(14) FFS FB LEDNINGSPLAN. För allvarlig samhällsstörning, extraordinär händelse samt höjd beredskap

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2008-01-14 1(14) FFS 163.02 FB LEDNINGSPLAN. För allvarlig samhällsstörning, extraordinär händelse samt höjd beredskap"

Transkript

1 (14) FFS FB LEDNINGSPLAN För allvarlig samhällsstörning, extraordinär händelse samt höjd beredskap Antagen av kommunfullmäktige: , 317 Adress: Finspångs kommun Finspång Expedition: Bergslagsvägen Telefon: vx Telefax: E-post: Webplats:

2 Sid 2(14) Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Riktlinjer 2.1. Planens användande 2.2. Exempel på händelse 2.3. Ansvar 2.4. Inriktning Krisledningsnämnd Krisledningsgrupp Operativ ledning Stabschef Ledningsstöd 2.5. Beredskap 2.6. Start 2.7. Larmlista 2.8. Larmning 2.9. Personalförsörjning Tekniskt stöd Information Dokumentation Samverkan Resurser Ekonomi 3. Indelning 3.1. Organisationsskiss Övergripande 3.2. Organisationsskiss Ledningsstöd 4. Gruppering 4.1. Ledningsplats Ledningsplats Karta 5. Uppgifter 5.1. Krisledningsnämnd 5.2. Krisledningsgrupp 5.3. Operativ ledning 5.4. Stabschef 5.5. Ledningsstöd Lägesuppföljning Analys Information Service (personal, administration, teknik m.m.) 6. Utbildning och övning 6.1. Generellt 6.2. Särskilda befattningar 7. Övrigt 7.1. Skydd av ledningsplats och personal 7.2. Sekretess 7.3. Referenslitteratur 8. Bilagor 8.1. Reglemente för Krisledningsnämnd 8.2. Kommunikationsplan för allvarlig samhällsstörning, extraordinära händelser samt krigsliknande tillstånd 8.3. Larmlista 8.4. Förteckning över samverkansparter 8.5. Förteckning över resurser 8.6. Beslut om extraordinär händelse och upphävande av beslut om extraordinär händelse 8.7. Utrustningslista 8.8. Stabsarbetsplan

3 Sid 3(14) 1. Inledning Denna ledningsplan utgör en del av kommunens arbete med att främja säkerhet och trygghet för medborgarna. Krisberedskapsmyndigheten, KBM har i Lag (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap reglerat lednings- och geografiskt ansvar. För en snabb initiering av krisledningsorganisationen fodras att chefer i förvaltningar och bolag ansvarar för att snarast de får kännedom om en incident eller händelse vilken kan medföra allvarlig störning i verksamheten och eller samhället eller är av typen extraordinär händelse kontaktas kommundirektören och krisledningsgruppen. Det behöver inte vara fråga om en särskilt stor/omfattande kris för att flera av denna plans delar kan användas och funktioner bör inleda sitt arbete. Krisens utveckling är ofta svår att förutse i det initiala skedet. Det finns ingen vinst i att vänta och se utan ett snabbt och aktivt agerande ökar möjligheterna till ett framgångsrikt krisledningsarbete. Effekt Krisens omfattning Staben i förhand Staben i efterhand Viktigt med tidig upptäckt och snabb initiering av staben Kritiskt tidsintervall Möjlighet att trappa ned verksamheten Tid Krisledningsorganisationen ska ha hög kapacitet gällande personal- och lokalförsörjning samt tekniskutrustning för att kunna verka dygnet runt över lång tid oavsett yttre faktorer. 2. Riktlinjer 2.1.Planens användande Planens syfte är att användas vid allvarlig samhällsstörning, extraordinära händelser i fredstid, höjd beredskap samt krigsliknande tillstånd. I planens fortsatta skrivning utgör begreppet extraordinär händelse huvudinriktning och gemensamt namn. Denna plan och krisledningsorganisation kan i tillämpliga delar också användas i situationer som ännu inte inneburit att krisledningsnämnden trätt i funktion. I händelse av ofred eller annan nationell kris kan denna plan utgöra underlag och stöd att användas utifrån beslut av kommunstyrelse eller i väntan på detta av kommundirektören.

4 Sid 4(14) 2.2.Exempel på händelse Denna plan kan vara aktuell att träda i funktion vid allvarlig samhällsstörning, extraordinära händelser som t ex: Stora störningar i infrastrukturen Omfattande väderstörningar Brand eller annan olycka som berör ett stort antal kommuninnevånare Annan allvarlig störning eller risk för störningar i samhällsfunktioner När ordinarie rutiner för ledning inte svarar mot situationens krav Flera verksamhetsområden berörs, stort behov av samordning Stort informationsbehov Stort behov av samverkan med andra organisationer 2.3. Ansvar Krisledningsnämndens ordförande eller, om denne har förhinder, vice ordföranden bedömer när en extraordinär händelse medför att nämnden ska träda i funktion (Reglemente för Finspångs kommuns krisledningsnämnd). Nämnden har då det yttersta ansvaret för den ledning som kommunen ska utöva. Denna plan träder i kraft när ordföranden i kommunens krisledningsnämnd eller när denne har förhinder, vice ordföranden bedömer att en extraordinär händelse medför att kommunens krisledningsnämnd ska träda i funktion. Ansvar och befogenheter för krisledningsnämnden finns närmare reglerat i lag om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap och i reglementet för kommunens krisledningsnämnd. Skulle nämndens ordförande eller vice ordförande inte kunna nås och tidsfaktorn är av avgörande betydelser bemyndigas ledamot eller ersättare i nämnden, enligt krisledningsnämndens reglemente 4, att besluta om att krisledningsnämnden ska träda i funktion samt fatta de beslut som nämndens ordförande skulle ha fattat. Krisledningsnämndens beslut ska anmälas vid närmast följande fullmäktigesammanträde. Har krisledningsnämnden beslutat om att överta hela eller delar av verksamhetsområden från någon annan nämnd ska anmälan om fattade beslut göras till normal beslutsmyndighet så fort det är möjligt. De beslut som fattas måste uppfylla de formella kraven i kommunallagen vad gäller t ex beslutsrätt, förande av protokoll, justering och tillkännagivande. Delegationsbeslut ska anmälas till den som delegerat beslutanderätten.

5 Sid 5(14) 2.4. Inriktning Krisledningsorganisationen ska inrikta sig på följande uppgifter: Bedöma den aktuella situationen, bedöma de omedelbara och långsiktiga konsekvenserna av händelsen, bedöma insatsbehovet och prioritera åtgärder, rekvirera erforderliga personella och materiella resurser, samverka med berörda myndigheter, företag och andra, medverka till lösning av ekonomiska frågor, ge snabb, saklig, väl avvägd och samordnad information till media, myndigheter, allmänhet, anställda och anhöriga, de uppgifter som i övrigt åligger eller medges krisledningsnämnd Krisledningsnämnd Den normativa ledningen har att tolka och besluta om kommunens roll och agerande. Normativ ledningen har att fatta beslut i frågor av principiell och övergripande natur och att ge uppdrag till krisledningsgruppen. Räddningstjänst, se punkt Krisledningsgrupp Den strategiska ledningen har att besluta om beredskap och insatsernas ram. Detta syftar till att fastställa avgränsningar beträffande tid, resurser, geografiskt område. Ofta handlar det om att prioritera resurser mellan olika pågående insatser och den beredskap som krävs utanför pågående insatser. Räddningstjänst, se punkt Operativ ledning Operativ ledning (ex. person i krisledningsgruppen, förvaltningschef motsv.) utövar den samlad ledningen av den löpande insatsen inom given ram. Den operativa ledningen anger avsikt och inriktning för insatsen och tilldelar de enskilda enheterna uppgifter. Räddningstjänst, se punkt Stabschef Funktionen stabschef är en befattning som leder stabsverksamheten och skapar förutsättningar för att staben skall arbeta effektivt. Stabschefen skall kontinuerligt hålla sig uppdaterad om situationen för att kunna ha ett helhetsperspektiv. Stabschefen genomför föredragningar i form av stabsorienteringar Ledningsstöd Denna funktion omfattar det stöd som kommunens krisledningsnämnd, krisledningsgrupp och insatsledare behöver för att leda och samordna, samverka, hantera information och administrera verksamheten.

6 Sid 6(14) 2.5. Beredskap De som ingår i krisledningsgruppen innehar inte särskild beredskap för denna uppgift. Detsamma gäller de tjänstemän inom kommunen med viktiga funktioner som kan tänkas bli knutna till gruppen. Det förutsätts dock att dessa med hänsyn till uppgiften på något sätt är anträffbara i ordinarie befattning och inom rimlig tid även under ledighet. Om så inte är möjligt ska i förväg utsedd ersättare inkallas. Det åligger således kommundirektör, personer i krisledningsgruppen och förvaltningschefer att inför storhelger och semestertider informera sig om och utse ersättare. Under pågående insats regleras personalens arbetstid utifrån de behov som krisledningsgruppen och insatsledare beslutar. Särskild tjänstgöring och kommendering till andra en de ordinarie arbetsuppgifterna kan under insatsen förekomma Start Kommunen ska kunna påbörja/samordna ledning enligt denna plan inom 3 timmar dygnet runt, året om Larmlista Aktuell telefonlarmlista ska finnas hos samtliga ingående personal i krisledningsorganisationen. Larmlistan är förtrolig och skall inte spridas utanför krisledningsorganisationen. Larmlista. Se bilaga Larmning I händelse av en större olycka, störning eller risk för störning i viktiga samhällsfunktioner eller annan extraordinär händelse som kan innebära att krisledningsorganisationen ska träda i funktion ska krisledningsgruppen alltid informeras. Det åligger därför förvaltningschefer och VD för de kommunägda bolagen att snarast då incident som bedöms utgöra hot mot verksamheten informera kommundirektören och eller personerna i krisledningsgruppen. Krisledningsgruppen inkallas på initiativ av enskild medlem. I första hand kontaktas kommundirektören för samråd. Kommundirektören informerar alltid krisledningsnämndens ordförande eller vice ordförande varefter någon av de sistnämnda avgör om krisledningsnämnden ska träda i funktion. Larmning av krisledningsgruppen sker genom kommundirektören eller annan medlem i krisledningsgruppen. Larmning av ledningsstöd, förvaltningars och bolagsledningar sker efter beslut av kommundirektören eller av denne utsedd.

7 Sid 7(14) 2.9. Personalförsörjning En större olycka, allvarlig störning för samhället eller extraordinär händelse kan vara utdragen över tiden och medföra varierad arbetsbelastning vilket sannolikt medför svåra påfrestningar för personalen i både krisledningsorganisationen och i förvaltningar och bolag. Personalavdelningen skall bistå krisledningsorganisationen med: Bemanning och avlösningsplanering, underlag över personalens psykosociala status i syfte att upprätthålla god uthållighet och efter omständigheterna god arbetsmiljö Tekniskt stöd Utrustning för krisledningsverksamhet är antingen den befintliga i avsedda utrymmen/arbetsplatser eller särskilt lagerhållen i beredskapsförråd. Ansvar för befintlig lokalbunden utrustning åligger den som i normalläge är ansvarig/nyttjare. För särskild utrustning som förrådsställts ansvarar den av kommundirektören särskilt utsedd. I eller i nära anslutning till ledningsplatsen skall tillgång finnas för bland annat: Telefoni genom och vid sidan av kommunens växel Uppkoppling till intranät och Internet Skrivare, kopiator, skanner Faxar genom och vid sidan av kommunens växel Tillgång till utspisning och annan service dygnet runt Utrustning för lägesuppföljning (kartor, OH-utrustning m m) Expeditionslokal och kontorsarbetsplatser Radiokommunikation med räddningstjänsten Information Informationsfunktionens arbete regleras i kommunikationsplan för allvarlig samhällsstörning, extraordinär händelse samt krigsliknande tillstånd Dokumentation All verksamhet i krisledningsarbetet (kommunal förvaltning och kommunalägda bolag) skall dokumenteras. Korrekt och säker hanteringen av information, både till, inom och från krisledningsorganisationen under en incident/kris/extraordinär händelse är av största vikt och avgörande för framgång. För att säkerställa att informationen hanteras korrekt skall alla ingående enheter kontinuerligt föra logg över information och beslut samt, rapportera till Ledningsstödet lägesuppföljning. Under mandatperioden kommer webbaserat informationssystem, WIS att implementeras. Intill dess att krisledningsorganisationen kan nyttja WIS fullt ut gäller ordinarie dokumentationsrutin. Se bilaga, stabsarbetsplan.

8 Sid 8(14) Samverkan Under pågående insats skall all samverkan som inte är minut operativ och eller utanför förvaltningshuset samordnas genom Krisledningsgruppen och Ledningsstödet. I kommunen finns krishanteringsråd (Finspångs krishanteringsråd, FKHR) vilket utgör en samverkansplattform mellan kommunen, näringsliv, organisationer och myndigheter. All samverkan skall loggas och information, beslut etc. skall dokumenteras och arkiveras. Samverkansparter. Se bilaga Resurser Mot bakgrund av art och omfattning av olycka och allvarliga störningar i samhällsfunktioner knyter krisledningsgruppen till sig den ytterligare sakkunskap och servicepersonal som kan behövas. POSOM och FRG utgör en förberedd resurs att inkalla vid behov. Vid händelser som kräver att krisledningsgruppen träder i funktion förutsätts att kommunens och kommunägda bolagens samlade resurser kan disponeras. Externa resurser som kan erfordras upphandlas eller rekvireras. Alla beslut om och pågående verksamhet som utförs av externa resurser skall loggas. Resurser. Se bilaga Ekonomi För kostnadsuppföljning av krisledningsnämndens och krisledningsgruppens fattade beslut ska samtliga kostnader för verksamheten (förvaltningar, bolag, underställda och inlånade/kontrakterade enheter) redovisas separat. Detta för att bland annat senare underlätta ansökan om eventuella bidrag. Om det senare bedöms att av ledningsgruppen beslutad och utförd verksamhet skall bekostas av ordinarie verksamhet kan detta i efterhand debiteras. 3. Indelning Ingående verksamheter: Krisledningsnämnd Krisledningsgrupp Ledningsstöd Bygg och miljöförvaltningen o Räddningstjänsten Serviceförvaltningen Socialförvaltningen Humanistiska förvaltningen Vallonbygden Finspångs tekniska verk (FTV) Finet

9 Sid 9(14) 3.1. Organisationsskiss Övergripande Normativ ledning Krisledningsnämnd Ordförande, 1 & 2: e vice ordförande och 2 ledamöter, samt 5 ersättare. Strategisk ledning Chef Krisledningsgrupp Kommundirektören Räddningschef VD FTV Säkerhetssamordnare Informationsansvarig Ledningsstöd Leds av stabschef Lägesuppföljning Analys Information Servicefunktionen Operativ ledning Insatsledare Kommundirektören tillsätter en eller flera insatsledare utifrån händelsens typ och särskilda förhållanden. Räddningschefen eller av denne utsedd räddningsledare ansvarar för räddningsinsatser. Samverkan, ex. Länsstyrelsen Kommuner Polismyndighet Landstinget Försvarsmakten Frivilligorganisationer (ex. FRG) Krishanteringsråd 3.2.Organisationsskiss Ledningsstöd Stabschef Skiftgång, alterneras mellan 3 personer Lägesuppföljning Analys Information Service (personal, admin, teknik) 4-6 personer 2-4 personer personer 6-8 personer

10 Sid 10(14) 4. Gruppering Under åren planeras renovering och ombyggnation att utföras i förvaltningshuset (Bergslagsvägen 13-15). Under denna period återfinns krisledningsorganisationen i de temporära lokaler som utgör förvaltningshus. Under denna period skall om inget annat anges all personal ingående i krisledningsorganisationen samlas i entrén i den fastighet som utgör förvaltningshus vid aktuell tidpunkt för vidare instruktioner. När ordinarie förvaltningshus åter tas i bruk kommer särskilda lokaler att utses på plan 2, 4 och 6 för respektive del av krisledningsorganisationen. 4.1.Ledningsplats 1 (ordinarie) Kommunens krisledningsnämnd, krisledningsgrupp och ledningsstöd är om inga särskilda skäl föreligger grupperade i Ledningsplats 1. Ledningsplatsen i förvaltningshuset skall vara så utrustat att ledningsplatsen har redundant IT-system för kontinuerlig kommunikation och avbrottsfri elförsörjning. Delar av ledningsstödet kan placeras på ordinarie arbetsplats i verksamheten. Förvaltningar och bolag har ledningsplatser i egna befintliga lokaler. 4.2.Ledningsplats 2 (reserv) Räddningstjänstens lokaler (Skäggebyvägen) utgör reservledningsplats Karta Ledningsplats 1 Förvaltningshuset Bergslagsv Finspång Vxl Fax Ledningsplats 2 (reserv) Räddningstjänsten Skäggebyv. 43

11 Sid 11(14) 5. Uppgifter Ordförande för krisledningsnämnden leder krisledningsnämnden. Kommundirektören leder krisledningsgruppen och utser insatsledare och ansvariga för ledningsstöd. Förvaltnings- och bolagschefer upprättar och leder egen stab och verksamhet för respektive förvaltning och bolag. Räddningschefen leder egen verksamhet Krisledningsnämnd Den normativa ledningen har att tolka och besluta om kommunens roll och agerande. Som grund för detta ligger gällande lagar och förordningar, samhälleliga och sakkunniga värderingar. Normativa ledningen har att fatta beslut i frågor av principiell och övergripande natur och att ge uppdrag till krisledningsgruppen. Besluten kan gälla frågor som medför stora ekonomiska konsekvenser eller som innebär att viktiga samhällsfunktioner störs, att den kommunala servicen reduceras, stora miljövärden skadas eller betydande enskilda intressen påverkas. I egenskap av krisledningsnämnd kan den normativa ledningen fatta beslut om att överta hela eller delar av verksamhetsområden från övriga nämnder i kommunen i den utsträckning som är nödvändig med hänsyn till den extraordinära händelsens art och omfattning. Krisledningsnämndens beslut ska dokumenteras i protokoll som ska anmälas vid närmast följande fullmäktigesammanträde Krisledningsgrupp Den strategiska ledningen har att besluta om beredskap och insatsernas ram. Detta syftar till att fastställa avgränsningar beträffande tid, resurser, geografiskt område. Ofta handlar det om att prioritera resurser mellan olika pågående insatser och den beredskap som krävs utanför pågående insatser. Strategisk ledning blickar också utanför egen organisation och pågående insatsen. Krisledningsgruppens arbete dokumenteras (ex. WIS) i samverkan med ledningsstödet. 5.3.Operativ ledning Kommundirektören har det yttersta ansvaret för ledning av kommunens samordnade insatser och utser för varje operativ insats en ledare, undantaget räddningsinsatser vilka räddningschefen* utövar full ledning och ansvar. Operativ ledning utförs i varje förvaltning och kommunägt bolag. Den operativa ledningen anger avsikt och inriktning för insatsen och tilldelar de enskilda enheterna uppgifter. * Räddningschefen eller av denne utsedd ansvarar för normativ och strategisk ledning för räddningstjänstorganisationen samt ledning av räddningsinsats. Den operativa ledningens arbete dokumenteras (ex. WIS) i samverkan med ledningsstödet.

12 Sid 12(14) 5.4. Stabschef Denna funktion är sammanhållande för den personal som ingår i ledningsstödet. Stabschefen som utses av kommundirektören organiserar ledningsstödet (staben) och skapar förutsättningar för att personalen i ledningsstödet skall kunna utföra sina uppgifter med hög effektivitet. Stabschefen följer verksamheten och informationsflödet för att kunna ha en överblick över hela händelsen, denne avrapporterar regelbundet till krisledningsgruppen och krisledningsnämnden samt genomför stabsorienteringar. I nära samarbete med personalavdelningen tillser stabschefen att personalförsörjningen är fullgod Ledningsstöd Denna funktion omfattar det stöd som kommunens krisledningsorganisation behöver för att leda, samordna, samverka, hantera information och administrera verksamheten. Ledningsstödet leds av kommundirektören utsedd person - stabschef. Stabschefen för ledningsstödet utser i sin tur ansvariga för de respektive funktionerna (lägesuppföljning, analys och service/administration) undantaget informationsfunktionen som leds om inget annat anges av kommuns informationsansvarige Lägesuppföljning Funktionens uppgift är att förse krisledningsorganisationen med information rörande händelseutvecklingen i och utanför kommunen. Lägesuppföljningsfunktionen skall bland annat: Inhämta information om den aktuella situationen (i samarbete med informationsfunktionen), dokumentera i WIS (dokumentationsverktyg), logga/registrera all inkommande och utgående information, beslut/order och samverkan, upprätta kart och presentationsmaterial, snarast vidarebefordra nödvändig information till berörda befattningshavare, enheter och samverkansparter, fortlöpande följa upp läget avseende situationen i kommunen, verksamheterna, beslut och pågående samverkan Analys Beroende av händelsens art kan varierande antal av tjänstemän och inkallade sakkunniga komma att ingå i analysfunktionen. Analysfunktionen skall bland annat: Bedöma de omedelbara och långsiktiga konsekvenserna av händelsen, bearbeta och överväga olika handlingsalternativ, utarbeta förslag till åtgärder och insatser både på kort och lång sikt.

13 Sid 13(14) Information Informationsfunktionen bemannas med personal från kommunstyrelsens kontor, förvaltningar och bolag och i övrigt annan lämplig och tillgänglig personal i kommunen. Informationsfunktionen ska förmedla information både intern och externt och därigenom bidra till att krisledningsorganisationen (i nära samarbete med lägesuppföljningen och analys), kommunens anställda, allmänheten, medier, andra myndigheter m.fl. kontinuerligt får en uppdaterad och saklig bild av läget. Informationsfunktionen ansvarar bland annat för: Växel, upplysningscentral (telefon och e-post, samt besöksplats), webbplats och intranät, mediakontakter, omvärldsbevakning, dokumentation i WIS Servicefunktionen (personal, administration m.m.) Servicefunktionen bemannas med personal från kommunstyrelsens kontor och i övrigt annan lämplig och tillgänglig personal i kommunen. Servicefunktionen skall stödja krisledningsorganisationen med bland annat: Personalförsörjning Kommunikation/IT-stöd, WIS (dokumentationsverktyg) GIS, skrivhjälp, kopiering och distribution av order och meddelande, dokumentation av handlingar och ekonomisk uppföljning, arkivhantering, kost och logi, transporter. 6. Utbildning och övning Räddningsverket (SRV) och Krisberedskapsmyndigheten (KBM) genomför flera olika utbildningar och övningar rörande krisledning och närbesläktade sakområden, vilka är väl lämpade för både kommunen och kommunägda bolag. Länsstyrelsen bistår med råd och i vissa fall är gemensam arrangör med SRV och KBM. De kommunala förvaltningarna och bolagen kan kontakta kommunens säkerhetssamordnare för råd kring deras utbildningsutbud Generellt Den kommunala krisledningsorganisationen skall med jämna mellanrum (minst 1 gång/år) sammankallas för att uppdateras och övas i ledning av allvarliga olyckor och störningar i samhällsfunktioner. Kommundirektören eller den denne utser ansvarar för planläggning och genomförande av övning.

14 Sid 14(14) 6.2.Särskilda befattningar Särskilda befattningar och kompetenser bör ges möjlighet till regelbunden kompetenshöjande utbildning och övning. Förvaltnings- och bolagschefer tillser att den egna verksamheten upprätthåller kunskap och förmåga att utöva krisledning, samverkan och informationstjänst. Exempel på utbildningsområden är: Kriskommunikation, sambandsmedel, WIS stabsmetodik. Förutom egen utbildning och övning bör krisledningsgruppen ha kontinuerliga kontakter och överläggningar med samverkande parter (ex. KHR) kring gemensamma utvecklingsbehov. 7. Övrigt 7.1.Skydd av ledningsplats och personal Vid olika händelser i fredstid och krigsliknande tillstånd i synnerhet uppstår en hotbild mot den kommunala ledningen. Detta hot kan vara riktat mot befattningshavare i krisledningsorganisationen eller mot verksamheten som sådan. Typerna av hot kan även vara av formen icke våld, ex. i syfte att försvåra verksamheten, tillskansa sig information eller för ekonomisk vinning. I händelse av att krisledningsorganisationen i sin helhet eller delar aktiveras måste samtliga medarbetare ingående i krisledningsorganisationen öka sin vaksamhet och snarast rapportera händelser som är av säkerhetshotande natur till säkerhetssamordnaren eller av denne utsedd säkerhetspersonal. Ökat skydd av ledningsplatsen och personalen i krisledningsorganisationen upprättas genom avtal med bevakningsföretag och samverkan med polismyndigheten Sekretess I både planeringen inför, under en, samt efter en extraordinär händelse hanteras information som både är intern och från andra parter. Exempelvis material från myndigheter och kommunens risk och sårbarhetsanalys kan ha uppgifter som lyder under sekretess. All information som hanteras i krisledningsorganisationen är möjlig att skydda genom beslut om sekretess intill dess insats är avslutad eller på beslut av krisledningsnämnden upphävs. Socialtjänstens verksamhet rörande individer skyddas av sekretess. Om uppgifter som rör person hotas att röjas och där personlig integritet kan komma att kränkas skall personalen ingående i krisledningsorganisationen rådgöra med kommundirektören Referenslitteratur Respektive befattningshavare i krisledningsorganisationen ansvarar för att kontinuerligt införskaffa och upprätthålla aktuell litteratur inom sitt ansvarsområde.

Styrdokument för krisberedskap

Styrdokument för krisberedskap Styrdokument för krisberedskap Landskrona Stad 2015-2018 Antaget av kommunstyrelsen 2016-02-11 Termer... 4 1. Inledning... 5 1.1 Mål med styrdokumentet enligt överenskommelsen... 5 2. Krav enligt lagen

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om statliga myndigheters risk- och sårbarhetsanalyser

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om statliga myndigheters risk- och sårbarhetsanalyser Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om statliga myndigheters risk- och sårbarhetsanalyser Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver följande med stöd av

Läs mer

Krisledningsnämnd. Strategisk Krisledning. Krisledningsstab

Krisledningsnämnd. Strategisk Krisledning. Krisledningsstab 1 (6) Krisledningsorganisation Katrineholms kommun Ledning För att säkerställa samordning och information vid extraordinära händelser i fredstid har kommunen en krisledningsorganisation som ansvarar för

Läs mer

Plan för extraordinära händelser samt övriga samhällstörningar

Plan för extraordinära händelser samt övriga samhällstörningar Beslutad av: Kommunfullmäktige Dokumentansvarig: Säkerhetssamordnare Dokumenttyp: Plan Giltighetstid: Tillsvidare Gäller från: 2015-11-01 Diarienr: KS.2015.652/180 Plan för extraordinära händelser samt

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats

Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats Mellan Landskrona kommun, nedan kallad Landskrona och Svalövs kommun, nedan kallad Svalöv samt Bjuvs kommun, nedan kallad Bjuv har träffats SAMVERKANSAVTAL om Räddningstjänst samt gemensam Räddningschef

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Kommittédirektiv Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015 Dir. 2016:47 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Sammanfattning Under 2015 var migrationsströmmarna till

Läs mer

2008-12-14 1(8) FFS 163.01 FB. Kommunikationsplan. För allvarlig samhällsstörning, extraordinära händelser i fredstid samt höjd beredskap

2008-12-14 1(8) FFS 163.01 FB. Kommunikationsplan. För allvarlig samhällsstörning, extraordinära händelser i fredstid samt höjd beredskap 2008-12-14 1(8) FFS 163.01 FB Kommunikationsplan För allvarlig samhällsstörning, extraordinära händelser i fredstid samt höjd beredskap Antagen av kommunfullmäktige: 2007-12-19, 317 Adress: Finspångs kommun

Läs mer

Trygghet och säkerhet

Trygghet och säkerhet Trygghet och säkerhet Skydd mot olyckor Krishantering Internt skydd Lokalt brottsförebyggande arbete 2 Inledning Kommunen har ett säkerhetsansvar, dels i bedrivandet av den egna verksamheten, dels i samordningen

Läs mer

Krisledningsplan för Kristianstads kommun

Krisledningsplan för Kristianstads kommun Dnr: Dpl Krisledningsplan för Kristianstads kommun Krisledningsplanen är ett hjälpmedel för Krisledningsnämnden och dess Stab vid en extraordinär händelse eller annan allvarlig händelse i kommunen. Krisledningsnämnd

Läs mer

DEL I KAPITEL 8 KOMMUNEN... 3 A. Allmänt... 3 B. Kommunens miljöförvaltning... 4 C. Kommunens räddningstjänst... 5

DEL I KAPITEL 8 KOMMUNEN... 3 A. Allmänt... 3 B. Kommunens miljöförvaltning... 4 C. Kommunens räddningstjänst... 5 1 DEL I KAPITEL 8 KOMMUNEN... 3 A. Allmänt... 3 B. Kommunens miljöförvaltning... 4 C. Kommunens räddningstjänst... 5 2 3 KAPITEL 8 KOMMUNEN Kommunens uppgifter i samband med ett epizootiutbrott regleras

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden 2011-04-13 1 (10)

Barn- och ungdomsnämnden 2011-04-13 1 (10) Barn- och ungdomsnämnden 2011-04-13 1 (10) Plats och tid Barn- och ungdomskontoret, 13.00-16.00 Beslutande Tommy Edenholm (KV), ordf. Magnus Rasmusson (S), vice ordf. Stefan Yngstrand (FP) Dorothea Nilsson

Läs mer

Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar

Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar Emma Nilsson 0413-622 61 Utlåtande 2011-12-01 Vård- och omsorgsnämnden v 2i q33-1 4.5 INVESTOR LN PEOPLE Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förslag till beslut Förvaltningen föreslår

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Reglemente för Val- och förtroendemannanämnden

Reglemente för Val- och förtroendemannanämnden Reglemente för Val- och förtroendemannanämnden Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15, 193 Avsnitt A A1. Ansvar och rapporteringsskyldighet 1 Samtliga nämnder ska se till att deras verksamhet bedrivs

Läs mer

PLAN KRISER 2012-08-31

PLAN KRISER 2012-08-31 PLAN FÖR HANTERING AV EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER, STORA OLYCKOR OCH ANDRA KRISER 2012-08-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 3 KOMMUNORGANISATION... 3 RISKER OCH SÅRBARHETER I KOMMUNEN... 4 INFORMATIONSBEREDSKAP...

Läs mer

Krishantering i Västmanland

Krishantering i Västmanland Krishantering i Västmanland Syftet med U-Sam Syftet med U-Sam är att i samverkan arbeta för att: förebygga att en kris uppstår dämpa eskaleringen av en kris mildra krisens konsekvenser Allt för att samhället

Läs mer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer Upprättad 2009-03-30 AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer INNEHÅLL Avvikelser och risker 3 Definitioner 3 Ansvarsfördelning 4 Rutiner avvikelse 5 Rutiner riskhantering 5 Orsaker till risker och avvikelser

Läs mer

Ledningsplan vid större samhällsstörning, extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Bengtsfors kommun

Ledningsplan vid större samhällsstörning, extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Bengtsfors kommun Kommunledningskontoret, kanslienheten Ulrika Thorell, 0531-52 60 02 ulrika.thorell@bengtsfors.se POLICY 2012-11-13 Antagen av KF, rev av KS 1(11) 29/2011, rev 300/12 Ledningsplan vid större samhällsstörning,

Läs mer

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola inom omsorg och skola VÅLD HOT OCH Den här informationen bygger på Arbetarmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2. Reglerna gäller alla arbetsplatser där det finns risk för våld eller

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 1 (5) Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: SN 2015-03-18 106, VON 2015-03-26

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN

ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN 1 ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige den 14 april 2010, 57. Ändrad av kommunfullmäktige den 12 september 2012, 181. Ändrad av kommunfullmäktige den 16 september 2015, 102

Läs mer

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Kommittédirektiv En samordnad utveckling av validering Dir. 2015:120 Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Sammanfattning En kommitté i form av en nationell delegation ska följa, stödja

Läs mer

Riktlinjer systematiskt arbetsmiljöarbete - Bilaga 2. Fördelning av arbetsmiljöuppgifter samt returnering av arbetsmiljöuppgifter

Riktlinjer systematiskt arbetsmiljöarbete - Bilaga 2. Fördelning av arbetsmiljöuppgifter samt returnering av arbetsmiljöuppgifter Bilaga 2 Sidan 1 av 6 Riktlinjer systematiskt arbetsmiljöarbete - Bilaga 2 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter samt returnering av arbetsmiljöuppgifter Innehållsförteckning Fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-6-15 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Reglemente för Utbildningsnämnden

Reglemente för Utbildningsnämnden 1 (6) Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-17, 212, reviderad 2015-12-16, 264. Dnr: KS 1635/14-901 Gäller fr.o.m. den 1 januari 2016 Reglemente för Utbildningsnämnden Utöver det som föreskrivs i kommunallagen

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING HÖGANÄS KOMMUN Ersätter KFS 2013:34 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN NÄMNDENS ÖVERGRIPANDE UPPGIFTER 1 2015:20 Utbildningsnämnden fullgör kommunens uppgifter enligt skollagen

Läs mer

Arkivreglemente för Sydarkivera

Arkivreglemente för Sydarkivera Arkivreglemente för Sydarkivera Information behövs både i dag och i framtiden. Den ska finnas till hands när den efterfrågas. Då behövs noggrann planering och säker förvaring. Kommunen har ansvar för att

Läs mer

Beslut om att inrätta funktionen tjänsteman i beredskap samt revidering av kommunens ledningsplan för extraordinär händelse

Beslut om att inrätta funktionen tjänsteman i beredskap samt revidering av kommunens ledningsplan för extraordinär händelse KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Kylesten Anders Hagström Ingela Asp Hanna Datum 2015-04-16 Diarienummer KSN-2015-0305 Kommunstyrelsen Beslut om att inrätta funktionen tjänsteman i beredskap samt revidering

Läs mer

Krisinformationsplan för Hässleholms kommun

Krisinformationsplan för Hässleholms kommun www.hassleholm.se S Krisinformationsplan för Hässleholms kommun Program och handlingsplaner Diarienummer: 2015/454 001 Fastställt den: Fastställt av: För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För uppföljning

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Reglemente för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Antaget av fullmäktige 2010-06-09, 44 att gälla från och med 2011-01-01 Reviderat av fullmäktige 2011-11-16, 138 att gälla fr.o.m. 2012-01-01 Dnr 2011/401

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun 1 (5) Ks 2014/572 Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun Detta reglemente gäller från och med den 2015-01-01. Kommunfullmäktige föreskriver följande. 1 Ansvarsområden och uppgifter I detta reglemente

Läs mer

Ledningsplan vid extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Vimmerby kommun

Ledningsplan vid extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Vimmerby kommun Ledningsplan vid extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Vimmerby kommun Antagen av kommunfullmäktige 2011-08-29 175 Innehållsförteckning Sida Syfte med ledningsplanen 3 Fastställande

Läs mer

Krisledningsplan 2011 2014

Krisledningsplan 2011 2014 Burlövs kommun Kommunfullmäktige Krisledningsplan 2011 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19, 144 1. Händelse! 2. SOS 4. Larmfunktionen återkopplar beslut om åtgärd till SOS Räddningstjänst, Lst,

Läs mer

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering:

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Talesmannapolicy AcadeMedia Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Anställda på AcadeMedia som vill delta i

Läs mer

Ägardirektiv. Övergripande verksamhetsdirektiv för Vara Bostäder AB

Ägardirektiv. Övergripande verksamhetsdirektiv för Vara Bostäder AB Ägardirektiv Övergripande verksamhetsdirektiv för Vara Bostäder AB Beslutat av fullmäktige 2015-09-28 75 Utfärdat av Vara Koncern AB 2015-XX-XX Fastställt av bolagsstämman 2015-XX-XX INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern 2011-09-20 Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern Förskola Öppen förskola Pedagogisk omsorg Måluppfyllelse och resultat Här beskrivs verksamhetens sammantagna

Läs mer

LOKAL RIKTLINJE FÖR HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER

LOKAL RIKTLINJE FÖR HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING DOK SID 1 (5) 2011-02-10 LOKAL RIKTLINJE FÖR HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER Antagen: 2011-xx-xx Giltig till och med: Tillsvidare Tillhör process: Arbetsmiljö Relaterade dokument:

Läs mer

IT-säkerhetspolicy R1.00 060216

IT-säkerhetspolicy R1.00 060216 IT-säkerhetspolicy R1.00 060216 IT-SÄKERHETSPOLICY 2 IT-säkerhetspolicy Ulricehamns kommun med bolag 1 INLEDNING...3 2 MÅL FÖR IT-SÄKERHETSARBETET...3 2.1 LÅNGSIKTIGA MÅL...3 2.2 ÅRLIGA MÅL...4 3 ORGANISATION,

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN Typ av dokument Reglemente Dokumentägare Kansli Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Tills vidare Beslutsdatum 2015-09-21 188 Dnr 0277/15 Reviderad 1. Allmänna

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad 1 (5) DATUM DNR 2015-11-09 KS/2015:234 Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad Antagen av kommunfullmäktige den 23 november 2015 2 (5) Inledning Lidingö stad har en lång historia

Läs mer

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Jens Hagberg 010-240 51

Läs mer

AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS

AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS Kvalitetsdokument AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12- 08 146 Socialförvaltningen Gotlands Kommun Innehåll Avlösarservice 3 Beslut

Läs mer

Kommittédirektiv. Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Dir.

Kommittédirektiv. Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Dir. Kommittédirektiv Inrättandet av ett nytt universitet som omfattar verksamheterna vid Växjö universitet och Högskolan i Kalmar Dir. 2008:146 Beslut vid regeringssammanträde den 27 november 2008 Sammanfattning

Läs mer

Folkhälsorådets reglemente

Folkhälsorådets reglemente Folkhälsorådets reglemente Styrdokument Styrdokument Dokumenttyp: Reglemente Beslutad av: Kommunfullmäktige 2011-06-22, 82 Dokumentansvarig: Kommunchefen Reviderad av: - 2 Innehållsförteckning Folkhälsorådets

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser i Nässjö kommun 2016-2019 (och i tillämpliga delar vid krissituation)

Plan för hantering av extraordinära händelser i Nässjö kommun 2016-2019 (och i tillämpliga delar vid krissituation) Plan för hantering av extraordinära händelser i Nässjö kommun 2016-2019 (och i tillämpliga delar vid krissituation) Antagen av Nässjö kommunfullmäktige, 11, 2016-01-28 Bilaga till Handlingsprogram för

Läs mer

Internkontrollplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbund

Internkontrollplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbund Internkontrollplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbund Godkänd av direktionen 2014-01-XX 2014-01-13 Sida 1 Förslag till internkontrollplan för 2014 Direktionen fastställer varje år områden för intern

Läs mer

Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01

Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01 Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01 Samordningsförbundet har inrättats med stöd av lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser.

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Skolverkets allmänna råd för individuella utvecklingsplaner med skriftliga omdömen; SKOLFS 2009:16 Utkom från trycket den 4 februari 2009 beslutade

Läs mer

Krishanteringsplan för Katrineholms kommun

Krishanteringsplan för Katrineholms kommun Styrdokument Krishanteringsplan för Katrineholms Senast reviderad av styrelsen, 257 2 (15) Beslutshistorik Gäller från 2009-04-20 Antagen av fullmäktige 2009-04-20, 57 Reviderad av fullmäktige 2014-04-22,

Läs mer

Riktlinjer för krishantering och krisorganisation vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Riktlinjer för krishantering och krisorganisation vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. 1(5) DNR: SLU ua 2015.1.1.1-2460 Exp. den: 2016-02-17 / POS STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Säkerhet och informationssäkerhet Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: SLU Säkerhet

Läs mer

Kommunal författningssamling. Reglemente 08.01.1 Organ

Kommunal författningssamling. Reglemente 08.01.1 Organ DANDERYDS KOMMUN Kommunal författningssamling 08.01.1 Dokument Beteckning Reglemente 08.01.1 Organ Beslut av KF/KS Socialnämnden 1991-12-16, 162 rev. 1993-06-07, 139 rev. 1995-04-24, 113 rev. 1996-03-04,

Läs mer

Utdrag ur Offentlighets- och sekretesslagen

Utdrag ur Offentlighets- och sekretesslagen 1(5) Utdrag ur Offentlighets- och sekretesslagen AVDELNING V. SEKRETESS TILL SKYDD FÖR UPPGIFT OM ENSKILDS PERSONLIGA ELLER EKONOMISKA FÖRHÅLLANDEN 21 kap. Sekretess till skydd för uppgift om enskilds

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE SOCIALNÄMNDEN REGLEMENTE SOCIALNÄMNDEN Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:9) om anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Version 1, september 2008 Postadress/Postal address:

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige (numera regionfullmäktige) 2001-11-26. Ändrat: 2002-10-14, 2002-12-16, 2007-12-17, 2008-03-17, 2010-12-13, 2013-12-16 och 2015-03-02, 123. Verksamhetsområde

Läs mer

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 35/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Bakgrund... 4 2.1 Revisionsfrågor...

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Krisledningsplan. Danderyds kommun

Krisledningsplan. Danderyds kommun Krisledningsplan Danderyds kommun 1 (14) Innehållsförteckning 1. Om dokumentet... 2 2. Beredskap för vilka händelser?... 2 2.1 Störning... 2 2.2 Allvarlig händelse... 2 2.3 Extraordinär händelse... 3 3.

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ylva Ehn 2015-10-01 SOSFS 2011:9 trädde i kraft den 1 januari 2012 tillämpliga inom hälso- och

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med instruktion för Riksarkivet; SFS 2009:1593 Utkom från trycket den 30 december 2009 utfärdad den 21 december 2009. Regeringen föreskriver följande. Uppgifter 1

Läs mer

Kommunernas uppgifter i samhällets krishanteringssystem

Kommunernas uppgifter i samhällets krishanteringssystem 1 Kommunernas uppgifter i samhällets krishanteringssystem Utgångspunkter Det nuvarande beredskapssystemet för kommunerna regleras i lagen (1994:1720) om civilt försvar. Det kom till i samband med att kommunerna

Läs mer

Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning

Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning Sektor utbildning Antagen av sektor utbildnings ledningsgrupp 2015-11-09 Samverkad 2015-11-03 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1.

Läs mer

Infrastrukturen för Svensk e-legitimation

Infrastrukturen för Svensk e-legitimation 1 (7) 2 (7) 1. Bakgrund 1.1 Enligt förordningen (2010:1497) med instruktion för E-legitimationsnämnden ska nämnden stödja och samordna elektronisk identifiering och signering i den offentliga förvaltningens

Läs mer

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Maj 2016 Promemorians huvudsakliga innehåll Enligt lagen (2005:807) om ersättning

Läs mer

Komplettering av områden för centralupphandling - bevakningstjänster

Komplettering av områden för centralupphandling - bevakningstjänster Utlåtande 2008: RI (Dnr 125-1267/2008) Komplettering av områden för centralupphandling - bevakningstjänster och larm samt terminalglasögon Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande. 1.

Läs mer

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström Elevinflytande i planeringen av undervisningen BFL-piloter 121114 Mats Burström Ur Lgr 11 2.3 Elevernas ansvar och inflytande Läraren ska svara för att alla elever får ett reellt inflytande på arbetssätt,

Läs mer

Dokumentation inom Socialtjänsten - vad gäller efter årsskiftet?

Dokumentation inom Socialtjänsten - vad gäller efter årsskiftet? Dokumentation inom Socialtjänsten - vad gäller efter årsskiftet? Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten Ylva Ehn Oktober 2014 Vem beslutar om vad? Lagar Riksdagen Förordningar

Läs mer

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368 Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen Remissvar - Remisspromemoria om förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) Landstinget i Jönköpings län har getts

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-18

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-18 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-18 Närvarande: f.d. justitierådet Nina Pripp, f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson och justitierådet Lars Dahllöf. Sänkt kapitalvinstbeskattning

Läs mer

Kulturskoleanordnare i Järfälla

Kulturskoleanordnare i Järfälla Kulturskoleanordnare i Järfälla Vilkor för auktorisation Mer kulturskola till Järfällas barn och ungdomar 2015 kommer alla unga i Järfälla att få en digital check som de kan använda som betalning för valfria

Läs mer

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (42) 2016-03-21 Kf 5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 Mariann Gustafsson (V) har 19 oktober 2015 väckt en motion om policy för

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen för Västerviks Kommuns 1 (8) Förvaltnings AB 2016-02-08

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen för Västerviks Kommuns 1 (8) Förvaltnings AB 2016-02-08 Styrelsen för Västerviks Kommuns 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 8 februari 2016 kl. 12.00 12.25 Tomas Kronståhl (S), ordf. Harald Hjalmarsson (M) Gunnar Jansson

Läs mer

FREDA-farlighetsbedömning

FREDA-farlighetsbedömning FREDA-farlighetsbedömning Råd för användning FREDA-farlighetsbedömning görs i samtal med den våldsutsatta. Det är viktigt att förklara varför man gör FREDA-farlighetsbedömning. Det vanligaste skälet är

Läs mer

KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS

KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS Kvalitetsdokument KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS Socialförvaltningen Gotlands Kommun Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12-08 146 Innehåll Korttidstillsyn 3 Beslut 3 Verkställighet

Läs mer

MSBs modell för styrning av övningsverksamhet inom samhällskydd och beredskap. Rolf Olsson Chef Övningsenheten +4610-240 4347 rolf.olsson@msb.

MSBs modell för styrning av övningsverksamhet inom samhällskydd och beredskap. Rolf Olsson Chef Övningsenheten +4610-240 4347 rolf.olsson@msb. MSBs modell för styrning av övningsverksamhet inom samhällskydd och beredskap Rolf Olsson Chef Övningsenheten +4610-240 4347 rolf.olsson@msb.se Disposition Författningsgrunder för myndigheters övningsverksamhet

Läs mer

Jämställdhetsplan 2007-06-01 2008-05-31

Jämställdhetsplan 2007-06-01 2008-05-31 Kommunledningskontoret Jämställdhetsplan 2007-06-01 2008-05-31 Plan antagen av kommunfullmäktige 2007-06-25, 100 Grundläggande värderingar En jämlik arbetsplats är grundläggande för ett gott arbetsresultat

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Eksjö kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Prästängsskolans grundsärskola belägen i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Arkivreglemente för Lerums kommun

Arkivreglemente för Lerums kommun 1 Arkivreglemente för Lerums kommun Antaget av Kommunfullmäktige 2007-04-24 44/07 2 ARKIVREGLEMENTE FÖR LERUMS KOMMUN Antaget av Kommunfullmäktige 1992-12-08 139. Reviderat 1996-02-01, 9, 2000-10-05, 112

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung Datum Diarienr 2014-12-04 1229-2014 Angereds stadsdelsnämnd Box 34 424 21 Angered Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung Datainspektionens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om säkerhet i vägtunnlar; SFS 2006:421 Utkom från trycket den 7 juni 2006 utfärdad den 24 maj 2006. Regeringen föreskriver 1 följande. Inledande bestämmelser 1 Denna

Läs mer

DALS-EDS KOMMUN REGLEMENTE. ARKIVREGLEMENTE Antaget av kommunfullmäktige 2006-04-19, 26

DALS-EDS KOMMUN REGLEMENTE. ARKIVREGLEMENTE Antaget av kommunfullmäktige 2006-04-19, 26 DALS-EDS KOMMUN REGLEMENTE ARKIVREGLEMENTE Antaget av kommunfullmäktige 2006-04-19, 26 ARKIVREGLEMENTE Förutom de i arkivlagen (SFS 1990:782) och arkivförordningen (SFS 1991:446) intagna bestämmelserna

Läs mer

Regel 1 - Ökad medvetenhet

Regel 1 - Ökad medvetenhet Regel 1 - Ökad medvetenhet FN:s standardregler: Staterna bör aktivt öka medvetenheten i samhället om människor med funktionsnedsättning, om deras rättigheter, behov och möjligheter och om vad de kan bidra

Läs mer

Reglemente för barn- och skolnämnden

Reglemente för barn- och skolnämnden Reglemente för barn- och skolnämnden Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15, 193 Avsnitt A A1. Ansvar och rapporteringsskyldighet 1 Samtliga nämnder ska se till att deras verksamhet bedrivs i enlighet

Läs mer

Ansvarsfördelning och riktlinjer för tillsyn av handeln med nikotinläkemedel - svar på remiss från kommunstyrelsen

Ansvarsfördelning och riktlinjer för tillsyn av handeln med nikotinläkemedel - svar på remiss från kommunstyrelsen NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PLANERINGSAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-06-03 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Ansvarsfördelning och riktlinjer

Läs mer

Reglemente för grundskole- och gymnasienämnden från och med den 1 januari 2015 1

Reglemente för grundskole- och gymnasienämnden från och med den 1 januari 2015 1 Reglemente för grundskole- och gymnasienämnden från och med den 1 januari 2015 1 Förutom det som skrivs om nämnderna i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. 1. Verksamhetsområde Nämnden

Läs mer

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1 KONSEKVENSUTREDNING 1 (5) Kim Reenaas, Verksjurist Generaldirektörens stab 010-168 05 03 kim.reenaas@elsakerhetsverket.se 2015-03-15 Dnr 15EV4062 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring

Läs mer

Internkontrollplan avseende kvalitet för kommunstyrelsens verksamheter 2016 KS-2015/712

Internkontrollplan avseende kvalitet för kommunstyrelsens verksamheter 2016 KS-2015/712 Kommunstyrelsens arbetsutskott 15 Utdrag ur PROTOKOLL OJUSTERAT 2016-01-18 Internkontrollplan avseende kvalitet för kommunstyrelsens verksamheter 2016 KS-2015/712 Arbetsutskottets förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Arkivreglemente för Varbergs kommun

Arkivreglemente för Varbergs kommun Arkivreglemente för Varbergs kommun Antaget av kommunfullmäktige 2011-09-20, 138 2 Innehåll Arkivreglemente......3 1 Tillämpningsområde.3 2 Arkivmyndigheten 3 3 Myndigheternas arkivansvar....3 4 Redovisning

Läs mer

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 1 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 2 Innehåll Heltidsarbetet ökar... 5 Varför ska fler jobba heltid?...

Läs mer

Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03

Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03 Administratör Rollbeskrivning och stödjande instruktion. e-tjänst för ansökan om statsbidrag Senast uppdaterad: 2016-06-03 2 Innehåll 1. Inledande information... 3 2. Rollen som administratör... 3 2.1

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola rn Beslut Frösunda Omsorg AB Org.nr. 556386-7398 Beslut för grundsärskola efter tillsyn av Frösunda Omsorg AB 3(7) För att huvudmannen ska kunna ta ansvar för att eleverna i grundsärskolan får en utbildning

Läs mer

Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i AB Boländerna 32:2- ett dotterbolag till I-hus AB

Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i AB Boländerna 32:2- ett dotterbolag till I-hus AB UPPSALA STADSHUS AB ORG.NR. 556500-0642 Handläggare Datum Diarienummer Bisera Jusufbasic 2016-05-19 USAB-2016/24 Styrelsen för Uppsala Stadshusaktiebolag Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer

Läs mer

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal

Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Rutin för lönegrundande medarbetarsamtal Det lönegrundande medarbetarsamtalet syftar till att: vara ett instrument för planering, styrning och utvärdering, vara ett medel för att föra ut verksamhetens

Läs mer

Räddningstjänsten Östra Kronoberg informerar:

Räddningstjänsten Östra Kronoberg informerar: Räddningstjänsten Östra Kronoberg informerar: Vad innebär det att vara huvudarbetsgivare för deltidsanställda inom kommunal räddningstjänst?? Räddningstjänst enligt lag om skydd mot olyckor bedrivs inom

Läs mer

Avtal om distansarbete

Avtal om distansarbete Avtal om distansarbete Arbetstagaren:... Prefekt:... Datum:... Riktlinjer för distansarbete inom Karolinska Institutet Med teknikens hjälp kan vi idag sköta alltfler arbetsuppgifter utanför arbetsplatsen.

Läs mer