Verksamhetsberättelse Miljö- & hälsoskyddskontoret

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse 2013. Miljö- & hälsoskyddskontoret"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse Miljö- & hälsoskyddskontoret

2 1 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddsnämnden har genomfört ett bra år utan några större avvikelser att rapportera. Ekonomiskt visar nämnden ett positivt resultat som beror på oförutsedda personalhändelser sent på året. Kontoret har rekryterat upp till budgeterade personalkostnader genom att förlänga ett vikariat och projektanställt en person under hösten för att genomföra tillsyn inom hälsoskyddsområdet. Nämnden har i stort uppnått de uppsatta verksamhetsmålen. Inom miljöskyddgruppen har ett gödselhanteringsprojekt på hästgårdar genomförts med goda resultat. Det genererade extra intäkter och medförde att samtliga planerade verksamheter fick tillsyn. Livsmedelsgruppen genomförde ett tillsynsprojekt på restauranger där de kontrollerade livsmedel med särskilda namnbeteckningar. Projektet visade på brister och fick uppmärksamhet i media. Hälsoskyddsgruppen har haft genomgång av samtliga gruppbostäder och vårdinrättningar där de kunde konstatera brister i boendemiljön, brister som nu är på gång att rättas till. Miljö- och hälsoskyddsnämnden har haft ett nämndspecifikt uppdrag att göra en genomlysning av taxan för att se om självfinansieringsgraden kan öka För den tillsyn som nämnden levererar tar nämnden ut en avgift. Tillsynen är att betrakta som en kvalitetstämpel för företagarna. Genom att vi bedriver tillsyn hos dem får de ett kvitto på att deras verksamhet uppfyller lagstiftarens krav. Genomlysningen av taxan resulterade i ökade intäkter för kommande år. Vissa verksamhetsutövare får en ökad tillsynstid vilket genererar mer intäkter. Naturskolan har ett uppsatt mål att ta emot 3100 naturskoleelever per år. De har tagit emot 3110 elever och de teman som varit mest bokade är hållbar utveckling, iskunskap och istiden. Hur nämnden uppfattas av företagarna mäts i en undersökning som har genomförts vartannat år bland de kommuner som är med i Stockholm Business Alliance. et för Väsby visade på en ökning av serveringstillstånden NKI (Nöjd Kund Index) från 75 till 83 och en minskning för miljöbalken/livsmedelstillsynen från 74 till 69. Väsby valde att genomföra en extra mätning under och delårsresultatet för jan - augusti visar på en positiv förbättring för området - NKI var då 75. Som ett led i förbättringar har kontoret startat ett större projekt för att stärka miljöoch hälsoskyddskontorets handläggare som grupp och även att skapa samsyn runt god myndighetsutövning och proffesionellt bemötande. Projektet kommer slutföras under Ansvarsområde Ordförande: Kontorschef: Johan Magnusson/ Ann-Christine Frickner Anne-Charlotte Glantz Miljö- och hälsoskyddsnämnden ansvarar för tillsyn och tillståndsgivning inom områdena: miljöskydd Miljö- & hälsoskyddskontoret, Verksamhetsberättelse 2(20)

3 livsmedel hälsoskydd alkohol/tobak och receptfria läkemedel smittskydd Nämnden ansvarar även för driften av Upplands Väsby Naturskola. 3 Uppföljning av målen 3.1 Kund - nöjd väsbybo Väsbyborna ska uppleva att kommunen och de tjänster kommunen finansierar har god tillgänglighet, inbjuder till delaktighet och att alla får ett gott bemötande. Miljö- och hälsoskyddsnämnden medverkat sedan flera år i Stockholms Buiseness Alliances (SBA) mätning av NKI (Nöjd - Kund- Index), med mycket goda resultat. Mätningen ger ett mått på företagarnas uppfattning av de kontakter de haft med miljö- och hälsoskyddskontoret. Den genomförs vartannat år på kommuner i Stockholms regionen. Årets resultat för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet visar ett mycket gott reultat för serveringstilstånden och en mindre sänkning för tillsynen inom miljöbalken och livsmedelslagstiftningens område. 75 till 83 inom serveringstillstånden 74 till 69 inom miljöbalkens och livsmedelsområdet Det är positivt att se att tendens är att kunderna är nöjda med hanteringen av serveringstillstånd. För miljöbalken och livsmedelslagstiftningens område, där det skett en sänkning har kontoret gjort en analys av vad det kan bero på. SBA- enkäten gick ut samtidigt som företagarna fick fakturan med årsavgiften. Timtaxan höjdes med 23%. Kontoret har beslutat om fler miljösanktionsavgifter än tidigare. Mindre företagare har fått tillsyn under, som inte haft besök på länge. Kontoret har under genomfört vissa åtgärder för att förbättra resultatet på sikt. Informationsblad om vår taxan har tagits fram och skickas ut med samtliga taxebeslut. Kontoret har alltid en dialog med företagarna om varför vi tar ut avgift och vilken storlek det kommer bli i samband med tillsynsbesök. Kontoret kommer under /2014 genomföra en satsning för personalen där syftet är att ge handläggarna samsyn runt god myndighetsutövning och proffessionellt bemötande. Kontorschefen och kommunens näringslivsstrateg besökte under hösten fem företagare för att ha en dialog om de frågeställningar som SBA belyser. et blev överlag mycket positivt och på det stora hela var företagarna mycket nöjda. Under har kommunen på eget initiativ valt att geomföra en utökad NKI- Miljö- & hälsoskyddskontoret, Verksamhetsberättelse 3(20)

4 mätning för miljö- och livsmedelstillsynens område. et från jan - augusti visar på en klar förbättring med ett NKI: värde på 75. Sista insamlingen av listor för resterande del av pågår och resultatet för hela året presenteras under våren Nämnden ska ha ett kundorienterat arbetssätt som kännetecknas av professionellt bemötande och utförande, effektivitet och rättsäkerhet Nöjd-Kund-Index, SBAmätning - miljöbalken och livsmedelslagstiftningen områden Nöjd - Kund - Index, SBA-mätning - serveringstillstånd Mål Analysera resultatet och ta fram förbättringsåtgärder samt genomföra Företagsbesök har genomförts under hösten. et har gett en positivare bild än vad som speglades i undersökningen men även vissa förbättringsområden har framkommit. Kontoret kommer under /2014 genomföra en stor satsning med konsult för att belysa frågeställningarna ge handläggarna på kontoret samsyn runt god myndighetsutövning och ett proffessionellt bemötande. Medverka i Stockholm Buisness Alliance Delta i gemensamt utvecklingsarbete med kommunerna i Stockholms län och några kranslän runt Stockholm. En utökad undersökning av NKI har genomförts under. Enkäter har skickats ut efter varje kvartal. et visar en mycket positivare bild än det resultat som uppvisades i :års mätning. Nämnden kommer fortsatt delta i undersökningen under 2014 och då med tätare intervall för insamling av data, för att snabbare se resultat Kvalitetsutveckling Miljö- och hälsoskyddskontoret arbetar på uppdrag av miljö- och hälsoskyddsnämnden nära många verksamhetsutövare. Även boende i kommunen kontaktar kontoret i olika frågor. Genom dialog med kunderna får vi inblick i vilken förväntan de har i sin kontakt med oss. Miljö- & hälsoskyddskontoret, Verksamhetsberättelse 4(20)

5 Det ställs stora krav på handläggarna att de i sin kontakt med verksamhetsutövarna lyckas skapa en bra relation för att få förståelse för de krav som vi ofta måste ställa. Kan handläggarna ge negativa besked till en verksamhetsutövare och samtidigt få förståelse för varför ett beslut ges så har vi lyckats. Kundförväntningarna på miljö- och hälsoskyddskontorets kontakt med verksamhetsutövare (företag) mäts framförallt genom SBA-mätningen. Förväntningarna som privata personer har som kommer i kontakt med oss får vi inte reda på genom SBA-mätninundersökningen. Kontoret har sedan år 2000 i olika omgångar arbetat med ett system med intern uppföljning av inkomna klagomål och beröm på kontorets arbete. En rapport av dessa uppföljningar har sammanställts. et visar att beröm till kontoret främst delats ut på grund av: snabb återkoppling i ärenden trevligt bemötande och gott lyssnande Eftersom underlaget fylls i frivilligt av handläggarna kan det vara så att det är lättare att visa upp när man har fått beröm än när klagomål har getts. Därför är det färre underlag som speglar förbättringsområden. Det finns ofta två sidor och kontoret kan få beröm för att ge bra information men å andra sidan är det någon annan som ger kritik för att informationen varit bristfällig. Kontoret kan behöva arbeta vidare med att bli mer medvetna om vilket språk som används i olika tjänsteskrivelser samt att se till att texter inte innehåller onödiga sakfel eller felstavningar. Kontoret kan också försöka sträva efter att bli bättre på att ge information, särskilt i preventivt syfte. Underlaget för dessa slutsatser är baserat på ett relativt litet material, men de ger ändå en riktning till förbättringsområden. Kvalitetsfrågorna är en viktig del för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet. Sammanfattningsvis kan sägas att kontoret ständigt har ett pågående arbete med: Uppdatering av kontorets kvalitetshandbok* (identifiering av vilka rutiner som ska uppdateras och finnas kvar) Genomgång av tjänsteskrivelser/ beslut etc på alla ämnesområdena för att få en likartad struktur och utseende Uppdatering och genomgång av både innehåll på hemsida och insida samt att det stämmer med det svarsunderlag som tagits fram till Väsby Direkt * I kvalitetshandboken finns kontorets rutiner beskrivna som är av vikt för arbetet. Den används för att ge samsyn på kontorets ärendehandläggning och tillsyn Kommunen ska genom de kommunalt finansierade tjänsterna säkerställa en god lärmiljö med höga kunskapsresultat vilket ska leda till fortsatta studier, entreprenörskap eller arbete. Nämnden bedömer att målområdet har uppnåtts under året. Miljö- & hälsoskyddskontoret, Verksamhetsberättelse 5(20)

6 Nämnden ska verka för att öka barnens/elevernas kunskap om ekologiska samband Andel elever som deltagit i procent. Antal fortbildningsdagar för lärare Mål När Naturskolan tar fram inriktningen på sina utbildningspaket ska de ínnehålla insatser som gör att eleverna ökar sin kunskap om ekologiska samband mm. Naturskolan har under året haft 3110 elever på besök i sin verksamhet. De populäraste teman under året har varit småkryp i vatten, hållbar utveckling och isdagar. Hålla fortbildningar för lärare i utomhuspedagogik och hållbar utveckling. De planerade fortbildningsdagarna lyckades inte genomföras på grund av svårigheter för lärarna att få tid för att deltaga. En dag genomfördes för förskolepersonal som var väldigt välbesökt och uppskattat Kommunen ska erbjuda ett tryggt samhälle med goda uppväxt- och levnadsvillkor och förutsättningar för en god hälsa. Nämnden bedömer att målområdet har uppnåts under året Nämnden ska verka för en ansvarsfull hantering av alkohol, folköl och tobak samt receptfria läkemedel vid försäljnings- och serveringsställen. Mål Andel kontrollerade försäljningställen som säljer folköl, tobak och receptfria läkemedel i procent Andel kontrollerade serveringsställen i procent Miljö- & hälsoskyddskontoret, Verksamhetsberättelse 6(20)

7 Kontroll genomförs i samarbete med, polis, räddningstjänsten och andra myndigheter. Kontroll att försäljningsställen inte säljer tobak, folköl och receptfria läkemedel till ungdomar under 18 år. Vid samtliga kontrolltillfällen ställs särskilda frågor kring rutiner för kontroll av ålder. Totalt planerades tillsyn på 37 av 40 försäljningsställen. De tre företag som inte fått besök har enbart automater/försäljning till personalen. Stickprov på ålder görs vid 4 tillfällen bland besökande med hjälp av restaurangägare och polisen (legitimationskontroll) Vid krogkontroller bevakas alltid om personer finns som befaras vara under 18 år. Uppstår misstanke tar polisen alltid legitimationskontroll. Totalt besöktes 23 av 28 planerade restauranger. De restauranger som inte besöktes är personalrestauranger på företag där det endast har mindre försäljning. Av kroginspektioner genomfördes fem stycken och av de var två tillsammans med polisen. De övriga inspektionerna förlades tidigare på kvällen på grund av arbetsmiljöskäl Nämnden ska verka för att säkra livsmedel säljs och serveras i kommunen. Andel kontrollerade livsmedelsanläggningar (hygien) i procent. Andel kontrollerade livsmedelsanläggningar (redlighet, märkning) i procent Mål Kontroll av livsmedelsanläggningarna som ska besökas respektive år. Livsmedelsanläggningar får kontroll efter en framtagen kontrollplan som sträcker sig under en femårs- period. 136 st av planerade 140 livsmedelsanläggningar har inspekterats med fokus på hygien. De anläggningar som inte har fått besök har varit större anläggningar där kontrollen fått riktats mot att granska märkning istället för hygien. Genomförande av projektinriktad kontroll på 40 verksamheter utifrån redlighet och märkning Kontrollen riktar sig på att granska restauranger utifrån redlighet och butiker utifrån märkning. Redlighetskontroll har genomförts på 48 st verksamheter. Inom projektet redlighet planerades 41 kontroller, ytterligare 7 företag fick besök där redlighetskontroll inte planerats under året. Projektet utfördes med mycket gott resultat och fick bra uppmärksamhet i me- Miljö- & hälsoskyddskontoret, Verksamhetsberättelse 7(20)

8 dia.restaurangerna har vidtagit de åtgärder som kontoret påtalat och en förbättring har skett Nämnden ska verka för sund inomhusmiljö i bostäder och offentliga lokaler. Mål Andel fastighetsägare som har fått information om radonåtgärder i procent. Andel kontrollerade hyresvärdar, bostadsrättsföreningar och verksamhetsutövare i procent. Antal kroginspektioner då ljudnivån har mätts Fastighetsägare till småhus som under - mätt radon sin bostad, och fått ett resultat över riktvärdet ska få information med uppmaning att åtgärda. Kontorets uppmaning till fastighetsägarna att åtgärda fastigheter med radonvärden över riktvärdet skickas direkt från mätföretaget till berörd fastighetsägare. Genomföra tillsyn av hyresvärdar/bostadsrättsföreningar som har identifierats för tillsyn under året. Samtliga hyresvärdar och bostadsrättsföreningar ska ha haft tillsyn senast Respektive år identifieras vilka verksamheter som ska ha tillsyn. Tio planerade bostadsrättsföreningar har fått besök. Projektet kommer fortsätta till 2015 och resterande bostadsrättsföreningar kommer besökas. Riktad tillsynsinsats med fokus på hygien och /eller städrutiner på hygienanläggningar(stickande/skärande verksamhet), skolor, bassängbad och äldreboende. Speciellt fokus läggs på smittspridningsrisken. Ett projekt som omfattar besök på gruppbostäder/vårdinrättningar har genomförts under hösten, fokus har varit b.l.a. på hygien/städrutiner. På skolorna har ett samarbetsprojekt med preventionssamordnaren genomförts som varit inriktat på tillsyn av rökning i skolmiljö. För att förebygga hörselskador, mäts ljudnivån inomhus vid 2 planerade kroginspektioner Ljudnivåmätningar har mätts under hösten vid två av de genomförda kroginspektionerna. Miljö- & hälsoskyddskontoret, Verksamhetsberättelse 8(20)

9 Nämnden ska verka för god ljudmiljö och frisk luft utomhus. Andel planuppdrag där kontoret har deltagit i procent Mål Medverka vid framtagandet av alla detaljplaner. Kontoret deltar i alla arbetsgrupper för framtagande av detaljplaner i kommunen. Ljud - och luftkvalitet bevakas alltid Nämnden ska verka för begränsning av miljö- och hälsopåverkan från miljöfarliga verksamheter. Andel besökta U- verksamheter (icke anmälnings- eller tillståndspliktiga verksamheter) i procent. Andel inspekterade (för året aktuella) C- verksamheter i procent. Andel inspekterade B- verksamheter i procent Mål Icke anmälnings- eller tillståndspliktiga företag, som klassas som miljöfarliga verksamheter, ska ha fått tillsyn på sin hantering av farligt avfall Kontoret har som mål att bedriva tillsyn på 50 olika u-verksamheter. Under året har kontoret genomfört tillsyn på hästgårdar och lantbruk med fokus på deras gödselhantering. Totalt har 59 u-verksamheter besökts och av de är 45 st inom lantbruksprojektet. Alla B-verksamheter ska inspekteras minst en gång per år. Inspektionerna ska fokuseras på avfall och kemikaliehantering och förvaring. Samtliga av kommunens tio B-verksamheter har fått tillsyn under året. Alla de enligt tillsynsplan för året aktuella C-verksamheterna ska inspekteras. Miljö- & hälsoskyddskontoret, Verksamhetsberättelse 9(20)

10 Inspektionerna ska fokuseras på avfall och kemikaliehantering och förvaring. Av för året planerade 18 C-verksamheter har samtliga fått tillsyn Nämnden ska verka för skydd av naturvärden och den allemansrättsliga tillgången till områden som omfattas av strandskydd. strandskydd Mål Andel strandskyddsdispenser där verksamhetsmålet har bevakats i procent Beslutsunderlag till strandskyddsdispens ska innehålla en tydlig beskrivning av risk för påverkan på växter och djur. Totalt har kontoret behandlat en strandskyddsdispens och bedömt risken för påverkan på djur och växter vid beslutsfattandet. 3.2 Samhälle och miljö - hållbart Väsby Kommunen ska vara ett föredöme inom miljöområdet genom att bedriva ett systematiskt miljöarbete som leder till ett hållbart samhälle. Nämnden bedömer att målområdet har uppnåtts under året Bedriva förebyggande arbete hur företag som omfattas av nämndens kontroll kan bli mer energieffektiva. Mål Andel inspekterade B- verksamheter i procent Miljö- & hälsoskyddskontoret, Verksamhetsberättelse 10(20)

11 Policy och inspektionsmaterial tas fram utifrån energifrågan så att likvärdig tillsyn uppnås. Det finns en checklista som omfattar frågeställningar hur företaget arbetar med energifrågan. Den används alltid vid tillsyn av B-anläggningarna Energiförbrukningen per kvm ska minska i nämndens lokaler. Mål Energiförbrukningen i MHK:s lokaler ska minska MHK ska släcka belysning i rummen efter arbetstid och stänga av dator och skärm Kontoret har försett samtliga datorer och maskiner med strömbrytare som slås av i samband med att arbete avslutas för dagen. 3.3 Medarbetare - attraktiv arbetsgivare Kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare med stolta medarbetare. Alla kommunalt finansierade tjänster ska präglas av hög kompetens och gott bemötande. Miljö- och hälsoskyddskontoret har redovisat höga resultat i medarbetarundersökningen vilket är mycket positivt. En stor framgång är kontorets organisation i ämnesgrupperna livsmedel, hälsoskydd och miljöskydd. Grupperna har stort inflytande och möjlighet att påverka planeringsprocessen och gemensamma strategiska beslut. Kontoret har rekryterat ny personal för att täcka upp för en pensionsavgång och kommer att behålla kompetensen inom hälsoskydd. Ytterligare en projektanställning inom hälsoskyddsområdet har säkrat måluppfyllelsen under. Kontoret har dessutom förstärkt bemanningen inom miljöskyddsområdet för att kunna genomföra kompetensöverföring inom fysisk planering. Kontoret har en god stämning och medarbetarna trivs med sina arbetsuppgifter. Miljö- & hälsoskyddskontoret, Verksamhetsberättelse 11(20)

12 Nämnden ska verka för att ha en frisk och stolt personalstyrka på miljö- och hälsoskyddskontoret Korttidssjukfrånvaron ska understiga 4,0 dagar per anställd och år Andel medarbetare på kontoret som tagit ut friskvårdscheckar i procent. Nöjd medarbetarindex ska öka. 4,3 4, Mål Längre sjukfrånvaro än 7 dagar följs upp och åtgärder vidtas om det behövs. Kontorschefen bevakar och har en dialog med ev medarbetare som får längre sjukfrånvaro. Orsak utreds och åtgärder vidtas om det bedöms nödvändigt. Personalen uppmuntras till att ta ut och använda friskvårdscheckar. Personalen har uppmuntrats till att ta ut sitt friskvårdsbidrag. Alla har inte gjort det. Främsta orsaken har berott på att de upplever systemet krångligt eller att utbudet på hemorten varit litet. Plan tas fram för hur kontoret ska bibehålla bra resultat och aktivt arbeta för att se varandra. et för års medarbetarundersökning visar på ett mycket gott resultat för mijö- och hälsoskyddskontoret. Det blev inte riktigt lika högt som uppsatt mål men resultatet får endå betraktas som mycket bra. 3.4 Ekonomi god ekonomisk hushållning Kommunens ekonomiska resultat ska över en budgetperiod, genomsnittligt, uppgå till minst 2 % av skatteintäkterna Nämnden ska ha en budget i balans. Nämnden har lagt in ett nyckeltal som omfattar självfinasieringsgraden för både livsmedel och alkohollagstiftningen. Den självfinasieringsgrad som visas är enbart Miljö- & hälsoskyddskontoret, Verksamhetsberättelse 12(20)

13 för livsmedel eftersom det är ett mått som även finns med i länet bland miljökontoret och mäts i Miljösamverkan Stockholms nyckeltalsprojekt. Andel av nämndens verksamhet inom livsmedels- och alkohollagstiftningens området som är självfinansierad i procent. Andel av nämndens verksamhet inom miljöbalksområdet som är självfinansierad i procent Mål Medverkan i miljösamverkan Stockholms läns projekt för framtagande av nyckeltal inom miljö- och hälsoskyddsområdet. MHK deltar i Miljösamverkan Stockholms läns projekt för att ta fram jämförbara nyckeltal i länet. Upplands Väsby kan då jämföra sig med andra deltagande kommuner i länet b.la. utifrån självfinansieringsgrad mm. Kontoret har rapporterat in resultaten till nyckeltalsprojektet för. En rapport med jämförelsetal för länet är redovisad i maj. Se till att samtliga verksamheter som omfattas av regelbunde tillsyn finns med i register och har en årlig legitim och för dem förutsägbar och förstålig avgift. Både för verksamhetsutövarna och för kontorets planering är det viktigt att taxan är rättvis och förutsägbar. Kontoret har tagit fram ett informationsblad om taxan, som förtydligar för företagarna/kontorets kunder vad de får för den avgift de betalar i form av tillsyn eller tid i samband med handläggning av sitt ärende. Ta fram en plan för hur självfinansieringsgraden ska kunna öka inom livsmedel och miljöbalkens område. Kontoret har genomfört en översyn av taxan. Översynen omfattar en genomlysning av vad kontoret tar betalt för idag och vad som kontoret kan göra för att öka sina intäkter samt en avstämning att kontoret tar ut en rättvis timtaxa. Fullmäktige antog en revidering av nämndens taxa. Den stora förändringen bestod i förändringar i riskklassningen för vissa verksamheter per verksamhet Budget Intäkter Kostnader Verksamhet Kom. Fsg av Övr. Summ Köp Övr. Summ Resul- Miljö- & hälsoskyddskontoret, Verksamhetsberättelse 13(20)

14 ers. verksam. Intäkter Kostnader kostn. a tat MHK Nämnden 0,4 0,4-0,4-0,4 0,0 Admin MHK 4,6 0,2 4,8-4,8-4,8 0,0 Miljöfarlig verksamhet 1,2 0,9 2,1-2,1-2,1 0,0 Hälsoskydd 1,6 0,6 2,2-2,2-2,2 0,0 Livsmedel 1,1 1,1-1,1-1,1 0,0 Naturskolan 1,2 1,2-1,2-1,2 0,0 int. a av verksam. Serveringstillstånd 0,2 0,3 0,5-0,5-0,5 0,0 Summa verksamheter 9,2 3,1 12,3-12,3-12,3 0,0 Intäkter Kostnader Verksamhet Kom. Ers. Fsg av verksam. Övriga int. Summ a Köp av verksam. Övriga kost. Summ a MHK nämnd 0,4 0,4-0,4-0,4 0,0 Admin MHK 4,6-0,3 4,3-6,9-6,9-2,6 Miljöfarlig verksamhet 1,2 1,2 2,4-1,3-1,3 1,1 Hälsoskydd 1,6 0,6 2,2-1,3-1,3 0,9 Livsmedel 1,1 1,1-0,7-0,7 0,4 Naturskolan 1,2 1,2-0,8-0,8 0,4 Serveringstillstånd 0,2 0,3 0,5-0,3-0,3 0,2 Summa Verksamheter 9,2 2,9 12,1-11,7-11,7 0,4 till verksamhetsresultaten Nämnden visar ett positivt resultat på kr. Det positiva resultatet beror på att främst budgeterade personalresurser inte fullt ut använts. Nämnden har rekryterat och förlängt bemanningen under året för att kunna täcka upp ev frånvaro. En oförutsedd förändring i personalsituationen sent på året var en bidragande orsak till det positiva resultatet. Miljö- & hälsoskyddskontoret, Verksamhetsberättelse 14(20)

15 räkning Intäkter/kostnader (belopp i mkr) Bokslut Budget Avvik. INTÄKTER (+) Intern kommunersättning Intern täckningsbidrag Försäljning och avgifter Hyror och arrenden 1 1 Bidrag Försäljn verksamhet / entreprenad Summa intäkter KOSTNADER (-) Buffert Bidrag Entreprenad / köp av verksamhet Personalkostnader Lokal- och markhyror Övriga fastighetskostnader Övrigt material och tjänster Avskrivningar Intern ränta Intern täckningsbidrag Intern kommunersättning Summa kostnader Finansiering till resultaträkningen Volymer, statistik och kostnadsnyckeltal Verksamhetsmått Bokslut Budget Bokslut Budgetavvik. Miljö- & hälsoskyddskontoret, Verksamhetsberättelse 15(20)

16 Verksamhetsmått Bokslut Budget Bokslut Budgetavvik. Antal inspektioner Antal naturskoleelever till volymer, statistik och kostnadsnyckeltal Investeringsuppföljning Nämnden har inga planerade investeringar Kommunalt finansierade tjänster ska hålla hög kvalitet och utföras på ett effektivt sätt. Nämnden jobbar ständigt med kvalitativa förbättringar i verksamheten. Under året har kontoret förbättrat och utvecklat: informationen på hemsidan rutinbeskrivningar gemensamma mallar Kontoret har även påbörjat ett projekt som innebär samsyn och utvecklin av gemensam syn runt god myndighetsutövning och proffessionella bedömningar Nämnden ska säkerhetställa att framtagna kvalitetsgarantier följs. Under april till november har kontoret genomfört ett projekt där vi ser över våra handläggningstider. Det har kombinerats med att även omfatta de tider som kontoret har fastställt i kvalitetsgarantierna. Det är främst kvalitetsgarantin som omfattar utlovad tid för att skriva inspektionsrapport på miljöskydd som inte uppnåtts. Handläggningstiderna kommer även under 2014 rapporteras i det nyckeltals projekt som Miljösamverkan Stockholms län genomför årligen bland sina medlemskommuner. Andel avvikelser som Mål Miljö- & hälsoskyddskontoret, Verksamhetsberättelse 16(20)

17 Mål inte uppfyller kvalitetsgarantierna i procent. Antal framtagna kvalitetsgarantier. 1 1 En kvalitetsgaranti per år ska tas fram. En kvalitetsgaranti inom området hälsoskydd har tagits fram för utlovad tid att få en inspektionsrapport efter inspektion Internkontroll Kontorschefens rapport Kontrollområde Kontrollmoment Senaste kommentaren Internkontroll Internkontrollplan av kontrollmoment: Miljö- och hälsoskyddskontoret har i granskningen av internkontrollen inte uppvisat några stora avvikelser. Noterade avvikelser: Enda noterade avvikelsen var en dokumentation som saknades. Åtgärder: Information har skett beträffande händelsen och rutinen har uppdaterats. 4 Avstämning av nämndspecifika uppdrag 4.1 MHN Uppdrag Utreda nivån på självfinansieringsgraden Senaste kommentaren I samband med genomgång av taxan ser kontoret över möjligheten till ökade avgiftsintäkter. Tidsperiod Klart till år. Nämnden har genomfört en genomlysning av sin taxa som antogs av Kommunfullmäktige i november. Det främsat resultatet av nämndens nya taxa är att vissa verksamhetsutövare får en förändrad riskklassning vilket innebär fler tillsynstimmar och med det en högre årlig avgift. Respektive äm,nesgrupp kommer under 2014 genomföra minst två tillsynsinsatser i projektform. När de insatserna genomförs på verksamheter som har timavgift innebär det ökade intäkt för nämn- Miljö- & hälsoskyddskontoret, Verksamhetsberättelse 17(20)

18 den. Arbetsmetoden får också den positiva effekten att kontoret säkrar upp att verksamheterna får tillsyn. För de intäkter som nämnden får in i form av timavgifter eller årliga tillsynsavgifter så levererar nämnden tillsyn, främst på verksamhetsutövare av olika slag. Tillsynen är att betrakta som en kvalitetsstämpel för verksamhetsutövaren. De får en granskning av sitt företag att de bedriver verksamhet inom lagstiftningensområde. Genomlysningen av taxan har medfört en marginell höjning av självfinansieringsgraden från 25% till 28%. 5 Omvärldsanalys 5.1 Framåtblick Nämndens uppdrag styrs av fastställt reglemente och kommunens mål samt olika nationella mål har på många olika sätt koppling till kommunens gemensamma formulerade mål. Naturskolans verksamhet stödjer helt målet "Öka barnens/elevernas kunskap om ekologiska samband". Kontoret arbetar i övrigt kontinuerligt med frågor som berör energi, buller, vatten, avfall, trafik och kemikalier. Kontoret kommer att fortsätta med att utveckla tillsynsmetodik, bemötande och rättssäkerhet för att nämnden ska bidra till måluppfyllelse. Som tillsynsmyndighet påverkas nämndens verksamhet av ändringar i lagstiftning och tillsynsvägledning från statliga myndigheter. Nationella och regionala uppdrag innebär även de att kommunernas tillsyn aktiveras: Ett förslag till förändring av Eu-förordning (EG) nr. 882/ Förslaget innebär att livsmedelsföretag med färre än tio anställda och med en årsomsättning på mindre än två miljoner euro ska undantas från de obligatoriska kontrollavgifterna. Följden av undantaget skulle vara att en större del av den offentliga kontrollen skulle behöva skattefinansieras. Livsmedelsverkets revision på Upplands Väsby kommuns livsmedelskontroll visar att kontoret måste ta fram detaljerade nedbrytbara mål för livsmedelskontrollen. Revisionen påtalar också att kontoret måste tidrapportera all kontroll kontoret genomför på samtliga livsmedelsobjekt. En utredning har tillsatts av regeringen för att se över var de elva miljömyndigheterna. Det innebär översyn av ansvarsfördelningen och effektivisering av myndighetsstrukturen. Den nya kemikalielagstiftningen, REACH, där kommunerna har fått ett utökat ansvar för tillsynen innebär att tillsynen på både verksamheter som använder kemikalier och försäljningsställen kommer att behöva öka. Miljökvalitetsnormera för vatten leder till behov av utökad tillsyn över hantering av dagvatten, enskilda avlopp och jordbrukets miljöpåverkan. Dagvattenfrågan är redan idag en stor fråga framför allt i samband med planering. Strategiskt arbeta med tillsyn över befintlig dagvattenhantering. I samband med nya skyddsföreskrifter för skydd av grundvattentäkten innebär att nämnden kommer att besluta i olika typer av förprövning av Miljö- & hälsoskyddskontoret, Verksamhetsberättelse 18(20)

19 verksamheter inom skyddsområdet. Kommunerna har fått en ny roll i tillsynen över animaliska biprodukter. Vad detta betyder i konkret tillsyn, behöver förtydligas. Ökade satsningar inom Kontoret för samhällsbyggnad medför även ökad medverkan från miljö- och hälsoskyddskontoret. 5.2 Riskbedömning Nämndens verksamhet består av återkommande tillsyn på verksamheter inom nämndens ansvarsområde. Dessa verksamheter är vid årets början kända och tid för tillsynen kan beräknas. Utöver det kommer det in anmälningar, ansökningar och olika klagomål. Det är ärenden som inte är förutsägbara i förväg och där volymerna av antal ärenden kan påverka nämndens planerade tillsyn. Nämnden har en fastställt behovsutredning och tillsynsplan för verksamheten. Krav på detta finns enligt både miljöbalken och livsmedelslagen. Behovsutredning ska visa på det behov av resurser som nämnden har för att kunna bedriva lagstadgad tillsyn. Årliga tillsynsplaner ska visa den tillsyn och de prioriteringar som nämnden gör utifrån befintliga resurser. Nämnden konstaterar att det enligt behovsutredningen finns en resursbrist på kontoret. Det medför att nämnden måste göra prioriteringar i verksamheten samt se över rutiner och arbetsmetoder för att möjliggöra en effektivare tillsyn. Prioriteringarna visar sig genom att de verksamhetsutövare som har en fast årlig avgift prioriteras. Ärendehandläggningen (ansökningar/anmälningar/inkommande miljörapporter etc) som kontoret gör kan inte bortprioriteras, inte heller de klagomål som vi får in. Det är ärenden som kontoret måste hantera. De verksamheter som har mindre miljöpåverkan och en timavgift (Nämnden tar ut kostnad för den tid tillsynen tar) får längre tillsynsintervall än planerat. Viss tillsyn som planeras under året kanske inte hinns med och skjuts framåt i tiden. Eftersom kontoret har ett underskott på bemanning är det ytterst viktigt att lyckas rekrytera rätt personal samt att bemanna enligt budget. Under har nämnden förlängt anställningen av den vikarie som kontoret har till årsskiftet för att förstärka och säkra personalläget så att måluppfyllelse uppnås. Ytterligare en projektanställning har genomförts på hälsoskyddsområdet där det blir en resursbrist på grund av glapp mellan två tjänster samt sjukdom. 5.3 Känslighetsanalys Miljö- och hälsoskyddsnämndens stora utgift är kostnad för personal som utför tillsynen. Budgeten är både anslags- och avgiftsfinansierad. Att ha en budget som har full kostnadstäckning är inte möjligt eftersom nämnden enligt lag inte kan ta Miljö- & hälsoskyddskontoret, Verksamhetsberättelse 19(20)

20 ut avgifter för all verksamhet som nämnden bedriver. Det är självklart viktigt att ta ut avgifter där så är möjligt. Detta gör nämnden i form av årliga tillsynsavgifter, avgifter i samband med ärendehandläggning och timavgift för faktisk tillsyn i samband med hantering av tex uppföljande tillsyn och handläggning av befogade klagomål. Nämnden ser ett behov av att regelbundet göra översyn för att säkerställa att nämnden har kostnadstäckning för den tid som levereras i samband med både tillsyn och ärendehandläggning. Om nämndens intäkter minskar och/eller kostnader ökar så finns det inte stora möjligheter för nämnden att hämta in de genom att öka avgifterna för tillsynen. Nämndens verksamhet blir påverkad om Upplands Väsby kommuns befolkning ökar markant. Kommunens tillväxt med fler invånare skapar fler bostadsområden, större behov av skolor, förskolor, äldreboende och övrig service som genererar verksamheter som vi bedriver tillsyn på. Detta kommer innebära att även miljöoch hälsoskyddskontoret behöver fler personalresurser. Miljö- & hälsoskyddskontoret, Verksamhetsberättelse 20(20)

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2014

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2014 Tjänsteutlåtande Chef 2013-11-26 Anne-Charlotte Glantz 08-590 974 02 Dnr: Fax 08-590 733 40 MHN/2013:87 anne-charlotte.glantz@upplandsvasby.se Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tillsynsplan för miljö- och

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014 Miljönämnden

Verksamhetsberättelse 2014 Miljönämnden Verksamhetsberättelse 2014 är en myndighetsnämnd som arbetar med Miljöskydd Hälsoskydd Livsmedelskontroll inklusive kontroll av animaliska biprodukter Tillsyn av försäljning av folköl och tobak samt kontroll

Läs mer

Behovsutredning och tillsynsplan

Behovsutredning och tillsynsplan 2014-03-13 1 (16) Dnr : KS2014/39-5 Behovsutredning och tillsynsplan 2014-2016 Kommunstyrelseförvaltningen-miljöenheten Postadress Besöksadress Telefon Telefax Webbplats E-post 517 83 Bollebygd Ballebovägen

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Miljö- och byggnämnden Året har präglats av hög personalomsättning inom delar av organisationen. Det är svårt att rekrytera rätt kompetens varför det har funnits ett generellt

Läs mer

MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-17 2013-10-02

MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-17 2013-10-02 MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-17 Plats och tid Koppången, G:a brandstationen, Orsa kommun kl 08.00 11.20 ande Hans Nahlbom (S) Ordförande Christina Bröms (C) Karin Finnpers-Wahlund (C) Karolina Treson

Läs mer

Behovsutredning 2014-2016

Behovsutredning 2014-2016 Behovsutredning 2014-2016 Område: tillsyn enligt miljöbalken, strålskyddslagen, tobakslagen, smittskyddslagen, animaliska biprodukter och kontroll enligt livsmedelslagstiftningen Operativ tillsynsmyndighet:

Läs mer

Tillsynsplan för miljöbalkstillsynen i Eslövs kommun 2015

Tillsynsplan för miljöbalkstillsynen i Eslövs kommun 2015 Tillsynsplan för miljöbalkstillsynen i Eslövs kommun 2015 Inledning I behovsutredningen har vi identifierat Vatten som ett fokusområde för miljötillsynen där det finns ett stort och uppenbart behov av

Läs mer

Kontrollplan för offentlig kontroll av

Kontrollplan för offentlig kontroll av Kontrollplan för offentlig kontroll av Kontrollplan livsmedel 2011-2013 1 (14) 2011-06-14 2011 2013 Innehållsförteckning 1. INLEDNING...3 B AKGRUND...3 SYFTE...3 OMFATTNING...3 2. DEN OFFENTLIGA KONTROLLENS

Läs mer

1(11) Kontrollplan 2015-2017 Kontrollområde: Livsmedel. Styrdokument

1(11) Kontrollplan 2015-2017 Kontrollområde: Livsmedel. Styrdokument 1(11) Kontrollområde: Livsmedel Styrdokument 2(11) Styrdokument Dokumenttyp Kontrollplan Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-10-06 168 Dokumentansvarig Verksamhetschef samhällsbyggnad Reviderad av 3(11) Innehållsförteckning

Läs mer

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2015

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2015 Tjänsteutlåtande Chef 2014-11-14 Anne-Charlotte Glantz 08-590 973 72 Dnr: anne-charlotte.glantz@upplandsvasby.se MHN/2014:78 10052 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens

Läs mer

Tillsynsplan 2015 för tillsyn enligt miljöbalken

Tillsynsplan 2015 för tillsyn enligt miljöbalken 2014-11-24 Reviderad: 2014-12-02 Erik Moelv Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 Krav på tillsynsplan... 3 Grund för prioritering av tillsynsarbete 2015... 4 Budget... 5 Personal och tid för miljöbalkstillsyn...

Läs mer

Åtgärdsplan för revision av livsmedelskontrollen i Danderyds kommun

Åtgärdsplan för revision av livsmedelskontrollen i Danderyds kommun Tjänsteutlåtande 1(6) Sandra Wargclou 2015-09-17 Dnr: MHN 2014-000605.47 splan för revision av livsmedelskontrollen i Danderyds kommun Ärendet Länsstyrelsen i Stockholms län genomförde den 11 november

Läs mer

Revisionsrapport Organisation och tillsyn inom Miljö och byggnämnden. Härjedalens Kommun

Revisionsrapport Organisation och tillsyn inom Miljö och byggnämnden. Härjedalens Kommun Revisionsrapport Organisation och tillsyn inom Miljö och byggnämnden Härjedalens Kommun 23 januari 2015 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3. Revisionell bedömning... 5 Sammanfattning

Läs mer

Karolina Ernarp Tjänsteskrivelse 1 (7) 2015-02-05 MHN/2014:1416. Förslag till beslut i Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Karolina Ernarp Tjänsteskrivelse 1 (7) 2015-02-05 MHN/2014:1416. Förslag till beslut i Miljö- och hälsoskyddsnämnden Karolina Ernarp Tjänsteskrivelse 1 (7) 2015-02-05 MHN/2014:1416 Årsredovisning 2014 Förslag till beslut i Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanfattning Årsredovisningen innehåller avsnitt om händelser av

Läs mer

PROJEKT. Tillsynskampanj 2011 Märkning av kemikalier och livsmedel

PROJEKT. Tillsynskampanj 2011 Märkning av kemikalier och livsmedel PROJEKT Tillsynskampanj 011 Märkning av kemikalier och livsmedel - Kontroll av märkning inom dagligvaruhandel i Haninge, Tyresö och Nynäshamns kommuner Genomfört vecka 38, 011 Projektgrupp: Margareta Jonsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Utvecklingsnämnden 2013-02-26 12 Sida Un 10 Dnr 17/2013 460 Kontrollplan för livsmedelskontroll år 2013-2015 Utvecklingsutskottets beslut Förslag till utvecklingsnämnden

Läs mer

Grästorps kommun Miljö- och bygg

Grästorps kommun Miljö- och bygg 2015-09-24 Sidan 1 av 16 Plats och tid Röda rummet, Grästorp 2015-09-24, kl 13.00 16.20 Beslutande Närvaro/Frånvaro Ordinarie N/F Tjänstgörande ersättare Lars-Erik Tengeland (M) N Jens Wallin (S) N Stina

Läs mer

Internbudget 2013 och verksamhetsplan 2013-2015 för Samhällsbyggnadsförvaltningen

Internbudget 2013 och verksamhetsplan 2013-2015 för Samhällsbyggnadsförvaltningen Handläggare Direkt telefon Vår beteckning Er beteckning Datum Ann-Christin Östbergh, Hans Juhlin 0455-303611, 303267 DIA 2012.3907 2012-11-19 Internbudget 2013 och verksamhetsplan 2013-2015 för Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Bilaga 8. Pilotkommunernas egna erfarenheter

Bilaga 8. Pilotkommunernas egna erfarenheter Bilaga 8 Pilotkommunernas egna erfarenheter 95 Erfarenheter från Luleå kommuns deltagande i IESN-projektet 2009-2011 Miljökontoret i Luleå har deltagit i projektet med sammanlagt elva personer + miljöchefen

Läs mer

Sydspetsens miljöhälsa Avgiftstaxa 2015

Sydspetsens miljöhälsa Avgiftstaxa 2015 Sydspetsens miljöhälsa Avgiftstaxa 2015 1 2 Taxa för miljöhälsoskyddet 1 Tillämpningsområde Denna taxa tillämpas på A) kommunala myndigheters prestationer enligt livsmedelslagen (23/2006), vilka gäller

Läs mer

Kontrollplan för livsmedelskontrollen 2016

Kontrollplan för livsmedelskontrollen 2016 Styrdokument, plan Miljö- och häloskyddskontoret 2015-10-14 Ghazi Alhindawi 08-590974 07 Dnr Fax 08-590 819 30 MHN/2015:93 Ghazi.Alhindawi@upplandsvasby.se Kontrollplan för livsmedelskontrollen 2016 Nivå:

Läs mer

Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2015

Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2015 Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2015 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(8) KR-2015/0014 Handläggare, titel, telefon Christer Lordh, 1:a revisor 011-15 17 15 Revisionsrapport av byggnads-

Läs mer

Revisionsrapport 2011 Genomförd på uppdrag av Karlskrona Kommuns förtroendevalda revisorer. Karlskrona kommun. Granskning av Överförmyndarnämnden

Revisionsrapport 2011 Genomförd på uppdrag av Karlskrona Kommuns förtroendevalda revisorer. Karlskrona kommun. Granskning av Överförmyndarnämnden Revisionsrapport 2011 Genomförd på uppdrag av s förtroendevalda revisorer Karlskrona kommun Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Sammanfattning...3 1. Inledning...4 1.1 Uppdrag...4 1.1. Syfte

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014

Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014 Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Viktiga händelser under året... 3 2 Mål och resultat... 4 2.1 Förbättra servicen till medborgare och företagare

Läs mer

Trygghetsaspekter i din kommun visar på förbättrade resultat. Din delaktighet och kommunens information är ett förbättringsområde.

Trygghetsaspekter i din kommun visar på förbättrade resultat. Din delaktighet och kommunens information är ett förbättringsområde. I Kommunens Kvalitet i Korthet redovisas resultat inom några viktiga områden som är intressanta för invånarna. Resultaten har ambitionen att beskriva kvalitet och effektivitet i jämförelse med andra kommuner.

Läs mer

Byggnadsnämnden. Nämndplan 2012 2011-10-13

Byggnadsnämnden. Nämndplan 2012 2011-10-13 Byggnadsnämnden Nämndplan 2012 2011-10-13 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. VERKSAMHETSBESKRIVNING 3 2.1 Omvärldsanalys 3 2.2 Personal 4 2.3 Ekonomi 4 2.4 Väsentliga verksamhetsförändringar 5 2.5

Läs mer

Länsmöte, Hässleholm, 21 april 2016. Jonas Fröjd, Länsveterinär

Länsmöte, Hässleholm, 21 april 2016. Jonas Fröjd, Länsveterinär Länsmöte, Hässleholm, 21 april 2016 Jonas Fröjd, Länsveterinär Länsstyrelsen Bakgrund Länsveterinär vid Länsstyrelsen Skåne sedan 2012. Ansvarsområden: revision av kommunal livsmedelskontroll, överklaganden,

Läs mer

Tillsyn över solarier i Solna år 2005

Tillsyn över solarier i Solna år 2005 SOLNA STAD Miljökontoret RAPPORT 7/2005 Tillsyn över solarier i Solna år 2005 MILJÖKONTORET SEPTEMBER 2005 Projektet utfört av: Namn Namn Namn Postadress Solna Stad 171 86 Solna E-post miljokontoret@solna.se

Läs mer

Nämndberedning preliminär budget 2013. Miljö- och byggnadsnämnden

Nämndberedning preliminär budget 2013. Miljö- och byggnadsnämnden Nämndberedning preliminär budget 2013 Miljö- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Beredning resurstilldelning samt föreslagna budgetuppdrag... 3 1.1 Är beskrivna volymer korrekta? Beskriv annars

Läs mer

Socialnämnden. Granskning av verksamhetsberättelse Halmstads kommun. Revisionsrapport. www.pwc.se

Socialnämnden. Granskning av verksamhetsberättelse Halmstads kommun. Revisionsrapport. www.pwc.se www.pwc.se Revisionsrapport Rebecca Andersson Revisionskonsult Carl-Magnus Stenson Cert. kommunal revisor Socialnämnden Granskning av verksamhetsberättelse Halmstads kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

Verksamhetsplan 2016-2018. Budget 2016. Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan 2016-2018. Budget 2016. Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2016-2018 Budget 2016 Överförmyndarnämnden Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen ----------------------------------------------------------------- 3 Omvärldsanalys --------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2014-2016. Individ- och familjeomsorg

Verksamhetsplan med budget 2014-2016. Individ- och familjeomsorg Verksamhetsplan med budget - Individ- och familjeomsorg Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 3 3 och nyckeltal... 4 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 4 3.2 Samhälle och miljö - hållbart

Läs mer

Granskning av ekonomiskt bistånd

Granskning av ekonomiskt bistånd KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Egnell Eva Datum 2013-11-21 Rev 2013-12-03 Diarienummer UAN-2013-0522 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Granskning av ekonomiskt bistånd Förslag

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddschef 2014-04-02 Anne-Charlotte Glantz 08-590 973 72 Dnr: anne-charlotte.glantz@upplandsvasby.se 10051

Miljö- och hälsoskyddschef 2014-04-02 Anne-Charlotte Glantz 08-590 973 72 Dnr: anne-charlotte.glantz@upplandsvasby.se 10051 Tjänsteutlåtande Miljö- och hälsoskyddschef 2014-04-02 Anne-Charlotte Glantz 08-590 973 72 Dnr: anne-charlotte.glantz@upplandsvasby.se MHN/2014:18 10051 Behovsutredning 2015 Förslag till beslut Miljö-

Läs mer

Jomala kommun Mål och riktlinjer 2011-2012

Jomala kommun Mål och riktlinjer 2011-2012 Jomala kommun Mål och riktlinjer 2011-2012 Godkända av kommunfullmäktige den 14 december 2010, 96 Förord Detta är Jomala kommuns första dokument om övergripande mål och riktlinjer. Ett flertal år har våren

Läs mer

Tillsynsplan för alkoholhandläggarens arbetsområde 2015

Tillsynsplan för alkoholhandläggarens arbetsområde 2015 Styrdokument, plan Miljö- och hälsoskyddskontoret 2014-12-09 Robert Åsberg 08-590 972 33 Dnr Fax 08-590 819 30 MHN/2014:98 robert.asberg@upplandsvasby.se Tillsynsplan för alkoholhandläggarens arbetsområde

Läs mer

Revision vårdkök 2011

Revision vårdkök 2011 Dnr 2011-1894 Revision vårdkök 2011 Utfört av miljökontoret Jönköpings kommun Skriven av Jessica Svensson, 2011-05-23 Inledning Under 2011 bedrivs delar av den planerade livsmedelskontrollen i Jönköpings

Läs mer

Anne-Charlotte Glantz, kontorschef Birgitta Hillblom Robert Åsberg Jenny Magnusson, sekr. Anders Rosén (V)

Anne-Charlotte Glantz, kontorschef Birgitta Hillblom Robert Åsberg Jenny Magnusson, sekr. Anders Rosén (V) Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-06-12 1 Plats och tid Beslutande Skimmeln, Drabantvägen 9A Tisdag den 12 juni 2012, klockan 19:00-20:45 Ledamöter: Johan Magnusson (C), ordf. Jan-Erik Ek (M), vice ordf.

Läs mer

INFORMATION OM EGENKONTROLL

INFORMATION OM EGENKONTROLL INFORMATION OM EGENKONTROLL Väl fungerande rutiner i verksamheten gör att fel på utrustning och felaktig hantering kan upptäckas innan allvarlig skada inträffar. Egenkontrollen är ett verktyg för att skapa

Läs mer

Minnesanteckningar från miljö- och byggchefsträff

Minnesanteckningar från miljö- och byggchefsträff Minnesanteckningar från miljö- och byggchefsträff Den 10 september 2015 i Växjö Deltagare: Ann-Sofi Persson, Ljungby kommun Camilla Ottosson, Region Kronoberg (deltog inledningsvis) Carola Gunnarsson,

Läs mer

Projektinriktad kontroll: kött i butik

Projektinriktad kontroll: kött i butik Rapport Projektinriktad kontroll: kött i butik Sala och Heby kommun, 2014 Anna Samuelsson Miljöenheten, Sala kommun 2014-12-15 Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund och syfte... 4 Lagstöd... 4 Arbetsmetod...

Läs mer

Miljösamverkan Västerbotten

Miljösamverkan Västerbotten Miljösamverkan Västerbotten Miljösamverkans Ägargruppsmöte 25 februari 2015 Ansia, Lycksele 09.30 Fika 10.00 Välkomna, presentation av deltagare Lena Friborg 10.15 Dialog kring aktuella och prioriterade

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2011-08-29 16 Sida Ks Dnr 206/2011 042 Anvisningar delårsbokslut per 110731 Arbetsutskottets beslut Förslag till kommunstyrelsen Fastställa anvisningar

Läs mer

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-06-11 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteman: Kommundirektör Diarienummer: 13KS231 Program

Läs mer

Nämndernas budget 2016 VP 2017-2018. Bergslagens Miljö- och Byggnämnd

Nämndernas budget 2016 VP 2017-2018. Bergslagens Miljö- och Byggnämnd Nämndernas budget 2016 VP 2017-2018 Bergslagens Miljö- och Byggnämnd Innehållsförteckning 1 Ramanpassning... 3 2 Behov... 3 3 Budgetram 2016-2018... 4 4 Investeringsbehov... 4 5 Förutsättningar och verksamhetsförändringar...

Läs mer

RAPPORT. Specialkosthantering i skolor och förskolor i Malmö 2016. Antagen av miljönämnden 2016-06-14. Rapport nr 4/2016 ISSN 1400-4690

RAPPORT. Specialkosthantering i skolor och förskolor i Malmö 2016. Antagen av miljönämnden 2016-06-14. Rapport nr 4/2016 ISSN 1400-4690 RAPPORT Specialkosthantering i skolor och förskolor i Malmö 2016 Antagen av miljönämnden 2016-06-14 Rapport nr 4/2016 ISSN 1400-4690 Rapporter (ISSN 1400-4690) utgivna fr.o.m. 2012: 01/2012 Sammanställning

Läs mer

Handlingar till Bygg- och miljönämndens sammanträde den 17 december 2015

Handlingar till Bygg- och miljönämndens sammanträde den 17 december 2015 Handlingar till Bygg- och miljönämndens sammanträde den 17 december 2015 Ärende 1 Ärende 2 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (3) Tillväxtkontoret Sandra Henze Kvalitetsstrateg Staben sandra.henze@upplands-bro.se Datum

Läs mer

Riskbaserad taxa. vid myndighetsutövning

Riskbaserad taxa. vid myndighetsutövning Riskbaserad taxa vid myndighetsutövning Tove Göthner Sveriges Kommuner och Landsting Umeå, 17 oktober 2013 Passens innehåll 10.10-12.00 SKL:s underlag till taxa utifrån risk- och erfarenhetsbedömning 13.00-14.00

Läs mer

Riktlinjer för investeringar

Riktlinjer för investeringar Ärendenummer KS2014/405 Riktlinjer för investeringar Antagen av Kommunfullmäktige den 21 oktober 2014, 127 2014-11-10 2 (13) Innehållsförteckning 1. Bakgrund och syfte... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte...

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 21 september 2010 Revidering, avseende endast budgetens intäktsdel, fastställd av styrgruppen på sammanträde

Läs mer

4.1 LOKALFÖRSÖRJNINGSAVDELNINGEN

4.1 LOKALFÖRSÖRJNINGSAVDELNINGEN sid 1 (6) 4.1 LOKALFÖRSÖRJNINGSAVDELNINGEN Viktigare händelser 2012 Många stora projekt har genomförts under året, exempel är badhuset etapp 1, Lerinmuséet, Mariebergsskolan, Infanteribrigadmuséet, energieffektiviseringsprojektet

Läs mer

Kvalitetsberättelse 2015 Medihead

Kvalitetsberättelse 2015 Medihead Kvalitetsberättelse 2015 Medihead Inledning och verksamhetsbeskrivning: Medihead ett privat hemtjänst och assistansföretag, med mångkulturell inriktning (främst till persisk-, arabisk- och kurdisk- talande

Läs mer

Rapportering Tillsyn/ Inspektion

Rapportering Tillsyn/ Inspektion Rapportering Tillsyn/ Inspektion Lyckobackens förskola Öjebyn 2014-06-25 Organisation Lyckobackens förskola är ett personalkooperativ som startade 2008-01-07. Förskolan drivs som en ekonomisk förening.

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd

Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd Verksamhetsplan 2019 Miljö- och hälsoskyddsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...3 4 Mål...4 4.1 Hög attraktivitet...4 4.2 Stor

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2013-01-07 1 (7) Plats och tid Gyllene salen, Apotekshuset Vingåker, måndagen den 7 januari 2013, kl. 08.30-09.40 Beslutande Raul Sevefjord (M) ordf Thommy Gustafsson (S) Övriga deltagande Helena Viklund,

Läs mer

Kontrollplan för 2016-2018

Kontrollplan för 2016-2018 Kontrollplan för 2016-2018 Kontroll enligt livsmedelslagstiftningen av livsmedelsanläggningar och därtill hörande myndighetsutövning. Operativ kontrollmyndighet är Bygg och miljönämnden i Bräcke kommun.

Läs mer

www.ljungby.se Rapport Avtalsuppföljning hemtjänst LOV 2015 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp

www.ljungby.se Rapport Avtalsuppföljning hemtjänst LOV 2015 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp www.ljungby.se Rapport Avtalsuppföljning hemtjänst LOV 2015 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 4 Metod... 4 Resultat, kommentarer

Läs mer

Uppföljning av revisionsrapport gällande intern kontroll för livsmedelstillsyn

Uppföljning av revisionsrapport gällande intern kontroll för livsmedelstillsyn Uppföljning av revisionsrapport gällande intern kontroll för livsmedelstillsyn Vänersborgs kommun Revisionsrapport Juli 2012 Henrik Bergh Uppdrag och genomförande... 3 Sammanfattning... 3 Förslag till

Läs mer

Kvalitetsrapport för Grangärde/ Säfsen skolområde läsåret 2014-15

Kvalitetsrapport för Grangärde/ Säfsen skolområde läsåret 2014-15 Kvalitetsrapport för Grangärde/ Säfsen skolområde läsåret 2014-15 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN Saxdalens förskola Ansvarig förskolechef under året Carola Michaelsdotter, skriven av Ulrika N Eriksson Innehåll

Läs mer

Det goda mötet. Goda exempel från livsmedelskontrollen

Det goda mötet. Goda exempel från livsmedelskontrollen Det goda mötet Goda exempel från livsmedelskontrollen Det goda mötet Många livsmedelsföretagare upplever att den offentliga kontrollen innebär en rad administrativa svårigheter. Landsbygdsdepartementet

Läs mer

Spårbarhet och redlighet

Spårbarhet och redlighet 2016 Miljö- och byggnadsförvaltningen Spårbarhet och redlighet - Av nötkött på restauranger Projektet utfördes under hösten och vintern 2015/2016 av livsmedelsinspektörerna: Giovanna Sanchez, Camilla Olsson

Läs mer

Kostpolicy. Hå llbårt och hå lsosåmt

Kostpolicy. Hå llbårt och hå lsosåmt Kostpolicy Hå llbårt och hå lsosåmt Alla berörda invånare i Ludvika kommun ska erbjudas en god och näringsriktig kost inom alla de verksamheter (förskola, skola, fritids, vård och omsorg) där måltider

Läs mer

Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft

Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft Plan för att öka verksamheternas attraktionskraft 1 Inledning Värmdös befolkning har nära till förskola, skola och jobb. Butiker, bibliotek och närservice finns i välmående lokalsamhällen som spirar i

Läs mer

Hällefors kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-05-16 Antal sidor: 13

Hällefors kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-05-16 Antal sidor: 13 Revisionsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 13 Innehåll 1. Sammanfattning 2. Bakgrund 2.1 Definition av intern kontroll 2.2 Exempel på uppföljning av den interna kontrollen 3. Syfte 4. Avgränsning

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2010

Verksamhetsplan och budget 2010 SERVICEFÖRVALTNINGEN VERKSAMHETSOMRÅDE LÖNER Verksamhetschef: Ann-Christin Nordin Enhetschefer: Lena Thimm enhet 301 Maud Kalin enhet 302 Ingela Björklund enhet 303 Eva Andersen enhet 304 Verksamhetsplan

Läs mer

Anmälningspliktiga och icke anmälningspliktiga drivmedelsanläggningar i Haninge, Tyresö och Nynäshamn

Anmälningspliktiga och icke anmälningspliktiga drivmedelsanläggningar i Haninge, Tyresö och Nynäshamn Sida 1 Anmälningspliktiga och icke anmälningspliktiga drivmedelsanläggningar i Haninge, Tyresö och Nynäshamn Tillsynsprojekt inom målen Friska vatten och Giftfri miljö RAPPORT, 2012 Sida 1 Datum: 2012-12-17

Läs mer

Information om livsmedelsverksamhet

Information om livsmedelsverksamhet Information om livsmedelsverksamhet För dig som driver, ska starta eller överta ett livsmedelsföretag I denna broschyr kan du som vill starta, överta eller redan driver ett livsmedelsföretag, hitta information

Läs mer

6) godkännande av anläggning enligt 18 i hälsoskyddslagen; 8) intyg som beviljats med stöd av 6 (fartygskontroller); av anmälningar enligt 13 ;

6) godkännande av anläggning enligt 18 i hälsoskyddslagen; 8) intyg som beviljats med stöd av 6 (fartygskontroller); av anmälningar enligt 13 ; 1 (5) Miljöhälsovårdens taxa 1 Tillämpningsområde Denna taxa tillämpas på A) De prestationer enligt livsmedelslagen (23/2006) som åligger den kommunala 1) godkännande av anläggning och handläggning av

Läs mer

Västerviks kommuns revisorer. Granskning av projektverksamheten. Granskningsrapport. Audit KPMG AB 15 februari 2013 Göran Lindberg Antal sidor: 8

Västerviks kommuns revisorer. Granskning av projektverksamheten. Granskningsrapport. Audit KPMG AB 15 februari 2013 Göran Lindberg Antal sidor: 8 Granskning av projektverksamheten Granskningsrapport Audit KPMG AB 15 februari 2013 Göran Lindberg Antal sidor: 8 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Uppdraget 1 4. Metod och avgränsning 2 5.

Läs mer

Rapport tillsyn av tillfälligt boende

Rapport tillsyn av tillfälligt boende Datum Dnr 2015-11-27 BMK.2015.5991 Rebecca Avemark rebecca.avemark@varmdo.se 08 570 47 611 Miljöinspektör Tjänsteskrivelse Rapport tillsyn av tillfälligt boende Förslag till beslut Bygg- och miljöavdelningen

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdeshandlingar

Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdeshandlingar Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdeshandlingar -04-16 Informations- och frågestund Ärendebeskrivning Miljö- och hälsoskyddskontorets arbete miljömål och miljöaspekter i miljöcertifieringen ISO 14001

Läs mer

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2016

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2016 Tjänsteutlåtande Chef 2015-11-12 Christer Björklund 08-590 973 72 Dnr: Christer.bjorklund@upplandsvasby.se MHN/2015:28 10052 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens

Läs mer

Kommunhuset, Mellanfryken, tisdagen den 14 februari 2012, kl. 16.00-17.30

Kommunhuset, Mellanfryken, tisdagen den 14 februari 2012, kl. 16.00-17.30 PLATS OCH TID Kommunhuset, Mellanfryken, tisdagen den 14 februari 2012, kl. 16.00-17.30 ANDE LEDAMÖTER TJG ERSÄTTARE Leif Askeröd (C), ordförande Björn Tholén (M) Thomas Grönberg (S) Eilert Karlsson (S)

Läs mer

Tillsynsplan vatten & avlopp 2013-2021

Tillsynsplan vatten & avlopp 2013-2021 Dnr 2012-10-15 2012-001629 Tillsynsplan vatten & avlopp 2013-2021 Tillsynsplanen avser all tillsyn som miljö- och byggnadskontoret bedriver inom vatten och avloppsområdet, såväl enskilda, gemensamma som

Läs mer

Kallelse till sammanträde med miljönämnden

Kallelse till sammanträde med miljönämnden Kallelse till sammanträde med miljönämnden 2015-09-29 Tid: Måndagen den 5 oktober 2015, kl. 13:30 Plats: Trosa kommunhus, sammanträdesrummet Ärenden: 1. Godkännande av föredragningslistan Dnr 2. Information

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(6) Miljönämnden Plats och tid Yxningen, kommunhuset kl. 13.30 14.15 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Jonas Palmqvist, (M), ordförande, Ulf Dahl, (S), vice ordförande

Läs mer

Gunilla Nordén (S), 1:e v ordf Adéle Bergentoft (M), 2:e v ordf Staffan Folke (V) Martina Hallström (C) Ylva Franzén (MP) tj ers.

Gunilla Nordén (S), 1:e v ordf Adéle Bergentoft (M), 2:e v ordf Staffan Folke (V) Martina Hallström (C) Ylva Franzén (MP) tj ers. Plats och tid Pelles lusthus, måndagen den 9 december 2013, kl 13.30-16.05 Mötet ajournerades kl 14.30-15.00 Ledamöter och ersättare Beslutande Gunilla Nordén (S), 1:e v ordf Adéle Bergentoft (M), 2:e

Läs mer

Verksamhetsplan med budget 2014-2016. Miljö- & hälsoskyddskontoret

Verksamhetsplan med budget 2014-2016. Miljö- & hälsoskyddskontoret Verksamhetsplan med budget - Miljö- & hälsoskyddskontoret 1 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddsnämndens utmaningar nu och framöver är att prioritera och ändå svara upp mot de förändringar som hela tiden

Läs mer

Tillsynsplan 2015-2018

Tillsynsplan 2015-2018 Dnr 2015/402.700 Id 22829 Socialförvaltningen Tillsynsplan 2015-2018 enligt Alkohollagen (2010:1622), Tobakslagen (1993:581) och Lagen om handel med vissa receptfria läkemedel (2009:730) Antagna av socialnämnden

Läs mer

Plan för tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel

Plan för tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2014-10-20 SN-2014/3880.703 1 (5) HANDLÄGGARE Cecilia Wahlgren 08-535 378 21 cecilia.wahlgren@huddinge.se Socialnämnden Plan för tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen

Läs mer

Inköpsrapportering för Strängnäs kommun 2014

Inköpsrapportering för Strängnäs kommun 2014 Ekonomiavdelningen Dnr KS/2015:105-0061 Inköpsenheten 2015-02-13 1/6 Inköpsrapportering för Strängnäs kommun 2014 Bakgrund Kommunfullmäktige gav i samband med beslutet om årsplan för 2014 nämnderna och

Läs mer

Delårsrapport tertial 1 2014

Delårsrapport tertial 1 2014 Delårsrapport tertial 1 Dals-Eds kommun Kommunstyrelsen -05-28 Innehållsförteckning 1 DRIFTBUDGET... 3 2 KOMMENTARER TILL PROGNOS TERTIAL 1... 4 3 KOMMUNCHEFSDIALOG... 5 4 INVESTERINGSBUDGET... 6 5 RESULTATBUDGET...

Läs mer

Rapport till Livsmedelsverket om utförd revision av lokal livsmedelskontroll

Rapport till Livsmedelsverket om utförd revision av lokal livsmedelskontroll Rapport till Livsmedelsverket om utförd revision av lokal livsmedelskontroll Revision i enlighet med förordning (EG) nr 882/2004, artikel 4.6 samt Regeringens regleringsbrev. Preliminär rapport X Slutrapport

Läs mer

PROJEKT. Tillsynskampanj 2010 Frisörer. - Inventering av frisörverksamheter i Haninge, Tyresö och Nynäshamns kommuner. Genomfört vecka 42, 2010

PROJEKT. Tillsynskampanj 2010 Frisörer. - Inventering av frisörverksamheter i Haninge, Tyresö och Nynäshamns kommuner. Genomfört vecka 42, 2010 PROJEKT Tillsynskampanj 2010 Frisörer - Inventering av frisörverksamheter i Haninge, Tyresö och Nynäshamns kommuner Genomfört vecka 42, 2010 Författare: Margareta Jonsson Jenny Hamrin Robert Anderson Sammanfattning

Läs mer

Hällefors kommun. Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport

Hällefors kommun. Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 15 Antal bilagor: X Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 3 4. Avgränsning 3 5. Revisionskriterier

Läs mer

Tillsynsrapport Djurplågeri och brott mot djurskyddslagen

Tillsynsrapport Djurplågeri och brott mot djurskyddslagen Tillsynsrapport Djurplågeri och brott mot djurskyddslagen Tillsynsrapport 2013:2 Utvecklingscentrum Malmö Januari 2013 2 1 Sammanfattning... 3 2 Arbetets bedrivande... 4 2.1 Projektorganisation... 4 2.2

Läs mer

Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för nämnderna.

Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för nämnderna. Rapport 1 (9) Datum 2013-03-12 Budget- och utvecklingschef Raymond Lützhöft 0410733135, 0708817135 raymond.lutzhoft@trelleborg.se Till kommunstyrelsen Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för

Läs mer

Slutrapport stadsbyggnadsnämndens internkontroll 2015

Slutrapport stadsbyggnadsnämndens internkontroll 2015 Stadsbyggnadsnämnden 2016-02-10 1 (2) Stadsbyggnadsförvaltningen Ekonomienheten SBN/2014:469 Mervi Nyqvist Stadsbyggnadsnämnden Slutrapport stadsbyggnadsnämndens internkontroll 2015 Förslag till beslut

Läs mer

Beslut för förskola. i Sandvikens kommun

Beslut för förskola. i Sandvikens kommun x Skolinspektionen Beslut Sandvikens kornmun kommun@sandviken.se Beslut för förskola i Sandvikens kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00,

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet

Ledningssystem för kvalitet Beslut ks 2011-05-04 GPS Götenes Politiska Styrning Ledningssystem för kvalitet Från mål till årsredovisning Mot högre måluppfyllelse, utveckling och förbättring Kf:s planer Nationella planer, lagar Hur

Läs mer

UVKs projektmodell Lokalförsörjning Projektdirektiv 2014-03-27 Britt Lexander Version 4

UVKs projektmodell Lokalförsörjning Projektdirektiv 2014-03-27 Britt Lexander Version 4 1(7) Projektnamn: Lokalförsörjning Projektledare: Britt Lexander, fastighetschef Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp, projektgrupp, eventuell referensgrupp)

Läs mer

REVISORERNA. Bilaga till revisionsberättelse

REVISORERNA. Bilaga till revisionsberättelse REVISORERNA Redogörelse för revisionen år 2004 Innehåll Sid. 1. Redogörelse för revisionen år 2004 1 1.1 Inledning 1 1.2 Granskningsinriktning 1 2. Årlig verksamhetsgranskning 1 2.1 Ekonomistyrning och

Läs mer

Kvalitetsberättelse för vårdgivare

Kvalitetsberättelse för vårdgivare Kvalitetsberättelse för vårdgivare År 2013 Upprättad 2013-01-31 BRITT-MARIE KARLSSON KVALITETSUTVECKLARE 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Mål /strategier 2013 4 Organisatoriskt ansvar för kvalitetssäkringsarbetet

Läs mer

Vision. för Värnamo kommun och de kommunägda företagen

Vision. för Värnamo kommun och de kommunägda företagen Vision för Värnamo kommun och de kommunägda företagen Värnamo den mänskliga tillväxtkommunen. Här förverkligar du dina drömmar, skapar, upplever, är delaktig och tar ansvar! SYFTE för de kommunägda företagen

Läs mer

Förslag om införande av årlig avgift utifrån risk- och erfarenhetsbedömning inom miljötillsynen

Förslag om införande av årlig avgift utifrån risk- och erfarenhetsbedömning inom miljötillsynen 2014-03-13 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE M 2014-0074 Rev. 2014-03-27 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Förslag om införande av årlig avgift utifrån risk- och erfarenhetsbedömning inom miljötillsynen Förslag till

Läs mer

Projektmanual Till deltagare i det nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan. Version 1.1

Projektmanual Till deltagare i det nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan. Version 1.1 Projektmanual Till deltagare i det nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan Version 1.1 Projektmanual Till deltagare i det nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan Citera gärna

Läs mer

Granskning av enheterna för personlig assistans

Granskning av enheterna för personlig assistans TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2010-03-15 Socialförvaltningen Maria Johansson, kvalitetsinspektör 1 (7) Diarienr 0004/10-013 Granskning av enheterna för personlig assistans Beslut Tillsynen avslutas Socialförvaltningen

Läs mer

Budget och verksamhetsplan. samt plan 2014-2015. 2012-10-15 Dnr 201-1177/2012 Fastställd av förbundsfullmäktige 2012-11-20, 43

Budget och verksamhetsplan. samt plan 2014-2015. 2012-10-15 Dnr 201-1177/2012 Fastställd av förbundsfullmäktige 2012-11-20, 43 Budget och verksamhetsplan 2013, samt plan 2014-2015 2012-10-15 Fastställd av förbundsfullmäktige 2012-11-20, 43 2012-10-15 Innehållsförteckning 1 Inledning... 5 2 Ekonomi... 6 2.1 Ekonomiska förutsättningar...

Läs mer

Handläggare: Joakim Önnemar 0270-751 43 joakim.onnemar@soderhamn.se

Handläggare: Joakim Önnemar 0270-751 43 joakim.onnemar@soderhamn.se 1 (9) 2007-01-22 Dnr 2007/0070 L Diarieplan 480 MYNDIGHETSNÄMNDEN Bygg- och miljöavdelningen Handläggare: Joakim Önnemar 0270-751 43 joakim.onnemar@soderhamn.se Sammanställning av djurskyddskontroll i

Läs mer

Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott

Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott 1 (16) 2015-10-22 Område Livsmedelskontroll Avdelning Support Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott 2 1. Sammanfattning För att ta reda på vilka möjligheterna är för livsmedelskontrollmyndigheterna

Läs mer