Åtgärdsplan för revision av livsmedelskontrollen i Danderyds kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Åtgärdsplan för revision av livsmedelskontrollen i Danderyds kommun"

Transkript

1 Tjänsteutlåtande 1(6) Sandra Wargclou Dnr: MHN splan för revision av livsmedelskontrollen i Danderyds kommun Ärendet Länsstyrelsen i Stockholms län genomförde den 11 november 2014 en revision av livsmedelskontrollen i Danderyds kommun. Länsstyrelsen har skickat en rapport från revisionen till miljö- och hälsoskyddsnämnden (bifogas). Länsstyrelsen har i revisonsrapporten krävt in en åtgärdsplan för när och hur korrigerande åtgärder kommer att vidtas med hänsyn till de avvikelser och kommentarer som framkommer i rapporten. Miljö- och hälsoskyddsnämnden är ansvarig för att kraven i lagstiftningen är uppfyllda. Avvikelser beskrivs under respektive revisionsområde. En kommentar kan anges till avvikelsen eller till annat revisionsområde. Länsstyrelsen har i sin rapport angett att nämnden i stort uppfyller lagstiftningens krav på offentlig kontroll. Avvikelser noterades under följande revisionsområden: Utrustning Finansiering Rutiner I s utredning/yttrande beskrivs de revisionsområden som kontrollerats där avvikelser och kommentarer från länsstyresen framkommer. har bemött respektive kommentar under rubrik. s förslag till beslut Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att anta s tjänsteutlåtande daterat med dnr MHN , som sitt eget och överlämnar det till Länsstyrelsen som svar på revisionsrapporten. s utredning/yttrande Nedan följer de revisionsområden som länsstyrelsen kontrollerade under revisionen, med kommentarer och avvikelser från länsstyrelsen. Under rubrik bemöts respektive kommentar med eventuell förklaring eller åtgärd som genomförts/planeras att genomföras.

2 Revisionsområde Tjänsteutlåtande 2(6) Opartiskhet och intressekonflikt inklusive jäv Ingen avvikelse Myndigheten hade tagit fram en del rutiner på området. Myndighetetens rutiner för hur man hanterar situationer som skulle kunna påverka myndighetens opartiskhet, jäv och intressekonflikt på alla nivåer i kontrollverksamheten bör utvecklas vidare. Det kan t.ex. gälla rutiner för inspektör eller nämnd/kommunledning. Man kan exempelvis även undersöka om det nu eller i framtiden kan finnas behov av att överlåta kontrollen av enstaka objekt på en annan kommun, så att opartiskhet inte kan ifrågasättas. En rutin upprättas för att någon annan kommun ska kunna genomföra kontroller. för in detta i planen för kommande rutiner som behöver upprättas. Befogenheter Ingen avvikelse Kontrollpersonal Ingen avvikelse Myndigheten har under första tiden sedan övertagandet av livsmedelskontrollen från SRMH bl.a. haft problem avseende ledning och bemanning, vilket har medfört att en kontrollskuld har byggts upp. En flerårig planering har dock tagits fram för att arbeta bort kontrollskulden, vilket är positivt. En tillfällig resursbrist fanns på ca 0,2 årsarbetstider. Myndigheten behöver se till att det finns t.ex. finansiering, personella resurser m.m. för att riskbaserad kontroll kan genomföras regelbundet och så ofta som är nödvändigt för att den uppbyggda kontrollskulden ska kunna arbetas av enligt planering. Miljö- och hälsoskyddsnämnden arbetar kontinuerligt med planering av livsmedelskontrollen och alla objekt kommer att få kontroll inom en treårsperiod. Ingen kontrollskuld finns för verksamheterna från år Kompetenskrav och utbildning Ingen avvikelse Arbete med kompetensutveckling bör fortsätta och tillräckliga resurser bör avsättas. Resurser för kompetensutveckling finns reserverat i budget. Utrustning Avvikelser nr. 1 - Plomberingstejp saknades - Myndighetens termometer var inte kalibrerad.

3 Tjänsteutlåtande 3(6) - En rutin för kalibrering av termometrar, inklusive åtgärder för eventuella avvikelser och rutin för tvätt av arbetskläder/skyddskläder behöver tas fram. - Myndigheten behöver utreda en möjlig lösning för att kunna förvara större mängder omhändertagna livsmedel, inklusive frysvaror, samt ha en rutin för alternativa lösningar till omhändertagande. - Rutin för kalibrering av termometrar kommer att tas fram under 2015 och ligger prioriterad i s plan för rutiner som behöver upprättas. En rutin för tvätt av arbetskläder/skyddskläder har tagits fram. - har tagit fram kontaktuppgifter och prisuppgifter till företag som kan tillhandahålla hyra av frys/kylcontainrar och dessa ingår i rutin för alternativa lösningar till omhändertagande. Kontoret har köpt in och fått plomberingstejp levererad. Finansiering Avvikelse nr. 2 - Myndigheten hade inte full kostnadstäckning för kontrollen. Kostnaderna överstiger intäkterna. - Timavgiften var inte baserad på en beräkning och motsvarade inte kostnader för kontrollen. - Myndigheten hade inte tagit ut avgifter för extra offentlig kontroll. - Myndighetens avgiftbeslut hänvisade till fel taxa. - Myndigheten behöver ta fram taxa och timavgifter som täcker kostnaderna för kontrollen. Kostnaderna har de senaste två åren överstigit intäkterna med kronor. - Myndigheten behöver ta ut avgift för extra offentlig kontroll. - Myndighetens avgiftsbeslut hänvisar till fel taxa. - Myndigheten behöver se till att det finns förutsättningar för t.ex. finansiering, personella resurser m.m. för att riskbaserad kontroll kan genomföras regelbundet och så ofta som är nödvändigt och att den uppbyggda kontrollskulden kan arbetas av enligt planeringen. - Myndigheten fakturerar nya verksamheter som kontrolleras samma år som de registreras i efterhand för nedlagd handläggningstid istället för en årsavgift. Livsmedelsverket har publicerat ett ställningstagande kring frågan om efterdebitring Aktuella frågor kring efterdebitering respektive utebliven kontroll. Den svenska avgiftsfinansieringen av livsmedelskontrollen är under utredning av Statskontoret som ska presentera sin rapport 30 juni Miljö- och hälsoskyddsnämnden har föreslagit en ny taxa som ska gälla från 2016 (inte ännu antagen av kommunfullmäktige) som täcker kostnaderna från kontrollen och följer SKL modell.

4 Tjänsteutlåtande 4(6) - Myndigheten tar från år 2015 ut avgift för den extra offentlig kontroll som utförs. - Myndigheten har åtgärdat felet i mallen för avgiftsbeslut och den hänvisar nu till 2015 års taxa. - Myndigheten bedömer att de personella resurser som behövs för att klara den kontroll, som enligt planen ska genomföras, finns inom myndigheten. Ett förslag till ny taxa, som följer SKL modell, har tagits fram för att kunna gälla från Den föreslagna taxan täcker de kostnader som finns. - Miljö- och hälsoskyddsnämnden kommer att ta ut årlig avgift för nya verksamheter framöver. Registrering och godkännande av livsmedelsanaläggningar, anläggningsförteckning ingen avvikelse Riskbaserad kontroll prioritering nom kontrollområdet ingen avvikelse - Myndigheten har under första tiden sedan övertagandet av livsmedelskontrollen från SRMH bland annat haft problem avseende ledning och bemanning, vilket har medfört att en kontrollskuld har byggts upp. En flerårig planering har dock tagits fram för att arbeta bort kontrollskulden, vilket är positivt. Myndigheten behöver se till att det finns förutsättningar t.ex. finansiering, personella resurser m.m. för att riskbaserad kontroll kan genomföras regelbundet och så ofta som är nödvändigt och att den uppbyggda kontrollskulden kan arbetas av enligt planering. - Målen i den nationella kontrollplanen bör tydligare avspeglas i kontroll-/verksamhetsplanen. - Det behöver finnas planering för att samtliga kontrollområden kontrolleras inom en 5 årsperiod. - Även planerad provtagning behöver ingå som kontrollmetod i myndighetens verksamhet. - Myndigheten bedömer att de personella resurser som behövs för att klara den kontroll som enligt planen ska genomföras finns inom myndigheten. Ingen kontrollskuld finns för verksamheterna från Målen i den nationella kontrollplanen kommer tydligare belysas i de kommande kontroll-/verksamhetsplanerna. - I den planering som tas fram finns kontrollområdena med och planeras in. Detta kommer också belysas tydligare i kommande planer. - Provtagning finns med i planeringen från 2016 och ligger som en del i budgeten för kommande år. Rutin för utförande av kontroll inklusive enhetlighet avvikelse nr 3 - Myndigheten saknade flera rutiner (t.ex. kalibrering av termometerar, rutin för tvätt av skyddskläder/ arbetskläder och rutin för att

5 Tjänsteutlåtande 5(6) kunna förvara större mängder omhändertagna livsmedel inklusive frysvaror och alternativa lösningar till omändertagande) och befintliga rutiner behöver utvecklas. - Myndigheten behöver arbeta vidare med framtagande av rutiner och komplettering av rutiner för verksamheten, t.ex. en rutin för kalibrering av termometrar inklusive åtgärder för eventuella avvikelser, en rutin för tvätt av skyddskläder/arbetskläder, rutiner jäv, opartiskhet, intressekonflikt. - Myndigheten behöver också utreda en möjlig lösning för att kunna förvara större mängden omhändertagna livsmedel inklusive frysvaror samt ha en rutin för alternativa lösningar till omhändertagande. - har en lista med rutiner som kontoret bedömer behövs. Rutinerna prioriteras och datum för utförande sätts för respektive rutin. Tid för kvalitetsarbete är inlagt i planeringen, där upprättande och underhåll av rutiner ingår. Rutin för tvätt av skyddskläder/arbetskläder har upprättats. Rutin för kalibrering av termometrar kommer att upprättas under Rutin för jäv, opartiskhet, intressekonflikt har förts in i listan för kommande rutiner och kommer upprättas. - har tagit fram kontaktuppgifter och prisuppgifter till företag som kan tillhandahålla hyra av frys/kylcontainrar och dessa ingår i rutinen för alternativa lösningar till omhändertagande. Kontoret har köpt in och fått plomberingstejp levererad. Provtagning och analys ingen avvikelse - Även planerad provtagning behöver ingå i myndighetens verksamhet. Fler gemensamma nationella och regionala provtagningsprojekt kommer exempelvis att erbjudas för Myndigheten meddelar att man avvaktar resultat från pågående projekt inom chefsnätverket SILK inom Miljösamverkan Stockholm som kommer att ta fram ett förslag på provtagninsplan. Därefter kommer provtagning läggas in i budgeten och i kontrollplan. - Provtagning finns med i planeringen från 2016 och ligger som en del i budgeten för kommande år. - Miljö- och hälsoskyddsnämnden är med i Miljösamverkan Stockholms län (MSL) och ingår i den provtagningsplan som tas fram gemensamt med MSL-kommunerna. Rapportering av kontrollresultat ingen avvikelse

6 Tjänsteutlåtande 6(6) Uppgift om kontrollmetod saknades. Mallen behöver kompletteras avseende detta. Kontrollmetod har lagts till i mallen. Öppenhet i kontrollen ej kontrollerat Sanktioner vid bristande efterlevnad ingen avvikelse Uppföljning ingen avvikelse I ett granskat beslut har myndigheten hänvisat till fel taxa trots att myndigheten har granskat sina beslut med avseende på laghänvisningar. Myndigheten har ändrat i beslutet och hänvisar till taxa för I det kvalitetsarbete som kontoret planerar genomföra, både 2015 och kommande år ingår även revidering av mallar. Revisioner ingen bedömning Beredskap ingen avvikelse Myndigheten bör fortsätta arbeta med att utveckla beredskapsfrågor internt. Arbetet med beredskapsfrågor sker internt men även på en kommunövergripande nivå samt i samverkan med tekniska kontoret gällande vatten. Virpi Lindfors Miljö- och stadsbyggnadsdirektör Sandra Wargclou Miljöchef Bilaga: Länsstyrelsens revision av livsmedelskontrollen i Danderyds kommun - slutrapport Exp: (Inkl tjänsteutlåtande Länsstyrelsen i Stockholms län

Kontrollplan för offentlig kontroll av

Kontrollplan för offentlig kontroll av Kontrollplan för offentlig kontroll av Kontrollplan livsmedel 2011-2013 1 (14) 2011-06-14 2011 2013 Innehållsförteckning 1. INLEDNING...3 B AKGRUND...3 SYFTE...3 OMFATTNING...3 2. DEN OFFENTLIGA KONTROLLENS

Läs mer

Länsmöte, Hässleholm, 21 april 2016. Jonas Fröjd, Länsveterinär

Länsmöte, Hässleholm, 21 april 2016. Jonas Fröjd, Länsveterinär Länsmöte, Hässleholm, 21 april 2016 Jonas Fröjd, Länsveterinär Länsstyrelsen Bakgrund Länsveterinär vid Länsstyrelsen Skåne sedan 2012. Ansvarsområden: revision av kommunal livsmedelskontroll, överklaganden,

Läs mer

Kontrollplan för livsmedelskontrollen 2016

Kontrollplan för livsmedelskontrollen 2016 Styrdokument, plan Miljö- och häloskyddskontoret 2015-10-14 Ghazi Alhindawi 08-590974 07 Dnr Fax 08-590 819 30 MHN/2015:93 Ghazi.Alhindawi@upplandsvasby.se Kontrollplan för livsmedelskontrollen 2016 Nivå:

Läs mer

Rapport till Livsmedelsverket om utförd revision av lokal livsmedelskontroll

Rapport till Livsmedelsverket om utförd revision av lokal livsmedelskontroll Rapport till Livsmedelsverket om utförd revision av lokal livsmedelskontroll Revision i enlighet med förordning (EG) nr 882/2004, artikel 4.6 samt Regeringens regleringsbrev. Preliminär rapport X Slutrapport

Läs mer

1(11) Kontrollplan 2015-2017 Kontrollområde: Livsmedel. Styrdokument

1(11) Kontrollplan 2015-2017 Kontrollområde: Livsmedel. Styrdokument 1(11) Kontrollområde: Livsmedel Styrdokument 2(11) Styrdokument Dokumenttyp Kontrollplan Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-10-06 168 Dokumentansvarig Verksamhetschef samhällsbyggnad Reviderad av 3(11) Innehållsförteckning

Läs mer

Kontrollplan för 2016-2019 Kontrollområde: Kontroll av livsmedelsanläggningar

Kontrollplan för 2016-2019 Kontrollområde: Kontroll av livsmedelsanläggningar Kontrollplan för 2016-2019 Kontrollområde: Kontroll av livsmedelsanläggningar Kontrollmyndighet: Miljöskyddsnämnden i Alingsås kommun Innehåll Kontrollplan... 1 Kontrollområde:... 1 Kontrollmyndighet:...

Läs mer

Kontrollplan för 2014-2017

Kontrollplan för 2014-2017 2014-01-20 Förslag till kontrollplan livsmedel Alingsås 1 Kontrollplan för 2014-2017 Kontroll utifrån livsmedelslagstiftningen av livsmedelsanläggningar i Alingsås Kommun samt därtill hörande myndighetsutövning.

Läs mer

Kontrollplan för 2016-2018

Kontrollplan för 2016-2018 Kontrollplan för 2016-2018 Kontroll enligt livsmedelslagstiftningen av livsmedelsanläggningar och därtill hörande myndighetsutövning. Operativ kontrollmyndighet är Bygg och miljönämnden i Bräcke kommun.

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Utvecklingsnämnden 2013-02-26 12 Sida Un 10 Dnr 17/2013 460 Kontrollplan för livsmedelskontroll år 2013-2015 Utvecklingsutskottets beslut Förslag till utvecklingsnämnden

Läs mer

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2014

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2014 Tjänsteutlåtande Chef 2013-11-26 Anne-Charlotte Glantz 08-590 974 02 Dnr: Fax 08-590 733 40 MHN/2013:87 anne-charlotte.glantz@upplandsvasby.se Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tillsynsplan för miljö- och

Läs mer

TAXA. enligt livsmedelslagen. Antaget i kommunfullmäktige 29 november 2011, 229

TAXA. enligt livsmedelslagen. Antaget i kommunfullmäktige 29 november 2011, 229 Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen Miljökontoret TAXA För offentlig kontroll enligt livsmedelslagen Antaget i kommunfullmäktige 29 november 2011, 229 Besöksadress: Drottninggatan 45 Linköping, Postadress:

Läs mer

YTTRANDE 1 (6)

YTTRANDE 1 (6) YTTRANDE 1 (6) 2018-02-08 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr Mbn 2017-1028 Yttrande över slutrapport samt förslag till åtgärdsplan gällande Länsstyrelsens revision av livsmedelskontrollen i Järfälla kommun

Läs mer

Taxa för tillsyn enligt tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel

Taxa för tillsyn enligt tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel PROTOKOLLSUTDRAG Samhällsbyggnadsnämnden Sammanträdesdatum 2015-01-07 1/2 SBN 5 Dnr SBN/2015:37-206 Taxa för tillsyn enligt tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Beslut Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2013-10-09

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2013-10-09 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2013-10-09 12 (41) 135 TAXA FÖR OFFENTLIG KONTROLL ENLIGT LIVSMEDELSLAGEN INOM LYSEKILS KOMMUN Dnr: LKS 2013-305-406 Miljönämnden för mellersta Bohuslän,

Läs mer

21 Dnr 2015/BN 0003 92. 1. Informationen och redovisningen noteras.

21 Dnr 2015/BN 0003 92. 1. Informationen och redovisningen noteras. 21 Dnr 2015/BN 0003 92 Information 1. Informationen och redovisningen noteras. Översiktsplanerare Carolina Fintling Rue informerar om förslaget till ny översiktsplan och bygglovchef Martin Fahlman informerar

Läs mer

Revisionsrapport. Myndigheten för utländska investeringar i Sveriges årsredovisning 2011. Sammanfattning

Revisionsrapport. Myndigheten för utländska investeringar i Sveriges årsredovisning 2011. Sammanfattning Revisionsrapport Myndigheten för utländska investeringar i Sverige P O Box 90 101 21 Stockholm Datum Dnr 2012-04-13 32-2011-0610 Myndigheten för utländska investeringar i Sveriges årsredovisning 2011 Riksrevisionen

Läs mer

Egenkontroll ger bättre koll

Egenkontroll ger bättre koll Egenkontroll ger bättre koll Vill du ha säkrare livsmedelshygien och nöjdare kunder? Säker mat tjänar både du, kunden och samhället på. En fungerande egenkontroll hjälper till att ge kontroll på hanteringen

Läs mer

Uppföljning av revisionsrapport gällande intern kontroll för livsmedelstillsyn

Uppföljning av revisionsrapport gällande intern kontroll för livsmedelstillsyn Uppföljning av revisionsrapport gällande intern kontroll för livsmedelstillsyn Vänersborgs kommun Revisionsrapport Juli 2012 Henrik Bergh Uppdrag och genomförande... 3 Sammanfattning... 3 Förslag till

Läs mer

Riktad kontroll butik

Riktad kontroll butik MILJÖFÖRVALTNINGEN Riktad kontroll butik Butikers rutin för temperaturkontroll i kyldiskar En rapport från Miljöförvaltningen Carolina Svavar November 2011 www.stockholm.se/miljoforvaltningen INNEHÅLL

Läs mer

1(5) Instruktion för den verkställande direktören. Styrdokument

1(5) Instruktion för den verkställande direktören. Styrdokument 1(5) Styrdokument 2(5) Styrdokument Dokumenttyp Instruktion Beslutad av Eda Bostads AB 2015-05-28 32 Dokumentansvarig VD Reviderad av 3(5) Innehållsförteckning...4 1. Bakgrund...4 2. Allmänna instruktioner...4

Läs mer

Revision - butiker 2013

Revision - butiker 2013 Dnr 2013-4113 Revision - butiker 2013 Utförd av Miljökontoret i Jönköpings kommun Skriven av Johanna Sandberg Larsson 2013-10-21 1 Inledning Under 2013 bedrevs delar av den planerade livsmedelskontrollen

Läs mer

Ser. A Nr 143, 2011-10-31

Ser. A Nr 143, 2011-10-31 Nr 143. Miljö- och hälsoskyddsnämndens timavgift för tillsyn och kontroll samt taxa för Uppsala kommuns offentliga kontroll av livsmedel (KSN-2011-0418, KSN-2011-0419) Kommunfullmäktige Förslag till beslut

Läs mer

Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott

Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott 1 (16) 2015-10-22 Område Livsmedelskontroll Avdelning Support Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott 2 1. Sammanfattning För att ta reda på vilka möjligheterna är för livsmedelskontrollmyndigheterna

Läs mer

MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-17 2013-10-02

MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-17 2013-10-02 MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-17 Plats och tid Koppången, G:a brandstationen, Orsa kommun kl 08.00 11.20 ande Hans Nahlbom (S) Ordförande Christina Bröms (C) Karin Finnpers-Wahlund (C) Karolina Treson

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014 Miljönämnden

Verksamhetsberättelse 2014 Miljönämnden Verksamhetsberättelse 2014 är en myndighetsnämnd som arbetar med Miljöskydd Hälsoskydd Livsmedelskontroll inklusive kontroll av animaliska biprodukter Tillsyn av försäljning av folköl och tobak samt kontroll

Läs mer

Dnr: MN14/30. Kontrollplan för livsmedel inklusive animaliska biprodukter 2015. Med plan för 2016-2017. Antagen av Miljönämnden 2014-12-08

Dnr: MN14/30. Kontrollplan för livsmedel inklusive animaliska biprodukter 2015. Med plan för 2016-2017. Antagen av Miljönämnden 2014-12-08 Dnr: MN14/30 Kontrollplan för livsmedel inklusive animaliska biprodukter 2015. Med plan för 2016-2017 Antagen av Miljönämnden 2014-12-08 Kontrollplan 2/13 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Mål för den offentliga

Läs mer

Kontrollplan för år 2011-2014 Reviderad för år 2012

Kontrollplan för år 2011-2014 Reviderad för år 2012 2012-05-15 Miljöinspektör Jonas Andermyr, 040-42 51 64 Anna Moldovani Kontrollplan Diarienr: 2012/0522 Kontrollplan för år 2011-2014 Reviderad för år 2012 Kontrollområde: Kontroll av livsmedelsanläggningar

Läs mer

Enligt livsmedelslagstiftningen

Enligt livsmedelslagstiftningen Bilaga 1 KONTROLLPLAN 2017 Enligt livsmedelslagstiftningen 2016-11-11 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Livsmedelslagstiftningens syfte... 3 3 Kontroll av livsmedelsanläggningar...

Läs mer

FÖRSLAG KONTROLLPLAN FÖR LIVSMEDELSKONTROLL i Bräcke och Ånge kommuner

FÖRSLAG KONTROLLPLAN FÖR LIVSMEDELSKONTROLL i Bräcke och Ånge kommuner FÖRSLAG KONTROLLPLAN FÖR LIVSMEDELSKONTROLL i Bräcke och Ånge kommuner 2017-2019 Sammanfattning Mål för den offentliga kontrollen Ansvarsfördelning inom kontrollområdet Samordning Befogenheter och resurser

Läs mer

Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2015

Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2015 Basgranskning av byggnadsoch miljöskyddsnämnden 2015 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 1(8) KR-2015/0014 Handläggare, titel, telefon Christer Lordh, 1:a revisor 011-15 17 15 Revisionsrapport av byggnads-

Läs mer

Revision vårdkök 2011

Revision vårdkök 2011 Dnr 2011-1894 Revision vårdkök 2011 Utfört av miljökontoret Jönköpings kommun Skriven av Jessica Svensson, 2011-05-23 Inledning Under 2011 bedrivs delar av den planerade livsmedelskontrollen i Jönköpings

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2011-10-25 1(17) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: Kl. 15.00 16.45, Smedjan, Nämndhuset Torbjörn Holm (V), ordförande Leif Grönberg (V), vice ordförande Lena Lindkvist (MP) Stina Borjo (V) Virpi Ljung

Läs mer

2015-01-26. Livsmedelsverket Kontrollavdelningen Elisabeth Fredlund Dnr 1039/2013

2015-01-26. Livsmedelsverket Kontrollavdelningen Elisabeth Fredlund Dnr 1039/2013 2015-01-26 Livsmedelsverket Kontrollavdelningen Elisabeth Fredlund Dnr 1039/2013 Remissyttrande: Livsmedelsverkets Kontrollhandbok Utföra offentlig livsmedelskontroll och fördjupningsdelen Verifiering

Läs mer

Regeringens skrivelse 2014/15:16

Regeringens skrivelse 2014/15:16 Regeringens skrivelse 2014/15:16 Riksrevisionens rapport om gransking av livsmedelskontrollen Skr. 2014/15:16 Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen. Stockholm den 4 december 2014 Stefan

Läs mer

Granskning av bisysslor 2013

Granskning av bisysslor 2013 Granskning av bisysslor 2013 KOMMUNREVISIONEN Revisionsrapport 2013 Genomförd på uppdrag av revisorerna i Norrköpings kommun Norrköpings kommun Granskning av bisysslor Innehåll 1. Sammanfattning... 2

Läs mer

Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för nämnderna.

Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för nämnderna. Rapport 1 (9) Datum 2013-03-12 Budget- och utvecklingschef Raymond Lützhöft 0410733135, 0708817135 raymond.lutzhoft@trelleborg.se Till kommunstyrelsen Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för

Läs mer

Enligt livsmedelslagstiftningen

Enligt livsmedelslagstiftningen Bilaga 1 KONTROLLPLAN 2018 Enligt livsmedelslagstiftningen 2017-11-16 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Livsmedelslagstiftningens syfte... 3 3 Kontroll av livsmedelsanläggningar...

Läs mer

Kommunhuset, Mellanfryken, tisdagen den 14 februari 2012, kl. 16.00-17.30

Kommunhuset, Mellanfryken, tisdagen den 14 februari 2012, kl. 16.00-17.30 PLATS OCH TID Kommunhuset, Mellanfryken, tisdagen den 14 februari 2012, kl. 16.00-17.30 ANDE LEDAMÖTER TJG ERSÄTTARE Leif Askeröd (C), ordförande Björn Tholén (M) Thomas Grönberg (S) Eilert Karlsson (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2011-11-16 1 (9) Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, klockan 14:30-16:00 Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Sara Frau-Kallunki (S) Marianne Matuszewski (S) Thure Andersen

Läs mer

Kultur- och fritidskontoret LATHUND. Att komma med i föreningsregistret

Kultur- och fritidskontoret LATHUND. Att komma med i föreningsregistret Kultur- och fritidskontoret LATHUND Att komma med i föreningsregistret Föreningsregister Som förening i Södertälje har man möjlighet att finnas med i Södertälje kommuns föreningsregister som ligger på

Läs mer

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-06-11 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteman: Kommundirektör Diarienummer: 13KS231 Program

Läs mer

Kontrollplan Kontrollområde: Restsubstanskontroll enligt Direktiv 96/23/EG, inklusive uppföljning av positiva prov

Kontrollplan Kontrollområde: Restsubstanskontroll enligt Direktiv 96/23/EG, inklusive uppföljning av positiva prov Kontrollplan Kontrollområde: Restsubstanskontroll enligt Direktiv 96/23/EG, inklusive uppföljning av positiva prov 2015-2018 Kontrollmyndigheter: Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Länsstyrelserna Fastställd:

Läs mer

Kontrollplan 2016 livsmedelsområdet Älmhults kommun. Antagen av miljö- och byggnämnden , 23

Kontrollplan 2016 livsmedelsområdet Älmhults kommun. Antagen av miljö- och byggnämnden , 23 Kontrollplan 2016 livsmedelsområdet Älmhults kommun Antagen av miljö- och byggnämnden 2016-04-04, 23 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning.. 3 2 Mål för den offentliga kontrollen 3 3 Samordning. 4 4 Befogenheter

Läs mer

Nationell plan för kontrollen i livsmedelskedjan 2016-2019

Nationell plan för kontrollen i livsmedelskedjan 2016-2019 Nationell plan för kontrollen i livsmedelskedjan 2016-2019 Del 1 Introduktion till den nationella kontrollplanen Planen har utarbetats av Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska

Läs mer

Sida: 1 (19) Dokumenttyp: VEP Dokumentnamn: VEP Livsmedel 2016 Gäller för: Livsmedel Upprättad av: Livsmedelsgruppen Beslutad av: Version: 0.

Sida: 1 (19) Dokumenttyp: VEP Dokumentnamn: VEP Livsmedel 2016 Gäller för: Livsmedel Upprättad av: Livsmedelsgruppen Beslutad av: Version: 0. Miljö och hälsa Sida: 1 (19) Dokumenttyp: VEP Dokumentnamn: VEP Livsmedel 2016 Gäller för: Livsmedel Upprättad av: Livsmedelsgruppen Beslutad av: Version: 0.1 Samhällsbyggnads verksamhetsidé Verksamhetsplan

Läs mer

Taxa för livsmedelskontroll och foderkontroll

Taxa för livsmedelskontroll och foderkontroll Taxa 1(5) 2015-05-26 Dnr: MHN 2015-000532.54 Fastställd av Kommunfullmäktige i Danderyds kommun 2015-12-14, 111 Taxa för livsmedelskontroll och foderkontroll Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller

Läs mer

Riktlinjer för godkännande av fristående förskola samt pedagogisk omsorg med enskild huvudman

Riktlinjer för godkännande av fristående förskola samt pedagogisk omsorg med enskild huvudman BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2011-06-09 Birgitta Öhrström DNR 160/2011-617 Riktlinjer för godkännande av fristående förskola samt pedagogisk omsorg med enskild huvudman Inledning Enskilda får enligt

Läs mer

Västerviks kommuns revisorer. Granskning av projektverksamheten. Granskningsrapport. Audit KPMG AB 15 februari 2013 Göran Lindberg Antal sidor: 8

Västerviks kommuns revisorer. Granskning av projektverksamheten. Granskningsrapport. Audit KPMG AB 15 februari 2013 Göran Lindberg Antal sidor: 8 Granskning av projektverksamheten Granskningsrapport Audit KPMG AB 15 februari 2013 Göran Lindberg Antal sidor: 8 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Uppdraget 1 4. Metod och avgränsning 2 5.

Läs mer

Revisionsrapport Organisation och tillsyn inom Miljö och byggnämnden. Härjedalens Kommun

Revisionsrapport Organisation och tillsyn inom Miljö och byggnämnden. Härjedalens Kommun Revisionsrapport Organisation och tillsyn inom Miljö och byggnämnden Härjedalens Kommun 23 januari 2015 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3. Revisionell bedömning... 5 Sammanfattning

Läs mer

Förslag Kontrollplan 2015-2018 Kontrollområde: Livsmedel. Kontrollmyndighet: Miljönämnden, Huddinge kommun

Förslag Kontrollplan 2015-2018 Kontrollområde: Livsmedel. Kontrollmyndighet: Miljönämnden, Huddinge kommun Förslag Kontrollplan 2015-2018 Kontrollområde: Livsmedel Kontrollmyndighet: Miljönämnden, Huddinge kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål för den offentliga kontrollen... 4 2.1 Övergripande

Läs mer

PROJEKT. Revision av företag som tillverkar livsmedel och kommunernas kostenheter 2016-02-03

PROJEKT. Revision av företag som tillverkar livsmedel och kommunernas kostenheter 2016-02-03 PROJEKT Revision av företag som tillverkar livsmedel och kommunernas kostenheter 2016-02-03 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se

Läs mer

Livsmedelskontroll 2015 2016 1

Livsmedelskontroll 2015 2016 1 Livsmedelskontroll 2015 2016 1 Välkomna! Miljöavdelningens livsmedelspersonal 2016: Thinh Vo (inspektör) Emma Boström (inspektör t.o.m. augusti) Malin Liss Lundeberg (inspektör fr.o.m. april) Lis Ryberg

Läs mer

Genomgående i dokumentet så bör guideline översättas med vägledning istället för med riktlinje.

Genomgående i dokumentet så bör guideline översättas med vägledning istället för med riktlinje. 1 Kommentarer angående översättning och innehåll Läsanvisning: Text med kursiv stil är direkt citerat ur rapporten. Allmänt i rapporten Genomgående i dokumentet så bör guideline översättas med vägledning

Läs mer

Förstudie. Nerikes Brandkår. Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal 2013-11-28. Anders Pålhed

Förstudie. Nerikes Brandkår. Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal 2013-11-28. Anders Pålhed Förstudie Arbetsmiljöarbetet för ej utryckande personal Nerikes Brandkår 2013-11-28 Anders Pålhed 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 5 3. Syfte... 5 3.1 Metod... 5 3.2 Avgränsning... 5 4. Bakgrundsfakta...

Läs mer

Revisionsrapport Mönsterås kommun

Revisionsrapport Mönsterås kommun Revisionsrapport Granskning av hur kommunstyrelsen utövar sin förvaltningskontroll (uppsiktsplikt) Mönsterås kommun Malin Kronmar Caroline Liljebjörn 8 november 2012 Innehållsförteckning 1 Inledning 1

Läs mer

Kontrollplan. Kontrollområde: Livsmedel. Verksamhetsår: 2011. Operativ kontrollmyndighet: Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun

Kontrollplan. Kontrollområde: Livsmedel. Verksamhetsår: 2011. Operativ kontrollmyndighet: Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun Miljö- och hälsoskyddsnämndens handling 3/2011 Kontrollplan Kontrollområde: Livsmedel Verksamhetsår: 2011 Operativ kontrollmyndighet: Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun 1 Innehållsförteckning

Läs mer

KART- OCH MÄTTAXA 2013

KART- OCH MÄTTAXA 2013 2013-01-02 1(5) KART- OCH MÄTTAXA 2013 Berör avgifter för kart- och mätningstjänster som hanteras av samhällsbyggnadsnämnden (SBN). Taxan är fastställd i Kommunfullmäktige den 19 november 2012 166 Inledning

Läs mer

Projekt. Revisionmetodik -utbildning i systemkontroll. Ett projekt inom livsmedelsavdelningen. Genomfört 2010.

Projekt. Revisionmetodik -utbildning i systemkontroll. Ett projekt inom livsmedelsavdelningen. Genomfört 2010. Projekt Revisionmetodik -utbildning i systemkontroll Ett projekt inom livsmedelsavdelningen Genomfört 2010. Författare: Margareta Söderstedt Margareta Jonsson 2 Sammanfattning Dagens livsmedelslagstiftning

Läs mer

Revisionsrapport. Anställdas bisysslor. Gotlands kommun 2010-01-28. Ramona Numelin Jonas Eriksson

Revisionsrapport. Anställdas bisysslor. Gotlands kommun 2010-01-28. Ramona Numelin Jonas Eriksson Revisionsrapport Anställdas bisysslor Gotlands kommun 2010-01-28 Ramona Numelin Jonas Eriksson Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...1 2 Inledning och revisionsfråga...1 3 Avgränsning och metod...2 4

Läs mer

MN17/27. Kontrollplan för livsmedel inklusive animaliska biprodukter Antagen av Miljönämnden

MN17/27. Kontrollplan för livsmedel inklusive animaliska biprodukter Antagen av Miljönämnden MN17/27 Kontrollplan för livsmedel inklusive animaliska biprodukter 2018-2020 Antagen av Miljönämnden 2017-12-11 Kontrollplan 2018-2020 2/15 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål för myndigheterna

Läs mer

Samarbetsavtal mellan Eskilstuna kommun och Strängnäs kommun inom miljö- och hälsoskyddsområdet

Samarbetsavtal mellan Eskilstuna kommun och Strängnäs kommun inom miljö- och hälsoskyddsområdet Kommunstyrelsen 2015-10-19 Kommunledningskontoret 1 (1) Miljö och samhällsbyggnad Kristina Birath 016-7105156 KSKF2015:46 Kommunstyrelsen Samarbetsavtal mellan Eskilstuna kommun och Strängnäs kommun inom

Läs mer

Virpi Lindfors, miljö- och stadsbyggnadsdirektör Johan Rydén, miljö- och hälsoskyddsinspektör Elina Peronius, nämndsekreterare

Virpi Lindfors, miljö- och stadsbyggnadsdirektör Johan Rydén, miljö- och hälsoskyddsinspektör Elina Peronius, nämndsekreterare 1(18) Plats och tid Mörby centrum, Tranholmen. Kl. 19.00-21.00 Paragrafer 44-54 Beslutande Siv Sahlström (C) ordförande Mats Nilsson (M) 1:e vice ordförande Elvy Svennerstål (FP) 2:e vice ordförande Leo

Läs mer

STAFFANSTORPS KOMM UN KONTROLL- OCH TILLSYNSPLAN FÖR MILJÖENHETEN 2014

STAFFANSTORPS KOMM UN KONTROLL- OCH TILLSYNSPLAN FÖR MILJÖENHETEN 2014 STAFFANSTORPS KOMM UN KONTROLL- OCH TILLSYNSPLAN FÖR MILJÖENHETEN 2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 2. Miljökvalitetsmål 3. Kvalitetsarbete 4. Uppföljning av kontroll- och tillsynsplan 5. Vad är tillsyn

Läs mer

Rapport om servicegarantier samt godkännande av servicegarantier med taxeoch avgiftspåverkande påföljder

Rapport om servicegarantier samt godkännande av servicegarantier med taxeoch avgiftspåverkande påföljder Dnr KS-2012-328 Dpl 01 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänstemannayttrande 2012-10-02 Jessica Forssten, 054-540 10 38 jessica.forssten@karlstad.se Rapport om servicegarantier samt

Läs mer

2015 års överenskommelse inom området psykisk ohälsa bedömningskriterier och anvisningar för grundkrav och prestationsmål

2015 års överenskommelse inom området psykisk ohälsa bedömningskriterier och anvisningar för grundkrav och prestationsmål PM 2015-05-12 Dnr 5.3-2380/2015 1(20) ANDRA REVIDERADE VERSIONEN 2015 års överenskommelse inom området psykisk ohälsa bedömningskriterier och anvisningar för grundkrav och prestationsmål Bakgrund Staten

Läs mer

Gemensam provtagning för Samverkan inom livsmedelkontrollen i Stockholms län (SILK) 2015

Gemensam provtagning för Samverkan inom livsmedelkontrollen i Stockholms län (SILK) 2015 Rapport Fastställd 2016-04-12 Gemensam provtagning för Samverkan inom livsmedelkontrollen i Stockholms län (SILK) 2015 Sammanfattning Totalt har projektet genererat 371 prover under 2015. Därmed kan länets

Läs mer

1 Information om de nya arvodesbestämmelserna. 2 Information till nämnden MBN 15/30

1 Information om de nya arvodesbestämmelserna. 2 Information till nämnden MBN 15/30 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-01-29 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, torsdag 29 januari 2015, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR

Läs mer

Egenvärdering på ledningsnivå i Landstinget i Värmland. Vårdvalsenheten, Lars Gohde, 2013-03-20

Egenvärdering på ledningsnivå i Landstinget i Värmland. Vårdvalsenheten, Lars Gohde, 2013-03-20 Egenvärdering på ledningsnivå i Landstinget i Värmland Innehåll Vårdvalsenheten och dess uppdrag Generellt om vår uppföljning och granskning Kraven på uppföljning Vår praktiska användning av verktyget

Läs mer

Verksamhetsstyrning i kontrollen Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen

Verksamhetsstyrning i kontrollen Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Verksamhetsstyrning i kontrollen Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Verksamhetsstyrning är nyckeln till att lyckas med uppdraget livsmedelskontroll. Myndigheternas ledning har en viktig roll

Läs mer

Hur bygger vi en bra livsmedelskontroll? Helena Storbjörk Windahl Avdelningschef Styrning och uppföljning

Hur bygger vi en bra livsmedelskontroll? Helena Storbjörk Windahl Avdelningschef Styrning och uppföljning Hur bygger vi en bra livsmedelskontroll? Helena Storbjörk Windahl Avdelningschef Styrning och uppföljning Vad är en bra livsmedelskontroll? Myndighetsutövning Opartisk inga intressekonflikter Bedrivas

Läs mer

Arbetsmaterial!!! Oktober 2012

Arbetsmaterial!!! Oktober 2012 Arbetsmaterial!!! Oktober 2012 Innehållsförteckning 1. Tillsyn av fristående verksamhet sid 3 2. Sanktioner och ansvar sid 5 3. Sanktionstrappan sid 5 4. Vad granskas vid tillsynen? sid 7 5. Hur sker granskning

Läs mer

Strategisk planering av kontroll. Helena Storbjörk Windahl Kristina Dellrud

Strategisk planering av kontroll. Helena Storbjörk Windahl Kristina Dellrud Strategisk planering av kontroll Helena Storbjörk Windahl Kristina Dellrud Vad ska vi prata om? Strategisk planering av kontroll är ett seminarium tänkt för chefer och andra som jobbar med planering och

Läs mer

Årstidsplan för bokslut och årsprognoser KS-2012/754

Årstidsplan för bokslut och årsprognoser KS-2012/754 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2012/754 2012-09-24 Kommunstyrelsen Årstidsplan för bokslut och årsprognoser KS-2012/754 Beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Fas tre i projektet kommer att omfatta själva genomförandet av projektet och förutsätter lagakraftvunna detaljplaner och godkända avtal.

Fas tre i projektet kommer att omfatta själva genomförandet av projektet och förutsätter lagakraftvunna detaljplaner och godkända avtal. Tjänsteutlåtande Projektledare 2014-03-04 Anne-Sophie Arbegard 08-590 976 29 Dnr: Anne-Sophie.Arbegard@upplandsvasby.se KS/2011:239 Kommunstyrelsen Arbetsupplägg för projektet Väsby Entré och projektbudget

Läs mer

Fastställande av taxor för myndighetsutövning,jämtlands Räddningstjänstförbund

Fastställande av taxor för myndighetsutövning,jämtlands Räddningstjänstförbund SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 9 april 2014 Sida 14(50) Ks 52 Dnr 2014-000094 Fastställande av taxor för myndighetsutövning,jämtlands Räddningstjänstförbund Kommunstyrelsens förslag till beslut

Läs mer

Behovsutredning och tillsynsplan

Behovsutredning och tillsynsplan 2014-03-13 1 (16) Dnr : KS2014/39-5 Behovsutredning och tillsynsplan 2014-2016 Kommunstyrelseförvaltningen-miljöenheten Postadress Besöksadress Telefon Telefax Webbplats E-post 517 83 Bollebygd Ballebovägen

Läs mer

Taxa för kontroll enligt livsmedelsoch foderlagstiftningen

Taxa för kontroll enligt livsmedelsoch foderlagstiftningen Taxa för kontroll enligt livsmedelsoch foderlagstiftningen Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2016:746 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den:

Läs mer

Redovisning av aktiviteter per juni 2014

Redovisning av aktiviteter per juni 2014 Redovisning av aktiviteter per juni 2014 Tillståndsenheten Beslut i nämnden: /14, 2014-09-03, Dnr SRMH: 2014-1.54 Vår verksamhet Tillståndsenheten arbetar med tillståndsgivning för att få servera alkoholdrycker

Läs mer

STADENS SÄKERHETSARBETE UPPFÖLJNING AV TIDIGARE GRANSKNING. Kommunstyrelsen har gett säkerhetsfrågorna hög prioritet

STADENS SÄKERHETSARBETE UPPFÖLJNING AV TIDIGARE GRANSKNING. Kommunstyrelsen har gett säkerhetsfrågorna hög prioritet STADSREVISIONEN www.stockholm.se/revision Nr 1 Januari 2008 DNR 420-17/2008 Revisionsrapport STADENS SÄKERHETSARBETE UPPFÖLJNING AV TIDIGARE GRANSKNING Kommunstyrelsen har gett säkerhetsfrågorna hög prioritet

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Landstinget Sörmland Regionsjukhuset Karsudden LSN-RSK13-049 Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 2012-02-18 Malin Lotterberg Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2013-01-07 1 (7) Plats och tid Gyllene salen, Apotekshuset Vingåker, måndagen den 7 januari 2013, kl. 08.30-09.40 Beslutande Raul Sevefjord (M) ordf Thommy Gustafsson (S) Övriga deltagande Helena Viklund,

Läs mer

Bilaga 7 Intern kontrollplan 2015

Bilaga 7 Intern kontrollplan 2015 Bilaga 7 Intern kontrollplan 2015 Kommunstyrelsen 1 Inledning Nämnderna och kommunstyrelsen ska årligen fastställa en plan för intern kontroll. Syftet med intern kontroll är att med rimlig grad av säkerhet

Läs mer

Bilaga 1. Kontrollplan enligt livsmedelslagstiftningen Miljöenheten

Bilaga 1. Kontrollplan enligt livsmedelslagstiftningen Miljöenheten Bilaga 1 2015-11-20 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Livsmedelslagstiftningens syfte... 3 3 Kontroll av livsmedelsanläggningar... 4 4 Personal och tid för livsmedelskontroll... 4 5

Läs mer

Kommunal Författningssamling

Kommunal Författningssamling Kommunal Författningssamling Taxa för prövning, tillsyn och kontroll enligt följande lagstiftning; miljöbalken (SFS 1998:808), strålskyddslagen (SFS 1988:220), livsmedelslagen (SFS 2006:805), lagen om

Läs mer

Revisionsrapport: Granskning av faktureringsrutiner

Revisionsrapport: Granskning av faktureringsrutiner Revisorerna Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport: Revisionen har genom KPMG granskning av faktureringsrutinerna vid tekniska avdelningen, se bifogad rapport. Vi önskar

Läs mer

Tillsynsplan för miljöbalkstillsynen i Eslövs kommun 2015

Tillsynsplan för miljöbalkstillsynen i Eslövs kommun 2015 Tillsynsplan för miljöbalkstillsynen i Eslövs kommun 2015 Inledning I behovsutredningen har vi identifierat Vatten som ett fokusområde för miljötillsynen där det finns ett stort och uppenbart behov av

Läs mer

Taxa för kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen i Täby kommun

Taxa för kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen i Täby kommun Taxa för kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen i Täby kommun Taxan gäller från och med den 1 januari 2017 Fastställd av Täbys kommunfullmäktige 2016-11-28, 111 med stöd av livsmedelslagen

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:45. Britta Eklund (MP) Staffan Malm (M) Åke Wallman (KD)

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:45. Britta Eklund (MP) Staffan Malm (M) Åke Wallman (KD) Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30-14:45 Beslutande ledamöter Övriga närvarande: Sune G Jansson (M), ordf. Britta Eklund (MP) Staffan Malm (M) Åke Wallman (KD) Bengt Larsson (M) Göran Hammarlund

Läs mer

STYRSYSTEM FÖR MARKS KOMMUN (Kf2009-11-24 165)

STYRSYSTEM FÖR MARKS KOMMUN (Kf2009-11-24 165) 1(6) STYRSYSTEM FÖR MARKS KOMMUN (Kf2009-11-24 165) BILAGA Bilagan sammanställs och revideras utifrån Styrsystemets avsnitt 6.1 Styrdokument som fastställs av fullmäktige: Förutom genom särskilda styrdokument

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av implementering av Fn:s barnkonvention, augusti 2003

Revisionsrapport Granskning av implementering av Fn:s barnkonvention, augusti 2003 2003-12-01 Barn- och skolnämnd Öster Barn- och skolnämnd Norr Barn- och skolnämnd Söder Tekniska nämnden Socialnämnden Utbildningsnämnden Byggnadsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Kommunstyrelsen Revisionsrapport

Läs mer

God fastighetsmäklarsed 2007-06-12. Uppsägning av uppdragsavtalet

God fastighetsmäklarsed 2007-06-12. Uppsägning av uppdragsavtalet God fastighetsmäklarsed 2007-06-12 Uppsägning av uppdragsavtalet 1. Innehåll 1. Innehåll... 2 2. Förord... 3 3. Allmänna förutsättningar... 4 3.1 Mäklarens rätt till provision... 4 3.2 Prövningen av mäklarens

Läs mer

Lars Henriksson (C), tjänstgörande ersättare 35

Lars Henriksson (C), tjänstgörande ersättare 35 Sammanträdesdatum 1 Plats och tid Kommunhuset i Älmhult den 13 april 2015 kl. 13.30 16.45 Sida Beslutande Tommy Lövquist (S), ordförande Birgitta Bengtsson (S) Roland Johansson (S) Eva Dickner (Mp) Peter

Läs mer

REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I MORA, IS/IT

REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I MORA, IS/IT REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I MORA, IS/IT Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(6) Miljönämnden Plats och tid Yxningen, kommunhuset kl. 13.30 14.15 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Jonas Palmqvist, (M), ordförande, Ulf Dahl, (S), vice ordförande

Läs mer

Revisionsstrategi 2015-2018

Revisionsstrategi 2015-2018 1 Inledning I enlighet med god revisionssed föreslås en strategi för kommunrevisionens långsiktiga revisionsarbete under den pågående fyraårsperioden. Revisionsstrategin ska fungera som en vägledning i

Läs mer

Överflyttning av ärenden mellan kommuner reglerades tidigare i 16 kap 1 SoL. I och med lagändringen återfinns motsvarande regler i 2 a kap 10-12 SoL.

Överflyttning av ärenden mellan kommuner reglerades tidigare i 16 kap 1 SoL. I och med lagändringen återfinns motsvarande regler i 2 a kap 10-12 SoL. 2013-04-17 SN-2013/1727.112 1 (4) HANDLÄGGARE Jon Niklasson 08-535 378 69 Jon.Niklasson@huddinge.se Socialnämnden Ändringar i delegationsordning Socialnämnden Lista D: Biståndskansliet - Del 3 Förslag

Läs mer

Gerhard Kullgren (S) ordf Gunilla Magnusson (KV) v ordf Uno Sjöberg (C)

Gerhard Kullgren (S) ordf Gunilla Magnusson (KV) v ordf Uno Sjöberg (C) Tillsynsnämnden 2010-02-11 1 (18) Plats och tid Kommunhuset i Hyltebruk kl. 8.00 9.30 Beslutande Gerhard Kullgren (S) ordf Gunilla Magnusson (KV) v ordf Uno Sjöberg (C) Övriga deltagande Sören Johansson

Läs mer

Karolina Ernarp Tjänsteskrivelse 1 (7) 2015-02-05 MHN/2014:1416. Förslag till beslut i Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Karolina Ernarp Tjänsteskrivelse 1 (7) 2015-02-05 MHN/2014:1416. Förslag till beslut i Miljö- och hälsoskyddsnämnden Karolina Ernarp Tjänsteskrivelse 1 (7) 2015-02-05 MHN/2014:1416 Årsredovisning 2014 Förslag till beslut i Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanfattning Årsredovisningen innehåller avsnitt om händelser av

Läs mer