni om frågorna, spontant? (Titta gemensamt och diskutera) Lätta. Det var lagom många frågor. 6. Hur fungerade det att använda webbenkäten på en skala 1-4 där 1 är dåligt, 4 4.

9 7. Har du andra tankar och synpunkter om webbenkäten? Frågorna kändes lite samma ibland. Folkhälsosamordnare 1. Hur kan en skolmatsenkät hjälpa er/dig i ert arbete? Det hjälper inte mig direkt men det är bra att få se behoven och vad man kan rikta in sig på att jobba med. 2. Hur fick du information om webbenkäten? Jag visste inte ens att det fanns en webbenkät innan du sa det, så jag fick informationen av dig. 3. Mäter ni kvalitén på skolmaten på andra sätt i kommunen? Jag vet inte. 4. Har du fått några reaktioner på webbenkäten från rektorer, lärare, föräldrar, press? Nej. 5. Vad fungerade bäst? Vet inte. 6. Vad fungerade sämst? Vet inte. 7. Hur fungerade det att använda webbenkäten på en skala 1-4 där 1 är dåligt, 4 Visste inte ens att den fanns så jag kan inte ge den något betyg. 8. Har du andra tankar och synpunkter om webbenkäten? Nej men jag hoppas att det har varit hög svarsfrekvens och att man får nytta av resultatet. 9. Äter du själv i skolrestaurangen? Nej.

10 Diskussion Det resultatet som framkommit vid intervjuerna är att deltagarna är mycket positiva till enkäten och dess utformning. De anser att frågorna på enkäten har varit mycket lätta att förstå och besvara. Det har även framkommit att alla de involverade skolorna har matråd som tar upp frågor om skolmaten och försöker påverka den i en positiv riktning. Något som även framkom under intervjuerna med eleverna var att det visste att det fanns matråd men inte var det innebar eller vad ett matråd gjorde. Jag anser att det är helt bortkastat att ha ett matråd om eleverna inte vet vad det är. De som ingår i matråden på de olika skolorna borde gå ut och visa upp sig för eleverna och berätta vad de gör när de har matråd. Enkäten har övervägande fått 4:or i betyg vilket innebär att deltagarna anser att den är mycket bra. Endast ett fåtal elever i årskurs 3 gav den betyget 3 då de ansåg att enkäten var lite för lång. Två flickor i årskurs 6 poängterade flera gånger att de kände sig viktiga när de fick vara med och svara på enkäten om skolmaten. Att deras åsikter sedan även var av värde för oss vuxna i en utvärdering ansåg de som mycket betydelsefullt. De kände sig viktiga vilket verkade vara av stor betydelse för dem. Detta höll även övriga gruppen med om. Genom att få eleverna att känna sig delaktiga och som de uttrycker sig viktiga tror jag kan leda till att eleverna engagerar sig mera i skolmaten och vilka förbättringar som kan göras. Jag tror att eleverna kan komma med många kreativa och bra förslag hur skolmaten kan förbättras bara de får känna sig delaktiga i processen. Vara ute och intervjua barn har gett mig stor insikt i att barnen inte alls har samma tankar som vi vuxna om varför det serveras skolmat. En pojke i årskurs 3 ansåg att man åt skolmat för att barnen inte ska vara hungriga när de kommer hem så det blev bråk i familjen för att alla var hungriga. Detta höll inte övriga gruppen med om, men jag anser att det var en spännande reflektion pojken hade. Något som bekymrade mig en aning var att skolmåltidspersonalen ville diskutera resultatet av enkäten och att de var mycket besvikna över det resultatet som blivit. De anser att enkäterna inte kunde ha varit speciellt seriöst i fyllda. Detta tror jag är viktigt att följa upp. Jag tror att kostchefen skulle behöva sätta sig ner och diskutera resultatet med personalen och lyssna på deras tankar och hur de har upplevt att de hängts ut i media på ett mycket tråkigt sätt. Det har varit svårt att få tag på bland annat rektorer och att få dem att avsätta tid till att vara med på en intervju. Det har även blivit många bortfall då personer valt att svara på intervjufrågorna per mail och sedan inte skickat tillbaka något svar. Detta har gjort att det till exempel enbart är två lärare som har deltagit i utvärderingen. Slutsats Den slutsatsen jag drar av denna utvärdering är att det har varit mycket viktigt och bra att låta elever och personal svara på en enkät om skolmaten. Genom att arbeta utifrån ett tvärsektoriellt perspektiv och framförallt låta eleverna få säga sina tankar om maten anser jag kunna förbättra skolmaten väsenligt. Jag anser att elevernas åsikter kan vara en stor tillgång som ibland glöms bort. Det är ju trotts allt dom som äter maten varje dag. Blir de involverade så tror jag att mycket av den negativa kritik som elever i många fall kan framföra kan ändras till positiv kritik som kan generera till att något bra och utvecklande för skolmaten.

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012 Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

SKOLMATEN OCH ELEVINFLYTANDE

SKOLMATEN OCH ELEVINFLYTANDE Ämne: Samhällskunskap, Svenska, Hem- och konsumentkunskap Årskurs: 4-6 SYFTE Elevdemokrati innebär en möjlighet att vara med och påverka och det innebär också ett ansvar. GENOMFÖRANDE Övningen inleds med

Läs mer

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 101001 KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 Inbjudan att delta i en studie om skolan, lärande och miljö 001 Vad är Kupol? Kupol (Kunskap om ungas

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014

Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014 Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014 Antal elever: 47 Antal svarande: 40 Svarsfrekvens: 85% Klasser: 12BAa, 12BAb, 12LL Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014

Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014 Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014 Antal elever: 18 Antal svarande: 13 Svarsfrekvens: 72% Klasser: År 2 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin

Läs mer

Predikan Lyssna! 1 maj 2016

Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Predikan Lyssna! 1 maj 2016 Idag är det bönsöndagen en söndag då vi påminns om den fantastiska möjlighet vi har att prata med Gud och att lyssna till honom!! Och det är just det som den tredje vanan i

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Centralskolan Söder 4-9 i Grästorp hösten 2012. Antal svar: 50

Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Centralskolan Söder 4-9 i Grästorp hösten 2012. Antal svar: 50 Enkätresultat för vårdnadshavare till elever i Centralskolan Söder 4-9 i Grästorp hösten 2012 Antal svar: 50 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor som ska tillsynas följande

Läs mer

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Mikael Selvin ¹, Kjerstin Almqvist ², Lars Kjellin ¹, Agneta Schröder ¹ 1) University Health Care Research Center, Faculty of Medicine and Health, Örebro

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014. Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13

Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014. Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13 Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014 Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor

Läs mer

Syftet med en personlig handlingsplan

Syftet med en personlig handlingsplan Syftet med en personlig handlingsplan Gör idéerna konkreta Ger dig något att hålla dig till mellan mötena Skapar tillförlitlighet i utvecklingen Hjälper dig att fokusera på några områden Påminnelse om

Läs mer

Arbetsplan Jämjö skolområde

Arbetsplan Jämjö skolområde Arbetsplan Jämjö skolområde 2016 för Torhamns skola Jämjö skolområde: Jämjö skolområde består av ett antal skolor inklusive fritidshem där vår gemensamma målsättning är att ge alla elever bästa förutsättningar

Läs mer

Senaste Nytt. Läs sida 2. I detta nummer. Lite information. Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar)

Senaste Nytt. Läs sida 2. I detta nummer. Lite information. Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar) Nummer: 1 Ida P, Johanna S, Hugo HS, Ian VB Senaste Nytt Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar) Läs sida 2 I detta nummer 1. Melodifestivalen 2016 2. Älvängenskor

Läs mer

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl!

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Fyra olika aspekter! Rättvisa! Reflektion och utvärdering av vår egen undervisning! Motivation för lärande! Metalärande (kunskapssyn)! 1. Rättvisa!

Läs mer

P-02/03 säsongen 2016

P-02/03 säsongen 2016 P-02/03 säsongen 2016 AGENDA DU ÄR VÄRDEFULL IDROTTENS VÄRDEGRUND LAGANDA = VI TILLSAMMANS VINNARE I LÄNGDEN DU ÄR VÄRDEFULL 1. VARFÖR ÄR VI TRÄNARE & VARFÖR SPELAR NI FOTBOLL? (grupperna skriver varsin

Läs mer

Introduktion till Open 2012

Introduktion till Open 2012 Introduktion till Open 2012 av Lisbeth Rydén Funktionen med OPEN som jag ser den Alla har sin egen idé med att åka till OPEN. Någon framförallt för att lära sig något om de ämnen som ska avhandlas (kurs),

Läs mer

Sandeplanskolan. Kunskap, arbetsro och trivsel. Likabehandlingsplan 2011-06-01

Sandeplanskolan. Kunskap, arbetsro och trivsel. Likabehandlingsplan 2011-06-01 Sandeplanskolan Kunskap, arbetsro och trivsel Likabehandlingsplan 2011-06-01 På Sandeplanskolan vill vi ge våra elever bästa möjliga utbildning och omsorg. Ingen på skolan ska utsättas för mobbning, diskriminering,

Läs mer

Två konstiga klockor

Två konstiga klockor strävorna C Två konstiga klockor resonemang geometri Avsikt och matematikinnehåll Det som kan göra det svårt för barn att avläsa en analog klocka är att förstå att den består av två skalor som är beroende

Läs mer

Utvärdering APL frågor till praktikant

Utvärdering APL frågor till praktikant Utvärdering APL frågor till praktikant Jag studerar på A. Vård och Omsorgsprogrammet för 0 0 ungdomar åk 1 B. Vård och Omsorgsprogrammet för 1 1,9 ungdomar åk 2 C. Vård och Omsorgsprogrammet för 8 15,4

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER Dubbelklicka på aktuell ruta och välj Markerad KUNSKAPER NORMER OCH VÄRDEN ELEVENS ANSVAR

Läs mer

UPPGIFT: SKRIV EN DEBATTARTIKEL

UPPGIFT: SKRIV EN DEBATTARTIKEL Åk 9 Historia & Svenska Namn: UPPGIFT: SKRIV EN DEBATTARTIKEL Du ska skriva en debattartikel på 1-2 sidor (Times new roman 12). Den ska ta upp exempel på hur mänskliga rättigheter försvagas i dagsläget.

Läs mer

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård Bamse må bra tidning Handledning hälsosamtal vid 4 år Handledning hälsosamtal vid 4 år Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Steg 1 2 3 Samtals- och dokumentationsunderlag Steg 1 Information till elev och vårdnadshavare före

Läs mer

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight

Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram. Vital, StavaRex och SpellRight Handledning för digitala verktyg Talsyntes och rättstavningsprogram Vital, StavaRex och SpellRight Elevens namn:.. Skola: Datum:.. Varför behövs en handledning? Denna handledning är tänkt att användas

Läs mer

Nationella prov i årskurs 3 våren 2013

Nationella prov i årskurs 3 våren 2013 Utbildningsstatistik 1 (8) Nationella prov i årskurs 3 våren 2013 Syftet med de nationella proven är i huvudsak att dels stödja en likvärdig och rättvis bedömning och betygsättning i de årskurser där betyg

Läs mer

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart.

Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Har vi lösningen för en bättre hemtjänst? Självklart. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden. Låt oss prata om Självklarhetsmetoden! 164 000 äldre är beroende av hemtjänsten i sin vardag. Och det är du

Läs mer

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet.

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. EN LITEN KAMPANJSKOLA Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. Finns det något man kan tänka på när man ska sprida ett

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i fyra rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

Måttbandet nr 143 januari 2007

Måttbandet nr 143 januari 2007 Måttbandet nr 143 januari 2007 Eleverna ger högt betyg åt Kulturskolans verksamhet! Sammanställning av enkät till Kulturskolans elever hösten 2006. Gunilla Carlson planeringssekreterare GOTLANDS KOMMUN

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Lärkan förskola, Öja Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret

Läs mer

Utvärdering APL frågor till praktikant HT15

Utvärdering APL frågor till praktikant HT15 Utvärdering APL frågor till praktikant HT15 Jag studerar på Vård och Omsorgsprogrammet för ungdomar 14 18,2 Vård och Omsorgsutbildning för vuxna Komvux Vård 35 45,5 Eductus 28 36,4 Kommentarer till ovanstående

Läs mer

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR

ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR ÄT RÄTT NÄR DU TRÄNAR Lärgruppsplan Lärgruppsplan Hur mycket, och vad, du äter spelar en stor roll för förmågan att prestera, såväl fysiskt som psykiskt. Vill du optimera din prestation kan det till och

Läs mer

Boken om Teknik. Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6.

Boken om Teknik. Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6. Boken om Teknik Boken om Teknik är en grundbok i Teknik för åk 4 6. PROVLEKTION: Teknikens arbetssätt att göra på riktigt Följande provlektion är ett utdrag ur Boken om Teknik. Uppslaget som är hämtat

Läs mer

Arbetsplan Jämjö skolområde

Arbetsplan Jämjö skolområde Arbetsplan Jämjö skolområde 2015 för Torhamns skola Jämjö skolområde: Jämjö skolområde består av ett antal skolor inklusive fritidshem där vår gemensamma målsättning är att ge alla elever bästa förutsättningar

Läs mer

Sollentuna kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 2016. Tal och språkcentrum, Brageskolan - Elever åk 3 17 respondenter

Sollentuna kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 2016. Tal och språkcentrum, Brageskolan - Elever åk 3 17 respondenter Sollentuna kommun Tal och språkcentrum, Brageskolan - Elever åk 3 17 respondenter Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 216 Pilen Marknadsundersökningar Mars 216 [Företaget AB], [Undersökningsnamn],

Läs mer

SVENSKA ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR ÅR 6, 7, 8, 9: LYSSNA

SVENSKA ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR ÅR 6, 7, 8, 9: LYSSNA SVENSKA ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR ÅR 6, 7, 8, 9: Att DU kan LYSSNA, och förstå vad du hör. Att DU kan TALA, så man förstår vad du säger. Att DU kan LÄSA, och förstå vad du läser. Att DU kan SKRIVA, så man förstår

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014

Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014 Enheten för utbildningsstatistik 2014-10-21 1 (8) Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014 Syftet med de nationella proven är i huvudsak att dels stödja en likvärdig och rättvis bedömning

Läs mer

Resultat Naturvetenskapsprogrammet, åk 2 våren 2012

Resultat Naturvetenskapsprogrammet, åk 2 våren 2012 Datum 2012-03-20 Norum/Westerman-Annerborn KUN2012/67 Resultat Naturvetenskapsprogrammet, åk 2 våren 2012 2010: 31 elever av 32 svarade på enkäten, dvs 97 %. 2011: 16 elever av 21 (enligt procapita 15/3

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

UNGDOMSVARIANTEN FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008. Det är vi som gjort Ungdomsvarianten!

UNGDOMSVARIANTEN FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008. Det är vi som gjort Ungdomsvarianten! FOLKHÄLSOPLAN 2004-2008 UNGDOMSVARIANTEN Det är vi som gjort Ungdomsvarianten! Målområden för folkhälsoarbetet i Götene kommun är: Barn och ungdomars hälsa, Drogförebyggande arbete, Psykisk hälsa, Trygga

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 skolplan 2012 2015 Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 Nulägesbeskrivning Den kommunala förskolan, grundskolan och gymnasieskolan i Svedala kommun har en gemensam verksamhetsidé. Syftet med verksamhetsidén

Läs mer

Konsultation med skolan

Konsultation med skolan Konsultation med skolan När ett barn utreds och vid uppföljning av insatser behöver socialsekreterare i de flesta fall konsultera den pedagogiska kompetens som finns runt barnet för bedömning av barnets

Läs mer

Utvärdering av informationsinsatserna. Konflikten inom Väg och Ban Maj 2007

Utvärdering av informationsinsatserna. Konflikten inom Väg och Ban Maj 2007 Utvärdering av informationsinsatserna Konflikten inom Väg och Ban Maj 2007 Om undersökningen Intervjuade Metod Ombudsmännen inom Väg och Ban Internetundersökning Antal svarande 27 Svarsfrekvens 79 procent

Läs mer

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström Elevinflytande i planeringen av undervisningen BFL-piloter 121114 Mats Burström Ur Lgr 11 2.3 Elevernas ansvar och inflytande Läraren ska svara för att alla elever får ett reellt inflytande på arbetssätt,

Läs mer

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling

Miljö och material på förskolan, hållbar utveckling Minnesanteckningar från föräldramöte på 9/10 2014 Tack till er alla som nyfiket och intresserat deltog under kvällen. Under kvällen berättade pedagogerna hur vi möter vardagen tillsammans med era barn

Läs mer

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR

DEMOKRATI 3 DEMOKRATINS VILLKOR SIDA 1/8 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: DEMOKRATI LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder det arbets- och

Läs mer

Kursplan i svenska. Därför tränar vi följande färdigheter under elevens skoltid i ämnet svenska: Tala, lyssna och samtala. År 1

Kursplan i svenska. Därför tränar vi följande färdigheter under elevens skoltid i ämnet svenska: Tala, lyssna och samtala. År 1 Kursplan i svenska Språket är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket kan människor utveckla sin identitet, uttrycka känslor och tankar och förstå hur andra känner

Läs mer

Handlingsplan för skolutvecklingen på Toråsskolan 2014-2016

Handlingsplan för skolutvecklingen på Toråsskolan 2014-2016 2014-09-11 Handlingsplan för skolutvecklingen på 2014-2016 torasskolan@kungsbacka.se Kungsbacka kommun Sweden 2014-09-10 Skolledningen har ordet Framtidens skola finns redan här. För att skapa förutsättningar

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Barn berättar om relationer

Barn berättar om relationer Barn berättar om relationer 300 Min kollega Hemrik Elmer från Stockholm har en kompis som samlar på barns tankar och jag tyckte de var så tänkvärda att de bör få få en större allmänhet. Frågorna rör relationer

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9

Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9 Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9 Förord Sveaskog är landets största skogsägare. Det ger oss både mycket

Läs mer

Läsfixarna. Idrott inne. Melinda får ta med en bok eller en sak hemifrån att visa och berätta om.

Läsfixarna. Idrott inne. Melinda får ta med en bok eller en sak hemifrån att visa och berätta om. Kom ihåg vecka 15 Förskoleklassen Läsfixarna. Idrott inne. Melinda får ta med en bok eller en sak hemifrån att visa och berätta om. Kul att träffa alla barn igen. Det verkar dock vara lite vårkänslor i

Läs mer

Presentationsövningar

Presentationsövningar Varje möte då temadialog används bör inledas med en presentationsövning. har flera syften. Både föräldrar och ledare har nytta av att gå igenom samtliga deltagares namn och dessutom få en tydlig bild av

Läs mer

Enkät för självutvärdering, Karlskoga kommun, Barn- och utbildningsnämnden

Enkät för självutvärdering, Karlskoga kommun, Barn- och utbildningsnämnden Enkät för självutvärdering, Karlskoga kommun, Barn- och utbildningsnämnden Undersökningsperiod: 10/09/2015-09/11/2015 Antal svar: 9 Svarsfrekvens: 82 % (9/11) Redovisning och ekonomi Ja Delvis Nej Vet

Läs mer

Kvalitetsuppföljning 2014-2015 Backa och Lurs skola Lärande Verksamhetens måluppfyllelse

Kvalitetsuppföljning 2014-2015 Backa och Lurs skola Lärande Verksamhetens måluppfyllelse Kvalitetsuppföljning 2014-2015 Backa och Lurs skola Lärande elever elever som har: Procent 6 6 100% 6 6 100% Engelska 6 6 100% SO NO * lärarens sammanvägda bedömning elever alla ämnesprov Procent 6 6 100%

Läs mer

Naturvetenskap, vad är det? Attityder till naturvetenskap hos elever i årskurs sex

Naturvetenskap, vad är det? Attityder till naturvetenskap hos elever i årskurs sex Naturvetenskap, vad är det? Attityder till naturvetenskap hos elever i årskurs sex Tensta Gymnasium vt-06 Antonis Papadopoulos NV3A Handledare: Per Anderhag Innehållsförteckning Bakgrund... 2 Syfte...

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

Natur och samhälle Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling.

Natur och samhälle Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ämne: Biologi, Matematik, Svenska, Hem- och konsumentkunskap, Årskurs: 4-6 SYFTE Syftet med övningen är att eleverna får undersöka hur mycket mat som kastas i skolrestaurangen. Eleverna får också arbeta

Läs mer

Vet du vilka rättigheter du har?

Vet du vilka rättigheter du har? Vet du vilka rättigheter du har? Särskilda ungdomshem (SiS) Till dig som är inskriven på ett särskilt ungdomshem De särskilda ungdomshemmen drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS). När du kommer till

Läs mer

Mer än bara fotboll VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Mer än bara fotboll VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ANN-CHARLOTTE EKENSTEN Sidan 1 Mer än bara fotboll Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik är avundsjuk på sin bästa kompis Love. Love är populär, duktig på allt och framförallt vågar han prata med tjejer.

Läs mer

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser.

Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Svenska Du kan med flyt läsa texter som handlar om saker du känner till. Du använder metoder som fungerar. Du kan förstå vad du läser. Du berättar på ett enkelt sätt om det du tycker är viktigt i texten.

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen Söker du jobb? Vill du veta mer om arbetsmarknaden? Behöver du tips och råd om hur du hittar

Läs mer

Utvärdering fadderverksamhet (Nyanländ)

Utvärdering fadderverksamhet (Nyanländ) Utvärdering fadderverksamhet (Nyanländ) 1. Har du deltagit i: Stockholmsfadder 39 31 Duo Stockholm 71 56,3 Båda 16 12,7 2. Jag är: Kvinna 70 55,6 Man 55 43,7 Annat 1 0,8 3. Jag är: 18-29 år 47 37,3 30-44

Läs mer

Delaktighet och inflytande 68 62 68 66. Skolmiljö 64 53 56 68. Kunskap och lärande 84 82 84 76. Bemötande 83 85 87 83

Delaktighet och inflytande 68 62 68 66. Skolmiljö 64 53 56 68. Kunskap och lärande 84 82 84 76. Bemötande 83 85 87 83 Regiongemensam elevenkät 01 Skolrapport gymnasieprogram Index per frågeområde 011 01 01 014 01 Sjölins gym. Göteborg GY totalt 01 Göteborg GY totalt 01 Trivsel och trygghet 98 8 9 90 Delaktighet och inflytande

Läs mer

Hej! Mitt namn är Agota, och jag ringer från Smittskyddsinstitutet angående en telefonintervju om ditt deltagande i Sjukrapport. Pratar jag med XX?

Hej! Mitt namn är Agota, och jag ringer från Smittskyddsinstitutet angående en telefonintervju om ditt deltagande i Sjukrapport. Pratar jag med XX? Intro: Hej! Mitt namn är Agota, och jag ringer från Smittskyddsinstitutet angående en telefonintervju om ditt deltagande i Sjukrapport. Pratar jag med XX? Jag skulle gärna tala med XX finns han/hon där?

Läs mer

Kvaliteten i din hemtjänst Kungsholmen

Kvaliteten i din hemtjänst Kungsholmen Kvaliteten i din hemtjänst Stadsledningskontorets brukarundersökning 20 November 20 1 Inledning Beskrivning av genomförandet av undersökningen Metod: Postala enkäter med två skriftliga påminnelser Målgrupp:

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

NATIONELLA MATEMATIKTÄVLING

NATIONELLA MATEMATIKTÄVLING NATIONELLA MATEMATIKTÄVLING PRATA OM SPELS EN KURS I SANNOLIKHET 1 INLEDNING Sannolikhetskursen består av sju olika steg där det sista steget utgörs av själva tävlingsmomentet. Det är upp till pedagogen

Läs mer

Hur motiverad är patienten?

Hur motiverad är patienten? Hur motiverad är patienten? Hur intresserad/beredd är du att sluta röka på en skala 0 10? 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kort MI-övning 1 Berättaren berättar om något hon/han tänkt på att ändra i sitt liv, men

Läs mer

Drottningens gåta Lärarmaterial

Drottningens gåta Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Cecilie Eken Vad handlar boken om? Boken är den spännande fortsättningen i serien Den Svarta Safiren. Sif har blivit biten av en hund och är svårt skadad. De ser män som

Läs mer

Kvalitetsredovisning pedagogisk omsorg, Månkarbo Tierps kommun. Verksamhetsåret 2009-2010

Kvalitetsredovisning pedagogisk omsorg, Månkarbo Tierps kommun. Verksamhetsåret 2009-2010 Kvalitetsredovisning pedagogisk omsorg, Månkarbo Tierps kommun. Verksamhetsåret 2009-2010 Vi sjunger om Bockarna Bruse ( ni ser väl trollet under bron) Kvalitetsredovisning Dagbarnvårdarna i Månkarbo 2009-2010

Läs mer

Cellgifter/Cytostatika Myter & Sanningar:

Cellgifter/Cytostatika Myter & Sanningar: Cellgifter/Cytostatika Myter & Sanningar: Illamående och kräkningar efter cellgiftsbehandling Frågor-&-Svar Broschyr Skriven av en patient Personlig information Namn: Adress: Postnummer: Postadress: Telefon:

Läs mer

Det flippade klassrummet hur uppfattas det av eleverna?

Det flippade klassrummet hur uppfattas det av eleverna? Det flippade klassrummet hur uppfattas det av eleverna? Vi och vår skola Undervisningslyftet Samarbete Karlskrona kommun och Högskolan i Jönköping Föreläsningar, seminarier, handledning Möjlighet att ta

Läs mer

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se Tränarguide del 1 Mattelek www.mv-nordic.se 1 ATT TRÄNA MED MATTELEK Mattelek är ett adaptivt träningsprogram för att träna centrala matematiska färdigheter såsom antalsuppfattning, den inre mentala tallinjen

Läs mer

Om mig 2015 Snabbrapport år 8 Enebyskolan

Om mig 2015 Snabbrapport år 8 Enebyskolan Om mig 2015 Snabbrapport år 8 Enebyskolan Viktig information om rapporten: Syftet med snabbrapporterna är att ge dig som arbetar i kommunen eller skolan snabb återkoppling av resultaten. Det är en automatiserad

Läs mer

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan?

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Sammanställning oktober 2015 De nyanlända eleverna (varit här högst fyra år) klarar den svenska skolan sämre än andra elever. Ett tydligt tecken är att för

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: har lim pa skorna

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: har lim pa skorna SIDAN 1 Författare: Per Straarup Søndergaard Vad handlar boken om? Boken handlar om Anton och hans vänner Emil, Olle och Max, som har klättrat upp i ett träd. Vännerna har klättrat högt och nu vill de

Läs mer

Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad.

Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad. ÖVNING: Roller och ansvar Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad. Deltagarna får med utgångspunkt från olika arbetsmiljöutmaningar diskutera vilket ansvar rollen som chef och skyddsombud

Läs mer

Sundbybergs stad Skolundersökning 2015 Föräldrar förskola Stella Nova förskola

Sundbybergs stad Skolundersökning 2015 Föräldrar förskola Stella Nova förskola Sundbybergs stad Skolundersökning 2 Föräldrar förskola Stella Nova förskola Antal svar Stella Nova förskola: 2 ( %) Antal svar samtliga fristående förskolor: (5 %) 1 Innehåll Om undersökningen Förklaring

Läs mer

4-3 Vinklar Namn: Inledning. Vad är en vinkel?

4-3 Vinklar Namn: Inledning. Vad är en vinkel? 4-3 Vinklar Namn: Inledning I det här kapitlet skall du lära dig allt om vinklar: spetsiga, trubbiga och räta vinklar. Och inte minst hur man mäter vinklar. Att mäta vinklar och sträckor är grundläggande

Läs mer

Kulturmöten. Det var vi som gjorde det.

Kulturmöten. Det var vi som gjorde det. Fröknegårdskolan Kristianstad Projektarbete inom ITiS Cederfjäll Tonny, Hedin Håkan, Sandgren Bo, Svensson Fredrik Kulturmöten Det var vi som gjorde det. Inledning Hösten 1999 började 54 nya årskurs 6-

Läs mer

ÅSENSKOLAN. Linda Karlsson. Åsenskolan. Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2014-15

ÅSENSKOLAN. Linda Karlsson. Åsenskolan. Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2014-15 ÅSENSKOLAN Linda Karlsson Åsenskolan Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet läsåret 2014-15 Resultat och måluppfyllelse Filipstads kommun har ett dedikerat uppdrag att arbeta med kontinuerliga

Läs mer

Klassen kom tillsammans fram till vilka punkter som vi skulle ta hänsyn till. Dessa var:

Klassen kom tillsammans fram till vilka punkter som vi skulle ta hänsyn till. Dessa var: Y-bike Alla visioner börjar med en god idé och det är faktiskt precis vad det här projektet handlar om. Att starta något nytt, att väcka kreativa tankar och påbörja en process som kanske någon dag kommer

Läs mer

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7.2. Elevhäfte 2 7.2.1. Livsfrågor Eva och Micke går båda i 5:an. De träffas ofta efter skolan och lyssnar på musik eller gör hemläxan tillsammans. Ibland funderar de på frågor

Läs mer

Föräldrainformation av familjewebben. Backeboskolan September 2012

Föräldrainformation av familjewebben. Backeboskolan September 2012 Föräldrainformation av familjewebben Backeboskolan September 2012 AGENDA Syfte och mål Tidplan Säkerhet Familjewebben Konkreta förändringar Alternativa lösningar Organisation Syfte Underlätta och förbättra

Läs mer

Sundbybergs stad Skolundersökning 2015 Föräldrar förskola Fristående förskolor totalt 2015. Antal svar samtliga fristående förskolor: 360 (57 %)

Sundbybergs stad Skolundersökning 2015 Föräldrar förskola Fristående förskolor totalt 2015. Antal svar samtliga fristående förskolor: 360 (57 %) Sundbybergs stad Skolundersökning Föräldrar förskola Antal svar samtliga fristående förskolor: ( %) Innehåll Om undersökningen Förklaring av diagram Resultat - Per fråga - NöjdKundIndex (NKI) Frågorna

Läs mer

LPP RÖRELSE, LEK OCH HÄLSA ÅR 1-3

LPP RÖRELSE, LEK OCH HÄLSA ÅR 1-3 LPP RÖRELSE, LEK OCH HÄLSA ÅR 1-3 Beskrivning av elevgrupp Fritidshemmet består av tre fritidslärare och 28 elever i åldrarna 7-10 år. Då behovet av att röra på sig är stort och fritidshemmets utrymmen

Läs mer

Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun. Resurscentrum 2006-04-05 Barn- och utbildningsförvaltningen Östersunds kommun Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Läs mer