Anneli Hulthén Christina Hofmann

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anneli Hulthén Christina Hofmann"

Transkript

1 Handling 2012 nr 91 Ändring av taxor för parkeringsavgift Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 26 april 2012 och föreslår att kommunfullmäktige beslutar: 1. Tidigare beslut, GKH , 19 om parkeringsavgifter på allmän platsmark och grunderna för detta upphävs. 2. Högsta parkeringstaxa fastställs till 20 kr/30 minuter. 3. Trafiknämnden får i uppdrag att inom denna ram fastställa taxestrukturen för avgiftsparkering. 4. Trafiknämnden får i uppdrag att fatta erforderliga beslut om och tidpunkt för genomförandet Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen förekom skiljaktiga meningar. Ordföranden Anneli Hulthén (S) yrkade bifall till stadsledningskontorets förslag. Jonas Ransgård (M) yrkade bifall till yrkande från M, KD och F den 16 maj Vid omröstning röstade Mats ilhem (V), Johan Nyhus (S), Thomas Martinsson (M), tjänstgörande ersättarna Mats Arnsmar (S), Anna Johansson (S), Robert Hammarstrand (S) och ordföranden Anneli Hulthén (S) för bifall till Anneli Hulthéns yrkande. Jonas Ransgård (M), Kristina Tharing (M), Maria Rydén (M), Helene Odenjung (F), Martin Wannholt (M) och David Lega (KD) röstade för bifall till Jonas Ransgårds yrkande. Kommunstyrelsen beslutade med sju röster mot sex att bifalla ordföranden Anneli Hulthéns yrkande. Göteborg den 23 maj 2012 Göteborgs kommunstyrelse Anneli Hulthén Christina Hofmann 1(1)

2 Yrkande (M, KD, F) KS 16 maj 2012 Ärende 2:8 Angående Ändring av taxor för parkeringsavgift Om mindre än ett år införs trängselskatter för att delfinansiera omfattande infrastruktursatsningar i Göteborgsområdet. Det kommer att innebära ytterligare kostnader för många som måste använda bilen, bland annat barnfamiljer. Nu föreslås dessutom nya höjningar av parkeringsavgifterna och beslut har tagits att parkeringsstimulanserna för miljöfordon skall avvecklas. Det innebär kraftiga kostnadsökningar för dem som behöver ta bilen in till staden. År 2011 uppgick parkeringsavgifterna och felparkeringsavgifterna i Göteborg till 230 miljoner kr. Kommunstyrelsens rödgröna majoritet beslöt den 25 januari i år att inte några särskilda parkeringstillstånd för miljöbilar skall medges från och med 1 juli år. Att denna stimulans för att öka antalet miljöfordon försvinner, beräknas ge kommunen cirka miljoner kr. Nu föreslås en ny högsta parkeringstaxa på 40 kr/tim. Nuvarande högstataxa är 25 kr/tim. arkeringsavgifterna borde inte främst vara en viktig inkomstkälla för kommunen eller ett sätt att jaga bort så många bilister som möjligt från vår stad, utan borde istället vara till för att skapa trafiksäkerhet, cirkulation och lediga parkeringar. Kommunstyrelsen föreslås besluta att avslå förslaget till ändring av taxor för parkeringsavgift

3 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0669/12 Repronummer 137/12 Stadsutveckling, Klimat och Miljö Anita Rynvall Mårtensson Telefon E-post: Ändring av taxor för parkeringsavgift Förslag till beslut I kommunstyrelsen och kommunfullmäktige 1. Upphäva tidigare beslutet, GKF , 19, om parkeringsavgifter på allmän platsmark och grunderna för detta. 2. Fastställa ny högsta parkeringstaxa till 20 kr/30 min. 3. Uppdra åt trafiknämnden att inom denna ram fastställa taxestrukturen för avgiftsparkering. 4. Uppdra åt trafiknämnden att fatta erforderliga beslut om och tidpunkt för genomförandet. Sammanfattning arkeringsproblemen dagtid har blivit allt större i stora delar av staden. Gatusträckor är oftast fulla av parkerade bilar, vilket bl a leder till ökad söktrafik. Av mätningar som trafikkontoret gjort framgår att många fordon parkerar många timmar, vilket bidrar till sämre tillgänglighet för yrkestrafik liksom för angöring (t ex på- och avstigning) och korttidsparkering. Dagens högsta taxenivåer är inte tillräckligt höga för att hålla nere uppställningstiderna. Trafiknämnden har därför begärt hos kommunfullmäktige att upphäva tidigare beslut i kommunfällmäktige om parkeringsavgifter på allmän platsmark och att fastställa ny högsta parkeringstaxa till 20 kr/30 minuter. Totalt berörs av Trafikkontorets parkeringsplatser i Centrala staden, vilket är drygt 3 % av alla allmänna parkeringsplatser i området (inkl City). Boendeparkerare påverkas inte av förändringen. Trafiknämndens förslag till ändrade taxor ligger i linje med de målsättningar som finns i arkeringspolicy för Göteborgs Stad. Förslaget ökar tillgängligheten till korttidsparkering som är till för kortare besök och ärenden. Förslaget ger också incitament till att parkera i parkeringsanläggningar eller att välja annat färdmedel. 1(22)

4 2(22) Ekonomiska konsekvenser Förändringarna medför engångskostnader för bl.a. omprogrammering av alla parkeringsautomater, information och utmärkning på ca 0,5 mkr. Trafikkontoret har försökt uppskatta hur intäkterna kommer att påverkas per helår. Teoretiskt ökar de med ca 20 %. Samtidigt kan intäkterna minska med ca 10 % genom att vissa tidsbegränsningar införts - det ska bli en ökad tillgänglighet för korttids- och halvdagsparkering. Netto kan därmed intäkterna öka med ca 10 %, dvs ca 12 mkr/år. Barnperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Jämställdhetsperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Mångfaldsperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Miljöperspektivet Generellt kan parkeringsavgifter användas som verktyg för att påverka stadstrafikens volym och fördelning på olika färdmedelsval. Stadsledningskontoret kan inte bedöma om den taxenivå som förslås kommer att leda till minskat antal bilar. Minskar söktrafiken leder det till mindre utsläpp. Omvärldsperspektivet Trafikkontoret har tittat på vilken högsta taxenivå några andra kommuner har. Kommun kr/tim Stockholm 40 Uppsala, Örebro, Nynäshamn 25 Malmö, Linköping, Västerås, Helsingborg, Borås, Mölndal 20 Bilaga 1 Trafiknämndens handlingar Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2(22)

5 3(22) Ärendet Trafiknämnden har efter beslut begärt hos kommunfullmäktige att upphäva tidigare beslut i kommunfällmäktige ( ) om parkeringsavgifter på allmän platsmark och att fastställa ny högsta parkeringstaxa till 20 kr/30 minuter. Trafiknämnden begär att få i uppdrag att, utifrån kommunfullmäktiges beslutade högsta parkeringstaxa, fastställa taxestrukturen för avgiftsparkeringen (taxenivåer och hög- och lågtaxetider). Bakgrund arkeringsproblemen dagtid har blivit allt större i stora delar av staden. Gatusträckor är oftast fulla av parkerade bilar, vilket bl a leder till ökad söktrafik. Av mätningar som trafikkontoret gjort framgår att många fordon parkerar många timmar, vilket bidrar till sämre tillgänglighet för yrkestrafik liksom för angöring (t ex på- och avstigning) och korttidsparkering. Dagens högsta taxenivåer är inte tillräckligt höga för att hålla nere uppställningstiderna. Den högsta taxenivån (25 kr/tim) är också för låg för att ge incitament att istället parkera i -hus. Kommunfullmäktige beslutade om arkeringspolicy för Göteborgs Stad. Målsättningen med parkeringspolicyn är att den ska medverka till att staden ska vara tillgänglig för alla. Den ska bidra till en attraktiv och vacker stad och stödja en hållbar stadsutveckling. arkeringspolicyn ska uppmuntra till att fler väljer kollektivtrafiken eller cykel framför bilen. arkeringspolicyn uttrycker också att bilparkering på gatumark i första hand bör nyttjas för korttids- och halvdagsparkering. För att nå dessa mål kan avgifter på parkering användas som ett verktyg. För att prioritera yrkestrafikens uppställningsbehov, samt angöring och korttids- och halvdagsparkering föreslås att taxan, kopplad till 30 minuters tidsbegränsning, höjs från 12 till 20 kr/30 minuter och att taxan 25 kr/tim höjs till 30 kr/tim. För övriga taxor i högtaxestegen föreslås ingen förändring. De platser som enligt förslaget ska höjas till 20 kr/30 min är de 30- minuters -platser som idag har taxan 12 kr/30 min och är inga shoppingplatser utan är till för korta besök. I City finns över allmänna avgiftsbelagda platser, av dessa står trafikkontoret för drygt stycken. Av trafikkontorets platser är det drygt 200 som är aktuella för en höjning från 12 till 20 kr/30 min - vilket motsvarar ca 4 % av alla allmänna platser. I övriga Centrala staden blir ca 400 parkeringsplatser aktuella för 20kr/30 min. Av alla allmänna platser i Centrala staden (inkl City) innebär det att drygt 3 % av platserna kan bli berörda. Boendeparkerare påverkas inte av förändringen. I hela staden har Trafikkontoret avgiftsbelagda parkeringsplatser. Över 60 % av platserna kommer att ha samma taxenivå som idag. I nedanstående diagram har trafikkontoret åskådliggjort hur fördelningen av parkeringstaxorna är idag och hur den kan bli efter genomförandet. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3(22)

6 4(22) Trafikkontoret har också särskilt studerat hur taxornas storlek kan kopplas till ledig kapacitet på kvartersmark och hur trängselskatten påverkar tillgängligheten. Stadsledningskontorets kommentarer I trafiknämndens uppgifter ingår bl a att utarbeta mål, program och handlingsplaner för parkering och att ansvara för kommunens parkeringspolitik genom att bl a i detalj fastställa avgifter för parkering inom ramar som är antagna av kommunfullmäktige. Trafiknämndens förslag till ändrade taxor är i linje med de målsättningar som finns i arkeringspolicy för Göteborgs Stad, fastställd av kommunfullmäktige Förslaget ökar tillgängligheten till korttidsparkering som är till för kortare besök och ärenden. Förslaget ger också incitament till att parkera i parkeringsanläggningar eller att välja annat färdmedel. Stadsledningskontoret noterar att Trafikkontoret också har studerat ledig kapacitet i befintliga parkeringsanläggningar och vilka konsekvenser trängselskatt och arkeringspolicy får på behovet av parkeringsanläggningar. Studien visar bland annat att en vanlig dag är i snitt 30% av besöksplatserna lediga i innerstadens befintliga p-anläggningar, vilket varierar mellan 10-60% beroende på område. Vidare visar Trafikkontorets studie att trängselskatt och parkeringspolicyn medför Färre arbetsresor med bil, som gör att det blir mindre behov av arbetsplatsparkering. Att fler lämnar bilen hemma, vilket leder till ökat behov för boendeparkering. Ett visst ökat behov för (längre) besöksparkering då gatuparkering ska flyttas över till parkeringsanläggningar. Stadsledningskontoret föreslår att Trafiknämndens förslag tillstyrkes. Stadsledningskontoret Anita Rynvall Mårtensson laneringsledare Ulf Högberg Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4(22)

7 5(22) Bilaga 1 Trafiknämndens handlingar rotokollsutdrag Sammanträdesdatum Nummer 3/12 63 Diarienummer 2260/10 Ändring av taxor för parkeringsavgiften Förslag till beslut enligt trafikkontorets tjänsteutlåtande. Bordlagt TN Återremiss yrkande (S), (M), (V) TN Yrkande (M), (F), (KD) TN , bilaga Yrkande (VägV) TN , bilaga Ordföranden yrkar bifall till kontorets förslag. Roland Rydin (M) yrkar avslag på kontorets förslag enligt ingivet yrkande från (M), (F), (KD). Theo apaioannou (VägV) yrkar avslag på kontorets förslag enligt ingivet yrkande från (VägV). Ordföranden meddelar att ordförandens bifallsyrkande utgör huvudförslag i huvudpropositionen. Ordföranden ställer proposition på bifall till avslagsyrkande från (M), (F), (KD) respektive bifall till avslagsyrkande från (VägV). ropositionerna besvaras och ordföranden finner att avslagsyrkandet från (M), (F), (KD) utgör motförslag till ordförandens bifallsyrkande. Därefter ställer ordföranden proposition på bifall till kontorets förslag respektive avslag på kontorets förslag enligt yrkande från (M), (F), (KD). ropositionerna besvaras och ordföranden finner att nämnden har beslutat att bifalla kontorets förslag. Votering begärs. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5(22)

8 6(22) Följande propositionsordning fastställs. Den som vill bifalla kontorets förslag röstar Ja och den som vill avslå kontorets förslag enligt yrkande från (M), (F), (KD) röstar Nej. Vid upprop röstar Elisabeth Undén (M), Anne-Li Rygren (S), Abbas Zarrinpour (S), Aron Mathiasson (V) och ordföranden Ja. Roland Rydin (M), Magnus almlöf (M), Theo apaioannou (VägV) och Birgitta Ling-Fransson (F) röstar Nej. Ordföranden meddelar att med fem Ja-röster för bifall till kontorets förslag mot fyra Nej-röster för avslag till kontorets förslag enligt yrkande från (M), (F), (KD) beslutar nämnden att bifalla kontorets förslag 1. hemställa hos kommunfullmäktige 2. upphäva tidigare beslutet, GKF , om parkering på allmän platsmark och grunderna för detta 3. fastställa ny högsta parkeringstaxa till 20 kr/30 min 4. uppdra åt trafiknämnden att inom denna ram fastställa taxestrukturen för avgiftsparkering 5. uppdra åt trafiknämnden att fatta erforderliga beslut om och tidpunkt för genomförandet 6. under förutsättning av att kommunfullmäktige fastställer ny högsta parkeringstaxa, för egen del fastställa taxenivåer samt hög- och lågtaxetider. Roland Rydin meddelar att (M), (F), (KD) reserverar sig mot beslutet till förmån för sitt yrkande. Theo apaioannou (VägV) reserverar sig mot beslutet till förmån för sitt yrkande. Vid protokollet Eva Nordqvist Justerat Johan Nyhus Roland Rydin Rätt utdraget intygar i tjänsten Eva Nordqvist Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6(22)

9 7(22) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7(22)

10 8(22) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8(22)

11 9(22) TN 40/12 TN 63/12 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden Diarienummer 2260/10 Trafikavdelningen Hans Magnusson Telefon E-post: Ändring av taxor för avgiftsparkering Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta att hemställa hos kommunfullmäktige att upphäva tidigare beslutet, GKF , 19, om parkeringsavgifter på allmän platsmark och grunderna för detta, att fastställa ny högsta parkeringstaxa till 20 kr/30 min, att uppdra åt trafiknämnden att inom denna ram fastställa taxestrukturen för avgiftsparkering, att uppdra åt trafiknämnden att fatta erforderliga beslut om och tidpunkt för genomförandet, att under förutsättning av att kommunfullmäktige fastställer ny högsta parkeringstaxa, för egen del fastställa taxenivåer samt hög- och lågtaxetider. Sammanfattning å trafiknämndens möte återremitterades ett ärende Ändring av taxor och tidsbegränsning av avgiftsparkering (TN 107, Dnr 2260/10). Delfrågan om tidsbegränsning behandlades separat i trafiknämnden (TN 235/11) och detta tjänsteutlåtande tar upp delfrågan om taxor. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9(22)

12 10(22) arkeringsproblemen dagtid har blivit allt större i stora delar av staden. Gatusträckorna är oftast fulla av parkerade bilar, vilket leder till både ökad söktrafik och ökad felparkering. Det är många grupper som drabbas, inte minst yrkestrafiken såsom varudistribution, sophämtning, servicefordon, jourläkare, hemsjukvård och färdtjänst. Från näringsidkare framförs också kritik att deras kunder inte kan parkera för att utföra sina ärenden. Enligt stadens beslutade parkeringspolicy ska bilparkeringen på gatumark i första hand nyttjas för korttids- och halvdagsparkering och avgifter på parkering kan användas för att nå målen. Av mätningar som trafikkontoret gjort de senaste åren i innerstaden framgår att alltför många fordon parkerar många timmar. Dagens högsta taxenivåer är inte tillräckligt höga för att hålla ner uppställningstiderna. En undersökning visar att det i många områden finns lediga platser i de privata parkerings-anläggningarna. Det finns en risk för att trängselskatten kommer att minska tillgängligheten på gatumark, då minskad besöksparkering inte uppvägs av ökad efterfrågan på boendeparkering. Trängselskatt och parkeringstaxor behövs båda som verktyg. De kompletterar varandra genom att de påverkar på olika slag av parkering. För att prioritera yrkestrafikens uppställningsbehov samt angöring och korttids- och halvdagsparkering föreslås att taxan kopplad till 30 minuters tidsbegränsning höjs från 12 till 20 kr/30 min och att taxan 25 kr/tim höjs till 30 kr/tim samt att högtaxestegen i övrigt är som idag: och 20 kr/tim. Nattaxan föreslås behållas som idag med 1 kr/tim för nivåerna 5 och 10 kr/tim och 2 kr/tim för övriga nivåer. Taxorna ska vara oberoende av om mervärdesskatt tas ut på parkeringsavgift eller inte. Tiderna för högtaxa föreslås kopplade till taxenivån enligt följande: 20 kr/30 min 8-18 (8-18) eller 8-22 (8-22) samt möjlighet till sön- och helgdag 30 kr/tim 8-18 (8-18) eller 8-22 (8-22) 20 kr/tim 8-18 (8-18) eller 8-22 (8-22) 15 kr/tim 8-18 (8-18) 10 kr/tim 8-18 (8-15) 5 kr/tim 8-18 (8-15) Ekonomiska konsekvenser Intäkterna kan överslagsmässigt beräknas öka med ca 10 % - ca 12 mkr/år. Birgitta Hellgren Trafikdirektör Henrik etzäll Avdelningschef Trafik Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10(22)

13 Bilagor Bilaga 1 Återremiss och uppdrag till trafikkontoret Bilaga 2 arkeringstaxor i tre kommuner 11(22)

14 Ärendet Bakgrund å trafiknämndens möte behandlades ett ärende Ändring av taxor och tidsbegränsning av avgiftsparkering (TN 107, Dnr 2260/10). Vid sammanträdet beslutades om en återremiss för att belysa hur taxornas storlek kan kopplas till ledig kapacitet på kvartersmark och hur trängselskatten påverkar tillgängligheten, se bilaga 1. Delfrågan om tidsbegränsning behandlades på nämndens sammanträde./ och detta tjänsteutlåtande tar upp delfrågan om taxor. Målsättningen med parkeringspolicyn som kommunfullmäktige beslutade är att den ska medverka till att staden ska vara tillgänglig för alla. Vi ska ha en attraktiv och vacker stad med en hållbar stadsutveckling socialt, ekonomiskt och ekologiskt. arkeringspolicyn ska uppmuntra till att fler väljer kollektivtrafiken eller cykeln framför bilen. Nedanstående stycken är utdrag ur arkeringspolicy för Göteborgs Stad och ger en inriktning på hur den avgiftsbelagda gatuparkeringen ska utvecklas för att bidra till att parkeringspolicyns mål nås. Förändra dagens bilplatser i innerstaden* Dagens biltillgänglighet för verksamma i innerstaden* minskas och tillgängligheten ersätts med kollektivtrafik och utbyggda pendel- och infartsparkeringar samt med bättre cykelparkeringar och cykelstråk. Arbetsplatsparkering på kvartersmark ersätts av parkering för boende, handel och service. Boendeparkering på gatumark flyttas över till parkeringsanläggningar, främst garage, på kvartersmark i nära anslutning till större gator och leder. Detta ger möjlighet till att bättre kunna svara upp mot efterfrågan på korttids- och halvdagsparkering. Det ger också förutsättningar för att t.ex. ge plats för nya kollektivtrafik- och cykelstråk samt förskönade stadsmiljöer. Använd avgifter och tidsbegränsad parkering för att nå målen Avgiften för bilparkering på gata och allmän plats bör vara lika hög eller högre än avgiften för motsvarande parkeringsändamål på kvartersmark i samma område. Detta är nödvändigt dels för att gatuparkeringen ska omvandlas till korttids- och halvdagsparkering, dels för att göra det ekonomiskt möjligt att bygga fler gemensamma lösningar. Det är också viktigt för att förhindra att befintliga anläggningar används för annat slag av parkering än vad de planerats för. Med detta följer att boendeparkering på gatan bör bli dyrare. Ett komplement är att bara tillåta en begränsad parkeringstid. Försök med förändringar i utbud, avgifter och tidsbegränsningar för att minska arbetspendling med bil bör genomföras och utvärderas under en femårsperiod rioritera korttids- och halvdagsparkering Bilparkering på gatumark bör i första hand nyttjas för korttids- och halvdagsparkering, vilket ska prioriteras före boende och verksammas behov av heldags- och dygnsparkering. Det är viktigt att även här planera utifrån sammanvägd tillgänglighet eftersom också kunder till handel och service får bättre tillgänglighet genom bl.a. bättre kollektivtrafik. Halvdagsparkering för handel och service ska i innerstaden* samlas till större gemensamma anläggningar, som t.ex. Nordstan och Heden, för att förstärka korttidsparkering och kunna försköna stadsmiljön i city. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 12(22)

15 *området "innerstaden" visas på nedanstående bild, hämtad från parkeringspolicyn Nuläge arkeringsproblemen dagtid har blivit allt större i stora delar av staden. Gatusträckorna är oftast fulla av parkerade bilar, vilket leder till både ökad söktrafik och ökad felparkering. Det är många grupper som drabbas, inte minst yrkestrafiken såsom varudistribution, sophämtning, servicefordon, jourläkare, hemsjukvård och färdtjänst, vilka allt mer utestängs från kantstenen. Från näringsidkare framförs också kritik att deras kunder inte kan parkera för att utföra sina ärenden. Dagens högsta taxa är idag 25 kr/tim (inklusive moms) och beslutades av kommunfullmäktige , 19. Dagens taxor är följande: Högtaxa Lågtaxa övrig tid 12 kr/30 min 8-22 (8-22) 2 kr/tim 25 kr/tim 8-22 (8-22) 2 kr/tim 25 kr/tim 8-18 (8-15) 2 kr/tim 20 kr/tim 8-22 (8-22) 2 kr/tim 20 kr/tim 8-18 (8-15) 2 kr/tim 15 kr/tim 8-18 (8-15) 2 kr/tim 10 kr/tim 8-18 (8-15) 1 kr/tim 5 kr/tim 8-18 (8-15) 1 kr/tim Klockslagen utan parentes betyder vardag utom vardag före sön- och helgdag ( måndag-fredag) och klockslagen inom parentes betyder vardag före sönoch helgdag ( lördag). Uppställningstiden är på alla taxor tidsbegränsad till 24 timmar 00-24, förutom taxan med 12 kr/30 min där uppställningstiden är tidsbegränsad till 30 minuter 8-22 (8-22). Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 13(22)

16 Av de mätningar som trafikkontoret gjort de senaste åren i innerstaden framgår att % parkerar längre tid än två timmar. Trafikkontoret har under åren successivt höjt taxorna, framförallt i innerstaden, för att åstadkomma tillgänglighet. Drygt 50 % av parkeringsplatserna har nu den högsta taxan 25 kr/tim. En uppföljning i samband med höjningen, på grund av att moms tillkom, från 20 till 25 kr/tim i april 2010 visade ingen eller marginell förändring av uppställningstiderna. Taxor i tre centrala parkeringshus -hus Nordstan 20 kr per påbörjad timme 6-18 alla dagar, max 150 kr/dag, 20 kr/kväll, 40 kr/natt -hus City (bakom NK) 35 kr per påbörjad timme måndag-lördag 6-19, övrig tid 25 kr per påbörjad timme, natt kr, max 210 kr/dag Kungsgaraget (Ekelundsgatan) 20 kr första timmen sedan 20 kr/tim per påbörjad timme, max 150 kr/dag -hus Aveny 24 kr/tim, alla dagar, max 160 kr/dag Högsta taxenivå i några andra kommuner Kommun kr/tim Stockholm 40 Uppsala, Örebro, Nynäshamn 25 Malmö, Linköping, Västerås, Helsingborg, Borås, Mölndal 20 I bilaga 2 redovisas tre kommuners taxor mer i detalj../2 Analys och överväganden Erfarenheter från de senare årens taxehöjningar, har visat att dagens taxor har blivit ett allt trubbigare verktyg för att uppnå de uppställda målen. I huvudsak är det två variabler som kan användas för att begränsa uppställningstiderna: Taxenivåerna - vad det kostar per timme Hög- och lågtaxetid - hur taxenivåerna varierar över dygnet och veckan Taxenivåer Dagens högtaxenivåer (5, 10, 15, 20 och 24/25 kr/tim) har två brister. Dels är högsta nivån inte tillräckligt hög för att hålla ner uppställningstiderna. Dels är skillnaderna mellan de högsta taxorna så liten (20 till 25 kr/tim) att det bara ger en marginell effekt på uppställningstiden om vi höjer taxan. Den högsta taxenivån (25 kr/tim) är också för låg för att ge incitament att istället parkera i -hus, de är t.o.m. dyrare. Sedan återremissen i maj har de undersökta -husen höjt taxan med minst 5 kr/tim. Särskilt gäller att de platser som idag har en tidsbegränsning på 30 minuter behöver ökad tillgänglighet för att kunna tillgodose behoven av korta ärenden. Det behövs dels en höjning av högsta taxenivån och dels större steg mellan de högsta taxenivåerna. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 14(22)

17 Motivet till dagens lågtaxa (nattaxa) på 1 resp. 2 kr/tim är att boende ska utnyttja parkering på kvartersmark i första hand. Vore det gratis skulle gatorna bli än mer fyllda av långtidsparkerade fordon på nätterna. Det skulle också medföra att många skulle välja att inte köpa boendeparkering och istället ta med bilen till arbetet. Att det inte är gratis eller för billigt att parkera på gatorna är också en förutsättning för att det ska vara ekonomiskt möjligt att bygga fler gemensamma parkeringsanläggningar på kvartersmark. Hög- och lågtaxetid å måndag till lördag är det högtaxa mellan klockan 8 till 22 i på över 60 % av alla avgiftsplatser i innerstaden. I övriga delar av staden gäller högtaxan på måndag till fredag mellan klockan 8 och 18 och på lördag mellan klockan 8 och 15. å sön- och helgdagar är det således alltid lågtaxa. arkeringsbolagets parkeringsplatser och flera andra parkeringsanläggningar på kvartersmark har högtaxa längre än till klockan 18 och de har även ofta högtaxa på sön- och helgdagar. Högtaxans utsträckning är till största delen kopplad till vilka verksamheter parkeringsplatserna betjänar. I innerstaden har öppettiderna för handeln utsträcks allt mer och bl.a. restauranger, kulturutbud och kursverksamhet gör att det är allt mer kvällsverksamhet. Detta motiverar att fler av trafikkontorets platser bör ha högtaxa under längre tid. å kartan nedan visas att det inom stora delar av innerstaden finns parkering på kvartersmark inom rimliga gångavstånd för dem som efterfrågar längre parkeringstider. Förutom några få dagar per år finns platser lediga i de flesta av dessa anläggningar. på kvartersmark Radie = 300 meter Återremissen om kapaciteten och trängselskatten Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 15(22)

18 Vid trafiknämndens möte beslutades om en återremiss för att belysa hur taxornas storlek kan kopplas till ledig kapacitet på kvartersmark och hur trängselskatten påverkar tillgängligheten, se bilaga 1../1 Som underlag till utredningen skickades en enkät till ca anläggningsoperatörer i Innerstaden. Effekterna av trängselskatten har studerats med Trafikverkets prognosmodell. Resultaten redovisades på trafiknämndens sammanträde den 14 december I korthet var de följande: Kartlägg hur mycket ledig kapacitet det finns i befintliga parkeringsanläggningar Ca 30 % av besöksplatserna är lediga en vanlig dag. Det varierar mellan 10 och 60 % i olika områden. Det finns plats att styra över besökare till kvartersmark. Hur påverkar trängselskatten tillgängligheten för yrkestrafik och besökare? Det blir lite mindre efterfrågan på (kortare) besöksparkering, men ökad efterfrågan på (längre) boendeparkering. Det finns en risk för minskad tillgänglighet på gatumark. Hur stort är behovet av nya anläggningar m.h.t. -policyn och trängselskatten? Färre arbetsresor gör att det blir lägre behov av arbetsplatsparkering. Att fler lämnar bilen hemma leder till ökat behov för boendeparkering. Ett visst ökat behov för (längre) besöksparkering då gatuparkering ska flyttas över. Nya anläggningar ska framförallt ersätta dagens gatuparkering. Vi behöver både (kortsiktigt) effektivisera parkeringsanläggningarna och (långsiktigt) bygga nya för att ersätta gatuparkeringen. Förslag arkeringstaxor Trafikkontoret föreslår att taxan 25 kr/tim höjs till 30 kr/tim och att taxan kopplad till 30 minuters tidsbegränsning höjs från 12 till 20 kr/30 min. Högtaxestegen i övrigt föreslås vara som idag: och 20 kr/tim. Trafikkontoret föreslår att nattaxan behålls som idag med 1 kr/tim för taxenivåerna 5 och 10 kr/tim och 2 kr/tim för övriga nivåer. Sedan ett år tillbaka ska mervärdesskatt tas ut på parkeringsavgift och skatten ingår i de föreslagna taxenivåerna. Dessa ska samtidigt vara oberoende av om mervärdesskatt tas ut på parkeringsavgift eller inte, då parkeringsavgift enligt lag bara får tas ut i den omfattning som behövs för att ordna trafiken. Hög- och lågtaxetid Tiderna för högtaxa är till största delen kopplad till vilka verksamheter parkeringsplatserna betjänar. I innerstaden har öppettiderna för handeln utsträcks allt mer och bl.a. restauranger, kulturutbud och kursverksamhet gör att det är allt mer kvällsverksamhet. Högtaxetiden bör också anpassas till den som gäller på kvartersmark; ofta till 22 eller längre. Trafikkontoret föreslår följande kopplingar mellan taxenivå och högtaxetid: Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 16(22)

19 20 kr/30 min 8-18 (8-18) eller 8-22 (8-22) samt möjlighet till sön- och helgdag 30 kr/tim 8-18 (8-15) eller 8-22 (8-22) 20 kr/tim 8-18 (8-15) eller 8-22 (8-22) 15 kr/tim 8-18 (8-15) 10 kr/tim 8-18 (8-15) 5 kr/tim 8-18 (8-15) Tillämpning De högsta taxorna är i huvudsak innerstadstaxor medan de lägsta tillämpas utanför innerstaden. De mellersta taxorna (15 och 20 kr/tim) kan användas på såväl mindre attraktiva platser i innerstaden som attraktiva platser) utanför. arkeringsbolaget Trafikkontorets förslag har samordnats med det arbete som arkeringsbolaget parallellt bedriver, i enlighet med parkeringspolicyn. För att påverka människors färdmedelsval krävs bl.a. ett samspel mellan villkoren för gatans parkering och villkoren på kvartersmark. Samordningen är också till för att göra det enklare och mer begripligt för de som parkerar. arkeringsbolaget har successivt höjt sina taxor på bl.a. Heden för att minska på långtidsuppställningen. De kommer att genomföra försök med progressiv taxa (det blir dyrare per tidsenhet ju längre parkeringstiden löper) på Heden vid ombyggnationen arkeringsbolaget tar som lågtaxa ut 2 kr/tim i centrala delar av staden - på vissa platser har de högtaxa hela dygnet. Villkoren för att parkera har stor betydelse för val och färdmedel samt val av plats för parkering. Beslutsordning Kommunfullmäktige Enligt kommunala avgiftslagen (SFS 1957:259) är det kommunfullmäktige som beslutar om högsta taxenivån. Beslut om ny högsta taxa om 20 kr/30 min och upphävande av tidigare beslut, GKF , 19, ska alltså hänskjutas till fullmäktige. Kommunfullmäktige föreslås uppdra åt trafiknämnden att inom denna ram fastställa taxestrukturen för avgiftsparkering samt att fatta erforderliga beslut om och tidpunkt för genomförandet. Trafiknämnden/trafikkontoret Trafiknämnden får på uppdrag från kommunfullmäktige besluta om de enskilda parkeringstaxornas nivåer och när det ska gälla hög- resp. lågtaxetid. å vilka platser parkeringstaxorna tillämpas/användas - i enlighet med parkeringspolicyn - har trafiknämnden delegerat till trafikdirektören att besluta om. Konsekvenser Måluppfyllelse Bakgrunden till förslaget är att genom ändrade taxor och tidsbegränsning arbeta mot parkeringspolicyns mål, bl.a. att prioritera korttids- och halvdagsparkering för besökare och kunder till verksamheter före verksammas behov av heldagsparkering. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 17(22)

20 Höjningen Förslaget att höja högsta taxan från 12 till 20 kr/30 min betyder inte att parkeringstaxan generellt ökar så kraftigt. De platser som enligt förslaget ska höjas till 20 kr/30 min är de 30-minuters -platser som idag har taxan 12 kr/30 min - det är inga shoppingplatser utan är bara till för korta besök. I City finns över allmänna avgiftsbelagda platser. Av dessa står trafikkontoret för drygt stycken och av dessa är det drygt 200 som är aktuella för en höjning från 12 till 20 kr/30 min - det motsvarar ca 4 % av alla allmänna platser. Boendeparkerare påverkas inte av förändringen. Över 60 % av platserna kommer att ha samma taxenivå som idag. I nedanstående diagram har trafikkontoret åskådliggjort hur fördelningen av parkeringstaxorna är idag och hur den kan bli efter genomförandet. Ekonomi Förändringarna medför engångskostnader för bl.a. omprogrammering av alla parkeringsautomater, information och utmärkning på ca 0,5 mkr. Det är ett relativt omfattande arbete, som kommer att ta några månader att genomföra. Trafikkontoret har försökt uppskatta hur intäkterna kommer att påverkas per helår. Teoretiskt ökar de med ca 20 %. Samtidigt kan de minska med ca 10 % genom att vissa tidsbegränsningar införts - det ska bli en ökad tillgänglighet för korttids- och halvdagsparkering. Netto kan intäkterna öka med ca 10 % - ca 12 mkr/år. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 18(22)

21 Bilaga 1 Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 19(22)

22 Bilaga 2 arkeringstaxor i tre kommuner Stockholm Grön biljett 40 kronor per timme, dygnet runt, alla dagar. Tillåten uppställningstid max en timme. Gäller på Klarabergsviadukten och Centralplan. Röd biljett 25 kronor per timme, mellan klockan 9 och kronor per timme, mellan klockan 9 och 16, på helgdagsaftnar och helgdagar 15 kronor per timme övrig tid. Gäller inom röd zon nedan. Blå biljett 15 kronor per timme, helgfri vardag mellan klockan 9 och 17. Blå biljett gäller inom övriga innerstaden. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 20(22)

23 Malmö Röd biljett 20 kr/tim vardagar klockan 9-20 samt lördag och vardag före sön- och helgdag kr/tim alla dagar dygnet runt, högst 30 min i följd. Vit biljett 15 kr/tim vardagar klockan Grön biljett 10 kr/tim vardagar klockan kr/tim vardagar klockan 9-21 (vid Stadsteatern och på Ön i Limhamn). Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 21(22)

24 Västerås Röd zon Avgift måndag-fredag klockan 9-19, lördag kl Timme 1: 18 kronor. Timme 2: 24 kronor. Därefter 30 kronor per timme. Gul zon 14 kronor per timme måndag-fredag klockan 9-18, lördag klockan Blå zon 6 kronor per timme måndag-fredag klockan 9-18, lördag klockan Vit zon 2 kronor per timme måndag-fredag klockan Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 22(22)

Om ändring av taxor för avgiftsparkering

Om ändring av taxor för avgiftsparkering Om ändring av taxor för avgiftsparkering Beslut i Trafiknämnden 2003-03-12 68 Nämnden beslöt enligt kontorets förslag 2 Handläggare: Hans Magnusson Tel 031-61 22 43 Sammanträdesdatum Dnr 512/03 Trafiknämnden

Läs mer

under förutsättning av att kommunfullmäktige fastställer ny högsta parkeringstaxa, för egen del fastställa taxenivåer samt hög- och lågtaxetider.

under förutsättning av att kommunfullmäktige fastställer ny högsta parkeringstaxa, för egen del fastställa taxenivåer samt hög- och lågtaxetider. TN 40/12 TN 63/12 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2012-02-10 2012-03-07 Diarienummer 2260/10 Trafikavdelningen Hans Magnusson Telefon 031-368 84 25 E-post: hans.magnusson@trafikkontoret.goteborg.se Ändring

Läs mer

Införande av boendeparkering i södra Kungsladugård

Införande av boendeparkering i södra Kungsladugård Införande av boendeparkering i södra Kungsladugård Beslut i Trafiknämnden 2007-10-22 187 Nämnden beslöt enligt kontorets förslag 2 Sammanträdesdatum Dnr 1922/07 Handläggare: 2007-10-22 TN 187/07 Hans Magnusson

Läs mer

96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande.

96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande. Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2011-05-02 Nummer 5/11 96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande. Roland Rydin (M) yrkar

Läs mer

Utlåtande 2009: RII (Dnr 314-2750/2008)

Utlåtande 2009: RII (Dnr 314-2750/2008) Utlåtande 2009: RII (Dnr 314-2750/2008) Översyn av avgifterna för dispenser för breda, långa och tunga fordon samt för färd- och parkeringsdispenser Förslag från trafik- och renhållningsnämnden Kommunstyrelsen

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-03-29 111 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans.

Läs mer

Motion om gratis parkering för miljöbilar

Motion om gratis parkering för miljöbilar Tekniska nämnden 2008 08 28 80 197 Tekniska nämndens arbetsutskott 2008 08 14 129 293 Dnr 2007/312.315 Motion om gratis parkering för miljöbilar Bilaga: Motion Ärendebeskrivning Ylva Strutz, för folkpartiet

Läs mer

Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö 43-54

Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö 43-54 PROTOKOLL UTDRAG Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö 43-54 Tid: 2016-05-31 13:00-16:25 Plats: Rosensalen 53 Justering av vissa biljettpriser Diarienummer: RJL 2016/1452 Beslut Nämnden för Trafik,

Läs mer

Medborgarförslag om fri parkering för miljöbilar

Medborgarförslag om fri parkering för miljöbilar Tekniska nämnden 2008 08 28 77 181 Tekniska nämndens arbetsutskott 2008 08 14 126 279 Dnr 2008/379.008 Medborgarförslag om fri parkering för miljöbilar Bilaga: Medborgarförslag Ärendebeskrivning Charlotte

Läs mer

Miljöbilar i hemtjänsten

Miljöbilar i hemtjänsten ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2015:497-034 2016-03-21 1/2 Miljöbilar i hemtjänsten Förslag till beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige besluta att 1. bifalla motionen, förutsatt att ett krav på användning

Läs mer

Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö 43-54

Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö 43-54 PROTOKOLL UTDRAG Nämnd för Trafik, Infrastruktur och miljö 43-54 Tid: 2016-05-31 13:00-16:25 Plats: Rosensalen 51 Motion om cykelmotion Diarienummer: RJL2015/432 Beslut Nämnden för Trafik, infrastruktur

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:10 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:5 av Håkan Jörnehed (v) om fler lönebidragsanställda i landstinget Föredragande landstingsråd: Maria Wallhager Ärendet Motionären

Läs mer

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2015-12-07 245 Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige att avslå

Läs mer

Förslag till parkeringsstrategi. Bilaga 3

Förslag till parkeringsstrategi. Bilaga 3 Förslag till parkeringsstrategi Bilaga 3 Bakgrund Stockholm växer. Under de senaste 10 åren har befolkningen i staden ökat med ca 150 000 personer. Tillväxten förväntas fortsätta i samma takt de kommande

Läs mer

Svar på motion från Björn-Owe Björk, Per Lindström samt Anna-Karin Lieber (KD) om synliggörande av skatt för kommunens anställda.

Svar på motion från Björn-Owe Björk, Per Lindström samt Anna-Karin Lieber (KD) om synliggörande av skatt för kommunens anställda. Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-09-05 147 Svar på motion från Björn-Owe Björk, Per Lindström samt Anna-Karin Lieber (KD) om synliggörande av skatt för kommunens anställda. KS-2015/607

Läs mer

Stockholms stads hedersbelöning Skrivelse av Leif Rönngren (s)

Stockholms stads hedersbelöning Skrivelse av Leif Rönngren (s) Utlåtande 2006:161 RV (Dnr 204-795/2004) Stockholms stads hedersbelöning Skrivelse av Leif Rönngren (s) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Kommunstyrelsen ges i uppdrag att senast

Läs mer

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP)

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) PM 2012:89 RI (Dnr 213-405/2012) Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelsen

Läs mer

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1 KONSEKVENSUTREDNING 1 (5) Kim Reenaas, Verksjurist Generaldirektörens stab 010-168 05 03 kim.reenaas@elsakerhetsverket.se 2015-03-15 Dnr 15EV4062 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring

Läs mer

Nya bestämmelser gällande avgift för boendeparkering

Nya bestämmelser gällande avgift för boendeparkering KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Nilsson Bjervner Åsa Datum 2016-05-17 Diarienummer KSN-2016-1106 Kommunstyrelsen Nya bestämmelser gällande avgift för boendeparkering Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Överföring av tekniska förvaltningens avfallsverksamhet till Luleå Renhållning AB

Överföring av tekniska förvaltningens avfallsverksamhet till Luleå Renhållning AB Kommunfullmäktige 2012-06-18 127 291 Kommunstyrelsen 2012-06-04 145 347 Arbets- och personalutskottet 2012-05-28 125 259 Dnr 12.207-32 junikf10 Överföring av tekniska förvaltningens avfallsverksamhet till

Läs mer

Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575

Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2011/575 2011-12-02 Kommunstyrelsen Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575 Förslag

Läs mer

Justering av avgifter för prövning och tillsyn av serveringstillstånd enligt alkohollagen samt tillsyn av folköl-, tobak och nikotinförsäljning

Justering av avgifter för prövning och tillsyn av serveringstillstånd enligt alkohollagen samt tillsyn av folköl-, tobak och nikotinförsäljning 1 (6) Socialkontoret 2009-02-17 Dnr 2008-202 Inger Winkelmann Mildaeus Socialnämnden Justering av avgifter för prövning och tillsyn av serveringstillstånd enligt alkohollagen samt tillsyn av folköl-, tobak

Läs mer

Lärotider för Stockholms skolor

Lärotider för Stockholms skolor PM 2005 RIV (Dnr 322-3465/2005) Lärotider för Stockholms skolor Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande 1. Lärotider för samtliga grund-, gymnasie- och särskolor fastställs i enlighet

Läs mer

Råsunda Lagern-Projektet

Råsunda Lagern-Projektet Råsunda Lagern-Projektet Beskrivning av samnyttjande av P-platser boende och kontor 13 september 2010 Innehåll Parkeringsbehov. Besöksparkering. Boende / Kontor. Beskrivning av samnyttjande. Statistik

Läs mer

Förslag till kommunfullmäktige

Förslag till kommunfullmäktige Kommunstyrelsen 2015-08-11 1(2) 172 Svar på medborgarförslag - Arbeta för en lagändring så att ledamöter som lämnar ett parti samtidigt måste lämna sin plats i kommunfullmäktige, (KSKF/2015:196) Beslut

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:36 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:17 av Lars Dahlberg och Erika Ullberg (S) om lånecyklar vid bytespunkter i SL-trafiken Föredragande landstingsråd: Christer G

Läs mer

82 Tolkning av arvodesbestämmelserna - särskild ersättning

82 Tolkning av arvodesbestämmelserna - särskild ersättning I landstinget DALARNA PROTOKOLLSUTDRAG Landstingsstyrelsens \', :.. ItrGvtJ~. 0 I~ Sammanträde 2013-10-21 Sida 1 (2) Arbetsutskottets beslutsärenden 82 Tolkning av arvodesbestämmelserna - särskild ersättning

Läs mer

34. Motion "Rätt till heltid - möjlighet till deltid" yttrande Dnr 2013/143-109

34. Motion Rätt till heltid - möjlighet till deltid yttrande Dnr 2013/143-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 39 (41) 2014-03-24 Ks 34. Motion "Rätt till heltid - möjlighet till deltid" yttrande Dnr 2013/143-109 Mariann Gustafsson (V) har 7 mars 2013 väckt en motion om att

Läs mer

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Jens Hagberg 010-240 51

Läs mer

Barnomsorg på obekväm arbetstid

Barnomsorg på obekväm arbetstid Tjänsteutlåtande Handläggare 2014-05-05 Haina Berndtsson 08-590 971 47 Dnr: Haina.Berndtsson@upplandsvasby.se UBN/2014:26 33041 Barnomsorg på obekväm arbetstid Förslag till beslut Utbildningsnämnden 1.

Läs mer

2. Ekonomiska konsekvenser av utökad rätt till omsorgstid från 20 tim till 25

2. Ekonomiska konsekvenser av utökad rätt till omsorgstid från 20 tim till 25 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING 2012-10-31 PIA KRON SID 1/2 EKONOM 08-58785218 PIA.KRON@VALLENTUNA.SE BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Ekonomiska konsekvenser av utökad rätt till omsorgstid från

Läs mer

Motion Vegetarisk veckodag

Motion Vegetarisk veckodag YTTRANDE 2012-02-21 LK11-0322 Landstingsstyrelsen Motion Vegetarisk veckodag Inledning I en motion till landstingsfullmäktige föreslår Inga Jonasson, Vänsterpartiet att en vegetarisk dag i veckan införs

Läs mer

Lag om ändring i lagen (1988:1385) om Sveriges riksbank

Lag om ändring i lagen (1988:1385) om Sveriges riksbank Framställning till riksdagen 2009/10: RB5 Lag om ändring i lagen (1988:1385) om Sveriges riksbank Sammanfattning Riksbanken föreslår i denna framställning att riksdagen antar Riksbankens förslag till ändring

Läs mer

Förfrågan om friköp av fastigheten Knölaberget 1. KS 2015-248

Förfrågan om friköp av fastigheten Knölaberget 1. KS 2015-248 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-12-08 338 Förfrågan om friköp av fastigheten Knölaberget 1. KS 2015-248 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2016-05-06 B E S L U T Swedbank AB FI Dnr 15-13124 Verkställande direktören Delgivning nr 2 105 34 Stockholm Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella

Läs mer

Investera i förskolan

Investera i förskolan Örebro 2010-09-07 Investera i förskolan 163 fler i förskolan med socialdemokratisk satsning på personal, lokaler och kvalitet 2010-09-06 Färre barn per anställd, 300 miljoner investeras för att rusta upp

Läs mer

INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014

INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014 1 INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014 Enligt Svensk kod för bolagsstyrning ( Koden ) skall bolag som omfattas av Koden ha en valberedning som representerar

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Barnomsorg

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Barnomsorg MÖJLIGHETERNAS TÄBY Barnomsorg Socialdemokraterna i Täby HUR SER DET UT I TÄBY? Barnomsorgspeng är ett kommunalt bidrag till enskilda utförare av förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg som följer med barnet

Läs mer

Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014

Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014 PM 2014: RIV (Dnr 001-1181/2014) Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Kundservicerapport Luleå kommun 2015

Kundservicerapport Luleå kommun 2015 LULEÅ KOMMUN SKRIVELSE Dnr 1 (5) 2016-01-21 Maria Norgren Kundservicerapport Luleå kommun 2015 Kommunstyrelsen har den 12 augusti 2013 fastställt riktlinjer för kundservice Luleå Direkt. Luleå kommun ska

Läs mer

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Kommittédirektiv En samordnad utveckling av validering Dir. 2015:120 Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Sammanfattning En kommitté i form av en nationell delegation ska följa, stödja

Läs mer

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (42) 2016-03-21 Kf 5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 Mariann Gustafsson (V) har 19 oktober 2015 väckt en motion om policy för

Läs mer

1. Angående motion om julgran

1. Angående motion om julgran Styrelsens kommentarer med anledning av skrivelse från Marianne Gylling, 38 B, avseende kritik mot vissa av styrelsens beslut (Marianne Gyllings skrivelse bifogas) Marianne Gylling har i sin skrivelse

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun 1 (5) Ks 2014/572 Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun Detta reglemente gäller från och med den 2015-01-01. Kommunfullmäktige föreskriver följande. 1 Ansvarsområden och uppgifter I detta reglemente

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 21 oktober 2014 Ö 5774-13 KLAGANDE TO Rättegångsbiträde enligt föräldrabalken: Advokat JS MOTPART Göteborgs Överförmyndarförvaltning

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-01-28

Sammanträdesdatum 2014-01-28 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, Gröna rummet 08:30-09:30 Beslutande Fredrik Axelsson (M), ordf. Jonas Fasth (FP), 1:e vice ordf. Anders Tell (S), 2:e vice

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande

Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande PM 2004 RVII (Dnr 325-2249/2004) Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande av faderskap Hemställan av Skarpnäcks stadsdelsnämnd Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta

Läs mer

Begränsad uppräkning av den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017

Begränsad uppräkning av den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Begränsad uppräkning av den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017 Februari 2016 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till

Läs mer

Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna. 57 Taxor för Storstockholms brandförsvarsförbund (KS 2014.073)

Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna. 57 Taxor för Storstockholms brandförsvarsförbund (KS 2014.073) VALLENTUNA KOMMUN Protokollsutdrag SID 1(1) Organ: Kommunstyrelsen Datum: 2014-04-07 Plats: Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna 57 Taxor för Storstockholms brandförsvarsförbund (KS 2014.073) BESLUT

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2014-05-06 Sida 1 (7)

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2014-05-06 Sida 1 (7) Sida 1 (7) Plats och tid Inlandsrummet, klockan 13:00-15:35 ande Jane Bredin (M) Ordförande Glenn Ljunggren (S) Oppositionsledare Göran Oskarson (FP) Björn Saletti (V) Sekreterare Clara Engstrand Paragraf

Läs mer

Taxa för verksamhet enligt lagen om skydd mot internationella hot mot människors hälsa Hemställan från miljö- och hälsoskyddsnämnden

Taxa för verksamhet enligt lagen om skydd mot internationella hot mot människors hälsa Hemställan från miljö- och hälsoskyddsnämnden Utlåtande 2008: RI (Dnr 307-1151/2008) Taxa för verksamhet enligt lagen om skydd mot internationella hot mot människors hälsa Hemställan från miljö- och hälsoskyddsnämnden Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som reglerar vad såväl enskilda som

Läs mer

Effekt av balansering 2010 med hänsyn tagen till garantipension och bostadstillägg

Effekt av balansering 2010 med hänsyn tagen till garantipension och bostadstillägg Effekt av balansering 2010 med hänsyn tagen till garantipension och bostadstillägg Balanseringen inom pensionssystemet påverkar pensionärer med inkomstpension och tilläggspension. Balanseringen innebär

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN Typ av dokument Reglemente Dokumentägare Kansli Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Tills vidare Beslutsdatum 2015-09-21 188 Dnr 0277/15 Reviderad 1. Allmänna

Läs mer

Komplettering av områden för centralupphandling - bevakningstjänster

Komplettering av områden för centralupphandling - bevakningstjänster Utlåtande 2008: RI (Dnr 125-1267/2008) Komplettering av områden för centralupphandling - bevakningstjänster och larm samt terminalglasögon Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande. 1.

Läs mer

Riktlinje för arvode till god man för ensamkommande barn 2016.

Riktlinje för arvode till god man för ensamkommande barn 2016. Riktlinje för arvode till god man för ensamkommande barn 2016. Örebro kommun 2015-12-02 ÖN 100/2015 orebro.se 2 RIKTLINJE FÖR ARVODE 2016 PROGRAM Uttrycker värdegrund och önskvärd utveckling av verksamheten.

Läs mer

Två rapporter om bedömning och betyg

Två rapporter om bedömning och betyg UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 08-400/3803 SID 1 (9) 2008-09-15 Handläggare: Inger Willner Telefon: 508 33 678 Till Utbildningsnämnden 2008-10-23 Två rapporter om bedömning

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Kommittédirektiv Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015 Dir. 2016:47 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Sammanfattning Under 2015 var migrationsströmmarna till

Läs mer

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Maj 2016 Promemorians huvudsakliga innehåll Enligt lagen (2005:807) om ersättning

Läs mer

Förslag till ny nämndorganisation (centrala facknämnder budgetuppdrag 2015) Kommunstyrelsens diarienummer: 2015/KS0206

Förslag till ny nämndorganisation (centrala facknämnder budgetuppdrag 2015) Kommunstyrelsens diarienummer: 2015/KS0206 Handläggare, telefon Sven Liljegren, 44 20 33 REMISSVAR Datum 2015-12-14 Kommunstyrelsen Diarienummer Sida 1(2) Förslag till ny nämndorganisation (centrala facknämnder budgetuppdrag 2015) Kommunstyrelsens

Läs mer

Yttrande över Prissättning i Sydsveriges kollektivtrafik

Yttrande över Prissättning i Sydsveriges kollektivtrafik Landstingsdirektörens stab Kanslienheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2015-08-17 Sida 1(2) Referens Diarienummer 150352 Landstingsstyrelsen Yttrande över Prissättning i Sydsveriges kollektivtrafik Förslag till

Läs mer

VA-taxa 2015 Dnr 2014/536-346

VA-taxa 2015 Dnr 2014/536-346 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 16 (29) 2014-11-10 Ks 382 VA-taxa 2015 Dnr 2014/536-346 I tjänsteskrivelse 15 oktober 2014 med bilaga redovisar Västervik Miljö & Energi AB förslag till nya avgifter

Läs mer

Motion om Sala 400 år

Motion om Sala 400 år SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTIET 13 (20) Sammanträdesdatum 2016-01-19 9 Motion om Sala 400 år Dnr 2015/277-0 INLEDNING Tommy Johansson (S) och Per-Olof Rapp (S) inkom den 24 mars 2015 med rubricerad

Läs mer

Motion om effektivare interna transporter

Motion om effektivare interna transporter ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2015:518-034 2016-01-11 1/2 Motion om effektivare interna transporter Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta 1. att avslå motionen med motiveringen

Läs mer

12 Yttrande över remissen Betänkande -Arbetslöshet och ekonomiskt bistånd (SOU 2015:44) AMN 2015-0236-01.06.

12 Yttrande över remissen Betänkande -Arbetslöshet och ekonomiskt bistånd (SOU 2015:44) AMN 2015-0236-01.06. Sida 32 (63) 12 Yttrande över remissen Betänkande -Arbetslöshet och ekonomiskt bistånd (SOU 2015:44) AMN 2015-0236-01.06. Arbetsmarknadsnämndens beslut 1. Arbetsmarknadsnämnden beslutade att hänvisa till

Läs mer

Datum 2012-05-29. Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas villkor i teckenspråkig miljö

Datum 2012-05-29. Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas villkor i teckenspråkig miljö KS 21 13 JUNI 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Fichtel Åsa Datum 2012-05-29 Diarienummer KSN-2011-0527 Kommunstyrelsen Motion av Ilona Waldau m fl (alla V) om att erbjuda boendealternativ på dövas

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala 2016

Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala 2016 Förslag till nya parkeringsregleringar i Uppsala 2016 Gatu- och samhällsmiljönämnden, april 2016 Diarienummer: GSN 2016-0665 Innehåll 1. Sammanfattning sid 4 2. Inledning sid 5 3. Handlingsplan för parkering

Läs mer

Parkeringstaxa fr o m 2011 06 01

Parkeringstaxa fr o m 2011 06 01 Tekniska nämnden 2010 11 18 124 304 Tekniska nämndens arbetsutskott 2010 11 04 188 463 Dnr 2010/847.514 Parkeringstaxa fr o m 2011 06 01 Bilagor: Zonindelning Luleå centrum 2010, bil 1 Zonindelning Luleå

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

Naturvårdsverket förslag till producentansvar för läkemedel. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Naturvårdsverket förslag till producentansvar för läkemedel. Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr Sida 1 (5) 2013-12-27 Handläggare Magnus Broman 08-508 465 69 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-02-06 Naturvårdsverket förslag till producentansvar för läkemedel. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Remiss angående Motion av Jörgen Grubb (SD) avseende möjligheten för Malmös lärare att få tillgång till egen arbetstelefon GRF-2015-12864

Remiss angående Motion av Jörgen Grubb (SD) avseende möjligheten för Malmös lärare att få tillgång till egen arbetstelefon GRF-2015-12864 SIGNERAD 2015-12-07 Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum 2015-12-04 Vår referens Susanne Lindberg HR-konsult susanne.lindberg@malmo.se Tjänsteskrivelse Remiss angående Motion av Jörgen Grubb

Läs mer

Gör Stockholm till en freetrade-stad Motion (2015:81) av Joar Forssell (L)

Gör Stockholm till en freetrade-stad Motion (2015:81) av Joar Forssell (L) Utlåtande 2016:115 RI (Dnr 106-1692/2015) Gör Stockholm till en freetrade-stad Motion (2015:81) av Joar Forssell (L) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. freetrade-stad anses

Läs mer

Motion om cykelmotion

Motion om cykelmotion MOTIONSSVAR 1(3) 2016-05-31 RJL 2015/432 Regionfullmäktige Motion om cykelmotion Förslag till beslut Nämnden för Trafik, infrastruktur och miljö föreslår regionfullmäktige att Bifalla motionen med följande

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING HÖGANÄS KOMMUN Ersätter KFS 2013:34 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN NÄMNDENS ÖVERGRIPANDE UPPGIFTER 1 2015:20 Utbildningsnämnden fullgör kommunens uppgifter enligt skollagen

Läs mer

Framställning till riksdagen. Lag om ändring i lagen (1988:1385) om Sveriges riksbank

Framställning till riksdagen. Lag om ändring i lagen (1988:1385) om Sveriges riksbank Framställning till riksdagen 2009/10: RB5 Lag om ändring i lagen (1988:1385) om Sveriges riksbank Sammanfattning Riksbanken föreslår i denna framställning att riksdagen antar Riksbankens förslag till ändring

Läs mer

Svar på motion om att utreda åtgärder för att öka tryggheten hos främst flickor

Svar på motion om att utreda åtgärder för att öka tryggheten hos främst flickor KF 17:1 KF 17:2 KS 22:1 KF 17:3 Kommunstyrelsen ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2014:522-034 2015-10-13 1/2 Svar på motion om att utreda åtgärder för att öka tryggheten hos främst flickor Förslag till beslut

Läs mer

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-05-26 Handläggare Gentiana Dedaj Telefon: 08-508 33 332 Till Utbildningsnämnden 2015-06-11 familjedaghemmet

Läs mer

Esbo stad Beslut Sida 1 / 6. Nämnden Svenska rum 48 26.05.2016

Esbo stad Beslut Sida 1 / 6. Nämnden Svenska rum 48 26.05.2016 Esbo stad Beslut Sida 1 / 6 2086/2016 02.05.00 48 Avgifter för småbarnspedagogik enligt lagen om klientavgifter inom småbarnspedagogiken från 1.8.2016 Beredning och upplysningar: Jaana Suihkonen, tel.

Läs mer

Mål och inriktning för parkeringspolitiken i Göteborg

Mål och inriktning för parkeringspolitiken i Göteborg 1/7 Mål och inriktning för parkeringspolitiken i Göteborg Beslut i Trafiknämnden 1992-11-12 304 Nämnden beslöt bifalla kontorets förslag: godkänna mål och inriktning för parkeringspolitiken i Göteborg

Läs mer

Upphandling av svenska för invandrare (sfi) och vuxenutbildning Skrivelse av Mikael Söderlund (m)

Upphandling av svenska för invandrare (sfi) och vuxenutbildning Skrivelse av Mikael Söderlund (m) PM 2004 RIV (Dnr 323-3224/2003) Upphandling av svenska för invandrare (sfi) och vuxenutbildning Skrivelse av Mikael Söderlund (m) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Skrivelsen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:33 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Utvidgning av patientnämndens verksamhetsområde samt ändring av reglemente Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Patientnämnden

Läs mer

Svar på motion 2014:04 från Christer Johansson (V) om fas 3-fri kommun KS-2014/496

Svar på motion 2014:04 från Christer Johansson (V) om fas 3-fri kommun KS-2014/496 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL OJUSTERAT 2015-04-27 81 Svar på motion 2014:04 från Christer Johansson (V) om fas 3-fri kommun KS-2014/496 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-10-15. Ändrad deklarationstidpunkt för mervärdesskatt. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-10-15. Ändrad deklarationstidpunkt för mervärdesskatt. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-10-15 Närvarande: F.d. justitierådet Leif Thorsson samt justitieråden Gudmund Toijer och Olle Stenman. Ändrad deklarationstidpunkt för mervärdesskatt

Läs mer

Skatteutskottets betänkande 2008/09:SkU11. Sammanfattning

Skatteutskottets betänkande 2008/09:SkU11. Sammanfattning Skatteutskottets betänkande 2008/09:SkU11 Beskattning av vinster på utländska premieobligationer och utländska lotterivinster, höjd beloppsgräns för avdrag för resor och höjt schablonavdrag vid upplåtelse

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05

Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05 Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05 1 (6) Ett IM gäller i högst ett år från utgivningsdatum, men kan upphöra att gälla tidigare. För korrekt information om vilka IM som är giltiga, titta alltid

Läs mer

Medborgarförslag om dragracingbana. KS 2015-329

Medborgarförslag om dragracingbana. KS 2015-329 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-02-02 66 Medborgarförslag om dragracingbana. KS 2015-329 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2002:87 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2001:22 av Marie-Louise Sellin m fl (s) om införande av hederspris till skolor som arbetar förebyggande för att främja barns hälsa

Läs mer

Lättlästutredningens betänkande Lättläst (SOU 2013:58)

Lättlästutredningens betänkande Lättläst (SOU 2013:58) Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 13-405-7133 Sida 1 (5) 2013-11-11 Handläggare Annika Risel Telefon: 08-50833607 Till Utbildningsnämnden 2013-11-28 Lättlästutredningens

Läs mer

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning.

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Reflex Pensionsförsäkring Pensionsförsäkring Fakta om erbjudandet att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad

Läs mer

Begränsad uppräkning av den övre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017

Begränsad uppräkning av den övre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Begränsad uppräkning av den övre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017 April 2016 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till lag

Läs mer

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet

Program för upphandling och inköp samt klausul om antidiskriminering och meddelarfrihet Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.1.-465/2015 Sida 1 (5) 2015-11-19 Handläggare Maria M Laxvik Telefon: 08-50815014 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-12-17

Läs mer

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad 1 (5) DATUM DNR 2015-11-09 KS/2015:234 Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad Antagen av kommunfullmäktige den 23 november 2015 2 (5) Inledning Lidingö stad har en lång historia

Läs mer

DALS-EDS KOMMUN. DP Resecenter Ed. Trafikutredning. Göteborg 2013-03-08

DALS-EDS KOMMUN. DP Resecenter Ed. Trafikutredning. Göteborg 2013-03-08 DALS-EDS KOMMUN Trafikutredning Göteborg 2013-03-08 Trafikutredning Datum 2013-03-08 Uppdragsnummer 61441251403 Utgåva/Status Job van Eldijk Rebecka Gunnarsson Job van Eldijk Uppdragsledare Handläggare

Läs mer

Valnämnden. Plats Sid 1 (7) Hedesundarummet, Stadshuset, Gävle Sammanträdesdatum 2009-03-19 Tid Kl. 16.30-18.30

Valnämnden. Plats Sid 1 (7) Hedesundarummet, Stadshuset, Gävle Sammanträdesdatum 2009-03-19 Tid Kl. 16.30-18.30 Valnämnden Plats Sid 1 (7) Hedesundarummet, Stadshuset, Gävle Sammanträdesdatum 2009-03-19 Tid Kl. 16.30-18.30 Närvarande Ledamöter Eriksson Lena (v) Ordf Ståhl Lars-Göran (s) Nygren Curt (s) Wiebe Karin

Läs mer