Arbetsmiljöverkets uppdrag om särskilt förebyggande insatser för kvinnors arbetsmiljö - en lägesrapport januari 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsmiljöverkets uppdrag om särskilt förebyggande insatser för kvinnors arbetsmiljö - en lägesrapport januari 2014"

Transkript

1 ARBETSMILJÖ VERKET Vår beteckning IM2011/ (8) Ert datum Er beteckning A2011/ 2209 /ARM Generaldirektören Projektsamordnare Judit Hadnagy, Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet STOCKHOLM Arbetsmiljöverkets uppdrag om särskilt förebyggande insatser för kvinnors arbetsmiljö - en lägesrapport januari 2014 I regeringsbeslutet anges att Arbetsmiljöverket senast 15 januari 2014 ska lämna en lägesrapport till Regeringskansliet (Arbetsmarknadsdepartementet med kopia till Utbildningsdepartementet). En första lägesrapport lämnades till uppdragsgivaren 15 mars Regeringsuppdraget gäller perioden Det innehåller de tre fokusområdena kunskapsinhämtning och kunskapsspridning, metod- och kompetensutveckling samt fleråriga nationella inspektionsaktiviteter. Resultaten från aktiviteterna ska därefter på lämpligt sätt integreras i Arbetsmiljöverkets ordinarie verksamhet. Arbetsmiljöverket har valt att organisera regeringsuppdraget i ett program som innehåller två projekt. De benämns "Hållbar arbetsmiljö med kvinnor i fokus" samt "Ergonomi i kvinnors arbetsmiljö". Båda projekten arbetar utifrån de tre fokusområdena som nämns i stycket ovan. Genomförda aktiviteter 2011 Första året var ett förberedelse- och uppstartsår. Kunskapsöversikter beställdes av forskare; Under luppen - om arbetsmiljö och arbetsorganisation utifrån genusperspektiv (2013:1) samt Belastning, genus och hälsa (2013:9). Dessa bedömdes kunna bidra med bra och viktigt kunskapsunderlag till kommande aktiviteter. Kunskapsöversikten Belastningsergonomiska studier utifrån ett produktions- och systemperspektiv - interventioner, verksamhetseffekter och konsekvenser (2012:1) var beställd av myndigheten före regeringsuppdragets tillkomst och införlivades i programmet. En så kallad nollmätning kartlade arbetsgivares kunskaper, attityder och beteenden arbetsgivare intervjuades per telefon och samtal i nio fokusgrupper genomfördes. Mätningen presenterades i mars De båda projekten startade arbetet inför 2012 års aktiviteter. Postadress: Stockholm Besöksadress: Lindhagensgatan 133, Stockholm Telefon: Telefax: E-post: arbetsmiljoverket@av.se Webbplats: Organisationsnummer:

2 t'.i) VERKET Vår beteckninq IM2011/ (8) Genomförda aktiviteter 2012 Andra året var kunskapens år. Inspektionsaktivitet med inriktning på det systematiska arbetsmiljöarbetet med särskilt fokus på arbetsuppgifter som utförs av kvinnor genomfördes under veckorna kring Internationella kvinnodagen den 8 mars. Samtliga distrikt och nästan alla inspektörer deltog i inspektionsaktiviteten. Cirka företag fick besök. Kommunikations- och mediearbete skedde parallellt med inspektionen. Hösten/vintern genomfördes, inom ramen för regeringsuppdraget, vardera en dags genusseminarium för samtliga distrikt och två dagar för övrig personal. Närvaron var hög och låg på nära 90 procent av myndighetens anställda. Ansvariga var projektmedlemmar tillsammans med externa konsulter. Seminariedagen bestod av ett förmiddagspass med teori om genus och jämställdhet och ett eftermiddagspass där kunskaperna omsattes i tänkbar praktik genom övningar. Kunskapsdelarna i uppdraget grundlades genom att första kunskapsöversikten Belastningsergonomiska studier utifrån ett produktions- och systemperspektiv - interventioner, verksamhetseffekter och konsekvenser (2012:1) av Jörgen Eklund, KTH, presenterades vid ett externt seminarium samt ett internt lärandeseminarium där forskare, praktiker och experter möttes. Uppgiften att sprida kunskap till olika mottagare i samhället, som arbetsgivare, skyddsombud, branschorganisationer och företagshälsovård fortsatte genom att vi deltog i konferenser och workshops. Programmet genomförde också interna och externa kommunikationsaktiviteter. Den externa webbplatsen har texter om uppdraget, aktiviteter, statistik och viktiga länkar: arbetsmiljo/ I september slöts avtal mellan Arbetsmiljöverket och Mittuniversitetet (Institutionen för samhällsvetenskap) om att Kvinnors arbetsmiljö löpande ska utvärderas i form av följeforskning. Följeforskningens uppgift är att skapa förutsättningar för ett kontinuerligt lärande och fortlöpande utvärdering. En annan viktig uppgift är att vara ett stöd för projektets genomförande. En prioriterad uppgift är att se till att satsningarna bedrivs utifrån ett genusperspektiv och främjar kvinnors arbetsmiljö. En satsning på att vidareutbilda 25 inspektörer i metoder för bedömning av risker för belastningsskador genomfördes i samarbete med Centrum för belastningsskadeforskning, CBF, på Gävle högskola. Inspektörerna spred sedan kunskapen vidare i sina respektive distrikt. Utifrån detta introducerades nya riskbedömningsverktyg i inspektionen.

3 ~VERKET Vår beteckninq IM2011/ (8) Genomförda aktiviteter 2013 Tredje året var metodutvecklingens år. Inspektion Under året har vi inspekterat arbetsplatser där kvinnor är verksamma: vård och omsorg och där många kvinnor upplever att arbetet är både fysiskt och psykiskt påfrestande. Två större inspektionsaktiviteter har genomförts under året och fortsätter in i På våren startades inom Hållbar arbetsmiljö med kvinnor i fokus inspektionsaktiviteter i cirka 50 kommuner där vi jämför arbetsmiljöförhållanden och organisatoriska förutsättningar i kvinno- respektive mansdominerad verksamhet. För närvarande pågår inom Ergonomi i kvinnors arbetsmiljö en nationell inspektionsaktivitet som påbörjades vecka 36. Inspektioner hos cirka 600 arbetsgivare inom såväl offentliga som privata vård- och omsorgsenheter har genomförts. Det är där kvinnor framför allt arbetar och där uppstår mycket belastningsbesvär vid personförflyttningar. Att det finns möjligheter för arbetstagarna att använda arbetstekniska hjälpmedel och att ha goda förflyttningskunskaper ses som centrala förutsättningar. Resultaten från aktiviteten presenteras under våren Planering pågår inför en gemensam inspektionsaktivitet i sex kommuner under våren Det betyder att de båda projekten inom programmet slår ihop sina inspektionsaktiviteter och tar det bästa från båda. Inspektionsaktiviteten kommer att bli en pilot för det Kvinnors arbetsmiljö vill föra vidare efter programavslutet. I uppdraget från regeringen ingår att de kunskaper och erfarenheter som programmet genererar ska integreras som en del i Arbetsmiljöverkets ordinarie verksamhet. Kunskap Två veckor kring Internationella kvinnodagen 8 mars 2013 genomförde alla inspektörer på myndigheten samtal om arbetsmiljö ur ett genusperspektiv. Inför dessa samtal togs ett gediget material fram. Inspektörerna genomförde samtalen inom ramen för ordinarie inspektioner. I mars arrangerade Ergonomi i kvinnors arbetsmiljö ett externt kunskapsseminarium om personförflyttningar. På plats fanns cirka 120 deltagare, såväl forskare som anställda inom offentlig och privat vård- och omsorgsverksamhet samt ergonomer inom företagshälsovården.

4 ti) VERKET Vår beteckninq IM2011/ (8) Programmet medverkade i SKL:s arbete med att skapa en temasida om att arbeta rätt med personförflyttning. an finns tillgänglig för SKL:s medlemmar: kommuner, landsting och regioner. Programmet levererade kunskapsöversikterna Under luppen av Annika Vänje, KTH och Belastning, genus och hälsa av Svend Erik Mathiassen och Charlotte Lewis, Gävle högskola. Båda kunskapsöversikterna presenterades vid mycket välbesökta seminarier 7 och 8 mars respektive 24 oktober. Drygt hundra deltagare kom till vardera seminarium. Bägge rapporterna fick också spridning och mycket omnämnande i media. Vad gäller den sistnämnda rapporten arrangerade Ergonomi i kvinnors arbetsmiljö även ett lärandeseminarium med forskarna, interna deltagare samt deltagare från företagshälsovården. Metodutveckling De båda projekten har vid sidan av kunskapsinhämtning, spridning och inspektioner arbetat med att utveckla inspektionsmetoder. Vi har introducerat metoder för att förebygga belastningsskada vid förflyttning av personer samt integrerat metoderna i inspektionerna. Vi har även introducerat metoder för inspektion inom kvinno- och mansdominerad verksamhet där några centrala inslag var att jämföra och sedan återkoppla resultat i gruppsamtal och dialogmöten. Metoderna har hämtats med inspiration från forskning och i dialog med forskare. I några fall har vi tagit hit metoder från utlandet, översatt efter svenska förhållanden och köpt rättigheter att få sprida materialet till våra intressenter. I arbetet med metodutveckling har vi samtidigt utbildat inspektörer och tagit fram instruktioner, handledningar och informationsmaterial.

5 ~VERKET Vår betecknini:i IM2011/ (8) Resultat från inspektionsaktiviteter Ergonomi i kvinnors arbetsmiljö, 2012 Drygt 700 arbetsställen besöktes inom tillverknings- och livsmedelsindustri, hotell och restaurang med flera. Krav ställdes på 70 procent av arbetsplatserna I snitt ställdes tre krav per inspektionsprotokoll. De vanligaste kraven som ställdes var: o Kartläggning/bedömning av risker för belastningsskada var otillräcklig. o Arbetstagare har inte tillräckliga kunskaper för att kunna utföra arbetet på så sätt att risk för belastning minimeras. o Exempel på risk har identifierats med hjälp av evidensbaserad metod - åtgärd krävs. o Anlita företagshälsan eller motsvarande belastningsergonomisk kompetens.. Effekter Fokus på metod för bedömning av risker för belastningsskada vid repetitivt arbete (ny) Tillämpning av metoder vid inspektion - pedagogiskt grepp. Metoderna tillgängliga via Arbetsmiljöverkets webbplats Ena metoden, kallad HARM, finns nu med på högskolekursen för bedömning av risker för belastningsskador vid högskolan i Gävle. Ergonomer och sjukgymnaster har blivit intresserade och tillfrågade att utföra riskbedömningarna. Positiv syn på metoderna, konkreta och användbara för att förebygga belastnings besvär. Viktiga erfarenheter och kunskap K vinnar arbetar mer än män med repetitivt arbete Män går ofta vidare från repetitiva uppgifter, medan kvinnorna stannar kvar. Projektet har bidragit till en snabb introduktion av en ny bedömningsmetod. Det har varit "leaming by doing" för såväl inspektörer och ergonomer som arbetsgivare och skyddsombud. Ökade färdigheter i bedömning av risker för belastningsskada ger säkrare arbetsplatser för kvinnor och män.

6 ARBETSMILJÖ VERKET Vår betecknin>i IM2011I (8) Preliminära resultat från inspektionsaktiviteter inom Kvinnors ergonomi i arbetslivet, 2013 (aktiviteten pågår och en slutlig resultatsammanställning görs under våren 2014) Cirka 600 besökta arbetsställen inom vård och omsorg, hos både offentliga och privata vårdgivare. Krav ställdes på 80 procent av besökta arbetsställen med i snitt fyra krav per inspektionsmeddelande. Preliminära resultat av inspektionsaktivitet inom kvinno- och mansdominerad kommunal verksamhet - hemtjänst och enheter inom teknisk förvaltning (aktiviteten pågår och en slutlig resultatsammanställning görs under våren 2014). Cirka 70 inspektörer deltar Drygt 50 kommuner besöks Cirka 850 inspektioner hittills Cirka krav i ca 300 inspektionsmeddelanden hittills De vanligaste kraven som ställdes var: o Riskbedömningar, åtgärder och uppföljning av åtgärder (cirka 650) o Policy och rutiner i det systematiska arbetsmiljöarbetet (cirka 370) o Belastningsergonomi (cirka 270) o Psykosociala arbetsmiljörisker (cirka 270) Effekter Skillnader och likheter i arbetsmiljöförhållandena mellan den kvinnodominerade och den mansdominerade verksamheten synliggörs genom spegling och jämförelse - ett genusperspektiv på verksamhetsnivå. Vi återkopplar till närmaste chefer vad vi har fått fram och vilka brister vi har påtalat. Cheferna har möjligheter att påverka. Ökad kunskap och medvetenhet hos arbetsgivare i kommunal verksamhet om hur de kan arbeta för att kvinnor och män i verksamheterna har en bra och jämställd arbetsmiljö. Viktiga uppföljande samtal på distrikten medför ökad intern kompetensnivå kring dessa frågor.

7 ti'.j ARBETSMILJÖ VERKET Vår beteckninq IM2011/ (8) Viktiga erfarenheter och kunskap Hemtjänst Brister i undersökning och riskbedömning av arbetsuppgifter/ arbetsuppgifter/ arbetsförhållanden Bristande dokumentation inom SAM Rutiner för ett systematiskt systematiskt arbetsmiljöarbete saknas eller brister För hög arbetsbelastning Brister i resurser och utrustning Enheter tekn förvaltning Brister i undersökning och riskbedömning av arbetsuppgifter/ arbetsförhållanden Bristande dokumentation inom SAM Rutiner för ett systematiskt arbetsmiljöarbete saknas eller brister Fortsatt arbete 2014 Hösten 2013 har präglats av förberedelser inför 2014 som är programmets slutår - spridningens och lärandets år. Vi ska slutredovisa våra kunskaper och erfarenheter från Kvinnors arbetsmiljö. Det är också nu vi ska implementera kunskap och metoder i vår ordinarie verksamhet. Inspektionsaktiviteterna inom de båda projekten fortsätter med uppföljningar och avslutas under våren. Gemensam inspektionsaktivitet i sex kommuner med båda projekten involverade. Samtliga inspektörer inom myndigheten ska fram till 15 september ha genomfört sex inspektioner med fyra uppföljningar vardera. De kan själva välja vilken av de olika metoderna för riskbedömning som utvecklats inom Ergonomi i kvinnors arbetsmiljö som de vill använda. Preliminära slutrapporter från nationella inspektionsaktiviteterna presenteras under våren. Konferens med resultaten från regeringsuppdraget presenteras i Umeå 7 oktober, Malmö 4 november och Stockholm 25 november. Medverkan från externa forskare samt följeforskare som följt uppdraget. Målgrupper

8 t$1 VERKET Vår betecknin~ IM2011I (8) är chefer och beslutsfattare inom främst vård och omsorg, såväl offentlig som privat verksamhet samt parterna. Deltagande i konferensen Gilla jobbet med resultat och erfarenheter specifikt från Ergonomi i kvinnors arbetsmiljö. Strategiska kommunikations- och medieaktiviteter. Chefsseminarium inom myndigheten för överlämning av resultat från programmet. Slutrapport till regeringen. Utvärdering/uppföljning I den slutrapport som Arbetsmiljöverket ska lämna in till regeringen senast finns såväl kvantitativa som kvalitativa data. Vi har samlat mycket kunskaper och erfarenheter, både för våra externa intressenter men också för vårt eget interna lärande. I slutet av 2014 kommer vi att samlas i en workshop för att formulera alla slutsatser som dragits och göra en plan för hur detta samlas upp och förs vidare i implementering. Projektet har vidare valt att koppla utvärderingen till ett inre lärande genom följeforskning. Det är en flexibel utvärderingsform som löper under projektets gång. Fördelen med följeforskning är att den baseras på ett samspel mellan följeforskaren och projektägare eller uppdragsansvarig. / I slutskedet av uppdraget kommer eventuellt följeforskarnas utvärdering att kompletteras, i syfte att ytterligare evaluera de externa effekterna av programmet. Det sker i så fall med hjälp av telefonintervjuer och diskussioner i fokus grupper. Deltagit i beslutet Rapporten har fastställts av generaldirektören Mikael Sjöberg. I den slutliga handläggningen har också avdelningscheferna Boel Callermo, Ywonne Strempl, Håkan Olsson, Bernt Nilsson, Janerik Persson och Anna Middelrnan deltagit. Fög::tprojektsamordnare )udithadnagy. Mikael Sjöberg Generaldirektör Kopia: Regeringskansliet Utbildningsdepartementet STOCKHOLM

Hållbar arbetsmiljö med kvinnor i fokus. inspektionsaktivitet vecka 10-11, 2014. Rapport 2014:9

Hållbar arbetsmiljö med kvinnor i fokus. inspektionsaktivitet vecka 10-11, 2014. Rapport 2014:9 Hållbar arbetsmiljö med kvinnor i fokus inspektionsaktivitet vecka 10-11, 2014 Rapport 2014:9 2014-08-18 KK 2012/100494 1 (6) Enheten för kommunikation Anna-Carin Carlsson, 010-730 90 67 arbetsmiljoverket@av.se

Läs mer

Ergonomi i kvinnors arbetsmiljö. Inspektioner 2012-2014 med fokus på bedömning av risker för belastningsskada. Rapport 2015:2

Ergonomi i kvinnors arbetsmiljö. Inspektioner 2012-2014 med fokus på bedömning av risker för belastningsskada. Rapport 2015:2 Ergonomi i kvinnors arbetsmiljö Inspektioner 2012-2014 med fokus på bedömning av risker för belastningsskada Rapport 2015:2 2015-01-08 2012/100268 1 (13) Enheten för region öst Kersti Lorén, 010-730 97

Läs mer

Ergonomi i kvinnors arbetsmiljö. Projektrapport. Rapport 2015:3

Ergonomi i kvinnors arbetsmiljö. Projektrapport. Rapport 2015:3 Ergonomi i kvinnors arbetsmiljö Projektrapport Rapport 2015:3 2015-01-08 2012/100268 1 (9) Enheten för region öst Minke Wersäll, 010-730 97 45 Ruth Carlsson, 010-730 98 34 Kersti Lorén, 010-730 97 85 Projektrapport

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Föreläggande efter framställning om ingripande enligt 6 kap. 6 a arbetsmiljölagen

Föreläggande efter framställning om ingripande enligt 6 kap. 6 a arbetsmiljölagen 2013-12-12 ISG 2013/24188 1 (7) Er beteckning RS130276 Distriktet i Göteborg Inger Högstedt, 010-730 9502 Jonas Hamark, 010-730 9549 Hallands läns landsting Box 517 301 80 HALMSTAD Delgivning Föreläggande

Läs mer

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Kvinnors arbetsmiljö OBS! För att ändra denna text, växla till menyfliken Infoga. I gruppen Text, klicka på Sidhuvud/sidfot 2014-06-10 1 Regeringsuppdrag om kvinnors

Läs mer

1(6) Slutrapport förprojektering. Sammanfattning

1(6) Slutrapport förprojektering. Sammanfattning 1(6) Sammanfattning Förstudien i projektet SpråkSam har, som tidigare rapporterats förlängts genom att Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum har finansierat vissa aktiviteter som projektets parter sett

Läs mer

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län Strategi Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Titel: Strategi - Länsstyrelsens arbete med jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Utgiven av:

Läs mer

Hur kan arbetsmiljön bli bättre för både kvinnor och män?

Hur kan arbetsmiljön bli bättre för både kvinnor och män? Hur kan arbetsmiljön bli bättre för både kvinnor och män? Kvinnor och män har samma rättigheter till en god arbetsmiljö, men fler kvinnor än män är sjukskrivna från arbetet och fler kvinnor tvingas avsluta

Läs mer

Verksamhetsplan. för jämställdhet. Diarienummer: Ks2015/0392.192. Gäller från: 2016-01-01. Fastställd av: Kommunstyrelsen, 2016-01-12 18

Verksamhetsplan. för jämställdhet. Diarienummer: Ks2015/0392.192. Gäller från: 2016-01-01. Fastställd av: Kommunstyrelsen, 2016-01-12 18 Diarienummer: Ks2015/0392.192 Verksamhetsplan för jämställdhet Gäller från: 2016-01-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen, 2016-01-12 18 Utarbetad av: Jämställdhetsstrategerna Revideras

Läs mer

Jämställt bemötande i Mölndals stad

Jämställt bemötande i Mölndals stad Mölndal 2010-12-14 Slutrapport Program för Hållbar Jämställdhet Jämställt bemötande i Mölndals stad Presentation av projektet Mölndals stad har sedan 2010 en bemötandeplan med följande målbild: Bemötande

Läs mer

Vilket stöd behövs för att förbättra säkerhetskulturen? Karin Sundh-Nygård, Arbetsmiljöverket 5 februari 2013

Vilket stöd behövs för att förbättra säkerhetskulturen? Karin Sundh-Nygård, Arbetsmiljöverket 5 februari 2013 Vilket stöd behövs för att förbättra säkerhetskulturen? Karin Sundh-Nygård, Arbetsmiljöverket 5 februari 2013 Workshop om säkerhetskultur 2013-02-07 1 Upplägg Arbetsmiljöverket och säkerhetskultur Vilket

Läs mer

Ny AFS. Organisatorisk och social arbetsmiljö

Ny AFS. Organisatorisk och social arbetsmiljö Ny AFS Organisatorisk och social arbetsmiljö Ny AFS organisatorisk och social Organisatorisk och social arbetsmiljö arbetsmiljö - om hantering av psykosocial arbetsmiljö Arbetsmiljöverket har nu fattat

Läs mer

Handledning. för ensidigt upprepat, starkt styrt eller bundet arbete i utgångskassa

Handledning. för ensidigt upprepat, starkt styrt eller bundet arbete i utgångskassa Handledning för ensidigt upprepat, starkt styrt eller bundet arbete i utgångskassa Svensk Handel, Arbetsgivarföreningen KFO och Handelsanställdas förbunds gemensamma information om arbete i utgångskassa.

Läs mer

Slutrapport: Den nya förskolan - med kvalitet i fokus

Slutrapport: Den nya förskolan - med kvalitet i fokus KOMMUNAL LÄRARFÖRBUNDET 2009-03-18 Slutrapport: Den nya förskolan - med kvalitet i fokus Bakgrund Samarbetet mellan Lärarförbundet och Kommunal inleddes 2003 med en gemensam skrivelse med anledning av

Läs mer

Målkatalog för projekt ArbetSam

Målkatalog för projekt ArbetSam Målkatalog för projekt ArbetSam Slutversion efter möte med styrgruppen den 5.9 2011 A Övergripande mål på individnivå De anställda som deltar i utbildningen ska få sådant stöd i sin språk- och omsorgskunskap

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Sidan 1 av 21 Lednings- och verksamhetsstöd Datum Sid 2016-03-10 Dnr 1 (1) Kommunstyrelsen Systematiskt arbetsmiljöarbete I syfte att förbättra och förtydliga det systematiska arbetsmiljöarbetet i Östhammars

Läs mer

Lönestrategi 2016-2018

Lönestrategi 2016-2018 LULEÅ KOMMUN 1 (6) 2015-11-13 Lönestrategi 2016-2018 Lönebildning i Luleå kommun Lönebildningen i kommunen ska bidra till att nå målen i verksamheten. Lönen ska stimulera till förbättringar av verksamhetens

Läs mer

Innehållsförteckning. Bilaga 5 1(8)

Innehållsförteckning. Bilaga 5 1(8) Bilaga 5 1(8) Innehållsförteckning Avtal om Samverkan och utveckling 5 1. Allmänt. 5 2. Medbestämmande och samverkan 6 3. Koncerner och företag med flera driftsenheter. 8 4. Facklig information på betald

Läs mer

Tid: Måndagen den 18 november kl. 15.30. Plats: Östra Roten, Kommunhuset i Lilla Edet

Tid: Måndagen den 18 november kl. 15.30. Plats: Östra Roten, Kommunhuset i Lilla Edet Kallelse Omsorgsnämnden Tid: Måndagen den 18 november kl. 15.30 Plats: Östra Roten, Kommunhuset i Lilla Edet Ärende 1. Val av justerare 2. Tillkommande och utgående ärenden 3. Öppna jämförelser LSS Dnr

Läs mer

Det finns många skäl, men här är några: 1. För att arbetsmiljön påverkar hälsan och välbefinnandet. 4. För att det är ett lagstadgat krav.

Det finns många skäl, men här är några: 1. För att arbetsmiljön påverkar hälsan och välbefinnandet. 4. För att det är ett lagstadgat krav. Varför ska man arbeta systematiskt med att förbättra arbetsmiljön? Det finns många skäl, men här är några: 1. För att arbetsmiljön påverkar hälsan och välbefinnandet. 2. För att arbetsmiljön påverkar produkternas

Läs mer

It s all about bra Arbetsmiljö

It s all about bra Arbetsmiljö Jennie Karlsson Arbetsmiljöinspektör Arbetsmiljöverket, region Öst jennie.karlsson@av.se It s all about bra Arbetsmiljö 1 Arbetsmiljöarbete Därför att verksamheter består av människor: arbetstagarna som

Läs mer

Feriejobb en chans att bryta könsmönster!

Feriejobb en chans att bryta könsmönster! FÖRSKOLANS KOMPETENSFÖRSÖRJNING Feriejobb en chans att bryta könsmönster! LÄRANDE EXEMPEL FRÅN FEM KOMMUNER Feriejobb en chans att bryta könsmönster! 1 Innehåll Bakgrund... 3 Feriejobb som en strategi

Läs mer

Remissvar avseende Mer trygghet och bättre försäkring (SOU 2015:21) SBU saknar resonemang och förslag som är inriktade på preventiva insatser.

Remissvar avseende Mer trygghet och bättre försäkring (SOU 2015:21) SBU saknar resonemang och förslag som är inriktade på preventiva insatser. Remissvar 1 (9) Datum Vår beteckning 2015-08-13 STY2015/21 Socialdepartementet Er beteckning S2015/1554/SF Remissvar avseende Mer trygghet och bättre försäkring (SOU 2015:21) Sammanfattning SBU anser att

Läs mer

Jämställdhetsplan år 2008 för Regionplane- och trafikkontoret

Jämställdhetsplan år 2008 för Regionplane- och trafikkontoret Bilaga 11 Regionplane- och trafikkontoret 2007-11-07 RTN 2007-0373 Jämställdhetsplan år 2008 för Regionplane- och trafikkontoret Utgångspunkter Jämställdhetslagen Jämställdhetslagen reglerar kvinnors och

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Metoden Idealt Genombrott När du och ditt team vill nå nya höjder med er verksamhet

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Metoden Idealt Genombrott När du och ditt team vill nå nya höjder med er verksamhet ÖREBRO LÄNS LANDSTING Metoden Idealt Genombrott När du och ditt team vill nå nya höjder med er verksamhet Idealt Genombrott i Örebro läns landsting I Örebro läns landsting har vi jobbat med Idealt Genombrott

Läs mer

Arbetsmiljön i fokus. Forskarna på slottet, seminarium II, 2014-10-30

Arbetsmiljön i fokus. Forskarna på slottet, seminarium II, 2014-10-30 Forskarna på slottet, seminarium II, 2014-10-30 Arbetsmiljön i fokus Sveriges nordligaste slott, Gävle slott, är platsen för seminarieserien Forskarna på slottet som är ett samarrangemang mellan Högskolan

Läs mer

Livsmedelsverket. Resultatredovisning, Jämställdhetsintegrering i myndigheter 2014

Livsmedelsverket. Resultatredovisning, Jämställdhetsintegrering i myndigheter 2014 Resultatredovisning, Jämställdhetsintegrering i myndigheter 2014 Enligt Regleringsbrev för 2014, diarienummer 150/2014 1 1. Sammanfattning hade i uppdrag att bedriva utvecklingsarbete inom kärnverksamheten

Läs mer

Arbete med truck. Vanliga situationer som kan vara riskfyllda. Olycksrisker. Belastningsrisker

Arbete med truck. Vanliga situationer som kan vara riskfyllda. Olycksrisker. Belastningsrisker Arbete med truck Arbete med truck Du som jobbar inom till exempel partihandeln, på ett åkeri eller en godsterminal och kör mycket truck kan undvika många farliga situationer med rätt kunskaper. Varje år

Läs mer

Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär

Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär BILAGA 2 TILL CIRKULÄR 09:86 1 (5) Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär Fråga 1 Vilken typ av företag är ni? Olika typer av företag har olika förutsättningar att arbeta med leverantörsansvar

Läs mer

Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014

Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014 Region Blekinge 2014-12-15 Catharina Rosenquist 0455-305029 Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014 Affärs- och innovationsutvecklingsinsatser

Läs mer

Jämställdhetsplan 2007/2008

Jämställdhetsplan 2007/2008 Jämställdhetsplan 2007/2008 Beslutad i KF 080128 Uppdaterad pga faktafel i bilaga 2 080214 Jämställdhetsplan 2007/2008 2 (26) Innehåll SAMMANFATTNING...3 INLEDNING...4 UTVÄRDERING AV FÖREGÅENDE JÄMSTÄLLDHETSPLAN...4

Läs mer

Ny Diskrimineringslag...3 Diskrimineringsgrunderna...3 Tillsyn...4 Påföljder...4 Jämställdhetsplan och handlingsplan...5 Lönekartläggning...

Ny Diskrimineringslag...3 Diskrimineringsgrunderna...3 Tillsyn...4 Påföljder...4 Jämställdhetsplan och handlingsplan...5 Lönekartläggning... Jämställdhetsplan Jämställdhetsplanen är framtagen i samverkan med de fackliga organisationerna i Gnosjö kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2010-06-29 Distribueras av personalavdelningen INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av Trelleborgs kommuns lönesättning ur ett jämställdhetsperspektiv

Revisionsrapport Granskning av Trelleborgs kommuns lönesättning ur ett jämställdhetsperspektiv www.pwc.se Revisionsrapport Carl-Gustaf Folkeson Granskning av Trelleborgs kommuns lönesättning ur ett jämställdhetsperspektiv Trelleborgs kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan

Jämställdhets- och mångfaldsplan STOCKHOLMS STAD Jämställdhets- och mångfaldsplan Enheten Gröndalsskolan/Årstadalsskolan För 2013-2015 Lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter 1 INLEDNING Från och med den 1 januari 2009 gäller den

Läs mer

Kartläggning av samverkansformer mellan socialtjänsten och Arbetsförmedlingen

Kartläggning av samverkansformer mellan socialtjänsten och Arbetsförmedlingen Kartläggning av samverkansformer mellan socialtjänsten och Arbetsförmedlingen Redovisning av regeringsuppdrag S2014/3701/FST 2015-04-15 Sida: 2 av 20 Sida: 3 av 20 Förord I denna rapport redovisar Socialstyrelsen

Läs mer

Rapport 2017:6 En vitbok om kvinnors arbetsmiljö

Rapport 2017:6 En vitbok om kvinnors arbetsmiljö Rapport 2017:6 En vitbok om kvinnors arbetsmiljö Organisera för en jämställd arbetsmiljö från ord till handling En vitbok från Arbetsmiljöverkets regeringsuppdrag Kvinnors arbetsmiljö 2011-2016. Innehåll

Läs mer

Analys av Plattformens funktion

Analys av Plattformens funktion Analys av Plattformens funktion Bilaga 3: Plattform för hållbar stadsutveckling årsrapport för 2015 Författarna ansvarar för innehållet i rapporten. Plattformen har inte tagit ställning till de rekommendationer

Läs mer

Vad innebär aktiva åtgärder mot diskriminering?

Vad innebär aktiva åtgärder mot diskriminering? Vad innebär aktiva åtgärder mot diskriminering? Örebro universitet 22 november 2011 Olle Andersson Brynja www.do.se, olle.brynja@do.se, 08-120 20 700 Det här är DO Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en

Läs mer

Yttrande över Stadsrevisionens granskningsrapport av Borås Stads personalpolitik

Yttrande över Stadsrevisionens granskningsrapport av Borås Stads personalpolitik Stadskansliet Personal- och förhandling Per Olsson 2016-04-18 Dnr Sida 1(9) Yttrande över Stadsrevisionens granskningsrapport av Borås Stads personalpolitik Ärendet Stadsrevisionen har granskat om Borås

Läs mer

Projekt L4U Lean Life Long Learning Ungdom Enköping Kommun

Projekt L4U Lean Life Long Learning Ungdom Enköping Kommun Projekt: L4U Lean Life Long Learning Ungdom ESF Diarie.Nr: 2009-3020122 VOK AB Förhandsutvärdering & Utvärderingsupplägg ESF-Socialfonden, programområde 2 Ökat arbetskraftutbud Projekt L4U Lean Life Long

Läs mer

RIKTLINJER VID VÅLD OCH HOT OM VÅLD I ARBETSLIVET

RIKTLINJER VID VÅLD OCH HOT OM VÅLD I ARBETSLIVET EDA KOMMUN RIKTLINJER VID VÅLD OCH HOT OM VÅLD I ARBETSLIVET Reviderad 2006-03-03 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Arbetsgivarens roll... 3 2.1 Rapportering... 4 Anmälan... 4 Arbetsskadeanmälan...

Läs mer

Att förbättra kvinnors arbetsmiljö ett uppdrag från regeringen

Att förbättra kvinnors arbetsmiljö ett uppdrag från regeringen Att förbättra kvinnors arbetsmiljö ett uppdrag från regeringen Arbetsmiljöverket fick 2011 i uppdrag från regeringen att utveckla och genomföra särskilda insatser för att förebygga att kvinnor slås ut

Läs mer

Att förändra framgångsrikt. Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan

Att förändra framgångsrikt. Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan Att förändra framgångsrikt Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan INNEHÅLL ATT FÖRÄNDRA FRAMGÅNGSRIKT 3 Så fungerar matriserna 3 Exempel förtydligade

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom egen regi

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom egen regi TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-08-21 AN-2013/60.730 1 (3) HANDLÄGGARE Werner, Anna 08-535 312 03 Anna.Werner@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom egen regi

Läs mer

för chefer och handläggare

för chefer och handläggare LSS 2016 för chefer och handläggare kunskap utveckling inspiration Självbestämmande i praktiken erhåll verktyg för att öka brukarens delaktighet och inflytande Maximera nyttan med valbara föreläsningar!

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn av förskolan och pedagogisk omsorg i Emmaboda kommun. Beslut. 2011-12-20 Dnr 43-2011:1248.

Beslut för förskola. efter tillsyn av förskolan och pedagogisk omsorg i Emmaboda kommun. Beslut. 2011-12-20 Dnr 43-2011:1248. Beslut Emmaboda kommun Förskolechefer i förskolan och pedagogisk omsorg Beslut för förskola efter tillsyn av förskolan och pedagogisk omsorg i Emmaboda kommun Skolinspektionen, Box 330, 581 03 Linköping,

Läs mer

Förslag till föreskrifter om vibrationer samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna (4 bilagor)

Förslag till föreskrifter om vibrationer samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna (4 bilagor) ...-,,,_...- A R B E T S M I L J Ö VERKET REMISS Datum Vår beteckning 2015-02-11 RT 2014/107222 Sid 1 (1) Enheten för teknik Stefan Nygård, 010-730 98 59 arbetsmiljoverket@av.se Förslag till föreskrifter

Läs mer

Arbetsmiljöverkets rapportering om utvecklingen av funktionshinderspolitiken år 2014

Arbetsmiljöverkets rapportering om utvecklingen av funktionshinderspolitiken år 2014 Datum 12 mars 2014 Vår beteckning 2011/101361 Er beteckning S2011/8810/PST Arbetsmiljöverkets rapportering om utvecklingen av funktionshinderspolitiken år 2014 En strategi för genomförandet av funktionshinderspolitiken

Läs mer

Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun

Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun 1 Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun Stadskontoret April 2007 Samverkan, hälsa och arbetsmiljö i Jönköpings kommun 2 Bakgrund FAS 05, Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan, är ett centralt

Läs mer

Äldrenämnden. att med beaktandet av resultatet lägga rapporten till handlingarna.

Äldrenämnden. att med beaktandet av resultatet lägga rapporten till handlingarna. få Uppsala ÄLDREFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Mia Gustafsson 2016-01-20 ALN-2015-0311 Äldrenämnden Slutrapport Palliativa Förstärkningsteamet Förslag till beslut Äldrenämnden beslutar att

Läs mer

Nationella jämställdhetsmål

Nationella jämställdhetsmål Grästorps kommun Jämställdhetsplan Antagandebeslut: Kommunstyrelsen 2014-04-08, 86 Giltighet: 2014-2016 Utgångspunkter Grästorp kommuns jämställdhetsplan tar sin utgångspunkt från de nationella jämställdhetsmålen,

Läs mer

Uppdrag att ta fram mätbara prestationer för den verksamhet som bedrivs av regionala skyddsombud

Uppdrag att ta fram mätbara prestationer för den verksamhet som bedrivs av regionala skyddsombud 2011-11-08 AG 2011/100384 1 (9) Ert datum Er beteckning 2011-03-03 2009/2948/ARM Enheten för generaldirektörens stab Kerstin Lindberg, 08-730 92 64 arbetsmiljoverket@av.se Uppdrag att ta fram mätbara prestationer

Läs mer

Extern utvärdering av projektet HP5

Extern utvärdering av projektet HP5 Extern utvärdering av projektet HP5 Diarienummer: 2010-3020010 Delrapport I 2010-08-01 2010-10 31 1. Bakgrund...1 Problem och utgångsläge... 1 Jämställdhetsintegrering... 1 Tillgänglighet för personer

Läs mer

Kvinnors arbetsmiljö 2011-2014. Slutrapport. Rapport 2015:6

Kvinnors arbetsmiljö 2011-2014. Slutrapport. Rapport 2015:6 Kvinnors arbetsmiljö 2011-2014 Slutrapport Rapport 2015:6 2015-02-26 2011/100748 1 (30) 2015-02-26 2011/100748 2 (30) Avdelningen för internationella frågor Mats Ryderheim, 010-730 96 87 Regeringen Arbetsmarknadsdepartementet

Läs mer

Rapport - djupstudie

Rapport - djupstudie Rapport - djupstudie Olycka inom skogsbruk Vänersborg kommun, 2010 REM 2009/16827 En djupstudie kan ses som en fallbeskrivning av en enskild olyckshändelse. Målet med djupstudierna är att de ska ge svar

Läs mer

Truckolycka vid godsterminal, Göteborg, 2011

Truckolycka vid godsterminal, Göteborg, 2011 Rapport - djupstudie Truckolycka vid godsterminal, Göteborg, 2011 REM 2009/16827 En djupstudie kan ses som en fallbeskrivning av en enskild olyckshändelse. Målet med djupstudierna är att de ska ge svar

Läs mer

Insatser till barn i behov av särskilt stöd

Insatser till barn i behov av särskilt stöd Revisionsrapport Insatser till barn i behov av särskilt stöd Mjölby kommun Maj 2009 Håkan Lindahl Marie Lindblad Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2 Bakgrund och uppdrag...

Läs mer

Resultatet av inspektionen

Resultatet av inspektionen 2012-09-13 INH 2012/30731 1 (5) Distriktet i Härnösand Agneta Axelsson, 010-730 9019 Lappland Holding Ab Korpberget 1 921 42 Lycksele Resultatet av inspektionen Ert org. nr 556216-7071 Arbetsställe Lappland

Läs mer

Rapport om läget i Stockholms skolor

Rapport om läget i Stockholms skolor Rapport om läget i Stockholms skolor Enkätstudie om skolans utveckling och lärarnas situation Socialdemokraterna i Stockholms stad 2013:1 Ge lärare förutsättning att vara lärare De senaste åren har svensk

Läs mer

Strategi fö r arbetet med ja msta lldhetsintegrering 2014-2016 Plan fö r det externa arbetet La nsstyrelsen i Blekinge

Strategi fö r arbetet med ja msta lldhetsintegrering 2014-2016 Plan fö r det externa arbetet La nsstyrelsen i Blekinge Strategi fö r arbetet med ja msta lldhetsintegrering 2014-2016 Plan fö r det externa arbetet La nsstyrelsen i Blekinge Inledning Jämställdhet innebär att kvinnor och män har samma makt att forma samhället

Läs mer

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning, i samarbete mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och HSO Göteborg. Programmet

Läs mer

Bilaga 1 till FAS07 för kommunstyrelsekontoret

Bilaga 1 till FAS07 för kommunstyrelsekontoret 1 (9) REV 2009-02-26 Godkänd av kommunstyrelsekontorets samverkansgrupp Bilaga 1 till FAS07 för kommunstyrelsekontoret FÖRNYELSE ARBETSMILJÖ SAMVERKAN I ENKÖPING INLEDNING Insatserna för samverkan, arbetsorganisation,

Läs mer

Slutrapport delprojektet barn som anhöriga, Vi möter barn som anhöriga i Habo.

Slutrapport delprojektet barn som anhöriga, Vi möter barn som anhöriga i Habo. Helene Ottevik-Karlsson Rapport Datum 2014-06-13 Dnr SN13/45 Sida 1 (6) Slutrapport delprojektet barn som anhöriga, Vi möter barn som anhöriga i Habo. Projektansvariga Betty Svensson IFO chef Socialförvaltningen

Läs mer

Tre handlingsvägar för Nutek, Glesbygdsverket och ITPS

Tre handlingsvägar för Nutek, Glesbygdsverket och ITPS Remissvar 2007-11-16 Remissens dnr N2007/7145/SAM Diarienummer 013-2007-3636 Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Tre handlingsvägar för Nutek, Glesbygdsverket och ITPS Verket för näringslivsutveckling,

Läs mer

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Olofström Sölvesborg INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund...2 Syfte...2 Projektmål...2 Tidplan...2

Läs mer

Kapitel 8 Personalresurser och säkerhet

Kapitel 8 Personalresurser och säkerhet Kapitel 8 Personalresurser och säkerhet Människorna i en organisation brukar oftast kallas för kunskapskapitalet och betraktas som den viktigaste resursen. Men de är inte enbart en förutsättning för verksamheten

Läs mer

EN MODERN SAMVERKANSFORM

EN MODERN SAMVERKANSFORM EN MODERN SAMVERKANSFORM Vad är Vård- och omsorgscollege? Vård- och omsorgscollege (VO-College) är en samverkansform på regional och lokal nivå mellan utbildningsanordnare och arbetsliv inom vård och omsorg.

Läs mer

Åtgärder för att stödja arbetet med sociala insatsgrupper

Åtgärder för att stödja arbetet med sociala insatsgrupper Åtgärder för att stödja arbetet med sociala insatsgrupper Åtgärder för att stödja arbetet med sociala insatsgrupper Förord Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor fick i regleringsbrevet för

Läs mer

Linda Rose, KTH STH/Ergonomi 2014-04-09. RAMP Risk management Assessment tool for Manual handling Proactively

Linda Rose, KTH STH/Ergonomi 2014-04-09. RAMP Risk management Assessment tool for Manual handling Proactively RAMP: Ett nytt belastningsergonomiskt bedömningsverktyg Linda Rose, KTH STH/Ergonomi 2014-04-09 RAMP Risk management Assessment tool for Manual handling Proactively RAMP: Bakgrund & mål Bakgrund Behov

Läs mer

Missiv Dok.bet. PID131548

Missiv Dok.bet. PID131548 PM59003.0 UTKAST Missiv PID3548 Utbildningsdepartementet 03 33 Stockholm Redovisning av uppdrag i regleringsbrevet för 203 Plan för jämställdhetsintegrering Härmed översänder Pensionsmyndigheten bifogad

Läs mer

Förskolan Bondebackas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Bondebackas plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Bondebackas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 15-16 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Bildningsförvaltningen

Bildningsförvaltningen Jämställdhetsplan med inriktning mot likabehandling Bildningsförvaltningen augusti 2014 juli 2017 Fastställd av förvaltningschefen 2014-08-13 Handläggare: Maria Evald processledaree i jämställdhet Bildningsförvaltningen

Läs mer

Slutrapport ARBETSMILJÖ VERKET. RAPPORT Datum

Slutrapport ARBETSMILJÖ VERKET. RAPPORT Datum ARBETSMILJÖ VERKET Vår beteckning 1 (12) Er beteckning A2013/3396/ ARM Enheten för ekonomi och planering Ulrika Söderman Wramsby, 010-730 9954 Regeringen arbetsmiljoverket@av.se Arbetsmarknadsdepartementet

Läs mer

Utbildningsinspektion i den fristående grundskolan Friskolan i Kärna i Kungälvs kommun

Utbildningsinspektion i den fristående grundskolan Friskolan i Kärna i Kungälvs kommun Inspektionsrapport från Skolverket 2006:127 Utbildningsinspektion i den fristående grundskolan Friskolan i Kärna i Kungälvs kommun Bes lut S kolrapport Beslut Mona Hurtig Skol AB Solskiftegatan 4 442 53

Läs mer

Datum K@PIA 391.28 KALMAR

Datum K@PIA 391.28 KALMAR ARBETSMILJö 201.4-12-29 IRS 201418068 K@PIA s d 1(5) Enheten för reg on syd Ann-Helen Johansson, 010-730 91, 28 Gymnasiesärskolan Box 804 391.28 KALMAR KALMARSUNDS GYMITI \SIËFÖRBUND 201tr -12-29 D-pl;rn

Läs mer

Strategi för myndighetsstöd. vid utveckling av lokal ungdomspolitik

Strategi för myndighetsstöd. vid utveckling av lokal ungdomspolitik Strategi för myndighetsstöd vid utveckling av lokal ungdomspolitik Strategi för myndighetsstöd vid utveckling av lokal ungdomspolitik Förord Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2007:57 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Program för att förebygga, bemöta och följa upp våld och hot i arbetsmiljön Föredragande landstingsråd: Maria Wallhager Ärendet Produktionsutskottet

Läs mer

Handling för tillväxt... 2

Handling för tillväxt... 2 Innehållsförteckning Handling för tillväxt... 2 1. Boendet - Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende...3 1.2 Kommunikationer...3 1.3 Attityder...4 1.4 Fritid/Kultur...4 1.5 Öppnare landskap/naturvård...4

Läs mer

Värdegrund inom provarmdo vård- och omsorg

Värdegrund inom provarmdo vård- och omsorg 2014-03-24 Handläggare Maria Olsborn pro Varmdo 14VOS/0042 Vård- och omsorgsstyrelsen Värdegrund inom provarmdo vård- och omsorg Förslag till beslut Vård- och omsorgsstyrelsen har tagit del av redovisningen

Läs mer

Hur värderas vårdens yrken? En undersökning bland landstings- och kommunalråd

Hur värderas vårdens yrken? En undersökning bland landstings- och kommunalråd Hur värderas vårdens yrken? En undersökning bland landstings- och kommunalråd www.vardforbundet.se januari 2008 I sin rapportserie presenterar Vårdförbundet resultat från särskilda undersökningar eller

Läs mer

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort :

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : Verksamhetsplan Skolmatsakademin 2016-2017 Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : 1. Vision & Strategi Skolmatsakademins vision är att på ett inspirerande sätt grundlägga sunda och hållbara

Läs mer

Hållbar arbetsmiljö med kvinnor i fokus. inspektionsaktivitet vecka 10 11, år 2013. Rapport 2013:8

Hållbar arbetsmiljö med kvinnor i fokus. inspektionsaktivitet vecka 10 11, år 2013. Rapport 2013:8 Hållbar arbetsmiljö med kvinnor i fokus inspektionsaktivitet vecka 10 11, år 2013 Rapport 2013:8 2013-05-21 REM 2012/100494 1 (5) Enheten för människa och omgivning Christina Jonsson, 010-730 9489 arbetsmiljoverket@av.se

Läs mer

Handledning för upphandling av projektutvärdering

Handledning för upphandling av projektutvärdering Datum: Handledning för upphandling Avsedd för: Projektägare 1 (6) Handledning för upphandling av projektutvärdering Handledningen är i första hand riktad till projektägare som behöver upphandla utvärdering.

Läs mer

Arbets- och miljömedicin

Arbets- och miljömedicin Arbets- och miljömedicin Belastningsrelaterade besvär inom vård och omsorg - Ergonomi och personalsäkerhet Charlotte Wåhlin Med dr. Ergonom/fysioterapeut Arbets- och miljömedicin Gemensam resurs för Landstingen

Läs mer

Give it forwards verksamhetsplan för Hälsa Mera 2015-2018

Give it forwards verksamhetsplan för Hälsa Mera 2015-2018 Give it forwards verksamhetsplan för Hälsa Mera 2015-2018 1. Bakgrund Hälsa Mera och Riksorganisationen Give it forward Denna verksamhetsplan gäller för Give it forwards nationella råd Hälsa Mera, som

Läs mer

Visions synpunkter på På jakt efter den goda affären (SOU 2011:73)

Visions synpunkter på På jakt efter den goda affären (SOU 2011:73) 2012-01-17 Sida 1 Visions synpunkter på På jakt efter den goda affären (SOU 2011:73) Vision har beretts möjlighet att till TCO lämna synpunkter på Delbetänkande av upphandlingsutredningen (SOU 2011:73).

Läs mer

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Det sker mycket brottsförebyggande arbete runtom i landet, både som projekt och i den löpande verksamheten. Några av dessa insatser

Läs mer

Arbetsmiljöverket: Begäran angående försörjningsstöd

Arbetsmiljöverket: Begäran angående försörjningsstöd ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Bylund Lindman Ida Datum 2015-03-16 Diarienummer AMN-2015-0167 Arbetsmarknadsnämnden Arbetsmiljöverket: Begäran angående försörjningsstöd Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Växjö kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Växjö kommun Skolinspektionen Växjö kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Växjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586 08 00, Fax:

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Förskolan Malmgården 2015

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Förskolan Malmgården 2015 Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Förskolan Malmgården 2015 Malmgårdens Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling 2015 INLEDNING Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling

Läs mer

Framgångsfaktorer i diabetesvården. Inspiration för utveckling av diabetesvården

Framgångsfaktorer i diabetesvården. Inspiration för utveckling av diabetesvården Framgångsfaktorer i diabetesvården Inspiration för utveckling av diabetesvården Inledning Analys av data från registret visar skillnader i resultat något som tyder på möjligheter att öka kvaliteten. Diabetes

Läs mer

Arbetsmiljöinformation för Förtroendevalda. En snabbkurs

Arbetsmiljöinformation för Förtroendevalda. En snabbkurs Arbetsmiljöinformation för Förtroendevalda En snabbkurs Vad är arbetsmiljö? Arbetsmiljö: Fysisk Kemi Organisation Teknik Administration Ekonomi Arbetstid Social arbetsmiljö Social arbetsmiljö kan omfatta:

Läs mer

Slutrapport. 1. Sammanfattning

Slutrapport. 1. Sammanfattning Datum: 2011-08-15 Slutrapport Projektnamn : Spira Stockholm Diarienr : 2009-3010097 Projektperiod : 091026 110630 1. Sammanfattning Spira Stockholms mål är att fler unga kvinnor och män med utomnordisk

Läs mer

Målgruppen. Bilaga 1 2015-10-22 DNR:2015-141. Bilaga till Lokal överenskommelse kring ungas arbetslöshet arbetslöshet

Målgruppen. Bilaga 1 2015-10-22 DNR:2015-141. Bilaga till Lokal överenskommelse kring ungas arbetslöshet arbetslöshet Bilaga 1 2015-10-22 DNR:2015-141 Bilaga till Lokal överenskommelse kring ungas arbetslöshet arbetslöshet Målgruppen En kartläggning har gjorts avseende målgruppen unga mellan 16 och 24 år som befinner

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FRISKIS&SVETTIS ÖREBRO 2014-2016

VERKSAMHETSPLAN FRISKIS&SVETTIS ÖREBRO 2014-2016 VERKSAMHETSPLAN FRISKIS&SVETTIS ÖREBRO 2014-2016 Fastställd av styrelsen 2013-11-12 Inledning Verksamhetsplanen är till för anställda och funktionärer i föreningen. Den ska fungera som ett stöd och vägvisare

Läs mer

Information om yrkeshögskolans utbildningar med syfte att öka andelen studerande med utländsk bakgrund.

Information om yrkeshögskolans utbildningar med syfte att öka andelen studerande med utländsk bakgrund. Information om yrkeshögskolans utbildningar med syfte att öka andelen studerande med utländsk bakgrund. Myndigheten för yrkeshögskolans återrapportering 2011 1 (6) Datum: 2011-12-20 Information om yrkeshögskolans

Läs mer

Styrande dokument Fastställd av styrelsen 2014-xx-xx

Styrande dokument Fastställd av styrelsen 2014-xx-xx Styrande dokument Fastställd av styrelsen 2014-xx-xx JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN 2015-2017 Bakgrund Grunden för bolagets arbete med jämställdhet och mångfald är bolagets Personalpolicy, där vår syn

Läs mer

Hållbar arbetsmiljö med kvinnor i fokus. PM - reflektioner, erfarenheter och lärdomar från HAK 2012-2014. Rapport 2015:9

Hållbar arbetsmiljö med kvinnor i fokus. PM - reflektioner, erfarenheter och lärdomar från HAK 2012-2014. Rapport 2015:9 Hållbar arbetsmiljö med kvinnor i fokus PM - reflektioner, erfarenheter och lärdomar från HAK 2012-2014 Rapport 2015:9 2015-01-16 REM 2012/100494 1 (7) Enheten för människa och omgivning Christina Jonsson,

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FRISKIS&SVETTIS ÖREBRO 2011-2013

VERKSAMHETSPLAN FRISKIS&SVETTIS ÖREBRO 2011-2013 VERKSAMHETSPLAN FRISKIS&SVETTIS ÖREBRO 2011-2013 Fastställd av styrelsen 2011-08-24 Inledning Verksamhetsplanen är till för anställda och funktionärer i föreningen. Den ska fungera som ett stöd och vägvisare

Läs mer