Barnen Framför Allt. Adoptioner Bistånd Fadderbarn. Verksamhetsberättelse Barnen Framför Allt / Children Above All

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Barnen Framför Allt. Adoptioner Bistånd Fadderbarn. Verksamhetsberättelse 2004. Barnen Framför Allt / Children Above All"

Transkript

1 Barnen Framför Allt Adoptioner Bistånd Fadderbarn Verksamhetsberättelse 2004 Barnen Framför Allt / Children Above All Energigatan 11, KUNGSBACKA Telefon +46 (0) Fax +46 (0) e mail: adoption@bfa a.se hemsida: a.se

2 Sida 2(28) Ordförandens kommentarer Arbetet inom styrelse och kontor har flutit bra under året. Mycket arbete har lagts ned på att etablera nya kontakter i fem länder; Bulgarien, Peru, Tjeckien, Slovakien och Vietnam. Mest arbete har det varit med att utveckla adoptionsverksamheten i Vietnam, där vi har slutit avtal med fyra provinser om samarbete när det gäller adoptioner. Några barnbesked har glädjande nog också hunnit komma. Arbetsbelastningen har varit fortsatt hög på kontoret. Under året anställdes en assistent på två år med särskilt anställningsstöd, en ekonomiassistent rekryterades i stället för en som slutat och i slutet av året togs beslut att anställa ytterligare en handläggare/kurator. Utlandskontakterna har fungerat bra, även om det har varit mycket att etablera fem nya kontakter samtidigt. Det har dock visat sig nödvändigt för att få upp antalet adoptioner. Antalet barn som har adopterats via BFA sedan starten 1979 är nu uppe i barn. Antalet adoptioner under 2004 blev 65, vilket är drygt 10 fler än prognosen och 24 fler än året innan. Framför allt är detta tack vare våra nya utlandskontakter i Tjeckien och Slovakien, som tillsammans med Litauen och Bolivia står för ökningen. Ökningen av antalet barn har också medfört att ekonomin har förbättrats. Hemsida och profil har diskuterats intensivt och i slutet av året togs beslut om upphandling i syfte att förädla vår logotyp, framställa en grafisk profil samt uppdatera hemsidan. I skrivande stund pågår arbetet intensivt och i maj 2005 beräknas BFA:s nya hemsida att kunna presenteras. Till sist skulle jag vilja ta tillfället i akt och tacka alla de som arbetar ideellt för BFA:s bästa. Icke att förglömma är också vår personal, som förtjänar ett alldeles speciellt tack för mycket goda arbetsinsatser och ett gott samarbete under Kungsbacka i april 2005 Kajsa Lindell, styrelseordförande

3 Sida 3(28) Inledning Barnen Framför Allt (BFA) är en ideell förening som bildades 1979 av ett antal föräldrar, som själva adopterat barn. Vår förening arbetar inom tre verksamhetsgrenar: adoption, bistånd och fadderskap. Verksamhetsgrenarna har skild redovisning men gemensam styrelse. Styrelsen består av ett antal personer, som på sin fritid arbetar helt ideellt för föreningen. Enligt stadgarna har föreningen ha tre syften: att lämna internationell adoptionshjälp att vara intresseorganisation för adoptivföräldrar i Sverige att förmedla hjälp till behövande, företrädesvis föräldralösa barn För handläggningen av adoptionsverksamheten och kontakter med olika myndigheter, såväl i Sverige som utomlands, har vi ett kontor i Kungsbacka, strax utanför Göteborg, med fem anställda. Kostnaden för adoptionsverksamheten täcks med de avgifter som tas ut av adoptivföräldrarna. Som adoptionssökande måste man vara medlem i föreningen. Därefter är medlemskap i föreningen frivilligt, men givetvis hoppas vi att alla våra familjer vill fortsätta att vara medlemmar även efter det att barnet anlänt. Medlemsavgifterna går oavkortat till BFA:s biståndsarbete. Målsättningen för fadder och biståndsverksamheten är att i princip alla pengar, som på olika sätt samlas in i Sverige, oavkortat skall gå vidare till de länder som vi samarbetar med. Som medlem får man BFA tidningen fyra gånger per år och information om träffar etc. Att åka på t ex sommarträffar gör det lite lättare att skapa nätverk mellan familjer och barn, som kanske adopterat barn från samma land och/eller geografiskt bor nära varandra.

4 Sida 4(28) Verksamhet 2004 Adoptionsverksamheten Auktoriserade svenska organisationer Under 2004 hade sex organisationer auktorisation i Sverige för internationell adoptionsförmedling. Tillsammans förmedlades 992 barn. Antalet förmedlade barn till Sverige Organisation Adoption & Child Care Association (ACCA) 2 7 Adoptionscentrum (AC) Adoptionsgruppen Skaraborg Adoptionsföreningen La Casa Barnen Framför Allt Adoptioner (BFA) Barnens vänner (BV) Familjeföreningen för internationell adoption (FFIA) Stiftelsen Frösunda solidaritet Summa förmedlade barn

5 Sida 5(28) Adoptionsutvecklingen BFA har förmedlat adoption för barn sedan starten Under 2004 placerades 65 barn hos svenska familjer; 25 flickor och 40 pojkar. 51 % av barnen var 0 2 år vid ankomst till Sverige, 37 % av barnen var 2 4 år och 12 % 4 7 år. Antalet anlända barn förmedlade av BFA Land Totalt Indien Sri Lanka Polen Vietnam Indonesien 116 Bolivia Litauen Tjeckien 7 7 Slovakien 3 3 Thailand Burkina Faso 2 Rumänien 1 Peru 1 1 Antal anlända barn Under 2004 har BFA även haft auktorisation för Filippinerna och Bulgarien, men inga barn har hunnit anlända från dessa länder.

6 Sida 6(28) Väntelista för adoption Den 31 december 2004 hade BFA 204 (232 år 2003) ansökningar i adoptionsregistret. Under verksamhetsåret kom det in 156 (102 år 2003) nya ansökningar. Antalet ansökningar från familjer med medgivanden för små barn fortsätter att öka. Adoptionskostnader Adoptionskostnaderna varierar mellan de olika länderna från kronor för Sri Lanka till kronor för Bolivia. Adoptionskostnader för de olika länderna under 2004 Land Kostnader i Sverige 1 Utlandskostnad 2 Totalt Bolivia Bulgarien Filippinerna Indien Litauen Polen Slovakien Sri Lanka Thailand Tjeckien Vietnam Siffrorna här ovan avser det preliminära kostnadsläget i december BFA tillämpar solidarisk delning av de gemensamma kostnader som är knutna till de olika utlandskontakterna. Det innebär att 1 Kostnader för vår svenska administration som t ex lokalhyra för kontoret, löner till personal, kontorsutrustning, telefon, fax, telegram, kurirservice, tryckkostnader etc. Delas lika mellan årets adoptivföräldrar. 2 Kostnader för barnets vård, administrativa kostnader för adoptionens genomförande i landet, legalisering samt resor till/besök från utlandet.

7 Sida 7(28) de slutliga kostnaderna räknas fram med ledning av underlaget för verksamhetsårets bokslut. Till ovanstående ska även läggas familjens kostnader för resa och uppehälle, översättning av handlingar, kostnad för läkarintyg och legaliseringskostnader hos Notarius Publicus, UD och ambassad. Dessa kostnader är en uppskattning, som bygger på uppgifter från familjer som tidigare adopterat från landet. Reskostnaden inkluderar resa för två personer, samt ett barn under två år för hemresan, hotell samt mat för två personer. Om man adopterar äldre barn får man räkna med en dyrare flygbiljett. Varje familj kan söka adoptionskostnadsbidrag på kr från Försäkringskassan efter det att adoptionen är avslutad. Registeravgift på 800 kronor debiteras årligen för samtliga sökande fram till och med det år adoptionsakten görs i ordning. För att adoptera krävs även medlemskap i föreningen á 350 kronor per familj. Samtliga sökande betalar dessutom en depositionsavgift på kronor för uppföljningsrapporteringen. Depositionsavgiften betalas tillbaka till de sökande när de fullgjort sin uppföljningsrapportering. Skulle de inte sköta den innehålls beloppet.

8 Sida 8(28) Här byggs ett nytt hus på barnhemsområdet i Viet Tri, Vietnam, där de vietnamesiska myndigheterna sponsrar den första våningen och BFA sponsrar den andra våningen. Husbygget gör att de föräldralösa barnen får ett bättre hus att bo i där det inte regnar in och är kallt på vintern och yrkesutbildningen för dövstumma barn i skrädderi kan komma igång. Foto: Torsten Hjalmarsson Biståndsverksamheten Barnen Framför Allt har idag 752 betalande familjer som medlemmar. Medlemsavgiften går så gott som oavkortat till biståndsverksamhet. Endast en liten del går till porto, frakt och liknande utgifter. Årligen fördelas ca kronor i biståndspengar. Detta får vi huvudsakligen in genom medlemsavgifter, donationer och insamlingar. Huvudsyftet och grundtanken med biståndsverksamheten är att försöka hjälpa fattiga och sjuka barn i de länder där vi arbetar, till en drägligare tillvaro. Biståndet används bl a till inköp av utrustning, byggnader/underhåll av skolor, hus och brunnsgrävning. Ofta får vi önskemål från våra barnhem om olika saker. Det kan gälla kläder, sjukvårdsutrustning eller pengar till ett speciellt ombyggnadsprojekt.

9 Sida 9(28) BFA representanter på besök på barnhemmet i Danang, Vietnam, där ungdomar får yrkesutbildning i sömnad. Foto: Katarina Romell Flertalet av biståndsinsatserna har fortsatt som tidigare år. BFA:s största biståndsinsats pågår sedan slutet av 1990 talet i Thanh Badistriktet i Vietnam. Där samarbetar BFA med Föreningen för Barnens bästa i ett SIDA stött projekt Meeting the Real Needs of Children with Disabilities. Projektet startade med en uppbyggnad av ett resurscentrum för träning och rehabilitering för barn med funktionshinder. Huvudsyftet med projektet är att få barn med olika funktionshinder att kunna gå i vanliga klasser i skolor som är öppna för alla barn och de är inte längre isolerade. Till Resurscentret kommer barnen tillsammans med sina föräldrar för olika slags träning. Kunskaperna sprids också ut i de 26 kommunerna på skolor och hälsocentrum genom att lärare och rektorer från skolor och personal från hälsocentren får komma till resurscentret för utbildning i hur man kan träna de barn med funktionshinder som de har kontakt med i sin skola. I projektet ingår också ett fadderprogram som syftar till att förbättra den ekonomiska situationen hos extremt fattiga familjer. Några familjer har nu fått lämna fadderprogrammet, då de klarar att livnära sig själva. Detta ser vi som ett väldigt gott tecken på att fadderprogrammet fungerar. På resurscentret bedrivs även yrkesutbildning i t ex skrädderi där ungdomar med funktionshinder får lära sig ett yrke.

10 Sida 10(28) Biståndsverksamhet av varierande omfattning har vi också i Indien, Polen, Sri Lanka och andra ställen i Vietnam. Som exempel kan nämnas Loka Seva Samity, Kolkata, Indien där cirka 30 dagbarn tas om hand under moderns arbetstid och där mer än 70 skolbarn på eftermiddagen får ett mål mat och hjälp med skolarbetet. Loreto Day School, Kolkata, Indien där projektet Each one teach one har engagerat skolungdomar att ta sig an och undervisa gatubarn i grupper om i läsning, räkning och andra nyttiga ämnen. Biståndet används till att engagera lärare och till att ge samtliga barn ett mål mat. Ett antal barn från barnhem i Polen har fått bidrag till vistelse på något sommarläger. En utbyggnad av ett barnhem som gör det möjligt för barnen att vistas på bottenvåningen med direkt utgång till en liten trädgård med lekplats i Tam Ky, Quang Nam provinsen, centrala Vietnam. Barn med funktionshinder i Da Nang provinsen, centrala Vietnam sponsras med hälsoundersökningar, lunch, speciell näringsmjölk, hjälp med rekreation, sport och yrkesvägledning. En utbyggnad av barnhemmet i Viet Tri, Phu Tho provinsen, norra Vietnam. I den årliga julinsamlingen får varje medlemsfamilj tillfälle att lämna en kontant gåva till barnen i de egna barnens hemländer. I möjligaste mån vidarebefordras bidragen till det egna barnhemmet. Julinsamlingen gav i år totalt kr och fördelades till barnhem i Bolivia, Indien, Polen, Sri Lanka och Vietnam. Föreningen har ett speciellt katastrofkonto, som ger oss möjlighet att hjälpa till vid naturkatastrofer såsom översvämningar, jordbävningar samt vid oförutsedda, stora skador som drabbar våra barnhem. Jordbävningen och den efterföljande flodvågen i Sydostasien i december 2004 drabbade flera av våra barnhem och en Katastrofinsamling som startades samlade in kr första månaden och medlen fördelades till drabbade i Sri Lanka och Indien. Katastrofinsamlingen till drabbade i Sydostasien kommer att fortsätta under 2005 för att stödja uppbyggnaden av det som förstördes. Vi försöker tillgodose de önskemål som kommer från våra kontaktländer i den mån vi kan. Våra resurser är inte stora, men vi vet att hjälpen kommer fram och gör stor nytta.

11 Sida 11(28) BFA representanter på besök hos ett av BFA:s fadderbarn i Thanh Badistriktet, Phu Tho provinsen, norra Vietnam. Foto: Katarina Romell Fadderbarnsverksamheten Fadderbarnsverksamheten hjälper barn i Bolivia, Indien, Polen, Sri Lanka, och Vietnam. Närmare barn får i dag med hjälp av en fadder ett drägligare liv och chans till en ljusare framtid. En del barn bor på hem och skolor och en del bor hemma hos sina familjer. Det finns två typer av fadderskap: Individuellt fadderskap och Projektfadderskap. I ett individuellt fadderskap får man som fadder bakgrundsinformation och foto på sitt barn. Du hjälper ditt barn med utbildning, skolböcker, mat och kläder. Som projektfadder stöttar man ett specifikt projekt, till exempel handikappade barn i Vietnam. Genom regelbundna rapporter från BFA:s kontaktperson i barnets hemland får du veta hur det går för ditt fadderbarn eller det specifika projektet. Ibland kommer också julkort, teckningar eller brev från fadderbarnen. Inom BFA arbetar 14 medlemmar ideellt inom fadderbarnsverksamheten.

12 Sida 12(28) Fadderbarn finns på följande platser: Land Kontakt/Projekt Stad/distrikt Bolivia Stöd till barn vars föräldrar sitter i fängelse La Paz Indien Holy Cross Convent Amravati Nityaseva Hospital Shevgaon Our Lady s Home for Boys Mumbai C.A.S.P Mumbai Handmaid of Blessed Trinity 3 Mumbai Projektfaddrar Nava Jyoti Kolkata Right to Life Society 3 New Delhi Projektfaddrar Each One Teach One Kolkata Sri Lanka St Josephs Girls Home Negombo Good Shepherd Convent Bandarawela Fairweather, Inga Lisa Gurutalawa Lourdes Girl Home Kurunegala Kohomban, Christie Colombo Vietnam Barnen Vietnams framtid Projektfaddrar Thanh Ba Polen Dziezka Dom Mlodyzh Orlat Dzierzgon Orle Gniazdo Marwica I Koscierzyna Marwica Avgiften är ungefär två kronor per dag och fördelar sig såhär: Individuellt Fadderskap Indien 800 kr/år Sri Lanka 800 kr/år Vietnam 840 kr/år Polen 840 kr/år Projektfadderskap Each One Teach One, Indien 740 kr/år Bolivia 800 kr/år Thanh Ba projektet, Vietnam 840 kr/år Barnen Vietnams framtid 840 kr/år 3 Under avveckling p g a brist på rapportering från fadderbarnskontakten i utlandet.

13 Sida 13(28) Under året har BFA startat upp fadderbarnsverksamhet i de provinser i Vietnam, där vi också startat upp adoptionsverksamhet. Många av fadderbarnen som behöver stöd har svåra funktionshinder, som är en effekt av Agent Orange, ett dioxingift som användes under Vietnam kriget. Det ger svåra genetiska skador med både fysiska och mentala handikapp. Än idag, 30 år efter Vietnam krigets slut, föds barn med dessa skador. Det finns också fadderbarn som har mist en eller båda föräldrarna, men kan tack vare ett matbidrag bo kvar i samhället hos släktingar eller grannar och slipper växa upp på barnhem. BFA har under året ombildat Fadderbarnsfonden till Utbildningsfonden för att fondmedlen ska komma fler till del, varför syftet med fonden utvidgades till att gälla för samtliga länder där BFA har verksamhet barn och ungdomar som behöver stöd för utbildning utbildningsprojekt, t.ex. kortare yrkesutbildningar för ungdomar utrustning som möjliggör utbildning för barn och ungdomar Fonden fortsätter att förvaltas av BFA. Styrelsen ska verka för att fonden görs känd i de länder som BFA arbetar. Ansökningar om medel ur fonden tas upp i styrelsen för beslut. Vid årets slut var 800 bidragsgivare och 721 enskilda fadderbarn registrerade inom fadderbarnsverksamheten.

14 Sida 14(28) Våra utlandskontakter Antalet hemkomna barn under 2004 blev 65, vilket är 24 fler än föregående år. Barnen har kommit från nio olika länder och det var 25 flickor och 40 pojkar. De flesta barn var under två år, men den genomsnittliga åldern på barnen har ökat något till drygt två år jämfört med knappt två år för När det gäller åldersfördelningen var 51 % av barnen 0 2 år vid ankomst till Sverige, 37 % av barnen var 2 4 år och 12 % 4 7 år. Antalet ansökningar från familjer med medgivanden för små barn fortsätter att öka, medan vi ser en tendens till att antalet kontakter där det är möjligt att ansöka med ett medgivande från 0 upp till 12 månader är begränsat. För närvarande gäller detta bara för Bolivia, Sri Lanka och Vietnam. Ansökningar från ensamstående kan i dagsläget skickas till Bulgarien, Indien och Vietnam. Vi har ännu inte någon utlandskontakt som tar emot ansökningar från par med registrerat partnerskap. Polen och Bolivia är våra största givarländer och står tillsammans för hälften av adoptionerna. Två av våra nya utlandskontakter, Tjeckien och Slovakien, har visat sig fungera utomordentligt väl och 10 barn har anlänt under Litauen och Bolivia fungerar också väl och 8 respektive 13 barn har kommit hem under året. Från Peru har ett barn kommit i år, men adoptionsmyndigheten i Peru har beslutat att minska antalet samarbetskontakter i utlandet, varför man bl a valt att i dagsläget inte förlänga vår auktorisation i landet. Övriga länder fungerar väl även om endast ett fåtal barn har kommit. Vi har även haft besök från flera av kontaktländerna. Till Sommarträffen 2004 och vårt 25 årsjubileum i Bjursås kom besök från Tjeckien, Slovakien, Polen, Litauen och Vietnam. Vi har även haft besök från Indien och Bolivia. Bolivia Från Bolivia kom det 13 barn jämfört med 7 barn året innan. De allra flesta var under ett år när de kom hem till Sverige. Det är ett stort intresse för att adoptera barn från Bolivia och nya ansökningar från familjer kan starta upp direkt. Väntetiden från det att handlingarna skickas till Bolivia tills dess att man får barnbesked har det senaste året varierat mellan två och elva månader.

15 Sida 15(28) BFA:s kontaktperson i Bolivia Eva Moberg besökte Sverige och BFA:s kontor privat under sin semester. Bulgarien I september 2004 fick BFA auktorisation för att starta samarbetet i Bulgarien med The Bulgarian Family National Association. Några familjer har nu sina handlingar i landet. Väntetiden mellan det att handlingarna skickas till dess att man får barnbesked beräknas till ett år. Indien Från Indien kom det åtta barn, vilket var lika många som året innan. De flesta var under två år när de kom till Sverige. Det kom sex barn från Nava Jeevan i Kolkata och två barn från Welfare Home for Children i Delhi.

16 Sida 16(28) Från Indien/Delhi besökte Dr Ravinder Sabherwal, Dr Sudarshan Sabherwal och Ms Minu Ghosh (bilden) från the Indian Society for Sponsorship and Adoption, ISSA BFA:s kontor. Litauen Från Litauen kom det åtta barn jämfört med två barn året innan. De flesta var i 3 4 årsåldern när de kom till Sverige, men även ett par barn i 5 6 årsåldern. Väntetiden från det att handlingarna skickas till dess att man får barnbesked har det senaste året varit ungefär ett år.

17 Sida 17(28) Från Litauen kom BFA A s kontaktperson Ms Asta Gasparaviciute och handläggaren på adoptionsmyndigheten i Vilnius Mrs Ligita Patiejuniene till Sommarträffen i Bjursås. Peru Från Peru har det kommit ett barn under året. Familjen hade haft sin ansökan i Peru i ca 2,5 år innan de fick barnbesked. Adoptionsmyndigheten i Peru har därefter beslutat att inte fortsätta med så många olika kontakter eftersom antalet barn är få. Handläggningen är dessutom väldigt krånglig. Polen Från Polen har det kommit 22 barn jämfört med 20 förra året. De flesta barn har varit i 1 3 årsåldern när de kommit till Sverige, men det har också kommit några barn i 5 6 årsåldern. Polen fortsätter att fungera bra. Väntetiden från det att handlingarna skickas till barnbesked varierar väldigt mycket mellan familjerna. Den är längre vid låga medgivanden. Väntetiden påverkas också av om familjens ansökan kan passa in hos flera av adoptionsmyndigheterna eller om den endast kan presenteras hos en av myndigheterna.

18 Från Polen kom BFA:s kontaktperson Mrs Grazyna Kubka, chefen för den statliga adoptionsmyndighehten Mrs Elzbieta Podczaska, handläggaren på TPD Mrs Danuta Cholewa och chefen för den katolska adoptionsmyndigheten Ms Zofia Dlutek för att delta i sommarträffen i Bjursås. Sida 18(28)

19 Sida 19(28) Slovakien Från Slovakien har det kommit tre barn under det första året som vi har samarbetat med utlandskontakten. De var i 3 årsåldern när de kom till Sverige. Från Slovakien kom chefen för adoptionsmyndigheten i Bratislava JUDr Alena Mátejová (andra fr v) och den auktoriserade översättaren Ms Katarina Motykova till sommarträffen (första fr v). Med på bilden är från Tjeckien chefen för adoptionsmyndigheten i Brno JUDr Rostislav Záleský och handläggaren JUDr Stanislava Kopecká. Sri Lanka Från Sri Lanka har det kommit två barn. Det går fortfarande bra att ha medgivande 0 1 år. Thailand Från Thailand kom det ett barn under 2004 jämfört med två barn året innan. Under 2004 infördes en kvotering av antalet ansökningar vilket innebar att BFA fick skicka maximalt två ansökningar under året. Under 2005 får BFA skicka ansökningar från tre familjer. Väntetiden från det att handlingarna skickats till dess att man får barnbesked har varit ungefär ett år.

20 Sida 20(28) Tjeckien Från Tjeckien har det kommit sju barn under det första året som vi har samarbetat med utlandskontakten. De flesta var i 1 3 årsåldern när de kom till Sverige. Väntetiden från det att handlingarna skickas till dess att man får barnbesked har varit ungefär ett år eller lite mer. Vietnam Adoptionsavtalet mellan Sverige och Vietnam blev klart och ratificerades i maj BFA ansökte därefter om adoptionslicens och den 8 november 2004 fick BFA licens för att arbeta med adoptioner i sju provinser i norra och centrala Vietnam. Under året etablerades ett kontor i Hanoi och samarbetet påbörjades med barnhem i fyra provinser. Åtta familjer påbörjade adoptionsansökningar i slutet av året. Under verksamhetsåret reste Kajsa Lindell och Katarina Romell till Vietnam vid två tillfällen. Syftet med besöken var att få igång adoptionsverksamheten, men även att starta biståndsprojekt hos våra nya barnhemskontakter samt besöka biståndsprojektet och fadderbarn i Thanh Ba. Mrs Quynh Huong och Torsten Hjalmarsson besökte Bjursås under sommarträffen.

21 Sida 21(28) Kontor och personal Det har varit fortsatt hög arbetsbelastning under 2004 för personalen på kontoret. En anledning har varit de många nya kontakter som har utvecklats under året i Bulgarien, Filippinerna, Peru, Tjeckien, Slovakien och Vietnam. En annan anledning har varit den stora efterfrågan på föräldrautbildning och hur det kommer att bli efter lagändringen den 1 januari 2005 när kommunerna ska anvisa föräldrautbildning. Från och med den 1 juli 2004 visstidsanställdes en assistent för två år med s k särskilt anställningsstöd. Det fanns även behov att anställa ytterligare en handläggare, varför detta beslutades i slutet på året och anställningen påbörjades den 1 februari Från den 1 juli 2004 sa vår ekonomiassistent som gör bokföringen en dag i veckan upp sig och ny personal anställdes under hösten. Vi har en medarbetare i Polen anställd på heltid. Medarbetare i övriga länder är uppdragsanställda. I juni 2004 förnyades hyreskontraktet för kontorets lokal för ytterligare tre år. Under hösten beslutade dock hyresvärden, Wallenstam, att göra en större ombyggnad, varför de bröt alla kontrakt och samtliga hyresgäster fick lämna huset med ganska kort varsel. I och med att lokalen på Kronhusgatan ändå var för liten och inte ändamålsenlig hade en flytt för BFA:s kontor blivit aktuell förr eller senare. När Wallenstam nu bröt BFA:s hyreskontrakt fick vi möjlighet att få hela flytten betald, vilket har sparat säkert kronor för föreningen. Aktiviteter Årsmötet hölls på Barnhusgatan 11 i Göteborg den 8 maj. Medlemsträffar har hållits på flera platser i landet och representanter för styrelse och kontor har deltagit i den mån det varit möjligt. Temakvällar i ämnet Bekänna färg med Hanna Wallensteen anordnades i september i Stockholm och Göteborg. Informationsträffar för nya familjer har hållits i Stockholm, Göteborg och Lund. En speciell informationsträff för familjer intresserade av att adoptera från östeuropa har också anordnats. Representanter från styrelse och kontor har deltagit i Statens nämnd för internationella adoptionsfrågor, NIA:s organisationsträffar tillsammans med övriga adoptionsorganisationer.

22 Sida 22(28) Glassätartävling på Sommarträffen. Sommarträffen 2004 års sommarträff hölls i Bjursås i Dalarna. Glädjande många (närmare 200 personer) hade mött upp för att umgås under de fyra dagarna. Med anledning av föreningens 25 årsjubileum hade vi också ovanligt många besökare från utlandet med oss, vilket var trevligt, men ställde också högre krav på arrangörerna. Även i år samlade sommarträffen in närmare kronor till biståndet. I år beslutade styrelsen att pengarna skulle gå till Vietnam. Julfesten Den elfte december 2004 gick BFA:s årliga julfest av stapeln i Stenkullen strax utanför Göteborg. Närmare åttio barn, föräldrar och andra i föreningen engagerade och aktiva deltog. Efter att ha välkomnats av självaste tomten med välfyllda julklappsäckar samt försäljning och lotterier till förmån för biståndsverksamheten bjöds på traditionsenligt julbord. Därpå följde dans kring granen och musikaliskt uppträdande med och för barnen med musik från andra länder, innan festen avslutades med barnens eget luciatåg.

23 Sida 23(28) Tidningen BFA tidningen har under året utkommit med fyra nummer. Maria Jansson, Borlänge, har verkat som redaktör. Under året har bland annat Katarina Romell, Supryia Melin, Carl Åke Eriksson och Tara Gustavson medverkat som skribenter. Föräldrautbildning Under 2004 har vi utfört föräldrautbildning för sammanlagt 45 familjer i 10 grupper av 6 kursledare. Utbildningen har samordnats av Gerd Stjärnfeldt, som även varit kursledare. Utbildningen utgår från Kerstin Weigls bok Längtansbarnen som tillsammans med häften och artiklar tar upp adoption ur många olika perspektiv. Utbildningen har främst bedrivits som distansutbildning, men även i form av studiecirklar och som en webbaserad utbildning. En eller två gånger träffas cirkeldeltagarna och kursledaren en helg för att gemensamt diskutera innehållet i boken samt frågor och tankar i samband med adoption. Enligt utvärderingen var de som deltagit i utbildningen mycket nöjda. En svårighet var dock att få ihop helgträffar p g a den stora geografiska spridningen av kursdeltagarna.

24 Sida 24(28) Verksamhetsplanering Enligt föreningens stadgar ska föreningen ha tre syften. Den främsta uppgiften är att lämna internationell adoptionshjälp. Övriga syften är dels att vara en intresseorganisation för adoptivföräldrar i Sverige, dels att förmedla hjälp till behövande, företrädesvis föräldralösa barn, och övrig därmed förenlig verksamhet i barnens ursprungsländer. Med utgångspunkt från detta görs en årlig verksamhetsplan upp samt en budget dels för adoptionsverksamheten dels för bistånds och fadderbarnsverksamheten. Adoptionsverksamhetens kostnader ska i stort sett täckas genom de avgifter som tas ut av adoptivföräldrarna (med undantag av ett mindre statsbidrag). Avgifterna är alltid preliminära och kan slutligt fastställas först efter det att verksamhetsåret avslutats. En stor del av utlandsverksamhetens kostnader är starkt beroende av valutakursförändringar. Biståndsverksamhetens största inkomstkälla är medlemsavgifterna och därefter insamlingar och donationer. Fadderbarnsverksamheten finansieras i princip helt av de avgifter som respektive fadderfamilj debiteras. När det gäller verksamheten i utlandet läggs det ner ett stort arbete på att i första hand utveckla de kontakter som redan finns men också på att söka nya, tillförlitliga samarbetspartners. Från medlemmars och styrelsens sida görs stora ideella insatser för att de olika biståndsprojekten och fadderbarnsverksamheten ska kunna bedrivas på ett för mottagarna tillfredsställande och effektivt sätt. Arbetet med att informera om adoption som ett alternativ till barnlöshet bedöms som viktig. En annan viktig aktivitet är att ge adoptivföräldrar möjlighet till värdefull information och tillfällen till att träffas och diskutera gemensamma frågor och problem. Efter 25 års förmedlingsverksamhet finns det bland medlemmarna en allt större grupp tonåringar vars behov och önskningar det är angeläget att försöka tillgodose.

25 Sida 25(28) Organisation BFA är en ideell förening och leds av en styrelse med 7 ledamöter och 5 suppleanter. Föreningen har ett kontor i Kungsbacka där fem personer arbetar. Eftersom föreningens medlemmar är spridda över landet finns ombud för regioner runt om i landet. Styrelsen Namn Bostadsort Post, ansvarsområde Kajsa Lindell Spånga Ordförande Ingrid Lindström Mölndal 1:e vice ordförande Birgitta Sujeebun Olofsson Göteborg 2:e vice ordförande Anders Westholm Braås Bengt Lindström Stenkullen Kassör Sekreterare, ombudsansvarig Katarina Romell Täby fadderbarnsansvarig Petra Flaum Lund biståndsansvarig Eva Jonasson Melin Maria Jansson Katarina Pettersson Lerum Borlänge Göteborg suppleant, medlemsansvarig suppleant, redaktör BFA tidningen suppleant, utbildningsansvarig föräldrautbildning Styrelsen har under verksamhetsåret haft nio protokollförda sammanträden.

26 Sida 26(28) Kontorspersonal Berit Sandegren 100 % kontorschef Anna Lena Rolof Rundberg 80 % handläggare Margareta Sandbom 100 % handläggare Elisabeth Håman Block 100 % assistent Runa Brodd/Melanie Monsur 30 % 4 ekonomiassistent Revisor Mall Ekström KPMG Bohlins AB auktoriserad revisor Britt Nilsson KPMG Bohlins AB Revisorssuppleant Valberedning Berit Sandegren, Evalena Ljung Kjellberg och Anne Li Johansson. 4 Varav 10 % består av bokföring för bistånd och fadderbarnsverksamheten.

27 Sida 27(28) Ombud Föreningens medlemmar är spridda över hela landet. Därför är föreningen uppdelad i flera regioner. Ett ombud håller kontakt med medlemmarna i sin region genom att exempelvis anordna träffar och hjälpa till med en del frågor i samband med adoptioner. BFA:s regionombud 2004 Region Landskap Ombud, bostadsort Region 1 Lappland, Norrbotten Vakant Region 2 Södra Lappland, Västerbotten, Ångermanland Vakant Region 3 Jämtland, Härjedalen, Bengt & Marie Emilsson, Östersund Medelpad, Roger Flodin & Katri Karrenpalo Hälsingland Flodin, Härnösand Region 4 Region 5 Region 6 Region 7 Region 8 Gästrikland, norra Uppland, Värmland, Västra Västmanland, Dalarna Södra Uppland, östra Västmanland, Södermanland Dalsland, Bohuslän, Västergötland, Norra Halland Småland, Öland, Gotland Östergötland Södra Halland, Blekinge, Skåne Maria & Mats Jansson, Borlänge Katarina & Odd Romell, Täby Kajsa & Pontus Lindell, Spånga Eva Lena Ljung Kjellberg & Anders Kjellberg, Göteborg Anne Li Johansson, Göteborg Elisabeth & Anders Westholm, Braås Pernilla & Sverker Jansson, Linköping Helen & Rolf Jansson, Ekeby

28 Sida 28(28) Stödfamiljer Till flera av BFA:s länder och utlandskontakter finns s.k. stödfamiljer, som adopterat från det aktuella landet och som delar med sig av kunskaper och erfarenheter. Resursfamiljer Ett antal familjer/personer ställer upp som s.k. resursfamiljer. De finns till hands för de adoptivfamiljer som vill diskutera och prata om olika frågeställningar och problem. Kungsbacka, 9 april, 2005 Kajsa Lindell Ingrid Lindström Birgitta Sujeebun Olofsson Bengt Lindström Anders Westholm Katarina Romell Petra Flaum Maria Jansson Eva Jonasson Melin Katarina Pettersson

Verksamhetsberättelse med bokslut 2007

Verksamhetsberättelse med bokslut 2007 Verksamhetsberättelse med bokslut 2007 Barnen Framför Allt Adoptioner - Bistånd - Fadderskap Organisationsnummer 852000-3693 Barnen framför allt Adoptioner / Children Above All Adoptions Energigatan 11,

Läs mer

Barnen Framför Allt Fadderskap

Barnen Framför Allt Fadderskap Barnen Framför Allt Fadderskap BFA F hjälper fadderbarn i 7 olika länder Indien, Sri Lanka, Nepal, Bolivia, Vietnam, Demokratiska Rep. Kongo och Polen Vill du stödja vårt arbete? BLI FADDER Fadderskap

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2005

Verksamhetsberättelse 2005 Verksamhetsberättelse 2005 Barnen Framför Allt Adoptioner Bistånd Fadderskap (organisationsnummer 852000-3693) Barnen framför allt Adoptioner / Children Above All Adoptions Energigatan 11, SE-434 37 Kungsbacka,

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2016 oförändrad arbetslöshet sedan ett år tillbaka Arbetslösheten har varit oförändrad

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i augusti månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i augusti månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län augusti 2016: 9 511 (6,2%) 5 194 män (6,6%) 4 317 kvinnor (5,8%) 1 678 unga 18-24 år (9,3%)

Läs mer

Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015

Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015 2015-10-14 1 (6) Utbildning och Arbetsmarknad Tor Hatlevoll Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015 Sommaren 2015 erbjöd landets kommuner och landsting/regioner 84 000 unga en

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av januari månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av januari månad 2012 Kalmar, 14 februari 2012 Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av januari månad 2012 Ökning av antalet anmälda ferieplatser i januari månad I januari 2012 uppgick antalet nyanmälda

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

NUMMER 4, 2015. Kära medlem, INFORMATIONSBREV

NUMMER 4, 2015. Kära medlem, INFORMATIONSBREV INFORMATIONSBREV. NUMMER 4, 2015 Kära medlem, Detta informationsbrev innehåller information om StellaStars arbete. Informationsbrevet skickas ut till samtliga medlemmar. Genom att läsa brevet kan du hålla

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län november månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län november månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län november månad 2014 Fått arbete Av samtliga inskrivna vid länets arbetsförmedlingar påbörjade

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Brevutskick till väntande patienter

Brevutskick till väntande patienter Brevutskick till väntande patienter Rapport från Vårdgarantiarbetet i Region Skåne, juni 2006 Bakgrund Genom en överenskommelse har staten och Sveriges Kommuner och Landsting enats om en långsiktig satsning

Läs mer

Flyktingläget på Tjörn Februari 2016

Flyktingläget på Tjörn Februari 2016 Flyktingläget på Tjörn Februari 2016 Tjörns kommuns uppdrag Uppdrag från regeringen, dvs Migrationsverket: Ta emot och ordna boende och integration för de flyktingar som anländer till Sverige. Nationell

Läs mer

Söktryck i folkhögskolan. Höstterminen 2009

Söktryck i folkhögskolan. Höstterminen 2009 Söktryck i folkhögskolan Höstterminen 2009 Innehåll Sökande höstterminen 2009 3 Exempel på inriktningar som ökat/minskat 3 Deltagargrupper 4 Verksamhet med deltagare med funktionsnedsättning, invandrade

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län oktober månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län oktober månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län oktober månad 2014 Fått arbete Av samtliga inskrivna vid länets arbetsförmedlingar påbörjade

Läs mer

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan?

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Sammanställning oktober 2015 De nyanlända eleverna (varit här högst fyra år) klarar den svenska skolan sämre än andra elever. Ett tydligt tecken är att för

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av februari månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av februari månad 2012 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 14 mars 2012 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län februari 2012 10 455 (7,0%) 5 213 kvinnor (7,1%)

Läs mer

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 1 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 2 Innehåll Heltidsarbetet ökar... 5 Varför ska fler jobba heltid?...

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i maj 2015

Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i maj 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jan Sundqvist Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Dalarnas län i maj 2015 Fått arbete I maj fick 1 580 inskrivna vid Arbetsförmedlingen arbete. I maj för ett

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av mars månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av mars månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Växjö 11 april 2012 Ronnie Kihlman Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Kronobergs län mars 2012 8 896 (9,4 %) 3 854 kvinnor (8,8 %) 5 042 män (10,0 %)

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige

Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige 29 november 2001 Arne Modig T22502 Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företag i Sverige Svenskt Näringsliv

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av februari 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av februari 2014 2014-03-10 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av februari 2014 Under februari månad fortsatte arbetslösheten i Stockolms län att minska. Nyinskrivna och varsel minskade

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i fyra rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

Fyra år med kapitalflytt

Fyra år med kapitalflytt Fyra år med kapitalflytt En rapport från tjänstepensionsföretaget Collectum som visar resultatet av fyra år med kapitalflytt till upphandlade försäkringsbolag inom tjänstepensionen ITP. Rapporten avser

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013 Blekinge, 8 januari 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013 Kraftig ökning av antalet varsel på en fortsatt svag arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Blekingen påverkas

Läs mer

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Det talade ordet gäller Det är höst i ett Sverige som börjar tvivla på framtiden. Ett växande utanförskap där en av sju fastnar utanför arbetsmarknaden.

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, april 2016

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, april 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Ronnie Kihlman Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län, april 2016 Allt fler personer går till arbete Antalet personer som gått

Läs mer

150 000 arbetslösa står utan ersättning oroväckande hög ökning på fyra år

150 000 arbetslösa står utan ersättning oroväckande hög ökning på fyra år PRESSMEDDELANDE 150 000 arbetslösa står utan ersättning oroväckande hög ökning på fyra år 2012-11-14 Över 150 000 personer som är arbetslösa saknar ersättning från trygghetssystemen på arbetsmarknaden.

Läs mer

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se Tränarguide del 1 Mattelek www.mv-nordic.se 1 ATT TRÄNA MED MATTELEK Mattelek är ett adaptivt träningsprogram för att träna centrala matematiska färdigheter såsom antalsuppfattning, den inre mentala tallinjen

Läs mer

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän Statsbidragsenheten 1 (9) Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän Obs! Detta dokument är endast till för att skapa överblick över vilka frågor vi ställer i ansökan. Du ansöker

Läs mer

Arbetsmarknadsläget januari 2014

Arbetsmarknadsläget januari 2014 INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Arbetsmarknadsläget januari 2014 47 000 fick arbete Av samtliga inskrivna på Arbetsförmedlingen påbörjade 47 000 personer någon form av arbete under januari. Det är drygt

Läs mer

Assistansersättning med förhöjt timbelopp. Konsekvensanalys av redovisning per månad jämfört med redovisning per halvår

Assistansersättning med förhöjt timbelopp. Konsekvensanalys av redovisning per månad jämfört med redovisning per halvår Assistansersättning med förhöjt timbelopp Konsekvensanalys av redovisning per månad jämfört med redovisning per halvår Några utgångspunkter för våra beräkningar: När de genomsnittliga lönekostnaderna är

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Lärkan förskola, Öja Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret

Läs mer

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet Manpower Work Life: 2014:1 Manpower Work Life Rapport 2014 Mångfald på jobbet MÅNGFALD PÅ JOBBET Mångfald diskuteras ständigt i media, men hur ser det egentligen ut på Sveriges arbetsplatser? Hur ser svenska

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2014. Föräldrakooperativet Pinocchio. Olympia ekonomisk förening

Kvalitetsredovisning 2014. Föräldrakooperativet Pinocchio. Olympia ekonomisk förening Kvalitetsredovisning 2014 Föräldrakooperativet Pinocchio Olympia ekonomisk förening 1. Förutsättningar Föräldrakooperativet Olympia ekonomisk förening är en personal- och föräldradriven förskola. Den löpande

Läs mer

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 VU12-10 Protokoll Sida 1 (1) VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 Tid Torsdag 2012-11-11 kl. 21:00 Plats Teamspeak Närvarande, Diana Diez, Karl Larsson Berörda Förbundsstyrelsen 1 Mötets öppnande att 1 att 2

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av april månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av april månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Växjö 15 maj 2013 Ronnie Kihlman Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Kronobergs län april 2012 8 588 (9,1 %) 3 743 kvinnor (8,5 %) 4 845 män (9,7 %) 2

Läs mer

Morgonsamling till lågstadier

Morgonsamling till lågstadier Morgonsamling till lågstadier Röda Korset är en världsomfattande organisation, vars huvudsyfte är att hjälpa människor i nöd. Organisationens verksamhet baserar sig på principer, som ger organisationen

Läs mer

Finansiering andra miljösamverkan

Finansiering andra miljösamverkan Finansiering andra miljösamverkan Sammanfattning Miljösamverkan Västerbotten har under den första projektperioden på tre år finansierats genom att kommunerna har betalat ungefär 15 000 kr per år och kommun

Läs mer

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Aktuell lydelse Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Ansökan 1 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 a Upphävd genom RFFS 2001:25). 3 (Upphävd

Läs mer

En jämförelse länen emellan visar signifikanta skillnader för följande län och drömmar:

En jämförelse länen emellan visar signifikanta skillnader för följande län och drömmar: PRESSINFORMATION Bilaga 2 Visby, 23 november 2011 Drömbarometern 2011 Svenska folkets drömmar län för län Drömbarometern kartlägger inte bara svenska folkets livsdrömmar nationellt. Undersökningen bygger

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Datum 2014-01-29 Verksamhetsplan 2014 Vision Södertäljeavdelningen Visions framtidsidé Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. Visions medlemslöfte:

Läs mer

BIDRAGSREGLER FÖR FOLKRÖRELSER I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN PENSIONÄRSORGANISATIONER

BIDRAGSREGLER FÖR FOLKRÖRELSER I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN PENSIONÄRSORGANISATIONER BIDRAGSREGLER FÖR FOLKRÖRELSER I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN PENSIONÄRSORGANISATIONER Reviderad upplaga enligt beslut i Kulturnämnden 2005-11-03 1. BIDRAGSREGLER PENSIONÄRSORGANISATIONER Folkrörelserna utgör

Läs mer

Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län februari 2013 13 590 (7,9%)

Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län februari 2013 13 590 (7,9%) MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Maria Lycke, Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län februari 2013 13 590 (7,9%) 6 120 kvinnor (7,6%) 7 470 män (8,1%) 3 900 unga 18-24 år

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län februari månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län februari månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län februari månad 2015 Fått arbete Av samtliga inskrivna vid länets arbetsförmedlingar påbörjade

Läs mer

Information till elever och föräldrar i skolår 5

Information till elever och föräldrar i skolår 5 Information till elever och föräldrar i skolår 5 Att börja skolår 6 innebär en del förändringar jämfört med tidigare skolgång. När det gäller vilka olika ämnen ni skall läsa och hur mycket tid per vecka

Läs mer

Verksamhet i samverkan

Verksamhet i samverkan Bilaga 3 Verksamhet i samverkan 1 Innehåll Samverkan... 3 Metoder och verktyg... 4 Organisering av samverkan... 4 Styrgrupp... 4 Ledningsgrupp... 5 Arbetsgrupp... 5 Ansvarsfördelning... 5 Resurser... 6

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik januari 2015

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik januari 2015 FAKTAUNDERLAG Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik januari 2015 Antalet inskrivna arbetslösa minskade under månaden Arbetsmarknaden fortsätter att förbättras, om än i ett svagare tempo än tidigare.

Läs mer

Nationella prov i årskurs 3 våren 2013

Nationella prov i årskurs 3 våren 2013 Utbildningsstatistik 1 (8) Nationella prov i årskurs 3 våren 2013 Syftet med de nationella proven är i huvudsak att dels stödja en likvärdig och rättvis bedömning och betygsättning i de årskurser där betyg

Läs mer

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Steg 1 2 3 Samtals- och dokumentationsunderlag Steg 1 Information till elev och vårdnadshavare före

Läs mer

PM 2015-12-03 5.1.3 2015:348 1 (9)

PM 2015-12-03 5.1.3 2015:348 1 (9) PM 2015-12-03 1 (9) Gymnasial lärlingsutbildning leder till anställning Skolverkets Lärlingscentrum genomförde hösten 2015 en undersökning för att studera i vilken utsträckning elever som gått en gymnasial

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av januari 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Värmlands län i slutet av januari 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Karlstad 11 februari 2014 Ann Mannerstedt Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Värmlands län januari 2014 13 042 (10,0 %) 5 586 kvinnor (8,9 %) 7 456 män

Läs mer

Vet du vilka rättigheter du har?

Vet du vilka rättigheter du har? Vet du vilka rättigheter du har? Särskilda ungdomshem (SiS) Till dig som är inskriven på ett särskilt ungdomshem De särskilda ungdomshemmen drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS). När du kommer till

Läs mer

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7.2. Elevhäfte 2 7.2.1. Livsfrågor Eva och Micke går båda i 5:an. De träffas ofta efter skolan och lyssnar på musik eller gör hemläxan tillsammans. Ibland funderar de på frågor

Läs mer

Utbildningsplan för arrangörer

Utbildningsplan för arrangörer Utbildningsplan för arrangörer Tävlingsorganisation Ett lyckat arrangemang kräver en god organisation och mycket planering. Att veta vem som gör vad och när är inte bara lugnande utan förhindrar även att

Läs mer

En gemensam bild av verkligheten

En gemensam bild av verkligheten En gemensam bild av verkligheten En meningsfull diskussion om Sveriges framtid förutsätter en gemensam bild av var vi står i dag. Hur ser verkligheten egentligen ut och vilka fakta beskriver den bäst?

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen Söker du jobb? Vill du veta mer om arbetsmarknaden? Behöver du tips och råd om hur du hittar

Läs mer

Verksamhetsberättelse för läsåret 2010-2011 Omfattar verksamheten som löper från 1 juli 2010 till och med 30 juni 2011

Verksamhetsberättelse för läsåret 2010-2011 Omfattar verksamheten som löper från 1 juli 2010 till och med 30 juni 2011 2011-09-28 1/5 Verksamhetsberättelse för läsåret 2010-2011 Omfattar verksamheten som löper från 1 juli 2010 till och med 30 juni 2011 Föreningens årsmöte hölls den 20 oktober 2010. Styrelse valdes med

Läs mer

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Samordningsförbundet i Sundsvall Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2015-04-21 14REV77 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte,

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 Systematiskt kvalitetsarbete januari 2016 Segeltorpsskolan Systematiskt kvalitetsarbete år 2015 Systematiskt kvalitetsarbete Sammanfattning av Segeltorpsskolans kvalitetsredovisning Segeltorpsskolan växer för varje år och närmar sig

Läs mer

Presentationsövningar

Presentationsövningar Varje möte då temadialog används bör inledas med en presentationsövning. har flera syften. Både föräldrar och ledare har nytta av att gå igenom samtliga deltagares namn och dessutom få en tydlig bild av

Läs mer

P-02/03 säsongen 2016

P-02/03 säsongen 2016 P-02/03 säsongen 2016 AGENDA DU ÄR VÄRDEFULL IDROTTENS VÄRDEGRUND LAGANDA = VI TILLSAMMANS VINNARE I LÄNGDEN DU ÄR VÄRDEFULL 1. VARFÖR ÄR VI TRÄNARE & VARFÖR SPELAR NI FOTBOLL? (grupperna skriver varsin

Läs mer

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 skolplan 2012 2015 Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 Nulägesbeskrivning Den kommunala förskolan, grundskolan och gymnasieskolan i Svedala kommun har en gemensam verksamhetsidé. Syftet med verksamhetsidén

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Kronobergs län juli 2016

Arbetsmarknadsläget i Kronobergs län juli 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Maria Lycke Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Kronobergs län juli 2016 Fler övergångar till arbete i juli 2016 jämfört med juli 2015 Under juli påbörjade 498

Läs mer

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl!

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Fyra olika aspekter! Rättvisa! Reflektion och utvärdering av vår egen undervisning! Motivation för lärande! Metalärande (kunskapssyn)! 1. Rättvisa!

Läs mer

HUMANISTERNA SYD. Verksamhetsplan och budget för 2015

HUMANISTERNA SYD. Verksamhetsplan och budget för 2015 SYD Verksamhetsplan och budget för 2015 2 SYD ORGANISATION Styrelsen ser gärna att medlemmar engagerar sig i projekt och själva organiserar informella nätverk, samtalskvällar och liknande. Större projekt

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av augusti månad 2011

Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av augusti månad 2011 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Halmstad, 13 september 2011 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Hallands län i slutet av augusti månad 2011

Läs mer

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag

Sid. 87-99 i boken Rekrytering. Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Sid. 87-99 i boken Rekrytering Författare Annica Galfvensjö, Jure Förlag Nedan finner du en intervjuguide med förslag på frågor som du kan använda under intervjun. Det är många frågor så välj de du tycker

Läs mer

Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014

Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014 Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014 HSO Stockholms stad Innehåll Inledning Syfte... 3 Sammanfattande punkter från resultatet.

Läs mer

Rapport. Medlemsundersökning om skolgången. Autism- och Aspergerförbundet 2016-03-17

Rapport. Medlemsundersökning om skolgången. Autism- och Aspergerförbundet 2016-03-17 Rapport Medlemsundersökning om skolgången Autism- och Aspergerförbundet 216-3-17 Inledande ord I vår förra skolenkät år 213 såg vi att det i alldeles för stor utsträckning fanns brister i hur man anpassar

Läs mer

Fritidshem. Information till dig som ska söka in ditt barn till fritidshem

Fritidshem. Information till dig som ska söka in ditt barn till fritidshem Fritidshem Information till dig som ska söka in ditt barn till fritidshem Placering i fritidshem I den här broschyren får du information om hur du ansöker om plats för ditt barn i Piteå kommuns förskolor

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING. Demenshandikapp och bemötande

STUDIEHANDLEDNING. Demenshandikapp och bemötande STUDIEHANDLEDNING Demenshandikapp och bemötande Kunskap om demens är nyckeln till förståelse! Produkten kan beställas från: Nestor FoU-center, Marinens väg 30, 136 40 Handen www. nestor-foucenter.se, tel:

Läs mer

Bostadsbidrag. barnfamiljer. Några viktiga gränser. Vilka barnfamiljer kan få bostadsbidrag? Preliminärt och slutligt bidrag

Bostadsbidrag. barnfamiljer. Några viktiga gränser. Vilka barnfamiljer kan få bostadsbidrag? Preliminärt och slutligt bidrag Bostadsbidrag barnfamiljer Barnfamiljer med låga inkomster kan få bostadsbidrag. Hur mycket du kan få beror på dina inkomster, dina boendekostnader, bostadens storlek och hur många barn du har. Du söker

Läs mer

Mer än varannan sambo riskerar ekonomisk smäll. Undersökning från Länsförsäkringar hösten 2009

Mer än varannan sambo riskerar ekonomisk smäll. Undersökning från Länsförsäkringar hösten 2009 Mer än varannan sambo riskerar ekonomisk smäll Undersökning från Länsförsäkringar hösten 2009 1 Sammanfattning 35 procent av de som är sambor har pratat igenom hur de vill att ekonomin ska bli om de skulle

Läs mer

Utvärdering APL frågor till praktikant

Utvärdering APL frågor till praktikant Utvärdering APL frågor till praktikant Jag studerar på A. Vård och Omsorgsprogrammet för 0 0 ungdomar åk 1 B. Vård och Omsorgsprogrammet för 1 1,9 ungdomar åk 2 C. Vård och Omsorgsprogrammet för 8 15,4

Läs mer

Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun. Resurscentrum 2006-04-05 Barn- och utbildningsförvaltningen Östersunds kommun Specialpedagogisk kompetensutveckling för all pedagogisk personal inom Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Läs mer

Vill du bli en ännu bättre chef i höst? Ta del av allt från seminarier och chefsevent till ledarskapsutbildningar.

Vill du bli en ännu bättre chef i höst? Ta del av allt från seminarier och chefsevent till ledarskapsutbildningar. 2016 Vill du bli en ännu bättre chef i höst? Ta del av allt från seminarier och chefsevent till ledarskapsutbildningar. Få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Vision arrangerar en mängd utbildningar

Läs mer

Göran Skyllmark 2015-01-19. Fri läraresurs. Mjölby vuxenutbildning

Göran Skyllmark 2015-01-19. Fri läraresurs. Mjölby vuxenutbildning 1 Göran Skyllmark 2015-01-19 Fri läraresurs Mjölby vuxenutbildning 2 (6) Innehållsförteckning Underlag för delårsredovisning/årsredovisning slutrapport för insatser finansierade av Mjölby-Ödeshög-Boxholms

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Angered Boendestöd

Granskningsrapport. Brukarrevision. Angered Boendestöd Granskningsrapport Brukarrevision Angered Boendestöd 2013 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de vi är till för inom verksamhetsområdet

Läs mer

Ungdomssektionen fick i uppdrag att hålla i verksamheten tillsammans med Emma.

Ungdomssektionen fick i uppdrag att hålla i verksamheten tillsammans med Emma. Goda Exempel Salaortens Ryttarförening Salaortens Ryttarföreningen kände att de ville kunna hjälpa till på något sätt hösten 2015 då det kom så många barn från bl.a. Syrien. -Vi kände att den miljö som

Läs mer

Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013

Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013 Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013 Sammanfattning 2 1. Sammanfattning Den här rapporten har undersökt hur pass väl Arbetsförmedlingen har lyckats med att

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

Lokal arbetsplan läsåret 2014/15. Vilans öppna förskola

Lokal arbetsplan läsåret 2014/15. Vilans öppna förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan läsåret 2014/15 Vilans öppna förskola Rektors namn: Per-Inge Ström Telefonnummer: 044-13 54 23 E-postadress: pingestroem@kristianstadse 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Verksamhetsberättelse år 2015 Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping-stad

Verksamhetsberättelse år 2015 Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping-stad Verksamhetsberättelse år 2015 Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping-stad Sammanfattning Året började med lite svårigheter och våren präglades av problem att få till möten och osäkerhet över vilka som

Läs mer

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt RPG-spel med JavaScript Författare Robin Bertram Datum 2013 06 10 1 Abstrakt Den här rapporten är en post mortem -rapport som handlar om utvecklandet av ett RPG-spel

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Stockholms län februari månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Stockholms län februari månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Erik Huldt Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Stockholms län februari månad 2015 Trenden med en sjunkande arbetslöshet i Stockholms län höll i sig under februari

Läs mer

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Borlänge kommun 781 81 Borlänge Tel: 0243-740 00 kommun@borlange.se www.borlange.se När du behöver hjälp eller stöd När du behöver hjälp eller stöd i din

Läs mer

Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län oktober 2012 12 560 (7,4%)

Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län oktober 2012 12 560 (7,4%) MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Maria Lycke Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Jönköpings län oktober 2012 12 560 (7,4%) 5 940 kvinnor (7,4 %) 6 620 män (7,4 %) 3 710 unga 18-24 år

Läs mer