Liljevalchs konsthall

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Liljevalchs konsthall"

Transkript

1 Liljevalchs konsthall Liljevalchs konsthall före och efter ombyggnad 2009 Foton: Nina Broberg

2 Ledningsgruppen besöker Kalmar slott Projekt Värdig entré Värdig entré-projektet initierades 2006 med ambitionen att göra entréer till vårt kulturarv tillgängliga för alla på ett värdigt sätt både för människor och miljö. Värdig entré är ett samarbetsprojekt mellan Statens fastighetsverk, Stockholms stad och EIDD (European Institut for Design and Disability) Sverige. Projektet vill visa att det går att förena dagens krav på tillgänglighet med innovativa och estetiskt tilltalande lösningar i kulturhistoriskt känsliga miljöer. Målet är att fastigheterna ska användas och levandegöras samtidigt som byggnadernas kulturvärden ska bevaras. Under början av 2007 valde ledningsgruppen för Värdig entré ut fyra objekt som skulle tjäna som pilotprojekt : Bancohuset vid Järntorget i Gamla stan, Liljevalchs konsthall, Stockholms stadshus och Residenset i Göteborg. Projektet gjorde också en upphandling av arkitekter och designer för pilotprojekten. Syftet med att även ta med designer i projekten var att ta fram och utveckla nya produkter som med eller utan modifieringar skulle kunna användas för andra objekt. Tanken var också att stimulera industrin till produktutveckling inom området genom att skapa en efterfrågan på en ny typ av produkter. Ledningsgruppen diskuterade också hur designprocessen skulle gå till. Design för alla, som betyder design för den mänskliga mångfalden och allas delaktighet, skulle vara vägledande för Värdig entré-projektet. Det betyder bland annat att man i varje delprojekt börjar arbetet med att bilda en arbetsgrupp med representanter för alla intressenter i projektet, såsom fastighetens ägare och förvaltare, verksamhetens ledning och nyckelpersoner, kultursakkunniga, sakkunniga i tillgänglighet, brukarrepresentanter, arkitekter och designer. Genom att representanterna i arbetsgruppen har mandat att ta beslut inom sina ansvarsområden i projektet blir också hela arbetsgruppen beslutsför och resultatinriktad. Arbetsgruppen börjar sitt arbete med att ta fram ett gemensamt program med en beskrivning av fastigheten, kulturhistoriska värden, verksamheten och vad man vill uppnå med projektet. Med denna gemensamma grund finns goda förutsättningar för en bra designprocess och ett bra resultat som alla är delaktiga i.

3 Pilotprojekt Liljevalchs Liljevalchs konsthall på Djurgården i Stockholm var alltså ett av de fyra pilotprojekt som skulle ingå i Värdig entré-projektet. Konsthallen har alltsedan den öppnades 1916 varit en välbesökt lokal för olika typer av konst- och kulturevenemang. Byggnaden, som ägs av Stockholms stad (genom en stiftelse), har ett stort kulturhistoriskt värde och frågan om kulturminnesförklaring har väckts hos Länsstyrelsen. Besökare, som inte kunde använda den stora trappan vid huvudentrén, var fram till 2007 hänvisade till personalingången i källarvåningen på byggnadens baksida. Här fanns den stora utmaningen att ta fram förslag till en värdig entré för alla genom huvudentrén.

4 Historik 1916 Liljevalchs konsthall uppfördes efter ritningar av arkitekt Carl Bergsten. Modern byggnadsteknik, bl a armerad betong, användes vid uppförandet av byggnaden. Nya museibyggnader i Europa studerades av arkitekten och senaste rön tillämpades i konsthallen. För belysning av salarna användes lanterniner och glasade sadeltak. Konsthallen är utformad i strikt klassicistisk stil och är med sina strama former ett gott exempel på Bergstens formspråk. Byggnadens exteriör och publika utrymmen är i huvudsak bevarade i sin ursprungliga utformning. Källarens rum för teknik, förråd och personal har genomgått en kontinuerlig modernisering. Stadsmuseet har bedömt Liljevalchs konsthall med Blå Porten äga synnerligen stort kulturhistoriskt värde. Fråga om kulturminnesförklaring har väckts hos Länsstyrelsen Liljevalchs konsthall finns upptagen på den lista över 25 byggnader som Stockholms stad accepterat att låta byggnadsminnesförklara enligt kommunfullmäktiges beslut

5 Tidigare entréförslag Under början av 2000-talet har flera olika förslag för att förbättra tillgängligheten till Liljevalchs konsthall tagits fram, men förkastats av olika anledningar. Ett av förslagen var att göra en ny ramp ner till källarvåningen vid fasaden mot Djurgårdsvägen, en ny dörröppning i fasad och en ny hiss inne i byggnaden. Det innebar alltså att de som inte kunde använda trappan vid huvudentrén fick gå en särskild väg ner via rampen, den nya dörren och sedan ta den nya hissen upp till entréhallen. Detta förslag förkastades för att det trots stora ingrepp i den befintliga byggnaden ändå inte kunde erbjuda en värdig entré för alla via den ursprungliga huvudentrén. Det fanns också förslag om att göra en helt ny huvudentré till Liljevalchs vid Blå Portens entré mot Djurgårdsvägen. Detta förslag innebar stora förändringar av både byggnad, entréförhållanden och hur man rörde sig inom byggnaden.

6 Arbetsgrupp 2007 Vintern 2007 bildades arbetsgruppen för Värdig entré Liljevalchs med följande personer: Hans Blidberg, Liljevalchs konsthall Ernst Althin, Kulturförvaltningen, Stockholms stad Cent-Åke Käck, Kulturförvaltningen, Stockholms stad Charlotte Norlin, Kulturnämndens handikappråd Britt Wisth, Stadsmuseét, Stockholms stad Stig Ahlström, Plan 5 Arkitekter AB Lars Håkansson, Oxyma Innovation AB Hans Tell, SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign Rasmus Renglin, Kulturarvsenheten, Statens fastighetsverk Lars Cedergrund, Tillgänglighetsprojektet, Stockholms stad Lennart Klaesson, Tillgänglighetsprojektet, Stockholms stad och projektledare för pilotprojekt Värdig entré Liljevalchs Arbetsgruppen hade sitt första möte den 12 februari 2007 och hade därefter möten en gång i månaden med mindre uppehåll under sommaren och julhelgen. Under slutet av 2007 utökades arbetsgruppen med Tony Novo i egenskap av byggledare. Under vintern 2008 inbjöds också Skönhetsrådets sekreterare Martin Rörby och Monica Hector till arbetsgruppens möten.

7 Arbetsgruppen i möte på Liljevalchs

8 Kulturnämndens handikappråd granskar entrén Foto: Lars Håkansson Program 2007 En av arbetsgruppens första uppgifter var att ta fram ett program för projekt Värdig entré Liljevalchs. Ett första utkast diskuterades vid arbetsgruppen möte i slutet av mars Efter justeringar godkändes programmet av arbetsgruppen i maj Program för pilotprojekt Liljevalchs konsthall inom utvecklingsprojekt Värdig entré daterat innehåller, förutom en bakgrund till projektet, historik, beskrivning av konsthallens verksamhet, byggnad, värdebeskrivning, skyddsföreskrifter, rumssamband och rörelsemönster, fysiska hinder, mål för verksamheten, funktionellla mål för projektet, samarbetsformer, tidplan och ekonomi.

9 Idéförslag Under våren 2007 påbörjade konsultgruppen med arkitekt och designer sitt arbete med att ta fram flera olika idéförslag för att förbättra tillgängligheten till Liljevalchs. Det var olika varianter med ramp, hiss och alternativa lägen för entrén. De tog också fram några tänkta användare, så kallade persona, för att genom dessa pröva de olika idéförslagens för- och nackdelar. Arbetsgruppen engagerade också kulturnämndens handikappråd med besök på plats för att höra deras synpunkter på både befintliga förhållanden och på de olika idéförslag som konsulterna tagit fram. Arbetsgruppen diskuterade de olika idéförslagen och kom gemensamt fram till att förorda två principlösningar: dels en ramp i terrassytan intill entrén och dels en hiss i hörnan intill entrétrappan och terrassytan. Båda dessa förslag innebar att alla besökare, oavsett funktionsförmåga, skulle kunna använda den ursprungliga huvudentrén.

10 Kulturnämndens handikappråd i entréhallen Foto: Lars Håkansson Bearbetning Vid arbetsgruppens fortsatta diskussioner om de två principlösningarna kom man fram till att gå vidare med ett förslag som innehöll både ramp och hiss. Motivet för detta var att rampen med en bekväm lutning (1:20) skulle bli ganska lång eftersom nivåskillnaden mellan gata och entré var 1,6 m. Med hänsyn till de som hade svårigheter att gå längre sträckor skulle hissen vara ett bättre alternativ. Samtidigt var det säkert många som skulle föredra rampen. Rampen var också ett bra alternativ om hissen skulle vara ur funktion eller vid nödutrymning av konsthallen. En annan viktig synpunkt från brukarrepresentanterna var att utforma hissen som en vanlig personhiss och inte som en lyftanordning där man kände sig som ett kolli. Det var också viktigt att alla skulle kunna använda hissen utan hjälp från personal och att man inte skulle känna sig instängd i hissen. Dessa brukarkrav låg sedan till grund för konsultgruppens arbete med att ta fram en ny typ av hiss som ännu inte fanns på marknaden. För att göra hela entrén värdig ingick också att se över de tunga och svåröppnade ytterdörrarna, vindfånget och entrén inne med bland annat toaletter för besökare. Ett förslag med nya automatiska skjutdörrar i det gamla vindfånget och en ombyggnad av två mindre toaletter till en rymlig toalett med plats för en person i uterullstol godkändes av arbetsgruppen.

11 Illustration på hissen och ombyggda trappan. Oxyma Innovation AB Förhandsbesked Under hösten 2007 presenterades förslaget för chefen för kulturförvaltningen, byggnadsantikvarier på stadsmuséet, bygglovshandläggare, skönhetsrådet och för stadsmiljögruppen. Alla var positiva till förslaget. En del ifrågasatte dock om det var motiverat att bygga både hiss och ramp. Kulturnämnden informerades om förslaget och gav sitt klartecken att gå vidare med projektet. Medel från Stockholm stads Tillgänglighetsprojekt skulle bekosta projektet.

12 Bygglov 2008 En ansökan om bygglov lämnades in den 20 november I början av januari 2008 gjorde arbetsgruppen tillsammans med bygglovshandläggaren tester av ny belysning vid Liljevalchs entré. Bygglovsremissen från Stadsmuséet den 8 februari 2008 hade följande slutsats : Det är Stadsmuséets bedömning att den föreslagna utformningen och placeringen av rampen är helt godtagbar ur kulturhistorisk synpunkt. I den mån hissen bedöms nödvändig är den föreslagna utformningen och placeringen sådan att hissen gör så lite intrång i kulturmiljön som möjligt. Det är viktigt att hissen noga utförs enligt nu liggande förslag vad gäller utformning och kvalitet då den föreslås vid byggnadens huvudfasad och entréparti. Skönhetsrådets bygglovsremiss, som skrivits av rådets sekreterare Martin Rörby, avstyrkte hissen och ville se en bearbetning av rampen med bl a ett respektavstånd mellan ramp och fasad. Arbetsgruppen kompletterade bygglovsansökan med bearbetade ritningar och en kompletterande beskrivning med motiven för att bygga både ramp och hiss. Den 7 april 2008 beviljade stadsbyggnadsnämnden bygglov för ramp och hiss.

13 Ombyggnad 2008 I februari 2008 skickades anbudsförfrågan ut för ombyggnad av entrén och den nya rampen. Blidö Entreprenad AB fick uppdraget för den yttre ombyggnaden för rampen och förberedelser för hissen. Kungsfiskaren Bygg & Fastighets AB fick i uppdrag att bygga om entrén och toaletten innanför. Ombyggnadsarbetena påbörjades i juni 2008 och var klara för slutbesiktning den 25 september.

14 Hiss 2009 Under våren 2008 gjorde Värdig entré-projektet en gemensam upphandling av hisstillverkare för de olika delprojekten. Hissgruppen AB fick i denna upphandling uppdraget att utveckla och bygga hissen vid Liljevalchs konsthall. Vid ett första upphandlingsmöte den 21 november 2008 bestämdes organisation, villkor och tidplan för hissentreprenaden. En projektgrupp för hissprojektet bildades med följande personer: Åke Carlsson, Hissgruppen AB Hans Ydfors, Berco AB (lyftbord) Anders Jämtfjäll, ACC Glasrådgivare Lars Håkansson, Oxyma Innovation AB Stig Ahlström, Plan 5 Arkitekter Hans Blidberg, Liljevalchs konsthall Ernst Althin, Kulturförvaltningen Charlotte Norlin, Kulturnämndens handikappråd Per-Anders Johansson, Statens fastighetsverk Rasmus Renglin, Statens fastighetsverk Hans Tell, SVID Finn Petrén, EIDD / Design för alla Lars Cedergrund, Tillgänglighetsprojektet, Stockholms stad Lennart Klaesson, Tillgänglighetsprojektet, Stockholms stad och projektledare för hissprojektet

15 Första projekteringsmötet hölls den 8 december 2008 och sedan träffades projektgruppen en gång i månaden fram till sommaren Flertalet möten hölls på Hissgruppens verkstad i Bromma där hissen först monterades för att kunna testas i full skala inomhus. I juni 2009 engagerades Tony Novo som byggledare för hissen. Hissgropen vid Liljevalchs färdigställdes i början av oktober 2009 och montering av lyftbord och glasschakt var klar i mitten av november Hissen godkändes för drift i november 2009 och har sedan dess använts flitigt av besökare till Liljevalchs konsthall.

16 Utvärdering 2010 Den 14 april 2010 träffades arbetsgruppen för att göra en utvärdering av delprojekt Liljevalchs inom Värdig entréprojektet. Hans Blidberg på Liljevalchs kunde då berätta att trots den extremt kalla och snörika vintern hade både hiss, ramp och trappa fungerat mycket bra. Ett kortare driftstopp på hissen under julhelgen berodde på ett fel i en fotocellsridå som nu är utbytt. Alla på konsthallen är mycket nöjda med den ombyggda entrén, med både ramp och hiss. De har också konstaterat att antalet besökare med rullator, rullstol och barnvagnar har ökat och att besökarna uppskattar den välkomnande entrén. Hans Blidberg har skrivit en egen utvärdering av projektet som bifogas denna rapport.

17 Foton: Nina Broberg Kulturnämndens handikappråd gjorde ett besök på Liljevalchs i april 2010 och var då mycket nöjda med ombyggnaden. Det enda de kunde anmärka på var att det saknades kontrastmarkering på trappans första och sista steg och att kontrastmarkeringarna på glasdörrarna borde vara tydligare. Även Charlotte Norling, i egenskap av brukarrepresentant, har skrivit en utvärdering av delprojekt Liljevalchs som också bifogas.

18 Hans Blidberg, Liljevalchs konsthall : VÄRDIG ENTRÉ är projektnamnet på framgångsrikt arbete med tillgänglighet i kulturskyddade byggnader. Namnet ger associationer åt många håll men inte främst till tillgänglighet, inte till nytänkande och inte till samarbete som varit hörnstenar i projektet. Överraskningen blir därför stor och positiv när man tittar närmare och ser vad det genererat. Då upptäcker man att det här rymts både spännande och nytt idé- och konstruktionsarbete som lett till fina väl avvägda lösningar. Byggnaderna har tillförts modern och anpassad tillgänglighet och i vissa fall, vågar man nästan säga, estetiska värden. Det hands on arbete som präglat hela processen från en trevande start med förstudier av projektet och genomgångar av tidigare prövade eller föreslagna lösningar har varit vägvinnande. Detta märks kanske främst i exemplet Liljevalchs konsthall där man från första mötet i arbetsgruppen, via bygglov till genomförda byggnadsarbeten och tekniska nya lösningar är klar på knappa tre år. Att arbetet med Liljevalchs konsthall har varit en framgångsrik process tar jag till intäkt för att berätta lite närmare om arbetet och dess utfall. Även om arbetet inte varit ett regelmässigt projekt har processen följt projektets traditionella form med beställare, en projektledare och en arbetsgrupp. I vårt fall har arbetsgruppen bestått av en referensgrupp med berörda parter i vidaste bemärkelse från myndigheter till nyttjare. Projektledaren har varit den verkställande kraften. Referensgruppens vidd, med representanter från alla berörda intressen, har varit av stor betydelse då man här har fått omedelbar respons på föreslagna lösningar av problem. Gruppens storlek har inte fördröjt arbetet utan tvärt om.

19 Redan från början var arkitekt och designers med i arbetet och hade förslagsställarens roll vid möten i arbetsgruppen. Omedelbara resonemang och återkopplingar på de alternativa förslagen medförde en snar utveckling mot en lösning. Man enades mycket snart om en ramp- och hisslösning för den utvändiga delen. Detta medförde i sig nya krav på den gamla inre entrén som fordrade genomgripande men pietetsfulla åtgärder för att leva upp till den yttre entréns standard. De åtgärder som initierades invändigt av projektet blev automatiska dörrar, tillgänglig toalett och förbättrad belysning. Ganska snart i projektet blev det uppenbart att nya tekniska lösningar behövdes för att kunna lösa frågan om den utvändiga hissen. Det ställdes också mycket stora krav på dess exteriör med hänsyn till byggnadens känsliga fasad. Hissen blev därmed snarast ett eget projekt som fördes fram separat medan rampen kunde drivas vidare och byggas i första hand. Denna lösning visade sig logistiskt lyckad och slutresultatet gynnades säkert av detta. Såväl hissen, egentligen ett lyftbord, samt dess hus fanns inte på marknaden utan utvecklades för sitt ändamål, en som projektet hoppas lyckad spin off effekt användbar för liknande andra lösningar. Resultatet av detta projekt är mycket lyckat och uppskattat av konsthallens många besökare. Man uppskattar rampens låga lutning dess sittmöjligheter och åker gärna flitigt i hissen. Att hissen måste fungera genom s k hålldon under färden är en funktion som lagen kräver - men nyttjaren har svårt att förstå - att ändra på detta ligger dock utanför detta projekt och dess framgångssaga. Till sist: Idag är Liljevalchs, ritad av Carl Bergsten 1914, en konsthall som helt bär arkitektens genuina prägel, är helt tillgänglig enligt samtidens normer och har tillförts en rad plusvärden genom en ny värdig entré. Hissen i kvällsbelysning Foto: Nina Broberg

20 Kulturnämndens handikappråd. Foto: Lars Håkansson Charlotte Norlin, kulturnämndens handikappråd : Vem som helst kan drabbas av en trafikolycka, en stroke eller en annan svår sjukdom. Det är något som man inte gärna tänker på. För de som har drabbats förändras livet radikalt. Plötsligt har det vuxit upp hinder överallt. En liten tröskel som man inte lade märke till förut har blivit helt oöverstiglig. Att öppna vissa dörrar är nästan övermäktigt och att ta sig upp eller nedför trappor - särskilt om man tar sig fram i en rullstol - är en omöjlighet. Det kan räcka med två trappsteg upp eller ned till en affär som man inte har reflekterat över förut. Nu går det inte längre att ta sig in. Man upptäcker att om det över huvudtaget går att ta sig in till olika ställen som restauranger, biografer eller andra kulturinstitutioner så hänvisas man ofta till en ful och obskyr ingång på baksidan. Där ska man ringa på en klocka och har man tur kanske någon dyker upp och öppnar efter en lång stund. Det är en ganska förödmjukande och tråkig upplevelse som ger en känsla av att man tillhör en sekunda kategori och är mindre värd. Liljevalchs konsthall hänvisade tidigare till just en sådan entré på baksidan, men blev sedan en av byggnaderna i projektet Värdig entré - ett samarbete mellan Statens Fastighetsverk, Stockholms Stad och Design för alla. De övriga byggnaderna är Stockholms Stadshus, Södra Bancohuset och residenset i Göteborg. Syftet har varit att hitta en lösning för en värdig entré som kan tillämpas mer generellt på kulturhistoriska byggnader med alla hänsyn och restriktioner som det innebär. Tanken är att alla människor oavsett ålder, funktionshinder eller hur de tar sig fram - i barnvagn, rullstol, med rollerblades eller rullator - ska kunna ta sig in genom samma entré tillsammans. Det har varit ett unikt samarbete då alla inblandade parter har ingått i en arbetsgrupp för respektive projekt. Alla har medverkat på varje möte - arkitekter, designers, tjänstemän, byggkonsulter, stadsantikvarier, representanter från Skönhetsrådet, projektledare, tillverkare och brukarrepresentanter. Just detta - att alla har medverkat på varje möte och direkt kunnat tillfrågas och diskutera mer eller mindre känsliga frågor har varit mycket konstruktivt, givande och roligt. Dessutom har arbetsgrupperna för samtliga projekt träffats för att utbyta erfarenheter.

21 Resultatet för just Liljevalchs konsthall har blivit fantastiskt bra. Den långa estetiskt tilltalande rampen med rabatten i mitten ser ut som om den alltid har funnits där. Hissen som är ett idealiskt komplement för de som inte orkar ta sig upp för rampen är inte bara praktisk utan också väldigt fin att se på. En värdig entré handlar inte bara om att rent praktiskt kunna ta sig in tillsammans med alla andra utan också att allt som gör det möjligt är attraktivt och snyggt designat. Det är en viktig aspekt som ofta glöms bort i de här sammanhangen. Dock inte på Liljevalchs konsthall där man har åstadkommit en väldigt fin lösning som både är praktisk och estetiskt tilltalande. Den är ett föredöme och ett exempel på en verkligt värdig entré. Foto: Nina Broberg Om inget annat anges står Lennart Klaesson för foton i detta dokument. För mer information : om program, beskrivningar, ritningar, produktblad, foton mm, kontakta: Lennart Klaesson Tillgänglighetsprojektet Box Stockholm lennart.klaesson@tk.stockholm.se tel

1 Val av justerare. Tid Måndagen den 15 februari 2016 kl 13.00 15.00 Plats Sessionssal B, Tekniska Nämndhuset Justerat

1 Val av justerare. Tid Måndagen den 15 februari 2016 kl 13.00 15.00 Plats Sessionssal B, Tekniska Nämndhuset Justerat Råd för funktionshinderfrågor vid fastighetsnämnden och miljö- och hälsoskyddsnämnden PROTOKOLL 1/2016 PROTOKOLL 1/2016 Tid Måndagen den 15 februari 2016 kl 13.00 15.00 Plats Sessionssal B, Tekniska Nämndhuset

Läs mer

Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt

Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt Nu är det dags! Har du som fastighetsägare satt dig in i frågan om enkelt avhjälpta hinder? Om inte så är det hög tid nu! Varför denna broschyr?

Läs mer

Att ta bort enkelt avhjälpta hinder!

Att ta bort enkelt avhjälpta hinder! Att ta bort enkelt avhjälpta hinder! Förslag till åtgärder för att förbättra tillgängligheten i Söderköpings kommun Bakgrund I vårt land ska gator, parker, torg, handels- och kulturnäringar samt andra

Läs mer

Att vända intresset bort från dörrarna

Att vända intresset bort från dörrarna Att vända intresset bort från dörrarna Mot mindre tvång och begränsningar Foto: Robert Churchill, Getty Images 1 Introduktion lärande exempel Det här lärande exemplet beskriver ett särskilt boende för

Läs mer

Utvärdering av lekplatser. Januari 2005 Kortversion

Utvärdering av lekplatser. Januari 2005 Kortversion Utvärdering av lekplatser i Stockholm Januari 2005 Kortversion Tillgängliga lekplatser Det här är en kortfattat beskrivning av det som kommit fram i en tillgänglighetsundersökning av 8st lekplatser i Stockholm

Läs mer

Pål Reijer, Svensk Kyrkogårdskultur www.reijer.se

Pål Reijer, Svensk Kyrkogårdskultur www.reijer.se Pål Reijer, Svensk Kyrkogårdskultur www.reijer.se Tillgängligheten på kyrkogården enkelt avhjälpta hinder Om att förenkla kyrkogårdsbesöket för personer med nedsatt rörelseförmåga eller syn. Men glöm inte

Läs mer

BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA

BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA Tillgänglighetsdatabasen (TD) BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA Tillgänglighetsdatabasen (TD) 1 Tillgänglighetsdatabasen (TD) 2 Förord Tillgänglighet handlar om att göra verksamheter och miljöer tillgängliga

Läs mer

På gården finns ett uthus, av en sort som är mycket typisk för Råå.

På gården finns ett uthus, av en sort som är mycket typisk för Råå. Handläggare Karin Gustavsson Telefon 042-104509 karin.gustavsson@helsingborg.se Datum 15 juni 2005 Stadsbyggnadskontoret Ang ansökan om rivning och nybyggnad inom fastigheten Lysbojen 10, Råå, Dnr 261/05

Läs mer

Kvinna 21 år. Kvinna 17 år. Kvinna, 44 år

Kvinna 21 år. Kvinna 17 år. Kvinna, 44 år Skälet till att jag gillar teater är väl att jag alltid har haft livlig fantasi. Eller, det är vad folk säger. Och då har väl jag känt att teater har varit lite som en verklighetsflykt när jag har haft

Läs mer

TERMINALBLADET Nr. 2 2007 Medlemsorgan för föreningen: KALMAR TERMINALS VÄNNER Skrivarens väg 16 665 35 Kil Org. Nr. 874001-7366 Pg.

TERMINALBLADET Nr. 2 2007 Medlemsorgan för föreningen: KALMAR TERMINALS VÄNNER Skrivarens väg 16 665 35 Kil Org. Nr. 874001-7366 Pg. TERMINALBLADET Nr. 2 2007 Medlemsorgan för föreningen: KALMAR TERMINALS VÄNNER Skrivarens väg 16 665 35 Kil Org. Nr. 874001-7366 Pg. 17 42 60-0 Ber att få önska alla Terminalvänner En God Jul och Ett Gott

Läs mer

Skapande Skola: Nästegårdsskolan, Kvänum. Rapport skriven av Sven-Arne Magnusson

Skapande Skola: Nästegårdsskolan, Kvänum. Rapport skriven av Sven-Arne Magnusson Skapande Skola: Nästegårdsskolan, Kvänum. Rapport skriven av Sven-Arne Magnusson Januari 2012 tog min f.d. rektor på Nästegårdsskolan kontakt med mig. Han önskade söka ett skapande skolprojekt, men kände

Läs mer

Nytänkande - Värdig mervärde trygghet - tillgänglighet för alla!

Nytänkande - Värdig mervärde trygghet - tillgänglighet för alla! Nytänkande - Värdig mervärde trygghet - tillgänglighet för alla! Hur och vad ska vi göra? 1. Mål 2. Behov 3. Marknad 4. Idé 5. Produktutveckling 6. Genomförande Hur gick vi tillväga en handlingsplan för

Läs mer

Med fokus på ungdomars röst och 365 andra saker

Med fokus på ungdomars röst och 365 andra saker Med fokus på ungdomars röst och 365 andra saker Det är helt knäppt att vårt samhälle är så segregerat. Blanda mer! Den åsikten uttryckte nästan alla de drygt 130 ungdomar som intervjuades i projektet RÖST.

Läs mer

Bilaga 1 Inventeringsprotokoll

Bilaga 1 Inventeringsprotokoll Uppdragsnr: 10177948 Daterad: 2013-09-23 Reviderad: Handläggare: Malin Hjort Tillgänglighetsinventering Oxelösund För skolor, förskolor och kommunala offentliga lokaler, grupp- och äldreboenden Status:

Läs mer

Kvalitet & Engagemang

Kvalitet & Engagemang Kvalitet & Engagemang Ett nyhetsbrev från Danfo #1 2015 Helhetskonceptet Sanirent Malmö stad - en förebild för offentliga toaletter SaniRent Helhetskoncept för bibehålle Placering och utformning i all

Läs mer

UTREDNING Certifikatet Tillgängligt i Esbo för företag och tjänster

UTREDNING Certifikatet Tillgängligt i Esbo för företag och tjänster UTREDNING Certifikatet Tillgängligt i Esbo för företag och tjänster 1 (5) ANVISNINGAR Vänligen skicka den ifyllda blanketten per e-post till adressen esteeton.espoo@espoo.fi Syftet med blanketten är att

Läs mer

Residenset i Östersund din nya företagsadress?

Residenset i Östersund din nya företagsadress? PROSPEKT Residenset i Östersund din nya företagsadress? Välkommen till Länsresidenset i Östersund, stadens äldsta stenbyggnad med ett högt kulturhistoriskt värde. Tillsammans med tillhörande park utgör

Läs mer

Här kommer ett förslag för ett lyft för Karlstads kommun vilket i sin tur skulle generera i många lyft tillbaka av kommunens befolkning.

Här kommer ett förslag för ett lyft för Karlstads kommun vilket i sin tur skulle generera i många lyft tillbaka av kommunens befolkning. Hej, Här kommer ett förslag för ett lyft för Karlstads kommun vilket i sin tur skulle generera i många lyft tillbaka av kommunens befolkning. I egenskap som Värmlands hjärta är Karlstad en stad fylld av

Läs mer

BRF PRIORN, HISSINSTALLATION

BRF PRIORN, HISSINSTALLATION RAPPORT BRF PRIORN, HISSINSTALLATION 2012-06-25 Uppdrag: 241403, Brf Priorn Titel på rapport: Brf Priorn, Hissinstallation Status: Förhandskopia Datum: 2012-06-25 Medverkande Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar.

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar. Nr 3, februari 2008 Brogårdsbladet Gemensamt nyhetsbrev från Alingsåshem och Hyresgästföreningen till hyresgästerna på Brogården i Alingsås. Skanska etablerar sig Nu är det snart dags att dra igång ombyggnationen

Läs mer

Besöksmål Åsgarn - förstudie

Besöksmål Åsgarn - förstudie Besöksmål Åsgarn - förstudie Iordningställande av nedfart till sjön Åsgarn i Kolarbo by. Projektägare: Folkärna norra bygdegårdsförening, upa Projektledare: Leif Öster Kommun: Avesta Dnr: 73 Jnr: 2010

Läs mer

Portfolio. Andreas Engberg. Andreas Engberg Thomanders Väg 1 224 65 LUND. a.engberg@home.se +46 739 30 39 11 www.andreasengberg.se

Portfolio. Andreas Engberg. Andreas Engberg Thomanders Väg 1 224 65 LUND. a.engberg@home.se +46 739 30 39 11 www.andreasengberg.se Portfolio Andreas Engberg Andreas Engberg Thomanders Väg 1 224 65 LUND a.engberg@home.se +46 739 30 39 11 www.andreasengberg.se Passagen Del av Fantasiprojektet termin 3 Fantasiprojektet som inleder årskurs

Läs mer

Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007

Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007 1 Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007 Under några månader runt årsskiftet 2006/2007 har ett antal förskolor besökts i Örnsköldsviks kommun. Syftet var att undersöka hur arbetet med utepedagogik

Läs mer

Liljevalchs konsthall, fastigheten Konsthallen 1,3 och 4, till- och ombyggnad och renovering. Lägesrapport.

Liljevalchs konsthall, fastigheten Konsthallen 1,3 och 4, till- och ombyggnad och renovering. Lägesrapport. Dnr Sida 1 (5) 2016-04-26 Handläggare Daniel Sahlin 08-508 269 31 daniel.sahlin@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2016-05-17 Liljevalchs konsthall, fastigheten Konsthallen 1,3 och 4, till- och ombyggnad

Läs mer

Bostadsanpassningsbidrag

Bostadsanpassningsbidrag Bidrag till anpassning av bostad regleras av Lag (SFS 1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag mm. På Boverkets hemsida finns en handbok som ingående beskriver hur bostadsanpassningsbidraget är uppbyggt.

Läs mer

Handlingsplan för HIN i. Mariestad Töreboda och Gullspång

Handlingsplan för HIN i. Mariestad Töreboda och Gullspång Handlingsplan för HIN i Mariestad Töreboda och Gullspång Åtgärdande av enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler Tekniska förvaltningen Mariestad Töreboda och Gullspång Antaget av Kommunstyrelsen Mariestad

Läs mer

Styrande dokument beslutat av GD. Kulturarv STATENS FASTIGHETSVERK

Styrande dokument beslutat av GD. Kulturarv STATENS FASTIGHETSVERK Styrande dokument beslutat av GD 2(11) Styrande dokument innehåller: Policy spolicy Krav och råd Vårdprogram Slottsarkitekt spolicy (11) spolicy SFV:s kulturarvspolicy beskriver hur vi ser på vårt uppdrag

Läs mer

Riktlinjer om bygglov för konstnärlig utsmyckning

Riktlinjer om bygglov för konstnärlig utsmyckning Riktlinjer om bygglov för konstnärlig utsmyckning Handläggning och remissförfarande för bygglov gällande fasadändring vid konstnärlig utsmyckning på byggnader Innehåll Inledning 3 Förutsättningar 4 Plan-

Läs mer

Fotoballonger. Manual

Fotoballonger. Manual Fotoballonger Manual Installation och nedladdning av programvara När ballongerna ska börja tryckas är första steget att ladda hem programvaran för bildhanteringen. Själva bilden kan i sig behandlas i vilket

Läs mer

MALMEN HUS 19 MALMSLÄTT KÄRNA SOCKEN LINKÖPINGS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN MARIE HAGSTEN

MALMEN HUS 19 MALMSLÄTT KÄRNA SOCKEN LINKÖPINGS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN MARIE HAGSTEN RAPPORT 2014:206 ANTIKVARISK MEDVERKAN MALMEN HUS 19 MALMSLÄTT KÄRNA SOCKEN LINKÖPINGS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN MARIE HAGSTEN Malmen Hus 19 Innehåll Bakgrund...............................................................4

Läs mer

d " li " i 0 0 5 0 i fil ''' 0. 0 a a di dik SISAB Nybyggnad förskola Beckombergavägen Sakkunnighetsintyg Stockholm 2012-05-16

d  li  i 0 0 5 0 i fil ''' 0. 0 a a di dik SISAB Nybyggnad förskola Beckombergavägen Sakkunnighetsintyg Stockholm 2012-05-16 i 0 0 5 0 d " li " 1 0 0 11 1 i fil ''' 0. 0 a a di dik 0 SISAB Nybyggnad förskola Beckombergavägen Sakkunnighetsintyg Bygglov Stockholm 2012-05-16 R A Nybyggnad förskola Beckombergavägen SakkunnighetsIntyg

Läs mer

Att hyra: Kontorslokal med karaktär i Gamla stan

Att hyra: Kontorslokal med karaktär i Gamla stan Att hyra: Kontorslokal med karaktär i Gamla stan Statens fastighetsverk hyr ut en kontorslokal med härlig atmosfär på Svartmangatan 9 i Gamla stan i Stockholm. Lokalen ligger i hjärtat av ön men på en

Läs mer

BRAND 2010 Mai Almén

BRAND 2010 Mai Almén Mångfald och Jämställdhet i Byggprocessen Både tillgängligheten och frångängligheten för personer med funktionsnedsättningar skall garanteras enligt Boverkets Byggregler Funktionshinder PBL 2 kap 4, 3

Läs mer

Redovisning av tillgänglighetsarbete för Skolförvaltningen 2014

Redovisning av tillgänglighetsarbete för Skolförvaltningen 2014 SALA4000, v 2.0, 2012-08-27 N:\ Staben\BLN\2014\2014-09-16\Ärende 8 Missiv.docx SKOLFÖRVALTNINGEN 1 (6) DNR 2014/935 ÄRENDE 8 BILAGA BLN 2014/33/1 HENRIC SJÖBLOM MISSIV Redovisning av tillgänglighetsarbete

Läs mer

Tillgänglighetsinventeringar av Åländska besöksmål: Jan Karls-gården, Kronohäktet Vita Björn & Kastelholms slott

Tillgänglighetsinventeringar av Åländska besöksmål: Jan Karls-gården, Kronohäktet Vita Björn & Kastelholms slott Juni 2013 Rapport från Tillgänglighetsinventeringar av Åländska besöksmål: Jan Karls-gården, Kronohäktet Vita Björn & Kastelholms slott Uppdragsgivare: Ålands landskapsregering/museibyrån 1 Innehåll: Inledning

Läs mer

Vad är viktigt för att du som anhörig ska känna att du har ett bra stöd?

Vad är viktigt för att du som anhörig ska känna att du har ett bra stöd? Vad är viktigt för att du som anhörig ska känna att du har ett bra stöd? Fokusgrupper med anhöriga och närstående i Skaraborg 007. Innehållsförteckning...Sida Inledning... Fokusgrupp som metod... Fokusgrupper

Läs mer

Sankt Andreas kyrka OMBYGGNADSARBETEN

Sankt Andreas kyrka OMBYGGNADSARBETEN Antikvarisk rapport Sankt Andreas kyrka OMBYGGNADSARBETEN Malmö kyrkliga samfällighet, Malmö socken i Malmö stad Skåne län Malmö Museer Kulturarvsenheten Rapport 2013:006 Lina Bjermqvist Malmö Museer Box

Läs mer

Västra Dockan. Byggnadsantikvarisk utredning UNDERLAG TILL VÄRDEPROGRAM. Fastigheterna Kranen 2, 5, 6, 7 och 8 i Malmö stad Skåne län.

Västra Dockan. Byggnadsantikvarisk utredning UNDERLAG TILL VÄRDEPROGRAM. Fastigheterna Kranen 2, 5, 6, 7 och 8 i Malmö stad Skåne län. Byggnadsantikvarisk utredning Västra Dockan UNDERLAG TILL VÄRDEPROGRAM Fastigheterna Kranen 2, 5, 6, 7 och 8 i Malmö stad Skåne län Malmö Museer Kulturarvsenheten Rapport 2012:001 Olga Schlyter Malmö Museer

Läs mer

Den s.k. Järnboden vid Karlsdals bruk

Den s.k. Järnboden vid Karlsdals bruk Den s.k. Järnboden vid Karlsdals bruk Karlskoga socken och kommun, Värmland Renovering 2013 Charlott Torgén Rapport 2013:14 Engelbrektsgatan 3 Box 314, 701 46 ÖREBRO Tel. 019-602 87 00 www.olm.se 2 INLEDNING...

Läs mer

POLICYSAMMANFATTNING FRÅN ENTREPRENÖRSKAPSFORUM VARFÖR SILOTÄNKANDE KAN VARA BRA FÖR INNOVATION

POLICYSAMMANFATTNING FRÅN ENTREPRENÖRSKAPSFORUM VARFÖR SILOTÄNKANDE KAN VARA BRA FÖR INNOVATION POLICYSAMMANFATTNING FRÅN ENTREPRENÖRSKAPSFORUM VARFÖR SILOTÄNKANDE KAN VARA BRA FÖR INNOVATION PS från Entreprenörskapsforum En viktig uppgift för Entreprenörskapsforum är att finna nya vägar att nå ut

Läs mer

Fastighetsbeskrivning. Klintegatan 10 i Borås Fastigheten: Borås Mjölskivlingen 9

Fastighetsbeskrivning. Klintegatan 10 i Borås Fastigheten: Borås Mjölskivlingen 9 Fastighetsbeskrivning Klintegatan 10 i Borås Fastigheten: Borås Mjölskivlingen 9 1 Inledande information Fastighetsbeskrivning Syftet med denna fastighetsbeskrivning är att ge en översiktlig information

Läs mer

Utlysning av en belysningstävling för Stockholms Stadshus

Utlysning av en belysningstävling för Stockholms Stadshus Utlåtande 2010:90 RIII (Dnr 329-258/2010) Utlysning av en belysningstävling för Stockholms Stadshus Motion av Teres Lindberg (s) (2010:1) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande

Läs mer

Projektarbete Belysning

Projektarbete Belysning Projektarbete Belysning Av: Victor Karlsson, Fredrik Patriksson Stjernspetz, Henrik Byström Handledare: Jörgen Lantz HT/VT -06/-07 1 Innehållsförteckning Projektarbete Belysning... 1 1 Inledning... 4 2

Läs mer

3. BALKONGER OCH UTEPLATSER

3. BALKONGER OCH UTEPLATSER 3. BALKONGER OCH UTEPLATSER 3.1 Balkonger - allmänna regler Till varje lägenhet på övre våningen i bostadsområdet finns balkong. En balkong kan utnyttjas på många trevliga sätt men innebär också att man

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

PLANBESKRIVNING 1(8) Planavdelningen 2011-04-28 Dp 2010-15100-54 Renoir Danyar Tfn 08-50826659

PLANBESKRIVNING 1(8) Planavdelningen 2011-04-28 Dp 2010-15100-54 Renoir Danyar Tfn 08-50826659 PLANBESKRIVNING 1(8) Planavdelningen 2011-04-28 Dp 2010-15100-54 Renoir Danyar Tfn 08-50826659 Detaljplan för Bjälken 20 i stadsdelen Södermalm i Stockholm Dp 2010-15100-54 HANDLINGAR Planen består av

Läs mer

Tillgänglighetskrav i befintliga miljöer

Tillgänglighetskrav i befintliga miljöer Tillgänglighetskrav i befintliga miljöer Ewa Krynicka Storskog 22 oktober, Lund Funktionsnedsättning och funktionshinder = två olika saker Funktionsvariation? 2016-02-29 Sida 2 2016-02-29 Sida 3 Bindande

Läs mer

Bemötande av remissvar om gångfartsområde Västergatan

Bemötande av remissvar om gångfartsområde Västergatan Datum Dnr 2012-05-10 2012-T0111-5 1(6) Miljö-, byggnadsoch teknikförvaltningen Samtliga berörda på Västergatan Bemötande av remissvar om gångfartsområde Västergatan Bakgrund Tekniska nämnden har fått i

Läs mer

Kenneth Engelbrektsson (S) Ordförande Vivian Uddén (MP) Solveig Eriksson SKPF vice ordförande Aina Nordström, HSO Rolf Rodin, SRF

Kenneth Engelbrektsson (S) Ordförande Vivian Uddén (MP) Solveig Eriksson SKPF vice ordförande Aina Nordström, HSO Rolf Rodin, SRF Sammanträde funktionshinderfrågor inom utbildnings-, kultur och fritids- och samhällsbyggnadsfrågor Plats och tid Ryttaren Söderrummet kl. 13:00-16:20 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Kenneth Engelbrektsson

Läs mer

SIKTA Genomförandeplan för 2010 Lund

SIKTA Genomförandeplan för 2010 Lund SIKTA Genomförandeplan för 2010 Lund För att underlätta läsningen bifogas en tidslinje samt en matris där allt vi tänker genomföra finns samlat på ett mer koncentrerat och strukturerat sätt. Nuläge Sikta

Läs mer

C U R M A N S V l L L O R Byggnadsminne, fastigheten Kyrkvik 3:1 Lysekils kommun. Rapport från antikvarisk kontroll av byggnadsvårdsprojekt

C U R M A N S V l L L O R Byggnadsminne, fastigheten Kyrkvik 3:1 Lysekils kommun. Rapport från antikvarisk kontroll av byggnadsvårdsprojekt Rapport från antikvarisk kontroll av byggnadsvårdsprojekt Utvändig ommålning av C U R M A N S V l L L O R Byggnadsminne, fastigheten Kyrkvik 3:1 Lysekils kommun B O H U S L Ä N S M U S E U M Rapport 2005:28

Läs mer

HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade

HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade Arkitektens bästa tips inför HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade Tony Sundberg, arkitekt SAR/MSA på Sävsjö Trähus, om hans bästa

Läs mer

Kriterier för trygghetsboende. Antagna av kommunfullmäktige 24 februari 2014, 19

Kriterier för trygghetsboende. Antagna av kommunfullmäktige 24 februari 2014, 19 Kriterier för trygghetsboende Antagna av kommunfullmäktige 24 februari 2014, 19 Övergripande kriterier Trygghetsboende ska bestå av hyreslägenheter. Trygghetsboende innefattar ett socialt innehåll med

Läs mer

Det är trappor till nästan alla affärer tyvärr. Om man som jag har en permobil är det omöjligt att komma in!

Det är trappor till nästan alla affärer tyvärr. Om man som jag har en permobil är det omöjligt att komma in! Beroende på om det är fysiska hinder som trappor eller dylikt kan det vara omöjligt att komma in och jag är tvungen att välja ett annat ställe eller avstå. Kvinna 53 år Tydligare skyltning över var pälsdjur

Läs mer

Sammanställning av studentenkät arbetsterapeuter 2009

Sammanställning av studentenkät arbetsterapeuter 2009 1(16) 1. Termin 1. Termin 1 20 49 2. Termin 2 0 0 3. Termin 3 8 20 4. Termin 4 12 29 5. Termin 5 1 2 6. Termin 6 0 0 Antal ej angivit svar: 2 av 43 (=4,65%). Antal svarande: 41. 2(16) 2. Möjligheterna

Läs mer

Tillgänglig minister

Tillgänglig minister 22 reflex #4 2013 PORTRÄTTET Tillgänglig minister Erik Ullenhag brinner för diskrimineringsfrågor. På NHR:s förbundskongress ska han ge sin syn på tillgänglighet och människovärde. Text & FOTO: HÅKAN SJUNNESSON

Läs mer

Råsundas taklandskap Antikvariska aspekter vid vindsinredning

Råsundas taklandskap Antikvariska aspekter vid vindsinredning Råsundas taklandskap Antikvariska aspekter vid vindsinredning Fastighetsbeteckning: Namn: Del av stadsdelen Råsunda Kommun: Solna 2008-09-15 Råsundas taklandskap, råd och riktlinjer vid vindsinredning

Läs mer

Tillgänglighet. http://www.hembygd.se/tillganglighet. Fysiska hinder

Tillgänglighet. http://www.hembygd.se/tillganglighet. Fysiska hinder Fysiska hinder Att hitta inom området För att besökare med funktionsnedsättning ska hitta inom området krävs tydlig information. För att synskadade och blinda ska kunna ta till sig information kan man

Läs mer

RENOVERING AV LOS KYRKAS TORN

RENOVERING AV LOS KYRKAS TORN Rapport Länsmuseet Gävleborg 2015:10 RENOVERING AV LOS KYRKAS TORN Antikvarisk medverkan i samband med renovering av torn och torntak Los kyrka Los socken med Orsa finnmark Ljusdals kommun Hälsingland

Läs mer

Utlåtande 2009: RII (Dnr 319-663/2008)

Utlåtande 2009: RII (Dnr 319-663/2008) Utlåtande 2009: RII (Dnr 319-663/2008) Byggande av hisstorn med personhiss för ökad tillgänglighet till och från tunnelbanan i Farsta Strand Motion av Lilian Falkbäck och Tomas Rudin (båda s) (2008:23)

Läs mer

KALEA ONE DIN DISKRETA STOLTRAPPHISS

KALEA ONE DIN DISKRETA STOLTRAPPHISS KALEA ONE DIN DISKRETA STOLTRAPPHISS INNEHÅLL 4 Kalea One Dess eleganta design passar perfekt in i ditt hem 6 Idealisk för branta och smala trappor Kalea ONE hanterar med enkelhet branta lutningar vilket

Läs mer

Integrering av formgivningsprocessen i en produktutvecklingsprocess

Integrering av formgivningsprocessen i en produktutvecklingsprocess Integrering av formgivningsprocessen i en produktutvecklingsprocess KN3060 Produktutveckling med formgivning Mälardalens Högskola INPRE 4 2006-04-24 Index Inledning... 2 Den klassiska PU-processen... 2

Läs mer

DELSBO KYRKAS GRAVKAPELL

DELSBO KYRKAS GRAVKAPELL Rapport Länsmuseet Gävleborg 2014:03 DELSBO KYRKAS GRAVKAPELL Antikvarisk medverkan i samband med byte av spåntak Delsbo kyrka Delsbo socken Hudiksvalls kommun Hälsingland 2010 Daniel Olsson DELSBO KYRKAS

Läs mer

Fisketurism. Inspirationsträff för ännu bättre fisketurism i Sjuhärad

Fisketurism. Inspirationsträff för ännu bättre fisketurism i Sjuhärad Fisketurism Inspirationsträff för ännu bättre fisketurism i Sjuhärad Rådde gård onsdag 8 januari 2014 Inspirationsträff om fisketurism arbetsgrupp skapad för fortsatt analys Ett 60-tal personer samlades

Läs mer

SNF Skåne har ett mycket rikt, äldre fotomaterial. Kungseken, Herrevad, Waldemar Bülow 1921.

SNF Skåne har ett mycket rikt, äldre fotomaterial. Kungseken, Herrevad, Waldemar Bülow 1921. Skånes största träd SNF Skåne har ett mycket rikt, äldre fotomaterial. Kungseken, Herrevad, Waldemar Bülow 1921. Inte minst på stora träd. De är av skiftande kvalitet, tagna av olika fotografer under 100

Läs mer

PLATS FÖR MER. VINDSTRAPPOR ClickFIX MARKNADENS BÄSTA LÄTT OCH ELEGANT TRAPPOR I BYGGSATS MED NORDISK DESIGN LOFTTRAPPAN ÖKAR BOSTADENS STORLEK

PLATS FÖR MER. VINDSTRAPPOR ClickFIX MARKNADENS BÄSTA LÄTT OCH ELEGANT TRAPPOR I BYGGSATS MED NORDISK DESIGN LOFTTRAPPAN ÖKAR BOSTADENS STORLEK PLATS FÖR MER VINDSTRAPPOR ClickFIX MARKNADENS BÄSTA LÄTT OCH ELEGANT TRAPPOR I BYGGSATS MED NORDISK DESIGN LOFTTRAPPAN ÖKAR BOSTADENS STORLEK VÄGGLUCKOR GÖR RUMMET STÖRRE RÄCKET RAMAR IN TRAPPAN LÅT DIG

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm i Stockholm, S-Dp 2013-19232

Planbeskrivning Detaljplan för Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm i Stockholm, S-Dp 2013-19232 STADSBYGGNADSKONTORET ANTAGANDEHANDLING PLANAVDELNINGEN Tony Andersson 2015-05-29 REV 2015-09-25 Tfn 08-508 27 318 1(11) Laga kraft 2015-11-23 Planbeskrivning Detaljplan för Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning...s 3 Bakgrund och inledning...s 4 Problemformulering och syfte & Avgränsningar...s 5 Genomförande...s 6 Resultat av projektet...s 7 Värdering av arbetet och resultatet...s

Läs mer

Tillgängliga och användbara miljöer för utställningar och scenkonst

Tillgängliga och användbara miljöer för utställningar och scenkonst 1 (20) 20131211 Tillgängliga och användbara miljöer för utställningar och scenkonst Postadress: Regionens Hus 462 80 Vänersborg Besöksadress: Rosenlundsplatsen 2 411 20 Göteborg Telefon: 010-441 00 00

Läs mer

PMSv3. Om konsten att hålla koll på ett vägnät

PMSv3. Om konsten att hålla koll på ett vägnät PMSv3 Om konsten att hålla koll på ett vägnät Trafikverket Postadress: 781 89 Borlänge, Sverige E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 Dokumenttitel: PMSv3, Om konsten att hålla koll

Läs mer

Agenda för mötet med projektsamordnarna 24/3 kl. 12-14

Agenda för mötet med projektsamordnarna 24/3 kl. 12-14 Agenda för mötet med projektsamordnarna 24/3 kl. 12-14 1 Senaste nytt från Ulla Ett särskilt välkommen till Christina Skogberg, som tagit över ansvaret för Samverkan efter Gudrun Boström. Upphandlingen

Läs mer

Förändringsarbete hur och av vem?

Förändringsarbete hur och av vem? Förändringsarbete hur och av vem? Aspekter på jämställdhetsintegreringen av Konstnärernas Riksorganisation och Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare (KRO/KIF) Av Jenny Wendefors Utredande rapport

Läs mer

Kristine kyrka. Antikvarisk medverkan i samband med ombyggnad för ny toalett. Jönköpings stad i Jönköpings kommun, Jönköpings län, Växjö stift

Kristine kyrka. Antikvarisk medverkan i samband med ombyggnad för ny toalett. Jönköpings stad i Jönköpings kommun, Jönköpings län, Växjö stift Kristine kyrka Antikvarisk medverkan i samband med ombyggnad för ny toalett Jönköpings stad i Jönköpings kommun, Jönköpings län, Växjö stift JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2015:23 Anders Franzén

Läs mer

Metodutveckling med forskarstöd: Att sätta ord på vårdarbetarens yrkeskompetens. Gunilla Jansson, Stockholms universitet

Metodutveckling med forskarstöd: Att sätta ord på vårdarbetarens yrkeskompetens. Gunilla Jansson, Stockholms universitet Metodutveckling med forskarstöd: Att sätta ord på vårdarbetarens yrkeskompetens Gunilla Jansson, Stockholms universitet Utgångspunkter Aktuell forskning om språk på arbetsplatsen Holistisk syn på språkutveckling

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Just nu pågår flera satsningar för att förbättra svenska elevers måluppfyllelse

Just nu pågår flera satsningar för att förbättra svenska elevers måluppfyllelse Andersson, Losand & Bergman Ärlebäck Att uppleva räta linjer och grafer erfarenheter från ett forskningsprojekt Författarna beskriver en undervisningsform där diskussioner och undersökande arbetssätt utgör

Läs mer

Kyrkskolan, Vintrosa Tysslinge församling, Örebro kommun, Närke, Strängnäs stift

Kyrkskolan, Vintrosa Tysslinge församling, Örebro kommun, Närke, Strängnäs stift Kyrkskolan, Vintrosa Tysslinge församling, Örebro kommun, Närke, Strängnäs stift Exteriör restaurering 2008 Charlotta Hagberg Örebro läns museum Rapport 2008:9 Innehållsförteckning Inledning 3 Översiktlig

Läs mer

Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från

Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från BILAGA 1 2009-10-19 Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från uppsökaren Helen Westergren Tyresö kommun har genomfört en uppsökande verksamhet bland personer 80 år och äldre i Tyresö, personer

Läs mer

Idéer och värden. Dokumentation från visionsworkshopar. februari/ mars 2015.

Idéer och värden. Dokumentation från visionsworkshopar. februari/ mars 2015. Idéer och värden Dokumentation från visionsworkshopar om Älvsjö Örby februari/ mars 2015. Bakgrund Stockholm växer. Ett politiskt löfte finns om att bygga 140 000 nya bostäder till år 2030. Älvsjö är

Läs mer

Till vänster: Vällingby centrum. Foto: Ingrid Johansson, Stockholms stadsmuseum

Till vänster: Vällingby centrum. Foto: Ingrid Johansson, Stockholms stadsmuseum Till vänster: Vällingby centrum. Foto: Ingrid Johansson, Stockholms stadsmuseum Stadsdelen Vällingby har uppnått en ålder av femtio år. Centrum invigdes den 14 november 1954. Det är en aktningsvärd ålder

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN SAMRÅDSMÖTE FÖR PROGRAM TILL. Tid: Tisdagen den 12 oktober 2010 kl. 18:00-19:15

MINNESANTECKNINGAR FRÅN SAMRÅDSMÖTE FÖR PROGRAM TILL. Tid: Tisdagen den 12 oktober 2010 kl. 18:00-19:15 2010-10-14 MINNESANTECKNINGAR FRÅN SAMRÅDSMÖTE FÖR PROGRAM TILL DETALJPLAN FÖR GÅRÖ 1:69 (ÅVC) I GNOSJÖ TÄTORT Plats: Kommunhuset, Sessionssalen Tid: Tisdagen den 12 oktober 2010 kl. 18:00-19:15 Närvarande:

Läs mer

Detaljrik husdröm INREDNING

Detaljrik husdröm INREDNING Detaljrik husdröm Trots att familjen Johnsen-Wanderoy inte flyttade mer än någon kilometer blev skillnaden total. De lämnade 90-talsparhuset för att flytta in i den nybyggda villan, som de själva varit

Läs mer

Konsten att hitta balans i tillvaron

Konsten att hitta balans i tillvaron Aktuell forskare Konsten att hitta balans i tillvaron Annelie Johansson Sundler, leg sjuksköterska Filosofie doktor i vårdvetenskap och lektor i omvårdnad vid Högskolan i Skövde. För att få veta mer om

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Skeppsholmsviken m m på Djurgården. Remiss. Markanvisning för museum m m till AB Gröna Lund.

Detaljplan för del av kvarteret Skeppsholmsviken m m på Djurgården. Remiss. Markanvisning för museum m m till AB Gröna Lund. 009--7 Sara Lundén Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 70 54 sara.lunden@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 009--7 Detaljplan för del av kvarteret Skeppsholmsviken m m på Djurgården.

Läs mer

Vägledning för ansökan om förprövning av häststall (D173A)

Vägledning för ansökan om förprövning av häststall (D173A) Vägledning för ansökan om förprövning av häststall (D173A) Här följer en vägledning till hur du fyller i ansökan. En väl ifylld blankett gör handläggningstiden kortare och du kan få ditt beslut snabbare.

Läs mer

Inomhusklimatguiden. Om inomhusklimat, felanmälan och gränsdragning

Inomhusklimatguiden. Om inomhusklimat, felanmälan och gränsdragning Inomhusklimatguiden Om inomhusklimat, felanmälan och gränsdragning Inomhusklimatguiden vänder sig till dig som vistas och arbetar i lokalerna på KTH Campus. Guiden har tagits fram i samverkan mellan Akademiska

Läs mer

Miljö- och byggnämnden Antagen 2015--02-16, 12. Dnr 2014-M0364 RIKTLINJER FÖR UTESERVERINGAR 2015-02-10

Miljö- och byggnämnden Antagen 2015--02-16, 12. Dnr 2014-M0364 RIKTLINJER FÖR UTESERVERINGAR 2015-02-10 Miljö- och byggnämnden Antagen 2015--02-16, 12 Dnr 2014-M0364 RIKTLINJER FÖR UTESERVERINGAR 2015-02-10 Detta program sammanfattar de krav och riktlinjer som Älmhults kommun ställer på utformning av uteserveringar

Läs mer

Resultat: EcoEffect Enkätundersökning för Brf Toppsockret

Resultat: EcoEffect Enkätundersökning för Brf Toppsockret Bostadsenkät lgh nr Resultat: EcoEffect Enkätundersökning för Brf Toppsockret Enkäten levererades till bostadsinnehavare (en per lägenhet) i mitten av maj 2011, och svaren lämnades av svarare i föreningsbrevlådan

Läs mer

NKI - Särskilt boende 2012

NKI - Särskilt boende 2012 NKI Särskilt boende (boende) 2012 1(7) NKI - Särskilt boende 2012 Enkät till boende 1.1 Nöjd Kund Index Tabell 1.1 Färgformatering i tabellen: Genomsnitt mellan svarsalt 1 & 2 RÖD Genomsnitt mellan svarsalt

Läs mer

Föredragande tjänstemän: Kenneth Franzén, byggnadsinspektör Bo Jonsson, tf stadsarkitekt Dan Carlsson, chef gata/park

Föredragande tjänstemän: Kenneth Franzén, byggnadsinspektör Bo Jonsson, tf stadsarkitekt Dan Carlsson, chef gata/park Byggnadsnämnden 2012-08-28 1 Plats och tid Kommunkontoret tisdagen den 28 augusti 2012 kl. 17.00-19.55 Beslutande Per-Olof Qvick (M), ordförande Janeric Dahlin (FP) Annica Henrysson (C) Gunnel Johansson

Läs mer

Sjöfartsverkets författningssamling

Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd om anpassning av passagerarfartyg med hänsyn till personer med funktionshinder; beslutade den 12 november 2004. SJÖFS 2004:25

Läs mer

Vad tycker bussförarna i Trollhättan om Nollvisionsslingan? Peter Rosander Luleå tekniska universitet

Vad tycker bussförarna i Trollhättan om Nollvisionsslingan? Peter Rosander Luleå tekniska universitet Vad tycker bussförarna i Trollhättan om Nollvisionsslingan? Peter Rosander Luleå tekniska universitet På väg till Nollvisionen i Trollhättan var ett nationellt samarbetsprojekt som skulle visa kostnadseffektiva

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola Rapport Grön Flagg Rönnens förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-24 08:18:54: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Ni har anpassade och engagerande aktiviteter

Läs mer

Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet.

Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet. Tänk i mindre banor och förbättra byggandet, miljön och klimatet. Think Less. Vi förenklar byggandet Hur kan det löna sig att tänka i mindre banor? För att mindre är mer. Speciellt när du använder Lindabs

Läs mer

Tillgänglighetsinventering Lokal: Mariebad (inte Spa och Relaxavdelningen) Tidpunkt för inventering: hösten 2011.

Tillgänglighetsinventering Lokal: Mariebad (inte Spa och Relaxavdelningen) Tidpunkt för inventering: hösten 2011. Tillgänglighetsinventering Lokal: Mariebad (inte Spa och Relaxavdelningen) Tidpunkt för inventering: hösten 2011. Förklaringar: Grön ruta: god tillgänglighet Röd ruta: det som kan förbättras Kontrastmarkering.

Läs mer

INLEDNING. Har VEIDEC Raceway gynnat Malmö och Malmös befolkning?

INLEDNING. Har VEIDEC Raceway gynnat Malmö och Malmös befolkning? VEIDEC RACEWAY INLEDNING Har VEIDEC Raceway gynnat Malmö och Malmös befolkning? Sedan några år tillbaka har Malmö en dragracingbana där människor kan träffas och dela sitt intresse. Alla är dock inte positiva.

Läs mer

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013 SÄRSKILT BOENDE - 2013 1 (13) VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? Vad tycker de äldre om äldreomsorgen är en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden.

Läs mer

Gällaryds kyrka. Antikvarisk medverkan i samband med tillgänglighetsanpassning. Gällaryds socken i Värnamo kommun, Jönköpings län, Växjö stift

Gällaryds kyrka. Antikvarisk medverkan i samband med tillgänglighetsanpassning. Gällaryds socken i Värnamo kommun, Jönköpings län, Växjö stift Gällaryds kyrka Antikvarisk medverkan i samband med tillgänglighetsanpassning. Gällaryds socken i Värnamo kommun, Jönköpings län, Växjö stift JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2013:35 Margareta

Läs mer

Lokal Utvecklingsplan för Rydsnäs, Ydre kommun 2010

Lokal Utvecklingsplan för Rydsnäs, Ydre kommun 2010 Lokal Utvecklingsplan för Rydsnäs, Ydre kommun 2010 Antagen av invånarna i Rydsnäs 2010-11-03. Ansvarig förtroendevald politiker: Anders Andersson Handläggare: Lennart Jonsson Arbetsmetod Planen har tagits

Läs mer

Inte(GR)erad bostadsplanering

Inte(GR)erad bostadsplanering Inte(GR)erad bostadsplanering med fokus på äldre Workshop kring goda och attraktiva boendemiljöer för äldre 8 september 2011, Aschebergska Eken, Lillhagsparken 1 Ett gott och attraktivt boende för äldre

Läs mer