Gemensamt delprogram för stormusslor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gemensamt delprogram för stormusslor"

Transkript

1

2 Bakgrund: Gemensamt delprogram för Revidering av länens miljöövervakningsprogram för perioden Gemensamma delprogram: för att öka samordningen mellan länen samt mellan RMÖ och NMÖ - på så sätt kan en effektivare och mera kostnadseffektiv miljöövervakning bedrivas, samtidigt som det regionala perspektivet kvarstår.

3 Syftet:

4 Syftet: - Huvudsyftet med delprogrammet är att få en helhetsbild av status, hot och åtgärdsbehov, samt att få länen att arbeta samordnat.

5 Syftet: - Huvudsyftet med delprogrammet är att få en helhetsbild av status, hot och åtgärdsbehov, samt att få länen att arbeta samordnat. RMÖ Kalkeffektuppföljning NMÖ Musselövervakning i Sverige ÅGP Uppföljning av skyddad natur

6 Syftet: - Huvudsyftet med delprogrammet är att få en helhetsbild av status, hot och åtgärdsbehov, samt att få länen att arbeta samordnat. - Samordna och se över övrig övervakning i de vatten som musselövervakning utförs i (oavsett finansiär).

7 Syftet: - Huvudsyftet med delprogrammet är att få en helhetsbild av status, hot och åtgärdsbehov, samt att få länen att arbeta samordnat. - Samordna och se över övrig övervakning i de vatten som musselövervakning utförs i (oavsett finansiär). -Utbilda och kvalitetssäkra fältpersonal.

8 Syftet: - Huvudsyftet med delprogrammet är att få en helhetsbild av status, hot och åtgärdsbehov, samt att få länen att arbeta samordnat. - Samordna och se över övrig övervakning i de vatten som musselövervakning utförs i (oavsett finansiär). -Utbilda och kvalitetssäkra fältpersonal. - Verka för en enhetlig datalagring och anordna utbildning i den nya nationella databasen för.

9 Två underprogram och delat projektledarskap:

10 Två underprogram och delat projektledarskap: - Margaritifera Underprogrammet som behandlar flodpärlmussla. Projektet leds av Länsstyrelsen i Västernorrland (Frans Olofsson). - Unio och Anodonta Underprogrammet omfattar tjockskalig målarmussla, äkta målarmussla och flat dammussla samt några ytterligare - ej rödlistade arter. Projektet leds av Länsstyrelsen i Jönköping (Jakob Bergengren).

11 Vad är inplanerat ?

12 Vad är inplanerat ? Arbetet med det gemensamma delprogrammet för samordnas med det nationella programmet för.

13 Vad är inplanerat ? Arbetet med det gemensamma delprogrammet för samordnas med det nationella programmet för. Fortsätta att kontinuerligt skicka ut informationsblad som beskriver hur arbetet fortskrider med RMÖ/NMÖ och via dessa utskick även nå ut med frågeställningar till länen.

14 Vad är inplanerat ? Arbetet med det gemensamma delprogrammet för samordnas med det nationella programmet för. Fortsätta att kontinuerligt skicka ut informationsblad som beskriver hur arbetet fortskrider med RMÖ/NMÖ och via dessa utskick även nå ut med frågeställningar till länen. Följa upp 2011 års verksamhet länsvis, både vad gäller RMÖ-Stormusslor och NMÖ-Stormusslor, samt planera för 2012 års upplägg.

15 Vad är inplanerat ? Arbetet med det gemensamma delprogrammet för samordnas med det nationella programmet för. Fortsätta att kontinuerligt skicka ut informationsblad som beskriver hur arbetet fortskrider med RMÖ/NMÖ och via dessa utskick även nå ut med frågeställningar till länen. Följa upp 2011 års verksamhet länsvis, både vad gäller RMÖ-Stormusslor och NMÖ-Stormusslor, samt planera för 2012 års upplägg.

16 Vad är inplanerat ? En enkät med frågor kommer att skickas ut till länen för att utreda ursprung av dagens statligt finansierade musselövervakning (ram, kalkeff., ÅGP, skötselmedel m.m.) En utredning av detta redovisades av Lundberg & Bergengren (2008) för perioden Denna analys förfinas och upprepas under 2011.

17 Vad är inplanerat ? En enkät med frågor kommer att skickas ut till länen för att utreda ursprung av dagens statligt finansierade musselövervakning (ram, kalkeff., ÅGP, skötselmedel m.m.) En utredning av detta redovisades av Lundberg & Bergengren (2008) för perioden Denna analys förfinas och upprepas under Samordning och analys av vilka övriga standardiserade undersökningar (elfiske, bottenfauna, vattenkemi, påväxt m.fl.) som utförs i RMÖ/NMÖvatten med.

18 Vad är inplanerat ? En enkät med frågor kommer att skickas ut till länen. Utreda ursprung av dagens statligt finansierade musselövervakning (ram, kalkeff., ÅGP, skötselmedel m.m.) En utredning av detta redovisades av Lundberg & Bergengren (2008) för perioden Denna analys förfinas och upprepas under Samordning och analys av vilka övriga standardiserade undersökningar (elfiske, bottenfauna, vattenkemi, påväxt m.fl.) som utförs i RMÖ/NMÖvatten med. Arbetet med att mata in data i musselportalen fortskrider (

19

20 Förtydligande beträffande metodik och svar på några frågor

21 Förtydligande beträffande metodik och svar på några frågor Enkel statusbeskrivning av flodpärlmussla (M. margaritifera) Förutsätter att man har bra koll på hur beståndet ser ut i det aktuella vattnet alternativt att en översiktlig inventering genomförs innan metodiken kan tillämpas. Hur detta görs presenteras utförligt i undersökningstypen. Länens kartläggning och kunskap beträffande flodpärlmussla skiljer sig åt och speglar delvis det historiska engagemanget som funnits på de olika länsstyrelserna. Län som idag inte har så bra kunskapsläge uppmuntras att i samband med det nationella och det gemensamma delprogrammet även satsa på att inventera nya områden och vatten som skulle kunna hysa arten. I metodiken för enkel statusbeskrivning så står det att den valda lokalen avgränsas, i den del av vattendraget där beståndet är som starkast, som en yta med en förekomst av minst 100 musslor. För vattendrag med glesa bestånd kan detta innebära att lokalen blir orimligt lång om regeln 100 musslor skall följas. Vid dessa tillfällen bör således ett färre antal musslor längdmätas och om det handlar om mycket glesa bestånd så kan längdmätningen även helt uteslutas. Att bestämma någon maxlängd för hur lång en lokal får vara är inte möjligt då vattendragen och dess karaktär varierar så mycket. Att notera är att om ni utför en inventering av ett vatten innan enkel statusbeskrivning tillämpas så ska ni rapportera in båda undersökningarna i Musselportalen.

22 Förtydligande beträffande metodik och svar på några frågor Enkel statusbeskrivning av flodpärlmussla (M. margaritifera) Förutsätter att man har bra koll på hur beståndet ser ut i det aktuella vattnet alternativt att en översiktlig inventering genomförs innan metodiken kan tillämpas. Hur detta görs presenteras utförligt i undersökningstypen. Länens kartläggning och kunskap beträffande flodpärlmussla skiljer sig åt och speglar delvis det historiska engagemanget som funnits på de olika länsstyrelserna. Län som idag inte har så bra kunskapsläge uppmuntras att i samband med det nationella och det gemensamma delprogrammet även satsa på att inventera nya områden och vatten som skulle kunna hysa arten. I metodiken för enkel statusbeskrivning så står det att den valda lokalen avgränsas, i den del av vattendraget där beståndet är som starkast, som en yta med en förekomst av minst 100 musslor. För vattendrag med glesa bestånd kan detta innebära att lokalen blir orimligt lång om regeln 100 musslor skall följas. Vid dessa tillfällen bör således ett färre antal musslor längdmätas och om det handlar om mycket glesa bestånd så kan längdmätningen även helt uteslutas. Att bestämma någon maxlängd för hur lång en lokal får vara är inte möjligt då vattendragen och dess karaktär varierar så mycket. Att notera är att om ni utför en inventering av ett vatten innan enkel statusbeskrivning tillämpas så ska ni rapportera in båda undersökningarna i Musselportalen.

23 Förtydligande beträffande metodik och svar på några frågor Enkel statusbeskrivning av flodpärlmussla (M. margaritifera) Förutsätter att man har bra koll på hur beståndet ser ut i det aktuella vattnet alternativt att en översiktlig inventering genomförs innan metodiken kan tillämpas. Hur detta görs presenteras utförligt i undersökningstypen. Länens kartläggning och kunskap beträffande flodpärlmussla skiljer sig åt och speglar delvis det historiska engagemanget som funnits på de olika länsstyrelserna. Län som idag inte har så bra kunskapsläge uppmuntras att i samband med det nationella och det gemensamma delprogrammet även satsa på att inventera nya områden och vatten som skulle kunna hysa arten. I metodiken för enkel statusbeskrivning så står det att den valda lokalen avgränsas, i den del av vattendraget där beståndet är som starkast, som en yta med en förekomst av minst 100 musslor. För vattendrag med glesa bestånd kan detta innebära att lokalen blir orimligt lång om regeln 100 musslor skall följas. Vid dessa tillfällen bör således ett färre antal musslor längdmätas och om det handlar om mycket glesa bestånd så kan längdmätningen även helt uteslutas. Att bestämma någon maxlängd för hur lång en lokal får vara är inte möjligt då vattendragen och dess karaktär varierar så mycket. Att notera är att om ni utför en inventering av ett vatten innan enkel statusbeskrivning tillämpas så ska ni rapportera in båda undersökningarna i Musselportalen.

24 Förtydligande beträffande metodik och svar på några frågor Enkel statusbeskrivning av flodpärlmussla (M. margaritifera) Förutsätter att man har bra koll på hur beståndet ser ut i det aktuella vattnet alternativt att en översiktlig inventering genomförs innan metodiken kan tillämpas. Hur detta görs presenteras utförligt i undersökningstypen. Länens kartläggning och kunskap beträffande flodpärlmussla skiljer sig åt och speglar delvis det historiska engagemanget som funnits på de olika länsstyrelserna. Län som idag inte har så bra kunskapsläge uppmuntras att i samband med det nationella och det gemensamma delprogrammet även satsa på att inventera nya områden och vatten som skulle kunna hysa arten. I metodiken för enkel statusbeskrivning så står det att den valda lokalen avgränsas, i den del av vattendraget där beståndet är som starkast, som en yta med en förekomst av minst 100 musslor. För vattendrag med glesa bestånd kan detta innebära att lokalen blir orimligt lång om regeln 100 musslor skall följas. Vid dessa tillfällen bör således ett färre antal musslor längdmätas och om det handlar om mycket glesa bestånd så kan längdmätningen även helt uteslutas. Att bestämma någon maxlängd för hur lång en lokal får vara är inte möjligt då vattendragen och dess karaktär varierar så mycket. Att notera är att om ni utför en inventering av ett vatten innan enkel statusbeskrivning tillämpas så ska ni rapportera in båda undersökningarna i Musselportalen.

25 Förtydligande beträffande metodik och svar på några frågor Minsta funna levande mussla Detta har föranlett en del diskussioner och missförstånd och syns även i Musselportalen. Att notera är att denna minsta funna mussla inte ingår i de 15 individer som plockas upp för längdmätning (gäller för Statusbeskrivning). Minsta funna mussla mäts, enbart längd och sätts sedan försiktigt tillbaka på samma plats, i samband med att lokalen körs och musslorna räknas på provlokalen. Längdmätning (längd, höjd och bredd) av 15 upplockade musslor görs antingen uppströms eller nedströms lokalen. Att ta dessa 15 individer på/i provlokalen skall endast ske undantagsvis och undvikas in i det längsta.

26 Förtydligande beträffande metodik och svar på några frågor Minsta funna levande mussla Detta har föranlett en del diskussioner och missförstånd och syns även i Musselportalen. Att notera är att denna minsta funna mussla inte ingår i de 15 individer som plockas upp för längdmätning (gäller för Statusbeskrivning). Minsta funna mussla mäts, enbart längd och sätts sedan försiktigt tillbaka på samma plats, i samband med att lokalen körs och musslorna räknas på provlokalen. Längdmätning (längd, höjd och bredd) av 15 upplockade musslor görs antingen uppströms eller nedströms lokalen. Att ta dessa 15 individer på/i provlokalen skall endast ske undantagsvis och undvikas in i det längsta. Sid 25

27 Förtydligande beträffande metodik och svar på några frågor Minsta funna levande mussla Detta har föranlett en del diskussioner och missförstånd och syns även i Musselportalen. Att notera är att denna minsta funna mussla inte ingår i de 15 individer som plockas upp för längdmätning (gäller för Statusbeskrivning). Minsta funna mussla mäts, enbart längd och sätts sedan försiktigt tillbaka på samma plats, i samband med att lokalen körs och musslorna räknas på provlokalen. Längdmätning (längd, höjd och bredd) av 15 upplockade musslor görs antingen uppströms eller nedströms lokalen. Att ta dessa 15 individer på/i provlokalen skall endast ske undantagsvis och undvikas in i det längsta. Antal döda musslor Antalet döda musslor på provlokalen avser musslor som nyligen dött, dock behöver det inte alltid finnas vävnadsrester kvar. Oftast omfattar de observerade döda musslorna denna grupp och benämningen skalhalvor, fragment avser äldre döda individer där oftast enbart periostracum/ läderhuden är kvar. Dessa äldre döda musslor skall inte räknas.

28 Navaråns naturreservat. Foto: Oskar Norrgrann

Återinventering av stormusslor i Edsån 2008

Återinventering av stormusslor i Edsån 2008 Återinventering av stormusslor i Edsån 008 Peter Ljungberg, Roger Norling och Helena Herngren Inventering, text och foto Peter Ljungberg Aquacom Gyllenkroks allé 9 4 Lund 0706-9999 aquacom@ljungberg.nu

Läs mer

Inventering av stormusslor på djupa lokaler inom Örebro län 2012. www.lansstyrelsen.se/orebro. Publ nr 2012:36

Inventering av stormusslor på djupa lokaler inom Örebro län 2012. www.lansstyrelsen.se/orebro. Publ nr 2012:36 Inventering av stormusslor på djupa lokaler inom Örebro län 2012 www.lansstyrelsen.se/orebro Publ nr 2012:36 Fältarbete: Text: Fotografier: Kartor: Peter Ljungberg, Mikael Svensson & Patrik Svensson, Aquacom,

Läs mer

Inventering av flodpärlmussla (Margaritifera margaritifera) i Viskan inom Mölarps naturreservat

Inventering av flodpärlmussla (Margaritifera margaritifera) i Viskan inom Mölarps naturreservat Inventering av flodpärlmussla (Margaritifera margaritifera) i Viskan inom Mölarps naturreservat Inventering av flodpärlmussla (Margaritifera margaritifera) i Viskan inom Mölarps naturreservat Jonathan

Läs mer

Återintroduktion av flodpärlmussla i Bulsjöån. Effektuppföljning av den parasitiska fasen

Återintroduktion av flodpärlmussla i Bulsjöån. Effektuppföljning av den parasitiska fasen Återintroduktion av flodpärlmussla i Bulsjöån Effektuppföljning av den parasitiska fasen Sportfiskarna Text: Niklas Wengström, Bild: Jakob Bergengren Tel: 031-83 44 64 E-post: niklas.wengstrom@sportfiskarna.se

Läs mer

BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN)

BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN) BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN) Arbetssituation 2 Typ av ärenden Fråga: Vilken typ av ärenden arbetar du med? Är det? Barn och ungdomar 43% 55% Ekonomiskt bistånd Vuxna 3 27% 19%

Läs mer

Åtgärdsarbete för renare vatten

Åtgärdsarbete för renare vatten Åtgärdsarbete för renare vatten Tyresåns vattenvårdsförbunds åtgärdsprogram och annan åtgärdsplanering Iréne Lundberg Tyresåns vattenvårdsförbund Miljö- och samhällsbyggnadsutskottet Tyresö kommun 17 december

Läs mer

Inventering av stormusslor i Höje å 2016

Inventering av stormusslor i Höje å 2016 Inventering av stormusslor i Höje å 2016 Vattenavledningsföretaget av Höjeån 1896-97 Lund 2016-06-20 Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Sid 1 (8) INNEHÅLL 1 INLEDNING 3 2 LOKALBESKRIVNING 3 3 RESULTAT

Läs mer

Fiskevårdsplan över Gaula vid Kjeldengården i Norge

Fiskevårdsplan över Gaula vid Kjeldengården i Norge Fiskevårdsplan över Gaula vid Kjeldengården i Norge Lars-Göran Pärlklint augusti 2003 Fisk o Vattenvård i Norrland AB Säte i Timrå VAT nr 556418-6723 Köpenhamnvägen 8 860 32 FAGERVIK Innehar F-skattebevis

Läs mer

MÄLAREN EN SJÖ FÖR MILJONER. Mälarens vattenvårdsförbund. Arbogaån. Kolbäcksån. Hedströmmen. Eskilstunaån. Köpingsån. Svartån. Sagån.

MÄLAREN EN SJÖ FÖR MILJONER. Mälarens vattenvårdsförbund. Arbogaån. Kolbäcksån. Hedströmmen. Eskilstunaån. Köpingsån. Svartån. Sagån. Hedströmmen MÄLAREN Kolbäcksån Arbogaån Svartån Örsundaån Råckstaån Sagån Oxundaån Märstaån Fyrisån EN SJÖ FÖR MILJONER Köpingsån Eskilstunaån SMHI & Länsstyrelsen i Västmanlands län 2004 Bakgrundskartor

Läs mer

Instruktion för fjärilsinventering inom det gemensamma delprogrammet Övervakning av dagflygande storfjärilar (Länsstyrelsernas) Version 2012

Instruktion för fjärilsinventering inom det gemensamma delprogrammet Övervakning av dagflygande storfjärilar (Länsstyrelsernas) Version 2012 Instruktion för fjärilsinventering inom det gemensamma delprogrammet Övervakning av dagflygande storfjärilar (Länsstyrelsernas) Version 2012 Karl-Olof Bergman och Nicklas Jansson Inventeringsinstruktionen

Läs mer

-Hans Oscarsson- Vattenmyndigheten Västerhavets för. vattendistrikt Västerhavets vattendistrikt

-Hans Oscarsson- Vattenmyndigheten Västerhavets för. vattendistrikt Västerhavets vattendistrikt emissvaren attenmyndighetens eslut tanför Sverige tgärdsplaner tgärder riktade till ommunerna mvärden -Hans Oscarsson- Vattenmyndigheten -Hans Oscarsson- för Vattenmyndigheten Västerhavets för vattendistrikt

Läs mer

Yttrande över Översiktsplan för Göteborg och Mölndal, fördjupad för Fässbergsdalen Samrådshandling april 2010

Yttrande över Översiktsplan för Göteborg och Mölndal, fördjupad för Fässbergsdalen Samrådshandling april 2010 Göteborg 2010-06-22 Byggnadsnämnden Box 2554 403 17 Göteborg Yttrande över Översiktsplan för Göteborg och Mölndal, fördjupad för Fässbergsdalen Samrådshandling april 2010 Historik och nutid Fässbergsdalens

Läs mer

Delprojekt: Uppföljning av öringutsättningar i Trollsjöån inom Nissans avrinningsområde ovan Nissafors.

Delprojekt: Uppföljning av öringutsättningar i Trollsjöån inom Nissans avrinningsområde ovan Nissafors. Norra Nissandalens FVOF FISKEVÅRD I NISSANS KÄLLFLÖDEN Delprojekt: Uppföljning av öringutsättningar i Trollsjöån inom Nissans avrinningsområde ovan Nissafors. Foto: Niklas Nilsson, Jönköpings Fiskeribiologi

Läs mer

Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv för personer med funktionsnedsättning

Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv för personer med funktionsnedsättning 01054 1(2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Kultur i Halland 2013-11-21 RS130452 Eva Nyhammar, förvaltningschef 035-17 98 89 REGIONSTYRELSEN Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv

Läs mer

MINNESANTECKNING 2012-09-11 1(6)

MINNESANTECKNING 2012-09-11 1(6) MINNESANTECKNING 2012-09-11 1(6) Minnesanteckning för möte med HUT Skånes nätverk för Jordbruk, skogsbruk och landskapsvård tisdagen den 11 september 2012 kl 09:00-12:30 Plats: Länsstyrelsens Malmökontor,

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000 Mörtsjöbäcken

Bevarandeplan Natura 2000 Mörtsjöbäcken Dnr 511-7956-05 00-001-064 Bevarandeplan Natura 2000 Mörtsjöbäcken Upprättad: 2005-08-12 Namn: Mörtsjöbäcken Områdeskod: SE0630202 Områdestyp: SCI (Art- och habitatdirektivet) Area: 0,5 ha Skyddsform:

Läs mer

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING!

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

www.lansstyrelsen.se/skane

www.lansstyrelsen.se/skane Musselinventering i några skånska vattendrag 2006 www.lansstyrelsen.se/skane med särskild fokus på tjockskalig målarmussla (Unio crassus) Natur och kultur 2010:8 Titel: Musselinventering i några skånska

Läs mer

Fiskundersökningar i Rönne å 2012

Fiskundersökningar i Rönne å 2012 Eklövs Fiske och Fiskevård Fiskundersökningar i Rönne å 2012 Länsstyrelsen i Skåne län Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon: 046-249432 E-post:

Läs mer

Förslag till handlingsplan med åtgärder, prioriteringar och ansvarsfördelning för vattenarbetet

Förslag till handlingsplan med åtgärder, prioriteringar och ansvarsfördelning för vattenarbetet Förslag till handlingsplan med åtgärder, prioriteringar och ansvarsfördelning för vattenarbetet Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant.

Läs mer

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana PM Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana Jonas Stenström Naturcentrum AB 2014-06-23 1 (5) Ängar Allmän bedömning Visserligen kan man konstatera att det verkar som att

Läs mer

Riktlinjer för båtbottentvättning av fritidsbåtar. Framtagna av HaV, på uppdrag av regeringen, för att minimera miljöpåverkan i augusti 2012

Riktlinjer för båtbottentvättning av fritidsbåtar. Framtagna av HaV, på uppdrag av regeringen, för att minimera miljöpåverkan i augusti 2012 Riktlinjer för båtbottentvättning av fritidsbåtar Framtagna av HaV, på uppdrag av regeringen, för att minimera miljöpåverkan i augusti 2012 Riktlinjer båtbottentvätt Bakgrund och syfte Hur stor belastning

Läs mer

Information om fiskevårdsarbetet i Gävleborgs län. och projekt. Fiske för alla i Hans Lidmans vildmark

Information om fiskevårdsarbetet i Gävleborgs län. och projekt. Fiske för alla i Hans Lidmans vildmark Information om fiskevårdsarbetet i Gävleborgs län och projekt Fiske för alla i Hans Lidmans vildmark Projektbeskrivning 2003 Innehållsförteckning Förord 3 Sammanfattning 4 Syfte 5 Beskrivning av fiskevårdsarbete

Läs mer

Kommun-, landstings- och regionledningens ansvar

Kommun-, landstings- och regionledningens ansvar KONVENTION OM RÄTTIGHETER FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Kommun-, landstings- och regionledningens ansvar Många av konventionens rättigheter ligger inom kommunernas, landstingens och regionernas

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015-2016

VERKSAMHETSPLAN 2015-2016 VERKSAMHETSPLAN 2015-2016 Utsikt över Edsviken från Falkberget Foto: Linnéa Johansson 2015-02-16 och mål med Edsviken vattensamverkan Edsviken vattensamverkan syftar till att initiera, koordinera och systematisera

Läs mer

UR-val svenska som andraspråk

UR-val svenska som andraspråk AV-nr 101196tv 5 Förberedelse UR-val svenska som andraspråk Klass vad är det? Handledning av Meta Lindberg Attlerud Programmet Klass vad är det? kan visas som inledning till en diskussion om olikheter

Läs mer

Redovisning av åtgärder i Silverån, Forserumsdammen Östergötland 2008 Foto: Urban Hjälte

Redovisning av åtgärder i Silverån, Forserumsdammen Östergötland 2008 Foto: Urban Hjälte Naturvårdsenheten Redovisning av åtgärder i Silverån, Forserumsdammen Östergötland 2008 Inledning och bakgrund Rapporten redovisar den avsänkning som gjordes av Forserumsdammen samt de biotopvårdsåtgärder

Läs mer

rapport 1/2005 Ås- OCH sandmarker i uppsala län Rikkärr för uppföljning av biologisk Lennartsson och Ingemar Frycklund

rapport 1/2005 Ås- OCH sandmarker i uppsala län Rikkärr för uppföljning av biologisk Lennartsson och Ingemar Frycklund rapport 1/2005 Ås- OCH sandmarker i uppsala län arbetsmaterial naturvärden och 2009 metodik Rikkärr för uppföljning av biologisk Älvkarleby mångfald kommun Pär Eriksson Jan-Olov och Frida Björklund, Hermanson

Läs mer

Plan för skog, mark, ängar och hagar Skyttstennäs Tomtägarförening. Skyttstennäs Tomtägarförening. Markplan 2015 2018. Skyttstennäs Tomtägarförening

Plan för skog, mark, ängar och hagar Skyttstennäs Tomtägarförening. Skyttstennäs Tomtägarförening. Markplan 2015 2018. Skyttstennäs Tomtägarförening Skyttstennäs Tomtägarförening Markplan 2015 2018 Innehåll: Inledning Syfte och mål Organisation Arbetsområden - Skogsansvarig - Ramavtal lokala entreprenörer - Röjardagar - vår och höst - Kvarter och Kvartersmästare

Läs mer

Användarmanual för ledare - ERC 2.0

Användarmanual för ledare - ERC 2.0 Användarmanual för ledare - ERC 2.0 TeliaSonera Sverige 1 2009-07-03 Användarmanual för ledare - ERC 2.0, T 17350-09 Innehållsförteckning Startsidan sid 3 Aktivitetsöversikt, huvudprojekt sid 4 Kontakter

Läs mer

Åtgärdsprogram för hotade arter

Åtgärdsprogram för hotade arter 871 86 HÄRNÖSAND Besöksadress Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19 Telefon 0611-34 90 00 www.lansstyrelsen.se/vasternorrland Tillbakablickar på 2013 Sedan fem år tillbaka ger vi som arbetar med åtgärdsprogrammen

Läs mer

2009:15. Strandpaddeinventering på Listerlandet 2009

2009:15. Strandpaddeinventering på Listerlandet 2009 2009:15 Strandpaddeinventering på Listerlandet 2009 Länsstyrelsen Blekinge län www.lansstyrelsen.se/blekinge Rapport: 2009:15 Rapportnamn: Strandpaddeinventering på Listerlandet 2009 Utgivare: Länsstyrelsen

Läs mer

Rambudget 2015-2016. förklaring och motivering av budgetposter. Intäkter 2015-2016. Organisationsbidrag MUCF totalt 2016 1 290 000 kr

Rambudget 2015-2016. förklaring och motivering av budgetposter. Intäkter 2015-2016. Organisationsbidrag MUCF totalt 2016 1 290 000 kr Rambudget 2015-2016 förklaring och motivering av budgetposter Intäkter 2015-2016 Organisationsbidrag MUCF totalt 2016 1 290 000 kr - Myndigheten för Ungdom och Civilsamhällsfrågor är vår största bidragsgivare.

Läs mer

Förord. Vi har ett bra och effektivt miljöarbete

Förord. Vi har ett bra och effektivt miljöarbete Förord Vi har ett bra och effektivt miljöarbete i Sverige och Örebro län. I vårt län har vi minskat våra klimatpåverkande utsläpp med nästan 20 procent sedan 1990. Inom arbetet för minskad övergödning

Läs mer

Frågor inför öppen frågestund vid årsstämma den 13 maj

Frågor inför öppen frågestund vid årsstämma den 13 maj ESOF 2013-05-06 Eskilstuna Samarbetsorganisation för funktionshindersfrågor Eleonoragatan 18 633 43 Eskilstuna Eskilstuna Kommunföretag AB 630 05 Eskilstuna Frågor inför öppen frågestund vid årsstämma

Läs mer

Naturvårdsverket ARBETSMATERIAL Handbok för vatten 2004-12-20 Kontakt: Egon Enocksson. Åtgärdsprogram

Naturvårdsverket ARBETSMATERIAL Handbok för vatten 2004-12-20 Kontakt: Egon Enocksson. Åtgärdsprogram Åtgärdsprogram Med detta kapitel avser vi att, utifrån gällande lagstiftning, ge främst vattenmyndigheterna vägledning i utarbetandet av åtgärdsprogram för vatten Syftet är också att ge information till

Läs mer

Fiskevårdsplan för Kiasjön m.fl. sjöars FVOF

Fiskevårdsplan för Kiasjön m.fl. sjöars FVOF KRÄFTBESTÅNDET Kräftor i Kiasjöns m.fl. sjöars FVO Bild 21-22. Flodkräfta från Halland (t.v.) 2009 och signalkräfta från Uvasjön (Alsterån, Fröseke) 2011 (t.h.). Observera skillnaderna i färg och klornas

Läs mer

Mål och normer: Kvalitetskrav på ytvatten

Mål och normer: Kvalitetskrav på ytvatten Mål och normer: Kvalitetskrav på ytvatten Syfte Vattenmyndigheterna ska klassificera den ekologiska och kemiska statusen i våra svenska ytvatten för att kunna avgöra var det behövs åtgärder för att klara

Läs mer

Vattenövervakning i Sverige. Bakgrund, nuläge och förslag till framtida förändringar

Vattenövervakning i Sverige. Bakgrund, nuläge och förslag till framtida förändringar Vattenövervakning i Sverige Bakgrund, nuläge och förslag till framtida förändringar Innehållsförteckning Inledning...... 3 Definitioner... 4 Vattenövervakning i Sverige ur ett historiskt perspektiv...

Läs mer

Kvalitetsdeklaration för delprogrammet Pesticider i nederbörd

Kvalitetsdeklaration för delprogrammet Pesticider i nederbörd 1(7) Kvalitetsdeklaration för delprogrammet Pesticider i nederbörd 1. Beskrivning av delprogrammet, förutsättningar m.m. 1.1 Kort beskrivning av delprogrammet Miljöövervakningen i Sverige är indelad i

Läs mer

Miljösamverkan Västra Götaland 49 gånger bättre tillsyn

Miljösamverkan Västra Götaland 49 gånger bättre tillsyn Miljösamverkan Västra Götaland 49 gånger bättre tillsyn www.miljosamverkan.se Projektledare Lasse Lind & Cecilia Lunder 1 Hur jobbar MVG med information? Idag tar vi upp och diskuterar: Våra informationsblad

Läs mer

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt)

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) 1(5) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: HP4 Diarienummer: 2009-3020003 Period (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): Augusti 2009 Inledning Inom Socialfonden läggs stor vikt

Läs mer

Slutrapport, uppföljning av byggande av ett omlöp i Höje å

Slutrapport, uppföljning av byggande av ett omlöp i Höje å Slutrapport, uppföljning av byggande av ett omlöp i Höje å Länsstyrelsen i Skåne Höje å fvo Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon: 046-249432

Läs mer

Vägledning för intern kemikaliekontroll

Vägledning för intern kemikaliekontroll Vägledning för intern kemikaliekontroll Inledning Denna vägledning vänder sig till dig som har ansvar för inköp och hantering av kemiska produkter inom verksamheten. Att välja rätt metod och kemikalie

Läs mer

Juojoki Fiskevårdsprojekt 2009. Tornedalens Folkhögskola Rolf Lahti

Juojoki Fiskevårdsprojekt 2009. Tornedalens Folkhögskola Rolf Lahti Juojoki Fiskevårdsprojekt 2009 Tornedalens Folkhögskola Rolf Lahti Innehållsförteckning Förord...3 Vision...3 Bakgrund...2 Syfte...3 Restaureringen 2009...3 Dokumentation...4 Fiskeförbud...4 Inventering

Läs mer

Återintroduktion av flodpärlmussla i Silverån. Slutrapport

Återintroduktion av flodpärlmussla i Silverån. Slutrapport Återintroduktion av flodpärlmussla i Silverån 2006 2008 Slutrapport Emåförbundet På uppdrag av Världsnaturfonden Inom ramen för Life flodpärlmusslan och dess livsmiljöer i Sverige Thomas Nydén, Emåförbundet

Läs mer

Elfiskeundersökning i Vallkärrabäcken 2014

Elfiskeundersökning i Vallkärrabäcken 2014 Elfiskeundersökning i Vallkärrabäcken 2014 Lunds kommun Lund 2014-09-01 Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon 046-249432 www.fiskevard.se

Läs mer

Planeringsunderlag för UC4LIFE finansierade åtgärder, Projektområde Vedaån (SE0220701)

Planeringsunderlag för UC4LIFE finansierade åtgärder, Projektområde Vedaån (SE0220701) The thick shelled river mussel (Unio crassus) brings LIFE+ back to rivers [UC4LIFE] Målarmusslans återkomst Planeringsunderlag för UC4LIFE finansierade åtgärder, Projektområde Vedaån (SE0220701) Helena

Läs mer

Regionala Godstransportrådet Attitydundersökning Godstransportköpare och Speditörer

Regionala Godstransportrådet Attitydundersökning Godstransportköpare och Speditörer Regionala Godstransportrådet Attitydundersökning Godstransportköpare och Speditörer Januari 2010 Reagera Marknadsanalys AB OM UNDERSÖKNINGEN Upplägg Reagera Marknadsanalys har under december 2009 genomfört

Läs mer

LEADER Göteborgs Insjörike

LEADER Göteborgs Insjörike LEADER Göteborgs Insjörike PROJEKTPLAN Bilaga Diarienummer: (ifylls av kansliet) Obs! Börja med att fylla i dokumentet på skärmen och spara det i din dator. Maila sedan in din ansökan. 1. Allmänna uppgifter

Läs mer

Kvalitetsutveckling i frivilligbaserad miljöövervakning

Kvalitetsutveckling i frivilligbaserad miljöövervakning Kvalitetsutveckling i frivilligbaserad miljöövervakning Workshop i samband med SLU- Foma:s konferens Smartare miljöanalysmetoder Ultuna, 2014-11- 18 Sammanställda minnesanteckningar från gruppdiskussioner

Läs mer

rapport 2011/5 Fiskinventering i Hågaån 2010

rapport 2011/5 Fiskinventering i Hågaån 2010 rapport 2011/5 Fiskinventering i Hågaån 2010 Johan Persson och Tomas Loreth, Upplandsstiftelsen, Gustav Johansson, Hydrophyta Ekologikonsult, Ylva Lönnerholm, Uppsala universitet Författare Johan Persson

Läs mer

Svenska Spaniel och Retrieverklubben Protokoll 4 2014-03-29 Västernorrlandsavdelning Orgnr 889601-2724 58-81

Svenska Spaniel och Retrieverklubben Protokoll 4 2014-03-29 Västernorrlandsavdelning Orgnr 889601-2724 58-81 Protokoll fört vid styrelsens möte 2014-03-29 Plats: Canons lokaler, Örnsköldsvik Närvarande: Anders Flodin, Åsa Åberg, Maria Hansson, Lotta Fornås, Lena Ohlsson. Närvarande suppleant: Ulla Olsson Ej närvarande:

Läs mer

Länsstyrelsernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet

Länsstyrelsernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet FRÅGEFORMULÄR 1 (16) Länsstyrelsernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet Nedan följer ett antal frågor att besvara för respektive åtgärd i vattenmyndigheternas

Läs mer

Utbildning i hjärt-lungräddning (HLR) till elever och lärare vid grundskolorna i Kalmar Län

Utbildning i hjärt-lungräddning (HLR) till elever och lärare vid grundskolorna i Kalmar Län Utbildning i hjärt-lungräddning (HLR) till elever och lärare vid grundskolorna i Kalmar Län - Rapport från ett länsövergripande projekt Länsgruppen för HLR-organisatörer i Kalmar Län; Kristin Axelsson,

Läs mer

Svenska kraftnät arbetet med Biologisk mångfald. Jan-Erik Bjermkvist AFL

Svenska kraftnät arbetet med Biologisk mångfald. Jan-Erik Bjermkvist AFL Svenska kraftnät arbetet med Biologisk mångfald Jan-Erik Bjermkvist AFL Svenska kraftnät Kraftledningsgators underhåll skall bl.a. bidra till uppfyllnad av det nationella 16:e miljökvalitetsmålet. Ett

Läs mer

Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott

Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott 1 (16) 2015-10-22 Område Livsmedelskontroll Avdelning Support Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott 2 1. Sammanfattning För att ta reda på vilka möjligheterna är för livsmedelskontrollmyndigheterna

Läs mer

Exempel på uppgifter som kan vara relevanta att granska i samband med tillsyn över egenkontroll av vattenkraftverk och dammar

Exempel på uppgifter som kan vara relevanta att granska i samband med tillsyn över egenkontroll av vattenkraftverk och dammar BILAGA 3 Exempel på uppgifter som kan vara relevanta att granska i samband med tillsyn över egenkontroll av vattenkraftverk och dammar enligt 26 kap. 19 miljöbalken och förordningen (1998:901) om verksamhetsutövarens

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REGIONFÖRBUNDET I DALARNA

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REGIONFÖRBUNDET I DALARNA LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REGIONFÖRBUNDET I DALARNA REMISSYTTRANDE Länsstyrelsen i Västmanlands län Samrådssvar dnr: 537-5058-14 Vattenmyndighetens kansli 721 86 Västerås Yttrande över förslag till förvaltningsplan,

Läs mer

Åtgärdsområde 004 Västerån

Åtgärdsområde 004 Västerån Bilaga Åtgärder och resultat i Västerån Utskriven: 3-9-3 Åtgärdsområde Västerån Gislaved Nissan Sokvag: Målpunkt $+ [_ #* %, ") MÅRDAKLEV G:\5 - Naturvård och miljöskydd\5\5\5\kartmaterial\atgomrkartor\_.emf

Läs mer

Fisketurism. Inspirationsträff för ännu bättre fisketurism i Sjuhärad

Fisketurism. Inspirationsträff för ännu bättre fisketurism i Sjuhärad Fisketurism Inspirationsträff för ännu bättre fisketurism i Sjuhärad Rådde gård onsdag 8 januari 2014 Inspirationsträff om fisketurism arbetsgrupp skapad för fortsatt analys Ett 60-tal personer samlades

Läs mer

Vattenrådets arbete. Samrådsmaterialet. Engagemang och målkonflikter

Vattenrådets arbete. Samrådsmaterialet. Engagemang och målkonflikter Vattenrådet Nyköpingsån och Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbunds samrådsyttrande gällande vattenmyndigheten i Norra Östersjöns förslag till åtgärdsprogram mm, dr nr 537-5346-2014 Vattenrådets arbete Nyköpingsåarnas

Läs mer

Projektförslag 1: Utsläpp av organiska flyktiga ämnen, VOC 0 1 2 3 Poängsumma 6 20 12 38 Antal/omdöme 5 6 10 4

Projektförslag 1: Utsläpp av organiska flyktiga ämnen, VOC 0 1 2 3 Poängsumma 6 20 12 38 Antal/omdöme 5 6 10 4 Projektförslag 1: Utsläpp av organiska flyktiga ämnen, VOC Poängsumma 6 20 12 38 Antal/omdöme 5 6 10 4 Se kommentar Se kommentar Kristianstad 1 Se kommentar Lund 1 Nivå 3, se kommentar Se kommentar Nivå

Läs mer

Töm inte i sjön Svealands kustvattenvårdsförbund 2014-03-21

Töm inte i sjön Svealands kustvattenvårdsförbund 2014-03-21 Töm inte i sjön Svealands kustvattenvårdsförbund 2014-03-21 Lina Petersson Transportstyrelsen Sjö- och luftfartsavdelningen Sektionen för miljö Båtlivets miljöfrågor Båtmiljörådet Töm inte i sjön Alkylat

Läs mer

Personalpolitisk Handlingsplan 2011-2014

Personalpolitisk Handlingsplan 2011-2014 Personalpolitisk Handlingsplan 2011-2014 trygghet d I alog möj L igheter de L aktighet meningsfullhet framåtaanda engagemang jämlikhet hälsa utveckling ansvar Antagen av kommunstyrelsen den 8 februari

Läs mer

Generell Analys. 3. Det är viktigt att du väljer ett svar i vart och ett av de åttio blocken.

Generell Analys. 3. Det är viktigt att du väljer ett svar i vart och ett av de åttio blocken. Generell Analys Instruktioner De flesta av oss saknar tid eller intresse att verkligen fundera och reflektera över den arbetssituation vi befinner oss i. Vi vet naturligtvis hur det känns, vi kollar läget,

Läs mer

Verksamhetsplan Konstfrämjandet Skåne 2016

Verksamhetsplan Konstfrämjandet Skåne 2016 1(5) Verksamhet Konstfrämjandet Skåne är en ideell förening med en omfattande verksamhet. Vi har länge arbetat med att sätta fokus på samtidskonsten i Skåne och Malmö och att ge befolkningen tillgång till

Läs mer

Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan

Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan Rapport från Läkemedelsverket 2013-01-31 Dnr 1.2-2013-4123 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751

Läs mer

2008-09-04. Enkätsvar

2008-09-04. Enkätsvar 2008-09-04 Enkätsvar Fråga: Vad tycker du fungerar bra i KonstRingen? Det mesta. Mycket. Kartan är jättefin. Bra organisation som fungerar. Organisation till deltagarna. Mötena bra och strukturerade. Festen

Läs mer

Information och utbildningsmaterial

Information och utbildningsmaterial Information och utbildningsmaterial Älvstädar-SM Ett miljösamarbete mellan Städa Sverige och Fortum Syftet med Älvstädar-SM är att involvera föreningar i miljöaktiviteter kring älvar där Fortum verkar.

Läs mer

Info/media/Skapa nyhet

Info/media/Skapa nyhet Info/media/Skapa nyhet Den som jobbar med media är kuggen i det hjul som gör det möjligt för media att få veta ATT evenemanget ska äga rum samt att de kan rapportera från evenemanget när det äger rum.

Läs mer

DIAGRAM 1 - Nedfallsmätningar (krondropp) i Klintaskogen i Höörs kommun av svavel och kväve. Källa: IVL.

DIAGRAM 1 - Nedfallsmätningar (krondropp) i Klintaskogen i Höörs kommun av svavel och kväve. Källa: IVL. Bara naturlig försurning Den av människan orsakade försurningen, som under det senaste århundradet ökade kraftigt, har under de senaste årtiondena nu börjat avta. Industrialiseringen och den ökande energianvändningen

Läs mer

Skriv ut korten. Laminera dem gärna. Då håller de längre och kan användas om igen. Klipp ut dem och lägg de röda respektive de gröna i var sin ask.

Skriv ut korten. Laminera dem gärna. Då håller de längre och kan användas om igen. Klipp ut dem och lägg de röda respektive de gröna i var sin ask. RYGG Koppla ihop - Samarbetsövning Ett exempel på kort Förberedelser: Skriv ut korten. Laminera dem gärna. Då håller de längre och kan användas om igen. Klipp ut dem och lägg de röda respektive de gröna

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för ANVÄNDARMANUAL handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen för Ändringshantering Ansvarig för dokumentet: Maria Hall Diemer Datum Ändring Ansvarig 2010-05-11 Dokumentet skapades (version 1.0.0) Edward

Läs mer

Metod för kartläggning av skyddszoner

Metod för kartläggning av skyddszoner Metod för kartläggning av skyddszoner Miljöavdelningen, Fiske- och vattenvårdsenheten Praktikant, Emma Cederlund 1 Titel: Författare: Handledare: Metod för kartläggning av skyddszoner Emma Cederlund Lukas

Läs mer

Misslyckade angrepp av granbarkborrar - Slutrapport

Misslyckade angrepp av granbarkborrar - Slutrapport Misslyckade angrepp av granbarkborrar - Slutrapport Niklas Björklund & Bo Långström Institutionen för Ekologi, SLU. Bakgrund En pilotstudie år 2008 visade att misslyckade angrepp av granbarkborre förekommer

Läs mer

Uppdrag: Du vet nu mer om hur Östersjön mår. Nu är det dags att göra något. Rädda Östersjön! Handlingsplan Elevmaterial 2

Uppdrag: Du vet nu mer om hur Östersjön mår. Nu är det dags att göra något. Rädda Östersjön! Handlingsplan Elevmaterial 2 Du vet nu mer om hur Östersjön mår. Nu är det dags att göra något. I Uppdrag: Rädda Östersjön! Handlingsplan Elevmaterial 2 Dags att ta steget från ord till handling Uppdrag: Rädda Östersjön! Ni har nu

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Bilaga 1

Verksamhetsplan 2015. Bilaga 1 Verksamhetsplan 2015 Bilaga 1 Verksamhetsmål 1 Ledord: Gemenskap Vi vill verka för att föreningarna känner mening och glädje över att vara del av Equmenia Väst, och att föreningarna upplever att Equmenia

Läs mer

Statligt LOK-stöd från 2014

Statligt LOK-stöd från 2014 Statligt LOK-stöd från 2014 Förändringar Nedan följer en sammanställning av förändringarna i de nya statliga LOK-stödsföreskrifterna jämfört med de gamla. Gamla (till 31 dec 2013) Nya (från 1 jan 2014)

Läs mer

Regionala bredbandskoordinatorer och nationellt sekretariat

Regionala bredbandskoordinatorer och nationellt sekretariat Regionala bredbandskoordinatorer och nationellt sekretariat Regionala bredbandskoordinatorer länge efterfrågade underlätta för alla bredbandsföreningar som finns runtom i landet, som jobbar ideellt och

Läs mer

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2 8 Mycket bra Bra Dåligt Mycket dåligt EAS 1. Hur var ditt första intryck av denna kurs? Mycket bra 6 21 Bra 21 75 Dåligt - - Mycket dåligt 1 4 EAS - - Antal EAS:. Antal svarande: 28. Mv: (Skala 1) = 78,57

Läs mer

Bilaga 7 Övervakning av gränsvatten

Bilaga 7 Övervakning av gränsvatten Bilaga 7 Övervakning av gränsvatten Övervakning av gränsvatten Utgiven av: Ansvarig avd./enhet: Författare: Omslagsbild: Karttillstånd: Upplaga: Vattenmyndigheterna Övervakningsgruppen Emanuel Nandorf

Läs mer

Dokumenttyp. Namn på uppdraget

Dokumenttyp. Namn på uppdraget Uppdragsidé 1 (5) Uppdragsidé ehälsa 2013 Syftet med är att samla in idéer på uppdrag/projekt som stimulansbidraget för E-hälsa 2013 kan användas till. På så vis identifierar och definierar vi kommunernas

Läs mer

Naturvårdsprogram Uppdaterad kortversion 2014

Naturvårdsprogram Uppdaterad kortversion 2014 Naturvårdsprogram Uppdaterad kortversion 2014 Naturvårdsprogram för Hällefors kommun Uppdaterad kortversion Ett naturvårdsprogram för Hällefors kommun antogs i komunfullmäktige 2010-11-16. I denna kortversion

Läs mer

Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck (SOU 2015:55)

Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck (SOU 2015:55) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-10-21 LS 2015-0942 Landstingsstyrelsen Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck

Läs mer

Barns säkerhet i bil. vid ankomst till förskolan. Helen Sjöberg

Barns säkerhet i bil. vid ankomst till förskolan. Helen Sjöberg Barns säkerhet i bil vid ankomst till förskolan Helen Sjöberg RAP. 4 juni 2005 Bakgrund NTF Stockholms län gör regelbundet mätningar av i vilken mån barn är fastspända i bil i samband med generella undersökningar

Läs mer

LATHUND Att planera en mässa eller utställning

LATHUND Att planera en mässa eller utställning LATHUND Att planera en mässa eller utställning När man medverkar vid utställningar av olika slag är det viktigt att ha en klar strategi kring sitt deltagande. Att bara åka dit på vinst och förlust med

Läs mer

Samrådsmöte Östersund 17 februari 2015

Samrådsmöte Östersund 17 februari 2015 Samrådsmöte Östersund 17 februari 2015 Alla kan bidra till ett bättre vatten! Bottenhavets status Blå-Hög ekologisk status Grön- God ekologisk status Gul-Måttlig ekologisk status Orangeotillfredsställande

Läs mer

Miljödriven affärsutveckling

Miljödriven affärsutveckling Snabbguide till Miljödriven affärsutveckling För alla företag som vet vad de vill men inte hur. -Kan ni vara snäll att tala om vilken väg jag ska gå? -Det beror på vart du vill komma. -Det spelar inte

Läs mer

PROJEKT. Inventering av enskilda avloppsanläggningar. Sörhamn och Glättnästorp i Karlsborgs kommun 2014-10-22

PROJEKT. Inventering av enskilda avloppsanläggningar. Sörhamn och Glättnästorp i Karlsborgs kommun 2014-10-22 PROJEKT Inventering av enskilda avloppsanläggningar i Sörhamn och Glättnästorp i Karlsborgs kommun 2014-10-22 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se

Läs mer

Färgklövern. Färgklövern är gjord 1998 i samarbete mellan Datateket i Linköping och Hargdata AB i Linköping.

Färgklövern. Färgklövern är gjord 1998 i samarbete mellan Datateket i Linköping och Hargdata AB i Linköping. Färgklövern I Färgklövern kan du leka med färger, på lite olika sätt i de olika delprogrammen. Bestäm själv vilka och hur många färger du vill färglägga med. Alla dina målade bilder kan även skrivas ut

Läs mer

Fiskundersökningar i Ringsjöns tillflöden 2003. Hörbyån, Kvesarumsån, Höörsån

Fiskundersökningar i Ringsjöns tillflöden 2003. Hörbyån, Kvesarumsån, Höörsån BILAGA 7 Fiskundersökningar i Ringsjöns tillflöden 2003 Hörbyån, Kvesarumsån, Höörsån Lund 2004-03-04 Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon

Läs mer

Eklövs Fiske och Fiskevård. Kävlingeån. Provfiske. Kävlingeån - Bråån 2015. Kävlingeåns Löddeåns fvo. Sid 1 (12)

Eklövs Fiske och Fiskevård. Kävlingeån. Provfiske. Kävlingeån - Bråån 2015. Kävlingeåns Löddeåns fvo. Sid 1 (12) Provfiske Kävlingeån - Bråån 2015 Kävlingeåns Löddeåns fvo Sid 1 (12) INNEHÅLL 1 Sammanfattning 3 2 Inledning 4 3 Metodik 4 4 Resultat 5 4.1 Karta elfiskelokaler 5 4.2 Lista elfiskelokaler 5 4.3 Datablad

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen Västra Götalands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen Västra Götalands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (7) Återrapportering från Länsstyrelsen Västra Götalands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och

Läs mer

Lära känna skrivbordet

Lära känna skrivbordet Är det första gången du använder Windows 7? Den här versionen har mycket gemensamt med tidigare versioner av Windows, men du kan behöva hjälp med att få upp farten. Den här guiden innehåller praktisk information

Läs mer

Näringslivsprogram för Ljusnarsbergs kommun 2016-2019

Näringslivsprogram för Ljusnarsbergs kommun 2016-2019 Näringslivsprogram för Ljusnarsbergs kommun 2016-2019 2015-12-30 Inledning Syftet med näringslivsarbetet i Ljusnarsbergs kommun är att identifiera förbättrings- och utvecklingsmöjligheter som stödjer och

Läs mer

ANALYS AV DAGSLÄGET BAKGRUND

ANALYS AV DAGSLÄGET BAKGRUND 1 ANALYS AV DAGSLÄGET Sport- och turistfisket har en stor betydelse för den åländska turistnäringen. Fisket är en av de viktigaste säsongsförlängarna då fisket är som bäst andra tider på året än sommarmånaderna.

Läs mer

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet Mata fåglar Mata fåglar Studiehandledning till Mata SOF Niklas Aronsson fåglar En studiehandledning från Studiefrämjandet Vad är en studiecirkel? En studiecirkel är en liten grupp människor som samlas

Läs mer

B2C för Svensk Elitfotboll Urval

B2C för Svensk Elitfotboll Urval B2C för Svensk Elitfotboll Urval INNEHÅLL 1. Generellt om Urval... 2 1.1. Skapa nytt Urval... 2 1.2. Dela ut urval till dina kollegor... 6 2. Objektstruktur för B2C... 7 2.1. Privatpersonkortet... 7 2.2.

Läs mer