Webbdesign Process till produkt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Webbdesign Process till produkt"

Transkript

1 Webbdesign Process till produkt Umeå Universitet Mediaproduktion för www II 7,5hp Isak Madoun

2 Introduktion; VÅR-KOKBOK Är en kokbok som i sin första upplgaga kom ut på 50-talet. Boken innehåller mer av de vanligaste svenska matlagningsrecept. Boken släpptes av KF:s Provkök (Coop) och enligt (Christina Möller) beskriver hon att: Med Vår kokbok har svensk matkultur värnats, den goda svenska husmanskosten behållits och förbättrats, och nya influenser tagits tillvara genom decennierna. En överväldigande majoritet svenskar har fått stöd av kokboken och sett boken som en bästa vän i köket. Den senaste upplagan gavs ut 2009 av bokförlaget Norstedts. Norstedts skapades 1823 enligt (Norstedts.se) och är sveriges äldsta förlag. Förutom detta beskriver (Adlibris, 2009) Vår-kokbok att vara grundkokboken med den traditionella svenska maten. Detta ovan förklarar eller introducerar kort om boken som ska användas för att bygga upp en hemsida för tre olika medium. De tre olika medium består av en Ipad, Iphone och PC-skärm liknande format. Det som ska uppnås med dessa tre medium är att de ska på något viss marknadsföra boken genom några utvalda recept och annan information om exempelvis boken. Layouten kommer eller ska vara uppbyggt på det sätt att den är responsiv. Responsiv eftersom varje medium varierar i skärm storlek och som menas att layouten förflyttar sig och minskar i bred utfirån det medium som används. Layouten kommer att förflytta sig på det sätt att användaren kan ta till sig den information som finns på hemsidan. Detta utan att behöva exempelvis förstora in om en användare använder exempelvis en en Iphone. Webbdesignen eller processen kommer att ske i tre olika stadium i form av skisser för att senare bygga upp den färdiga layouten. I första stadiet skapas en snabb skiss av hemsidan (En LO-FI), i andra stadiet skapas en interaktiv skiss (En MID-FI). MID-FI skissen kommer att expertutvärderas för att senare bygga upp den färdiga layouten (En HI-FI). Expertutvärderingen kommer att bestå av (Nielsens, 1990) heuristisker för att testa hemsidans och/eller Layoutens användbarhet exempelvis när gäller meny-knapparnas funktionalitet, om texten på hemsidan är läsbart eller dess navigation. Det som ska uppnås helt enkelt är att en hemsida ska skapas som ska marknadsföra boken på ett användbart sätt i varje medium. Även designprocessen är viktig eftersom det spelar en stor roll i hur slutresultatet kommer att se ut?

3 Innehållsförteckning Introduktion;... 1 Koncept...3 Boken...3 Marknadsföring...3 Recept... 3 Webbdesign...4 PC- liknande format... 6 Ipad- liknande format...6 Iphone- liknande format...6 Responsiv... 7 Skisser...7 Lo-Fi Layouts... 7 PC- liknande format Ipad- liknande format Iphone- liknande format MID-FI- Layouts...10 PC- liknande format Ipad- liknande format Iphone- liknande format Resultat Expertutvärderingar Slutgiltiga Layouts Hi-Fi Layouts...14 PC- liknande format Ipad- liknande format Iphone- liknande format Slugiltiga Hi-Fi Layouts PC- liknande format Ipad- liknande format Iphone- liknande format Referenser...20

4 Koncept Boken Vår-kokbok kom som skrivit för första gången under 50-talet och sen dess har flera upplagor släppts. Den boken som kommer att användas i detta projekt är det senaste, som kom Enligt Adlibris innehåller boken den traditionella svenska maten eller mer exakt beskriver de att Grundkokboken med den traditionella svenska maten. Nu uppdaterad med nya moderna recept och råvaror. Tidsenlig och inspirerande! Gott och lättlagat, med hänsyn till ekonomi, hälsa och miljö. Förutom detta ovan har den svenska matkulturen värnats enligt (Christina Möller) tack vare kokboken. Hon beskriver också att en överväldigande majoritet svenskar har fått stöd av kokboken och sett boken som en bästa vän i köket. Detta är mer eller mindre sant eftersom enligt (Adlibris) har den senaste boken sålts i 2,3 miljoner exemplar. Detta ovan och/eller Boken kommer att användas för att bygga upp en hemsida som ska marknadsföra den. Det viktigaste att ta upp om boken är exempelvis att den har funnit med länge och förklara eller marknadsföra dess påverkan på svensk matkultur. Detta kommer att förklaras med hjälp av hur många exemplar som har sålts av boken. Eftersom det kan påverka användaren syn på vilken kvalite boken håller till. Helt enkelt kommer boken att användas som ramverk för designen av hemsidan men också med hjälp av dess historia exempelvis att boken kom för första gången på 50-talet. Marknadsföring Det som kommer att marknadsföras är som skrivet boken med hjälp av den fakta som har tagits upp. Detta kan vara dess historia, en kort sammanfattning om vad boken erbjuder och så vidare. Det viktigaste när det gäller marknadsföringen av boken är att ge en "provsmakning" till användaren eller kunden genom att lägga upp några recept på hemsidan som lockar. Därför kommer ett antal eller tre till sex olika enkla recept att läggas upp. Anledningen till valen av enkla recept är för att få användaren eller kunden att ge sin tid vilket kan öka möjligheten för att boken "säljs" i fler exemplar. Recept Med största sannolikhet kommer minst tre recept att användas för att bygga upp hemsidan. Recepten kommer att vara enkla för att som skrivet lättare kunna locka till fler kunder att köpa boken. Några av de enkla recepten som har fått blicken på sig är exemplevis: Pankakor och plättar. Tropiskt fruktsallad. Laxpudding. Dessa recpten ovan kan tillagas under en timma och som kan bedömmas vara enkla recept. Recepten är anpassade för två till sex portioner men kan enkelt portioneras för att anpassa en person om personen vill.

5 Webbdesign Webbdesignen kommer ske precis som skrivet i introduktionen att Layouten kommer att utvecklas i tre olika stadium. De tre stegen är skisser men dock är den första skissen en LO-Fi som innebär att en låg kvalitets skiss tas fram. Medan den andra skissen är mer genomarbetad alltså en MID-Fi (en medelkvalitets skiss). Det sista steget är mer eller mindre i samband med utvecklingen av hemsidan efter att MID-Fi skissen har testats. MID-Fi skissen kommer att testas eller utvärderas med hjälp av ett program (balsamiq) där en person har möjligheten att skapa en interaktiv layout. Utvärderingen sker som skrivet med hjälp av (Nielsens, 2010) heuristiker. Förutom detta ovan kommer webbdesignen att vara responsiv på det sätt att en person kan använda sig av hemsidan på flera medium som i detta fall en Ipad, Iphone och PC-skärm likande format. Den responsiva delen kommer att bearbetas med hjälp av XHTML/HTML och CSS mallen eller mer exakt med hjälp av XHTML/HTML och CSS media queries. Samtidigt kommer också Javascript/Jquery att användas. För att inte komplicera detta för mycket är det som kommer att användas för att bygga upp hemsidan, en form av ett språk som en person kan använda sig av för att bygga upp en hemsida. XHTML/HTML används för att bygga upp innehållet på en hemsida med hjälp av olika element/strukturer exempelvis head, body och div. Head är huvudet på hemsidan där exempelvis en logga samt de flesta kopplingar till olika dokument genomförs för att ge hemsidan bättre utseende eller en uppbyggnad genom CSS och/eller Javascript/jquery. Dock kan dessa kopplingar genomföras också i Body (kroppen) inom ett div element. För att förenkla detta innebär head och body en form av kroppsuppbyggnad som börjar uppifrån och ner där olika div element kan läggas in för att bygga upp strukturen på hemsidan. Varje div element kan döpas olika exempelvis <body> <div id="text"> </div> </body>. Varje element måste också avslutas med "slash" precis som i exemplet; </div>. I sin helhet ser ett XHTML/HTML dokument ungefär på detta sätt: <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" " <html xmlns=" <head> 1- Det ovan talar om för olika webbläsare vilken html version som används. <link href="mal.css" rel="stylesheet" type="text/css"/> </head> <body> </body> </html> 2-Här kommer in oftast länkar till olika dokument exemeplvis CSS/CSS media Queries. <title>tittel</title> <div id=""></div>

6 CSS ger helt enkelt färg till hemsidan där en person kan exemplevis bestämma storleken på texten, loggan, menyerna, på hemsidan. Javascript/jquery är dock ett språk där en person har möjligheten att bygga mer komplicerade funktioner som oftast inte kan göras i CSS exempelvis att öppna utskriftsdialogen för att skriva ut eller skapa ett formulär som valideras. Nedan vissas ett exempel på Javascript/jquery när det gäller utskrift: $(document).ready(function() { $('a.six').click(function() { window.print(); return false; }); 1- Detta ovan visar att först startas skriptet och sen genom att klicka på knappen ("a.six") som är kopllat till skriptet öppnas utskriftsdialogen. När det gäller CSS media queries ger en person möjligheten att anpassa en hemsida på det sätt att den blir responsiv eller kunna skriva ut en del av hemsida med hjälp av olika media typer som i detta screen and (min-width: px) för att göra hemsidan responsiv print för att exempelvis skriva ut en del av en hemsida. För att skriva ut print antingen längs ner i CSS efter media screen eller i ett separat dokument. I sin helhet ser ett CSS dokument ungefär på detta screen and (min-width: 400px){ head{ background-image: url (logga.png); width: 400px; height: 600px; margin-left: auto; margin-right: auto; } 1- Detta ovan i taggen talar om att det ska finna en logga med en viss bred och längd samt dess positionering. body{ background-color: #333; } 2- Dett ovan ger kroppen en bakgrundsfärg. #text{ font: "Times New Roman"; font-size: 24px; text-align:left; color:#fff; } } 3- Detta ovan visar att varje <div id=""></div> element i CSS måste använda sig av hashtags för att dem förändringar en person gör ska visas i en webbläsare.

7 Det en person ska dock komma ihåg är att dessa olika språk i någon nivå kompleterar varandra. Men i sin grundnivå går det att bygga upp en ganska väl fungerande hemsida med hjälp av XHTML/HTML och CSS. När det gäller hemsidan kommer den byggas upp som responsiv. Hemsidan kommer att innehålla för: PC- liknande format En logga (Vår-kokbok). fem till sex olika menyer som består av Hem, Bilder, Mer-info, kontakt och beställ boken genom ett formulär. Fler menyer kan komma att tillkomma. En bakgrund där det mesta av innehållet kommer att finnas exempelvis text och bilder. Knappar som skriver ut recepten. En "under-logga" där andra länkar kommer att finnas exempelvis en Facebook länk, twitter länk och andra länkar. Twitter feed kommer att finnas och en facebook box där en person kommer att se olika användare av hemsidan i form av bilder. Ipad- liknande format Ipad-liknande formen kommer att innehålla ungefär samma innehåll som PC:n. Dock kommer denna del bara innehålla exempelvis en Facebook-länk och twitter länk istället för twitter feed och en facebook box. Iphone- liknande format Iphone-liknande formen kommer också att innehålla ungefär samma innehåll som Ipad-liknande formen. Dock kommer också denna del bara innehålla exempelvis en Facebook-länk och twitter länk istället för twitter feed och en facebook box. Skillnaden här är att menyerna hamnar istället på "underloggan".

8 Responsiv Hemsida kommer som skrivet att vara responsiv vilket innebär att det är ännu viktigare att skapa skisser för att underlätta processen. Först och främst skapas som skrivet en LO-FI Layout som innebär att en snabb grundläggande skiss av hemsidan skapas. Efter ska en MID-FI layout skapas som ska utvärderas för att senare bygga upp den färdiga layouten alltså en HI-FI layout. Skisser Skisserna är som skrivet anpassade för 3 olika medium. Med hjälp också av CSS mallen senare kommer "skisserna" eller Layouten att vara anpassningsbar utifrån ett visst medium som används. De 3 olika medium består som skrivet av en PC, Ipad och Iphone-liknande format. Lo-Fi Layouts PC- liknande format-1

9 Ipad- liknande format-2

10 Iphone- liknande format-3

11 MID-FI- Layouts PC- liknande format-4

12 Ipad- liknande format-5

13 Iphone- liknande format-6

14 Resultat Utifrån (Nielsens, 1990) heuristiker har min hemsida testats vilket innebär om hemsidan uppfyller en viss funktionalitet? Med det menas om hemsidan har en bra användbarhet eller som det kallas på engelska Usabilty. Utan att gå ifrån för mycket från designprocessen tilltalar (Nielsens, 1990) heuristiker hur en hemsida har en bra funknalitet på det sätt att användaren inte får problem att navigera, kunna läsa text, förstå texten, hitta och se menyerna, anvädaren ska kunna snabbt ta till sig information och nyttja den, veta vart exempelvis olika menyer leder till, det ska vara effektivt att kunna navigera genom hemsidan och så vidare. Det som har beskrivits här är en tolkning av (Nielsens, 1990) heuristiker och utifrån detta har jag genom experternas insyn kunnat förändra och förbättra min hemsidas design och funktionalitet. Expertutvärderingar Utifrån två frågeställningar har min hemsida bedömts. Första frågan var hur det var att använda sig av hemsidan samt navigera genom den i de olika medium? Den andra frågeställning var vilka fördelar och nackdelar fanns det eller mer exakt vad var det som var positivt samt negativt med den strukturen som har byggts upp genom de olika medium? Dessa frågeställningar var inte förberedda till expertutvärdering men utvärderingen kunde ändå genomföras. Frågetällningar kom upp på plats och det som var förvånande är att de två personerna som var delaktiga hade väldigt lite negativ insyn till den interaktiva hemsidans struktur. Det enda som jag "kritiserades" för var att menyerna på Iphone-liknande formen var för dåligt synliga. Detta innebad att jag behövde ändra i designen när det gäller det Iphone-liknande medium. Det som var positivt annars var enkelheten i att navigera och förståelsen när det gäller vad som är vad på hemsidan. Från min observation dock upplevde jag att experterna hade svårt att navigera speciellt eftersom de klicka lite överallt på hemsidan. Detta kan bero på att den interaktiva hemsidan var i princip skapad i svatvitt. Det kan också bero på att när jag byggde den interaktiva hemsidan hade jag väldigt lite text som förklarade vad en person kan göra och inte. Detta betyder i sin helhet att jag behövde se till att den slutgiltiga Layout eller mer exakt självaste produkten/artefakten blir tyldigt utformat. Detta ova betyder att jag inte helt och hållet uppfyllde (Nielsens, 1990) användbarhet punkterna. Det viktiga dock för min del var experternas insyn eftersom att helt och hållet utgå från min observartion skulle inte riktigt vara positivt när det gäller att förbättra min hemsidas struktur och funktionalitet. Slutgiltiga Layouts-1 Resultat av expertutvärderingar blev ungefär som jag hade tänkt mig. Detta beror på att jag hade väldigt svårt att få funktionaliten att fungera utifrån designen. Jag underskattade svårigheten att exempelvis skapa en "flipster" funktion där en användare kan bläddra mellan olika recept och att skapa en responsiv hemsida. Principiellt lyckades jag ändå mer eller mindre från början till slut hålla mig till designen trots svårigheten. Den stora skillnaden är att jag har en panel på "flipstern" som en person kan klicka på som öpnnar och stänger upp sig där användaren har möjligheten att läsa recepten, skriva ut och välja mellan olika portioner. Facebook boxen och twitter Feed delen har dock också "tagits bort" eftersom det inte skulle i dagsläget tjäna något syfte. Tanken är att boken ska marknadföras genom en hemsida och i dagsläget är marknadföringen av boken bara i "början". Detta innebär om projektet i teorin skulle fortsätta är det positivt för marknadsföringen om sociala medier finns mer med på hemsidan. Länkar finns dock med som leder till facebook

15 och twitter men gör inte en större påverkan på självaste projektet. Tanken är att en person ska komma till Vår-kokbok facebook sida och twitter. Hi-Fi Layouts PC- liknande format-7

16 Ipad- liknande format-8

17 Iphone- liknande format-9 Slugiltiga Hi-Fi Layouts-2 På grund av funktionalitetsproblem med flipstern har jag betämt mig att inte använda den. Detta beror också dock på att jag har fått lite insyn i vilket problem flipstern ställer till. Problemet med flipstern är den påverkar panelens funktion att fungera korrekt vilket har lett till några förändringar i designen av min hemsida. Dem flesta delarna utifrån experutvärderingen är detsamma förutom när det gäller som skrivet flipstern som exempelvis logotypen menyerna och så vidare. Skillnaden är att panelen finns bland "text ramen" eller mer exakt där jag har laggt in text. I nästa sida visas det slutgiltiga resultatet av de tre olika medium:

18 PC- liknande format-10

19 Ipad- liknande format-11

20 Iphone- liknande format-12

21 Referenser 1- Adlibris. (2009). Vår-kokbok. adlibris.com/se/product.aspx? isbn= x&gclid=cp6_gpthlbccfa12caodl1aa1a. (Hämtad ). 2-Modoku. (2013). modoku.com/resources.html. (Hämtad ). 3-Jbjupiter. (2012). jbjupiter.seesaa.net/upload/detail/image/iphone_template.png.html. (Hämtad ) 4-Norsteds. (1823). norstedts.se/om-norstedts/. (Hämtad ). 5- Norsteds. (2009). Coop: Vår-kokbok. Ost, ägg och mjölk: Pankakor och plättar, (s.86). 6- Norsteds. (2009). Coop: Vår-kokbok. Fisk och skaldjur: Laxpudding, (s.207). 7- Norsteds. (2009). Coop: Vår-kokbok. Efterrätter: Tropisk fruktsallad (s.528). 8-Nielsen, J. (1990). Nielsens Heuristiker. wikipedia.org/wiki/jakob_nielsen. (Hämtad ). 9-Percival, S. (2013). seanpercival.com/blog/2010/02/16/ipad-template-graphics/. (Hämtad ). 10- Stina, Å. (2011). Vår-kokbok: Christina Möller. mynewsdesk.com/se/pressroom/norstedts/pressrelease/view/vaar-kokbok-fyller-60-aar (Hämtad ). 11-Sketchshare. (2013). sketchshare.co.uk/wp/wpcontent/uploads/2012/02/iphoneportrait_sktchs.png. (Hämtad ). 12-W3school. (2013). HTML XHTML. w3schools.com/html/html_xhtml.asp. (Hämtad ). 13-W3school. (2013). CSS. w3schools.com/css/css_intro.asp. (Hämtad ). 14-W3school. (2013). Jquery. w3schools.com/jquery/jquery_intro.asp. (Hämtad ). 15-Wikipedia. (2013). Media Queries. en.wikipedia.org/wiki/media_queries. (uppdaterad ).

07/12/2015. Stilmallar. - styra utseendet av webbplatsen DEL 1. Karin Fahlquist. index.html. iecept.html frukt.html grönsaker.html

07/12/2015. Stilmallar. - styra utseendet av webbplatsen DEL 1. Karin Fahlquist. index.html. iecept.html frukt.html grönsaker.html Stilmallar - styra utseendet av webbplatsen DEL 1 Karin Fahlquist index.html iecept.html frukt.html grönsaker.html 1 Samma kod olika utseende Olika exempel om layout: http://www.csszengarden.com/ Utseende

Läs mer

Inlämningsuppgift 2. DA156A - Introduktion till webbutveckling Teknik och samhälle, Malmö högskola Oktober 2012

Inlämningsuppgift 2. DA156A - Introduktion till webbutveckling Teknik och samhälle, Malmö högskola Oktober 2012 Oktober 2012 Uppgiften går ut på att redovisa dina kunskaper kring JavaScript, liksom din förmåga att skapa en CSS-baserad layout. Detta gör du genom att lämna in ett resultat som följer specifikationerna

Läs mer

Webbteknik för ingenjörer

Webbteknik för ingenjörer Institutionen för 2015-01-22 Tillämpad fysik och elektronik Karin Fahlquist Webbteknik för ingenjörer HTML5 & CSS laboration Målsättning Att skapa en webbplats utifrån en Lo-fi prototyp och implementera

Läs mer

För att skriva CSS-kod använder man sig av olika kommandon. Ett exempel på hur man kan skriva kod för att ändra textfärg kan vara:

För att skriva CSS-kod använder man sig av olika kommandon. Ett exempel på hur man kan skriva kod för att ändra textfärg kan vara: Hemsida CSS Introduktion till Cascading Style Sheets (CSS) Detta är en mycket kort genomgång av CSS med exempel på hur sådan kod ska läsas och hur den kan användas på IdrottOnline-sidor. Är man ute efter

Läs mer

Labbrapport: HTML och CSS

Labbrapport: HTML och CSS Labbrapport: HTML och CSS Utförd av: Natalie Olmosse Mailadress: natalie.olmosse@gmail.com Datum: 2015 12 18 Kursansvarig: Karin Fahlquist Övriga lärare: Ulrik Söderström Första inlämningen Resultat (Godkänd/Retur):

Läs mer

Frågor och svar - Diagnostisk prov ht14 - Webbutveckling 1

Frågor och svar - Diagnostisk prov ht14 - Webbutveckling 1 Frågor och svar - Diagnostisk prov ht14 - Webbutveckling 1 Bilder och optimering --- Vilken upplösning är lämplig för bilder som ska användas på Internet? Sträva efter korta nedladdningstider. 72 ppi/dpi

Läs mer

Instruktion för att slutföra registreringen

Instruktion för att slutföra registreringen Instruktion för att slutföra registreringen Introduktion Vi antar i den här instruktionen att du redan har registrerat sig. Du kan också ha klickat på aktiveringslänken i mailet. Vi använder ett fiktivt

Läs mer

Övning 1 Vi börjar med en vanlig html-fil där html används för både innehåll och utseende:

Övning 1 Vi börjar med en vanlig html-fil där html används för både innehåll och utseende: Uppsala universitet Institutionen för utbildning, kultur och medier IKT A HT 2009 Monica Langerth Zetterman 2009-09-23 Testa stilmallar Övning 1 Vi börjar med en vanlig html-fil där html används för både

Läs mer

Projektplan för Website Project Japan

Projektplan för Website Project Japan HT11 Mediateknik A Södertörns högskola 2011-12-15 Projektplan för Website Project Japan Publicering via Internet Interaktiva medier Belsam Djehiche Carina Johansson Kim Olsson Johansson Innehåll Projektet

Läs mer

Slutrapport för JMDB.COM. Johan Wibjer 2012-06-03

Slutrapport för JMDB.COM. Johan Wibjer 2012-06-03 Slutrapport för JMDB.COM Johan Wibjer 2012-06-03 Abstrakt Den här rapporten kommer handla om mitt projekt som har handlat om att gör en webb sida för ett personligt media bibliotek, hur jag har jobbar

Läs mer

Översikt. Installation av EasyPHP 1. Ladda ner från http://www.easyphp.org/ Jag använder Release 5.3.4.0 2. Installera EasyPHP.

Översikt. Installation av EasyPHP 1. Ladda ner från http://www.easyphp.org/ Jag använder Release 5.3.4.0 2. Installera EasyPHP. Laboration 1 Översikt 1. Att komma igång med laborationsmiljön a. installera Aptana Studio 3 b. Installera EasyPHP 2. Testa lite programmering a. Testa enkla uppgifter b. Testa automatiskt 3. Skapa inloggningsformulär

Läs mer

F12 Mobila enheter Dagens agenda

F12 Mobila enheter Dagens agenda F12 Mobila enheter Dagens agenda Tekniker för mobil surfning Möjligheter och fallgropar Statistik Opera Sidor för smartphones Testning Responsiv webbdesign... Olika tekniker Det finns/fanns många olika

Läs mer

DK-serien. Gör en fotobok med myphotobook.se

DK-serien. Gör en fotobok med myphotobook.se DK-serien Gör en fotobok med myphotobook.se 1 Gör din egen fotobok Den här kursen är gjord för dig som vill vara lite kreativ med dina digitala bilder. Här lär du dig att göra en personlig fotobok där

Läs mer

Introduktion. Markera den gröna bocken. Skriv in URL:en http://www.ipoint.se. Klicka på knappen Platser.

Introduktion. Markera den gröna bocken. Skriv in URL:en http://www.ipoint.se. Klicka på knappen Platser. LATHUND Introduktion Välkommen till vår interaktiva kursportal. Detta är en lathund för dig som ska utbilda dig med hjälp av ipoint-kurser. Instruktionerna gäller när du använder Internet Explorer 8.0

Läs mer

Webbutveckling Laboration 1: HTML5 och CSS3.

Webbutveckling Laboration 1: HTML5 och CSS3. Institutionen för 2015-11-30 Tillämpad fysik och elektronik Karin Fahlquist Webbutveckling Laboration 1: HTML5 och CSS3. Målsättning Att skapa en webbplats genom att först skapa en Lo-fi prototyp och sedan

Läs mer

Del 1 och 2 HTML/CSS. Webbutveckling Laboration 1 Nicklas Bostedt 850906-8550

Del 1 och 2 HTML/CSS. Webbutveckling Laboration 1 Nicklas Bostedt 850906-8550 Del 1 och 2 HTML/CSS Vi har fått i uppgift att göra en hemsida av eget val! Jag har bestämt mig för att skapa en hemsida åt en påhittad restaurang här i Umeå som inriktar sig på exklusiv nyttig mat och

Läs mer

Grafisk profil till Dear Area

Grafisk profil till Dear Area Grafisk profil till Dear Area Av: Jenny Andersson & Josephine Persson 2008-09-26 Webbutvecklare på KY Akademien Introduktion Detta är en grafisk manual för Dear Area, ett designföretag som gör butiksinredning,

Läs mer

Användar Handbok. Info4Migrants

Användar Handbok. Info4Migrants T H E P R O J E C T N U M B E R : U K / 1 3 / L L P - L D V / T O I - 6 1 5 Användar Handbok Info4Migrants Projektet har finansierats med stöd från Europeiska kommissionen. Denna publikation [kommunikation]

Läs mer

Endless shooter neon - Post mortem

Endless shooter neon - Post mortem Endless shooter neon - Post mortem Markus Lok Axelsson Abstrakt Följande rapport berör ett mjukvaruutvecklingsprojekt som pågått under tio veckor på våren 2013. Projektet var ett tvådimensionellt datorspel

Läs mer

Integrering av formgivningsprocessen i en produktutvecklingsprocess

Integrering av formgivningsprocessen i en produktutvecklingsprocess Integrering av formgivningsprocessen i en produktutvecklingsprocess KN3060 Produktutveckling med formgivning Mälardalens Högskola INPRE 4 2006-04-24 Index Inledning... 2 Den klassiska PU-processen... 2

Läs mer

A" utveckla kartor med responsiv design. Johan Lah8 Geografisk IT- utvecklare Stadsbyggnadskontoret, Malmö stad

A utveckla kartor med responsiv design. Johan Lah8 Geografisk IT- utvecklare Stadsbyggnadskontoret, Malmö stad A" utveckla kartor med responsiv design Johan Lah8 Geografisk IT- utvecklare Stadsbyggnadskontoret, Malmö stad Innehåll 1. Vad och varför responsiv design? 2. Hur kan det genomföras? 3. Exempel (smap)

Läs mer

Föreningarnas nya sidmall. Version 4, 12.4.2016

Föreningarnas nya sidmall. Version 4, 12.4.2016 Föreningarnas nya sidmall Version 4, 12.4.2016 Innehållsförteckning Föreningarnas nya sidmall... 1 Introduktion... 3 Sammanfattning... 3 Sidmallar och sidornas uppbyggnad... 4 Gamla sidmallen... 4 Nya

Läs mer

Komma igång med Eventor

Komma igång med Eventor Guide Eventor Komma igång med Eventor Version 2.0, 2013-10-07 Starta med startsidan På Eventors startsida finns en kortare guide över hur du skaffar användarkonto och hur du loggar in. Börja med den för

Läs mer

Projektrapport - Live commentary

Projektrapport - Live commentary Projektrapport - Live commentary Linnéa Åberg - la222pp Beskrivning Vision och översiktlig beskrivning Det är en applikation för den som vill skapa intressanta diskussioner för live event eller program

Läs mer

Användbarhet. Bryt rätt regler. Nils Ehrenberg nils.ehrenberg@mah.se

Användbarhet. Bryt rätt regler. Nils Ehrenberg nils.ehrenberg@mah.se Användbarhet Bryt rätt regler Nils Ehrenberg nils.ehrenberg@mah.se Agenda Intro till Användbarhet Användbarhet på nätet Exempel Fyra dörrar Inlämningsuppgift Viktigt En skala Subjektivt Användbarhet /

Läs mer

- en expertanalys. av Anna Olvenmyr

- en expertanalys. av Anna Olvenmyr IT-universitetet i Göteborg MDI. Interaktionsdesign - en expertanalys av Anna Olvenmyr Grafiska Gränssnitt, 5 poäng 2003-10-27 Inledning och kategorisering...3 Utvärdering indelad i kategorier...4 Impression/

Läs mer

SAFE WORK. Instruktioner till personal - för dig som arbetar på ett entreprenadföretag 2013-04-09

SAFE WORK. Instruktioner till personal - för dig som arbetar på ett entreprenadföretag 2013-04-09 SAFE WORK Instruktioner till personal - för dig som arbetar på ett entreprenadföretag 2013-04-09 Innehåll 1. Aktivera ett användarkonto, jag har en egen e-postadress...3 2. Aktivera ett användarkonto,

Läs mer

FÖR DATORER. Historiskt arkiv. Användarguide. För Österbottens Tidning

FÖR DATORER. Historiskt arkiv. Användarguide. För Österbottens Tidning FÖR DATORER Historiskt arkiv Användarguide För Österbottens Tidning Innehåll Arkivet via webbläsare Välkommen till Österbottens Tidnings historiska arkiv! Så här fungerar vårt historiska arkiv Teckna en

Läs mer

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s.

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s. Källkritik s. 11 Diskussion s. 2 Åsikter s. 3 Samarbete s. 10 Slutsatser s. 9 ELEVHJÄLP Fördelar och nackdelar s. 4 Konsekvenser s. 5 Lösningar s. 8 Perspektiv s. 7 Likheter och skillnader s. 6 1 Resonera/diskutera/samtala

Läs mer

Språkäventyret. Mål. Verktyg. Inledande arbete

Språkäventyret. Mål. Verktyg. Inledande arbete Språkäventyret Mål Sammanfatta hur jag gjorde spelet Språkäventyret på Fronter. Verktyg Fronters provverktyg Inledande arbete Fundera över dessa saker innan du börjar: 1. Vilken del av det centrala innehållet

Läs mer

Elektronisk budbok för tidningsbud

Elektronisk budbok för tidningsbud Elektronisk budbok för tidningsbud Ett arbete av Johan Millert (millert@home.se) Innehållsförteckning för kursen Interaktionsdesign Sommaren 2004 Inledning...2 Bakgrund...2 Kravanalys...2 Användarintervjuer...2

Läs mer

Widgets i DynaMaster 5 Golf

Widgets i DynaMaster 5 Golf Widgets i DynaMaster 5 Golf En nyhet i DynaMaster 5 Golf är vårt system med widgets. Detta widgetsystem utvecklades för att göra det så flexibelt som möjligt för kunden att själv kunna bestämma hur innehållet

Läs mer

GYMKEEPER ANDREAS SÖDERSTRÖM

GYMKEEPER ANDREAS SÖDERSTRÖM GYMKEEPER ANDREAS SÖDERSTRÖM 20120529 ABSTRAKT En post mortem på mitt ios-projekt. Utmaningen låg i att under 10 veckors tid sätta sig in i en plattform och programspråk jag aldrig använt förut. Jag har

Läs mer

Peter Ottosson 31/8-2012 petott@kth.se Introduktionskurs i datateknik II1310

Peter Ottosson 31/8-2012 petott@kth.se Introduktionskurs i datateknik II1310 KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN Robotlabb En introduktion till Datateknik 31/8-2012 petott@kth.se Introduktionskurs i datateknik II1310 1 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte

Läs mer

Några övningar att göra

Några övningar att göra Några övningar att göra Dagens kort Du ber om ett kort som kan vägleda och hjälpa dig genom dagen. Kortet beskriver hur du kan förhålla dig till dagen eller om du ska tänka på något speciellt idag. Drar

Läs mer

Consump. Om du kör miljövänligt så visar den grön text och kör du inte miljövänligt så visar rött, kör du något där emellan visar den gult.

Consump. Om du kör miljövänligt så visar den grön text och kör du inte miljövänligt så visar rött, kör du något där emellan visar den gult. Consump Consump är en produkt som ska få dig att köra miljövänligare. Den består av en display som visar hur mycket din bil drar och priset per mil. Den har tre olika lägen som lyser grönt, gult eller

Läs mer

Miljökalendern visar att varje enskild individ kan göra skillnad. Den mäter ökningen och minskningen i biltrafiken, och

Miljökalendern visar att varje enskild individ kan göra skillnad. Den mäter ökningen och minskningen i biltrafiken, och För att få människor att resa miljövänligt har vi tagit fram ett koncept, som ska visualisera hur biltrafiken påverkar miljön just i denna stund. Genom att placera vår kalender på ett flertal offentliga

Läs mer

Projektspecifikation för Cv på webben

Projektspecifikation för Cv på webben Projektspecifikation för Cv på webben Problemområde: Vad skall vi utforma? Vi ska utforma ett personligt CV på nätet där vi kan presentera oss själva och våra meriter för potentiella arbetsgivare. Istället

Läs mer

Omvandla din dator till en flerspråkig maskin

Omvandla din dator till en flerspråkig maskin Instruktionerna nedan gäller för Windows 7 och speciellt för skrivande på kurdiska (tillvägagångssättet är i stort sett detsamma även för andra versioner av Windows). Med hjälp av dessa instruktioner kan

Läs mer

Får vi vara trygga? Praktiknära forskning inom ämnet idrott och hälsa Rapport nr. 5:2009

Får vi vara trygga? Praktiknära forskning inom ämnet idrott och hälsa Rapport nr. 5:2009 Praktiknära forskning inom ämnet idrott och hälsa Rapport nr. 5:29 Får vi vara trygga? En undersökande studie om elevers uppfattning om kränkande handlingar under lektioner i idrott och hälsa Jonas Bergdahl

Läs mer

19. Skriva ut statistik

19. Skriva ut statistik 19. Skiva ut statistik version 2006-05-10 19.1 19. Skriva ut statistik Den här dokumentationen beskriver hur man skriver ut statistik från SPFs medlemsregister via Internet. Observera att bilderna är exempel

Läs mer

Användarmanual för nya funktioner

Användarmanual för nya funktioner Användarmanual för nya funktioner 070201 Innehåll 1 Introduktion 2 2 Uppdateringar per 2006-06-15 3-5 3 Uppdateringar per 2007-02-01 6 1 Introduktion Detta är en användarmanual för nya funktioner i din

Läs mer

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara?

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? Av Marie Hansson Ju mer man börjar tänka på vad en slalomingång innebär, desto mer komplicerat blir det! Det är inte lite vi begär att hundarna ska lära sig och hålla

Läs mer

Manual C3 BMS för Android-telefoner

Manual C3 BMS för Android-telefoner - för dig som gillar ovanliga fåglar 2012-09-24 Manual C3 BMS för Android-telefoner Hur fungerar det? Larmsystemet består av en server och databas i Stockholm samt applikationen C3 BMS i telefonen. Trafiken

Läs mer

Lathund sociala medier

Lathund sociala medier Lathund sociala medier Att komma igång och ha en aktiv närvaro i sociala medier behöver varken vara svårt eller tidskrävande. Men det gör sig inte själv och det behöver underhållas och man behöver ha en

Läs mer

Appar eller mobilwebb? Vad är bäst för bibliotekets tjänster?

Appar eller mobilwebb? Vad är bäst för bibliotekets tjänster? Appar eller mobilwebb? Vad är bäst för bibliotekets tjänster? Ahmet Kurt, NSB, juni 2011 Mobiltätheten exploderar bland befolkningen. Mobilen har man alltid tillgänglig, utan lång starttid. Just nu (2011)

Läs mer

RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT. BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT...s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP...

RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT. BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT...s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP... RAPPORT: ATT UPPLEVA EN UTSTÄLLNING HELT I LJUD. FÖR UTSTÄLLNINGEN VÄRDEFULLT BAKGRUND..s 2 METOD...s 2 RESULTAT.....s 3 9 ANALYS AV WORKSHOP...s 10 1 BAKGRUND Vi vill ta reda på hur en upplever en utställning

Läs mer

Classfronter Vägledning för Studenter (version 1.1)

Classfronter Vägledning för Studenter (version 1.1) Classfronter Vägledning för Studenter (version 1.1) 1. LOGGA IN. VÄLJA RUM/KURS 4 3. SKRIVA IN INFORMATION OCH ÄNDRA PERSONLIGA UPPGIFTER. 4 4. ANVÄNDA HJÄLP-SYSTEMET 5 5. LÄSA MEDDELANDEN. 5 6. DELTA

Läs mer

Manual Behörighetsadministratör

Manual Behörighetsadministratör Manual Behörighetsadministratör Stöd och behandling version 1.4 Stockholm, 2015-11-23 Innehåll 1. Inledning... 3 1.1. Stöd och behandling... 3 1.2. Roller och Behörigheter... 3 1.3. Förutsättningar för

Läs mer

Det är väl bara att skriva lite hur som helst?

Det är väl bara att skriva lite hur som helst? Det är väl bara att skriva lite hur som helst? av Ann-Charlotte Englund Pedagog INLEDNING I detta första kursmoment vill jag ta upp några viktiga funderingar kring hur man ska skriva och vad man som förlag

Läs mer

Lathund. Söka patienter i Tandvårdsfönster

Lathund. Söka patienter i Tandvårdsfönster Lathund Söka patienter i Sida 1/9 shistorik Datum Ändrat av Kommentar 0.1 2012-11-16 Första version Ändrat länken till inloggningssidan Sida 2/9 Innehållsförteckning 1 Allmänt... 4 1.1 Övergripande beskrivning...

Läs mer

Take. Mikado. Sushi. Projektbeskrivning. Av: Oskar Edengréen och Melissa Nordström

Take. Mikado. Sushi. Projektbeskrivning. Av: Oskar Edengréen och Melissa Nordström Take Mikado Sushi Projektbeskrivning Av: Oskar Edengréen och Melissa Nordström KREATÖRER Melissa Nordström Förutom att nörda mig i grafisk design gillar jag japansk populärkultur. Att då få jobba med

Läs mer

Läkemedelsförteckningen

Läkemedelsförteckningen Läkemedelsförteckningen till privatpraktiserande förskrivare Sammanställning Anna-Lena Nilsson [7-6-1] ehälsoinstitutet, Högskolan i Kalmar www.ehalsoinstitutet.se 1. Sammanfattning För att främja användningen

Läs mer

Med blåtoner och krus. Av Susanne Rosenberg - din visbok på nätet -

Med blåtoner och krus. Av Susanne Rosenberg - din visbok på nätet - Med blåtoner och krus Av Susanne Rosenberg - din visbok på nätet - EN NYGAMMAL VISBOK Vad är en visbok på nätet? 1994 kom den första upplagan av Med blåtoner och krus ut. Det var då ett tunnt häfte i vanlig

Läs mer

KVALITETSINDIKATORER PÅ 1177.se

KVALITETSINDIKATORER PÅ 1177.se KVALITETSINDIKATORER PÅ 1177.se Invånartjänster idag Nationella tjänster från Sveriges landsting och regioner Hälso- och sjukvårdstjänster som kan användas dygnet runt Ger råd om hälsa och relationer,

Läs mer

Lathund. Skriva artiklar på http://kalmar.regionbiblioteket.se 2014-12-04

Lathund. Skriva artiklar på http://kalmar.regionbiblioteket.se 2014-12-04 2014-12-04 Lathund Skriva artiklar på http://kalmar.regionbiblioteket.se Introduktion Denna lathund beskriver hur du ska göra för att skriva artiklar på regionbibliotekets egna sidor i den gemensamma

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för ANVÄNDARMANUAL handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen för Ändringshantering Ansvarig för dokumentet: Maria Hall Diemer Datum Ändring Ansvarig 2010-05-11 Dokumentet skapades (version 1.0.0) Edward

Läs mer

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag

Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag Nå Framgång på Instagram En guide till små och medelstora företag 2014-08-10 Svenska Web Voice Annika Elgeskog www.webvoice.se +46 725 861010 presenterar Företagarens guide till framgång på Instagram.

Läs mer

Användarmanual HOIF.org

Användarmanual HOIF.org Användarmanual HOIF.org HOIF.org 2013-05-21 37 sidor Användarmanual för HOIF.org Introduktion Det här är en manual till alla användare på hemsidan HOIF.org Hur får jag ett användarkonto? För att kunna

Läs mer

Seriehantering. [En enkel guide för hur du som serieadministratör använder SVEMO TA.]

Seriehantering. [En enkel guide för hur du som serieadministratör använder SVEMO TA.] 2013 Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet Box 2314 600 02 NORRKÖPING Tel. 011-23 10 80 www.svemo.se Seriehantering [En enkel guide för hur du som serieadministratör använder SVEMO TA.] Innehåll Inledning...

Läs mer

Mäta effekten av genomförandeplanen

Mäta effekten av genomförandeplanen Vård- och omsorgsförvaltningen Mäta effekten av genomförandeplanen -rapport från utvärderingsverkstad 2014 Utvärderingsverkstad Regionförbundet Uppsala län och Uppsala universitet Birgitta Lind Maud Sandberg

Läs mer

Journalhanteringssystem för World Scout Jamboree 2011

Journalhanteringssystem för World Scout Jamboree 2011 Journalhanteringssystem för World Scout Jamboree 2011 Datum: 2011-01-19 Int09 Per Borneng Mikael Gustafsson Martin Runnding Claes Sundström 1 Executive summary Syftet med denna studie är att ta fram belägg

Läs mer

Section Divider. Skapa nytt utskick

Section Divider. Skapa nytt utskick Section Divider Skapa nytt utskick Skapa nytt utskick Gå till Connect och välj Skapa utskick. Välj typ av information Först väljer vilket språk ditt utskick är skrivet på. Den bransch som är inställd för

Läs mer

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan.

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan. Sökexempel - Hälsovägledare Hälsovägledning med inriktning mot olika folkhälsoproblem som t ex rökning, tips på hur man går tillväga för att göra en datasökning och hur man även kontrollerar om artiklarna

Läs mer

Migrera till Word 2010

Migrera till Word 2010 I den här guiden Microsoft Microsoft Word 2010 skiljer sig rent utseendemässigt mycket, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig att snabbare lära dig programmet. Här kan du läsa om de viktigaste

Läs mer

Business Online Generellt

Business Online Generellt Menyn Du kan navigera i Business Online på flera olika sätt. Ingången till de olika funktionerna hittar du via toppmenyn. Genom att klicka på menyn fälls de tillhörande undermenyerna ut. Du kan bara se

Läs mer

Vikten av design i produktutveckling

Vikten av design i produktutveckling Vikten av design i produktutveckling Bild: Jonas Lindström KN3060, Produktutveckling med design Kjell Nilsson, INPRE 4 Handledare: Rolf Lövgren 1 Inledning Ratten på en ipod. Handtaget på Gillettes rakhyvel.

Läs mer

VIDEODAGBOKEN. Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt. En dagbok i videoform online. Robert Forsgren (rf222ce) UD12 2013-06-05

VIDEODAGBOKEN. Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt. En dagbok i videoform online. Robert Forsgren (rf222ce) UD12 2013-06-05 VIDEODAGBOKEN En dagbok i videoform online. Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt Robert Forsgren (rf222ce) UD12 2013-06-05 Abstrakt: Den här rapporten kommer ta upp mitt projekt Videodagboken, en dagbok

Läs mer

Introduktion till Community i Mediekatalogen SLI 160125

Introduktion till Community i Mediekatalogen SLI 160125 Introduktion till Community i Mediekatalogen SLI 160125 Välkommen till Community! Om Community Community är ett verktyg i Mediekatalogen som kan liknas vid ett Facebook för skolan. Det som skrivs och skapas

Läs mer

IdrottOnline-appen Du kan installera appen från Google Play store för Android och Appstore för iphone. Sök på IdrottOnline så bör den komma fram.

IdrottOnline-appen Du kan installera appen från Google Play store för Android och Appstore för iphone. Sök på IdrottOnline så bör den komma fram. IdrottOnline-appen Du kan installera appen från Google Play store för Android och Appstore för iphone. Sök på IdrottOnline så bör den komma fram. Logga in och välj organisation När du sedan startar upp

Läs mer

B = Bokad tid. T = Tillfälligt bokad tid. L = Ledig tid. X = Spärrad tid

B = Bokad tid. T = Tillfälligt bokad tid. L = Ledig tid. X = Spärrad tid 3 Elev När eleven har loggat in får eleven upp denna bild, ett schema över sin lärares körtider och en gul meny som visas högst upp. Här nedan, under funktionsbeskrivning, kommer alla funktioner som eleven

Läs mer

FÖRÄLDRAENKÄTER-BARN. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen.

FÖRÄLDRAENKÄTER-BARN. Magelungen Kolloverksamheter BONDEGATAN 35 116 33 STOCKHOLM TELEFON 08-556 93 196 www.magelungen.com info@magelungen. FÖRÄLDRAENKÄTER-BARN Sammanställning av utvärderingsenkäter ifyllda av föräldrar till barn som ensamma åkte ut på Terapikoloniers sommarverksamheter sommaren 2014. Utvärderingsenkäter skickas efter avslutad

Läs mer

» 30år» Sambo» 1 barn (1,5år)» Jobbar som kurator.» Årsinkomst ca 300 000 kr.» Bor i hyreslägenhet i stan.

» 30år» Sambo» 1 barn (1,5år)» Jobbar som kurator.» Årsinkomst ca 300 000 kr.» Bor i hyreslägenhet i stan. Designmal Tydlig Lättnavigerad Praktisk Nytänkande Koncept Vårt koncept är att man med hjälp av vår applikation lättare ska kunna ha kontroll över sitt hem. Det finns två huvuddelar, Mina projekt och Min

Läs mer

Virtuella doftspår på webbplatser

Virtuella doftspår på webbplatser C-Uppsats i Informatik Virtuella doftspår på webbplatser Författare: Robin Wendel Handledare: Morgan Rydbrink Termin: VT12 Kurskod: 21K40E Abstrakt Människan är nyfiken och vill finna ny information på

Läs mer

Användarmanual för mätdatabasen Malin

Användarmanual för mätdatabasen Malin Användarmanual för mätdatabasen Malin Tillväxtverkets databas för resultaten från mätningarna av företagens administrativa kostnader 117 86 Stockholm Besöksadress: Götgatan 74 Telefon: 08-681 91 00. Telefax:

Läs mer

En liten introduktion till SLI Community

En liten introduktion till SLI Community En liten introduktion till SLI Community Välkommen till SLI Community! Ta dig gärna lite tid och läsa igenom den här introduktionen (många sidor, men det tar inte många minuter) så tror vi att du enklare

Läs mer

Sociala medier för företag

Sociala medier för företag Sociala medier för företag EN INTRODUKTION Materialet tillhör Idenfors & Idenfors AB och får användas av dig som kursdeltagare eller prenumerant av vårt nyhetsbrev, men inte kopieras, säljas eller användas

Läs mer

Web Service Index 2014. Information & Service. www.fysioterapeuterna.se

Web Service Index 2014. Information & Service. www.fysioterapeuterna.se Web Service Index 2014 Information & Service www.fysioterapeuterna.se Om undersökningen Här kommer Ditt Web Service Index. Med Web Service Index får Du insyn i vad just Dina besökare tycker om Din Webbplats.

Läs mer

Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord

Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord 2015-04-22 Innehåll 1. Att komma åt HR portalen... 2 2. Logga in och byta lösenord... 2 Inloggning... 2 Byta lösenord... 2 Glömt lösenord... 3 Hjälpfunktionen...

Läs mer

Grafisk visualisering av en spårbarhetslösning

Grafisk visualisering av en spårbarhetslösning Datavetenskap Opponenter Johan Kärnell och Linnea Hjalmarsson Respondenter Agni Rizk och Tobias Eriksson Grafisk visualisering av en spårbarhetslösning Oppositionsrapport, C-nivå Report 2011:06 1. Generell

Läs mer

Routerinställning. Denna guide tar dig genom de enkla steg som behövs för att ställa in routern så den fungerar trådlöst.

Routerinställning. Denna guide tar dig genom de enkla steg som behövs för att ställa in routern så den fungerar trådlöst. Routerinställning Denna guide tar dig genom de enkla steg som behövs för att ställa in routern så den fungerar trådlöst. Om frågor uppstår efter att du använt denna guide så går det bra att maila fibergruppen.

Läs mer

Bonusmaterial Hej Kompis!

Bonusmaterial Hej Kompis! Bonusmaterial Hej Kompis! Innehåll Min bok om vänskap framsida i färg 2 Hur man kan bli sams igen skylt i färg 3 Den gyllene regeln skylt i färg 4 Vi är alla olika boktips och uppgifter 5 7 Att känna sig

Läs mer

IPS Handledning 2016-06-02

IPS Handledning 2016-06-02 Hur man får tillgång till IPS webb-utbildning Introduktion till processäkerhet! Åtgärd nr 1 Registrera företaget (samma för högskolor) 1.1 Registrera ditt företag för utbildningen på SSG:s hemsida www.ssg.se.

Läs mer

Metod- PM: Påverkan på Sveriges apotek efter privatiseringen

Metod- PM: Påverkan på Sveriges apotek efter privatiseringen Metod- PM: Påverkan på Sveriges apotek efter privatiseringen Problem Sedan privatiseringen av landets apotek skedde för 3 år sedan är det många som hävdar att apoteken inte har utvecklats till det bättre,

Läs mer

Lev inte under Lagen!

Lev inte under Lagen! "Följande text är en ordagrann översättning av videoundervisningen Don t Be Under the Law. Avsikten är att göra det lättare för dig att förstå sammanhanget mellan tal, text, bilder, media och diagram och

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för

ANVÄNDARMANUAL. handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen. för ANVÄNDARMANUAL handdatorer i ängs- och betesmarksinventeringen för Ändringshantering Ansvarig för dokumentet: Maria Hall Diemer Datum Ändring Ansvarig 2010-05-11 Dokumentet skapades (version 1.0.0) Edward

Läs mer

Manual för att registrera i Kvalitetsregister PsykosR 2014-05-21

Manual för att registrera i Kvalitetsregister PsykosR 2014-05-21 Manual för att registrera i Kvalitetsregister PsykosR 2014-05-21 1 Förutsättningar För att logga in behöver du: 1. Ett giltigt SITHS-kort (Tjänste-ID) 2. En dator med kortläsare 3. Vara upplagd som användare

Läs mer

[Plats för ev. illustration] Projektrapport inom Datateknik, Webbanvändbarhet, 7,5 poäng. Webbplats. Bergsåkers Pensionärers Biljardklubb

[Plats för ev. illustration] Projektrapport inom Datateknik, Webbanvändbarhet, 7,5 poäng. Webbplats. Bergsåkers Pensionärers Biljardklubb MITTUNIVERSITETET Institutionen för informationsteknologi och medier (ITM) Lärare: Mikael Hasselmalm, Mattias Dahlgren Författarens e-postadress: mawe0507@student.miun.se Utbildningsprogram: Webbutveckling,

Läs mer

Vad är Affärskommunikation

Vad är Affärskommunikation AFFÄRSKOMMUNIKATION Vad är Affärskommunikation Affärskommunikation är den kommunikation man har på arbetsplatsen med kunder leverantörer myndigheter och andra i omvärlden. Affärskommunikationen innefattar

Läs mer

LEGO Robot programmering och felsökning Hur svårt ska det vara att följa den svarta linjen?

LEGO Robot programmering och felsökning Hur svårt ska det vara att följa den svarta linjen? ICT LEGO Robot programmering och felsökning Hur svårt ska det vara att följa den svarta linjen? Daniel Lindfors 12/9/07 dlindf@kth.se Introduktionskurs i datateknik II1310 Sammanfattning Denna laboration

Läs mer

Pedagogisk dokumentation i förskolan hur kan vi vidareutveckla detta med hjälp av digitala verktyg? Vecka 44 Pedagogiskt Center

Pedagogisk dokumentation i förskolan hur kan vi vidareutveckla detta med hjälp av digitala verktyg? Vecka 44 Pedagogiskt Center Pedagogisk dokumentation i förskolan hur kan vi vidareutveckla detta med hjälp av digitala verktyg? Vecka 44 Pedagogiskt Center Varför pedagogisk dokumentation? För att kunna återvända till en händelse.

Läs mer

Ame rome sam! - Metodhandledning

Ame rome sam! - Metodhandledning Ame rome sam! - Metodhandledning Text: Sofie Sandholm Denna sida innehåller tre avsnitt som riktar sig till pedagoger och andra nyfikna: Allmänt om lärresursen När kan lärresursen användas Lärresursens

Läs mer

Introduktion till Blästadsgatans diskussionsforum. Inledning. Layout ej inloggat läge

Introduktion till Blästadsgatans diskussionsforum. Inledning. Layout ej inloggat läge Introduktion till Blästadsgatans diskussionsforum Inledning Som en del av vår webbplats, blastadsgatan.se, finns ett diskussionsforum. Tanken med forumet är att det ska fungera som en diskussionsplats

Läs mer

Skapa en webbplats med WordPress

Skapa en webbplats med WordPress Skapa en webbplats med WordPress Daniel Karlsson 2016-01- 26 Licens Creative Commons Attribution- NonCommercial 2.0 Du får fritt sprida, redigera och kopiera guiden, men ej för ekonomisk vinning och endast

Läs mer

Liten introduktion till akademiskt arbete

Liten introduktion till akademiskt arbete Högskolan Väst, Inst för ekonomi och IT, Avd för medier och design 2013-09-14 Pierre Gander, pierre.gander@hv.se Liten introduktion till akademiskt arbete Den här texten introducerar tankarna bakom akademiskt

Läs mer

Öga för öga, Tand för tand

Öga för öga, Tand för tand Följande text är en ordagrann översättning av videoundervisningen av den Engelska titeln Eye for an Eye. Avsikten är att göra det lättare för dig att förstå sammanhanget mellan tal, text, bilder, media

Läs mer

Varför förbruka mer ljus än vad du behöver?

Varför förbruka mer ljus än vad du behöver? Varför förbruka mer ljus än vad du behöver? I ett vanligt hem förbrukar du i genomsnitt 5,0 MWh per år*. Vi i CareLight tror att man kan utnyttja dagsljuset bättre för att minimera energiförbrukningen

Läs mer

Valet 2010 på facebook!

Valet 2010 på facebook! Valet 2010 på facebook! Är det inte en valseger jag ser där borta? Tips från SAP:s IT grupp i Helsingborg Bakgrund Hösten 2009 bildade vi en arbetsgrupp där vi diskuterade hur IT kan gagna oss i valet

Läs mer

Domarassistenten.com. - en introduktion för domare

Domarassistenten.com. - en introduktion för domare Domarassistenten.com - en introduktion för domare Innehåll 1. Introduktion 2. Vad förväntas av mig 3. Inloggningsuppgifter 4. Menyn 5. Återbudsmatcher 6. Mina matcher 7. Hur fungerar matchtillsättningen?

Läs mer

UMO.se normkritisk sajt om sex, hälsa och relationer

UMO.se normkritisk sajt om sex, hälsa och relationer alltså om jag känner igen mig och UMO lägger förslag på hur man kan lösa det eller så, då är det lättare att tro på det eller starkare att göra det eftersom man vet att UMO tänker som du, eftersom jag

Läs mer